Vizsgaalanynak tekintették a kislányomat

2011.08.03. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

A kislányom most 22 hónapos, és 3 hetes volt amikor egy kisebb refluxbetegség miatt kerültünk kórházba. Nem beszélve egy első gyermekes kezdő anyuka aggodalámról, és félelmeiről elég nehezen dolgoztam fel azt, hogy máris kórházban kötöttünk ki, de a sokkhatás akkor ért amikor megtudtam, hogy a párom nem jöhet be a csecsemőosztályra, tehát állj a lábadra teljesen egyedül éjjel nappal, majd amikor szétnéztem az üvegkalitka jellegű kórteremben akkor ért a legnagyobb döbbenet, mert két másik kisbabával osztoztunk a szobán akiknek nem voltak, vagy nem akartak lenni hozzátartozóik.

 


Az egyik valami súlyos születési rendellenességgel született, mert a bőre szinte zöld volt, és púp volt a hasán, és a fején. A másik kisbaba sajnos vízfejű volt, és a legőszintébb anyai szeretettel mondom, hogy az én pici lányom refluxa is tragédia volt számomra, nem még hogy két ilyen szenvedő kicsi lényt is megpróbáljak elviselni, mert a szívem szakadt meg látni őket szenvedni. Szóval a kezdeti sokk után megpróbáltam a kislányom mielőbbi javulására koncentrálni, és minden mást kizárni. A helyzet itt is az volt, kaptam egy széket, sehova semmit nem pakolni, a földre se!


Takaró nem járt a kislányomnak, és olyan ágyba került, hogy a matrac, és rács közé beszorulhatott ha nem figyeltem oda. Szóval félálomban is csak figyeltem, nehogy baja essen, de szerencsére a másik szobából is figyelt egy anyuka, ha én épp nem vettem észre. Éjjelre kaphattunk matracot, de olyat amin épp előző este ki tudja ki fekhetett. Azt hogy éjjel nappal egyedül csak én lehettem bent a kislányommal nagyon, de nagyon kimerítő volt, még mosdó sem volt a közelben, tehát igyekeztem arra hogy minél kevesebbet kelljen menni és akkor ha épp édesanyám le tudott vltani a munkája után egy fél órára, hogy el tudjak menni letusolni, rendbe tenni magam.


A férjem is nagyon nehezen viselte azt hogy nem jöhet oda be, csak mi mehettünk ki hozzá a folyosóra. Ezt a helyzetet egy napig voltam hajlandó elviselni és utána felszabadult VIP szobába kértem magam, s fizettem a kényelmünkért. Második látogatásunk a kórházban Dóri 8 hónapos korában volt, akkor már gyakorlottan hálózsákkal felszerelkezve indultunk magas lázzal a kórházba. A helyzet most sem volt jobb. Sajnos nem jókedvünkből kerülünk kórházba, és igyekeztünk a szobatársakkal egymás segíteni amennyire csak lehetett.


A nővérek itt is változatosak voltak, sosem értem meg, hogy 5 órakor miért kell felverni az anyukákat a földről, és ezzel a gyerkőcöket is felébreszteni. Természetes, hogy reggel a vizitre mindent el kell pakolni, de nem 5 órakor van vizit. . . A nővérek hozzáállása néha érdekes volt a dologhoz, mert mi azért maradtunk + egy napot, mert elfelejtettek pisitasakot adni, hogy a kislányom vizeletét elellenőrizzék, és csak délután jutott eszükbe amikor már nem volt labor. Emiatt maradtunk még egy napot, és majdnem még egyet, ha én nem megyek el a patikába, és nem veszek tasakot, és nem gyűjtöm össze a vizeletet az ölemben ülő kislányomtól akinek épp az infúzió is csepegett.


Ami a biztosítékot nálam kiverte az az, hogy az én 39 fokos lázzal küzdő kislányomat vizsgaalanyként elvitték hogy a vizsgázó újra elvégezze a betegfelvételt ami egy merő ordításból állt a lányom részéről.


A kórházi negatív élmények nálunk hónapokig megmaradtak sajnos, és nehezen álltunk vissza a kerékvágásba, de szerencsére a kislányom nem beteges így remélem nagyon ritkán leszünk a kórház vendégszeretetében részesek. Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikerült az írásom, de sajnos nekem is csak negatív tapasztalataim vannak, de mint optimista ember hiszem, hogy több a kedves, és elhivatott nővér/orvos, és én csak egy rossz pillanatot kaptam el. Mondom ezt azért is, mert ahol szültem ott ilyet nem lehetett tapasztalni, csak kedves türelmes emberekkel találkoztam.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2011.08.03. 07:33:17

Én nagyon megértem Önt, hogy nem szeret kórházban tartózkodni, de semmi tragikusat nem látok a történtekben. Férfiember nem tartózkodhat olyan helyen, ahol idegen hölgyek öltözhetnek-vetkőzhetnek, szoptathatnak, tejet fejhetnek stb.
Hát igen. Ki tudja, ki aludt már azon a matracon, amit felkínáltak, de beláthatja, hogy nem adhatnak új matracot mindenkinek.
Az éjszakás nővér nem adhat át disznóólat a nappalosnak. 6-kor van váltás, addigra rendbe kell vágni a betegeket, az osztályt.
Az szomorú, hogy nem választhatta meg a betegtársakat és Önnek ufók jutottak.
Amiatt ne aggódjon, hogy egy 3 hetes baba feje beszorul az ágyrácsba.
Oktató kórházban olykor előfordul amit leírt. Örüljön neki, mert ilyenkor rendkívül körültekintőek és még olyan dolgokra is fény derülhet, amire egy hétköznapi vizsgálat során nem. (egyébként vizsgaalany a vizsgázó volt, önök csak vizsgálati alanyok lehettek)
Ami szomorú, az az eszközhiány, vagy figyelmetlenség a vizelet gyüjtővel kapcsolatban.

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 07:35:33

Ez az éjszakai táborverés kiveri nálam a biztosítékot.

Anyának lenni azt jelenti, hogy jó esetben a szülés előtt felnőtté is válunk.

Férj miért nem mehetett be? Miért a nagymamának kellett felváltani?

Gyereket akkor viszik el oktatni leendő orvosokat - mert ugye enélkül miből is tanulnának - ha a mama beleegyezik. Felvételnél az erről szóló nyilatkozatot alá kell írni, vagy nem. Csecsemő esetén ott lehet anya, hisz a vizsgálatnál is ott lesz. Kórházban nem tépik ki anyuka kezéből a gyermekét, hogy elvigyék kínozni.

Gratulálok, életben maradt a gyermek, főleg, hogy anya élte túl. :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.08.03. 08:03:55

"Éjjelre kaphattunk matracot, de olyat amin épp előző este ki tudja ki fekhetett. "
Én tudom. Egy anya, akinek a csöppsége ott feküdt a kórházban.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.03. 08:06:58

bos, hogy ilyen korán offolok:
van itt még valaki orvos, aki ért a traumákhoz? kérdeznék egyet "sürgősen"

adamantium, radiologus? vagy valaki...?

plssss.....

SusanneF 2011.08.03. 08:10:09

Szerintem volt már egy teljesen ilyen poszt....véletlen lenne?
Anyuka reméljük,túl teszi magát a történteken,ennél rosszabb is történt már anyával és gyermekével....

macska69 2011.08.03. 08:35:34

Egy nőből, ha anya lesz, minden normát felülír a gyerekéért érzett felelősség. Bárkit és bármit megtámad, aki vagy ami veszélyt jelenthet (szerinte) a gyerekére nézve, akár tettekben, akár mulasztásban nyilvánul az meg. Megértem az anyukát. De azt nem, hogy miért vált divattá ez az "éjjel-nappal a gyerekem mellett akarok lenni". A baba állapota nem indokolta -hálistennek- a 24 órás felügyeletet, nyugodtan elmehetett volna anyuka pihenni, enni, mosdani. Pihentebben, felfrissülve talán nem is látta volna olyan gonosznak a körülményeket, a történet szereplőit sem.

macska69 2011.08.03. 08:39:22

@macska69: na jó, azért marasztaljuk el egy kicsit a mulasztás miatt a nővéreket is.

qbr 2011.08.03. 10:01:52

jaj.

Csak erre az egyre:
"Takaró nem járt a kislányomnak"
Csak én gondolom úgy, hogy 3 hetes újszülöttet nem szabad takaróval altatni, mert kapálózás közben véletlenül a fejére húzhatja a takarót? Vagy ez tévhit az én részemről?

Laliath 2011.08.03. 10:20:10

@qbr:
szerencsésebb, ha a kicsi hálózsákban alszik. Már HA alszik benne. Amennyiben nem tűri, akkor marad a takaró.

Azt viszont szívesebben vinnék be otthonról. Ez posztbeli anyukánál azért érdekes igazán, mert az baj, hogy ki tudja ki feküdt a matrackáján, de a babának jó lett volna a ki tudja kit takargattak be vele takaró? (Igen, kötözködök, mert csak...)

A vizeletgyűjtő zacsis fiaskót leszámítva semmi zokon vehetőt nem találtam a posztban.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.08.03. 10:43:30

@qbr: És ezt csak most mondjátok?????? 4 felnőtt gyerek után, most kell megtudnom, hogy nem szabadott volna őket betakarni takaróval?????
Most megyek a rendőrségre és feljelentem magam kiskorúak veszélyeztetéséért.

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 10:52:20

@batgirl:

Kórházról van szó, ahol nem egy babára ügyel egy nővér. :))

Otthon amit elvisel a babóca.

Enyimek semmit. Jó meleg rugdalózót. :)

El Visco Stello (törölt) 2011.08.03. 11:12:12

A takaró csak arra jó, hogy a szülő azt lesse, mikor rúgja le magáról a gyerek és állandóan takargassa. A szülő nyugodt pihenése kilőve. Megfelelő hőmérséklet esetén a hálózsákot tudom javasolni tiszta erőből.

mákonya 2011.08.03. 11:26:45

Gonoszkodom, de a VIP szobában is feküdt már megelőzően valaki abban az "ágyikóban". :-)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.08.03. 11:27:36

@El Visco Stello: már késő, akármit is javasolsz:)
Amúgy meg volt hálózsák is egyiknél-másiknál..

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.08.03. 11:28:47

@mákonya: de annak legalább volt pénze vip szobára, tehát VALAKI volt:) Tudod, az egyik politikusunk is megmondta, kinek mennyi van, annyit ér..

mákonya 2011.08.03. 11:30:52

@batgirl: Hát "ők" annyit is érnek csak nem úgy, ahogyan gondolják magukról. ;-)

mákonya 2011.08.03. 11:34:47

@batgirl: Erről mindig eszembe jut egy kedves ismerős, akinek költöztető cége volt, halottam tőle történeteket, hogy egy némely "úrinép" mennyire tiszta vagy mégsem annyira. :-)

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 12:04:38

@mákonya:

Mit mondott volna ha takarító cége van?

zagadka 2011.08.03. 12:09:43

@El Visco Stello: " ...Én nagyon megértem Önt..." Nem, egyáltalán nem értette meg.
"...Örüljön neki..." Hát nem örült neki. Kizárólag az Ő véleménye a mérvadó. Minimum illett volna beleegyezést kérni.
"...ilyenkor rendkívül körültekintőek és még olyan dolgokra is fény derülhet, amire egy hétköznapi vizsgálat során nem..." Értem én. Csak azon csodálkozok, hogy le is van írva.

mákonya 2011.08.03. 12:13:40

@Dr.laikus PhD:
Azt nem tudom, de pl.: az ágy mögött talált "tárgyakból" ítélve nem sok jót. :-)

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 12:21:19

@zagadka:

Te ezt hogy képzelted?

Mikor felveszik, akkor kitölt egy nyilatkozatot ahol beleegyezik, vagy nem, hogy oktató kórház lévén engedi-e, hogy a gyermeke oktatás alanya legyen.

Aztán nem tépik ki a kezéből a három hetes babát, hogy az anya nélkül oktassanak. Tekintve, hogy leírta a gyermek hogyan reagált, jelen volt és azt kell hinnem bele is egyezett a procedúrába.

Eltelt több, mint egy év. Már reálisan kéne látnia.
Nem jó újszülöttel kórházban lenni, de ha már belekényszerül az ember lánya, akkor megtanul ápolni, valamint egy csomó dolgot amire otthon jön rá az ember az elsőszülöttjénél. :)

ma21 2011.08.03. 12:25:54

"Legnagyobb döbbenet, hogy másik két baba is volt a kórteremben ". Mi ebben a döbbenet, egy kórház nem hotel.Hol él némelyik ember??

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 12:27:40

@mákonya:

Ágy mögé dugták az elfeledett aranytömböt?

Ott ahol gyerek van az ágy mögött lehet kincsekre lelni, akkor is ha nagyon perecíz háziasszonnyal lakik.

Költözésnél pláne.
Nem az a takarítás ideje.
Ott csomagolnak, aztán söprés! :DD

zagadka 2011.08.03. 12:37:19

@Dr.laikus PhD: A beleegyezés feltételezés. A konkrét helyzet ellen azért még eshet kifogás.
Nem akarok a konkrét helyzet feltételezett körülményeinek elemzésébe belemenni. HA bele is egyezett, de akkor (MERT CSAK) meggondolta magát, jogos a tiltakozás. (Vagy jogosnak kéne lennie)

zagadka 2011.08.03. 12:42:31

Az eddigi posztokban mindig az elutasítás volt a leggyakoribb válasz. (Nem igaz; örüljön, hogy; ennyi pénzért; stb.) Sose a problémra ment a válasz, hanem ment a magyarázat, hogy ez nem is probléma. Vegyék már észre, hogy van jogunk a kritikához!

mákonya 2011.08.03. 12:45:24

@Dr.laikus PhD:
Nem kincsekről beszélünk, hanem pl.: használt eü. betétről és társairól, nem részletezném bővebben.

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 12:48:08

@zagadka:

Feküdtem klinikán.
Nem feltételezés, alá kell írni.

Ha meggondolja magát akkor nemet kell mondani.

Nincs feltételezés ez így működik.

2011.08.03. 12:51:13

@El Visco Stello: "Férfiember nem tartózkodhat olyan helyen, ahol idegen hölgyek öltözhetnek-vetkőzhetnek, szoptathatnak, tejet fejhetnek "
Budapesten az István kórházban 9 évvel ezelőtt a szülészeten egész nap bent voltak a látogatók, férfiak is. Se öltözni, se etetni nem lehetett nyugodtan. Ha jól hallottam, a mai napig így van. Ettől még ha lenne látogatási idő, persze nem egész nap, az apát nem lehet kizárni.

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 12:51:17

@mákonya:

Értelek én...
Alapvető etika, hogy nem beszélje ki a megbízóit!
Elég sokat fizetnek, hogy ne csodálkozzon semmin.

zagadka 2011.08.03. 12:52:58

@Dr.laikus PhD: Meggondolta magát.
A lényeg nem konkrétan ez, hanem a válasz, ami jött. A lényege ez volt számomra:Mit hepciáskodik, mikor jól járt, stb. Már megint egy hisztis p...a. Erre reagáltam.

macska69 2011.08.03. 12:53:20

Nálunk a hálózsák jött be és én. Azaz én mindig félhanyatt feküdtem, a mellkasomon-hasamon pedig ott szundikált babóca és egymást melegítettük, egyikünknek sem kellett takaró. És a világ legjobb érzése volt a pici, puha, meleg kis babuka a testemen. Fél évig így, aztán hálózsák és kb. másfél év után jött a takaró. El is ítéltek emiatt a családtagok, védőnő, de nekünk így volt jó. Olyan kötelék fonódott köztünk, hogy soha nem lazul, nem szakad. Ma is így csinálnám. Nyilván erre csak annak van lehetősége, akinek egy babicája van.

mákonya 2011.08.03. 12:53:54

@Dr.laikus PhD:
Ez is igaz, de attól még bizarr. :-)

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 13:00:16

@mákonya:

Két ember között semmi nem bizarr.. ;-)

EmpatiaTolerancia 2011.08.03. 13:08:06

"kisebb refluxbetegség miatt kerültünk kórházba."

Régen volt újszülöttem, de úgy vélem a baba csak bukott (esetleg többet, mint kortársai), és szó sem volt reflux betegségről.
Ráadásul reflux és reflux betegség közé nem lehet egyenlőségjelet tenni: az előbbi csak annyit tesz, hogy az étel visszafolyik, míg az utóbbi esetén már károsodott a nyelőcső. Ennek megállapítására én csak meglehetősen kellemetlen vizsgálatokat tudok elképzelni...
(Frappánsan úgy mondják, hogy
minden bukás reflux, de nem minden reflux bukás.)
Nem kórházzal. orvossal kellene kezdeni ilyenkor, hanem vigyázni, hogy a baba ne szopjon egyszerre túl sokat. Ha mohó, akkor esetleg mesterségesen lassítani a tempót. Ha mindez hatástalan, akkor kell szakmai segítséget kérni.

"A kórházi negatív élmények nálunk hónapokig megmaradt"
Egy nyolc hónapos baba, akivel szerető édesanyja is ott van, nem kellene, hogy hónapokra kiható negatív élményeket szerezzen. Inkább arról lehet szó, hogy a mamája hangulatát vette át.

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 13:08:11

@zagadka:

Ezt te gondoltad bele...

Ilyet senki nem mondott.
Elvárni azt kell amit lehet.
Amit nem, arról lehet írni, panaszkodni, csak nevetségessé válik, pláne ennyi idő után...
Ilyenek az adottságok.
Egy szegény ország századelőn épített kórházait a hetvenes években átalakították ami ma már szintén elavult.
Lehet a hátrányból előnyt is kovácsolni, pl. nem rinyálunk folyton hanem tesszük a dolgunk és gondolkodunk, tanulunk attól aki érti a dolgát, ha rosszkedve van, akkor mi vagyunk kedvesek - akkor is ha oroszlánanyukák vagyunk éppen - a gyerekünkért.
Mosolyra pofon még soha nem érkezett.

Ha meggondolta magát, annak hangot kell adni.

Irkutszk 2011.08.03. 13:11:35

"Azt hogy éjjel nappal egyedül csak én lehettem bent a kislányommal nagyon, de nagyon kimerítő volt, még mosdó sem volt a közelben, tehát igyekeztem arra hogy minél kevesebbet kelljen menni és akkor ha épp édesanyám le tudott vltani a munkája után egy fél órára, hogy el tudjak menni letusolni, rendbe tenni magam."

Szóval csak ő mehetett be... Hányszor hangoztatja, hogy egyedül mehetett csak be, aztán saját magát megcáfolja. Könyörgöm...!

A vizsgaalany státuszhoz pedig anyuka aláírta a beleegyező nyilatkozatot.

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 13:14:52

@EmpatiaTolerancia:

Egyet értek, de csak három hetes volt a baba.

Ezeket a kellemetlen vizsgálatokat nagyon-nagyon indokolt esetben végzik el, inkább megfigyelik a babát, a többi tanács és úgy ahogy írtad.

Ha tovább is fennáll a panasz és gyomorsav a bukás eredménye a síró, szenvedő babát még mindig csak megfigyelik, gyógyszerelik és csak végső esetben tükrözik.

Piri néni! Ez a Te területed. Segítsél.
Rokon babával tapasztaltak írom csak.

Irkutszk 2011.08.03. 13:19:07

@Turchi: Valamelyik nap láttam egy anyukát a buszmegállóban megetetni a kisgyerekét. A nagyobbik vette elő szépen a textilpelenkát és akció előtt takarta le az anyukája mellkasát meg a babát. Szóval azért meg lehet azt oldani, csak használni kell azt, ami a nyakunk felett nőtt.

zagadka 2011.08.03. 13:27:20

@Dr.laikus PhD: NEM! Kissé áthansúlyoztad a dolgot, már nem ugyannarról beszélünk.
DE a lényeg: Igen is vannak dolgok, amelyeket meg lehetne és kellene tenni. De ezek se történnek meg. Szépen elbújunk a pénz mögé, amíből állítólag kevés van. Csak ne látnám ugyanakkor az ésszerütlenséget és a pazarlást.
Most sajnos mennem kell-

El Visco Stello (törölt) 2011.08.03. 13:36:56

@zagadka: "Hát nem örült neki. Kizárólag az Ő véleménye a mérvadó."

Rosszul tudod. Ha levelet írt egy internetes fórumra, azt azért tette, mert kíváncsi mások véleményére is. Lehet, hogy még az enyémre is. Ne akard megfosztani tőle. Egyébként pedig én vagyok az utolsó ember a földön, aki az orvosi mundért védené. Én csak egyszerűen gondolkodok és nem csinálok problémát olyan dologból, ami nem probléma.

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 13:51:22

@zagadka:

Itt mindnyájan konkrét dolgokról írunk, szerinted te másra gondolsz.
Mire?

Konkrétumot ha írsz, hogy mit kellene az jó lenne. Az már valami, mert senki nem cáfolja azt, hogy némely dologban megy a bazarolás, máshol meg a nincs van.

Arra azért szeretnélek kérni, hogy az egészségügyről írjál, mert az ország állapotját és a kormányát nem itt fogjuk megváltani,

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 14:02:36

@Irkutszk:

A kórházak nagy részénél (most háromról vannak ismereteim, növekszik a család) az anyuka kitolja a bevásárló szatyrot a babával a családnak, ismerősnek, de a szobába nem mehet be látogató.
Nagyon helyesen.

Szoptatni és szopni tanuló, anyának babának nem való hangoskodó idegen társaság. Oda nyugalom kell és teljes figyelem.

2011.08.03. 14:13:34

@Irkutszk: Buszmegálló, egy alkalom. A kórházban ez 1 hét, reggeltől estig, és nem csak az etetés, hanem öltözködés, és megannyi kellemetlen dolog, hálóingben úgy fogolódni az ágyban, hogy a hátsódat ne a szomszéd férje nézegesse. Hidd el ,tapasztalat, nem a buszmegállóban láttam. És a nyakon felüli részt akkor tudjuk igazán használni, ha már voltunk ilyen helyzetben, és tudjuk, miről beszélünk.

ccke 2011.08.03. 14:32:23

A képzésünk legfontosabb részei a betegágy melletti gyakorlatok. A betegeknek ez sokszor lehet kellemetlen, fárasztó, ennek megfelelően, próbáljuk tiszteletben tartani őket, csak annyira macerálni őket, amennyire szükséges.
Gyerekeknél ez fokozottan igaz, és a vizsgálat általában hozzátartozó jelenlétében történik(ha van). Ha önállóan vizsgálunk, esetleg vizsga van, akkor meg biztosan ott a szülő, hiszen csak tőle lehet kérdezni.

Irkutszk 2011.08.03. 14:46:16

@Dr.laikus PhD: @Turchi: Ezekben tökéletesen egyetértünk, csak meg szerettem volna említeni ezt a példát is.

2011.08.03. 15:01:21

@Irkutszk: Arab országban láttam, van egy csak erre használatos formájú kendő, ami a mama nyakába van állandóan akasztva, és a baba fejét letakarva bárhol etetnek. Pont tegnap hallottam a rádióban, mennyire megosztotta a hallgatókat a nyilvános helyen való etetés.

serfecs (törölt) 2011.08.03. 15:02:35

@zagadka: nem látok problémát a posztban. Komolyan. Mi a posztoló problémája? Hogy más is feküdt a matracon? Hogy az ő túltengő hormonjai nem bírtak el két - feltételezetten - magára hagyott csecsemő látványával? Hogy egy medika megvizsgálta a gyerekét? Hogy nem mehetett be férfi egy olyan osztályra, ahol szoptató anyák vannak? És ezen többkörmondatos leírás végén kiderül, hogy mindezt a szörnyűséget egy napon át volt _hajlandó_ elviselni? Tehát egy napról és egy éjszakáról beszélünk.

SusanneF 2011.08.03. 15:11:00

@Dr.laikus PhD: Az én gyermekeimnek soha,semmi bajuk nem volt takarótól,sőt,az egyikük ma is őrzi immár 22 éves pokikáját/pokrócát/aminek az egyik csücske rongyosra lett gyürkészve...
Amikor az én akkor 1 hetes babámmal vissza kellett menni még 1 hétre a kórházba,vittük a pokrócát,és senki nem mondta,hogy nem lehetne használni,sőt,nekem megnyugvás volt,hogy vizsgálatoknál is arra fektettem rá...

SusanneF 2011.08.03. 15:12:45

@Panni75: Igen,én is így gondolom!
Még szerencsésnek mondhatja magát,mert volt pénze VIP szobára,amire ha valaki GYES-en van,nem futja.

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.03. 15:14:38

@mákonya: erre szokták mondani, hogy megvenném annyiért, amennyit ér, é eladnám annyiért, amennyinek gondolják magukat...

SusanneF 2011.08.03. 15:16:40

Én is szoptattam már sok helyen a babáimat,OTP-ben,padon a játszótéren,zenesuliban,stb.
Megoldható szinte mindenhol,hogy csak mi tudjuk,mi történik.
Azzal én is egyetértek,hogy gyermekágyas osztályon nincs helye férfiaknak,de még látogatóknak sem....

acidx 2011.08.03. 15:55:13

háát, anyuka sztorija nem győzött meg. az lett volna probléma, ha őt se engedik be, matracot sem kap, a gyerek se gyógyul meg... de szerencsére semmi ilyen nem történt, minden tuti patent. akkor mi szükség volt erre a posztra...? :/ nevetséges, hogy ezen pörög anyuka, hogy elvitte a gyereket a vizsgázó... akkor esetleg oka lenne a háborgásra, ha valami komolyabb dolgot gyakorolnak rajta,szerintem. de ez vicc kategória.

macska69 2011.08.03. 15:55:34

Lehet, hogy elvetemültnek tűnök, de én azokon az osztályokon, ahol olyan betegek fekszenek, akik fel tudnak kelni, nem engednék egyáltalán látogatást a kórterembe. Sipirc ki a folyosóra, étkezőbe, társalgóba. Sajnos elég sokszor kerültem már kórházba és mindig is zavart az a túlnyüzsgés, amit a hozzátartozók valósítottak meg. Egy kórházba azért megy az ember, mert beteg, minden és mindenki zavarja, gyógyulni akar. Főleg ez az egésznapos látogatási rend, hát ez kiborító tud lenni. Nekem kell feszengenem, ha kötést kell rajtam cserélni és a szomszéd ágyaknál ott ülnek a férjek, fiak, barátok, nekem meg ki kell kászálódni a takaró alól a kötésben, nyomorultan és ez nem biztos, hogy olyan látvány, amit szívesen megosztok idegenekkel. Még a betegtársakkal sem szívesen, hát még azok hozzátartozóival..
Amikor én szültem, nagyon helyesen még a babás folyosó is ki volt zárva a látogatásból, nyugodtan csoszoghattak ott a szült mamik, csak a társalgóban lehetett látogatót fogadni és ez mindenkinek nagyon jó volt.
Szoptatni, tisztába tenni lehet úgy is, hogy az ember arcára -aki akaratlanul is látja- mosoly ül és lehet úgy is, hogy csóválja a fejét, mert ezt itt és így "nem való". Szerintem az anyuka intelligenciájától függ, hogy melyik valósul meg.
A látogatásra vonatkozó nyafogásomat persze -hangsúlyozom- nem olyan betegekre értettem, akik nem képesek ellátni magukat és súlyos állapotban vannak. (Csak mielőtt kapok a csőrömre.)

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 15:56:45

@SusanneF:

1 éves kor után már természetesen nálunk is működött. Újszülöttként addig feszítette a lábával, majd megfulladt, hogy a hálózsák felejtős volt a takaró ugyancsak ugyanezért máshol kötött ki... :D

Később nálunk is az otthont helyettesítette a saját takaró.
Az én időmben még nem lehettem velük, csak jóval később, de akkor már "gyerekek" voltak nem babák.

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 16:03:02

@Irkutszk:

Tudom. Csak a felvetett gondolat egy másik vetülete volt....

mákonya 2011.08.03. 16:06:46

@Babette_: De kinek lehetne "őket" eladni? :-D

Irkutszk 2011.08.03. 16:14:19

@Dr.laikus PhD: Tudom, hogy tudod, hogy én tudom, hogy te tudod, stb :)

Hóvirág.

Dr.laikus PhD 2011.08.03. 16:19:57

@Irkutszk:

:)*

Megyek...majd este egy kicsit még.

Circus 2011.08.03. 19:01:28

@Babette_: próbáltam, nem veszik vissza. Használt.
Ki tudja, ki feküdt már benne előtte?

zagadka 2011.08.04. 11:07:29

@Panni75: Valóban, így is lehet mindezt látni. Mint magán személy lehet is ez a véleményed. Mint eű-s, nem.
Tehát az alap bajom az, hogy itt egyesek a saját munkájukat minősítik. EZ elfogadhatatlan. Az is elfogadhatatlan, hogy szigorú szakmai szempontokon túlmutatóan is próbálják megmondani a tutit, hogy mi is a dolguk.
Alapvetően az a kérdés, hogy mit is lehet ma elvárni az eü-től. Nem látom, hogy ennek tisztázása érdekében bármi történne. Itt orvosok részéről elhangzik számos vérlázító vélemény. Gyakorlatilag bármi megtörténhet kontrol és következmények nélkül.
AMíg alapvető kérdéseket nem teszünk legalább itt rendbe, addig a konkrét posztokon nincs sok értelme vitatkozni. Nincs viszonyítási alap ,a mihez mérhetnénk az adott szitut.
Igazából nem emlékszek olyan válaszra itt a poszton, amely érdemi lett volna, eltekintve néhány szigorúan szakmai kérdéstől. Bár abban is volt amikor ellntmondtak egymásnak, ani azért riasztó olyankor, amikor a könyvből kéne csak idézni.
A mindent lesöprő válasz:Nincs pénz. Pedig lehet, hogy csak kicsit elpazarolják. Láttam már ilyet.
Még senkinek nem jutott eszébe, hogy ennek a sok elégedetlen ember esetleg mond valami igazat. Olyat, aminek a meglétét nem lehet, nem is szabad pénz hiánnyal indokolni.

serfecs (törölt) 2011.08.04. 11:17:53

@zagadka: nem vagyok eü-s, tehát a véleményem teljes egészében laikus vélemény. Köszönöm, hogy megengeded, hogy legyen.

zagadka 2011.08.04. 11:21:42

@El Visco Stello: Ebben igazad van. De! Amit írtál inkább hangzott verdiktnek, mint (1) véleménynek. (EZ szubjektív, elismerem. De a szöveg, vagy poszt környezetet figyelembe véve könnyű annak látni.)

qbr 2011.08.04. 11:49:25

@zagadka:
Nem vagyok EÜ-dolgozó, tehát remélem szabad véleményt mondanom.
Egyébként aki EÜ-dolgozó, miért ne mondhatna véleményt? Miért ne kritizálhatna akár konkrét betegeket, ha az épp jogos? Miért ne lehetne kritizálni egy asztmást, aki dohányzik? Miért ne lehetne kritizálni egy diabéteszest, aki magasról tesz a diétájára?
Pont az az orvosi szemlélet a múlté, ami a beteget teljesen passzívnak tekinti, jelenleg pont arról van szó, hogy a betegnek aktívan részt kell vennie a gyógyulása folyamatában - és ilyen szempontból miért ne lehetnének elvárásai az orvosoknak is?
És a szigorú szakmai szempontokon túl egy orvos miért ne várhatná el, hogy udvariasan és tisztelettudóan bánjanak vele, ha már ez vele szemben is elvárás?
A konkrét posztról pedig azért nem nagyon született érdemi válasz, mert nem nagyon volt benne semmi érdemi probléma

zagadka 2011.08.04. 12:02:06

@qbr: Miért kell mindenáron félre érteni, amit félre lehet?
Véleményt mondhat, persze.
De a pincér véleménye se érdekel, hogy miért jó nekem az asztal a wc mellett.

qbr 2011.08.04. 12:15:09

@zagadka:
és ha te éhes vagy, de
- csak ott van asztal
- a főnöke megmondta, hogy csak oda ultethet vendéget
- tényleg az a legjobb asztal, de ezt ő tudja, mivel ott dolgozik
- minden asztalnal egyformán wc szag van
- stb.

szóval azért érdemes meghallgatni az ő véleményét is, hátha tényleg nem azért akar odaultetni, mert nem tetszel neki.

zagadka 2011.08.04. 13:07:37

@qbr::) Ok. De mégse teljesen.
Nem olvastad el figyelmesen, amit írtam a szakmai véleményről.
De a helyyzet úgy áll, hogy van jó asztal is.
Megpróbálom általánosan megfogalmazni, hogy mit is akarok mondani.
Van ez a poszt, ami valóban nem égbekiáltó dolgokat ír le. Be is darálták a kommentelők rögtön, hogy kényeskedik, mai helyzet. Jöttek a szabvány, előre látható válaszok.
Az én véleményem szerint a posztoló semmi olyat nem írt, ami ne lenne tulajdonképpen jogos. (Vagy idealisztikusan jogos). De jó néhány valóban irreális itt és most.
De ez akkor se jelenti, hogy ne várhatná el tulajdonképpen. Itt még a jogát is elveszik, nem csak a lehetőséget. Ez baj.
Nem kivánok belemenni a cukorbeteg példa taglalásába, de egy megjegyzés.
A vége a posztoló ekézésének az lett, hogy miért hibáztatja az orvost, hogy le kellett vágnia ESETLEG feleslegesen a lábát, amikor ő ilyen, meg olyan. Na ezt a véleményt én nem írtam volna le.
Mellesleg, a lényeg, hogy elkerülhető lett volna vagy sem, nem derült ki.
Nincs nekem erre elég időm.
Mivel gonosz hangulatomban vagyok, írok egy idézetet "A szupernagyi" c. sorozatból:
Világító felirat egy kórház előtt: Beteg lettél?! Peched van!
Hiába beszélünk itt, amíg az itt olvasó eü dolgozók nem fogadják el, hogy nem azért panaszkodunk, mert hülyék vagyunk és nem fogjuk fel a lehetőségeket, és kegyeskednének végre elfogadni bizonyos óhajainkat.
"...orvos miért ne várhatná el, hogy udvariasan és tisztelettudóan bánjanak vele..." Te hol élsz? Az én tapasztalatom az, hogy általában az orvos, az aszisztens, a nővér a modortalan, stb. Kedvenc példám a telefon. Vagy a név közhírré tétele a folyosón, amikor kérik a következőt.
VAgy ez megint extra kívánság?
Azt kénytelen vagyok elfogadni, hogy a pénzre hivatkozva morálisan is lezülledt az egészségügy. De azt nem, hogy ez legyen a norma.

zagadka 2011.08.04. 13:10:03

@Dr.laikus PhD: Írtam egy hosszút de elszállt.
Röviden:Nem látom nagy értelmét, hogy megitéljük a posztokat, ha az alapvető elvek, elvárások nem léteznek.
Ilyen témák érdekelnének.

Duygu 2011.08.04. 14:16:14

@zagadka: Szerinted a név helyett mit kéne mondani? Azt is vedd figyelembe, hogy orvoshoz idős emberek is járnak, akik mozgásukban, látásukban, hallásukban korlátozottak. Kíváncsi lennék a megoldási javaslatodra.

2011.08.04. 14:24:32

@Duygu: Javaslat már nem kell, ezt már kitalálták a behívó sorszámmal sok helyen, bár szerintem sincs semmi baj a névvel történő behívással. Örülnék, ha ez lenne a legnagyobb problémánk.

2011.08.04. 14:27:50

@zagadka: Régóta figyelemmel olvasom az írásaidat. Sok hasznos gondolatod, észrevételed van, de mintha nagyon felülről néznéd a helyzetet. A dolgok sokkal egyszerűbbek, mint ahogy leírod. Abban igazat adok neked, hogy attól, hogy nincs lehetőség bizonyos dolgokra, még jogos elvárás lehetne, de mint az élet más területein is, alkalmazkodni kell ahhoz, ami van, és igaz, alkalmazkodni, nem lesüllyedni.

Duygu 2011.08.04. 14:29:20

@Turchi: Bizonyos helyeken működhet, de pl. egy sürgősségi osztályon nem lenne működőképes, mert az öreg nénik, bácsik nem vennék észre. A nevükre pedig felfigyelnek.

Duygu 2011.08.04. 14:36:43

Egyébként ha már nagy világmegváltó terveitek van, akkor az egész egészségügyi rendszert kéne átszervezni. Mert jelenleg századrangú probléma, hogy anyuka gyerekét egy vizsgán is megvizsgálták, meg hogy más is feküdt már a matracon, amit kapott. Egyesek az orvosokat és az egészségügyi ellátó személyzetet okolják olyan dolgokért is, amikről nem ők tehetnek.

zagadka 2011.08.04. 14:51:12

@Duygu: Menjünk lépésenként. Ha a rendelő eleőtt szétkürtölik a nevemet, sérülnek a jogaim vagy sem.
Igen vagy nem?
"...már nagy világmegváltó terveitek van..." Véleményem szerint rengeteg dolgot lehetne tenni minimális vagy semmi pénzből, akár már holnap. Szó sincs világmegváltásról.
HA egy dolgot nem tud megtenni valaki, attól az még nem biztos, hogy lehetetlen ám.
@Turchi: "...felülről néznéd a helyzetet..." Néha álmodok.

2011.08.04. 14:53:58

@Duygu: Én is azt írtam, hogy nem látok problémát a névvel beszólításban, de a szakrendelőkben egyre több helyen már sorszám van, természetesen nem a sürgősségin. Azért nem olyan rossz a sorszám, csökkenti a közelharcot a bejutásnál.:-)

2011.08.04. 14:56:37

@zagadka: "néha álmodom"
Nem baj :-)

Duygu 2011.08.04. 21:50:59

@zagadka: Vannak dolgok, amik nem lehetségesek. Pl. hogy minden beteg külön szobában feküdjön. Azaz lehetséges, ha megfizeted. Ha megfizeted, akkor minden van. A világ így működik. Mindenhol.

arod75 2011.08.05. 00:30:16

@zagadka: örülök, hogy megpróbálod megfogalmazni, ami szerintem is a lényeget takarja.
Valóban lehet úgy lefesteni, hogy posztoló nyafogós, elégedetlen, de egy 3 hetes baba újszülött, anyukája gyermekágyas - az első csemeténél pláne. Mit csinál egy 3hetes? éjjel-nappal 2-3 óránként felébred, sírdogál, "kitudjamiabaja", elég spártai dolog mindezt egy rácsoságy mellett a hokedlin végigasszisztálni, pláne úgy, hogy a szobában még két csecsemő csinálja ugyanezt, csak az ő sírására nem ugrik senki...
Szóval a panasz furcsán hangzik, de jogos.

qbr 2011.08.05. 18:13:36

@zagadka:
"Ha a rendelő eleőtt szétkürtölik a nevemet, sérülnek a jogaim vagy sem. Igen vagy nem?"

Határeset. Az egészséggel kapcsolatos adatok fokozottan védett adatok, de ha szigorúan nézzük, akkor az, hogy téged beszólítanak hangosan, abból nem derül ki, hogy mi a betegséged, vagy te vagy-e a beteg vagy egy hozzátartozód, vagy orvoslátogató vagy esetleg, vagy a számítógép-szerelő.
Persze az esetek túlnyomó többségében valóban a betegeket szólítják be, tehát az nagy eséllyel (bár nem biztosan) beazonosítható, hogy egy adott illető valószínűleg milyen szakterület által kezelt betegségben érintett (sőt, ha valamilyen spec ambulanciáról van szó, akár maga a konkrét betegség is) - ezért mondom, hogy határeset.
Viszont a hívószám-rendszer bevezetése tisztán pénz kérdése, mert beruházás. Nyilván mindenki szeretné, mert az orvosnak/asszisztensnek is ez az egyszerűbb: ha van rá pénze az intézménynek, megcsinálják, ha nincs, akkor nem. Rengeteg szakrendelőben sorszámos rendszer van, de van, ahol nincs ilyen.

@arod75:
"Mit csinál egy 3hetes? éjjel-nappal 2-3 óránként felébred, sírdogál, "kitudjamiabaja", elég spártai dolog mindezt egy rácsoságy mellett a hokedlin végigasszisztálni"
Ezt otthon is fárasztó végigasszisztálni. A kórházi tartózkodás kényszer, amihez alkalmazkodni kell. A fertőző betegeket kell lehetőség szerint elkülöníteni, arra pedig sajnos nincs lehetőség, hogy a nem fertőző betegek is külön helyiségbe kerüljenek. Illetve, ahogy Duygu írta, pénzért lehet (bár néha még akkor sem, ha épp foglalt a VIP szoba).

Peregri Nusi 2011.08.07. 08:43:11

Kiváncsi lennék mit mondana ugyanez az a hölgy, ha - amint azt absolut indokoltnak tartja- beengedték volna vele együtt a nap 24 órájában a férjét is. Ami azt jelenti, hogy a másik két gyerek mellett is két szülő lehetett volna, vagyis ez összesen 6 felnőtt, akik között lehet erős dohányos, köhögő stb. Vizeletgyűjtő zsák meg vszeg azért hiányzott, mert a kórházak folyamatos anyagi gondokkal küzdenek és mindent az utolsó pillanatban rendelnek meg.
A matracot pedig még a párizsi Crillon hotelben sem cserélik le minden vendég után, sőt még a kórház VIP szobájában sem.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása