Ennyire sem telik egy kórháznak?

2011.07.20. 06:00

Tisztelt Praxis!

 

A kislányommal a DEOEC Gyermekgyógyászati Intézetben jártunk, sajnos negatív tapasztalatokat szereztünk. Fontosnak éreztem, hogy ezt megírjam!Felháborodott anyuka vagyok! 2011.júl.13-án bekerültünk a gyermek klínika ambulanciájára. A kislányom(8 hónapos) nagyon sokszor rosszul nyel, fulladozik. Az ambulancián, nagyon kedves, aprólékos doktornő vizsgálta meg a kicsit. Ő 24 órás megfigyelést ajánlott a csecsemőosztályon.

 


Bent is maradtunk (természetesen én is a picivel), igaz 24 óra helyett 3 napra, mert az ottani doktornő ezt mondta. Legyen a kicsi érdekében, minden! Gondoltam,majd a 3 nap alatt jól megfigyelik és véleményekkel,tanácsokkal,látnak el a vizsgálatok mellett! Hát hogyne! Nos a viziteken éppen megkérdezték,hogy van a leányzó,de a gyermekemre egyébként senki rá nem nézett. Amikor etettem sem,pedig akkor fordul ez a probléma sűrűn elöl. Tehát a tényleges megfigyelés elmaradt. A vizsgálatok összesen 3, egyenként 3 nap alatt lett meg. 5-10perces vizsgálatokról van szó.


De legalább meg lett,szerencsére jó eredménnyel! És a csecsemőosztály? -Nos ugye kérdezték, hogy milyen ételeket eszik a gyermek,mert olyan kaját rendelnek Neki-Én mondtam,hogy még Csak pépeseket. Erre másnapi kajája: Reggeli: fél szelet körözött kenyér Ebéd: Májgaluskaleves,jó nagy májgaluskákkal. És ennyi volt a kajája a 3 nap alatt! Természetesen luxusra nem számítottam, de hogy 3 nap alatt egy reggelit és egy ebédet kap!-nem gondoltam volna! Így fejlődjön a gyerek.


Természetesen minden szükséges ételt,bébiételt,tejpépet stb vittem neki,nem szenvedett hiányt semmiben sem Pelenkát, takarót és minden egyebet is vittem Neki,mert elvileg kapnunk kellet volna bent,gyakorlatilag meg nem! Kérdezem én: ennyire sem telik egy kórháznak?

 

Köszönöm, hogy leírhattam!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buzuki Stift 2011.07.20. 07:05:49

És ettől most könnyebben nyel a kiscsaj? Kevésbé fuldoklik?

scopolamin 2011.07.20. 07:06:04

Mi lett a vizsgálat eredménye? Valahogy ezt mindig hiányolom a reklamáló levelekből. Úgy vettem észre, hogy a negatív eredmények tulajdonosai leginkább sértődöttek. A többiek inkább örülnek, hogy végre kiderült a baj.

VaTi 2011.07.20. 07:53:32

Szerintem kérdés, hogy valami szervi elváltozás váltotta-e ki a nehezen/rosszul nyelést/fuldoklást, vagy hogy egy olyan táplálék, aminek más az állaga a megszokottól (pl sűrűbb, mint az anyatej), furcsa a babának, szoknia kell az evését, nyelését. Nem tudom, csak gondolkodok.
Kérdés, hogy az anyuka etetések előtt szólt-e mondjuk a nővéreknek, orvosoknak, hogy na, most készülök etetni a gyereket, ha szerenék megnézni az említett problémát működés közben, most jöjjenek. Vagy: szólt-e az élelem miatti problémákról. Szépen, udvarisan. Jó napot, hogy van az etetés, tényleg ezt kell-e ennie egy 8 hónaposnak? Ha igen, mit és hogyan reagáltak. Nekem az fura, hogy ha ilyen problémákkal találkozok valahol, akkor nem szólok (tényleg udvariasan), hanem forralom magamban, majd otthon posztot írok. (csak azért feltételezem, hogy nem próbált erről beszélni nővérrel, orvossal, mert akkor írta volna)
Hogy egy kicsit másfelé is gyanakvóak legyünk: a 3 nap az nem az a támogatott időszak, ami miatt a kórháznak leginkább megéri benttartani a babát (beteget)? No, ezek csak gondolatok, felvetések, majd jönnek okosabbak :)

Mária 2011.07.20. 08:09:43

@VaTi:

"Nekem az fura, hogy ha ilyen problémákkal találkozok valahol, akkor nem szólok (tényleg udvariasan), hanem forralom magamban, majd otthon posztot írok."

Valószínűleg megint kimaradt pár lényeges infó a történetből, amit ha beleír az anyuka, akkor a poszt végkicsengése nem rinyálás, hanem elégedettség lett volna.

A probléma okát megtalálták, amiért odament, megkapta, annak meg inkább örülnie kellene, hogy meg tudta oldani, hogy a gyerek a kórházban is a szokásos ételeit kapja, ne a bizonyára gyengébb minőségű benti babakosztot.

A körözöttes kenyér meg a májgaluska véletlenül nem az anyuka ebédje volt?

qbr 2011.07.20. 08:25:21

Azt hiszem, a "megfigyelés" fogalma nem teljesen tisztázott a levélíró számára. Örülök, hogy jól van a kicsi.

2011.07.20. 09:50:07

"Ennyire sem telik egy kórháznak?"
"Ennyire sem."

Amúgymeg @qbr: -rel értek egyet.

Borcsika 2011.07.20. 10:05:50

A fiam is félrenyelős volt, mert annyira mohón evett. Aztán lassan, sok segítséggel megtanulta, hogy ha nem habzsol, akkor nem nyel félre.
Ha szervi elváltozása lenne a kislánynak, biztos többet foglalkoztak volna vele.

tódór piroska 2011.07.20. 10:19:18

"...kérdezték, hogy milyen ételeket eszik a gyermek..."

Azt nem kérdezték, hogy miért nem szopik?

Egyébként ez nem "egy kórház", hanem a debreceni egyetem klinikája, állami fenntartású- és finanszirozású intézmény. Olyan az ellátottsága, amilyen szintet az ország gazdasági helyzete megenged. Az egyetem vezetése biztosan úgy gondolta, hogy életmentő gyógyszerek, injekciók, high-tech, számítógép vezérelt diagnosztikai berendezések, rtg- és mr tomográfok, altatógépek, endoszkópok, stb. beszerzését és fenntartását biztosítja a szükös forrásokból, nem eldobható műanyag pelenkákét. Biztosan helytelenül döntöttek. Arról már nem is beszélek, mert nyilván maradi, ódivatú gondolkodásra vallana, hogy lehet textil pelenkákat is használni. Bőrbarátabb, és (még mosószerek használatát is beleszámolva) sokkal környezetkímélőbb, mint a pampers... Persze, mosni kell, és ez egyeseknek büdös...

zagadka 2011.07.20. 10:49:52

Helyben vagyunk. Nem tudjuk, hogy milyen jó is nekünk!
Tessék talán elfogadni, hogy akkor is van miért elégedetlenkedni jócskán (és akkor is, ha csak), ha steril szakmai okok ezt valóban nem indokolják.

SusanneF 2011.07.20. 12:39:50

Az lenne korrekt,hogyha minden posztoló konkrétan leírná a történéseket-és nem csak sopánkodni jönne ide.
Ha csak villanások,meg sérelmek vannak erről-arról,annak legfeljebb az az értelme,hogy nyilvánosan kritizálja a gyerekklinikát!!
Milyen vizsgálatok,milyen eredmény,milyen javaslatok történtek?
Szopott-e még,azzal volt-e gond?stb,stb...

VaTi 2011.07.20. 13:53:02

@tódór piroska: nem ehet, hogy szoptatja a gyereket és a hozzátáplálásos etetés okozta a leírt problémát? Én nem hánynám a posztoló szemére, hogy nem szoptat, mert ő ezt nem állította. 8 hónapos kölöknél már simán hozzátáplálás van, én úgy értelmeztem, hogy ennek során jön elő a probléma, de nekem ez nem jelentette, hogy emellett ne szoptatna a posztoló

tódór piroska 2011.07.20. 16:53:53

@VaTi: De lehet. Én sem "hánytam a posztolón szemére", hogy nem szoptat.
Amit viszont szóvá tennék: nem helyes a gyermekünkről, bármennyire is szeretjük, nagy kezdőbetűvel írni. Nem helyesírási hiba, nem elütés,nem tévesztés, 2x is így írja:

"...mert olyan kaját rendelnek Neki..."
"... minden egyebet is vittem Neki..."
Én inkább a doktornőt írtam volna nagy kezdőbetűvel.
Kekeckedésnek tűnhet, de nem annak szánom, viszont sokat elárul a posztolóról.

A poszt tartalmi részéhez csak annyit, hogy indokolatlan rinyálás, elégedetlenkedés a nem ötcsillagos hotelkomfort miatt, miközben a kisgyermek szükséges kivizsgálása korrekt módon megtörtént. Az a mondat meg egyenesen nevetséges, hogy " Így fejlődjön a gyerek."
Szeretném megnyugtatni a kedves Anyukát, hogy 3 napi nem kielégítő (?) étkezés nem veti vissza a gyermeke fejlődését.

Bombibaba 2011.07.20. 19:58:56

Senkit sem szeretnék megbántani,de Kedves Hozzászólók, kivertétek nálam a biztosítékot!! Vagy mindnyájan e.ü-ben dolgozók vagytok,vagy nem igazán jártok orvoshoz,kórházba.
Én 17 éve vagyok " törzsgárda tag " egy gyermekklinikán fiammal. Szándékosan nem nevezem meg,mert bármennyire is tele van sok mindennel velük kapcsolatban a hócipőm, mégis sok dologért hálás is vagyok nekik. De ... Az elmúlt 17 év tapasztalataiból regényt írhatnék. Való igaz,hogy mindenhol forráshiánnyal küszködnek, és amin lehet,spórolnak.Ilyen az otthonról hozott gyógyszer, főként egy közgyógyellátásosnak nem gond. Vannak olyan gyógyászati segédeszközök,melyekkel nem rendelkeznek, ezért az is otthonról jön. A pelenka,néha még azoknak a gyerekeknek sem elegendő,akiknek a szülei nem tudnak hozni,vagy akik állami ellátásból jönnek,tehát azt is viszünk. Ezen nem szoktak felháborodni a szülők. Azon már inkább,amikor a bőséges adagokkal osztályra érkező ebéd,mire a gyerekekig ér,már egy jól táplált verébnek sem elegendő. Amikor a nagy hasi műtétes gyereknek egy héten keresztül babos,borsós és káposztás ételeket hoznak, reklamálásra pedig az a válasz,hogy a diétás nővér jóvá hagyta. Amikor a gyerekével egész nap foglalkozó,őt ápoló szülőt a nővérke nemes egyszerűséggel púpnak titulál az egymás közti beszélgetésben.Amikor egy többhetes kórházi tartózkodás alatt az orvos egyszer sem hajlandó leülni a szülővel,hogy tájékoztassa. Amikor a szülő ( bár törvény adta joga ), nem kapja meg a leletek nagy részét, az orvosi feljegyzésekről nem is szólva.Amikor az iskolából frissen kikerült,majdnem tini nővérke kioktatja a már középkorú többgyermekes anyukát. Amikor a néhány naposan elszállított babához bejáró gyermekágyas kismama egy támla-karfa nélküli kisszéken ülve kell,hogy szoptassa babáját heteken át.
Amikor anyukák tömege alszik súlyos beteg gyermeke ágyára támaszkodva,éjszakákat,majd a WC-ben megmosakodva folytatja gyermeke ápolását,mert nem tudja megfizetni a kórházi anyaszállást.
Amikor a 6 éves ,hasi műtött gyereket rácsos kiságyba fektetik,mert nincs hely és nincs pótágy.
És ez nem rinyálás! Mert hiába a szakmai korrektség,ha az ember nem érzi közben embernek magát!
A textilpelenkáról meg csak annyit,hogy fertőtlenítése legalább annyira káros a környezetre,mint a Pampers. Azonkívül egy műtött gyereknek nem túl egészséges!
Persze a hiba biztos bennem van,mert megértem az anyukát, mert saját tapasztalataim is sokszor lehangolóak!Ja,és nekem tetszik,hogy a leánya nagy betűvel íródott! S valószínű,hogy a doktornő is megkapta volna a maga nagybetűjét,ha kiérdemelte volna az anyuka szerint.
Tudom,hozzászólásom vihart fog kavarni,de elegem van a folyamatos nyalizásból,ami az e.ü. személyzetet körülveszi. Abból a félelemből,hogy ha nem viselkedünk rendesen,nem adunk elég paraszolvenciát,akkor aztán jaj nekünk.
Az e.ü. egy szolgáltatás! Bármilyen furcsa,egy munkahely,ahol pontosan ugyanolyan fontos a tisztességes,korrekt munkavégzés,mint bárhol. S bár elismerem,hogy az orvosaink alulfizetettek,de ezt nem a betegnek kell megsínylenie!

tódór piroska 2011.07.20. 21:30:10

"Tudom,hozzászólásom vihart fog kavarni...
Tévedni tetszik. Nem kavar vihart, a jelentőségének megfelelően kezeljük.

Ha meg annyira irígyli a nyalizást, ami körülveszi az e.ü. személyzetet, tessék elmenni nővérnek!

qbr 2011.07.21. 00:19:08

@Bombibaba:
"a bőséges adagokkal osztályra érkező ebéd,mire a gyerekekig ér,már egy jól táplált verébnek sem elegendő"
Ezt nem értem, szerintem az osztályokra kiporciózva érkeznek az ételek dobozokban. Vagy úgy érted, hogy minden dobozból az osztályon kiadás előtt kiszedik az ételt? Hol és hogyan? Nagy kocsikon tolják fel az osztályra az ételes dobozokat, azok nem férnek be a nővérszoba ajtaján - vagy esetleg a folyósón zabálják ki a nővérek a dobozokból a gyerekek elől az ételt?

"Amikor a nagy hasi műtétes gyereknek egy héten keresztül babos,borsós és káposztás ételeket hoznak, reklamálásra pedig az a válasz,hogy a diétás nővér jóvá hagyta"
A diétás nővérrel kell beszélni. Ha tényleg jóváhagyta, akkor lehetséges, hogy azt az ételt valóban fogyaszthatja a gyermek (az esetleges "közhiedelemmel ellentétben), ha nem, és tévedés történt (ilyen is előfordul, nem is ritkán), akkor jelezni kell. Feleségem gluténérzékeny kishúga, amikor 10 évesen pár napot kórházban feküdt, mákos tésztát kapott azzal, hogy az durumtészta, és eheti. Szülei azonnal beszéltek a diétás nővérrel, aki tisztázta a nővérekkel, hogy nem, nem eheti, és onnantól rendes gluténmentes diétát kapott. Nem lett belőle poszt.

"Amikor a gyerekével egész nap foglalkozó,őt ápoló szülőt a nővérke nemes egyszerűséggel púpnak titulál az egymás közti beszélgetésben.Amikor egy többhetes kórházi tartózkodás alatt az orvos egyszer sem hajlandó leülni a szülővel,hogy tájékoztassa. Amikor a szülő ( bár törvény adta joga ), nem kapja meg a leletek nagy részét, az orvosi feljegyzésekről nem is szólva.Amikor az iskolából frissen kikerült,majdnem tini nővérke kioktatja a már középkorú többgyermekes anyukát."
Ezek közül egyiket sem tartom elfogadhatónak.

"Amikor a néhány naposan elszállított babához bejáró gyermekágyas kismama egy támla-karfa nélküli kisszéken ülve kell,hogy szoptassa babáját heteken át."
Nem biztos, hogy van megfelelő szék, mert ugyanúgy erre sincs keret, mint egyébre sem.

"Amikor anyukák tömege alszik súlyos beteg gyermeke ágyára támaszkodva,éjszakákat,majd a WC-ben megmosakodva folytatja gyermeke ápolását,mert nem tudja megfizetni a kórházi anyaszállást."
Ez sem az intézmény, sem az orvosok hibája

"Amikor a 6 éves ,hasi műtött gyereket rácsos kiságyba fektetik,mert nincs hely és nincs pótágy."
Erről csak akkor tehetne az intézmény, ha lennének forrásai a kapacitás bővítésére, de mégsem tenné.

"A textilpelenkáról meg csak annyit,hogy fertőtlenítése legalább annyira káros a környezetre,mint a Pampers"
Ez tévedés, mert nem fertőtlenítőszerrel kell a pelenkát fertőtleníteni, mert az káros a babára, hanem főzéssel. A Pampers pedig sok-sok száz év alatt bomlik le a természetben, a benne levő műanyagok miatt.

Bombibaba 2011.07.21. 11:06:23

@qbr: Az ételek,ma már valóban porciózva érkeznek,néhány éve azonban még kondérral.Most csak a reggeli ill. vacsora zsömléi, felvágottai csappannak meg időnként.
A diétás nővér szerint sem megfelelő volt az étel,de ez van.
Én nem intézmények,vagy orvosok hibájáról beszéltem, hanem összesítésben a magyar egészségügyről!
A megfelelő székek a nővérek és orvosok asztalánál találhatók.
A forráshiányról. Több intézményben tapasztaltam,hogy az adományokból befolyt összeget jó szándékkal,ám mégis rosszul hasznosítják. Pl. egy gyerekambulancián kedves kis "játszóteret " alakítottak ki. Az ötlet kedves és jó szándékú. De... A helyszűke miatt ezért alig maradt pad,ahol le lehet ülni a sokszor hosszú órákat várakozóknak. Karon ülő,nyűgös, beteg gyerekekkel ácsorognak a szülők. S ugyanitt,csak a WC-ben tud szoptatni a pici babás anyuka.

A textilpelenkán levő esetleges széklet vagy vér okozta szennyeződés főzéssel nem tüntethető el! ( mint ahogy a lepedőkről sem ) Ezért legtöbbjüket klórral tisztítják még ma is.Ez egyrészt sprőddé teszi,másrészt pedig néha csúnya kiütéséket is okoz!

Szerintem a rossz dolog,az simán rossz dolog!! Mindegy miért,kinek a hibájából történik!!!!

Druzsba 2011.07.23. 07:43:39

@Bombibaba: hogy ez már mekkora... :D 43 éves vagyok. anyukám kifozte a pelenkát és semmi bajunk nem volt tőle. sőt még a környezetet sem szennyeztük. az öcsémékét is így mosta. sőt a nagymamáink is ezzel az eljárással tisztították a gyerekeikét. meg az ő nagymamáik is. aztán mégis ember lett belőlük - belőlünk.

Druzsba 2011.07.23. 07:44:48

pampers nélkül szerinted kihalna az emberi faj?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása