Zsarolás és korrupció a gyermekorvosnál

2011.06.28. 06:00

Tisztelt Praxis!

 

Eddig soha, semmi rossz élményem nem volt az orvosokkal kapcsolatban, sajnos én is beléptem abba a bűvös körbe, akikkel nem csak a megszokott, jó dolgok történnek meg. Mindezek ellenére a tiszteletem nem kopott semmit az eü dolgozók irányába, de a gyermekorvosunkat mi is kénytelenek voltunk lecserélni.

 

 

Fiam 12 éves múlt, nagyon önálló gyerek, mindig erre neveltem, hogy a saját lábán is meg tudjon állni.Egy szerdai napon az iskolából haza küldték, mert rosszul lett, szédült és a feje is fájt nagyon. Van mobilja, felhívott és elmondta mi történt, de ekkor már tudtam, ugyanis az osztályfőnöke nagyon lelkiismeretes és jószívű teremtés. Mondtam neki, hogy dőljön le, pihenjen, előtt pedig vegyen be egy fájdalomcsillapítót. Elnavigáltam a gyerkőcöt telefonon, majd mondtam neki, hogy igyekszem haza, ha tudok előbb eljövök a munkahelyemről. Erre nem volt mód, egyedül nevelem, a főnökség pedig nem igazán rugalmas, mindenesetre siettem, ahogy tudtam.

 

Amikor hazaértem, láttam, hogy a gyerek alszik, csináltam neki vacsorát, majd amikor felébredt elbeszélgettem vele. Mondta, hogy már sokkal jobban érzi magát,másnap menne is iskolába, mert nem akar mulasztani.Mondtam, hogy majd reggel meglátjuk, szerencsére reggel is panaszmentes volt, így elment a suliba időben. Itt vége is lehetne a történetnek, azonban még sem volt ennyire egyszerű a végkifejlet. Még aznap hívott újra az ofő, hogy nem igazoltam a fiam előző mulasztott óráit. A fejemre csaptam, mert bizony elfelejtettem. Mondtam, hogy mindenképpen rendezem a helyzetet másnap, írok egy igazolást az ellenőrzőjébe. Az osztályfőnök tudatta velem, amit szintén elfelejtetem, hogy az év folyamán már volt három olyan nap, amelyet én írtam alá, szóval mindenképpen szükség van orvosi igazolásra.

Szerencsém volt, aznap délután rendelt az orvos, el is vittem hozzá a gyereket. Tudni kell róla (mármint az orvosról), hogy eddig a percig még nem látta a fiamat, mert bár a költözésünk után átkértem hozzá, azóta beteg nem volt a gyerek, a náthát leszámítva. Bementünk hozzá, fiam kedvesen bemutatkozott és én elmondtam, hogy mi járatban vagyunk. Mondtam, hogy hazaküldték a gyereket az iskolából, mert pokoli fejfájása volt és szédelgett, de estére jobban lett. Nézze meg, ha lehet, hogy egészséges-e, illetve legyen olyan jó, hogy igazolja az előző napot, ha pedig szükség van rá ( a gyereknek egyébként elég sűrűn fáj a feje, ha nem is olyan mértékben, mint a hazaküldés napján), utalja be, hogy kiderüljön a krónikusnak mondható fájás oka.

 

Az gyermekorvos miután végighallgatott kerek perec kijelentette, hogy orvosi igazolást nem fog adni, mert előző nap nem jöttünk hozzá, aznap meg már ment a gyerek iskolába. Mondtam, hogy ha akartuk volna, sem tudtuk volna felkeresni, mert ő délelőtt rendelt, de ez falra hányt borsó volt. elkezdtünk vitázni, nem nagyon jutottunk megegyezésre. Végül jó 10 perc vita után a doktor úr előállt a farbával és kijelentette, hogy esetleg még is megoldható lenne ez az áldatlan állapot. Én csupa fül voltam, ő pedig szépen kifejtette, hogy ha hajlandó vagyok 10 ezer forintot kifizetni ott helyben, akkor ő hajlandó kiadni az igazolást előző napra.Nem volt ez más, mint színtiszta zsarolás.

 

Hirtelen nem tudtam, hogy mit reagáljak. Egyrészt rosszindulatúnak és gonosznak tartottam, hogy valamit, amit pár mozdulattal megtehetne és joga is volna nem akar megtenni, illetve pénzt akar érte kapni, valljuk be nem is keveset. Persze ha 500, vagy 1000 forintról lett volna szó, azt is sokalltam volna, nem az összegen van a hangsúly. Valamit vagy lehet és én úgy tudom lehet utólag is igazolnia a napot, vagy nem lehet, de akkor sem pénzért, sem máshogy.Végül mégis fizettem és megkaptuk az igazolást egy vigyor következtében.

 

Sokat gondolkodtam utólag, hogy mit lehetne tenni, mert ez az egész tényleg zsarolás, korrupció volt. Írtam az elején, hogy mi is kerestünk új orvost, aki bár még nem látta a gyereket, csak én beszéltem vele remélhetőleg több empátiával és megértéssel rendelkezik és nem csak azt nézi, hogyan húzhatja le a kiszolgáltatott embereket.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borcsika 2011.06.28. 07:19:59

Jó reggelt mindenkinek... Asszem uborka szezon van. Volt már hasonló történet, önálló gyerekről, és "szemét" gyerekorvosról. Nem tudom valahogy elképzelni ezt a szituációt, főleg azt nem, hogy 10000 Ft-ot kért, és anyuka ki is fizette. Kamu az egész.

Hatodéves 2011.06.28. 07:33:02

Ha így történt, az szomorú. Ami nekem furcsa, hogy nálunk a suliban a szülő 3 folyamatos napot igazolhatott, 4 egymást követő napnál már nem. DE olyan nem volt, hogy a szülő egész évben maxiumum 3 különálló napot igazolhatott. Lehet, hogy más suliban más a helyzet, az elég szívás akkor.

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2011.06.28. 07:34:32

öööööö... Tegnap elvittem a gyerekemet dokihoz, hogy igazolja az 1 hónappal előtti rosszullétét. Bocsánat, nekem valahogy ez jön le belőle. Már miért tenné? Nem látta, nem tudja mit is igazoljon. Vagy nem értem az egészet.
Jattot kért érte, már más kérdés.

EmpatiaTolerancia 2011.06.28. 07:38:39

Nem logikus az ofő viselkedése: értesítette a szülőt telefonon a rosszullétről, elküldte a gyereket. Normál esetben igazolást is kellett adnia a porta számára, hogy elhagyhassa az iskolát. Ebben az esetben mereven ragaszkodni a "szülőnek csak 3 alkalmat van joga igazolni" szabályhoz megkérdőjelezhető. Azt nem erre találták ki.
Az orvosnak úgy vélem nincs joga utólag igazolni egy soha nem látott gyerek nem tapasztalt betegségét.
Nem fizettem vona - ezzel elismeri a szülő, hogy nem volt beteg a gyerek, csak lógott.
Inkább emelt fővel vállalnám az igazolatlan órákat.

Buzuki Stift 2011.06.28. 07:56:37

Az orvos azért nem látta a gyermeket, mert a körülmények miatt nem tudta látni. A mulasztás napján 8-12-ig rendelt, ebből az időből kicsúszott a szülő. Másnap rendelési időben elment gyermekestől hozzá. Kérdés: Hogyan tudja a mulasztást igazolni, ha a saját lehetősége kimerült, viszont a gyermek valóban rosszul volt? Különös tekintettel arra, hogy pillanatnyi, múló rosszullét volt(lehetett gyomorrontás, egy figyelemre sem méltatott fejbeverés, bármi)
És mégkülönösebb tekintettel arra, hogy a mulasztásnak ma már anyagi következményei is lehetnek(CsP megvonás)

Buzuki Stift 2011.06.28. 08:03:50

Majdnem elfelejtettem a másik fontos kérdést: Hogyan lehetséges az, hogy ingyen nem látta a gyerkőcöt, 10000-ért meg látta?

Hatodéves 2011.06.28. 08:11:32

@Buzuki Stift:
A 10.000 Forint szemétség az biztos, ez nem is vitás.

A többi részéhez azt gondolom, hogy az nem szerencsés, ha az átiratkozásnál (orvosváltásnál) nem viszik el a gyereket vizsgálatra. Nyilván az orvos is másképp ítéli meg azt, ha egy ismert, hozzá járó gyerek jön be ilyen problémával; meg azt, hogy valaki, akit sose látott, beállít igazolásként.

Hogy pontosan mi lenne a helyes megoldás ilyen esetre, azt nem tudom, szerintem ez egy olyan lyuk a szabályozásban, ahová könnyű beleesni. Bár továbbra is furcsállom a "csak 3 különálló nap" elvet. Szerintem ez NINCS így, ettől még lehet, hogy az iskola vár el rosszul valamit, vagy az osztályfőnök mondott hülyeséget, nem feltétlenül a posztíró szavát vonom kétségbe, de én is jártam suliba, iskoláskorú unokatesóim vannak, ismerőseim stb, és ilyen igazolási rendet még nem hallottam.

Buzuki Stift 2011.06.28. 08:19:14

"Ha a diák hiányzik az iskolából, azt igazolni kell az iskola szervezeti és működési szabályzatában (SZMSZ) meghatározottak szerint. Az SZMSZ-nek kell tartalmaznia, hogy a tanuló betegsége esetén pontosan hogyan történik a hiányzás igazolása, illetve milyen esetekben lehet vagy kell a tanulónak engedélyt kapnia a távolmaradásra.
Ha az SZMSZ-ben meghatározottak szerint nem igazolják a tanóráról való távolmaradást, az igazolatlan hiányzásnak számít."
Tehát a szabályok intézményenként változhatnak.

tódór piroska 2011.06.28. 08:24:33

Elég nehezen hihető történet.
A szülő egy tanévben valóban csak 3 nap hiányzást igazolhat összesen. A gyerekorvos szabályszerűen jár el, amikor nem ad igazolást visszamenőleg egy olyan gyermeknek, akit nem is látott.
Ezt szakmai- és jogszabályok is tiltják.
Ez kicsit olyan dolog, mintha pl. úgy szeretnék hitelt felvenni, hogy semmilyen fedezetigazolásom nincsen, de becsszóra igérem a banknak, hogy vissza fogom fizetni.
Ebben a korrupt világban sajnos valóban előfordulhat, hogy a doki céloz céloz arra, hogy ha te azt várod el tőlem, hogy adjak egy valótlan igazolást, amivel többszörösen szabályt szegek és jelentős kockázatot vállalok, akkor ezt valamilyen formában honoráld nekem. Olyannal még nem találkoztam, hogy expressis verbis közölné, hogy ennyi meg ennyi az ára.

Káin 2011.06.28. 08:25:29

@Borcsika: Rémlik, hogy volt már hasonló, de én sajna el tudom képzelni, hogy van ilyen. Sőt, mindent el tudok képzelni.Ettől függetlenül remélem, hogy neked van igazad.

Káin 2011.06.28. 08:26:32

@tódór piroska: Nekem annó simán adtak igazolást akkor is, ha a betegségem végén mentem igazolásért.

Bikli néni 2011.06.28. 08:32:14

Kedves anyuka, készülj, most következik számodra a mély lélegzetvézel a lemerülés előtt. Ugyanis volt már ilyen poszt, és ott ízekre szedték anyut.

SusanneF 2011.06.28. 08:32:48

@Hatodéves: Félévenként 3 nap.
Mi jó esetben anyanapnak használjuk.:)

Káin 2011.06.28. 08:35:13

@SusanneF: De most komolyan, fél évenként, vagy évente van a 3 nap? Amikor én voltam ált.iskolás (90-es évek közepe) akkor 3x3 nap volt.

Hatodéves 2011.06.28. 08:37:50

@SusanneF:
Ez de hülyeség. Mármint a fél évente 3 nap. Nekem biztos, hogy sokkal több volt, ahogy leírtam. Ha minden hónapban vagy egyszer költözés miatt hármat, vagy sportmeccs miatt sokat, vagy azért mert fáradt vagy nincs kedve bemenni, akkor is mi történne?. A gyerek is ember... Na mindegy.

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.28. 09:01:06

Ez már volt, csak akkor még nem kért az orvos 10.000 forintot:

praxis.blog.hu/2011/04/06/nem_adnak_orvosi_igazolast

Költözés, új orvos, aki nem adott igazolást utólag az egyetlen napról :)

platelet 2011.06.28. 09:08:58

Szóval, ha jól értem, a posztoló illegális igazolást vásárolt az orvostól, aztán meg panaszkodik, hogy milyen gonosz, korrupt rendszer ez. Ez azért nevetséges egy kicsit.

tódór piroska 2011.06.28. 09:09:41

@mariablog: hát igen, nagyon úgy néz ki, hogy ugyanaz a történet (és ugyanaz a szerző). Variációk egy témára. Az első nem szólt elég nagyot, tegyünk rá még egy lapáttal! Így már tényleg szaftosabb!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.06.28. 09:14:03

Ez annyira unalmaaaaaaaaaaaSSSSSSS

mákonya 2011.06.28. 09:15:01

@Hatodéves: @EmpatiaTolerancia:

El tudom képzelni, hogy van ilyen szabály és hiába ad az tanár igazolást a portának, az ő keze is megvan kötve, ami mostanában megy az iskolákban......, nővérem tanár lassan már naponta értekeznek, hogy meghallgassák az újabb ostoba szabályokat. :-(
Lassan már tanítani nem fognak csak adminisztrálni, közben meg mindenért le vannak "cseszve".

frutella 2011.06.28. 09:54:20

A szülő valóban csak 3 napot igazolhat, akár egybe, akár külön-külön. Az orvos pedig csak akkor adhat igazolást, ha látta a gyereket. Azt gondolom, nem lett volna nagy gáz, ha a szülő megbeszéli a pedagógussal, hogy azt a pár órát ő igazolja (hisz nem is egy egész napról volt szó, mert a gyereket napközben küldték haza) vagy ha a pedagógus nem engedi,akkor kibír a szülő és a gyerek is pár óra igazolatlant.

Buzuki Stift 2011.06.28. 09:57:56

Abban a hasonló posztban 4 napról volt szó visszamenőleg és azért lett a levélíró lekapva, mert 4 nap mindenre elég. Még orvoshoz menni is. Ebben az esetben viszont az van, hogy az orvos csak napi 4 órát rendel(felváltva de-du), viszont a betegség ezt nem tudja és 24 órában támad.

reccs 2011.06.28. 10:01:05

Biztos én vagyok a hülye, de már azt se értem, minek az igazolás, ha egyszer a tanárok küldték haza, mert látták, hogy beteg. Nem hitték el maguknak, vagy szimpla bürokrácia?

Hatodéves 2011.06.28. 10:02:01

@frutella:
Az viszont az én időmben úgy volt, hogy akinek igazolatlan órája van, annak nem lehet ötös a magatartása félévkor/év végén...

mákonya 2011.06.28. 10:31:19

@reccs:
Az..., szimpla bürokrácia, de ezt magyarázd pl.: egy hűséges pártkatona iskolaigazgatónak, aki meglehetősen kockafejű, mert nem tudja felfogni.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.06.28. 10:48:18

@Buzuki Stift: Szerintem nem értik amit írsz:(
Anyuka teljes joggal háborog!

ccke 2011.06.28. 10:56:27

Nem hinném, hogy igaz, hogy ilyen direkten kért volna pénzt. A korrupcióhoz pedig két ember kell, azzal hogy az anyuka belement, megerősítette a dokit, hogy ez így működhet.

Nálunk ha jól emlékszem úgy volt, hogy iskolaorvosnak kellett szólni, és akkor ő igazolta. Bár ő se rendelt minden nap...most elbizonytalanodtam. Nekem nem sokszor volt ilyen, inkább kibírtam azt a pár órát, és akkor nem kellett utólag vacakolni.

Frankeistein 2011.06.28. 11:22:25

Érdekes történet. Abból a szempontból jogos a doki meglátása, hogy azért nem ad igazolást, mert nem látta a gyereket a betegség napján, utólag meg persze nehéz bizonyítani, hogy nem lógott. Az osztályfőnök sem tökéletesen gerinces, ha már ő küldte haza a gyereket, akkor az igazolással nem kéne cicózni. Az viszont tényleg elfogadhatatlan, hogy az orvos összeget (nem is kicsit) kért az igazolásért, de ami betett, hogy az anyuka ezt kifizette- és ekkor jön az, hogy persze családi pótlék megvonás igazolatlan óra után (mondjuk nem 5 után...), rugalmatlan munkahely ésatöbbi. Ebből a történetből nagyon nehéz a helyes úton kijönni. Egyébként nálunk egész évben lehetett 3 napot (egybe/külön-külön) hiányozni, de ezt sohasem értettem, miért.

Hatodéves 2011.06.28. 11:28:47

@Frankeistein:
Az a gond, hogy szerintem ezt az orvosi igazolást régen arra a célra találták ki, hogy a gyerek EGÉSZSÉGES voltát igazolja, azt, hogy közösségbe mehet.

Most a szülők igazmondásának kontrolljaként, illetve szociális nyomásként alkalmazzák a szülők felé. Nem véletlen, hogy erre a funkcióra csak kényszermegoldást, és kamu-protokollt jelent...

Biga néni 2011.06.28. 11:37:26

@Frankeistein: Szerintem meg a doki meglátása egyáltalán nem jogos. Van egy egész készlet olyan tünetekből, amit nem lát a doki a gyereken, és pl. pont a fejfájás is ilyen. Bement volna előző délután (ha lett volna rendelés), doktor úr, fáj a fejem. Ééés??
Vagy mikor az enyémek benyalják az ovisvírust, és beviszem a gyereket a délutáni rendelésre, hogy délelőtt hányt, azt látja a doki? Vagy mikor krupposak voltak kicsinek, s az éjszakai sípolás frankón elmúlt nappalra...?
Érdekes, a mi doktor nénink el szokta hinni nekem ezeket.

mákonya 2011.06.28. 11:48:31

@Frankeistein:
Miért az osztályfőnök a gerinctelen, nem inkább az iskolaigazgató, akinek hiába mondja az osztályfőnök, hogy nagyon zöld volt a gyerek így hazaküldte, mégsem igazolhatja le a hiányzást?

ccke 2011.06.28. 11:52:20

@Biga néni: ez egy gyerek, akit még sohasem látott, olyan tünetekkel, amik már tegnap elmúltak. És nem ő lenne az első iskolás, aki az orvost használja lógásra. Van, akit nem érdekel, hadd pihenjen a gyerek, biztosan van fontosabb dolga, mint az iskola. És van, aki betartja a szabályokat, és nem hisz el mindent.
Ez szerintem az orvos szíve joga. A 10000 Ft az nem!(már ha igaz)

Buzuki Stift 2011.06.28. 12:07:39

@mákonya: Sok lett a villanyszámlám, nem jutott már pénz fagyira. Lopok a boltból egy vödör jégkrémet, akkor a villanyszámlás a gerinctelen?
Egyébként sem az ofő, sem az igazgató nem igazolhat mulasztást. Az iskolában csak tantestületi döntés alapján lehet az igazolástól eltekinteni. Ők is csak jogszabályban meghatározott óraszámig.
@ccke: Találós kérdés: Mi a megoldás?

"És van, aki betartja a szabályokat, és nem hisz el mindent.
Ez szerintem az orvos szíve joga."
Így van. Ez nem ismeretlen dolog. Úgy nevezik, hogy buzgósági sztrájk. Csak ebben az esetben nem a munkaadóra gyakorol nyomást, hanem a beteg buxájára.
Buzgósági sztrájk: a munkafolyamatra vonatkozó előírások pontos betartása – lassítás céljából

adamantium 2011.06.28. 12:14:33

szerintem az igazolást az kell kiadja aki hazaküldte, mert mi van ha én szülőként aszondom, hogy ezt a gyerek minden nap eljátssza, nem kell bedőlni neki, fölösleges volt hazaküldeni?
másodszor, a szülő kissé felelőtlen ha a gyerekkorra nem jellemző krónikus tünetet nem vizsgáltat ki.
orvosként én csak olyanról adok ki igazolást amit láttam vagy amiről papírom van, ellenkező esetben sajna nem
a 10 ezer forint az meg sima korrupció, de mivel anyuka elfogadta így kettőn áll a vásár

platelet 2011.06.28. 12:14:42

@Buzuki Stift: Tehát te elvárod az orvostól, hogy szegje meg az előírásokat azért, hogy a betegnek könnyebb legyen?

mákonya 2011.06.28. 12:25:02

@Buzuki Stift:
Kicsit nevetséges hasonlat, aminek semmi köze az általam írtakhoz. Nem lopott senki, az osztályfőnök nem igazolhatja le, mert nincs rá lehetősége ergo nem gerinctelen, az iskola igazgatót meg nem érdekli (legalábbis amelyik iskolát ismerem), hogy hogyan oldja meg a diák és a szülő, de az iskola nem fogja neki leigazolni, még akkor sem, ha a tanára vagy az osztályfőnök maga küldte haza és ezért talán nem a tanárokat kellene hibáztatni.

Biga néni 2011.06.28. 12:35:18

@ccke: Ebben teljesen igazad van, de azért legyünk már kicsit emberségesebbek... Nem azzal kell így kib*ni, aki költözés óta először jár ott, hanem akiről már tudja, hogy télleg lógós, mert már huszonhatodszor játssza el.
Übrigens, sztem is kamu a sztori, több okból is.
1) 10 eFt túl sok
2) aki egyedül neveli a gyerekét, az ennyit garantáltan nem fog kifizetni, inkább bevállalja a 2-3 igazolatlan órát (mert kb. ennyi esik délutánra, nem?)
3) és mi van a rendelőben kötelezően jelenlévő asszisztenssel? Ott vigyorog tanúként, aztán a rendelés végén feleznek?? Nem túl életszerű...

Buzuki Stift 2011.06.28. 12:49:32

@gorlicze: Miért, nem szegte meg? Egyenesen bűncselekményt követett el. Az igazolás kiállítása ennél azért enyhébb cselekmény.

Frankeistein 2011.06.28. 12:51:05

@Hatodéves: Ez pontosan így van! egészséges mivoltot kéne vele igazolni, mint pl. tábor előtt a táboralkalmassági igazolás.
@Biga néni: Nálunk a gyerekorvos soha nem állított ki igazolást utólag-persze máshogyan kezelik oviban és iskolában is a hiányzást.
@mákonya:Az osztályfőnök nem minden esetben rohan azonnal az igazgatóhoz a hiányzással- ha ő küldi haza a gyereket, akkor ezt az ellenőrzőben kell rögzíteni.(Amit később be lehet mutatni az igazgatónak igazolásként.)

Buzuki Stift 2011.06.28. 12:57:20

@mákonya: Félreértettél. Téged támogatandó írtam. Szerintem sem a tanár a gerinctelen. Egyébként nem is hiszem, hogy egy tanár hazaküldi a gyereket. Legfeljebb orvoshoz és meg akar győződni róla, hogy oda is ment.

Irkutszk 2011.06.28. 13:05:04

Én első nekifutásra addig olvastam, hogy az ofő kérte, hogy igazolják azokat az órákat, amelyekről ő maga küldte el a gyereket. Khm, nem annak a drága aranyos ofőnek kellett volna tá'n igazolni azt a napot? Merthogy ő küldte haza a gyereket, nem az orvos, és nem a szülő.

adamantium 2011.06.28. 13:05:06

mondjuk azon is el lehetne vitatkozni, hogy ha egy tanár, egy gyermeket az iskolai feladatokra alkalmatlannak talál egészségügyi állapota miatt, akkor mégis hogyan meri egyedül hazaküldeni, lehet, hogy agyvérzés miatt fáj a feje pl.
vagy nincs iskolaorvos?

mákonya 2011.06.28. 13:10:47

@Frankeistein:
Nővérem tanár, ha elküldik a diákot, mert rosszul van, akkor ír kilépőt a gyereknek, majd a szülő vagy a gyerkőc "köteles" gondoskodni az igazolásról, ha a fene-fenét eszik, akkor is így kell lenni, mert az iskolaigazgató számára nincs más alternatíva.

platelet 2011.06.28. 13:12:59

@Buzuki Stift: Persze, ami itt le lett írva, az korrupció, arról nincs mit beszélni. De a kisebb szabályszegés is szabályszegés, az lett volna a helyes, ha nem állítja ki az igazolást, se pénzért, se anélkül.

mákonya 2011.06.28. 13:18:32

@Buzuki Stift:
"Legfeljebb orvoshoz és meg akar győződni róla, hogy oda is ment."

Hát ez sem egy utolsó szempont. :-)

Ártatlan leányka 2011.06.28. 13:36:28

Úgy tűnik nekem mind suli, mind ofők tekintetében marha nagy szerencsém volt. Nálunk nem napokként számolták a szülői igazolást hanem óraszámban. 1 nap 7 órát jelentett általános és gimi első két évében, utolsó kettőben pedig 9-et a fakultációk miatt. Így évente a három nap először 21 tanórának majd 27 tanórának felelt meg így nem voltak ilyen problémák, hogy a szülő elkérte a kölyköt utolsó két óráról de már a három napot igazából igazolta, csak épp azon a három napon mondjuk összesen csak 18 óránk volt. Plusz az ofő, se az igazgató sem vette véresen komolyan a szülői igazolást, így ha esetleg valakinek 35-40 óra jött össze ilyen beteg lett nap végére, vagy utolsó 1-2 óráról valami fontos (orvosi vizsgálat, verseny, stb) dolog miatt el lett kérve, akkor nem voltak igazolatlan órák osztogatva. Összesen tán 3 srácnak volt igazolatlanja a 36 fős osztályból, nekik is azért, mert a szülők nem igazolták a lógásukat vagy napközben hiányoztak óráról, pl elsőn bent voltak, második harmadik hiányzik, aztán megint bent voltak. Viszont ezt a fajta lazaságot a késések írásával elszámolásával kompenzálták. Késésnek minősül ha valaki becsengetés után érkezik, 5 késés egy igazolatlan óra, 10 perc utáni késés automatikusan igazolatlan óra. Nem is voltunk késősek... :D

bakela 2011.06.28. 13:44:47

Namost, ha Walaki idéz nekem egy olyan joxabályt, ami szerint naponta-hetente-félévente-évente csak 3 napot igazolhat a xülő, akkor én déli 12-kor, a főtéren, betmennek öltözve kinyalom a Cincinella seggét.
Pedagoigoszok, aaah!
Ha az iskolának ezen felül extra elvárásai vannak, akkor teremtse meg annak feltételeit is. Pl. 24/7 iskolaorvosi xolgálat.
Marhák.
Mehr Lift!

Frankeistein 2011.06.28. 14:43:39

@mákonya: Igazad van, elnézést, hülyeséget írtam. Szóval igen, a kilépő nem helyettesíti az igazolást, arról a szülőnek/a diáknak kell gondoskodni. Erről egyébként rengeteg vita folyik sok iskolában.

lszg 2011.06.28. 14:44:32

Nekem is van egy hasonlo 1,5 éves sztorim az iskolai hiányzás igazolásáról. Az előző tanévben felhív a gyerekem nyelvtanára, hogy a gyereknek magas láza van, vigyem haza. Az iskolaorvos meg is nézte, de mire odaértem,már lejárt a rendelési ideje, és elment. Egyértelműen vírusfertőzést diagnosztizált, és külön kiemelte, hogy ha otthon kezelni tudjuk és nem rosszabbodik az állapota, akkor nem is kell elmenni a háziorvoshoz. (Akkor volt a H1N1 mizéria, elég sok beteg üldögélt a rendelőkben) Sajnos ezt nem tőle hallottam, hanem az iskola egy másik dolgozójától, aki néha portási feladatokat látott el, néha a gyerekekre is felügyelt: ő vigyázott a fiamra, amíg meg nem érkeztem. A téli szünetig még két nap volt hátra, természetesen azokon a napokon a gyerek nem ment iskolába. A téli szünet után az ofő viszont ORVOSI IGAZOLÁST kért tőlem arra a két napra, ami még a téli szünetig hátravolt. (Szerencsére arra a napra nem, amikor lázasan hazaküldték a gyereket és az iskolaorvos is látta.) Az volt a szerencsém, hogy még nem használtam el a félévenkénti három napot, így nem kezdtem el nyomozni, hogy jogosan kérnek-e tőlem igazolást, a téli szünet után különben is mindenki elfelejt mindent, csak a hiányzásoknak volt nyoma a naplóban. Vajon miért nem volt nekik elég az iskolaorvos vizsgálata, és miért nem igazolta automatikusan az iskola felé? (Az iskolaorvost soha nem láttam, az iskolában csak akkor van, amikor én dolgozom.)

qbr 2011.06.28. 14:56:18

@bakela: A hatályos közoktatási tv 4/1 (1)a pontja az intézmény házirendjébe utalja a mulasztás igazolására vonatkozó rendelkezéseket ("A nevelési-oktatási intézmény házirendjében - a közoktatási törvény 40. § (9) bekezdése szerint - kell szabályozni egyéb jogszabályban meghatározottakon túlmenően a gyermek, tanuló távolmaradásának, mulasztásának, késésének igazolására vonatkozó rendelkezéseket"; a 40. § (9) pedig erről a kérdésről nem ír specifikusan)

Akkor ezt most elfogadod a jogszabály beidézésének? :DD

scopolamin 2011.06.28. 14:56:31

Egy ismerősöm a helyettesítő háziorvoshoz ment igazolást kérni ahhoz, hogy házhoz kaphassa az ebédet. Az illető évek óta munkanélküli, amúgy makk egészséges. Kobakok össze ne törjenek, megkapta az igazolást. Kérdeztem, hogy miként sikerült ezt elérnie? Azt mondta, hogy addig nem jött ki az ajtón. Bájosan mosolygott, nem tágított, és kénytelen volt az orvos megírni. Jó ha tudjátok, kemény kitartással mindent el lehet érni.
Amúgy a korrupt sztorit aktív részeseként én inkább nem szellőztetném...

Benzoylmethylecgonine 2011.06.28. 15:09:04

@scopolamin: úgy, ahogy mindenki másnak. Én ilyen igazolás-megtagadós sztorit élőben még soha nem hallottam, csak neten. Nem mondom, hogy nincs ilyen, de egyszerűen hihetetlen számomra. Inkább fordítva megy a dolog. 10év+ gyerek beszól akármelyik orvosnak, hogy fosik-hányik, aztán kiadva egy hetes igazolás a mozihoz. Így megy ez.

Az iskolai hozzáállás is dettó más, már általános iskolásként is annyit lógtam, amennyit nem szégyelltem, mindezt legálisan és sokszor az orvost is megkerülve. Hazakéredzkedtem. Csak akkor kértek ilyen esetben igazolást, ha a hányingerszimulálás mellé nem társult kellő sápadtság, csak sunyi szemforgatás.

Az orvos igazi gengszter, ha ennyit kért (mijazhogykért?), de ha anyuka odaadta... most mit mondjak?

vargam 2011.06.28. 15:21:08

Az én fiaimat is többször küldték már haza a suliból rosszullét miatt, de arra a napra sosem kértek igazolást. Természetesen ha még rendelt az orvosunk, akkor aznap, ha már nem, akkor másnap mindig elvittem őket, és szó nélkül megkaptuk az igazolást az előző napra is. De olyan is volt, hogy másnapra annyira nem volt semmi bajuk, hogy mentek suliba, mikor megkérdeztem az ofőt, hogy írjak-e igazolást, azt a választ kaptam, hogy "ááá, nem írtam be hiányzásnak" :)
Az oviban meg úgy jártam, hogy miután a lányom kigyógyult a bárányhimlőből (és erről megvolt az igazolásunk is), az óvodában nem fogadták el az "egészséges, közösségbe mehet" igazolást, ragaszkodtak hozzá, hogy azon tüntesse fel az orvos a diagnózist is. A gyerekorvosunk viszont az orvosi titoktartásra hivatkozva erre nem volt hajlandó, és nem is értette, hogy miért szükséges ez, hiszen ő egyébként is jelenti az ÁNTSZ felé a betegséget. Végül abban kiegyeztünk, hogy a betegség BNO kódját írta az igazolásra.

belekotyogok 2011.06.28. 15:28:10

És ha orvosváltáskor a gyerek is becsekkol a dokinál, majd elhiszi neki, hogy valóban beteg volt?
Mert úgy mondjátok ez a "sohanemjártott" szöveget.

Abban se ártana konszenzusra jutni, hogy beteg ember a tünetei kifejlődése után hány órával menjen el dokihoz...mert ha rögtön megy, akkor minek, hisz otthon is ki tudta volna magát kúrálni (de a táppénz, igazolás miatt nem érdemes várni), ha meg 2 nappal későn megy, akkor azért hülye, mert minek várt annyit...

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.28. 15:54:44

@Biga néni: nem életszerű? mert még nem találkoztál ilyennel, azért.
én már találkoztam rendőrrel, aki kevesellte a zseb-pénzt, és pacekba meg is mondta, hogy "hárman ülnek a kocsiban, nem tudják elosztani".
én ezek után bármilyen más szakmában el tudom képzelni...

adamantium 2011.06.28. 16:08:14

@vargam: az iskolának, munkáltatónak köze nincs a diagnózishoz még annak a BON kódjához se, az a játszma az orvos és a biztosító közt játszódik le

scopolamin 2011.06.28. 16:09:43

@1,3,7-trimethylxanthine: Igazából azt tudom elképzelni, hogy amikor tudatosult a szülőben, hogy itt nem lesz igazolás, előjött a megvesztegetéssel. Ami persze bejött, ezt ugye nem kell külön magyarázni :) Pénz zsebbe, igazolás kiadva, otthon dühöngve cikk megírva. A történet összes többi részét már itt korábban olvashattuk.

mákonya 2011.06.28. 16:12:47

@1,3,7-trimethylxanthine:

"Csak akkor kértek ilyen esetben igazolást, ha a hányinger-szimulálás mellé nem társult kellő sápadtság, csak sunyi szemforgatás."

:-D :-D

vargam 2011.06.28. 19:12:48

@adamantium: Én is így gondoltam, és a doktornénink is. Nem tudom, hogy az óvoda miért ragaszkodott hozzá. Avval indokolták, hogy a bárányhimlőt nekik is jelenteniük kell, és ha ellenőrzést kapnak, akkor be kell tudni mutatniuk az igazolást a betegségről.

adamantium 2011.06.28. 19:50:57

@vargam: ez hazugság az iskola részéről, és ha szifilisze lett volna? a háziorvos kell lejelentse a fertőző betegségeket, az iskola meg hivatalos úton kérje törvényszéki határozattal ha akarja akkor kiadható. ők milyen igazolást kell bemutassanak? az iskola mióta is kell igazolja, hogy a diákja hiányzik? azt nem a diák kell tudja igazolni? megáll az eszem ettől a magyar iskolai rendszertől, milyen kíváncsiak.
akkor neked mint szülőnek jogodban áll tudni, hogy melyik tanerőt kezelték az iskolából szifilisszel, kankóval, TBC-vel meg mittudománymilyen betegséggel az utóbbi 5 évben mert a te féltve őrzött kicsi gyermekedet nem engeded ilyen emberek közelébe, érdekelne mit szólna hozzá az igazgatóság ha írásban kérnéd az infót. ha nekik jogukban áll tudni a gyermeked betegségét akkor neked is a tanárokét.

vargam 2011.06.28. 20:31:01

@adamantium: Igazad van, de gyanítom, hogy nem kapnám meg, ha kérném ;)

bakela 2011.06.28. 21:46:05

@qbr:
Nincs olyan balfék iskolai házirend, ami kötelezettségeket róhat tőle minden szempontból független személyre/szolgáltatóra.
Persze, külön megállapodás/szerződés esetén más a helyzet. Igaz ez ált. ellentételezési kötelezettséget is vonz.
Engem semmi-, de semmi írott joxabály nem kötelez, hogy defektes iskolaigazgatók /tanktestületek ötletelését végrehajtsam. A nem TB finanszírozott tevékenységem meg, ha úgy látja kedvem, akkor mekkkfizettetem. /Walakinek pengetni kell, vagy a ziskolának, vagy a tanulónak,- bár legigassságosabb az lenne, ha a hülye pedagoigosznak/ Felfogás kérdése, ha így nézem, szabadáras: alku kérdése,
ha úgy nézem: szagértői tev., hatóseggi áras- 6800 HUF/db
Sztem a közoktalanságiról ennyit a haccsolós, pokormann, hoffnyi, 1 qtya.

PS. Ha ad6ok tanácsot: Ha a házirend előírná a robbanó GPS nyakpánt, esetleg a CIA által validált hazukkságvizsgáló alkalmazását, az sokkal effektívebb lenne a tanulók lógási xokásainak letörésére.
Persze, nem lenne rossz, minden tanuló seggébe egy flight recorder se. A színe úgyis menne a h. rózsika hajához.

qbr 2011.06.28. 22:03:50

@bakela: A kérdésed nem arra vonatkozott, hogy tud-e valaki olyan jogszabályt mutatni, hogy "naponta-hetente-félévente-évente csak 3 napot igazolhat a xülő"?
-> Itt szó sincs orvosi igazolásról, csak szülőiről...
Akkor délben a főtéren? :DD

2011.06.28. 22:53:19

Ez a kedves tanerő egy oltári nagy balfasz. A 3 nap arra vonatkozik, amennyiben 3, hogy a szülő a tanár nélkül eldönthesse, hogy a gyerek nem megy iskolába. Ha a tanár maga is indokoltnak tartja a hazamenetelt, sőt ő maga küldi haza, akkor a hiányzást a tanár maga fogja igazolni, miután aznap a gyerek már nem jutott el orvoshoz. Ez az iskola részéről mérhetetlen kicsinyesség, magyarul szarrágás.
Az orvosnak miért kellene igazolást adni annak, akit nem is látott???

Desiderata 2011.06.28. 23:00:05

@qbr: @bakela: "Batman, Batman, te sz..ni jarsz ide." Fenykepes dokumentaciot ,ellenkezo esetben irgalmatlanul szetszzedjuk a bakelai posztot a praxison.

Ja,amugy:
1. tutibiztos nem igazolok semmit senkinek,ha nem lattam,mert Media Markt. Hinni a templomban kell.

2. amugy kamu. Ki fizetne 10ezret egy nyomi igazolt igazolatlan oraert?!

2011.06.28. 23:02:32

Elfelejtettem az előbb, bár én nem szoktam ilyet írni, de a 10.000 Ft-ot el sem hiszem. És még kétségeim sincsenek.

bakela 2011.06.28. 23:07:01

Ha a házirend megxarása jogalkotás, akkor sem lehet a JTV szerint ellentétes más, főleg magasabb rendű joxabállyal/ipodmány, PTK/

40. § (9)választási lehetőségek sorát nyitja meg.

De, ha nem a reggeli zsírszalonnáról van szó, akkor a választás szabadsága csak épelméjű, absz. szabad, sőt szabadon felnőtt emberállat számára /lenne/ +adható.
Na, Kúnó bácsi óta hány ilyen dirivel találkoztál?

Sztem CinCinElla még ne fényesítsen.

Desiderata 2011.06.28. 23:14:38

@bakela: "Batman, Batman, tobbet vartam toled!"

2011.06.29. 09:44:34

A tanárnak elég lett volna vinni egy üveg bort vagy egy doboz bonbont (kb. 1000 ft). Vagy annyit sem, csak felhívni, hogy a gyerek tényleg beteg volt. A mi ofőnk egy nagyon képben lévő ötvenes nő volt, szigorú, de épeszű. Utálta a ferdítést meg a hazugságot. Rájött, hogy ha leigazol 1-2 kétes napot, akkor legalább vele őszinték leszünk, és mindig tudja, hogy mi van velünk. Egyébként meg semmiről sem maradunk le az iskolában. Ez működött is 6 évig.

Mille38 2011.07.01. 20:05:00

Komolyan mondom, megérdemelte a szülő a tanulópénzt. A gyerek pár órát mulasztott, az ofő nem fogadta el tőle az igazolást. A helyzet tisztázására egyébként írtam volna egy tértivevényes levelet az iskolának, melyben leírom a történteket, elteszik a gyerek személyi anyagába és eldöntik, hogy igazolásnak tekintik a magyarázatot vagy sem, igazgató vagy tantestület hozhat ilyen határozatot. Magam szülői részéről simán bevállaltam volna a 3-4 igazolatlan órát, ugyanis ennyinek semmi következménye nincs, max. benne van a bizonyítványban. Na és akkor mi van?
Egy dolog nem fordulhatott volna elő: hogy okirathamisításra kérjek fel egy orvost. Ugyanis ha olyan tényt állít, mármint hogy a gyerek x napon beteg volt, aminek a tényszerűségéről nincs meggyőződve és utólag nem is tud meggyőződni, akkor okiratot hamisít, még ha egy iskolai igazolás nem is látszik okiratnak, valójában az.
És egyébként, ahogy Irkutszk írja, az ofő küldte haza a gyereket, neki kellene igazolni a mulasztást, mert ő ítélte úgy, hogy a gyerek nem való az iskolába. Ad abszurdum, mi van, ha a gyerek hazaérve, a szülő nem is látja betegnek? Akkor ő, a szülő ugyan mit igazolna, még kevésbé egy orvos?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása