Tönkretették az emberi méltóságát

2011.11.19. 06:00

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

 

Tisztelt blog!

 

Az én édesanyám 2010 szeptember végén erős fejfájással hányással ,vittem kórházba.A sűrűfésűsségi osztályon már lázas is volt,idegorvost híttak hozzá ct.is csináltak neki,fejfájása egyre elviselhetetlenebb volt.Másnap hazaengedték h vírus diétázzon(40kg).

 


Majd hétfő hajnalban zavart lett és epilepsziás roham jött rá,mentővel kerültünk vissza a sürgősségi osztályra,ahol az orvos azzal fogadott,hogy 2 naponta ide kell járni fejfájással,és ha nem volt jól miért nem vittem ideg orvoshoz.Mire én közöltem a sürgősségin lévőorvossal hogy látta ideg orvos és maga engedte haza ,hogy írt zárójelentést ha azt sem tudta,hogy milyen vizsgálaton volt.Majd átkerültünk idegosztályra,ahol csak találgattak minden vizsgálatra kísértem anyukámat,de orvost kérdezve nem tudták mi a baja.Délután tovább küldték megyei kórházba,ahol már sejtették hogy komoly baja van a láza egyre magasabb volt.Kiderült hogy herpeszvírus okozta agyvelőgyulladása van.


Kérdezem én azt hogy ha csütörtöki napon komolyan veszik a tüneteit és nem hazaküldik akkor megelőzhető lett volna -e ,hogy nagy mértékű gyulladás legyen az agyán.Ami egy 48 éves nő emberi méltóságát tette tönkre,nem tud rendesen gondolkodni feledékeny a nyelés nehezen megy neki.Állandó gyógyszereket szed,és felügyeletet igényel.Ami még felháborítót,hogy a területi kórház zárójelentésén az szerepelt,hogy az ismételt ct eredmény negatívumot mutat,de mi ct vizsgálaton nem voltunk azon a napon.A betegsége után csak rosszabb az állapota és 34 év munka viszony után 40% szociális járadékra jogosult.Én úgy érzem ,hogy a kialakult helyzetért a kórház a felelős és több rosszullétei kor sem vettek minket komolyan.


2011 aug. 30-án olyan állapotban volt hogy nem tudták mi a baja vizsgálatok még nem voltak ,de közölték velem hogy fogadjam el meghal.Mert ha az agytörzsön történt valami ahhoz megyei kórház kell mert területiben nincs .mri és,nagy vitaárán szállították át .4 hetet töltött intenzíven aztán 3 hetet osztályon.De ha 1 évvel ezelőtt komolyan vesznek minket talán nincs ekkora baj.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2011.11.19. 09:42:33

Nagyon sajnálom a kedves posztolót.
Maga a kórkép nehezen diagnosztizálható és ritka nagyon.
Nincs oka hibáztatnia senkit.
Édesanyja általános legyengült állapota az oka. A herpesz akkor támad.

Herpesz vírus okozta agyvelőgyulladás

A bármely életkorban kialakulható megbetegedést 90 százalékban vírusfertőzés okozza. A heveny gyulladásos folyamat elsősorban az agyszövetben zajlik, de szinte minden esetben érintettek a szomszédos agyhártyák is. Az agyvelőgyulladást gyakran lázas betegség előzi meg, jellegzetes tünete a fejfájás, émelygés, hányás, láz, valamint a tudatzavar, melynek súlyossága akár a kómáig terjedhet. A betegség nagyon súlyos, az esetleges anyagcserezavarok kizárása laborvizsgálattal történik. Gyakorisága miatt a herpes simplex 1 vírus (HSV-1) okozta súlyos encephalitis mellett külön említést érdemel a kullancs által terjesztett encephalitis.

A herpesz vírus okozta agyvelőgyulladás diagnosztikája során nagy jelentőségű lehet a gyorsan elvégezhető EEG-vizsgálat, mely az esetek több mint 80 százalékában a kórképre típusos. A már említett tünetek mellett kóma 70-80 százalékos gyakorisággal jelentkezik. A vírusfertőzés gyanúja esetén is azonnali kezelés szükséges.

A főként kullancscsípéssel terjedő flavivírusok közé tartozó kórokozó által okozott megbetegedés egy-két hetes lappangási idő után felső légúti fertőzéssel azonos tünetekkel jelentkezik, majd néhány napos panaszmentesség és láztalanság után az idegrendszer érintettségére utaló tünetek jelentkeznek és visszatér a láz. Az egészen enyhe formától a súlyos, intenzív ellátást igénylő változatig, a megbetegedés akár halálos kimenetelű is lehet.

2011.11.19. 11:13:02

Nem is tudtam, hogy ez a vírus ilyen betegséget okozhat. Milyen gyógyszerrel kezelik? Aciklovir? Vagy az általános antibiotikumok? Valóban fiatal ahhoz, hogy ilyen állapotban legyen. Az orvosi részhez, kezeléshez sajnos nem értek, így abban nem tudok tanácsot adni, történt-e mulasztás. Jelezték-e feltételezett mulasztást az illetékesek felé?

2011.11.19. 12:07:40

Egy kulcsmondat kimaradt az idézett szövegből: "Feleléségre vonhatók -e az orvosok?"

Dr.laikus PhD 2011.11.19. 12:21:06

@ReignOfdark:

A tudatlan, tanulatlan ember a legkétségbeesettebb.
Lehet, hogy nem könnyű megmagyarázni mi is történt valójában és miért így, de meg kéne.
Most mindenki sokkal nyugodtabb lehetne. :(((

2011.11.19. 13:13:34

Azt tényleg nem értem, hogy egy beküldött poszt végére miért nem lehet odaírni, hogy milyen lépéseket tervez, hol jelent már meg a cikke, és mi a szándéka a leírtakkal. Azon kívül persze, hogy véleményeket gyűjt. No de egy perhez??

2011.11.19. 14:25:13

@Turchi: Olvastam amúgy, amit mailben írtál - te hol iszod a finom csapvizet? :)

@Dr.laikus PhD: "A sűrűfésűsségi osztályon már lázas is volt,idegorvost híttak hozzá ct.is csináltak neki,fejfájása egyre elviselhetetlenebb volt.Másnap hazaengedték h vírus diétázzon(40kg)."

Szerintem ez nem szorul magyarázatra.

qbr 2011.11.19. 14:52:05

".Ami még felháborítót,hogy a területi kórház zárójelentésén az szerepelt,hogy az ismételt ct eredmény negatívumot mutat,de mi ct vizsgálaton nem voltunk azon a napon"

Ez valószínűleg arra vonatkozik, hogy kontrasztanyagos CT-t végeztek, amit úgy csinálnak, hogy elkezdik a CT vizsgálatot, felvételeket készítenek, majd kontrasztanyagot adnak, újabb felvételeket készítenek és a két CT felvételt összevetik. Tehát azért "ismételt CT-eredmény", mert ez egy (azonnali) ismétlést is tartalmazó vizsgálat.

qbr 2011.11.19. 14:57:05

"ahol az orvos azzal fogadott,hogy 2 naponta ide kell járni fejfájással,és ha nem volt jól miért nem vittem ideg orvoshoz.Mire én közöltem a sürgősségin lévőorvossal hogy látta ideg orvos és maga engedte haza ,hogy írt zárójelentést"

Őszintén szólva azt is el tudom képzelni, ezt mondta az orvos,hogy menjen 2 napon belül a beteg neurológushoz, csak úgy volt vele a beteg, hogy nem megy. Ez a zárójelentéstől teljesen független, zárójelentést mindenképp kiadja az orvos, amikor elbocsájtja a beteget, ettől függetlenül még visszahívhatja/küldheti másik orvoshoz.

scopolamin 2011.11.19. 15:41:54

sűrűfésűsségi osztály?

Dr.laikus PhD 2011.11.19. 16:03:29

@scopolamin:

Nincs jelentősége... :((
Majdnem mindnyájan herpeszvírus hordozók vagyunk.
A hozzátartozó 40 kg, legyengült immunrendszerű valószínűleg.

Van amikor nem lehet a betegre bízni a továbbiakat, ha van diagnózis. Nagy valószínűséggel nem is értette mit kérnek tőle és miért.
Mondjuk nekem sem lenne, de tudnám mit kérdezzek.

scopolamin 2011.11.19. 16:16:14

@Dr.laikus PhD: nekem úgy jött le, hogy 40 kg súlyfelesleg, bár egyik teóriára sincs bizonyíték.

Dr.laikus PhD 2011.11.19. 16:19:37

@scopolamin:

Egyik sem jó, az immunrendszer ettől is meg tud borulni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.11.19. 17:25:45

a vírusos megbetegedéseknek jellemzően tüneti a kezelése, ugyanis igazán jó vírusellenes szerekkel nem rendelkezünk (legalábbis olyanokkal amik akutan hatnak) így aztán valószínűleg mindegy, hogy ha 2 nappal hamarabb került volna kórházba akkor is kialakult volna a betegség és akkor is ilyen maradványtünetekkel gyógyul.
@ReignOfdark: már rég észrevettük, hogy ez a blog egy ötletszerző börze a hiénáknak, el is mentek innen páran emiatt

irutavé 2011.11.19. 17:56:14

"ha egy évvel ezelőtt komolyan vesznek minket..." Mi történt ez idő alatt a beteggel? A diéta meg nem súly függő,egy 4-5Kg súlyú beteget is lehet diétára fogni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.11.19. 18:18:41

@irutavé: elvégre a sovány cukorbetegek is diétáznak vagy nem?

2011.11.19. 18:21:33

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Igen emlékszem még arra is, hogy te voltál az első, aki felhozta. Nem a te tollaiddal akartam ékeskedni, csak mondom egy ilyen szemetet kiraknak ez milyen már, szinte az ügyvédet is sajnálom (neki is hülye beteggel kell dolgoznia).

2011.11.19. 20:01:40

@scopolamin: Ahol az orvosok egyik fele honfoglalózik a másik meg fésülködik, és folyton veszekednek a váltáson, mert fésülködni mindenki jobban szeret. A kopasz belgyógyász prof a 3. legjobb Farmville-en. :)

Irkutszk 2011.11.19. 22:50:22

Ha negyven kilogrammot nyomott a kedves beteg, milyen alapbetegsége volt?

Braincelle 2011.11.19. 23:28:20

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Nagyvonalakban (persze nem fekete-fehér ez sem) kétféle vírus-encephalitis van: herpes és nem herpes (enterovírusok, kullancs-encephalitis stb. Az összes többire igaz, hogy jóindulatú, hogy kb ugyanolyan jól gyógyul gyógyszerrel, mint anélkül, és nem hagy maradványtüneteket. A herpes-encephalitis súlyos, főleg frontotemporalis idegszövet-elhalást okoz, acyclovir-kezelés nélkül halálos, de azzal sem életbiztosítás.

A történethez nehéz hozzátenni, nyilvánvalóan egy/több hibás diagnózis történt, ezt nem így kellett volna csinálni. Csak hát utólag és távolról mindig könnyen okos az ember.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.11.20. 00:37:51

@Braincelle: magyarországon túl van értékelve az aciclovyr hatékonysága ebben a kórképben, míg nálunk a mortalitást aciclovyrrel 17%-ra becsülik, addig amerikai studyk ezt 30-35%-ra. persze nélküle 70% lenne, DE angliai felmérések bizonyítják, hogy csak az esetek 29%-ban jöttek rá időben, hogy HSV-1 fertőzésről van szó és indítottak megfelelő terápiát, pedig az a nyugat. a betegség olyan 1-2 beteget érint/millió lakos évente, tehát magyarországon 10-15-t.
a kialakult betegség az esetek csak 2,5 %-ában gyógyul tünetmentesen. a gyors diagnosztikához MRI és PCR kell (mind a kettő gyakori a magyar kórházakban)
így aztán jelen pillanatban egy olyan esettel állunk szembe ami nagyon ritka, nem könnyű a diagnosztikája, nagy centrumokban is jellemzően nem megfelelő a kezelése és nagyon ritkán gyógyul tünetmentesen, szomorú de aki ilyet elkap és túléli elfogadható állapotban az szerencsésnek mondhatja magát

Braincelle 2011.11.20. 02:04:01

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
Igen, egyetértek abban, hogy ez nem egy rutin, mindennapi diagnózis semmilyen szempontból.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása