Hol a hiba a rendszerben?

2011.05.25. 06:00

Én nem egy esetet írnék le, hanem a saját vagy nagyon közeli hozzátartozók esetét (tehát nem urband legendeket és egyedi eseteket) orvossal, kórházzal. Neveket nem írok. Az egész után kialakul egy kép, az lenne a kérdésem, hogy jól működik-e így a rendszer vagy sem. Ha nem, akkor hol a hiba? Előre jelzem, nem feltétlenül az orvosokon akarom elverni a port! Hiszem, hogy sok esetben megtették a lehető legtöbbet, még sem alakult úgy a dolog, ahogy kellett volna. Tehát arról kérdezek egyszerű olvasót, orvost, beteget, hol a hiba a mátrixban?

 

 

Hozzáteszem, páciens oldalról írok csak, mivel nem dolgozom az egészségügyben, nem lesznek orvosi szakszavak és részletezve sem az esetek, nem keresek vissza papírokat, csak amennyire a memóriámból elő tudom kaparni, tehát félinformációk. Azt hiszem, ez az összképet nem zavarja.

 

1, furcsa mód egyszer csak észrevettem, a jobb fülemre rosszul hallok, ezért elmentem egy maszek fülészetre, az orvos azt mondta, nem az a csoda, hogy rosszul hallok, hanem hogy hallok rajta, mivel gyakorlatilag a dobhártyámból egy aprócska darab van csak, örüljek, hogy ennyire hallok, viszlát, sittysutty el is köszönt,elmentem egy másik (nem maszek) fülészhez, aki elmondta, hogy óriási luk van a dobhártyám helyén, némi dobhártya van letapadva ugyan, de azzal már nem tud mit kezdeni. A nyakamból venne szövetet, amiből tudna tenyészteni dobhártyát, elméletileg teljesen rendbe jöhet a hallásom, a rizikó annyi, hogy lehet kilöki az új dobhártyát a szervezetem. Első doki maszek volt, utóbbi nem!

 

Kiskoromban nagyon sokat (nem akarok túlozni, kb. olyan 3-5 hetente) szúrták a fülem – azt mondta akkor sem kellett volna már szúrogatni, van rá más mód is -, köze lehet a luknak ehhez. Hogy addig mért nem vettem észre, hogy rosszabbul hallok, nem tudom, talán az akkor divatba jövő mobiltelefon lehet az oka, annál tűnt fel, hogy csak a bal fülemen tudom használni. A mérések szerint a szociális küszöb alsó határán működik a jobb fülem.

 

1b, Egyik legjobb barátom füle zúgott, elment egy fülészhez, az mondta neki, pihenjen, sok a stressz, de csak nem múlt. Elment a fenti dokihoz, felírt valami gyógyszert, mondta ez egy tipikus nemtudomanevét, a srác beszedte, néhány nap alatt elmúlt a fülzúgása, ami akkor már 2 hónapja volt.

 

2, Sok év múlva a levegővétel is fájt, enni nem bírtam. Elmentem egy gasztroenterológushoz, aki megtükrözött, majd azt mondta, ilyet még nem látott, olyan mintha refluxom lenne, de nem látja mégsem (mellesleg ugyanezt mondta a páromnak is, akinek időnként olyan csuklásrohama és mellkasi fájdalma volt, hogy le kellett hozzá feküdnie azonnal). Az enyimről kérdeztem lehet-e a kávé az oka, azt mondta nem. A dolog nem javult, kávéról leszoktam, jelentősen jobb lett, nagyjából el is múlt.

 

Sok év múlva jött elő újra, elmentem egy másikhoz egy kórházba (nem magán), aki lehülyézte (szó szerint!) kapásból a fenti fülészt, mert az azt merte mondani, hogy mandulapanaszaim reflux miatt vannak. Megvizsgált kb. 3 hét múlva (ekkorra tudott csak adni időpontot), majd az eredmény meg lett 2 hét múlva, ahol közölte, hogy tényleg refluxom van és a mandulámat is az cseszegetheti, igaza van egyes ponton szereplő fülésznek (de legalább beismerte, ez nagy dolog!) Nagy adag Controlloc, és nincs panasz.

 

3, Fogfájás, Szentkirályi Hóhér utca, húzás, ripityomra törte a még bent lévő fogam, irány rögtön a műtő, miközben üvöltött a képembe, hogy maga marha (szó szerint!), mért nem szólt, hogy törékenyek a fogai. Nem tudtam válaszolni J

 

Azóta tudom, oda sikeres ember nem megy, maszek fogdoki a következő fájdalomnál, hangosan szólok neki, hogy törékenyek a fogaim, kérdezi, honnan veszem ezt, elmesélem, mosolyog, azt mondja az ég világon semmi baja a fogaimnak, azon kívül, hogy lukas az egyik. Vagy húsz éve oda járok azóta is!

 

4, feleségem nagyanyja, sokszor szédül (78 éves) egy stroke után, miközben egyébként meg jól van. Ezt a történetet nehezen írom le még annyira részletesen, mert ma is elfog a düh! A stroke után 2 évig rendben volt, majd kezdődtek a szédülések, ami sűrűsödött, majd ájulásokkal járt. Sok ügyeletes orvos kihívás, sok kórházba fekvés:

 

ügyeletes orvos: miért hívjuk őket ki, mert egy kicsit elájul néha?

 

kórház: biztos azért fektetjük be harmadszor is, mert zavar minket otthon (igazi bunkótapló!)

 

A kórházban sosem csinálnak semmit, infúzió, pár napra megerősödik, majd visszaesik. Vizsgálat lehet, de kezelés semmi más! Az állapot romlik, bajok sűrűsödnek, ügyeletet sem merünk hívni. Egyszer újabb rosszullét, már 50/10 a vérnyomás, ügyelethívás, kijön, mért nem hívtuk előbb, újraéleszti, kórház, megint csak infúzió, hogy erőre kapjon, semmi más! Öreg már, stroke-ja is volt, el van könyvelve. Utolsó rosszullét, ügyelet, kórház, továbbküldik, kiderül az egyik főkoszorúere elzáródott, a szív és érsebészeti klinikán megkérdezték (legalább nem lecsesztek minket, csak megkérdezték), mért nem vittük be előbb, tudtak volna segíteni, akár sok évig is élhetett volna még, ha idejében kiderül. Már késő volt, még pár napig intenzív, aztán meghal.

 

5, Feleségem rosszul lesz, vese körüli fájdalom, fel sem bír kelni, 40 fokos láz, ügyeletes kórház, ahol 6 óra várakozás(!!!) a 40 fokos lázzal, a folyosón, ahol várakoznak a betegek, dohányzó nővérek(!!!!!!!!!), egy volt aki megkérdezte, hogy rosszul van-e, mert cudarul nézki. Mondtuk igen, azt mondta keres orvost, nem talált. Megkeresem az osztályvezető főorvost, várakozok az ajtó előtt, mert telefonál, 30 percig (kb. már 35-40 beteg várakozik kint!!!), intézi a téglát a házához, Porothermet szeretne 38-ast (nem mese, elképesztő!). Fél óra múltán kijön, udvariasan de határozottan nemtetszésemet fejezem ki, amire felháborodik, kikéri magának, majd eltűnik, érkezik egy orvos, feleségem előreveszik, behívják, beszólnak neki, hogy mért pattog a férje, látványosan koszos a lepedő bent, majd adnak neki egy gyógyszert, amitől még rosszabbul lesz. Másnap másik kórház, ahol kiderül mandulagyulladás okozza ezt, és rossz gyógyszert kapott, megkérdezem a dokit, hogy ha feljelentést teszek, alátámasztja e, hogy félrekezelték, azt mondja nem szívesen csinálnak ilyet, de mivel itt nagyon egyértelmű, IGEN a válasza. Ezek után az első helyen feltételezzünk e a nemtetszésünk miatt szándékosságot vagy csak hozzá nem értést? Mandula ki, panaszok elmúlnak örökre.

 

6, Nem csak bent magas a savam, hanem kifelé menet is valami gond van, rendszeresen irritálja a végbélt. Nagyon viszket, gasztroenterológus, azt mondja refluxnak ehhez nincs köze, beképzelem csak pszichés lehet (ez a kedvenc szövegem). Jól van gondoltam, akkor majd elmúlik. Helyzet romlik, kb. 1 hónap, gatyát már nem tudok felvenni, ülni nem tudok, székelni nem tudok, irtózatosan fáj, véres. Mondom asszonynak nézd meg, valami nem stimmel, megnézi elsápad, azt mondja, már néhol a hús van csak, bőr semmi, azonnal kerítsek orvost. Proktológus, felír kenőcsöt, elmúlik 5-6 nap alatt (elején még bekenni is alig tudtam), azt mondja mosolyogva ehhez gasztroenterológus ennyire nem ért (mondhatta volna az is).

 

7, A jobb karom alig félig tudom felemelni, irtózatosan fáj a vállam, körzeti elküld sportdokihoz, aki mondja, hogy gyulladás lehet, mindenemet átvizsgáltatja (prosztata, mandula, stb.), semmit nem találnak. Mondom neki pár éve rászoktam, hogy elég kitekert módon a karomon alszok, ami feszül (nem írnám le hogyan, elég nehéz lenne), nem lehet-e köze hozzá, azt mondja kizárt. Én azért megpróbálok oldalt váltani, amitől a jobb kezem 2 hónap alatt teljesen meggyógyul, a balon azonban ugyanazok a tünetek lesznek! Azóta próbálok máshogy aludni. Amúgy ez egy állítólag elismert vállspecialista.

8, Egyik szombaton már majd egy napja 39 feletti lázam van, felhívom ügyeletet, aggódjak-e, Algopirin nem viszi le. Nem fáj se torkom, se más, semmi más panasz nincs, csak a lázzal járó kábult, lézengős állapot. Azt mondja, menjek be, megnéz, de lehet jobb, ha a lakóhely szerintibe megyek (nem jelentkeztem még régiről át a jelenlegi lakhelyemre). Felhívom azt is, azt mondja, ahogy gondolom, de szerinte menjek hétfőn a körzetihez. Nem megyek, aztán vasárnap is marad a lázam, Algopirintől nem javul, bemegyek ügyeletre. Délbe érek be, doki nincs bent, azt mondják várni kell. Látom vannak nálam rosszabbul levők is, így türelmesen várok. Du. 3-kor kitör a balhé, egy bekötött fejű ember üvöltözik, vért kíván J, kiderül, hogy reggel 6 óta várja az orvost!!!! Inkább hazamegyek, hétfőn körzeti elég lesz!

 

Ez olyan húsz év eredménye. Ez talán le is fedi az összes ellátásomat, ha kihagyom a 2-3 évente levő taknyos szokásos kis megfázásokat vagy miket.

 

Sok kérdés felmerül bennem:

 

- vannak rossz és jó orvosok, azt gondolom ez tök természetes, aki a rosszhoz megy éppen, az viszont így járt?

 

- bizonyos kórházakban az ellátásokkal komoly problémák vannak, kinek a felelőssége, a többiben a rettenetes körülmények ellenére miért működik mégis? Szervezettség, vezetés vagy mitől függhet?

 

- az ú.n. halálkórházaknál vagy Szentkirályi utcai fogorvoséknál miért nem csinálnak semmit, hogy jobb legyen? Vagy csinálnak, csak éppen mi nem látjuk?

 

- ez a természetes ellátás és mi várunk túl sokat?

 

Ha helyes, akkor tegyék csak ezt közzé, akinek nagyon sokat köszönhetek és köszönök: Brajnovits doktor úr orr-fül-gége, Ritter professzor úr proktológia, Lieber doktor úr fogorvos.

 

Egyébként éppen semmi bajom, kiválóan érzem magam és szeretek élni! J

 

Betegeknek jobbulást, olvasóknak, orvosoknak szép napot!

 

Úgy gondolom sok kérdés felmerül még, ezeket tegyétek fel Ti!

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaTi 2011.05.25. 07:21:06

Némelyik sztori valóban a húvazze kategória, majd az orvosaink nyilatkoznak okosat, de! Azért volt néhány írásod, ami tudod...Nem sorrendben, de ezek ragadtak meg bennem:
- anno nekem is volt olyan hobbim, hogy reggelente 4 kávét ittam éhgyomorra. Nagyim morgott, hogy egyek legalább előtte, vagy csak egy kis kekszet rágcsáljak el, de éééén nem. Aztán elkezdett fájni a gyomrom. 'szt saját jólfelfogott érdekemben, mielőtt a húdeelviselhetetlen fájdalmakig jutottam volna, változtattam: először reggeli, aztán 1, azaz egy kávé. Gyomrom pikk-pakk helyrejött, orvost nem bszgattam ezzel. Valahogy nem éreztem szükségét, hogy specialista állapítsa meg, hogy az éhgyomorra megivott 4 kötőjel 6 kávé szétcseszi a gyomromat. A szörnyűnagy szétmarott gyomorfájdalom gondolom nálad sem máról-holnapra jött.
- hát a karelfekvésről már nem is tudok mit mondani. Doktor úr, ha egy kést szurkálok a jobb szemembe, akkor szúró fájdalmat érzek, ez összefügghet? De ha nem szúrom, akkor nem fáj. Viszont ha elkezdem a bal szemembe szurkálni, akkor meg az szúr...
-vannak aztán számomra kérdéses vagy nem egyértelmű helyzetek. A porotermes doki lehet hogy ötvenakárhány órája nem bír hazamenni, mert egyfolytában ügyel. Persze pusztán lojalitásból és munka iránti szerelemből, mert fizetni nem mindig szoktak ezért nekik. Aztán kajaidejében úgy dönt, hogy el kellene már intézni azt a téglát. A fasság, hogy ezt a beteg előtt tette, aki csak ennyit lát. Nem mondom, hogy ez volt, lehet, hogy jár a dokinak a tarkónlövés.
- az ügyeletes orvos, akihez elmentél, nem biztos, hogy órák óta kaszinózik és/vagy kufircol valahol. Lehet, hogy az ott üldögélőknél is súlyosabb esetekhez kellett mennie, látatlanban ezt isnehéz megítélni.
- a fentiek alapján néha úgy éreztem, hogy -kérdésedre válaszolva- időnként te vagy a hiba a rendszerben. Na majd ezért kapok még :)
- igen, van hiba a rendszerben, orvos ÉS beteg oldalról egyaránt

El Visco Stello (törölt) 2011.05.25. 08:04:06

"tehát félinformációk. Azt hiszem, ez az összképet nem zavarja."
Semmi sem zavarja jobban az összképet, mint a félinformációk. Azok azok, amik alkalmasak a hangulatkeltésre, de nem kérhetők számon. Hiszen leszögezi az író: félinformációk.
Node amitől a combom csapkodtam a röhögéstől, az a posztoló elfeküdt karja. Az mindent visz.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.25. 08:08:30

Volt a szakállas vicc: Dokikám, ha az ujjammal a homlokom nyomom, fáj. Ha a hasam, fáj. Ha a térdem, fáj.

- Persze hogy fáj, mert el van törve az ujja.

marand22 2011.05.25. 08:11:25

A válasz egy szó: szervezetlenség, minden szinten, emiatt esetleges, ki milyen ellátást kap. Nincs gyakorlatilag kontroll, egy szétesőben levő ellátórendszer velejáróit tapasztalja az ember minden szinten.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.25. 08:20:20

@marand22: Ez igaz. Egy jól működő renszerben gondoskodik az egészségügy a járulékfizető polgár egészségéről. Finanszírozza azt a gyógyászati segédeszközt, amelyik éjszaka meghatározott időközönként forgatja az alvó posztolót - nehogy elfeküdje a karját.

Fearzone 2011.05.25. 08:25:49

Lehet, hogy én ma túl szőke vagyok de nem értem a Postoló meg is válaszolta a kérdéseit. Vannak jó és rossz orvosok...nekiesek még1x biztos ami tuti :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.05.25. 08:30:13

Nem értem, hogy ez most miért lett poszt? Semmi értelme. Mindenki tudna írni az életéből ilyen-olyan dolgokat. Lehetne ugyan ezt az élet bármely területéről, pl. kereskedelem. "engem többször megaláztak a sarki közértbe, és 6 éves voltam, amikor a zöldséges is megdobott egy cseresznyével..stb..stb.
A legfájóbb viszont tényleg az elfeküdt kar esete...brűűű

Red Treff 2011.05.25. 08:33:47

Szervezetlenség?
Arra lennék kíváncsi, hogy egy urológián miért kell két és fél órát várni egy sima rötgenfelvételre.
Annyit tudok, hogy a szolgáltatást egy idegen tőkéjű cég végzi.
Még arra is kíváncsi lennék, hogy egy sima CT vizsgálatra a múlt héten miért februárra adtak időpontot.
Miért kell 9 hónapot várni egy betegnek?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.25. 08:45:32

@Red Treff: "Miért kell 9 hónapot várni egy betegnek?"

Apám mondta mindig: Ne kapkodj fiam, mert lehet, hogy meg se kell csinálni!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.05.25. 08:47:22

@Red Treff: lerágott csont, már többször szó volt róla. Orvoshiány, pénzhiány, kapacitás..stb..és ne hagyjuk ki, a "menjen a beteg magánorvoshoz, fizessen, és hamar sorra kerül" nevezetű okot sem.
Kihagytam valamit?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.25. 08:50:45

@batgirl: Igen, kihagytál. Le kell ülni a járdaszegélyre, mentőt hívni és garantáltan fél órán belül kész a CT. Igaz ez kicsit kitolja a várólistát.

Red Treff 2011.05.25. 08:51:46

Elővettem a borítékot.
A cég neve:Euromedic Diagnostics Szeged Kft.

Ahol jártam, ott minden egyes műintézményben működik ultrahang, röntgen, külön ct, mr központok vannak.
Hagyjuk már az orvoshiányt.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.05.25. 09:00:15

@Red Treff: Az euromedic egy lehúzós csókos banda. Kontkrétan tudom.

2011.05.25. 09:13:32

1. kérdés:

Ez a jó és rossz orvos nem ilyen egyszerű. Egy kiváló gasztroenterológus is hülyébb a fülhöz, mint egy kutyaközönséges fül-orr-gégész. A másik pedig az, hogy léteznek bizonyos stádiumban nem differenciálható tünet-kórkép viszonyok, pl. kedvencem, amikor köhög az ember. Erre nyugodt szívvel felírhat a háziorvos némi antibiotikumot (vagy hazaküld azzal, hogy igyál citromos teát & csillapíts lázat), a kórházban sem derül ki semmi, csak egyre szarabbul van az ember; aztán véleltenül öt év múlva egy HIV-vizsgálaton kiderül, hogy AIDS fejlődött ki a páciensnél. Tkp. ki hibázott? Szar orvos-e ettől a háziorvos és a kórházi orvos? Valószínűleg nem. Ettől viszont még a páciens meghalhat. Hasonló az eset némely tumorfajtánál is: mire oda jut, hogy széttárják a karukat a "jó" orvosok, mert már mindenki látja a bajt, már a "rossz" orvos is észrevenné.

Ezért vannak a szakmai irányelvek, diagnosztikai és terápiás protokollok. Minden gyógyszer alkalmazása során is meg van adva egy terápiás dózis. Ezeket betartva az orvos nem minősíthető rossz orvosnak. Egyszerűen az adott vizsgálatokból nem látszik a betegség.

El kell fogadni, hogy a protokollokon néha átcsúsznak betegségek. Gyakran szerencse is kell, hogy pont olyan helyre menj, ahol a még nem egyértelmű betegséged diagnosztikája benne legyen az adott hely vizsgálataiban.

2. kérdés:

Ezekről egy közgazdászt kellene megkérdezni.

3. kérdés:

Én nem tudom, milyen egy halálkórház. Biztos csinálnak valamit.

4. kérdés:

A problémák adottak: szervezés, irányítás, emberhiány, anyagi gondok. Ahogy @marand22: is írta, ezek nem csak folytatódnak, hanem rosszabbodnak majd, és nem csak a rendszer, hanem konkrétan az egyén szintjén is.

Széphalmi Izett 2011.05.25. 10:14:26

@El Visco Stello: "Node amitől a combom csapkodtam a röhögéstől, az a posztoló elfeküdt karja. Az mindent visz"

Ettől én is :-) Időnként néha "elfekszem" a karom, zsibbad is rendesen, míg visszaáll a vérkeringés :-) De ezzel még sohasem fordultam orvoshoz.

Szerintem ez nem úgy működik, hogy jó és rossz orvos. Van tapasztaltabb, van kevésbé, lehet éppen jobb napja, vagy kevésbé (ezt ne én fogjam ki), hiszen Ő is ember, vagy éppen nem ért ahhoz a betegséghez (csak nem ismeri el, - ezen változtatni kellene), vagy éppen más érdekek motiválnak...

Hogy mi lehet a más érdek? Vese panaszaim után egy magán klinikán (munkáltatómnak volt vele szerződése) uh. vizsgálat után az orvostól beutalót kaptam a helyi kórház (ahol főállásban dolgozott főorvosként) urológiai osztályára azzal, hogy el kell távolítani a jobb vesémet, mert súlyosan károsodott. Szeretem azért ilyenkor körbejárni a dolgokat, mielőtt döntök a sorsomról. Ezért elmentem máshová is, ahol az uh. mellett végeztek még un. izotópos vizsgálatot, stb. Eredmény? Igaz, nem teljesen egészséges, de ma is meg van mindkét vesém, remekül elboldogulok velük :-)
Mint utólag kiderült, a helyi kórház urológiai osztályát be akarták zárni (végül be is zárták), mert annyira kevés volt a beteglétszám, nem volt kihasznált. A főorvos úr talán így gyűjtötte a betegeket.
Ettől függetlenül nem haragszom rá és nem vontam le ebből messzemenő következtetéseket :-)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.05.25. 14:33:13

mi a fészkes fene van???? Senki nem ír? Unalom.

Dzsala elnök 2011.05.25. 14:51:53

Itt mindenkinek tetszett a karos sztori, azért ahogy félinfó az orvosi oldalról némelyik, úgy betegoldalról is a történet.

Alvás közben nem fájt a kezem, nem hónapok, hanem évek alatt alakult ki ez a hülye alvás, ennyi idő alatt fel sem tűnik!! Ráadásul nyilván volt amikor jobban, volt amikor kevésbé jól volt. Sportolok is jobb kézzel, ezért a megterhelés (esetleg nem megfelelő bemelegítés) is gyanús volt. Sajnos egy idő után már 90 fokban sem tudtam felemelni a karom, fekvéskor nem ment ki belőle a vér és nem zsibbadt! A sportot két hónapra kihagytam, hátha az segít. Tehát nem volt egyértelmű. A dokinak megmutattam, hogyan tartom alváskor a karom, erre mondta, kizártnak tartja, hogy ez legyen az oka.

Dzsala elnök 2011.05.25. 14:53:30

@Dzsala elnök: ettől függetlenül nem hibáztatom a dokit, mivel nem lát alvás közben (amúgy én sem magam :) ) és napközben sem, meg sportolás közben sem, így kevesebb infóval rendelkezik a karom szokásait illetően mint én magam :)

mákonya 2011.05.25. 15:26:08

"Az enyimről...,"

:-D :-D

2011.05.25. 15:48:47

@batgirl: Miről írjon bárki? Lassan minden poszt ilyen.

2011.05.25. 15:51:42

Jóideje már csak a szaporodással lehet 100+ kommentet elérni.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.25. 15:56:47

@ReignOfdark: Na azért lásd be, hogy a kiharapott kotonos posztok jól mentek!

Dr.laikus PhD 2011.05.25. 16:33:59

@El Visco Stello:
Há mer' az az evolúcióról szól....

2011.05.25. 16:45:02

@Dr.laikus PhD: A koton csak a ZSÁKutcájáról.

2011.05.25. 17:09:57

Az a szelekcióról.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.25. 17:36:10

Értemmá:
A nem lyukasnak az evolúcióhoz van köze, a lyukasnak az ovulációhoz. Vagymi...

2011.05.25. 17:47:04

Ejakuláció az ovuláció előtt, és ha működik az injekció, akkor beindul az evolúció. Bár állítólag nem jó minden pozíció.

2011.05.25. 18:32:03

Utolsó 10 hozzászólás : :-)))
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása