Pofonnal fenyegetőzött a mentős

2011.05.16. 14:00

Tisztelt Praxis!


Kisfiam idén múlt 7 éves, most elsős. Első gyerek, bár terveztünk még egyet, de egyelőre nem jött össze sajnos, ezért minden szeretetünkkel igyekszünk kisfiunkat óvni, védeni, de ez nem egyszerű feladat. A lurkó ugyanis elég eleven, fut, rohangál, és mindig történik vele valami. Hol a térdérőé jön le a bőr, hol a kezéről, de korábban szerencsére komolyabb baja nem esett. Május 6-án, pénteken azonban megtörtént a baj. A gyerek kint focizott az iskolaudvaron a napközi ideje alatt és valahogy sikerült úgy nekiesnie az egyik kapunak, hogy beütötte a kezét.

 

 

Elkezdett sírni, nem tudta mozdítani a karját, a napközis tanító néni pedig, mivel látta, hogy nagy lehet a baj, hívott minket és a mentőket is. Elég érdekes, hogy én hamarabb értem oda az iskolához, mint a mentők, pedig vagy 40 percig tartott az út a munkahelyemtől az iskoláig, ráadásul én nem is kocsival mentem . A kisfiam bent ült az egyik irodában és még mindig sírt, próbáltam nyugtatgatni, nem túl nagy sikerrel. Körülbelül ezután fél órával érkeztek meg a mentők, tehát összesen egy óra és néhány percig tartott az út.


Addig a napig a mentő dolgozókról a véleményem nagyon is pozitív volt, az egyik régi jóbarátom is mentőzik, szóval teljes bizalommal voltam az irányukba. Sajnos ez a bizalom egy szempillantás alatt elpárolgott belőlem. Kezdődött azzal az egész, hogy az orvos, miután meglátta a fiamat és azt, hogy sír, rárivallt, hogy fejezze be a hisztériázást, különben ott hagyják. Nekem speciel már tört el a kezem és emlékszem, hogy milyen erős fájdalommal jár a törés, szóval nem tudom, hogy a tisztelt doktor úr hogyan gondolhatta, hogy a gyerek "hisztizik". Szívem szerint megmondtam volna a magamét,de csak az foglalkoztatott, hogy a fiam ne szenvedjen annyira,, ezért próbáltam a lelkére beszélni, hogy megnyugodjon, és ne sírjon annyira.

 

Az orvos olyan pokróc módon beszélt velem és a fiammal is, hogy az elképesztő, ráadásul elég durván is fogta meg a fiam kezét, aki ettől még jobban sírni kezdett. A doktor úr reakciója annyi volt minderre, hogy a képembe vágta, csináljak valamit a hülye gyerekemmel, mert így nem tudnak dolgozni. Ekkor már kezdtem kijönni én is a béketűrésből és megmondtam neki, hogy a gyerek nem hülye, csak nagyon fáj a keze. Azt mi jobban tudjuk, volt a válasz.


Miután megnézték a kezét, mondták, hogy valószínűleg törésről van szó, beviszik a balesetire. Kérdeztem, hogy a gyerekkel együtt mehetek-e én is, mert úgy gondoltam, hogy ehhez jogom van, de kérem a kedves olvasókat, hogy javítsanak ki, ha tévedek ebben. A mentős ugyanis kerek perec kijelentette, hogy nem mehetek velük, őket nem érdekli, hogy én mit akarok. Tényleg nem voltam hárpia, nem hisztiztem, nem viselkedtem bunkó módon, egy rossz szavam nem volt, csak próbáltam kérlelni őket, hogy mégis velük mehessek. Ez természetesen nekem és a kisfiamnak is sokkal könnyebb lett volna.

 

Egyáltalán nem sikerült rábírnom őket erre, azt mondták, hogy nem visznek magukkal, oldjam meg, ahogy akarom, nem foglalkoznak velem. Ráadásul még csak arról sem volt szó, hogy ne lett volna hely a kocsiban. Persze a gyerek ettől még jobban megijedt és még hangosabban kezdett sírni, amire újabb bunkó rendreutasítás volt a válasz a doktor úrtól, „kapsz egy marha nagy pofont, ha nem fejezed be”. Valahogy visszafogtam magamat és emberi hangon mondtam meg neki, hogy ha csak egy újjal is hozzányúl a kisfiamhoz, akkor feljelentem, azt garantálhatom. Miután pár mondattal még megpróbáltam csitítani kisfiamat beültem egy taxiba és a balesetihez mentem. Döbbenet, de előbb odaértünk, mint a mentő…


Bent a balesetin azután tényleg minden flottul zajlott, az orvosok nagyon gyorsak és kedvesek voltak, külön köszönet az egyik nővérnek, aki kérés nélkül odajött hozzánk, amikor a folyosón vártunk és miután megsimogatta kisfiam arcát, beszélgetett vele pár percet, majd adott neki egy üres fecskendőt, amiért „ilyen bátran viselkedett”. Emberségből és empátiából csillagos ötös, csak azt az egyet sajnálom, hogy a nagy összevisszaságban a nevét elfelejtettem megkérdezni, tényleg megérdemelné, hogy ide kikerüljön a neve, mert nagyon nagyon kedves és aranyos volt.


A gyerek keze most is gipszben van, remélhetőleg hamarosan lekerül róla és teljesen rendbe jön majd. Eleinte nagyon dühös voltam a mentősökre, de ma már tisztább fejjel csak arra a lelketlen orvosra vagyok pipa, aki pokróc módon beszélt a kisfiammal, velem ugyanúgy, fel akarta pofozni, ráadásul nem engedte azt sem, hogy velük utazzak a mentőautóba, a gyerekem mellett. Nem is értem,hogy miért megy az ilyen orvosnak.

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárga nyúl 2011.05.16. 14:13:45

Szerintem egyértelműen jogod lett volna a gyerekkel utazni. Nagyon higgadtan viselkedtél, szerencsére így jól végződött az eset. A bunkó mentős azontúl, hogy alkalmatlan a pályára, valószínűleg elégedetlen a munkakörülményeivel, a kevés keresetével, és a világgal úgy általában. Próbáljátok meg elfelejteni és a Balesetiben tapasztalt pozitívumokra koncentrálni.

jágör68 2011.05.16. 14:17:34

Nem hinném, hogy orvos lett volna. Csak ápoló, ha ketten voltak.
Egyébként egy törés nem igényel mentőt...
Főleg nem ilyen kivéreztetett egészségügyben

Benzoylmethylecgonine 2011.05.16. 14:18:04

Mitől függ, hogy van-e orvos a mentőn vagy sem? Anno, amikor a SE ETK mentőtiszti nyílt napján voltam, akkor azt mondták, hogy elég kevés mentőben van orvos. Egy kéztöréshez mégis orvossal együtt megy ki? :-O

És tán autókáztak valamerre, hogy a taxi előbb odaért?

jágör68 2011.05.16. 14:19:05

Természetesen nem nyílt és nem alsó végtagi törés- tehát, ha tud járni, lehet menni busszal is, a mentőn úgyse kap semmit, max egy kis dinoxot..

Duygu 2011.05.16. 14:37:33

Nagy valószínűséggel nem orvos volt, elég kevés orvos mentőzik. Az eset jellegét tekintve mentőápolót valószínűsítenék. Ha ketten voltak, akkor 100%, hogy mentőápoló volt.
Anyukának joga lett volna vele utazni. Anyuka helyében én taxival vittem volna be a gyereket. Pláne, ha bunkón beszélnek velem.

Irkutszk 2011.05.16. 14:45:06

Nem nyílt törés elég egyértelműen ambuláns dolog. Nekem az egész karom tört el, mégis autóban - és nem mentőben utaztam. Igaz, nem Édesapám vezetett, ő falfehér arccal bújdosott előlem még a lakásban is, Édesanyám már csak a röntgenkép megnézése után fehéredett el (majdnem a csukló, mindkét csont, egymásba csúszva), de egész szépen rendberaktak. Csak furcsa volt máshol ébredni, mint ahol elaludtam, amit viszont Édesanyám hangja és látóterembe való besiklása teljesen feloldott. Remélem, ebben az esetben El Visco is engedné az anyukát azonnal csemetéjéhez sietni :P, nekem ez felejthetetlen emlék marad. Ja, és nem ottalvós buli volt ám, rögtön mentünk haza.

Dr.laikus PhD 2011.05.16. 15:00:10

Kiskorú esetében nem utasítható vissza a szülői kíséret.

Az iskolának meg kötelező mentőt hívni, de legalább orvost.
Általában a mentő gyorsabb, háziorvos is mentőt hív iskolai balesetnél, főleg 7 éves esetében.

A hangnem meg jó lumpen. Tapasztaltam már én is hasonlót.
Ma már nem elérhető a mentősök fóruma. Ott lehetett olvasni a bajtársak stílusát, intelligenciáját, betegek felé és egymás felé is. :((

serfecs (törölt) 2011.05.16. 15:09:41

Hát ez elég szomorú :-( Mondjuk én ezekután tuti nem engedtem volna el velük a gyereket, hanem bebuszoztam volna vele a sebészetre én magam.

bakela 2011.05.16. 16:10:08

Ha Miki nem ment volna el /tényleg, arrafelé nem azt szokják-e mondani, hogy: "I am coming, ah..."/, akkor most mekkérdezné, mi is az a grüngajjj-törés /vagy kóhngoj?/, és miért is nem fáj annyira a hüjjegyerekeknek se, hogy ne lehetne velük tárgyalni? /monnyuk Miki itt nem a ficamos könyöktörésekre gondolna/

Amint a proszt oh, milyen ékesen bizonyítja a mentősök is átvették a zetnofil rend őreitől az ún. zsanetting
/eredeti terminus technicus: do joonatting/ intézményét.Emléxel? -pici kerülő a ní-nó-val.

Ammeg nem nővér volt a balesetin, hanem cuciális munkás. A zakció fedőneve: Tűcsere program.

Lehet, hogy télleg orvos volt a mentővel? A mocsokblogon is ecsetelte má' egy- két űbertahó, hogy is lehet azonnal mentőhöz "jutni". Lehet, hogy most is hasonló hívás ment a 104-re? Akkor más-e a leányzó fekvése-e?

Aki má dolgozott fehér Nysa-ban, az tudja, hogy n+1 esetben, ha a hülyegyerek hülyeannyát sikerül a féklámpa ellenőrzésének ürügyével a tetthelyen hagyni, akkor azonnal kiderül, hogy a hülyegyerek nem is olyan hülyegyerek.

Ja, ha a kedves poszter nem a mentőszolgaságot bacogatná, hanem a ...
Szval, ha a hagyományos módon rajta lenne a zöcsike projekten, lehet má' naccsaládos lenne, mint én.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.16. 16:17:52

Kísértetiesen hasonló esett meg velünk amikor ugyanilyen idős volt a fiam. Csak ő a radiátorszelepre akadt fel tarkóval, amin nem volt kupak. Kb 6-7 cm-es szárú V alakban szakadt fel a fejbőre. Hozzá is mentőt hívtak, meg értesítettek engem. Mondjuk én szerencsére kocsival mentem. Ott is olyan tarackok voltak a mentők, hogy mondtam, majd én elviszem a srácot a Heim Pálba. Akkor meg azért kötekedtek, hogy fizessem ki a kocsit. Mondtam nekik, hogy pereljenek be.
Így, hogy nem mentő vitte az iskolából, hanem én, az volt a gáz, hogy meg kellett győznie a fiamnak az orvost, hogy nem családi erőszak volt és nem a papa látta el a baját ilyen keményen:)))
Aztán tízegynéhány pirszing, oszt jónapot. A mentőkről azóta sem hallottam.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.16. 16:32:52

@bakela: Kérdezd meg te! A helyes megfejtőknek sorsolj ki 3 biankó orvosgyalázást büntetlenül.

Bikli néni 2011.05.16. 17:06:19

@jágör68: Túl azon, hogy egyet értek, egy törés nem igényel mentőt, azért egy valamit ne felejts el: a tanító felelősséggel tartozik a gyerekért, neki nem tiszte felmérni, hogy milyen súlyos a gyerek sérülése + lehet, nem tudott gondoskodni arról, hogy a gyerek bekerüljön a megfelelő eü. intézménybe. Szerintem helyesen járt el.

A mentős (aki szerintem nem orvos) pedig tényleg pokróc volt. A mentőben utazhat hozzátartozó, nem? Velem is jött már, én is mentem már valaki mellett a mentőben. Ugyan semmim nem volt még eltörve (lekopogom), de feltételezem, marhára fájhat, pláne egy ekkora gyereknek. Nem értem, mit segít ilyen helyzetben, ha leüvöltik az amúgy is szenvedő, ijedt gyereket (de akár felnőttet is).

Bikli néni 2011.05.16. 17:17:17

@bakela: Nem ment el. Vissza fog jönni. ("Nem ezek a droidok azok, amiket keresnek.") Ugye?!

KAR-TON-HAL 2011.05.16. 18:41:24

A szülőnek a kiskorú gyermekével joga van a mentőben utazni.
Valszeg nem orvos volt a fedélzeten, hanem ápoló, max tiszt. A mentős ex-kolléga meg simán tapló volt. Rendszám, és lehet feljelenteni. Főleg, ha esetleg nem is OMSZ-os kocsi volt, hanem valamelyik magán cég kocsija. (szamaritánus, főnix, málta, stb.)Előfordul nagy ritkán, hogy nem sürgős esetekhez nem küldenek OMSZ-os kocsit, a magánautó meg bizony képes ráérni, így nem nehéz megelőzni, akár még gyalogosan is.
Sajnálom a posztolót, remélem már jobban vannak.

ccke 2011.05.16. 18:50:10

A mentőápolók, gépkocsivezetők között sok a bunkó, ez biztos.
2 csoport van: aki tényleg elhívatott, szereti a munkáját(persze akkor, ha indokolt a hívás). És van, aki kihasználja a lehetőséget, hogy minimális képzettséggel egy "menő" egyenruhás-szirénázós munkát végezhet, ahol sokszor lehet hatalmaskodni a kiszolgáltatott betegekkel.
Az OMSZ meg nem tud válogatni, mert ennyi pénzért nem tolonganak sokan...

jágör68 2011.05.16. 18:51:31

@ccke:
Így van ez az egész országban MINDEN szakmában.
De az egészségügy különösen, mert ott még az átlag alattiak a bérek.
A '80-as évekbeli munkakörülményekről nem is beszélnék...

KAR-TON-HAL 2011.05.16. 19:09:43

@ccke:
Azt hiszem pont ez az a "szakma" ahol tudni kell KELLŐ ALÁZATTAL viseltetni embertársaink iránt. Nem megalázkodást írtam.
Hatalmaskodni, visszaélni, kihasználni egy elesett, sérült emberrel szemben, főleg ha gyermek az illető, aki még azt sem tudja, hogy mi is történik, nos az tényleg gusztustalan.

Leroi 2011.05.16. 19:46:10

Kéz vagy karsérülés esetén nem hívunk mentőt. Nem volt életveszély, nem volt azonnali sürgősség. Taxi és baleseti sebészet.
Azonkívül nem tudjuk, hogyan van nevelve az egy szem áldott csemete (főleg ha hétévesen MÁR nem lehet vele bírni, annyira "mozgékony"), ugyanis arról egy szó sincs, hogy a gyerkőc hogyan viszonyult a mentőshöz.

SusanneF 2011.05.16. 19:53:04

Szükség lenne egy kis segítségre-hátha valamelyikőtök kompetens...
Egyik barátnőm-Káposztásmegyeren lakik,és szeretne minél előbb endokrinológiai szakrendelésre eljutni...
Beutalója és indokoltsága van-csak nem szeretne hónapokat várni...
Van valakinek bármi ötlete,javaslata?
Előre is köszi!
Susanna

cochran 2011.05.16. 19:56:15

Ki moderálgat itt ilyen bőszen?

KAR-TON-HAL 2011.05.16. 19:56:48

@SusanneF:
Hát, mentővel semmiképpen se'. :))

pöndörödő macskafülszőr 2011.05.16. 20:18:27

Kéztöréshez mentő? Nekem 7 évesen a suliban tört el a csuklóm, ahonnan gyalog mentem el (persze kísérővel) a rendelőbe. Igaz, ez egy vidéki városban történt, szóval könnyű volt gyalog menni, de a mentő szerintem túlzás...
Egyébként valóban fáj a kéztörés, de a szenvedés erős túlzás...

Rotoxis 2011.05.16. 20:42:19

@KAR-TON-HAL: Tisztelettel tájékoztatom, hogy a Máltai Mentőszolgálat Budapesten egy rohamkocsit működtet, amelyen kizérólag önkéntesek dolgoznak, midnenféle ellenszolgáltatás nélkül. A foglalkoztatás feltétele többek között a kifogástalan viselkedés.

A máltai mentőknek a felsorolásban történő szerepeltetését tudatlanságának tulajdonítom.

2011.05.16. 20:54:13

Lehülyézi, aztán pofonnal fenyegeti? Nem sok ez egy kicsit? Én mindig abból indulok ki, hogy a poszt igaz. Ha csak az egyik megjegyzés lenne benne, hihetőbbnek tartanám.

2011.05.16. 21:10:27

@Turchi: Ez igencsak sok, és nem elnézhető semmi esetre sem. Viszont ténylegesen nem lett bántalmazva a gyerek, és a csúnya beszéd nem szakmai mulasztás.

cochran 2011.05.16. 21:44:05

@ReignOfdark:
Teufel soll das alles buserieren...
Gyerekek, kísértet járja be a blogot...

cochran 2011.05.16. 22:12:35

Még mindig nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy ki moderálgat itt hozzászólás és indoklás nélkül.
Talán az index főszerk. tudja erre a választ.

Aliem 2011.05.16. 22:29:42

@Rotoxis:
Főleg hogy olyan (kivéve a Máltai roham kocsit) nincs is hogy magánmentőt küld az OMSZ. Nem is érdemes foglalkozni, össze-vissza beszélő, tudatlanságát önbizalommal pótoló emberekkel.

2011.05.16. 23:53:20

@cochran: Milyen értékes hozzászólásodat szedték ki?

2011.05.17. 09:51:12

@ReignOfdark: Lehet hogy félreértettél, a mentős rossz megjegyzéseit olyan szinten tartom soknak, hogy ettől nem hihető a történet számomra. Ha van egy beszólás, az előfordulhat, de kettő, aztán meg nem mehet vele a mentőben, ezt ki is hagytam az előző hozzászólásomban, szóval röviden, számomra a történet nem hihető.

2011.05.17. 09:54:43

@cochran: 3 moderátor van azt hiszem a blogon, mikor ki ér rá. Nem én vagyok
:-). Ezen kívül van automatikus moderáció is bizonyos szavakra, amit a blogmotor nem enged át, csak a moderátor külön engedélyével. És van, amikor csak rossz a rendszer, és néha eltünnek hozzászólások. Ilyenkor el kell küldened mégegyszer. Érdemes kopizni, mielőtt küldöd.

Tower13 2011.05.17. 09:56:19

Nos. Várom az orvosok reakcióit. A sima törés nem fáj borzalmasan, bár tud ilyesztő lenni. Ha el is mozdul akár csak fél centit is (vagy kevesebbet, pl 2 mm) akkor már izgalmasabb érzés. A szilánkos törésről most nem ejtek szót mert a poszt alapján nem hinném hogy az lett volna.
A mentő túlzás. Mégy gyerekhez is. Ha az "orvos" így viselkedik, jobb elküldeni és taxival bevinni a legközelebbi balesetire, vagy egy kb félperces telefonnal megtudni melyik az ügyeletes baleseti, ha biztosra akarunk menni. (még nem volt gondom, eddig mindig elláttak törés esetén.. 3 alkalom, illetve 3 szalagszakadás)
Viszont csodálkozom anyukán.
A változat: vagy nem mondta a "doki" hogy megpofozza a gyereket, csak durván viselkedett.
B változat: a "doki" mondta, hogy megpofozza a gyereket, akkor anyuka miért nem tette helyre. Én gyerekemre mondaná, hogy megpofozza, esélyes, közlöm vele, hogy még egyszer megfenyegeti a gyereket én megütöm őt, ha kezet emel rá, akkor addig ütöm, hogy két korház lesz kevés az összeszereléséhez.

Tower13 2011.05.17. 10:01:28

@El Visco Stello: El Visco Stello 2011.05.16. 17:19:50 @Bikli néni: Nem fáj.

Izé.. De.. csak nem azonnal. nem mindegyik. Igazából akkor fáj jobban, amikor kezd nagyon bedagadni. Eleinte nem is észleli az ember rendesen, csak furán zsibbadt.
Viszont voltam kórteremben, ahol egy beteg egy éjszakát ordított végig fájdalmában. tört a keze. Szilánkosra.. Furán is nézett ki. :/

2011.05.17. 10:03:02

@Turchi: OK. Ezt benéztem.

Én úgy vagyok vele, hogy ha valaki logikailag össze nem passzoló dolgokat ír le, pl. férfi és menstruál, akkor automatikusan nem hiszek a posztoló többi kijelentésének sem, de amíg levegőben lógó kijelentések vannak, addig miért ne?

@Tower13: Megilyedtem ettől a nyelvreformtól.

2011.05.17. 10:09:24

@ReignOfdark: :-))Én meg magamból indulok ki, ha lehülyézik a gyerekemet, akkor teremtek olyan helyzetet,(persze csak verbálisan) hogy utána ne igérjenek be még egy pofont is neki és ne tiltsanak ki a mentőből sem.

wowerman 2011.05.18. 03:51:41

nekem már tört el a karom iskolában... na és mit csináltam? szóltam a tanárnak és átsétáltunk a városi SZTK-ba... kartöréshez minek mentő? még talán ha nyílt lett volna...

maim 2011.05.19. 20:01:27

Engem az döbbent meg,hogy mennyire nem
törődnek az eü dolgozók azzal,hogy nem
felnőttel,hanem gyerekkel foglalkoznak.
Semmi elnézés nincs a gyerekek irányában
/tisztelet a kivételnek/.

bencusiu 2011.05.22. 09:40:36

Ha az en fiammal beszel igy a mentos, elkuldtem volna oda ahova valo es taxival viszem be a korhazba..
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása