Mindent kihányt a kislányom

2011.07.16. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Kedves Praxis blog!

 

Néhány napja ígértem egy pozitív posztot a Bajcsy szülészetéről. Egyszer talán megszületik az is, most azonban egy egészen friss élményemet szeretném megosztani a Praxis olvasóival. Péntekre virradó éjjel 5 és fél hónapos kislányom álmából felriadva hányni kezdett. (Bukós baba volt az első pár hónapban, ez egyértelműen nem bukás volt.) Ekkor még nem ijedtünk meg (olyan nagyon). Mivel előző este kapott először tejpépet, férjemmel feltételeztük, hogy az lehet a ludas. Egy hányás nem hányás, a picur is hamar megnyugodott, elaludt, így mi is visszafeküdtünk.

 

 

Reggel 5-kor ébredt, megetettem (anyatejes még). Rá negyed órára, megint minden kijött, valamint előző délután óta nem volt pisis pelusa sem (egy csepp nedvesség nem volt). Reggel 6 óra, próbáltam itatni, de a víz is visszajött. Beismerem, tapasztalatlan és ijedős első gyerekes anyuka vagyok, és bár a kislányomon nem látszott semmi furcsa (azon kívül, hogy mindent kihányt), tartottam tőle, hogy esetleg kiszárad, így felhívtam a Révész utcai gyermekorvosi ügyeletet, hogy megkérdezzem,mit javasolnak: várhatunk-e még két órát, míg megkezdődik a normál rendelés, vagy induljunk.

 

Az asszisztens hölgy, akivel beszéltem, nagyon kedves volt, azt mondta, én látom, hogy milyen állapotban van a gyerek. Ha úgy gondolom, kihúzunk még 2 órát, várhatunk, de egész nyugodtan vigyük be, ha bizonytalan lennék. Nem tűnt sem elesettnek, és tulajdonképpen más kiszáradásra utaló jelet, mint a vizelet hiánya, nem véltem látni rajta. Viszont már 12 óra eltelt az utolsó pisi óta. Úgy döntöttünk, inkább vállaljuk a túlaggódós szülők szerepét, és mégis elindulunk az ügyeletre. (Hozzáteszem: kényelmi szempontból a reguláris rendelés kivárása lett volna egyszerűbb, mivel a gyermekorvosi rendelő a szomszédban van, míg a Révész utcai messzebb.) Háromnegyed 7-kor érkeztünk, őszintén szólva kicsit aggódva, persze főleg a gyerkőcért. De azért felmerült az is, hogy ha netán feleslegesnek ítélik a jöttünket, akkor kapunk a fejünkre. :) (Itt hozzá teszem, nem volt még dolgom ügyelettel. És azt is, hogy kevés kivétellel pozitív élményeim vannak az eü-ről.) Először az asszisztens hölgy felvette az adatokat, illetve megbeszéltük, miért is jöttünk. Emlékezett, hogy én hívtam telefonon.

 

5 percen belül egy nagyon kedves doktornő színe előtt találtuk magunkat, aki bemutatkozott (!), és a korai óra ellenére mosolygós hangulatban találtuk. Alaposan kikérdezett, megvizsgálta a kislányt, és tulajdonképpen csodálkozott, hogy az elmondottak ellenére milyen jó állapotban van. Mivel a következő etetés hamarosan aktuális lett volna, azt javasolta, próbáljam ott megetetni, meglátjuk mi lesz. Ha továbbra sem marad meg benne, akkor irány a kórház, és ha nincs nedves pelus 1-2 órán belül, szintén. Megvárta, míg evett, ellátott tanácsokkal, részletesen elmondta, mikor kell továbblépnünk, ha kell. Egy pillanatig nem éreztem, hogy feleslegesen jöttünk, vagy terhére lennénk bárkinek. A nyilván nem túl rövid és megterhelő ügyelet vége felé még arra is volt ereje és kedve, hogy agyon dicsérje a kicsi lányt, mintha minimum valami elfogult rokon lenne.

 

A történet vége happy end, gyerkőc rendbe jött.

 

Ugye pozitív posztban lehetnek nevek? Ha igen: köszönet Dr Gyömörei Beátának. És az asszisztensének is, akinek szintén ide írnám a nevét, de sajnos nem tudom.

 

ujjujjuj


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.07.16. 07:38:46

Mi a Révész utcai gyerekrendelőhöz tartozunk. Így van, ahogy ujjujjuj leírta, azzal a kiegészítéssel, hogy minden orvos, asszisztens és édőnő olyan kedves, hogy egynként ki lehetne írni mindenkinek a nevét. És működtetnk egy kis blogot, amire rendszeresen vezetik, hogy kimikor rendel, mikor van szbin, ki helyettesíti, egyéb aktuális infók. Nagy hurrá nekik! És tök jó, hogy a lányod rendbejött! :)))
Ez a poszt jó kezdése a mai napnak :)

Bikli néni 2011.07.16. 08:42:06

Szép jó reggelt :)
Pozitív poszt, éljen! Örülök, hogy a gyerkőc rendbe jött, igazából mást nem tudok hozzátenni.

sárga nyúl 2011.07.16. 11:17:50

Mi is jártunk a Révész utcai ügyeleten, és az a doktornő is kedves volt, akivel mi találkoztunk. Az asszisztenssel sem volt gond.
Örülök, hogy nem volt nagy baj a babával.

Desiderata 2011.07.16. 12:39:24

"Nem tűnt sem elesettnek, és tulajdonképpen más kiszáradásra utaló jelet, mint a vizelet hiánya, nem véltem látni rajta. Viszont már 12 óra eltelt az utolsó pisi óta. "
A vizelet hiánya nagyon fontos mutatója a gyerkőc hidráltságának. Általában véve, ha 24 óra alatt kevesebb,mint 4 pisis pelusa lenne (vagy kevesebb,mint 4x pisilt), erősen aggódnék,hogy komolyodik a helyzet. Nyilván ezt most azért írom,hogy más szülőknek segítsek. Orális rehydráló folyadékot kell megpróbálni vele itatni. A poszt írója nagyon ügyes volt, örülök,h rendbe jött a gyerkőc.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.16. 13:41:13

@Desiderata: "Orális rehydráló folyadék"
= pohár víz?:)

Hatodéves 2011.07.16. 13:48:01

@Babette_:
Nem:

"Az orális rehidráló folyadék (ORF) receptje a következő. Forraljunk fel, majd hűtsünk vissza egy liter vizet. Keverjünk bele 1/2 teáskanál (2,5g) sót, 1/2 teáskanál (2,5g) szódabikarbónát, és két teáskanál (10g) mézet vagy cukrot. Miután feloldottuk ezeket, kiegészíthetjük a keveréket 1 dl narancslével is. Biztosan nem a legízletesebb ital, de összetevőit nézve hasznos a hasmenés által elvesztett ásványi anyagok pótlása miatt. A házilagos készítés kétségkívül hasznos lehet, ha gyári, ellenőrzött összetevőkkel rendelkező készítmény nem áll rendelkezésre, de előfordulhat, hogy az összetevők bizonyos helyzetekben nem hozzáférhetőek. Egyszerűbb, higiénikusabb a gyári csomagok használata. A WHO/UNICEF által ajánlott oldatban az összetevők aránya más, és a káliumpótlásról sem feledkeznek meg . Hazai gyógyszertárakban is beszerezhető a Normolyth nevű készítmény, melynek egyadagos, higiénés csomagolása előnyökkel jár."

ujjujjuj 2011.07.16. 14:07:24

@Desiderata: @Hatodéves: Hát igen, ezeket nagyon hasznos tudni... Most már mi is tartunk itthon. A lázcsillapító mellett ennek is alapnak kellene lennie, de én sem tudtam róla, míg bele nem ütköztünk ebbe a problémába, hogy a víz ilyenkor nem elég.

Rivero 2011.07.16. 14:58:08

Örülök hogy a gyerkőc meggyógyult. :)
Jó olvasni pozitív posztokat.

serfecs (törölt) 2011.07.16. 15:57:59

@Hatodéves: patikában kapható normolyt nevű italpor, azt szintén hányás, hasmenés esetén ajánlják. Gyakorlatilag egy orális infúzió, a mi 10 hónaposunkkal anno csodát tett, mikor elkapta a rota vírust.

serfecs (törölt) 2011.07.16. 15:58:57

@Hatodéves: jólvan, így jár, aki nem olvassa végig a kommentet, amire válaszol... Bocsi :-)))

Bikli néni 2011.07.16. 16:52:04

@Hatodéves: Na, most már tudom, miért itatott velem óvodás koromban Édesanyám sós teát. Nagyon kevés emlékem van erről az időszakról, de ez határozottan megmaradt, hogy milyen undorító... :)

Borcsika 2011.07.16. 23:44:29

Amíg az Ilka utcában volt az ügyelet, a hajam szálai egyenként álltak égnek... Mióta Révész utcai (magán)ügyelet van azóta nincs gond (igaz, egy éve voltunk ott, de abszolute pozitiv volt a tapasztalat dacára annak, hogy 2 órát ültünk ott).
A posztolót nem akarnám szembe dicsérni, de nagyon klassz mama. Feleslegesen nem hisztizik, és jó érzékkel fogta fel, hol van az a pont, amikor menni kell.
Összességében ez egy jó poszt volt, főleg, hogy happy end-del végződött.
Jó egészséget a családnak!

Leroi 2011.07.17. 08:37:41

"Anyatejes még"...

Öt és fél hónaposan MÉG SZÉP, hogy anyatejes...

Az én fiam öthónapos korát követően úgy másfél évig még szopott, de egy percig nem volt kórházban hároméves (ovis) koráig...

NB...

scopolamin 2011.07.17. 20:05:30

@Panni75: Akkor engem átdobtak a palánkon, ugyanis a patikus szerint ez csak receptre kapható. Normaflore az, ami szabadon vásárolható. Simán elhajtottak.

serfecs (törölt) 2011.07.17. 20:21:20

@scopolamin: megmondom őszintén, a mi történetünk majdnem 9 évvel ezelőtti, akkor csak a Hipp-ORS volt vény-köteles azok közül, amiket kiváltottunk a kisfiamnak, a Normolit nem. Azóta ez simán megváltozhatott.

@Leroi: az én fiam 1 éves koráig szopott (6 hónapos koráig csak szopott) és 6 hónapos korától megállás nélkül beteg volt. Sajnos nemcsak ezen múlik. Azzal vigasztalom magam, hogy valószínűleg még betegesebb lett volna, ha előbb elválasztja magát.

ujjujjuj 2011.07.26. 21:24:58

@Leroi: Kedves Leroi! Kicsit ksőn reagálok (nyaralás, szerencsérenuku internet). Szoptatás ügyben jómagam 2 hónapig jártam a legmélyebb bugyrokat, mire lett elegendő tejem, és mire megtanult/újra megtanult szopizni a kisasszony. Számomra ezért nem annyira egyértelmű, hogy egy baba 5 és fél hónaposan anyatejes, és kész. Remélem, hogy az én lányom is még legalább másfél évig kaphat anyatejet. Nem rajtam fog múlni. De azokat az anyákat sem kövezem meg, akik valamiért nem tudják ennyi ideig, vagy akár egyáltalán szoptatni a gyermeküket.

ujjujjuj 2011.07.26. 21:27:07

És még össze is szaladtak a karakterek, elnézést...

Ésa 2019.01.22. 21:13:09

@Hatodéves: Egy öt és fél hónapos babáról szóló poszt alatt nem javasolnék mézet tartalmazó receptet. Főleg úgy, hogy nem figyelmeztetem az olvasókat, hogy mézet adni a babának egy éves korig szigorúan tilos.

(Amúgy Gyömörei doktornő egyértelműen a világ legjobb orvosa.)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása