Nem élte volna meg a következő napot

2011.07.23. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Tisztelt Praxis blog!

 

Olyan helyzetbe kerülte a családunk pár hónappal ezelőtt, amiről eddig még csak nem is hallottam senkitől, el sem tudtam volna gondolni, hogy a 21 században ilyen előfordul. Nagymamám sajnos elég rég óta orvosi ellátásra szorul, több komoly betegséggel kell élnie. Többek között cukorbeteg, a szívével is gondok vannak, ehhez jött hozzá az Alzheimer kór. is sajnos. Kezdetben csak annyit vettünk észre, hogy szegény nem emlékszik olyan dolgokra, amikre előtt világosan emlékezett, mindent elfelejtett. Azt hittük, hogy ez csak a szokásos öregség egyik tünete, de amikor kezdett ijesztő szintre emelkedni a helyzet, akkor megállapították a betegséget. Sajnos napról napra romlott az állapota, idén tavasszal már minket sem ismert meg, sem a az édesanyámat.

 

 

Azt mondják a baj nem jár egyedül, sajnos ezt mi is megtapasztaltuk. Szegény nagymamám egy csúnya tüdőgyulladást kapott február közepén, a mentők vitték kórházba.Ott aztán igazán szomorú és lesújtó állapotokkal találkoztunk. Nem tudom Budapesten milyen a helyzet a kórházakban, nálunk tényleg ijesztő. Minden nap látogattuk nagymamámat, így saját szemünkkel láttuk, hogy az egészségügybe mennyire kevés a pénz. Azt viszont nem értettük, hogy miért nem figyelnek jobban a tisztaságra, higiéniára és hogy miért ellenséges mindenki a betegekkel és velünk, a hozzátartozókkal is. Mi igazán nem tehetünk arról, hogy ilyenek az állapotok.

 

Február 24-én aztán újabb szomorú tapasztalattal lettünk gazdagabbak.Amikor délután bementünk a kórházba, a nagymamámat nem találtuk az ágyában. Azt hittük, hogy szegény meghalt, szörnyűséges érzés volt, anyukám sírni kezdett. Amikor kérdeztük a betegtársait, hogy mi történt értetlenkedve néztek, azt mondták, hogy még kora délután kiment a mellékhelyiségre egyedül, azóta nem jött vissza, de nem nagyon figyelték, mert voltak bent látogatók, nagy volt a mozgás, fel sem tűnt nekik. Elkezdtük keresni, kérdezgettük a nővéreket, az orvosokat, senki sem látta.Elképesztő volt, mintha a föld nyelte volna el, senki sem tudott róla. Felhívtuk a rendőrséget, bejelentettük az eltűnést, személyesen is be kellett menni.

 

Három teljes napig kerestük, keresték a rendőrök, ismerősök, rokonok, végül a kórháztól jó pár kilométerre találták meg egy erdőben, ott feküdt, az állapota válságos volt, kiszáradt teljesen, azt mondták, hogy nem élte volna meg a következő napot. Nagyon örültünk, hogy előkerült, de nagyon aggódtunk érte. A kórház azonban olyan minősíthetetlen módon viszonyult az egészhez, hogy olyant még nem látott a világ. azt mondták, hogy nincs az egészben semmi felelősségük, vizsgálatot sem indítanak, mi pedig jó lesz, ha nem teszünk semmilyen lépést, ők mossák kezeiket, még ők fenyegettek minket, hogy pert indítanak ellenünk rágalmazás miatt.

 

Egy demens idős nő nem tűnik fel senkinek, hogy csak úgy kimegy a kórházból, amikor röpködnek a mínuszok, és nincs más rajta, csak a pizsamája.? Nem kezdik el keresni, amikor a vizitnél nem találják, és nekünk sem szólnak? Végezetül utána fenyegetőznek és hárítanak, mondván ők semmiről nem tehetnek, mi meg jobb, ha ebbe beletörődünk.Csak egy hajszálon múlt az élete, egy nap és ma már nem lenne köztünk és ez senkit se érdekelt. Budapesten gyógyították meg ezután a trauma után, a helyzethez mérten most jól van, csak sajnos egyre jobban épül le szegényke és az Alzheimert nem tudják gyógyítani. Mi pedig igyekszünk a hátralevő napjait megszépíteni, amennyire tudjuk és segíteni, hogy kiheverje ezt az egész borzalmat.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezegylehetetlenember 2011.07.23. 07:02:46

Sajnos az Alzheimer betegség az ilyen.A várható élettartam általában 3-15 év. Mivel tüdőgyulladásra volt kezelve, nem feltételezem, hogy a tüdőosztályon, vagy a gerontopszichiátrián, ahol zárt osztályról lévén szó, megggátolható, hogy a beteg kimenjen csak úgy az osztályról. Kora délután, meg már nincs vizit, azt reggel, kora délelőt tartják. Ha meg látogató idő van, akkor tárva, nyitva van az osztály,bárki ki és bemehet. Olyankor szoknak eltünni a leggyakrabban a laptopok, mobilok, pénz, meg az emberek is sajnos. Nagyon sokat jelent az emberek közömbössége is, elképzelhető, hogy a néni pizsiben megy az utcán, valszinűleg nem kérdezte meg őt senki, semilyen járókelő nem akadályozta meg, ha kérdezték, ki fia, lánya, nem tudhatott válaszolni a demenció végett. Elbolyongott, legyengült. Látom a dokik viszont jó munkát végeztek, ha így kikúrálták a tüdőgyulladást, hisz 3 nap a téli idöben a szabad ég alatt nem semmi teljesítmény.
Az ,hogy ilyen idős elbolyong, az otthon is megtörténhet, elég egyszer nem kulcsra zárni az ajtót, és a néni még a villamosra, vonatra is felül ismeretlen uticéllal.
Ami a korházban történt maximum a portás, biztonsági őr hibája, ha van olyan a korházban. Nem az eü-s dolgozóké. Kórházban nincs létszámolvasás, a kompenzált betegeket pedig látogatási idő alatt nem ellenőrzik, olyankor a hozzátartozók sóhaját-bánatát orvosolják a nővérek, vagy a hatalmas adminisztrációval hadakoznak.

Dr.laikus PhD 2011.07.23. 07:53:43

@ezegylehetetlenember:

Ez kicsit sántít.
Van délután is vizit, de a nővér csak benéz, hogy meg van-e a bolyongásra hajlamos betege?
Ebédosztásnál nincs a helyén?
Látok beteget aki nincs egészen magánál, ápolják és VIGYÁZNAK rá. Beszél hülyeségeket is. Talpalás közben mindig van válasz és fél szem, hogy merre jár.
Minden nővérnek és nem csak a szobáért felelősnek van rá szeme.

Nem jellemző rám, hogy ekézném az egészségügyet, de ettől mindig képes vagyok dühbe jönni.

ezegylehetetlenember 2011.07.23. 08:33:01

@Dr.laikus PhD: Ha jól értettem a néni kora délután tünt el, tehát akkor már nincs ebédosztás, nagy nyüzsi volt az osztályon, tehát látogatási idő volt, amikor a hozzátartozó kiviheti a beteg hozzátartozoját sétálni például, tehát nem törvényszerű az osztályon tartózkodni. Valóban be lehetet volna nézni a nővérnek kora délutántól délutánig a nénire.Csak kábé 15 betegre volt egy nővér. A vizitet este pedig a szolgálatos orvos szokja tartani, tehát a látogatási idő után, mikor már nincs nyüzsi.
A korház nem ovoda, iskola, cserkésztábor. nincs kapacitás mindent ellenőrizni. Hiszen a szobatársakat sem nagyon izgatta a dolog, miközben ők ott voltak a szobában majdnem mindig

El Visco Stello (törölt) 2011.07.23. 08:43:51

Én bizony nem fogadnám meg a kórház tanácsát és tennék lépéseket. Ilyen esetekben egyértelmű az intézmény felelőssége. Lehet ragozni, hogy EÜ személyzet, vagy a rendészet, vagy a védelmi osztály, tökmindegy. Mind az intézményhez tartozik.
Felháborító esemény!

El Visco Stello (törölt) 2011.07.23. 08:46:16

@ezegylehetetlenember: Nehogymá megmagyarázd. Majd akkor legyél ilyen megértő, ha a hozzátartozódat keresed az erdőben!

ccke 2011.07.23. 09:00:33

@El Visco Stello: Az intézmény felelőssége mellett szomorú képet mutat a társadalomról is: idős ember köntösben, karszalaggal bolyong a kórház közelében, délután. És senkinek nem tűnik fel, senki nem állítja meg, hívja a mentőket vagy rendőrséget. Szomorú világ.

tódór piroska 2011.07.23. 09:14:30

Sajnos, az gyakran előfordul, hogy az idős, zavart beteg elkóborol. Nem mindig tűnik fel azonnal a hiánya - az osztályon nagy a nyüzsgés, betegek ide-oda (bűfébe, dohányozni, ismerőshöz másik kórterembe/osztályra, udvarra levegőzni, stb) mennek, ebben nem is szabad őket korlátozni, közben kezelésekre, vizsgálatokra is viszik őket, stb. Ezek miatt nem feltétlenül tűnik fel, ha valaki néhány óráig nincs a helyén. Nem jó, hogy ez előfordul, de, sajnos, ez a valóság.

Amit nem értek ha - akár a hozzátartozó, akár a személyzet - észleli a beteg eltűnését, a keresés, rendőrség értesítése nem az aggódó hozzátartozó, hanem a kórház dolga. Mi mindig így járunk el, és előbb-utóbb az eltűnt betegek megkerültek, volt, hogy hazament gyalog a szomszéd faluba, volt, hogy kocsmából hozták be az ivócimborák a pizsamás bohémot, volt akit a vonatról szedtek le, stb.
Ezzel kapcsolatos tragédiára saját gyakorlatomban nem emlékszem.

Néhány éve egy vezető politikusnő idős édesanyjával történt meg az a szomorú eset, hogy a kórháztól távol, elhagyott helyen, holtan találták meg napok multán. Elég nagy sajtóvisszhangja volt, de, úgy emlékszem, a kórház felelősségét nem vetették fel.

Dr.laikus PhD 2011.07.23. 09:52:48

@ezegylehetetlenember:

Gőzöd nincs, hogy hány beteg jut egy nővérre, ezen az osztályon ugyan honnét is tudnád?

Van EGY DARAB nagyon demens betegünk, akit nem tudnak naponta látogatni.
Arra nem vigyáz senki csak mert csak?

Egyébként van kórház kedves ahol 6 vizit van naponta, abból 2 főorvosi. De, is du. is.
A többit a nővérek végzik. Betegágynál az átadást és megkérdezik kő-é valami.

Reggel főnővér rohan végig nagy hangon, hogy elégedett vagy-e. Kell-e gyógyszer ami nincs az osztályon.

Lehet magyaráznod, de minek.

Dr.laikus PhD 2011.07.23. 09:55:14

@tódór piroska:

Azért mert rögtön kezdték keresni.
A kékesi szanatórium területe igen nagy.
A hölgy a patakig sétált, az nagyon messze van és ott sérült meg és hűlt ki.
Nem keresték napokig, de ott fent hideg van.

Dr.laikus PhD 2011.07.23. 10:07:20

@ccke:

Én próbáltam már megállítani hálóinges nénit. Akkora taslit adott, hogy a fal adta a másikat.
Szerencsére rohant a családtag érte, nem győzött bocsánatot kérni.
Hálát adtam az égnek, hogy nem vagyunk hasonló helyzetben...

ccke 2011.07.23. 11:31:55

@Dr.laikus PhD: :))
Egyszer hárman birkóztunk egy Alzheimeres nénivel a kórház kapujában, aki folyamatosan ütött minket a nála lévő két óriási szatyorral. Vicces jelenet volt ahogy a két nagydarab betegszállító meg én, küzdünk egy 50 kilós nénivel, de szomorú, méltatlan is az ilyen sors, szerintem az egyik legrosszabb betegség, a családnak biztosan.

cziczmiczpindur 2011.07.23. 12:54:01

Nem kétlem, hogy nehéz dolog demens betegre vigyázni, de azért az esti vizitnél csak feltűnhetett volna, hogy nincs a helyén. Bár amikor én voltam kórházban, az éjszakás doki felbukkant a kórterem ajtajában, kérdezte: óhaj-sóhaj? mire felocsúdtunk volna, már másutt volt...

SusanneF 2011.07.23. 14:15:43

@Rivero: Felhívod a Pesti bőrklinikát?

SusanneF 2011.07.23. 14:21:33

Nagyon szomorú eset....
Mindenkit Isten óvjon hasonlótól-a családnak sok erőt,és bölcsességet kívánok!
Még jó,hogy nem lett rossz vége,megtalálták...
Én nem akarom elhinni,hogy a kórháznak -klinikának-intézménynek nincs felelőssége ilyen esetben,a korábban felsoroltakra hívatkozva...
Valami biztos védelem kell az ilyen időseknek,nem létezik,hogy ha aktuális betegséggel bekerülnek valahová,akkor a hozzátartozóknak szembe kell néni azzal,hogy bármikor elkóborolhat....!!!!??
Aki megállapítottan fogyatékos,vagy gondnokság,gyámság alatt van,az általában pszichiátriai-nemegyszer zárt-osztályra kerül,és onnan viszik át a vizsgálatokra,műtétre,stb.
Nem hiszem,hogy csak az marad ,hogy az intézmény felelősei tárják kezeiket!!!
Hiszen bentfekvés alatt ők felelnek a páciensért-és nem a hozzátartozó!!

Irkutszk 2011.07.23. 14:56:18

Amennyire tudom, az önrendelkezési joggal rendelkező beteget nem lehet bezárni egy kórházba, azaz szabadon kimehet. Emiatt nincs jogi felelőssége a kórháznak.

Nagyon sajnálom a posztoló nagymamáját. Elnézést, hogy ezt mondom, talán nem értitek félre, de elsősorban nem a történtek, hanem az állapota miatt. Sok erőt kívánok neki, illetve azoknak, akik otthon ápolják a beteget, és sok odafigyelést. Egyedül az vígasztaló számomra ebben a betegségben, hogy maga a beteg zavart ugyan (megzavarja, hogy "új" embereket lát mindig, akikre nem emlékszik), de a betegsége nem fájdalmas. Gyermeki ártatlanság.

Hatodéves 2011.07.23. 17:03:21

@Irkutszk:
Hát. Azért megélik a leépülést az emberek, szerintem. Amikor már végstádiumban vannak, akkor nem, nekünk volt az egyik osztályon egy ilyen "gyermeki ártatlan", nagyon kedves beteg. De sok Alzheimer-es agresszív, a hozzátartozókat vádolja, mert nem érti, hogy mi van vele, vagy pedig kezdetben érzi, és próbálja titkolni, hogy feledékeny.

SusanneF 2011.07.23. 17:25:10

Nyilván rendbe kellene tenni a dolgokat,és biztonságban tudni az ilyen kisöregeket,bárhol vannak is...
Miként lehetséges,hogy az öregotthonban bazárhatóak-hogy ne kóboroljanak el,
de a kórházban meg arra kóborolnak,amerre akarnak.....
Ezt a saját védelmükben és a család védelmében is szabályozni kellene....
Azoknak,akik kompetensek ebben.
Jó lenne,ha nem sokan kerülnének hasonló veszélybe felelőtlenség miatt.
A kisgyermeket is védeni szükséges,őket hasonlóképp,hisz 2. gyermekkor....

Dr.laikus PhD 2011.07.23. 17:29:27

@SusanneF:

Van rá jogi megoldás, de az ember nagyon nehezen teszi meg, hogy megfosztja az önrendelkezésétől a leginkább szeretett hozzátartozóját. :(

Gondnokság alá kell helyezni.
Persze ettől még elkóborol és bármikor megtörténhet vele ugyanez.
Ráadásul ez nem jelent zárt intézetet egy betegség esetén, ha a család gondoskodik róla.

Káin 2011.07.23. 17:44:14

A családunkban is volt eltűnéses eset, csak ott nem kórházból történt, hanem otthonról. Egész konkrétan az unokahúgom lépett le 16 évesen és őt kereste az egész család napokig. Persze tudom, más helyzet, meg tudom érteni, mit érezhetett a posztoló. Felelőst nem keresek, nem az én dolgom.

Loona 2011.07.23. 18:27:33

A nagyit sajnálom, de ez teljesen mindennapos eset, nem kell kattogni rajta. Pszichiátrián dolgozom, szinte nincs olyan hét, hogy ne lépjen meg valaki a zárt osztályról. Kevés a nővér. Két nővér van beosztva egy osztályra, 40-50 betegre. Ez van. (Bezzeg ha a nagyi zártra került volna az Alzheimere miatt, akkor most arról olvasnánk itt, hogy milyen szörnyű tüdőgyuszival pszichiátriára kerülni...) Akinek nem felel meg, és van pénze, menjen magán kórházba. Ott megkaphatja, hogy a beteg mellett nonstop legyen valaki. Ja, posztoló nagyija mellé meg ideje lenne őrző-védő szolgálatot keresni, mert ezt az első elkóborlást még rengeteg másik fogja követni.

2011.07.23. 19:18:04

A néninek tüdőgyulája volt ugye, tehát belgyógyászaton fekhetett jó eséllyel. Tapasztalataim szerint minden belgyógyászat tömve van beteggel, a nővérek meg kevesen vannak.Ha fáj, ha nem, az a 2-3 nővér nem tud figyelni 30-40 betegre. Merthogy nem kevés dolguk van. Hogy nincs jó kedvük? Hát az lehetséges éppen. Végül is... mitől lenne virágos jó kedvük? Nem kellemes úgy dolgozni, hogy mindenki mindenért őket b....gatja. A beteg, a rokonság, a főnökük. A munkáltató minimálbérrel szúrja ki a szemüket. És ráadásul kevesen vannak, nincs meg a létszám, mert ennyi pénzért aki tud, máshova megy dolgozni. Túl vannak terhelve, nem tudnak mindent észrevenni. Aki azt mondja nem igaz, az menjen el egy belgyógyászati(vagy más, hasonlóan melós) osztályra egy napra, és megérti miről beszélek.
Ettől még persze igaza van a levélírónak, jó lenne, ha észrevennék az elkóborló nagyit. De ehhez több nővér kellene. Márpedig ez egyre nehezebb lesz, mert kis hazánkban alig-alig van nővérképzés, minden egészségügyi szakközépiskolát bezártak, átalakítottak, stb. Azon kevesek, akik részt vesznek a néha-néha szervezett ilyen képzésen, azok már többnyire képzett nővérek, és az OKJ-s papír kell csak nekik, hogy elmehessenek vele nyugatra, ahol pénzt is adnak a munkáért. Szóval pár év, és megszűnik a nővérkérdés Magyarországon, mivel nem lesznek nővérek.

El Visco Stello (törölt) 2011.07.23. 19:22:38

@Loona: Ha úgy érzed, te ne kattogj rajta. Figyelj, itt egy ember eltűnt. Lehet, hogy ez neked napi rutin és még örülsz is neki, mert kevesebb dolgod van, de ez akkor sincs jól így. És nem is lesz jobb, ameddig ilyen lelkiismeretlen flegma a személyzet hozzáállása. És akinek nem felel meg és nincs pénze? ...mert ez a többség.

Rixi 2011.07.23. 19:41:35

Nekem már azzal is kezd tele lenni a hócipőm,hogy az egészségügyben mindent megengednek maguknak,legyen az orvos,vagy nővér,vagy portás,azért mert ők ugye alulfizetettek !! Mint mi mindannyian ! Csak azzal élnek vissza,hogy őket a modortalanságukért nem rúgják ki,meg ennél súlyosabb dolgokért sem ! Így aztán annyira elfajult már a dolog,hogy lassan azt is kikérik maguknak,hogy egyáltalán ott van valaki az osztályon,rendelőben stb. Már régen azt mondom,hogy ebben az országban vagy egészséged legyen,vagy sok pénzed,hogy meg tudd fizetni a magánorvost,magánklinikát.....Természetesen akik rendesen végzik a munkájukat,mert biztos vannak ilyenek is sok,azoktól elnézést az általánosításért,de sajnos napi szinten találkozunk a másik csoporttal.

Duygu 2011.07.23. 19:52:08

@Rixi: Ha meg lennének fizetve, akkor nem lenne hiányszakma, és lehetne válogatni a sok jelentkező közül. :-)
Jelenleg örülhetünk, hogy van, aki még elmegy ápolónőnek. Ez van.

tódór piroska 2011.07.23. 20:11:06

@Rixi: többször hallottam kollégáktól, félig viccesen, hogy tulajdonképpen nincs különösebb gond az egészségüggyel, jól működik a rendszer, csak egyetlen zavaró tényező van benne, a beteg...

Argus 2011.07.23. 20:54:28

A bűnözőknek meg van oldva a házi őrizetben a nyomkövetés.
Csak át kéne venni. Lábra, vagy karra csatolható, nem levehető jeladó.

reccs 2011.07.23. 21:01:01

@tódór piroska: Igen, mi betegek is ezt érezzük időnként. :))
Főleg, ha meg is mondják, mint az egyik nővér: "Végre, hazamentek a betegek! Hogy mi mit szenvedtünk!"

Loona 2011.07.23. 21:16:27

@El Visco Stello: Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy ilyen személyi feltételek mellett ne csodálkozzon senki az ilyen eseteken. A hozzáállásom nem flegma, nekem nem lesz attól kevesebb munkám, hogy elszökik egy beteg, ugyanis nem nővér vagyok. Sőt, ha szigorúan nézzük, még csak nem is eü-s, civilként dolgozom az osztályon.
Tudom, hogy a többségnek nincs pénze magánklinikára. Nekem se lenne. Viszont tisztában vagyok azzal, mi a helyzet az egészségügyben, és nem hőbörgök olyan dolgokon, amit nem lehetne megoldani - lásd nővér minden beteg mellé.
Olvasom most itt ezt a jeladós rendszert. Az ötlet nem rossz, de biztos ellentétben áll az Alaptörvénnyel, és sérti a betegjogokat is.

Mille38 2011.07.24. 16:17:24

@Loona: Azt gondolom, amennyire ismerem a témát, ha a betegnek ez a biztonsági érdeke, akkor nem áll szemben az alapjogokkal. Indokolni kellene, nem lehetne minden betegre rátenni, és lehet, hogy nem a teljes benntartózkodási idejére, csak amíg a beteg tudata nem tiszta, de egy diagnosztizált Alzheimer-esnek, egy leszedált betegnek biztosan jobb a nyomkövető, mint a kihűléses halál a patakparton.

M. Vasarhelyi 2011.07.25. 15:00:00

Huh, hát ez borzalmas. Nagyon sajnálom, hogy ezt át kellett élnetek! :(
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása