Netfüggő nővérek

2011.09.16. 06:00

Sziasztok!


Ez a történet egy kisvárosi kórház belgyógyászati osztályán játszódott le,még a nyár közepén.3-an voltunk a szobán,egy velem egykorú lány és egy középkorú nő.Mi hárman elég jól elvoltunk,csak a szomszéd szobákban akadtak zavaró tényezők,például ha reggel elmentem zuhanyozni,a szomszéd szobában lévő trombózissal kezelt nő reggel ötkor elküldött cigiért...no commnet,honnan hozzak cikit neked ötkor?-gondoltam magamban,dehogy hoztam neki.De valahogy sikerült neki cigit szerezni,mert 10 perccel később az erkélyen füstölt.


Szombaton felhoztak az intenzív osztályról egy idős nőt,akire a nővérek egyáltalán nem figyeltek oda,fontosabb volt nekik a Facebook,a Honfoglaó,meg a Youtube...akárhányszor elmentem a nővérszobba mellett,mindig a 3 oldal közül valamelyiket nézték,ha pedig valamelyik beteg segítségre szorult,akkor kiabálva jöttek segíteni,mert megzavarták őket netezés közben.


Vasárnap éjjel furcsa hangokra ébredtünk,a szomszéd szobában lévő idős hölgy csehül kezdett imádkozni,majd a Ballag már a vén diákot énekelte totál hangosan,férfi hangon,először azt hittük,rádió szól...de nem,élőben ment az éneklés,hát nagyon megijedtünk.Az egész osztály felriadt erre,nővérek semmit se csináltak,pedig ők is hallhatták.Aztán a néni ismét imádkozott,majd az Ott fogsz majd sírni kezdetű dalt énekelte,majd kiment az erkélyre,kiabálta:mit ér az én életem,ha dolgozni már tudok,meg akarok halni,és ismét énekelt.Mi mentünk szólni a nővéreknek,akik nagynehezen felálltak a net mellől,és beüldték a nénit,erkély ajtaját eltorlaszolták fotellal,és a szoba ajtaját is fotellal torlaszolták el kívülről...

 

az idős nő szobatársa menekülni se tudott volna,ha az előbb említett idős nő netán rátámadna,mert képes lett volna erre.Mi egész éjjel nem aludtunk az ijedtségtől.Szörnyű volt.
 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macska69 2011.09.16. 06:40:19

Nővérszobában internet? Teljes hozzáféréssel? És orvosok nem voltak abban a kórházban?

Turul12 2011.09.16. 06:45:43

elsősorban az a kórház olyan volt,mintha Ukrajnában lennénk,éjjel nem volt orvos,nővérek meg neteztek ezerrel,minket meg az ideg kapkodott,mi lesz,hogyha tényleg kiugrik,senkinek se kívánom ezt átélni

VaTi 2011.09.16. 07:38:07

A "Vasárnap éjjel.." kezdetű bekezdés, a történet, a posztíró stílusa nagyon csehovi. Imádom az orosz irodalmat, ezt a bekezdést nagyszerűen el tudnám képzelni Csehovnál vagy Bulgakovnál.

El Visco Stello (törölt) 2011.09.16. 07:48:28

@VaTi: Nem a nővérek voltak hárman, hanem a betegek és az szájtok:)))
Egyébként én olyan csehesnek érzem.

El Visco Stello (törölt) 2011.09.16. 07:51:05

...persze cseh, vagy Csehov. Nüansznyi különbség:)

2011.09.16. 10:52:17

@VaTi: @El Visco Stello: Vagy Hrabalnál, igen.

@Turul12: "éjjel nem volt orvos" azért ezt finoman szólva kétlem.

DreamerX 2011.09.16. 12:06:31

Én is voltam már úgy kórházban, hogy hétvégén egyetlen nővér volt az egész folyosón a "személyzet", aztán őt is elhívták valahová, és akkor senki. Persze a kórház területén belül valahol biztos volt orvos is, akinek a dolga a mi osztályunkon lévők megsegítése, ha baj van, csak az a kérdés, hogy hogyan értesült volna róla, és mikorra ér oda.

Irkutszk 2011.09.16. 12:18:00

Elnézést mindenkitől, én most nyelvtanozni fogok:
1, nem szobán, hanem szobában. Remélem, világos a két ragozás közötti különbség

2, hárman voltak, egy a posztíróval egykorú lány és egy idősebb hölgy - egy két személy.

Más:
- ez milyen osztály volt, ha kérdezhetem, hogy három nővér (hmm, kezdem VaTi-t érteni :D), meg öt beteg, aztán viszlát világ?

- miért kell reggel ötkor fürdeni? Illetve a fürdő közös a szomszéd szobával, hogy akkor mondja a szomszéd a bevásárlólistát?

- még ha szépen kérnek rá, meggondolom, hogy kisegítsem-e a betegtársat, de ... nem hiszem, hogy trombózisos betegnek vinnék cigarettát. Lehet, én vagyok a lelketlen.

- Mi volt a nagyobb baj, hogy a betegtárs énekelt, vagy hogy a nővérek neteztek?

Irkutszk 2011.09.16. 12:18:33

ez két személy* természetesen

Turul12 2011.09.16. 13:21:31

B@Irkutszk:
Belgyógyászat volt,4 belgyógyászati osztályon 7végén volt egy doki,akit lehetetlen volt éjjel elérni,
Ötkor volt érdemes fürödni menni,mert akkor nem kellett még a másikra várni,6 emberre jutott egy zuhanyzó és WC,szomszéd szobával közös fürdőszoba volt,osztályon 3 nővér volt 27 betegre
cigit nem vettem a trombuszos betegnek
A nővérek netezése felháborító,mert amikor szóltunk nekik a balhézó néniről,ők alig a akrtak felállni a gép elől,nappal sz orvosok is neteztek
éneklésről annyit,hogy nagyon ijesztő volt az egész

Duygu 2011.09.16. 13:46:02

@Turul12: Én is abban a kórházban akarok dolgozni, mindenki éjjel-nappal netezik. Bezzeg nálunk nemhogy net nincs, hanem hálás vagyok, ha gépelés közben nem fagy le a számítógép. Plusz öröm, ha a nyomtató is működik, bár néha kicsit tintahiányos a nyomat. :-)

neduddki21 2011.09.16. 14:00:03

@Irkutszk: Én meg fogadatlan prókátor leszek:
A 2. ponthoz: a két személy + a posztíró az összesen három személy.
Első francia bekezdés: Sehol nincs a posztban, hogy összesen három beteg lett volna az egész osztályon.
Harmadik francia bekezdés: l. mint fent: sehol nincs a posztban, hogy vitt volna cigit.
Utolsó bekezdés: Kiderül a posztból, hogy mindkettő zavaró volt.
Mire jó az értelmetlen kötözködés?

Dr.laikus PhD 2011.09.16. 14:31:21

Éjszaka 9 beteg 1 nővérre.

Tényleg nem Magyarországon van.

rikitiki 2011.09.16. 16:29:43

Tegnap éjjel éppen Magyarországon voltam.
Sebészeti osztály:
Éjjel 37 fekvő(!) betegre 2 egység nővér, egy egység orvos (aki éppen 24 órás adagját tölti, a nővérek a 12 órásukat). Nappal 8-tól du. 2-ig 3 egység nővér, du. 2-től du. 6-ig 2 egység nővér.
A 37 fekvő beteg közül 5 beteg 1. posztoperatív napját tölti (katéter, infúzió, kontroll labor, fájdalomcsillapítás). A többi betegnél elvárások: mozgásképtelen esetben forgatás, mobilizálás, ágytálazás, minden beteg esetében gyógyszerelés, fürdetés, etetés. 2 beteg masszív alkoholista, aki a nap folyamán többször is be tud tintázni, szimplán elmegy venni. Utána állapotának megfelelő viselkedést mutat.

Internet van, de használhatatlan, mert olyan lassú. Pasziánsz és aknakereső használható. A számítógép 10 éves, a nyomtató 15 éves, a papír befűzése több órás kaland. A nővérszobában az ablak nem zárható, télen 15 fok van, takaróval szigetelik az ablakot.

Intenzív osztály: 8 fekvő, eszméletlen, géppel lélegeztetett betegre 2 egység nővér, egy egység orvos. +1 Joker beteg pótágyon. Több lélegeztetőgép nincs (nem működő sincs), infúziós pumpa van 5 darab, ezt az első két beteg fel is használja, a többi betegnél a pumpa a nővér bal karja (a jobbal beteget forgat, emel, fürdet, leszív, vért vesz, vizeletes zsákot cserél, etet vagy táplál, pelenkáz, lepedőt cserél, dokumentál, gyógyszerel). A két lábát is használja, a sürgős vért átviszi a laborba, a véradóból hoz vérkészítményt.

Itt az élet csupa öröm, közepesen gyors az internet, műszak után van rá ideje a nővérnek, ha még kedve is, akkor végre ki YouTube-ozhatja magát (ja nem, mert a Medsol fut rajta, ezért a gép mindig foglalt nappal).

Az SBO átlag kétóránként szeretne az intenzív osztálynak beteget átadni.

Az intenzíven a két egység nővér össztömege 140 kg, hasznos teher 140 kg, hatótáv 10 méter. A legsúlyosabb beteg 130 kg (mint említettem, forgatni kell, fürdetni kell).
A sebészeten a 2 egység nővér jobb paraméterekkel rendelkezik, össztömeg 160 kg, hatótáv 35 m, itt a legsúlyosabb beteg 120 kg, de van belőle 3.

Fizetésemelést utoljára Medgyessytől kaptak, az elmúlt 2 évben 20 százalékkal csökkent a nettó fizetésük (pótlékelvonás plusz adóváltozás, amivel mindenki jól jár), jelenleg mindezt nettó 85 ezer Ft-ért csinálják, de csak addig amíg gerincsérvet nem kapnak (a leggyakoibb nővérbetegség).

A nővér óradíja kb. nettó 450 Ft, az orvosé 700 Ft.

Kérem fentieket elolvasni, és utána kritizálni az eü. dolgozókat.
Ha valakinek nem tetszik, hogy interneteznek, a pálya szabadon választható bárki számára, tessék megmutatni hogyan is kell ezt kellően etikusan, empatikusan, emberszeretettel, hivatástudattal, hazaszeretettel csinálni.

DreamerX 2011.09.16. 16:51:55

@ReignOfdark:
Volt három hétvégém rá, hogy megfigyeljem.

DreamerX 2011.09.16. 17:01:48

Valamint tavasszal arra is volt időm, hogy megfigyeljem, mire megy el az a sok "munkaidő". Mászkálásra.
Nővér bejön, körbenéz, de ugye fejből nem tudja, kivel mit kell csinálni. Elmegy a nővérpulthoz, beleolvas a lapokba, hoz valamit (bead, beköt, cserél), majd fejéhez csap: " jaj ezt meg elfelejtettem", vissza. Újabb kör. Aztán jön a következő beteg, akire megint nem emlékszik, nővérpult, térül-fordul, megint elfelejt valamit.
Beteg kérdez, nővér nem is érti. Mint aki még egészségügy közelében nem járt, úgy néz rá. Ő nem tudja. Vállvonogatás.

Egyik nővér jön, közli a beteggel, hogy ihat, amennyit akar. Másik nővér bejön, és közli, hogy csak fél litert lehet aznap meginni. Nem lehetne mondjuk egyeztetni? Mellesleg a bármennyit ihat, azt orvos mondta, a nővér csak ismételte az utasítást. Valaki felülbírált. Ki? Nem mondják meg. Annyi a válasz, hogy "mi azt jobban tudjuk": Ki az a "mi"?

Hogy lettünk elengedve a fiam vakbélműtétje után az osztályról? Két nap múlva kezembe nyom egy papírt az egyik nővér délután négykor, hogy olvassam el, és utána írjam alá, és kimegy.
Mikor kimegy, akkor látom, hogy zárójelentés. A dátum szerint már fél kettő óta nem állunk kezelés alatt. Csak éppen senki nem szólt még annyit se, hogy pakolhatunk.

tódór piroska 2011.09.16. 17:13:04

@DreamerX: Tanulságos történet, bár az én olvasatomban inkább Téged minősít, semmmint az általad kritizált mászkálókat. Mindenesetre, ha az én fiamat operálják vakbéllel, a sikeres, szövődménymentes műtét ( = életének megmentése) miatt köszönetet mondanék, nem azon rinyálnék, hogy 4 órakor kaptam a zárójelentést, amelyen azt elbocsájtás dátuma fél kettő...

DreamerX 2011.09.16. 17:30:52

Nem az volt a gondom, hanem
1. A nővérek egyszerűen képtelenek voltak egyetlen betegnek szükséges gyógyászati segédeszközök összepakolására úgy, hogy ki ne felejtsenek valamit. a munkaidejük nagy része azzal telik, hogy kétszer járják végig olyanért a folyosót, vagy háromszor, amiért csak egyszer kéne.
2. Annyi tájékoztatást sem kaptunk nap közben, hogy a gyereket aznap hazaengedik, mi úgy készültünk, hogy ott kell éjszakázni. Senki egy büdös szót nem szólt. Pedig akkor ezt legalább egy óra körül valaki eldöntötte, vagy hamarabb.

DreamerX 2011.09.16. 17:33:04

De nem csak erről nem mondanak semmit.
Amikor szültem őket, akkor sem tudtam meg, hogy ultrahangra vitték, infúzióra kötötték, cisztát találtak, oltást kapott. Mind utólag derült ki, pár óra vagy pár nap múlva. Mintha közöm nem lett volna a babához.

egy maréknyi dollár 2011.09.16. 18:26:26

Hátborzongató történet.
Csoda, hogy egyáltalán túlélted és még írni is tudsz róla.

Бабаяга 2011.09.16. 18:28:38

Budapest egyik sürgősségi osztálya. Nyár eleje, durva front közeleg, az ájult betegek folyamatosan jönnek. Hatalmas tömeg kicsi helyen. A nővérek légkondis szobában facebookolnak. A mentősök várnak, és mindenki más is, a nővérkék továbbra se zavartatják magukat. Én fél 12 körül kerültem be tia-val, majd este kilenc felé végeztek velem. Szerencsés voltam, mert ma itt írogatok és nem kaptam agyvérzést, pedig a nővérek hozzáállása igen csak tovább repítette a vérnyomásomat.

2011.09.16. 18:33:20

@DreamerX: Ez csak azért furcsa, mert nem szoktak kórházi osztályokat ügyeletes nélkül hagyni.

G_P 2011.09.16. 18:34:58

Merényiben a baleseti sebészeten (nem az ügyeleti részen) is állandóan megy a facebook. A nővérek ott se rögtön ugranak - tapasztalat.

A facebookozást hogy lehet az alacsony fizetéssel meg a létszámhiánnyal magyarázni egyébként?

Irkutszk 2011.09.16. 18:45:50

@neduddki21: Mire jó ez az értelmetlen kötözködés?

Irkutszk 2011.09.16. 18:56:42

@Turul12: Nekem nagymamám egyszer elesett, és bekerült a kórházba megfigyelésre. Éjszaka mellette lévő ágyban, jajkiáltások közt halt meg egy másik néni. Szerintem az ő története sokkal ijesztőbb, mint az éneklés, ÉS még az is hozzátartozik az élethez, csak éppen nem szoktunk hozzá, hogy gondolkozzunk rajta. De természetesen megértem az ijedelmet, furcsa lehetett, és zavarta a pihenést.

Csak egy apró megjegyzés: Amint az előző posztnál is, itt is él, hogy újfent rájövünk, hogy a kórházban betegek vannak. Nem félni vagy kinevetni kell őket, hanem elfogadni, hogy ők betegek. Ahogy - ha én vagyok ott szobatársként - nekem is fáj valamim, úgy neki is.

Sosem dolgoztam kórházban, úgyhogy semmit nem tudok pl. a nővérek internetezési szokásairól. De éjjel az orvos nem rendőrként vigyázza mindenki álmát, hanem azért van ott, ha valaki meg akarna halni, azt lehetőleg ne engedje ezen műveletsort végigcsinálni, úgyhogy kb. még jó is, hogy elérhetetlen volt az orvos éjszaka. A hátam közepére se kívánnám, ha hozzám oda kellene jönnie. Ahogy a saját szakmámra azt mondanám: bárcsak ne lenne rám szükség (hozzá szoktam gondolni, hogy és el kellene mennem répát egyelni meg kapálni)! Nem akarok embereknek gyógyszereket adni! - ja, csak muszáj.

Ilyen alapon én örülnék neki, ha a nővér meg az orvos netezett - ezek szerint nem volt senki életveszélyben.

Picsasereghajtó 2011.09.17. 05:42:33

Aki vessző után nem rak szóközt, az ne akarjon már írásban megnyilvánulni az interneten, mert leszarom a véleményét.

Vicces, hogy az Index címlapjára is vessző- és gépelési hibával ment ki az ajánló - ezt az egy sort is lusta bárki elolvasni?!

FakezuVakeger 2011.09.17. 08:41:45

@G_P:
Kiégés, belefásulás, kontraszelekció.
Egy idő után megtörik, megutálja az ember az egészet, Nem érdekli embertársa aki kollektíve felel az egész helyzetért.
Így,

szeneslapát 2011.09.17. 09:17:36

@rikitiki: szomorú és elkeserítő, amiket írtál. Nem is reagált rá eddig senki, pedig rendkívül figyelem felkeltő. Nyilván könnyebb bántani őket -lsd számos hozzászóló- vélt vagy tényleg valós sérelmeinkért, mint észrevenni vagy elismerni, hogy közben a többség -ha nem mind- lelkiismeretesen dolgozik. Még azok is, lehet, akik velünk -szerintünk- nem megfelelően viselkedtek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.09.17. 09:44:03

@macska69: Ők is neteznek :)

Jellemző ez a beleszarás...

@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön: Indexnél sikk a rossz helyesírás.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.09.17. 09:45:59

@rikitiki: Khm. Anyám volt Laposváron műtéten nemrég.
Nővérke meséli, hogy ő 120-at nap kézbe.
Anyám kissé kiakad, mert ő ha 80-at, akkor már k* jól kapott. És anyám is több műszakban dolgozik.

zellerlevél 2011.09.17. 09:54:36

A nővérhívó rendszerek jó része netes kapcsolattal működik. Vagyis a nővérek gépén van net, és normál esetben nincs is rá ok, hogy a böngészést letiltsa munkáltató. Azt viszont jó, ha tudják a nővérek, hogy ezekből a rendszerekből simán kinyerhető az adat, hogy milyen kóddal, ki, mikor, mennyit és milyen oldalakat nézett meg.

(Ezeken a gépeken többnyire úgysem lehet sok mindent csinálni, régiek, lassúak, maximum hírolvasásra és csetelésre alkalmasak.)

Pizsi16 2011.09.17. 09:59:32

Találkoztam már szülésem kapcsán én is érdekes nővérekkel, de sajnos a valóság azt, hogy olyan munkát kell nagy felelősséggel ellátni szarért- húgyért amit sokan semmi pénzért nem vállalnának.
Olyan szakmai csemegékre gondolok, mint a beszáradt szar kiszedése kézzel a beteg seggéből, a sűrű váladék leszívása a beteg torkából, miközben a szívó eldugul és lekapod adugulást okozó trutymót, elmúlt 5 év piszkát szedi le az emberről kiskefe segítségével,támogatja az embert amikor megtudja, hogy meg fog hallni, és támogatja a hozzátartót, mikor az késve érkezik a haldoklóhoz. Bíztató szavakakat mond a műtétre váróknak, a síró kisbabát a mellkasára fekteti és álomba simogatja.Költsön adja mobilját, hogy a beteg haza telefonáljon. Évek óta nem volt otthon ünnepekre és mindezeket 80-120000 forintért..... Hallottam azt a véleményt, hogy amíg csak fizetgetnek , addig ők csak dolgozgatnak....
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása