Ennyire nem kell a vérem?

2011.10.15. 06:00

Tisztelt Praxis Blog!


Az én „történetem” lényegtelen apróság, de úgy felbosszantott, hogy úgy éreztem, le kell írnom.Egészséges 34 éves nő vagyok, semmi komoly bajom nincs. Egyetlen probléma az alacsony vérnyomásom (100 alatt). Ezzel sincs semmi baj, ha délelőtt megiszom a 2-3 nescafémat (még csak nem is főzöttet), és megvan a napi 6-7 óra alvás.

 


1996-ban adtam először vért, ekkor a hosszas várakozástól és az idegeskedéstől lezuhant a vérnyomásom és elszédültem. Ez nem vette el a kedvem, és azóta is rendszeresen eljárok vért adni, bár még volt kb. három alkalom, amikor az izgalomtól leesett a vérnyomásom (semmi drámai összerogyás, csak le kellett ülnöm tíz percre). Sem a vértől, sem a tűtől nem félek.


Az ötödik alkalomtól már soha semmi gond nem volt, azóta még legalább hússzor voltam véradáson, minden probléma nélkül. Annyira nem okozott gondot, hogy véradások másnapján simán hegyet másztam. Kétnaponta három-öt kilométert futok, fekvőtámaszokat csinálok, sokat gyalogolok, tehát nem vagyok túl nyápic. A véradásokra tudatosan „rákészülök”, előtte néha vastablettát szedek, és futok, hogy a szervezetem bírja a véradás okozta „megterhelést”, valamint előtte betolok egy félliteres kólát, ami nagyon jót tesz a vérnyomásomnak (= normális lesz).Idén hosszú idő után először megint az OVSZ Karolina úti székhelyére mentem. Úgy látszik, időközben modernebb számítógépeket vettek, amikben benne vannak a tizenöt éves adatok is, mert idegesen rákezdték, hogy „De hát maga mindig rosszul volt véradás után!!” (Ez az elmúlt tíz évben egyszer sem került szóba.)


Megnyugtattam őket, hogy igen, tíz évvel ezelőtt, és azóta kb. hússzor adtam vért, mindig minden rendben volt. Ez elfogadták, de azért végig ugrásra készen járkált körülöttem három nővér és egy doktornő mind márciusban, mind júliusban. Ez eléggé idegesített, így az októberi véradást külső helyszínre terveztem.


El is mentem a meghirdetett plázába. Előtte megettem két sonkás zsömlét, ittam egy liter vizet és vittem a kólámat is. Egész héten kétnaponta 5 km-t futottam, szóval remek formában voltam. A véradás helyszínén bejelentkeztem, az adataimat leegyeztettük a számítógépben – majd a nővér felpattant, elszaladt, és visszatért egy orvossal. Rámeredtek a monitorra (úristen, gondoltam, HIV-pozitív vagyok, csak nem értesítettek, vagy mi?), majd az orvos rákezdte a mantrát: - De hát magának több rosszulléte volt!!
Mondom: - Ó, igen, tényleg volt jó tíz évvel ezelőtt, az izgalomtól, de tíz éve semmi bajom nincs, azóta vagy hússzor adtam vért.
Mire ő: - De hát itt van, hogy magának több rosszulléte volt!
Én: - Igen, az idegességtől eleinte leesett a vérnyomásom, de ez már rég elmúlt. Kicsit alacsony a vérnyomásom.


Ő: - De hát ha alacsony a vérnyomása, akkor miért jön vért adni?
Én: - Ezért van nálam a kóla, tudom kezelni, minden rendben, jól vagyok, tíz éve soha semmi bajom nem volt, már hússzor adtam vért azóta.
Ő: - De hát magának több rosszulléte volt! És mi lesz, ha valami maradandó károsodása lesz?
Én: - De tényleg soha semmi gond nem volt ezzel, legalább hússzor adtam azóta vért, tök jól vagyok utána mindig, semmi bajom nincs!
Ő: - De hát magának több rosszulléte volt!


Na, itt felálltam, és eljöttem.


Most komolyan, 34 éves felnőtt nő vagyok, gondolják, hogy élvezetből ájuldozni járok véradásokra? Azon a négy, 1996-1999 közötti szédülésen rugóznak most? És eddig, 2000 és 2011 között miért nem került szóba soha?


Nem iszom, nem dohányzom, nem drogozom, cukorbeteg sem vagyok, a vérem totál jó minőségű AB+-os, és tudtommal vérhiány van az országban; ha én mindent megteszek, hogy évente háromszor vért adjak, akkor nekik miért nem kell? Az én esetemben a donor miatt aggódnak – jó, ezt megértem – de ha világosan megmondom, hogy régóta nincs vele semmi bajom, sőt örömmel teszem, még én könyörögjek, hogy engedjenek már vért adni? Miért nem aggódik senki az egészségemért, mikor pl. 15 kg vásárlást cipelek haza – na mindegy, ez nem ide tartozik.


(Érdekes persze, hogy csak a véradósok ilyen rettentő aggodalmaskodók, az összes többi orvosnak akkor is táppénzcsaló és álrokkant az ember, ha talicskával tolja maga előtt a beleit.) A véradósok meg 4 db, tizenévvel ezelőtti rosszullétért sírnak. Ez olyan, mintha valaki közölné velem, hogy „de hát te ágyba vizelsz!” Ja, ez tényleg így volt, hároméves koromban, csak azóta eltelt vagy harminc év…


Első dühömben még azt mondtam, hogy kész, soha többé nem adok vért. Mostanra lehiggadtam, még teszek pár kísérletet, de ha még két-három alkalommal előkaparják ezt a tizenegy évvel ezelőtti pár rosszullétet, esküszöm, tényleg befejeztem, és szívből sajnálom azokat az AB+ vércsoportú betegeket, akiknek majd emiatt nem fog vér jutni . Ha az OVSZ-nek ennyire nem kell a vérem, dehogy tukmálom rájuk erőszakkal…


Üdvözlettel:


Tünde

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét apraxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2011.10.15. 08:21:56

Kedves Tünde!
Sok hasonlóság van köztünk,csak Te jóval fiatalabb vagy..:)
Én egyfajta fogadalomból járok vért adni,megszállottan,mondhatni-40-nél is többször voltam már.
Ugyanaz a vércsoport is..:)
Én bíztatnálak,ne menjen el a kedved,ahol a huszonvalahányat levették,lecsorog a többi is...
Mivel ez nem lakóhelyhez kötött,bárhová mehetsz.
Ha nagyon zavar ez az egész,akkor ahová eddig a legtöbbet mentél,és nem volt gond,kérdezd meg őket,hogy:
Ugye,emlékeznek,hogy nem voltam rosszul az utóbbi véradásoknál?
Akkor kérném szépen törölni azt a megjegyzést a központi számítógépről,mert egyrészt nem igaz,másrészt elveszi a lelkesedésemet,a segítés szándékát...
Rólad van szó,miért ne kérhetnéd?
Engem utoljára az dühített,hogy egy fiatal csaj mellészúrt,és a fele zacskó vér a veszélyes kukába ment-mert ugye,azt nem használják fel.
Legközelebb én is máshová megyek.
Mehetsz plazmázni is,ha pesti vagy,azért még fizetnek is-érdekes módon...
Nagyon sajnálnám,ha feladnád...!

Drach 2011.10.15. 10:49:33

Még nagyon hajnal volt, amikor elolvastam a posztot (negyed 7...), de ezen:
"Ez olyan, mintha valaki közölné velem, hogy „de hát te ágyba vizelsz!” Ja, ez tényleg így volt, hároméves koromban, csak azóta eltelt vagy harminc év…" annyira kellett röhögnöm! :D :D :D

pumukli11 2011.10.15. 11:08:57

Az én helyzetem is hasonló.5x adtam vért,és ebből 4x rosszul lettem.Azt mondták leesett a vérnyomásom.(Max.fél óra és rendbe jövök utána.)A legutóbbi véradáson,azonban azt mondták,hogy 5 évig ne adjak vért.

2011.10.15. 11:51:59

Szórakozásból jár-e Tünde vért adni? A véradást igazából szerintem senki sem érti meg itthon, ahol egy fityinget, de még egy kiflit sem kapsz érte. Esetleg, ha valami akció van. Amúgy meg ezek a fanatikus véradók tartják életben a rendszert, pl. az én családom is ott van eklatáns negatív példának: 84 éves nagyapám a nyár végén majdnem meghalt egy gasztro vérzésben, 11 egység vért kapott, mire többé-kevésbé stabilizálták. Mit gondoltok, mennyi vért adott valaha a családom? Tipikus magyar hozzáállás: adni nem adok, de azért ha kell, akkor legyen. Mondjuk magamat is nyugodtan ekézhetem itt, mert eddig összesen 2 alkalommal adtam vért az egyetemen, és a másodiknál elég is lett belőle (...).

(Pedig szuper dolgokat lehetne csinálni egy jó véradási rendszerrel! Egy sor betegséget lehetne szűrni például.)

A véradás körül amúgy is gusztustalan dolgok vannak, pl. a véradó turizmus, na az nagyon kiakasztott. Egyik csoporttársam rendszeresen úgy járt le Pécsre a Tiszántúlról, hogy besétált a vonatjeggyel a véradóba.

Sajnos Machiavellinek teljesen igaza volt, jószándékra nem lehet építeni egy országot, önérdekre már inkább.

Tündét meg tudom érteni.

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2011.10.15. 12:32:23

Sajnos sokan már csak akkor adnának vért, mikor késő.
- Gaspar
www.kulturtapas.com

kvadrillio 2011.10.15. 13:19:19

ha nem kell, nem kell !
Menj el inkább OSZTRÁKIÁBA, OCCT OTT MÉG PÍZT IS KABSZ ÉRTE ! :)

huncut 2011.10.15. 13:47:54

Tünde, szerintem ne akadj ki, örülj inkább, hogy figyelnek rád, legalább itt. Egyébként az a legegyszerűbb, ha mindig ugyanoda jársz, akkor előbb-utóbb rád ismernek, és tudják, hogy nem szokott veled gond lenni.
Én is voltam rendszeres véradó, jó érzés adni valamit, aminek nincs pénzben kifejezhető értéke. A lányom meg alig várta, hogy 18 legyen, és a születésnapja után egy nappal már elment vért adni. Nem voltak vele valami kedvesek, meg nem is igazán törődtek vele, hogy valaki a felnőtté válásának első lépcsőjeként tekint a véradásra, pedig lehetne ebből akár egy mozgalom is.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.10.15. 13:59:50

ez megint az az eset amikor az ember olyan cselekedetet akar tenni aminek a felelőssége főleg egy másik embert érint és fel van háborodva, hogy az nem vállalja különböző objektív vagy szubjektív okok miatt. mert ha mondjuk lesz egy agyi történése véradás közben akkor nem azt fogják nézni, hogy a kedves véradó erősködött, hogy márpedig semmi baja nem lesz, hanem az orvost veszik elő, hogy miért engedte meg.

Dr.laikus PhD 2011.10.15. 14:08:14

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

Megtennéd, hogy leírod miért ellenjavallt?

Megint az a probléma, hogy semmi felvilágosítás.
Az egyik engedi, a másik nem.
Csoda, hogy összezavarodik, vagy mérges?

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.10.15. 14:41:04

@Dr.laikus PhD: nem mondom, hogy ellenjavallt, de a kérdés, hogy mitől volt a rosszullét? mit ért rosszullét alatt? én mindig ezt szoktam kérdezni a betegtől, mert ez egy tág fogalom. a szédüléses, ájulásos rosszullét az az agy vérellátási zavara, persze millió oka lehet, a legbanálisabbaktól a legkomolyabb rejtett agyalapi érelváltozásokig. jön valaki akinél a kórtörténetben többször szerepelt rosszullét, a plázában minden intenzíves háttér nélkül egy számodra ismeretlen beteggel bármilyen beavatkozást végezni kockázatos, az a kérdés, hogy elvállalja-e a kockázatot az orvos vagy nem. a véradás ugye folyadék és hemoglobinveszteséggel jár, ez a pulzusszámot növeli, persze ezt minden egészséges ember jól viseli, de mi van, ha egy rejtett szívbetegség áll a rosszullét hátterében?
ki kell vizsgáltatni magát és a szív-érrendszeri egészségességét bizonyító papírt lobogtatva kórházban kell vért adni
egyébként a koffein közvetlenül nem növeli a vérnyomást, a pulzusszám nő és vele együtt a vér áramlási sebessége, ez mivel a rendszer nem tökéletes enyhe nyomásnövekedést vált, ki objektív matematikai modellekkel felhasználásával ezt 2-4 Hgmm-re becsülik, tehát ezért ne igyunk kávét, inkább vörösbort

Tempus-Anh 2011.10.15. 17:02:42

Természetesen a józan ész azt diktálná, hogy egy egészséges, sportos nő minden ellenvetés nélkül lehetne véradó.
Azonban a véradásért felelős team-et eléggé szigorú szakmai szabályok kötik, amelyhez alkalmazkodniuk kell, és teszik ezt azért, mert bármilyen esetleges utóbb bekövetkező egészségkárosodás esetén, amely a véradót érné és amely összefüggésbe lehetne hozható a véradással és a kizárási kritériumok be nem tartásával, súlyosan elmarasztalhatóak lehetnének.
Manapság, amikor egy munkahely egyenlő az élettel, ezt az eü. dolgozók senki kedvéért vagy szép lelkéért nem vállalják be.
Véradás alkalmával 110 Hgmm-es systolés vérnyomásérték alatt NEM veszünk le vért.

Biga néni 2011.10.15. 19:25:17

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Vörösbort??:-O
Eddig úgy tudtam, hogy az alkohol - értágító hatása miatt - csökkenti a vérnyomást.

Akár lehetnék Huncut lánya is:)) Ha nem tudnám, hogy ő biztos nem ír ide, akkor eleresztenék egy "Helló, Apu"-t:)
Hasonló lelkesedéssel indultam én is, vártam, hogy betöltsem a 18-at. Jártam is egy ideig, aztán a terhességek-szülések miatt sok kimaradt, ma meg már gyógyszer miatt nem adhatok:( Remélem, egyszer még eljön az az idő, hogy újra mehetek!!

Valódi Színek 2011.10.15. 22:16:21

Az előző elszállt! GRR! Na, újra....

Én is így jártam. 18 és a teherbeesés közben a 90/70 körüli vérnyomásom, és az 50kg alatti súlyom miatt nem adhattam. Aztán a terhesség, szülés majd szoptatás miatt nem, és most már adhatnék a súlyomat tekintve, de a vérnyomásom továbbra is 90/70 körüli, vagy alacsonyabb. Így most azért nem. Bár nem adom fel. Az okosok azt mondják tartsam a súlyom, és legyek egészséges (hogy ne kelljen gyógyszert szednem), a vérnyomás pedig a kor előre haladtával emelkedik, így van rá esélyem, hogy idővel én is véradó lehetek. Van mit törlesztenem, a szüléskor ugyanis igencsak megritkítottam a kórház A negatív vérkészletét. Hátha....

Valódi Színek 2011.10.15. 22:17:47

Jaj! Szóval 18 és a teherbeesés között. Bocsi.

huncut 2011.10.16. 09:04:22

@Biga néni: :DDD (Legfeljebb az anyud lehetnék. :-))

Sajnos közülünk is ma már egyikünk sem adhat vért. :-(

huncut 2011.10.16. 09:06:01

@Tempus-Anh: Engem egy régi Lyme-kór miatt utasítanak el, bár mára már semmi gondom vele. Most akkor már soha többet nem adhatok?

Tempus-Anh 2011.10.16. 09:46:27

@huncut:
Gondolom feltételezik, hogy a cudar Borreliák lappanganak valahol a szervezetedben, támadásra készen.

huncut 2011.10.16. 10:07:32

@Tempus-Anh: Köszi. Akkor nem próbálkozom többet. De azért elgondolkodtató, hogy az enyém egy nagyon elhanyagolt kórság volt (korábban nem okozott problémát), mire kiderült, 10-12 év is eltelhetett, és közben sokszor adtam vért... :-(

Aliem 2011.10.16. 10:08:20

A vért a betegeknek adod nem az OVSZ-nek. Ne hagyd magad!

Dr.laikus PhD 2011.10.16. 10:14:57

@Aliem:

Akkor most nincs ellenjavallat alacsony vérnyomás esetén?

Elég, ha nem hagyja magát?

Dr.laikus PhD 2011.10.16. 10:17:59

Nálunk a lányok baromi alacsony vérnyomással érzik nagyon jól magukat.

Én évekig adtam vért, soha nem lettem rosszul.
Megkérdezték, elmondtam és rendszeresen visszahívtak.

Bikli néni 2011.10.17. 08:44:56

A véradás jó dolog. A nagymamám évtizedekig adott, sokszor a munkahelyéről rángatták el, hogy azonnal kell a True Blood. Sajnos azóta beteg lett és már nem adhat, de a Vörös Köröszt minden karácsonykor kűddi a képeslapot :-)
Engem inkább az szomorít el, hogy akik tehetnék, nem adnak, akik meg adnának, azoknak nem szabad. Én kétszer próbálkoztam, mondtam, hogy saját felelősségre is, de elhajtottak. Tempus-Anh Főorvos úr majd elmagyarázza nekem, ha erre jár... :-)
De én is feladtam, 100/70-es vérnyomással és 49 kilóval esélytelen...

tódór piroska 2011.10.17. 11:13:03

@Bikli néni: Csakhogy életjelt adsz! Minden rendben?
Amúgy engem is majdnem elhajtottak eccer mera vérképem épen kicsúszott a normál tartományból, de meggyőztem őket hoty ez még belefér a mérési hibahatárba...

2011.10.17. 11:43:03

@tódór piroska: Van rá 10 euróm, hogy férfi volt, akit meg kellett győznöd :)

Istenien tudtok minket irányítani, ti nők! :)))

Irkutszk 2011.10.17. 13:33:40

Rajtam is elhűlt egyszer a doktornő, és csúnya nézéssel elhajtott, mivel bevallottam azt a néhány vastabletta-szedést :)

pasinda 2011.10.18. 07:20:36

@huncut: Lehet, hogy semmi bajod vele, de - szomorú hír - csak tünetmentes vagy. Mint, ahogy a Guillain-Barre-s beteg is. Csak a leszázalékolás szempontjából lehetsz egészséges(!). De így is teljes életet lehet élni, ha nagyon figyelsz az egészségedre. Ha tévednék, kérem a hozzáértőket, hogy javítsanak ki! Bár néha elválik a lexikális tudás és a gyakorlati tapasztalat.

huncut 2011.10.18. 18:51:57

@pasinda: Köszi, megnyugtattál. :-)
Egyébként hála az égnek, tényleg kutya bajom, pontosabban jelenleg tünetmentes vagyok, úgyhogy élvezem az életet. Nem lehet félelemben élni. :-)

FTünde 2011.10.23. 16:54:56

Én írtam ezt a posztot; köszönöm a kommenteket! Nem adom fel, és nekifutok még a véradásnak (15 éves szokást nehéz feladni), de ez az eset úgy bosszantott, hogy le kellett írnom.
@csak néha benézek ha marhaságot látok: , @Tempus-Anh: igen, tudom, hogy az orvos viseli a felelősséget a donorért, de az én esetem tényleg nem valami Dr. House-ba való titokzatos betegség. A 4 problémással szemben áll 20-21 sima véradás. Véradás előtt sokat iszom, és a kólától meg a (pozitív) izgalomtól a vérnyomásom is normális.
Komolyan csak azért sajnálnám, ha kizárnának vagy tovább akadékoskodnának, mert nekem ez tényleg szinte semmiség, de pl. egy kisbabának elég fontos lehet az a 4 dl vér.

Figyel Castro 2011.10.24. 12:12:45

@Tempus-Anh: Orvosnál 120/80 a vérnyomásom, minden máskor Jó, ha 100/60. Adok vért (most nem, mert szoptatok, féléves a fiam). De ha ott is annyi lenne, mint általában... Ennyit a vérnyomásmérésről.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása