Életemben nem szégyelltem még magam annyira

2011.09.14. 06:00

Kedves Olvasók!


Előre szólok... hosszú lesz.


2011. április végén teherbe estem. Boldogok voltunk férjemmel, mert mindketten gondolkodtunk már a gyermekvállalásban. Kb. 8 hetes terhes lehettem, mikor kiderült egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával. Igyekeztem körültekintő lenni és kérdezni, amit csak lehetett, de “ki”választott nőgyógyászom (sokéves tapasztalatából kiindulva) nem volt bőbeszédű, mondván, hogy majd mindent megtudok szép sorjában, mire hogyan kell figyelnem.

 


Történt egy délután a 11. hétben, hogy egy erős vérzésem lett, minek következtében egy tárgyalás kellős közepén vérben úszva a férjem vitt el orvoshoz. Akivel már történt ilyen, tudja, hogy... szó szerint "megállíthatalan"a folyamat... az orvos megnézett, megnyugtatott, hogy hematómám van, szerinte feküdnöm kellene, mert a terhesség veszélyes lesz így, viszont táppénz nem sok lesz, mit akarok, döntsem el. Szerinte írassam ki magam, szigorú fekvés és pihenés javasolt, egyéként minden rendben van a picivel. A legnagyobb örömünk az volt, hogy aznap kaptam egy kis képet a babáról és hallhattam első szívverését élőben is. Volt kézzel fogható bizonyítéka babóca létezésének.


1 hétig feküdtem otthon, mikor visszarendeltek kontrollra, akkor már kezdett csillapodni a vérzés is. Aznap ért az első sokk, miszerint kiderült, a magzatom már kb. 1 hete halott! Elvetélt, ez van! Nyugodjon meg, másokkal is történt már ilyen! - közölte az orvos szenvtelenül.


Még aznap beutalt a MÁV kórházba, hogy ki kell venni a magzatot, nehogy fennálljon a fertőzés veszélye. 1 órán belül összepakoltam és a férjemmel bementem a kórházba, hogy akkor itt vagyok, jöttem, tessék szíves segíteni. A nőgyógyászom szerint kb. 15 perces az egész műtét és mehetek is haza.


Aznap közölték, hogy nincs szabad hely legalább 1 hétig, és különben is, ez nem így megy. Mondjam meg, hogy kinek a kije vagyok, miért ide jöttem, ki küldött ide, és miért pont ide. Mondtam, hogy ide tartozom területileg, ide utaltak be, ez és ez az orvos. Nézegették a papíromat, aztán hosszas fintorgás és csapkodás után közölték, hogy akkor sincs itt helyem, menjek haza, jöjjek vissza éhgyomorra másnap reggel. Férjem másnap reggel visszavitt, közel 2 órát várakoztunk türelmesen, mikor az aznapi orvos megkérdezte, hogy: Mondjam meg, hogy kinek a kije vagyok, és miért ide jöttem, és ki küldött ide, és miért pont ide? Ugyanaz a válasz, mint előző nap. Hely nincs, menjek haza, talán jövő héten jöjjek vissza, monjuk hétfőn, addigra talán az idő is mindent “elintéz”. Így mentem haza 2. nap is, teljes feszültséggel, idegeskedéssel, hogy mit kell(ene) csinálnom, és mit nem, de arról senki nem tájékoztat, hiába kérdezek, csak várjak türelemmel.


3. nap a nagynéném (aki a Bajcsy-ban dolgozik) intézett az egyik kollégájával egy befekvést 7:00-re, menjek éhgyomorra, és mindjárt túl is esek az egészen. Jó. 3. nap reggel bejelentkeztünk a recepción, vártunk türelemmel. Kb. 3 óra várakozás és éhezés után próbáltuk megkeresni az orvost, mire közölték a nővérek, hogy a doktor úr ma nem is dolgozik, de felhívják, beszéljek vele. A doktor úr közölte, hogy ő éppen a telkén van, legyek szíves keresni valaki mást az osztályról, mondjuk dr. XY-t, ő biztos tud segíteni. Meg is találtuk a folyosón, férjem illedelmesen bemutatkozott, elmondta, hogy jártunk és, hogy őt ajánlották, hogy segítsen nekünk. Dr. XY fennhangon elkezdett velünk ordibálni, hogy mit képzelünk mi, kinek a kije vagyunk és miért pont őt zaklatjuk ilyenekkel, és nem ér rá más betegeivel foglalkozni, és különben is neki annyi munkája van, üljünk le, majd ha valaki ráér, ránk fog nézni!


Meg mondom őszintén, életemben nem szégyelltem még magam annyira, mint akkor reggel. Minden szempár minket nézett, majd elsüllyedtem szégyenemben. Hazamentem, és annyit mondtam a férjemnek, hogy elmegyek dolgozni, talán az idő majd mindent megold. Még aznap éjszaka megindult a spontán vetélés (szerintem az elmúlt 4 nap idege gyűlt össze), kb. 3 óra szülési vajúdás után (amit ismételten senki nem mondott, hogy milyen lesz és mit kell ilyenkor tenni!), felhívta a férjem a mentőket, akik kétszeri telefonálásra sem jöttek ki, mondván, hogy oldjuk meg a bejutást valamelyik kórházba, mert ez nem sürgős eset. Értem én, de a férjem meg nem egészségügyi szakember, hogy tudná, mit kell egy össze-vissza vérző, a görcstől földön fetrengő felességgel csinálni ilyen helyzetben. A válasz, vigye be valahova gyorsan, mert ez vetélés lesz. Köszönjük.
Beestünk éjszaka fél 12-kor a MÁV kórházba, ahol a recepción kb. fél óráig várakoztattak egy általunk kért tolószékben (mert nem gondolták, hogy szükségem van rá! – pedig látható jelei voltak annak, hogy a görcsöktől lábra állni nem tudtam, négykézláb másztam ki az autóból), mivel ügyeletes orvos valahol éppen valakit ápolt. Ok. Azalatt faggatták a férjemet, hogy miért ide jöttünk, ki küldött minket ide... no comment.


Felvittek a nőgyógyászatra, ahol újabb jó fél órát ültem a saját “piszkomban”, mivel nem tudnak velem most mit kezdeni. Majd betoltak egy szobába, ahol az orvos egyből azzal kezdte, hogy ettem-e mostanában valamit. Igen. Miért? Mert nem gondoltam, hogy most azonnal vetélni fogok. Ezért.


Férjem vetkőztetett le és tett tisztába, úgy kellett “betétet” kérnem magam alá, mert ugye a természet nem foglalkozik a körülményekkel. Egy nővér nem jött be segíteni, mindent a férjem tett rendbe körülöttem, ezúton is ezerszer köszönöm neki, hogy férfi létére olyan dolgokat tett, amit már én nőként szégyelltem.

 


Miután “kiürültem”, amit mint mondta az orvos, meg kellett várni, kitisztítottak és befektettek egy terembe (fogalmam nem volt, hogy hol vagyok, mivel toligáltak össze-vissza és mindenhol sötét volt), infúzióra kötöttek és otthagytak. Kb. másfél óra múlva azt vettem észre, hogy az infúziós tasakban a vérem folydogál vissza, és sehol senki a három ágyas szobában (ennyit arról, hogy helyhiány van). Úgy ahogy voltam, infúzióval a kezemben felkeltem és meztelenül kimentem a folyosóra, hogy nővért keressek, mert nem gondoltam, hogy ennek így kellene maradnia. Szó szerint senkit nem találtam a nővérpultnál, a konyhában, a szobájukban, sehol. Valószínű, hogy volt valahol hívógomb, de gratulálok annak, aki ilyen helyzetben ezt észreveszi... bementem a szobámba, kihúztam a branült, elmentem wc-re, és remegve vártam a reggelt, hogy minél előbb hazamehessek.


Az orvos, aki ellenőrzött, meg is sértődött, hogy miért nem vagyok hajlandó legalább 1 napot bent feküdni, mert akkor ők most ezt nem tudják hogy elszámolni! Köszönöm, tényleg jól esnek ezek a szavak. Délután bementem az orvosomhoz és közöltem, hogy adja ki a táppénzes papíromat, holnap vissza akarok menni dolgozni. Ott meg az asszisztens förmedt rám, hogy ez nem így működik. Miért nem telefonáltam, hogy én időközben elvetéltem (éjszaka 1:00-kor??), mert most neki erre a kórházi napra egy másik papírt kell kitöltenie és most akkor neki ez plusz munka...


Ezek után annyit szeretnék megkérdezni, hogy miért és mire is fizetek TB-t? Miért is kell eltartanom ezt az egész bandát közpénzből? Miért kell hallgatnom minden egyes alkalommal, hogy kinek a kije vagyok és miért ide jöttem??? Miért is akarnak ezek az emberek, ilyen mentalitással ebben a szakmában dolgozni?


Megjegyezném, ha én így viselkednék egyszer is a munkahelyemen vagy az ügyfelekkel, már rég ki lennék rúgva... nem közös megegyezéssel... fegyelmivel.


Eny
 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2011.09.25. 07:14:55

@anreni1985:

A szavaknak különböző jelentése van és a hatásuk is különbözik.

qbr 2011.09.25. 14:14:38

@rikitiki: Köszi, ez nagyon érdekes volt. Tényleg jó lenne posztként látni.

qbr 2011.09.25. 14:22:55

@rikitiki: Még csak annyit tennék hozzá, hogy a levélben írtak miatt (egyre kevesebb háziorvos miatt egyre nagyobb körzetek) egyre többen lesznek degresszióban -> a vizitdíjjal pont azok kapnának több finanszírozást (közvetlenül a betegektől), akiknek nagyobb a kártyaszáma, több beteget látnak el -> a nagyobb finanszírozással fel tudnának venni plusz asszisztenst -> el tudnák jobban látni a nagyobb körzetet.

Sajnos addig, amíg a NEFMI PR-csapata ki nem talál egy ütős nevet a vizitdíjra (ami ugye nem vizitdíj lenne, hisz azt eltörölte a népakarat:), addig nem lesz...

djhambi 2011.09.25. 15:58:21

Nincs verseny az egészségügyben, az állami egészségügy a régi szocialista betegségektől fertőzött. A magánkórházaknak nincs jövőjük, mert túl sokba kerülnének mind befektetői, mind beteg szempontból, és ezért inkább a TB-rendszert létesítik előnyben. Az orvosok állami fizetést kapnak, és más kórházba sem mehetnek el, hiszen ott is csak az állami fizetés várna rájuk. Érthető módon az orvosok is menekülnek az országból. Nincs verseny a kórházak között, nincs versenyképes fizetés sem, és az egészségügyi dolgozók sem érdekeltek abban, hogy kiemelkedő, a többieknél jobb munkát végezzenek, kivéve, ha vastag borítékot kapnak, vagy ritka lelkiismeretesek. Ezért történhet meg az alábbi is Magyarországon.

Dr.laikus PhD 2011.09.25. 17:10:27

@djhambi:

Sehol a világon az egészségügyben nincs verseny és nem is lesz soha.

Versenyezni max. a biztosítók versenyeznek ott ahol ilyen típusú egészségügy van.

A világ nagyobbik részén adóból finanszírozzák az egészségügyet és kiegészítő biztosítást lehet kötni hotel szolgáltatásra, ami azt jelenti, hogy kaphat külön szobát, külön nővért, választható menüt, de a szakmai ellátás mindenkinek azonos.

Lehet biztosítást kötni (itthon is) magánkórházi ellátásra, de ott sincs aranyból a csípőprotézis, max. kikerüli az ellátórendszer várólistáit.

djhambi 2011.09.26. 00:43:14

@Dr.laikus PhD: Ha több a pénz az egészségügyben, akkor több orvos jön ide, és lehet orvosok között is szelektálni, hogy a jobbakat vegyék fel. Ha az orvos könnyen eldobható, mert van, aki helyettesítse, akkor jobban félti az állását, és jobban tesz azért, hogy meg is maradjon, egyszóval rá van kényszerülve, hogy jobban végezze a dolgát. Ez az egészségügyi dolgozók közötti verseny. Javíthatná a helyzetet, ha a magánszektornak is lenne szerepe az egészségügyben, mert a néhol minősíthetetlen állapotok helyett lenne más alternetívája a kórházi ellátásnak, és lennének emberek, akik azt mondják, hogy eddig tűrtem, inkább fizetek csak azért, hogy törődjenek is velem. (Sok orvos ezt az állami szektorban is így gondolja, és leszarja a betegét, ha nem kap borítékot.)

Enystone 2011.09.26. 10:07:46

@egy nagyi: ezzel nem csak engem nevezel túlzónak, hanem mindazokat, akik hasonlóan hozzám, megírták ez ügyben ugyancsak negatív tapasztalatukat. Ha visszaolvasod, láthatod, vannak páran.
Köszönöm szépen, de nem kell sajnálni, azokat kell sajnálni, akik nem gondolnak arra, hogy emberek "életével" játszanak olyan kifogások mögé bújva, amikhez egy páciensnek (finoman szólva) semmi köze.
Ez az, ami miatt fel vagyok háborodva. Erre nem mentség az, hogy ők kevesebben vannak, nehezebb technika/adminisztrációs/fizetési/akármilyen háttérrel, mert ez nem mentség (az én szakmámban sem) arra, hogy hanyagul végezhetik munkájukat (tisztelet a kivételnek!).
Azzal is egyetértek más hozzászólónál, hogy legyen a TB-ben egy lista, ami alapellátásra jogosít, a többihez lehessen "eü csomagot" választani, hogy ki-mit fizet hozzá havonta és az milyen ellátásokra jogosít fel.
Ellenkező esetben, ha minden marad így, én akkor meg azt fogom továbbra is felháborítónak tartani, hogy kemény pénzeket fizetek "előre" egy olyan alapszolgáltatásért, amit soha nem tudok igénybe venni, csak külön ráfizetéssel (lásd fogászat, nőgyógyászat, szakvizsgálatok stb.).
Ez hol igazságos???

qbr 2011.09.26. 10:32:53

@Enystone:
"Azzal is egyetértek más hozzászólónál, hogy legyen a TB-ben egy lista, ami alapellátásra jogosít, a többihez lehessen "eü csomagot" választani, hogy ki-mit fizet hozzá havonta és az milyen ellátásokra jogosít fel."

A probléma szerintem ennél egy kicsit komplexebb. Jelenleg az orvosok többsége alulfizetett, és egy fontos motiváció, ami a munkában és Magyarországon tartja őket, az etika és lelkiismeret, tehát hogy segítenek és ellátják a betegeket, nemre, korra, anyagi helyzetre való tekintet nélkül (a magyar EÜ ezen az elven alapul ugyanis). Ha ezt elveszed tőlük, és azt mondod, hogy csak a gazdagokat láthatják el (mert nyilván csak a jobb módúak engedhetik meg maguknak, hogy több ellátásért fizessenek), akkor még jobban megindul külföldre az elvándorlás.
Mert ne legyenek illúzióink, az emberek többsége a minimálisan befizetendő, csak alapellátást finanszírozó biztosítást választaná, több pénz nem kerülne a rendszerbe (sőt!), tehát a fizetések nem nőnének.
És akkor még arról a morális dillemmáról nem is beszéltünk, hogy mit csináljunk mondjuk egy súlyos beteg, idős nyugdíjassal, akinek drága ellátásra van szüksége, amit eddig megkapott, és most akkor viszlát.

"Ellenkező esetben, ha minden marad így, én akkor meg azt fogom továbbra is felháborítónak tartani, hogy kemény pénzeket fizetek "előre" egy olyan alapszolgáltatásért, amit soha nem tudok igénybe venni, csak külön ráfizetéssel (lásd fogászat, nőgyógyászat, szakvizsgálatok stb.)."

Először is, igénybe veheted (mert jogod van hozzá, ami a másik esetben nem így lenne), csak ki kell várni a hosszú várólistát, meg olyan a színvonal, amilyen, stb. Ha ennél többet, jobbat, gyorsabbat akarsz - azért fizetsz magánorvosnál, vagy zsebbe paraszolvenciát.
Másodszor: ne írd ide le, hogy mennyit keresl, mert nem tartozik rám, de azt tudnod kell, hogy ahhoz, hogy kijelenthesd, hogy "kemény pénzeket fizetek", ahhoz legalábbis havi nettó 300.000 körüli fizetésed kell, hogy legyen. Ekkor fizeted ki ugyanis kb. a rád eső részt a TB kasszában.

egy nagyi 2011.09.26. 15:36:30

Enystone: vannak páran, akiknek negatív tapasztalatuk van, de azt amit írtál, hogy összevissza küldözgettek egy halott magzattal benned nem hiszem el, mert minden egészségügyben dolgozó tudja, hogy ez halálos lehet az anyára és nem hiszem, hogy az orvosok börtönbe kívánkoznának. A társadalom egésze nem azonos szinten Tb befizető,viszont úgy ahogy mindenkit ellátnak. Ha veszel egy ruhát vagy egy kocsit vehetsz használtat is és vehetsz olyat, amiről ordít a márkajelzés.Az egészségügyben egyelőre használt árucikket kapsz képletesen értve.Abban az esetben, ha csapos fogbeültetést szeretnél több mint félmilliót kell fizetned, a Te Tb befizetésed fedezné ennek a költségét?
A rákos kezeléseknél milliókat költ a Tb az injekciókra, sugárzásokra stb.,egy hosszú évekig eltartó kezelést egy életen át befizetett Tb járulék sem fedez, és senkiről sem mondanak le az orvosok és nem bankári, illetve tőkejövedelmük van. De hány nagyszájú dohányos ember van, aki itt háborog az orvosi ellátásra, pedig az éves füstöléséből magánklinikára is futná.

faudel 2011.12.07. 10:27:09

Szörnyű hogy ilyen sok megpróbáltatáson mentél keresztül.Magánorvos!Igen, fizetni kell érte de nincs is ilyen hercehurca.

C-vitamin 2012.04.28. 19:14:38

Nagyon sajnálom a posztolót. Bőven elég egy nőnek a tudat, hogy elvetélt, és még ez is. Én nem vagyok ennyire békés természet, leordítottam volna mindenkit, hogy senkinek se vagyok a senkije, mennyit kellene fizetnem, hogy kiszedjenek belőlem egy elvetélt magzatot?! Mert sajnos ezt várták. Az ilyeneknek tényleg csak azt tudom mondani, hogy pályát tévesztettek.

szanitéc 2012.04.28. 23:23:36

Nem tudom elhinni, hogy ez valóban megtörtént. Szerintem csak az egészségügy lejáratása az egész. Én 35 éve mentőápoló vagyok. Nem a bundér becsületét akarom védeni, de:-ha a mentőszolgálat hivást kap egy vetélésről vagy vérző nőtől, az prioritást élvez. MINDEN ESETBEN MEGY A MENTŐ! Legfeljebb kicsit később ha éppen nincs szabad kapacitás. Az orvosokról irtakról nem tudok nyilatkozni. Tegyék meg ők, ha úgy érzik, hogy a cikk valótlanságot állit.

bogota0415 2012.04.28. 23:58:53

hát igen én elhiszem amit leírtál mert nálunk a csak kórházat csak vágóhídnak hívják.mi a párommal babát szeretnénk már 2 éve de még nem jött össze,az orvosok annyit mondtak hogynincs semmi gond majd sikerül,persze semmilyen vizsgálatot nem csináltak,én nekem megfogalmam sincs hogymit lehetne tenni.
azt mondják hogy minden a nő fejébe dől el hogy akar-e babát vagy sem,én szeretnék csak annyi ilyesféle dolgot hallotam már mint a tied hogy egyszerüen félekhogy ne hogy én is így járjak!amúgyis egy parás tipus vagyok!
az meg ahogy itt ugy mond kioktatják és veszekednek az emberek az egyszerüen undorító!
mindeki aki így vagy hasonló helyzetbe került annak hát sok-sok kitartást kívánok!

2012.04.29. 10:18:22

@bogota0415: "minden a nő fejébe dől el "
Ez néha lehet igaz is, de vizsgálatok nélkül 2 év próbálkozás után ez a kijelentés rossz. Ha javasolhatok valamit, keress másik orvost. Rengeteg dolog van, ami ilyenkor segít. Olvass egy kicsit utána, és ahol 2 év alatt nem vizsgálták ki az okot, onnan el kell menni. Ezzel együtt nem nevezném a kórházakat még általában sem vágóhídnak. Amikor én terhes voltam és problémám volt, annyian ugráltak körülöttem, hogy már nekem is sok volt, pedig átlagos kórház, és amikor baj volt, még az orvosom sem volt bent, mégis kezeltek, és hozzásegítettek ahhoz, hogy egy szuper gyerekem legyen.

hatazlehet 2012.04.29. 10:38:24

Bizonyára sokan elhiszik ennek a történetnek a tartalmát.
Nem kellene. A fele sem igaz.
Ma Magyarországon SENKIT nem küldenek el kórházbakból vetélés gyanújával.
És nem kérdezik meg, kinek a kije. EZ BAROMSÁG!!!!

Vannak rémtörténetek, sok félreértés, egymás mellett elbeszélés, de ennyire durván hadoválni nem kell.
Megértem a bánatát Eny, de azt nem hiszem, hogy azzal a szöveggel hazaküldtek, hogy "majd a természet megoldja".

Ildikó.o 2012.05.04. 18:55:44

Döbbenettel olvastam sorait kedves Eny. Úgy gondoltam leírom saját friss történetünket. Súlyos autóbalesetünk volt. Párom súlyos sérüléseket szenvedett. Minden nap mellette voltam a kórházban reggeltől estig. Arra azonban nem gondoltam,hogy beteg társait is én fogom ellátni a nővérek helyett. Természetesen szívesen tettem. Mozgásképtelen súlyos betegeknek a szekrényükre rakták le a gyógyszerüket,ételüket. Én adtam be a lázcsillapítót az idős betegnek. A szívem majd meg szakadt,mert napról napra egyre rosszabb állapotba volt a bácsi és senki nem csinált semmit. Kértem a páromat,egyik este, hogy szóljon az ügyeletesnek, tegyenek valamit végre. Nem volt elég a saját bajunk,de nem tudtuk tétlenül nézni szegény öreg szenvedését. Volt olyan nővér akinek az volt a legfontosabb,hogy a magatehetetlen párom előtt tetszelegjen. Végül is munkája nem volt, azt megcsináltam helyette én. Az pedig végképp kiverte a biztosítékot nálam,hogy másfél hét alatt egyszer mostak fel a kórteremben. Takarító minden nap volt,csak éppen semmit nem csinált. Műtött betegek feküdtek a kórteremben. A betegek többsége a műtét után a fertőzésbe hal bele. Mondanom sem kell,hogy az idős bácsi is elhunyt, aki a műtét utáni napon jókedvűen, lábra állt és napokig önállóan végezte a dolgát.Majd egyre gyengébb és gyengébb lett és végül elment. Amit közel két hétig nap mint nap láttam azt nem akarom elfogadni akár milyen helyzetben van is az egészségügy. Mindenki maga dönti el mi lesz a hivatása,senkit nem kényszerítenek rá. Más a történetünk de átérzem az önök fájdalmát is.

schdl (törölt) 2012.05.06. 15:39:51

Felháborító. Nem tudok mást mondani

egynő21 2012.05.07. 18:30:58

olvastam,hogy vetélés gyanújával nem küldenek el senkit a mai világban...de sajnos igen...én vagyok rá az élő példa...sőt hasonló helyzetben voltam,mint a fent említett hölgy,sok helyről elküldtek minket,hiába mentem magánnőgyógyászhoz,elfelejtette közölni velem,hogy szabadságon lesz másnap így nem tudnak majd megvizsgálni,de azért berendelt a klinikára...a vetélést követően megmütöttek majd valami súlyos fertőzést is kaptam,ami miatt rá másfél hónapra ki kellett venni a petevezetékeimet és az egyik petefészkemet,(iszonyú fájdalommal járt mind a kettö,a vetélés is és az utánna következő hónapok),ráadásnak még nem is mondták el normálisan mi zajlott a műtét alatt,majd a műtét másnapján reggel,vigyorogva jött oda hozzám az orvos,hogy ne csüggedjek,lehet még gyerekem...hát köszönöm szépen...kicsit hosszabb és bonyolultabb a történetem,de a lényege ez és olvasva egy két hozzászólást nem tudtam megállni,hogy elmondjam,igenis létezik ilyen...8 hetes terhes voltam én is megkaptam a papírokat,hallottam a szívhangot láttam is őt...azt javasolta az orvosom,miután megvizsgált,mikor elkezdtem vérezni,hogy pihengessek és szedjek magneb6-ot..nah ennyit

2012.05.07. 21:35:08

@Ildikó.o: "Műtött betegek feküdtek a kórteremben. A betegek többsége a műtét után a fertőzésbe hal bele. Mondanom sem kell,hogy az idős bácsi is elhunyt, aki a műtét utáni napon jókedvűen, lábra állt és napokig önállóan végezte a dolgát."

Te miről beszélsz?

2012.05.07. 21:37:06

@egynő21: "majd a műtét másnapján reggel,vigyorogva jött oda hozzám az orvos,hogy ne csüggedjek,lehet még gyerekem..."

Mennyivel jobb lett volna, ha szomorú képpel jön és azt mondja, hogy nem lehet.

Tényleg bunkók ezek az orvosok, még mosolyognak is.

Szerintem be kéne tiltani a mosolygást, vagy meg kéne adóztatni.

egynő21 2012.05.07. 21:59:48

Fyall: -Meg kéne adóztatni....:D :D :D HAHAHA De viccesnek tetszik lenni...látom Ön még biztosan nem élt át ilyet...Gondolom a műtét következményeivel sincs tisztában és azzal sem mi mennyibe kerül..Olvassa át rendesen aztán úgy mondjon véleményt..Fogalma sincs arról,miután elvesztettem a gyerekemet,majd később azt mondják nekem,hogy lehet százezrekbe kerül majd és mivel nem vagyok eleresztve anyagilag így ez is elég rosszul esett,plusz azért írtam,hogy vigyorogva jött oda,nem azt,hogy mosolyogva,mert gúnyosan...Még Önnek sem kívánom amiken átmentem,még akkor sem,ha az összes ember irományát kritizálja,vagy a világ legrosszabb embere lenne..Plusz nem általánosítottam,mint ahogyan Ön kifejezte magát,de bizony akikkel én ezekben a hónapokban találkoztam,sajnos csekély figyelmet fordítottak a betegekre,illetve rám...

Ildikó.o 2012.05.08. 07:37:25

@Fyall: Itt arról írtam,hogy nagyon fontos lenne a higiéniát is betartani,mint például takarítás,fertőtlenítés. Bár nem ismerem és nem is tegeződtem le Önnel,a véleményemet úgy gondolom én is leírhatom. Orvos gyermeke vagyok. Éppen ezért döbbentett meg az amivel szembesülnöm kellett,ugyanis nem ehhez voltam hozzá szokva,hanem ahhoz,hogy szívvel lélekkel is lehet gyógyítani,a hivatásnak élni, emberekkel foglalkozni. Az tény,hogy nem szabad általánosítani,de a helyzet ettől még elszomorító marad. Akár hova megy az ember ebben az országban az tény,hogy nagyon kevés olyan hely,vagy intézmény van ahol szeretettel, emberséggel bánnak vele,és el tudja intézni azt amiért oda ment. Ezen mindenképpen változtatni kellene!

2012.05.09. 09:25:26

@egynő21: Én megértem a gyászodat, de akkor ne csak panaszkodjunk, hanem szeretném tudni, hogy milyen magatartásnak örült volna ebben a helyzetben az orvos részéről?

Ha sír? Ha nevet? Ha mosolyog? Ha gyászos képű? Ha magabiztos? Ha tördeli a kezét?

Most itt az alkalom, hogy kiműveld kicsit a jövő egészségügyi nemzedékét.

Figyelek!

2012.05.09. 09:33:00

@Ildikó.o: Na szerintem pont az ilyen urambátyám mentalitás, az ilyen intellektuális péniszméricskélés meg ki kinek a kije az, ami miatt nem lehet elintézni semmit egyik hivatalban sem, ahol nincs ismerős.

"Orvos gyermeke vagyok."

Gratulálok! Én is. Látod, nem is vagyunk annyira különbözőek.

Egyébként kit érdekel?

Meg az, hogy a szülőd mit mesélt a munkájáról, vagyis hogy hogyan ítéli meg magát és ezt hogyan kommunikálja le a gyerekei felé, szerinted mennyire reális kép?

Tág ez a témakör, mint Mária Terézia a nemesi testőrség koktélpartija után.

Persze te is okíthatsz arról, hogy hogyan kell egy kórházban viselkedni.

Tényleg érdekel.

Még akkor is, ha az életben nem próbáltál még ilyen helyzetben dolgozni, csak a papa/mama elmeséléséből ismered ezt a munkát.

egynő21 2012.05.09. 09:48:27

Fyall: Kicsi megértést és több odafigyelés,törődés..ennyi..de Maga csak oktatni tud,mielőtt megjegyzéseket fűz az Ön előtt szólókhoz olvassa figyelmesen végig!Ne csak "kiragadt" mondatokat tegyen a hozzászólásába,hanem a szöveg környezetet is vegye figyelembe...Ildikó sem a papa/mama elmondásáról írt,hanem a tapasztalatairól és én is...Ha időben,kontrollon észreveszik a hibákat,nem tartanánk ott ahol most...De mint látom Ön orvos gyermeke és ezért zavarja annyira,hogy nem minden orvos végzi úgy a munkáját amire felesküdött...Köszönöm szépen "okító,beszóló" válaszát,magam tudom,min mentem keresztül,magam tudom,miket tettek és miket nem tettek meg az orvosok szóval,mint orvos gyermekének mondom,vegyünk "fájdalmas búcsút" egymástól és kritizáljon máshol!Ugyan olyan gúnyos megjegyzéssel ahogyan Ön tette:"Maradok tisztelettel VISZLÁT!!!

Dr.laikus PhD 2012.05.09. 10:32:06

@egynő21:

Be lehet kapcsolni azt a fránya helyesírás ellenőrzőt.

Kérem! Mindjárt több hitele lenne annak az odavetett megjegyzésnek, hogy orvos gyermeke. És? Akkor mi van? Tényleg mi van?

Valóban én is kérdem (függetlenül, hogy megértem mit érez) hogyan kell egy rettentő, de valahol a körülményekhez képest pozitív diagnózist elmondani.

A gyászmunkát el kell végezni, ha kell szakember segítségével, ez azonban nem az operáló, vagy a kezelő orvos.
Erről a szülőt is meg kell kérdezni, ha valóban orvos.
Ő hogyan csinálta?

2012.05.09. 12:02:36

@egynő21: Nem értem, ez valami paródia? :)

Nem hisztizni kéne, hanem rendesen válaszolni. Ez, hogy "kicsi megértés, több odafigyelés", ez nem segít.

Se rajtam, se rajtad.

De szerintem nem is válaszolni akartál, hanem panaszkodni. Nem baj, megtetted.

És el is viselem, mert van bennem egy kicsi megértés, és még több odafigyelés.

Ildikó.o 2012.05.09. 12:07:33

@Fyall: Arról írtam többek között,hogy vannak nagyon becsületes hivatásuknak élő orvosok is és persze nővérek. Tudja minden hivatásban illetve szakmában vannak profik és pancserek. Nem kellene mindent így mellre szívni,hiszen Önök is tudják ( Dr. laikus is) és látják mi az igazság. Ma beszélgettem egy orvossal és feleségével,érdekes módon egyazon véleményen vagyunk. Tudjuk,hogy óriási problémák vannak az egészségügyben. Mivel emberekkel foglalkoznak,az ő nézőpontjukat is figyelembe kell venni.Túl egyoldalú lenne ha a beteg a véleményét nem mondhatná el. Ezek megtörtént történetek ha tetszik ha nem. Mi átéltük és ez nem változtat azon,hogy ki,hogy háborodik fel azért mert lemerjük írni. Számomra érthetetlen ez a felháborodás,mert egyikőjükkel sem személyeskedtem,nem úgy mint Önök.....részemről itt befejezném a kommentelgetést ilyen "beszélgetésben" nem óhajtok részt venni. Örömteli napot Mindenkinek!

2012.05.09. 12:17:57

@Ildikó.o: Attól, hogy megéltél egy kórházi eseményt valamilyennek, még nem biztos, hogy az úgy, abban a formában esett is meg. Pláne, ha magára a beavatkozásra hivatkozunk, ilyenkor nagyon könnyű elcsúszni az ismeretek hiányán, ami egy szakterületen jártas embernek esetleg azonnal szemet szúr.

Persze ez nem baj, csak a párbeszéd, ugye.

Azzal még soha semmi nem lett jobb, hogy úgy zárt le egy beszélgetést valaki, hogy "Márpedig ez így történt, nekem van igazam, ha tetszik, ha nem.".

Útmutatást kértem tőled is, helyette ezt kaptam.

Tényleg érdekelt a véleményed, de most elúszik az a hajó, hogy tényleg személyesen tegyél egy fiatal egészségügyben dolgozó szemléletformálásáról.

Mit gondolsz, ha nem kezelném kellő empátiával a hozzám intézett szavaidat, mit szűrnék le ebből a beszélgetésből...?

Ildikó.o 2012.05.09. 12:58:39

@Fyall: Hol írtam a beavatkozásróL??? Az Hála Istennek tökéletesen sikerült párom esetéban. A higiéniáról írtam és ennek hiányából fakadó fertőzés veszélyről. Arról,hogy nagyon fontos lenne betartani. Egyetlen orvos munkáját sem kérdőjeleztem meg. A nővérek tekintetében a véleményemet tartom,de ott is egy nővérről írtam, nem általánosítottam. Ezek már csak a mondatok kifricskázása az Ön részéről. Ha tőlem valaki útmutatást kér azt általában érthetően teszi,ez esetben nem ezt olvastam ki a mondataiból. Mivel nem Önnek írtam erre a blogra személyesen ezért szerintem teljesen mindegy milyen empátiával kezeli a mondataimat,szavaimat. Az Ön mondataiból semmilyen empátiát nem olvastam ki csak bántó megjegyzéseket és dühöt. Mindenki kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe, az empátiát akkor lehet alkalmazni a leghatékonyabban. Hiszem,hogy a gyógyulást is pozitívan befolyásolja!

egynő21 2012.05.09. 14:14:14

AZ ilyen komment cserékben én sem kívánok részt venni,mint ahogy írtam!Önök kezdték el a személyeskedést!!!További kellemes életet!!

2012.05.09. 20:54:39

@Ildikó.o: @egynő21: Én tényleg nem hiszem, hogy ezek igazi emberek.

De viccnek jó volt, ezt meg kell hagyni! :)

2012.05.10. 06:34:57

@egynő21: Nem akartam beleszólni a vitába, de mégis. 3 hónapig terhesen hasonló tünetekkel hazaküldtek pihenni, magnéziumot szedni. Azt is elmondta az orvos, hogy azért nem javasol mást, mert ha a vérzésnek a magzat genetikai betegsége az ok, akkor a természet végezze a dolgát, történjen meg a vetélés spontán minél hamarabb. Szerencsére a probléma megszűnt. 26 hetesen ugyanezekkel a problémákkal azonnal befektettek, infúziók tömege, gyógyszerek, és a terhesség végéig szigorú fekvés, állandó ellenőrzés. Végigcsináltam, sikerült. Más a kezelés 1-2 hónaposan, és más később. Kérdésem a következő: Alkalmaznak-e más módszert a terhesség megtartására 1-2 hónapnál? Pl. hormon, stb. Cél-e a megtartás mindenáron az első 2 hónapban?

2012.05.10. 06:41:30

@Fyall: Elvetélt nőkkel nem jó vitatkozni. Nem győzhetsz. Lehet, hogy én is csak azért vagyok vitaképes, mert nekem megmaradt a terhesség. Képes vagyok vitázni a helyzetről, bár én úgy éreztem, az én és a gyerekem érdekében történtek a dolgok, mert a vége jó lett. De ha nem sikerült volna, lehet, hogy én sem fogadtam volna el utólag az akkor elhangzottakat. Lassan írhatnál már valamit a kinti helyzetről! :-)

Dr.laikus PhD 2012.05.10. 07:21:39

@Turchi:

Korfüggő. Akkor én már 35 éves voltam.
30 évvel ezelőtt azonnal lefektettek és feküdtem végig, nagyon fegyelmezetten otthon.
Gyógyszert akkor kaptam amikor az akkor szokásos és már létező vizsgálatokat megcsinálták és a gyerek egészséges volt.

2012.05.10. 09:14:09

@Turchi: OFF: Nagyon jó, sokat kell dolgozni, és mindig meg kell borotválkoznom. Az angolok nem is hidegek, folyton röhögünk, a bcn-i társaságunk magja is egy brit csajszi volt. A kaja sem rossz, ha valaki tud főzni, kipótolja. (Különben meg egy sor külföldi étterem van.)

ON: Egy gyereket elveszíteni szörnyű - mivel körülöttem mindenki autóbalesetet szenved és a szüleim barátai közül már csak egy párnak nincs elvesztett gyereke, képben vagyok a helyzettel -, de egy magzat esetén, nagyon egyet értek veled, kicsit más a helyzet.

Van egy ismerősöm, aki a 2. trimeszterben szülte meg már nem élő magzatát, és el tudta mesélni harag nélkül úgy, hogy bele lehetett kérdezni a sztoriba. Mondjuk mellette egy 2 méteres, 130 kilós vadász fickó van arany szívvel, aki ráadásul elvitte pszichológushoz is egy csoportterápiára, ahol egy tucat ilyen problémájú nő volt, haragudva, vádolva az életet, embert, istent, világot. Aztán rájöttek arra, hogy nem az élet toszott ki velük személyesen, hanem balul sült el egy dolog, ami elsülhet balul is. Némelyiknek soha többé nem lehetett gyereke, de még állítólag ők is összeszedték magukat.

Szerintem ilyenkor ha valaki ki tud lépni abból, hogy mindenki az ő bajával foglalkozzon, és aki a folyamatban részt vett, azt vele együtt utálja, máris beszédképesebb lesz... :)

Dr.laikus PhD 2012.05.10. 09:56:54

@Fyall:

Írjad már azt a blogot légy szíves!
Hiányzol nekünk. :)

G.Freeman 2012.05.13. 14:53:50

Gyurcsányt és kormányát leköpdösték és lemengelézték amikor több biztosítós egészségügyet akart.
Nos, ezt akartátok, ez lett.

sorica123 (törölt) 2012.05.13. 15:38:20

@Lénuska: mázlid volt. Ez egy nagy lottó, hogy milyen emberek foglalkoznak veled, nekem is mázlim volt eddig, meg hála égnek beteges se vagyok, hogy sokat kelljen 'teszteljem' az egészségügyet.
@G.Freeman: Nem látok bele, hogy hogy lehetne megoldani, de pont ezért nem köpködtem. Lehet, hogy úgy is tök szervezetlen lenne, és még vaskos pénzek is röpködnének, de az is lehet, hogy meg lehetne olyanra szervezni, mint a TB volt, csak sokkal hatékonyabban.
@Ildikó.o: részletkérdés, meg gondolom kisebb gondod is nagyobb ennél, de neten _nem szokás_ magázódni. Meg kellene tanulni tegezve tisztelettudóan beszélni a másikkal. Rossz lehetett a kórházban, sajnos bármennyire is nehéz elhinni azoknak, akik még nem voltak, vannak ilyen 'elfeledett' osztályok és kórházak, sőt ápolónő ismerősömnek is volt nemtörődöm, gázas kolléganője, aki pl simán letette volna a mozgásképtelen paciens feje mellé a nachtkasztlira az ebédet.
@egynő21: szerintem ezt Fjall pont nem oltásnak szánta, mindenkivel így beszél. Amúgy tényleg jó kérdés, hogy az orvos hogy a fenébe kommunikálja ezt a betegnek, hogy se mimózának, se részvétlen bunkónak ne tűnjön.
@Turchi: ez a cél-e a megtartás mindenáron (főleg, hogy mindenáron) jó kérdés. Nekem nincs gyerekem, de nem tudom, ha állapotos lennék, mit mondanék erre (mármint, hogy kísérletezzünk-e még, hátha megmarad rettenetesen legyengülve, inkubátorba való állapotban a gyerek, hogy aztán egyfrászban, nehogy eltörjön, féléves korában már meg is foghassam... lehet, hogy vállalnám így is, lehet, hogy nem, ez egy komoly döntés egy emberéletről).

kronosz1990 2012.05.14. 03:04:32

csak azon kezdjetek el gondolkodni, hogy az itt leírtak leginkább meghatározó oka maga a pénz,nem azért de együtt tudok érezni a hölggyel, valóban sok szakmából kivész az empátia(beleérző képesség).
De az is tény, hogy azért mert valaki letett egy esküt,mindent elvárni tőle ,illetve ezzel folyton visszaélni nem szabad.
Sajnos tény, hogy ilyenek vagyunk,meglenne az erőforrás, a technológia,minden ember jóllétéhez(ez tény és ráadásul csak az országok bevallott menyiségeire,támaszkodik, hiszen katonai okokból a pontos erőforrás mennyiség nem ismert)de nem használjuk okosan.
az is igaz, hogy nagyon rossz,volt azt látni, hogy a barátom aki tényleg a haza szolgálatára tette,fel az életét, már nem minden esetben tudja mit jelent a haza......rengetegszer került már életveszélybe,és amikor a megmaradt pénzéért volt tüntetni, az emberek leköpték.
A következőt mondta:
Azt megértem, hogy féltékenyek vagytok mert sok mindent kapunk: de! mi vagyunk ott ha lőnek, mi ha jön a víz, mi ha tűz van, mi ha szél, mi ha baj van ,mi ha csak gond, mi ha kellünk, és mi ha hívnak.
És ebben viszont igaza van.
persze tudom , minden embernek megvan az oka amiért ő is kaphatna,jobb lakást....
de ezt ahogy én látom a pénzzel nem lehet megoldani.
Nem ment diktatúrában, nem ment szocializmusban(csak látszólag ment),nem ment a vad kapitalizmusban, nem ment demokráciában, nem ment jólléti,és szakértői kormány alatt sem.
És hogy egy leleményes kis sráctól is idézzek kb pontosan:mit tiszteljek a felnőttekben, nem tisztelik egymást, sem engem,nem hagynak élni,nem hagynak tanulni, nem hagynak,inni, nem hagynak enni, nem hagynak dolgozni, nem hagynak "szülni",közben mit várnak el, hogy óvjam a környezetet, hogy igyak egyek aludjak tanuljak, dolgozzak,gyerekeket neveljek,...éljek....ott ahol már ők sem akarnak.
Kicsit gondolkodjatok el .......
Valamit nagyon elronthattunk mert már a nagyon kicsik is látják, még ha nem is akarják.....és az már nem kifogás, hogy nem is mi voltunk........
ui.:nyelvtanról meg annyit, hogy fura módon, a tájszólások kimaradtak belőle:)

travian arany ingyen 2012.06.08. 16:16:49

@Lénuska:
Kedves Lénuska, gyanítom számodra lenne bent hely a kórházban, gyanítom Te valakinek a valakije vagy.
Bocsánatot is kérek rögvest, de ezer, hogy nem ok nélkül van jó tapasztalatod.
Kedves Lénuska, a hölgy nem osztott ki senkit a barikádokról, pusztán elmondott egy olyan megrázó történetet, még a mesében sem szabadna hallani, nem hogy valóságban, élesben átélni.
Leszarom xy elszenvedőt a barikádokon, nem erről van szó, hanem arról, hogy a betegnek kell tolerálni, vagy elszenvedni, az egészségügy totális lerombolt állapotát, pontosan azt, hogy az állam barikádokat csinált a korházakból, és a megmaradt munkaerő a barikádokon...valakinek a valakijét vállalva pusztán?!
Hát csesszék meg! Az állam irányítói is, és azok is, akik csak valaki valakiével hajlandó csak foglalkozni.
Kedves Lénuska, lévén hogy Ön is egy hölgy, nem kívánok gubancot a szülés körüli időkben... sem. Ne legyen soha baj, de csak egy csöppet gondoljon bele abba a helyzetbe, amit ez a hölgy élt át.
Borzasztóan sajnálom, hogy így alakult, és további legjobbakat kívánom számukra.

travian arany ingyen 2012.06.08. 22:06:23

@travian arany ingyen:
Bocsánat, nem xarok le senkit, nem akarok én az eü. dolgozóira sem fenekedni, tudom én, hogy rettenetesen sokat dolgoznak, de éppen ez a lényeg, az állam ki képzett, előidézett, két térfelet, a barikádokat, és azokat, akik ilyen kiszolgáltatottan rájuk kényszerülnek.
Tehát, még egyszer, bocsi dokik, és kedves ápolónők, leszámítva a kinek a kije, kérdésüket, tényleg tiszteletem...

2012.06.09. 09:00:02

@travian arany ingyen: Ez azért így nem igaz. Egy labororvos kevésbé vizsgálja meg annak a vérét, aki nem ismerős? Egy MR rosszabb felvételt készít róla? A gyógyszer kevésbé hat azon, aki nem vitt tojást a háziorvosnak? Tehát jó vagy közepes élményeink többsége elveszik abban a hitben, hogy "ennek így kell történnie".

Ha összeszámolom, hogy hány orvos-beteg találkozás volt az életemben, a szám valahol 100-200 között lesz, a gyerekkori oltásoktól, iskolaorvosi vizsgálatoktól kezdve addig, hogy a ho már a köhögésem alapján írta a gyógyszert.

És ha figyelembe veszem, hogy ezekből a találkozásokból egy-két negatív emlék maradt meg, nem is olyan rossz az arány.

Ami azt illeti, az esetek négyötödére nem is emlékszem, és pont ez a lényeg.

Lénuska 2012.06.10. 00:03:08

Kedves @travian! A hölgy tényleg nagyon csúnya helyzetbe került.Nagyon sajnálom őt.S az is biztos, nem csak vele történik mostanság ilyen borzalom, tekintve, hogy az egészségügy állapota tényleg sürgős beavatkozás után kiált.DE! Ő nem egyes embere k erősen kifogásolható munkavégzéséről beszél, hanem a "bandáról".Ez szerintem általánosítás.Igenis van elkötelezett egészségügyi dolgozó, biztosan nem is kevés, hiszen , mint látjuk, csodával határos módon még működik az egészségügy. S ez a sok tisztességesen dolgozónak köszönhető.Nem vagyok kinek a kije.Nem is kérdezte tőlem soha a kutya sem. Az idejét sem tudom, mikor voltam kórházi beteg.De! Láttam , hogy milyen rendesen bántak a beteg férjemmel.Sokat ültem mostanában rettegve kórházak folyosóján, láttam a feszített tempót, ahogy dolgoztak. S még nekem is jutott némelyiküktől egy nyugtató, biztató szó. Én ezt láttam.

juda1985 2012.07.13. 22:32:39

Nem tudom de ha végig olvassátok a EZEKET AZ IGEN KOMOLY VÉLEMÉNYEKET minden a pénzről szól.... nem a beteggel kellene foglalkozni??? mindenki szégyellje magát a drága tbt fizetjük és mindenki az orvosok fizetésével van elfoglalva persze ha úgy mész a dokihoz hogy nyomsz egy 10 ezrest már másképp beszél veled. Erre nagyon jó példa az 1 gyermekem születésénél mindent pénz nélkül próbáltunk megoldani, had ne mondjam hogy 11 órakor kaptam meg a diab beutalót, a 2 kisfiamnál már nem játszottam ezt el.Szégyen az orvosokra szégyen a társadalomra. Éltem külföldön de azt a mentalitást össze nem lehet a magyar mentalitással hasonlítani. itt csak az a lényeg mid van semmi más... sajnos ez tény. Csak egy jó példa még erre. 5 éve balesetünk volt hóban, -10 c belecsúsztunk az árokba, autóval, 1 magyar nem állt meg, csak a külföldi rendszámú, NEM MAGYAR AUTÓ na ez nekem mindent elmond. EGYÜTT ÉRZEK ÖNNEL NEM KELL SENKI SÜKET VÉLEMÉNYÉT OLVASNI. TÉNY VANNAK JÓ ÉS LELKI ISMERETES ORVOSOK DE AZ 1000-BŐL EGY.... sajnálom ha valakit meg sértettem nem volt szándékom, de abszurdum ami itt megy ebben az országban más volt kommunista országban mért nem ilyenek az emberek?.... mert ott nem arra törekedtek az ősök hogy hogy beléd sulykolják neked jobbnak kell lenni mint a többinek... ez meg egy sztenderd lett most látom ahogy meg ismertem több anyukát méregetnek mit hogyan csinálsz mit veszel stb stb

2012.07.14. 08:27:32

@juda1985: Amiben most vagy, azt a magyar nyelv szép szóval úgy hívja, másállapot.

2012.07.14. 10:45:43

@juda1985: Bár a posztban szereplő történet nekem sem tetszik, a te véleményed viszont igen túlzó, és a saját helyzetedből vonsz le helytelen statisztikákat, mint pl. 1000-ből 1 orvos jó. Honnan tudod? Jártál már 1000 orvosnál?
"IGEN KOMOLY VÉLEMÉNYEK"
Igen, van köztük sok komoly vélemény is. A tiedet nem tartom annak. Mindenhol a pénzről szól minden, nem csak itthon. A magyar mentalitás olyan, amilyen, külföldön láttam már rosszabbat is. Vannak országok, ahol sokkal jobban erősítik azt, hogy legyél jobb, mint a másik. Ez pont nem Magyarországra jellemző. Sok esetben pedig nem is káros szokás. Az anyukák minden országban egyformák. Hülyék mindenhol vannak. Válogasd meg jobban az ismerőseidet. Ha valóban nem akartál megsérteni senkit, akkor az 1000-ből 1 lelkiismeretes orvos arányon kellene változtatnod. Mert ennél sokkal jobb a helyzet szerencsére.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.14. 14:30:52

@Turchi: mivel magyarországon olyan 37 ezer orvos él, így van 37 jó orvos, az szakterületenként 1

2012.07.14. 19:32:56

@csak néha benézek ha marhaságot látok: A tanulság ebből is csak annyi, hogy ő is megtalálta a magának valót még a jelen körülmények között is.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.14. 23:44:01

@Fyall - Separate or superstate!: aha, és ha akkor azt mondom, hogy van magyarországon 1000 matematikatanár abból 999 hülye, vagy 1000 buszsofőr abból 999 kétbalkezes akkor mindenki felhördül, de azt, hogy 1000 csak 1 orvos lelkiismeretes illetve jó azzal semmi baj?

juda1985 2012.07.15. 22:17:18

Bocs de had kérdezem meg. Mennyi pénzel mentek a magán rendelésekre VAGY AHHOZ A DOKIHOZ AKI EL LÁT BENNETEKET. SÜRGŐSSÉGI NEM SZÁMÍT.... Bár ezt senki nem fogja be vallani ezt mindenkinek a lelki ismerete döntse el... ha már itt mindenki számol kivon és összead.... vállalom a véleményem legalább én nem sértegetek szavakkal majd ha ti is átéltek 1 ilyen helyzetet akkor lehet folytatni a kommenteket. mert még egy diabos kismama 11 órákkor kap 1 beutalót és a drága doki meg az asszisztens avont rendel na ez már nem döfi. Talán ti hagynátok a feleségeteket szenvedni vagy a családtagjaitokat? De ha sok a beteg akkor ez miért van ? kb 8-an ültünk ott én már olyan rosszul voltam hogy csak fekve tudtam végig csinálni a tesztet. vagy egy nyaki érelmeszesedésre azt mondta a doki a LIFTBEN nem tudok magával mit kezdeni menthetetlen... ezek a kritikák tények és sajnos ha pénzel megyek a dokihoz akkor más a helyzet. mindegy mindenkinek meg van a saját véleménye én együtt érzek a kis hölggyel teljesen tisztelem a férjét hogy ezt így véghez vitte remélem boldogan élnek és minden jót nekik.... ja arról nem is beszélek hogy a szülésekre már előre megmondják mennyi???? Hol élünk??? akkor adjuk ezt a pénz a harmadik világban élőknek tetanusz injekcióra...

vanier (törölt) 2012.07.16. 08:54:57

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Vagy mekkora lenne a felháborodás ha azt irrná 1 doki csak minden 1000-ik beteg normális a többi gerinctelen hazug stb.

vanier (törölt) 2012.07.16. 09:00:01

@juda1985: Nem kell + szolgáltatást igénybe venni.Honnan tudod avonot rendeltek?Végi előtted nézelődtek?
Jaj ne már...Meghalni sincs idejük.Én is szültem a kutya nem kért előre semmit,viszont tudom volt erőszakos ismerősöm ,aki rátukmálta magát a profra,mert ő csakis nála akar szülni. Ez + szolgáltatás,amit akkor illik elvárni ha meg is fizetik.Nem kell pénzt vinni, és kész.Ez a pénzezés meg rohadtul unalmas,a a valóságtartam a meg..khmmm.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.16. 23:33:45

@vanier: tényleg, ezentúl úgy kellene a rendelésre bemenjek, hogy minden ezredik beteg kap protézist az összes többi úgy is csak szimulál :D

2012.07.17. 09:24:44

@csak néha benézek ha marhaságot látok: @Turchi: .

@juda1985: Én soha életemben nem jártam magánorvosnál, soha életemben nem fizettem egy fillért sem zsebbe, ellenben megtanultam olvasni és magyar anyanyelvűnek születtem, így tájékozódhattam az egészségügy helyzetéről, és nem tartottam furcsának, hogy várni kell.

Van ez az embertípus, amelyik egészen addig semmit sem akar tudni a világról és annak konkrét kérdéseiről, helyzetéről, működéséről, amíg ő személyesen oda nem kerül.

A barcelonai lakótársaim meg voltak róla győződve, hogy mivel mindig 30 eurót fizettünk a villanyra, eztán is annyit fogunk, mikor az egyik csaj elkezdett árammal fűteni. Én meg kiszámoltam, hogy 30 (napi 8 h) x 2kW az áram meg 0,3 euró volt / kWh, ezért majd pengethetik a kétszáz eurós számlát, ó, dehogy, kizárt dolog, az nem is annyi, aztán amikor kijött a számla (mi már nem voltunk ott), utólag a baszk gyógyszerészcsaj írta, hogy baszki igazad volt.

Namost a te eseted ugyanez, mivel előtted volt rengeteg forrás, adat, minden, ami kell ahhoz, hogy meg tudd becsülni az ellátás sebességét, ennek ellenére ezt tudat szintjén letagadtad, és inkább utólag háborogsz, hogy micsoda szörnyűségek vannak.

Mintha a nagy számla is az áramszolgáltató hibája lenne.

2012.07.17. 21:51:26

@juda1985: "Mennyi pénzel mentek a magán rendelésekre"

Amennyibe kerül. Minden vizsgálat más összeg. Elég hülye kérdés. (pénzzel)

"ezt senki nem fogja be vallani"

Nem is kell semmit bevallani. Egyrészt, mert nincs közöd hozzá, másrészt meg ki van írva az ajtóra. Nem titkos. 3 magánorvoshoz járunk ketten a gyerekkel összesen, a többi mind normál, nem fizetős rendelés. Mi a gond ezzel?

"én nem sértegetek szavakkal"

Hát mivel? 1000:1 arány nem szóval sértés? Végül is tényleg nem, mert ezek számok.

"szülésekre már előre megmondják mennyi"

Igen, van olyan is, de nem 1000-ből 999, hanem mondjuk, persze nem tudom pontosan, de talán a fordítottja, 1000-ből 1. Az enyém pl. nem mondta meg előre, sőt még utólag sem. Akkor biztosan ő az az 1. Milyen szerencsés vagyok :-)

Az a baj, hogy veled, vagy a családoddal ha történik valami rossz, mondjuk egész életedben összesen kétszer, akkor azt mondod, 1000-ből 1 csak a lelkiismeretes. Ez nem igaz, te is tudod, ill. nem tudhatod, mert életedben összesen nem jártál ennyi orvosnál. Nekem is voltak rossz tapasztalataim, de ilyen arányt nem mondanék. Magánorvoshoz is néha inkább csak a várakozás elkerülése miatt járunk, nem az elégedetlenség az ok.

goump 2013.05.15. 00:40:14

"Kb. másfél óra múlva azt vettem észre, hogy az infúziós tasakban a vérem folydogál vissza" ??? - sajnos ez komolytalanná teszi az egész írást.

drtuske 2013.05.15. 08:03:35

Két meglátásom van az olvasottak alapján.

1.Ami eddig sem volt titok a magyar egészségügy régóta egyenlő a nullával.
2.Az itt kommentelő emberek viselkedése, megnyílvánulása botrányos.
Felnőtt létükre sötét mindegyik mint az éjszaka, büszkék lehettek magatokra.

karcsibácsi 2013.05.15. 10:39:03

"Felnőtt létükre sötét mindegyik mint az éjszaka"
Azért mindegyik nem, de az előttem közvetlenül kommentelő esetében feltétlenül ül a találat...

Netszamuráj 2013.05.15. 12:59:00

Hasonló a tapasztalatunk nekünk is van. Sajnos szinte mindenben magánpraxishoz kell fordulni, ha normális ellátást, normális körülményeket, normális határidőt akarsz. Csak akkor mire fizetem a TB-t?

Az a nagy baj, hogy az egészségügy reformjába eddig egyetlen kormány sem mert belevágni, félnek tőle, mint a tűztől. Pedig egyértelmű kellene már legyen, ez így nem fenntartható. Sajnos a kivándorlási szándékom egyik fő motivációja, hogy olyan országba menjek, ahol van normális egészségügyi rendszer. Nem ez a farizeus, korrupt, a működőképesség határán egyensúlyozó tákolmány. Frusztrált orvosokkal, frusztrált betegekkel.

karcsibácsi 2013.05.15. 17:30:34

@Netszamuráj:
"olyan országba menjek, ahol van normális egészségügyi rendszer."
Ha már szamuráj, Japánt javaslom. Jó az egészségügyi ellátás, és elég messze van Magyarországtól, ami nekünk is nagyon jó hír.

Hajnal Anna 2013.05.15. 18:31:23

Először is az orvosok helyett is mélységesen együttérzésem, amiért a gyermeked el kellet veszítened. sajnálom és szégyenembe nem tudom hova bújjak el, hogy Magyarországon, egy ORSZÁGBAN A MIÉNKBEN ez megtörténhet. Továbbá, azok akik felesküdtek az életek megmentésére, és gyógyítására, így kezelnek egy ilyen esetet. Továbbá, szegény gyermek aki nem élhetett köztünk, és aki nem tapasztalhatta meg azt a csodálatos dolgot, amit én vagy ti mindennap megélhetünk. Szomorú mélységes fájdalom ez, melyet nagyon nehéz kiheverni. Én szívesem szerint valahogy feljelenteném ezt a mocskos bandát, de a pénzt nem sajnálnám rájuk amit elvittek. Undorító komolyan... Gratula Magyarország, mi így szeretünk!
Részvétem a Bloggernek :(
(

karcsibácsi 2013.05.15. 19:28:48

"szegény gyermek aki nem élhetett köztünk, és aki nem tapasztalhatta meg azt a csodálatos dolgot, amit én vagy ti mindennap megélhetünk. Szomorú mélységes fájdalom ez, melyet nagyon nehéz kiheverni. "

Így igaz, egyetlen meg nem született gyermekért is vérzik a szívünk. Csak azt nem értem, hol volt Hajnal Anna, amikor ezen a blogon egymást túlkiabálva bizonygatták a feministák, hogy a nőnek alapvető joga rendelkezni a teste fölött, és ha úri kedve úgy tartja, "elvetetni" a gyereket??!!
Magyarországon évente 40.000. gyermeket pusztítanak el, még megszületésük előtt.
Tehát Hajnal Anna kifakadása helyesen így hangzik:

"szegény évi negyvenezer gyermek akik nem élhetetnek köztünk, és akik nem tapasztalhatják meg azt a csodálatos dolgot, amit én vagy ti mindennap megélhetünk. Szomorú mélységes fájdalom ez, melyet nagyon nehéz kiheverni."

Atesz1987 2013.05.15. 20:14:09

Szerintem meg csak simán kamu.

lilpap 2013.05.16. 09:17:03

Több sebből vérzik a sztori, de próbálkozásnak, meg hisztériakeltésnek tökéletes, bár fel lehet fedezni benne sajnos olyan dolgokat, amik tükrözik a valóságot.
Ha tudná, hogy több, mint 1 éve nem létezik Társadalom Biztosítás hivatalosan, mivel azt törölték az alkotmányból, akkor nem kérdezne baromságokat.

lpt1 2013.05.16. 19:40:36

@diverticulum: Hogyne létezne. Ha nem hiszed, nézd már meg a bérpapírodat, hogyan lesz a bruttódból nettó.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2013.05.16. 22:54:40

Tudom attól nem lesz jobb ha tudjuk hogy máshol is történnek hasonlók, de azért mégis leírom. Az állítólag nagyon jó egészségügyi ellátással rendelkező Svédországban hivatalosan is várólisták vannak elhalt magzatok esetén a beavatkozásra. Ez a cikk ugyan 2oo9-es,de azóta sem lett jobb a helyzet.

www.dagensmedicin.se/vetenskap/kvinnohalsa/socialstyrelsen-kritiserar-lang-vantan-for-att-foda-dott-barn/

A cikkben egyhetes várólistákról van szó és konkrétan két nagy egyetemi klinikát
is megemlítenek - Göteborg, Malmő.

never again 2013.05.17. 06:54:18

No akkor:
1. a kép rossz, azt nem ilyen jellegú meme, ehhez a cikkhez abszolút nem illik.
2. a cikk végi kérdések nekem minden egyes alkalommal átfutnak az agyamon, amikor (mégcsak megközelítőleg sem ilyen súlyos esetek miatt) be kell tennem egészségügyi intézménybe a lábam.
3. Miért nem adhatom azt a pént, amit elvesznek a TB-re tőlem pl.inkább magánkórházas biztosításra még annyival kiegészítve, hogy ne érezzem egy kiszolgáltatott állatnak magam, ha valami egészségügyi bajom van?

Az írónak csak annyit, őszintén sajnálom, ami vele történt :(

kabelbarat (törölt) 2013.05.17. 09:15:25

@never again: Szerintem teljesen találó a kép. Főleg amikor valaki korrekt ellátást kap de azon problémázik, hogy bunkón viselkedett vele a recepciós. First world problem.

Ganna 2013.05.17. 12:55:03

Teljesen hihető a történet.
1. Az az orvos, nővér, ápoló (stb.), aki képtelen felfogni, hogy nem egy motor hibás alkatrészével foglalkozik, hanem egy élő emberi lénnyel, akinek a teste különböző részei, valamint a lelke nem elválasztható egymástól, az menjen kórboncnoknak, vagy helyszínelőnek. Az élő emberrel emberként kell foglalkozni, mivel ez a munkája, jó esetben a hivatása. Akinek ez nem megy, keressen mást.
2. Az az orvos, nővér, ápoló (stb.), aki arra hivatkozik, hogy mennyi pénzt kap, az menjen menedzsernek, sztárnak, politikusnak. Senki nem tartott pisztolyt a fejéhez, hogy ezt a szakmát válassza. Pedagógusként nem mondom a gyereknek, hogy "örülj, hogy az ABC felét megtanítom neked ennyi pénzért, te kis buta fajankó", mert nem a pénzért választottam ezt a hivatást és nem a tudásom fitogtatásáért. Moldvában 40.000 Ft-ot kaptam heti 30 megtartott óráért, amire legalább ennyit készültem, mert javítottam, oktatási segédanyagokat készítettem, iskolát takarítottam és még a falu ügyes-bajos dolgaiban is segítettem (állampolgársági kérelem, ösztöndíjak, egészségügyi problémák stb.).
Pedagógusként a gyermeket és a szülőt KELL tisztelni, orvosként pedig a beteget. Mert nem azért vagyunk ott, hogy hatalmat érezzünk a kezünkben, hanem azért, hogy SZOLGÁLHASSUNK. Ezt jó lenne az egyetemeken is tanítani.

Ganna 2013.05.17. 13:44:04

Még két röpke gondolat:

- A tudás olyan, mint az a bizonyos gyűrű a Gyűrűk urában. Sokakat, könnyen kifordít magából. Nem bírnak a hatalommal felérni. Érdemes lenne nagyobb tisztelettel fordulnunk saját tudásunk felé és szem előtt tartani, hogy ez minket nem jogosít fel semmire. Különösen nem a másik ember megalázására.

- Az általam ismert nőgyógyász kb. 8-10 borítékos szülést vállal egy hónapban, darabonként(!) 100.000 Ft adózatlan jövedelemmel. Ez alsó hangon is 800.000 Ft havonta. Dolgozik az adott kórházban, ezt vegyük 130.000 Ft-t bruttónak (nem minden nap van ott, de ügyel is). Két városban tart magánrendelést heti három nap, fél óránként 10.000-15.000 Ft-ért, átlag 6 órán keresztül (időnként 15 percenként vannak beosztva a betegek, de a minimummal számolok). 6x12.000x12= 864.000 Ft.
800.000 + 130.000 + 864.000 Ft Ez 1.794.000 Ft, amiből maximum 994.000 Ft-ból adózik. Szóval jóval 1.000.000 Ft fölött van a havi tiszta bevétele.
És mit tesz ezért a pénzért? Azt a kismamát, aki nem a kórházi idejében, vagy éjszaka szül, azt megcsászározza. Még egyetlen kismamája sem szült magánrendelési idő alatt, vagy szabad fél napja alatt természetesen.
Hol van itt a kevés pénz? Hol van itt a szakmai elhivatottság? Hol van itt a tisztesség? Ez persze egyetlen példa. Az másik kérdés, hogy Tatabányán a kórházban csak így működő orvosokkal találkozik az ember.

A kórházban nincsenek a babák dobozaiban légzésfigyelő és sajnos halt meg így baba, hogy mire észrevették, már nem élt. Lehet, hogy nem lehetett volna rajta segíteni, de mi van, ha mégis? És nagyon sok minden hiányzik az osztályról, a koraszülött osztály ruhákat koldul, egy ismerősöm adott nekik lázmérőket. Ha minden orvos évente csak 1-2 feketepénzét felajánlaná, akkor lenne minden. Na, ez a szomorú!

Ilona Feind 2013.05.17. 14:27:29

Szégyen és felháborító a Magyar Egészségügy!Sajnos pénz beszél kutya ugat.Csak ugye ezt nem mindenki engedheti meg magának anyagilag!!!!

sorica123 (törölt) 2013.05.17. 14:53:35

Hát végigolvastam, semmi túlzás nem volt benne, és így is borzalmas lehetett. Ami a "borítsd rájuk az asztalt" kommenteket illeti, egyfelől nekem is automatikusan jön, hogy egy-két embernek a fejébe húzzam a szemetesvödröt, másfelől meg én se húzom. Ebben benne van az is, hogy beszari vagyok, meg az is, hogy ez nem mindig vezet előre, viszont ha nem vezet előre, akkor jó nagy bunkóság. Mondjuk a legkisebb bajnak azt tartom, hogy az első orvos szenvtelen volt - ha nem tud szakmaian _és_ emberien reagálni egyszerre, inkább legyen pléhpofa. De csinálja a dolgát, és legalább belül fogja fel, hogy borzasztó helyzetbe került a paciens és nem lehet napokig le-fel rohangáltatni. Azon bár kínomban felröhögtem, mikor a harmadik nap rohangászás végén megkérdezte a doki, hogy evett-e. Nem basszus három napja nem:) Nem vicces, de hát ez már tényleg abszurd. Jó, nem tudhatta, hogy egy ideje rohangáltatják már a (neki) hirtelen beeső pacienst.
De hát szóval ez a szintű "kinek a kije", meg arcoskodás meg beleszarás - hát ennyire nem lehet fáradtnak lenni. Főleg, hogy emberéletekről van szó. Elhiszem, hogy az orvosok bele lóg, de miért nem az csinálja, aki bírja is? (Mérmér, mert romokban hever az eü, azér. Duplaműszakos magán+államis orvosok, aki csak államis, az le van gatyásodva, és egy idő után boldogan elveszi a pénzt, csak adjuk neki... És ha valaki nem egy energia-é és empátiagép, akkor ebben könnyen egy kiégett szalagmunkás lehet belőle, aki embereket szerel, mindegy is, hogyan [...miközben továbbra sem az]).)

Ja, tényleg még azt akartam kérdezni, hogy miért a first world problems-es női portré van beszúrva illusztrációnak? Ez kurvára nem fwp... De gondolom valami filmből van a fej és csak hülye feliratokat tesznek hozzá a népek. Amúgy nem a mémhez köthető csak a kép.

gömbőc33 2013.05.17. 16:57:04

Idén februárban szültem a MÁV kórházban..... Három nappal az előre megjelölt dátum után, mivel nem indult meg a szülés, és terhességi cukorbetegségem is volt, befektettek. -Nem volt fogadott orvosom, a területileg ill. Szakrendelőbe jártam- minden nap több vizsgálatot végeztek, hogy rendben vagyok-e én, rendben van-e a kislányom. Az orvosokon persze látszik a túlhajszoltság, de ha kérdéem volt, válaszoltak. Az osztalyon lévő szülésznők, mire 8 nappal később megszületett a lányom, valósággal barátnőinkké váltak. Kiderült, esetemben egy héttel el volt számolva a szülés várható időpontja. Közben a szobatársm lett egy kismama, akit hematómával hoztak be a mentők! azonnal befektették, és több hét múlva engedték haza, amikor ezt már biztonsággal megtehették. Én végül császármetszéssel szültem, mert nem tudták megindítani a szülést. Kifogtam egy olyan pénteki napot, amikor totális elmebaj volt a szülőszobán, és 20 óra várakozás után tudtak csak betolni a műtőbe. Mert mindíg volt egy sürgős eset, ahol életeket kellett menteni.... Én jól voltam, csak idegessé váltam a várakozástól.... És éhes voltam.... Az operáció után már egy másik emeletre kerültem, ott is maximálisan a betegekért volt minden.... Az orvos aki operált, vasárnap a szabadnapján is bejött, és hajlandó volt megvizsgálni, hogy hétfőn hazamehessünk. Pedig nem kapott pénzt.... Lehet, két év egy kórházban is nagy idő... A Máv kórházban olyan babákat is megmentenek, akiknek máshol nem volna esélyük, hiszen itt van Budapest egyik koraszülött centruma. Talán a nőgyógyász, aki nem utalta akkor kórházba amikor még a baba megmenthető volt hibázott, de ő is biztosan nem akart rosszat.

Cobs 2013.05.17. 18:17:58

Ez tuti kamu poszt!!! Egyik mentő sem mondhat ilyet h nem jön ki. Ha egy mentő segély hívásra nem jön ki lehet perelni. Ennél ezerszer apróbb dolgokért kijönnek, pláne szülés előtti helyzetre.

A másik, hogy aláirom hogy vannak gondok az eü-ben és az orvosok szinvonala sem mindig elfogadható, a túlterheltségük is durva...és aláirom néha ki lehet fogni kellemetlen élményeket, és idiota orvosokat.

De azt hogy mindenki p.cs, és mindenki f.sz legyen a beteggel nővéreken át az orovsokig sőt még az adminisztrátor csaj is....hát ez több mint hihetetlen.

Ez fake poszt. De azért lehet mérgelődni.

Cobs 2013.05.17. 18:19:28

@gömbőc33: Látod ez miatt kamu. Lehet ki fogni néhány majom embert minden korházba, de hogy mindenki ekkora paraszt legyen olyan nincs az biztos....

gömbőc33 2013.05.17. 20:09:20

@Cobs: pontosan, ezért nem írtam le az orvosok nevét, mert nem akarom ezzel a posttal összekapcsolni őker. Néhány nyilvánvaló dolog sántít... Ha azóta már szült, akkor tudnia kell, hogy a szülészeti osztályokon nincsenek nővérek, hanem erre felkészített szülésznők vannak. Nem derül ki, melyik MÁV kórház, a budai, a pesti, valamelyik vidéki? Én a pesti, Dózsa György úti kórházban szültem. A nőgyógyász úgy küldött be ctg-re a 37. Héten, hogy azt se mondta, most már ott fognak gondozni.... Ott viszont tudták a dolgukat... Az ügyeletes orvos amikor vittem az aznapi ctg eredményt aláíratni, azonnal, elkezdett telefonálni, hogy nekem már benn kellene feküdni, mert 35 éves elmúltam, terhességi cukorral kezelnek, ráadásul már 3 nappal túl voltunk a várható időponton.... Az nem lehet, hogy máfél év alatt két osztály teljes személyzete kicserélődött, és én 12 nap alatt sokat tapasztaltam...

Cobs 2013.05.17. 21:46:01

@gömbőc33: hat jah...Igy van saját magad példája alapján is igazolódik a poszt hazugsága. De az a durva hogy fentebbi hozzászólok egyből fikáznak, gondolkodás nélkül mint egy kisiskolás. Komolyan mondom én se vagy egy prof. de gondolkozok kicsit mielőtt mondok valamit és nem nyelek be mindent amit az arcomba tolnak.

Nevezetesen a fenti cikk tartalmáról van szó, csomóan szörnyülködnek a kommentekben, AMIKOR NYILVÁNVALÓ KAMU dolgokat állítanak benne...

Az pl biztos hogy nincs ilyen hogy a mentő nem jön ki....Ez az egy biztos, az lehet hogy késik, lassú, meg ilyenek...de ha felhivjak őket kötelező kimenni nekik...Sokkal jelentéktelenebb esetekért kimennek, tapasztalatból mondom....

NEM KÉNE ELHINNI MINDENT MINT EGY 5 éves kis iskolás EMBEREK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

gömbőc33 2013.05.17. 22:52:45

@Cobs: arra viszont jó, hogy akinek mostanság kellene befeküdnie szülni, arra jól ráijesztenek.sőt, több társam mondta, hogy a fogadott orvosok a szülésért nem fogadnak el pénzt, csak a terhesgondozásért, alkalmanként x forintot.

bajkal 2013.05.18. 00:13:10

@Cobs: @goump: kamu?!? És a korábbi hozzászóloknak is röviden. "EZ MAGYARORSZÁG".
Kb. 4 hetig nem tudtam, hogy halott bennem a baba, az sztks orvosok egyike nem nem irta ala az UH leletet, a masika szinten nem, mert hat nem o latta akkor (UH-os kerte irassam vele ala). Az orvostol kapott leleten az allt: "...a gravida kifejezett keresere..korhazba utaltam.
Es mit kerdezett mindenki (betegfelvetelis1 a nogyogyaszaton, noverke1, noverke2 a nogyogyaszaton, betegfelvetelis 2, elotte aktapakolgato neni, aki beszolt, ugyse vesznek fol...): ki kuldte?, kivel van megbeszelve?
Oszinten ki a tok gondolta volna, hogy ha korzetileg odatartozom es a korzeti sztkbol ("sztk" rendelointezet), beutalnak, mindenkit az fog erdekelni ki az orvosom???
Es elso nap.hazakuldtek...pedig hivatalosan a surgossegin folvettek, es elsore a betegfelvetelis mondta majd menjek cirka ot nappal kesobb...masnapra visszamentem, mert velhetoen latta, hogy egy szerencsetlen picsa vagyok, akiben megiscsak negy hete bomolgat egy talan megszulethetett volna magzat...
No comment, hogy az orvos miert irta, hogy az en keresemre, SEMMIT nem.kertem tole. Szerintem segiteni akart, mert mondta, hogy eroltessem, hogy bekeruljek, ne ijedjek meg ha haza akarnak kuldeni, legyek.kitarto es lehet estig kell.varnom, de lesz agy.
Szegeny posztiro, minden szavat melysegesen aterzem es egyutterzek, volt hasonloban reszem.

Mielott valaki nekem.esne: a korhazi tapasztalataimrol leirtam mindent es oda adtam a doktor urnak, aki olvasas utan kozolte, mindenben igazam van...
Es azert vegul hozzatette: Azt hiszem nem.kértem elnézést, de szerintem nem.is fogok, mert ez a rendszer hibaja.
En is irtam posztot, igaz visszafogott langyosat.

De ha ezt olvastam volna...es ez ket kulonbozo korhaz!

Nagyon súlyos a "rendszerhiba" az egeszsegügyben. Kulonosen azért, mert aki nem.fut bele ilyenbe, aszerint ez kamu, aki meg belefut az egymaga nem.tud javitani egy rendszeren...maximum kiirja a haragjat.
Szegeny szegeny orvosok, akik frusztraltsagukban, faradtsagukban leuvoltik a beteget, vagy beszolnak nekik, ne nyafogjanak, hogy nem.tisztelik oket manapsag ugy mint regen.
Mindent meg lehet magyarazni.
A.poaztolo utolso bekezdese ott van nagyon! Engem is kipenderitenenek, ha csak egyszer igy beszelnek ugyfellel, targyalopartnerrel.

Sved sztori, varolista? Magzatelhalas masodik trimeszterben, bekuldik korhazba, ahol miutan megerositik, hogy elhalt, megkapja az abortusztablettanak hivott nevezetest es ohne tajekoutatas nelkul otthagyjak (termeszetesen a korhazba befektetve), ahol mikozben nagykn hosszan vajudik, a kovetkezoket kell tobbektol is hallgatnia: "na ez meg az, aki elveteti a babajat"....suspus rosszindulatu megjegyzesek, szemrehanyo pillantasok még a betegektől is! Figyeltetek? A magzat mar halott volt a meheben, es ok a korhazi szemelyzet meg nem figyel? Hanem megszólták.
Szoval rendszerhiba/ a rendszer hibaja? NEM, hanem figyelmetlen, taplo vagy rossz passzban levo, de utolag is leszarom emberekrol van szo, akik kozott sajnos orvos is akad.

lilpap 2013.05.19. 08:25:09

@lpt1: MONDOM NEM LÉTEZIK!!! A BÉRPAPÍRODAT NÉZEGETHETED, MERT TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI HOZZÁJÁRULÁST FIZETSZ, DE MÁR CSAK ADÓ!!!!! FORMÁJÁBAN AZ ÁLLAMNAK ÉS NEM AZ EGÉSZSÉGÜGYNEK!!!!!!!! JÁRJ UTÁNA ÉS NE A BÉRPAPÍRODON FOROGJÁL, MERT NEM ÉRTESZ HOZZÁ ÚGYSEM!!!

lilpap 2013.05.19. 08:31:31

@bajkal: a te sztorid lehet, hogy igaz, de a fenti hazugság! Még hogy nem megy ki a mentő...hagyjuk már...10 éve mentőzöm, olyan nincs, hogy abortusz gyanúra ne menne ki a mentő.

csopp987 2013.05.19. 09:04:55

Erre csak annyit had reagáljak, hogy a mentő nem jön ki ha nem vagy elég hisztérikus a telefonba és szeret távgyógyítani, remélem ma már nem ez a trendi. Én is hiába hívtam a mentőt nem is egyszer, majd a párom 1 hétig volt kórház, infúzió, és vicces volt a 120 kg tehetetlen testet a kocsiba tuszkolnunk...

diverticulum: @bajkal: a te sztorid lehet, hogy igaz, de a fenti hazugság! Még hogy nem megy ki a mentő...hagyju... (2013.05.19. 08:31)

lilpap 2013.05.19. 13:15:42

@Dr.laikus PhD: SZERETEK ÜVÖLTÖZNI, MERT ODAFIGYELNEK RÁ A SÜKETEK IS!!

FairplayE 2013.05.19. 18:28:26

Nos hát igen. Én meg tudom érteni az orvosokat is, mert (mint ahogy mindenki tudja) alulfizetettek, és túlterheltek. De sajnos tényleg borzasztó, hogy állandóan ez van. Jó lehet, hogy ez a story fake, de személy szerint nekem sincs jó tapasztalatom a kórházakkal kapcsolatban. Vagyis van egy.Az egy nagyon fiatal kis doki volt, akivel le is tegeződtünk. Ő jó volt, rendes volt, és nagyon korrekt. Türelmesen válaszolt mindenre, sőt még mosolygott(!) is mikor elköszöntünk! Aztán miközben kiléptem az ajtón rögtön megértettem, hogy miért olyan rendes. Ugyanis mikor már kívül voltam, csak még az ajtót nem zártam be magam mögött, akkor hallottam, hogy a doki éppen randira hívta a kis fiatal, szőke, csinos asszisztens hölgyet. Azonnal megértettem, hogy miért mutatja a szebbik profilját!
No comment

Dr.Reisz Viktor 2013.05.20. 15:28:30

Én Szülész-nőgyógyász adj. voltam.Még a múlt rendszerben. Állíthatom, hogy minden terhest egyforma hozzáállással,szakmaisággal láttunk el. Osztály vezető főorvosunk kellő szigorúsággal rendet tartott a 110 ágyas megyei kórház osztályán. Nem volt megengedve, hogy bárkivel kivételezzünk.

Jelenleg az egészségügyünk vezetése minden szankció nélkül "irányít"

bajkal 2013.05.21. 01:01:31

@diverticulum: ok. Mentőhöz, akkor nem fűzök külőn velemenyt. Nekem anno egyszer egy nőgyógyász mondta, hogy ha gond van vérzés, görcsölés, akkor inkább vitessem be magam autóval. (nem.kérdeztem, hogy mihez képest inkább...bkv, vonat, busz, gyalog, taxi mentő eszembe se jutott).
Az enyém "lehet hogy" igaz? Ez ugye csak olyanfele rossz fogalmazas :-(? Elensegemnek nem kivannam, hogy halott gyerekkel a hasaban kizarolag rossz napom van egeszsegugyissel.fusson ossze, mert egy is odatesz lelkileg. Es a ki az orvosa, miert idejott a nődokiknál, szuleszeten, nogyogyaszatokon eleg gyakorinak mondhato egyszeuen azert, mert a penzrol van szo. Utcarol beesve vagy annak tunve, nyilvan nem vagy fizetokepes, ha pedig megnevezel orvost, akkor lehet, azert nem.foglalkoznak egy novel, mert nehogy "elhappoljanak" vagy feltetelezik, hogy akkor nekik ugyse adsz ugyanannyit (vagy nem adsz). Persze en meg feltetelezem, hogy nem nő vagy, es szerencsere a mentosoknel nem ez a mentalitas jarja.
Egy egeszsegugyis, hallva, hogy a vegen velem milyen kedves volt a nodoktor es még bent akarz kicsit tartani, ha ugy gondolom, kozolte, de te meg.milyen naiv vagy csak penzt akart, hogy halalkodj egy kicsit. En naiv persze dehogy-dehogy csak egyszeruen nem tudom, kipihente magat hetvegen.
Ez a poszt igaz mar eleg regota, a posztiro anno.irt is ide, ha jol.tudom csak vissza kell olvasni.

Erynnis_MH 2013.06.10. 21:46:11

Van pénz az egészségügyben, ugyanis mindenkitől 18,5% járulékot vonnak, a munkáltató pedig minimum 27% szociális hozzájárulást fizet (és erre jönnek még a plusz cuccok, szolgáltatási járulék, eho, stb.). Ha ez az összeg tényleg az egészségügybe kerülne (és nem a lopás- és korrupcióalapú gazdaság fenntartására, illetve a 70%-os államadósságra), akkor nem lenne miről beszélnünk. És itt a lényeg: az egészségügyi szakszemélyzet keveset keres, mi, páciensek pedig többé-kevésbé fizetjük a járulékot, amiért ellátást várunk. A rendszernek meg az a jó, ha ez a két oldal egymást hibáztatja és nem a rendszert és nem fog össze. Érdemi változás csak akkor lesz, ha ezt észrevesszük és ennek megfelelően cselekszünk.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.06.10. 22:13:43

@Erynnis_MH: szerintem te kevered a szezont a fazonnal. az egészségügyi járulék az összesen: 7% a munkavállaló részéről.
a te általad belekalkulált 10% nyugdíjjárulék nem tudom miért hozna pénzt az egészségügybe?

Arborvitae 2013.11.07. 14:45:12

Természetesen borzasztó ez az eset, ami itt leíródott, és sok helyen, sok szakmabeli tényleg így viselkedik. Itt a kérdés inkább az, hogy az ilyen mentalitásúak mit keresnek az egészségügyben, nem pedig az, hogy mire fizetjük a TB-t. Sokan nincsenek tisztában pl. egy orvos/ nővér fizetésével! El kéne már gondolkozni azon, hogy mi a fontos. A fogyasztói társadalom gyarapítása, inspirálása, vagy az egészség, illetve az a pedagógia, ami nélkül nem nevelünk ki orvosokat, nővéreket, tudósokat. Hogy lehet az, hogy más európai országban egy orvosi fizetés egy 0-val több? Vagy éppen hazánkban egy -esetleg érettségivel rendelkező- "üzletember" fizetése egy 0-val több? A két szakma kompetenciáját már nem hasonlítanám össze... A fontossági sorrend enyhén fel van cserélve. Ezek után nem csoda, hogy sokan kimutatják foguk fehérjét! Szegénységi fogadalmat tehet az, aki itthon beáll az eü-sök sorába. (kivétel persze akinek magán praxisa van...)

Cilandi 2013.11.17. 09:25:26

Bennem felmerült egy csomó kérdés a történet kapcsán:

1: A "választott orvos", aki a történet elején vizsgált, hová tűnt a kórházi beküldést követően? Vagy szimplán csak nem volt kórházi háttere?
Hol, melyik intézményben történt a terhesség megállapítása, és az ezt követő vizsgálatok?
Ez esetben kicsit hibásnak vélem a kismamát is! Manapság a FB és az Internet világában a legtöbb orvos rendelkezik saját weboldallal, ahol mindenki feltünteti a háttérintézmény nevét, eleve NEM VÁLASZTUNK VÁRANDÓSAN olyan orvost, akinek nincs, vagy tisztázatlan a kórházi háttere!!!!!!!
Ha pedig még sincs weboldal, akkor viszont ott az Internetes és a telefonos tudakozó is, ahol rá lehet keresni az orvos nevére, illetve arra, hogy mely intézményben praktizál... De ezt illene az első vizit alkalmával letisztázni, ha ez mégis tisztázatlan kérdés maradna!!!!!!!

A másik: A mentő nem teheti meg, hogy fogja magát és "nem jön ki". Még vidékre is kimegy a mentő nem sürgős esetben 45 perc alatt, Pesten pedig, ahol minden kerületben van egy mentőállomás... PLÁNE! Olyanról már hallottam, hogy az ügyeletre 1-2-3x is rá kellett telefonálni, mire kijött, de mentőnél ilyen azért nincs! Ha jól tudom, a Fővárosban úgy megy, hogy rendelési időn kívül (azaz ügyeleti időben) vannak meghatározott, úgymondd ügyeletes kórházak, ahová a mentő szállít. Ott KÖTELESEK!!!!! fogadni az SBO-n és ellátni a beszállított betegeket!
SŐT!!!!! Még egy apró finomság! Ha van fogadott orvos, az bepecsétel a terhességi kiskönyvbe, ahol tesz egy nyilatkozatot, hogy a terhesség gondozását és a szülés levezetését vállalja adott, XY intézményi háttérrel, a mentő minden további nélkül abba az intézménybe fogja beszállítani a kismamát, nem pedig az ügyeletesbe! És itt jön egy újabb anomália... 11 hetes terhesen mi a helyzet a terhességi kiskönyvvel? Abban kell, hogy rögzítsenek egy intézményt, ahol majd a szülést fogják levezetni... Akkor most nem volt kiskönyv???? Vagy esetleg volt kiskönyv, de senki nem nézte meg, hogy csóri kismamát hol kéne ellátni???? És ha ez így történt, akkor a kismama miért nem kérdezte meg, vagy m,ért nem járt utána pontosan????????

Vannak kacifántos történetek az egészségügyben, ezt nem tagadom! Ugyanakkor vannak öntörvényű, magánakciózós, és helyreigazítást követően rendkívül besértődős betegek is!!!!! Az éremnek mindig két oldala van! Lehet csúnyákat írni csúnya dokibácsikról és csúnya nővérkékről, de nem ártana elgondolkodni, és ÉSSZEL!!!! csinálni mindent! Tudatosan megtervezni, ha már megadatott, hogy gyermeket várunk, hogy ki az, akinek bizalmat szavazunk, azt hol, milyen elérhetőségeken, és MELYIK KÓRHÁZBAN!!!! találjuk meg. Annak se ártana utána járni pontosan, hogy ha egy adott kerületben lakom, akkor melyik az a kórház, ahová pontosan tartozom körzetileg, és biztosítani azt, hogy ott legyen BETEGKARTONOM!!!!, ha esetleg a "sztárnőgyógyászom" mégse praktizál sehol, akkor utóbbi biztosítson engem arról, hogy van intézmény, ahol fogadnak, ha baj van! Mert ismerős ide, vagy oda, betegkarton híján olyan intézményben, amihez se lakcímemnél, se egy fogadott orvosomnál fogva SEMMI KÖZÖM!!!! ott jó hogy a kutya se fog velem foglalkozni.

Ez is hosszúra sikerült, de muszáj volt, hogy jelezzem: A sok negatívum és hiányosság ellenére NEM MINDENÉRT A KÓRHÁZ ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGY A HIBÁS!!!!!

Legközelebb nem ártana lépésről-lépésre tervezni, ésszerűen és következetesen, minden tekintetben tudatosan eljárni a Szülőpárnak!

Cilandi 2013.11.17. 09:28:46

@diverticulum: Apósom 40 éve mentőzik, és tudom nagyon jól, hogy mi történik egy riasztásnál! Naná, hogy hazugság az egész! És arcátlan! Meg eleve bűzlik az egész sztori... Szegény kismamát nemhogy a kórházban nem látja el senki, már a mentő se megy ki hozzá! :/ Összeesküvés elmélet és sajnáltatás mesterfokon!

2013.11.17. 10:48:24

@Cilandi: "Ha van fogadott orvos, az bepecsétel a terhességi kiskönyvbe, ahol tesz egy nyilatkozatot, hogy a terhesség gondozását és a szülés levezetését vállalja adott, XY intézményi háttérrel"
Nekem is volt fogadott orvosom de a kiskönyvben nem volt semmi ilyen nyilatkozat mint amit írsz, de most meg is keresem, bár biztos vagyok benne.

Cilandi 2013.11.17. 14:50:35

Lehet, hogy saját magától nem pecsétel be a kiskönyvbe, de meg lehet beszélni Vele, pont az olyan esetekre, ha a választott orvos nem a körzeti intézményben, hanem másik intézményben praktizál. Ezt elsősorban szülés előtt kell egyeztetni, letisztázni (de leghamarabb a 36-ik héttől). Onnan tudom, hogy a Nővérem se a körzeti kórházban szült, mégis biztosította a magánorvos a kórházi hátteret... Ezért nem is értem ezt az egész történetet, hogy hová tűnt a terhesgondozást végző orvos, amikor a kórházban tartózkodásról és a műtét elvégzésének esedékességéről esett szó????
Én sem a saját körzetembe járok orvoshoz, hanem elég messzire attól, de már kötöttem ki én is a fogadott orvosomnál az ügyeleten... De ha egy orvos elkezdi és vállalja a terhesgondozást, elvégzi a vizsgálatokat, dokumentálja és regisztrálja a terhességet, elméletileg pecsételi a kiskönyvet... Akkor hogyhogy nem vállal kórházi ellátást és hogy adhat át idegen orvosnak válságos állapotban lévő kismamát????
És a kismama ilyenbe hogy mehet bele?????
Lehet bármilyen szükszavú is egy orvos, a kórházi hátteret akkor is tisztázni kell, és ez a KISMAMA!!!! kötelessége, ha az orvos magától "nem árulja el" (???) mely intézményben lehet Őt utolérni. Akárhogy is gondolkodom ezen a sztorin, itt ebben a történetben két ember a fő hibás:

1: A fogadott orvos, de Ő csak a dolgát tette: adott eszközökkel végezte a terhesség megállapítását és a kapcsolódó vizsgálatokat. A kilétét továbbra is kérdés övezi... Nem beszélték meg a családdal, hogy hol fog zajlani a szülés, indokolt esetben a kórházi ápolás? Magára hagyta a kismamát amint kórházba kellett küldeni? Volt egyáltalán kórházi háttere? Ha nem, akkor miért nem tájékoztatta erről a családot és hívta fel a figyelmet arra, hogy kellő intézményi háttér megléte szükséges? Vállalta volna egyáltalán a szülés levezetését? Vagy egész egyszerűen csak cserbenhagyta a dokija? Akkor viszont miért a kórház, és miért a többi orvos a hibás? Miért nem a cserbenhagyó orvos?

Ennyi letisztázatlan kérdés mellett egy kismama hogy teheti azt meg, hogy továbbra is kitart az orvosa és az intézményi háttér hiánya/bizonytalansága mellett???? FELELŐTLENSÉG!

2: A kismama a legnagyobb hibás, mert nem gondolván az első trimeszter veszélyeire szépen és ész nélkül hagyta annyiban a dolgokat, és a kérdés cseppet sem izgatta, hogy ha bármi történik, hová, melyik kórházba kell mennie... Vagy az a kérdés sem izgatta, hogy hol, hogyan, kinél fog megszületni az a gyerek?????
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása