Maga nem ide tartozik

2011.06.11. 06:00

Tisztelt Praxis Blog!


Szerencsére ritkán kell egészségügyi ellátást igénybe vennem, a minap kellett volna, de nem sikerült, viszont szegényebb lettem egy szabadnappal.Történt, hogy az üzemorvos tüdőszűrésre küldött. Kaptam egy beutalót. Mivel nem szerepelt rajta, hogy hová kell mennem, megkérdeztem. A válasz szerint a lakhely szerint kijelölt helyre, de mehetek máshová is, csak akkor 840 Ft lesz a vizsgálat. Mivel hivatalosan piripócsi lakos vagyok, de jelenleg Budapesten élek, gondoltam jó lesz nekem az egyik közeli pesti tüdőszűrés is, úgyis drágább lenne Piripócsra visszautaznom emiatt. A neten találtam egy közeli egészségházat, ahol van ilyen vizsgálat, fölhívtam, hogy mikor mehetek. Csakis munkaidőben, tehát szabit kellett kivennem.

 


Elmentem. Örültem, hogy nem kell várni, mert nem volt rajtam kívül senki. Az a hölgy volt az asszisztens, akinél az időpontról érdeklődtem. Elkérte a beutalót, a taj-kártyát és a lakcímkártyát. innentől idézném:

 

-maga piripócsi lakos. Nem ide tartozik.

 

-én úgy tudom, hogy 840 Ft-ért bárhol elvégzik a vizsgálatot.

 

-rosszul tudja. a lakóhely szerinti intézetbe kell mennie. Ha mondjuk pécsi lenne akkor megcsinálnánk, hogy ne kelljen annyit utaznia, de Piripócs nincs olyan messze.

 

-Értem, meg tudná mondani, hogy melyik intézetbe kell mennem?

 

-Ezt önnek kell tudnia. viszlát.

 

Ennyi volt a beszélgetés, a hölgy bezárta maga mögött az ajtót.

 

ezzel kapcsolatban a következő kérdéseim lennének:

 

Az üzemorvos mondott igazat, vagy az asszisztens hölgy?

 

Hogyan lehetséges, hogy valamelyikük félreinformál egy pácienst? (Ha ők nincsenek tisztában a rendszerrel, akkor az egyszeri polgár hogyan lehetne.)

 

Ha lakóhelyhez kötött a vizsgálat, akkor a honlapon ez miért nincs feltüntetve? A honlap készíttettője miért nem követelte meg ezt?

 

A telefonos egyeztetés során miért nem kérdezett rá az asszisztens a lakhelyre? Miért nem hívta fel a figyelmemet erre a kitételre?

 

Ha a pécsieknek elvégzik a vizsgálatot, akkor nekem miért nem? (Délután 3kor csak én szerettem volna megvizsgáltatni magam, nem volt ott rajtam kívül senki. )

 

Hogyan nézhetnék utána, mi is tényleges rendje a tüdőszűrő vizsgálatoknak? Valami minisztériumi tájékoztató oldal létezik esetleg, csak én nem tudok róla?

 

továbbá: Nem lehetne megoldani, hogy hetente egy munkanapon mondjuk este 9-ig legyen vizsgálati idő? Annak érdekében, hogy a dolgozóknak, ne kelljen szabadnapot kivenni emiatt.


Úgy gondolom , hogy ha a fenti problémák közül bármelyik megoldott lenne, akkor nem ment volna egy napom kárba.Bár bosszús vagyok az okozott kellemetlenség miatt, tudom, hogy ettől nem dől össze a világ. Ezt a levelet pusztán jobbító szándékkal írtam, hátha olvassa majd valaki aki érdemben tud javítani a tájékoztatás hiányosságain.


üdv Zoltán
 

 

Nyereményjáték! Töltsd fel egy fotót az autódról és nyerj egy iPad 2-t!

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccke 2011.06.11. 06:26:22

Szerintem rosszul mondták/lusták voltak megcsinálni.
Ismerősöm Bp-en belül másik kerületbe ment, mint a lakcíme, mert az volt a munkahelyéhez közel, és simán megcsinálták a 840 Ft ellenében.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.11. 06:50:40

Szerintem rosszul mondták. Plusz meg kell mondani, hogy üzemorvosi, és a felvételhez kell, sürgősen. Akkor megcsinálják azonnal, ha csak beesel, akkor is.

Dr.laikus PhD 2011.06.11. 07:10:07

tudobeteg.hu/kiemelt-temak/tbc/37-tbc-cikkek/1242-a-tudoszures-jogi-szabalyozasa

Ebben az esetben pénz nélkül is el kellet volna látni.

Divat nem azt és úgy kérni amire szükség van?
A régi háziorvosom is úgy küldött el, hogy harcoljak ki egy CT-t SOS.
A beutalóra meg ráírta, hogy kérem a beteg vizsgálatát...

EmpatiaTolerancia 2011.06.11. 07:42:11

Kedves Zoltán!

Ha az üzemorvos kötelezően elküld valakit vizsgálatra, akkor beutalót kell adnia. Valószínűleg spórolni akart az őt alkalmazó cégnek pénzt, ld. az alábbiakat.

"A munkavégzéssel kapcsolatos orvosi alkalmassági vizsgálatok elvégzésére a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa köteles. A foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatásokat – amelyeket a munkavállaló az alkalmazása során igénybe vesz – nem az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák. Ennek következtében a tüdőszűrés – ha arra a foglalkozás-egészségügyi orvos beutalója alapján kerül sor – szintén nem számít az egészségbiztosítás által finanszírozott ellátásnak.
A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatóval a munkáltató szerződéses viszonyban áll, amelyben rögzítik az alkalmassági vizsgálatokért fizetendő ellenszolgáltatás mértékét. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalónak nem kell külön fizetnie a tüdőszűrésért, mivel az a munka-alkalmassági vizsgálat része, így annak költségeit – beleértve a tüdőszűrésről kiadott leletért fizetendő térítési díj összegét is – a foglalkoztató viseli."

mariablog · http://maria.blog.hu 2011.06.11. 07:55:18

Szerintem ha az üzemorvos küldi az embert kötelező, a munkakör ellátásához szükséges vizsgálatra, akkor arra NEM KELL szabit kivenni, munkaidőben kell és lehet elintézni a dolgot.

El Visco Stello (törölt) 2011.06.11. 08:14:41

Szerintem csak a lakóhely szerint illetékes köteles megcsinálni. Az összes többi, ha akarja, térítés ellenében megcsinálja, ha nem nem. Ha akarja kiszámlázza, ha akarja kifizetteti a pácienssel.
Ebben az egészben egy súlyos hiba van: Az ezzel a vizsgálattal eltöltött időt munkaidőnek kell tekinteni.

Széphalmi Izett 2011.06.11. 10:06:29

@mariablog: Igen, elvileg pontosan így van, ahogy írod. Állami cégeknél ezt nagyjából be is tartják.
Gyakorlatilag azonban úgy működik nálunk és barátaim, ismerőseim munkáltatóinál is, hogy csak szabadnapon, vagy szabadságon intézhetjük az üzemorvosi vizsgálatot.

Leroi 2011.06.11. 13:07:04

Azt hittem, hogy ez a piripócs valami vicc...:DDD
Olyan, mint a Nyárittyen vagy a Búsfeketebivalybasznád...

A kép amúgy nagyon hajaz egy femdom BDSM-jelenetre...

El Visco Stello (törölt) 2011.06.13. 11:43:49

@Leroi: "Azt hittem, hogy ez a piripócs valami vicc...:DDD"
Miért, nem az? Azt a tanyát településnek nevezni vicc. És nem is hiszem, hogy posztolónk ottani lakos.

ondol 2011.06.13. 19:12:24

@El Visco Stello: Ó nem vicc a:-)
A Google Föld jobban tuggya:-))

Mille38 2011.06.14. 15:32:17

Az már volt, hogy az üzemorvosi vizsgálatra nem kell szabadnap, arra az időre átlagkereset jár?
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása