Több mint nyolcezer praxis kaphat eszközbeszerzéshez állami támogatást

2011.10.21. 09:06

Összesen 12,7 milliárd forintos forrásból több mint nyolcezer egészségügyi alapellátó praxisban igényelhetnek eszközbeszerzéshez állami támogatást - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

 


A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent, csütörtöktől hatályos rendelet szerint azok, akik a támogatás iránti igényüket még ez év októberében benyújtják, már ettől a hónaptól jogosultak a támogatásra. Az igényeket 2012. május 31-éig lehet benyújtani.


Az államtitkárság közleménye szerint a rendelet mintegy 8500 szolgáltatót érint, ebből 2270 a fogászati alapellátást nyújtó, a többi a háziorvosi, illetve házi gyermekorvosi szolgálat. Mint írták, a kormány a javaslatukat elfogadva úgy döntött, hogy az alapellátó praxisok másfél millió forintos összeghatárig támogatást kaphatnak a feladatuk ellátását biztosító gép, műszer, illetve informatikai berendezés - akár 24 órás vérnyomásmonitor vagy EKG készülék - megvásárlására. Az összeget a praxisok havi 50 ezer forintos összegben kaphatják meg.


A támogatás feltétele, hogy a praxisnak legyen érvényes finanszírozási szerződése az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP), ne legyen köztartozása, és igazolja, hogy az adott eszköz beszerzéséhez nem kapott uniós forrást. A kapott összeggel évente el kell számolni, a jogtalanul felvett pénzt kamatostul kell visszafizetni az OEP-nek - áll a közleményben.


Az államtitkárság szerint "előremutató a szabályozás" a tekintetben, hogy ha a háziorvosi szolgáltató az eszköz beszerzéséhez hitelintézeti kölcsönt vesz fel vagy az eszközt lízingbe veszi, a támogatás a törlesztéshez vagy a lízingdíj fizetéséhez is felhasználható.


Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója az MTI-nek azt mondta, a támogatás összege lehetővé teszi, hogy a praxisokban jobb, hasznosabb eszközöket vásároljanak, ennek révén pedig javulhat majd a betegellátás minősége.


A főigazgató kitért arra, hogy önmagában az eszköztámogatástól még nem lesz több háziorvos, de talán a "gesztustól már igen". Mint mondta, a támogatásnak az összeg nagyságán felül komoly üzenete van, mégpedig az: "ígértük, megcsináltuk, megkaptátok". Balogh Sándor szerint ez arra utal, hogy tényleg odafigyelnek az alapellátásra, a háziorvoslásra.

 

Forrás:MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása