Nem lettem hisztis anyuka

2011.06.13. 06:00

Szia Despota!


Már a MHTerroron is én voltam, aki pozitív történetet küldött be, most a Praxis is megérdemli ugyanezt!Szerkeszthetitek nyugodtan, azért törekszem, hogy nagyon ne kelljen!

 


A közelmúltban történt, hogy kisebbik lányom - öt éves -egy szerdai nap délutánján erős fáradságra panaszkodott. Korai fekvés, majd másnap - enyhe tiltakozás leküzdése után - ovi. Aznap volt a gyereknap az oviban, így nem is csodálkoztam, hogy sápadt és karikás szemekkel fogadott az oviban. Estére be is lázasodott, nem kicsit, 39,9-ig kúszott fel a hő. Azonnali lázcsillapítás, majd éjjel még egyszer. Másnap aztán - lévén péntek - nem kockáztatva azt, hogy ügyeletre kelljen vinni a gyereket, elvitték a szüleim orvoshoz. Nagyon lelkiismeretes, alapos doktornénink van, meg is vizsgálta, és ahogy én sem, ő sem tapasztalt a lázon kívül semmilyen fizikai eltérést.


A vírus verzió mellett maradva tüneti kezelésben maradtunk (lázcsillapítás, sok folyadék, még több pihenés) és közös megegyezéssel vasárnap visszavittem kontrollra (épp ő volt az ügyeletes). A láz nem csökkent, sajnos, 4 óránkénti rohamokban jött, 40 fok fölé is fel-felugrott. Hol hűtőfürdő, hol priznic a gyógyszeres csillapítás mellett. Vasárnap sem volt semmilyen eltérés, ez már kicsit aggasztott, nem csak engem, hanem a doktornőt is.


Hétfői kontroll. Ismét semmilyen eltérés, maradt a tüneti kezelés. Keddre ismét kontrollra visszarendelés lett (pisimintával egybekötve), azzal a megkötéssel, hogy ha akkor sem bukik ki a probléma, akkor vérvétel is kell.


Megint semmilyen eltérés! Bár enyhe javulás következett be a lázban, már nem 4 órás, hanem 6-8 órás etapokban jelentkezett. Viszont a rengeteg és széleskörű lázcsillapítás átvágta a gyerek hő-vezérlést egy az egyben, így láztalan időszakokban 35,2 volt a "hője" :) A vizeletvizsgálat (csík verzió) sem mutatott ki semmit, így azonnal az ÁNTSZ-be minta kitenyésztésre, közben a vérvétel elintézése. Az egész folyamatban ez volt a legnehezebb, hisz a gyerek még nem hat éves, öt meg már elmúlt, így a gyerekambulancia már nem csinálja meg, az SZTK meg elvileg hat éves kortól fogad :). De nagyon helyesek voltak az sztk-s nővérkék, alig kellett pár szót mondanom a helyzetről, szinte azonnal mondták, hogy vigyem a gyermeket!


Szerdára az eredmények java meglett, az ÁNTSZ-be leadott minta bakteriális fertőzést mutatott, amit csütörtökre specifikáltak is, emellett a véreredmények gyalázatosan rosszak voltak, így kiderült hogy nem volt alaptalan az aggodalom, de a célzott antibiotikumos kúra meghozta az eredményét, a láz másfél nap alatt megszűnt. Az antibiotikum kiválasztása konzultáció után és a vese területen jártas adjunktussal történt meg. A biztonság kedvéért egy hasi ultrahangot is kiírt a doktornő a lehetséges vese-tágulat ellenőrzésére (hálaistennek, az is negatív lett).


Mindazzal együtt, hogy borzasztóan aggódtunk a gyermek egészségéért, mégsem éreztem elhagyatva magam. A doktornőnk maximálisan mellénk állt, nem hagyta ellenőrzés nélkül a kicsit, és nem derogált neki a jelenlétemben felhívni a témához jobban értő kollégáját sem. Végig partnerként kommunikáltunk, így nem lettem "hisztis anyuka", aki naponta visszarohangál az orvoshoz "holmi kis" láz miatt, és végig tudtam, mi fog történni a kislányommal, és milyen következő lépések/megoldások valószínűsíthetők.


Bizonyára az is kellett ehhez, hogy felelős és gyermekéért nem csupán aggódó, de annak gyógyításában tevőlegesen részt vevő szülő voltam. Nagyon bízom abban, hogy a doktornőnk nem csupán egyedi eset az itthoni egészségügyi ellátást tekintve: mindenkinek ugyanilyen alapos és jó orvost kívánok baj esetére!

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qbr 2011.06.13. 09:41:06

Örülök a pozitív történetnek, és annak leginkább, hogy jól van a kicsi.

De igazából csak emiatt a mondat miatt írok: " a gyerek még nem hat éves, öt meg már elmúlt, így a gyerekambulancia már nem csinálja meg, az SZTK meg elvileg hat éves kortól fogad"

Ugye ez csak valami félreértés? Mármint ha tényleg így van, akkor elvárás a gyerekekkel szemben, hogy 5 és 6 éves kor között ne betegedjenek meg? :)

Káin 2011.06.13. 09:51:08

Jó, hogy még mindig jönnek pozitív tapasztalatok, csak a hozzászólások száma nem az igazi, de remélhetőleg azért ezt is sokan olvassák.

Csalamádé 2011.06.13. 11:29:17

Csak így tovább, még sok ilyet szeretnénk.

SarahConnor 2011.06.13. 12:13:27

"Szerkeszthetitek nyugodtan, azért töekszem, hoyg nagyon ne kelljen!"

Ehhez képest kicsit később:

"emellett a véreredmények gyalázatosan szarok voltak"

Éljen! :)

Persze örülök a pozitív sztorinak, de miért kellett ez a mondat pont így?

Hála az égnek az én dokim is ilyen egyébként, mint a posztolóé.

Káin 2011.06.13. 12:20:47

@Fenimore: NA ne már...CSak találtál benne egy mondatot, ami nem oké :D? Kákán is csomó?

SarahConnor 2011.06.13. 12:55:34

@Káin: Dehogy! Nem kerestem a csomót, csak belebotlottam. Szerintem pozitív posztba az ilyen felesleges :D

prolee 2011.06.13. 13:36:25

Valóban nagyon pozitív post. Arról szól, hogy beteg volt a gyerek, kivizsgálták, helyes diagnózis alapján sikeresen kezelték és meggyógyult.
Én bemegyek a munkahelyemre, kiosztanak rám egy jogi problémát, alaposan utána nézek és megoldom, ha saját hatáskörben nem megy, akkor javaslatot teszek a megoldásra. Tök pozitív. :)

Az viszont nagyon gáz, hogy az 5. és a 6. életév betöltése közötti időszakban légüres térben mozog a gyerek "vérvételileg".
Jó lenne, ha jönne egy jogász kolléga és megoldaná ezt a rettenetesen bonyolult szabályozási problémát. Ez is "sikertörténet" lehetne.....

Dr.laikus PhD 2011.06.13. 15:16:53

Amíg nem tölti be a 6. életévét addig 5 éves. :)

Bikli néni 2011.06.13. 15:23:41

Végre megint pozitív történet!
Azért szeretném felhívni a jövőbeli levélíró szülők figyelmét az ebben a posztban olvasható, és a korábbi hasonló (nagyonlázasagyerekem) témájú történetekben látható szülői viselkedés közti különbségre.
Ha a kedves szülő gondolkodik és értelmesen, gyorsan cselekszik, mielőtt ide megírja a posztját, talán nem szedik ízekre a kommentelők :)

pefki 2011.06.13. 15:59:48

@Bikli néni: Aha,csak nem mind1,hogy ki kezeli a problémás napokon!

2011.06.13. 16:05:42

@Bikli néni: Ha pozitívat ír, nem szokták szétszedni ! :-)

Irkutszk 2011.06.13. 16:30:56

Nekem is nagyon tetszik ez a poszt. Előrelátóan viselkedő, józan anyuka: van otthon a gyerek számára lázcsillapító; nem megy neki a hétvégének orvos nélkül; az orvossal partnerekként, közösen kezelik a gyereket; és ráadásul egy bonyolultabb esetet ír le.

Csak remélni tudom, hogy ha egyszer ide kerülök, én is hasonlóan viselkedem majd.

Bikli néni 2011.06.13. 18:07:16

@Turchi, arra gondoltam, hogy itt nem csak az lrvos volt a helyzet magaslatán, hanem a szülő is. Más posztoknál általában mindkét oldalon hibázik valaki, csak a kommentezők nagy része leragad annál, hogy miért nem volt otthon lázcsillapító. Szóval ez a poszt ezért is jó, mert tényleg nincs mibe belekötni.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.13. 18:36:18

"az is kellett ehhez, hogy felelős és gyermekéért nem csupán aggódó, de annak gyógyításában tevőlegesen részt vevő szülő voltam"
Tényleg? Még szép. Cukrot neki!

2011.06.13. 18:44:35

@Dr.laikus PhD: az én apám 1 nap alatt 3 évet öregszik: tegnap 54 volt, betölti az 55-öt, az 56-odikba lép :-)))

El Visco Stello (törölt) 2011.06.13. 18:59:53

@ReignOfdark: Idősebb nálam 3 hónappal? Vénember:))) Isten éltesse!

2011.06.13. 19:22:02

@Bikli néni: :-)) No, még mindig azt mondod, ebbe a posztba nem lehet belekötni? Eddig ketten...és nem én :-)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.06.13. 19:48:17

Én vagyok a posztoló! Háj Népz!

Re: 5-6 éves kor közötti állapot

A gyerekambulancica szerint ha elmúlt 5, akkor már nem fogadják, az sztk szerint meg 6 éves kortól mehetnek oda a kicsik.
Az ambulancia (mikor megpróbáltam időpontot kérni - mert ugye, ad hoc nem mehetek, csakis bejelentkezésre, hétfőn és szerdán fél8 és 8 között) direktbe rákérdezett a születési hónapra is :)
Bájos, nem?
Na de ilyenen nem akadunk fenn, megoldódott - leszarom-tabletta, ugye :)

@Fenimore:
nem t'om, ez annyira kicsapja a biztosítékot? Amúgy - lehet, hogy ciki - észre se vettem, csak most, hogy szóltok.

@El Visco Stello:
napi szinten itt vagy, olvasod és kommenteled a posztokat - csodálkozol, hogy ezt le kellett írnom?
Ha meg má' cukrot akarsz nekem osztogatni, akkor süvegcukor legyen ám! :)
(és szerintem se dicsőség; elvárható, ha valaki szaporodik, akkor annak megfelelően viselkedjék is)

Vicces egyébként, írhatnék horror-sztorit is, de szerintem az ilyenek fontosabbak.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.13. 19:51:19

@Zsit (nyau és rémizé): Jóvammá, ne duzzogjá! Jó kezekben van az a lyány, biztos vagyok benne:)))

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2011.06.13. 19:58:53

@El Visco Stello:
de hisztizniiiiii akarooooook! :)))
persze, hogy abban, holnap mehet oviba már - tök boldog! (meg én is :D)

SusanneF 2011.06.13. 20:09:14

@Zsit (nyau és rémizé): Ha első és egyetlen gyermek a lyány,pláne süvegcuki Neked,kedves Posztoló!
Sok további bölcsességet a gyermeknevelés rögös útjain....:)!

SusanneF 2011.06.13. 20:12:50

Aha,most olvasom-második gyermek...
Hiába,lefárastott a 12 órás műszak,agyilag is....:)

SarahConnor 2011.06.14. 11:15:26

@Zsit (nyau és rémizé):
Nem, nem csapta ki a biztosítékot, tényleg csak egy megjegyzésnek szántam, nem akartam trollkodni. :) Lényegtelen is, a hangsúly itt legyen a pozitív sztorin, ahogy kell :D

2011.06.14. 15:08:21

@El Visco Stello: Á, ez csak példa volt, ő már 58 lesz a nyáron :-)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása