Majdnem megverték az orvost

2011.06.17. 14:15

Sziasztok!

 

Volt már több negatív, de persze rengeteg jó élményem is az orvosokkal és úgy unblock az egészségüggyel kapcsolatban. Most mégsem a saját "sirámaimat" szeretném elmesélni, vagyis nem közvetlenül engem érintett mindaz, aminek szem és fültanúja voltam szerda délután. Alapvetően nem vagyok egy nagy orvoshoz járó típus, amit lehet,szeretek magam elintézni, kisebb megfázással, vagy egy-két napos hasmenéssel nem keresem fel az orvosomat, van neki elég baja, elég betege amúgy is. Sajnos már egy hete volt állandó hőemelkedésem és hiába próbáltam ki mindent, csak nem akart lejjebb menni, emellett egy kicsit szédültem is hébe-hóba, ezért szerdán odamentem a rendelési idő előtt egy jó órával, hogy én legyek majd az első.

 

 

Persze tévedtem, már vagy 8-10 beteg ott várt a doktoromra,de nem foglalkoztam a dologgal, ha várni kell, akkor várni kell. Sokszor hallom, hogy vannak olyan orvosok, akik a rendelési idő után esnek csak be. az én orvosom lehet, hogy kivétel, de már ott volt 20 perccel a rendelés idejének megkezdése előtt, köszönt mindenkinek, kedves volt és figyelmes, végül bement a rendelőbe és kijött az asszisztense, aki begyűjtötte a tb kártyákat. Ekkor már körülbelül 40-45 ember várt összezsúfolódva, én magam inkább nem is ültem le, meleg volt és alig lehetett rendesen levegőt venni.Megkezdődött a rendelés még egy két perccel előbb is, mint kellett volna papíron.

 

Szent igaz, hogy nem haladt túl gyorsan a sor, de feltételezem ez a vizsgálatok alaposságának köszönhető, engem például nagyon rendesen megvizsgált a doktor úr, amikor végre sorra kerültem. Sajnos nem mindenki viselte jól a várakozást, lehet, hogy a meleg is betett néhány embernél, de körülbelül háromnegyed óra várakozást követően kirobbant a "forradalom" a rendelőben. Összeszólalkozott két várakozó, eleinte azt sem értettem, hogy miért, a hangoskodásból annyit sikerült leszűrnöm, hogy az egyik csak receptet akart és előbb akart bejutni a dokihoz.Ebből a szóváltásból össznépi zavargás lett, egyszerre vagy 10 ember kiabált egymással, a többiek, köztük én is szörnyülködtek.

 

Amikor már tényleg baromi nagy hangerővel üvöltöztek, akkor kijött az orvosom és megpróbált rendet tenni. Halkan és udvariasan próbálta jobb belátásra bírni a kiabálókat és a türelmüket kérte, mert hát bent vizsgálni szeretné a betegeket, így pedig nem tudja, nem tud figyelni. Mi lenne ilyenkor a megfelelő és logikus reakció? Behúzott füllel és farokkal csendben maradni, ne adj isten bocsánatot kérni. Ehelyett elkezdtek a dokival ordítani, hogy jó lesz ha befogja a száját, ne pofázzon bent a betegekkel, hanem vizsgáljon, mert azért fizetik a tb-t és ilyesmik. Az orvosom próbálta őket csitítgatni,mondanom sem kell, nem túl nagy sikerrel. Egyszer csak azt vettük észre, hogy elkezdik lökdösni és az arcához közel hajolva fenyegetik. Elég szürreális helyzet volt, én magam soha nem láttam még hasonlót, komolyan ijesztő volt.Úgy nézett ki, hogy mindjárt megütik, pedig szerencsétlen az ég világon semmit sem csinált, csak próbálta a munkáját elvégezni rendesen, ahogy kell.

 

Végül aztán nagy nehezen sikerült lecsillapítani a kedélyeket, igaz, ehhez az is kellett, hogy a csendben várakozó betegek többsége odament a doktor úr mellé és úgy küldték el onnan a fenyegetőzőket. Ez az egész közjáték majdnem fél órába és rengeteg indulatba került, amúgy ennyi idő alatt én már sorra is kerülhettem volna, sőt, mások is, akik mondjuk csak a receptre vártak. Végül aztán a rendelés rendes körülmények között folytatódott, én pedig megkaptam a beutalómat a laborba, remélem nem lesz komolyabb bajom. Meg kell mondjam, nem irigylem az orvosokat, mert nem elég, hogy nevetségesen alacsony fizetésért dolgoznak, de hasonló helyzeteket is ki kell állniuk.


Vivi

 

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2011.06.18. 12:00:39

Addigra osszeomlik az egeszsegugy. De majd jon orvos Ukrajnabol, Romaniabol, Indiabol st. szoval nem kell felni, hogy kulfoldre mennek az orvosaink.

isssti 2011.06.18. 12:11:39

Én speciel lelkiismeretesen végzem a munkám, nem tartom a markom erőszakosan(sem másként) paraszolvenciáért, és soha nem alázom meg a munkám során elém kerülőket - sajnálatos ellentétben a magyar orvosok tömegeivel..

formed 2011.06.18. 12:21:36

@-JzK-: Azzal, hogy a külföldre menő orvosokkal vissza kellene fizettetni a képzési költséget, nem sok mindent lehetne elérni a visszatartásuk érdekében, ugyanis az ottani béréből röhögve visszafizeti.
Az állam szempontjából a marha nagy bukás az lesz, amikor nem lesz egy darab orvos sem. Romániából sem fognak jönni, nagy tévedés. Ők is EU-s tagállam, nem Magyarországot fogják választani. 4 éve volt szerencsém UMFTGM-n (marosv. orvosi egyetem) látogatást tenni, már az akkori végzős hallgatóknak, akiknek szándékukban állt továbbállni, nem Mo. volt a primaer céljuk.

Bikli néni 2011.06.18. 12:35:14

@randomgenerator: A tipikus nyugdíjas ettől függetlenül megtehetné, hogy nem akkor megy vérnyomást méretni meg receptet íratni, amikor az egyébként dolgozni járó emberek éppen tudnak úgy menni, hogy ne kelljen szabadnapot kivenni.
Lehet ezen rinyálni meg vitatni, de ettől még tény marad, hogy a mostani nyugdíjas, bármennyit is fizetett be, most azért kapja vissza, mert vannak a dolgozó emberek, akiknek a fizetéséből levonják a mostani nyugdíjasoknak járó pénzt. (Mindezt úgy, hogy a mostani dolgozóknak jó eséllyel egy kanyi vas se fog jutni, mire nyugdíjasok lesznek, ezért pláne lelkesek, de ez már messzire mutató téma, ne menjünk bele jobban.)
Szóval: én személy szerint rosszul vagyok a rendelési időben sipákoló hipochonder "merténegészéletembendolgoztam ésmégicsakharmincezeranyugdíjam demostittvagyokmertötévefájalábam" nyugdíjasokkal. Mellékesen megjegyezném továbbá, hogy akinek harmincezer a nyugdíja, az vagy nem dolgozott életében egy percet sem --> nem fizetett tébét sem, vagy feketén dolgozott --> nem fizetett tébét sem, azt hadd ne sajnáljam már... (Nem egy nyugdíjast ismerek, aki keményen dolgozott egész életében, nem is harminc- meg ötvenezer a nyugdíja. Csak dolgozni kellett érte.)
Én meg is mondtam a családomnak, hogy ha ilyen hibbant leszek vénségemre, hova küldjenek el engem. Csak mielőtt jön a szokásos jolly joker mantra, hogy én is leszek még nyugdíjas.
Jöhetnek a kövek, ide lőjetek!

bereg 2011.06.18. 12:37:54

@zellerlevél: ez sajnos csak álom! Minden tiszteletem az orvosoké, ha orvoslásról van szó, de szervezésben ők a legrosszabbak szinte bármilyen más szakmához képest. Példa: bemegyek egy akármilyen váróba, és az a megszokott, hogy nem tudni, mi a rendszer, mert nincs kiírva semmi. Ha kopogok, az a baj, ha nem kopogok és csak várok, az a baj. Ha megkérdezek másokat, ők sem tudják a választ. Mindenki áll és várakozik bambán, legalább fél óra várakozás kell, mire meglesem, hogy vajon mi a rendszer. Ha valahol időpontra hívnak be, ott 2 óra várakozás a standard. Ha egy orvos minden egyes nap észleli, hogy minden betege 2 órával később került sorra, miért nem változtat az időpontok kiosztási algoritmusán?

Bikli néni 2011.06.18. 12:45:38

@Pico: Nekem van, nekem vaaaaan! :)

Bikli néni 2011.06.18. 12:48:34

@isssti: Azért engem érdekelne - kérlek, ne vedd magadra -, hogy azok az orvosok, akik megalázzák a betegeiket, vajon észreveszik ezt és szándékosan bunkók, vagy észre se veszik, csak ugyanazt mondják, amit most te?

outsider1015 2011.06.18. 12:49:11

Az külföldre ment orvosok által kamatokkal együtt visszafizetett pénzből újabb orvosokat lehet képezni. Ez csak ár kérdése. Mi leszünk a legnagyobb orvos exportőrök az EU-ban! :) :(

mákonya 2011.06.18. 12:57:50

@Bikli néni:
Nem dobálok ám követ, de simán lehet ennyi a nyugdíja, akkor is, ha keményen dolgozott egész életében. Pl.: Észak-Magyarországon segédmunkásként, mert nem volt számára más munka, egy "bűnös" városban.

outsider1015 2011.06.18. 13:03:21

@Bikli néni: Most lövök! Nem a nyugdíjasokat (kövéreket, soványkat, kék szeműeket stb ) kell "kitiltani" a rendelőből, hanem meg kell szervezni a normális előjegyzést, tájékoztatást, amire az egészségügy képtelen. Ha egy rendelőben 5 embernél több ül ott rossz a szervezés, A magánrendelőkben miért működik az előjegyzés?

Bikli néni 2011.06.18. 13:14:56

@outsider1015: Én sem azt mondtam, hogy ki kell tiltani a rendelőből őket. Beteg, lássák el. Csak annyit mondtam, hogy ne akkor menjen, amikor a dzsídípít termelő emberek, akik _nem_tudnak_máskor_menni_. Gondolom, ezt nem kell kifejtenem...
Szóval kb. ugyanarról beszélünk. Szervezzék át úgy - ahogy fentebb jó páran javasolták már -, hogy legyen előjegyzés, osztott rendelés, és mindenki akkor menjen, amikor az célszerűnek mutatkozik. Nyugdíjasok is mehetnek vérnyomást méretni meg cseverészni, ha jól esik, és az orvos erre vevő, de könyörgöm, ne akkor, amikor az ember jönne-menne dolgozni!! Csak ennyit kérek, semmi mást.

Múltkor mentem, munka után (mert ugye csak akkor tudok, a nyugdíjassal ellentétben) jogosítványt hosszabbítani. Hatezer-valamennyi volt (és még a téébéét is fizeteeeem), de egy rohadt szó nélkül vártam ki kb. másfél órán át a soromat, és az volt az egészben a legnehezebb, hogy közben végig kellett hallgatnom a fél lakótelep nyugdíjasainak rinyáit. Mert nem urban legend, hogy ők vérnyomást méretni járnak oda, meg ötévefájalábamésezértvagyokitt. A saját fülemmel hallom. Minden egyes alkalommal. És ilyenkor persze hogy elönti az agyam a lila köd.
Igen, szervezéssel lehetne, kellene ezen változtatni. Tiltja ki a hóhér a rendelőből a nyugdíjasokat, csak oldják már meg valahogy ezt a helyzetet!!

Bikli néni 2011.06.18. 13:19:41

@mákonya: Ezt is elfogadom. De csak ez létezik, országos szinten? Hogy az ÖSSZES kisnyugdíjas Észak-Magyarországon kapált? Nemá'...

Ismertem egyszer egy nyugdíjas nénit (meghalt már, Isten nyugtassa). Minimálközeli volt a nyugdíja. Dolgozott egész életében, mint a kutya, meg is fáradt tisztességgel, csak épp olyan helyen (vállalkozásban), ahol nem volt divat bejelenteni a munkavállalót. Na, ennek megfelelő volt a nyugdíja is (szerencsére felnevelt becsülettel gyerekeket, akik gondoskodtak róla élete alkonyán). Mondjuk ő csak akkor járt orvoshoz is, amikor már a mentő vitte.

outsider1015 2011.06.18. 13:20:48

@Bikli néni: Örülök, hogy egyetértünk! Tehát nem a nyugdíjas a hibás. Ezek után remélem, hogy te is leszel nyugdíjas :)

mákonya 2011.06.18. 13:31:20

@Bikli néni:
Persze, hogy nem az összes, csak azért írtam, hogy ilyen is van, sajnos.....,

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.06.18. 13:47:15

Gratulálok egyesek mentalitásához... Komolyan mondom, jómodor, intelligencia már kiveszőben van...

El Visco Stello (törölt) 2011.06.18. 13:51:44

Apa kezdődik!
Szépen kérek minden orvost, menjen külföldre, csak ne rinyáljon! És főleg egy beteg rendszer miatt ne a polgárokat tegye felelőssé, ne sértegesse őket és találkozáskor ne hozza hátrányos helyzetbe. Jöjjenek inkább a tasmánok, nigériaiak, sumérok vagy mittudomén. Ők legalább köszönni tudnak és a földön járnak. Megértik, hogy egy szegény országban mindenki szegény, nem csak ők.
Ti meg menjetek oda, ahol kelletek! Csak ne pöffeszkedjetek itt és ne keltsetek minden betegben bűntudatot, hogy beteg merészelt lenni!

Bikli néni 2011.06.18. 14:02:25

@El Visco Stello: Figyu Visco, én értem, hogy miről beszélsz (és kettes betűméretben ugyan, de még igazat is adok neked), de ha most ezen megint besértődik valamelyik állandó orvosunk és innen is elmegy, én nagyon morcos leszek rád!

Dubito 2011.06.18. 14:07:54

@SusanneF: Túl kevés volt a vizitdíj. Legalább egy doboz cigi áránál kellett volna kezdeni.

Bikli néni 2011.06.18. 14:13:07

@mákonya: Igen, sajnos van ilyen... én is tudom. Mondjuk én nem rajtuk húzom fel magam (aki mellesleg szívós, dolgos ember módjára egész életében kapált, az jellemzően nem játssza el minden alkalommal a rendelőben a nagyhalált). Én azon húzom fel magam, hogy itt a lakótelepen, ahol max a betonjárdát lehetne kapálni, ugyanilyen nyugdíjasok vannak... Na, de ezen nem fogunk összeveszni :)

@outsider1015: Én csak fenntartásokkal szeretnék nyugdíjas lenni, mert nem csak képmutató módon a mostani nyugdíjas hozzáállással van bajom, hanem én magam sem szeretnék ilyen lenni. Öreg, beteg, magányos, akinek ez a napi program, hogy beszélget az orvossal meg a többi nyugdíjassal a rendelőben. Netán az elfekvőben vegetálok, mert a családnak nincs ideje gondoskodni rólam. (Mindezekről nem tudok nyilatkozni, mert gyerekeim még nincsenek.) Ha ez a nyugdíjas sors vár rám, akkor inkább haljak meg egy szép élet végén hatvan évesen, de köszönöm a jókívánságot! Neked is szép nyugdíjas éveket, ha majd odaérsz :)

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.06.18. 14:36:53

@-JzK-: a szakmunkas is tanult az allam penzen, a noverke is,mind ott tanultunk, sot a gyerekink ott szulettek, ott jartak ovodaba , iskolaba, kaptak a csaladipotlekot stb. Rajtunk miert nem kovetelnek vissza semmit?
Nekunk ennyit szoktak mondani:
1., jol tetted itthon ugysem lehet megelni.
2., hazaarulo...

Demagog duma, az orvosok ellen, csakhogy a nep ne az o hulyesegukon ragodjon:(

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.06.18. 14:38:39

@El Visco Stello: "Indulj el egy uton, en is egy masikon, hol egymast talajuk, egymashoz se szoljunk"

Szerintem lehetne ez Magyarorszag himnusza:(

Leroi 2011.06.18. 14:57:20

@El Visco Stello:
A nigériai előbb lesz gazdag mint te, ne aggódj.
De előbb szíjat hasít a hátadból, ha nem perkálsz.
Csak szóltam.
Amúgy kösz az ajánlatot, de inkább maradnék.

Bikli néni 2011.06.18. 15:05:05

@Leroi: Hála istennek :) Belőled úgyis hiány van szép hazánkban, ha jól tévedek...

Bikli néni 2011.06.18. 15:05:52

Idióta blogmotor, azt is kezelni kéne már...

El Visco Stello (törölt) 2011.06.18. 15:24:14

@Bikli néni: Bár a Te morcosságod nem közömbös számomra, halkan megjegyezném, hogy a cigózás, nyuggerezés satöbbizés valahogy nem piszkálja meg annyira a zingerküszöböd, mint az orvosozás. Sőt mintha...

Bakker, az egész szöveg piroshullámos!

Tomasz_a_gozmozdony 2011.06.18. 15:33:13

Errol kellene leszoktatni a potyautasokat. Leszarom, hogy neked csak recept kell. Leszarom, hogy neked csak beutalo kell. En meg beteg vagyok, baszod. En kivarom a soromat, ki fogod varni te is, mert hogy en nem engedlek elore abban biztos lehetsz.

ondol 2011.06.18. 15:35:32

@Bikli néni: Érdekes lenne egy nyugger kommandó, amint lesben állva figyeli mikor mész háziorvoshoz, lehajtott fejjel megvárná amíg lekezel a doki, utána engedelmeddel zárt sorokban, pofa be alapállásban besomfordálna tovább szórakozni a rendelőbe.

Nem kell ennyire félni az öregkortól, az öregektől.

kutato525 2011.06.18. 15:45:32

"unblock": gondolom, a kedves blogoló az "en block" azaz "teljes egészében" értelmű kifejezést kívánta használni.
Csak tájékoztatásul neki, és mindenkinek, hogy az "unblock" kifejezés úgy lopta be magát a köznyelvbe (már a kijébe), lezárt, letiltott informatikai eszköz (szoftver, SIM-kártya, stb.) feloldására szolgáló kifejezés.
Az "en block", vagy amblock, amblokk kiszólás egyes csoportok, vagy akár vallási rétegek között kedvelt modoros kifejezés.
Nem bírtam ki, hogy ne írjam ezt le, de kérek mindenkit, ha kibírható: nem kell erre reagálni. Tudom, nagyképű vagyok, felesleges vagyok, zsidó vagyok, - de mindezek mellett nem szüks. a válasz.
Csaó.

Bikli néni 2011.06.18. 15:46:52

@El Visco Stello: Van néhány téma, amiről nekem igen határozott véleményem van. Néhánynak itt hangot adok. Másokról jobbnak látom hallgatni.
Hogy az orvosokról "unblock" :)) mi a véleményem, az vegyes, de azt nem szeretném, hogy az itt jelenlévő és nekünk segítő doktorbácsik és doktornénik megint felhúzzák az orrukat és elmenjenek, ezért próbálom őket nem megbántani olyan véleményemmel, amit esetleg indokolatlanul magukra vennének. Ennyi az egész. Nem vagyok fizetett orvosvédő, ne aggódj :)

@ondol: Ez nem (csak) rólam szól, mert ez nem csak az én problémám, százezreket érint. Most szigorúan a háziorvosi rendelésről beszélek, nem a beutalós-időpontkérős szakrendelésről, amire az embernek elég kevés befolyása van. Azt viszont néhányan megválaszthatják, mikor mennek a háziorvoshoz, néhányan pedig nem. Ennek megfelelően kellene igazodni. Majd ha én is nyugdíjas leszek, én is igazodni fogok a dolgozó emberek időbeosztásához, mert nem fogom elfelejteni, milyen volt dolgozó embernek lenni. Mint ahogy - Erich Kästner szavaival élve - a legtöbb felnőttel ellentétben azt sem felejtettem el, milyen gyereknek lenni.
Ha pedig mégis, akkor majd elgondolkozom magamon, mikor a "szemtelen ifjúság" elküld melegebb éghajlatra.

fapad 2011.06.18. 15:49:31

@kutato525: Egy egyszerű google kereséssel meggyőzödhettél volna róla például, hogy a kifejezés helyesen "en bloc", és nem "en block", tekintettel rá, hogy francia eredetű.
Az "a kijébe" fordulatot oedig valóban nem is kommentálnám.

kutato525 2011.06.18. 15:54:36

Fapad: Látod, a "en bolc"-ot ugyanúgy írtam el, mint te a "pedig-et".
Látom, nem bírtad ki...
Mentem, sokáig nem jövök, kár a gőzért.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.18. 15:54:45

@kutato525: Mivel ez egy fórum, reagálnék.
"Tudom, nagyképű vagyok, felesleges vagyok, zsidó vagyok" Hozzátenném még, hogy beteges.
Ön keveri az "unblock" (nem tudom mit jelent) kifejezést az "unlock" kifejezéssel.
"(már a kijébe)" Ezen is finomíthatna még egy csöppet!

dibbler 2011.06.18. 16:53:37

Ez egy megoldhatatlan, összetett helyzet.
Akik az egészségügyet irányítják, okos emberek: elég csak a pillanatnyi gondot megoldani.

Mi, a zemberek jobban tesszük, ha nem hőbörgónk, inkább vigyázunk az egészségünkre.

nabukodonozor100 2011.06.18. 17:07:37

Ez egyenes következménye annak a lejáratásnak, melyet a szoclib média csinál, évek óta megrendelésre. Az egészségügyet át akarták tolni multináci haveroknak, lehetőleg úgy, hogy még pénzt se kelljen adni érte. Ennek módja, mint egy elkótyavetyélendő ingatlannál: kiüríteni, falait bemocskolni, ablakait kiverni, a parkettra szaratni. Így nem feltűnő a bárgyú népnek, ha 10%-on kel el, 80% helyett. Hát ezt teszi évek óta a média az egészségüggyel, az sem zavarja, hogy a népszavazás megállította a TB privatizációt.... Nem adják fel, pedig ébredni kellene, most más szelek járnak.

Krisztiantara 2011.06.18. 17:34:30

@isssti: Hát, ez fura, Isssti, én még sohasem fizettem orvosnak ELVBŐL, és mert fizetem a TB-t, miért fizessek 2X ugyanazért, nem vagyok én hülye! Boltban is csak egyszer fizetek a kenyérért, ha egyet veszek belőle. És ami a legfurább, nem alázott meg sohasem egy orvos sem, sőt, mindig lelkiismeretesen, a legjobb tudásuk szerint elláttak. Lehet, hogy Téged azért alázott meg valamelyik, mert sértő módon borravalót akartál adni Neki? Külföldön nincsen zsebbe csúsztatott boríték, mégis megélnek az orvosok remekül. Hogy is van ez?
Na, de elmesélnéd, Isssti, hogyan alázott már Téged doki?
Velem mind kedves, ez hogy lehet?

Krisztiantara 2011.06.18. 17:36:23

@El Visco Stello: Feltűnt számodra, hogy a cikk arról szól, hogy meg akartak verni egy udvarias EMBERT, aki a munkáját szerette volna végezni?

Krisztiantara 2011.06.18. 17:38:33

@nabukodonozor100: Igen, kezdték az oktatással, folytatták az egészségüggyel, a koronát meg a rendvédelem kapta. Viszont szerintem az az ember is felelős ezért, aki erre bőszen bólogat.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.06.18. 17:50:01

@Leroi: LOL!! :DD

* Avi: 86 karátos!
* Rózsabimbó: Hol van?
* Avi: Londonban.
* Rózsabimbó: Londonban?
* Avi: Londonban.
* Ékszerész: Londonban?
* Avi: Igen, Londonban. Nem ismerős? Sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő, Mary kibaszott Poppins... LONDON!

Bocs, de ez ugrott be.:)

kvadrillio 2011.06.18. 18:16:40

Nemtom mellik régióban történhetett meg ez, mifelénk több mint 20-on éve ugyanannyi a beteg, járványban több, járványon kívül alig-alig....., hosszú évek óta ugyanazok az orvosok fogadják a betegeket az SZTK-ban is, és ha már sikerült sok helyen így lepusztítani a rendelést, ahogy post-író regéli, én személy szerint, marhára dühös lennék, ha újra megpróbálnák bevezetni a semmit meg nem változtató VISÍTDÍJAT !
BÁR MÁR RÉGEN INTENZÍVEN SZERVEZKEDNEK A BETEGÚT-SZERVEZÉSEN /MIJAFRANCNAK NEMTOM !!!/ MEG A BIZTOSÍTÁSI CSOMAGOK BEDOBÁSÁN A KÖZTUDATBA, NU ENNEK SE ÖRÜLNÉK NAGYON SŐŐŐŐTTT !!!

a cigányok pedig egyre jobban úgy tűnik nekem, sokkal rendesebb élőlények, mint akik módszeresen fikázzák őket.

csintapala (törölt) 2011.06.18. 18:23:47

Szomorú, hogy idáig fajulhatnak a dolgok egy orvosi rendelőben, de megmondom őszintén, hogy voltam már én is nemegyszer olyan helyzetben, hogy legszívesebben rátörtem volna az ajtót az orvosra meg a trécselő asszisztensekre, hogy mégis mi a faszt képzelnek, hogy 1 órája se ki se be senki. Kint vár 20 ember, néha kihallatszik egy kis nevetés, semmi infó -ki nem dugná az orrát a vén picsa dolgozni utáló asszisztens sem-, az ajtóra meg persze nagy betűkkel kiírva, hogy "ne kopogj, majd szólítanak".

Ezt miért szabad az orvosoknak rendelési időben? Ha kint vár 20 ember, akkor miért nem pörögnek, mint a motolla, hogy minél előbb végezzenek a betegekkel, akik nyilván nem viccből várnak kint?

Megmondom miért: mert megszokták, hogy megtehetik, és ha kint mindenki agyvérzést kap a dühtől várakozás közben, a doktorúr akkor is megkávézik, mert ez jár neki, és akkor is megkapja a fizetését.

Krisztiantara 2011.06.18. 18:35:31

@csintapala: Hát, ez tényleg fura, még ilyen helyzetbe sem kerültem soha, pedig nincsen egyetlen orvos ismerősöm sem.
Az azért feltűnt hogy a cikkben szereplő EMBER végezte volna a munkáját, de akadályozta benne pár bunkó? És miután udvariasan megkérte őket, hogy hagyják DOLGOZNI, nekitámadtak?
Ilyen bunkót, sajna, már láttam, de az orvosok, akiknél zsebbe fizetés NÉLKÜL!, mert azt sosem teszem, jártam, sosem voltak bunkók, és végezték a dolgukat felelősségteljesen.
Nem lehet, hogy azok a "dühös várakozók" másra dühösek, nem is a dokira? Hanem a főnökre, akinek akkor is benyalnak, ha kiszipolyozza őket?

csintapala (törölt) 2011.06.18. 18:52:51

@Krisztiantara: szerencséd van. Én sajnos többször jártam már így, mint írtam. Sőt úgy is jártam, hogy időpntra(!) mentünk TB nőgyőgyászati rendelésre a párommal, és még így is egy órát kellett várni. Az időpont csak dísznek volt, mert a doktorúr késett, tökörészett, megreggelizett, és már az első beteggel is félórás csúszás volt, a többinél meg halmozódott.

Sajnos sok helyen ez a hozzáállás, hogy a beteg várhat, a beteg ráér, a doktorúr meg nem a betegekért van, hanem ő az atyaúristen, aki majd kegyeskedik inteni, ha oda lehet járulni hozzá.

bakela 2011.06.18. 19:57:33

80.249.172.27/video/2011_24/10010025620734.wmv

16'10"-től hallható: NAPI 20 BETEGET 5 ÓRÁS RENDELÉS ALATT!!!!!
Mindez egy szomszédos kultúrországban, Romániában.
Tehát, a „szervezés” itt kezdődne: Az első 20-at szépen beosztom az aktuális rendelésre, a többi 50, meg mennnyen a zannnya csipályába. Ecccerű, mint a zellerzőőgggye.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.18. 20:44:32

@Bikli néni: az anyám 14 éves kora óta folyamatosan dolgozott, és most 40ezer a nyugdíja.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.18. 20:48:26

@kutato525: bírom, amikor valaki olyan oktat, aki maga sem tudja helyesen leírni.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.18. 20:52:02

@csintapala: bizonyos esetekben, bizonyos formában én nem bánom, ha az orvos reggelizik.
én voltam olyan helyzetben, hogy amikor délután több ember várt rám, kértem pár percet, hogy ehessek valamit, és nem érdekelt, hogy várniuk kell, mert nem bírtam tovább.

Loren69 2011.06.18. 20:53:32

@-JzK-:
És az ápolók, mérnökök, informatikusok, szakácsok.... mindenki fizesse vissza a taníttatása költségét, ha külföldre megy dolgozni, hogy etetni tudja a családot és néha együtt el tudjanak menni kikapcsolódni. Nevetséges.

Loren69 2011.06.18. 20:59:01

@csintapala: A helyzet az, hogy Németországban, magánpraxisban ! is mindig minimum fél órát vártam a nőgyógyásznál az előre egyeztetett időponthoz képest. Miért hiszik még mindig sokan, hogy tőlünk Ny-ra minden kolbászból van ?

ccke 2011.06.18. 21:18:45

@Loren69: Meg mindenki, aki nem a szakmájában dolgozik. Hiába maradok MO-n, ha inkább pénzt akarok keresni, elmegyek pl. politikusnak, a taníttatásom akkor is kárba veszett.

outsider1015 2011.06.18. 21:57:10

@Bikli néni: Elárulnád hogyan igazodsz a dolgozó emberek munkaidejéhez? Magyarországon vannak akik három műszakban, esetleg folyamatos műszakban dolgoznak. Minden olyan dolgozót aki orvoshoz szándékozik menni megkérdezel, hogy mikor mehetsz?
Tényleg sajnálatos, hogy vannak magányos idős emberek, akiknek kikapcsolódás az orvosra várva beszélgetni. Gondolom, ha telefonos bejelentkezéssel fél óra várakozás után bejutnál, kibírnád a "fecsegést". Én is.

Mellesleg engem is zavar a hangos, számomra teljesen érdektelen panaszáradat stb.

Amikor majd 60 éves leszel jobban fogsz ragaszkodni a hátralévő évekhez.

Persze neked már nem lesz szükséged arra, hogy 60 évesen az orvosi rendelőben társalogj, mert a nyugdíjkorhatár emelése miatt a munkahelyi kollégáidal is megteheted, ha nem lesz más lehetőséged. :)

Bikli néni 2011.06.18. 22:53:28

@outsider1015: Szerintem elég világosan kifejtettem az álláspontomat és az indokaimat (a maradékot hozzá lehet képzelni).
De tessék, szájbarágósan: a nyugdíjas bármikor ráér elmenni a háziorvoshoz receptet íratni. A munkavállaló meg ráér mondjuk reggel héttől nyolcig, mert fél kilencig kapott haladékot a főnökétől, hogy beérjen. Vagy munka után csak hatra tud odaesni. Nyilván sokan vannak, akik nem a 8-16-ig műszakban dolgoznak, de a nagy többség igen, és talán jó lenne olyan megoldást találni, ami legalább az emberek egy részének megkönnyítené az életét. Ha már a nyugdíjas magától nem tudja ezt végiggondolni.
Majd pedig ha hatvan éves leszek, ismerni fogok olyan körülményeket, amiket most még nem, akkor majd megbirkózom a saját problémáimmal, és esetleg revideálom az álláspontomat az életről.

@Babette_: A fentebb említett példámban én is hasonlót írtam. Nem azt mondtam, hogy akinek nincs nyugdíja, az azért van, mert soha életében egy percet sem dolgozott.

ropile 2011.06.19. 09:37:04

Áhhh sok suttyó orvos!
Én megértem a betegeket akik összeszólalkoztak.. nem megy ez nekünk ez a hirtelen váltás.
Egyik nap még kővel fejbe kell baszni a szomszéd ordast, hogy a tyúkját ne ő egye meg, hanem én... aztán meg le kell jönni a fáról. Oszt egyszer csak ott találja magát a neandervölgyi egy betonépületben. Csoda, hogy megzavarodik?

Egyszerüen annak a 40%-nak túl gyors volt az evolució és nem bírt alkalmazkodni. Ennyi. Vissza kell küldeni őket a bányába, negyedévente egy doboz aszpirint adni neki, oszt vagy megvan, vagy nincs... baromarcu ellen nem lehet mit tenni.

ropile 2011.06.19. 09:42:22

@Loren69: sokszor nem a fél óra várakozás a gond, hanem az, hogy ha április 1.-én kérsz időpontot, akkor május közepén kapsz, ha szerencsés vagy.

És ha másfél hónapra előre kell tervezzel, akkor elvárom a maximális pontosságot. Ez nyilván nem igaz a házidokira, ahova özönlenek be a betegek.

Egyszerűen szar a rendszer. És a helyett, hogy az égészet dobnánk a kukába és vagy keresnénk egy máshol működőt, vagy kitalálnánk mi, okosok, valami fajantosat évtizedek óta foltozgatjuk.

Krisztiantara 2011.06.19. 10:05:39

@csintapala: Nem lehet, hogy csak kisebbségi érzésed van valami miatt? A doktor úr is lehet éhes, lehet valami gondja, és az is lehet, hogy már nagyon fáradt az állandó túlmunkától. Vajon az orvosok között több a rosszul dolgozó, mint más munkakörben, vagy csak Te irigykedsz rájuk valami miatt? Hidd el, nincs mit irigykedni. Óriási felelősség, óriási betegsorok az ORVOSHIÁNY miatt, és fordítottan arányos icipici fizetés. Rengeteg tanulás, későbbi életkezdés, és ezért cserébe fenyegetőzés és agresszió. Én azt csodálom, hogy még van olyan doki, aki nem állandóan ideges, és tud ilyen körülmények között dolgozni. Miért vagy ilyen szigorú és ellenséges pont velük? Hát, persze, hogy nem tökéletesek, de a Te kollégáid közül mindenki mindig szuper?
Igen, én szerencsés vagyok, mert nem fizetek külön, nem ismerem őket, de mindig kedvesek, mert lehet, hogy érzik az együttérzést, amit szinte soha senkitől sem KAPNAK. Ugyanis kapni is fontos mindenkinek, nem csak adni.

Krisztiantara 2011.06.19. 10:06:59

@ropile: Na, ja, ha több orvos lenne, nem kellene rájuk annyit várni...

Krisztiantara 2011.06.19. 10:08:07

@ropile: Na, ja, ha több orvos lenne, nem kellene annyit várni rájuk...Csak hát, inkább elmennek, mert űzik innen őket, ahogy csak lehet.

ropile 2011.06.19. 10:16:06

@Krisztiantara: Neműzik őket, kifejezetten akarják, hogy maradjanak. Aki mást mond hazudik.

Az persze egy nevetséges elvárás, hogy havi mondjuk 200K-ért gürizzen. Ez inkább a megbecsülés és a nemtörődömség számlájára kerül. A gond, hogy nincs olyan csoportosulás ( politikai ), akik átgondoltan reformálnák meg az egészségügyet. Ez mindenkinek csak egy nyűg. Egy hely, ami nem hogy nem termel, de egy vagyonba kerül.
Éspersze, a suttyók könnyen többségbe kerülnek, lévén ész nélkül élni mindíg könyebb... mint gondolkodni.

ropile 2011.06.19. 10:19:51

BTW, segítséget kérnék, tudom nem ide tartozik, de mégiscsak a blog profilja.

Nejemmel arról beszélgetünk, hogy babát akarunk, vagy többet :)
Viszont, nem akarok semmit a véletlenre bízni és a jelenlegi rendszer nem eléggé flexibilis, hogy minden oldalon az legyen, amit én akarok :)

Ezért tehát, az ötlet, leszerződök egy betegszállító céggel, akik garantálják, hogy van orvos a mentőautóban és ha a zasszony szülni akar, akkor felhívja Őket, kijönnek és az álltalunk választott korházba beviszik és biztosítanak szülőszobát, szülészorvost, nővért meg ami ilyenkor kell, nemtom, nem értek hozzá, viszont lehetőséget adnak nejem -állítom min. 90 éves- dokijának ( aki őt is a világra segítette ), hogy ott legyen és levezesse a szülést.
No, de guglizok naphosszat, de nem igazán érek el sikereket.

Köszönöm és bocs, hogy "offtopic"

isssti 2011.06.19. 10:26:41

@Bikli néni: Van erre is válaszom: meggyőződésem, hogy frusztrációjukat és alulfizetettségüket szándékosan a betegeket és a beosztottakon(nővérkék, stb..) élik ki: ennyit tudnak, ennyit érnek - orvosilag, emberileg.

Ne mondd, hogy te még nem jártál sztk-ban, s nem tapasztaltál ilyet: sajnos ez a sztenderd.

No persze, ha te csak magánba jársz, akkor erről mit sem tudsz..
Ha pedig magad is orvos vagy, akkor nem nem is akarod érteni...

outsider1015 2011.06.19. 10:35:19

Itt egy kormányrendelet az előjegyzésről.

www.magyarkozlony.hu/pdf/3557

2003. 86. szám 1. rész 6961. oldal
Elvileg be lehet jelentkezni. Ki használja? Ki tud róla?

Az Ő betegeik elvileg igen:
www.kobanya.hu/tart/index/50/1

Persze amikor ez a rendelet született még "útelágazás" elött álltunk. :)

Lehet, hogy még mindig? Vagy már csak egy út van?

isssti 2011.06.19. 10:36:12

@Krisztiantara:Kedvesem, te melyik országban élsz és jársz dokihoz? Komolyan nem tartotta neked még orvos soha a kezét? Nem sustorogták füledbe egy műtét előtt, hogy mennyi lesz a tarifa?
És nem néztek rád úgy egy rendelőben, mint egy nemkivánatos betolakodóra?

Hol élsz, drágám, a holdon?

Ébredj fel: álmodsz!

Krisztiantara 2011.06.19. 10:39:05

@isssti: Én nem vagyok orvos, nincsen pénzem magándokira és zsebbe csúsztatható borítékra sem, és nincsen doki haverom sem. Kétszer műtöttek már életemben, nem fizettem egyikért sem, és csak SZTK-ba járok, mert nem is akarok kétszer fizetni ugyanazért. Sok orvossal találkoztam már, és közülük csak egy volt, aki nem törődött velem, egy fogorvos. De nem az egy tökéletlenről fogom megítélni a többi kiváló szakembert.A többi szakma képviselőivel azonban sokkal több gondom volt. MIÉRT utálod a dokikat, Isssti? Mi az irigység OKA? Megkérdezhetem, mi a végzettséged?

Krisztiantara 2011.06.19. 10:42:44

@ropile: Mivel is TARTJÁK itt őket? Csak nem az alacsony fizetéssel a sok tanulásért, a szakmunkásnak is kijáró tisztelet teljes hiányával, a rossz munkakörülményekkel, vagy az őket érő agresszióval?
Én úgy látom, űzik őket, csak nem bottal, hanem azzal, hogy élhetetlenek a viszonyok számukra, tehát nem fontosak. Az embereknek nem fontos a saját egészségük egyáltalán.
Többet keres egy ruhaszámot kérdezgető HR-es mint egy orvos, ráadásul jóval többet.
Mivel lehetne őket motiválni, hogy itt maradjanak ezek után?

Krisztiantara 2011.06.19. 10:46:45

@isssti: Komolyan nem. Kétszer műtöttek, egyszer a térdemet, egyszer egy bőrdaganatot vettek le rólam. És nem fizettem semmit.
Értem már, az a gond, hogy azt hitted, jobb ellátást kapsz, ha fizetsz, mert kivételezett leszel a pénzed miatt, ezért haragszol a dokikra. :D
Hát, magadra vess, ha fizettél. :D
Én nem fizettem, mégis remekül elláttak. :-) És még kedvesen is viselkedtek. :-)

Bikli néni 2011.06.19. 10:46:53

@isssti: Mivan?!
Egyrészt: egyáltalán nem járok magánorvoshoz. Másrészt: nem vagyok orvos. Meg egyébként sem az egészségügyben dolgozom. Csak kérdeztem valamit. Nem tudom, minek kell elkezdeni személyeskedni.

Krisztiantara 2011.06.19. 10:48:35

@isssti: Különben, ha nem titok, leírnád, meddig jutottál Te a tanulás rögös ösvényén? Mert alighanem itt is lehet valami irigységet kiváltó lustasági hibaszázalék.

ropile 2011.06.19. 10:48:48

@Krisztiantara: Nem írtam, hogy TARTJÁK. Csak elvárják, hogy maradjanak. E mellett azt, aki ma elhagyja magyarországot maximálisan megértem.

isssti 2011.06.19. 10:50:01

Diplomás vagyok, nem orvos-legyen ennyi elég. Mellesleg közvetlen családtagom orvos, rengeteg orvos ismerősöm van - természetesen köztük is ismerek rendes sztk-st: sajna messze nem ez az átlag - elég jó meritésem van, hidd el.
Menj az emberek közé, beszélgess velük. Nyisd ki a sajtót és a szemed és talán rájössz miről beszélek..
És mégegy dolog: kivánom, hogy komplikációmentesen túléld a továbbiakban is az sztk-s beavatkozásokat - védangyalaid jól dolgoznak: nagyon jól!

Krisztiantara 2011.06.19. 10:51:28

@ropile: Ja, ja, igaz, űzik őket mindenféle hátrányos megkülönböztetéssel, közben meg elvárják, hogy maradjanak.

Krisztiantara 2011.06.19. 10:53:35

@isssti: Hát, még fogadott orvos nélkül fogok szülni is, mert én bízom az EMBERBEN, nem csak az angyalokban. És ha EMBERSÉGES vagyok, akkor velem is emberségesek, az egy-két bunkót meg, aki nem emberséges, szépen beperelem. Ennyi. :-)

isssti 2011.06.19. 10:54:28

@Bikli néni: Én sem személyeskedtem: csak próbálok értelemesen válaszolni - persze ha nem akarod megérteni, akkor fejen is állhatok, akkor sem fogod!

isssti 2011.06.19. 11:01:52

@Krisztiantara: Az, hogy te miket feltételezel az én orvoslefizetési szokásaimról, az a tények szempontjából tökéletesen indifferens.
Sőt, az sem számit semmit, hogy milyen pozitiv vizióid vannak a magyar közgyógyellátásról - bárcsak ettől egy fél százalékkal is javulna a helyzet..

Krisztiantara 2011.06.19. 11:03:46

@isssti: Egyébként a daganat leszedésnél direkt azt a dokit választottam, akiről a legrosszabbakat hallottam, ugyanis tudtam, ha sokan szidják, nem körbenyalja a beteget, hanem valóban szakemberként dolgozik, mert ebben az álszent országban a nyalásra nincsen szüksége. És jól döntöttem, a három öltés egy hét alatt szinte teljesen begyógyult. Nyoma sincsen. Én a pletykákra általában ellenkezőleg reagálok, akiről sokat pletykálnak az általában jó szakember az egészségügyben és oktatásban, hiszen nem kell nyájasnak lennie, mert nem csak pénzt akar a nyalásáért. Bizony, ez Magyarország! Nem kell ám mindent elhinni, amit mondanak, sőt, akiről mondják a rosszat, azt kell jól kiválasztani, mert rá irigykednek, következésképpen ő a legjobb. :-)

Krisztiantara 2011.06.19. 11:05:04

@isssti: Te írtad annyira a paraszolvenciát, gondoltam, van benne tapasztalatod. Nekem semmi tapasztalatom nincsen ebben, így nem értek hozzá. De ha Neked sincsen, akkor Te sem értesz, nem?

Krisztiantara 2011.06.19. 11:09:08

@isssti: Nekem egyébként nem pozitív vízióim vannak, hanem sok-sok pozitív TAPASZTALATOM. És annak ellenére ilyenek az egészségügyi dolgozók, hogy a körülmények áldatlanok. Le a kalappal előttük! Nem az egy-két kivétel alapján ítélek, hanem a többség hozzáállása alapján.

Bikli néni 2011.06.19. 11:14:40

@isssti: De, a kommented első részét értettem. Azt nem értettem, miből következett neked ilyen feltételezés, hogy nem járok sztk-ba, meg hogy orvos vagyok. Azért, mert velem normálisan szoktak viselkedni? Ja, hogy én is normálisan viselkedek velük? Én felismertem és elfogadom, hogy az orvosok ótvar körülmények között dolgoznak.
És igen, én is láttam már bunkó, frusztrált orvost. Volt olyan, amelyiktől felnőtt ember létemre sírva jöttem ki, mert megalázott minden ok nélkül, és utána szándékosan nagy fájdalmat is okozott a nyakcsigolyám mellé adott tíz(!) injekciójával. Visszarendelt, nem mentem vissza, megoldottam máshogy.
De ettől még nem könyvelem el az összes orvost egy mogorva dögnek, ha egyszer nem azok.
Aki suttyó, azt nagy ívben kerülni kell, aki pedig meg tudott maradni normálisnak, azt meg megbecsülni. Ennyi.

isssti 2011.06.19. 11:17:57

Ne haragudj, de naivitásod mármár idegesitő...

Higgy amit akarsz, nekem tökmindegy: nekem nem lesz attól semmivel jobb, ha kinyilik a csipád - nem akarlak mindenáron meggyőzni. Attól, hogy te bármit is hiszel, még a valóság csak pont ugyanaz marad..

isssti 2011.06.19. 11:20:33

@Bikli néni: Köszi, hogy te is megerősitesz egy konkrét negativ példával. No, pont ezekről az esetekről beszélek én is..

isssti 2011.06.19. 11:22:24

@Krisztiantara: zárásként engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam Bilkinéni legutóbbi hsz-át: nos, pont az általa is leirt dolgokról beszélek - ez az, amiről nem vagy hajlandó tudomást venni...ki tudja miért?

Bikli néni 2011.06.19. 11:46:25

@isssti: Nem azt mondtam, hogy a negatív hozzáállás példa nélküli. Csak nálam ez elenyésző kisebbség, ezért megelőlegezek egy jó viszonyt az orvossal, mindaddig, amíg ő is normálisan viselkedik velem.
Na, további szép napot!

Krisztiantara 2011.06.19. 12:10:55

@isssti: Isssti, Isssti, én csak azt HISZEM el amit látok. És én zömében csak jót látok. Amint az előzőekben leírtam nekem is volt EGY rossz élményem életem során (34 éves vagyok) már fogorvosnál. De nem az EGY rossz élmény után fogom megítélni a remek szakembereket, a többieket. Na, most újra leírtam ugyanazt, talán most elolvasod. :-) A legtöbb orvos ugyanis TAPASZTALATOM szerint az ÉLETEMBEN jól látott el engem, kedvesen, úgy, hogy nem fizettem. Én ezt nem hiszem, hanem ezt ÉLTEM át. Viszont más szakmák képviselőivel gyakrabban gyűlt meg a bajom már, mint az orvosokkal, mégis ezekben a szakmákban keresnek jobban. Az ilyen orvosokat lehúzó megnyilvánulások meg csak mindenki helyzetén rontanak. Ugyanis nem marad lassan már, aki ellát, mert olyan rossz nekik, hogy eltávoznak. Én ezt LÁTOM a saját ÉLETEMBEN. Ez van, a valóságban.

Krisztiantara 2011.06.19. 12:13:06

@isssti: Én az előbb leírtam egy KONKRÉT pozitív példát, de még tudnék írni több KONKRÉT pozitív példát is.
Mi rosszat TETTEK Neked a dokik?
Leírnád KONKRÉTAN?

Orvosként Németországba · http://www.facebook.com/nemetorvos 2011.06.19. 16:27:51

Nekem a körülmények kapcsán csak annyi a gondolatom, hogy jó lenne egészen pontosan tudni, a gyógyszerkasszába mennyi pénz folyik be és mennyi ki, illetve utóbbi hogyan és hova. Van egy olyan érzésem, hogy lenne nagy meglepődés.

tonhalas rizs 2011.06.19. 17:41:48

Az egesz rendszer sz*r, ahogy van. En meg azon csodalkozom, hogy az orvosok birjak ezt a sok megalaztatast, komolyan!!!

Loren69 2011.06.20. 12:52:11

@ropile:
Igazad van, valóban nem jó a rendszer, amin azért is nehéz változtatni, mert a beteg sok, az orvos kevés.

ropile 2011.06.20. 15:50:48

@Loren69: az, hogy valami nehéz, nem lehetetlen.
Orvos van ( lenne ) elég. Az egyetem "ontja".
Abban a percben, amint élhető életpályát ( ez ma olyan divatos :)) mutat a kormány, ők gondolom elkezdenek dolgozni. Az, hogy az e.ü. ben nincs elég orvos azért van -feltételezem-, mert nincs felvétel, fizetés. Az, hogy sok a beteg, pedig az életmódunknak is köszönhető. ( pl én most paprikáskrumplit akarok enni, almapaprikával ). Meg annak is, hogy csomó beteg az utolsó pillanatig vár, hogy elmennyen orvoshoz.

adamantium 2011.06.20. 20:59:37

@ropile: az az érzésem, hogy te 20 éve nem jöttél ki a lakásból, nem hallgatsz rádiót, nem nézel tévét és nem olvasol semmilyen újságot, más nem magyarázza a teljes tudatlanságodat a témában.
az egyetemek (4 darab) ezernél is kevesebb orvost termelnek egy évben. magyarországon nagyjából 40 ezer aktív orvos van, tehát az állományt 40 év alatt tudják az egyetemek lecserélni.
egy orvos ugye 25 évesen végez leghamarabb és 65 évesen megy nyugdíjba, az pont 40 év, tehát a rendszer éppen önfenntartó, HA:
- soha senki nem megy GYES-re
- soha senki nem betegszik meg
- soha senki nem megy szabadságra
- soha senki nem hagyja ott az orvosi pályát
- soha senki nem hal meg időnap előtt
- soha senki nem megy külföldre
és még sorolhatnám.
mivel ezek a feltételek mind nevetségesek, az óvodás is rájön, hogy ez a rendszer nem önfenntartó, sokáig a külföldről bevándorló mindenki által utált, fúj román/szerb/ukrán orvosok tartották úgy ahogy egyensúlyban. de hát nekik is megjött az eszük és inkább 1 millióért németországba mennek mint 100 ezerért ide.
az országban tehát nincs elég orvos, rögtön felvennének pár ezret de nincs és nem is jön.
a várakozási idő meg nem magyar találmány, angliában éveket is kell várni vizsgálatokra, műtétekre

ropile 2011.06.21. 03:41:48

@adamantium: nem mondom, hogy el vagy tevedve..., de

Az, hogy az orvos 65 evesen nyugdijba megy, nem feltetlen igaz. A volt haziorvosom nyugdij mellett praktizalt. A dokim a Laszloban boven tul a 65 -on.
Nem azt mondom, hogy kedvtelesbol dolgoznak, de dolgoznak.

Nem hiszem, ha az orvosok megkeresnek ugyan azt a bert, mint magankrohazban dolgozo tarsaik, nem lennenek tobben.

A mai napig fenntartom a BUPA -t, ugyan minimalis dijon es nem is vagyok sokmindenre jogosult, mert jelenleg azsiaban dolgozom, itt pedig parkway hc.
Szoval, hidd el, kimozdultam a lakasombol, olvasom a hireket.

adamantium 2011.06.21. 17:24:59

@ropile: mindenkinek jogában van saját egészsége kárára haláláig dolgozni, de ezeket az embereket ne vonjuk be az aktív lakosságba, számuk amúgy nem hiszem, hogy domináns lenne, főleg magánvállalkozásban dolgozó orvosok esetén lehetséges, egyébként max konzultánsként tartanak benn 1-2 idős professzort 65 év felett.
leírtam, hogy ezernél többen évente nem lehetnek mert annyian végeznek, ezt csak külföldről bevándorlókkal lehetne pótolni, de ki az a bolond aki ide jön és nem nyugatra? ezt írtam már, hogy egy óvodás is felfogná

csokosszaju 2015.04.01. 19:16:14

sziasztok, az én házidokimnál flottul mennek a dolgok, egyszerre két egybenyíló szobában folyik a rendelés, egyikben a doki, másikban a nővér, hozzá lehet receptért, beutalóért, szuriért, vérvétlért, vérnyomásmérésért fordulni, a dokinál EKG is van, pikkpakk megy minden, csomó vizsgálat helyben elvégezhető, telefonon is lehet időpontot kérni a rendelés utolsó órájára, ha semmit nem akarsz várni, pedig itt még hívószám sincs, mint a szakrendelőben, szóval ügyesebben kéne szervezni

asztalosani 2015.04.03. 11:31:20

@csokosszaju:

csak az kérdés, hogy a két rendelőben hány páciens is van egyszerre?

mert ha egyet az orvos vizsgál, egy másikon éppen vérnyomást mér a "nővér", nem éppen szerencsés, hiszen sérülnek a betegjogok.

(a legtöbb háziorvosi rendelőben is van külön vizsgálati szoba, ahol van EKG (igaz II. vh. fajta), lehetőség van vizeletet vizsgálni (alap szinten) és még sorolhatnám... az orvos okkal küldi tovább szakrendelésre pl. azt a beteget amelyiknek éppen ekg-re van szüksége, hiszen előfordul hogy ő egymaga nem szakorvosa az adott területnek. Nyilván az orvosok nagy többsége felismeri az infarktusos ekg görbét, viszont lehet egy ettől eltérő esettel áll szemben, akkor pedig részletesebb vizsgálat is kell adott szakterület szakorvosával (kül. progresszivitási szint)pl.: szívultrahang, terheléses ekg stb... ezért küldi tovább...ahol a beteg vár 1/2 évet mire időpontot kap ...)

csokosszaju 2015.04.03. 14:44:21

@asztalosani: a LEHETŐSÉGEKBŐL a legtöbbet kihozza a team

csokosszaju 2015.04.03. 14:47:56

@asztalosani: egyébként a 17. kerületről van szó, nincs féléves várólista a szakrendelésre, van nekünk MEDICAL CENTER-ünk is, ahova éppúgy érvényes a beutaló, kerületieknek ingyenes a vizsgálat, és kezelés

asztalosani 2015.04.03. 20:50:47

@csokosszaju:
na, végre valami jó hír!
jó olvasni erről :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása