Órákig szenvedett a törött kezű kisfiam

2011.08.07. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Tisztelt Praxis blog!


Amolyan méreglevezetésnek szánom a levelemet, mert még most is alig látok a méregtől, ha visszagondolok a májusban történtekre. Kisfiam, aki 6 és fél éves kint játszott a játszótéren a bátyja felügyelete alatt, aki 16 éves. Heti egy-két alkalommal szokta ő vinni a játszótérre, megbízható fiú, csendes, jó tanuló, teljes bizalmunkat élvezi. Sajnos a kicsi ezúttal szokottnál is aktívabb volt, rohangált, mint máskor, de mivel nagyon csúszott a játszótér melletti beton, megtörtént a baj. Elcsúszott és a karjára esett rá. Persze egyből elkezdet keservesen sírni, a nagy próbálta csitítgatni, de látszott, hogy nagyobb a baj, nem csak egy pici zúzódásról van szó.

 

 

Egyből hívott a nagyobbik fiam mobilon, hogy baj történt. Mondtam, hogy ne aggódjon, sietek. Épp dolgoztam, de ez nem jelentett akadályt, ott voltam 25 perccel később, közben telefonáltam a mentőknek is, de ők azt mondták, hogy nem tudnak kijönni, vigyem be a legközelebbi kórházba. Nem igazán voltam rá felkészülve, hogy elutasítanak ilyen esetben, amikor egy kisfiú szenved balesetet, de nem volt idő vitára.

 

Odaértem a fiúkhoz, a kicsi még mindig sírt. Nagyobbik fiamat haza küldtem, a kicsit próbáltam én is megnyugtatni, de megállás nélkül sírt szegény, nagyon rossz volt azt látni, hogy nem tudok segíteni, nem tudom a fájdalmát csillapítani. Úgy gondoltam, hogy eltört a karja, később kiderült, hogy ez valóban így is történt. A kicsit beültettem a kocsimba és siettünk a kórházba.

 

Amikor odaértünk leültettek minket a folyosóra, a gyerek közben még mindig sírt én meg kezdtem elveszíteni a türelmemet. Ott ültünk három órát, közben mintha levegőnek néztek volna bennünket,. Egy síró kisfiú törött karral úgy látszik senkit nem érdekelt. Amikor vagy másfél óra után megkérdeztem, hogy tudnának e segíteni a fiamon, mert nagy fájdalmai vannak, le lettem hurrogva, hogy ne türelmetlenkedjek, majd sorra kerülünk. Így hát vártunk tovább.

 

A 3 és fél, majdnem 4 óra várakozást követően, egyébként már este 9 környékén odajöttek hozzánk és elég bunkó módon közölték, hogy nem tudnak csinálni semmit a kicsivel, vigyem át egy másik kórházba.Ekkor már nem láttam az idegtől, de még mindig higgadtan, majdnem kedvesen kértem őket, hogy mondják meg hova vigyem (mert ők vinni sem tudták),illetve kértem őket, hogy a gyereknek legalább egy rohadt fájdalomcsillapítót adjanak. Közölték, hogy majd kap a másik helyen.Nos, itt elborult az agyam, de mégsem kezdtem el veszekedni, a kicsit felsegítettem a székről, visszamentünk a kocsiba és este ne 10 körül értünk oda a másik kórházba.

 

Én nem tudom, hogy van az, hogy egyik helyen olyanok az emberrel, mint ha egy darab majd megmondtam mi volna, a másikon pedig kenyérre lehet őket kenni. A fiamat nem hogy megvárakoztatták volna, hanem előrevették, kedvesek voltak vele, mondták neki, hogy nyugodjon meg, nem fáj már sokáig. A röntgenezésnél már nem sírt, és végül minden jól alakult. Miért nem lehetett volna megspórolni nekünk egy csomó várakozást, a kicsinek egy csomó felesleges fájdalmat?

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macska69 2011.08.07. 06:19:51

Remélem sikerült a bejegyzés írójának levezetni a mérgét. Velem is történt ilyen, órákig tartó várakozás után áttanácsoltak egy másik kórházba, nem szóltam egy rossz szót sem, de látszott rajtam, hogy abban a pillanatban szétpukkadok, úgyhogy ezt megelőzendő hozzátették azt is, hogy azért menjek át, mert itt minden orvos a műtőben van és még csak sejteni sem lehet, hogy mikor szabadul fel egy, aki megvizsgál, ellát vagy akármi, de ha úgy döntök, hogy mégis órákig itt várakozok inkább, akkor természetesen el fognak látni. Megértettem. Átmentem -vittek- a másikba. Mérgesen. Aztán nálam is jól alakult, mint a fenti történetben.
Ha egy hatéves kismuki órákon át folyamatosan sír, akkor tényleg nagyon fájhat, remélem azóta már a gipsz is lekerült és az egykor törött kismancsával tovább zsiványkodik a játszótéren.

uni1002 2011.08.07. 08:14:31

Egy törött lábú rokonomat 100 métereket sétáltatták fekvőgipszben. Többször úgy kaptam el, amikor a kórházudvaron össze esett volna a fájdalomtól.
Ez Magyarország...
Most olvasom, hogy Mr. Bean F1-es kocsiját összetörte, és a kórházat tolókocsiban hagyta el.
Ez nálunk nem fordulhat elő. Nincs tolókocsi...
Most olvasom, hogy a mentős betegszállítást "megszigorították", mert állítólag egyesek taxizásra használták a szolgáltatást.
Nem baj, a frissen műtött majd valahogy hazaszédeleg magától.

apoló 2011.08.07. 08:22:36

Már megint ezek a hozzátartozók. Mindig követelőznek, meg elvárásokat támasztanak ez eü személyzettel szemben, ahelyett, hogy otthon diagnosztizálnának, és megkezdenék a gyógyítást, hogy ezzel is tehermentesítsék a nagyon leterhelt eü személyzetet. Hát milyen dolog ez, kérem?

Okusaba 2011.08.07. 08:29:36

Szokták mondani, hogy az az igazi gyerek aki legalább egyszer eltörte valamijét. Hát most megvolt. Alapesetben egy normál kéztöréshez nem kell mentő. Fáj, a gyerek megijed, de sok múlik az anyukán is. Tudom, jómagam is törtem el a kezem, a gyerekem is, sőt a családban mindenki átesett rajta. Nálunk a recept, gyereket megnyugtatni, vizes borogatás és irány az orvos.
A várakozás, hát már megint az a fránya kommunikáció. Ha néhány jó szó nélkül 3-4 óra várakozás után elküldenének egy másik kórházba, hát én bosszús lettem volna.

SusanneF 2011.08.07. 09:45:26

Sajnálatos,felháborító.
Ilyenkor gondolom,hogy a megvárakoztató embereknek biztos nincs se unokája,se gyereke,mert mit szólnának,ha másik intézményben velük történne ilyen???
Megeshet.
Anyuka,nyugodj meg...!
Örülök,hogy nem hibáztattad a bátyust,ő nem tehet semmiről-ilyen lehet,bárki is van mellette.
Jó,hogy műteni nem kellett...
Az én egyik lányom 7 évesen törte karját-biciklivel elesett-kb. 3 hete volt rajta a gipsz,amikor kaput festett vele...:)

SusanneF 2011.08.07. 09:46:50

Talán ha lenne az emberben ilyenkor annyi higgadt6ság,hogy az első óra után nyugodtan megkérdezi,meddig kell még várni?Ha nem szeretnék még órákat,hova menjek?
Vagy?
Kinek mi az ötlete ilyen helyzetre...?

Dr.laikus PhD 2011.08.07. 09:53:19

@SusanneF:

Nekem az jut eszembe, hogy a mentő azt a kórházat mondja ahová menni kell, nem a legközelebbit.

Azt hittem régen volt már, de ezek szerint még most is előfordul.

qbr 2011.08.07. 10:55:13

Az, hogy váratták őket, és nem mondták meg, hogy máshová kell menni, kifejezetten ronda dolog, megérdemeltek volna néhány keresetlen szót, és dicsértetet érdemel az anyuka önuralma, hogy mégsem tette.

Viszont:
- sürgősségi ellátásban rangsorolni kell, és a kéztörés az bizony hátrébb sorolódik, legyen szó akár egy 6 évesről. És ilyenkor várni kell.
- Feljebb is írták azt is, hogy kéztöréshez nem kell mentő, szóval a mentő-diszpécser abszolút helyesen járt el, lehet, hogy ezzel sikerült megmentenie egy másik gyermek életét, aki viszont súlyos balesetet szenvedett.
- Nem értek hozzá, de úgy gondolom, hogy egy kéztörés pontos diagnosztizálása előtt nem túl szerencsés fájdalomcsillapítót adni, mert elfedheti a tüneteket

phoboss 2011.08.07. 14:38:49

Szegény kisfiú, ez a várakoztatás és végül elküldés kegyetlen dolog volt vele szemben, amikor ekkora fájdalmai voltak. Ha nem is tudták ellátni ki tudja milyen okból, annyit meg kellett volna tenniük, hogy szólnak a szülőnek, hogy valószínűleg ilyen meg ilyen okokból órákat kell várni, ha nem akarnak, x kórházba menjenek át.

ondol 2011.08.07. 16:12:44

@SusanneF: Ahol lakom egy kórház van. Ha várni kell, akkor várunk.
Baleset esetén több órán át is műthetnek az orvosok, és ezt a várakozóknak meg is mondják. Semmi ötletem sincs arra, hogy a fővárosban hova fussanak a betegek. Vidéken ülnek a seggükön, és várnak:-)

gld 2011.08.07. 19:39:42

A várakoztatás azért kicsit durva... Egy felnőttel ezt meg lehet értetni, de egy 6 éves gyerekkel, akinek fájdalmai vannak nehéz. Főleg, hogy a szülő sem tudja, miért, és meddig kell várni, és hogy egyáltalán van-e értelme...

@qbr: "- Nem értek hozzá, de úgy gondolom, hogy egy kéztörés pontos diagnosztizálása előtt nem túl szerencsés fájdalomcsillapítót adni, mert elfedheti a tüneteket"

Én sem értek hozzá, de a fájdalomcsillapító szerintem nem fed el semmi olyan tünetet, ami a diagnózis szempontjából fontos :) A RTG attól még mutatja a törést. Szerintem lehetett volna adni a gyereknek fájdalomcsillapítót... miért szenvedjen, ha nem muszáj?

Szóval összefoglalva: valami magyarázatot azért adhattak volna Anyukának, és még ha nem is ott látták el a gyereket, egy fájdalomcsillapítóba senki nem halt volna bele...

serfecs (törölt) 2011.08.07. 19:55:07

Ez durva, de azért az is kérdés, hogy milyen eseteket vettek a kisfiú elé. Mert egy kéztörés, bár fájdalmas, azért nem veszélyes sérülés.
A kisfiú valószínűleg anyuka idegességét vette át és azért sírt; ezt támasztja alá az is, hogy a röntgenben egy csapásra megnyugodott.

gld 2011.08.07. 20:00:43

@Panni75: Én nem kétlem, hogy súlyosabb eseteket vettek előre, vagy éppen operált az ügyeletes orvos, de csak annyit kellett volna mondani Anyukának, hogy bocsi ez van, ha gondolják, menjenek át ebbe és ebbe a kórházba. De nem 3 óra után...

gld 2011.08.07. 20:04:02

Nemrég Anyukámat kísértem el a sürgősségire. Volt ott egy idős néni, akinek a sérve miatt meg kellett várnia az ügyeletes sebészt. Éppen operált, így hosszúra nyúlt a várakozás. De az őt ellátó sürgősségis orvos elmondta, hogy mi a helyzet, sőt, amikor az ideje engedte, mindig kijött a nénihez a váróba, és elmondta neki, hogy állnak a dolgok :) Lehet ezt így is.

jágör68 2011.08.07. 20:26:46

Nemtom mi ez a nagy háborgás.
Most itt a hanyatló Nyugaton látom, hogy 6 órán belül operálandó combnyaktöréseket simán elraknak másnapra.
És nem ám 0 járulékot fizetnek vagy 5.100 Ft- ot....

2011.08.07. 20:37:26

Le a kalappal a posztoló előtt: "Amolyan méreglevezetésnek szánom a levelemet, mert még most is alig látok a méregtől, ha visszagondolok a májusban történtekre.".

szilo1 2011.08.07. 20:58:47

1.Töréshez nem kell mentő.
2.Fájdalom csillapítót nem adhatnak ha nincs felvéve osztályra.
3.Anyuka dolga lett volna megnyugtatni a gyerkőcöt.
4.Otp-be is várunk meg mindenhol órákat,az eü-be meg még kevesebb ember van.
5.az viszont köztudott,hogy egyre agresszívabbak a nővérkék meg orvosok.
Szerintem

maim 2011.08.07. 21:58:32

@szilo1: 2-es pont:ez milyen hülye szabály?
A törés ugye fáj?Nobel békedíjat adnék annak az anyukának,aki megnyugtatja törött kezű hatévesét,akivel nem minden nap történik ilyen dolog.
4.pont Az Otp-be szívesen várok,főleg ha pénzt kapok.Törött kézzel nem szívesen várok.
5.Agressziv eüssel nem lehet mit tenni,
amit meg lehet,azt nem etikus,de egyes
népcsoportok megteszik.

qbr 2011.08.08. 06:50:02

@gld: és ha nincs törés, és így a rtg. sem mutathat semmit? ;)

Laliath 2011.08.08. 07:16:54

Nem kommunikálni a várakoztatás okát, ha az órákat jelent, komoly kommunikációs hiba. De azt hiszem, ezt már sokszor, sok poszt alatt kitárgyalták.

Viszont kéztöréshez nem hívunk mentőt, mert nem indokolt. És sajnos valóban nem jó ötlet vizsgálat előtt fájdalmat csillapítani, mert a törésen kívül is sok minden lehet még, és abban az esetben sokat elárulhat a fájdalom.

Borcsika 2011.08.08. 07:24:47

Bokaszalag szakadással 4x járatták meg velem a 3 emeletet a székesfehérvári rendelőintézetben, mert elsőre nem lett jó a röntgen. addigra más a bokám akkora volt, mint egy vödör, maja a doki közölte az ajtóból, anélkül, hogy megnézte volna a rötgent, hogy borogassam.
másnapra már nem láttam a fájdalomtúl. protekcióval sportkórház, ahol annyit kérdezett a sebész, hogy ettem-e már aznap. szerencsémre nem, úgyhogy 2 óra múlva már kifelé toltak a műtőből. nem akarom megtudni, mi lett volna, ha nem kerülhetek ilyen gondos kezek közé.

serfecs (törölt) 2011.08.08. 09:10:49

@Borcsika: ebben az a durva, hogy röntgen a szalagszakadást is kimutatja, csak éppen közvetetten és három irányú felvétel kell hozzá. Szokásos két irányú felvételt megnézi egy nemtörődöm sebész, törés nincs, hazaküld.
Nekem anno úgy kétirányú alapján már gyanús volt a radiológusnak, ezért visszahívtak és már fekvőgipszben mentem haza.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.08.08. 22:47:33

@jágör68: semmilyen evidence based study nem bizonyítja ezt a 6 órán belüli ötletet, ez manninger találmánya és semmivel nem tudja bizonyítani bár jó ötletnek tűnik.
egyszerűen a pauwels II-III és a Garden III-IV töréseket protetizálni kell, a többi típust meg csavarozni akkor amikor pihent a sebész, ezt persze lehet még fokozni a fej vérellátását felmérő vizsgálatokkal, de ezen a 6 órás elméleten már csak nevetnek külföldön

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.08.08. 22:52:20

@Panni75: először is a külboka szalag szakadások modern kezelése manapság vagy műtét ( ha mind a 3 elszakad) vagy aircast erre a gipsz malpraxisnak számít.
a syndesmosis szakadására meg kötelező a műtét bármilyen más megoldás bármilyen életkorban abszolút hiba.
akkor milyen bokaszalag szakadásodat is tették gipszbe?
egyébként a 3 irányú bokaröntgen + összehasonlító ellenoldali a syndesmosis szakadását mutatja ki közvetve, a külbokaszalag szalag szakadására egy (supinatios) stressz felvételből lehet következtetni. fölösleges 3 irányt csinálni, mi nem csinálunk soha, csak éppen az oldalirányú mellé nem AP-t hanem 20 fokban beforgatottat csinálnak ( a 3. irányt)

serfecs (törölt) 2011.08.09. 08:55:10

@csak néha benézek ha marhaságot látok: "akkor milyen bokaszalag szakadásodat is tették gipszbe?"
A 15 évvel ezelőttit. Bár gondolom, a kérdésed inkább arra irányult, hogy miért. Nos, ezt a kollégáidtól kérdezd meg, akik anno gipszbe tették. Nem én kértem ugyanis, hanem ők állították, hogy ez a protokol. Vagy kétségbe kellett volna vonnom a szaktudásukat? Az nagy hiba lett volna, azt hiszem...

Én nem tudom, mim szakadt el, azt tudom, hogy 2 irányú röntgen lelete "bokavilla tágabbnak imponál" volt és ez alapján csináltak újabb felvételt.

Úgy érzem, kötözködsz, csak nem értem, hogy a lábam begipszelésével van bajod, vagy velem, vagy a világgal...

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.08.09. 15:54:58

@Panni75: megkérdeztem, hogy külboka vagy syndesmosis szakadásod volt, mind a kettőt kapitális hiba gipsszel kezelni de a syndesmosis szakadást abszolút katasztrófa, ugyanis soha nem gyógyul meg gipszben.
a tágabbnak imponáló bokavilla syndesmosi szakadásra utal, ennek a korrekt kezelése, narkózisban röntgenképerősítő alatt stressz teszt, nem az, hogy egy teljesen alkalmatlan gipszet teszek rá.
nem kötözködöm én, csak nagyon dícsérted az ellátásodat én meg rávilágítottam, hogy az teljesen hibás volt, mert ha ennek a kezelésnek ellenére tudod használni a lábad akkor nem volt syndesmosis szakadásod, tehát hiába gipszeltek be és hiába tettek ki trombózis veszélynek

serfecs (törölt) 2011.08.09. 16:03:30

@csak néha benézek ha marhaságot látok: persze és köszi meg minden, csak ez a "akkor milyen bokaszalag szakadásodat is tették gipszbe?" kicsit provokatívnak tűnt.
És igen, dicsértem, mert akkor ez ott profinak tűnt, és tényleg mi alapján vontam volna / vonnám kétségbe az orvos szaktudását?

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.09. 16:07:30

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
szia:)
nekem volt ilyen, megműtötték, begipszelték. a nőgyógyászomnak ugyanez volt, neki csak gipszet adtak.
kb 15 éve.
akkor se értettem...

mondjuk az vicces volt, hogy begipszelt lábbal megyek a begipszelt lábú nőgyógyászhoz:D

csak néha benézek ha marhaságot látok 2011.08.09. 20:22:41

@Panni75: nem kell kétségbe vonni esetleg ki kell kérni mások véleményét is, olyanokét akik olyan helyen dolgoznak ahol figyelembe veszik, hogy mit fejlődött a tudomány és nem ragaszkodnak a hős tudósaink által az ötvenes években kifejlesztett módszerekhez
@Babette_: a syndesmosis tartja össze a bokavillát, ha elszakad a bokavilla instabil lesz, a gyógyítása 1-2 állítócsavar 8 hétre, a gipsz nem ad megfelelő stabilitást
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása