Életemben nem szégyelltem még magam annyira

2011.09.14. 06:00

Kedves Olvasók!


Előre szólok... hosszú lesz.


2011. április végén teherbe estem. Boldogok voltunk férjemmel, mert mindketten gondolkodtunk már a gyermekvállalásban. Kb. 8 hetes terhes lehettem, mikor kiderült egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával. Igyekeztem körültekintő lenni és kérdezni, amit csak lehetett, de “ki”választott nőgyógyászom (sokéves tapasztalatából kiindulva) nem volt bőbeszédű, mondván, hogy majd mindent megtudok szép sorjában, mire hogyan kell figyelnem.

 


Történt egy délután a 11. hétben, hogy egy erős vérzésem lett, minek következtében egy tárgyalás kellős közepén vérben úszva a férjem vitt el orvoshoz. Akivel már történt ilyen, tudja, hogy... szó szerint "megállíthatalan"a folyamat... az orvos megnézett, megnyugtatott, hogy hematómám van, szerinte feküdnöm kellene, mert a terhesség veszélyes lesz így, viszont táppénz nem sok lesz, mit akarok, döntsem el. Szerinte írassam ki magam, szigorú fekvés és pihenés javasolt, egyéként minden rendben van a picivel. A legnagyobb örömünk az volt, hogy aznap kaptam egy kis képet a babáról és hallhattam első szívverését élőben is. Volt kézzel fogható bizonyítéka babóca létezésének.


1 hétig feküdtem otthon, mikor visszarendeltek kontrollra, akkor már kezdett csillapodni a vérzés is. Aznap ért az első sokk, miszerint kiderült, a magzatom már kb. 1 hete halott! Elvetélt, ez van! Nyugodjon meg, másokkal is történt már ilyen! - közölte az orvos szenvtelenül.


Még aznap beutalt a MÁV kórházba, hogy ki kell venni a magzatot, nehogy fennálljon a fertőzés veszélye. 1 órán belül összepakoltam és a férjemmel bementem a kórházba, hogy akkor itt vagyok, jöttem, tessék szíves segíteni. A nőgyógyászom szerint kb. 15 perces az egész műtét és mehetek is haza.


Aznap közölték, hogy nincs szabad hely legalább 1 hétig, és különben is, ez nem így megy. Mondjam meg, hogy kinek a kije vagyok, miért ide jöttem, ki küldött ide, és miért pont ide. Mondtam, hogy ide tartozom területileg, ide utaltak be, ez és ez az orvos. Nézegették a papíromat, aztán hosszas fintorgás és csapkodás után közölték, hogy akkor sincs itt helyem, menjek haza, jöjjek vissza éhgyomorra másnap reggel. Férjem másnap reggel visszavitt, közel 2 órát várakoztunk türelmesen, mikor az aznapi orvos megkérdezte, hogy: Mondjam meg, hogy kinek a kije vagyok, és miért ide jöttem, és ki küldött ide, és miért pont ide? Ugyanaz a válasz, mint előző nap. Hely nincs, menjek haza, talán jövő héten jöjjek vissza, monjuk hétfőn, addigra talán az idő is mindent “elintéz”. Így mentem haza 2. nap is, teljes feszültséggel, idegeskedéssel, hogy mit kell(ene) csinálnom, és mit nem, de arról senki nem tájékoztat, hiába kérdezek, csak várjak türelemmel.


3. nap a nagynéném (aki a Bajcsy-ban dolgozik) intézett az egyik kollégájával egy befekvést 7:00-re, menjek éhgyomorra, és mindjárt túl is esek az egészen. Jó. 3. nap reggel bejelentkeztünk a recepción, vártunk türelemmel. Kb. 3 óra várakozás és éhezés után próbáltuk megkeresni az orvost, mire közölték a nővérek, hogy a doktor úr ma nem is dolgozik, de felhívják, beszéljek vele. A doktor úr közölte, hogy ő éppen a telkén van, legyek szíves keresni valaki mást az osztályról, mondjuk dr. XY-t, ő biztos tud segíteni. Meg is találtuk a folyosón, férjem illedelmesen bemutatkozott, elmondta, hogy jártunk és, hogy őt ajánlották, hogy segítsen nekünk. Dr. XY fennhangon elkezdett velünk ordibálni, hogy mit képzelünk mi, kinek a kije vagyunk és miért pont őt zaklatjuk ilyenekkel, és nem ér rá más betegeivel foglalkozni, és különben is neki annyi munkája van, üljünk le, majd ha valaki ráér, ránk fog nézni!


Meg mondom őszintén, életemben nem szégyelltem még magam annyira, mint akkor reggel. Minden szempár minket nézett, majd elsüllyedtem szégyenemben. Hazamentem, és annyit mondtam a férjemnek, hogy elmegyek dolgozni, talán az idő majd mindent megold. Még aznap éjszaka megindult a spontán vetélés (szerintem az elmúlt 4 nap idege gyűlt össze), kb. 3 óra szülési vajúdás után (amit ismételten senki nem mondott, hogy milyen lesz és mit kell ilyenkor tenni!), felhívta a férjem a mentőket, akik kétszeri telefonálásra sem jöttek ki, mondván, hogy oldjuk meg a bejutást valamelyik kórházba, mert ez nem sürgős eset. Értem én, de a férjem meg nem egészségügyi szakember, hogy tudná, mit kell egy össze-vissza vérző, a görcstől földön fetrengő felességgel csinálni ilyen helyzetben. A válasz, vigye be valahova gyorsan, mert ez vetélés lesz. Köszönjük.
Beestünk éjszaka fél 12-kor a MÁV kórházba, ahol a recepción kb. fél óráig várakoztattak egy általunk kért tolószékben (mert nem gondolták, hogy szükségem van rá! – pedig látható jelei voltak annak, hogy a görcsöktől lábra állni nem tudtam, négykézláb másztam ki az autóból), mivel ügyeletes orvos valahol éppen valakit ápolt. Ok. Azalatt faggatták a férjemet, hogy miért ide jöttünk, ki küldött minket ide... no comment.


Felvittek a nőgyógyászatra, ahol újabb jó fél órát ültem a saját “piszkomban”, mivel nem tudnak velem most mit kezdeni. Majd betoltak egy szobába, ahol az orvos egyből azzal kezdte, hogy ettem-e mostanában valamit. Igen. Miért? Mert nem gondoltam, hogy most azonnal vetélni fogok. Ezért.


Férjem vetkőztetett le és tett tisztába, úgy kellett “betétet” kérnem magam alá, mert ugye a természet nem foglalkozik a körülményekkel. Egy nővér nem jött be segíteni, mindent a férjem tett rendbe körülöttem, ezúton is ezerszer köszönöm neki, hogy férfi létére olyan dolgokat tett, amit már én nőként szégyelltem.

 


Miután “kiürültem”, amit mint mondta az orvos, meg kellett várni, kitisztítottak és befektettek egy terembe (fogalmam nem volt, hogy hol vagyok, mivel toligáltak össze-vissza és mindenhol sötét volt), infúzióra kötöttek és otthagytak. Kb. másfél óra múlva azt vettem észre, hogy az infúziós tasakban a vérem folydogál vissza, és sehol senki a három ágyas szobában (ennyit arról, hogy helyhiány van). Úgy ahogy voltam, infúzióval a kezemben felkeltem és meztelenül kimentem a folyosóra, hogy nővért keressek, mert nem gondoltam, hogy ennek így kellene maradnia. Szó szerint senkit nem találtam a nővérpultnál, a konyhában, a szobájukban, sehol. Valószínű, hogy volt valahol hívógomb, de gratulálok annak, aki ilyen helyzetben ezt észreveszi... bementem a szobámba, kihúztam a branült, elmentem wc-re, és remegve vártam a reggelt, hogy minél előbb hazamehessek.


Az orvos, aki ellenőrzött, meg is sértődött, hogy miért nem vagyok hajlandó legalább 1 napot bent feküdni, mert akkor ők most ezt nem tudják hogy elszámolni! Köszönöm, tényleg jól esnek ezek a szavak. Délután bementem az orvosomhoz és közöltem, hogy adja ki a táppénzes papíromat, holnap vissza akarok menni dolgozni. Ott meg az asszisztens förmedt rám, hogy ez nem így működik. Miért nem telefonáltam, hogy én időközben elvetéltem (éjszaka 1:00-kor??), mert most neki erre a kórházi napra egy másik papírt kell kitöltenie és most akkor neki ez plusz munka...


Ezek után annyit szeretnék megkérdezni, hogy miért és mire is fizetek TB-t? Miért is kell eltartanom ezt az egész bandát közpénzből? Miért kell hallgatnom minden egyes alkalommal, hogy kinek a kije vagyok és miért ide jöttem??? Miért is akarnak ezek az emberek, ilyen mentalitással ebben a szakmában dolgozni?


Megjegyezném, ha én így viselkednék egyszer is a munkahelyemen vagy az ügyfelekkel, már rég ki lennék rúgva... nem közös megegyezéssel... fegyelmivel.


Eny
 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macska69 2011.09.14. 06:59:58

Szegényke... Remélem testileg-lelkileg is gyógyulsz már... És le a kalappal a férjed előtt! Nagyon sajnálom, hogy ilyen szemmel láttad az egészségügyet, úgy látszik én szerencsés vagyok, mert bár volt nekem is rosszemlékű vetélésem -pont a párom születésnapján...- velem emberségesen viselkedtek az orvosok. Az orvosok. Mert a betegeknek meggyőződése volt, hogy én biztos "elcsináltam a gyerekem" és olyan megvetően néztek rám, hogyha egy szobába kerültünk volna, tán éjjel meg is fojtanak...
Kívánok mielőbbi regenerálódást és hitet az orvosokban. Egy újabb babavárásnak nem futhatsz úgy neki, hogy azt hiszed, csupa sintér keze közé kerülsz.

Ugyandehogy (törölt) 2011.09.14. 07:13:09

én nem gratulálok a férjedhez, mert szerintem ez a normális.

a tested működésén meg nincs mit szégyellni.

macska69 2011.09.14. 07:39:53

@Babette_: Oké, de arra az esetre értem, hogy sok férj - egyáltalán férfi- vért lát és elájul, akármilyen lelkesen segít, az első vérfolt láttán már őt kell ápolni.

Ugyandehogy (törölt) 2011.09.14. 07:55:16

@macska69: az is normális.
én csak a hozzáállásra gondoltam.

serfecs (törölt) 2011.09.14. 07:59:38

Ez borzasztó :-(
A kinek a kije az új szabályozás miatt van, ami egy meglévő, de elfeledett szabály szigorítása: MÁV-ba és Honvédba csak MÁV-osok és "katonák", vagy azok hozzátartozói mehetnek. Nem pont ez a szöveg, de a lényege ez. tehát jogalap kell ahhoz, hogy ezek az intézmények ellássanak, különben ők ütik meg a bokájukat. Az, hogy ezt nem voltak képesek érthetően elmagyarázni, sajnálatos, ahogy az egész sztori az :-((

kutykuruty 2011.09.14. 08:08:20

Őszintén sajnálom mindazt, amin túl kellet lenned. A baba elvesztését és az utána következőket is.
Azt gondolom valahogy neked nagyon szerencsétlenül jöttek az események egymásután.
Hidd el ez azért nagyon nem jellemző és próbáld meg túltenni magad a múlton bármennyire is nehéznek gondolod.
De a következő terhességed érdekében szükségesnek érzem, már csak azért is, hogy akkor majd megbizhass az orvosodban.

Minél előbbi teljes lelki felépülést kívánok neked.

Dr.laikus PhD 2011.09.14. 08:37:32

www.aek.gov.hu/cikk/66/teruleti-ellatasi-kotelezettsegek

ÉS,

Igényjogosultak ellátása

Az ÁEK létrehozásával kapcsolatos kormányhatározat elõí­rja, hogy az új intézménynek gondoskodnia kell az elõdszervezetek igényjogosultjainak ellátásáról: ennek értelmében az ellátottak köre a jövõben is változatlan marad.

Az intézmény igénybevételére jogosult a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség minden aktí­v és nyugállományú hivatásos, szerzõdéses katonája, köztisztviselõi és közalkalmazotti státuszban dolgozó, vagy tanulói, hallgatói jogviszonyban lévõ alkalmazottja és családtagjaik. Igényjogosult továbbá az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, és a hozzá tartozó rendvédelmi szervek (rendõrség, határõrség, büntetés-végrehajtás), valamint a Vám és Pénzügyõrség, a hivatásos- és önkormányzati tûzoltóság, a katasztrófa-védelem, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok minden aktí­v és nyugállományú tagja és családtagjaik, a rendvédelmi tanintézetek hallgatói, továbbá valamennyi aktí­v és nyugdí­jas MÁV-munkavállaló és családtagjaik."

Az ÁEK megalakí­tásával a Kormány alapelvnek tekintette továbbá, hogy valamennyi igényjogosult magasabb szí­nvonalú ellátásban részesüljön, továbbá azt, hogy fejlõdjön az érintett szervezetek szakmai egészségügyi ellátórendszere.

Az igényjogosultságot részletesen szabályozó Kormányrendelet a Magyar Közlöny 2007/84. számában jelent meg.

Dr.laikus PhD 2011.09.14. 08:53:36

Nagyon sajnálom a történteket. :(((

Egy kétségbeesett helyzetben segítség és magyarázat nélkül maradni szörnyű.

Hihetetlen a történet.
Azt hittem itt én már mindent olvastam.

El Visco Stello (törölt) 2011.09.14. 09:16:41

Ez a sztori még akkor is gáz, ha egyébként mindenre van magyarázat. Az nem normális rendszer, ahol vagy tízezreseket, vagy seggberúgásokat kell kiosztani ahhoz, hogy történjen valami. Azzal az energiával, amit a hárításra fordítottak, akár megoldhtó is lett volna a probléma.

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2011.09.14. 10:26:52

Kemény amit mondok, de nem gratulálok a férjednek...

Ha az én feleségem elkezdene vérezni a hasában a gyerekemmel, nincs az az orvos vagy atyaúristen aki elmozdít a kórházból...Bármi is történik az egészen biztos, hogy a feleségemet akkor és ott ellátják...

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2011.09.14. 10:28:09

Annyit hozzátennék, hogy édesanyám 15évig dolgozott a szülészeten mint főnővér így nagyjából tudom mi merre hány méter...nincs az az orvos akit ne lehetne meggyőzni, hogy lássa el a beteget...

Enystone 2011.09.14. 10:40:52

Köszönöm mindenki hozzászólását. Nem sajnáltatásból írtam meg, csak ki kellett írnom magamből, mert én sem hiszem el, hogy a XXI. sz-ban ennek így kell működnie tisztességesen adózó állampolgárok részére abból a pénzből, amit hónapról-hónapra befizetünk.

A férjemmel minket igazán az zavart, hogy mi nem járunk olyan gyakran még házi orvoshoz sem, hogy tudnánk, minek mi a menete. Miért nem lehet ezeket elmagyarázni egy első terhességet váró nőnek?
A másik: ha az orvos sem tudja, hogy területileg kihez kell beutalnia kórházba, én honnan tudnám??? Ha pedig nem fogadhatnak vmilyen szabályozás miatt a MÁV-ban, akkor minek oda utalnak be? Érdekes módon 1-2 megállóra van tőlem a Honvéd, a (régen) MÁV, a (volt) Szabolcs u.-i kórház, a Nyírő Gyula kórház és sehova nem tartozom az állandó lakcímemmel? Akkor hova? Ezt nekem kell(ene) kitalálnom? Én azt teszem, amit az orvos mond, hiszen bíztam benne, hogy ő tudja, mit kell velem tenni.
De már látom, hogy feleslegesen. Nekem teljesen úgy jött le abban a helyzetben, hogy mindenki csak meg akar szabadulni tőlem.
Ez az, ami bánt, hogy aki igazán szeretne gyermeket, miért veszik el ilyen viselkedéssel a(z élet)kedvét? Vagy miért teszik még nehezebbé, ami egy kismamának amúgy is egy nehezen feldolgozandó esemény?
Vagy (amit nem akarok elhinni) minden csak a pénzről szól? Tényleg be kell álljak abba a sorba, hogy nekem ezért pluszban fizetni kell???

Mert akkor fizessen a minden éjszaka bedrogozott vagy alkoholista is, akit minden héten küldenek a kijózanítóba vagy napokig kezelik, mert nem tud magáról. Kérjék el tőle is a jattot minden alkalommal, amikor foglalkozni kell vele. Így lenne tisztességes...

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2011.09.14. 10:47:21

@Enystone:

Remélem minél hamarabb sikerült felépülnötök és újra próbálkoztok majd!

Dr.laikus PhD 2011.09.14. 10:54:13

@Enystone:

Bemásoltam. ÁEK lett a neve, köteles fogadni a területileg illetékes betegeket is.
Azon kívül sürgősségi ellátás is van, azon a napon mindenkit fogad.

Furcsa, hogy így bántak veletek. Jó a hírük pedig.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.09.14. 10:54:37

@Enystone: Egy gyors kérdés: melyik kerületben laksz hivatalosan?

Enystone 2011.09.14. 10:55:08

XIII. kerület. Hova tartozik? :)

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.09.14. 11:00:07

@Enystone: Dr. Laikus szerint ÁEK, de NEM a MÁV Kh-i telephely, ha jól gondolom, hanem a főépület a RK körúton. Ott kötelesek téged ellátni, sürgősen is, ha orvosilag indokolt.
Ez a MÁV-ban, Bajcsyban tapasztalt stílust, a kiabálást stb. azonban nem menti.
Sajnálom, ami veled történt.

Dr.laikus PhD 2011.09.14. 11:02:46

@Enystone:

46 SBO
05467 Budapest IV. kerüle 104849
16337 Budapest XIV. kerül 118411
23463 Budakalász 9111
25362 Dunabogdány 2847
30809 Leányfalu 2198
08457 Pilisszentlászló 894
04905 Pócsmegyer 995
26213 Szigetmonostor 1517
28413 Visegrád 1583

Budapest XIII. kerü 111166
Budapest XV. kerüle 86755
Csobánka 2644
Kisoroszi 694
Pilisszentkereszt 2040
Pomáz 13606
Szentendre 22420
Tahitótfalu 4247

04 Szülészet-nogyógyászat

Budapest IV. kerüle 104849
Budapest IV. kerüle 104849

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.09.14. 11:09:49

@Dr.laikus PhD: Akkor érthetetlen a hozzáállás.
Szakmailag nem tudom megítélni, hogy hibáztak-e, mikor hazaküldték, de sztem ilyenkor célszerű pár soros írásos utasítást adni, a félreértéseket elkerülendő (állítólag 20% hasznosul abból, amit az orvos szóban közöl a beteggel).

ccke 2011.09.14. 11:17:25

Budapesti ügyeleti, beutalási rend elég gáz, de ilyennek nem szabadna történnie! Ha az első kórházban nem látják el, mert területen kívüli, akkor legalább annyit meg kellene tenniük, hogy utánanéznek, hogy hova tartozik, neadjisten odaszólnak.

Nem értem, hogy miért nincs egy betegeknek is elérhető telefonos tájékoztatás, hogy kinek, mikor hova kell menni (a KÁNY ha jól tudom csak az EÜ szolgáltatóknak van)

Enystone 2011.09.14. 11:21:18

A Podmaniczky útra mentünk a MÁV-ba, mert oda küldtek, legalábbis a beutalón ez szerepelt. Köszönöm mindenkinek, legközelebb élelmesebbek leszünk és "erőszakosabbak" :)
Van arra lehetőség, hogy megmondja valaki, hova szeretne menni ilyen esetben legközelebb kórházba? Vagy ilyen csak az én álmaimban létezik?

Dr.laikus PhD 2011.09.14. 11:35:07

@ccke:

Nem is területen kívüli. :(((

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.09.14. 11:35:27

@Enystone: Egy ismerősöm nemrég az I. Női Klinikán kért és kapott hasonló helyzetben korrekt segítséget. Előtte telefonon érdeklődött, mert (érthető módon) az orvosok nem szeretik, ha csak úgy "beesik" valaki területen kívülről.

SusanneF 2011.09.14. 11:42:51

@Enystone: Nagyon sajnálom,hogy így jártál!
Mégis-ne veszítsd el a hited az orvosokban!
Van egy oldal,szívből ajánlom:
www.angyalokszulei.hu
Fórum része is van,ahol beszélgethetsz sorstársakkal...
Van orvos-ajánló része is,olyan orvosé,aki nem csak a testet,a beteget látja,kezeli,hanem tudja,hogy lelked is van,és érzéseid is...!
Mindíg is tudtam,hogy szerencsés vagyok,mert amelyik terhesség elkezdődött,abból fel is sírt a bébi....

SusanneF 2011.09.14. 11:46:27

@Enystone: Nem Neked kell magad szégyellni,még egy pillanatig sem!
Akik így bántak Veled,több helyen,több alkalommal,na,azok mélységesen szégyelljék magukat!!!
Én a helyedben egyik helyre,és egyik orvoshoz sem mennék vissza!
Hanem emelt fővel keresnék más lehetőséget!!Kell,hogy legyen...

Dr.laikus PhD 2011.09.14. 12:03:46

@Enystone:

A kérdés itt, hogy kinek vagy kije jogos, mert a fegyveres testületek és a MÁV dolgozók családtagjai is jogosultak igénybe venni az orvosi és kórházi ellátást.
Nem kell akkor a területileg ellátottak közé tartozzál.

Engem itt gyógyítanak. Területileg bizonyos betegségek esetén ide tartozom, de mindig megkérdezik ha először vagyok ott, MÁV, Honvédség, vagy csak hanyadik kerület...
Se a fogászat, se a rheumatológia ellátásom nem ide tartozik.

A többire meg Dr.Morcz tanácsát fogadd meg. Ha van rá mód, telefonálni - és áthidaltad a vállvonogatást.

Ittott 2011.09.14. 14:03:55

Velem nagyon hasonló történt nemrég a János Kórházban, szintén vetélésem volt. Én már úgy mentem be, hogy véreztem, ennek ellenére küldözgettek össze-vissza, nem akartak felvenni. Amikor már véres lett a pad alattam a betegfelvételnél, végre az egyik orvos hívta a műtősfiút, hogy hordágyon vigyenek a szobámba. A szobában WC nem volt, ha a férjem nincs ott, nem jutok el a WC-re, mert ömlött belőlem a vér és többször majdnem elájultam. A nővérkének az volt a reakciója, hogy még a paplant is összevéreztem. Ezen a történeten majdnem elsírtam magam, annyira hasonló és friss az "élmény".

Trackback 2011.09.14. 14:07:21

Most, hogy nincs vérzés, nincs sürgős eset, és megoldódott a probléma, visszagöngyölíteni a szálakat és faarccal szarrá perelni minden szereplőt és intézményt, aki/ami csak felbukkant a történetben, alsó hangon is ötvenmillió forint kártérítésre.

Az országhatártól öt méterre kifelé ez lenne a folytatás, gond nélkül megnyert perrel, büntetésekkel, eltiltásokkal.

Az USA-ban és a normálisabb EU-s országokban minden intézmény (a sarki fagyistól az autógyárig) retteg attól, hogy valaki beperli őt, mert tudják, hogy ha igaza van az áldozatnak, örökre lehúzhatják a rolót.

vkaresz6 2011.09.14. 14:09:01

Ez egy borzasztó egyszerű képlet. Nem a második harmadik sokadik alkalom után hanem az első alkalmával rögtön. Közölni az orvossal hogy vagy ellát vagy rendőrthívsz (mert életveszélybe sodor azzal hogy egy halott mahzatot benned hagy) és ha amiatt hogy csak így voltak hajlandóak ellátni ha neked bármiféle sérelmed esik (a nővérek és az orvosok nem nyalják ki a segged) feljelented tv újság rádió praxisblog stb az orvos nevével címével beperled a korházt az orvost a nővéreket a portást a mentőst stb. Ez nem játék. Az ilyennek börtönben a helye nem a rendelőben.

Trackback 2011.09.14. 14:09:34

@A Galaxis Elnöke:
"Az USA-ban és a normálisabb EU-s országokban minden intézmény (a sarki fagyistól az autógyárig) retteg attól, hogy valaki beperli őt, mert tudják, hogy ha igaza van az áldozatnak, örökre lehúzhatják a rolót."

Mármint a sarki fagyis szintje. Az autógyár szintű nagyválallat / állami intézmény meg mélyen a zsebébe nyúlhat a tízmilliókért.

Ittott 2011.09.14. 14:13:34

@Ittott: és az is érdekes volt, hogy reggel a doki úgy engedett el, hogy közölte "elláttuk jó tanácsokkal, hazamehet, zárójelentés pénteken". A műtét után orvossal nem beszéltem, semmilyen jó tanácsot nem kaptam, hogy mit nem lehet csinálni egy vetélés után.

sárga nyúl 2011.09.14. 14:14:41

Szörnyű. :( Mielőbbi felépülést kívánok.

mangorlo 2011.09.14. 14:16:30

ismerjük mink is a máv éjszakai ügyeletet, és azt a tolószéket, aminek az egyik kereke lyukas...

Dr. Bélus___ 2011.09.14. 14:20:18

Elárulok egy titkot: halott gyerekkel a méhben kurvára nem jó ötlet rohangálni az álmos könyv szerint. Tudod, erre rámehet a méhed is, és aztán nem lesz soha gyereked.
Szóval az eljárási rend: 1-részt ráborítod az egész bandára az asztalt (pl. "Én innen addig el nem megyek, amíg a dolgot el nem intézik vagy meg nem mondják, h melyik kórházba menjek! És ha valami baj lesz beperelem az egész kócerájt!"), másrészt felajánlasz valami szép összeget (mit tudom én, mondjuk 50e-t) csúszópénznek. Vagy csinálsz BÁRMIT, de el nem mozdulsz a kórházból, amíg ki nem szedték. Ha karakán férjed van, ezt elintézi, szóval én nem gratulálok neki.

Munkaadó 2011.09.14. 14:20:47

Az állami kórházakban hihetetlen bunkók mind az orvosok, mind a nővérek. Nekem szerencsém volt - megkaptam az egyetlen normálist. De idéznék néhány mondatot, amit tegnap hallottam a Fiumei úton:

Nővér: A Dudás Tibornénak megszűnt a csöpögése
Orvos ordítva (megzavarták): KI A F*SZOM AZ A DUDÁS TIBORNÉ???

Idős néni fekvőágyon (talán elesett): a jobb lábamat nem érzem nővérke...
Nővér ordítva (éppen beszélgetett egy másik nővérrel): MARADJON MÁR EGY PERCET CSENDBEN JÓ???

Orvos bejön ordítva: EZ A SOK HÜLYE NEM BÍR VIGYÁZNI MAGÁRA!!!

Én:
- fizetőssé tenném az egészségügyet (mindenki fizesse ki a kezelésének a 10%-át).
- megteremteném az összegből a versenyhelyzetet - minden kórház küzdjön a betegeiért. És privatizálnám őket.

Nem népszerű dolog a fizetős egészségügy, de egy velejéig romlott rendszert nem lehet másképp helyrerakni. Az orvosoknak nem lesz érdekük sose normálisan viselkedni így...

Valahogy megértem az otthon szülőket. A Bába nem viselkedik így.

axolotl77 2011.09.14. 14:23:22

Mi van? Hol vannak az ilyenkor megszokott ekéző trollok? Akiknek minden bejegyzésre az a reakciójuk, hogy TE nem érted meg az orvosokat, a személyzetet, meg az egész rendszert.
Szerintem máshogy bántak volna a hölggyel is, ha egy fenyegetően fellépő férjjel az oldalán jelent volna meg. Lsd. segélyosztáskor hangoskodók az önkormányzatnál kontra megszeppent ügyintézők.

serfecs (törölt) 2011.09.14. 14:27:54

@Enystone: én anno XIII. kerületiként a Nyírőbe tartoztam.

tódór piroska 2011.09.14. 14:31:10

@Enystone:
Szégyen, hogy ilyen megtörténhet. Őszintén szólva, nagyon nehéz mindezt elhinni, annál is inkább, mert saját környezetemben - beleértve mindkét oldalt - mégcsak hasonlót sem tapasztaltam soha, de természetesen nem kérdőjelezem meg mindazt, amit leírtál. Sajnálom a sok szörnyűséget, amin keresztül mentél, szívből remélem, hogy hamarosan részed lesz a problémamentes terhesség, gyermekáldás örömeiben is, férjed pedig már felkészülten, edzetten vehet részt az apás szülésben (ha akar).

Azért a "miért is kell eltartanom ezt az egész bandát..." kifakadást, bár felháborodásodat megértem, nagyon határozottan vissza kell utasítanom: nem a "bandát" tartod el, hanem a szolidaritáselvű társadalombiztosítás közös kockázatvállalási alapjába fizetsz járulékot, amelynek köszönhetően, ha ne adj Isten, Te, vagy bármelyik hozzátartozód súlyos betegség, baleset stb., miatt sok
millió forintba kerülő gyógykezelésre szorulna, azt a rendszer fedezni fogja.

Emulgeator 2011.09.14. 14:39:04

Azonnal válts nőgyógyászt, az első paraszt a történetedben ő volt. A többit minősíteni sem lehet. És semmi okod szégyellned magad.

elkoltozott. 2011.09.14. 14:40:04

Én ott háborottam fel igazán amikor a mentők nem jöttek ki. Én kétszer jártam igy..A mentők nem jöttek ki. Mindkétszer bepanaszoltam öket de először tafgadtak másodszor hazudtak a válasz levélben.
Ezek után mikor látom a napi szinten nyilatkozó mentős szóvivőt ökölbe szorul a kezem.
Úgy állítja be a dolgokat mintha minden rendben volna... a mentők időben odaérnek mindenhova stb stb..

Egy jóbarátom is 45 percet feküdt az aszfalton mire kiértek a mentők..

Szóval ha látjátok a TV-ben a szóvivőt, egy büdös szavát ne higyjétek el..

Bartush 2011.09.14. 14:43:39

Nem is csodálkozok, elképesztő állapotok vannak a magyar kórházakban. Nem csak anyagi, hanem erkölcsi téren is. Felháborító! Kívánom, hogy a következő terhességed gond nélküli legyen, és egészséges babátok szülessen.
Megjegyzem néhány hónap múlva én is a MÁV kórházban fogok szülni, területileg is odatartozok, és a fogadott orvosom is ott dolgozik. Eddig akármikor mentem oda (nem privát), mindig kedvesek voltak a nővérek is. Mindenesetre a cikk ijesztő.

Enystone 2011.09.14. 14:45:40

A Nyírő Gyulában megszűnt a nőgyógyászati közellátás, "csak" Róbert Károly Magánklinika van (és drogambulancia, meg mit tudom én mi) ahol a nőgyógyászat és szülés kemény pénzbe kerül(cirka 500e Ft-ért).
Szabolcs u-i kórház megszűnt, az ÁEK-ba nem látnak el, mert az "nem olyan köz"kórház, onnan is elküldtek már nem egyszer, hogy területileg nem ide tartozom. Akkor törött lábbal másztam le a lépcsőkön, mert nem láttak el. De ez egy másik, már említésre nem méltó sztori :)
Szóval én is azon vagyok az ilyen esetek után, hogy tegyük fizetőssé a betegellátást, versenyeztessük a kórházakat "mindent a betegért" alapon, és akkor senki nem érzi kiszolgáltatva és megszégyenítve magát, hogy kényszerből igénybe kell vennie az amúgy "alap"ellátásokat. Szerintem.

Apafarkas 2011.09.14. 14:47:07

@tódór piroska: aha, fedezni fogja...mint a vetélés utáni ellátást, lásd fentebb...

Ssanctuss 2011.09.14. 14:48:39

"Még aznap beutalt a MÁV kórházba, hogy ki kell venni a magzatot, nehogy fennálljon a fertőzés veszélye"

Ez (úgy tudom) egy olyan eset, ami a nem halasztható ellátás kategóriájába tartozik, ha az adott kórház nem tudja fogadni és ellátni a beteget - aminek ugye szigorúbb a jogi háttere, mint amennyire a beteg érdekeit szolgálja - , KÁNY szerint továbbítani kell, nem hazaküldeni, természetesen megfelelően dokumentálva. Ha volt beutaló, a "ki küldte ide és minek" érvényét veszti, lévén rajta van az orvos neve, pecsétszámmal, az ellátóhely OEP kódja, BNO kód, diagnózis, beteg adatai; egy kórházi dolgozó kb. 5-10 mp alatt eldönti, jogos-e a beteg kérése, faggatni nem kell.

A kedves nagynéni a legjobb szándékkal is butaságot csinált, nem beszélünk le olyan orvossal "randevút", aki nincs is ott, utána pedig végképp nem passzoljuk át másnak, orvosi berken belül ez amolyan "ha nincs ló, jó a szamár is"-ként érvényesül, és mivel nem tartozik az ellátó körzetbe, mondhat nemet, és fog is. Bajcsyba meg pláne nem küldünk ismerőst jó szándékkal.

A többi már emberi hiba, ezáltal némiképp szakmai is. Az első intézet nővérkéje valószínűleg túllépett a hatáskörén, az ellátó helyen az orvos (joggal, amúgy) aggódik az elszámolások miatt, amihez a betegnek semmi köze, és bár adott osztályon nem dolgoztam még, úgy gondolom, az ellátást benntfekvő helyen folyamatosan biztosítani kell. Igen, éjjel is.

benoke77 2011.09.14. 14:48:52

Senkinek nem kívánom, de ha hasonló helyzetbe kerülne, ne a hálapénzen gondolkozzon, hanem jól rángassa meg a dokit. Működik. El fognak látni hidd el ;-)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.09.14. 14:50:02

@elkoltozott.: szóvívőknek,már régen nem hiszünk el semmit. Az egy olyan állás.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.09.14. 14:54:22

@Munkaadó: Ezer sebtől vérző ötlet.

Ahol egy kórház van x km-es távolságban, ott a vereseny értelmezhetetlen.

Egy több milliós műtét 10%-kát ki képes fizetni? Miért is fizetem a TB-t...?

Enystone 2011.09.14. 14:54:38

Egyébiránt tényleg elnézést azoktól, akiket látatlanban lebandáztam, csak hirtelen felindulásból írtam. Azon túlmenően igyekszem őket is megérteni, hogy nekik is sokmindenben kötve van a kezük, sokat túlóráznak, mások után takarítanak stb.
De akkor oldják meg központi szinten maguknak, hogy ha valaki XIII. kerületi, akkor a 3-ból legalább 1 kórházban fogadják már a kerületben, vagy ha máshova tartozik kórházilag, akkor ott lássák el minden fintorgás és tili-tolizás nélkül. Ne kelljen már könyörögni, fenyegetni és asztalt borogatni ahhoz, hogy ellásák az embert, mert szerintem az mindkét félnek megalázó és további negatív megítélést szül (feleslegesen)!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.09.14. 14:56:21

Az én feleségem az első nap után hogy diagnosztizálták a nem-babát görcsölt és szinte lefeküdt a földre fájdalmában. Éhgyomrot mondták.

1. számú női klinika: a nődokink tolta az ultrahangos (szonográfus) doktornő privát számát, ő pedig a laborét, hogy ne kelljen várni, a doki pedig a fia volt, aki ugyan az osztályvezetővel és még egy másikkal elkezdték a tágítást és pár perc múlva altatták tolták be a műtőbe.

Egyetlen büdös fillért sem kértek. A magándoki igen, ő 8ezret, de UHt is csinált és "tanácsadást" is.

Baráti körben van aki a 6. vetélésen van túl... Van, hogy nem életképes a magzat a természet szerint és kemény döntést hoz. Nem is lehet tudni az okát még ma sem.

De azért a happy end: 15 hónapos a kislányunk és a legszebb akit valaha láttam és nagyon okos: két angyalka vigyáz rá...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.09.14. 15:00:04

@Van_mikrohullámú_sütőtök?:

Hja: területileg nem is oda tartoznánk. Kutya nem kérdezte, hogy akkor hova. Azt hittem, hogy mivel várólista van, így oda mehetsz ami Neked valamiért okés, akár 200km távra is.

Nem-babával viszont sürgősségi alapon bárhová, hiszen az életet veszélyezteti

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.09.14. 15:08:49

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: "15 hónapos a kislányunk és a legszebb akit valaha láttam és nagyon okos: két angyalka vigyáz rá... "
Úgy érzem ez a legszebb mondat amit olvastam a mai napon. Nagyon öregszem, mert csöpög szemem:(

serpico 2011.09.14. 15:16:30

Szomorúan de én sem dicsérném meg a férjet. Ha az én feleségem vérezne nem sétálnék ki szépen a kórházból h persze majd holnap reggel...
Pénz, orrba vágás, tökmindegy mi használ de megállás nélkül vinném az asszonyt egy szabad műtő felé magam előtt rugdosva az orvost meg az asszisztenciát.

igenember 2011.09.14. 15:19:12

Nem vagyok orvos de tisztában vagyok helyzetükkel.

Múltokriban majd lerobbant a fejem a helyéről ennek ellenére bementem (betámogattak) a körzetihez és kértem beutalót.

A legfontosabb: beutaló nélkül ne menj sehova. Még ha nyílt gerinctörésed van akkor is kérj először beutalót.

anyu 2011.09.14. 15:32:01

Hogy lehet ilyen lelketlenül bánni egy spontán elvetélt , vérző-görcsölő nővel ?

értem én, hogy sokszor túloznak a betegek, mert mindneki szubjektiv, de egy jó szót se birt egyik kórházi alkalmazott se mondni ? Nem egy magát összehányt részeget vittek be ( bár azzal se kéne úgy bánni mint az állattal )

Nagyon elkeseritő történet :-(

Advanced Flight 2011.09.14. 15:33:47

@Dr.laikus PhD: jó a hírük? Hát nem tudom, mire fel...tudnék mesélni :-(

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.09.14. 15:40:20

Nem olvastam vissza a hozzászólókat.

Szóval nekem is volt két elhalás utáni ab.-m a MÁV kórházba tavaly. Mindekét esetben a doki mondta, hogy érkezzem reggel éhgyomorra, kit keressek, mi a teendő. A nővérek korrektek voltak és nagyon jó fejek. A műtét valóban nem tartott sokáig. Reggel mentem és délután már otthon voltam zárójelentéssel mindennel együtt.

szigusievich 2011.09.14. 15:42:32

Nevetséges az egész, ökölbe szorult kézzel olvastam a történetet.

Mielőbbi jobbulást, minden szépet és jót kívánok a mamának!

Egyre inkább úgy érzem, hogy csak a legvégső esetben mennék kórházba. Drága nagymamámat három hónap alatt küldték finoman a másvilágra olyan ellátással és mentalitással, hogy ha nem élem át nem hiszem el.
Nem értek sem a szakmához sem a dolgok gazdasági hátterét nem ismerem, de valakinek SÜRGŐSEN rendet kellene tennie. :(((

Borstörő · http://gyerekmonopoly.blog.hu/ 2011.09.14. 15:43:50

Nem kételkedem a történetben, csak nekem nagyon jó tapasztalaim vannak a MÁV kórházzal. Teljesen le vagyok azon döbbenve, amit írsz. A nővérpultba mindig vannak (sajnos nagyon sokszor voltam ott a kivizsgálások alatt is), az orvosok udvariasak és készségesen mindent elmondanak.
Nem tudom elhinni, hogy azt mondták nincs szabad hely! Direkt az ilyen helyzetek miatt vannak szabad ágyak, és az is fura, hogy ilyen lazán elengedtek. Meg senki nem foglalkozott veled... biztos nem túloztál kicsit?

ritmikus csimpifon 2011.09.14. 15:47:32

A gond az, hogy az egészségügynek van egy belső, íratlan dogmarendszere, hogy mikor ki hova mehet, mikor mit lehet és a többi.

Az a baj, tisztelt felkent gyógyászok, hogy ezt a dogma/normarendszert a halandó hülyék nem ismerik. Nem kéne ezt valahol közzétenni, pl. egy közlönyben, vagy valami plakáton, vagy egy kiskönyvben stb.? Pl.:

- "Na te hülye, dől a s*ggedből a vér? Akkó csak úgy merd zavarni a doktor urat, hogy előtte beutalót kérsz."

- "Te marha, éjszaka görcsben fetrengsz? Akkó fel ne merd hívni az ügyeletet, mert az nem úgy múködik! Az nem arra való! Tedd azt, hogy..."

- "Kiloccsant az agyad az macskakövön? Ne hvj mentőt, mert azoknak éppen mást kell ellátniuk! Ilyenkor menj el a XIXIIXIX. kerületi ispotályba, de csak beutalóval, és ott..."

Az a baj, hogy e belső dogmákat csak TI ismeritek, a földi, barom halandó NEM. Amúgy nevetséges, mert ez olyan, mintha én - szoftverfejlesztő létemre - jól lecseszném a júzert, ha bénázik, hogy miért nem ismeri a Java vagy a C++ nyelvet belülről, mert nehogymá velem szórakozzon. Úgy kirúgnának a vérbe, hogy mehetnék kukázni. Ja, hogy állami szektor, értem...

Amúgy a posztolónak meg túl fehér a bőre. Az volt a baj.

EZVAN!!! 2011.09.14. 15:49:13

Részvétem blog szerzőjének!
És igenis, nagyra becsülendő a férje magatartása!

A poszthoz nem szeretnék hozzászólni, csak Babette megjegyzése gondolkodtatott el nagyon.
Valóban normális, elvárható egy ilyen viselkedés egy férjtől?

(Igen, nőnemű vagyok. és igen, van ezügyben rossz tapasztalatom...De nem panaszkodni akarok, őszintén kíváncsi lennék a véleményetekre, mi az elvárható magatartás. És ha nem így tesz egy férj, akkor az minek minősül)

adren 2011.09.14. 15:56:55

Igazabol nem ertem a posztolot. Valoszinuleg nem segedmunkas szintjen van ha targyalasrol jon ki, megis fogalma sincs arrol a mai netes vilagban hogyan zajlik a szules, alapellatas, de meg arrol sem ki az ellato-korzetebe tartozo korhaz stb Ezt az infot ma mar nem luxus beszerezni, forumok sora, meg folyoiratok is, tars-terhesek tapasztalati trecspartija vegtelenul rendelkezesre all.

Folyamatosan hagyja magat lerazni (fogadott orvos nem mond semmit - kerem akkor miert is fizetsz neki?)
(korhaz elutasitja - mondjuk ezt megertem ha nem ellato, megsem kellett volna annyiban hagyni es szepen hazamenni dolgozni, min jegyzokonyv felvetele)
(hagyni hogy lerazza oket a mentos diszpecser, minimum hangfelvetellel es mediaval valo enyhe megemlitest tettem volna)
(utana meg nem talalja a novert es szepen ezert 1 nap utan hazaugrani - jogos korhazi panasz, mert az oep fele ok is elszamolnak)

Megis mit gondolt? Sztknal nem nyaljak ki a segget, ez a mai magyar valosag. Nincs penz - nincs jopofi akarhogy is haborog a lelkiismeretunk ez van ma. Egy vetelesnek szovodmenyei is lehetnek, szepszis a bentmaradekok miatt... Utana meg megy perelni mert, miert is? Nem lattak el? Hiszen sajat felelossegre hazament (ezt valoszinuleg alairattak), jegyzokonyv a tobbi elozo korhazi latogatasokrol pedig gondolom sehol...

Kemeny leszek, de ilyen az elet: ne haragudjon nem ertem mit vart ha fel sem keszult alapszinten sem. Simogassuk meg a buksijat? Hogy ismet egy felelos szulo alakul?

Felre ne ertsen senki, nem tamogatom a halapenzt, nem is adok sehol, de az a minimum felkeszules hogy un. 'tudjuk mi jar' az sztks befizetesunkkert alapellatason.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.09.14. 16:00:53

@batgirl:

Ezen az oldalon is csöpögött... Sok szenvedés volt, fizikailag is mindkettőnknek borzasztóan fájt de utána hónapokig lelkileg. Nagyon vigyáztunk pedig, minden előírás-szerűen, de valahogy szívbemarkoló volt az utcán is meglátni egy kisgyereket és feleségem szemét, hogy az övé is lehetne.

Valami hihetetlen, hogy most egyetlen huncut kacagás vagy az a szó, hogy Mammmma vagy Opa el tud annyi rossz dolgot törölni :)

tasslehoff 2011.09.14. 16:14:33

Félve kérdezem meg, a Hippokratészi eskü és a hivatástudat mégis hol van?
Ezek az emberek hivatkozhatnak bármire, az esküjük arra kötelezné elvileg őket, hogy segítsenek, de legalábbis ne ártsanak. Ez nem függhet attól, hogy mennyi fizetést kapnak. Ha mégis ettől függ, akkor ezek az emberek nem a nekik való pályát választották.

adren 2011.09.14. 16:17:20

Naivitas itt a Hippokrateszi eskure appellalni. Kb olyan mint betorotol kerdezni hogy olvasta-e a Bibliat... :-)

Konyorgom, a mai valosagban eltek?

xstranger 2011.09.14. 16:19:24

PONTOSAN ugyanez a tortenet zajlott a felesegemmel meg velem kb 7-8 evvel ezelott mas korzeti rendelovel, mas korhazzal, de egyebkent ugyanez. Akkor a megoldas az volt hogy besetaltam a Schopf Mereibe, a doki mondta hogy hely itt sincs de majd megoldjuk valahogy, meg aznap este (vagy talan masnap megmutottek). Mondjuk az a korhaz se letezik mar.

Elso gyerek elott nagyon megrazza az embert, de igy utolag ket gyerek utan mashogy nezek erre az epizodra vissza . De ket harom jo szo akkor sokat segitett volna (a muto doki sokat segitett kesobb). Szoval rengeteg veteles van csak nem veri nagydobra senki.

Idet 2011.09.14. 16:22:20

Rémregény. Tényleg csapkodni kellett volna az asztalt a férjnek, mert a bennmaradt halott magzat nem vicc.

Együtt érzek veled. Nem elég a fájdalom, a rémület, meg az a tudat, hogy a baba meghalt, még egy sereg tahót is elviselni...

Magyarország lassan kezd valami hihetetlen szintre süllyedni. Most olvastam valahol a görögökről, hogy a dél Dániája akartak lenni, de csak az észak Ugandája sikerült... nagy baj ez.

Biga néni 2011.09.14. 16:23:33

Enystone, nagyon sajnálom, ami Veled történt, azt pedig különösen, hogy így kellett megélned.
Egy vetélés ide-oda küldözgetés és bunkóság nélkül is nagyon ki tudja készíteni az embert. Nekem szerencsém volt, jó helyen műtöttek, kedvesek és empatikusak voltak. Nemrég voltam ott újra (más miatt), és még így is felkavaró, pedig nem tegnap történt már és született is azóta egészséges gyerekem.

Más, szakmai kérdés.
Többen írták, hogy életveszélyes meg sürgős, stb. Ez meglepő számomra, mivel anno egy csütörtöki napon derült ki az UH-n, hogy kb. egy hete halott a magzat és csak következő hét pénteken került sor a műtétre. (Addig labor, EKG, altatóorvosi vizsgálat meg hasonlók.) Tehát szumma kb. 2 hét volt...
akkor most veszélyes vagy sem?

vernarancs 2011.09.14. 16:25:16

Remelem a tuzoltok is hasonlo hozzaallassal fognak dolgozni ha ezeknek a nem-orvosoknak veletlenul eg a hazuk.
A paraszt, lekezelo stilus nem penz kerdese.

Avenarius 2011.09.14. 16:35:23

nagyon sajnálom, hogy így jártál. priviben szívesen megadom egy olyan nőgyógyász elérhetőségét (nő az illető), aki visszaállítja a bizalmadat az orvosokban.

ifjonc 2011.09.14. 16:36:45

Hát ez szörnyű történet. Minden szava hihető. Szakmabeliként sajnos láttam hasonló felháborító dolgokat. Gyakran megrökönyödöm hogyan tud embertársaival ilyen durván, tapintatlanul megalázóan bánni egy-egy orvos v. ápolószemélyzet. A szülész nőgyógyász szakma ilyen szempontból kritikán aluli(nem állítom persze, hogy nincs kivétel). A posztíró felemlegeti a befizetett tb-t. Jó kérdés. Miért fizeti? Orvosi fizetésre, életpálya modellre, továbbképzésre, de még alapvető gyógyszerekre sem telik. Külföldre készülök dolgozni. Nem élek a kormány által felajánlott ösztöndíjprogrammal. Nincs lelkiismeret furdalásom. Jelenleg nem lenne semmi haszna az országnak abból ha itthon maradnék. Anyagi ráfordítás, diagnosztika, gyógyszer, alapvető eszközök nélkül igencsak bajos gyógyítani. Nem is beszélve a pihenésről, regenerálódásról amire ugye végképp nincs keret. Csak az egyetemen felszedett tudással a továbbképzés, tanulás forrásait elzárva nem lehet tovább lépni. Magyarországon (főként vidéken) nincs egészségügyi ellátás! Nem tudnám összeegyeztetni a lelkiismeretemmel, hogy úgy megyek haza, hogy ma sem értem el semmit, nem tudtam igazán segíteni és a nagy semmiért még pénzt is kapok. Annyi jutna osztályrészül, hogy úton-útfélen egy kalap alá vennének a posztban említett tuskó kollégákkal. Én tehát megyek, ők továbbra is maradnak. Nem ítélhet el senki. Főként az "ez is csak olyan", "ez is zsebreteszi", "őt se kell ám félteni", "fizesse is vissza:-)" stb. rosszindulatú mentalitással rendelkező (sajnos döntő többségben lévő) emberek. A kollégiumot én (ill. akkoriban a szüleim) fizettem, az ennivalót, több százezerre rugó tankönyveket, eszközöket én álltam. Anatómiára kézfertőtlenítőt, gumikesztyűt stb. mi diákok vettük. Csak a szüleimnek tartozom elszámolással. Ők taníttattak súlyos anyagi ráfordítással és nem az állam, nem is a hőbörgő adófizetők. Az ösztöndíj nevetségesen kevés az orvosin. Volt, hogy 5 egész feletti átlagra nem kaptam semmit (kreditrendszer). A diákhitelt is én fogom visszafizetni. Az államnak jó nagy haszna lesz belőle. A szüleim érdekében megyek külföldre is. Ne kelljen pár évvel a nyugdíj előtt lakást venniük a felnőttkorú fiúknak. Szégyen ami ebben az országban megy.

Enystone 2011.09.14. 16:39:49

@adren:
Igen, igazad van. Olvastam, nem keveset. De ha jól vettem ki a fórumozók hozzászólásaiból, mindenki másként éli meg a vetélést. Van, aki észre sem veszi, van aki pedig ún. "szülésként" éli meg erős görcsökkel és fájdalmakkal, amire nem kap(hat) fájdalomcsillapítót. Első vetélésnél Te milyennek írnád le, ha soha nem volt benne részed?
Utána olvastam abban az egy hétben, amíg otthon voltam annak is, hogy mi is az a hematóma, mert még azt is annyival intézte el az orvos, hogy terhesség alatti vérzés. Ez szerinted magyarázat? Megkérdeztem, hogy mitől? "Talán megemeltem valamit" válasz. Kérdeztem, hogy előfordulhat-e még ilyen? Igen, előfordulhat - volt a válasz. Mitől? "Bármitől."
Szerinted ezek válaszok egy orvostól??? Plusz, miért kell mindent harapófogóval kiszedni, miért nem lehet páciensként kezelni? Olyan nagy kérés ez?

Sztk-s orvosom volt, nem fogadott, mivel az első trimeszterben voltam, és az orvos annyit mondott, hogy elég 3 hónap után orvost választanom, ha már biztosabb a terhesség megmaradása, addig járjak ide terhesgondozásra.
Ezt nem lehet elvárni egy sztk-ban, akkor mit??? Légy szíves sorold fel, szeretnék erre hivatkozni :D

Igen, saját felelősségemre jöttem el az éjszakai történtek miatt, szó szerint otthagytak. Fel kellett volna ébresztenem valamelyik beteget az egyik szobából éjszakai kóválygásom közepette?
A többi (nem tőled jövő) kérdésekre válaszul pedig: a férjem mindig mindenhol ott volt, akkor is, amíg ki nem toltak a műtőből, végig velem volt, csak fél 2 körül ment haza, mert megkérték, hogy ez nőgyógyászat, férfiak itt nem tartózkodhatnak éjszaka.
Hajnali 4-ig újratakarította a lakást, mert nem bírt az idegességtől aludni, szegény :)

Lehet, hogy konzervatív vagyok, de a mai fiatalokhoz képest tisztelettudóbb neveltetésemből adódóan nem borogatok asztalt, nem ordítozom senkivel, nem könyökölök, csak hogy előbbre jussak bármilyen téren, és nem gondolom, hogy ennek ez a menete kis hazánkban.

Arra válaszul pedig, hogy egy férjnek ez a kötelessége, szerintem meg nem. A nővéreknek lett volna, de ők sehol nem voltak. Nem gondolom, hogy egy férj kötelessége vagy tiszte vetélő nőt teljes körűen ellátni és végig nézni, ahogy a felesége terpeszt egy ágyon és remeg a görcsöktől, majd törölget össze-vissza, ami éppen kijön belőle. Nos, ezt mindenkinek az egyéni ízlésére bízom. Véleményem szerint akkor sem az ő kötelessége.

midnight coder 2011.09.14. 16:42:14

@adren: Bassza meg a kurva anyját az az egészségügyis aki így áll a dologhoz. Én elhiszem hogy kevés a pénz, de ha nem akarja ezért a pénzért tisztességesen csinálni a dolgát, akkor menjen el a picsába hentesnek, aztán ha kiürültek a kórházak akkor állam bácsi majd elfilózik azon hogy megoldja az egészségügyet (= tesz pénzt a rendszerbe). De azzal hogy szarul végzik a munkájukat azzal a felkiáltással hogy nincs pénz, többet ártanak mint ha be se mennek.

2011.09.14. 17:01:04

Ez nagyon durva.

bool 2011.09.14. 17:04:38

Sziasztok,
végig olvastam az írásod, hááát, szörnyű. Először is mielőbbi testi és lelki felépülést kívánok neked. Sajnos ma ez már nem egyedi eset. Felháborító volt olvasni amin keresztül mentetek. A férjed igenis ott volt melletted, azt tette, amit abban a pillanatban és helyzetben a legjobbnak látott. Igazatok van, megérdemelték volna az asztalborogatást is, de nem mindenkinek ez az eszköze. Az pedig, hogy férfi létére a felesége mellett megtette, amit kellett nem vitás. Nem az ő feladata lett volna a vérző feleségének az ellátása. Először (és remélem utoljára is) került ilyen helyzetbe, egyszerűen emberi módon próbálta megoldani. Tudom nem mindig lehet. Tudok azonosulni az érzéseddel is, bár nekem nem vetélésem de egy méhen kívüli terhességem volt. És, hogy az előző mondatomra visszatérjek balhéznom kellett. Ha nem "verem magam" az életembe kerül. Ugyanis az orvosom szentül meg volt győződve arról, hogy ez egy sima terhesség. Neki sima volt, hogy a földön kúszva görcsölök és vérzek. Aztán az unásig csörgő telefon után nagy kegyesen másnap reggel behívott egy ultrahangra, hogy akkor nézzük miről beszélek. Egy fél percig mozgatta csupán az ultrahang fejét és felugrott, azonnal műtő felkiáltással. Addigra "csak" akkora volt a baj, hogy az én drága orvosom még a műtétet se merte bevállalni, átpasszolt egy vadidegen kezébe. A jó istennek köszönhetően még időben sikerült megműteni, így köszi jól vagyok. De ez, ami itt az egészségügyben általánosan megy az katasztrófa. És még lenne nekem is sztorim, sajnos... Mielőbbi felépülést és gyönyörű egészséges babát kívánok nektek.

Enystone 2011.09.14. 17:05:53

@ifjonc: Teljes mértékben megértelek Téged is, az biztos, hogy ez így senkinek nem jó.
Miért ezen nem lehet változtatni ebben az országban? Miért csak terek, hidak átnevezésére van idő és pénz, plusz munkakedv?
Mert igazából ennyi erővel hívhattam volna Gy. József nagykorú telefonos távgyógyászunkat, hogy tegyem a telefont a kezelendő felületre :D

hehe64 (törölt) 2011.09.14. 17:07:33

@Munkaadó: Mert most nem fizetős?
A cipőm mellett járok, és évi 400 000Ft huss TB befizetésre.
Mi a jó büdös francot akarsz fizetőssé tenni
Még fizetősebb legyen? És ki a búbánat tudja kifizetni?

Jim Raynor 2011.09.14. 17:12:45

"Aznap közölték, hogy nincs szabad hely legalább 1 hétig, és különben is, ez nem így megy."

bezzeg ha lett volna boríték, lett volna hely is.....nyilvánosan akasztanám fel az összes ilyen szemétládát.

ifjonc 2011.09.14. 17:21:11

@Enystone: Igaz! Néha úgy érzem az én lehetőségeim is kimerülnek ennyinél, mint az említett tévés úr eszközei.

Rivero 2011.09.14. 17:28:08

Szia!
Nagyon sajnálom hogy így jártál. :(
Kívánok neked mielőbbi gyógyulást.

Mizantró Pista 2011.09.14. 17:33:24

@ifjonc: Ehe,az államnak semmibe nem került a te oktatásod ugye?

költői kérdés felesleges elkezdeni picsogni,mindkét oldalon vannak igazságok,de nehogy már az legyen a végén,hogy még az állam szemére hányjátok az ingyen 5 év egyetemi képzést!Ja,hogy a tankönyvet meg kell venni?Mindenhol meg kell venni...gumikesztyű-fertőtlenítő az gáz,de valamitvalamiért alapon még ez is belefér!

Szabad a világ ,előre nyugatnak fel,menjetek,de akkor fizessétek ki az egyetemi képzést és majd képeznek ebből a pénzből másokat! Akkor is tudtátok,hogy szar az egészségügy amikor jelentkeztetek az egyetemre és akkor is lehetett tudni,hogy ez még jó darabig nem fog megoldódni...

Mizantró Pista 2011.09.14. 17:37:04

Azoknak meg teljesen igaza van akik szerint a férjnek a sarkára kellett volna állnia! És igen ,ha kell ,akár olyan módon is ,ami nem fér bele az értelmiségi üzletaszony "konzervativizmusába"!

Talon 2011.09.14. 17:44:00

Tragikus. Ahogy fentebb írták, igazából akkor leszel túl rajta, mikor megszületik majd a gyereked.

Nekem 3 gyerekem van. A másodiknál nem hitték el a feleségemnek, hogy szülni fog, csak amikor kinnt volt a gyerek feje. Már egy napja benn volt a kórházban, de hiába mondta, hogy fájdalmai vannak és szülni fog, az ügyeletes nőgyógyi 3 méterről megmondta, hogy ezek csak jósló fájások, minek panaszkodik. Addig-addig, amíg már nem tudott kimenni a szobából, hogy szóljon sokadjára....

Apás szülés lett volna, mint a többi, csak éppen amikor fel tudott hívni, már megvolt a gyerek. A kórháziak meg nem értek rá nekem telefonálni, mert a kilógó fejjel kellett valamit csinálni.

Mikor lezajlott minden, beszélgettem a feleségemmel, hogy csináljunk-e balhét, pert az ügyből. Azt mondta, hogy annyira megalázó neki a történet, hogy inkább hagyjuk. Ezért hagytuk. Pedig mind a média, mind az ügyvéd oldala meg lett volna a dolognak, és nyilvánvalóan igazunk is volt. Azt is mérlegelnünk kellett, hogy súlyponti kórház, ha vitázunk velük, és közben nekünk vagy a gyerekeknek be kell oda menni, az vajon milyen következményekkel jár.

Volt utána egy vetélésünk is. Akkor megfertőzték az asszonyt, amit azóta sem sikerült kihevernünk.

Ki lehetne írni az orvosok, ápolók nevét az internetre, mert ez lenne a minimum, amivel viszonozhatnánk a "kedvességüket". Akkor talán normálisabban járnának el. Vagy nem...

szigusievich 2011.09.14. 17:44:37

@Jim Raynor: Sajnos nem mindenki Jim Raynor, így izmok, önbizalom és space marineok hiányában elszenvednek mindent amit a posztoló fentebb leírt.

Egyébként teljesen egyetértek. :)

valakitalánvagyok 2011.09.14. 17:45:48

"De már látom, hogy feleslegesen. Nekem teljesen úgy jött le abban a helyzetben, hogy mindenki csak meg akar szabadulni tőlem. "
Ez történt.
És várták a borítékot, rutinból...

nyulambulam 2011.09.14. 17:53:24

Sajnos velünk is történt ilyen eset, csak épp Marokkóban, a ramadán alatt. Ott egy kicsit máshogy ment a dolog - annak ellenére, hogy egy korrupt muzulmán országról van szó. Miután a feleségem elkezdett vérezni, kerítettünk egy angolul beszélö orvost. Ö megvizsgálta és a saját autójával vitt be egy kórházba. Borravalót nem fogadott el. A kórházban megvizsgálták, majd mondták, hogy a ramadánra való tekintettel az orvos most (este 7 körül) elmegy enni, de majd este 8 és 9 közt jön. Jött is, eltávolította a halott magzatot, rákötötték a feleségemet infúzióra és bevitték egy tiszta kórterembe - amit a legtöbb magyar kórház megirigyelhetne. A növérek be- bementek és a nyelvi nehézségek ellenére megpróbálták megnyugtatni és vigasztalni. Borravalót nem fogadtak el. Másnap az kórház orvosa újra megvizsgálta, megmutatta a föorvosnak is. Elbocsátották, de az ellátásért fizetni kellett - a beavatkozásért, két ultrahangért, két utóvizsgáltatért, infúzióért és az egy éjszakai ott tartózkodásért összesen kemény 20 eurót. Sajnos nem volt nálam pénz, erre a kórház orvosa is a saját autójával vitt el egy bankig. Mivel ez nem volt messze a kórháztól, mondtam neki, hogy inkább gyalog mennék vissza, de szeretném megköszönni a sagítségét és elövettem a tárcámat. Erre elkezdett tiltakozni, elköszönt és elhajtott...

Most megkérném a MÁV kórház dolgozóit, hogy jussanak el egy szegény (és amúgy korrupt) arab ország színvonalára, de legalább szégyelljék magukat, de nagyon...

nyulambulam 2011.09.14. 17:57:37

@nyulambulam: pontosítás, mielött valaki beleköt: arra számítottam, hogy elfogadnak majd borravalót és azzal együtt nem volt elég pénz nálam, kártyát meg nem fogadtak el. Egy kis baksisra azért telt volna a tárcából.

blazska 2011.09.14. 18:02:25

@Biga néni: nem vagyok szakmabeli, de egy külföldön praktizáló tapasztalt nőgyógyász véleményét idézem: jobb, ha ilyenkor spontán zajlik le a vetélés, a művi befejezés akkor indokolt, ha a missed ab. után két héttel nem indul be a spontán vetélés. Úgy látom, otthon ilyenkor sok orvos jobban szeret egyből műteni, akár kell, akár nem - engem meg ez szomorít el.

Dr.laikus PhD 2011.09.14. 18:08:02

@blazska:

Orvosa válogatja.
Írta itt valaki, hogy két hét alatt bonyolódott a saját vetélése is.
Pontosan a méhszáj mesterséges tágítását szeretnék elkerülni a következő probléma mentes szülés érdekében.

De könyörgöm azért ezt el lehet mondani és nem lenne ez a poszt. :((

tódór piroska 2011.09.14. 18:08:17

@ifjonc:
"...A kollégiumot én (ill. akkoriban a szüleim) fizettem, az ennivalót, több százezerre rugó tankönyveket, eszközöket én álltam. Anatómiára kézfertőtlenítőt, gumikesztyűt stb. mi diákok vettük. Csak a szüleimnek tartozom elszámolással. Ők taníttattak súlyos anyagi ráfordítással és nem az állam, nem is a hőbörgő adófizetők..."

Nagyon tévedsz. A Te orvosi diplomádnak a megszerzése az államnak(= hőbörgő adófizetőknek) kb 15 millió forintjába került. A legkevesebb, hogy szerényen, alázattal ezt megköszönöd. Az meg, hogy elmész, talán jobb mindenkinek. De azért szégyellheted magad.

maim 2011.09.14. 18:15:12

Örömmel látom,hogy nő az együttérzési
index a blogon.Azt hittem már nagyobb meglepetés nem érhet,de úgy látszik mindent lehet überelni.Egyre nagyobb szemétségek történnek.Lehet,hogy az egyetemen oktatni kéne az emberség című
tantárgyat,mert aszakmai tudás kevés.
A fizetős egészségügy meg csak úgy lenne ok.,hogy akkor a tb-be semmit nem
fizetnénk,hanem mindenki maga után.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.09.14. 18:20:00

@adren: Soha sehol nem adtak sem a szüleim sem én. Mindenhol 100%-ig korrektül láttak el életem 28 éve alatt. Hétvégén, este is.

Nem mindenkinek vannak rossz tapasztalatai.

ifjonc 2011.09.14. 18:31:18

@Mizantró Pista: Az az 5 év ugye 6 év mivel orvosiról van szó. Egyébként persze igaz, hogy nem ingyen van. A probléma annyi (amit nyilván nem fogtál fel, mivel a képzésről elképzelésed sincs), hogy 1 félév az orvosin elvileg kb. 1-1,5 millió forintba fáj az államnak. A probléma csak annyi, hogy ebből a hallgatókra, a képzésre minimálisan költenek. Ebből tartják fenn ugyanis a klinikákat, oktatókórházakat, elméleti kutató központokat, ahol elvileg csúcsellátást kellene biztosítani, és mellékesen oktatni. Persze ezeket az intézményeket mindenképp finanszírozni kell függetlenül attól, hogy oktatnak-e engem (egyébként ált. nem, mert kevés az orvos aki ráérne a hallgatókkal foglalkozni) vagy sem. Ténylegesen nem jutott rám több(oktatók fizetése, ösztöndíj+ más semmi, mivel mint említettem volt minden eszközt magunknak szerzünk be) mint egy átlag ELTE-s hallgatóra(1-2 százezer/félév). Ráadásul a képzés sajátossága, hogy év közben, illetve nyaranként ingyen melóztam egy-egy kórházban. Ez elvileg szakmai gyakorlat. Gyakorlatilag a segédápoló feladataitól(ágytál, huzatolás, beteghordás) az ápolón keresztül(vérvétel, infúzió) az orvos feladatáig (gyógyszerelés, betegfelvétel, osztályos munka, műtéti aszisztálás)mindent rám bíznak. Oktatást nem mindig kaptam, mert mindenki el volt havazva. Örültek nekem mert kevés volt a személyzet és egy hallgatóra sok mindent rá lehet bízni ingyen. Ha reklamáltam, hogy ugyan már tessék oktatni is, megfenyegettek, hogy nem kapok aláírást. Kérdés: miért fizessek én milliókat, míg egy csúcsoktatást kapó mérnök pár százezret fizet. A csúcsintézmények fenntartása az állam feladata. A mérnök hallgató sem finanszírozza a vasúti hidat aminek a megtervezésében segédkezett gyakorlat gyanánt. Na erre varrj gombot! A ténylegesen rám fordított összeget szívesen kifizetem. Fizesse ki persze a mérnök, jogász, hentes stb is ha külföldre megy. Na de álljunk meg! Milliókat? Na te sem gondolod komolyan. A utolsó mondataid kivételesen otrombára sikeredtek. Bánom én elégszer meg nem is, hogy ezt a pályát választottam. 18 évesen a gimiből kikerülve (mert ugye akkor felvételizik az ember, de látom ezt te nem tudod), fiatalon lelkesen nem igazán törődtem azzal, hogy szarul ment az egészségügynek. Nem is lehettem elég bölcs vagy begyöpösödött annyira, hogy ezzel foglalkozzak. Felettébb érdekelt a biológia, kémia, fizika, az orvoslás, mint ezek olvasztó tégelye. Segíteni, jót tenni akartam világmegváltó tervekkel. Fiatal voltam. Talán azt gondoltam 6 év alatt sok minden változik, talán nem is törődtem az anyagiakkal. Rég volt. Orvos akartam lenni. Örültem, mint majom a farkának, hogy felvettek. Most is érdekel amit csinálok. Sajnos pont erre nincs kapacitás, hogy tovább képezzem magam (meg hát nem tudok úgy gyógyítani rajtam kívülálló problémák miatt, ahogy azt anno elképzeltem: teljes lendülettel, legjobb tudással, minden rendelkezésre álló eszközzel). Egy 18 éves lelkes, optimista fiatal elképzeléseit, döntését veted most a szememre? Hány életerős, magát bármire képesnek érző 18 éves látja át szerinted az életét, lehetőségeit évekre előre? Te biztos láttad, hogy majd nem fog megoldódni. Vagy nem, csak most jár a szád! Nem hiszem, hogy komolyan dilemmáztál erről azelőtt, hogy most hozzászólást írtál. Lassan 30 leszek. Találkoztam párszor a realitásokkal. Nem egy vidám dolog.Igazából most sem bántam meg a döntésem. Sosem meggazdagodni akartam, de megélni azért szeretnék. Látszik, hogy te komolyabb felsőoktatás közelébe sem kerültél! Elmehetsz a tudod hová!

Braincelle 2011.09.14. 18:42:23

@tódór piroska:
Piroska, azért én ezzel a 15 millióval mindig vitatkozom, mert a képzés költsége itt sem több, mint bármilyen más egyetemen. A költségtérítés azért ennyi, mert az Egyetem a külföldi hallgatókkal tartatja el magát, illetve mert a Klinikákat is fent kell tartania, ahol pedig emberek gyógyulnak, nem szimulátorok, így a pénz jelentős része betegellátásra megy, plusz az Egyetemnek a kutatásokat is állnia kell.

Nem hiszem, hogy bármely szemeszter során a képzésem többe került, mint más egyetemeken. Az első években mondjuk egy vegyészkarnak megfelelő volt, utána inkább bölcsészkarra, főleg, hogy az oktatók jelentős része ingyen oktat, például pont a szülészeti klinikán elmondták, hogy egyetlen ember kap valami kevés pénzt értünk, a tanulmányi felelős.

A hatodév meg egy külön történet, úgy osztottak be minket másodasszisztensnek, mint az ott dolgozókat, alapból az ember vagy a sarokban állt, vagy beteget vett fel, vagy ment a többiek után. Nekem nagy szerencsém volt, mindenhol sokat tanítottak, de nem látom azt, hogy melyik intézmény költött rám pénzt, mert ahol műtősruhát vettem fel, ott általában kampóztam is, mert azt a branült kötöttem be, amit amúgy a nővér kötött volna be stb.

---

De ez tulajdonképpen részletkérdés, egyetértek Veled és mindenkivel abban, hogy a képzés ingyenes volta kölcsön az államtól, amely azáltal térül meg, hogy utána az államnak és az állampolgároknak hasznuk van a tudásunkból.

Kicsit azért furcsán érzem magam, hogy pont a mi szemünkre vetik ezt, az egyetemet végigbulizó, egyetlen nyelvszakot maximális képzési időben végző bölcsészek senkit nem zavarnak. Ennek szerintem két oka van: 1. Azt gondolják, hogy az én képzésem sokszorosába kerül (ezt fent megcáfoltam) 2. a mi munkánkra jelenleg nagy szükség van itthon, és az orvosok külföldre távozása súlyos érvágást jelent a társadalomnak.

Ez a tény, hogy rám itt szükség van, nekem elég indokot jelent az itthon maradásra, ugyanakkor nem lehet a végsőkig kiszipolyozni a dolgozókat, és semmilyen segítséget nem adni, hanem csak követelni (ezt most a mindenkori kormányok részéről értem).

Mindig azt mondtam, most is azt mondom, hogy elviselem a kevés pénzt, a megbecsülés hiányát, azt, hogy a magánéletem állandóan veszélyben van, a felelősséget és még sok mindent, de abban a pillanatban, amikor ahhoz kell asszisztálnom, hogy a betegeim megfelelő lehetőségek híján meghalnak, és már semmilyen törvényes vagy törvénytelen lehetőséggel nem lehet a rendszer fennmaradását biztosítani, én is el fogok húzni.

Pont az eskü miatt, mert azt, hogy szar munkát végezzek, nem fogok és akarom tudni feldolgozni, ez az életről és az elvekről alkotott összes elképzelésemet felül fogja írni.

Hozzáteszem, hogy jelenleg úgy néz ki, hogy jó helyem van/lesz ott, ahová felvettek, és remélem, sosem kerülök ilyen döntéshelyzetbe, ugyanakkor nem tudom erkölcsileg elítélni azt, aki írta, legfeljebb sajnálom, vagy nem értek egyet vele teljesen.

Braincelle 2011.09.14. 18:48:40

@Braincelle:
Bocsánat a "Piroska" megszólításért, így utólag visszaolvasva méltatlanul bizalmaskodónak ahhoz képest, hogy ha az életben találkoznánk, akkor fényévekre lennénk egymástól.

T mint T 2011.09.14. 18:48:57

Annyira sajnalom.
Privatban adok jo nogyogyaszt (Budapest), ha kell, akinel ilyesmi nem fordulhatna elo es a korhazi helyed is meglenne... Mer' ugye igy mar valakinek a valakije lennel es okkal mennel pont abba a korhazba...
Hal'Istennek, nekem a szulesi korulmenyekrol ezert aztan jobb emlekeim vannak...

adren 2011.09.14. 18:53:49

@Enystone: Nem kell asztalt borogatni, de ki kell tudnod allni magadert. Ha most nem tetted meg akkor mi lesz veled amikor megint teljesen kiszolgaltatott leszel es szulni fogsz? Jonnek a bunko volt az sztks szuleszem irasok? Ertem en hogy mindenki szeretne rozsaszin szemuveget, foleg ilyenkor, de itt nem ez a valosag. Es igen, ha a neten leirjak hogy a veteles iszonytato gorcsok es verzes akkor az az. Es ha a neten irjak hogy nagy a fertozes kockazata es akar muszeres urites kell akkor az korhaz es surgos ellatas. En is sztkra jarok most 21 hetesen. De ha problemakat lattam, kijelentettem hogy elvarom az elbanast akkor azt korrekt hangon meg is kaptam. Es igen, volt ket explor laparotomiam 22 cm heggel amit foorvos csinalt halapenz nelkul. Volt amikor penzhiany miatt hetvegere elfogyott a fajdalomcsillapito. Es igen ott is voltak elfoglalt noverek eppen nem a helyukon, mivel kevesen vannak, megsem fogtam magam es menekultem haza.

Nem sajnaltatni kell magad hanem akkor es ott kellett volna aktivan tenni az ugyedert. Igy utolag max tenyleg csak azt tudjuk irni hogy sajnaljuk hogy igy jartal es hogy milyen borzaszto a helyzet idehaza. Segiteni rajtad a kovetkezo alkalommal viszont ezek kozul mar egyik sem fog.

Ma sajnos a korrekt hangnemet es a rendes ellatast nem lehet sztkn alapbol megkapni (azaz elvarjuk de nem kapjuk meg altalaban), Neked kell felkeszultnek lenned es alaposan kikerdezni az orvosokat hogy eppen milyen lepesek vannak hatra.

Lelki-simit, vigasztalast mar kaptal jopar hozzaszolotol, az en tanacsom viszont az hogy a gyakorlatban is probalj ki olyan helyzeteket amikor valoban at kell vagnod magad ellenallason hogy megkapj valamit ami ugyebar mint tudjuk alapbol jarna. Ezt nem mellekesen joparan kozulunk munkahelyen is eljatsszak. Csak azt tudom mondani, hogy szerencses vagy ha nem talalkozol lepten nyomon ilyennnel.

blazska 2011.09.14. 18:55:37

@Dr.laikus PhD: Igen, ezért írtam, hogy sok, és nem azt, hogy mind. Szerencsére. :) De a kommentekből úgy látom, hogy a köztudatba inkább a paráztatás épült be, hogy jaj azonnal műtsük meg különben hullamérgezést kap.

Ugyandehogy (törölt) 2011.09.14. 18:57:51

@EZVAN!!!:
nem elvárásként gondolok rá, mert nem az.

szerintem a házasság/élettársi kapcsolat véd- és dacszövetség, ahol a két fél úgy és ott segíti egymást, ahol a másiknak szüksége van rá.
ha kell, a házimunkában, ha kell, érzelmileg, ha kell, megmenti az életét, ha kell, betétet visz neki, ha kell, tisztába teszi.

nem azért lépünk kapcsolatba, hogy egyedül legyünk benne.

(félreértések elkerülésére: a kórházban a nővér dolga az ellátás, alaphelyzetben)

Dr.laikus PhD 2011.09.14. 19:03:30

@Braincelle:
...jelenleg úgy néz ki, hogy jó helyem van/lesz ott, ahová felvettek....

Nagyon-nagyon örülök és gratulálok! :-)

ifjonc 2011.09.14. 19:07:16

@tódór piroska: Neked is ajánlom a fentebb leírtakat! Szégyellheted te magad! Nem kerültem én senkinek 15 millióba dacára annak, hogy minden agyalágyult ezzel jön! Számolj csak utána! Hol költöttek rám 15 milliót? Ha így is van a rám költött ún. 15 millióból nem fogok ma jól lakni, se lakást finanszírozni, se hitelt törleszteni (ahogy eddig sem éreztem hatását). Ha már elvileg ilyen sokat költöttek rám, miért nem akarnak itthon megtartani? Nemcsak pénzzel lehetne ösztönözni! Talán csak nem azért mert megéri inkább 400 orvostanhallgatót felvenni, ahogy azt az utóbbi években tették? Belőlük csak lesz olyan aki itthon marad(és nem is kerül ám olyan sokba, mint azt sulykolják)! A képzés színvonala nagyot esett, manapság szinte bárki bejut. Ha tényleg olyan sokba kerül a képzés miért költ az állam plusz pár száz hallgatóra ahelyett, hogy az eddig végzetteket megtartsák? Az ilyen hozzászólásokat olvasva érzem, hogy nem döntöttem egészen rosszul. Csak a normálisabb rászorulókat és hozzátartozóimat sajnálom (utóbbiaknak tudok kintről segíteni). Ki fogja majd őket ellátni? Nem vagyok egyedül a döntésemmel. Ha elmegyek mindenkinek jobb lesz? Nekem bizonyos szempontból (anyagi) valóban. Neked tényleg jobb lesz? Vagy csak a keserűség szól belőled? Tudod nem vagyok ám rossz szakember. Ha mégis meggondolnád magad fizesd ki tisztességesen a munkám (legalább magyar viszonylatban) és hidd el szíves örömest hazajövök (egyébként sem szívesen hagyok ám itt mindent és mindenkit). Hálapénzért viszont nem leszek senki csicskája, kapcarongya. Én külföldön is orvos leszek, betegeket gyógyítok, tanulok életem végéig ténylegesen, nemcsak színleg, mint itthon tudnék. Persze fáj amikor a hozzád hasonló véleményeket hallom (és csak ezeket hallom). Keserű az igazságtalan, bigott irigységed! Örülhetsz magadnak. A károd csupán annyi, hogy én tovább tudok lépni (ha nem is nézek ugyanúgy tükörbe, mert nem a szegény szomszéd Józsibácsit kezelhetem). Te viszont itt maradsz és gyűlölködésed jutalmául kapod a posztban leírt ellátást azoktól az emberektől akik a szinteden vannak. Fáj a szívem azokért akik nem a te álláspontod képviselik és mégis ez jut nekik osztályrészül. Nem tudok mit tenni. Egy fecske nem csinál nyarat! Én meg már rég nem vagyok mártír alkat.

tódór piroska 2011.09.14. 19:11:34

@Braincelle: Megtisztelő számomra, ha keresztnevemen szólitasz, azt meg nagyon remélem, hogy nem vagyunk egymástól fényévnyire.
Azt kétségkivül lehet vitatni, hogy mennyibe kerül egy orvos képzése az adófizetőknek. Én részben a médiákban olvasható adatokból, részben az államilag nem finanszirozott képzés költségeiből gondoltam a 15 millió Ft-ot, de lehet, hogy kevesebb a tényleges ráfordítás.

Önmagában nem itélem el, ha valaki külföldi munka mellett dönt, nyilván pro- és kontra érveket mérlegelve jut erre a nehéz elhatározásra. Amit elitélek, az az attitüd és érvrendszer, ami ifjonc hiozzászólását uralta. Most is azt gondolom, hogy nehezebb itthon maradni, mint elmenni, és a motiváltabb, elhivatottabb, felkészültebb kollégák választják ezt a nehezebb részt, vállalva a rosszabb munkakörülményeket, a megbecsülés hiányát, az egzisztenciális gondokat, a praxis blog méltánytalan támadásait, stb.
Én személy szerint közel 40 éve gyógyítok itthon (és fizetek adót, járulékot, többek között ifjonc képzésének költségeire is. Bocs a demagógiáért.)

Dr.laikus PhD 2011.09.14. 19:14:09

@ifjonc:

Egyszer majd még visszajössz.

Akkor is így fogsz beszélni egy nálad nagyobb tapasztalattal bíró kollégádhoz?

Mint a dacos gyerek és nem egy tapasztalatai elején járó okos, jó orvos.
Elmegyek hát köpködök.

Nem ezt érdemlitek egymástól. :((

főboszorka45 2011.09.14. 19:18:23

Mióta a jelenlegi miniszter felügyeli a Honvédot, sokkal rosszabb minden.
Én nem vagyok oda jogosult, de valaki anno elintézte nekem, hogy odajárhassak szakrendelésre...
Rettegek, hogy mi lesz, ha a betegségemből kifolyólag a kerületi kórházba kerülök...
Más szempontból meg odatartozom.... Éerdekes...

ifjonc 2011.09.14. 19:21:56

@tódór piroska: Ajánlom továbbra is a ifjonc 2011.09.14. 18:31:18 és a Braincelle 2011.09.14. 18:42:23 hozzászólást illetve a józan gondolkodást. Braincelle :-). Tetszik ez a név. Nagyon finom, összeszedett, logikus hozzászólás. Minden tiszteletem, hogy kitart, megkísérli azt ami nekem nem sikerült.

rikitiki 2011.09.14. 19:26:22

@Braincelle: Úgy gondolom, jó lenne már ezt a mi pénzünkből tanult témát helyretenni. De nem lehet, mert akkor mi alapján kérnének költségtérítés címén 15 milliót, ha nyilvános lenne, hogy a képzés költsége 6 millió?

(2008, Oktatási Minisztérium, orvosi képzés alap- és kiegészítő normatív költségei együttesen)

Személy szerint a 6 milliót is vitatom, ennek az én tapasztalataim szerint körülbelül a fele lehet a valós költség - többit az egyetem már akkor is arra használta hogy tömögesse a lyukait.

Pl. Gyakorlatvezető díja: kb. 15 ezer Ft/hó - kórház és beteg ingyen van.
Demonstrátor óradíja kb. 2000 Ft, terem bérlet (ha nem saját) 50000/óra.
Így is fejenként kijön egy óra 400 Ft-ból.

Aminek valóban költsége van, az az első 3 év - anatómia, kórélettan, mikrobiológia stb...

De ez az egész egy porhintés, nem a képzés költsége a jelentős, hanem a későbbi hozzáadott érték. Egy nagyobb műtét, érprotézis, csípőprotézis beültetés milliós nagyságrendű költséget jelent (eszköz, műtő, személyzet költsége) - nem mindegy, hogyan sikerül, mi az indikáció, milyen a poszt. operatív ellátás stb...
Ilyenből egyetlen szakorvos egy hónapban sokkal találkozhat - mondjuk 5 szakorvos összesen 70-nel, hogy konkrét adatot mondjak, plusz még az egyebek.

Az orvos egy drága mulatság. Szűklátókörüség a képzés költségét számolgatni, mert elenyésző a későbbi költséghez képest.

Tehát nem azért fáj, hogy egy orvos elmegy, mert "ingyen" taníttattuk 6, vagy 10, vagy 15 millióból, itt komoly infláció van évről-évre (6 millió - hivatalos minisztériumi adat 2008, 10 millió eü. miniszter nyilatkozat 2009, 15 millió volt eü. miniszter 2010, de hallottam már 20 milliót is idén)
hanem, mert utána szakorvosként félévente 15 millió Ft értékben végez beavatkozást, ami összesen kb. 150 egészséges életév nyereséget jelent (ez adóhozzájárulásban a gazdasághoz kb. 150 millió Ft az átlagbérrel számolva). Évente 300 millió Ft. (Bérköltség az állam szempontjából nettó évente 2 millió Ft/fő)
(Ápolószemélyzet bérköltsége nettó 1 millió Ft évente)

Így értelmezzük a képzési költséget.

A példám becslésen alapul, kb. mint a 15 millió Ft-os képzés.

adren 2011.09.14. 19:27:23

@ifjonc: Igenis van tartozasod felenk az adofizetok fele. Az oktato-korhazak, letesitmenyek, tantermek, konyvek kiadasat, koleszt, oktatok fizeteset es az egesz teged oktato rendszer fenntartasat is mi fizettuk. Valoban nem 100%os de akkoris beledobtuk a fejlodesedbe.

(hogy mennyit a tobbi felsofokhoz kepest most ne szamszerusitsuk, abban egyetertek hogy ezt alapbol fizesse meg minden kulfoldre tavozo es adoforintjait nem visszaado diplomas)

Kepzeld en is fizettem a konyvekert es jegyzetekert es eszkozokert, dolgoztam ingyen gyakorlatert megsem jar a szam. Pedig nem orvosin vegeztem. Viszont idehaza adozom vissza a tobbi most hallgatonak!

tódór piroska 2011.09.14. 19:28:04

@Braincelle:
Talán annyi jár nekem is, hogy ifjonc utolsó hozzászólására ne kelljen reagálnom (van erre egy közmondás a korpáról és a disznókról, de idézhetnék a Bibliából is, az igazgyöngy és szintén a sertések viszonyáról). A sok buta, elfogult, rosszindulatú állításából csak egyet szeretnék cáfolni, azt sem magam miatt, hanem a Ti, fiatal orvosok becsületének megvédése okán:

"A képzés színvonala nagyot esett, manapság szinte bárki bejut."

Rendszeresen oktatok fiatal orvosokat, szakvizsga előtt, postgraduális képzésen. Nekem nem tünik úgy, hogy a képzés szinvonala nagyot esett volna. Ha Ifjonc így érzi, az csak az ő egyéni hibája lehet, nem a rendszeré. És hogy könnyű-e bekerülni az egyetemre? Nos, idén a Semmelweis Egyetemre 437 pont volt a határ, (egyik gyermekem most nyert felvételt), ami ugye azt jelenti, hogy jeles érettségi, benne az emeltszintű biosz és fizika vagy kémia, + 2 nyelvvizsga sem volt minden esetben elég a kivánt pontszámhoz.

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.09.14. 19:34:38

@Enystone: A helyedben először a kórház igazgatójához fordulnék, hogy megtudjam, mi a terve a jövőbeli hasonló helyzetek megakadályozására. Majd a válaszától függően az ÁEK felügyeleti szervéhez (hmugyfelszolgálat@hm.gov.hu).

aek.gov.hu/rovatok/aktualitasok/kozerdeku/meghatarozott_kozerdeku_adatai/szervezet_jogszabalyok.pdf

adren 2011.09.14. 19:35:13

@rikitiki: Azert faj mert tanittatsz 100 orvost/diplomast es kimegy belole 95. A maradek 5 nem hozza be a tobbiek kiadasat. Ilyen alapon olcsobb lenne nekunk is atszipkazni/berelni az indiai orvosokat mint ahogy a nyugat teszi velunk. Es nemcsak az orvosin ez a helyzet. Hiaba volt 1 kulcsos ado ami epp a kozepreteget (mondjuk felsot is) tamogatta minus 150 milliarddal, ennek ellenere meg mindig a diplomasnak tanult kozepreteg az aki nagy aranyban meg is teszi/engedheti maganak hogy tavozik az orszagbol.

En tamogatom hogy alapbol legyen minden kepzes dijas es ebbol a penzbol inkabb szerzodessel osztondijakat nyissunk. Nem veletlen pl usa hogy csak a magas jovedelmu csaladok engedhetik meg maguknak a felsooktatast es a szegenyek de jol tanulok osztondijjal kerulnek be. Ezt kellene itt is. Rogton hullana a fergese es a kamu/bufe szakok.

Mille38 2011.09.14. 19:43:08

@ritmikus csimpifon: Nem belső és nem íratlan. Jogszabályokban le van írva. Csak sajnos az utolsó betegfelvételesnek is szó szerint kellene tudnia, az orvosoknak, nővéreknek is. Mivel ráadásnak háromhavonta módosul, így biztosítva van a káosz (a társadalom helyett...), a tilitoli meg a hálapénz.

ifjonc 2011.09.14. 19:44:49

@Dr.laikus PhD: Tudod a klinikán megkaptam, hogy nem érdemlem meg az elvileg törvény előírta +50% béremelést(nem sok pénz) amiért hiányszakmában helyezkedtem el. Egyszerűen nem fizetik ki. Megbeszélték az osztályon a mélyen tisztelt főorvos, professzor kollégák, hogy a rezidens nem ér semmit, nem tud még semmit, csak a baj van vele. Oktatni persze nem oktattak. Nem volt kedvük. A betegeket du. 2 után durván elzavarták, lerázták (erről a bánásmódról szoktak itt a blogon sokan panaszkodni). Mentek vinni a magánpraxist jó kis lóvéért. Én meg maradtam egyedül az osztályon késő estig,szorgosan dolgozva a kezük alá, az ő adminisztratív munkájukat végezve olyan feladatokkal amiket elvileg felügyelet nélkül nem is végezhettem volna. Csak azért, hogy másnap minden flott legyen. Sokszor bent aludtam, mert tíz után nem volt értelme hazamenni. A menyasszonyom persze nem örült. Legalább a túlórát fizették, vagy adták volna ki! De nem! A beteg távozásakor aztán jöttek a mélyen tisztelt, gondterhelt arcot öltő kollégák és beszedték a borítékokat. Én meg megkaptam, hogy haszontalan vagyok. Szándékozom hazajönni! Kb 10 év múlva, szakvizsgával, főorvosként. Remélem, kívánom, hogy mindezt ne felejtsem el és tudjak tisztességesen, ember módjára bánni itthon a kezem alá dolgozókkal. Én nem tudom melyik hozzászóló szakmabeli (ennyiből nekem nem jött le). Ha tényleg az, sajnos nem tetézi mélységes csalódottságom. És igen így fogok beszélni az ilyen mentalitású emberekkel. Te meg legközelebb akkor ítélj meg ha a helyemben vagy, és maradéktalanul átlátod a helyzetem. A köpködést meg kikérem magamnak! Nem szoktam! Inkább ráillik @tódór piroska vagy a másik kommentjére, akikről nem tudom te honnan veszed, hogy kik v. hány évesek. Én nem ismerem őket.

ifjonc 2011.09.14. 19:50:49

@adren: Ok! Teljesen igazad van! Annyit hajlandó vagyok visszafizetni pl. amennyibe a Te képzésed került, ezt mondtam is. De azért milliókat nem. Legyünk reálisak! Ennyi különbség nincs a költségek között. A magyar emberek felé fennálló adósságommal tisztában vagyok, bánt is, nem is tagadtam. Fizetek is ha megköveteli a haza, de milliókat ne követeljenek rajtam igaztalanul, és végképp ne kérjék számon rajtam!

Irkutszk 2011.09.14. 19:54:21

@tódór piroska: Gratulálok az ifjúság teljesítményéhez, remélem, megtalálja az egyetem azt, amit keres!

Nevem Earl 2011.09.14. 19:54:57

Nagyon durva sztori, és nem csak azért, mert mostanság érzékeny vagyok az ilyenre egy 6 hetes lombikmagzattal.

Dr.laikus PhD 2011.09.14. 20:05:10

@ifjonc:

Bal oldal fenn.
Klikk és minden kiderül....
Vagy "csak" olvasol.

Főorvos az rang.
Tudományos fokozat?
Hisz kolbászból lesz a kerítés...

Látod a stílusod ilyen kicsinyessé tesz. :(((

Dr.laikus PhD 2011.09.14. 20:06:56

@Nevem Earl:

Ugyanott másnak csak jó a tapasztalata.

Sok sikert! Vigyázzatok rá! Olyan nagy baj már nem lehet. :)

ifjonc 2011.09.14. 20:11:18

@tódór piroska: Megtisztelő amit mond, mert én sem rég államvizsgáztam. Mindegyik részjegyen 5-ös lett és summa cum laudéval végeztem("fényez-fényez":-). A színvonalról alkotott véleményem az alsóbb évfolyamok teljesítményére alapoztam. Az elméleti oktatókat tessék megkérdezni 1-4 évfolyamon +demonstrátorként(diákoktató) én is tapasztaltam (sőt még anno Sólyom köztársasági elnök úrnak is volt hasonló aggodalma az új generáció szellemi szintjét illetően). Törvényszerű, hogy ahová kb 2-szer annyi embert vesznek fel, mint régebben (lsd. SOTE) ott csökken a színvonal! Ezzel kár vitatkozni! Nyilvánvaló, hogy aki eljut az államvizsgáig abban van valami! Hiszen orvosi diplomát szerezni egyenlőre ma sem a legegyszerűbb. Az ön gyermeke is sikeres lesz! Kétségtelen! Főleg értelmiségi szülővel. Az én szüleimnek csak a szakközép érettségiig volt módjuk eljutni(akkoriban más világ járt). Büszke vagyok rájuk, hogy mindent megtettek, hogy idáig eljussak és a jogász-politológus bátyám után én is dr. címet kaptam(nem akarok úgymond "tovább élősködni" rajtuk anyagilag, persze ezt kialakított egzisztenciával piszok nehéz megérteni). Én most állok az élet, családalapítás előtt. Nem elég amit kapok! Ebből egyedül élni is alig lehet, nem gyereket vállalni. Persze szerencsére Önnek nem kell már erre gondolni. Őszintén örülök! Meg lehet sértődni! Mentségemre szóljon: én nem tudtam ön kicsoda! Akkor is fáj, hogy elítél engem. Ez az irígy "nekem se volt jó, neki se legyen jobb" mentalitás az ami igazán szégyelleni való. Had adjak hangot ismételten csalódásomnak. Nem kell megértenie és reagálnia sem. Talán jobb is így! Csak gondolkozzon el!

ifjonc 2011.09.14. 20:14:34

@Dr.laikus PhD: Nem azt nézegettem,nem tudtam, nem kértem, hogy reagáljon rá. Oda egyébként bárki írhat bármit. Pl én mindjárt átírom professzorra, hogy helyreálljon a világképe.

Szóró Ildikó 2011.09.14. 20:14:43

Nem olvastam vissza a kommenteket.

8. hónapos kismamaként végig a sírás szorongatta a torkomat olvasva ezt a történetet... Mert nem elég, hogy elvesztettétek a csöppséget, de még meg is aláztak titeket egymás után többször, arról nem is beszélve, hogy mennyire veszélyes állapotban voltál. Akár maradandó vagy nagyon súlyos következményei is lehettek volna annak, hogy egy elhalt magzattal a pocakodban mászkáltál napokig...

Annyira sajnálom, tényleg, és azon túl, hogy mélységesen fel vagyok háborodva, én most nem akarom elkezdeni szidni a magyar egészségügyet, bár sok mindent tudnék most mondani...

Én csak annyit teszek hozzá, hogy tiszta szívemből kívánom nektek, hogy nagyon hamar álljon tökéletesen helyre az egészséged, és nem utolsó sorban a lelked és érzéseid is, és a legőszintébben kívánom, hogy Isten a lehető legrövidebb időn belül ajándékozzon meg titeket újra egy egészséges, gyönyörű kisbabával, akivel a teljes terhességed problémamentes lesz, és nem hogy terhes lesz számodra, de érezd valóban áldott állapotban magad! :-) Megszületése után pedig legyen annyi örömötök benne, amennyi egy gyermekben lehet! :-)

Próbálj meg sokat mosolyogni a történtek ellenére is, és előre nézni! Szívből kívánok nektek minden jót!

Kismacska (BELLA) 2011.09.14. 20:16:18

@Munkaadó: így is fizetős az egészségügy, félreértés ne essék (hálapénz).

Privatizálni kellene a MŰKÖDTETÉST. (Maga a kórház állami tulajdon, de mondjuk egy biztosító átveszi az üzemeltetést.) Rövid időn belül szerintem:
- a béna dokik kirúgva
- a kórház felújítva, modernizálva
- a jó dokiknak elég jó fizu (kikerülnek az állam fennhatósága alól)
és ez csak néhány dolog, ami történne.

Én csak azt látom, hogy milyen állapotban volt a körzeti orvosi rendelőnk állami kézben, és milyen állapotban van most - ugyanabból az állami pénzből.

Ég és föld.

A poszthoz: szavaim sincsenek. Én a magam részéről megértem a férjedet, mert egyszerűen nem tudhatja mindenki, mekkora veszélyt jelent egy elhalt (bomló) sejtcsomó a testedben.

Mindig hajlamos vagyok eü-sként (szakközép érettségi) gondolkodni, nem istenként nézni az orvosokra, de ha laikusként ott állnék... hát én se tennék másként sokszor.

Azt mondom: anatómia és orvosi latin oktatását minden középiskolába! (Ez persze nem fog megvalósulni, mert milyen lenne már, ha az orvos nem tudná megvezetni a beteget és a beteg nem nézne fel rá istenként?!)

tódór piroska 2011.09.14. 20:16:48

@Irkutszk:
Köszönöm!
1 hét elteltével kicsit megszeppent a hirtelen rázúdított tanulnivalók mennyiségétől, de majd megszokja.

Dr.laikus PhD 2011.09.14. 20:25:12

@Kismac:

Olvass utána a méhben elhalt magzat veszélyeinek.

Lehetnétek tekintettel a mamára. Ijesztgetitek tudatlanul, nem csak őt, hanem másokat is.
Egy orvos sem veszélyezteti a diplomáját és rendeli vissza napokkal később, ha az toxikus vesztéjt jelenthetne.

ubu1 2011.09.14. 20:29:54

A magyar egészségügyről tényleg minden rosszat el lehet mondani, de valami más baj is van egyesek fejében. Én ezt a "természet majd megoldja" dolgot ugyanis már állatorvostól is hallottam! Pedig az aztán valóban privát szféra. Tényleg megoldja? Tehát nem kell a pénzem? Az élet meg értéktelen?
Azóta én nem járok oda, ahol ezt hallottam, és a posztalónak is csak ezt tudom tanácsolni. Nem értem, miért kellett másodszor is a MÁV kórházba menni. Széles ívben el kellett volna kerülni őket.

anyu 2011.09.14. 20:38:43

Az én egyik gyerekem is medika, az apja meg nagyon sok éve külföldön élő, dolgozó orvos. 32 évesen is én voltam a fő kereső a családban, mert szakvizsgára készült, aztán meg a hierarchia miatt ő volt az, akinek a csóró betegek jutottak. Békés, csendes, udvarias ember de egyszer elege lett és elment egy olyan országba ahol nem ismerik a hálapénz fogalmát és van elég müszer, mütősnő, a betegeknek rendes ellátás.

Ilyen bánásmód miatt, amiben a topicnyitónak része volt, ki kéne rúgni orvost, nővért, adminisztrátort. Viszont a jelenlegi gyalázatos eü rendszer nem fog megváltozni amig nincsenek normális fizetések és mindneki paraszolvenciára vár. Megértem, hogy ifjonc nem akar ilyen körülmények közt dolgozni.

Taylor.Sz. 2011.09.14. 20:40:46

Nagyon sajnálom a blog íróját,kívánom neki, hogy mihamarabb felépüljön, minden tekintetben.Higgye el, nem minden kórházban ilyen bunkók az ott dolgozó orvosok és ápolók.Anno egy bunkó szülésznővel én is találkoztam, mikor az első gyermekem hoztam a világra.Négykézláb másztam ki a szülőszobába, a fájásmérő szerinte alig mutatott valamit, de nekem akkor is fájt.Azt mondta,ha jó volt bevenni, legyen jó kiadni is, ne rinyáljak annyit.Hála istennek, ez a nő már nem volt ott, mikor a második és 3-ik gyermekemet szültem.A második gyermekemet majdnem elvesztettem, kinyílt a méhszáj, és csak a gyors orvosi segítségnek köszönhetem, hogy 7 hónappal később egy egészséges fiú gyermeknek adtam életet.Akkor fogadtam orvost. Vidéki kórházban történt, és vessetek meg érte, fizettem az orvosnak, hogy a betege lehessek.A nővéreknek és a szülésznőknek ajándék csomaggal háláltam meg a segítőkészségüket, kedvességüket, mert megérdemelték.Nem akarták elfogadni,mondván, nekik ez a dolguk.Nem old meg mindent a pénz, vannak még lelkiismeretes elkötelezett egészségügyi dolgozók ebben az országban.Sajnálom, hogy Te nem ilyenekkel találkoztál.

tódór piroska 2011.09.14. 20:43:03

@ifjonc:

Nem sértődtem meg és nem ítéllek el (ha már tegeződve kezdtük, maradjunk ennél)

Szégyen, ami ebben az országban megy, Magyarországon nincs egészségügyi ellátás, nem tudtam segíteni, és a semmiért még pénzt is kapok, stb. Ezeket Te írtad, , meg még hasonló sommás ítéleteket, amiket én tényleg szégyenletesnek tartok. Biztos én vagyok öreg és konzervativ, de ez az ország a mi hazánk, és rajtunk, többek között itthon maradt/maradó orvosokon is múlik, hogy milyen (lesz). Senki nem várja el Tőled, hogy megindokold távozásodat, de azt joggal elvárjuk, hogy Magyarországot, az itthon maradókat ne sértegesd, ne itéld el.
És ha valaki nem ért Veled egyet, az még nem gyűlölködés, és a világképemmel sincs semmi gond.
Sok sikert kívánok külföldön!

Lencsi Lány 2011.09.14. 20:54:24

@Enystone: MAGÁNORVOS. Más megoldást nem látok. Én épp külföldön voltam, amikor kiderült, hogy terhes vagyok. Megtartani nem akartam, ezért elmentem az ottani háziorvoshoz, aki megadta egy magánnőgyógyász címét (nem sürgősségi ellátásra ugyanis nem voltam ott jogosult, ennek ellenére nemhogy fogadott, de türelmesen és készségesen válaszolt a kérdéseimre). Másnap felkerestem a magánorvost. Mivel annak az országnak a törvényei az abortuszt illetően elég szigorúak, illetve az idő is szorított, és nem akartam várni, amíg hazajövök, az orvos azonnal felhívta egy másik országbeli kollégáját (országhatárhoz közel voltam). Ott semmiféle várakozási idő nincs, semmilyen hatóságnak sem kell bejelenteni semmit. Következő nap elvégezték.
Szívből sajnálom, ami veled történt. Nekem is akadt kellően rossz tapasztalatom az állami nőgyógyászati ellátással, én ezért is döntöttem magánorvosok mellett. Nyilván nem olcsó, de úgy vélem, aki gyereket akar, az anyagilag fel kell, hogy készüljön. Én nem vártam volna 3 napig...

partfish 2011.09.14. 20:56:31

szomoru tortenet, de sajnos azt kell mondanom, hogy az orvosok szempontjabol, Te is hibas vagy. ha az elso alkalommal odanyomsz 5o ezret, akkor a foorvos szemelyesen hozta volna a tolokocsit. sajnos a felesegem is a mav korhazba jart. egy eves volt a picink, amikor egy figyelmetlenseg vegkifejletekent meghalt.

Seang Lee 2011.09.14. 20:56:33

nemreg mutottek angliaban. a halapenz fogalmat hirbol sem ismerik, a korulmenyek 1000x jobbak mint otthon. a perek miatt neha tul is biztositjak magukat (mutet elott kb 5 kulonbozo noverrel kellett beszelni, kb ugyanazokra a kerdesekre felelni,kismillio urlapot kitolteni, leellenoriztek hogy en vagyok-e en kb 3szor, karszalagot adtak, szalagot a labamra amit muteni kellett. paraztam hogy a dokik szakmailag eleg jok-e, de (eddig) nem panaszkodhatok (lesz meg mutetem nemsokara, majd meglatjuk a tobbit). vannak furcsasagaik, kisebb mutet elott a beteg fotelekben varakozik (nem kap agyat) es kb 2 oraval a mutet utan (akkor is ha altatas)mar ki is paterolnak (igaz egy 21 ev felettinek erted kell jonnie es 24 oraig felugyelnie kell, es a nyilatkozatot errol alairni). a mutet utan mindne mutobol egy nagy korterembe toljak a betegeket, onnan egy foteles varoba (ott adnak-enni inni), aztan odaadjak a szekreny kulcsat amiben elzartak a ruhaid, atoltozhetsz es viszlat. furcsa volt, de mindenki kedves, doki reggel mielott muteni kezd odajon, par percet rad aldoz, az altato orvos is, szoval torodnek az emberrel. halapenz nelkul.

vora 2011.09.14. 21:02:15

Nehéz elhinni, hogy ez valóban megtörtént. Sajnálom, fogalmam sincs, milyen érzés lehetett ezt a rémálmot átélni.
De annyira mást tapasztaltam a múlt hónapban a MÁV-ban. Nekik köszönhetjük a nővérem életét, emberséges nővérek, szakértő orvosok. Tényleg nehéz elhinni, hogy valóban ennyi tapló gyűlne össze egy helyen, egy időben. Ilyet még a legszakadtabb éjszakai gyerekügyeleten sem tapasztaltam...

vora 2011.09.14. 21:03:04

Az egészségügy helyzete meg olyan, amilyen, de egy orvos, ápoló emberségének, hivatástudatának hiányát nem lehet erre fogni.

Alikam 2011.09.14. 21:35:15

@Talon: jósló fájások:))) Haha, na az igen! Ezt sem hallottam még, pff, tuti azt mondtam neki,hogy igen, ezek valóban jósló fájások, azt jósolják, hogy hamarosan kurvára fájni fog az állkapcsod...

ifjonc 2011.09.14. 21:58:18

@tódór piroska: Ön nyugodtan tegezhet engem én maradok az Önöző formánál. Sajnálom, hogy nem így kezdtem az elején. Senkit nem ítéltem el, hogy itthon marad sőt @Braincelle kollégának tiszteletemet fejeztem ki. Nagyon nagy teljesítményre, lelki erőre vall ez, főleg kezdőként. A véleményem marad a régi. Én azt írtam Magyarországon (főként vidéken) nincs orvosi ellátás. A nagyon kedves ismerősömet(kvázi pótnagypapa gyermekkoromtól, mert a vér szerintiek már nem élnek) akkori orvostanhallgató létemre hagyták meghalni vidéken. Kiszáradás okozta zavartsággal, hallucinációval került be. Hiába hangoztattam, hogy papi igyon eleget,az öregek ugye nem mindig érzik a szomjúságot. Kánikula volt, kiszáradt én meg ugye ritkán vagyok otthon(szomszédban lakott). Kissé meszesek voltak már az agyi erei így kivételesen érzékeny volt a folyadékhiányra. Első nap kapott infúziót, mert bekísértem mentővel. Egészen feltisztult. Másnap ugyan olyan rossz állapotban volt, semmi infúzió. Egész addig nem kapott ellátást, orvostanhallgató ide-vagy oda amíg az idős felesége meg nem tömte a dokit. Erre átvitték rehabra, a mobilis beteget bepelenkázták. Ha felkelt durván visszaparancsolták az ágyra. Nem akartak vele foglalkozni. Szeretett sétálni, korához képest biztosan járt, kint-bent meleg volt. Infúziót továbbra sem kapott, a bűnöző kinézetű, mindig flegma nővérek a szembe szobában dohányoztak, betegnél soha nem láttam őket. Jött a fekvés okozta tüdőgyulladás, kórházi fertőzés. Továbbra sem kapott se infúziót, se kuratív kezelést(antibiotikum). A halál oka tüdőgangréna. Akkoriban én nagyban az utolsó vizsgáimmal voltam elfoglalva. Talán önző voltam 180 km-el arrébb könyvek fölé görnyedve. Annyi megnyugvásom van, a halála előtti nap meg tudtam látogatni. Elviselhetetlen bűzzel köhögte fel a tüdejét. A kórházban volt érdemi ellátás nélkül. Ha otthon lettem volna minden percben talán másként alakul. De könyörgöm a kórházban nem lehet egyedül hagyni az idős beteget, mert állatként kezelik? Orvostanhallgatóként nagyjából átláttam mire lett volna szüksége (sok mindenre, mert 80 felé járt). Ehelyett rányitották reggel az ablakot takaró nélkül. Pár éve ott voltam gyakorlaton és ugyanaz a nővérke röhögve mondta, hogy így szabadulnak meg a problémás öregektől. 8 évig volt az öreg szibériában! Méltatlanul halt meg. Nem tudom hibáztatni az orvost! Nagyon kevesen voltak, képtelenség volt mindenkire figyelni, kezelni. Gyógyszerük is alig volt stb. Az ápolószemélyzetet sem ő választotta meg. Ők maradtak, ennyi pénzért, vidéken segédápoló jogosultsággal. Nem dolgoztak a keze alá. A rehab osztály, mint a lepratelep stb. Bárcsak egyedüli eset lenne az övé, de sajnos nem (semmi CT fejsérült néninek,mert drága és egyébként is idős, meg este van, strok-os beteg időn belül a rehabra fektetve diagnosztika nélkül, artériás trombózis 10 órán át branül szúrás nélkül!!"kezelve"... sorolhatnám. Fiatal korom ellenére láttam annyit, hogy tudjak véleményt formálni, bárki bármit mond! Ha Ön államvizsgáztat akkor vélhetően csúcspontinak nevezhető helyen dolgozik. @Braincelle is azt írta jó helyet kapott. Megdolgozott érte, megérdemli, sok kitartást neki. Én féltem, hogy perifériásabb helyre kerülök. Oké, hogy oda is kell orvos, de én ezt így, nyugodt lelkiismerettel nem tudom vállalni. Jó helyre kell kerülni,de ez nem mindenkinek sikerül. Van összehasonlítási alapom! Hatodéves gyakorlataim egy részét Németországban töltöttem. 80-as betegek kaptak csípőprotézist. Talpra állította őket orvosok, gyógytornászok, ápolók odaadó csapata. Olyan ellátást kapott az idős beteg amilyet itt középkorú sem kap általában. Minden nap sikerélmény volt. Ide hívtak most vissza. Minden tiszteletem azé aki itt helyt tud állni. A véleményem fenntartom: Magyarországon nincs rendes orvosi ellátás. Hiányzik az ellátó rendszer. A magyar emberek többet érdemelnek! Be vannak csapva, hogy minden klappol csak kicsit kevés az orvos. Nem tudom homokba dugni a fejem, és én nem tudom ezt lelkileg vállalni. Hamar kiégnék. Az orvosokat egyetlen hozzászólásommal sem sértegettem kollektíven(akik a posztíróval úgy bántak, ahogy azok meg megérdemlik). Nem ítéltem el senkit! Ellenben Ön elítélt engem azzal, hogy : szégyelljem magam. Aki még bírálni akar az előbb olvassa el a többi hozzászólásom és azután tegye.

punka 2011.09.14. 23:02:39

Nekem az a gyanúm, hogy már a legelején hibáztak :S

"1 hétig feküdtem otthon, mikor visszarendeltek kontrollra, akkor már kezdett csillapodni a vérzés is. Aznap ért az első sokk, miszerint kiderült, a magzatom már kb. 1 hete halott!"

A továbbiakra már nem is tudok mit mondani, jobbulást.

ifjonc 2011.09.14. 23:07:38

@Dr.laikus PhD:
Főorvos az rang.
Tudományos fokozat?
Hisz kolbászból lesz a kerítés...

Látod a stílusod ilyen kicsinyessé tesz. :(((
Most mi a szitu? Vagy csak én nem értem a szósalátát:-)?

tódór piroska 2011.09.14. 23:13:10

@Dr.laikus PhD:
Köszi. Nagy öröm, nagy gond.
Jó éjt!

ferra 2011.09.14. 23:23:59

Orvosként sem tanítják meg mi az a várandósság, mi a szülés. A szülész-nőgyógyászok zöme férfi, nem tapasztalhatta meg, mit jelentenek ezek. Legfeljebb empatikus lehet - van ilyen is. Orvosként egy nemetközileg elismert bába könyvének olvasása során szerezhettem ismereteket (második várandósság alatt - ciki, nem ciki, de csak ekkor jutottam el idáig, a tanult előítéleteim miatt) arról, milyen is ez a "dolog", mit jelent szülni; és ez nem ördögtől való, hisz az evolúció során azért alakult így a női test...stb. Milyen gyermeket nevelni? Miért nincs ez benne az általános iskolás tananyagban? És miért nem szerepel megfelelően az orvosképzésben? Ezek után nem várható el egy első gyermekével várandós nőtől, hogy tájékozott legyen. Főleg nem abban az információhalmazban, ami pl. az internetről nyerhető. Hogyan döntse el, ha nem képzett ez irányban, mi helyes és mi nem? Ki mutat Neki irányt. Az információ kincs. Ennek átadásával (nemcsak az egészségügyben) sok kellemetlen percet, sértődést etc. lehetne megspórolni. Mindkét oldalról (hisz mindig kétoldalú). EZ a bizalom alapja.

Egy páciens és hozzátartozója mindig kiszolgáltatott, beszűkült tudatállapotú. Ismét leírhatom, hogy nem várható el, csak a (sajnos) tapasztalt kórházlátogatótól, hogy az asztalt verje. De miért is kellene az asztalt verni? Hisz joga van az ellátáshoz.

És így utólag nem szeretnék véres vitákba bonyolódni arról, milyen az alapképzés az orvosikon pl. a várandósság-szülés témakörében. Megvan a véleményem. Szomorú.

Kívánok kellemes várandósságot, előtte körültekintést, olvasást, informálódást! Kórház-/szülésznő-/bába- és nem orvosválasztást!

SvenH. (törölt) 2011.09.14. 23:47:55

"Boldogok voltunk férjemmel, mert mindketten gondolkodtunk már a gyermekvállalásban"
"A nőgyógyászom szerint kb. 15 perces az egész műtét és mehetek is haza."

ez biztos igy kell lennie, hogy 15 percecske? semmi tagito nincsen elotte? hogy ejszakara is bent kelljen lenni?

amugy meg hat ez van...
a nogyogyaszaton bemegy az ember es latjak rajta hogy nem annyira surgos, igy betartanak neki
szulesnel is ez van, hogy a parazo kismama elhiszik hogy az a csodalatos egy szem doki az tutti mindenkinel jobb... persze ha ejjel 2kor berendelik akkor is jobb mint az aki az ugyeletes...

nem volt info hogy a nogyogyasz akihez eljart a delikvens az magan-e, de valoszinusitem igen... hat ez van olyanhoz kell jarni(== dugdosni a 7e / 10e -t) aki oda tud szolni
ez komoly farkasvilag, meg anno Molnar Doktor Ur ohajtott volna ez ellen kemenyen fellepni de mint tuggyuk eloszor is o egy bunozo masreszt a hulyenepsavazas...
tegye azert a poszt tolo a szivere a kezet, hogy o a "szolidaris" egeszsegugyet szavazta akkor meg...

Braincelle 2011.09.15. 00:05:14

@tódór piroska:
Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy.

@ifjonc:
Megértelek egyébként. Az ember több irányba szeretne hűséges lenni, de ha szerencsétlenek a körülmények, akkor valamit el kell árulni. Én most épp azt a vágyamat árulom el, hogy világot lássak, hogy legalább egy másik kerületbe, vagy városba költözzek, mint ahol születtem. Bár ennél nagyobb bajom sose legyen, jelenleg sok szempontból nagyon szerencsésnek mondhatom magam.

Rossz és az összeomlás szélén álló kórházban dolgozni kezdőként maga a pokol. Bár Te klinikát írtál, ami az elmondásod alapján szintén nem tűnt valami jónak.

Azt is megértem, hogy a rossz tapasztalatok nagyon megkeserítik az embert, főleg ha addig lelkes és világmegváltó volt. Például én is dolgoztam nővérként, nem szerettem azt a helyet (bár a Praxison leírt rémálom-osztályoknál azért lényegesen jobb volt), és akkor én is hosszú időre elvesztettem a kedvem. Voltam pár hónapot én is Németországban, és tapasztaltam, hogy a képzés ott sokkal gyakorlat-orientáltabb.

Ez az egyik fele. A másik az, hogy igyekezni kell mindig megtalálni a legjobb lehetőséget. Mi arról panaszkodunk, hogy nem oktatnak minket, az oktatók arról, hogy nem érdeklődünk, ez ördögi körnek tűnik. Nekem az az érzésem, hogy az egyetem utolsó két évére már eléggé megfásulunk az egészbe. Sokan elvárják, hogy oktassák őket hatodéves gyakorlaton, és ha eltelik egy óra, vagy akár az első nap úgy, hogy senki nem jön oda és kérdezi meg, hogy mit szeretnél tanulni, akkor már feladják. Ugyanakkor én még olyan intézményt nem láttam (főleg hatodévben, amikor hetekig egy helyen vagy), ahol nincs olyan ember, akinek ha a nyomába ragadsz, és látja, hogy tényleg érdeklődsz, akkor ne kezdene el magyarázni.

Azért azt be lehet látni, hogy a hetekre beosztott hallgatókkal nem lehet folyamatosan foglalkozni ott, ahol még a betegellátásra sincs elég ember. Ráadásul ez egy olyan szakma, amit kicsit el kell lesni, sok időt, sok erőt, akár üres időt kell belefektetni, hogy legyen eredménye.

A saját gyakorlati tudásomat bizonyos területeken én is komolyan keveslem. A rezidensek meg nem senkik, de mondjuk magamtól nem lennék képes orvoslani (persze, eljátszogatnék, hoznék döntéseket, kérdés, mi lenne belőle). Sajnos ebben a rendszerben a rezidensek látják el a kulimunkát, és ez ennyi év egyetem után megalázó lehet, más részről meg, valahogy mennie kell az osztálynak, és végül is a munkádért mások vállalják a felelősséget, adnak tanácsot, ők segítenek hozzá, hogy majd szakvizsgázhass, szerintem ezek nem kis dolgok. Ha végiggondolom a mögöttem lévő éveket, nem elég rá a tíz ujjam, hogy összeszámoljam azokat az orvosokat, akik nem csak ledaráltak pár adatot, hanem a gondolkodásomat is fejlesztették, sőt, szakmai, emberi példaképeim voltak, segítettek kialakítani a személyiségemet. Van, aki naponta eszembe jut, volt olyan hatodéves hely, ahová tíz hónappal később mentem vissza látogatóba, és sírva jöttem el, olyan jó volt látni őket. Volt olyan mentorom, akitől mindenki tartott, minden apróságba belekötött, megszabta, milyen szavakat használhatok, hogyan tartsam magam. De a szívét-lelkét, szabadidejét is beleadta a tanításba.

Igazából nem tudom, mért írtam ezt le, valahogy azt akartam vele mondani, hogy ha el vagy valami mellett kötelezve, akkor ha vannak is hullámvölgyek, meg lehet találni azokat az embereket, helyeket, akik visszaadják a hitedet.

Ha egy ilyen ótvar helyen dolgoztál, akkor megértem, hogy már nincs erőd újabb esélyekhez és hithez, szóval szerintem menjél, amerre szeretnél, rakd helyre az emberi és szakmai önbizalmadat, szeretgesd meg a párod, töltsetek sok időt. Úgy gondolom, hogy senkinek nincs joga ismeretlenül ítélni feletted, és ha tíz év múlva jómódú, csúszópénzre már nem szoruló, naprakész tudású orvosként és kiegyensúlyozott emberként visszajössz, azzal sokkal több jót teszel az országnak, mintha most az utolsó erődből még kikészíted Magad és elvesztesz mindent, amire az életedet és az önképedet építed.

Braincelle 2011.09.15. 00:06:45

A posztban szereplő történet szörnyű egyébként, utálom a gondolatát, hogy ez megtörtént és nagyon sajnálom :(

Irkutszk 2011.09.15. 04:54:00

@tódór piroska: Ezek szerint nem engem követ, hanem téged vagy fogorvosi :)) Ott kezdődik az anatómiai atlasz - csontok fejezettel a tanév :)

Megnyugtató szavakat tudok az ilyen állapotra: Sokan túlélték már, neki is menni fog ;)

Istenem, mennyi érzelmet felszabadít bennem akárcsak gondolni is az egyetemre :)

Ugyandehogy (törölt) 2011.09.15. 06:21:10

@Kismac: miért pont az orvosi latint? a jogi vagy irodalmi latint miért nem?

nyulambulam 2011.09.15. 08:12:45

@ifjonc:
Pár megjegyzés:

Nem igaz, hogy vidéken nincs rendes ellátás. Pl. szülészetben a csornai kórház az élen van, sok helyen az orvos személyesen a privát életből ismeri a betegeit, így jobb, közvetlenebb a kapcsolat, jobb lesz az ellátás is.

Nem igaz, hogy a befizetett TB nem elég semmire. Én Németországban dolgoztam egy darabig, jóval kevesebb biztosítást fizettem, mint anno Magyarországon. Mégis sokkal jobb ellátást kaptam. A gond inkább ott van, hogy a befizetett pénz nagy része eltűnik itt-ott.

Abban viszont igazad van, hogy az orvosokat anyagilag is meg kellene becsülni, akkor javulna a helyzet. Igaz, ezt pont a cikkben szereplő szemét banda miatt lenne nehéz megvalósítani.

nyulambulam 2011.09.15. 08:22:23

@ifjonc: nem azért, de attól, hogy valakit alulfizetnek, még törődhetne embertársaival. Nem azért van itt a magyar egészségügy, mert nincs pénz, hanem azért, mert az ott dolgozók nagy része magasról sz*rik rá. Az ok, hogy jobban meg kellene fizetni őket, de ha egy ápoló x pénzért nem látja el a feladatát, akkor háromszor annyiért sem fogja... Ez hozzáállás kérdése, nem pénzé...

ifjonc 2011.09.15. 08:38:17

@Braincelle: Több ilyen empatikus emberre lenne szükség itthon, mint Te vagy, egyből szívesebben maradna itt bárki. Sajnos igen! Én nem a legjobb helyen tapasztaltam. A hatodév itthoni része is kritikán aluli volt. Az egyik bp-i. belgyógy klinikán az orvos aki alá be voltam osztva látványos nagy ívben került el engem és csoporttársaimat. 8 hét alatt 2 mondatot váltott velünk, mikor aláírta az indexet. A többiek sem érezték úgy , hogy foglalkozni kellene velünk. Ha szóvá tettük jött a fenyegetés: nem lesz aláírás, mert nem írtam meg x zárót, meg hasonló kifogások(amik igaztalanok voltak). Minden nap du. 4-ig támasztottam a falat v. vérnyomásméréssel, vérvétellel, Ekg készítéssel múlattam az időt. Azért kellett bentmaradnom, hátha du. valakinek ekg-t kell csinálni és ne a nővérkének kelljen betolni a műszert, mert ő jobban szeret beszélgetni a nővérszobában. Egyazon osztályon voltunk végig. A lázlapba nem írhattam, mert húúú az neked nem szabad. Senkit nem érdekelt, hogy pár héttel előtte gyerekgyógyászaton az egész adminisztráció (lázlap, záró, státus, dekurzus, Medsol) az én feladatom volt. Legalább ott ezzel elment az idő.

r580s 2011.09.15. 08:38:41

@Braincelle: Kedves Braincelle! Én is fiatal orvos vagyok, egy éve rezidens. Örülök, hogy írtatok a képzésünkről, hiszen engem is mindig felháborít amikor milliós nagyságrendekről beszélnek. Sajnos nekem nem volt szerencsém a képzés során, gyakorlati oktatást szinte sehol sem kaptam, mert sohasem volt ideje ránk a gyakvezetőknek (amit megértek, hiszen túlterheltek ők is...), tisztelet a néhány kivételnek. Számtalanszor küldtek haza, vagy azt mondták foglaljuk el magunkat. Hatodéven pedig vagy ingyen munkaerőnek érezhettem magam (szigorúan a műtőben), vagy pedig faltámasznak :) Azt gondolom ne áldozz fel mindent a munkádért, nagyon fontos hogy megőrizd az egyensúlyt a munka és magánélet között. Ezek az évek nem jönnek vissza, nemcsak a munka/tanulás, hanem a magánélet szempontjából sem.

@ifjonc: Kár, hogy ilyen rossz helyre kerültél, átérzem a helyzeted, mert én is voltam hasonló osztályon, de szerencsére csak pár hónapot. Azért vidéken is rengeteg helyen van színvonalas ellátás, én pl. a mai napig egy vidéki álláslehetőséget sírok vissza, ami mind szakmailag, mind emberileg szuper hely és a rendszeresen elnyert év kórháza díj is ezt bizonyítja. Kezdem belátni, hogy csak az tud itthon maradni, akit vagy a szülei, vagy a párja anyagilag támogat, szomorú, de így van. 6 éves korom óta készülök orvosnak, de őszintén bevallom, hogy néha azt érzem rosszul döntöttem.

Betti83 2011.09.15. 09:02:35

Istenem... Véletlen tévedtem ide..de minek? Nem lenne szabad ilyesmiket elolvasnom. Azt hiszem veszek egy nagy levegőt, és leírom én is a mi történetünket egy cikkben ide. Nekem a 4 hónapos babámat hagyták meghalni. Pusztán presztizskérdésből. Ikreket szültem januárban, az egyik babát májusban temettük. A kórház és az orvos szerint(Aki számunkra most már az egyetlen) 99 %-ban a hanyagság, a hozzállás miatt. De abban az intézményben, ahol történt a dolog, is elmondták egy közeli ismerősünk kérdésre, hogy hogyan történhet ilyen, hogy jaaa, hát az egyik drnő ügyet csinál belőle, hogy neki illetve a másiknak mennyi betege van. Könyörgöm!!!Egy csecsemőintenzív osztályon???? Ezért nem lett elvégezve egy (A számunkra) életmentő vizsgálat. És ezért kell hurcoljuk az életben maradt gyerekünket a temetőbe magunkkal,a testvére sírjához, illetve 250 km-ről Budapestre orvoshoz, aki emberként kezeli bennünket... Szégyen, ami ebben az országban megy. Én az elvándorlás legnagyobb ellenzője voltam. Az volt az elvem, hogy "Szülj magyart! Magyar földre magyar anyától!" De most csak a lehetődséget várom és keresem, és a Gyedből illetve a párom fizetéséből a forintokat rakosgatom, hogy minél hamarabb elmehessek ebből az országból.

ifjonc 2011.09.15. 09:03:38

Na erre csak röviden: Persze vannak pozitív példák. Mindenki tud mondani egyet. Én is. Pont az a baj, hogy a szűkebb környezetnél nem sokan látnak tovább. Persze a tb elég No.-ban. De én Mo.-ról beszéltem. Nem nagyon hiszem, hogy kevesebbet fizettél. Esetleg a maradékból sokkal jobb színvonalon éltél és nem vetted észre mennyi a tb járulék. Egyébként No-ban a magánbiztosítás is okosan bele van szőve a rendszerbe (ha fizetsz megválaszthatod hol, milyen szobában, ki láthat el, a magánbiztosítód meg gazdagon kifizeti a megbízott orvosod). Én nem hasonlítanám össze a magyar viszonyokkal. Persze nem a pénz az egyetlen ok és megoldás sem. Ezt senki nem állítja. Súlyos gondok vannak az ellátással. Aki azonban rögtön azzal kezd, hogy nem kell anyagi megbecsülés, mert emberbaráti szeretetből, mártírságból is el lehet látni a feladatot az enyhén szólva idealista és megérdemli amit kap. Egyrészt 80-90 ért nem sokáig lehet elvárni, hogy valaki fütyörészve végezze a nem kevés, felelősséggel járó munkáját (az ápolók pl hálapénzt sem kapnak annyit)és mosollyal eltűrje a hasonló jóindulatú eszmefuttatásokat: "Minek neked több pénz, ingyen is meg lehet csinálni stb." 3x annyiért el fogja végezni jobban hidd el. Már csak azért is mert annyiért hazajönnek a nyugatot lassan megtöltő, jól képzett ápoló kollégák is és az itthon maradt többé nem érzi azt, hogy ő itt a legutolsó senki, bármit csinál csepp a tengerben. Elég idegőrlő éhbérért dolgozni, főleg ha családod van. Egyenes út a kiégésbe, depresszióba és afelé, hogy inkább nem csinálok semmit úgyis csak a hasonlóan elmés kritikákat kapom. Nem tudom miért hajlamos mindenki irigyelni a legkisebb anyagi megbecsülést is az egészségügyiektől, de ez ördögi kör.

kano 2011.09.15. 09:22:16

ifjonc
Olvastam sok hozzászólását és teljesen egyet tudok Önnel érteni. Ha Magyarország taníttatta Önt (ami ugye erősen kérdéses, mert a szülei taníttatták) és szüksége van az Ön tudására, akkor tartsa is itthon. Ha ezt nem tudja, akkor ne reklamáljon senki. Én informatikus vagyok (matematika és informatika diplomával), de néha (nem akarok erős szavakat használni) a gyomortartalmamat kiadnám ettől az országtól. Egyszerűen undorodom a hozzáállástól amit itt találok (egészségügy, kormányhivatalok, stb.). Én is erősen gondolkodom a külföldre menetelen. Ha nem is élnék jobban és mosogatnom kellene is, de a más mentalitás már megérné. Utálom, hogy a politikusok hülyének néznek, utálom, hogy ha el akarok érni valamit akkor valakinek a valakije kell, hogy legyek, utálom az embereknek a munkához való hozzáállását (tisztelet a kivételnek), utálom a korrupciót, utálom, hogy a pénzemért nem kapom meg azt amit kifizettem, utálom, hogy mindig figyelnem kell, hogy át ne verjenek a honfitársaim. "Magyarország, én most leiszom magam!"
És végezetül jobbulást kívánok a posztolónak és ezt a helyzetet az egész társadalom csődjének érzem.

ifjonc 2011.09.15. 09:29:46

@r580s: Kevesen értik ezt. Az én csoportomból anno olyan lány maradt itthon akiknek pl. lakást vettek a szülei már első éven. Aztán egy másik csoporttársnőmhöz hasonlóan sikerült egy nemcsak rendes, helyes, hanem pénzes, egzisztenciával rendelkező párt találnia. Készülnek a gyermekvállalásra, és mellette úgymond hobbiból orvoskodnak (elég magas szinten, mert talpraesett okos lányok). Én nem tudom ezt meg tenni. Férfi vagyok, nekem kell eltartani majd a családom, szegény szüleimről nem akarok 7. bőrt lehúzni. Tudom teljesíteni családfői teendőimet: egyenlőre csak külföldön. Nem szeretem, ha olyanok ítélkeznek fölöttem akik borítékokból építettek maguknak langyos életet, és minden jó nekik ahogy van. Nem kell a hálapénz. Nem akarom, hogy arról diskuráljanak mögöttem: "mennyit szokott kérni". Ez már egy más generáció. Azzal, hogy külföldre megyek (sokakkal egyetemben) teszek a változásért. Érdemes megnézni pl. idén hányan éltek a felajánlott ösztöndíj lehetőséggel. Ez is mutatja: nem csak a pénzpumpolás számít. Érdemes figyelni a kormányzat kétségbeesett, egyenlőre meddő próbálkozásait. Pár hónap múlva lehiggadnak és Réthelyi professzorral az élen újra felépítik a rendszert lassan, az alapoktól, ésszerűen. Én bízom ebben, de már nem tudok tovább várni. Sose bánd meg, hogy ezt a pályát választottad (főleg ha 6 éves korodtól erre vágytál). Téged ez érdekel, ez lelkesít és nem az ún. "földi élvezetek" :-). Egyébként Te a világ bármely részén orvos maradsz, de itthon is megtalálhatod még a számításaid fiatalon(anno örök optimista voltam:).

SvenH. (törölt) 2011.09.15. 09:31:16

@nyulambulam: "Az ok, hogy jobban meg kellene fizetni őket, de ha egy ápoló x pénzért nem látja el a feladatát, akkor háromszor annyiért sem fogja... Ez hozzáállás kérdése, nem pénzé..."

itt teccett lenni az elmulthusz evben?
ugyanez lejatszodott a termelo szektorban, es csodak csodaja ma mar a melos nem viszi haza a gyarat

kell rendes fizu mert akkor ki lehet rugni es mast felvenni helyette

ifjonc 2011.09.15. 09:37:06

@kano: Hát igen! Rendet kellene már tenni néhány fejben:-). Örülök, hogy valakivel találkoztam végre, aki nem szakmabeliként is átlátja a helyzetet. Ne hagyja, hogy ez a mentális környezet, negatív folyamatok maguk alá gyűrjék! Merítsen erőt a pozitív példákból! Ha nem bírja tovább persze lépni kell ahogy Ön is írta. Sok kitartást kívánok önnek!

kano 2011.09.15. 09:50:26

@ifjonc: Úgy érzem, hogy a változáshoz teljes szemléletváltásra volna szükség. Ahhoz pedig akarni kellene a változást. Ezt pedig nem látom. Ráadásul a fiatalabb generáció még rosszabb mint a mostaniak (lusta, rengeteg pénzt akar keresni munka nélkül, stb.). Mivel nincs olyan teljes generáció aki ezt a szemléletváltást elkezdené, így nem látom, hogy ez a szemlélet mikor változna meg. Nincs esély...
Lépni kell innen.

mekeke 2011.09.15. 09:53:58

Vagy pont fordítva. Ti vagytok a banda, és a cégeitek ott lopnak ahol tudnak. Meg kell próbálni dolgozni, de az sem rossz, ha elmész pár évre a kirablott kórházakba nővérkedni, beteget takarítani. Rendes fizetésért dolgozol, tárgyalgatsz, íróasztalod van - meg lehet fizetni a magánt. Valószínűleg nem havi 90 ezerért "gürizel", amennyit az általad kritizáltak kapnak.

Enystone 2011.09.15. 10:02:44

@Betti83: Őszintén sajnálom a Veled (is) történteket. Nem gondolom, hogy az eü-nek így kellene működnie az országban, és ahogy mások is említették ez már nem csak pénz kérdése.
Én is gondolkodtam azon, hogy elmegyek az országból, pedig magyarnak érzem magam szívvel-lélekkel. Az ilyenek viszont mindig megingatnak, hogy ha én ennyire vagyok fontos azoknak a "fontos embereknek", akiknek a fizetése az én adómból megy, akkor minek is vagyok én itt? Minek is akarnak velem magyar társadalmat "építeni", ha csak leépíteni tudnak? Miért is kapnak külön eü szolgáltatást/kórházat saját használatra, én pedig túrkáljak a lepusztult maradékban a megmaradt morcos orvosok és nővérek közt. Ha pedig nem tetszik, akkor fizessek pluszban magánorvost, aki (tisztelet a kivételnek) az állami kórházakat és eszközöket használja fel a magánpraxisához? Azt pl. hogy számolja el? Itt nem kifejezetten csak a lelkiismeretére gondolok... szóval úgy érzem, hogy igazságtalanul duplán fizettetnek velünk mindenért :( Miért akarnak erre kötelezni bennünket?
Lassan eljutunk oda, hogy az öregeinket lelökik a Hármashatár-hegyről, akinek pedig nincsenek dugi ezresei, azt pedig hagyják meghalni. Ezt nevezzük itthon egészségügynek???
Ezek után Geréb Ágnest kell egy baba halála miatt meghurcolni? Hány orvos keze között halt már meg gyerek figyelmetlenségből, nemtörődömségből? Mégsem ítélték el közel egyiket sem, mert így is kevés az orvos Mo-on, ne bántsuk őket. Hallatlan...

bohuš 2011.09.15. 10:03:52

@Enystone:
Kedves Enystone,

a téged (/titeket) ért elképesztő élmények miatt javaslom, hogy menj el pszichológushoz (kérj egy beutalót a háziorvosodtól és menj el pl. a Klinika Pszichológiai Tanszékére a Tömő utcába ( www.sote.hu/intezetek/munkatarsak/?inst_id=45 ), itt beutalóval ingyen igénybe veheted a segítségüket). Ez a történet, és az, hogy ez benned szégyent ébreszt, érdemes a szakértői segítségre, de ők amúgy is megállapítják, hogy szükséged van-e erre. Ha igen, nagyon hosszú szenvedéstől kímélheted meg magad.

Enystone 2011.09.15. 10:13:36

@mekeke: Nem érzem, hogy mi tisztességesen bejelentett és adózó állampolgárok lennénk a banda, akik némelyikének (ugyancsak sok és kemény tanulás árán) íróasztal mellett dolgozhat. Ez nem erről szól. Ez arról szól, ha tőlem sok kemény tízezret vonnak le minden hónapban TB címén, akkor 5-10 évente, ha betévedek egy eü ellátásra, akkor legyenek szívesek ellátni és ne nekem kelljen fórumokat olvasni és telefonálgatni, hogy kihez forduljak, vajon én hova tartozom, ha az orvosom beutal valahova és ott mégsem akarnak ellátni, ne érezzem magam tehernek olyan emberek számára, akik azért vannak (igazad van alul) fizetve, hogy engem ellássanak minimális szinten. De az alacsony fizetésük nem az én hibám, hanem azoké az embereké, akik róluk döntenek. Ezért ne engem büntessenek, ha szükségem van rájuk.
Tévesnek találom azt a meglátásodat, hogy ha valaki többet keres egy orvosnál vagy egy nővérnél, akkor az menjen magánorvoshoz?!?! Miért? Az sztk-t bizonyos fizetésen túl már nem lehet igénybe venni? Légy szíves írd már meg azt a kórházi vagy egyéb törvényt, ami ezt korlátozza. Megköszönném :)

Betti83 2011.09.15. 10:20:21

@bohuš: Nekem is ajánlottak segítséget. Da a gond a bizalomvesztés. Hiába próbálom magamnak bebeszélni, hogy majd segít feldolgozni stb. Ő is csak fehérköpenyes előttem. Még akkor sem szeret az ember oda visszamenni, ha valami halaszthatatlan dolga van, nemhogy gyógyíttatni a lekét.... Gondolom Eny sem, de majd Ő eldönti..

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 10:33:55

@ifjonc:

Segíts kérlek!

Kaptam mostanában elég infúziót, aludtam is vele mikor lefolyt, de soha nem volt visszaszívó hatás. (mármint, hogy a kiürült infúziós folyadék helyére vér kerül)

Itt ezt hogy lehetséges?

tódór piroska 2011.09.15. 10:34:53

@Enystone: Elsők között írtam le, hogy felháborító disznóság, ami Veled történt, és ilyennek soha, sehol (Magyarországon és napjainkban különösen) nem szabadna előfordulni. Azt gondolom és remélem, hogy nem ez a dolgok szokványos menete, hanem a kirívó kivétel. Sajnálom a sok szörnyűséget, amin keresztül mentél, mielőbbi gyógyulást és örömteli, szövődménymentes gyermekáldást kívánok.
Én is tudom, hogy nagyon komoly gondok vannak az egészségügyben, a helyzet sulyos és szinte reménytelen, ezt többször, több helyen leírtam, jelen hozzászólásom után bemnásolom egy másik poszthoz írt vélerményemet. Az anyagi gondok, rossz munkakörülmények, esetenként gyógyszerek- és eszközök hiánya, vagy nem kielégítő minősége nem jogosítja fel az orvost a hanyag, lelkiismeretlen munkavégzésre, ellenkezőleg, fokozott odafigyeléssel, szakértelemmel kell dolgoznia, hogy valamelyest kompenzálni tudja az objektív hiányosságokat. Sokan vagyunk, akik így gondolják, meggyőződésem szerint a többség, ezért működik még úgy-ahogy az állami egészségügyi rendszer (a magánszféra fizetőképes kereslet hiányában Mo-n nem lehet reális alternatíva).
Hogy sok fiatal szakember elhagyja az országot, azt egyedi indokaik alapján meg lehet érteni, de azért ne gondolja azt senki, hogy ezáltal jobb lesz a helyzet. Pont fordítva: az itthon maradtaknak (és még mindig ők vannak többen, közel 10 millióan), mind a
betegeknek, mind az eü. dolgozóknak, minden egyes szakember távozásával rosszabbodik a helyzete.

Enystone 2011.09.15. 10:35:01

@bohuš: Hála Istennek, annyira nem látom sötéten a helyzetemet pár hónap elteltével, hogy pszichológushoz járjak. De... akkor is jár mindenkinek egy normális alapellátás, egy kis humánus hozzáállás, és én továbbra is ragaszkodom ehhez. Nem akarom elveszíteni a bizalmamat irántuk.
Ha valaki ezt nem képes egy eü-ben nyújtani, az inkább tényleg menjen el. Ne nehezítse meg mások amúgy sem könnyű helyzetét az ilyen és ehhez hasonló nehéz helyzetekben, és ne rántsa magával azokat is, akik a körülmények ellenére is igyekeznek segíteni az embereken.

kano 2011.09.15. 10:35:58

@mekeke: Én erre mindig azt szoktam mondani, hogy ha 90e-ért így dolgozik, akkor el lehet menni máshová ahol többet fizetnek vagy nem kell ott dolgozni. Lesz olyan aki szívesen megcsinálja ennyiért.

tódór piroska 2011.09.15. 10:38:04

@qbr:
villamos alóli kacaj nyilván a WTR-re gondol (Work-to-rule is an industrial action in which employees do no more than the minimum required by the rules of their contract, and follow safety or other regulations to the letter in order to cause a slowdown rather than to serve their purpose. This is considered less disruptive than a strike or lockout; and just obeying the rules is less susceptible to disciplinary action. Notable examples have included nurses refusing to answer telephones and police officers refusing to issue citations. Refusal to work overtime, travel on duty or sign up to other tasks requiring employee assent are other manifestations of using work-to-rule as industrial action.)

A webdokin újra és újra felvetik a kollégák annak lehetőségét, hogy WTR-t alkalmazva kellene nyomást gyakorolni a kormányzatra, hogy elérjük az egészségügy anyagi forrásainak bővítését. A helyzet súlyos (és reménytelen), mert források bevonása nélkül nem lehet javítani az egészségügyi ellátás színvonalán, ugyanakkor a jelenlegi kormány (sem) mutat erre semmi hajlandóságot. Ha az orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók tényleg a WTR-hez folyamodnának, az egész eü. rendszer napok, maximum hetek alatt összeomlana, márpedig ez sem lehet a cél. Így minden marad a régiben, dagonyázunk a posványban. Ahogy egyik jónevű eü. közgazdász mondta a menedzserképzésen évekkel ezelőtt, néha kicsit felkavarják a faecest (pl. a paraszolvencia körüli polémia felelevenítésével), majd jön a faecesplanírizó brigád és elegyengeti a felszínt. (Nem hatalmazott fel az előadó az elhangzottak idézésére, ráadásul ő nem volt ennyire szemérmes és magyarul mondta...)

Enystone 2011.09.15. 10:43:46

@tódór piroska: Ha lehetne, én lennék az első, akik az egészségügyisek (orvos, nővér, segédápoló, mentős stb.), a tűzoltók, a rendőrség fizetését min. megháromszoroznám! Ha lehetne erről népszavazást kezdeményezni, biz' Isten aláírnám, döngetném a kapukat, mert megérdemlik. De... sajnos engem erről nem hagynak dönteni. Pedig pont ezek az emberek azok, akik mások életét (adott esetben) megmenthetik! Miért ezeket az embereket hagyjuk elkallódni a világban, és lökjük bele a hálapénzes, korrupciós, mutyizós világba? Miért? Mert ennek nem azok isszák meg a levét, akik döntenek a sorsukról, hanem mi, egyszerű állampolgárok, akik néha a segítségükre szorulunk.

kano 2011.09.15. 10:47:50

@Enystone: Tökéletesen egyetértünk. Én mindig azt mondom, hogy OK fizessünk az ellátásért, de akkor nem vagyok hajlandó egyetlen forint TB-t sem fizetni. Olyan ellátást kapok amiért fizetek (és azt meg is kapom). Bemegyek a kórházba és választok egy orvost, majd az ellátás után fizetek (hivatalosan, számlával). Egy idő után meg lehet nézni az orvosok leterheltségét. Akinek nincs betege annál nyilván probléma van -> nem oda való. Mehet kapálni...
Régóta mondom azt is, hogy legyenek ál betegek a kórházakban (ambuláns betegekkel már sokat lehetne elérni). Aki nem látja el a beteget megfelelő hozzáállással illetve elfogadj a paraszolvenciát azonnal el kell távolítani az Orvosi Kamarából.

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 10:48:58

@kano:

Olyan könnyen beszélsz.
Szakma nővérnek lenni.
Azért az már mégis disznóság, hogy azért mert egészségügy és nagy szakértelmet kíván, mindenki elvárja hogy a nővértől az orvosig önfeláldozó munkát végezzen.

Közben meg a részeges utcát seprő megkap minden juttatást és jóval több alapbért, mint az egyetemet végzett egészségügyi dolgozók.

Kéne kicsit gondolkodni és elismerni ha valaki ezt igazságtalannak érzi, hisz ebbe a tudásba rengeteg munkát fektetett. Míg nem vagy beteg lehet vállat vonni, de mikor szükség lesz rá akkor nem mindegy, hogy felcser gyógyít, vagy nagy tudású lelkiismeretes orvos.

Betti83 2011.09.15. 10:52:45

@Dr.laikus PhD: Szégyeljétek magatokat! Eddigi szimpatikus mivoltotokat lerombolni egy ilyen idétlen és gyerekes hozzászólással? Azon élcelődni, hogy a szerencsétlennek visszafolyt-e a vér vagy sem.Nem tök mindegy.. Biztos nem láttatok már szétpukkant vénát, félrecsúszott branült, ott ahol Ti dolgoztok ez nem fordulhat elő, ugye? Javaslom megkérdezni, az oktatót, vagy egy idősebb orvost, nővért, hogy látott-e már olyat, hogy az infúzió csövébe visszafolyt a vér???! Igenis megesik az ilyen. És a beteg nem ezért haragszik. Hanem azért, ha nincs ki megigazítsa...meg az ilyen lealacsonyító, szemtelen megjegyzzésekért, amit most tettél! Bármelyikőtök elkísérhet a következő kórházlátogatásomra, mint kivülálló, és megnézheti min kell keresztülvergődnie az embernek, mire valaki megvizsgálja a gyerekét, neadj'isten saját magát.
Nagyon elkeserítő. Itt papoltok napokon át arról, hogy a mostani generáció, meg a szemléletváltás, meg milyen jó külföldön, ott ilyen nem esik meg. A mentalitásotokat úgy látom nem sikerült itthon hagyni. A rosszmájú megjegyzések alapján bátran ki lehet jelenteni:orvosnak születtetek Ti is..
:((((

VaTi 2011.09.15. 10:57:24

@Betti83: tételezzük fel, hogy Laikus, akit leb..sztál a kérdéséért, nem orvos. Tételezzük fel, hogy -sajnos- betegsége miatt gyakran kórházba, kezelésekre járó betegként valóban nem látott még ilyet. Tételezzük fel, hogy valóban a kíváncsiság, érdeklődés, tanulni vágyás miatt tette fel a kérdést.

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 11:04:43

@Betti83:

A fenébe a nagy hangodnak! Háborogj ha akarsz.
Több, mint egy éve járok orvostól orvosig.
Nekem miért csak a jó jutott?
Nekem miért nem folyt vissza? Ráadásul miért nem kérdezhetem meg, ha netán megengednéd nekem?

Azért amit itt olvasok tőletek a ti mentalitásotokban is van némi hiba.
Az furcsa ha valaki csak a rosszat képes észre venni, ami jó azt véletlenül sem.
Ettől ha felháborodsz a semmin, nem lesz több pénz az egészségügyben és több ember sem. Ergo többet kell várni, meg kell tanulni apróbb bajokat otthon kezelni, tudni mikor van baj, mikor bagatellizálják a problémám, tudni elmondani mi a panaszom.

Félre értés ne essék hihetetlenül nagy disznóság ami a posztolóval megesett, ha így esett.

Vannak kötelezően feltett kérdések, ilyen az hogy kinek a hozzátartozója, ki utalta be és miért. A pultnál dolgozó nem biztos, hogy szakember, mert oda már nem jut. :((

bohuš 2011.09.15. 11:05:26

@Betti83:

Azért írtam éppen a klinikai tanszéket, mert pl. a tanszékvezető, Perczel Forintos Dóra éppen poszttraumás dolgokkal foglalkozik, igen jó nevű szakember. Minden bizonnyal a munkatársai is. Pszichológus segítségét igénybe venni egyébként olyan dolog (szerintem), hogy a páciensnek "elég nyomorultul" kell éreznie magát ahhoz, hogy akarja a javulást, és ezért konstruktívan vegyen részt a találkozásokon.
Elolvastam most a te történeted is, felfoghatatlan és borzasztó. Nagyon sok útja lehet, hogy ezt az élményt feldolgozzátok, de sajnos olyan is van, mikor az ember nem találja meg a maga útját és egy életen keresztül "roncs" marad. Van, amikor az embernek nem megy egyedül; nagyon jól jöhet ilyenkor minden segítség. Teljesen jogos a bizalomvesztés, de szerintem az embernek ilyenkor legalább annyi erőt össze kell (= neki személyesen ez az érdeke)kaparnia, hogy elmenjen egy segítő (szak)emberhez, és megadja neki az esélyt, hogy segítsen (vagyis legyen annyira nyitott, hogy ha segítség érkezik, azt elfogadja).
"Még akkor sem szeret az ember oda visszamenni, ha valami halaszthatatlan dolga van, nemhogy gyógyíttatni a lekét...." - Szerintem nincs halaszthatatlanabb dolog, mint egy ilyen szörnyűség után gyógyíttatni a lelket, saját magunk miatt is, meg az ikerpár másik fele miatt is. Egy saját magam számára feldolgoz(hat)atlan gyászélmény megélésében nem tudok neki egészséges segítséget nyújtani. Neki (is) segítek, ha a magam számára segítséget veszek igénybe.

Enystone 2011.09.15. 11:05:55

@Dr.laikus PhD: Erre én is kíváncsi lennék, mert amikor reggel a viziten említettem a nővérkének és a bejövő orvosnak a visszacsorgó vért, szó nélkül kivitték az infúziós tasakot a csővel és nem válaszoltak a kérdésemre, hanem elkezdtek azon háborogni, hogy én miért akarok máris hazamenni.
Ha jól olvastam az interneten (fórumokból, ami nem gondolom azt, hogy megbízhatóbb forrás lenne, mint egy orvos szava), akkor a véráramba visszakerülő levegő akár halált is okozhat. Kérem, ezt válaszolja már meg valaki nekem, mert egész éjjel ettől rettegtem, nem mertem elaludni, mert fogalmam nem volt, hogy ez mit jelent(het) a szervezetem számára.
Lehet, hogy semmi egészségre károsat nem, de mint mondtam, nem képeztem magam (még) egészségügyi vonalon és az ember fia sokmindent össze tud olvasni a neten. Én egy egyszerű irodai ember vagyok az íróasztal mögött :) ehhez jobaban értek...

Betti83 2011.09.15. 11:06:39

@VaTi: Tételezzük fel! Bár kétlem... Ha így van, nyílvánosan elnézést kérek Tőle érte, ahogy meg is sértettem... Szerintem valamilyen szinten szakmabeli, de ezt nyilván Ő tudja magáról.

ifjonc 2011.09.15. 11:10:16

@Dr.laikus PhD: Vicces, hogy engem kérdezel:-). A tasak biztos nem fog visszatelleni vérrel, a vezetékből viszont visszaáramolhat kevés. A vér meg kitűnő festék. Egy kád vizet pár csepp is láthatóan megszínez(feltéve, hogy nem piros a kád:-) Van az a trükk, hogy a tasakot megszúrják tűvel(könnyebben folyjon, maradéktalanul kiürüljön a tasak), ami eleve hibás, mert gyárilag úgy van előállítva, hogy annyi folyjon ki és annyi maradjon benn amennyinek kell. Ez az eljárás rontja az esetleges szelep hatásfokát. Én ilyenkor szoktam látni, hogy a vezeték egész a tasakig feltelik pirosra festődött folyadékkal. A legtöbb infúziót azonban csak a gravitáció működteti, így az is előfordulhat, hogy a beteg alvás közben kezére fekszik, mozgatja, mintegy pumpáló mozdulatokat végez vagy WC-re menet leveszi a tasakot és a szúrás szintje alá süllyeszti. A folyadékoszlop magasságából adódó hidrosztatikai nyomás így nem tartja benn a vért a vénában. Ez azonban nem szokott lényeges visszaáramlást okozni. Ritkán előfordul, hogy egy-egy kisebb artériát sikerül megszúrni(többnyire tűheggyel a vénafalat átbökve). A nagyobb nyomás aztán az infúzió fogyásával, nyomás kiegyenlítődésével párhuzamosan vért juttat a vezetékbe. A visszajutó vér mennyisége ált. nem jelentős. A vérpirosra festődött folyadék viszont ijesztően hathat laikusokra. Egy szó-mint száz: nem ismeretlen a jelenség. Veszélye csekély és a modernebb (drágább) szerelékekkel elejét lehet venni.

shaw_nyomaiban 2011.09.15. 11:10:22

Ma még minden tisztességes ember felháborodik ezen - pár év múlva (sajnos) természetes lesz, hogy aki nem fizet százezreket a doktor "uraknak" (IS), azzal nem foglalkoznak, hisz' orbánék megmondatták a megmondóember(?)ükkel: "Akinek semmilye nincs, az annyit is ér!"

VaTi 2011.09.15. 11:11:22

@Dr.laikus PhD: Szedd mááá le azt a Dr-t, már nekem rossz olvasni, mennyit kapsz miatta :)

Minotaur 2011.09.15. 11:13:12

@ifjonc: Képtelen vagyok az összes hozzászólást végigolvasni, de az önéit mégis megtettem, főleg a stílusuk (és a többiek iránt tanusított tisztelet) miatt. Valószínűleg egykorúak lehetünk, mert a hozzáállása a környezetéhez, a magyar helyzethez, egyáltalán a véleménye nagy része tökéletesen megegyezik a látásmódommal, egyetlen dologban különbözünk csak: én egy éve elhagytam Magyarországot pontosan a fenti okokból kifolyólag, és a mai napig azt tapasztalom, hogy ha nem is szánom becsmérlőnek az otthoni helyzetről, (mely véleményem szerint elviselhetetlen és alapvető ember(ies)séget nélkülöző), akkor is lépten-nyomon hasonló reakciókkal találkozom, mint amivel önt is megtalálták az itteni hozzászólók.

Én úgy gondolom, hogy a véleménye legitim, bár én nem vagyok szakmabeli. Én csupán azt tapasztalom, hogy élhetőbb a rendszer úgy, hogy elfogadjuk, hogy a másik is ember, és úgy is kezeljük. Nekem itt, Strasbourgban olyan hihetetlen minőségű orvosi ellátásban volt részem akárhány alkalommal szükségem volt rá, nem mellesleg nevetséges pénzért, hogy az a magyar tapasztalataimhoz mérten egészen egyszerűen csodának számít.

Így én csak ennyit mondanék: a mi generációnkban igenis van, akiknél elkezdődött a fejben való változás, az, hogy nem mindent elsősorban a magunk személyes igényeinek beállítva értelmezünk. Bár tény, hogy az önhöz hasonló gondolkodású ismerőseim már szintén külföldön vannak. Nem azért, mert annyira vágytunk a kalandra, hanem mert nem lehetett ilyen körülmények között Magyarországon tovább élni. És ennek elsősorban az emberi faktora, nem pedig az anyagi oldala volt a döntő.
Szóval örülök, hogy egy ilyen jó, egészséges empátiával, stílussal megáldott kommentsorozatot siekrült olvasnom Öntől, ez igen. :)

kano 2011.09.15. 11:13:29

@Dr.laikus PhD: Mi ezzel a baj? Én is ezt írtam (felháborító egész Budapest az utcaseprőivel együtt). Azzal a hozzáállással kellene szakítani, hogy "ha csak ennyi pénz van, akkor csak így vagyok hajlandó dolgozni". Ez nem hozzáállás. Ha ennyiért nem akar dolgozni tisztességgel, akkor el lehet menni és ennyi sem lesz.

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 11:14:11

@Enystone:

Ezekkel a szerelékekkel ez elvben nem fordulhat elő.
Megértem a beszűkült tudatállapotod, szerintem én ugyanúgy éreznék, de normál hangon és stílusban feltett kérdésre mindig van válasz.
Miért, hogy neked ebben a pár napban ez nem jutott?
Ez borzasztó és felháborító.

A bloghivatkozást pedig olvasd el.
Hidd el nem fog ártani, ezt is gyakorlatból mondanám neked. :)

Az emlékeid, a téged ért atrocitás is a helyére kerül. Oda ahová való. Talán rövidebb idő alatt szelídül tapasztalattá, nem feltétlenül negatívvá.

Enystone 2011.09.15. 11:16:18

@ifjonc: Köszönöm. Ha ezt a választ akkor megkaptam volna, mára már nem lennék rajta felháborodva, és eggyel kevesebb megválaszolatlan kérdéssel feküdtem volna le aznap :)

Minotaur 2011.09.15. 11:18:09

@Enystone: Nem az történik a buborékkal, hogy megreked a szívben, és megakadályozza a vér áramlását? Szerintem ha az a ganú, hogy buborék kerül az ember véráramába, de azt nem érzi mondjuk néhány percen belül, akkor nem történt ilyesmi... bár én is totális laikus vagyok :)

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 11:19:11

@VaTi:

Akkor meg a pieédzsdiííí lesz a baj. :DD

Tudod a humortalan ember....

Olvasson vissza, mennyit szelídült az én hangnemem is, ahogy a meglévő tudás mellé elfogadtam a másik oldal érveit és szempontjait is.

Betti83 2011.09.15. 11:19:38

@Dr.laikus PhD: Kíváncsi vagyok, ha végigjártad volna az utat, amit mi, szerényen, minden orvosi dolgot betartva,nem pattogva ha várni kell, vagy a puncsosok kerülnek előre és minden papírodon az állna, hogy a gyerek egészséges, jól fejlett, ennek ellenére meghalna, de utólag kiderülne, hogy hopp egy vizsgálat kimaradt(az egyetlen, ami leírta volna a valós problémát, és orális gyógyszerezéssel valószínűleg orvosolta volna is...), akkor mennyire tudnád meglátni a jót... Vagy amikor megkérdezik, hogy felajánlanád-e az agyhalott gyereked szerveit transzplantációra, és beleegyezel, de épp nincs idő összehívni a bizottságot, aki dönt, és intézi a donorlista és vizsgálatok részét a dolognak,és a mindeközben eltelt 36 óra alatt leáll a szív...ezért meg sem próbálnak más gyerekén segíteni, akkor mennyire tudnál pozitív dolgokat észrevenni... Mi legyen a poziotív dolog? Hogy amikor bementem a patológiára, utána vissza az osztályra, akkor az adjunktusnő mosolyogva közölte a részvétnyilvánítás után, hogy olyan fiatalok még, akármennyi gyereket szülhetnek? Nem tudok pozitív lenni, nem is tudom megtalálni a dologban a pozitív dolgokat. Azóta egy másik intézménybe járunk a másik gyerekkel. Ott észreveszem. De ott is mindösszesen 2 órvosban tudok megbízni. Szerencsére ott nem úgy állnak hozzánk, mint a nagy és neves klinikán...Mindegy, ez a mi dolgunk. Neked meg akkor javulást, és mint ahogy már írtam, ha nem volt élc a kérdésedben, akkor bocsánatot kérek a vagdalkozó stílusomért.

tódór piroska 2011.09.15. 11:20:53

@Betti83: Szívesebben ignorálnám amit írtál, de annyira igazságtalan, hogy mégsem hagyhatom szó nélkül. Laikus, aki tudomásom szerint nem orvos, feltett egy kérdést, amire nem választ kapott, hanem primitiv, agresszív, sértő kirohanást.
Egyébként valóban nem szokott visszafolyni a vér az infuziós palackba, többek között egyszerű hidrodinamikai okok miatt sem (közlekedő edények). Az előfordul, hogy ha lefolyt az infuzió, a szerelékben megjelenik egy kevés vér, de ez semmi veszélyt nem jelent. Persze, egy Laikus ezt sem tudhatja.

tódór piroska 2011.09.15. 11:22:40

@Enystone: A véráramba egy infuzió kapcsán, feltéve, hogy rendesen volt légtelenítve, és nem hibás a szerelék, nem kerülhet vér.

Enystone 2011.09.15. 11:22:54

@Minotaur: @Dr.laikus PhD: @kano: Mondtam már, hogy szeretek értelmes emberekkel eszmecserét folytatni? :D
Mindenkinek köszönöm.

ifjonc 2011.09.15. 11:23:39

@Betti83: ifjonc 2011.09.15. 11:10:16 Én ezt a magyarázatot találtam valószínűnek az infúzióba visszafolyt vér tekintetében. Ezt kb. el is szoktam mondani annak akit érint. Laikus szemmel tényleg ijesztő a vér látványa. Ez genetikusan belénk van kódolva ahogy a kígyóktól való félelem a főemlősökbe. Érdemes a beteget megnyugtatni, hogy minden rendben. Legalább ezen ne stresszeljen. A tájékozottság drámaian képes mérsékelni a stresszhelyzeteket.

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 11:24:05

@ifjonc:

Nincsen ebben semmi vicces.
Nem mindenben értünk egyet és sok mindenben nagyon is.
Ezért már nem beszélgethetünk?

Nekem ez lenne vicces. :))

kano 2011.09.15. 11:25:09

@Minotaur: Ön a második személy akivel egy véleményen vagyunk. Én még itthon vagyok, de már nem tudom meddig. Ha akár csak egyet is megszavaznak a most emlegetett dolgok közül (kisebbségieknek alanyi jogon lakás, diplomás adó, stb.) már múltidő lesz a magyarországi tartózkodásom.
Erkölcsileg tarthatatlannak érzem a helyzetet itthon és sajnos gondolkodásbeli változás túl kevés embernél van.

tódór piroska 2011.09.15. 11:26:26

@tódór piroska: Bocsánat: nem kerülhet levegő.

ifjonc 2011.09.15. 11:31:17

@Minotaur: Köszönöm! Üdítőleg hatott a véleménye.

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 11:33:21

@Betti83:

Ó értelek én nagyon is értelek.

Csak kívánni szeretném, hogy átvészeld, átdolgozd magad a fájdalmon, újra tanulj bízni, elengedni és megtartani.

Nem haragudtam, sokszor van félreértés. Ráadásul kitüntető védelmet élvezek.
Nem hagynak bántani, hisz végig drukkolták a zsebemben a betegségem nehezebbik részét. :DDDD

ifjonc 2011.09.15. 11:33:46

@Dr.laikus PhD: Ok! Igaz! Néha kicsit hiperszenzitív vagyok! Természetesen beszélgethetünk a néha eltérő véleményünk ellenére is.

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 11:37:47

@ifjonc:

Megtisztelsz, hogy megengeded... :DDD

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 11:42:56

@tódór piroska:

Mondtam, hogy szeretlek?

Nincs metasztázis!
Októberben CT és utána kell valami feladatot keresnem ami legalább ekkora adrenalin fröccs. :DDD

Nekem legyen mondva mi?

ifjonc 2011.09.15. 11:43:15

@Dr.laikus PhD: Az a megtisztelő, hogy szóba áll velem tisztelt kolléga:). Most komolyan! Egyébként nem megengedésről volt szó, hanem maradéktalanul (már már perverz módon) magamévá tettem az Ön véleményét, elismerve rút vétkem. Igyekszem a jövőben kevésbé sértődékeny, érzékeny lenni. Az azkézis sosincs elkésve.

Ugyanazanő 2011.09.15. 11:45:42

@tódór piroska: Köszönöm Önnek/Neked és @Braincelle: hozzáállását is.

A posztoló édesanyának pedig minden jót kívánok, mielőbbi felépülést testileg, lelkileg!

bohuš 2011.09.15. 11:47:38

@Enystone:
Ha úgy tapasztalod, hogy alvászavarok, ingerlékenység, dühkitörések, különböző szorongások, koncentrációs nehézség, fokozott "vészjelzés-készség" jelentkezik nálad hosszabb ideig (egy hónapnál hosszabban), akkor érdemes ezen az úton is próbálkoznod. Ha nem, akkor stramm nő vagy :-)

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 11:48:30

@ifjonc:

Komolyan laikus vagyok.
És elég öreg hozzá, hogy megengedjem, hogy tegezzél.

A blogon magázni sértés és senki nem bántott meg.
Mások a prioritások, de ez nem jelent, csak érdekellentétet, eszmeit még véletlenül sem.

cenzorilla 2011.09.15. 11:54:52

Mindenkinek aki most csak ide tévedt és még nem tudja.

A személyeskedést és a durva hangnemet törölni fogjuk.
A vélemény emberi hangnemben is vélemény.

ifjonc 2011.09.15. 11:59:53

@Dr.laikus PhD: Hát akkor jól megtévesztettél:-). Az én bűnöm! Még mindig nem szántam rá elég időt, hogy rájöjjek, hogyan kell megnézni ki-kicsoda. Az itteni aktivitásodból mindig szakmabelinek hittelek. Habár igaz Te inkább frappánsan, mint szakmailag szólsz általában. A magázásért ismét elnézést! Nem voltan tisztában ezzel az íratlan szabállyal(habár a törvény nem ismerése nem mentesít). Nem akartalak megsérteni.

Enystone 2011.09.15. 12:06:00

@bohuš: Akkor stramm nő vagyok :D
A legjobban az okozott csalódást, hogy egyszer lett volna igazán rájuk szükségem, és normál hangnemem, viselkedésem ellenére nem kaptam megfelelő ellátást és válaszokat a kérdésemre. Egy tapasztalatlan első babáját (már nem) váró kismamát szerintem elég nagy stresszhelyzetbe lehet ilyenekkel hozni. Pláne, ha hagyják (pszichésen is), hogy akár hetekig hordjon magában egy halott magzatot, csak mert "nincs" hely.
Ezeknek véleményem szerint nem szabadna megtörténnie.
Bízom benne, hogy egyszer változni fog a helyzet és mindkét fél (az orvos és a beteg is) elégedetten távozhat a kórházból. Én a magam módján teszek érte: tisztességesen adózóm :D

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 12:06:27

@ifjonc:

Bal felső katt a névre.
Nem vagy egyedül a tévedéssel, még ha tudnád, hogy öreg is vagyok... :DDD

Azért vagyok laikus, mert azt gondolom amennyit én tudok az emberi testről, betegségről, egészségügyről ennyit más is tudhat.
Tudnia kéne.
Na jó!
Némi kötődésem van azért.
Családilag.

bohuš 2011.09.15. 12:22:57

@Enystone:
Teljesen igazad van, nem szabadna ilyennek megtörténnie. Sajnálom, hogy veled mégis megesett. Teljesen jogos a csalódásod; az ember világképébe beletartozik, hogy amikor szüksége lesz rá, az orvosok (és egyéb segítő foglalkozásúak) segíteni fognak. Meg tudja rengetni a világképünket (az enyém legalábbis mindenképp), ha nem ez történik, főleg ha semmi módon nem szolgálunk rá (mint te ebben a történetben).
Ez a halott magzat hetekig továbbhordása nekem teljesen megborító, elképzelhetetlen élmény...

mekeke 2011.09.15. 13:31:26

@kano: diplomás adó?????
Felsőfokú szakképzés ingyen, utána meg usgyi külföld???
Bocs, az én munkámból NE. Tessenek kultúrelit lenni, intelligencia lenni, vezetni szellemileg, akár országot is. Mintha arra szólna a feladatuk.

2011.09.15. 13:32:16

@Dr.laikus PhD: Éljen!!

Kivételesen magáztalak, remélem elnézed! :-))

DitavonTeese 2011.09.15. 13:58:14

Én talán most a postot kommentálnám: hibát hibára halmoztak, remélem valaki illetékes olvassa majd. Nekem is volt egy missed AB-m, műtéttel fejezték be. Mellettem "normál" abortuszosok feküdtek, velük is nagyon emberségesek voltak, pedig ez egy sokat gyalázott klinika volt. Ami nagyon kiakasztott: mivel a terhespatológián voltunk elszállásolva, a büszke terhes anyukáktól kaptunk egypár ocsmány megjegyzést. Én annyira megzakkantam a baba elvesztésétől, hogy szólni sem tudtam, csak a takaró alatt sírtam. Igen, a betegek is bunkók - viszont őket (sajnos) nem szabályozza senki.

kano 2011.09.15. 14:07:24

@mekeke: Hol van ingyen felsőfokú szakképzés? Mert Magyarországon nincs az biztos.
Ezeket a sorokat elmondaná a most (és előtte) hatalmon lévőknek is?
Amíg itt ilyen politikai "elit" - bocsánat "alja" - van (mindkét oldalra vonatkozik) addig itt nem lesz változás. Tennénk mi rendet és irányítanánk az országot is, de az sokaknak nagyon fájna a mostani berendezkedés szerint.

Blád__ 2011.09.15. 14:14:32

No akkor:
www.gyerehaza.org/node/93
"5. Olcsóbb egészségügyi ellátás

OK, nincs minden kórházban plazmatévé.
Viszont az orvosok értik a dolgukat, és egy rendelés nem kerül 80 euróba."
Lehet kommentelni ....

mekeke 2011.09.15. 15:14:48

@kano: Minden külföldi egyetemet ki lehet fizetni, és akkor nincs apelláta, hogy az itthoni mennyire drága. Tanácsolnám. Sokkal kevesebbet kéne dolgoznom, adóba.

Irkutszk 2011.09.15. 18:37:44

@Dr.laikus PhD: Jól harcolsz, nagylány! Csak így tovább!

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 18:46:04

@Irkutszk:

Hát elvégre amazon vagyok, vagy mi a manó.. :DDD

Irkutszk 2011.09.15. 18:48:12

@kano: @mekeke: Nos, megpróbálom egészen finoman megfogalmazni a mondanivalómat: Egyik oldalnak sincs teljes mértékben igaza.

Még meg is magyarázom, csak a változtatás kedvéért :)

Nem lehet cél, hogy magyar emberek ne kerülhessenek ki külföldre akár tanulni, akár dolgozni. A cél az kellene, hogy legyen, hogy ezek az emberek visszajöjjenek Magyarországra, miután világotláttak, és miután több tudásra, ismeretre tettek szert, mint amennyi otthon összegyűlt. Ha állattenyésztésből, akkor állattenyésztésből; ha atomenergia-felhasználásból, akkor abból; és ha embergyógyításból, akkor abból. Ehhez azonban olyan körülményeket kell teremteni, hogy legyen hová hazajönni, legyen hol állást találni, és ott dolgozni.

És nem kell azzal példálózni, hogy mert az állam pénzén tanultak, huj huj, verjük le a bokáját. Akkor, amikor ők (én) jártak (jártam) egyetemre, ez volt a szabály, punktum.

A másik oldalnak is csak ezt tudom mondani: Haza is kell jönni!

Dr.laikus PhD 2011.09.15. 18:52:44

@Irkutszk:

Vizuális típus vagyok... :DDDD

2011.09.15. 19:14:39

@Blád__: Ezen már akkor jót nevettem, mint amikor olvastam. A Túró Rudi a legviccesebb, de az sem rossz, hogy a repülőgépből kinézek a távolodó Budapestre. Az országban kb. 7 millió embernek nem sok tapasztalata van a főváros fényeivel, és nehéz lenne meggyőzni egy avasi vagy meszesi panelben élő jóembert, hogy akkor most gondolj szép emlékekkel a lakótelepi lakásod harmadik emeleti félszobájára, ahol életed eddigi huszonöt évét töltötted. Az pedig, hogy Berlinben, Londonban, Párizsban ja és persze Budapesten a közös nevező a kínai és McDonald's, az nekem azt mutatja, hogy a magyar kaja egyszerűen nem versenyképes külföldön, különben az összes badacsonyi kolbászsütő emigrált volna az Unter den Lindenre és a Champs Elysées-re. Ha valaki jól beszél angolul és/vagy németül, az minek maradjon az itthoni "aranyért", ha külföldön többet kap? Ráadásul kíváncsian várom a felsőfokú svéd nyelvtudással rendelkezőket tömegesen felszívó álláshirdetéseket. Az eü olcsó, de elég sokan nem műtenek, stb. ingyen, és még azt sem lehet mondani, hogy menjenek már a p!cs@ba, mert végül tényleg el is mennek. Minden országban lehet csinálni magyar kajákat, a helyi borok meg könnyen lehet, hogy jobbak, mint az otthoniak. Itt Spanyolországban pl. kizárólag a legolcsóbb borok ihatóak, az összes 2-3 eurónál drágább ihatatlan. A magyar lányok mondjuk csak az angolokhoz képest szépek. Azért ezt is visszavonom egy Thomas Imogen kép láttán. A szociális rendszerről annyit, hogy tisztességes munkából még nem láttam senkit sem meggazdagodni.

kano 2011.09.15. 20:10:08

@kano: El kell, hogy keserítsem: én amit az államtól kaptam 10 év alatt simán visszatermeltem neki. Nem tartozom senkinek, semmivel (csak anyumnak, aki fizette a tandíjamat és a megélhetésemet akkoriban). Ha tehettem volna már szakközépiskolában kimentem volna, de nem volt rá lehetőségem.

nyulambulam 2011.09.15. 23:16:25

@SvenH.: Naja, egy gyárba majdnem bárkit odaállíthatsz egy gépsor mellé, adottságtól függően 1-5 napon belül tud majd dolgozni.

Nem úgy, mint az egészségügyben: Nem mindegy, hogy ki ada be az injekciót, vagy cseréli ki az infúziót. De a pedagógus szakmában sem lehet egyből lecserélni mindenkit sokkal jobbra. (Sajnos a tanítók több mint fele nem tud helyesen írni...)

Duygu 2011.09.16. 08:07:59

@kano: Nem, ebben tévedsz. Pont az a probléme, hogy NINCS, aki megcsinálja ennyiért. És a dolgozók (ápolók is, nem csak orvosok) tudatában vannak, hogy el is lehet menni, és el is mennek. Ki külföldre, ki más szakmába.

arabave@vipmail.hu 2011.09.16. 09:17:51

Hú de durva! Nem csodálkozom, mert megcsinálják ezt a gyalázatot gyerekekkel is sajnos.
3 éves kislány, mandulaműtét után, befúl, anyjának könyörög: anyaa, adjál levegőt! Anya, kétségbeesve szól a nővérnek. Nővér bejön, arrogánsan: ez a gyerek hisztizik anyuka! Anyuka szíve szerint megtépné a nővért. (az én gyerekem nem hisztizik te k**va!) További hosszú-hosszú fulladásos percek, semmi változás, majd ugyanaz a nővér, ismételt erélyesebb hívásra hoz porlasztót (anyuka már nem valami kedves-látod hogy nem hisztizett, te szemét k**va!) -Ez a gyerek befulladt nyugodjon meg anyuka. (k**a anyád!)
Másnap reggel fél 7 kor hazaküldenek, kitesznek a szobából amíg anyuka a wc-re kíséri a kislányát, és visszaérnek, az ágyán MÁR egy másik gyerek fekszik. Közlik, mehetünk haza. A kislány karjában még ott a katéter. Anyuka közli a nővérrel. Válasz:szedje ki, anyuka! (k**a anyád! Anyuka nem egészségügyi dolgozó ba+!) A zárójelentésen 2 nappal későbbi elbocsátó dátum. -Ha befúlna, ne vigye orvoshoz a gyereket csak IDE vissza. (anyád. Ha befúl, nem fogok vele egy órát autózni, és megvárni amíg megfullad, hogy majd te TALÁN ellásd, csak mert papír szerint még itt fekszünk egy ágyon!)

Szóval én ezek után már nem csodálkozok semmin.....

Duygu 2011.09.16. 09:42:23

@arabave@vipmail.hu: A kapott papírt tessék megnézni ott és akkor, és tessék akkor reklamálni, az elbocsájtás dátumát átiratni. Ha fullad a gyerek, a nővér hívja oda az orvost. Utólag háborogni semmi értelme.

arabave@vipmail.hu 2011.09.16. 10:19:37

@Duygu: Gondolom elég jól informált ahhoz hogy tudja, mennyit ér egy kiadott zárójelentés ellen a beteg szava. Ezek már tények voltak, a reklamáció nem nagyon szerepelt a választható opciók között. Egyébiránt nem háborogtam, hanem leírtam a tényeket.

Duygu 2011.09.16. 10:21:37

@arabave@vipmail.hu: Ezért mondom, hogy ott és akkor kell szólni, amikor kézbe veszi a zárójelentést. A betegnek vagy a hozzátartozójának alá kell írni, hogy átvette a zárójelentést. Na, akkor kell szólni, hogy nem stimmel a dátum.

arabave@vipmail.hu 2011.09.16. 10:27:58

@Duygu: A mandula műtét is egy olyan beavatkozás, ami után a kórház köteles 48 órás megfigyelésre bent tartani a gyereket. Ezt meg is teszik, papíron, nyilván főleg anyagi okokból, mert általában nem is történik probléma, és valljuk be, nem is kár azért az ott megspórolt időért. A probléma az esetek olyan alacsony százalékával van, amikor sajnos, valami előre nem látott komplikáció lép fel. Ilyenkor, sztem a legkevésbé érdekli, az édesanyát, milyen dátum szerepel a papíron.

bonny1973 2011.09.16. 10:28:33

Elég szomorú,hogy ilyen emberek is dolgozhatnak az egészségügyben!Lejáratva azokat az embereket akik tisztességesen,normálisan,kedvesen végzik a munkájukat!Hála pénzt nem fogadva el!!!!!Elég Nekik annyi is,hogy köszönöm nővérke!!!!

Duygu 2011.09.16. 10:33:18

@arabave@vipmail.hu: Akkor vessen magára. Papíron a kórházban van, ha bármi baja lesz a gyereknek mandulaműtét után, a kórház mossa a kezeit, mert ugye papíron ott van. Én szólnék érte, de a birkák tűrjenek, és szívjanak.

Anci79 2011.09.16. 10:36:14

Ez elég durva.Tavaly juni26.-án szültem.3nappal a kiirt időpontba.25.-én még mozgott a baba.Másnap jöttek a fájások,kórház.Mire beértünk a baba nem élt.4x köldökzsinór tekeredés volt a nyakán.Idén ismét juniusba teherbe estem.Doki,az ultrahang szerint 5hetes volt a magzat,a számitások szerint 10.Még egy hétig húzta a doki,lehet ez egy elhalt magzat,jöjjek vissza 1hét múlva.Hát nem volt szívhang.Akkor lehet számolni mennyi ideig volt bennem a halott magzat.Irány a sote másnap,ott is a dokikba együtt érzés.

arabave@vipmail.hu 2011.09.16. 10:40:00

@Duygu: "birkák" ez aranyos. Önnek nyilván átírnák a zárójelentést egy szavára:) A naivság nem bűn csak ostobaság:)

Duygu 2011.09.16. 10:48:22

@Duygu: Próbálta már, vagy csak kesergünk?

arabave@vipmail.hu 2011.09.16. 10:51:50

@Duygu: Szerencsére (most le is kopogom) azon kívül az egyetlen eseten kívül nem volt szükségünk kórházi ellátásra. De igaza van, mert ragaszkodni kell a tényekhez, még akkor is, ha ez kellemetlen, +energia, vagy az ember ruháját egy síró elcsigázott gyerek rángatja:)

Duygu 2011.09.16. 10:55:19

@arabave@vipmail.hu: Nekem mindegy, nem nekem lesz belőle kellemetlenségem. Mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja.

Mille38 2011.09.16. 12:52:03

@tódór piroska: Szkeptikus vagyok ezzel a WTR-módszerrel. Nem vagyok - betegként - meggyőződve arról, hogy az eü dolgozók (orvos, nővér, takarító) megfelelően ismerik az összes szabályt (főleg, hogy a jogszabályok úgy változnak, mint a keljfeljancsi, és hát a szakmai szabályok is gyorsan változnak a tudomány gyors fejlődésével). Másrészt, honnan lenne hálapánz, hogyha szabály szerint vennék fel a betegeket? Tehát az eü dolgozók is ellenérdekeltek ebben a WTR-ben :((

Mille38 2011.09.16. 12:56:29

@arabave@vipmail.hu: A gondolatok gyakran látszanak az emberen... nem csodálom, hogy a nővér arrogáns volt veletek.

r580s 2011.09.16. 14:40:31

@ifjonc: Hát nem könnyű az biztos, sem férfinek, sem nőnek. Egy férfi abból a szempontból szerencsésebb, hogy jobban ráér a gyermekvállalással. Egy nőnek egyszerre kellene szülnie, bedolgoznia magát, szakvizsgát szereznie... Bár tény, hogy amíg a gyerek pici, a férfira hárul a család eltartásának gondja. Néha eltűnődöm vajon 100-ból hány férfi viseli el hosszútávon, hogy a felesége sosincs otthon, állandóan fáradt, kialvatlan, nem lehet rábízni semmit, szalad a lakás, nem főz, nem mos, nem vasal, mivel nem normális a munkabeosztása barátokkal sosem tudnak találkozni, a szeme alatti ráncok mélyülnek, a feneke pedig nő az ügyeletben bevitt boldogsághormont pótló csokiadagoktól és cserébe még el is kell tartani? :) Ismétlem, mindezek mellett még anyagilag is támogatni kell! A legtöbb fiatal orvosnő akit láttam 3 város rengeteg osztályán az elmúlt 10 év alatt, vagy egyedülálló, vagy elvált :( Nos, ha nincsenek tehetős szülők, de szerencsés az ember lánya talál egy olyan párt aki anyagilag támogatja, cserébe ő a hátteret biztosítja, így hát hobbiorvos lesz, ahogy Te is fogalmaztál. Ambíciókat félretéve választ egy nyugis szakot, nem marad bent tovább, nem vállal ügyeletet ingyen, fél 5-kor rohan haza, hogy mindent elintézzen, mire ezekkel kész, már se ideje, se energiája magát képezni, szakkönyveket olvasni (a kórházban úgysem szed magára semmilyen tudást, hiszen kvázi adminisztrátorként használják...)... Pedig amikor az orvosit választotta hivatást választott, nem egyszerű munkát, különösen nem hobbit.

r580s 2011.09.16. 14:44:11

Csak közben gyarló módon rájött, hogy családot is szeretne, még ebben az életben, ha lehet... :)

Rivero 2011.09.16. 15:41:03

@Betti83:
Szia!
Szerintem félre értetted Laikust. Szerintem kérdésként tette fel a vérvisszaszivárgás témát.

Betti83 2011.09.16. 16:17:56

@Rivero: Szia!
Tisztáztam vele már tegnap.

"Tündérkezek" 2011.09.16. 18:34:18

...nagyon "dejavu" érzésem volt ezt a cikket olvasva...Éppen október 13-án lesz 14 éve, hogy hasonlókat éltem át a szűlésem kapcsán...a "szalmonellás szűlésem "kapcsán... fertőző szűlőszobán. ...Mivel nem voltam "senkinek a senkije",így m...ajdnem mindketten ott maradtunk, én is meg a gyerek is...Volt ott mindenféle megpróbáltatás, szűlés közbeni agyvérzés, légzésleállás, 2 hét szigorú elszakítás a gyerektől. Megjártuk a hadak útját, ahogy a gyermekorvosunk fogalmazott. Mivel mindig újabb és újabb helyekre dobtak minket, senki nem lett felelősségre vonva. Örültünk, hogy élünk, hogy megúsztuk.... Végül is csak a lelkem sérült, az meg kit érdekel ebben az elanyagiasodott világban? Együttérzés és empátia? Ugyan már! Olvasva ezt a cikket minden régi érzés előjött...Most is úgy érzem, hogy jobban jártam volna ha itthon , a piros párna fölött térdepelve hoztam volna világra a lányomat....

plüss_Teknős 2011.09.16. 19:05:36

A bejegyzés önálló életre kelt a facebook-on.

Drukkolok a posztolónak, hogy valahogy túltegye magát ezeken a szörnyűségeken, és sok-sok egészséges gyerekük legyen...

Borote 2011.09.17. 01:10:22

Kedves @abinya75: gratulálok ezen magasröptű hozzászóláshoz, figyelemre méltó látókörre, és jó modorra vall. Miután elolvastad még egyszer a hozzászólásodat, kérlek gondolkozz el azon, hogy Te mégis milyen alapon mondasz véleményt másokról?
(Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen megnyilvánulás után mégis milyen ellátást várnál el?)

steierhoffer 2011.09.17. 01:23:36

jóegynéhány orvosokat gyalázó rájuk szítkokat szóró kommentelőről a lódarázs alábi leírása jut eszembe :" A lódarázs legjellemzőbb tulajdonsága, hogy áldozatát saját nedvével-kedvével fröcsköli össze: először a szeme közé csinál, feje tetejére akkumulálja gyanús halmecskáját, majd igyekszik kiterjeszteni a kenési tevékenységet az egész figurára. A kulimász nevét bajos megfogalmazni: egyesek rortyelegynek, mások bordidának, ismét mások fakó-fukónak vagy mászkulinak hívják. Mindenesetre valamilyen bütykös-szagos tégelyben összerottyantott, szemenszedett folyadék az, se számlálni, se olvasni, se ízlelni, se emészteni nem lehet: kizárólag a papír tűri meg, s legfeljebb újranyomtatható. Még leginkább az agyvízre emlékeztet, csakhogy emez többnyire szubjektumorientált, és túl gyakran szorul meg minimumhelyeken vagy irracionális agylebenyben. A lódarázs zöngése egyébként fönségesen trivi, csaknem mindig idegi megrázkódtatást okoz, és összezilálja az alapzajokat. Durrogását haragoszöld tehetetlenségi árokban végzi; ormányához szorítja a bölcsek kövét, kireszel csápjai közül egy-egy latinos tökmagot (szotyola latina), s azt addig-addig pöndörgeti, míg tetszetősnek tetsző gordiuszi gubó nem válik belőle. Egész funkcionálása egyetlen lábjegyzet; olyan lábjegyzet, amelyik fölül hiányzik a szöveg. ....."

Agi-Bogi 2011.09.17. 09:02:41

Sziasztok!!Én a kislányom 29.héten szültem, 1 napig folyt a magzatíz, a dokim TELEFONON azt mondta"ez nem annak a jele"-mikor közöltem az észrevételeimet.Várjak 1 hetet.Én nem ártam, bementünk, 2 nap múlva megolt a kislányom(koraszülött, 1240 gr,40 cm,de ÉL!!)Az az orvos volt az ügyeletes, de "átadott" a rezidensének.....már nem bánom!!----Másfél évesen lázgörcsöt kapott!Mentő, kórház(II.gyerekklinika, pulmonológia)Kérdezik, miért jöttem, mit keresek....stb!3-dik kérdésnél közöltem,RÓKUS KÓRHÁZBAN dolgozom!!Ja!!!Kolléga!!!--aztán másnapi osztályátadásnál 6-kor kiröhögtek a nővérek!!Felkeltem, mentem a pulthoz"-Ha csukva az ember szeme, nem biztos, hogy alszik!Ha a RÓKUSBAN lenne ilyen osztály, franc hozza ide a gyereket!!!-Ő meg elszaladt, mondván, ő ott se volt, épp a szennyest vitte le!-Majd közöltem a nővérekkel, hogy én tudnék otthon mit csinálni, nekem nem olyan jó itt egy tábori pótágyon aludni(enni is a büfében kaptam, mondván:-nem jár a pótágyasnak---mindezt a 2-dik napon tudtam meg!!)áááááá.Alig vártam hogy haza jöjjünk.Én annyit nem sírtam kórházban mint ott!!Tűzoltó utcába, ha muszály, se megyek többet!!!!

Rivero 2011.09.17. 21:44:32

@Betti83:
Szia!
Ok. Később már olvasdtam

wiesmann 2011.09.17. 23:16:41

Felháborító...
De azért eszed ágába se jusson elmenni pszichiáterhez!!! Testvér, jó barát, kolléga, vagy még talán a szomszéd többet segíthet annál!!!

rgabriella 2011.09.18. 11:06:48

Érdekes volt végig olvasni a kommenteket. Ember embernek fakasa!!Ápolónő vagyok,nem voltam hajlanó,megalázóan kevés fizetésért dolgozni otthon,ezért most más országban,más fizetésért teszem ugyan azt,mint sok más társam. Aztán a helyünkbe léptek,más országból,zéró tudással,zéró gyakorlattal rendelkező "szakemberek".EMBEREK!!! Intenziv osztályokon dolgoznak szakképzetlen dolgozók!!!Az elhalt magzat az anyában szepszist okoz 48 óra után!!HULLA MÉRGEZÉST!!Ez a történet innen nem lehet igaz!!

Dr.laikus PhD 2011.09.18. 11:25:25

@rgabriella:

A méhen belül elhalt magzat bomlási folyamata-maceratio
Gyakran előfordul, hogy a magzat elhal a méhben. A természet törvényei rá is vonatkoznak, tehát a teste bomlásnak indul. A magzat méhen belül a magzatvízben van, abban lebeg. Az elhalt magzatban is beindulnak az autolitikus folyamatok, a magzatvíz áztató hatása révén a teste fellágyul. A folyamatot tehát macerációnak nevezzük. A macerált magzat teste szétterül, hámja cafatosan lefoszlik, minden szerve petyhüdt, egyenletesen szennyesvörös színű. Az agyvelő pépesen szétfolyó és a koponya csontja lötyögnek. A maceráltság azért fontos, mert felhasználható a magzat méhen belül történt elhalásának bizonyítására. Fontos tudni, hogy az elváltozások fokából nem lehet következtetést vonni arra nézve, hogy a magzat halála mennyi idővel azelőtt következett be. Az ilyen magzatok megszületése általában nem okoz nagy nehézséget, mert a hullamerevség a magzatokban már a méhben lejátszódik. A jelenséggel kapcsolatban érdekes, hogy azok a nők, akiknek magzata a méhen belül elhal és macerálódásnak indul, nem kapnak semmilyen fertőzést. Az orvostudomány még napjainkra sem tudta a jelenséget tisztázni, feltehetőleg a magzatvíznek tulajdonítanak szerepet. Ebből kifolyólag figyelhető meg az a jelenség, ha a méhben elhalt és macerálódott magzat nem születik meg, akkor előbb utóbb a szerves anyagok kioldódnak a magzatból, az kőkeményre szárad, ezt kőmagzatnak, vagy lithopedionnak nevezzük.

Hullamérgezés?????

sz.veronika 2011.09.18. 12:02:12

@mekeke: az emberi viselkedés nem pénzkérdés ,egy fillérbe sem kerül!

Lénuska 2011.09.18. 13:32:07

Nekem nincs rossz tapasztalatom a kórházi , egyáltalán az egészségügyi ellátásról.Orvoshiány, nővérhiány van, de a munkában állók erejük megfeszítésével dolgoznak.Sajnos, ők is egyszerre csak egy helyen tudnak lenni.Nem vagyok szakmabeli, nem azért írom ezeket a sorokat, hanem azért, mert hozzá tartozik az igazsághoz.Nagyon sajnálatos, hogy hiányosságokat kell néha megszenvednünk.De akkor sem azokat kellene kiosztanunk, akik a "barrikádon" teljesítenek.

Lénuska 2011.09.18. 13:37:34

Nagyon sajnálom a "szégyenkezőt".A vesszőfutás kínját felejtse hamar, s gyógyuljon meg testilag -lelkileg

Sljokica 2011.09.18. 15:06:44

@Dr.laikus PhD: 12 évig dolgoztam nővérként. Normál esetben nem lehetséges, hogy a vér vissza tudjon folyni a csőbe. Viszont, ha elég alacsonyan van az infúziós üveg, a cső vége pedig a kar szintje alá esik (például lóg lefelé az ágy mellett) akkor vissza tud folyni, persze nem nagy mennyiségben.

bundata 2011.09.18. 18:31:54

Igen!Ezzel a cikkel egyetértek!De,hogy is van ez valójában?Az orvosok azt mondják keveset keresnek.A János Kórház parkolójában meg nincs hely,mert akkora terepjárókkal és olyan drágákkal állnak be dokikáink,hogy nekem már az ára is tetemesnek mondható!Az érdekessége a dolognak,hogy minap beszélgettem egy szívsebésszel és szomorúan mesélte nincsenek motiválva.Ezen azt értem,hogy a kezdő fizetés náluk 140.000ft-ocska így a listámon ők vezetik a legjobban spóroló állampolgárok nevet.Kis számolás után rájön az ember szegények tényleg halálra dolgozzák magukat mire egy 25 millás autót össze tudnak hozni.A házikót már nem is említem amibe laknak,mert az már tényleg a pofátlanság része lenne ha egyik másik 60 millás csigaházát meg merném említeni.Szégyellem is magam rettentően,hogy ilyen silány állampolgára vagyok eme csodás országnak.Pazarló nemtörődöm életmód következménye mindez!Nekem is úgy kellene spórolnom mint ők,és nem pofátlanul irigyelni amit kemény munka árán megkerestek.A hölgy aki a cikkben hangot adott ennek a nem csekély gondjának,1 dolgot nem említet csak meg,elfelejtett magával borítékot vinni.És a mindenre felesküdött állam pénzén kinevelt (30milla kb) tisztességes emberbarát orvosainkat ez mélységes amnéziába sodorja,elfelejtik azt,hogy mi is lenne a kötelességük!Érdekes,hogy az APEH nem látja ezt,pedig hatalmas informatikai fejlesztésen estek át az elmúlt időszakban,és mindezt az adófizetők pénzéből tették (mindhiába).Mindenesetre a nagy siránkozásaik közepette együtt érzek velük,mert az én fizetésem is polírozza a béka fenekét.(Csak 8 szakmám van).Ma,tisztelet a kivételnek,de javarészt ez az állapot uralkodik,és nem is lesz jobb.Mert a friss diplomás orvosaink lóhátra pattannak,és oroszlánszívű Ricsi országáig (ENGLAND) meg sem állnak,no nem azért mert az elveszett királyné után eredtek,hanem mert dolgozni mennek 1.5 milliós havi fizetésért amit a mi csudás magyar államunk kb 4200év múlva tudna biztosítani.Itt meg csak az marad aki nem talál lovat,vagy tele van a család lével mint kutya bolhával,vagy valami érdekes nevét kimondani se tudom országból idetéved,és kígyóbűvölésből diplomázott,és természetesen a minden tiszteletemet kiérdemlő 80-90 éves nyugdíjas dokik akik meglepő módon a mai gyorsan változó világunk rögtönző tagjai,álmukból is fujják mi bajom van táveléréssel.Szerintem ma ez a helyzet és nem is fog változni.Ha bajod van menj át Rozi nénihez a szomszédba hidd el csodákra képes,vagy méltósággal tűrd el azt a megaláztatást amiért évtizedeken keresztül fizetsz és akkor is te vagy a ...r mert valóban lesz...nak magasról a problémáiddal együtt.Nem kívánok senkit megbántani,és személyesíteni sem,de próbáltam a véleményem és érzésemet a lehető legkultúráltabban elmondani.

rgabriella 2011.09.18. 19:17:56

@Dr.laikus PhD: Tisztelt DR.laikus..volt vetélésem,tehát saját tapasztalattal is rendelkezem.4-5 hetes magzatnál sem hiszem, hogy szövődmény mentesen felszivódna és itt egy 11 hetesról van szó.Végül is tök mindegy mit tudok és mit hiszek. Itt a történet lényege az, hogy a hölgy állitása szerint sehol,senki nem foglalkozott vele körültekeintően. Ezt viszont NEM TUDOM ÉS NEM IS AKAROM ELHINNI...

Borote 2011.09.18. 21:24:45

@bundata: és csodálkozol, hogy mennek külföldre, amikor (legalább) 18 év tanulás után 90 ezer kezdő fizetéssel rendszerint 12-18 órás ügyeleteket kell vinniük, és erre jönnek fröcsögve az ilyen mélybunkók, mint Te?
Én teljesen meg tudom érteni őket...
A hálapénzes rendszerért pedig nyugodtan lehet okolni a szocializmust, ez annak a hozománya... Apropó, szerinted csak itt megy ez a korrupció? Nalátod ;)

Dr.laikus PhD 2011.09.18. 22:10:25

@rgabriella:

A posztoló egész bizonytalansága és kétségbeesése attól van, hogy nem beszélt vele senki.
Nem tudta, hogy ami történt vele az helyes, vagy életveszélyes. A lelki bántalomról már nem is szólva.

Erre jössz Te, mint elvándorolt (és ebből ugye azt következtetjük, hogy a szakma krémje, de legalább nyelvtudással rendelkező) és mond valami bődületesen nagyot.
Most még meg is erősíted, hogy Te nem hiszed, mert vetéltél már Te is.

A vetélés lehet sokféle. Lehet spontánul teljes és részleges. Orvos dönt mindig és állapít meg, mikor mire van szükség. Az elhalt magzat sem jó.
Nem okoz nagybetűs hullamérgezést.

Egyébkén ha kérhetlek ne kiabálj. Neten a nagybetű egyezményesen ezt jelenti és nem a nyomatékot.

Elhinni ebben az esetben nem kell semmit. Nekem is nehezemre esik elfogadni és mégis.
Egy kétségbeesett helyzetben egy kétségbeesett szülő így érezte. Sajnálatos, hogy nem beszéltek, vagy rosszul beszéltek.

bundata 2011.09.19. 08:51:51

@Borote: Üdvözlet!Nem hiszem,hogy mélybunkó lennék,mert akkor nem kértem volna elnézést bárkitől aki a leírtakat megbántásnak vette.Egy általános állapotot próbáltam volna leírni,ahogy én látom a mai helyzetet saját szememmel,és ha esetleg észrevette nővérekről egy betűt sem ejtettem mivel én is tisztába vagyok szomorú helyzetükkel.Higgye el nekem,nem irigylem őket.Az én feleségem az óvodában 52000ft fizetéseket keresett és senki nem hálapénzelte őket,pedig ők is mosták más gyermeke alól a .... Nem értek egyet avval egyáltalán,hogy a szoci miatt lenne minden.Talán 10 évvel ezelőtt még elhittem volna,de ma már azt mondom a rendszerváltás utáni összes kormány a felelős a rendezetlen egészségügyért és az eltorzult fizetési modellekért.Az elszemtelenedett állapotért pedig legfőképpen azok az orvosok,akik nem maszekban,hanem az állam tulajdonával (eszközeivel)visszaélve praktizálnak és mondhatom 200.000-el megúszott szülésünk után (/9hó/ még azt hiszem elégedett lehetek.Nem csodálkozom azon,hogy mindenki külföldre megy,mivel sajnos nem kapja meg ma a dolgozó ember azt amiért megérné hazánkban maradni,és egyes népcsoportoknak nem is érdeke az,hogy ez az állapot valaha is rendeződjön ez egyre világosabb.De legyünk őszinték,ez a normális?Nem!Mindannyiunk érdeke lenne,hogy mindenki megkapja azt ami jár és nem megmagyarázni kellene már végre miért nem jut idén se meg jövőre se semmire.Havonta 50.000-ft az az összeg amit befizetek én és a cégem is utánam.Ezért az összegért azt hiszem elvárhatja az ember azt,hogy tisztességes ellátásban részesüljön,és ne megalázó embertelen körülmények között kelljen orvoshoz fordulnia,mert a leosztásról nem én gondoskodom.Egy biztos,egy olyan országban ahol ma 10 emberből 8 nem dolgozik vagy nincs járulék befizetve utána nagyon nehéz normális rendszert kidolgozni.Én a vizitdíjat sem szüntettem volna meg munkakerülő honfitársaimnak,mert tanúja voltam egy esetnek mikor egy versenyző majdnem nekiment az ügyeletes fogorvosnak mert az állampolgári jogait az öklével akarta magyarázni.Ezt az összeget csak a kórházra engedtem volna fordítani (bér+felújítás+egyéb) és nem arra,hogy a tisztességes befizetők is ki legyenek dobva azért amiért viszont nem keveset fizetnek.A közintézmény a közösség dolga,amiben mindenkinek valamilyen formában hozzá kell járulnia ahhoz,hogy egy intézmény rendesen működjön és nem a közeli országba vándoroltatni a keservesen befizetett pénzeinket egyéb célokra.Ezért nem a szocializmus a hibás hanem töketlen országunk!

Zoé13 2011.09.19. 09:39:01

Én hasonlóan jártam a Szent Imrében,csak nekem annyi különbséggel,hogy nem altattak a műtéthez,tehát mindent éreztem, (!!!!!!),majd közölték,hogy ez így normális,ha nem tetszik,jelentsem fel őket,legalább gyűlik a papír.Mivel engem a vetélés lelkileg összetört,el akartam mindent felejteni,nem pedig a feljelentéssel foglalkozni,ezt azért kicsit megbántam.Orvosi leleteim vannak a hibájukról (nem használtak csak nyugtatót).Mint később kiderült,a vetélés is elkerülhető lett volna,mert alacsony volt a progeszteronom.Arra buzdítok minden sorstársat,hogy legyenek nálam erősebbek és igenis jelentsék fel az ilyen undorító,lelketlen embereket!

rgabriella 2011.09.19. 09:55:36

@Dr.laikus PhD: Remélem a szakma kréme maradtam!! Nyelvtudásom nem volt,egy kocsmában kezdtem itteni életem mint krumpli pucoló,wc takaritó. Lassan megtanultam a nyelvet és akkor kezdtem a szakmámban dolgozni. Mint kivándorolt,azért hagytam otthon néhány száz óra kifizetetlen túlórát.Ez ajándék marad tőlem kishazámnak. Dolgoztam pár kórházban de sehol nem tapasztaltam még csak hassonló morált sem. Tény, hogy egy-két ember megkérgesedik,sárkányosodik, de midig van valaki aki ezt kompenzálja, vagy kontrolálja. Akkor sem kerek a történet,mert az embernek ismernie kell a testét"miután abban élünk ugye".Számtalan alkalommal az ijedség és maga a gyász a baba elvesztésére gondolok,olyan érzékenységet,dühöt ellenséges viselkedést hoz ki az emberekből amit később saját maguk sem értenek.Én azért meghallgatnám a másik felet is.Tiszteletel egy ópolónő aki ledolgozott már 27 évet beteg ágy mellett!

Dr.laikus PhD 2011.09.19. 11:01:39

@rgabriella:

A magam részéről pont.

Aki 27 év gyakorlat után képes hülyeségeket az éterbe kiabálni és a laikusnak azt mondani, hogy ismerje a testét, avval én nem szállok vitába.

Egyébként sem szeretem, ha a szakmát régóta művelő okosabb akar az orvosnál lenni. Még jó, hogy nem volt kedves még egy nővér sem beszélni posztolóval, mert bármennyire bátor és okos leendő anyuka, halálra rémítetted volna.

csildicsildi · http://egyutcalanynaploja.blog.hu/ 2011.09.19. 11:10:00

En oszinten sajnalom ami veled tortent, viszont nagyon orulok, hogy megosztottad a "nagyvilaggal".

Felhaborito mit meg nem engednek maguknak az emberek. Ahelyett, hogy vegeznek a munkajukat es segitenenek az embereknek, ilyen mocsokos es szemtelen modon bannak veluk, raadasul egy terhes novel, aki eppen elvetel. Mar az is eppen eleg nagy trauma szamara, nem kellene plusz egy lapattal ratenni ilyen banasmoddal.

En a helyedben az orvosnak is megmondtam volna a magamet, hogy mit kepzel hogy beszel? Na meg miert? Mert diplomaja van? Ezert lenezo? Szemtelenseg.

Latszik, hogy Magyarorszag..nem csalodtam!
En Olaszorszagban elek, es itt az orvosok azonnal ugranak akarmi is legyen a panasza a betegnek. Segitokeszek, kedvesek, rendesek es nem nezik le a beteget. Ok tenyleg azert vannak itt, mert gyogyitani es segiteni akarnak.

En nagyon bizom benne, hogy tobb ilyenben nem lesz reszed (es itt nem csak az orvosok es noverek banasmodjara ertem).

A ferjed pedig egy nagyon rendes es segitokesz ember lehet, aki most igazan bebizonyitotta, hogy mennyire szeret es az olotarnal nem hazudott. :-)
Legyetek nagyon boldogok es sok sikert kivanok a babavallalashoz.

Ildi

rgabriella 2011.09.19. 11:19:09

@Dr.laikus PhD: Avval? É ki a szart érdekli,hogy te mit szeretsz. PONT!

tódór piroska 2011.09.19. 11:35:52

@rgabriella:

1. Idézem a helyesírásunk 84. szabályát: „Az az, ez mutató névmás z-je teljesen hasonul a mássalhangzóval kezdődő határozórag első hangjához. Ezt a módosulást betűkettőzéssel jelöljük: abba, ebbe, ahhoz, ehhez, akképp, ekképp, arra, erre, akkor, ekkor stb. – Hasonlóképpen: amannak, mindettől, ugyanahhoz stb.
Az avval és azzal, az evvel és ezzel alakváltozatok egyaránt helyesek. Ám csak: azzá, ezzé.
A mutató névmás a, e alakjából és valamelyik névutó kapcsolatából keletkezett összetételeket az elő- és utótag határán egy mássalhangzóval írjuk: afelé, afölött, amiatt, emellett, eszerint, evégett stb. [Vö. 130. c)] „

Forrás: A magyar helyesírás Szabályai, Akadémiai kiadó, 1985)

Irkutszk 2011.09.19. 12:10:45

@rgabriella: Azt az idézem "szart", aki te vagy, ezek szerint nem.

Editanyu 2011.09.19. 12:26:07

bundata, kössz, te mondtad meg a frankót.
Majd ha az újhegyi lakótelepen vagy bármelyik lakótelepi 10 emeletes panelben látok dr felíratot, majd akkor fogom sajnálni őket.

*Stünci * 2011.09.19. 12:43:56

Idén Márc 15-én volt utoljára vérzésem... Júli 27-én mentem orvoshoz, azzal. valószínűleg terhes vagyok, de a megszokott tüneteket 2 hete nem érzem . Megvizsgál, Ő nem érez terhességet, nézzünk uh-t. Kiderült 8 hetes terhes vagyok.. Aug 16-án vérezni kezdtem, be az Uzsokiba 17-én hajnalban, ahol az ügyeletes orvos megállapította 8 hetes magzati elhalásom van, 18-án reggel 9-kor megcsinálták a műtétet.
Akárhogy számolom 5 hétig egy halott magzatot a testemben. A patologiai jelentésben elszíneződőtt, bolyhosodás volt már.... Miért nem nézet szívhangot 8 hetesen? Miért nem alaposabbak?
Értem én, h fáradtak, értem én, h kevés a pénz, és nagyon sok a munka. Ha én elcseszek valamit, akkor a fizetésem bánja, mert nekem ki kell fizetnem a hibámat.
Azon gondolkozom, h a "kezelő orvosomat" feljelentem. Nem kérem én azt, h ne praktizáljon, csak minden nap, mikor felkel, jusson eszébe, emberek életével játszik!!!!!

rikitiki 2011.09.19. 12:49:21

Velem együtt 4db dr. van a 10 emeletes panelban, ahol lakom. Mind orvos, van egy 5. de ő jogász.

Akkor most sajnálsz, anyu?

rgabriella 2011.09.19. 13:35:52

@Irkutszk: Ha szar vagyok,akkor szarul,de csak azt tudom javasolni mindenkinek, hogy ne hagyja bambán megtörténni az eseményeket. Ha jól sejtem Te a mádodszámú Dr laikus vagy! Vagy hasonló! Nem baj mert igy kerek a világ! Mindenesetre én maradok azon oldalon ahol a a jók és a talpra esettek élnek,és ha valaki segitségre szorul,nem úgy kezdem, hogy "jaj szegény nyalogassuk még egy kicsit a sebeid" Szomorú ha valaki elveszti a magzatát.Tragédia az amikor a gyerekét veszti el a szülő. Én nem éltem át csak részese voltam,mint hülye okoskodó nővér,ahogy a kedves kollegád emlitett. Ezért is hogy minnél kevesebb szülő élje át vagy élje túl nem is tudom, arra intem a mindegy hol álló embereket, hogy tanulják meg a testüket.

Irkutszk 2011.09.19. 13:46:51

@rgabriella: Én csak idéztem tőled.

rgabriella 2011.09.19. 13:47:47

@tódór piroska: avval vagy evvel? Nagyon igazad lehet vagy a szabály könyvnek.Azért én úgy használom vagy nem használom ahgy én gondolom számora hekyesnek.

rgabriella 2011.09.19. 14:01:21

@Irkutszk Hát persze!

tódór piroska 2011.09.19. 14:16:21

@rgabriella:
Ez az úgy használom "ahgy én gondolom számora hekyesnek" jobb körökben nem elfogadott: úgy kell használni, ahogy az mindenki számára helyes, ennyivel tartozunk magyarságunknak, magyar anyanyelvünknek és saját önbecsülésünknek. Te ütköztél meg az "avval" kifejezésen, mert - helytelenül - azt hitted, hogy az úgy nem helyes. Nem elég, hogy rosszul tudtad, még primitíven ki is oktattad az azt helyesen használó Laikust.

Dr.laikus PhD 2011.09.19. 14:16:31

@rgabriella:

"rgabriella 2011.09.18. 19:17:56
@Dr.laikus PhD: Tisztelt DR.laikus..volt vetélésem,tehát saját tapasztalattal is rendelkezem."

Ezt ki írta? Nem te?

"rgabriella 2011.09.19. 13:35:52
Tragédia az amikor a gyerekét veszti el a szülő. Én nem éltem át csak részese voltam,mint hülye okoskodó nővér,..."

És ezt ki írta? Ezt se Te?

Ha csöndben maradtál volna, bölcs maradtál volna.

Szíved joga külföldön dolgozni, még nyertesnek is érezheted magad, akár segédnővérként is.

Forogsz, mint a napraforgó.
Tedd azt, csak ne akarjál okoskodni és úgy csinálni, mintha a szakma része lettél volna itthon.
Ennyire nem rossz most sem, és főleg nem volt rossz a helyzet nővér fronton.

rgabriella 2011.09.19. 14:27:59

@tódór piroska: te kisz okosz!Nem tartozom a jobb körökbe.

ladybird83 2011.09.19. 15:49:06

Mennyire igaz!!! Nagyon sajnálom a hölgyet, és mélyen együtt érzek vele...:( Én is kérdeztem már sokszor, hogy mire is fizetünk TB-t????? Ha azt akarjuk, hogy ne alázzanak meg minket az orvosok és foglalkozzanak velünk, akkor csakis magánorvoshoz kell menni. Az viszont egy vagyonba kerül!Tehát fizethetünk kétfelé.

rgabriella 2011.09.19. 18:56:49

@tódór piroska: te nem sejtetted te tudtad! Mert gndolom te ezzel is tartozol a magyarságodnak meg az öntudatodnak.Sajnos a te szót nem tudom kissebb betűvel irni.Tehát a csökevényes agyad szerint ha valaki nem tud valamit helyesen,az nem elég jó magyar vagy megkérdőjelezhető a magyarsága?te meg a fajtád emberek felett tör pálcát? Ismeretlenül primitivnek nevezel valakit aki sértő megjegyzés nélkül kommentált.Mert nem értett egyet egy történettel? Remélem nincs fegyver viselési engedélyed.Bár lehet felemelt jobb kézzel bolyongsz....az a szarkazmus,lekezelő stilus amit te meg a hasonszőrű bandád megenged magának..erre utal.Vettem a fáradságot és olvasgattam a megjegyzéseiteket..megnyugtató,hogy sokan nem vagytok...még abban bizom nincs köztetek pedagógus..

cenzorilla 2011.09.19. 19:06:52

Ez a stílus téged minősít.

Ezért marad bent.

A következő hasonló megszólalásod után végleg elmehetsz tőlünk.

rgabriella 2011.09.19. 19:42:39

@cenzorilla: Ez természetes! Mert nem hiszek az aroganciában,szarkazmusban?Nyugodtan törölj,nem lesz álmatlan éjszakám!!

inf3rno 2011.09.19. 21:11:52

Az a szomorú ebben az egészben, hogy én nem lepődtem meg. Sajnos ez lett a mindennapos...

inf3rno 2011.09.19. 21:13:12

Orvos ismerős nélkül betegnek lenni kb egyenlő a halállal...

kovego 2011.09.20. 22:49:52

"mindent a férjem tett rendbe körülöttem, ezúton is ezerszer köszönöm neki"

csak egy valamit nem! az egészségügyi személyzetet!!!

"Ezek után annyit szeretnék megkérdezni, hogy miért és mire is fizetek TB-t? Miért is kell eltartanom ezt az egész bandát közpénzből? Miért kell hallgatnom minden egyes alkalommal, hogy kinek a kije vagyok és miért ide jöttem??? Miért is akarnak ezek az emberek, ilyen mentalitással ebben a szakmában dolgozni?"

ezeket miért itt kérdezed, és miért nem ott???
bocs, de ez a történet kicsit sántít! ennyire lúzer nem lehet valaki, mint Te és a férjed!!!
én az első bunkóságnál kivertem volna a balhét!!!

Md Ev 2011.09.20. 22:54:03

Sziasztok!
Én még csak a 4. évet taposom az orvosin, de már teljesen kiábrándultam a magyar emberekből, emiatt a visszataszító hozzáállásuk miatt. Ahogy tehetem kimegyek külföldre dolgozni, a saját családomnak meg fogom tudni fizetni a megfelelő ellátást, a többi buta, irigy, és fröcsögő emberre pedig nagy ívben tenni fogok.
ui.: nagyon szívesen kifizetem a képzésemet, ha a mérnökök, közgazdászok ill. a btk-sok is fizetik ha küldföldre mennek.

Irkutszk 2011.09.21. 05:27:13

@Md Ev: "Nyugodj meg" (nagyon-nagyon erősen idézőjelben), az orvosokkal csak a hangulatkeltés ment, a tervezet szerint minden felsőoktatásban résztvettnek fizetnie kell, ha külföldre menne dolgozni. A megfogalmazás szerint a diákok úgymond szerződést kötnének az állammal az államilag támogatott képzésben (már ugye nem államilag finanszírozott képzésről beszélünk), amelyben vállalják, hogy ha 7-15 (pontosan még meg nem határozott) éven belül külföldön fogadnának el munkát, ez esetben vissza kell fizetniük a tandíjukat. Számomra kérdés, hogy napi árfolyamon, vagy amennyibe akkor került, amikor tanultak. Esetleg kamatokkal?

Faragó 2011.09.21. 09:49:15

Sziasztok!
Amikor elolvastam ezt a történetet megdöbbentem,de végülis jobban belegondolva már nem csodálkozom semmin sem.
Értem én,hogy sokat kell dolgozniuk és a fizetésük sem olyan,mint amilyet megérdemelnének.Viszont!Ők felesküdtek,hogy ez lesz a hivatásuk és segíteni fognak a beteg embereken. Tudják,hogy mire vállalkoznak,amikor eldöntik,hogy na már most én orvos vagy nővér leszek. Jah,és azért gondoljunk bele,hogy mennyi hálapénzt tudnak begyűjteni a betegektől,úgy,hogy sokszor meg sem érdemlik.
Ez az Én véleményem,lehet ezzel egyetérteni,lehet cáfolni.Biztos vannak kivételek,mert az éremnek is két oldala van. Csak már az gáz,ha én több rosszat hallok és tapasztalok,mint jót.

Beszelni 2011.09.21. 11:14:12

Két generációs orvos csalában nőttem fel jómagam műszaki lettem. Azt hogy mit jelent gyógyítani és egy beteggel beszéni apámtól nagyapámtól láttam. Amit ma látok az siralmas. Sosem írtam még hozzászólást sehova de ez elfogadhatatlan! Ezeket az orvosokat egyesével kellene kiirtani. Isteneket játszanak és még embernek is gyengék és alávalóak. Egy valamit felejtenek el a nemzeközileg is híres orvosi egyetemeinken. Az hogy a beteg nem egy tárgy és nem egy kórlap hanem egy érző lény akinek fáj aki szenved. Nyilván könnyeb szenvtelenül végignézni valakinek a szenvedését de azt aki így tesz robotnak hívják és nem orvosnak. Orvosnak lenni azért volt hivatás valamikor mert meg kellett élni a beteg baját, és ezt csak kevés kivételes ember volt képes megtenni úgy hogy ő maga ne roppanjon bele és megmaradjon GYÓGYÍTÓNAK a szó legnemessebb értelmében.
Beszélni és figyelni kell megtanítani az orvostanhalgatókat elsősorban, és felismertetni azt velük hogy a szervezet magas is gyógyít és ennek eszköze lehet 3 jó szó is.
Minden orvos aki olvassa ezt a bolgot nézzen magába egy kicsit miért is indult ezen a pályán valaha. És még egy gondolat ezek az orvosok azért vannak itthon mert ezzel a mentalitással egy piaci alapokon nyugvó korházban nem sokáig lennének életképesek. Tehát nekünk maradt a selejt! Tisztelet a ritka kivételnek.
Kitartás mindenkinek aki itthon kényszerül az egészségügyben résztvenni betegként. És kérek mindenkit hogy keresse a betegjogi képviselőket mert változást csak akkor lehet elérni ha nem lehajtott fejjel elviseljük a megaláztatásokat hanem jelezzük azt hogy valami nem ok!
Jó egészséget mindenkinek!

tódór piroska 2011.09.21. 11:23:06

@Beszelni:
"Tehát nekünk maradt a selejt!"

Amit érdemeltek. ("Tisztelet a ritka kivételnek")

Beszelni 2011.09.21. 13:15:28

Ezt hogyan is kell érteni? Kifejenéd bővebben?

Irkutszk 2011.09.21. 13:16:25

@Beszelni: Én úgy értettem, hogy mindenki azt kapja, amit megérdemel.

Beszelni 2011.09.21. 13:27:13

Azt aki beteg elesett azt nem lehet kategorizálni hogy ő jót érdemel a többi meg rosszat. Ez az a terület ahol illik kivülhelyezkedni ezeken az ítéleteken. Egy alkoholistához is úgy kell viszonyulni mint egy beteg egyetemi tanárhoz, azt kell csupán megtanulni hogy mindenkivel a saját szintjén kell beszéni hogy ő betegként megértse. Na ez hiányzik! És az a beteg vidéki emberke aki a paprikát termeli amit megeszel nem tehet arról hogy ilyen a világ körülötte ő "csak beteg" és szeretne egészséges lenni és egy olyan emberhez fordul bzalommal aki felesküdött arra hogy segít neki minden körülmény között! Legjobb tudásával! Ő is a legjobbat érdemli! Én végig és szándékosan nem a pénzekről beszéltem hanem az emberi magatartásról gerincről és annak hiányáról az orvostársadalomban. (Tisztelet a kivételnek mert vannak nagyon elhivatott jo szakaemberek, bár őket sokszor sokféleképpen igyekzenek ellehetetleníteni)

Enystone 2011.09.21. 13:36:26

@rgabriella: Köszönöm az empatikus hozzászólásodat. Ezért tartunk itt a magadfajtákkal a XXI. században. Ha visszaolvasod bármelyik hozzászólásomat, láthatod, hogy nekem így nem sikerült még lealacsonyodnom a válaszadásaimmal. A cikkem végén lévő bekezdés az érzelemvilágomat tükrözi az elmúlt 1 hétre vetítve. Ez szerintem érthető (volt) egy ilyen helyzetben...
Azt az egyet sajnálom, hogy nem tudok a hozzád hasonlóaknak emlékképekkel vagy videóval szolgálni arról az 1 hétről, amennyi idő alatt ez lezajlott. Nem kell elhinned csak azért, mert te nem jártál így, de nem is kell valakit azért hazugnak nevezni, amiért ilyen veled még nem történt meg, és akkor az nem is létezik. Ezt beszűkült gondolkodással és alacsony értelmiségi szinttel tudom csak megmagyarázni veled kapcsolatban és ebben a helyzetben örülök, hogy vetted a fáradságot és elmentél innen. Köszönöm mindannyiunk nevében.

Enystone 2011.09.21. 14:04:18

@kovego: No itt kezdődik a probléma. Nem vagyok ilyen habitusú ember. De mivel az 1 hét megviselt, kb. itt tudom kiadni (ilyen módszerrel) ennyi idő után a dühömet, hogy miért csak azt a megoldást tartja jónak a legtöbb hozzászóló, hogy "borítsd rá az asztalt az orvosokra", "jelentsd fel", "nyújts be panaszt", "ordibáljatok, követeljétek a jogaitokat" stb.?
Más megoldás tényleg nincs??? Vagy csak direkt csinálják ezt velünk, hogy az eü-sök is háborogjanak a rossz helyzetük miatt. Kérdem én, ehhez nekem mi közöm, aki tisztességesen fizeti az adót? Én tehetek róla? Miért engem büntetnek vele?
A többi országban is fizetnek TB-t, ott is akad(hat)nak gondok, más országokban mégsem ez az általános ügyintézési módszer! Miért akarják a hozzád hasonlóan gondolkodók ezt a mentalitást (ami távol áll tőlem) rám erőltetni? Miért nem lehet értelmesen, szabályszerűen végezni mindenkinek a dolgát és páciensként kezelni a pácienst, aki segítséget kér??? Kérlek szépen, erre válaszolj nekem. Érdekelne a véleményed.

rikitiki 2011.09.21. 17:14:35

@Beszelni:
Mivel műszaki lettél, ezért a matematika, logika, sallangmentes gondolkodás alapkövetelmény, tehát engedelmeddel, feltételezem nem lesz nehéz számodra követni a logikámat...

1/a)
"Azt hogy mit jelent gyógyítani és egy beteggel beszéni apámtól nagyapámtól láttam."

1/b)
"Ezeket az orvosokat egyesével kellene kiirtani. Isteneket játszanak és még embernek is gyengék és alávalóak"

Következtetésem: látni láttad, de eltanulni nem sikerült a humanista gondolkodást, empátiát, stílust.

2/a)
"Nyilván könnyeb szenvtelenül végignézni valakinek a szenvedését de azt aki így tesz robotnak hívják és nem orvosnak."

2/b)
"Orvosnak lenni azért volt hivatás valamikor mert meg kellett élni a beteg baját, és ezt csak kevés kivételes ember volt képes megtenni úgy hogy ő maga ne roppanjon bele és megmaradjon GYÓGYÍTÓNAK a szó legnemessebb értelmében.
"

Következtetésem: régen is robot volt a nem kivételes többség, bár itt logikailag két értelmezést is megengedsz - vagy azért, mert az a könnyebb, vagy azért mert más esetben beleroppannak.

Kérdésem: mi a problémád?
Régen is kevés, kivételes ember volt GYÓGYÍTÓ, a többi robot volt. Ma is.

Javaslatom:
Ne csak prédikálj, alkalmazd magad is amiről írsz.
Az orvos nem egy tárgy és nem egy robot, hanem egy érző lény, egy gyenge ember, aki ha nem vigyáz, akár bele is roppanhat a munkájába. Próbáld megélni a baját, a gondját. Van elég belőle, nélküled is.

Erre jutottam a te írásodból. Amennyiben valahol tévedek, javítsd.

Beszelni 2011.09.21. 19:14:56

Nem javítom mert nincs mit én nem meccsezni kezdtem hanem érzéseket igyekeztem elmondani nem kell erősebbnek lenni és lenyomni a kis köcsögöt csak elmondtam valamit. A humánumot megtanultam hidd el, de a leghumánusabb ember is elveszti a nyugalmát ha valahol egy orvosnak nevezett valaki az éjfélkor beszállított hozzátartozóját nem látja el hanem azt követeli hogy azonnal mondjam meg ki a háziorvos mert különben nem vesz fel az osztályra és a beteg közben a folyosón összeesik. Szándékosan nem szerettem volna konkrét páldába belemenni mert az egy lenne a sok közül. Nyilván írói eszközeim nem kifinomultak hisz nem ez a kenyerem. De a sarkos és indulatos mondat az ennek szólt.
Maradok tisztelettel!
És még valami az az orvos aki nem akarta felvenni az osztályra megkapta a fejmosást tőlem. 60 év feletti főorvos volt. Másnap amikor mentem látogatni délután odajött hozzám és annyit mondott hogy gondolkodott azon amit az éjszaka mondtam neki és sok igazság volt a szavaimban elnézést kért.
Ilyen is van!
Szóval ne elemezz és vádolj és személyeskedés széléig menő fikázás felé vedd az irányt csak próbáld jól érteni amit írtam.

rikitiki 2011.09.21. 20:11:24

@Beszelni: Én idéztelek, és azt elemeztem. Ne a tükröt hibáztasd, ha nem tetszik, amit látsz.

A hozzászólásodban te személyeskedsz, sértesz meg általánosságban egy szakmát, egyetemeket, oktatókat, tanítókat, emberek sokaságát.

(Az alávalózás, meg kiirtás csak stiláris hab a tortán)

Ha bajod van egy konkrét orvossal, írd le, vagy oldd meg fórumon kívül.

Nyilvános fórumon ne gyalázz egy szakmát. Nekem is volt bajom konkrét mérnökkel, de nem gyalázom a szakmáját, az iskoláját, és nem tartom őket, többesszámban alávalónak, gyenge embernek, selejtnek.

Szakmailag alkalmatlannak tartom, őt konkrétan és személy szerint. Emberileg nem minősítem, mert ettől még lehet például példás családapa - demagógia, de remélem érted.

Talán ezen gondolkozz el te is, ha van igazság a szavaimban, elnézést kérhetsz még holnap is.

Beszelni 2011.09.21. 21:20:45

Nem egy szakmát gyaláztam! Maximum azt aki adott szakmát nem végezi EMBERSÉGESEN és ettől még lehet profi! És nem hinném hogy szavaimban ilyen véresen bántó dolgokat mondtam volna főleg úgy hogy mindig kiemeltem nem mindenki ilyen! És ez a támadó stílus az oka annak hogy nem szívesen szállok vitába és írok ilyen helyeken, mivel már rég nem arról beszélünk amiről az adott fórum kezdő cikke íródott hanem személyeskedünk! És azt gondolom veled ellentétben senkit nem bántottam te meg itt lassan személyemben támadsz és minősítesz!
Te is elgondokodhatsz egy kicsit. Nézd vissza a fórumot milyen stílusban és hangnem beszél itt egy 4-ed éves orvosjelölt. Én itt ezt lezártam részemről. Gondolat szabadság van azt gondolsz amit akarsz de senkinek nem akartam rosszat. Csak azt mondtam hogy sok az az orvos aki nem tanulta meg hogyan kell beszélni egy beteggel. És lehet egy érdekes játékot játszani be lehet ülni egy kórház folyosóra és lehet beszélgetni betegekkel hogy hogy érzik magukat.... érdekes lenne. És a bajaik fele megoldható lenne azzal hogy a nővér az orvos a beteghordó emberszámba veszi őket. És az hogy egyetemeket sértettem volna meg alig hiszem hogy sértő lenne az hogy szakmaiságukat nem megkérdőjelezve azt mondom hogy az orvos beteg viszony kommunikációs részére nincs megfelelő figyelem fordítva. És megint kiemelem nyilván vannak kivételek és vannak akik jól csinálják ezt is, de az aki a folyosón szembe jön az nem ilyen. És még talán annyit arról hogy az orvos is emberi lény, igen de az aki nem bírja azt amivel ez jár ne menjen orvosnak. És igen amennyiben bárkit bántottam attól elnézést kérek de a bejegyzés szándéka jól láthatóan nem magalázás volt hanem figyelemfelhívás arra hogy nem úgy kezelik a betegeket általában mint ahogy az EMBERILEG elvárható lenne. És erről szól az alap írás is! Büszke lehetsz magadra hogy ezt a kis köcsögöt megfutamodásra késztetted, nyilván ez volt a célod. Nyilván érintett vagy a témában ahogy én is érintett vagyok a másik oldalban. Sok éves kényszer korházjárást követően van rálátásom arra hogy miről beszélek. Minden jót a fórum olvasóinak és nagyra becsült vitapartneremnek. Jó egészséget! És kevés kórházi bajt. :-)

rikitiki 2011.09.21. 22:40:19

@Beszelni:
Nem akarlak elzavarni. Soha nem mondtam rád, hogy kis köcsög, de még csak hasonlót sem.

Gondolatszabadság van. Azt írsz, amit akarsz, amit gondolsz. Addig maradsz, amíg neked jólesik. Nem örülnék, ha miattam megsértődnél, nincs ilyen szándékom, és nem is volt.

Azt elejétől fogva sejtem, hogy nem feltétlenül gondolod azt amit írsz - azaz nem tudod megfelelően kifejezni magad. Ezért az első reakciómban próbáltam felhívni figyelmed logikai ellentmondásokra. Nincs ezzel probléma.

De abból tudok kiindulni, amit leírsz.

A saját élményeidet te élted meg (van nekem is), a poszttal kapcsolatban nem kívánok részletekbe menni, nekem az általánosítással van bajom.

Minden poszt esetében elmondható, hogy fogalmunk sincs, mi történt, azt olvassuk, amit valaki névtelenül ide leír. A másik oldalt nem hallgatjuk meg (ez ugye minden tisztességes eljárás alapja). Arról sem tudunk nyilatkozni, hogy egyébként milyen orvosok. Lehet hogy aznap, amikor bunkó volt, éppen 2 másik ember életét megmentette. Lásd Dr. House-t, nem a simulékonysága miatt szeretjük. Nem tudom, a konkrét posztok engem ilyen értelemben nem is érdekelnek. De ne általánosítsunk belőle.

Végezetül - ha valaki mély empátiával átéli minden betegének nyűgjét, baját, akkor pár év alatt kiég. Tisztelet a kivételnek, de ha csak ők lehetnének orvosok, akkor az országban tizedannyi lenne, mint most.
Ez nem jelenti azt, hogy ne érintené meg az orvost egyik-másik betege. De nem az összes.

Valami hasonlót írtál te is.

Az orvostanhallgatókról:
van kommunikáció oktatás. Egyetemenként más és más, alapvetően elégtelen mélységben. Mégis, az én esetemben 1. évesként le kellett írni, miért lettünk orvosok, és szerintünk milyen a jó orvos.
Szigorló évben, 6 év múlva szintén.

Nagyon kevesek azok, akiknek nem módosul a hozzáállása, magatartása.
Ez nem embertelenség, ez nagyon is emberi. Védekezés. Hárítás.

Amit lényegesnek tartok, 1. évben kivétel nélkül MINDENKI, nagyon szép, lélekemelő véleményeket ír le.

Utána jön az élet, és kicsit átírja a papírra vetett gondolatokat.

A Gyűrűk Urában van egy bölcs gondolatsor. Sajnos csak emlékezetből tudom idézni. Móriában, a kút mellett, Samu szerint Gollam halált érdemel. Gandalf azt feleli - ne ítélj olyan gyorsan!
Talán vannak akik halált érdemelnek. Ki tudhatja azt? Mások életet érdemelnének, és mégis meghalnak. Nekik mit tudsz adni Csavardi Samu? Ne siess hát úgy az ítélettel...

Nem ismerjük a másik embert, miért hibázik, vagy miért nem. Nem tudjuk, milyen nehézségekkel szembesül, addig amíg nem jártunk már az ő cipőjében. Kicsit mintha könnyen ítélkeznénk emberek felett. Holott időként mindannyian hibázunk.

(Ezzel nem állítom egy pillanatig sem, hogy a durva, adott esetben embertelen viselkedés elfogadható lenne - mert nem az. Ugyanakkor azt sem gondolom, hogy azért, mert valaki 1x, egy nézőpontból nem viselkedik emberségesen, attól ne lehetne jó orvos, és ki kellene zárni. Azt sem gondolom, hogy ettől ő selejt. Van sokkal több, és nagyobb emberi selejt ennél.)

SOPIANAE 2011.09.21. 23:43:35

Az én tapasztalatom az, hogy nem a szakmai végzettség határozza meg, hogy ki milyen ember valójában, hanem a velünk született intelligencia az, ami jelentősen meghatározza az egyéniségünket. Természetesen a gyerekkori és a későbbi élményeink, tapasztalataink alakítanak rajtunk, de az alapértékeinket nem változtatják meg. Sőt a szerzett tudásunkkal a rossz tulajdonságainkat is elhagyhatjuk.
A hozzászólások igen vegyesek, egyik-másik élesebb, kioktatóbb hangnemű, melyek szerintem szükségtelenek. Az ember nagysága éppen abban rejlik, hogy a kritikus helyzetben kell a legnyugodtabbnak lennünk. Tudom nehéz, de ha nem jön spontán, akkor meg kell tanulni! A kenyerem javát már én is megettem, de bizonyos esetekben az én hangom is megemelkedik, különösen az emberi butaság, az értetlenség, a demagógia miatt.
A cikkre és a hozzászólásokra visszatérve: mindenkinek van valamilyen tapasztalata a különféle "szolgáltatások" vonatkozásában. Az egészségügy annyiban más, hogy a "munka tárgya" maga az ember, s ha az, aki a munkáját rosszul végzi, bizony az embertársa életét veszélyezteti. Ezért lenne fontos, hogy azok akik olyan pályát választanak, melynek gyakorlása során szoros kapcsolatban vannak embertársaikkal, a pályaválasztás előtt elgondolkodnának azon, hogy alapvetően szeretik-e az embereket!? Ez nem csak az egészségügyi, hanem más szakmákra is vonatkozik, pl.:pedagógus, kozmetikus, fodrász, pénztáros, eladó,rendőr, stb.. Továbbá minden szakmában van kiemelkedő, jó, gyenge és rossz munkaerő. Sőt a saját családunkban is igen különbözőek vagyunk és mégsem akarjuk "megsemmisíteni" a másikat. Én azt tapasztaltam az életem során, hogy nagyon sokat számít, hogy hogyan "közeledünk" a másik ember felé. Az én "közeledésem" meghatározza az ő viselkedését is velem szemben. Meg kell tanulnunk kivédeni, megakadályozni a velünk szembekerülő rosszat még akkor is, ha nehéz!

kovego 2011.09.23. 08:10:02

@Enystone: Kedves Enystone!

Együtt érzek Veletek. Mi 7 éve 11 hetesen vesztettük el a magzatunkat. Annyi különbséggel, hogy mi nem mentünk orvoshoz, otthon vetélt el a felségem. Szerencsére a vérzés hamar elállt. (Sem hormon injekciót nem akart feleségem, sem "kaparást", és én egyet értettem vele)
Ma visszaolvasva a hozzászólásomat elég durvának tűnik, elnézést kérek Tőled, nem akartalak megbántani, de nagyon dühös lettem.
Hogy miért? Saját kérdésemre adott válaszomban remélem benne lesznek a Te kérdéseidre a válaszok.

Igen, abban igazad van, hogy Te fizetsz TB-t, adót stb. , és ezért elvárod, hogy megfelelő ellátásban részesülj, főleg egy ilyen nehéz helyzetbe mint amilyenben voltatok, és az orvosok ne azt feszegessék, hogy kinek a kije vagy, és ide-oda küldözgessenek. Abban is igazad van, hogy ennek természetesnek kéne lenni, hogy ellássanak mindenféle kérdezgetés nélkül, de sajnos ma ebben az országban az orvosok úgy gondolják, hogy mindent megtehetnek, ők tesznek Neked azzal szívességet, hogy ellátnak. Úgy gondolják, hogy ők olyan keveset keresnek, és olyan sokat dolgoznak, hogy ezt megtehetik. EZ NEM ÍGY VAN! Senkit nem köteleztek arra, hogy orvos legyen, ha ő vállalta ezt a szituációt, akkor kutyakötelessége azt teljes odaadással ellátni.
Ha Te úgy érzed, hogy ennek nem tesz eleget, akkor jogod van figyelmeztetni őt, hiszen Te előre kifizetted azt a "szolgáltatást", amit ő nyújt neked!
Nem kell a "fejére borítani az asztalt" (az még várhat), csak figyelmeztetni kell, hogy "Bocs, de ez a szolgáltatás nekem jár! Hajlandó normálisan kiszolgálni vagy nem? Ha nem, akkor kérem ezt foglaljuk írásba, és már megyünk is máshova!"
Tapasztalataim szerint ez az élet minden területén be szokott válni, főleg akkor ha csendesen és nyugodtan mondom.:-) Ez nem "asztal borítás", csak egy apró kis figyelmeztetés.

Ha ilyen alakokkal kerülsz szembe, akkor sajnos más megoldás nincs! Figyelmeztetned kell őket, hogy nem Te vagy ő értük, hanem ők vannak Te érted. Sajnos ez a helyzet ebben az országban, és szerintem a közeljövőben nem is fog változni! Ha csak nem annyiban, hogy egyre több lesz a rossz orvos, mert a jókat elszipkázza a nyugat.

rikitiki 2011.09.23. 11:32:25

@kovego:
Sokszor előkerül, hogy várni kell a rendelőben, nem tartják be a rendelési időt stb...
A leggyakoribb hozzáállás pedig a fizetem a TB-t, tehát nekem jár. Lehet, hogy járni jár, de nem jut.

Csak a vicc kedvéért - hallgassuk meg a másik felet is (bocsánat, nagyon hosszú):

Egy házi gyermekorvos panaszai, 2011

A házi gyermekorvosi rendszer véleményem szerint megszűnik Magyarországon! Ehhez kimondatlanul asszisztál a kormány. Évente legalább 150 gyermekorvost kellene képezni, hogy 5 év múlva változzon valamit a helyzet (a képzési idő 5 év!), ezzel szemben jó, ha 50 képzésére kerül sor. A rezidenseket nem veszik fel gyermekorvosi gyakorlatra, elősegítve a rendszer ellehetetlenülését, illetve a rezidensek nagy része külföldre távozik az alacsony bérek miatt. Tegyük a kezünket a szívünkre, ki az a jó érzésű felsőfokú végzettségű ember, aki 83 ezer forintért hajlandó lenne dolgozni! Ennél a fővárosi közterületfenntartó is többet keres! A www.rezidens.hu honlapon lehet megtekinteni a bérjegyzékeket. Akik végeznek - ha eszük van -, külföldre mennek dolgozni. A bér 8-10 szeres, és ott megbecsülik az orvost, nem bántják Őket! (ez nem mellébeszélés, nekem is két ajánlatom volt. A bér 10x, de megbeszélés tárgyát képezi, segítenek a család elhelyezésében, nyelvtanulásban, sőt a gyermekeknek ovi, bölcsi elhelyezés!) Múlt évben 1000-nél több orvos távozott az országból, és csak 800-an végeztek! (2006 óta 3500 szakorvos távozott!) Jelenleg 20 kórháznyi orvos hiányzik a rendszerből, és ez a kormány tehetetlensége miatt tovább fog romlani! Még mindig csak elméleti megoldásokról beszélnek, életpályamodellről (ma már erről sem!!), pedig az utolsó pillanatokban járunk!! 8 év ellenzéki múlt, a határozott ellenzéki fellépés (350 milliárd kivonás emlegetése), az egészségügy prioritásának emlegetése azt sejtette, hogy érdemi reformok történnek, végre pénz kerül az egészségügybe. Kétharmados többség és másfél év sem volt elég ahhoz, hogy bármi érdemi változtatás történjen az egészségügyben. (Sőt! Jövőre is 5,1%-ot vonnak ki a rendszerből, ehhez adható még a 4%-os infláció is) Az országban 160 helyen van betöltetlen körzet, a körzetek eladhatatlanok!
Lehetetlen helyzet, hogy Magyarország drága pénzen kiképezi a szakembereket, majd az alacsony bérezés miatt elveszti azokat! Jelenleg jól képzett orvosokat exportálunk külföldre, akik soha többé nem jönnek vissza Magyarországra! A magyar orvoshelyeket külföldi orvosokkal szeretnék feltölteni. A magyarországi orvosbérek alapján, csak fejlődő országok jöhetnek számításba (Pokornyi Zoltán: Vietnámi orvosok?).
A háziorvosi ellátás tehát összeomlik! Jelenleg is a háziorvosok 30%-a nyugdíjas! Tudomásul kell venni, hogy egy 70 év feletti ember felett gyakrabban tévedhet, tudása az állandó képzésben megkophat, már nem bírja azt a napi terhelést, mint fiatal kollégája. A háziorvosok kiöregednek (tek), a pályán csak az alacsony nyugdíj és a szakma szeretete tartja Őket, valamint az a tény, hogy a gyermekkörzetek eladhatatlanok. Az E-alapból kapott finanszírozás (körzetenként átlagosan 850 e Ft körül van) nem fedezi a valós költségeket, a megélhetéshez szükséges bért. Ebből kellene finanszírozni az asszisztensnő(k) és az orvos bérét, számítógép, nyomtató, műszer, üzemanyag, gépkocsifenntartás, felelősségbiztosítás, rendelő fenntartási költségeit stb. Ebből a kezdeti befektetéshez szükséges praxisvásárlás sem finanszírozható, még akkor sem, ha az állam kedvezményes kölcsönt biztosít hozzá. (Csak egy gondolat. Jelenleg is kb. 160 betöltetlen praxis van az országban. Vajon miért? És miért nincs 160 betöltetlen bankigazgatói állás? Vagy miért nem mennek tömegesen külföldre a bankigazgatók? Vajon miért nem hallunk tömegesen betelepülő külföldi orvosokról??)
Egy gyermek praxis ára 2-10 millió forint között mozog, ez éves szinten 0,4-2 M Ft kamattal terheli meg a praxisokat. (Értelmetlen vásárolni ilyet, ha más nincs, meg kell várni, hogy egy kolléga nyugdíjba menjen, és akkor az Önkormányzattól ingyen lehet átvenni!)
A háziorvosok számának csökkenése miatt egyre több beteg jut majd egy háziorvosra, a leterheltség miatt egyre több idős kolléga adja fel majd hivatását, felgyorsítva az összeomlást. A megmaradó fiatal orvosokra egyre több beteg fog jutni, átvételüket a területi ellátási kötelezettség miatt nem tudják majd megtagadni. (Az Önkormányzat, hogy ellátást tudjon biztosítani, egyre több utcát fog hozzácsatolni a körzetekhez, így az ott dolgozó orvos már nem tudja megtagadni a finanszírozott rész feletti ellátást) A több beteg után azonban nem kapnak majd több finanszírozást, mert a degressziós ponthatár miatt azt nem fizetik ki számukra. Megpróbálják majd a betegeket 18 éves kor alatt átadni a felnőtt háziorvosoknak, de ez sem fog segíteni. (pl. városunkban 6 kolléga már nyugdíjas, ha egy orvos végleg nyugdíjba menne, az Ő 1000 körüli kártyáját már nem tudnák átvenni a többiek!!) A megmaradó orvosok kilépnek majd a területi ellátási rendszerből, bár ez közel 300 e Ft-al csökkenti majd a finanszírozásukat, de akkor legalább limitálhatják majd az ellátandó betegek számát. (így azonban nem lesz mindenkinek orvosi ellátása!) Természetesen az ovi és iskolaorvosi ellátás is megszűnik. Egy-egy orvosra 1,5-2x annyi gyermek jutna, ez megoldhatatlan gondot fog jelenteni. Az iskolaorvosi ellátásért kapott 40 Ft is megalázóan alacsony!!
A múlt évben 9300 beteget láttunk el körzetünkben!!! 5,5 percenként látunk el egy beteget, ez a terhelésünk maximuma!! Ez azt jelenti, hogy egy év alatt minden betegünk legalább 10 alkalommal jelentkezett nálunk! A két óvóda, egy bölcsőde és egy iskola fele tartozik hozzánk! Az óvodában és a bölcsődében szűrővizsgálatokat végzünk, ezzel a rejtett betegségeket tudjuk kiszűrni. Országosan ilyen vizsgálatokat még máshol nem végeznek! Ezeket a vizsgálatokat azonban sem az OEP, sem az önkormányzat nem finanszírozza, csak szakmai igényesség miatt végezzük! Az óvodás korban végezhető szűrővizsgálatokat szerettük volna egész városunkra kiterjeszteni, de ezt az Önkormányzat forráshiányra való tekintettel elutasította! Hétköznap 8-17 óráig állunk a betegeink rendelkezésére, az OEP azonban csak napi 8 órát finanszíroz (elég lenne 16 óráig rendelkezésre állnunk!). Sokszor a rendelési időn túl is folytatnunk kell a rendelést, nem ritka, hogy ez 18 óráig is eltart! Ennél azonban nem tudunk, és nem is akarunk többet dolgozni! Már ez a terhelés is veszélyezteti a biztonságos betegellátást! A rövidebb betegellátási idő miatt nagyobb a lehetőség a tévedésre.
A környező települések felnőtt háziorvosai által ellátott gyermekek egyre gyakrabban jelentkeznek rendelésünkön, évi 600 körüli ambuláns forgalmunk van.
A mi körzetünknél megpróbáltunk változtatni: két asszisztensnővel dolgozunk, folyamatosan elérhetőek vagyunk, de mégsem tudunk lényegesen több beteget ellátni napi 40-100 betegnél (a kisebb a nyári betegforgalom). Ez a terhelés maximuma, a rendelés végén már szinte beszélni sem tudunk (kártyaszám eddig 965, de 5 éves kor alatt 424 betegünk van, melyek nagyon gyakran jelentkeznek betegségekkel). A rendelés alatt folyamatosan csörög mind a két telefon. A beteg azonban nem tudja elfogadni a tanácsot sem az internetről honlapunkról, sem az újságból, sem a két képzett asszistensemtől. Mindenképp az orvostól akarja hallani ugyanazt, amit már hallott. Amíg nem vezetik be a beteg anyagi hozzájárulását (vizitdíj, copayment), addig a legapróbb dolgokkal is zavarni fogja az embert, mert szerinte az jár neki. Téves azonban az a gondolkodás, hogy a magyar egészségügy ingyenes. Térítést vagy az OEP-nek vagy a betegnek kell állnia. Szűkíteni kellene az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokat ahhoz, hogy működőképes maradhasson a rendszer. Meg kellene határozni egy minimumot, alapcsomagot, ami mindenkinek járna, ez azonban lényegesen kevesebbről szólna, mint amit most igénybe vehet a beteg. Látszik is, hogy ezt még 2/3-os támogatással sem meri senki bevállalni. Pedig ez így vagy úgy, úgyis bekövetkezik! (minden kormány reméli, hogy nem a saját regnálása alatt) Jobb lenne, ha kontrollálható formában, irányítással történne. A kormány által megoldásként emlegetett praxisközösség nem fog működni! Nincs orvos, aki beléphetne a praxisközösségbe! Ennyi pénzért senki nem hajlandó dolgozni.
A biztonságos betegellátásról már most sem beszélhetünk: a körzetben kiszűrt betegek 2-3 hónapot várnak szakvizsgálatra (pulmonológia, kardiológia, bőrgyógyászat stb.). A szakrendelések az OEP által meghatározott teljesítmény felett nem fogadnak beteget, mert a többlet teljesítményt nem fizetik ki számukra. Ezért alakulnak ki a várólisták! Sok orvos ezért is adja fel a betegellátást M.on mert nem hajlandó kockáztatni betegei épségét ill. saját diplomáját!

Körzetünkben végzett gyermekellátás:
A két asszisztensnő alkalmazásával természetesen az ellátás színvonalát lényegesen tudtuk emelni, olyan diagnosztikus eljárásokat alkalmazunk, amiket szerintem az országban így egységesen sehol. Ezt azonban nem finanszírozza senki. Sem a beteg, sem az OEP. Egy idő után belegondol az ember, hogy akkor minek is csinálom? A szakmai igényességből ugyanis nem lehet megélni! Sokkal egyszerűbb lenne egyszerűen továbbküldeni a beteget (várjon 2-3 hónapot a szakrendelésre), így gyorsíthatnánk a beteg ellátást. Korábban volt az OEP részéről ígéret, hogy majd ezt finanszírozni fogják. De ez csak ígéret maradt.
A több asszisztensnő alkalmazását egyáltalán nem finanszírozza már az OEP (a másodikat sem, mert csak 800 német ponttal emeli a degressziós határt, vagyis 800 NPx160Ft, ennyiért 8 órában szintén nem dolgozik senki, és az orvos által végzett plussz munkát pedig senki sem fizeti ki).
Gondolkoztunk azon, hogy az óvódában végzett szűrési munkánkat kiterjesztenénk városunk minden óvódájára. Hogy elkerüljük a gyermekorvosok közötti vitát, mindenki elvégezné az orvosi szakvizsgálatot, azonban a szükséges pluszz eszközös vizsgálatokkal kiegészíthetnénk a munkáját. Erre benyújtott pályázatunkat az Önkormányzat forráshiányra hivatkozva elutasította. A 3 és 6 éves korcsoport az, ahol lényegesen lehetne javítani az ellátást. Múlt évben pl. 32 gyermeket szűrtünk ki halláscsökkenés, SOM miatt, ennek fele orrmandula műtétre került. Közöttük több viselkedészavaros, rosszul beszélő volt, mégsem gondolt senki erre a problémára. Ebben az évben megismételtük már a szűrővizsgálatainkat, a két korábban szűrt óvodában már csak 10 „beteg” gyermeket találtunk.
Folytatjuk az egészségnevelést városunkban, rendszeresen cikkeket jelentetünk meg a helyi újságban és a neten oktatjuk a Szülőket. Ebben az évben már videoanyagokat is felraktunk. Eddig 11000 látogató volt oldalunkon.
Az egyenletes rendeléskihasználtság miatt gondolkodunk internetes betegbejelentkezésen, ennek azonban jelentős költsége (70e ft, +havi 3e) van. Ezzel a programkiegészítéssel a betegeink szakrendelőben történő megjelenését, ambuláns lapjait, laborjait is meg tudnánk nézni. Így a beteg ellátás jelentősen felgyorsítható lenne. Ez ügyben felvettük a kapcsolatot a kórház vezetőségével. A kórház részéről jelzett forráshiány miatt halasztódik ez a fejlesztés.
Jó lenne, ha a védőnőkkel együtt folytathatnánk a gyermekek szűrését az Óvódában, így sokkal több beteg szűrését tudjuk elvégezni, mint rendelési időben. (A védőnőknek már csak a Szülő engedélyezése alapján szabad az óvódában szűrést végezni, sok helyen már nem mennek ki szűrni) Jó lenne, ha a közös tanácsadások rendszere megmaradna.
Munkánk során közfeladatot látunk el, a rendelő fenntartásához, takarításához, fűtéséhez az Önkormányzat nem járul hozzá. Magyarország több településén ilyen esetben nem fizetnek az orvosok iparűzési adót.
2003 óta nem emelkedett a finanszírozásunk, a költségeink azonban folyamatosan nőnek. Az infláció miatt legalább 30-35%-os csökkenést kellett eddig elszenvednünk, ehhez adódik a munkánkhoz rendelt feladatok plussz költségei is. Működésképességünk fenntartása céljából, múlt év áprilisa óta az OEP által nem finanszírozott tevékenységeknél a betegektől hozzájárulást szedünk ( nem kötelező védőoltás, sportorvosi EKG, igazolás babaúszáshoz stb.). Ez természetesen nem ellensúlyozza az évek alatt elszenvedett veszteségeket!!

Szakrendelés
Közreműködői szerződés keretében végzünk ellátást. Az OEP-től kapott pénzösszegből múlt év januárjáig a teljes finanszírozás 60%-át kaptuk meg. Tulajdonképpen a betegellátáshoz szükséges minden eszközt (ultrahang, EKG, 24 órás EKG Holter, 24 órás vérnyomásmérő monitor, asszisztensnő, gépkocsi, üzemanyag, felelősségbiztosítás, papír, számítógép) nekünk kell biztosítanunk. A kórház a megkapott 40 % fejében „csak” lejelenti az elvégzett ellátást. Múlt év januárja óta, azonban már csak 40%-ot kapunk, ebből kellene állnunk a költségeinket! Kénytelenek voltunk elfogadni azonban ezt az ajánlatot, mert így havonta csak 30-40 ezer forint minusszal zárjuk ezt a tevékenységet, de ha elveszítenénk ezt a lehetőséget, akkor ez 230e Ft veszteséget okozna havonta (UH és többi eszköz bérleti díja stb.). Ráadásul, ha nem végeznénk ezt a tevékenységet, akkor a nehezen megszerzett szakvizsgámat is elveszíteném! Az általunk használt eszközök hamarosan elavulnak, 4 év múlva kellene megvennünk a következő ultrahang berendezésünket (12-14 millió Ft), de a kapott összegből ezt nem tudjuk kitermelni. Felkerestük az OEP-et a problémával, hogy közvetlen szerződéskötésre lenne e lehetőség (akár valami köztes értéken is!). Álláspontja szerint azonban azokkal a szolgáltatókkal, akivel korábban nem állt szerződéses viszonyban, nem köthet újabb szerződést. Fából vaskarika!
Az OEP meghatározott pontértéket hajlandó csak finanszírozni a szakrendelések irányába. A szolgáltatok ezért nem teljesíthetnek többet, mert az nem kerül kifizetésre, ezért alakulnak ki a több hónapos várólisták! Ez pedig közvetve a betegek életét veszélyezteti! Sajnos politikusaink és hozzátartozóik nem a „hagyományos” szakrendeléseket keresik fel, így nem szembesülnek ezzel a problémával. Egy-két sikertelenség után talán másképp gondolkodnának az egészségügy helyzetéről, és végre csinálnának már valamit!

----

Ha szabad teljesen laikus polgárként hozzáfűznöm valamit: jól látszik, hogy két út van, vagy rendezetlenül, durván omlik össze a rendszer és válik teljesen fizetőssé, és egyelőre ez zajlik (ellátás csak magánban vagy paraszolvencia mellett, ahogy már ma is sok területen, ami "ingyen" van, azt nem kapod meg), vagy pedig rendezett formában kerül bevezetésre a részleges fizetősség, vizitdíj, copayment stb. a szolidaritási elvek figyelembevételével. Harmadik út nincs. Egyébként mindenhol ez történik, ahol az állam eltorzítja a piaci árakat és hatósági árat, kvázi kommunizmust, vezet be, ami köszönőviszonyban sincs a valódi árakkal: garantált a hiány és az ellátási zavarok. A piacot nem lehet megerőszakolni.

Lehet, hogy nem tűnik idevágónak, de szerintem igen: a III. kerületben csomószor nem sikerül parkolni, negyedórás-félórás körözés után sem, mert a kerületben ingyen van a parkolás - többször dühöngtem, hogy egy megbeszélt időpontról lemaradok (sosem kések el), fizettem is volna, de nem volt fizetős hely, ezért végül szabálytalanul álltam meg, ami 100-szor drágább lehet, mint a fizetős. Eközben a többi belvárosi kerületben, ahol fizetni kell, mindig találni helyet, ha nagyon fontos megállni. Tehát ami ingyen van, az nincs - és noha mindenki szeret ingyen igénybevenni valamit, azért tudomásul kell venni, hogy a közterület autóval való használatának a nem ottlakók számára ára van és azt meg kell fizettetni, márcsak azért is, hogy akinek nem szükséges feltétlenül, az ne árassza el autóval a közterületet. Lehet menni bringával vagy gyalog (=alapellátás), az ingyen van, aki extrákat akar, annak fizetni kell. És akkor lesz hely.

rikitiki 2011.09.23. 11:34:46

Tegye ki valaki külön posztba.

tuncsy 2011.09.23. 15:53:10

@Enystone: Szia! Teljesen eggyüttérzek veled! Mintha az én kis "mesémet" hallanám vissza. Az én storym decemberben szilveszter elött 3 nappal közölte velem az orvos hogy a magzat meghalt 12 hetes terhes voltam lelkileg teljesen kész voltam kérdeztem mitöl mi lehetett az oka válasza:Bármi lehet sokmindenkinél előfordul, a párom kinnt várt aznap vettük meg a kiságyát mielött mentünk a dokihoz. Kimentem remegtem a karjaiba borultam sírtunk de azt az érzést nem kell leírnom neked katasztrófa volt. Mondta a doki hogy pihenjek és szilveszter után elég ha bemenek a kórházba . Én igy is tettem de aznap azért még felhívta párom a 14. kerületi kórházat. Elmondta párom mivan kérdezték hol lakom akkor még állandó lakcímem rákóczifalvára szólt mondták akkor nem látnak el mert én nem oda tartozom! Oké fasza mondom ezt nem hiszem el ezért nekem most haza kell mennem? Felhívtuk a kistartcsai kórházat elmondtuk mivan mondták hogy éjjel nappal mehetünk rendelkezésünkre állnak. Igy szilveszter után mentünk a kórházba összepakolva és menetem a nénikéhez erre ők hazaküldek hogy majd 3 nap múlva jöjjek adnak időpontot, nagyon szemtelenek voltak pedig azthittem hogy ott jó lessz nekem. Igen ám de még aznap mikor hazamentünk éjszaka jöttek ilyen görcsös fájdalmak hát mit csináljak gondoltam ez természetes reggel 4 ig bírtam akkor jött az a fájdalom 5 percenként ami nálad is szörnyű volt nem tudtam mozogni bementünk a 15. kerületi ügyeletre mert tarcsára nem mehettünk de ugy vonszolt be a párom mint 1 élő halott már a könnyem sem jött egyre erősebbek voltak a fájások . Hivtunk mentőt mert látták már tényleg baj van. hozzáteszem kb 3 perc lett volna h a mentős kiérjen mert a 15 . kerbe van a mentőállomás ez 25 percbe telt megkávézgattak adtam ki hangokat erre a mentős nem kell ordibálni nyugi . Mindent mondtam csak szépet nem. kikellett töltenem sok sok papirt amit a párom töltött ki és miután elfogyasztották finom reggeli kávéjukat gyök 40 el elindultunk kistarcsára , 10 perc után szol a párom a mentösnek nem lehetne felkapcsolni a szirénát a mentös miért annyira rosszul van ? hát jó felhivom a "Józsit" franc sem tudja már milyen nevet mondtott . Megkérdezi bekapcsolom a szirénát jó? JÓ! És mentünk szirénázva. Nagyon megaláztak a nővérek sem bántak szépen velem látta hogy mozogni sem tudok de nem segített volna vetközni de szól hogy lekéne a ruhákat is venni irtó ronda stílusba. a párom levetköztetett rámadta azta zsákot és kb 2 óra mulva jött a doki ő kedves volt végülis csak mérges volt hogy miért csak most jöttem? Elmondtam mondta h ilyen nincs amugy is h nem látnak el azonnal BÁRHOL mert ez sürgős eset mivel ha sok ideig benned van a halott magzat halottmérgezést is kaphattam volna! hmm... mondom nyugtató! Ellátott a kis afrikai doki lelkileg sok idő volt feldolgozni . Jelenleg 29 hetes kismama vagyok kislányt várok DE szomorú ezt mondani de magán dokinál döntöttünk mert nem mertem már csak ugy egy sztk -s nőgyógyászhoz menni! Ha fizetsz akkor kapsz megfelelő odafigyelést! SOKSOK SZOMORÚFEJ!!! :( Remélem jobban vagy már! Azért irtam le a történetem mert nem te vagy az egyedüli aki ezt a bánásmódot kapja rajtunk kivül még biztos sok sokan vannak igy! Annyit hagy kérdezzek meg a máv kórház az a pesti máv kórház? Szép napot !

anreni1985 2011.09.24. 11:48:31

Kedves Eny! Elképedve olvastam a történetet. Remélem ezek után beperelted az egész kócerájt, mert másképp biztos nem kapnak a fejükhöz. Én is az egészségügyben dolgozom és tény, hogy alamizsnát fizetnek, de mivel szeretek segíteni az embereken, elképzelhetetlennek tartom, hogy valakit hagyjak szenvedni. Hová lett az emberség? Elszomorít, hogy gonosz emberek vannak ott is, ahol az ember vígaszt és segítséget vár.
Egy gyógytornász

Dr.laikus PhD 2011.09.24. 12:58:51

@anreni1985:

Itt senki nem volt gonosz, csak közömbös.
Nem ugyanaz!

anreni1985 2011.09.24. 14:34:51

@Dr.laikus PhD:

A végeredmény ugyanaz, ami elég nagy baj.

egy nagyi 2011.09.24. 23:00:25

Nagyon sajnállak, ha ez igaz, de hajlok afelé, hogy túlzol.Gondolkodj egy kicsit az orvos helyzetén.Ebben a pénztelen egészségügyben és elöregedő társadalomban sokkal jobban kizsigerelődnek.Lehet, hogy téged kirúgnának,ha valamit elhibázol,de a te állásodért bizonyára többen várakoznak.Egyelőre a túlterhelt orvostól nem mindig kapható meg az empátia.Tapasztalatom az, miután több idős embert látogattam különböző kórházakban ,az orvosok nagyon is lelkiismeretesen dolgoznak.Nem hiszem el,hogy létezik olyan orvos,aki benned halott gyerekkel összevissza küld, mert az rád nézve halálos kimenetelű lett volna.Ha tudod bizonyítani mindezt az orvos etikai bizottság kivizsgálja, ez az útja a panasznak és nem a fiatalok riogatása.

Dr.laikus PhD 2011.09.25. 07:14:55

@anreni1985:

A szavaknak különböző jelentése van és a hatásuk is különbözik.

qbr 2011.09.25. 14:14:38

@rikitiki: Köszi, ez nagyon érdekes volt. Tényleg jó lenne posztként látni.

qbr 2011.09.25. 14:22:55

@rikitiki: Még csak annyit tennék hozzá, hogy a levélben írtak miatt (egyre kevesebb háziorvos miatt egyre nagyobb körzetek) egyre többen lesznek degresszióban -> a vizitdíjjal pont azok kapnának több finanszírozást (közvetlenül a betegektől), akiknek nagyobb a kártyaszáma, több beteget látnak el -> a nagyobb finanszírozással fel tudnának venni plusz asszisztenst -> el tudnák jobban látni a nagyobb körzetet.

Sajnos addig, amíg a NEFMI PR-csapata ki nem talál egy ütős nevet a vizitdíjra (ami ugye nem vizitdíj lenne, hisz azt eltörölte a népakarat:), addig nem lesz...

djhambi 2011.09.25. 15:58:21

Nincs verseny az egészségügyben, az állami egészségügy a régi szocialista betegségektől fertőzött. A magánkórházaknak nincs jövőjük, mert túl sokba kerülnének mind befektetői, mind beteg szempontból, és ezért inkább a TB-rendszert létesítik előnyben. Az orvosok állami fizetést kapnak, és más kórházba sem mehetnek el, hiszen ott is csak az állami fizetés várna rájuk. Érthető módon az orvosok is menekülnek az országból. Nincs verseny a kórházak között, nincs versenyképes fizetés sem, és az egészségügyi dolgozók sem érdekeltek abban, hogy kiemelkedő, a többieknél jobb munkát végezzenek, kivéve, ha vastag borítékot kapnak, vagy ritka lelkiismeretesek. Ezért történhet meg az alábbi is Magyarországon.

Dr.laikus PhD 2011.09.25. 17:10:27

@djhambi:

Sehol a világon az egészségügyben nincs verseny és nem is lesz soha.

Versenyezni max. a biztosítók versenyeznek ott ahol ilyen típusú egészségügy van.

A világ nagyobbik részén adóból finanszírozzák az egészségügyet és kiegészítő biztosítást lehet kötni hotel szolgáltatásra, ami azt jelenti, hogy kaphat külön szobát, külön nővért, választható menüt, de a szakmai ellátás mindenkinek azonos.

Lehet biztosítást kötni (itthon is) magánkórházi ellátásra, de ott sincs aranyból a csípőprotézis, max. kikerüli az ellátórendszer várólistáit.

djhambi 2011.09.26. 00:43:14

@Dr.laikus PhD: Ha több a pénz az egészségügyben, akkor több orvos jön ide, és lehet orvosok között is szelektálni, hogy a jobbakat vegyék fel. Ha az orvos könnyen eldobható, mert van, aki helyettesítse, akkor jobban félti az állását, és jobban tesz azért, hogy meg is maradjon, egyszóval rá van kényszerülve, hogy jobban végezze a dolgát. Ez az egészségügyi dolgozók közötti verseny. Javíthatná a helyzetet, ha a magánszektornak is lenne szerepe az egészségügyben, mert a néhol minősíthetetlen állapotok helyett lenne más alternetívája a kórházi ellátásnak, és lennének emberek, akik azt mondják, hogy eddig tűrtem, inkább fizetek csak azért, hogy törődjenek is velem. (Sok orvos ezt az állami szektorban is így gondolja, és leszarja a betegét, ha nem kap borítékot.)

Enystone 2011.09.26. 10:07:46

@egy nagyi: ezzel nem csak engem nevezel túlzónak, hanem mindazokat, akik hasonlóan hozzám, megírták ez ügyben ugyancsak negatív tapasztalatukat. Ha visszaolvasod, láthatod, vannak páran.
Köszönöm szépen, de nem kell sajnálni, azokat kell sajnálni, akik nem gondolnak arra, hogy emberek "életével" játszanak olyan kifogások mögé bújva, amikhez egy páciensnek (finoman szólva) semmi köze.
Ez az, ami miatt fel vagyok háborodva. Erre nem mentség az, hogy ők kevesebben vannak, nehezebb technika/adminisztrációs/fizetési/akármilyen háttérrel, mert ez nem mentség (az én szakmámban sem) arra, hogy hanyagul végezhetik munkájukat (tisztelet a kivételnek!).
Azzal is egyetértek más hozzászólónál, hogy legyen a TB-ben egy lista, ami alapellátásra jogosít, a többihez lehessen "eü csomagot" választani, hogy ki-mit fizet hozzá havonta és az milyen ellátásokra jogosít fel.
Ellenkező esetben, ha minden marad így, én akkor meg azt fogom továbbra is felháborítónak tartani, hogy kemény pénzeket fizetek "előre" egy olyan alapszolgáltatásért, amit soha nem tudok igénybe venni, csak külön ráfizetéssel (lásd fogászat, nőgyógyászat, szakvizsgálatok stb.).
Ez hol igazságos???

qbr 2011.09.26. 10:32:53

@Enystone:
"Azzal is egyetértek más hozzászólónál, hogy legyen a TB-ben egy lista, ami alapellátásra jogosít, a többihez lehessen "eü csomagot" választani, hogy ki-mit fizet hozzá havonta és az milyen ellátásokra jogosít fel."

A probléma szerintem ennél egy kicsit komplexebb. Jelenleg az orvosok többsége alulfizetett, és egy fontos motiváció, ami a munkában és Magyarországon tartja őket, az etika és lelkiismeret, tehát hogy segítenek és ellátják a betegeket, nemre, korra, anyagi helyzetre való tekintet nélkül (a magyar EÜ ezen az elven alapul ugyanis). Ha ezt elveszed tőlük, és azt mondod, hogy csak a gazdagokat láthatják el (mert nyilván csak a jobb módúak engedhetik meg maguknak, hogy több ellátásért fizessenek), akkor még jobban megindul külföldre az elvándorlás.
Mert ne legyenek illúzióink, az emberek többsége a minimálisan befizetendő, csak alapellátást finanszírozó biztosítást választaná, több pénz nem kerülne a rendszerbe (sőt!), tehát a fizetések nem nőnének.
És akkor még arról a morális dillemmáról nem is beszéltünk, hogy mit csináljunk mondjuk egy súlyos beteg, idős nyugdíjassal, akinek drága ellátásra van szüksége, amit eddig megkapott, és most akkor viszlát.

"Ellenkező esetben, ha minden marad így, én akkor meg azt fogom továbbra is felháborítónak tartani, hogy kemény pénzeket fizetek "előre" egy olyan alapszolgáltatásért, amit soha nem tudok igénybe venni, csak külön ráfizetéssel (lásd fogászat, nőgyógyászat, szakvizsgálatok stb.)."

Először is, igénybe veheted (mert jogod van hozzá, ami a másik esetben nem így lenne), csak ki kell várni a hosszú várólistát, meg olyan a színvonal, amilyen, stb. Ha ennél többet, jobbat, gyorsabbat akarsz - azért fizetsz magánorvosnál, vagy zsebbe paraszolvenciát.
Másodszor: ne írd ide le, hogy mennyit keresl, mert nem tartozik rám, de azt tudnod kell, hogy ahhoz, hogy kijelenthesd, hogy "kemény pénzeket fizetek", ahhoz legalábbis havi nettó 300.000 körüli fizetésed kell, hogy legyen. Ekkor fizeted ki ugyanis kb. a rád eső részt a TB kasszában.

egy nagyi 2011.09.26. 15:36:30

Enystone: vannak páran, akiknek negatív tapasztalatuk van, de azt amit írtál, hogy összevissza küldözgettek egy halott magzattal benned nem hiszem el, mert minden egészségügyben dolgozó tudja, hogy ez halálos lehet az anyára és nem hiszem, hogy az orvosok börtönbe kívánkoznának. A társadalom egésze nem azonos szinten Tb befizető,viszont úgy ahogy mindenkit ellátnak. Ha veszel egy ruhát vagy egy kocsit vehetsz használtat is és vehetsz olyat, amiről ordít a márkajelzés.Az egészségügyben egyelőre használt árucikket kapsz képletesen értve.Abban az esetben, ha csapos fogbeültetést szeretnél több mint félmilliót kell fizetned, a Te Tb befizetésed fedezné ennek a költségét?
A rákos kezeléseknél milliókat költ a Tb az injekciókra, sugárzásokra stb.,egy hosszú évekig eltartó kezelést egy életen át befizetett Tb járulék sem fedez, és senkiről sem mondanak le az orvosok és nem bankári, illetve tőkejövedelmük van. De hány nagyszájú dohányos ember van, aki itt háborog az orvosi ellátásra, pedig az éves füstöléséből magánklinikára is futná.

faudel 2011.12.07. 10:27:09

Szörnyű hogy ilyen sok megpróbáltatáson mentél keresztül.Magánorvos!Igen, fizetni kell érte de nincs is ilyen hercehurca.

C-vitamin 2012.04.28. 19:14:38

Nagyon sajnálom a posztolót. Bőven elég egy nőnek a tudat, hogy elvetélt, és még ez is. Én nem vagyok ennyire békés természet, leordítottam volna mindenkit, hogy senkinek se vagyok a senkije, mennyit kellene fizetnem, hogy kiszedjenek belőlem egy elvetélt magzatot?! Mert sajnos ezt várták. Az ilyeneknek tényleg csak azt tudom mondani, hogy pályát tévesztettek.

szanitéc 2012.04.28. 23:23:36

Nem tudom elhinni, hogy ez valóban megtörtént. Szerintem csak az egészségügy lejáratása az egész. Én 35 éve mentőápoló vagyok. Nem a bundér becsületét akarom védeni, de:-ha a mentőszolgálat hivást kap egy vetélésről vagy vérző nőtől, az prioritást élvez. MINDEN ESETBEN MEGY A MENTŐ! Legfeljebb kicsit később ha éppen nincs szabad kapacitás. Az orvosokról irtakról nem tudok nyilatkozni. Tegyék meg ők, ha úgy érzik, hogy a cikk valótlanságot állit.

bogota0415 2012.04.28. 23:58:53

hát igen én elhiszem amit leírtál mert nálunk a csak kórházat csak vágóhídnak hívják.mi a párommal babát szeretnénk már 2 éve de még nem jött össze,az orvosok annyit mondtak hogynincs semmi gond majd sikerül,persze semmilyen vizsgálatot nem csináltak,én nekem megfogalmam sincs hogymit lehetne tenni.
azt mondják hogy minden a nő fejébe dől el hogy akar-e babát vagy sem,én szeretnék csak annyi ilyesféle dolgot hallotam már mint a tied hogy egyszerüen félekhogy ne hogy én is így járjak!amúgyis egy parás tipus vagyok!
az meg ahogy itt ugy mond kioktatják és veszekednek az emberek az egyszerüen undorító!
mindeki aki így vagy hasonló helyzetbe került annak hát sok-sok kitartást kívánok!

2012.04.29. 10:18:22

@bogota0415: "minden a nő fejébe dől el "
Ez néha lehet igaz is, de vizsgálatok nélkül 2 év próbálkozás után ez a kijelentés rossz. Ha javasolhatok valamit, keress másik orvost. Rengeteg dolog van, ami ilyenkor segít. Olvass egy kicsit utána, és ahol 2 év alatt nem vizsgálták ki az okot, onnan el kell menni. Ezzel együtt nem nevezném a kórházakat még általában sem vágóhídnak. Amikor én terhes voltam és problémám volt, annyian ugráltak körülöttem, hogy már nekem is sok volt, pedig átlagos kórház, és amikor baj volt, még az orvosom sem volt bent, mégis kezeltek, és hozzásegítettek ahhoz, hogy egy szuper gyerekem legyen.

hatazlehet 2012.04.29. 10:38:24

Bizonyára sokan elhiszik ennek a történetnek a tartalmát.
Nem kellene. A fele sem igaz.
Ma Magyarországon SENKIT nem küldenek el kórházbakból vetélés gyanújával.
És nem kérdezik meg, kinek a kije. EZ BAROMSÁG!!!!

Vannak rémtörténetek, sok félreértés, egymás mellett elbeszélés, de ennyire durván hadoválni nem kell.
Megértem a bánatát Eny, de azt nem hiszem, hogy azzal a szöveggel hazaküldtek, hogy "majd a természet megoldja".

Ildikó.o 2012.05.04. 18:55:44

Döbbenettel olvastam sorait kedves Eny. Úgy gondoltam leírom saját friss történetünket. Súlyos autóbalesetünk volt. Párom súlyos sérüléseket szenvedett. Minden nap mellette voltam a kórházban reggeltől estig. Arra azonban nem gondoltam,hogy beteg társait is én fogom ellátni a nővérek helyett. Természetesen szívesen tettem. Mozgásképtelen súlyos betegeknek a szekrényükre rakták le a gyógyszerüket,ételüket. Én adtam be a lázcsillapítót az idős betegnek. A szívem majd meg szakadt,mert napról napra egyre rosszabb állapotba volt a bácsi és senki nem csinált semmit. Kértem a páromat,egyik este, hogy szóljon az ügyeletesnek, tegyenek valamit végre. Nem volt elég a saját bajunk,de nem tudtuk tétlenül nézni szegény öreg szenvedését. Volt olyan nővér akinek az volt a legfontosabb,hogy a magatehetetlen párom előtt tetszelegjen. Végül is munkája nem volt, azt megcsináltam helyette én. Az pedig végképp kiverte a biztosítékot nálam,hogy másfél hét alatt egyszer mostak fel a kórteremben. Takarító minden nap volt,csak éppen semmit nem csinált. Műtött betegek feküdtek a kórteremben. A betegek többsége a műtét után a fertőzésbe hal bele. Mondanom sem kell,hogy az idős bácsi is elhunyt, aki a műtét utáni napon jókedvűen, lábra állt és napokig önállóan végezte a dolgát.Majd egyre gyengébb és gyengébb lett és végül elment. Amit közel két hétig nap mint nap láttam azt nem akarom elfogadni akár milyen helyzetben van is az egészségügy. Mindenki maga dönti el mi lesz a hivatása,senkit nem kényszerítenek rá. Más a történetünk de átérzem az önök fájdalmát is.

schdl (törölt) 2012.05.06. 15:39:51

Felháborító. Nem tudok mást mondani

egynő21 2012.05.07. 18:30:58

olvastam,hogy vetélés gyanújával nem küldenek el senkit a mai világban...de sajnos igen...én vagyok rá az élő példa...sőt hasonló helyzetben voltam,mint a fent említett hölgy,sok helyről elküldtek minket,hiába mentem magánnőgyógyászhoz,elfelejtette közölni velem,hogy szabadságon lesz másnap így nem tudnak majd megvizsgálni,de azért berendelt a klinikára...a vetélést követően megmütöttek majd valami súlyos fertőzést is kaptam,ami miatt rá másfél hónapra ki kellett venni a petevezetékeimet és az egyik petefészkemet,(iszonyú fájdalommal járt mind a kettö,a vetélés is és az utánna következő hónapok),ráadásnak még nem is mondták el normálisan mi zajlott a műtét alatt,majd a műtét másnapján reggel,vigyorogva jött oda hozzám az orvos,hogy ne csüggedjek,lehet még gyerekem...hát köszönöm szépen...kicsit hosszabb és bonyolultabb a történetem,de a lényege ez és olvasva egy két hozzászólást nem tudtam megállni,hogy elmondjam,igenis létezik ilyen...8 hetes terhes voltam én is megkaptam a papírokat,hallottam a szívhangot láttam is őt...azt javasolta az orvosom,miután megvizsgált,mikor elkezdtem vérezni,hogy pihengessek és szedjek magneb6-ot..nah ennyit

2012.05.07. 21:35:08

@Ildikó.o: "Műtött betegek feküdtek a kórteremben. A betegek többsége a műtét után a fertőzésbe hal bele. Mondanom sem kell,hogy az idős bácsi is elhunyt, aki a műtét utáni napon jókedvűen, lábra állt és napokig önállóan végezte a dolgát."

Te miről beszélsz?

2012.05.07. 21:37:06

@egynő21: "majd a műtét másnapján reggel,vigyorogva jött oda hozzám az orvos,hogy ne csüggedjek,lehet még gyerekem..."

Mennyivel jobb lett volna, ha szomorú képpel jön és azt mondja, hogy nem lehet.

Tényleg bunkók ezek az orvosok, még mosolyognak is.

Szerintem be kéne tiltani a mosolygást, vagy meg kéne adóztatni.

egynő21 2012.05.07. 21:59:48

Fyall: -Meg kéne adóztatni....:D :D :D HAHAHA De viccesnek tetszik lenni...látom Ön még biztosan nem élt át ilyet...Gondolom a műtét következményeivel sincs tisztában és azzal sem mi mennyibe kerül..Olvassa át rendesen aztán úgy mondjon véleményt..Fogalma sincs arról,miután elvesztettem a gyerekemet,majd később azt mondják nekem,hogy lehet százezrekbe kerül majd és mivel nem vagyok eleresztve anyagilag így ez is elég rosszul esett,plusz azért írtam,hogy vigyorogva jött oda,nem azt,hogy mosolyogva,mert gúnyosan...Még Önnek sem kívánom amiken átmentem,még akkor sem,ha az összes ember irományát kritizálja,vagy a világ legrosszabb embere lenne..Plusz nem általánosítottam,mint ahogyan Ön kifejezte magát,de bizony akikkel én ezekben a hónapokban találkoztam,sajnos csekély figyelmet fordítottak a betegekre,illetve rám...

Ildikó.o 2012.05.08. 07:37:25

@Fyall: Itt arról írtam,hogy nagyon fontos lenne a higiéniát is betartani,mint például takarítás,fertőtlenítés. Bár nem ismerem és nem is tegeződtem le Önnel,a véleményemet úgy gondolom én is leírhatom. Orvos gyermeke vagyok. Éppen ezért döbbentett meg az amivel szembesülnöm kellett,ugyanis nem ehhez voltam hozzá szokva,hanem ahhoz,hogy szívvel lélekkel is lehet gyógyítani,a hivatásnak élni, emberekkel foglalkozni. Az tény,hogy nem szabad általánosítani,de a helyzet ettől még elszomorító marad. Akár hova megy az ember ebben az országban az tény,hogy nagyon kevés olyan hely,vagy intézmény van ahol szeretettel, emberséggel bánnak vele,és el tudja intézni azt amiért oda ment. Ezen mindenképpen változtatni kellene!

2012.05.09. 09:25:26

@egynő21: Én megértem a gyászodat, de akkor ne csak panaszkodjunk, hanem szeretném tudni, hogy milyen magatartásnak örült volna ebben a helyzetben az orvos részéről?

Ha sír? Ha nevet? Ha mosolyog? Ha gyászos képű? Ha magabiztos? Ha tördeli a kezét?

Most itt az alkalom, hogy kiműveld kicsit a jövő egészségügyi nemzedékét.

Figyelek!

2012.05.09. 09:33:00

@Ildikó.o: Na szerintem pont az ilyen urambátyám mentalitás, az ilyen intellektuális péniszméricskélés meg ki kinek a kije az, ami miatt nem lehet elintézni semmit egyik hivatalban sem, ahol nincs ismerős.

"Orvos gyermeke vagyok."

Gratulálok! Én is. Látod, nem is vagyunk annyira különbözőek.

Egyébként kit érdekel?

Meg az, hogy a szülőd mit mesélt a munkájáról, vagyis hogy hogyan ítéli meg magát és ezt hogyan kommunikálja le a gyerekei felé, szerinted mennyire reális kép?

Tág ez a témakör, mint Mária Terézia a nemesi testőrség koktélpartija után.

Persze te is okíthatsz arról, hogy hogyan kell egy kórházban viselkedni.

Tényleg érdekel.

Még akkor is, ha az életben nem próbáltál még ilyen helyzetben dolgozni, csak a papa/mama elmeséléséből ismered ezt a munkát.

egynő21 2012.05.09. 09:48:27

Fyall: Kicsi megértést és több odafigyelés,törődés..ennyi..de Maga csak oktatni tud,mielőtt megjegyzéseket fűz az Ön előtt szólókhoz olvassa figyelmesen végig!Ne csak "kiragadt" mondatokat tegyen a hozzászólásába,hanem a szöveg környezetet is vegye figyelembe...Ildikó sem a papa/mama elmondásáról írt,hanem a tapasztalatairól és én is...Ha időben,kontrollon észreveszik a hibákat,nem tartanánk ott ahol most...De mint látom Ön orvos gyermeke és ezért zavarja annyira,hogy nem minden orvos végzi úgy a munkáját amire felesküdött...Köszönöm szépen "okító,beszóló" válaszát,magam tudom,min mentem keresztül,magam tudom,miket tettek és miket nem tettek meg az orvosok szóval,mint orvos gyermekének mondom,vegyünk "fájdalmas búcsút" egymástól és kritizáljon máshol!Ugyan olyan gúnyos megjegyzéssel ahogyan Ön tette:"Maradok tisztelettel VISZLÁT!!!

Dr.laikus PhD 2012.05.09. 10:32:06

@egynő21:

Be lehet kapcsolni azt a fránya helyesírás ellenőrzőt.

Kérem! Mindjárt több hitele lenne annak az odavetett megjegyzésnek, hogy orvos gyermeke. És? Akkor mi van? Tényleg mi van?

Valóban én is kérdem (függetlenül, hogy megértem mit érez) hogyan kell egy rettentő, de valahol a körülményekhez képest pozitív diagnózist elmondani.

A gyászmunkát el kell végezni, ha kell szakember segítségével, ez azonban nem az operáló, vagy a kezelő orvos.
Erről a szülőt is meg kell kérdezni, ha valóban orvos.
Ő hogyan csinálta?

2012.05.09. 12:02:36

@egynő21: Nem értem, ez valami paródia? :)

Nem hisztizni kéne, hanem rendesen válaszolni. Ez, hogy "kicsi megértés, több odafigyelés", ez nem segít.

Se rajtam, se rajtad.

De szerintem nem is válaszolni akartál, hanem panaszkodni. Nem baj, megtetted.

És el is viselem, mert van bennem egy kicsi megértés, és még több odafigyelés.

Ildikó.o 2012.05.09. 12:07:33

@Fyall: Arról írtam többek között,hogy vannak nagyon becsületes hivatásuknak élő orvosok is és persze nővérek. Tudja minden hivatásban illetve szakmában vannak profik és pancserek. Nem kellene mindent így mellre szívni,hiszen Önök is tudják ( Dr. laikus is) és látják mi az igazság. Ma beszélgettem egy orvossal és feleségével,érdekes módon egyazon véleményen vagyunk. Tudjuk,hogy óriási problémák vannak az egészségügyben. Mivel emberekkel foglalkoznak,az ő nézőpontjukat is figyelembe kell venni.Túl egyoldalú lenne ha a beteg a véleményét nem mondhatná el. Ezek megtörtént történetek ha tetszik ha nem. Mi átéltük és ez nem változtat azon,hogy ki,hogy háborodik fel azért mert lemerjük írni. Számomra érthetetlen ez a felháborodás,mert egyikőjükkel sem személyeskedtem,nem úgy mint Önök.....részemről itt befejezném a kommentelgetést ilyen "beszélgetésben" nem óhajtok részt venni. Örömteli napot Mindenkinek!

2012.05.09. 12:17:57

@Ildikó.o: Attól, hogy megéltél egy kórházi eseményt valamilyennek, még nem biztos, hogy az úgy, abban a formában esett is meg. Pláne, ha magára a beavatkozásra hivatkozunk, ilyenkor nagyon könnyű elcsúszni az ismeretek hiányán, ami egy szakterületen jártas embernek esetleg azonnal szemet szúr.

Persze ez nem baj, csak a párbeszéd, ugye.

Azzal még soha semmi nem lett jobb, hogy úgy zárt le egy beszélgetést valaki, hogy "Márpedig ez így történt, nekem van igazam, ha tetszik, ha nem.".

Útmutatást kértem tőled is, helyette ezt kaptam.

Tényleg érdekelt a véleményed, de most elúszik az a hajó, hogy tényleg személyesen tegyél egy fiatal egészségügyben dolgozó szemléletformálásáról.

Mit gondolsz, ha nem kezelném kellő empátiával a hozzám intézett szavaidat, mit szűrnék le ebből a beszélgetésből...?

Ildikó.o 2012.05.09. 12:58:39

@Fyall: Hol írtam a beavatkozásróL??? Az Hála Istennek tökéletesen sikerült párom esetéban. A higiéniáról írtam és ennek hiányából fakadó fertőzés veszélyről. Arról,hogy nagyon fontos lenne betartani. Egyetlen orvos munkáját sem kérdőjeleztem meg. A nővérek tekintetében a véleményemet tartom,de ott is egy nővérről írtam, nem általánosítottam. Ezek már csak a mondatok kifricskázása az Ön részéről. Ha tőlem valaki útmutatást kér azt általában érthetően teszi,ez esetben nem ezt olvastam ki a mondataiból. Mivel nem Önnek írtam erre a blogra személyesen ezért szerintem teljesen mindegy milyen empátiával kezeli a mondataimat,szavaimat. Az Ön mondataiból semmilyen empátiát nem olvastam ki csak bántó megjegyzéseket és dühöt. Mindenki kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe, az empátiát akkor lehet alkalmazni a leghatékonyabban. Hiszem,hogy a gyógyulást is pozitívan befolyásolja!

egynő21 2012.05.09. 14:14:14

AZ ilyen komment cserékben én sem kívánok részt venni,mint ahogy írtam!Önök kezdték el a személyeskedést!!!További kellemes életet!!

2012.05.09. 20:54:39

@Ildikó.o: @egynő21: Én tényleg nem hiszem, hogy ezek igazi emberek.

De viccnek jó volt, ezt meg kell hagyni! :)

2012.05.10. 06:34:57

@egynő21: Nem akartam beleszólni a vitába, de mégis. 3 hónapig terhesen hasonló tünetekkel hazaküldtek pihenni, magnéziumot szedni. Azt is elmondta az orvos, hogy azért nem javasol mást, mert ha a vérzésnek a magzat genetikai betegsége az ok, akkor a természet végezze a dolgát, történjen meg a vetélés spontán minél hamarabb. Szerencsére a probléma megszűnt. 26 hetesen ugyanezekkel a problémákkal azonnal befektettek, infúziók tömege, gyógyszerek, és a terhesség végéig szigorú fekvés, állandó ellenőrzés. Végigcsináltam, sikerült. Más a kezelés 1-2 hónaposan, és más később. Kérdésem a következő: Alkalmaznak-e más módszert a terhesség megtartására 1-2 hónapnál? Pl. hormon, stb. Cél-e a megtartás mindenáron az első 2 hónapban?

2012.05.10. 06:41:30

@Fyall: Elvetélt nőkkel nem jó vitatkozni. Nem győzhetsz. Lehet, hogy én is csak azért vagyok vitaképes, mert nekem megmaradt a terhesség. Képes vagyok vitázni a helyzetről, bár én úgy éreztem, az én és a gyerekem érdekében történtek a dolgok, mert a vége jó lett. De ha nem sikerült volna, lehet, hogy én sem fogadtam volna el utólag az akkor elhangzottakat. Lassan írhatnál már valamit a kinti helyzetről! :-)

Dr.laikus PhD 2012.05.10. 07:21:39

@Turchi:

Korfüggő. Akkor én már 35 éves voltam.
30 évvel ezelőtt azonnal lefektettek és feküdtem végig, nagyon fegyelmezetten otthon.
Gyógyszert akkor kaptam amikor az akkor szokásos és már létező vizsgálatokat megcsinálták és a gyerek egészséges volt.

2012.05.10. 09:14:09

@Turchi: OFF: Nagyon jó, sokat kell dolgozni, és mindig meg kell borotválkoznom. Az angolok nem is hidegek, folyton röhögünk, a bcn-i társaságunk magja is egy brit csajszi volt. A kaja sem rossz, ha valaki tud főzni, kipótolja. (Különben meg egy sor külföldi étterem van.)

ON: Egy gyereket elveszíteni szörnyű - mivel körülöttem mindenki autóbalesetet szenved és a szüleim barátai közül már csak egy párnak nincs elvesztett gyereke, képben vagyok a helyzettel -, de egy magzat esetén, nagyon egyet értek veled, kicsit más a helyzet.

Van egy ismerősöm, aki a 2. trimeszterben szülte meg már nem élő magzatát, és el tudta mesélni harag nélkül úgy, hogy bele lehetett kérdezni a sztoriba. Mondjuk mellette egy 2 méteres, 130 kilós vadász fickó van arany szívvel, aki ráadásul elvitte pszichológushoz is egy csoportterápiára, ahol egy tucat ilyen problémájú nő volt, haragudva, vádolva az életet, embert, istent, világot. Aztán rájöttek arra, hogy nem az élet toszott ki velük személyesen, hanem balul sült el egy dolog, ami elsülhet balul is. Némelyiknek soha többé nem lehetett gyereke, de még állítólag ők is összeszedték magukat.

Szerintem ilyenkor ha valaki ki tud lépni abból, hogy mindenki az ő bajával foglalkozzon, és aki a folyamatban részt vett, azt vele együtt utálja, máris beszédképesebb lesz... :)

Dr.laikus PhD 2012.05.10. 09:56:54

@Fyall:

Írjad már azt a blogot légy szíves!
Hiányzol nekünk. :)

G.Freeman 2012.05.13. 14:53:50

Gyurcsányt és kormányát leköpdösték és lemengelézték amikor több biztosítós egészségügyet akart.
Nos, ezt akartátok, ez lett.

sorica123 (törölt) 2012.05.13. 15:38:20

@Lénuska: mázlid volt. Ez egy nagy lottó, hogy milyen emberek foglalkoznak veled, nekem is mázlim volt eddig, meg hála égnek beteges se vagyok, hogy sokat kelljen 'teszteljem' az egészségügyet.
@G.Freeman: Nem látok bele, hogy hogy lehetne megoldani, de pont ezért nem köpködtem. Lehet, hogy úgy is tök szervezetlen lenne, és még vaskos pénzek is röpködnének, de az is lehet, hogy meg lehetne olyanra szervezni, mint a TB volt, csak sokkal hatékonyabban.
@Ildikó.o: részletkérdés, meg gondolom kisebb gondod is nagyobb ennél, de neten _nem szokás_ magázódni. Meg kellene tanulni tegezve tisztelettudóan beszélni a másikkal. Rossz lehetett a kórházban, sajnos bármennyire is nehéz elhinni azoknak, akik még nem voltak, vannak ilyen 'elfeledett' osztályok és kórházak, sőt ápolónő ismerősömnek is volt nemtörődöm, gázas kolléganője, aki pl simán letette volna a mozgásképtelen paciens feje mellé a nachtkasztlira az ebédet.
@egynő21: szerintem ezt Fjall pont nem oltásnak szánta, mindenkivel így beszél. Amúgy tényleg jó kérdés, hogy az orvos hogy a fenébe kommunikálja ezt a betegnek, hogy se mimózának, se részvétlen bunkónak ne tűnjön.
@Turchi: ez a cél-e a megtartás mindenáron (főleg, hogy mindenáron) jó kérdés. Nekem nincs gyerekem, de nem tudom, ha állapotos lennék, mit mondanék erre (mármint, hogy kísérletezzünk-e még, hátha megmarad rettenetesen legyengülve, inkubátorba való állapotban a gyerek, hogy aztán egyfrászban, nehogy eltörjön, féléves korában már meg is foghassam... lehet, hogy vállalnám így is, lehet, hogy nem, ez egy komoly döntés egy emberéletről).

kronosz1990 2012.05.14. 03:04:32

csak azon kezdjetek el gondolkodni, hogy az itt leírtak leginkább meghatározó oka maga a pénz,nem azért de együtt tudok érezni a hölggyel, valóban sok szakmából kivész az empátia(beleérző képesség).
De az is tény, hogy azért mert valaki letett egy esküt,mindent elvárni tőle ,illetve ezzel folyton visszaélni nem szabad.
Sajnos tény, hogy ilyenek vagyunk,meglenne az erőforrás, a technológia,minden ember jóllétéhez(ez tény és ráadásul csak az országok bevallott menyiségeire,támaszkodik, hiszen katonai okokból a pontos erőforrás mennyiség nem ismert)de nem használjuk okosan.
az is igaz, hogy nagyon rossz,volt azt látni, hogy a barátom aki tényleg a haza szolgálatára tette,fel az életét, már nem minden esetben tudja mit jelent a haza......rengetegszer került már életveszélybe,és amikor a megmaradt pénzéért volt tüntetni, az emberek leköpték.
A következőt mondta:
Azt megértem, hogy féltékenyek vagytok mert sok mindent kapunk: de! mi vagyunk ott ha lőnek, mi ha jön a víz, mi ha tűz van, mi ha szél, mi ha baj van ,mi ha csak gond, mi ha kellünk, és mi ha hívnak.
És ebben viszont igaza van.
persze tudom , minden embernek megvan az oka amiért ő is kaphatna,jobb lakást....
de ezt ahogy én látom a pénzzel nem lehet megoldani.
Nem ment diktatúrában, nem ment szocializmusban(csak látszólag ment),nem ment a vad kapitalizmusban, nem ment demokráciában, nem ment jólléti,és szakértői kormány alatt sem.
És hogy egy leleményes kis sráctól is idézzek kb pontosan:mit tiszteljek a felnőttekben, nem tisztelik egymást, sem engem,nem hagynak élni,nem hagynak tanulni, nem hagynak,inni, nem hagynak enni, nem hagynak dolgozni, nem hagynak "szülni",közben mit várnak el, hogy óvjam a környezetet, hogy igyak egyek aludjak tanuljak, dolgozzak,gyerekeket neveljek,...éljek....ott ahol már ők sem akarnak.
Kicsit gondolkodjatok el .......
Valamit nagyon elronthattunk mert már a nagyon kicsik is látják, még ha nem is akarják.....és az már nem kifogás, hogy nem is mi voltunk........
ui.:nyelvtanról meg annyit, hogy fura módon, a tájszólások kimaradtak belőle:)

travian arany ingyen 2012.06.08. 16:16:49

@Lénuska:
Kedves Lénuska, gyanítom számodra lenne bent hely a kórházban, gyanítom Te valakinek a valakije vagy.
Bocsánatot is kérek rögvest, de ezer, hogy nem ok nélkül van jó tapasztalatod.
Kedves Lénuska, a hölgy nem osztott ki senkit a barikádokról, pusztán elmondott egy olyan megrázó történetet, még a mesében sem szabadna hallani, nem hogy valóságban, élesben átélni.
Leszarom xy elszenvedőt a barikádokon, nem erről van szó, hanem arról, hogy a betegnek kell tolerálni, vagy elszenvedni, az egészségügy totális lerombolt állapotát, pontosan azt, hogy az állam barikádokat csinált a korházakból, és a megmaradt munkaerő a barikádokon...valakinek a valakijét vállalva pusztán?!
Hát csesszék meg! Az állam irányítói is, és azok is, akik csak valaki valakiével hajlandó csak foglalkozni.
Kedves Lénuska, lévén hogy Ön is egy hölgy, nem kívánok gubancot a szülés körüli időkben... sem. Ne legyen soha baj, de csak egy csöppet gondoljon bele abba a helyzetbe, amit ez a hölgy élt át.
Borzasztóan sajnálom, hogy így alakult, és további legjobbakat kívánom számukra.

travian arany ingyen 2012.06.08. 22:06:23

@travian arany ingyen:
Bocsánat, nem xarok le senkit, nem akarok én az eü. dolgozóira sem fenekedni, tudom én, hogy rettenetesen sokat dolgoznak, de éppen ez a lényeg, az állam ki képzett, előidézett, két térfelet, a barikádokat, és azokat, akik ilyen kiszolgáltatottan rájuk kényszerülnek.
Tehát, még egyszer, bocsi dokik, és kedves ápolónők, leszámítva a kinek a kije, kérdésüket, tényleg tiszteletem...

2012.06.09. 09:00:02

@travian arany ingyen: Ez azért így nem igaz. Egy labororvos kevésbé vizsgálja meg annak a vérét, aki nem ismerős? Egy MR rosszabb felvételt készít róla? A gyógyszer kevésbé hat azon, aki nem vitt tojást a háziorvosnak? Tehát jó vagy közepes élményeink többsége elveszik abban a hitben, hogy "ennek így kell történnie".

Ha összeszámolom, hogy hány orvos-beteg találkozás volt az életemben, a szám valahol 100-200 között lesz, a gyerekkori oltásoktól, iskolaorvosi vizsgálatoktól kezdve addig, hogy a ho már a köhögésem alapján írta a gyógyszert.

És ha figyelembe veszem, hogy ezekből a találkozásokból egy-két negatív emlék maradt meg, nem is olyan rossz az arány.

Ami azt illeti, az esetek négyötödére nem is emlékszem, és pont ez a lényeg.

Lénuska 2012.06.10. 00:03:08

Kedves @travian! A hölgy tényleg nagyon csúnya helyzetbe került.Nagyon sajnálom őt.S az is biztos, nem csak vele történik mostanság ilyen borzalom, tekintve, hogy az egészségügy állapota tényleg sürgős beavatkozás után kiált.DE! Ő nem egyes embere k erősen kifogásolható munkavégzéséről beszél, hanem a "bandáról".Ez szerintem általánosítás.Igenis van elkötelezett egészségügyi dolgozó, biztosan nem is kevés, hiszen , mint látjuk, csodával határos módon még működik az egészségügy. S ez a sok tisztességesen dolgozónak köszönhető.Nem vagyok kinek a kije.Nem is kérdezte tőlem soha a kutya sem. Az idejét sem tudom, mikor voltam kórházi beteg.De! Láttam , hogy milyen rendesen bántak a beteg férjemmel.Sokat ültem mostanában rettegve kórházak folyosóján, láttam a feszített tempót, ahogy dolgoztak. S még nekem is jutott némelyiküktől egy nyugtató, biztató szó. Én ezt láttam.

juda1985 2012.07.13. 22:32:39

Nem tudom de ha végig olvassátok a EZEKET AZ IGEN KOMOLY VÉLEMÉNYEKET minden a pénzről szól.... nem a beteggel kellene foglalkozni??? mindenki szégyellje magát a drága tbt fizetjük és mindenki az orvosok fizetésével van elfoglalva persze ha úgy mész a dokihoz hogy nyomsz egy 10 ezrest már másképp beszél veled. Erre nagyon jó példa az 1 gyermekem születésénél mindent pénz nélkül próbáltunk megoldani, had ne mondjam hogy 11 órakor kaptam meg a diab beutalót, a 2 kisfiamnál már nem játszottam ezt el.Szégyen az orvosokra szégyen a társadalomra. Éltem külföldön de azt a mentalitást össze nem lehet a magyar mentalitással hasonlítani. itt csak az a lényeg mid van semmi más... sajnos ez tény. Csak egy jó példa még erre. 5 éve balesetünk volt hóban, -10 c belecsúsztunk az árokba, autóval, 1 magyar nem állt meg, csak a külföldi rendszámú, NEM MAGYAR AUTÓ na ez nekem mindent elmond. EGYÜTT ÉRZEK ÖNNEL NEM KELL SENKI SÜKET VÉLEMÉNYÉT OLVASNI. TÉNY VANNAK JÓ ÉS LELKI ISMERETES ORVOSOK DE AZ 1000-BŐL EGY.... sajnálom ha valakit meg sértettem nem volt szándékom, de abszurdum ami itt megy ebben az országban más volt kommunista országban mért nem ilyenek az emberek?.... mert ott nem arra törekedtek az ősök hogy hogy beléd sulykolják neked jobbnak kell lenni mint a többinek... ez meg egy sztenderd lett most látom ahogy meg ismertem több anyukát méregetnek mit hogyan csinálsz mit veszel stb stb

2012.07.14. 08:27:32

@juda1985: Amiben most vagy, azt a magyar nyelv szép szóval úgy hívja, másállapot.

2012.07.14. 10:45:43

@juda1985: Bár a posztban szereplő történet nekem sem tetszik, a te véleményed viszont igen túlzó, és a saját helyzetedből vonsz le helytelen statisztikákat, mint pl. 1000-ből 1 orvos jó. Honnan tudod? Jártál már 1000 orvosnál?
"IGEN KOMOLY VÉLEMÉNYEK"
Igen, van köztük sok komoly vélemény is. A tiedet nem tartom annak. Mindenhol a pénzről szól minden, nem csak itthon. A magyar mentalitás olyan, amilyen, külföldön láttam már rosszabbat is. Vannak országok, ahol sokkal jobban erősítik azt, hogy legyél jobb, mint a másik. Ez pont nem Magyarországra jellemző. Sok esetben pedig nem is káros szokás. Az anyukák minden országban egyformák. Hülyék mindenhol vannak. Válogasd meg jobban az ismerőseidet. Ha valóban nem akartál megsérteni senkit, akkor az 1000-ből 1 lelkiismeretes orvos arányon kellene változtatnod. Mert ennél sokkal jobb a helyzet szerencsére.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.14. 14:30:52

@Turchi: mivel magyarországon olyan 37 ezer orvos él, így van 37 jó orvos, az szakterületenként 1

2012.07.14. 19:32:56

@csak néha benézek ha marhaságot látok: A tanulság ebből is csak annyi, hogy ő is megtalálta a magának valót még a jelen körülmények között is.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.14. 23:44:01

@Fyall - Separate or superstate!: aha, és ha akkor azt mondom, hogy van magyarországon 1000 matematikatanár abból 999 hülye, vagy 1000 buszsofőr abból 999 kétbalkezes akkor mindenki felhördül, de azt, hogy 1000 csak 1 orvos lelkiismeretes illetve jó azzal semmi baj?

juda1985 2012.07.15. 22:17:18

Bocs de had kérdezem meg. Mennyi pénzel mentek a magán rendelésekre VAGY AHHOZ A DOKIHOZ AKI EL LÁT BENNETEKET. SÜRGŐSSÉGI NEM SZÁMÍT.... Bár ezt senki nem fogja be vallani ezt mindenkinek a lelki ismerete döntse el... ha már itt mindenki számol kivon és összead.... vállalom a véleményem legalább én nem sértegetek szavakkal majd ha ti is átéltek 1 ilyen helyzetet akkor lehet folytatni a kommenteket. mert még egy diabos kismama 11 órákkor kap 1 beutalót és a drága doki meg az asszisztens avont rendel na ez már nem döfi. Talán ti hagynátok a feleségeteket szenvedni vagy a családtagjaitokat? De ha sok a beteg akkor ez miért van ? kb 8-an ültünk ott én már olyan rosszul voltam hogy csak fekve tudtam végig csinálni a tesztet. vagy egy nyaki érelmeszesedésre azt mondta a doki a LIFTBEN nem tudok magával mit kezdeni menthetetlen... ezek a kritikák tények és sajnos ha pénzel megyek a dokihoz akkor más a helyzet. mindegy mindenkinek meg van a saját véleménye én együtt érzek a kis hölggyel teljesen tisztelem a férjét hogy ezt így véghez vitte remélem boldogan élnek és minden jót nekik.... ja arról nem is beszélek hogy a szülésekre már előre megmondják mennyi???? Hol élünk??? akkor adjuk ezt a pénz a harmadik világban élőknek tetanusz injekcióra...

vanier (törölt) 2012.07.16. 08:54:57

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Vagy mekkora lenne a felháborodás ha azt irrná 1 doki csak minden 1000-ik beteg normális a többi gerinctelen hazug stb.

vanier (törölt) 2012.07.16. 09:00:01

@juda1985: Nem kell + szolgáltatást igénybe venni.Honnan tudod avonot rendeltek?Végi előtted nézelődtek?
Jaj ne már...Meghalni sincs idejük.Én is szültem a kutya nem kért előre semmit,viszont tudom volt erőszakos ismerősöm ,aki rátukmálta magát a profra,mert ő csakis nála akar szülni. Ez + szolgáltatás,amit akkor illik elvárni ha meg is fizetik.Nem kell pénzt vinni, és kész.Ez a pénzezés meg rohadtul unalmas,a a valóságtartam a meg..khmmm.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2012.07.16. 23:33:45

@vanier: tényleg, ezentúl úgy kellene a rendelésre bemenjek, hogy minden ezredik beteg kap protézist az összes többi úgy is csak szimulál :D

2012.07.17. 09:24:44

@csak néha benézek ha marhaságot látok: @Turchi: .

@juda1985: Én soha életemben nem jártam magánorvosnál, soha életemben nem fizettem egy fillért sem zsebbe, ellenben megtanultam olvasni és magyar anyanyelvűnek születtem, így tájékozódhattam az egészségügy helyzetéről, és nem tartottam furcsának, hogy várni kell.

Van ez az embertípus, amelyik egészen addig semmit sem akar tudni a világról és annak konkrét kérdéseiről, helyzetéről, működéséről, amíg ő személyesen oda nem kerül.

A barcelonai lakótársaim meg voltak róla győződve, hogy mivel mindig 30 eurót fizettünk a villanyra, eztán is annyit fogunk, mikor az egyik csaj elkezdett árammal fűteni. Én meg kiszámoltam, hogy 30 (napi 8 h) x 2kW az áram meg 0,3 euró volt / kWh, ezért majd pengethetik a kétszáz eurós számlát, ó, dehogy, kizárt dolog, az nem is annyi, aztán amikor kijött a számla (mi már nem voltunk ott), utólag a baszk gyógyszerészcsaj írta, hogy baszki igazad volt.

Namost a te eseted ugyanez, mivel előtted volt rengeteg forrás, adat, minden, ami kell ahhoz, hogy meg tudd becsülni az ellátás sebességét, ennek ellenére ezt tudat szintjén letagadtad, és inkább utólag háborogsz, hogy micsoda szörnyűségek vannak.

Mintha a nagy számla is az áramszolgáltató hibája lenne.

2012.07.17. 21:51:26

@juda1985: "Mennyi pénzel mentek a magán rendelésekre"

Amennyibe kerül. Minden vizsgálat más összeg. Elég hülye kérdés. (pénzzel)

"ezt senki nem fogja be vallani"

Nem is kell semmit bevallani. Egyrészt, mert nincs közöd hozzá, másrészt meg ki van írva az ajtóra. Nem titkos. 3 magánorvoshoz járunk ketten a gyerekkel összesen, a többi mind normál, nem fizetős rendelés. Mi a gond ezzel?

"én nem sértegetek szavakkal"

Hát mivel? 1000:1 arány nem szóval sértés? Végül is tényleg nem, mert ezek számok.

"szülésekre már előre megmondják mennyi"

Igen, van olyan is, de nem 1000-ből 999, hanem mondjuk, persze nem tudom pontosan, de talán a fordítottja, 1000-ből 1. Az enyém pl. nem mondta meg előre, sőt még utólag sem. Akkor biztosan ő az az 1. Milyen szerencsés vagyok :-)

Az a baj, hogy veled, vagy a családoddal ha történik valami rossz, mondjuk egész életedben összesen kétszer, akkor azt mondod, 1000-ből 1 csak a lelkiismeretes. Ez nem igaz, te is tudod, ill. nem tudhatod, mert életedben összesen nem jártál ennyi orvosnál. Nekem is voltak rossz tapasztalataim, de ilyen arányt nem mondanék. Magánorvoshoz is néha inkább csak a várakozás elkerülése miatt járunk, nem az elégedetlenség az ok.

goump 2013.05.15. 00:40:14

"Kb. másfél óra múlva azt vettem észre, hogy az infúziós tasakban a vérem folydogál vissza" ??? - sajnos ez komolytalanná teszi az egész írást.

drtuske 2013.05.15. 08:03:35

Két meglátásom van az olvasottak alapján.

1.Ami eddig sem volt titok a magyar egészségügy régóta egyenlő a nullával.
2.Az itt kommentelő emberek viselkedése, megnyílvánulása botrányos.
Felnőtt létükre sötét mindegyik mint az éjszaka, büszkék lehettek magatokra.

karcsibácsi 2013.05.15. 10:39:03

"Felnőtt létükre sötét mindegyik mint az éjszaka"
Azért mindegyik nem, de az előttem közvetlenül kommentelő esetében feltétlenül ül a találat...

Netszamuráj 2013.05.15. 12:59:00

Hasonló a tapasztalatunk nekünk is van. Sajnos szinte mindenben magánpraxishoz kell fordulni, ha normális ellátást, normális körülményeket, normális határidőt akarsz. Csak akkor mire fizetem a TB-t?

Az a nagy baj, hogy az egészségügy reformjába eddig egyetlen kormány sem mert belevágni, félnek tőle, mint a tűztől. Pedig egyértelmű kellene már legyen, ez így nem fenntartható. Sajnos a kivándorlási szándékom egyik fő motivációja, hogy olyan országba menjek, ahol van normális egészségügyi rendszer. Nem ez a farizeus, korrupt, a működőképesség határán egyensúlyozó tákolmány. Frusztrált orvosokkal, frusztrált betegekkel.

karcsibácsi 2013.05.15. 17:30:34

@Netszamuráj:
"olyan országba menjek, ahol van normális egészségügyi rendszer."
Ha már szamuráj, Japánt javaslom. Jó az egészségügyi ellátás, és elég messze van Magyarországtól, ami nekünk is nagyon jó hír.

Hajnal Anna 2013.05.15. 18:31:23

Először is az orvosok helyett is mélységesen együttérzésem, amiért a gyermeked el kellet veszítened. sajnálom és szégyenembe nem tudom hova bújjak el, hogy Magyarországon, egy ORSZÁGBAN A MIÉNKBEN ez megtörténhet. Továbbá, azok akik felesküdtek az életek megmentésére, és gyógyítására, így kezelnek egy ilyen esetet. Továbbá, szegény gyermek aki nem élhetett köztünk, és aki nem tapasztalhatta meg azt a csodálatos dolgot, amit én vagy ti mindennap megélhetünk. Szomorú mélységes fájdalom ez, melyet nagyon nehéz kiheverni. Én szívesem szerint valahogy feljelenteném ezt a mocskos bandát, de a pénzt nem sajnálnám rájuk amit elvittek. Undorító komolyan... Gratula Magyarország, mi így szeretünk!
Részvétem a Bloggernek :(
(

karcsibácsi 2013.05.15. 19:28:48

"szegény gyermek aki nem élhetett köztünk, és aki nem tapasztalhatta meg azt a csodálatos dolgot, amit én vagy ti mindennap megélhetünk. Szomorú mélységes fájdalom ez, melyet nagyon nehéz kiheverni. "

Így igaz, egyetlen meg nem született gyermekért is vérzik a szívünk. Csak azt nem értem, hol volt Hajnal Anna, amikor ezen a blogon egymást túlkiabálva bizonygatták a feministák, hogy a nőnek alapvető joga rendelkezni a teste fölött, és ha úri kedve úgy tartja, "elvetetni" a gyereket??!!
Magyarországon évente 40.000. gyermeket pusztítanak el, még megszületésük előtt.
Tehát Hajnal Anna kifakadása helyesen így hangzik:

"szegény évi negyvenezer gyermek akik nem élhetetnek köztünk, és akik nem tapasztalhatják meg azt a csodálatos dolgot, amit én vagy ti mindennap megélhetünk. Szomorú mélységes fájdalom ez, melyet nagyon nehéz kiheverni."

Atesz1987 2013.05.15. 20:14:09

Szerintem meg csak simán kamu.

lilpap 2013.05.16. 09:17:03

Több sebből vérzik a sztori, de próbálkozásnak, meg hisztériakeltésnek tökéletes, bár fel lehet fedezni benne sajnos olyan dolgokat, amik tükrözik a valóságot.
Ha tudná, hogy több, mint 1 éve nem létezik Társadalom Biztosítás hivatalosan, mivel azt törölték az alkotmányból, akkor nem kérdezne baromságokat.

lpt1 2013.05.16. 19:40:36

@diverticulum: Hogyne létezne. Ha nem hiszed, nézd már meg a bérpapírodat, hogyan lesz a bruttódból nettó.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2013.05.16. 22:54:40

Tudom attól nem lesz jobb ha tudjuk hogy máshol is történnek hasonlók, de azért mégis leírom. Az állítólag nagyon jó egészségügyi ellátással rendelkező Svédországban hivatalosan is várólisták vannak elhalt magzatok esetén a beavatkozásra. Ez a cikk ugyan 2oo9-es,de azóta sem lett jobb a helyzet.

www.dagensmedicin.se/vetenskap/kvinnohalsa/socialstyrelsen-kritiserar-lang-vantan-for-att-foda-dott-barn/

A cikkben egyhetes várólistákról van szó és konkrétan két nagy egyetemi klinikát
is megemlítenek - Göteborg, Malmő.

never again 2013.05.17. 06:54:18

No akkor:
1. a kép rossz, azt nem ilyen jellegú meme, ehhez a cikkhez abszolút nem illik.
2. a cikk végi kérdések nekem minden egyes alkalommal átfutnak az agyamon, amikor (mégcsak megközelítőleg sem ilyen súlyos esetek miatt) be kell tennem egészségügyi intézménybe a lábam.
3. Miért nem adhatom azt a pént, amit elvesznek a TB-re tőlem pl.inkább magánkórházas biztosításra még annyival kiegészítve, hogy ne érezzem egy kiszolgáltatott állatnak magam, ha valami egészségügyi bajom van?

Az írónak csak annyit, őszintén sajnálom, ami vele történt :(

kabelbarat (törölt) 2013.05.17. 09:15:25

@never again: Szerintem teljesen találó a kép. Főleg amikor valaki korrekt ellátást kap de azon problémázik, hogy bunkón viselkedett vele a recepciós. First world problem.

Ganna 2013.05.17. 12:55:03

Teljesen hihető a történet.
1. Az az orvos, nővér, ápoló (stb.), aki képtelen felfogni, hogy nem egy motor hibás alkatrészével foglalkozik, hanem egy élő emberi lénnyel, akinek a teste különböző részei, valamint a lelke nem elválasztható egymástól, az menjen kórboncnoknak, vagy helyszínelőnek. Az élő emberrel emberként kell foglalkozni, mivel ez a munkája, jó esetben a hivatása. Akinek ez nem megy, keressen mást.
2. Az az orvos, nővér, ápoló (stb.), aki arra hivatkozik, hogy mennyi pénzt kap, az menjen menedzsernek, sztárnak, politikusnak. Senki nem tartott pisztolyt a fejéhez, hogy ezt a szakmát válassza. Pedagógusként nem mondom a gyereknek, hogy "örülj, hogy az ABC felét megtanítom neked ennyi pénzért, te kis buta fajankó", mert nem a pénzért választottam ezt a hivatást és nem a tudásom fitogtatásáért. Moldvában 40.000 Ft-ot kaptam heti 30 megtartott óráért, amire legalább ennyit készültem, mert javítottam, oktatási segédanyagokat készítettem, iskolát takarítottam és még a falu ügyes-bajos dolgaiban is segítettem (állampolgársági kérelem, ösztöndíjak, egészségügyi problémák stb.).
Pedagógusként a gyermeket és a szülőt KELL tisztelni, orvosként pedig a beteget. Mert nem azért vagyunk ott, hogy hatalmat érezzünk a kezünkben, hanem azért, hogy SZOLGÁLHASSUNK. Ezt jó lenne az egyetemeken is tanítani.

Ganna 2013.05.17. 13:44:04

Még két röpke gondolat:

- A tudás olyan, mint az a bizonyos gyűrű a Gyűrűk urában. Sokakat, könnyen kifordít magából. Nem bírnak a hatalommal felérni. Érdemes lenne nagyobb tisztelettel fordulnunk saját tudásunk felé és szem előtt tartani, hogy ez minket nem jogosít fel semmire. Különösen nem a másik ember megalázására.

- Az általam ismert nőgyógyász kb. 8-10 borítékos szülést vállal egy hónapban, darabonként(!) 100.000 Ft adózatlan jövedelemmel. Ez alsó hangon is 800.000 Ft havonta. Dolgozik az adott kórházban, ezt vegyük 130.000 Ft-t bruttónak (nem minden nap van ott, de ügyel is). Két városban tart magánrendelést heti három nap, fél óránként 10.000-15.000 Ft-ért, átlag 6 órán keresztül (időnként 15 percenként vannak beosztva a betegek, de a minimummal számolok). 6x12.000x12= 864.000 Ft.
800.000 + 130.000 + 864.000 Ft Ez 1.794.000 Ft, amiből maximum 994.000 Ft-ból adózik. Szóval jóval 1.000.000 Ft fölött van a havi tiszta bevétele.
És mit tesz ezért a pénzért? Azt a kismamát, aki nem a kórházi idejében, vagy éjszaka szül, azt megcsászározza. Még egyetlen kismamája sem szült magánrendelési idő alatt, vagy szabad fél napja alatt természetesen.
Hol van itt a kevés pénz? Hol van itt a szakmai elhivatottság? Hol van itt a tisztesség? Ez persze egyetlen példa. Az másik kérdés, hogy Tatabányán a kórházban csak így működő orvosokkal találkozik az ember.

A kórházban nincsenek a babák dobozaiban légzésfigyelő és sajnos halt meg így baba, hogy mire észrevették, már nem élt. Lehet, hogy nem lehetett volna rajta segíteni, de mi van, ha mégis? És nagyon sok minden hiányzik az osztályról, a koraszülött osztály ruhákat koldul, egy ismerősöm adott nekik lázmérőket. Ha minden orvos évente csak 1-2 feketepénzét felajánlaná, akkor lenne minden. Na, ez a szomorú!

Ilona Feind 2013.05.17. 14:27:29

Szégyen és felháborító a Magyar Egészségügy!Sajnos pénz beszél kutya ugat.Csak ugye ezt nem mindenki engedheti meg magának anyagilag!!!!

sorica123 (törölt) 2013.05.17. 14:53:35

Hát végigolvastam, semmi túlzás nem volt benne, és így is borzalmas lehetett. Ami a "borítsd rájuk az asztalt" kommenteket illeti, egyfelől nekem is automatikusan jön, hogy egy-két embernek a fejébe húzzam a szemetesvödröt, másfelől meg én se húzom. Ebben benne van az is, hogy beszari vagyok, meg az is, hogy ez nem mindig vezet előre, viszont ha nem vezet előre, akkor jó nagy bunkóság. Mondjuk a legkisebb bajnak azt tartom, hogy az első orvos szenvtelen volt - ha nem tud szakmaian _és_ emberien reagálni egyszerre, inkább legyen pléhpofa. De csinálja a dolgát, és legalább belül fogja fel, hogy borzasztó helyzetbe került a paciens és nem lehet napokig le-fel rohangáltatni. Azon bár kínomban felröhögtem, mikor a harmadik nap rohangászás végén megkérdezte a doki, hogy evett-e. Nem basszus három napja nem:) Nem vicces, de hát ez már tényleg abszurd. Jó, nem tudhatta, hogy egy ideje rohangáltatják már a (neki) hirtelen beeső pacienst.
De hát szóval ez a szintű "kinek a kije", meg arcoskodás meg beleszarás - hát ennyire nem lehet fáradtnak lenni. Főleg, hogy emberéletekről van szó. Elhiszem, hogy az orvosok bele lóg, de miért nem az csinálja, aki bírja is? (Mérmér, mert romokban hever az eü, azér. Duplaműszakos magán+államis orvosok, aki csak államis, az le van gatyásodva, és egy idő után boldogan elveszi a pénzt, csak adjuk neki... És ha valaki nem egy energia-é és empátiagép, akkor ebben könnyen egy kiégett szalagmunkás lehet belőle, aki embereket szerel, mindegy is, hogyan [...miközben továbbra sem az]).)

Ja, tényleg még azt akartam kérdezni, hogy miért a first world problems-es női portré van beszúrva illusztrációnak? Ez kurvára nem fwp... De gondolom valami filmből van a fej és csak hülye feliratokat tesznek hozzá a népek. Amúgy nem a mémhez köthető csak a kép.

gömbőc33 2013.05.17. 16:57:04

Idén februárban szültem a MÁV kórházban..... Három nappal az előre megjelölt dátum után, mivel nem indult meg a szülés, és terhességi cukorbetegségem is volt, befektettek. -Nem volt fogadott orvosom, a területileg ill. Szakrendelőbe jártam- minden nap több vizsgálatot végeztek, hogy rendben vagyok-e én, rendben van-e a kislányom. Az orvosokon persze látszik a túlhajszoltság, de ha kérdéem volt, válaszoltak. Az osztalyon lévő szülésznők, mire 8 nappal később megszületett a lányom, valósággal barátnőinkké váltak. Kiderült, esetemben egy héttel el volt számolva a szülés várható időpontja. Közben a szobatársm lett egy kismama, akit hematómával hoztak be a mentők! azonnal befektették, és több hét múlva engedték haza, amikor ezt már biztonsággal megtehették. Én végül császármetszéssel szültem, mert nem tudták megindítani a szülést. Kifogtam egy olyan pénteki napot, amikor totális elmebaj volt a szülőszobán, és 20 óra várakozás után tudtak csak betolni a műtőbe. Mert mindíg volt egy sürgős eset, ahol életeket kellett menteni.... Én jól voltam, csak idegessé váltam a várakozástól.... És éhes voltam.... Az operáció után már egy másik emeletre kerültem, ott is maximálisan a betegekért volt minden.... Az orvos aki operált, vasárnap a szabadnapján is bejött, és hajlandó volt megvizsgálni, hogy hétfőn hazamehessünk. Pedig nem kapott pénzt.... Lehet, két év egy kórházban is nagy idő... A Máv kórházban olyan babákat is megmentenek, akiknek máshol nem volna esélyük, hiszen itt van Budapest egyik koraszülött centruma. Talán a nőgyógyász, aki nem utalta akkor kórházba amikor még a baba megmenthető volt hibázott, de ő is biztosan nem akart rosszat.

Cobs 2013.05.17. 18:17:58

Ez tuti kamu poszt!!! Egyik mentő sem mondhat ilyet h nem jön ki. Ha egy mentő segély hívásra nem jön ki lehet perelni. Ennél ezerszer apróbb dolgokért kijönnek, pláne szülés előtti helyzetre.

A másik, hogy aláirom hogy vannak gondok az eü-ben és az orvosok szinvonala sem mindig elfogadható, a túlterheltségük is durva...és aláirom néha ki lehet fogni kellemetlen élményeket, és idiota orvosokat.

De azt hogy mindenki p.cs, és mindenki f.sz legyen a beteggel nővéreken át az orovsokig sőt még az adminisztrátor csaj is....hát ez több mint hihetetlen.

Ez fake poszt. De azért lehet mérgelődni.

Cobs 2013.05.17. 18:19:28

@gömbőc33: Látod ez miatt kamu. Lehet ki fogni néhány majom embert minden korházba, de hogy mindenki ekkora paraszt legyen olyan nincs az biztos....

gömbőc33 2013.05.17. 20:09:20

@Cobs: pontosan, ezért nem írtam le az orvosok nevét, mert nem akarom ezzel a posttal összekapcsolni őker. Néhány nyilvánvaló dolog sántít... Ha azóta már szült, akkor tudnia kell, hogy a szülészeti osztályokon nincsenek nővérek, hanem erre felkészített szülésznők vannak. Nem derül ki, melyik MÁV kórház, a budai, a pesti, valamelyik vidéki? Én a pesti, Dózsa György úti kórházban szültem. A nőgyógyász úgy küldött be ctg-re a 37. Héten, hogy azt se mondta, most már ott fognak gondozni.... Ott viszont tudták a dolgukat... Az ügyeletes orvos amikor vittem az aznapi ctg eredményt aláíratni, azonnal, elkezdett telefonálni, hogy nekem már benn kellene feküdni, mert 35 éves elmúltam, terhességi cukorral kezelnek, ráadásul már 3 nappal túl voltunk a várható időponton.... Az nem lehet, hogy máfél év alatt két osztály teljes személyzete kicserélődött, és én 12 nap alatt sokat tapasztaltam...

Cobs 2013.05.17. 21:46:01

@gömbőc33: hat jah...Igy van saját magad példája alapján is igazolódik a poszt hazugsága. De az a durva hogy fentebbi hozzászólok egyből fikáznak, gondolkodás nélkül mint egy kisiskolás. Komolyan mondom én se vagy egy prof. de gondolkozok kicsit mielőtt mondok valamit és nem nyelek be mindent amit az arcomba tolnak.

Nevezetesen a fenti cikk tartalmáról van szó, csomóan szörnyülködnek a kommentekben, AMIKOR NYILVÁNVALÓ KAMU dolgokat állítanak benne...

Az pl biztos hogy nincs ilyen hogy a mentő nem jön ki....Ez az egy biztos, az lehet hogy késik, lassú, meg ilyenek...de ha felhivjak őket kötelező kimenni nekik...Sokkal jelentéktelenebb esetekért kimennek, tapasztalatból mondom....

NEM KÉNE ELHINNI MINDENT MINT EGY 5 éves kis iskolás EMBEREK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

gömbőc33 2013.05.17. 22:52:45

@Cobs: arra viszont jó, hogy akinek mostanság kellene befeküdnie szülni, arra jól ráijesztenek.sőt, több társam mondta, hogy a fogadott orvosok a szülésért nem fogadnak el pénzt, csak a terhesgondozásért, alkalmanként x forintot.

bajkal 2013.05.18. 00:13:10

@Cobs: @goump: kamu?!? És a korábbi hozzászóloknak is röviden. "EZ MAGYARORSZÁG".
Kb. 4 hetig nem tudtam, hogy halott bennem a baba, az sztks orvosok egyike nem nem irta ala az UH leletet, a masika szinten nem, mert hat nem o latta akkor (UH-os kerte irassam vele ala). Az orvostol kapott leleten az allt: "...a gravida kifejezett keresere..korhazba utaltam.
Es mit kerdezett mindenki (betegfelvetelis1 a nogyogyaszaton, noverke1, noverke2 a nogyogyaszaton, betegfelvetelis 2, elotte aktapakolgato neni, aki beszolt, ugyse vesznek fol...): ki kuldte?, kivel van megbeszelve?
Oszinten ki a tok gondolta volna, hogy ha korzetileg odatartozom es a korzeti sztkbol ("sztk" rendelointezet), beutalnak, mindenkit az fog erdekelni ki az orvosom???
Es elso nap.hazakuldtek...pedig hivatalosan a surgossegin folvettek, es elsore a betegfelvetelis mondta majd menjek cirka ot nappal kesobb...masnapra visszamentem, mert velhetoen latta, hogy egy szerencsetlen picsa vagyok, akiben megiscsak negy hete bomolgat egy talan megszulethetett volna magzat...
No comment, hogy az orvos miert irta, hogy az en keresemre, SEMMIT nem.kertem tole. Szerintem segiteni akart, mert mondta, hogy eroltessem, hogy bekeruljek, ne ijedjek meg ha haza akarnak kuldeni, legyek.kitarto es lehet estig kell.varnom, de lesz agy.
Szegeny posztiro, minden szavat melysegesen aterzem es egyutterzek, volt hasonloban reszem.

Mielott valaki nekem.esne: a korhazi tapasztalataimrol leirtam mindent es oda adtam a doktor urnak, aki olvasas utan kozolte, mindenben igazam van...
Es azert vegul hozzatette: Azt hiszem nem.kértem elnézést, de szerintem nem.is fogok, mert ez a rendszer hibaja.
En is irtam posztot, igaz visszafogott langyosat.

De ha ezt olvastam volna...es ez ket kulonbozo korhaz!

Nagyon súlyos a "rendszerhiba" az egeszsegügyben. Kulonosen azért, mert aki nem.fut bele ilyenbe, aszerint ez kamu, aki meg belefut az egymaga nem.tud javitani egy rendszeren...maximum kiirja a haragjat.
Szegeny szegeny orvosok, akik frusztraltsagukban, faradtsagukban leuvoltik a beteget, vagy beszolnak nekik, ne nyafogjanak, hogy nem.tisztelik oket manapsag ugy mint regen.
Mindent meg lehet magyarazni.
A.poaztolo utolso bekezdese ott van nagyon! Engem is kipenderitenenek, ha csak egyszer igy beszelnek ugyfellel, targyalopartnerrel.

Sved sztori, varolista? Magzatelhalas masodik trimeszterben, bekuldik korhazba, ahol miutan megerositik, hogy elhalt, megkapja az abortusztablettanak hivott nevezetest es ohne tajekoutatas nelkul otthagyjak (termeszetesen a korhazba befektetve), ahol mikozben nagykn hosszan vajudik, a kovetkezoket kell tobbektol is hallgatnia: "na ez meg az, aki elveteti a babajat"....suspus rosszindulatu megjegyzesek, szemrehanyo pillantasok még a betegektől is! Figyeltetek? A magzat mar halott volt a meheben, es ok a korhazi szemelyzet meg nem figyel? Hanem megszólták.
Szoval rendszerhiba/ a rendszer hibaja? NEM, hanem figyelmetlen, taplo vagy rossz passzban levo, de utolag is leszarom emberekrol van szo, akik kozott sajnos orvos is akad.

lilpap 2013.05.19. 08:25:09

@lpt1: MONDOM NEM LÉTEZIK!!! A BÉRPAPÍRODAT NÉZEGETHETED, MERT TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI HOZZÁJÁRULÁST FIZETSZ, DE MÁR CSAK ADÓ!!!!! FORMÁJÁBAN AZ ÁLLAMNAK ÉS NEM AZ EGÉSZSÉGÜGYNEK!!!!!!!! JÁRJ UTÁNA ÉS NE A BÉRPAPÍRODON FOROGJÁL, MERT NEM ÉRTESZ HOZZÁ ÚGYSEM!!!

lilpap 2013.05.19. 08:31:31

@bajkal: a te sztorid lehet, hogy igaz, de a fenti hazugság! Még hogy nem megy ki a mentő...hagyjuk már...10 éve mentőzöm, olyan nincs, hogy abortusz gyanúra ne menne ki a mentő.

csopp987 2013.05.19. 09:04:55

Erre csak annyit had reagáljak, hogy a mentő nem jön ki ha nem vagy elég hisztérikus a telefonba és szeret távgyógyítani, remélem ma már nem ez a trendi. Én is hiába hívtam a mentőt nem is egyszer, majd a párom 1 hétig volt kórház, infúzió, és vicces volt a 120 kg tehetetlen testet a kocsiba tuszkolnunk...

diverticulum: @bajkal: a te sztorid lehet, hogy igaz, de a fenti hazugság! Még hogy nem megy ki a mentő...hagyju... (2013.05.19. 08:31)

lilpap 2013.05.19. 13:15:42

@Dr.laikus PhD: SZERETEK ÜVÖLTÖZNI, MERT ODAFIGYELNEK RÁ A SÜKETEK IS!!

FairplayE 2013.05.19. 18:28:26

Nos hát igen. Én meg tudom érteni az orvosokat is, mert (mint ahogy mindenki tudja) alulfizetettek, és túlterheltek. De sajnos tényleg borzasztó, hogy állandóan ez van. Jó lehet, hogy ez a story fake, de személy szerint nekem sincs jó tapasztalatom a kórházakkal kapcsolatban. Vagyis van egy.Az egy nagyon fiatal kis doki volt, akivel le is tegeződtünk. Ő jó volt, rendes volt, és nagyon korrekt. Türelmesen válaszolt mindenre, sőt még mosolygott(!) is mikor elköszöntünk! Aztán miközben kiléptem az ajtón rögtön megértettem, hogy miért olyan rendes. Ugyanis mikor már kívül voltam, csak még az ajtót nem zártam be magam mögött, akkor hallottam, hogy a doki éppen randira hívta a kis fiatal, szőke, csinos asszisztens hölgyet. Azonnal megértettem, hogy miért mutatja a szebbik profilját!
No comment

Dr.Reisz Viktor 2013.05.20. 15:28:30

Én Szülész-nőgyógyász adj. voltam.Még a múlt rendszerben. Állíthatom, hogy minden terhest egyforma hozzáállással,szakmaisággal láttunk el. Osztály vezető főorvosunk kellő szigorúsággal rendet tartott a 110 ágyas megyei kórház osztályán. Nem volt megengedve, hogy bárkivel kivételezzünk.

Jelenleg az egészségügyünk vezetése minden szankció nélkül "irányít"

bajkal 2013.05.21. 01:01:31

@diverticulum: ok. Mentőhöz, akkor nem fűzök külőn velemenyt. Nekem anno egyszer egy nőgyógyász mondta, hogy ha gond van vérzés, görcsölés, akkor inkább vitessem be magam autóval. (nem.kérdeztem, hogy mihez képest inkább...bkv, vonat, busz, gyalog, taxi mentő eszembe se jutott).
Az enyém "lehet hogy" igaz? Ez ugye csak olyanfele rossz fogalmazas :-(? Elensegemnek nem kivannam, hogy halott gyerekkel a hasaban kizarolag rossz napom van egeszsegugyissel.fusson ossze, mert egy is odatesz lelkileg. Es a ki az orvosa, miert idejott a nődokiknál, szuleszeten, nogyogyaszatokon eleg gyakorinak mondhato egyszeuen azert, mert a penzrol van szo. Utcarol beesve vagy annak tunve, nyilvan nem vagy fizetokepes, ha pedig megnevezel orvost, akkor lehet, azert nem.foglalkoznak egy novel, mert nehogy "elhappoljanak" vagy feltetelezik, hogy akkor nekik ugyse adsz ugyanannyit (vagy nem adsz). Persze en meg feltetelezem, hogy nem nő vagy, es szerencsere a mentosoknel nem ez a mentalitas jarja.
Egy egeszsegugyis, hallva, hogy a vegen velem milyen kedves volt a nodoktor es még bent akarz kicsit tartani, ha ugy gondolom, kozolte, de te meg.milyen naiv vagy csak penzt akart, hogy halalkodj egy kicsit. En naiv persze dehogy-dehogy csak egyszeruen nem tudom, kipihente magat hetvegen.
Ez a poszt igaz mar eleg regota, a posztiro anno.irt is ide, ha jol.tudom csak vissza kell olvasni.

Erynnis_MH 2013.06.10. 21:46:11

Van pénz az egészségügyben, ugyanis mindenkitől 18,5% járulékot vonnak, a munkáltató pedig minimum 27% szociális hozzájárulást fizet (és erre jönnek még a plusz cuccok, szolgáltatási járulék, eho, stb.). Ha ez az összeg tényleg az egészségügybe kerülne (és nem a lopás- és korrupcióalapú gazdaság fenntartására, illetve a 70%-os államadósságra), akkor nem lenne miről beszélnünk. És itt a lényeg: az egészségügyi szakszemélyzet keveset keres, mi, páciensek pedig többé-kevésbé fizetjük a járulékot, amiért ellátást várunk. A rendszernek meg az a jó, ha ez a két oldal egymást hibáztatja és nem a rendszert és nem fog össze. Érdemi változás csak akkor lesz, ha ezt észrevesszük és ennek megfelelően cselekszünk.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.06.10. 22:13:43

@Erynnis_MH: szerintem te kevered a szezont a fazonnal. az egészségügyi járulék az összesen: 7% a munkavállaló részéről.
a te általad belekalkulált 10% nyugdíjjárulék nem tudom miért hozna pénzt az egészségügybe?

Arborvitae 2013.11.07. 14:45:12

Természetesen borzasztó ez az eset, ami itt leíródott, és sok helyen, sok szakmabeli tényleg így viselkedik. Itt a kérdés inkább az, hogy az ilyen mentalitásúak mit keresnek az egészségügyben, nem pedig az, hogy mire fizetjük a TB-t. Sokan nincsenek tisztában pl. egy orvos/ nővér fizetésével! El kéne már gondolkozni azon, hogy mi a fontos. A fogyasztói társadalom gyarapítása, inspirálása, vagy az egészség, illetve az a pedagógia, ami nélkül nem nevelünk ki orvosokat, nővéreket, tudósokat. Hogy lehet az, hogy más európai országban egy orvosi fizetés egy 0-val több? Vagy éppen hazánkban egy -esetleg érettségivel rendelkező- "üzletember" fizetése egy 0-val több? A két szakma kompetenciáját már nem hasonlítanám össze... A fontossági sorrend enyhén fel van cserélve. Ezek után nem csoda, hogy sokan kimutatják foguk fehérjét! Szegénységi fogadalmat tehet az, aki itthon beáll az eü-sök sorába. (kivétel persze akinek magán praxisa van...)

Cilandi 2013.11.17. 09:25:26

Bennem felmerült egy csomó kérdés a történet kapcsán:

1: A "választott orvos", aki a történet elején vizsgált, hová tűnt a kórházi beküldést követően? Vagy szimplán csak nem volt kórházi háttere?
Hol, melyik intézményben történt a terhesség megállapítása, és az ezt követő vizsgálatok?
Ez esetben kicsit hibásnak vélem a kismamát is! Manapság a FB és az Internet világában a legtöbb orvos rendelkezik saját weboldallal, ahol mindenki feltünteti a háttérintézmény nevét, eleve NEM VÁLASZTUNK VÁRANDÓSAN olyan orvost, akinek nincs, vagy tisztázatlan a kórházi háttere!!!!!!!
Ha pedig még sincs weboldal, akkor viszont ott az Internetes és a telefonos tudakozó is, ahol rá lehet keresni az orvos nevére, illetve arra, hogy mely intézményben praktizál... De ezt illene az első vizit alkalmával letisztázni, ha ez mégis tisztázatlan kérdés maradna!!!!!!!

A másik: A mentő nem teheti meg, hogy fogja magát és "nem jön ki". Még vidékre is kimegy a mentő nem sürgős esetben 45 perc alatt, Pesten pedig, ahol minden kerületben van egy mentőállomás... PLÁNE! Olyanról már hallottam, hogy az ügyeletre 1-2-3x is rá kellett telefonálni, mire kijött, de mentőnél ilyen azért nincs! Ha jól tudom, a Fővárosban úgy megy, hogy rendelési időn kívül (azaz ügyeleti időben) vannak meghatározott, úgymondd ügyeletes kórházak, ahová a mentő szállít. Ott KÖTELESEK!!!!! fogadni az SBO-n és ellátni a beszállított betegeket!
SŐT!!!!! Még egy apró finomság! Ha van fogadott orvos, az bepecsétel a terhességi kiskönyvbe, ahol tesz egy nyilatkozatot, hogy a terhesség gondozását és a szülés levezetését vállalja adott, XY intézményi háttérrel, a mentő minden további nélkül abba az intézménybe fogja beszállítani a kismamát, nem pedig az ügyeletesbe! És itt jön egy újabb anomália... 11 hetes terhesen mi a helyzet a terhességi kiskönyvvel? Abban kell, hogy rögzítsenek egy intézményt, ahol majd a szülést fogják levezetni... Akkor most nem volt kiskönyv???? Vagy esetleg volt kiskönyv, de senki nem nézte meg, hogy csóri kismamát hol kéne ellátni???? És ha ez így történt, akkor a kismama miért nem kérdezte meg, vagy m,ért nem járt utána pontosan????????

Vannak kacifántos történetek az egészségügyben, ezt nem tagadom! Ugyanakkor vannak öntörvényű, magánakciózós, és helyreigazítást követően rendkívül besértődős betegek is!!!!! Az éremnek mindig két oldala van! Lehet csúnyákat írni csúnya dokibácsikról és csúnya nővérkékről, de nem ártana elgondolkodni, és ÉSSZEL!!!! csinálni mindent! Tudatosan megtervezni, ha már megadatott, hogy gyermeket várunk, hogy ki az, akinek bizalmat szavazunk, azt hol, milyen elérhetőségeken, és MELYIK KÓRHÁZBAN!!!! találjuk meg. Annak se ártana utána járni pontosan, hogy ha egy adott kerületben lakom, akkor melyik az a kórház, ahová pontosan tartozom körzetileg, és biztosítani azt, hogy ott legyen BETEGKARTONOM!!!!, ha esetleg a "sztárnőgyógyászom" mégse praktizál sehol, akkor utóbbi biztosítson engem arról, hogy van intézmény, ahol fogadnak, ha baj van! Mert ismerős ide, vagy oda, betegkarton híján olyan intézményben, amihez se lakcímemnél, se egy fogadott orvosomnál fogva SEMMI KÖZÖM!!!! ott jó hogy a kutya se fog velem foglalkozni.

Ez is hosszúra sikerült, de muszáj volt, hogy jelezzem: A sok negatívum és hiányosság ellenére NEM MINDENÉRT A KÓRHÁZ ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGY A HIBÁS!!!!!

Legközelebb nem ártana lépésről-lépésre tervezni, ésszerűen és következetesen, minden tekintetben tudatosan eljárni a Szülőpárnak!

Cilandi 2013.11.17. 09:28:46

@diverticulum: Apósom 40 éve mentőzik, és tudom nagyon jól, hogy mi történik egy riasztásnál! Naná, hogy hazugság az egész! És arcátlan! Meg eleve bűzlik az egész sztori... Szegény kismamát nemhogy a kórházban nem látja el senki, már a mentő se megy ki hozzá! :/ Összeesküvés elmélet és sajnáltatás mesterfokon!

2013.11.17. 10:48:24

@Cilandi: "Ha van fogadott orvos, az bepecsétel a terhességi kiskönyvbe, ahol tesz egy nyilatkozatot, hogy a terhesség gondozását és a szülés levezetését vállalja adott, XY intézményi háttérrel"
Nekem is volt fogadott orvosom de a kiskönyvben nem volt semmi ilyen nyilatkozat mint amit írsz, de most meg is keresem, bár biztos vagyok benne.

Cilandi 2013.11.17. 14:50:35

Lehet, hogy saját magától nem pecsétel be a kiskönyvbe, de meg lehet beszélni Vele, pont az olyan esetekre, ha a választott orvos nem a körzeti intézményben, hanem másik intézményben praktizál. Ezt elsősorban szülés előtt kell egyeztetni, letisztázni (de leghamarabb a 36-ik héttől). Onnan tudom, hogy a Nővérem se a körzeti kórházban szült, mégis biztosította a magánorvos a kórházi hátteret... Ezért nem is értem ezt az egész történetet, hogy hová tűnt a terhesgondozást végző orvos, amikor a kórházban tartózkodásról és a műtét elvégzésének esedékességéről esett szó????
Én sem a saját körzetembe járok orvoshoz, hanem elég messzire attól, de már kötöttem ki én is a fogadott orvosomnál az ügyeleten... De ha egy orvos elkezdi és vállalja a terhesgondozást, elvégzi a vizsgálatokat, dokumentálja és regisztrálja a terhességet, elméletileg pecsételi a kiskönyvet... Akkor hogyhogy nem vállal kórházi ellátást és hogy adhat át idegen orvosnak válságos állapotban lévő kismamát????
És a kismama ilyenbe hogy mehet bele?????
Lehet bármilyen szükszavú is egy orvos, a kórházi hátteret akkor is tisztázni kell, és ez a KISMAMA!!!! kötelessége, ha az orvos magától "nem árulja el" (???) mely intézményben lehet Őt utolérni. Akárhogy is gondolkodom ezen a sztorin, itt ebben a történetben két ember a fő hibás:

1: A fogadott orvos, de Ő csak a dolgát tette: adott eszközökkel végezte a terhesség megállapítását és a kapcsolódó vizsgálatokat. A kilétét továbbra is kérdés övezi... Nem beszélték meg a családdal, hogy hol fog zajlani a szülés, indokolt esetben a kórházi ápolás? Magára hagyta a kismamát amint kórházba kellett küldeni? Volt egyáltalán kórházi háttere? Ha nem, akkor miért nem tájékoztatta erről a családot és hívta fel a figyelmet arra, hogy kellő intézményi háttér megléte szükséges? Vállalta volna egyáltalán a szülés levezetését? Vagy egész egyszerűen csak cserbenhagyta a dokija? Akkor viszont miért a kórház, és miért a többi orvos a hibás? Miért nem a cserbenhagyó orvos?

Ennyi letisztázatlan kérdés mellett egy kismama hogy teheti azt meg, hogy továbbra is kitart az orvosa és az intézményi háttér hiánya/bizonytalansága mellett???? FELELŐTLENSÉG!

2: A kismama a legnagyobb hibás, mert nem gondolván az első trimeszter veszélyeire szépen és ész nélkül hagyta annyiban a dolgokat, és a kérdés cseppet sem izgatta, hogy ha bármi történik, hová, melyik kórházba kell mennie... Vagy az a kérdés sem izgatta, hogy hol, hogyan, kinél fog megszületni az a gyerek?????
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása