Lyme-kór: nem foglalkoznak a kezelésével

2011.10.17. 09:51

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Kedves Praxis Blog!

 

Egy talán még mindig nem annyira ismert, de Magyarországon is egyre gyakrabban előforduló betegségre szeretném felhívni a figyelmet, valamint azt hogy aki ebben a betegségben megbetegszik, annak mennyire korlátozottak a lehetőségei az egészségügyön belül.

 


Tavaly október végén elkezdett fájni a mellem, és mivel fontosnak tartom a megelőzést és már korábban is voltak és vannak jóindulatú elváltozásaim elmentem az orvosomhoz a nőgyógyászatra, aki adott is beutalót ultrahangos vizsgálatra fiatalabb koromra való tekintettel. El is mentem a vizsgálatra, de a két-három hét várakozási idő alatt már a felkarom majd az alkarom is fájni kezdett. Az ultrahangos vizsgálat azt mutatta, hogy a korábbi eredményekhez képest szerencsére semmilyen új elváltozás nincsen és a vizsgálat negatívan zárult. Úgyhogy megnyugodva hazamentem.


De mégsem éreztem jól magam, hiszen a karom továbbra is rendületlenül fájt, és pár napon belül ehhez hányinger valamint influenza szerü tünetek társultak, hőemelkedéssel és hidegrázással esténként főleg. Náthás nem voltam ugyan, de gondoltam biztosan összeszedtem valami vírust valahol. Ezért hát elmentem a háziorvosomhoz, aki kiírt pár napra és szintén úgy vélekedett, hogy bár a tünetek elég össze-visszák, de biztosan vírusfertőzést kaptam. A tünetek bár elég lassan alakultak ki, de gondoltam hogy pár nap pihenés után már biztosan jobban is leszek és mehetek újra dolgozni. Rövidebb pihenés után nem hogy nem lettem jobban, de még rosszabbul éreztem magamat. Elképesztő levertség érzés és étvágytalanság volt rajtam, valamint a derekam is eléggé fájni kezdett. De a munkahelyemről már nem akartam többet hiányozni, mert ezt manapság már nem díjazzák annyira.

 

Az elkövetkező kb. két hetet zombiállapotban dolgoztam végig, közben viszont már a bordáim is fájni kezdtek. Fura volt az egész, aztán egyik napról a másikra el is múlt a levertség és betegségérzet, már “csak” az ízületeim, izmaim valamint csontjaim fájtak továbbra is azok viszont rendületlenül. Közben visszamentem orvosomhoz is, aki azt mondta a derékfájásra hogy ilyen össze-vissza tünetek nincsennek is és szerinte talán lelki eredetü a probléma. De ha engem az megnyugtat, akkor ad beutalót a reumatológiára. El is mentem, ahol a doktornő azt mondta ez egy vírusinfekció után visszamaradt izom és izületi gyulladás és nem kell csinálni vele semmit, majd magától elmúlik. Ha két-három hónap alatt sem szünik meg, akkor menjek majd vissza. Közben rendületlenül hányinger kínzott, olyankor is amikor éppen semmit nem ettem még kora reggel éhgyomorra is, ezért nem értettem mitől lehet hányingerem. A nyirokcsomóim is fájtak, nem is kicsit, de különösebben megnagyobbodva egyik sem volt. Valamint egy idő után a bőröm mindenfelé viszketett össze-vissza, éppen mikor hol. És közben a csont-meg ízületi fájdalom sem akart múlni egy percre sem, csak az intenzitása változott. A furcsa az volt, hogy hol a térdem, hol a vállam vagy könyököm, majd a másik percben már a csuklóm fájt éppen. A csontfájdalom pedig elég ijesztő volt, hiszen olvastam, hogy ilyet valamint bőrviszketést rosszindulatú daganatos betegségek is okozhatnak.

 

A hányinger miatt jártam gasztroenterológusnál, aki már korábban is kezelt, és azt mondta, hogy kiújult a refluxom, szedjem a gyógyszert és ne is nagyon hagyjam abba. Közben a nyakam is fájt már és bemerevedett, volt hogy alig tudtam elfordítani a fejem oldalra, vagy lehajtani. Voltam még fül-orr-gégésznél, a nyirokcsomók miatt és mert pattogott a fülem, de semmilyen elváltozást nem talált. Voltam bőrgyógyászaton is, mert folyton vakaróztam mindenfelé mint valami bolhás, az orvos megállapította hogy száraz a bőröm és írt egy hidratáló krémet, amit patikában készítettek el de sajnos semmit sem használt. Rendületlenül vakaróztam tovább és fájt már lassan szinte minden porcikám. Eközben telt az idő, és én reménykedtem benne, hogy majd elmúlik a dolog. De csak nem múlt, ezért visszamentem a reumatológushoz, aki azt mondta, továbbra sem kell tennem semmit, ez majd elmúlik magától. Tanácstalanul és rosszkedvüen ballagtam hazafelé. Visszamentem háziorvosomhoz, aki azt tanácsolta, hogy keressek fel egy másik reumatológust is mert nem jutok egyről a kettőre, és már kb. három hónapja vannak panaszaim. Itt szeretném megjegyezni, hogy eközben ő még csak egy vérvételre sem küldött el. Ki tudja, talán abból is kiderülne valami, gondoltam akkor.

 

Van egy homeopátiás doktornő, akihez már évek óta járok és tőle kértem tanácsot, vajon mitől nem múlnak a panaszaim. Ő azt mondta, reumás vagyok, mondom neki harminc évesen, tornázom majdnem minden nap, tényleg komolyan gondolja ezt? Még csak túlsúlyos sem vagyok, de a gerincem is és szinte mindenem fájt, csak az változott hogy éppen mikor mi. A fájdalom össze vissza vándorolt, elmúlt és előjött újra. Viszont azt mondta, csináltassak vérképet meg reuma faktort, abból kiderülhet egy-két dolog. Visszamentem a háziorvoshoz, aki éppen szabadságon volt, ezért a helyettesét kértem meg, hogy nem küldene-e el egy laborvizsgálatra. Ő ezt minden gond nélkül megtette, és két nap múlva már mehettem az eredményért az orvosomhoz. Jobb már nem is lehetett volna, minden hibátlan volt még csak csillag sem volt a leleten. A háziorvos itt már totál tanácstalanságot tükrözve azt mondta, beutal a Nyírő kórházba kivizsgálásra, 13. kerületiként oda tartozom, majd ott továbblépnek. Megyek a Nyírő kórházba ahol mondom a dolgot, és mondták hogy majd jön az orvos. Pár órás várakozás után sikerült is egy orvosnak megvizsgálnia, akinek elmondtam a problémámat és erre ő közli velem hogy milyen hülye a háziorvosom, az ő dolga lenne az eddigi leleteimet összegeznie és kiértékelnie, miért küld ide, azért mert itt majd helyette ők megcsinálják? De elküldött vérvételre és csinált EKG-t is ami szintén nem mutatott semmit. Mondta, majd telefonáljak két nap múlva akkor lesz eredmény. Két nap múlva a munkahelyemen történő hosszas telefonálgatás és vonaltartás után sikerült beszélnem vele, azt mondta menjek vissza mert szükség lenne még egy vérvételre, mert a pajzsmirigy értékem a határértéken van.

 

Visszamegyek, közben az influenza járvány miatt látogatási tilalom volt a kórházban, úgy kellett az osztályra besurrannom majd kisurranni, hogy levegyék a vért. Közben megkönnyebbülve gondoltam arra, hogy megtalálták végre a bajomat és kezelni is tudják, másnap már hívtam is a dokit, aki azt mondta, hogy a két pajzsmirigy érték teljesen jó, ott sincs gond. Menjek be szombaton mert ügyeletes, és majd odaadja a leleteket. Szombat délutánomat a kórház folyosóján töltöttem több órát várakozva, mire a doktornő jött és mutatta a hibátlan véreredményt meg reumafaktort, még csak a koleszterinszintem sem volt magasabb. De mondom az izom meg ízületi fájdalom bizony nem múlik, mi lehet az oka ennek? Erre mondja a doktornő, hogy mi lenne ha megpróbálnék nem foglalkozni a dologgal? Erre teljesen elkeseredtem, könnyü azt mondani hogy ne foglalkozzak vele, engem bizony nagyon zavart, érzi azt az ember, ha valami nincs vele rendben. De azért még ráírta a papírra, hogy a panaszok nemszünése esetén reumatológiai-immunológiai kivizsgálás javasolt az ORFI-ban. Vissza a háziorvoshoz, mondom engem ez nagyon zavar, hogy mindenem fáj. Azt javasolta, menjek egy másik reumatológushoz, még jó hogy két szakrendelő van a kerületben. Közben nem hogy nem javultam, egyre több tünetem lett: időnként furcsán megszédültem, és jógázás közben komoly gondok voltak az egyensúlyom megtartásával, ezeket a gyakorlatokat máskor könnyedén megcsináltam. Közben egyfolytában köhögtem, ami nem akart elmúlni és egy héten keresztül rettenetesen hullott a hajam.

 

Felfázásos tüneteim is voltak, ezeket vörösáfonya kapszulával orvosoltam és ez javulást is mutatott. Esténként és napközben is sokszor rázott a hideg, és a csontjaim is fájtak még mindig, a legfurább helyeken: kulcscsont, sípcsont stb. Az ízületeim rendületlenül fájtak, és néha a hasam is fájt, mentem a nőgyógyászhoz, ahol közben meglett a még régebbi rákszürésem eredménye is, ahol candida gombát találtak és ennek megfelelő kezelést kaptam. Közben felmerült bennem is a candida, mert hallottam másoktól, hogy az is okozhat ízületi fájdalmat.


A háziorvosom javaslatára elmentem a másik szakrendelőben lévő reumatológiára, ahol mivel nem kértem időpontot több órás várakozás után végre sorra is kerültem. A doktornő körültekintően járt el és részletesen kikérdezett, majd ő is vírusinfekciót gyanított és abból visszamaradt ízületi és izomgyulladást, kedvesen el is magyarázta hogy ez tulajdonképpen az immunrendszer reakciója és ez magától nehezen múlik, ezért ír fel gyógyszert rá és megnézte a legutóbbi vérképemet is. Először hosszú idő óta valamennyire elégedetten távoztam először egy orvostól hiszen kiváltottam a gyógyszert (nemszteroidos gyulladáscsökkentő) és reménykedtem hogy használni fog és végre lezárul ez a már több hónaposra nyúló történet. De a gyógyszer bizony nem használt és még talán rosszabb is lett az ízületeim állapota mialatt szedtem. Közben egyik nap utaztam a villamoson, és eszeveszett szívdobogás tört rám, sosem éreztem még azelőtt ilyet, attól féltem, hogy ennyi idősen itt most szívrohamot fogok kapni.

 

Aztán nagy nehezen hazaértem, és addigra el is múlt a dolog, de ez utána még többször megismétlődött és ez már nem tünt annyira viccesnek, főleg mivel közben légszomjam is volt. Kezdett egyre rosszabb lenni a hangulatom is, hiszen mindenem csak egyre jobban fájt, oka viszont nem volt a dolognak. Visszamentem a reumatológus doktornőhöz, és mondtam neki hogy a gyógyszer ellenére nem javultam semmit, és még a kezem, ujjaim meg a csuklóm is fáj. Kérdezte, hogy melyik ízület fáj mégis a legjobban? Hát mondom össze-vissza, hol ez hol az, mindig máshol. Elég agyrém az egész. Kérdezi, hogy nem csípett meg esetleg mostanában kullancs? Mondtam neki engem ugyan nem, tuti sikítófrászt is kapok ha találok magamban egyet, arra biztosan emlékeznék. Bár aztán eszembe juttott, hogy voltam füves, gazos és erdős helyen a nyáron kétszer is, mondtam is neki. Nem baj, attól hogy nem emlékszem rá még megcsíphetett mondta a doktornő. Ő elküld engem az XY orvoshoz, aki a lyme kórral foglalkozik, kérjek időpontot. Valamint azt mondta, hogy ilyen vándorló jellegü izületi fájdalmat még kezdődő autoimmun betegség is okozhat, ez a két betegség jöhet szóba. Valamint kaptam még egy másikfajta gyulladáscsökkentő gyógyszert is de használni az sem használt, viszont a gyomrom remekül kikészült tőle. Kezdett nagyon elegem lenni az egészből, és nem értettem a dolgot, mert én nem vettem észre kullancscsípést. Gazdag ország vagyunk úgy látszik, mert a beteget egyik rendelésről küldik a másik vizsgálatra, fölöslegesen felírnak gyógyszert TB támogatásra, ami nem használ, ahelyett hogy kiderítenék, hogy mi baja az illetőnek.


Kértem időpontot a javasolt orvoshoz, csak egy hónap múlva van időpont, mondja a recepciós hölgy, miután a papíromra rá van írva, hogy lyme-kór gyanújával beutaló, végülis ez is egy olyan betegség aminek ráér a kezelése így 4 hónap után. Mondom, hát akkor most mit csináljak, majd megyek akkor, amikorra van időpont. Megyek egy hónap múlva az adott rendelésre, közli a recepciós hölgy, hogy el lett írva az időpont, csak egy hónappal későbbre van időpontom, nem mostanra, de egyébként nem is kötelező időpontot kérni, de sokat kell várni. Mondom neki engem már nem érdekel, már eleget vártam, egy kis várakozás már mi az nekem. Időközben utána néztem a betegségnek meg a doktornőnek is, és mivel ő immunológus is gondoltam, hogy megkérem, segítsen kideríteni vajon mi bajom lehet. Olvastam azt is, hogy attól hogy az ember nem emlékszik csípésre és nem volt rajta a jellegzetes folt sem még lehet ez a baja, hiszen a kullancscsípés sokszor észrevétlen marad, és a folt csak a betegek 50-60%-án jön ki.


Röpke négy órás várakozás után sorra is kerültem, bár időközben már gondolkodtam rajta, hogy kiugrom az első emeleti sztk ablakon, mert már nagyon untam a várakozást. Végre sorra kerültem, és a doktornő nagyon kedves volt, olvasná a beutalómat, de sajnos nem tudta a reumatológus írását elolvasni, így tippeltünk hogy kb. mi lehet még rajta a nyomtatott szövegen kívül. A doktornő nagyon részletesen kikérdezett engem, rákérdezett olyan dolgokra is amikről soha nem is gondoltam volna, hogy ettől lehetne, pl. a felfázásos tünetek meg, hogy rosszul alszom éjszakánként, vagy hogy gyakran és elég furcsa helyeken fáj a fejem, a szédülés, végtagzsibbadások stb.

 

Miután a 25 tünetből kb. 22-re igennel válaszoltam, hogy nekem van vagy volt ilyen, azt mondta hogy tuti lyme kórom van és még szerinte más fertőzés is ami gyengíti az immunrendszerem, szerológiai vizsgálatra küldött és részletes vérképet is kért. Ki volt akadva, hogy engem már hónapok óta küldözgetnek orvostól orvosig, és hogy milyen kivizsgálás is az ahol semmilyen szerológiai vizsgálattal nem támasztják alá a betegséget. Ilyeneket ő is tud mondani, hogy a “tünetek mögött vélhetően vírusfertőzés áll”, na de hol vannak a vizsgálati eredmények amik bizonyítják ezt? A TB-nek elég sokba kerül az ide-oda küldözgetés, meg fölösleges gyógyszerfelírás, a beteg meg közben továbbra is szarul érzi magát. Holnap reggel leveszik a vért és szépen sétáljak el vele a város széli ÁNTSZ laborba. Na ezt előadtam aznap bent a főnökömnek, hogy azért megyek holnap később mert az ÁNTSZ-hez viszem a saját vérmintámat. Hát ő sem tapsikolt meg nem értette, miért is én hurcolom azt el oda ahelyett hogy dolgoznék? Ezután két hét izgulás, vajon mi lesz az eredmény, én meg nem nagyon akartam hinni a doktornőnek, mert valószínütlennek tünt hogy ez lenne a bajom, amikor még kullancsot sem láttam életemben. De a következő hetekben rohamos romlásnak indult az állapotom, tünet meg rosszullét volt bőven, a hangulatom is egyre rosszabb lett. Szédültem mint a ringlispil, ájulásszerü rosszullétek jöttek rám, kézzsibbadás és a koncentrációs képességem meg erősen mélyrepülésnek indult, egyszerüen képtelen voltam odafigyelni valamire hosszabb ideig. Néha nekimentem az ajtófélfának mert nem tudtam kikerülni, vagy úgy mentem az utcán mint a részeg. Mesélem a homeopátiás orvosomnak, kérdezi, hogy kizárták-e már a sclerosis multiplexet, na gondoltam ez egyre jobb, most már ez a bajom. Beutalót ad MR-re de nem tudok vele elmenni, mert ő magánorvos, kérjek a háziorvostól. Mondtam neki, hogy a háziorvos még egy sima vérképre sem küldött el eddig, az őt helyettesítő másik orvos tette azt meg.


De lassan már letelt a két hét szerencsére, mert egyre rosszabbul éreztem magamat. Mennem kellett vissza a szakrendelésre, megjött a szerológiai vizsgálat eredménye. Persze negativ lett, de a doktornő azt mondta, hogy emelkedett az ellenanyagszint. Kellene készíteni egy Western Blot vizsgálatot, ami sokkal pontosabb de ez pénzbe kerül, ezért csak ajánlhatja. Nem is értem, hogy miért végzik az Elisa vizsgálatot, ha egyszer nem pontos, viszont ami tényleg kimutathat valamit az több pénzbe kerül, ezért a TB nem fizeti. Viszont amennyiben negativ eredményt ad, akkor már nem végzik el a Western Blot vizsgálatot, ami ugye jóval megbízhatóbb. Viszont ez a negativ eredmény ugyanakkor nem túl megbízható és akár téves negativ is lehet. Ha pozitív, akkor megerősítésként Western Blotot végeznek. Na irány magánban megcsináltattam a Western Blotot megint két hét várakozás és malmozás, romló állapot.


Ez a vizsgálat már többet mutatott, a szervezetem valamennyi ellenanyagot termel a baktérium ellen. Doxycycline-t kaptam, 6 hétig kellett szedni. Közben kípróbáltam a macskakarom nevü gyógynövényt, amitől átmenetileg is kicsit jobban lettem. 3 és fél napig remekül el voltam a gyógyszerrel, majd negyedik nap nagyon rosszul lettem, minden bajom kezdett lenni. Először csak elképesztő hányinger, bár ez két nap után elmúlt, viszont mindenem nagyon fájni kezdett, levertség és fáradtság, migrénes fejfájás stb., szóval a tünetek enyhén szólva is fölerősödtek. A kezelőorvosom azt mondta ne ilyedjek meg, ez csak azt jelenti, hogy használ a gyógyszer. Majd jött a Tinidazol, amitől egyfolytában émelyegtem és hánytam, a végén már a tabletta lenyelésének gondolatától is rosszul voltam. De a kúra 4. hetén elkezdtem jobban lenni és az állapotom sokat javult, eközben végig dolgoztam is, amire büszke vagyok.


Meggyógyulnom viszont azóta sem sikerült még egyelőre, az antibiotikumok pedig csak ideig-óráig orvosolják a problémát így már egy éve beteg vagyok. Az időközben eltelt 6 hónapot sajnos már nem lehet visszafordítani és meg nem történté tenni, amíg a betegség kezeletlen maradt. A lyme kór jól és viszonylag könnyen gyógyítható, amíg nem terjed szét teljesen a szervezetben a baktérium, vagyis a korai felismerés nagyon fontos lenne. Nem egyszerü ezt a betegséget kezeltetni sem, tulajdonképpen Magyarországon alig van olyan orvos, aki a lyme betegség gyógyítására specializálódna, pedig nálunk is egyre több a beteg. Nekem szerencsém volt, rögtön hozzáértő orvoshoz kerültem, nem kezeltek félre vagy mellé. Sok beteg azonban nem ilyen szerencsés.


A betegtársaimmal való találkozás elég megdöbbentő volt. Van olyan aki már 22 éve beteg, és legutóbb is egy pozitív lelettel küldték el a László kórházból, noha ez az intézmény amely hivatott lenne ennek a betegségnek a kezelésére. Van olyan akinek már a gyermeke is betegen született, mert nem ismerték fel nála a betegséget időben. A kettőjük gyógyszerei és kezelése havonta 44 ezer forintba kerül, pedig nagyon régóta fizeti a TB-t. Ugyanis ezekre az antibiotikumokra nem jár támogatás. Hogy miért, azt senki sem tudja, pedig ezek tényleg fontos és erős gyógyszerek, ezek nélkül nem igazán lehet gyógyulni és meggyógyulni. Nagyon sajnálatos, hogy a betegség és annak diagnosztizációja felett még mind a mai napig nagy harc van, ennek azonban a betegek isszák meg a levét.


Én és betegtársaim egyelőre nem igazán értjük, hogy miért nem foglalkoznak sehol ennek a betegségnek a kezelésével és hogy miért küldik el az összes krónikus beteget a Laszló kórházból. A betegség által okozott tünetekről felesleges vitatkozni, hiszen rengeteg szakmai anyag található az interneten, hazai és külföldi oldalakon egyaránt. Viszont tapasztalataink szerint egy átlag orvos szinte semmit nem tud a betegségről, és a gyógyszereket sem ismerik amiket szedünk. Sajnos ha a kezdeti stádiumban a betegség nem kerül felismerésre, akkor három hét antibiotikummal már nem lehet meggyógyítani, és hosszútávú gyógyszerszedésre van szükség.


Szeretnénk ha nagyobb figyelem irányulna erre a betegségre, és a médiában nem csak a kullancsokról beszélnének, hanem arról is hogy mit lehet tenni olyankor ha már megtörtént a baj. A tapasztalatunk az, hogy szinte sehol nem tudnak szinte semmit erről a betegségről, pedig azért már közel harminc éve ismerik. Várom bárki tanácsát, ötletét vagy esetleg véleményét a témával kapcsolatosan, laikusokét és szakmabeliekét egyaránt.
 


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diszlokáció 2011.10.17. 19:49:02

@huncut: Ha nem szedsz mellé gyógyszert, akkor teljesen tuti:). Az a baj, hogy ezen enzimekből nem csak egy van, és az egyiket indukálja a dohányzás, a másikat meg gátolja a grapefruit.

Irkutszk 2011.10.17. 19:50:35

@huncut: Én még mindig várom a paracetamol acetil-ciszteinnel kombinációt. Legtutibb!

diszlokáció 2011.10.17. 19:59:01

Hogy a témában is megnyilvánuljak, nekem holnap esedékes egy látogatás a Lászlóban, kullancsharapás ürügyén. Öt darab is megkullantott júliusban, és most az egyik helye nekibuzdult, kicsit megpirosodott, miközben fájt a fejem, és alig mozgott a nyakamon, valamint viszkettem is testszerte. Elolvasva a posztot, szinte minden tünetből volt, csak enyhébb verzióban. Miután kullancsgyűjtés terén elég jól állok, úgy negyven darab szívta meg a velem való találkozást eddigi életem során, azt hiszem itt az idő, hogy e mára már elég halvány nyomot megmutassam egy szakembernek. Viszont ha negatív lesz minden vizsgálat, nem fogok ragaszkodni a Lyme-kór diagnózisához, egész biztos vagyok benne, hogy van még egy halom olyan betegség, ami hasonló tünetekkel bír, és nincs még gyári neve.

diszlokáció 2011.10.17. 20:05:16

@Irkutszk: Paradote:). paracetamol+metionin, előbb-utóbb ideér.
Az acetil-ciszteint iv. tolják túladagolásnál, az acc-ből orálisan nehéz elérni a szükséges vérszintet.

Ugyandehogy (törölt) 2011.10.17. 20:39:27

hát ezt a lelkiállapotot én most nagyon át tudom érezni...nagyjából 3 éve várom, hogy megtalálják, mi bajom.

huncut 2011.10.17. 21:39:40

@diszlokáció: Jó esélyed van egy Lyme-kórra, de abban igazad van, hogy akár más is lehet. És jó lenne, ha megúsznád, de azért nem olyan nagy tragédia, ha mégis az. A legfontosabb, hogy legalább a diagnózis meglegyen.

Biga néni 2011.10.17. 23:58:38

@diszlokáció: Ajjajj, lassítsunk egy kicsit!:)
Grapefruit akkor most jó a megfázásra, akarom mondani, vírusos takonyra vagy sem? Önmagában?
Esetleg echinaceával együtt?:)

Mondjatok vmi tuti tippet, plííz, kezdődik a "szezon"...!!
(Tudom, nem lyme, bocs az OFFért!)

Irkutszk 2011.10.18. 03:28:35

@diszlokáció: Az rendben van, hogy túladagolásnál nehéz elérni a kívánt vérszintet, de megelőzésnek jobb, mint a mostani semmi ;)

@Biga néni: A legtutibb módszer, amit én tudok: a mézes, citromos kamillatea :P

Circus 2011.10.18. 09:23:04

Bő 10 évvel ezelőtt egy volt koléganőm, miután megtudta, hogy Lyme-os, önként eldobta az életét...

Azóta sem tudom eldönteni, hogy tényleg ennyire menthetetlen volt vajon? Vagy ez csak egy 'jó' indok volt arra, hogyan magyarázzák ki, miért hagyott maga után kettő gyermeket...?

Dwokfur 2011.10.18. 09:49:38

Jótanács: MR vizsgálatra háziorvos nem adthat beutalót, hanem szakorvosi rendelésen írt vizsgálatkérő lap kell hozzá.

altimus 2011.10.18. 09:53:57

En abszolut elkepesztonek tartom, hogy bizonyos betegsegeket nem vesznek eszre, nem tudnak diagnosztizalni az orvosok. A leiras teljesen pontos, a negyedet elolvasva kapasbol azt mondtam (nem orvoskent), hogy ez lyme kor. hogy miert? mert az en kozeli ismerettsegi koromben is volt mar keson diagnosztizalt lyme kor. azota ismerem a tunetegyuttest ... pedig nem vagyok orvos.

a lyme kor diagnosztizalasa nem doktor house-i feladat, sima rutin kellene, hogy legyen. kar hogy nem az. (es raadasul egyre csakoribb ez a betegseg)

Donor 2011.10.18. 10:04:59

@Circus: Vagy a tudatlanság, vagy csak jó indok.

Lyme korral tolószékbe is lehet kerülni, de megfelelő kezeléssel teljes életet is lehet élni. Azért ez nem egy SM szintű betegség, mert az tényleg elég reménytelen.

Apám 25évesen kapta el. 30 évesen néha járni sem tudott, 45 évesen Lakos doktor (akkoriban ha jól tudom csak ő foglalkozott ezzel) nagy dózisú antibiotikum kezelésnek vetette alá, azóta tünetmentes. A nyaka persze már merev marad, de azóta nem volt ilyen jellegű problémája.

Persze a többi orvos lehülyézte, hogy nincs is ilyen betegség, csak beképzeli, lelki eredetű, bekterev, fejlődési rendellenesség, még egyszer rühesség ellen is kezelték, de persze semmi nem használt.

Káin 2011.10.18. 10:07:52

@Circus: Ez érdekes kérdés... Nekem is van ismerősöm, aki balszerencséjére megfertőződött, de nagy mázlija volt és most már teljesen tünetmentes és semmi maradandó jele nem maradt a betegségnek.Na de eldobni az életet...Akadnak szép számmal, akik halálos kórokkal kénytelenek mindennapi harcot vívni és nem adják fel a legvégsőkig. Tisztelem és becsülöm őket, az öngyilkosságot pedig nem tudom elfogadni ...

muskotály küvé 2011.10.18. 10:08:11

Augusztusban téptem ki egy kullancsot magamból, rá két hétre szép piros folt alakult ki körülötte. Utánanéztem, mit lehetne tenni, két lehetőség volt: háziorvos beutal a Rókus kórházba, vagy elmegyek egy magán-lymeklinikára, ahol 16 ezerért megvizsgálnak. Az utóbbi intézmény weboldalán (www.lyme.hu) elég sok információ van a betegségről és magyarországi kezeléséről. Azt írják, egyedül ők végeznek viszonylag pontos western blot vizsgálatot, a kórházakban alkalmazott szerológiai vizsgálat gyakorlatilag használhatatlan eredményt, ráadásul gyakran nem megfelelő antibiotikumokat írnak fel, ami nemcsak hatástalan, de kifejezetten káros lehet.
Érdekelne a szakmabeliek véleménye, tényleg ez a helyzet? Elég megdöbbentő, ha ezt a ritkának nem nevezhető betegséget az egészségügy nem tudja kezelni.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.10.18. 10:17:00

mikor fognak leszokni az orvosok arról a nevetséges szövegről, ha valamit kurvára nem tudnak, hogy "pszichoszomatikus"?

Karak 2011.10.18. 10:17:24

Itt megtaláltok mindent,

profi segítséget is.
A kisfiamat kezelték ki teljesen a lyme korból, a féléves kontroll pont két hete volt, és már nincs kórokozó a testében.

Nála volt folt a csípés után, így a lyme kór eleve gyanús volt..

Karak

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.18. 10:33:13

Amikor gyerek voltam, és fájt a fogam, az apám mindig azt mondta, hogy vegyek be egy fakanalat, majd kiáll. Sokáig nem értettem, majd miután rájöttem, mit is mondott, onnan kezdve mindig a saját tapasztalataimra, megfigyeléseimre hagyatkoztam. Előfordul, hogy kipróbálok több azonos hatóanyagú, de más gyártmányú gyógyszert vagy gyógyhatású anyagot, és amelyik jobb eredménnyel hatott, azt megjegyzem, és máskor is alkalmazom.

Az izületi fájdalmaimat, izomgörcseimet gyakran egyszerű állati fehérje diétával csökkentem, sokszor többet használ, mint a gyógyszerek. Azért persze a fehérje bevitelt nem szabad teljesen mellőzni, de a növényi fehérjék is pont olyan jók, mint az állati fehérje, csak az emésztés során nem keletkezik annyi méreganyag. Figyelni kell a szervezetünk működésére, jelzései fontos iránymutatások lehetnek.

Idet 2011.10.18. 10:34:54

Hát, ezt nem volt türelmem végigolvasni, említi a posztoló, hogy kullancsa volt-e? Mert akkor viszonylag egyszerű a diagnózis. A fertőzött kullancsok csípése a ludas legtöbbször, de ezzel nyilván nem mondok újat.
Neki nem volt gyanús?
Kérdezem a szakemberektől: mitől mástól lehet még Lyme-kórt kapni?

rikitiki 2011.10.18. 10:49:24

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:

Erről a nevetséges dologról akkor szoknak le, amikor te tudományos igényű módon bizonyítod, hogy pl. placebohatás nem létezik. De nézhetjük a nocebohatást is.

Vagy hipnózist.

Ilyen átfogó jellegű felvetések bizonyításáért szoktak Nobel-díjat adni, tehát érdemes időt szánnod rá.

Egyébként könnyű helyzetben vagy, mert ez egy viszonylag új hivatkozás az orvostudományban, a pszichoszomatikus hatások első tudományos vizsgálatát a X. században végezték arab orvosok.

Hajrá.

rikitiki 2011.10.18. 10:54:39

@Idet: Jelenlegi tudásunk szerint mástól nem lehet. Más állat nem terjeszti, emberről-emberre nem terjed semmilyen módon. (Vetélést valószínűleg okozhat, de vertiikális terjedése nincs, tehát az újszülött nem fertőződik.)

Donor 2011.10.18. 11:27:58

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: Amíg ennyi hisztis hipochonder van, addig biztosan nem.

pocokpocok 2011.10.18. 11:38:38

borzalom: 3/4 éve publikáltam ide Édesapám tragédiája címmel...ugye emlékeztek, az elveszett vér, ami nem került fel Pestre Lyme kór kizárására.
A posztoló által leírt tünetek egyeznek!!!!!!

a végzet aszonygya 2011.10.18. 11:44:04

Ez betett nekem, szegény posztoló és szegény lyme kórosok.
Ezt pont most kellett elolvasnom?

Pont egy hónapja, hogy Bükkben jártam, kb. három hete egy fura lilás folt jelent meg a jobb csuklómon, azt hittem beütöttem valahová(csípés nyom nem volt),
aztán 2 hete hazafelé a munkából viszketegségi rohamot kaptam úgy éreztem mintha viszketőporral szórtakvolna be, majd 1 hete jött a derékfájás, ami elzsibbasztja a bal lábamat és borzasztóan fáj, mellette forgó jellegű szédülés jelentkezett hazafelé már nehezen ment a levegővétel, s egyre gyakrabban kapok erős szívdobogásos rohamot és időnként erős hányinger jelentkezik.

cenzorilla 2011.10.18. 11:59:39

@trhd:

Légy szíves írd le akinek szántad az email címére.
Sem orvos nevet, sem árakat nem írhatsz.
Reklámnak minősül.
Törölnöm kell.

Dr.laikus PhD 2011.10.18. 12:05:49

@pocokpocok:

És még egy csomó más betegségnek is lehet tünete.
Külön-külön és együtt is.

Akkor lehet azonnal erre gondolni, ha a paciens tudja, vagy sejti, hogy megcsípte kullancs.

@altimus:
Könnyű laikusként felállítani a diagnózist, ha olvasod és csak ezt ismered.
Igen vannak nehezen felismerhető kórok, ritkák is, amihez pl. évek kellenek.
Az én nyavalyám is ritka, az első magyar diagnózis én voltam.

Dr.laikus PhD 2011.10.18. 12:07:52

@a végzet aszonygya:

Ezek szerint a legjobbkor.

Menj orvoshoz.

ehja 2011.10.18. 12:10:12

@cenzorilla: Ezek szerint a gugli vagy Dr XY emlegetése esetleg véleményezése szemályes tapasztalatok alapján már reklám?

Akkor miről kellene szólnia a fórumnak? Jajgatásról és sírás-rívásról, hogy az "állam miért nem oldja meg"? Vagy arról, hogy kinek mikor volt piros pötty a popóján? Ezek mennyire segítenek a volt, jelenlegi vagy jövőbeli betegeken?

trhd 2011.10.18. 12:18:01

@cenzorilla: légyszives küldd el a bejegyzésem a blog írójának, mert az egészsége múlhat rajta! Egy embernek nyugodtan továbbküldheted. Ha meg nem, akkor majd vedd elő a bejegyzésem, ha megcsíp a kullancs, hasznos lesz!

cenzorilla 2011.10.18. 12:18:22

@ehja:

Magánrendelés címét, linkjét nem teheted ide.

Sajnálom.

huncut 2011.10.18. 12:22:27

@a végzet aszonygya: Szerintem sem vagy elkésve semmivel, nincs okod a kétségbeesésre. Menj el orvoshoz, a Lyme-kór kezelhető még elhanyagolt esetben is, de a tiéd nem ilyen.

trhd 2011.10.18. 12:23:20

@cenzorilla: egyébként meg kimondottan szemétség tőled, ha az egészet törlöd. Akkor szedd csak ki a konkrét, szerinted reklám mondatot, pontozd ki, és úgy rakd vissza. Nem tudom újraírni, hosszú volt.

huncut 2011.10.18. 12:24:44

@rikitiki: Nekem azt mondták, hogy nemcsak kullancstól, de elvétve pl. szúnyogtól is lehet kapni, az viszont nem feltétel, hogy tudjuk is, hogy volt kullancsunk. Én pl. sosem vettem észre magamon kullancsot, mégis elkaptam a kórt.

Vowel 2011.10.18. 12:25:04

kérdés azoknak, akik értenek hozzá: kisfiamnak 3 éve volt kullancs csípése, be is pirosodott. Kapott rá Maripent. Utána volt két vérteszt, mindkettő negatív lett. A második 6 hónappal később. Érdemes még vértesztet csináltatni? Izületi fájdalmai nem voltak, de kétszer volt már komoly betegsége, amit igazából semmi "nem indokolt(mondom ezt én, a laikus), az egyiknél az orvos meg volt róla győződve, hogy Mono (8 évesen), de a vérteszt ezt nem igazolta, és az egyik antibiotikumtól meg is gyógyult. Lehet, hogy még nem gyógyult meg a Lyme kórból? Ha az orvos nem látja indokoltnak, érdemes azért magán úton utána járni a dolognak?

a végzet aszonygya 2011.10.18. 12:25:59

@Dr.laikus PhD:
Csak az a baj, hogy nekem 5 évvel ezelőtt már voltak ilyen panaszaim, és a problémákat külön-külön kezelték, az imunnom nem mutatott ki semmit, bár lyme fel sem merült akkor.
Tehát engem is ugyanúgy küldözgettek összevissza, mint a levélírót, megjártam a fülészetet, voltam agyi és gerinc CT-n(sajnos van sérvem), pajzsmirigyes vizsgálaton is, kardiológián, tüdőn, még a SM is felmerült, azért az idegsebészetet is megjártam, a tünetek azóta is visszatérnek, csak most ez így egyszerre sok volt.
Az volt fura a háziorvosnak, hogy a vérvételkor semmi más eltérés nem volt, csak mindig enyhe gyulladást mutatott a vérkép, arra kaptam egymás után kétfajta antibiotikumot anno.
Akkor ő is azt mondta, hogy szédülés és az egyensúlyzavar egy vírus miatt lehet, de majd elmúlik a gyógyszeres kezelés hatására.

Múlt héten voltam orvosnál, akkor éppen altesti problémával, említettem a derékfájást, de oda sem figyelt rá, másnap jelentkezett a szédülés és hányinger, a kiütésszerű foltot, meg a viszketést nem is említettem, mert annyira banálisnak tűnt.

gelsystem 2011.10.18. 12:30:31

ultragáz.........
sajnálatosan, a zunijós szabályozás miatt idehaza a vegyszeres írtás már nincs:(:(:(
a döntéshozók meg azoknak magyarázzák meg az okokat, akik megbetegedtek...
1*űen nemértem:(::(

trhd 2011.10.18. 12:35:13

@Vowel: ez elképesztő, egy gyerekorvos nem ismer mást, csak a maripent??? Mindenre, még egy influenzára is azt adják, mintha valami joker lenne...
a lyme baktériuma nem gyógyítható maripennel, doxicyclin kell hozzá 40 napig szedve (nem tudom a gyerekadagot), ugyanis a baktérium szaporodási periódusait kell átfednie. A vértesztnek speciális Western-Blot tesztnek kell lennie, mással nem derül ki, összehasonlító elemzés kell a kapott értékekkel.
Egyébként nem biztos, hogy lyme-os volt a kullancs, nem mindegyik az (bár 10/1 körül van az arány, de lehet akár nagyobb is az esély, hogy nem volt fertőzött).
A biztonság végett érdemes magán utón utána járni, én a gyerekért biztos megtenném, hogy egyértelmű legyen.

Dr.laikus PhD 2011.10.18. 12:39:12

@a végzet aszonygya:

Lxme kór akkor merül fel azonnal, ha a beteg elmondja, hogy kutyája van, kirándult, lehet, hogy megcsípte ez a vérszívó.

Másként külön, külön tényleg bármi lehet.

Ilyenkor kutatnak gócot, ha marad a tünet és nem használ a gyógyszer.

A derekam fájására nekem sem figyelnek, ha van agresszívebb más bajom. Meg is szoktam sértődni, mert rohadtul szokott fájni. :DDD

rikitiki 2011.10.18. 12:41:42

@huncut: Tudomásom szerint nem bizonyított más rovarról átvitel, de felmerül, hogy más is átviheti. (Ehhez olyan rovar kell, ami a baci mindkét gazdatestével kapcsolatba kerül - fejből úgy gondolom a patkány a másik tényező, a szúnyog nem tudom közvetíthet-e ember és patkány között)

A kullancs az esetek 1%-ában viszi át.

(Nem minden kullancs fertőzött, és nem minden fertőzött kullancs csípése fertőz)

A leggyakrabban a fiatal, kicsi kullancs fertőz, ami észrevétlen maradhat.

Tehát mindig kell kullancscsípés, de gyakran észrevétlen marad a csípés/kullancs.

Dr.laikus PhD 2011.10.18. 12:49:46

@trhd:

Hagyjátok meg az orvosoknak, hogy mit kell tenni!

"Négy antibiotikumcsalád használható a fertőzés gyógyítására. Ezek a penicillinek (leggyakrabban amoxicillin), a tetracyclinek (közülük kizárólag a doxycyclin), a cephalosporinok (csak néhány vegyület használható) és - amennyiben az előzőekre allergiás reakció mutatkozik, a makrolidok (leghatékonyabb az azithromycin, ugyanakkor a család néhány tagja klinikailag hatástalan). Nincs olyan készítmény, amit ne próbáltak volna ki a Lyme-betegség kezelésére, de tudományos bizonyíték csak az előbb felsorolt szerek adását támasztja alá. A jól megválasztott, megfelelő adagban és kellő ideig adott antibiotikumokkal a fertőzés tökéletesen gyógyítható. Ennek ellenére, - többnyire a rosszul kezelt és kontrollált fertőzések után - hetek-hónapok múlva furcsa panaszok alakulhatnak ki. Ezek fáradékonyságból, izom- és ízületi fájdalmakból állnak. Ezek a panaszok antibiotikumokkal már nem befolyásolhatók."

a végzet aszonygya 2011.10.18. 12:52:20

@Dr.laikus PhD:
:)
Jó, de én már régen nem voltam orvosnál, mert ha időnként jelenkeznek a tünetek, akkor a lábaimra, kezeimre, derekamra kenek egy fél kg kenőcsöt, vagy szedek egy kis algoflexet, ha szédülök, akkor meg a régi gyógyszerem helyett inkább veszek egy adag daedalont, mert nincs időm napokat járni a fülészetre, meg az ottani egyensúlyi vizsgálatra várni kell.
Egyébként ott sem csinálnak semmit, csak megállapítják, hogy tovább romlottak az értékek, azután kiírnak egy infúziós kezelést, amire szintén nincs 1 hetem, mert táppénzre kell menni hozzá.

cenzorilla 2011.10.18. 12:52:36

@ghost2011:

Leírtam az előbb, hogy magánrendelés linkjét ne rakjátok fel, mert reklám és törölnöm kell!

Dr.laikus PhD 2011.10.18. 12:54:51

@a végzet aszonygya:

Értem én, hogy semmire nincs idő, meg ha beteg vagy betegállományba kell menni.

Marad a relaxáció és a hit, hogy magadtól is jobban leszel.

Ugye mindezt nem írtad komolyan?

trhd 2011.10.18. 13:08:29

@cenzorilla: S MIÉRT TÖRLÖD AZ EGÉSZED? Töröld ki csak a "reklámot" belőle, de NE az egészed.

Látszik, hogy nem volt még lyme fertőzésed, mert ha átestél volna ezen, mindjárt nem reklámnak fognád fel!

Egy kis emberséget kérünk csak tőled! Próbálunk segíteni a tapasztalatainkkal a "kezdő" betegeknek, te meg jól keresztbe teszel ennek, mert a fontos infókat törlöd ki! ghost is pont a kezelés mikéntjéről beszélt!

cenzorilla 2011.10.18. 13:10:28

@trhd:

Az egész országból írnak, nem csak Budapestről.
Más is foglalkozik a kezelésével nem csak az általad ismert orvos.
Hagyd abba, mert ez már tényleg reklám!

pestilevelezo 2011.10.18. 13:19:46

Namost. Úgy látom, Szalai Annamária helyi ügynöke szigorú. Akiről ghost írt, azon kevés szakemberek közé tartozik, akinek ez a szakterülete. Mivel ghost-ot kitiltotta cenzorilla, én ajánlom figyelmetekbe a Természet világa 2002. őszén e témában megjelent cikkét, amely sok fontos és életmentő információt tartalmaz. A címe: Féljünk-e a kullancsoktól? Keressetek rá és arra is, aki írta.

Roy 2011.10.18. 13:20:38

@ghost2011: Valamikor Dr. Bózsik Béla foglalkozott ezzel a témával. Elég sok embert kigyógyított a Lyme kórból (borelia).
Egyre több beteg lesz, mert az Unió betíltotta a kullancsok írtását. Inkább az emberek dögöljenek bele a betegségbe.

@a végzet aszonygya: Ebbe a betegségbe bele is lehet halni. Először szép lassan lebénulsz, már segítség nélkül a WC-re se fogsz kimenni. Akkor majd jön egy szép hosszú betegállomány ami a sírodig elkisér.
A Lyme kórt antibiutikum kombinációkkal lehet gyógyítani. Ezt a boleria baktérium okozza. Kezdeti stádiumban még tablettás kezeléssel, kései stádiumban csak infúziós korházi kezeléssel.

trhd 2011.10.18. 13:21:17

@Dr.laikus PhD: én azért írom a Doxicyclint, mivel a specialista orvos mondta (keressen rá mindenki a lyme-ra a magyar google-ban), legelőször ezt kell elővenni, hacsak nincs erre érzékenysége a páciensnek.

A kellő hosszú kezelés után az ember még 10-15 évig is "pozitív" marad, mert ahogy a törölt bejegyzésemből is kiderülne (kösz cenzor!), a vérvételek csak az immunválaszt jelzik, a baktérium nincs jelen a vérben, az nem mutatható ki onnan (az csak szövetmintából látszana). Viszont a Western-Blot-os tesztnél azért kaphatunk jó eredményt, mivel nagyon sok vérkomponens változását méri, az egyes vérvételek értékeinek összehasonlításával, ezért kell 3-4 vérvétel adott 1-2 év alatt. Így látszik a tendencia, s ez alapján mondható ki, gyógyult-e valaki. Nekem még legutóbb is erősen pozitív volt az eredmény, de gyógyultnak tekinthetem magam, mert az immunválasz az, ami erős - így védettséget is kaptam egy jó időre újrafertőződés ellen (ez a típus esetében).

pestilevelezo 2011.10.18. 13:29:11

Szóval, a Lyme-kórral és kezelésével egy komplett magyar oldal is foglalkozik. Nem nehéz megtalálni.

trhd 2011.10.18. 13:29:40

@cenzorilla:
csak érdekes módon mindenki ugyanarról az emberről ír, mert ő tényleg segít, de ezt te nem tudod felfogni... s veheted személyeskedésnek, nem érdekel, a lényeg, hogy a "kezdő" betegek valahogy mégis eljussanak a valódi segítséghez, legyen az Budapesten vagy máshol (sajnos csak 1-2 ember foglalkozik ezzel), a te reklámérzetedre meg senki sem kiváncsi, bocs.

a végzet aszonygya 2011.10.18. 13:29:48

@Dr.laikus PhD:
Hááát.

Mindenesetre az egyáltalán nem megnyugtató, hogy az általánosan használt elisa teszt nem nyújt 100%-os bizonyosságot, és a betegnek fizetnie kell a tesztért, plusz még a drága gyógyszerért.

a végzet aszonygya 2011.10.18. 13:32:29

@Roy:
Köszi, de most én mit csináljak, ha már anno végigmentem egy csomó vizsgálaton, kérjek egy Western Blot vizsgálatot?

pestilevelezo 2011.10.18. 13:33:32

@trhd: csatlakozom. Erről Svejk egy története jut eszembe: az első világháborúba besoroznak egy falábú embert. Ő elkeseredésében azt mondja az őt alkalmasnak találó katonaorvosnak: "Akkor most kimegyek a frontra, lelövetem a fejem, a helyére fafejet csináltatok és elmegyek katonaorvosnak."

Anti Anyag (törölt) 2011.10.18. 13:35:01

Ilyenkor b+ mennyi lyme szakértő van.

Miközben elég jók kiderül a levélből, még ott sem nagyon ismerik, ahol kellene.

Egy profibb háziorvos már eleve meg akadályozhatta volna ezt az egész mizériát, így első lépésben eleve keresnék egy másikat.

pestilevelezo 2011.10.18. 13:35:07

@a végzet aszonygya: mindenképpen kérjél, ghosttal is azt végezték el, menj ahhoz az emberhez, akinek a nevét nem szabad leírni, de akit a Természet világa cikk alapján megtalálsz a neten.

Roy 2011.10.18. 13:43:01

@Anti Anyag: A házi orvosoktól mit vársz, Egyébként kezdeti stádiumban jól kezelhető, antibiotikumokkal.

pestilevelezo 2011.10.18. 13:44:59

@a végzet aszonygya: nincs mit. Ha nem találod, akkor írd a keresőbe a lyme szót, utána tegyél pontot, majd a pont után írd be a Magyarországot jelző két betűt :)

trhd 2011.10.18. 13:48:23

@Anti Anyag: egyébként tényleg orvosváltás kell ilyenkor, de az sem fog segíteni, mert erre 9x%-ban nem gondolnak az orvosok Mo-n.
Én a bőrgyógyászhoz mentem el azzal, hogy mi a fene a lábamon az a folt, ami egyre nagyobb (ugye ami a csípés után alakul ki, de nem jutott eszembe akkor, hogy csípés lehetett, csak fél évre rá jöttem rá)...
nos, adott egy kenőcsöt és hazaküldött. no comment.

Pedig ha jól tudom, az orvosin ez egy alapkövetelmény, hogy képes legyen felismerni egy orvos a lyme fertőzést. Szerintem efféle "misztikus" esetekben azonnal kérdezgetni kellene azt is, volt-e esetleg csípés a közelmúltban. Ekkor rutinkérdéssé kéne ennek válnia, mint pl. egy állapotfelmérésnél megkérdezik, érzékeny-e valaki erre vagy arra, cukros-e stb.

Karak 2011.10.18. 13:51:52

@cenzorilla:

SZia, bocsánat nem ismerem jól a szabályokat.
A fiamat tényleg ott kezelték, és nagyon segítőkészek voltak.
Gondoltam, hátha másnak is hasznos lehet, de ahogy gondolod.

üdv

pestilevelezo 2011.10.18. 13:53:51

azért, úgy látom, nem vett észre mindent Annamari ügynöke :)) hiába, sok a munka, sok az információ...

pjotr_75 2011.10.18. 14:13:15

Én is sikeresen "megkaptam" a Lyme-kórt, elég érdekesen jelentkezett, szédültem, állandóan jobbra mentem, a fejem viszont nem fájt. Először én is háziorvoshoz mentem, semmit nem talált, az volt a szerencsém, hogy megjelent a kullancscsípésre/Lyme-kórra jellemző kokárda alakú bőrpír a kiütés környékén, na erre uzsgyi a bőr és nemibeteggondozó, dokinéni csak ránézett, írta is fel a Doxycycline-t, én meg még szedtem hozzá Normaflore-t, hogy az antibiotikum miatt ki ne készüljön a gyomrom, 2 teljes kúrát kellett végigcsinálni. Azt mondták, hogy a Lyme-kór folyamatos figyelmet igényel, aki egyszer elkapta, többet nem gyógyul ki, max. le tudják csökkenteni a fertőzöttség mértékét, de 2 év múlva azt mondták a vérvizsgálatnál, hogy szinte már kimutathatatlan szintre süllyedt.
Szóval észnél kell lenni, nekem nagyon jó a házidokim, de még Ő sem gondolt Lyme-kórra.

Anti Anyag (törölt) 2011.10.18. 14:29:11

@trhd: A net korszakában valójában már nincs akkora jelentősége a háziorvosnak. OK, pár nap guglizást igényel a dolog, de szinte biztos diagnózissal mehetsz oda.

Persze a tévedés lehetősége ott van, de ez ott van a házidokinál is. Ezért csinálja a lelkiismeretesebb azt, hogy továbbküld, hogy utána jobban képben legyen.

Itt egyértelmű, hogy az X faktor a háziorvos, akit vagy érdekel a dolog, vagy nem, ennek azonban értékelhető tünetei vannak.

Én is jártam így, csak nem lyme kórral. A háziorvos nem küldött el sehová, én meg szenvedtem ugyan, de megnyugodtam, hogy semmi bajom.

Aztán a hatodik háziorvosi látogatás után meguntam és utánanéztem magam a problémámnak, vettem egy belgyógyász tankönyvet az antikváriumban.

Mondhatni, obligát probléma volt, 3 hónapos medikus azonnal felismeri.

Vettem egy üveg konyakot, beköszöntem papír nélkül egy szakorvosi vizsgálatra, másfél óra múlva kezemben volt a műszeres diagnózis eredménye, a doki hozzátette, hogy ebbe a betegségben meg is lehet halni, ha nem kezelik. (2 db. nyombélfekély).

Rögtön háziorvost váltottam, az új 2 héten belül meg is gyógyított. Ma is nála vagyok, pedig sokat kell utazni, de profiért megéri.

Szóval számít a háziorvos, csak neked is tájékozódni, figyelni kell.

trhd 2011.10.18. 14:43:08

@Anti Anyag: ez tényleg így van... én azonnal kihagytam a háziorvost és szakrendelésre mentem, végülis bőrgyógyászhoz még beutaló sem kell és elvileg kapásból tudnia kellett volna, mi ez. Nem így volt, én a szakrendeléssel jártam pórul. (Lehet, hogy a háziorvosom viszont megmondta volna :-)... ez már misztikum marad.)

Én is a netes keresgélésből és a hirtelen eszembe jutó kullancscsípésből jöttem rá, hogy ez a baj. (Most ismét leírom, mert ezt törölte a cenzorunk:) Utána már a László kullancs ambulanciájára mentem egyenest. Vérvétel, pozitív, majd főorvos néni elküldött, hogy nekem semmi bajom. Kezelés nélkül! Mondván, hogy nekem nem volt izületi bántalmam, akkor biztos spontán gyógyultam (ami egyébként létezik egy kis százalékban). De szerintem csak dolgozni nem akart.

2 évig szarakodtam a "misztikus" problémákkal (ezekből a legérdekesebb, hogy köhögtem fél évet, bronchitis, majd ebből "lightos" asztma alakult ki, ami azóta is megvan), csak utána kaptam kezelést a fenti dokitól.

Nika13 2011.10.18. 15:32:44

Kedves Kommentelők!

Köszönöm a sok választ és kommentet, az ajánlott intézményt ismerem és én is jónak tartom. A cél igazából a figyelemfelhívás volt.
Sajnos én nem vettem észre a kullancscsípést, és folt sem jött ki rajtam, ezért is derült ki késve a dolog.
Az antibiotikumok azért is kerülnek sokba mert nagy adagban kell őket szedni és sokáig, de ha jól emlékszem akkor pl. a Doxycyline-re nincs támogatás, egyébként az valóban jó gyógyszer eddig az segített a legtöbbet.
Kedves Trhd! Akkor ezek szerint téged is elküldtek a Lászlóból?

2011.10.18. 15:45:13

1. Ne hisztizzetek, hogy a cenzúra törli a magánok ajánlását, mert ez a dolga, azzal hogy írtok erre a fórumra, elfogadjátok a szabályokat, és itt ez a szabály. Mondom ezt úgy, hogy engem is simán töröltek amikor egy random magánklinikát ajánlottam egy kommentem végén. Ez a szabály, nem kell kiakadni.

2. Gugli > háziorvos? A legtöbb magyar ember a saját orráig sem lát el, a guglit sem tudja rendesen használni, nem beszéli az orvosi szaknyelvet sem magyarul sem angolul sem németül, de más nyelven sem, miből gondolja, hogy egy öt éve frissített honlap jobb esélyeket nyújt számára, mint egy folyamatosan továbbképzett szakember, nem értem. Arról már nem is beszélek, hogy az interneten a jobb orvosi témákkal foglalkozó magyar nyelvű oldalakat magyar orvosok írták és nem magyar laikusok, akik a tudásuk egy részét írták le oda, általában információkat és nem összefüggéseket, tehát kérdezni kell, nem kiokosítani a szakembert, de elismerem, hogy jó helyen, pl. feleslegesen jöttek hematológiára pajzsmirigy zavarokkal, tovább lettek küldve endokrinológiára, na ilyenkor is gondolja a kedves beteg, hogy a gugli a barátja, pedig ő nyitott be rossz ajtón. Az általános eü ismeretek a lakosságnál hiányoznak, nem tudnak mentőt hívni, reanimálni, vérző sebet kötni vagy egy infúziót bekötni, stb. az átlagpolgárnak fogalma sincs, hogy a problémájával hova forduljon, neki az orvos az orvos, és nem foglalkozik vele, hogy esetleg nem szakmai tudáshiány miatt nem foglalkozik vele, hanem mert konkrétan nem ez a szakmája, ugye értjük már, miért nem javasolja senki a guglizást?

Illetve én javaslom, csak a lakosság ilyen tudásszintje mellett azt ott kéne elkezdeni, ahol egy általános iskola hatodik osztálya tart, nem pedig a komplex kórképek diagnózisánál.

3. Az a baj, hogy leírjátok, hogy "egyeznek a tüneteim" vagy azzal együtt, hogy "nagyjából", de a helyzet az, hogy olykor hajszálnyi különbségek vannak és életeket jelentő véletlenek történnek. Volt alkalmam belepillantani két nagyon hasonló tünetekkel jelentkező, egész súlyos állapotú beteg sorsába, és magyar nyelven nem lehet ráguglizni, de egy gyógyszeres keresztreakció mentette meg a lány életét amely segítségével sikerült differenciálni a mellette fekvő ugyanolyan tünetű, más betegségben szenvedő embertől. Vagy pl. itt Barcelonában volt egy nő, aki menstruumos vizeletet adott be vizsgálatra, és bár a minta minden szabály vagy netes infó szerint rossz és újat kell kérni, én nézegettem tovább, és találtam benne vesesejteket, aztán kiderült, hogy in situ adenocarcinoma, bentfogták és gyakorlatilag ott helyben megtervezték és végrehajtották a műtétet, de mi van akkor, ha fogom és kiburintom a pisit? Lehet, hogy egész életében egyetlen releváns vizeletvizsgálat sem lett volna csak ez az egy, erre hivatalból ezt sem kellett volna kiemelni, akkor most kire is bízzuk inkább az életünket?

+1 tájékozódni, tanulni sosem árt, mert van hova fejlődni. Orvosokból is vannak jók és kevésbé jók, szükségszerűen sokkal többen vannak a pályán az ismert körülmények mellett, amit egy normális 21. századi igényű ember tolerálni nem tud. Jelenleg a magyarországi orvosi állások nagy része inkább vasakaratú fanatikusoknak való, az egyszerű emberek többsége nem bírja, sajnos ezt érzik a betegek is - joggal.

cenzorilla 2011.10.18. 16:22:39

@Roy:

Írjátok meg emailben.
Ráklikk és menni fog.
Mit nem lehet azon érteni, hogy reklámot nem szabad?

Segítünk mi is a régiek egymásnak, de nem nyilvánosan. Írsz itt, hogy üzenet ment, akinek szól, megnézi.

cenzorilla 2011.10.18. 16:26:07

@trhd:

Tényleg nem személyes.
Van egy szabál és ahhoz kell tartanom titeket, ha nem olvassátok el.
Munkát adtok itt nekem.
Egy darabig lehetett cincogni, elszállt a kábel a kerületben.

SusanneF 2011.10.18. 17:31:08

HÚÚÚúú...,ez durván hosszúúúúúúú
Gumi8csont annak,aki végig olvasta..
Én nem hiszem,hogy van poszt,amit csak 300 mondatban lehet közölni,35-ben nem...
Az ilyen elvont történet hidegen hagy...
pedig még a családban is volt Lyme-os,tehát még érdekelhetne is-akár-de így,nem!!!

pocokpocok 2011.10.18. 17:56:24

@Dr.laikus PhD: mondta, rajta volt az "anamnézis"(?:S)-en is..már mindegy amúgy..:(
ha érdekel a sztori, nézz vissza: január vagy februárban tettem fel, ha jól emlékszem

Dr.laikus PhD 2011.10.18. 18:07:31

@pocokpocok:

Most már emlékszem. :(
De nálatok a vérteszt tűnt el.

Arra gondolok, hogy a tünetek egy sor más diagnózisra utalhatnak.
Mit tehet az orvos, ha a beteg nem számol be a szokásos csípés utáni foltról, vagy arról, hogy kirándult akár, vagy kutyát sétáltatott.

A többi sajnálatos, ha így van ahogy itt többen is írják.

Az biztos, hogy nekünk is van dolgunk, egy kirándulás után alaposan át kell vizsgálni egymást, vagy magunkat.

huncut 2011.10.18. 18:38:54

@Dr.laikus PhD: Nem mindenki veszi észre a csípést, nem mindenkinél jelentkeznek a tünetek, vagy előfordulhat az is, hogy olyan rég történt a fertőzés, hogy ma már senki nem gondol rá, hogy valamikor volt egy gyűrű alakú foltja valahol... Biztos vagyok benne (a saját esetem alapján), hogy sokkal több Lyme-os beteg van, mint ahányat valaha is diagnosztizálnak, és sokan úgy fognak meghalni előbb-utóbb valamilyen betegségben, hogy soha nem derül ki, hogy valójában a Lyme-kór volt az alapbetegség, az okozta a sokféle megmagyarázhatatlan, vagy a korra vagy egyéb másra fogható, külön-külön kezelt problémákat. Ez a gond.

A kezelőorvosom külön lefényképezte a kezem, mert annyira tipikusnak látta a bőrelvékonyodásomat, az acrodermatitist, de a háziorvosom még a lelet ismeretében sem látott rajta semmit. Az ő keze még rosszabb állapotban volt. Mondtam neki, hogy csináltasson egy Lyme-vizsgálatot saját magának is. :-)

irutavé 2011.10.18. 19:13:33

A kullancs csíp, a szúnyog is. Mi a különbség a kettő között? A szúnyogot "agyon", csapjuk a kullancsot nem lehet. Azt el kell távolítani belőlünk. Erre azért mindenki emlékszik.Gyermekkoromban bennem is volt kullancs,sok-sok év távlatából emlékszem rá.Ha első panaszok után megemlítjük orvosunknak a kullancs csípést vagy annak gyanúját,akkor az orvosnak nem kellene "sötétben tapogatóznia!

felhővándor 2011.10.18. 20:20:40

A kullancs csipest sem feltetlenul veszed eszre. Altalaban jo nehany orat/napot a gazda testben marad, de van, hogy csak fel orat, es annyi ido alatt nem biztos, hogy eszreveszed...
Es nem feltetlen kell kirandulni/kutyazni a kullancshoz. Eleg, ha a jarda melletti fuvon kerulsz ki valakit, es rovid nadrag van rajtad... Barhol lehet kullancs, ahol fu van, en pl. szedtem ossze az otthoni kertben, iskolaudvarban is...

Szerencsere eddig megusztam, pedig mar tobb, mint 70 kullancsot szedtem ki magambol...

Amit viszont kerdezni szeretnek: gyerekkoromban mindig kaptam "kullancs oltast", volt a ket alap oltas, aztan meg nehany evente (talan 3) az ismetlo... Az voltakepp mire jo? Remelem tudjatok, mire gondolok, de nem emlkeszem a konkret nevere...

irutavé 2011.10.18. 20:49:31

@felhővándor: Részben egyet értek, de a kullancs általában nem "pottyan ki magától"Pár nap után pedig úgy "megszívja magát"hogy azt nem lehet nem észrevenni,mert a bőrön egy "fekete kis kitüremkedést lehet érezni.Igaz,össze lehet ezt téveszteni pl.szemölccsel vagy anyajeggyel.Én is jártam már így.Tanács mindenkinek: még ha apró elváltozást,banális tüneteket veszünk észre magunkon,mondjuk el az orvosnak,mert ezek lehet előbbre viszik a helyes diagnózis felállítását és a megfelelő kezelés időbeni megkezdését!

qbr 2011.10.18. 21:08:25

@felhővándor:
Az oltás a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (encephalitis)-vírus ellen van.

huncut 2011.10.18. 21:08:35

@felhővándor: Az oltás a kullacsencephalitis, azaz a kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen véd.

huncut 2011.10.18. 21:09:11

@qbr: Gyorsabb voltál. :-)

felhővándor 2011.10.18. 21:15:56

Bocsanat, ha felreertheto volt, nem "kipottyan", hanem "megtelik". Foleg a nagyon fiatal himek tudjak magukat gyorsan teleszivni, akar fel-1-2 ora alatt, es akkor maguktol "kimasznak", amibol lehet, hogy eszre sem veszel semmit, mivel ugye erzesteleniti a csipes helyet...
Persze nem kotekedni szeretnek, csak ez pont egy olyan tema (marmint maga a kullancs eletana, viselkedese), amiben eleg tajekozott vagyok....

Nuti07 2011.10.18. 21:32:17

Én vagyok az a bizonyos 22 éve lymes, de lehet, hogy már van 24 éve. Ha leírnám a kálváriám, a Nika 13 levelét és a Ti hozzászólásaitokat is túlszárnyálnám!
1. A krónikus lymet -sajnos-nem lehet gyógyítani az orvostud. mai állása szerint.
2. Tényleg nehéz felismerni, főleg ha nincs is csipés, nekem nem volt.
3. Ha van egy "alap" betegséged- én inzulinos cukros voltam-vagyok- még nehezebb mert nálam mindent arra fogtak.
3. Tönkre ment az életem a lyme miatt.
4. Nem kívánom senkinek ezt a betegséget, ha már a kezeletlen stádiumban van.
Most jönne a lényeg! Ha már kezeletlen lettem és 2004-ben véletlenűl kiderűlt az évek óta ????-es betegségeim oka, jó lenne ha utána kezelnének! De nem, mert ugye annak a bizonyos helynek ahol kiderűlt a lymem- nem magán klinika, hanem állami- nem vették komolyan az eredményét. Abból a budapesti kórházból, amely hivatott lett volna és lenne a kezelésre, kitessékeltek, mondván ott negatív voltam és egyébként is csak rám tüsszentettek a buszon. Még egy pozitív teszt egy másik jó nevű Kórházból, de ezzel se mentem semmire. Végűl a lyme kutató segítségével eljuthattam a bőrgyógyászhoz aki a lymet is kezeli / szerintem Pesten egyedűl/ és elkezdődhetett a következő kálváriám. Allergiás lettem a doxira, az egyetlen olyan gyógyszerre ami hatott volna az én állapotomba. Az állapotom: egyensúly zavar, memória zavar, helyesírási probléma-ez most ia van- beszéd probléma, szív probléma, fejgörcsök, fél éves nem alvás, iszonyú láb fájás- csont- eltévedés az általam már ezerszer megjárt utakon, gyomor fájdalom, mindent összekevertem főzés közben és borzasztó fáradtság. Már nem is tudom, hogy mi volt még. Protekcióval bekerűltem végre abba a bizonyos kórházba ahonnan először elkűldtek és megkaptam infuzióba az egyetlen olyan gyógyszert ami segített. 4 évig el voltam hol jobban, hol rosszabbul. Most ujra enyhén pozitív lettem az elisával de abból a bizonyos kórházból megint el kellett jönnöm mert az orvos szerint minden bajomnak a "korom" az oka/ 62 év/ áll pozitív az eredményem. De nem csináltak ám vérvételt mert szerintem sokba kerűlne. Ujra kezdődik, folytatódik minden. Hova kellene menni?? Megyek a magán vérvételre!! Mit kellene csinálni, hogy valaki akire tartozna, figyelne ránk is és ne csak a lyme baciját védenék a permetezés leállításával, hanem esetleg a lymes betegek százai- ezrei???!! is számítanának. Egyenlőre ennyit, mert elég elolvasni nem átélni az elmúlt éveket.

Nuti07 2011.10.18. 21:35:13

@felhővándor: Igen, az "én" kullancsom is egy him kullancs lehetett, legalább is a kutató szerint.

ViktoriaF 2011.10.19. 20:35:23

En olyan teruleten elek, ahol sok a szarvas, sajnos bejon az udvarba is, ebbol kovetkezoen hosszabb kint tartozkodas idejere minding teszek riasztot (DEET) a gyerekek es a sajat ruhankra, neha a borre is. A gyerekek nem mehetnek be a bokrok koze, most meg kicsik es ez nem nehez. A bokrok es a fu koze fakereg reszeleket rakok (mulch) es ezenkivul lehet irtani is evi egyszeri permetezessel. Ha olyan helyre megyunk, ahol sok a szunyog vagy kullanccsal kulonosen fertozott, rovarriasztot mindenkeppen hasznalunk.

Roy 2011.10.20. 07:40:22

@cenzorilla: Talán először tanulj meg magyarul.
Egyáltalán te ki vagy?

cenzorilla 2011.10.20. 07:49:09

@Roy:

Én foglak törölni, ha a blogszabályzatot nem tartod be. :)
Ha személyeskedni fogsz azt is.
Sőt pihentetni is tudlak, ha nem a témához szólsz hozzá, hanem reklámközlésre adod a fejed.
Akkor is ha segíteni akarsz.
Elolvastad látom, hogy emailt is írhatsz. Ehhez tartsd magad kérlek!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2011.10.22. 20:41:11

Sajnos itt vagyunk.
Az orvosokban sem lehet megbízni.
Én kb. 20 éve nem bízok meg bennük 100%-osan, és ez a természetes hozzáállás.
Utána kell olvasgatni, tanulni, tájékozódni stb. már ELŐTTE.
A mai orvosok egyik legnagyobb hibája - a borravalóra várás bűne mellett - az, hogy képtelenek holisztikusan gondolkodni. Fáj valamid, elmész egy szakorvoshoz, megállapítja, hogy az ő által kezelt szerv nem beteg, és elcsap hazafelé. Az, hogy esetleg megsejtse egy másik szerv hibáját, elküldjön másik szakorvoshoz, na ez nekik magas. Túl magas.

Easyke (törölt) 2011.10.24. 23:07:53

Több dolgon "akadtam fenn". Az nekem fura, hogy a posztoló nagyon rosszul érezte magát, de dolgozni eljárt. Vajon ez mennyire járult hozzá ahhoz, hogy a gyógyulása végül elhúzódott? A másik: tényleg nem tanácsos keverni a gyógymódokat. Ki tudja (tudom, orvos-gyógyszerész), mi mit gátol a szervezetben...
És néhány - szubjektív - válasz a feltett kérdésre: azért nem foglalkoznak a betegséggel, mert valószínűleg ez egy olyan kategória, amely nem éri meg a gyógyszergyártóknak. Az orvosok meg azért nem tudják összerakni a kockákat, mert nem kapják meg az erre vonakozó továbbképzést a gyógyszergyártók által fizetett és rendezett konferenciákon...

weakup 2011.10.28. 21:49:48

Szia Easyke!
Sajnos a legtöbb munkahelyen nem szeretik ha az ember sokat hiányzik.Miután közöltem velük mi bajom, azóta sem nézik el nagyon a hiányzásokat, bár még nem küldtek el miatta mert néha egy - egy hét betegállományba megyek. A másik fontos dolog, hogy a háziorvosok sem szokták ezzel a kórsággal nagyon táppénzre venni a beteget, ezt magától a kezelőorvosomtól tudom.
A kommented második részével teljesen egyetértek egyébként.

Gál Ferenc 2014.02.28. 10:00:59

Sziasztok.Elmèletileg kikezelt lymos vagyok viszont az utóbbi időben az arcomon különböző mintájú ès formáju piros foltok jelennek meg különböző idöpontkban...egy ismerősöm mondta ezt látta már máshol ez a lyme utótüneteinek egyike...kèrdeznèm ez lehetsèges?Amugy kb 3 ève kezeltek elötte utánna vèrvèteles laborvizsgálattal.Köszi a választ bárkinek aki èrt hozzá.

szolaar 2014.06.05. 22:05:23

Sziasztok.
5 nappal ezelött vettem észre először,fürdés alatt,a jobb combhajlatom és szeméremdomb között valami szemölcs félét.A kádban,víz alatt próbáltam lekaparni.Nem sikerült.Fürdés után ránéztem és mivel környéke duzzadt volt,arra gondoltam,valami pattanás akar képződni és egy óriási miteszer lehet,ami félig kilóg.A bőrt két oldalról összenyomva próbáltam kinyomni.Gondoltam,még nem érett meg.
Tegnap késő este aztán megnéztem nagyítóval és nem hittem a szememnek.Ennek a lencse nagyságú,barnás képződménynek lábai vannak ,amik szépen meg is mozdultak a szemle alatt.
Reggel irány a bőrgyógyászat,ahol közölték,egy jóllakott,elég nagy kullancs példány!
Eltávolították és azt mondták,figyeljem a seb környékét és ha rendellenéset észlelek,azonnal menjek vissza,mert akkor doxícillint kell szednem.
Hát egyenlőre még a duzzadás nem ment le,szúrkál,be van dagadva és közben viszket is.
Viszont még bennem volt,amikor hőemelkedésem kezdődött.(nem vészes,27.2-37.7 között váltakozik,azóta is fent áll)Utalhat ez esetleg fertőzésre?
A kullanccsot megsemmisítették,így be sem tudom vizsgáltatni.
Pontosan azt sem tudom,milyen bőrtünetekre érdemes odafigyelnem?

mldrv 2014.06.09. 00:41:52

@szolaar: kirakták a hozzászólásod posztként, írtak tanácsokat is a kommentekben. a személyeskedő kommenteket javaslom ignorálni :) a többi hasznos!

itt: praxis.blog.hu/2014/06/08/kullancs_kerult_a_combhajlatom_es_szemeremdombom_koze

ChilisCsirke 2014.10.28. 13:58:06

Érdekelne a poszt író további sorsa, sikerült-e kijönni belőle, tünetmentes-e, illetve mi volt a protokoll, ki volt a kezelőorvosa.

Lili Ábrahám 2015.03.05. 15:09:38

@Donor: Az én egyik rokonomnál is Lyme kórt állapítottak meg. Nagyon sokáig szenvedett tőle, a kezelését oxigénterápiával is vegyítettük, mert az oxigén kezelés megnöveli az antibiotikumos kezelés hatását is. Segíti a vérkeringést, így az antibiotikum több/mélyebb helyekre is eljut. Azóta hála istennek jól van.

Stámusz Gabriella 2016.09.07. 17:29:04

@gelsystem: ez egy igen jó üzlet. A gyógyszeriparnak igen sokat hoz. A lobbicsoportok miatt nem írtanak, sehol. Én németországban várom a teszteredményt, ami ugyanolyan szar laborteszt, mint othon. Itt is van Lyme-központ, megyek oda, hogy végérejárjak. Csak az első beszélgetés 50Euro, a vizsgálatok 100 fölött vannak. Gondolj bele, micsoda iparág épült a kullancsra. Az állatokról nem beszélve, a cseppek stb.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása