Oldd meg a fejtetvet, ahogy tudod

2011.11.08. 06:00

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 


Kedves Praxis blog!


Többször írtam már a blogra, mindig pozitív reakciók érkeztek rá a kommentek között, ha kérdésem volt. Most is ez lenne, ugyanis teljesen tehetetlennek érzem magam. Helyzet a következő .

 


Kislányom 5 éves, ovis, az óvodában a mi csoportunk mellett van egy másik, közös öltöző résszel. A probléma az, hogy a másik csoportban tavaly ősszel, és sajnos idén is megjelent a fejtetű. És a közös öltözőnek köszönhetően pár nap múlva a mi csoportunkban is. Pontosan tudom, hogy ezt bárhol összeszedheti az ember, és nem feltétlenül függ össze az igénytelenséggel. De... Az óvónők szerint a védőnő vette észre, neki hivatalból kezelni is kellett azokat a gyerekeket, akiknél talált problémát. És tájékoztatták a szülőket, hogy folytassák a kezelést otthon is. Fertőtlenítéssel, és a fejbőr kezelésével. Az Óvoda és a védőnő hatásköre eddig terjed. A szülők többsége meg is tette, amit kell, viszont akadt olyan, aki számomra teljesen érthetetlen okokból nem. Vagy csak nem megfelelően, így pár hét múlva ismét megjelent a probléma. Kezelés menete ugyanaz, de a szülők többsége, már kezdett kicsit dühös lenni, hogy azért kell többedszerre vegyszerezni a gyerek fejét, mert van aki nem tudja, vagy nem akarja (bár ez a teljesen elképzelhetetlen számomra) megoldani a saját gyermekével.


Idén a kezdésnél ugyanez, már kétszer kellett kezelni megelőzésként az óvónő tanácsára a gyerekemet, mert újra jelen van a probléma.


Megkerestük a vezető óvónőt, aki azt mondta, ez nem fertőző betegség, nincs joga kitiltani a fertőzött gyereket, még ha egyet is ért velünk. Rendben. Megkerestem az ÁNTSZ helyi szolgálatát, akiktől a következő választ kaptam, szó szerint idézem:

Intézetünk részére küldött megkeresésére az alábbi tájékoztatást adom:

"A fejtetves gyermek kezelése elsődlegesen a szülő feladata és kötelessége.


Az óvodákban az ott dolgozó dadák, óvónők, valamint az óvoda védőnője végzi a gyermekek szűrését. A szűrés során fejtetvesnek talált gyermekek szüleit értesítik a kezelés szükségességéről.Amennyiben a szülő a kezelésnek nem tesz eleget, a gyermek kezelését az óvodában elvégzik, melyhez az irtószert az Önkormányzatok biztosítják az óvodák részére.


A gyermekeket fejtetvesség miatt az intézményekből kitiltani nem lehet.


A fejtetvesség felszámolásához széles körű társadalmi összefogás szükséges, rendszeres szűrővizsgálatok végzése az intézményekben, a szülők tájékoztatása és felelősségteljes közreműködése."


Magyarul old meg! Kicsit abszurdnak tartom, hogy egy ÁNTSZ nem tud foglalkozni ezzel. Nyilván, nem olyan jellegű fertőzés, mint egy bárányhimlő, de nem gondolom, hogy jót tesz a kisgyerekek fejbőrének ha ennyi vegyszert kell a fejükre kenni, főleg, hogy nem is lenne rá szükség, ha a szülő megfelelően odafigyelne.


Nem vagyok olyan, aki leáll az óvodában jelenetet rendezni egy másik szülővel, de már komolyan ott tartok, hogy megkérdezem az óvónőt, hogy melyik gyerekről van szó, és megvárom az anyukát (csodálom, hogy ezt eddig senki nem tette meg egyébként) De mi van, ha magasról tesz arra, amit mondok neki? Tartsam én otthon a gyereket ezért? Nem ez kéne, hogy legyen a megoldás, és mivel dolgozom, nem is járható út.


Szóval minden alternatív megoldásra nyitott vagyok! :)


Köszönöm!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2011.11.08. 07:27:47

Nem kell megkérdezni az óvónőt. Önök pontosan tudni vélik, hogy ki terjeszti.
Egyébként tényleg a szülő dolga(kimásé lenne?) a gyermek kezelése. Mivel a gyermek csak élete egynegyed részét tölti az óvodában, a személyzet tehetetlen. Annyit tehet, hogy szűr és az óvodai tisztaságra figyel. Esetleg kezeli az elhanyagolt gyermeket, de az hatástalan, mert a gyermek otthon van elhanyagolva - ha el van hanyagolva. És igen, nehezen felszámolható fertőzés. Akár egy otthoni törölközőből is visszatérhet, a legnagyobb tisztaság ellenére is.
Ez megint az az eset, amikor egy intézménytől várjuk a probléma megoldását. Mi megtettük ami papíron le vagyon írva, innentől másé a felelősség.
Biztosíthatom anyukát(nagynagy tapasztalattal), hogy a fertőzés nehezen, de ki fog merülni, el fog múlni és csak rossz emlék lesz. Türelem és tekintse úgy, mint ami elkerülhetetlen.

szabidoki 2011.11.08. 08:18:18

Ennek a posztnak mi köze az egészségügyhöz?

vargam 2011.11.08. 09:29:15

Nálunk is évről évre felmerül ez a probléma az oviban, ezért (sajnos) elég rutinos vagyok a kérdésben. Kapható olyan tetűirtó és megelőző(!) szer is, ami vegyszermentes, viszont igen hatékony - sajnos elég drága. De én már csak ezt használom, ha felüti a fejét a fertőzés. A megelőző készítménnyel minden reggel be kell fújni a gyerek haját, és a bogarak messziről elkerülik - de tényleg. Nálunk egyébként egy idő után az óvodavezető csak úgy veszi be a gyerekeket, ha az ÁNTSZ-től hoznak igazolást, hogy tetűmentes a gyerek, addig is az óvónők kezelik a gyerekeket.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.08. 10:56:08

ezt tényleg itt kérdezed, és egyáltalán kérdezed?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.11.08. 13:34:04

Kedves Praxis!
AZzal a panasszal szeretnék élni, vagy csak kérdezni, hogy melyik egészségügyi szerv, vagy orvos felelős azért, hogy ezt a posztot olvasva, máris viszket a fejem. És kaparózom.
Maradok tisztelettel
Batgirl

XCat 2011.11.08. 15:47:11

Lesz majd ilyen az iskolákban is, nem kell aggódni. Sőt, nemsokára eljutunk a fejlett nyugat szintjére, ahol a tanárok fegyverrel járnak, és mindennapos a diákok között a drog meg a késelés.

Lesz itt fejlődés, kéremszépen.

XCat 2011.11.08. 15:49:24

@szabidoki: A tetűirtó egy idő után szétmarja a fejbőrt. Ha abból indulunk ki, hogy ezek a cuki kis bogárkák vérrel táplálkoznak, akkor akár lehetne is.

@vargam: Attól az antsz-től, akik szerint nyugodtan lehet a gyerekekkel lárvás vizet itatni? :))

El Visco Stello (törölt) 2011.11.08. 17:13:03

A lárva fogyasztása nem egészségügyi, hanem kulturális kérdés.

tódór piroska 2011.11.08. 17:23:00

PERPETUUM MOBILE

Auspitz azt mesélte, hogy odahaza péksegéd volt a Veress Pálné utcában. Azt mesélte, hogy reggelente csak úgy a hóna alól befalt egy egykilós kenyeret. Akkor kilencvenkét kiló volt.

- Mit gondoltok, most mennyi vagyok?

Ezt nem tudtuk megmondani. Tény, hogy már szükségre se járt ki, ami rossz jel, és csak vizet ivott, ami még rosszabb. Folyton itta a vizet. Nem is szomjazott, csak itta, mint egy lefolyó.

Az se jelent jót, hogy a ruhája tele lett tetűtojással. A tetveket csak úgy lehet féken tartani, ha az ember minden percben öldösi őket; másképp elszaporodnak, és telerakják serkéikkel a ruhavarrásokat, főleg a meleg testtájakon. Auspitznak egészen megszürkült a hónalja a tetűtojásoktól. Nem is szóltunk neki. Ilyenkor már nem segít a szó.

Egy éjszaka arra ébredtem, hogy nagyon forgolódik.

Azt kérdeztem:

- Mondd, mit csinálsz, Auspitz?

Azt mondta:

- Eszem.

Azt kérdeztem:

- Mit eszel, Auspitz?

Azt mondta:

- Kérlek szépen, tetűtojást eszem. És, kérlek szépen, tetveket.

Gyufát gyújtottam, de rögtön el is fújtam. Egészen közel volt már a front; cigarettázni is tilos volt éjszaka. Csak annyit láttam, hogy nyugodt az arca, majdnem elégedett. Azt mondtam neki:

- Ne beszélj bolondokat, Auspitz.

- Hanem megvárjam, amíg kiszívják a véremet? - kérdezte.

Maximum két hétig kell kibírni, magyarázta. Márpedig, ha ő megeszi a tetűt, akkor játszva kibírja ezt a két hetet, mert nem megy veszendőbe semmi. Minden csöpp vére, amit kiszívtak, megint visszajut a szervezetébe; vagyis se nem gyengül, se nem erősödik.

- Akkor te föltaláltad a perpetuum mobilét - mondtam. Nem tudta, mi az. Mondtam, amihez nem kell energia.

Ezt sem értette. Miközben a serkéket ette, megmagyaráztam a perpetuum mobilét. Később elaludtunk. Reggel megpróbáltam fölrázni, de már nem volt benne élet.

tódór piroska 2011.11.08. 17:28:52

@El Visco Stello:
Ha már kultúra és lárvaevés, egy gyöngyszem Örkény István egyperces novelláiból...

Savonarola_67 2011.11.08. 18:06:50

A fiús anyukáknak könnyebb dolguk van, hiszen a rövid hajból könnyebb kiirtani. Nálunk az vált be, hogy az 1.; 3. és 8. napon kezeltük a gyerek fejét. Ezenkívül mindent mostam vagy mikróztam, vagy fagyasztottam (anyagától függően). Olvastam olyan oviról, ahol a szülők sorfallal állták útját a mindig tetves fejű gyerkőcnek és szüleinek. A probléma meg is oldódott: elvitték a kislányt másik oviba.

Irkutszk 2011.11.08. 19:01:39

@tódór piroska:
Ezek szerint mégse találta fel szegény.

www.youtube.com/watch?v=WcR7U2tuNoY

@Savonarola_67: Mert ezzel aztán annak a kislánynak a tetvei hirtelen eltűntek. Éljen Ausztrália benépesítése.

irutavé 2011.11.08. 21:52:36

Védőnőnek, gyermek védelminek,család segítőnek jelezni a problémát!Ugye nem várja el a kedves poszt író,hogy az óvónők és a"dadusok" a nem törődöm szülők helyett,hajszálanként átnézve távolítsák el a tetű petéit! Ez nem idevaló téma,rossz helyre íródott.Semmi köze az egészségügyi ellátáshoz!

Hkd90 2011.11.09. 12:54:38

A levelet én küldtem, és azzal a céllal ide, hogy esetleg kapok olyan tippet, amivel vegyszer nélkül is tudom kezelni a problémát, az orvosunk nem tudott ilyen szert ajánlani. Illetve érdekelt volna még, hogy az ÁNTSZ-nek miért nincs hatásköre ilyesmire. Ahogy valaki korábban is írta, esetleg igazolást adni-vagy nem adni ott, ahol a probléma fennáll.
Nem hibáztatom az óvodát, miért is tenném, nekik nem feladatuk ezzel foglalkozni. Leírtam, hogy megértettem a vezető óvónő érveit, akinek a nemtörődömsége zavar, az az ÁNTSZ.
Már csak egy kérdésem maradt, hogy ha a tetvesség nem egészségügyi probléma, akkor mi?

Irkutszk 2011.11.09. 13:09:13

@Hkd90: Ezt a vegyszermentes fejtetűkiirtást nem igazán fogom fel ésszel. Adott egy állat, nevezetesen fejtetű, amelyet irtani szeretnénk. Szórjunk rá szent hamut? Dehát az is vegyszer, tele van nátriummal (összekeverve zsírral, szappant gyárthatunk!). Sűrű fésűvel ki kell fésülni a serkéket, de azoknak az élethez való ragaszkodásuk odaragasztja őket a hajszálakhoz, csak szólok.

Az ÁNTSZ igenis foglalkozik az üggyel, lsd. példának: www.nepszava.hu/articles/article.php?id=468458

Mivel akár a az elterjedése, akár a veszélyei nem terjednek a sürgős-életveszélyes mértékig, ezért nem foglalkoznak vele behatóbban.

A fejtetű egy parazita. Tegye a szívére a kezét, kedves szülő, Ön segítségnyújtási szándékkal fordult az elhanyagoltnak tűnő gyermek szüleihez? Éreztette vele, hogy az óvodásszülői közösség tagjának tartja?

SusanneF 2011.11.09. 13:13:57

Sajnos borzasztó ez a probléma,senki ne szembesüljön vele-mert ha egy hosszúhajú kislányban akár csak 1 serk is marad,újra indítja a folyamatot.Tizenéve Pesten még ha a suliban valakiben talált a védőnő,az csak ÁNTSZ igazolással mehetett újra a többiekhez.Ma is így kéne,mindenhol,mindenki érdekében.
Az ecetes víz jó,fényesebb is lesz a haj,és azzal ki lehet pusztitani a még élő serkét.

SusanneF 2011.11.09. 13:16:36

Semmi nem mentesíti a szülőt-egyenként kell lehúzogatni a serkéket,a sűrű fésű csak a bogarat szedi ki!

Irkutszk 2011.11.09. 13:18:02

@SusanneF: De az ecet is vegyszer! Egy gyenge sav, ecetsav. Nem értem a vegyszermentes kifejezést, mit szeretne a poszt írója :(

Hkd90 2011.11.09. 13:18:09

@Irkutszk:
Nagyon szép ez az országos kampány dolog, de a véleményemet, a saját ügyemmel kapcsolatosan fogalmaztam meg, a bemásolt levélben semmi konkrét dolog, tanács nem volt.
Mivel nem tudom, melyik szülőről, gyerekről van szó, tekintve, hogy sok anyukával ellentétben, én nem az oviban élem a társasági életem, nem tudok minden pletykát, mert dolgozom, utána pedig a családommal igyekszem foglalkozni, így lehetőségem sem volt személyesen beszélni vele. Ahogyan a levelemben is írtam, szívesen megtenném, és nem azért, hogy kioktassam, hanem, hogy hátha van olyan dolog, amit nem tud ezzel kapcsolatban. Tehát a jószándék megvan bennem, és szeretném, ha nem fognának rám a kedves fórum társak semmi olyat, amit nem mondtam (írtam).
És attól, hogy nem okoz életveszélyes sérülést, a fejbőrrel csúnya dolgokat tehet, a vegyszerre való allergiás reackióról nem is beszélve. Ezért gondoltam, hogy eü. problémának számít.

Irkutszk 2011.11.09. 13:20:33

Én, emlékeim szerint jártam az iskolába a tetűimmel, és minden délután szedegették drága szüléim a serkéket a hosszú hajamból.

Hkd90 2011.11.09. 13:22:49

@vargam: Engem érdekelne a szer pontos neve, még ha drága is, törekszem arra, hogy minél inkább natur dolgokat használjunk.Köszi

Irkutszk 2011.11.09. 13:25:37

@Hkd90: A 'nem ott élem a társadalmi életemet' - és a 'van szülői közösség' között azért én érzek némi különbséget. Nem az Ön közvetlen hibája ez az elidegenedés természetesen, hanem az egész társadalmunké. Csak engedje meg, hogy sajnáljam, hogy ilyen irányba mozog a társadalmunk.

Kiegészítésként ím, ÁNTSZ ajánlás a fejtetvesség kezeléséről:

www.antsz.hu/portal/pls/portal/PORTAL.wwv_media.show@p_id=52702&p_settingssetid=1&p_settingssiteid=0&p_siteid=240&p_type=basetext&p_textid=52703

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.09. 13:26:10

@Irkutszk: én személyesen nem találkoztam velük egyik gyerekkel sem, de anno a tetves gyerekek haját lenyírták, ha nem használt a pacsmag. és addig nem mehetett iskolába, amíg tetves.

vargam 2011.11.09. 13:28:03

@Hkd90: Paranit a neve, egy 60 ml spray kb. 3000 Ft-ba kerül - de elég kiadós, én az egész (5 tagú) családot le tudtam vele kezelni, pedig nekem nagyon hosszú, és sűrű hajam van. Ráadásul fésűt is adnak hozzá, amivel elkerülhető az egyenként kiszedegetés...
A tájékoztatójában ezt írják róla:
"A Paranit nem tartalmaz rovarirtó szereket. A benne található kókusz- és ánizsolaj leblokkolja a fejtetvek légzőrendszerét, így azok megfulladnak és kiszáradnak.
- Mivel nem vegyi úton hat, a fejtetvek nem lesznek soha rezisztensek a hatóanyagaival szemben."

Hkd90 2011.11.09. 13:29:10

@Irkutszk:
A linket köszönöm, párszor átrágtam már magam rajta...
A közösségi élethez meg annyit, hogy igen, sajnos ez van, a csoportban rajtam kívül két anyuka dolgozik, a többiek, otthon vannak kisebbel, vagy nagyobbal, vagy terhesen, és ráérnek az oviban, vagy előtte órákig beszélgetni mindenféléről. Én sajnos rengeteget kell hogy dolgozzak, nekem ez nem fér bele, örülök, ha az ovi után végre leülhetek otthon 5 percre, mielőtt nekiállok vacsorát főzni, és az összes többi egyéb dolgomnak.

Hkd90 2011.11.09. 13:29:47

@vargam: Nagyon köszönöm, mindenképp ki fogjuk próbálni!

vargam 2011.11.09. 13:33:16

@Hkd90: Szívesen! Azért én azt kívánom, hogy ne legyen rá szükség! :)
Egyébként kapható megelőző változata is (spray formában biztos, de talán sampon is van már...), ha nagyon masszív a fertőzés a közösségben - de azt hiszem az már nem teljesen vegyszer mentes...

Irkutszk 2011.11.09. 18:07:10

@Babette_: Én ált. isk. első osztályában kitaláltam, hogy én hosszú hajat szeretnék, a lenyírásból lett volna sírás-rívás :)))) De ez persze nem tartozik közvetlenül a témához.

@Hkd90: Rendben, tehát az a probléma, hogy az ÁNTSZ nem tiltatja ki a tetves gyereket a közösségből. Mert, mint láttuk és bizonyítottuk, a kérdéssel igenis foglalkozik, megvan az ajánlás a kezelésre, megelőzésre, figyelemre; arra, hogy kinek a felelőssége, stb. Hát, ez van, a szülőkre van tolva a felelősség, mégiscsak az ő gyereke. Mint korábban állítottam, nem tartják olyan fontos problémának, mint ezek szerint Ön. Tessék javaslattal élni az ÁNTSZ felé, talán ez lehet a megoldás.

SusanneF 2011.11.09. 19:03:50

@Irkutszk: Ebben a linkben szereplő-régi-összes vegyszer csődöt mondott a kipróbálásnál...
Az ecetes öblítés használt.

SusanneF 2011.11.09. 19:06:03

@Irkutszk: De igen,probléma,hogy NEM TILTHATJA KI SENKI a tetves gyereket a közösségből!!!!
Ez 2 éve sok szülőnek a mi sulinkban fejtörést okozott,mert volt egy kislány,aki erősen fertőzötten járt be,és a tanárok tárták kezeiket-nem tudtak mit tenni...:(

SusanneF 2011.11.09. 19:07:18

@Hkd90: Talán pont ilyesmire gondoltál-ami gyógynövény kivonat,és nem vegyszer,hanem természetes alapú...nem szeszes.

Hkd90 2011.11.09. 19:11:43

@SusanneF: Igen, olyasmire gondoltam, ami kevésbé irritál.
És igen, gond, hogy nem szükséges egy ilyen dolog után "egészséges igazolást" vinni, mint bármilyen más fertőző betegség után.

Droidfigyelő (törölt) 2011.11.09. 19:30:26

@Savonarola_67:

Értem, hogy a sorfal megoldotta az ovi problémáját, de nem tudok nem gondolni arra, milyen borzasztó csapást szenvedett el a tetves kislány, aki semmiről nem tehetett...

Mindenki másnak, aki azért pampog, hogy ez a sztori mit keres egy eü blogon: relaxáljatok egy sort. Itt (is) a helye.

bélabácsi2 2011.11.09. 19:40:33

Babette!
Nagyon is igazad van! Régen a tetűt drasztikusan irtották, borotvával, a gyereket elkülönítették, de ez még az átkos kommunizmusban volt, ahol a gyereknek meg a szülőnek nem voltak jogai!
Most ott tartunk, hogy a fejtetű jogait védik a jogászaink!!!
Ez a válaszom a kérdezőnek is, a szülőnek jogai vannak, pl. az óvónő jogot sért, ha elmondja más szülőnek, hogy kinek a gyereke tetves.
Csak azt nem értem, hogy a TBC jogait miért nem védjük még?

bélabácsi2 2011.11.09. 19:42:03

Ja, és aki szerint ez nem egészségügyi téma, az sürgősen végezze el újra az orvosi egyetemet, és ne bukjon meg közegészségügyből!

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.09. 19:51:07

@bélabácsi2: áldott nagy demokrácia: mindenkinek mindenféle jogokat hozott.

a kötelességek meg valahogy elfelejtődtek.

irutavé 2011.11.09. 20:06:11

@Droidfigyelő: Igazad van ez eü téma is,de mit tehetünk arról, hogy bekerül egy beteg"bogarasan" azt sikeresen kiirtjuk,majd hazakerül.Majd 2x egymás után visszakerül ugyan olyan tetvesen! Azon kívül,hogy értesítjük a háziorvost nem tudunk mást tenni!Elég problémát okoz megmondani annak akinek bogarai vannak,hogy ne csak magát kezelje le,hanem a környezetét is.Az Én gyermekeim is voltak tetvesek,az iskolában szedték össze,de a tanárok és a védőnő segítségével megoldódott a probléma.Ebben a témakörben élég sok a felvilágosítás és a megelőzésre is felhívják a figyelmet!

thbogyó 2011.11.09. 20:19:06

@Hkd90: Van egy másik szer - ebben csak növényi összetevők vannak. Neemoxan a neve (remélem, jól írtam) Ez nekünk szintén bejött - a Paranit is.

2011.11.09. 20:24:21

Láz,köhögés, fertőző betegség elegendő indok, hogy közösségbe ne engedjék a gyereket. A tetű ezek szerint kivétel? Mit tettek ezek a nyavalyás tetvek, hogy őket ennyire védeni kell??

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2011.11.09. 20:31:35

@Turchi: Nem a tetveket védik, hanem a gazdatestet.Remélem elég polkorrekt voltam...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.09. 20:40:23

@Savonarola_67: Hát igen. Én is csak valami ilyesmit tudnék javasolni. Esetleg van olyan cég, aki valami maskarába öltözve követi a célszemélyt. Ha hatásos, akkor ezzel még lehet mellőzi az ukrán barátok bevetését a fa testápolóval... :)

tundee 2011.11.09. 20:49:36

Bár tudtommal az óvónő tényleg nem tilthatja ki a tetves gyereket az óvodából, de a védőnő ill. gyermekorvos megteheti. Sőt, munkaköri kötelessége. Ráadásul a gyermek mindaddig nem mehet közösségbe, amíg a gyermek nem kap egy olyan igazolást, hogy "A hajas fejbőr tetű és serkementes, közösségbe mehet." S ennek az igazolásnak hiányában az óvónő nem fogadhatja. Az óvónőkre kellene hatni, hogy minden ilyen esetben értesítsék a védőnőt vagy gyermekorvost, ill. a kiszűrt gyermeket ne fogadják a fenti igazolás nélkül.

Ha jól emlékszem több cégnek is (de egynek biztosan) van olyan samponja, ami gátolja a tetvesedést. Gyógyszertárban kapható, egy próbát szerintem megér.

Neduddgi 2011.11.09. 21:08:10

Megboldogult gyermekkorom Nittyfor-szaga mai napig az orromban van, pedig már rég voltam gyerek. A "kurva büdös" az nem kifejezés rá, és még tetűnek se kell lenni, hogy egy szippantástól megpusztuljon. Ja, és nekünk anno nem volt szabad tetvesen közösségbe menni, viszont szerencsére gyorsan pusztultak. Az más kérdés, hogy azért 2-3 kör mindig benne volt a pakliban, mire végképp megszűnt a tetűtámadás.

Haloperidol 2011.11.09. 21:22:06

@Irkutszk:

Meg tudnád magyarázni, hogy MILYEN segítségnyújtás lehetséges a tetves gyerek szüleinek? A védőnő és az ovónők gondolom, közölték vele, hogy a gyereke tetves, és hogy mit kellene csinálnia. Vettek a gyereknek tetűírtót és kikezelték, a gyerek újrafertőződött. Mit tegyen az óvoda és a szülői munkaközösség, ha a szülő deviáns és nem hajlandó együttműködni? Menjen el hozzá és takarítsa ki és fertőtlenítse a lakást és irtsa ki a családtagok tetveit is? Vagy hogy képzeled el?

2011.11.09. 22:07:40

Ez egyébként katasztrofális. Arra hivatkoznak, a fertőző gyereknek joga van a közösségbe járni. Na de könyörgöm, az egészségesnek meg joga van nem elkapni a fejtetvet!

arod75 2011.11.09. 22:10:13

@tundee: na, iskolában a nagylányomnál mi is elszórakoztunk ezzel 1 tanéven át...
Ha a védőnő többszöri figyelmeztetése ellenére tetvesen megy a gyerek oviba/iskolába, kijön az ANTSZ embere és ő már kitilthatja, amíg nem hoz tőle tetűmentes igazolást.

@LION_heart: idülten tetves gyerek szülője sokszor azt gondolja, hogy elég bekenni a csemete haját, vagy sűrű fésűvel átfésülni és a probléma meg van oldva. Kikéri magénak, hogy szálanként bogarássza át és húzogassa ki a serkéket. Ezt csak annak az 5-10 gyereknek a szülei teszik meg, akik rendszeresen elkapják tőle. És a sokadik lekezelésnél bizony bekorpásodik a gyerek(em) haja, ami napokig lehetetlenné teszi a fennmaradt serkék felkutatását.
És az sem mindegy, hogy a frissen tetves gyerek szülője rögtön szól a többieknek, hogy legyenek résen, vagy megvárja míg a többi gyanútlan gyerek fején is jókora kolónia ki nem alakul. Serke-ezrekben mérhető a különbség, mire észreveszed!

Hozzátenném, hogy bizony Franciaországban és Angliában sem ritka jelenség, ott viszont vannak erre kapható fodrászok. Mert itt még talán pénzért se találnál rá embert.

Advanced Flight 2011.11.09. 22:18:47

@Mojzes Pál: ezt támasztja alá a falmelléki szöveg is, miszerint nem a tisztaságtól függ a tetvesség. Nem, á dehogy, véletlen sem :-(

Ált. isiben (kb. 26-28-an voltunk az osztályban) évről-évre mindig egyetlen csajnak volt fejtetűje; meglepő módon ő volt a legelhanyagoltabb gyerek, sajnos sokszor effektíve bűzlött, pedig csinos lány volt egyébként (ja, és nem volt cigány, ráadásul kőgazdag família sarja, csak az anyja nagyon lepusztult nő)

русалка 2011.11.09. 22:21:34

háhh, nálunk megoldották a fertőzés kérdését a védőnők, ugyanazzal a fésűvel vizsgálták meg az egész iskolát... és így lett a derékig érő hajamból 5 centis.

allegravelli 2011.11.09. 22:41:29

@Hkd90: Csak halkan jegyezném meg-mint vegyész-, hogy nincs olyan, hogy "vegyszermentes". Ezt ne keverjük már a "természetes eredetű" fogalmával, ha kérhetném. Egyébként az ánizsolaj szenzibilizáló hatása miatt hosszan tartó használat nem javasolt. A hatóanyag egyik formája-ami egy aromás vegyület-, az anetol itt megtalálható:
www.merck-chemicals.com/hungary/transz-anetol/MDA_CHEM-800429/p_BwWb.s1L3_sAAAEWfeEfVhTl
A kókuszolajé pedig a dodekánsav észtere.

allegravelli 2011.11.09. 22:47:41

@Turchi: Csak meg kell nézni a South Park 11. évadjának 3. epizódját, Lice Capades címmel:-) Ebben a tetvek nézőpontjából mutatják az eseményeket, tiszta genocídium:-D

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.10. 07:46:16

Általános iskolában annó, nem volt kecc-mecc. Egyszerűen leszórták a gyereket azt hiszem Ergó nevű folyadékkal a wc-ben. Büdös volt nagyon, de eredményes. Akkor is voltak trehány szülők, ahogy most is vannak.

Kierkegaard Akciócsoport 2011.11.10. 07:52:43

@Hkd90: "...esetleg kapok olyan tippet, amivel vegyszer nélkül is tudom kezelni a problémát..."

Az általam ismert egyetlen vegyszermentes megoldás az olló-borotva, aztán letolni tök kopaszra. A teljes szőrtelenítést meg szerintem nem akarod a saját gyerekeddel eljátszani...
Emlékszem, amikor kicsi voltam nem volt ilyen probléma:
1. Akkoriban még utánajárt a védőnő a dolgoknak, és ha a szülő nem csinálta meg, megcsinálta helyette plusz hivatalos ejnye-bejnye a szülőknek;
2. A tetves gyerekek rendszeresen csúfolódás céltáblái voltak, tehát a gyereknek is érdeke volt, hogy minél előbb megszabaduljon a hívatlan vendégektől.

Ez már jogi kategória, de nem lehet esetleg feljelenteni a gyereküket nem tetvetlenítő szülőket kiskorú veszélyeztetéséért?
Btk. 195. § (1): "A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A probléma gondolom ott lehet, hogy a tetvetlenítés elhanyagolása "súlyos" kötelezettségszegés-e vagy nem.

kismorgó 2011.11.10. 08:29:26

Ezt most komolyan itt? És így?
Értem én, h kellemetlen, meg minden, de képes lennél kitiltatni az óvodából egy szerencsétlen kisgyereket aki nem is biztos hogy tehet erről az egészről?
Az a baj, h manapság nagyon modernek vagyunk. MI lenne, ha azt csinálnád, ami nagyon sok hasonló helyzetben is hatásos. Anyukát megvárod, és elbeszélgetsz vele. A kommunikáció a legegyenesebb út, és talán a legkorrektebb is, mielőtt itt ÁNTSZ-t meg óvónőket riasztasz.

Netuddki. 2011.11.10. 08:57:58

@Kierkegaard Akciócsoport: Miért ne lenne az? Ráadásul ezzel nemcsak a saját gyerekének okoz kárt hanem a többi gyereknek és azok szüleinek.
Egy cinikus társadalomban simán forintosítani lehetne ezt a kárt aztán behajtani. Persze ez inkább közegészségügyi kérdés és a szülők szerintem simán elvárhatnák azt az adójukból fizetett állami alkalmazottaktól, hogy komolyan veszik a dolgot. Ami szerintem azt jelenti, hogy addig nem engedik a közösségbe a tetves gyereket amíg tetves. Aztán a szülő majd megoldja, hogy minél előbb megszabadul a tetűtől vagy hosszútávon megoldja a gyerekfelügyeletet. Elvégre felnőttek vagyunk felelősséggel. Ja és nem a szülőtől kéne elvárni, hogy ő veszekedjen egy másik gyerek szülőjével. Erre ott vannak az óvodai alkalmazottak, a védőnő, végső esetben a hatóság. Kissé mintha sokan nem tudnák itt kinek mi a dolga...

kötözködő 2011.11.10. 09:02:46

Aki értetlenkedik a poszton: a tetvesség közegészségügyi, és mint ilyen, bizony egészségügyi kérdés.
Itt a helye, nem vitás.

encir 2011.11.10. 09:07:52

@kovi1970: Hát bizony.
Mi egy tavalyi fertőzéskor súlyos tízezreseket költöttünk a szerekre.
Tudtam volna máshová is tenni azt a pénzt.

ovisanyuka 2011.11.10. 09:23:19

Mi 2 hónap alatt 2x kaptuk el... És nem hanyagoljuk el se a gyerekünket, se magunkat. Az első alkalommal neemoxan 2 kör, 1 kör nittifor, naponta 2x néztem mindkét gyerek haját, húzogattam le a serkéket. Gyűlölték, üvöltöttek. Ja, és természetesen köremailt küldtem az ovis csoporttársak szüleinek, hogy nézzék át a gyerekeiket. 1 hétig nem vittem őket oviba, aztán 1 hét ovi, 1 hét mamáéknál, 1 nap ovi és megint találtam egy tetűt. Megint neemoxan, majd paranit. Ja, az elsőnél ecetes víz is volt... Szóval nem mondanám, hogy nem tettem meg mindent...És mégis visszajöttek ezek a kis dögök. Mára már túl vagyunk a második kör paraniton (mivel azt írja, hogy ismételjük meg), közben 2 naponta nézem a gyerekek fejét...Bízom benne, hogy túl leszünk rajta minél előbb. Ne higgyétek, hogy olyan jó móka és direkt küldöm be a gyereket tetvesen. Ki is akadnék, ha valaki megállítana az oviban, hogy vigyem innen a tetves gyerekemet. Miközben én mindent megteszek, hogy eltűnjenek...

Apafarkas 2011.11.10. 09:23:30

@Hkd90: köztisztasági.
Egyébként a levéllel simán be lehet menni az óvodavezetőhöz, mert abban fehéren-feketén szerepel, hogy ha a szülő nem kezeli, akkor az óvodának kell, az Önkormányzat költségén, eszerint a mondat szerint:

"Amennyiben a szülő a kezelésnek nem tesz eleget, a gyermek kezelését az óvodában elvégzik, melyhez az irtószert az Önkormányzatok biztosítják az óvodák részére"

ovisanyuka 2011.11.10. 09:30:46

Arról nem is beszélve, hogy hányan vagyunk, akik az orvostól jó előre beszerzünk pár igazolást??? Szóval ennek nincs túl nagy jelentősége...
A másik, hogy az első tetvességnél 1 hete vakaróztak és mivel én nem találtam semmit a hajukban, elvittem orvoshoz, aki szakmai szemmel megnézi. Szerintetek mi volt? Azt mondta, áááá ez csak korpa anyuka, nem tetves a gyerek! Abban a pillanatban megláttam az első mászó tetűt a lányom hajában... Erre az orvos: jaaa, akkor tényleg tetves... Erről ennyit. :(

kutykuruty 2011.11.10. 09:31:30

Szia, csak egy tipp:

miután sikerült kiírtani a tetveket (gondolom megtetted, hogy miután kezelted a fejét, bekötötted szorosan pl. kendővel), érdemes ecetes vizzel öblíteni a hajat hajmosás végén.
Ettől szép csillogó is lesz a haja és a teveket is távol tartja. (ha nem is 100%-osan, de elég komoly eséllyel.)

kutykuruty 2011.11.10. 09:35:39

@SusanneF: bocs, most vettem észre, hogy te már írtad. :-)

2011.11.10. 09:40:18

@ovisanyuka: A hiba nem benned van, és nem abban, aki kezeli a bajt, azért lesz a gyereked újra tetves, mert a közösségben van, aki nem teszi meg azt amit te, ezért újra és újra a tiéd viszi haza. Ügyes vagy, ha előre tudsz igazolást szerezni orvostól! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.10. 09:57:55

@kismorgó: a pöttyös betegségekről sem tehet, az influenzáról, mégsem mehet velük közösségbe.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.10. 09:59:21

@ovisanyuka: SOHA nem kértem, és SOHA nem kaptam előre igazolást az orvostól.

Ez tisztességtelen és felelőtlenség, és ne állítsd be úgy, mintha normális lenne.

ovisanyuka 2011.11.10. 09:59:34

@kutykuruty: milyen ecet-víz arányban? köszi! :)

ovisanyuka 2011.11.10. 10:00:38

@Babette_: valóban az, én soha nem éltem vissza vele, de sajnos vannak akik igen. Ezt bölcsiben és oviban is tapasztaltam.

Ugyandehogy (törölt) 2011.11.10. 10:02:30

@ovisanyuka:
"ovisanyuka 2011.11.10. 09:30:46
Arról nem is beszélve, hogy hányan vagyunk, akik az orvostól jó előre beszerzünk pár igazolást??? Szóval ennek nincs túl nagy jelentősége..."

kutykuruty 2011.11.10. 10:06:49

húha, ezt így nehéz...
Mert mindig saccra csinálom.
A lényeg, hogy ne legyen erős ecetszaga, mert akkor már mar. De azért érezhető legyen...ez aztán a pontos útmutató, ugye? :-)

Ez egyébként minden hajmosásnál használható, mert tényleg szép csillogó lesz tőle a haj. És nem lesz ecetszagú!

ovisanyuka 2011.11.10. 10:07:20

@Babette_: nem azt írtam, hogy nem kértem el az igazolást, ha adta (mert nem én kérem, hanem a doki adja, hogy ne kelljen visszamenni kontrollra a beteg gyerekek közé) hanem, hogy nem éltem vissza vele, ami nálam azt jelenti, hogy nem vittem el betegen az oviba, még akkor sem, ha már megvolt az igazolás.

fourgee 2011.11.10. 10:09:52

@encir: "Mi egy tavalyi fertőzéskor súlyos tízezreseket költöttünk a szerekre.
Tudtam volna máshová is tenni azt a pénzt."

Nyugodj meg, azok a szülők akik nem foglalkoznak a gyerekük tetvességével, azoknak is van hova tenniük a pénzt bőven... Kedvencem - sajnos nincsen fent youtube-on - az a család, amelyiket évekkel ezelőtt mutatták RTL-en, vagy TV2 egyik műsorában. Nagyon szegény család volt, arról panaszkodott az anyuka, hogy sokszor nem tudnak a gyereknek enni adni. Közben persze végig dohányzott, a háttérben meg az apuka (aki fényes nappal, tehát munkaidőben) részegen dölöngélt.

Ja, a gyereküknek nem tudnak enni adni, de a cigit meg az alkoholt azt biztosan kötelező volt megvenni...

2011.11.10. 11:01:01

@allegravelli: Nem ismertem ezt a részt, de most megnéztem!

McCoy02 2011.11.10. 11:25:37

Nálunk is ez volt minden éven, egy család terjesztette az óvodában a tetveket, szinte minden csoportban volt gyerekük. Igaz most a mi csoportunkból elment a gyerekük iskolába, de majd jön másik csoportól a tetű. Még az ÁNTSZ is volt náluk fertőtleníteni a házat, erre az anyuka csak úgy reagált, hogy következőre se fog tenni semmit, majd mások megcsinálják helyettük. Úgy is lett. Többen írták a Paranit-ot, de annak van egy megelőző szere is, és mi azt használjuk. www.smaragd-gyogyszertar.hu/termek.php?product=para04_paranitfejtetufertozestmegelozospray100ml
Már nem is olyan vészes az ára, amikor először vettem akkor duplája volt. Eddig nekünk hatásos volt.
Üdv.

arod75 2011.11.10. 11:28:10

@ovisanyuka: ha az óvoda jelenti az ANTSZ-nek, és az ANTSZ kitiltja a gyereket, akkor csak ANTSZ igazolással viheted újra, azt viszont a kerületi tetű-felügyelő ANTSZnéni garantáltan addig nem ad, amíg serkét lát. itt nem működik az előre-igazolás.

Szerintem a tetű-beszerzés is olyan, mint a szúnyogcsípés: ha a kerületben van 2db állat, az egyik biztos megtalálja a lányom haját, a padtársa meg pl. sosem szerezte be ugyanattól a "gazdaszervezet" osztálytárstól.
Megszabadulni úgy sikerült a körbefertőzésektől, hogy a többször is hazaküldött gyerek anyja annyira bepipult, hogy lenyírta a lánya haját félcentisre. Sajnáltuk a kislányt, de akkor sokan fellélegeztünk.

SzZ 2011.11.10. 11:46:06

@Hkd90:

> Nem hibáztatom az óvodát

Pedig hibáztasd csak nyugodtan!

Nem a kitiltás elmulasztásában hibás, de abban igen, hogy az óvónőknek észre kellett volna venniük, hogy valamelyik gyermek fejtetvességét a szülei nem kezelik, többszöri figyelmeztetés ellenére sem. Márpedig ez a szülői mulasztás veszélyezteti a gyermek egészségét, ezért be kellett volna vonniuk a gyermekvédelmet.
Ilyen esetben az óvódapedagógusnak jelentési kötelezettsége van (ld. "jelzőrendszer"), mulasztásával jogszabályt is sért.

Az igaz, hogy sem az ÁNTSZ, sem az Óvoda közvetlenül nem felelős a helyzet megoldásáért, de az igazi felelőst, a gyermekvédelmet értesíteniük kellett volna.
A közkeletű félreértés eloszlatása végett: a gyermekvédelmisek eszköztárának utolsó eleme a gyermek családból való kiemelése, nem pedig az egyetlen.

zsoci 2011.11.10. 11:51:09

Én csak azt nem értem, hogy egy parazita fertőzés mitől nem fertőző betegség ?

arod75 2011.11.10. 12:22:25

@zsoci: mert nem terjeszt fertőzést.

Lángharcos 2011.11.10. 12:54:20

@arod75: A parazitáltság tehét nem betegség? O.o Mert szvsz az. És fertőz. Elég rendesen.

arod75 2011.11.10. 13:16:44

@Lángharcos: ez nem az én álláspontom, hanem az ANTSZ-é. Olvass utána. Éppen ezért nehéz közösségekben megszabadulni tőle. Fontos ismerni a lehetőségeinket, eszközeinket, de nem olyan egyszerű, mint egy mandulagyulladás.

Lángharcos 2011.11.10. 13:43:19

@arod75: Ahh, miért is csodálkoznék? Igazodik ez az igénytelen szabály ehhez az igénytelen országhoz.

Lényeg az, hogy úgy tegyenek a hatóságok, mintha dolgoznának, de közben minél kevesebb energiát kelljen beleölniük, mert ha hatékonyak lennének, az súlyos baj lenne.

Magyarország én így nem szeretlek :\

Hkd90 2011.11.10. 15:09:57

Köszönöm mindenkinek aki tanácsot adott, a megelőző szert megvettem ma, mindenképp használni fogom, hátha így elkerüljük a jövőben a kis nyomorultakat! :)

tbjárulékfizető 2011.11.10. 17:12:23

@Lángharcos: a hatóság azt csinál, amit a törvények megengednek.
A törvényeket a személyiségi jogok tiszteletben tartásával alkották meg. Mármint a tetves, elhanyagolt gyerek családja személyiségi jogainak tiszteletben tartására.
Borsodi ismerős tanár mesélte: a nagylányt hazaküldte, mert tetves volt, az anyja perceken belül ott balhézott, mert a lányét megalázták. Az asszony fején láthatóan nyüzsögtek a tetvek.
Tehát az óvónő az állását kockáztatja, ha elmondja, melyik szülőre haragudjanak a többiek.
Amúgy a keleti országrész felől terjed a rüh, a szifilisz és más nemi betegségek. ( index hír)

SusanneF 2011.11.10. 19:36:54

@ovisanyuka: Aki már küzdött ilyen problémával,az tudja,hogy mennyire macerás-a szülőnek is,a gyereknek is...!!
Ha nincs szerencséd,napi több órás elfoglaltságot jelent,amit mással is lehetne tölteni...
Az is szerencse,ha akkor a agyermek,hogy megérti,türelmes,és együttműködik...!!!

Lángharcos 2011.11.10. 21:01:13

@tbjárulékfizető: Már bocsánat, de a távolsági buszról is lezavarhatnak, ha mocskos ruhában próbálok felszállni. Mármint: tiszta, igényes és tetűmentes utasnak/óvodásnak nincs jogom ahhoz, hogy ne kényszerítsenek felesleges kiadásokra, amit a párhetente megismételendő tetűirtás jelent? A fertőtlenítő szerek nincsenek ingyen, teher ez az igényes családoknak is.

Tehát: Az igénytelen állapotban közösségbe küldött gyerekek anyagi kárt okoznak másoknak. Nekem pedig jogos az elvárásom, hogy a fertőző beteg kölyköt ne eresszék az én kölyköm mellé.

Feljebb azt is írják, hogy van mód kizárni az óvodából/iskolából őket, tehát az óvónő hibázott.

tbjárulékfizető 2011.11.11. 11:58:09

@Lángharcos: Ez az elmélet és ezzel egyet is értek.
De próbálja meg lezavarni a sofőr a fent leírt külsejű csoportot pl Pétervásáránál. Visszafelé egy egész banda várja majd ( tényleg megtörtént) Tehát a kérdés az, hogy a történet hol játszódott le. Borsodban már nem lehet senkit hazaküldeni. A jogvédők telefonszámát még az analfabéták is ismerik.

Trójai 2012.09.25. 18:14:18

Én hálistennek sosem voltam tetves, sem gyerekkoromban, sem később.
REmélem nem is leszek.

JAvaslat: emberi hangon elbeszélgetni a tetves kisgyerek anyukájával. Esetleg ha a pénzen múlik a kisgyerek tetűirtása, a pénzt összedobni az irtószerre. Jobb nem jut eszembe.

Trójai 2012.09.25. 18:15:06

@Dr.laikus PhD: mekkora komment. Egy egész pont?
Büszke lehetsz magadra.

2012.09.25. 20:23:53

@Trójai: Legalább megkérdeznéd, miért csinálja, mielőtt véleményed van!

Irkutszk 2012.09.25. 21:34:17

@Turchi: Most nagyon szemét leszek, és személyeskedem, de említett hozzászóló csak magáról állítja ki a szegénységi bizonyítványt az ilyesfajta beszólással. Mert egy pont bármit jelenthet, úgyhogy mindenki a saját maga értelmezésében értelmezi, és reagál rá. Ahelyett, hogy egy kacsintó szemnek, egy virág közepének, egy véletlenül kitörölt mondatnak, egy apró tojásnak, egy i-n a pontnak, egy Föld ábrázolásnak, egy porszemnek a monitoron, egy labdának, egy egész világról alkotott kép összesűrítésének, vagy egy atommagnak nézné, ő inkább a bunkóság jelképének tekinti.

Irkutszk 2012.09.25. 21:35:18

kieg. vagy esetleg egy fejtetűnek... ha már épp azokról szól a poszt.

2012.09.25. 21:44:20

@Irkutszk: Ráadásul Laikus már egyszer le is írta, hogy technikai okok miatt teszi ki a pontot.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása