Lehet így is!

2011.08.11. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

Kedves Praxis Blog!


Mindig abban a hiszemben voltam, ha erre a blogra valaha írok, negatív véleményt leszek kénytelen megosztani az olvasókkal. Néha érdemes azonban, s talán muszáj is a magyar egészségüggyel kapcsolatos belénk ivódott előítéleteket levedleni, s látni, illetve láttatni azokat a kisebb-nagyobb „szigeteket” (orvosok, ápolók, osztályok, stb.), akik/amik itt és ma is jól végzik gyógyító munkájukat. Egy ilyen szigetet szeretnék most bemutatni, nevezetesen a debreceni DE OEC Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékét/Osztályát.

 


Lányom, Léna 3,5 éves. Múlt hét kedden hányás-hasmenés kezdődött nála, melyből a hányás bizonyult intenzívebbnek, s 2 nappal később a gyerekorvos kiszáradás veszélye miatt beutalta a Klinikákra. Még sosem feküdt Léna kórházban (leszámítva persze a születését), tehát érthető, hogy féltünk, miként fogja viselni, és hogy fogjuk tudni megoldani, ki lesz vele ott. Ekkorra már feleségem, másik lányom és én is elkaptuk a vírust. Feleségem összepakolt és a már beszélni sem nagyon akaró-tudó, a többszöri hányásba belefáradt, kimerült lányom bevittem a DE OEC Gyermekklinikára, ahonnan átküldtek minket a fent megnevezett Infektológiára. Este 9-kor értünk oda, ahol Dr. Méhes Leonóra vizsgálta ki Lénát és kérdezett ki engem. Barátságos volt, és alapos. Aznap este egy Ringer infúziót kapott Léna, másnap pedig egy Ringert + egy glükózt. Harmadnap jöttünk haza és ma már szinte teljesen a régi önmaga. Ezt a részt nem is részletezném nagyon, hiszen akinek van gyereke (persze más is), tudja, milyen nehéz egy ilyen időszak, mennyi aggodalommal, félelemmel jár. Azt hiszem, a legfontosabb nekünk, hogy segítettek ott neki és megint az az eleven, vidám kislány, akinek mindig is ismertük.


És most következzenek a beígért pozitívumok:


- 2-3 ágyas kórtermek vannak (amennyire én láttam a többi termet), és bár tudom, hogy ez nem az én (azaz a lányom) kényelme miatt van, hiszen az Infektológián kezelt betegségek jellegéből is következik, mondhatni elvárás a lehető legkevesebb ágy/szoba, mégis örültem neki. Barátságosabbnak, otthonosabbnak éreztem, mint éreztem volna egy 6 ágyas szobát.


- Nem kötöttek bele, hova pakolom a holminkat, és rugalmasan kezelték a szülő ottlétét. Ott alhattam a lányommal az ágyon, és noha elég kicsi volt erre a célra (nyilván nem erre tervezték), tudtam pihenni valamennyit éjszakánként. Ágy melletti széken való virrasztásra készültem még otthon, annál ez azért sokkal jobb volt.


- Volt tv a szobában (távirányítóval).


- Engedték, hogy a saját bilijét használja Léna.


- A napirend gyerekbarát, hiszen 8 óra előtt nem zavarják a kis betegeket. A vizit 9-től van.


- Az orvosok: dr. Gulácsy Vera és dr. Juhász Pálma a fiatal orvos-generáció tagjai, lelkiismeretes munkát végeztek, tájékoztattak, kérdéseimre készségesen válaszoltak, és empatikusan, szeretettel foglalkoztak Lénával is. Nagyon aggódtam (az egész család), de sikerült megnyugtatniuk: minden rendben lesz.


- Humor: mindenki tudja, milyen fontos, de vajon az orvosok is tudják-e ezt, főleg a gyermekgyógyászok? Úgy tűnik, az itt lévő orvosok és nővérek (kiemelném itt Gulácsy doktornőt, s a nővérek közül Tóth Zoltánnét) igen. Jó volt ezt látni.


- A nővérek: a már említett Tóth Zoltánné mellett Pongor Tímeát említeném, s volt egy harmadik nővér is, sajnos az ő nevét nem tudom. Mind lelkiismeretes munkát végeztek. Csak így tovább!


- A takarítónő is kedves volt, próbált a gyerekekkel beszélgetni.


- A szobában kétfázisú fertőtlenítő kézmosásra volt lehetőség. Éltem is vele sűrűn.


- A konnektor magasan volt, ami a kisgyermekek biztonságát szolgálja


- Speciális vízszintesen világító mennyezeti lámpa, amit ha a nővér éjjel felkapcsolt (pld. kivinni a lecsepegett infúziós tasakot), lehetett mellette aludni.


Természetesen néhány dolog lehetne másképp (pld. zuhany és wc külön, fertőtlenítő szappan a wc-ben, opcionális leesésgátló ágyak, éjjeli kislámpák, UV-C lámpák, szabad wifi-használat az épületben), de összességében elégedett vagyok. Az ottani munkára és körülményekre 5-ből 4 pontot adnék, ha pontoznom kellene. Gyakran mondom a diákjaimnak is, fejlődni mindig van lehetőség, de van, hogy a négyes a körülményekhez képest a legjobb osztályzat.


Üdvözlettel:
Homonnai Zsolt
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.08.11. 06:22:49

Egyrészt hurrá, hurrá! Másrészt te is csak 5-ből 4-et érdemelsz, ha képes voltál egy wifi hiányt észrevenni :) Amiket a végén felsoroltál, nyilván a szűkös keretből adódtak. Ami pozitív volt, az meg az emberi hozzáállásból. Valóban ez utóbbi a fontosabb. Örülök, hogy ilyen rendben ment minden, jó egészséget a kisverébnek :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.08.11. 07:02:46

Vannak pozitív posztok, és sajnos vannak negatív posztok. Lehetne egy harmadik kategória, "normálisan elláttak, semmi exclusív, ezt így kell" poszt:)
Én ezt a posztot, ide sorolnám:))

macska69 2011.08.11. 07:14:50

Ezt igazán örömmel olvastam! Gyerekek esetében igen kiélezett tud lenni a helyzet, az ember olyan nagyon elfogult, hogy a tollpihébe belelátja már a griffmadarat is, ha vélt vagy valós hibát lát, tapasztal. No itt nem volt griff, de még tollpihe sem. Ám azért ne essünk túlzásokba az igények tekintetében, inkább a gyógyításra kell pénzt áldozni, mintsem az otthoni körülményekhez és felszereltséghez hasonló környezet megteremtésére. Normális esetben ez normális igény lenne, de itt most csak az van, hogy vagy-vagy. Látná a posztoló-sose lássa!!!- a többi kórház szobáinak állapotát, ahol gyerkőcök fekszenek, hát rájönne, hogy ez volt itt maga a luxus.
Találkoztam egyszer egy hasonló esettel, ott egy egész család került kiszáradással majdnem életveszélybe. Az úgy volt, hogy a három gyerkőc közül -mind kicsi- a legkisebb megbetegedett. Hányás-hasmenés, gyöngeség, sok nyafi. Orvos adott ezt-azt és a gyógymondatot, hogy majd elmúlik. Igen ám, csakhogy nem elmúlt, hanem beteg lett a középső gyerkőc is. Nem nyújtom a sztorit, az lett a vége, hogy elkapta a nagyobbacska is, de még a szülők is. Egy hónapig volt külön kórtermük, ahol lábadozhattak így szép ötösben, és nagyon lelkiismeretes gyógyításban részesültek. Annyira, hogy mire kikerültek a kórházból, addigra már apuka sem akarta a körzeti gyermekorvos nyakát kitekerni.

gerarda 2011.08.11. 07:42:59

A wifit félig viccből írtam. Inkább csak kérdezem, hogy ha már van wifi az épületben, használható minőségben, akkor miért ne lehetne azt használni a betegeknek (jelszóval volt védve, ami persze normális)? Tudom, ez már csak hab a tortán.
Más: péntek éjszaka a Klinika parti ütemes diszkó zenéje nem hiszem, hogy gyógyítja a betegeket. Ha az Infektológiára behallatszott a hangos zene, akkor a többi részre is. Vajon milyen lehet pld. az Onkológián szombat hajnal 4:20-ig hallgatni az ütemet (addig ment ugyanis)? Persze ez más kérdés, talán nem is ide tartozik, csak leírtam.

El Visco Stello (törölt) 2011.08.11. 07:57:39

Bizony, lehet így is.
Hozzátenném, hogy az intézmény szubspecialitása, meg az, hogy nemzetközi referenciaközpont, meg az, hogy erős alapítványi támogatással rendelkezik hozzájárul ahhoz, hogy ilyen körülményeket lehessen teremteni. Csak állami forrásból ezt nehéz lenne.
Egyébként a poszt jó - amolyan tanáros szöveges értékelés:)

macska69 2011.08.11. 08:00:09

@gerarda: Volt itt a közelmúltban egy jó kis vita arról, hogy a beteg vigye vagy ne vigye a kórházba a laptopját, (abban az indításban volt róla szó, hogy a posztban írtak szerint ellopták) mennyire kell és lehet tolerálni a betegek igényeit. Ha úgy nézzük, hogy a beteg ne vigyen és ne lógjon egész nap a gépen, hanem pihenjen és gyógyuljon, akkor az is hozzá tartozna, hogy a kórház nyugalmát ne verje szét egy diszkó. De hát ez nehezen megoldható, biztos voltak már viták, érdekütközések.

VaTi 2011.08.11. 08:02:16

@gerarda: szia! Jó, hogy itt vagy. Örülünk a posztolónak :) Ok, értjük a wifit :) Egyébként egy jó anyagi helyzetű egészségügyben akár lehetne is.
Egyébként nem csak az általad leírtak miatt, hanem úgy általában is, eszembe jutott, hogy lehetne azt is tenni, hogy ha valaki elégedett egy kórházzal, de tapasztal olyan hiányosságokat, amik az anyagiakon múlnak (és lehetősége engedi), elutal x összeget a kórháznak (biztosan működtetnek valami alapítványt). Tudom azt is, hogy nem a beteg dolga lenne "összedobni" a pénzt, meg hát ugye tb-t is fizetjük :), és az sem biztos, hogy pont arra költik, amire szánjuk, de talán egy formája lehetne a támogatás és az elégedettség kifejezésének.

macska69 2011.08.11. 08:08:44

@El Visco Stello: olyannyira igazad van, hogy pár napja beszéltem valakivel, aki Budapestről utazott oda az ötéves kisfiával, mert egyedül ott van olyan kezelés és ott van támogatás a kezelésre. Jó dolog, hogy van egy pontja az országnak, ahol biztos a segítség. A szépséghiba viszont az, hogy a betegnek is és az orvosnak is Bp-ről kellett odautazni, ott kinyomtatták a számítógépből a leletet és a receptet, aztán mindenki indult vissza. Negyedórás "irodai" betegellátásért mindenkinek iszonyatos utiköltséggel, rengeteg idővel kellett számolnia. Biztos lesz erre is megoldás, de egyelőre ez még így van. Na de ne akarjak már belekötni valamibe mindenáron..., igaz?

macska69 2011.08.11. 08:12:31

@VaTi: csak én nem vettem le agyilag a wifit...

El Visco Stello (törölt) 2011.08.11. 09:06:10

A wifivel kapcsolatban nem biztos, hogy egyszerű figyelmetlenségről, vagy adminisztrációs problémáról van szó. Van Budán egy itézmény, ahol az éjszakai/hétvégi ügyeletet vállalkozás látja el(bérli az infrastruktúrát). Természetesen a vállakozásnak nincs hozzáférése a kórházi hálózathoz. Ezért ők wifit telepíttettek maguknak, amihez viszont a kórháznak nincs jogosultsága. Így aztán nem is tudja betegei rendelkezésére bocsátani, mert még a jelszót sem tudja.
Ez csak egy lehetséges magyarázat, még számtalan ok lehet.

ccke 2011.08.11. 10:56:00

@El Visco Stello: húha, ez nagyon egyszerűnek és költséghatékonynak hangzik. és az ügyeletes orvosok nem is látják a bennfekvő betegek adatait, vagy ahhoz a rendszerhez azért hozzáférnek(medworks, medsol)

ondol 2011.08.11. 11:02:57

@ccke: Ismerek ilyen rendszert. De a wifit használó eü. cég nem fektet beteget:-)

Vannak kapcsolódó modulok, amelyekkel van kommunikáció, hozzáférés, de csak ami megengedett, és szükséges.

El Visco Stello (törölt) 2011.08.11. 11:27:46

@ccke: A vállalkozás a területi orvosi ügyeletet látja el. Semmi közük a kórház betegeihez.
Bocs, félreérthetően fogalmaztam.

Irkutszk 2011.08.11. 12:24:28

@gerarda: Mert nem szálloda? Mert az orvosok-nővérek számára van, hogy a munkájukat elvégezzék és nem azért, hogy a beteg hozzátartozója ott töltögesse le az akármit? Mert az informatikus vigyáz a rendszer biztonságára, nem akar folyton vírusokkal bajlódni? Nagyon sok munkahelyen wifi van, hogy ne kelljen mindent-mindent bekábelezni, ott is mindenhol bárki számára hozzáférhetővé kellene tenni?

ccke 2011.08.11. 12:27:24

@El Visco Stello: Ok így értem, a kórház területén van a központi ügyelet, de más köze nincs hozzá.

doki27 2011.08.11. 13:16:44

A fenti intézetben van wifi hozzáférés a betegeknek és a hozzátartozóiknak is, valóban jelszóval védett, de azt a nővérek kérésre megadják!!! Minden kórteremben van UV lámpa is, de azt ha van bent beteg nem használják, csak a beteg távozása után a kórterem fertőtlenítésekor.

gerarda 2011.08.11. 13:31:27

Nos, akkor rosszul tudtam. Megkövetem őket. Legalább kijavítottak.

prolee 2011.08.13. 09:47:10

A kórház nem szálloda, ezért az eü. ellátás minőségét nem a körülmények alapján ítélem meg. Sőt!Kifejezetten kiráz a hideg a magánintézményekben tapasztalt "műnyájasságtól".
Engem nem érdekel, hogy rongyos-e a lepedő, számomra az a fontos, hogy szakmailag a legjobb legyen az orvos és a honi lehetőségekhez képest a legjobb legyen a felszereltség. Ez az elvárásom egy eü. intézménnyel szemben.

OFF! Tudtommal a wifi védelmének éppen az lenne a lényege, hogy a jelszót csak egy jól behatárolható jogosulti kör ismerje, tehát azt normális esetben nem adjuk meg a széles nyilvánosságnak, aki 2-3 napig megfordul az intézményünkben.

Droidfigyelő (törölt) 2011.08.16. 17:39:58

@prolee:

Tök igaz a kórház nem hotel analógia, de a gyűrött lepedő egy bizonyos idő után (kb. 2 óra) kínszenvedés a fekvő betegnek. Úgyhogy marhára nem mindegy, min fekszik az anyád, apád, és majd min fekszel te is (bocs, de mindannyiunkra ez vár, rám is.)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása