Életmentő egészségügyi kártya

2011.07.09. 06:00

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

 

 

Kedves Praxis blog szerkesztők!

 

Nem kifejezetten a blog eddigi témakörében írnám a levelem, mégis az eü- höz kapcsolódóan. Szeretném, ha a kérdésem megjelenne az oldalon, mert én magam tanácstalan vagyok egy kicsit, hátha a kommentek között orvosok, és nálam jobban hozzáértők tudnak segíteni, tényleg hasznos dolog e.

 


Az Életmentő Egészségügyi Kártya nevezetű dologra gondolok. Pár napja ajánlotta egy ismerősöm, de egyelőre nem tudok dönteni, hogy pl nekem, aki tudtommal egészséges vagyok, nincs semmi extra allergiám, vagy gyógyszerérzékenységem, krónikus betegségem, ráadásul fiatal vagyok, nemdohányzó, sportolok is, szóval, hogy nekem valóban szükségem lehet e egy ilyen kártyára?


Mert, ha én bármi okból eszméletlenné válok az utcán, vagy bárhol, ez a kártya sem ad a miértre sokkal több info-t max a háziorvosom számát, meg a vércsoportomat.


A leírás szerint, amit a kártyával kapcsolatban olvastam, szerepel rajta egy ingyenes szám, amin az operátor az azonosító alapján minden infot meg tud adni az ügyeletnek, mentőnek, vagy aki épp hívja. De valóban fogják ezt használni a mentősök pl?

 


Azt aláírom, hogy mondjuk anyukámnak, aki cukorbeteg, érszűkületes, jól jöhet az ilyesmi, de el fog ez annyira terjedni, hogy aki a segítségünkre sietne adott esetben, keresse ezt, és használja?


Előre is köszönöm, ha a kérdésem megjelenik!
Üdvözlettel:


Zsuzsanna

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezegylehetetlenember 2011.07.09. 08:14:33

Meglátásom szerint nagy jelentősége ennek a kártyának sincs. Vegyünk egy embert, aki rosszul lesz az utcán és eszméletlen, nem tud beszélni. Na mi is fog történni? Ha az emberek közömbösen nem fogják kikerülni nagy ívben, akkor is a rohamkocsit fogják hívni, maximum megprobálják megbökdösni, a legjobb esetben újraéleszteni, és NEM a zsebeiben, okmányai iránt kutatni. Hacsak nem zsebes az illető, de őt ez a kártya fogja a legkevésbé izgatni. Ha meg az elsösegélyt nyújtó kezd el keresgélni, akkor a helyszinen összecsődülő tömeg, akik mindenhez fognak érteni, eszet osztanak, csak pont nem fognak hozzáálni ujraéleszteni, azt fogja egypár közülük gondolni, hogy ki akarja rabolna a tehtetlent, és mindjárt a zsaru is megjelenik,és meg van a kellemetlenség a segitségnyujtó nyakában. Na megjön a rohamkocsi, jobb esetben dokival együtt, a céljuk az egészségügyi állapot stabilizálása. Bent a korházban valoszinűleg az intenziv osztályon vérkivizsgálás, RTG,USG, CT, MRI,tehát megkeresik a rosszullét okát, a dokik a laboreredményeket fogják kezelni, a szív, légzés funkcióját probálják rendbe rakni. Tehát nem a krónikus betegségekkel fognak bíbelődni, ha sokkos állapotban van a beteg infuzió, esetleg vérpótlás a kezelés.A vércsoport megállapitása max 2 perc, és sohasem egy kártyán található adat alapján fognak transzfúziót adni, a legrosszabb esetben pedig az univerzális donort alkalmazzák-O Rh negatív vércsoportot. Nos, valahogy így működik ez. A kártya beszerése, ám legyen, ha ingyenes, jót tesz a biztonságérzetnek, gyakorlati haszna az akut ellátásban nincs. A vércsoport feltüntetésének meg aztán duplán.

Leroi 2011.07.09. 10:04:32

Akkor kapásból felsorolok öt olyan lehetőséget, amely egy fiatal életerős nőt majdnem azonnal halálba juttathat.
1.Egy autóbaleset (frontális ütközés)
2.Gázolás
3.Sportbaleset
4.Egy négykilós vakolattarab egy omladozó százéves középületről (van ilyen, húsz méter magasból biztos életveszély)
5. Meglőnek, megkéselnek (véletlenül arrajársz, golyó, geller vagy rablótámadás stb.)

Most mérlegelj, ilyenkor szüksége van-e a téged azonnal ellátónak ezekre az adatokra vagy sem...
Érdekes, az emberek zöme fel sem fogja, hogy egyetlen lépés választja el az életveszélytől.
Ezt nevezik a fiatalok boldog tudatlanságának.

szabidoki 2011.07.09. 10:29:20

Hát, én akárhányszor láttam el életveszélyben lévő beteget, soha nem jutott eszembe, hogy a zsebeiben turkáljak, sokkal sürgetőbb teendőim voltak...

Káin 2011.07.09. 10:34:19

Eddig nem is hallottam még erről a kártyáról.

ondol 2011.07.09. 10:37:08

@Leroi: Külföldön, nyelvismeret nélkül ér valakit valami, még jól is működhet. Ehhez az kell, hogy külföldön ismerjék a kártyát. Mi erre a biztosíték ? semmi..

Arról sem vagyok meggyőződve, hogy itthon keresné a kártyát bárki a betegnél.
Kellene egy külön kártya, hogy van kártya. :-)
Lehet pasziánszozni, bankkártya pontgyűjtő kártya..stb.

@ezegylehetetlenember: egyetértek..

Mária 2011.07.09. 11:24:30

Ez valami reklám?

A kártya ezen a néven még egy 2007-es kezdeményezés volt, akkor 10.000 Ft-ért állították ki, azóta gondolom, drágább, ha ugyan létezik még a KHT, amelyik üzletelt vele. Az ötven+ korosztály volt a célcsoportjuk.

hvg.hu/egeszseg/20071115_egeszsegugyi_kartya

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.07.09. 12:11:25

Dögcédula nyakadban a személyi számmal esetleg ér valamit. Az ugyan nem tudom, hogy milyen egészségügyi rendszer van amibe bepötyögve kiadja az adataidat. De így legalább esély lenne arra, hogy mire a kórházba ér a mentő kilistáznák a hátrányos pontjaidat.
A kocsmában azt mondják, hogy minden azonosító veszélyes, mivel lehet nála a másé is. Egy igazi van az ujjlenyomattal adatbázis nyitó rendszer. Ez már nem drága, sok cég alkalmazza a rendszeresen elvesző kártyák helyett a munkahelyi jelenlét nyilvántartáshoz.

Frankeistein 2011.07.09. 12:14:35

rossz "vicc", de nekem elsőre a dögcédula jutott eszembe...
amúgy még soha nem hallottam erről a kártyáról

Frankeistein 2011.07.09. 12:17:34

@nomad: most látom nem csak én asszociáltam így :)

ABCDE 2011.07.09. 13:28:24

Elképzeltem ezt az egészségügyi kártyát... nő vagyok tehát a táskámban tartom. Mi van egy karambolnál, vagy csak ha összeesek az utcán és valaki lenyúlja a táskámat, vagy csak egyszerűen nem veszik észre, nem gondolnak rá. Esetleg egy tömegesebb karambolnál, ki fogja tudni, hogy melyik táska az enyém, melyik a másiké. Tetováltassam a karomra amit közölni akarok? És ha leszakard a karom?

mildi 2011.07.09. 13:39:11

van egy zseb hatidőnapló a tárcámban, az elején felsorolva a legfontosabb adatok: szül, taj, vércsoport, gyógyszerek, betegség, értesítendők telszáma. nem kell ehhez külön kártya. nem tudom érne e vmit, de nem esett nehezemre beleírni, és ártani biztos nem ártok vele.

Mr. X 2011.07.09. 13:53:57

Bőr alá ültetett chip lenne az igazi, ami a kutyáknak is van :)

knorbert 2011.07.09. 14:52:58

@Mr. X: karra tetovált vonalkód, mint a Fortress-ben, nemkéne?

belaneni 2011.07.09. 15:11:31

cukorbetegeknek érdemes a csuklón karkötőként vagy nyakban láncon hordani egy "cukorbeteg bilétát", azt mindenhol felismerik. A többi szerintem kuka, a fent megnevezett indokok miatt.

adamantium 2011.07.09. 15:14:06

eszméletlen betegeknél a kórházban mindig csinálnak értékleltárt, ha nem egyéb akkor megtalálják a kártyát. itt nálunk sok betegnek van cukorbeteg kártyája, allergiakártyája, pace maker kártyája, implantátum kártyája, anticoaguláns kártyája és betegfelvételkor le is adják őket, hogy tudjuk mi van bennük

Desiderata 2011.07.09. 15:24:11

Amivel Angliában találkoztam, az egy kis arany nyaklánc volt, rajta egy kis,szétnyitható medál, amiben benne volt a (gyakran igen hosszú) lista. Rajta az allergia, szedett gyógyszerek, fontosabb betegségek. Most nem jut eszembe,mi van a medálon, de valami embléma, ami jelzi,hogy eü infok vannak benn.
Konkrétan az egyik betegemnél tényleg életet mentett.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.07.09. 15:40:38

Szóval rengeteg kártya van, plusz medálba rejtett papírszalag, seggbe feldugott ezüstpendrive, herezacskóra tetovált TAJ-szám, DNS-be kódolt háziorvos-telefonszám... Egy külön team kell minden eszméletlen beteghez, aki ezeket végigkeresi.

Nem lehet, hogy egyféle dolgot kéne bevezetni, és nagyon brutálisan kierőszakolni a használatát?

penelope garcia 2011.07.09. 16:00:13

Egy ilyen információgyűjtemény valóban életmentő lehet, de semmiképpen nem kártyaformátumban.
A legtöbb értelme valóban valamiféle csipnek lenne, de hol van még az a technológia...
Aztán szerintem a tetova is jó ötlet, annak legalább lenne értelme, de természetesen ahhoz is valamiféle leolvasó kellene, szóval...
Az egyetlen, ami maradt, az a dögcédula. Esetleg karszalag-szerű megoldással, mint az újszülötteken.

adamantium 2011.07.09. 16:06:34

@penelope garcia: a csipnek már évtizedek óta megvan a technológiája. a gond az, hogy ha a kórház le tudja olvasni akkor más is, és szépen felszerelek egy leolvasót egy forgalmasabb helyre és estére már 10 ezer emberről tudok kompromittáló adatokat

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.07.09. 16:23:26

A szoftveres dolgok sérülékenyek - www.origo.hu/nagyvilag/20110706-news-of-the-world-brit-telefonos-lehallgatasi-botrany-nagybritanniaban.html így a csip-csip is :) A vércsoport tetkóba meg egy fél hadsereg halt bele, utólag.
Marad a szerencse hogy sose halunk meg :)
Majd 12. jótevőnk Oxigénában eldönti :)
moly.hu/konyvek/feher-klara-oxygenia

min 2011.07.09. 18:28:26

@knor:Nem mondasz hülyeséget mert egy pici QR kódban minden eü adatod bevihető. A mászósisakomban van is ragasztva egy ilyen matrica minden adatommal de azért a vércsoportom és angolul, hogy nem vagyok gyógyszerérzékeny bele van írva filctollal is.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.09. 18:29:19

A Waffen-SS tagjainak a hónaljba volt tetoválva a vércsoportjuk, de őket gyakran is érte "baleset"...

adamantium 2011.07.09. 18:29:52

@min: és ha közben allergiás leszel még valamire, vagy új gyógyszert kezdel szedni akkor újra lehet tetoválni?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2011.07.09. 18:30:50

Szerintem elég lenne a TAJ-szám (félőseknek táskában, bevállalósabbaknak mellkasra tetoválva) és az EEIR, amit már több éve leírtunk a megboldogult Republicator blogon: republicator.blog.hu/2008/06/12/eeir

min 2011.07.09. 18:31:49

@adamantium: nem olyan családból származok én:-)

adamantium 2011.07.09. 18:33:07

@Dr. Morcz: megboldogult magyarországi munkahelyemen mindennapos volt, hogy vagy a tajszámellenőrzés vagy az egész sz@r medsol nem működött, word dokumentumokba írogattunk, oszt ha volt ideje a titkárnőnek átmásolgatta ha megjavult a rendszer

ondol 2011.07.09. 18:59:23

@penelope garcia: úgy elképzeltem a leolvasót, ahogy hozzáöregszik a kuppadt ráncos, elmosódott tetovált vonalkódhoz:-D

@min: nem adható be a vér, a sisakodon lévő vércsoport alapján. Ott fekszel egy sziklán, sérülten, miért feltételeznék, hogy a sisak a tiéd, pláne ha még pld.le is esett a fejedről. Bajos nagyon.
Nincs orvos aki ez alapján, beköti a vért.

@Pók: A TAJ kártya ki van "erőszakolva", és majdnem mindenkinél ott van. El tudom képzelni, annak továbbfejlesztését, bár az adatvédelmi szempontok lehet hogy nem engednék.

adamantium 2011.07.09. 19:06:35

@ondol: mi (és nem csak, gondolom) a vércsoport mellett ellenanyagokat is nézegetünk. ha életmentő jellegű és a beteg nem bírja 1 órát HES 10% mellett akkor kap keresés nélkül vért (ilyen alapon 0 negatívot is adhatok)

ondol 2011.07.09. 19:23:50

@Dr. Morcz: Olvastam anno a link anyagát.

Nem tudom van-e ma olyan cég aki egy ilyen összetett rendszert össze tudna hozni. És ha lenne is, mennyibe kerülne?

Nemcsak informatikusok kellenének hozzá, hanem szakértő orvosok, akik átlátják az informatikát is, és az eü rész összetettségét is.

Mindegy, az elképzelés modern, de nem látok rá semmi esélyt, hogy valaha megvalósulna.

adamantium 2011.07.09. 19:27:49

@ondol: akkor meg fölösleges, hogy a vércsoport bárhova is fel legyen írva

ezegylehetetlenember 2011.07.09. 19:38:26

Feldobok egy témát, aztán zúzzatok. Kérdés a hegymászókhoz, sufnituning autosokhoz, egyéni veszélyes sportot űzőkhöz.Ha már annyira irjátok a praktikus szempontból felesleges vércsoportotokat mindenhova, arra nem gondoltok, hogy nagyobb biztosíttást kellene fizetnétek az eü-be, mivel hamarabb baleset érhet benneteket, ha már úgyis a bajt keresitek? Mert a sport az invaliditáshoz vezető út.

ondol 2011.07.09. 19:52:40

@adamantium: igen.
Trafós szabályzat szerint.
"Sürgős, életveszélyes esetben, amennyiben a betegágy melletti vércsoport-szerológiai vizsgálatok elvégzésére sincs lehetőség, az általános szabálytól eltérően a transzfúziót AB0- és RhD-vizsgálat nélkül is meg lehet kezdeni 0 vércsoportú, lehetőleg RhD-negatív vörösvérsejt- koncentrátummal. Az ilyen indikáció alapján beadott
mennyiség legfeljebb 2 E lehet."

adamantium 2011.07.09. 19:52:58

@ezegylehetetlenember: civilizált országokban az ilyen tevékenységre nem vonatkozik a biztosítás, de nálunk szolidaritáson alapuló rendszer van, de: www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szegeden_van_a_szakadekba_zuhant_no/2162095/

adamantium 2011.07.09. 19:56:21

@ondol: én láttam egy dekompenzált cirotikus májú beteget autóbaleset után, lépruptúrával aki DIC-be esett, 25 egység vért és ugyanannyi plazmát kapott első nap és csak VII rekombináns faktorral tudtuk úgy ahogy stabilizálni, majd úgy átlag napi 3e vér mellett 2 hét alatt elment

ondol 2011.07.09. 20:04:19

@adamantium:gondolom közben volt idő laborra is.

Circus 2011.07.09. 20:07:29

@Leroi: kihagytad a meteorbecsapódást.
Vagy mondjuk a szomszéd kutya megbolondul, és...

@Pók: személyi szám... most mennyivel jobb, hogy egy helyett vagy hat számot tartanak nyilván úgyis, és aki akar kettő pillanat alatt s neten összekapcsol mindent mindennel? Nem beszélve a fészbúkos meg ivives önkéntes bevallásokról...

@ezegylehetetlenember: ha valaha tudsz valami aláírásgyűjtésről ezzel kapcsolatban, szólj, jövök. Mondjuk a következő a dohányzás, túlsúly, stb lehetne...

adamantium 2011.07.09. 20:10:26

@ondol: persze ekkora mennyiségnél már nem lehet kockáztatni, bár mindegy volt a végén

ondol 2011.07.09. 20:37:43

@ezegylehetetlenember:
Minden sport lehet „extrém”, ha nem kellő felkészültséggel, beteg vagy edzetlen ember felelőtlenül műveli.
Hegymászó ismerőseim kötnek biztosítást.

Nekem egy gyorsabb séta is extrém sportnak számít (szívelégtelenség), nem is teszem.
@Circus: Van 1-2 kg túlsúlyom a fentiek miatt, keveset eszek minőségit, megválogatom, odafigyelek.

Engem nem fognak emiatt elővenni, mert ellen fogok állni, öö ha bírok:-DD

min 2011.07.09. 20:49:46

@ondol: mégis szorgalmazzák a kinti mentők. számukra valamiért mégis hasznos. Mondjuk a magyar mentősökről hegymászó baleset kapcsán megvan a véleményem. A mi esetünkben egyszerűen segghülyék voltak.

Neduddgi 2011.07.09. 20:50:36

Ez a kártya egy valamire jó: hogy gazdaggá tegye a kiagyalóját. Mentőellátásban az egyetlen, ami fontos info lehet, ha súlyos (gyógyszer)allergiája van az illetőnek, de pl. antibiotikum itt sem lényeges, mert azt nem kap a helyszínen. Ezt egy karszalagon, nyakláncon simán és főleg olcsón! lehet viselni. Mentőellátásban transzfúzió nincs (a kórház meg egy pillanat alatt meghatározza a vércsoportot, nem cicóznak kártyával, telefonszámmal!), eszméletlen/zavart sérült esetében pedig a mentőknél rutin a vércukor szint mérése, tehát egyből kiderül, ha nem okés. Minden más gyakorlatilag ráér, amikor majd a hozzátartozók elmondják, vagy beviszik a korábbi zárójelentéseket. Addig úgyis a frissen mért értékek alapján kezelik a beteget. Ja, és általában vigyáznak arra, hogy a leggyakoribb allergéneket elkerüljék, amíg nincs valami információ a betegről. Ami fontos, hogy személyazonosító okmány legyen az embernél, az alapján már megtalálják a családot (extrém eset a remete, akinek se szomszédja, se rokona, se ismerőse...) Szóval szerintem felesleges.

Neduddgi 2011.07.09. 20:52:02

Bocs, egy valami kimaradt: ismert vérzékenység esetén is érdemes az infót az embernek magán(ál) tartani.

Circus 2011.07.09. 20:59:07

@ondol: nekem meg sajnos saját érzés szerint is +20 kg... de dolgozom rajta, egyelőre még van bőven.

Azért van némi különbség a kocogás, focizás meg a bandzsidzsamping, vadvízievezés, hegymászás, stb között. Utóbbi esetekben azért kihívod a sorsot a normál ill. átlag veszélyeken túl

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.07.09. 21:08:37

Fentiek alapján inkább tetováltasd a kezedre a vércsoportodat.

TamásD 2011.07.09. 21:13:12

Én a legjobbnak, legegyszerűbbnek az ujjlenyomatos azonosítást tartanám. Nyilván ehhez kellene mindenkiről egy ujjlenyomat adatbázis, ami ellen az ombudsman biztos tiltakozna, de lelki szemeim előtt megjelenik, ahogy egy balesetnél a mentős egy kis kordozható scannerrel egy másodperc alatt beolvassa a sérült ujjlenyomatát, amit a kütyü átküld a mentőautó mobil adatközpontjára, ahol pedig megjelenik szépen minden a betegről.

adamantium 2011.07.09. 21:32:23

erről jut eszembe, tudjátok, hogy hívják az öregemberek extrém sportját? bácsijumping
és a falusi energiaitalt?
kútbull

adamantium 2011.07.09. 21:55:17

@Circus: megyek megnézem a transformers 3-at 3D-ben. arra hangolódok :D

ondol 2011.07.09. 22:01:33

@Circus: nagy súly a szervezetnek kihívás. Nálam a kevés kaja oldja meg.
Jó tudom kis súlyt könnyen ledob az ember. Még sosem volt ennyi plusz kilóm, ezért nem tudom hogy kell leadni.

"azért van némi különbség a": ez relatív újra csak ez jut eszembe. Másztam hegyet évekig, de sosem volt akkora kihívás, mint most egy rohanás lenne. Én csak névtelen mászkáló voltam, semmi himalajaK2:-)

Circus 2011.07.09. 22:47:37

@ondol: heti 3-4 X 10km
vacsora helyett
működik :)

azért a hegymászásnak úgy általában magasabb a veszélyességi faktora, mint a kocogásnak...

ccke 2011.07.10. 08:05:39

@Circus: A dohányzásnak/alkoholizmusnak/reggelire pacalpörköltnek meg még nagyobb a veszélyességi faktora, aztán azoknak sem kell extra pénzt fizetni.

A poszthoz: ahogy adamantium írta, a kártya előkerül, amikor értékleltárt írnak, illetve legtöbbször már a helyszínen, vagy út közben megpróbálják azonosítani a beteget, orvosi információt keresnek.
Szerintem felesleges ilyen kártya, kis papírcetli is megteszi: adatok, allergia, fontosabb betegségek, szedett gyógyszerek. Ehelyett egy zárójelentés is megteszi, ha a gyógyszerelés nem változott azóta.

Életet ritkán menthet, de meggyorsítja az ellátást nemcsak eszméletlennél, hanem mindenkinél, főleg ha demens a beteg, vagy nagyon sok betegsége, gyógyszere van, amit nehéz összeszedni a vizsgálatkor.

Neduddgi 2011.07.10. 09:41:46

@HalivudEstevez: Felesleges. Fél perces rutinművelet meghatározni. Transzfúzió előtt pedig kötelező is.

Dr.laikus PhD 2011.07.10. 11:31:20

@ccke:

Nem egészen.
Súlyos gyógyszerallergiám van.
Családban volt autóversenyző, karkötőjén a fontosabb adatok+vércsoport, kötelező viselet volt. Na meg az autón....

Nekem is volt ilyen karkötőm és milyen jó, hogy volt.
Egyszer hasznát vettem.
Van barátom aki szintén viseli és jól teszi, mert a hasznát már egyszer ő is élvezte.

ccke 2011.07.10. 17:39:05

Vércsoport: Vannak itt sebészek, anesztesek, biztos járatosabbak ebben, de én úgy tudom, hogy nem foglalkoznak a bemondott, kis kártyán, medálon, akárhol lévő vércsoporttal.Ami olyan hivatalos, mint az autóversenyzőké, vagy a katonáké, azt esetleg figyelembe lehet venni. De szerintem ott is inkább meghatározzák, ha életveszély van, akkor 0 negatív, amíg nincs eredmény. Mindenki nagyon fél a szövődménytől, ezért inkább 3x túl van biztosítva a rendszer.

Allergia: jó, ha tudják, de olyan nincs, hogy, fel van írva, hogy adrenalinra allergiás, és akkor nem adok újraélesztésnél. Szóval igenis hasznos egy ilyen kártya, cetli, vagy karkötő, de nem hinném, hogy életmentő.

tódór piroska 2011.07.10. 22:40:38

@ccke: Így igaz. A beteg vércsoportját minden (!) transzfúzió előtt meg kell határozni, akkor is, ha tudjuk. Ebben (is) nagyon szigorú a transzfúziós szabályzat, és az orvost csak az védi meg egy esetleges jogi eljárásban, ha pontosan, dokumentáltan követte a szabályzatot. 0 negatív vért csak a vészhelyzetben, a TV-ben adnak, vagy kivételesen akkor, hanem áll rendelkezésre csoportazonos vér a depot-ban. Annyi idő mindig van, hogy a beteg vércsoportját meghatározzuk, és ha kivérzett, shockos állapotban nincs idő a kompatibilitási vizsgálatok végzésére, akkor csoportazonos vért adunk, nem nulla negativot. Legalábbis ez a mi gyakorlatunk, pedig épp elég vérző beteget kezelünk.

tódór piroska 2011.07.10. 22:43:35

@tódór piroska:

Nem hanem, hanem ha nem.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása