Nincs pénz, nincs ellátás?

2011.05.14. 06:00

Ez a történet a XVI. kerületben történt.Nagyimnak egyik éjjel nagy fájdalmai voltak,így mikor már nem bírta tovább,hajnalban kihívta az ügyeletet.Az ügyeletes orvos injekciókat adott neki és nagyon kedves volt vele,majd azt mondta,hogyha nem múlnak vagy nem enyhülnek a fájdalmai,akkor a továbbiakban a háziorvos kell hogy beadjon injekciókat.Nagyim megköszönte.

 

 

Majd még ugyanazon a napon délelőtt sem múltak a fájdalmai,így telefonált a háziorvosának,aki felháborodottan kijelentette,hogy ő nem megy ki,mert se receptet,se beutalót nem tud írni háznál.

 

Teszem hozzá,nagyimnak olyan fájdalmai voltak a csípőnél,amelyek miatt mozdulni sem tudott.Tudom,hogy nagy fájdalmai voltak,mert ő nagy küzdő.Nem szokta magát elhagyni!Azóta a nagyim nem akar elmenni a háziorvosához,pedig még mindig vannak fájdalmai és azóta a gyomra is minden nap fáj.Azt is megtudtam azóta,hogy ez az ominózus orvos csak akkor megy ki a betegeihez,ha azok kijelentik,hogy igen hálásak lesznek neki.

 


Volt olyan is,hogy -ennek az orvosnak egy kolléganője-doktornő- kiment a beteghez,megállt a kapuban,átvette az 5000Ft-ot,majd anélkül,hogy megvizsgálta volna a beteget,már ment is tovább.Ezt a történetet nem "másodkézből"hallottam,hanem magától a betegtől.Szomorú és döbbenetes ez és az is szőrnyű,hogy az idősek csak akkor bízhatnak abban,hogy rendes ellátást kapnak,ha kenik az orvosukat!!Nagyim nem fizetett hálapénzt-mert nincs miből-és nem is kapott ellátást!


Ennyit a Magyar egészségügyről!Megérteném az orvosokat,de ne felejtsék el,hogy NEM A PÉNZRE ESKÜDTEK FEL!!!!!!!!NE A BETEGEKKEL AKARJÁK KIPÓTOLTATNI A FIZETÉSÜKET! A főnöküktől várják az emelést!Ezzel az erővel,mindenki ugyanezt tehetné és meg is halna ez az ország!Mindenki keveset keres!!
 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.14. 06:29:29

Füles kertjét felverte a gaz. Tenni kéne valamit, de kaszája nincs. Eszébe jut, hogy Nyuszinak van. Nosza, el is indul, hogy elkérje. Mivel Nyuszi elég messze lakik, Fülesnek van ideje morfondírozni:
Biztosan örülni fog Nyuszi, hogy segíthet.
...de mi van, ha neki is épp szüksége van rá? ...á, biztos nem szívesen adja oda. ....tuti nem fogja odaadni. ...biztos azt fogja hazudni, hogy nincs is kaszája. Nyuszi alapvetően egy szemétláda, lehet, hogy el fog kergetni.
...biztos rám fogja uszítani a kutyákat.
Mikor odaér látja hogy Nyuszi éppen a kertben locsolja a virágokat. Bekiabál neki:
- Tudod mit Nyuszi? B@szd meg a kaszád!

Valami ilyesmit érzek ki a posztból.

Laliath 2011.05.14. 07:22:31

Nézzük, jól értettem-e:
- nagyi szenved. Kihívja az ügyeletet, aki ellátja. Egy ideig jobb lesz, de aztán
- nagyi megint szenved. Felhívja a háziorvost, aki nem megy ki. Ezért
- nagyi tovább szenved. A kedves unoka pedig "segítségként" posztot ír.
- Nagyi pedig továbbra is szenved.

Vidd már el orvoshoz, az istenit neki!!!!

low_fast 2011.05.14. 07:27:04

Csípőízület kopása miatti fájdalomra mióta riasztunk ügyeletet? Agyhalottak!

low_fast 2011.05.14. 07:36:51

@Laliath:

Te ehhez nem értesz.

A mamika huszonnyolcvanezer danos feketeöves küzdősportember, aki nem jár orvoshoz. Akkor se, ha vinnék.

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.14. 08:03:48

@low_fast: honnan tudná, hogy az van neki? egy orvos se mondta neki.

egyébként ez olyan, hogy fájdogál, aztán vannak napok, amikor nagyon fáj, és alig tud mozdulni tőle.
és mivel nem tudja, mitől van, ügyeletet hív, amikor éjjel már nem bírja.

Kurayamino 2011.05.14. 08:07:25

nektek nincs olyan érzésetek, mintha pár különböző poszt változna napról napra? (pl. menstruációs görcs, "szemét ügyelet", hálapénz, "bunkó orvosok"...) mintha hétről hétre a sor elejéről kezdenénk, és mindig ugyan azok a történetek kerülnének elő más köntösben... ez így kezd eléggé unalmas lenni.

low_fast 2011.05.14. 08:14:08

@Babette_:

Honnan tudod hogy az orvos nem mondta?

Én csak azt látom hogy a Zonoka okosan drámázott két tejjes bekezdésben a kibírhatatlan fájdalomról meg a szuperhéró öregasszonyról. Aztat meg csak a harmadik bekezdésben bökte ki, hogy a maminak a csípője fájdogált.

Aztat meg vékképp elfelejtette kibökni, hogy mitet díjjagónizált a maminál az orvos.

Gondolom, tejjesen véletlenül feletkezett meg a posztoló róla.

Az öregasszonyok a csípőprotézis műtétekről sokkal többet és naprakészebben tudnak egymástól, mint amennyit te valaha tudni fogsz a buxindexről meg az árutőzsde árfojjamokról.

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.14. 08:16:46

@low_fast: csak abból tudok kiindulni, amit leírt. nem vagyok én gyurcsók, hogy tudjam, mi történt mögötte. és nem is akarom hozzágondolni. ha nem tetszik a posztolónak, írjon részletesebben.

VaTi 2011.05.14. 08:50:49

Kedves posztoló. Én szeretem a nagyimat. Mikor orvoshoz kellett mennie (életében 2* fordult elő) ő is híróskodott, hogy meggyógyul magától. Az ajtófélfába kapaszkodott, hogy nem megy. Mert makacs. De elvittük!
Szóval: ha a nagyi nem tud járni, vidd el autóval. Ha neked nincs, keríts családtagot, havert (én ezt tettem), akárkit, és vidd. Szeresd ennyire! Ne írkálj már hülyeségeket. Kimegy az orvos, kapuban pénzt átvesz és továbbmegy? Ez annyira vad, hogy ha már rágalmazkodni akartál, kitalálhattál volna valami hihetőbbet is. És ne ordíts már nagybetűkkel vazze. Jah és tudod mi a különbség az orvosok meg sok más szakma között? Ha a jogászok, zongoristák vagy managerek sztrájkolnak egy hetet, a kutya nem veszi észre. Ha a pékek, akkor már duzzogni fogsz. De ha az orvosok sztrájkolhatnának, nem egy hetet, de egy napot, na, akkor tényleg halnának az emberek. Nyilván ezzel nem illik visszaélni nekik sem (hálapénz követelés), de tudod, amit írsz, annnyira irritáló, hogy el sem tudom mondani...

El Visco Stello (törölt) 2011.05.14. 09:03:55

Senki sem kért pénzt tőlük. Csak azt hiszik, hogy majd fognak. A HO azt mondta, hogy háznál nem tud receptet, meg beutalót írni. Nyilván oka volt rá. Az ötezrest meg csak hallották.

Éppen ideje lenne elmenni orvoshoz, ha még a nagyi életében akarnak csípőprotkót.
Úgy tudom, a hatályos örökösödési törvény szerint a várólista-pozíció nem örökölhető.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.14. 09:12:06

@VaTi: Szakmákat nem hasonlítunk össze fontosság alapján. Egyrészt sértő, másrészt csúsztatás. Hiába nem sztrájkol az orvos, ha egyéb infrastrukturális okból nem tudja végezni a munkáját, mert épp az áramszolgáltatás szünetel, vagy a beteg el sem jut hozzá, mert pl. taxisblokád van. Jól csak akkor működik valami, ha minden alkatrésze működik.

VaTi 2011.05.14. 09:56:06

@El Visco Stello: igazad van, bocsánat. Én mindössze úgy értettem, h a posztoló szerint az orvosok nem fontosabbak, mint más szakmák. Szerintem de. Ha ezt sértő kimondani, akkor csak gondolom :)

Leroi 2011.05.14. 10:13:00

Ortopédia.
TEP műtét.
Ennyi.
Nem a főnök emeli a fizetést.
Hanem senki.
Stop.

sárga nyúl 2011.05.14. 10:18:31

Miért hisznek a para váró orvosban ennyien? Ez valami új egyház?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.14. 10:23:30

@VaTi: Segáz:))) Én csak arra szeretnék rámutatni, hogyha a szakma elvárja, hogy változzon a társadalmi megítélése, a saját korszerűtlen és téves önképén is változtatni kell. Amig erősíti azt a képet, hogy istentudatuk van, addig nem elvárható a közeledés, a közös nyelven való beszéd. Ha javítani szeretne mostani siralmas helyzetén, akkor a sértettséget le kell vetkőzni és meg kell szerezni a társadalom támogatását. Tudom, hogy évezredes beidegződésen kell változtatni, de másképp nem lehet. Ettől persze gondolhatnak amit akarnak, de legalább tudjanak viselkedni. Soha nem volt még ilyen közel a szakma ahhoz, hogy nyomást kelljen gyakorolnia. Ehhez támogatókra van szükségünk és nem ellenségekre.

adamantium 2011.05.14. 10:24:46

csak halkan jegyzem meg, hogy az olyan esetekből, hogy:
szegény nénike annyira rosszul volt/fájt neki/már járni sem bírt ezért 262 szer kihívta az ügyeletet/háziorvost/szomszéd orvost, akik persze tüneti kezelést adtak neki, mert hát senki nem cipel ki házhoz egy röntgent/CT-t/MRI-t. és ez a sok szemét orvos a több mint 200 vizsgálat során nem vette észre, hogy a néninek törése/tumora/dekubitusa van. lehet is írni rögtön a cikket a zsindexre.
az persze senkinek nem jut eszébe, hogy olyan helyre menjen ahol legalább megvan az esélye annak, hogy jól kezeljék, pl, ha fáj a csípője akkor röntgen készüljön róla

jágör68 2011.05.14. 10:27:14

A kormányzat és a média ismét szokásához híven reagált a fenyegető orvosfelmondásokra....
Jó lesz, ha azok, akik itthonmaradnak haptákba vágják magukat és másik 4 helyett dolgozva is 100%- os teljesítményt nyújtanak, különben baj lesz.
Az ÁNTSZ és a politika cinkosságáról nem esik szó, amikor a szakmai minimumfelételek hiánya miatt már egész régiók szakellátást kéne megszüntetni..
De a legnagyobb hülye a lakosság, hogy 1000- jére is bedől ennek...

El Visco Stello (törölt) 2011.05.14. 10:37:37

@jágör68: "De a legnagyobb hülye a lakosság, hogy 1000- jére is bedől ennek..."
Pontosan erről beszélek: A lakosság körében az orvosok megítélése rossz. Nem bedőlnek, hanem szinte örülnek, hogy szíttatják az orvosokat. A lakosság rövidlátó: nem gondol bele, hogy végső soron ő fogja megszívni.
Ezen csak az orvosok változtathatnak. ...mármint a megítélésen.

Széphalmi Izett 2011.05.14. 11:04:02

Nem is olyan régen 3x vettem igénybe az ügyeletet, miután minden előzmény nélkül végig hánytam az éjszakát, egy szombat reggel elvitt a családom az ügyeletre. Tablettát kaptam, - ami ugye ilyenkor csak kijön, ha akarja az ember, ha nem. Délben még mindig itt tartottam, ezért vissza az ügyeletre. Ismét tabletta, (ami szintén kijött) és beutaló egy kórházba, ha nem múlna. Este 6-kor még mindig... Ekkor már nem mentünk se ügyeletre, se kórházba, családom kihívta az ügyeletet. Ügyeletes orvos szakszerűen megvizsgált és végre "ledöfött", vagy is injekciót kaptam, ami ugye nem tud kijönni ott felül. Én nem akartam, de a családom kötelességének érezte a "hálapénzt". Nem fogadta el!!!

Bikli néni 2011.05.14. 11:12:58

Ez most újabb gumicsont poszt lesz vagy mi?
De hogy megpróbáljak érdemben is reagálni valamire: ez marhaság, hogy háznál nem tud receptet írni. Ennek most komolyan bedől valaki? Én simán adok le a mai napig kézzel írt receptet (sőt, az orvos van annyira jó fej, hogy még csak fel se dátumozza nekem, "vész esetén", ha nem jutok el hozzá időben-recept).
A pénz pedig gonosz dolog és igen nagy úr. Jobb helyeken potyog az égből, rosszabb helyeken az ember megdolgozik érte és kapja, legrosszabb helyeken pedig megdolgozik érte és nincs. Na, ez utóbbi kishazánk eü. rendszere.

@El Visco Stello: Te Visco, hogy is volt ez a történet, hogy Miki nem jön többet? Homályosítson már fel valaki plíz!

Bikli néni 2011.05.14. 11:16:56

@VaTi:
Ehhez a történethez kötelező olvasmány Szabó Magda: Az ajtó c. műve. Remélem, olvasta még valaki Emerenc történetét.

Bikli néni 2011.05.14. 11:19:55

@VaTi: Csak halkan mondom, hogy pl. a kormánytisztviselőknek (akik a közhiedelemmel ellentétben nem keresnek sokkal többet az orvosoknál, és négy éve be van fagyasztva a fizetésük)tilos a sztrájk...

adamantium 2011.05.14. 11:26:20

hivatalosan 3 esetben lehet receptet írni kézzel (erre ugye a program nem nyomtatja rá a vonalkódot): háznál, pro familia és "quad vitam".
más esetekben csak akkor ha teljes árra írod ki, pl külföldinek. általánosra, vagy eü támogatottra csak nyomtatott receptet lehet kiadni, ellenkező esetben a büntetés több 100 ezres nagyságrendű is lehet.
azonban előfordulhat az is, hogy valaki helyettesített abban az ügyeletben akinek ehhez papíron nem lenne joga, na ő háznál nem írhat receptet

adamantium 2011.05.14. 11:27:44

@Bikli néni: mennyit keres egy kormánytisztviselő? mert a kezdő orvosi fizetés az 80 pár ezer nettó. nagyon meglepődnék ha egy kormánytisztviselő is ennyit keresne. egyébként az orvosoknál is be van tiltva a sztrájk, az ellátást a sztrájk mellett is biztosítani kell

Bikli néni 2011.05.14. 11:43:01

@adamantium: www.kozszolga.hu/koztisztviseloi_torveny --> ebben meg lehet nézni a köztisztviselői (ma már kormánytisztviselői) bértáblát. Ott vannak a szorzók. Az alap hozzájuk a mindenkori költségvetési törvényben van, aminek a jelenlegi összege bruttó 38650 forint. Ebből számolhat mindenki kedvére.
És itt is meg lehet nézni, össze lehet hasonlítani a közalkalmazotti bérekkel is: www.kozszolga.hu/illetmenyalap

Nem sajnáltatni akarom a kormánytisztviselőket (mert őket se becsülik meg rendesen), csak szerettem volna eloszlatni egy tévhitet, hogy itt mindenki hülyére keresi magát, kivéve az eü. dolgozókat, mert ez nem így van.

szabidoki 2011.05.14. 11:49:18

@Bikli néni: hat a kormanytisztviselok fizeteset nem ismerem, de az unokahugom ferje koztisztviselo egy faluban. Nalam ot evvel fiatalabb, elvegzett valami managerkepzot, felelossege zero, es kb. ketszer annyit keres mint en kerestem mentoorvoskent. Nincs ejszakazas, nincs hetvege, de orokke sir a szaja, hogy mennyire nehez neki. Es attol, hogy hivatalosan nem sztrajkolhat, meg nagyon szepen meg tudja akasztani az ugymenetet, ha erre van kedve.
A poszthoz: sajnos sokan nem tudjak, de a haziorvosi praxisnak nem kotelezo felszerelese az auto, magyaran hazhoz kimenni sem kotelezo, a surgossegi ellatas meg a mentok dolga. Akit ez bovebben erdekel, nezzen be Giulio blogjara, o ezzel reszletesen foglalkozik. Az megint mas kerdes, hogy rengetegen ugy vannak vele, hogy ha a nagyi nem tudja elvezetni a sajat autojat az orvosi rendeloig, az mar indokolja, hogy kihivjak az orvost/mentot...

Bikli néni 2011.05.14. 11:55:51

Ezt pedig én is most találtam, érdekes és érdemes szemezgetni belőle: www.mennyitkeresel.hu/forum/neked-mennyi-fizet%C3%A9sed

adamantium 2011.05.14. 11:58:48

@Bikli néni: nem azért de a viszonyítási alap "nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset" ami ugye nem 38 ezer. a legkisebb kereset meg: "a) a 3000-nél kevesebb lakosú településen az illetményalap 6,25-szorosa" ezt még ha a te számoddal szorzom be akkor is: 241562,5 forint, ez mintha több lenne mint a 129 ezer bruttó orvosi bér, és nem is hiszem, hogy 6 éves egyetem kellene hozzá
azonkívül:
"a) felsőfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 100%-a,
b) középfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 60%-a,
c) alapfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 15%-a."
amikor én kértem a nyelvpótlékot, azt mondták, hogy a diplomához kell egy középfokú C nyelvvizsga, tehát ez nem extra így nem jár érte semmi. mondtam, hogy nekem van 2 belőle, meg egy felső fok C-m is. azt mondták ez az én privát pechem, miért tanultam annyit

Bikli néni 2011.05.14. 12:07:18

@szabidoki: Igen, sajnos ilyen is előfordul, de megmondom, miért: a köztisztviselői (=kormánytisztviselői) bérek törvényileg vannak megállapítva és (azt hiszem) 2007 vagy 2008 óta be vannak fagyasztva. Állambácsi megmondja, hogy ennyi szolgálati viszony után, ilyen szervnél, esetleg ennyi nyelvvizsgával neked pontosan ennyi a fizetésed. Ehhez jön még - idén egységesen minden állami szervnél - bruttó 200K cafeteria egy évre. (Az is tévhit, hogy kapnak ingyen bérletet. 50%-os évi 12 alkalmas utazási kedvezmény, de ez a közalkalmazottaknak ugyanúgy jár, sőt, abban a törvényben van benne.)
Az önkormányzatoknál lehetnek kicsit szerencsésebbek a dolgozók, mert ott a helyi rendeletek megállapíthatnak a béren kívüli juttatásokban némi többletet, tehát előfordul, hogy ott valaki több cafeteriát kap (attól függően, hogy hol dolgozik, pl. Budaörsön vagy Hévízen valószínűleg nem éheznek az ottani önkormányzati dolgozók, pl. egy borsodi falu ügyintézője sosem lesz ilyen szerencsés helyzetben).
Persze két felsőfokú nyelvvizsgával, huszonakárhány év szolgálati jogviszonnyal mondjuk egy minisztériumban tényleg nem nehéz jól keresni... csak éppen nem mindenkinek van ilyen előélete és háttere.
Azért linkeltem be a bértáblát meg a törvényt, hogy ki tudjátok számolni és összehasonlíthassátok a sajátotokkal. Semmi bántás nem volt benne, ettől még ugyanúgy egyetértek azzal, hogy az orvosi bérek vérlázítók, csak megmutattam emellé, hogy az állítólag kőgazdag köztisztviselők (túlnyomórészt szintén diplomával) mennyit keresnek.

adamantium 2011.05.14. 12:12:10

@Bikli néni: de most ne haragudj, engem hol boldogít, hogy a másik is keveset keres? lesz@rom, hiányszakmában dolgozunk, 10 ezer ember hiányzik, és 2000 ember a minusz évente, azért köztisztviselőt nem olyan nehéz találni, meg nem is 6 éves az egyeteme, nem is dolgozik 80-100 órát egy héten, éjszaka meg hétvégén, szal szerintem nem jó a hasonlat.
minden normális munkaadó, ha látja, hogy kevés embere van és ráadásul mennek el az emberei több fizetést ígér, mindaddig míg meg nem állítja, esetleg vissza nem fordítja a folyamatot, de mint tudjuk állam bácsi nem normális

Bikli néni 2011.05.14. 12:16:33

@adamantium: Te figy, ugye azért a mondat elejét is sikerült elolvasni?
a) a 3000-nél kevesebb lakosú településen az illetményalap 6,25-szorosa" - ez a mondat úgy kezdődik, hogy a jegyző, illetve főjegyző alapilletménye. Az ugye megvan, hogy a jegyző az kicsoda-micsoda? Nálatok is van valószínűleg magas beosztású főorvos, aki nem nettó nyolcvanat visz haza. Jegyzőből meg elég kevés van. Ne a vezetői béreket vedd már alapul légy szíves! És nem "az én számommal", ugyanúgy a költségvetési törvény határozza meg, mint nálatok. Ráadásul nálunk nem csak egy kis rétegnek, hanem SENKINEK nincs esélye hálapénzre. Még a kormánytisztviselők "főorvosai" meg "szülészei" sem kapnak soha.
Arról meg nem tehetünk, hogy a nyelvvizsgának tényleg van pótlékja. Tegyük fel, hogy az átlag köztisztviselőnek van egy darab felsőfokú nyelvvizsgája (angol, német vagy francia) ami ugye nem igaz, de tegyük fel: ez a fizetésén dob bruttó 38.650 forintot. És ez a felsőfokú. C típusú. Ebből vajon mennyi lehet?

Bikli néni 2011.05.14. 12:19:03

@adamantium: Nem azért írtam, hogy boldogítson. Szerintem elég régóta olvasod már ezt a blogot ahhoz, hogy tudjad, én abszolút mellettetek állok.
De ahogy a ti zsebetekben kinyílik a bicska attól a tévhittől, hogy minden orvos hülyére keresi magát a hálapénzekből, úgy mi se szeretjük, ha rólunk azt terjesztik, qrva magas a fizetésünk, mert nem az.

adamantium 2011.05.14. 12:19:25

@Bikli néni: nem, a jegyző sem orvos, mert nem végez 6 éves egyetemet, és ha utánanéznél egy főorvos, aki minimum 6 év egyetem és minimum 5 év szakosodás után van nem keres bruttó 241 ezret szal közelébe sem ér a befektetett tudás a köztisztviselőknél ahhoz képest, hogy mi van az orvosoknál

adamantium 2011.05.14. 12:20:20

@Bikli néni: a nyelvvizsgáért meg adnak pénzt, mutass egy orvost aki pénzt kap a nyelvvizsgájáért, én leírtam nekem mit mondtak

jágör68 2011.05.14. 12:30:43

@adamantium:
Pl Te meg én. Csak épp nem itthon:DDDDDDD
És nem konkrétan a nyelvvizsgáért, hanem a nyelvTUDÁSért.

adamantium 2011.05.14. 12:39:33

lezárva ezt a vitát, mert meddőnek tartom és tipikusan az a vita amit a kommunizmus szült, hogy megossza a népet, főleg az értelmiséget, illetve az értelmiséget degradálja és a munkásosztály ellenségeként tüntesse fel.
szal: én véleményem szerint a kapitalimusban két meghatározó tényezője kellene legyen a fizetés mértékének:
1 mekkora energiabefektetéssel jár (mindkét részről) az illető szakember kiképzése? nyilván itt egyes orvosi szakágakat lehetetlen überelni: 6 év egyetem 6 év szakképzés
2 mekkora a kereslet/kínálat az adott szakmában. ugye minél kevesebb a jelentkező annál több bérezés kellene
ezek közül melyik is érvényesül magyarországon?

Bikli néni 2011.05.14. 12:57:00

@adamantium: Na figyi, jegyző:
"Képesítési feltételként a törvény meghatározza, hogy jegyzővé (körjegyzővé, megyei jogú város kerületi hivatalvezetőjévé, aljegyzővé) az a személy nevezhető ki, aki igazgatásszervezői vagy állam- és jogtudományi doktori képesítéssel, vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképesítéssel, és jogi vagy közigazgatási szakvizsgával, vagy az Országos Közigazgatási Vizsgabizottság elnöksége által a teljes körűen közigazgatási jellegűnek minősített tudományos fokozat alapján adott mentesítéssel rendelkezik.

A főjegyzői kinevezéshez állam- és jogtudományi doktori vagy okleveles közgazdász képesítés és jogi vagy közigazgatási szakvizsga, vagy az Országos Közigazgatási Vizsgabizottság elnöksége által a teljes körűen közigazgatási jellegűnek minősített tudományos fokozat alapján adott mentesítés szükséges."

"A képesítés előírása mellett a Ktv. a jegyzői kinevezés előfeltételeként előírja azt is, hogy a pályázó legalább kétéves szakmai gyakorlattal rendelkezzen."

Ez a szabály, az általad kiragadott - jegyző - példájában.

És ez hogy nézne ki a valóságban, ha mondjuk én szeretnék jegyző lenni. Otthon, szeretett kisvárosomban kiírtak pár éve egy ALjegyzői (még csak nem is jegyző) pályázatot. Feltételek: ÁJ doktori végzettség, legalább öt év szakmai gyakorlat, jogi szakvizsga. Meg még pár apróság.
Doktori végzettség a tanterv szerint öt, valójában ma már hat év. Ahhoz, hogy valaki lehessen egy mezei jogászból, szakvizsgát kell tennie három modulból. A vizsga kb. másfél évig tart. Ahhoz, hogy valaki elmehessen vizsgázni, minimum három évet kell közszolgálati jogviszonyban lehúzni (ezt a sok munkanélküli jogásznak lehet szépen elmagyarázni.
Ja, és természetesen a jegyző igazi uram-bátyám állás, nem földi halandóknak találták ki.

Azt pedig én is tudom, hogy a nyelvvizsgapótlék vörös posztó, és mire föl adják alanyi jogon, tényleg, jogos. De erről meg nem a köztisztviselők tehetnek, ők csak örülnek, hogy kapnak mondjuk jó esetben nettó 10-20 ezret, mert nyelvet tanultak. De ezt is nézhetjük (de NEM akarom, hogy így nézzük) úgy is, hogy a köztisztviselő egy folyékony angollal lehetőséget kap +20 nettó fizetésre, az orvos pedig arra, hogy fogja magát, és kimenjen vele Angliába tízszeres bérért dolgozni. (A köztisztviselők a képesítésükkel más országokban kitörölhetik a feneküket.)

adamantium 2011.05.14. 12:59:22

ok, de még mindig nem válaszoltál a kérdésemre, a te általad felsoroltak közül melyik egyetem, vagy képesítés 6 éves, illetve melyik feltételez ráépített 5-6 éves további képesítést?

Bikli néni 2011.05.14. 13:00:48

@adamantium: Rendben, zárjuk le. Azzal én is mélységesen egyet értek, hogy a bérezésekkel országos szinten is nagyon nagy bajok vannak, mert nem csak a köztisztviselő-orvos vonalon, hanem úgy általában is nagyon rosszul vannak megállapítva a bérek.
De ha te lennél a köztisztviselő, és nem tudnál elmenni máshova, akkor te is örülnél annak a 10-20 ezer forintos nyelvvizsgapótléknak (még ha be is ismernéd, hogy nem igazságos), ugyi?
Na, tényleg lapozzunk, mert én bírlak titeket, és senkivel nem szeretnék ilyen hülyeség miatt összekapni.

Bikli néni 2011.05.14. 13:07:38

@adamantium: Akkor megismétlem: állam- és jogtudományi kar, képzés ideje: 10 félév (ami ténylegesen a hallgatók 90+%-ánál 12). 10 félév =5 év, 12 félév=6 év.
Jogi szakvizsga: minimum 3 év szakmában töltött gyakorlat a jelentkezés feltétele. További másfél év a vizsga.
Ami azt jelenti, hogy a jogi szakvizsgához kötött állásokhoz (ügyvéd, ügyész, bíró, jogtanácsos, illetve nagyon sok köztisztviselői ügyintézői pozíció is) minimum 10,5-11,5 év képzés szükségeltetik. Na jó, ez tényleg épp nincs meg 12 év. Elnézést.

adamantium 2011.05.14. 13:11:14

@Bikli néni: én nem sajnálom senkitől a pénzt, tőlem kereshetnek 1 milliót is a köztisztviselők, nem érdekel. engem az érdekel, hogy az orvos mennyit keres, ezért is kerestem magamnak egy olyan munkahelyet ahol teljesül az elképzelésem. vagyis kereshetnék többet is mondjuk angliában vagy extrém helyeken kanadában, új-zélandon meg hasonlók, de ne legyen telhetetlen az ember

Hatodéves 2011.05.14. 13:12:44

@adamantium:
De az nem tanulás. Azért pénzt adnak. A nyelvvizsgáért meg miért kellene plusz pénz, ha az ember a munkavégzésében nem használja? Én hanyattesnék, ha főnök lennék és valamelyik emberem ilyesmivel állna elő.

adamantium 2011.05.14. 13:18:42

@Hatodéves: mivel? miért is nem használod a munkahelyeden amikor az egyetemen oktatsz németül meg angolul? amikor minden nap beesik egy két külföldi beteg? egyszerűen azt kellene mondjam, hogy bocsi, de nem fizetnek érte akkor én meg nem szólalok angolul, hozzanak tolmácsot, óránként 10 ezerért, majd szép lassan kikérdem a beteget, elküldöm röntgenbe, ultrahangra, majd felveszem osztályra, beletelik vagy 4-5 órába, az 40-50 ezer HUF, biztos megérné a munkaadónak

Hatodéves 2011.05.14. 13:19:48

@adamantium:
Oké, ha oktatsz, az más, tényleg. Ezt nem tudtam. :)

adamantium 2011.05.14. 13:24:06

@Hatodéves: már csak múlt idő :D. csak a lehetőségeket taglaltam, hogy pl orvosként mire használhatod a nyelvtudásodat, amiből hasznot húz a munkaadó. azt nem is említettem, hogy esetleg külföldi kongresszusokon mutatsz be dolgozatot

Irkutszk 2011.05.14. 13:34:25

@Bikli néni: Szépen halkan szeretném megjegyezni, hogy a főorvosi kinevezéshez PhD kell. Tehát nem elég a 6 év, a szakképzés 3-6 éve, még kell hozzá egy tudományos fokozat is, amely pl. nekem 5 évembe került.

adamantium 2011.05.14. 13:38:48

@Irkutszk: csak az osztályvezető főorvosihoz és sajna nem tartják be mindenütt, mert nincs elég PhD val rendelkező orvos

VaTi 2011.05.14. 13:51:27

@Bikli néni: ha esetleg mégis sztrájkolnának 1 hetet, mennyien halnának bele?

Bikli néni 2011.05.14. 13:57:55

@Irkutszk: A főorvosi példát azért mondtam, hogy érzékeltessem végre, a random módon idemásolt jegyzői fizetés nem összehasonlítható az átlag köztisztviselő bérével. Mint ahogy egy kezdő orvos nettó 80 ezres bére sem hasonlítható össze egy főorvoséval (vagy nem tudom, nálatok hogy hívják az áhított, irigylendő presztízspozíciót). Természetesen a Ktv-ből is ki lehet ollózni olyan részeket, hogy néhányan hülyére keressék magukat, de a valóság máshol sem sokkal szívderítőbb ám.
Az ügyvédjelöltek napi 10-12 óra igazi robotmunkával keresnek minimálbér alatt!! sőt, néhány ügyvédi irodának a szülők úgy jattolnak, vegyék már be a csemetéjüket kávét főzni...

@Hatodéves: A nyelvvizsgás rész tök jogos. Az angol, német, franszia részre a törvény szerint jár, a többi nyelvvizsgára akkor, ha az a munkához feltétlenül szükséges. Nekem ebből a szempontból tiszta a lelkiismeretem, mert egyrészt használtam is, másrészt nekem nem csak papírom van róla. Sőt, igazából pont a papír hiányzik, nem a nyelvtudás :P

Borcsika 2011.05.14. 14:02:39

Én posztírás helyett keresnék egy reumatológust a Nagyimnak, és Én elmennék a háziprvoshoz a beutalóval. Nem pedig itt panaszkodnék...

Bikli néni 2011.05.14. 14:02:43

@VaTi: Nem tudom, nem sokan :) De végülis a hatnapos BKV-sztrájkba se halt bele senki...
Csak megjegyeztem, hogy a sztrájkjoggal a köztisztviselők nem élhetnek, mindenki más pedig igen.

Borcsika 2011.05.14. 14:05:51

bocsánat: butalóért!

El Visco Stello (törölt) 2011.05.14. 14:46:35

@Borcsika: A butaló olyan, mint a póniló, csak gyengébb képességű?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.14. 14:51:22

@Bikli néni: praxis.blog.hu/2011/05/12/megerjuk_hogy_kotelezove_teszik_a_halapenzt

Itt sértődött meg, nekem válaszolt utoljára. Hogy min, azt tőle kell megkérdezni. Mindenesetre én nagyon csodálkoznék, ha engem itt valaki meg tudna sérteni.

Bikli néni 2011.05.14. 15:02:38

@El Visco Stello: Igen, ezt elolvastam azóta, hogy képben legyek, de nem lettem tőle okosabb. :(

Irkutszk 2011.05.14. 15:53:02

@adamantium: Köszi a pontosítást. Elég szomorú, hogy nincs elég tudományos fokozatú, de persze, ez is együtt hanyatlik a többivel, tehát nem meglepő, csak szomorú.

@Bikli néni: Én tökéletesen megértettem, hogy mit miért mondasz, ezért a mondatom elején a 'szépen csendben megjegyzem' rész ;) De kérlek, te is értsd jól, amit én akartam mondani: Ezek szerint az osztályvezető főorvosi képzés összetettebb, mint a jegyzői. Ennyi volt a mondandóm. Egy PhD-t gyakorló orvosként halvány sejtéseim alapján elég nehéz letenni, ráadásul a vizsgadíj egy kicsivel több, mint a havi fizetése.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.14. 16:11:16

@Bikli néni: Mondom, nem biztos, hogy én sértettem meg. Ezt azért is gondolom, mert én ott azonnal nyilvánosan megkövettem. Ő polgári értékeket valló, komoly, tanult, művelt ember. Ha én sértettem volna meg, akkor minimum tudomásul veszi a bocsánatkérést. Ha ezt nem tette, két dolog lehet: vagy az őt illető jelzőim alaptalanok, vagy valóban nem én bántottam meg.

Desiderata 2011.05.14. 18:01:36

@Bikli néni: Picit hozzászólva a nyelvvizsgához: nekem angol hallgatóknak kellett neurológia gyakorlatot tartanom, később pedig sürgősségit. És nem kaptam meg a nyelvvizsgapótlékot, mondván,hogy nem használom a nyelvtudásom. Mondtam, hogy dehát angolul tartok az angol hallgatóknak gyakorlatot. A válasz az volt,hogy "nem baj." És nekem is jó lett volna a 80ezres fizetésemet kiegészíteni vele. (Ja, és a neuro gyakorlat tartásáért se kaptam egy fillért se.)

Desiderata 2011.05.14. 18:03:03

@El Visco Stello: És mi van,ha mondjuk szabadságra ment, vagy esetleg behalt a nete? Esetleg tele lett a hócipője és kiszellőzteti a fejét egy kicsit?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.14. 18:12:58

@Desiderata: Akkor semmi sincs. Csak akkor nem jelenti be, hogy nem jön többé.

szabidoki 2011.05.14. 18:42:34

@Bikli néni: na ja, csak frissen végzett tehetségtelen jogász annyi van, mint égen a csillag, már lassan a mekiben sem tudják felvenni az összeset, frissen végzett orvos viszont lényegesen kevesebb szaladgál errefelé - többségük igyekszik már diplomaosztó előtt megcsípni egy külföldi állást. Orvosból kereslet van, jogászból meg kínálat, furcsamód mégis az orvosok kapnak kevesebb fizetést. Lényegesen kevesebbet. Persze tudom, ne sírjon a szám, tudtam mire számíthatok, mikor jelentkeztem az orvosira - de ezt a munkanélküli jogászoknak meg a köztisztviselőknek is az orrára lehet húzni...

Bikli néni 2011.05.14. 19:56:37

@szabidoki: Pontosan ezért nem írtam le - és szerintem ezért nem írta sem Adamantium, sem Irkutszk, sem Hatodéves, se senki - hogy minek mentetek orvosnak, mert ennyi erővel én is minek mentem jogásznak :)
Egyet kell értenem minden szavaddal, a jogászokból (de egy csomó másból is, így bőccsészekből is) túlképzés van, felesleges pénzkidobás. De ez meg egy olyan dolog, hogy kinek milyen a mentalitása. Én pl. nagyon szerettem volna orvosnak menni, és ez a lelkesedésem egész addig ki is tartott, amíg ki nem derült, hogy teljesen tök vagyok a kémiához és a magasabb szintű biológiához (vagy csakis rossz tanáraim voltak, nem tudom).

Tudom és továbbra is elismerem, hogy az állam által megállapított vagy hallgatólagosan jóváhagyott fizetések sokszor fordítottan arányosak az elvégzett munka, a mögötte álló tanulás, felelősség és társadalmi elismerés mértékével. És emiatt nem győzök elnézést kérni mások helyett is.
Nagyon bízom benne, hogy végre sikerül kiharcolni valamit, mert már ideje lenne, én szolidáris vagyok az orvosok harcával. Azért azt csendben megjegyezném, hogy nem a köztisztviselők keresnek sokat, hanem az orvosok túl keveset...

Egy valamiben azonban hadd árnyaljam a képet: nem _csak_ tehetségtelen jogászok és tehetséges orvosok vannak :) Értelmetlen dolog pont ezen összeugranunk. Én tisztelem és becsülöm a Ti szakmátokat, elismerem a rendszer hibáit is, de azért annak nem örülök, ha csípőből lenézitek az összes jogászt.

@Desiderata: Elhiszed, hogy ha rajtam múlna a nyelvvizsga-szabályozás (meg egy csomó más is), én máshogy csinálnám? Csak sajnos nem rajtam múlik.

2011.05.14. 20:30:03

@Desiderata: "És nem kaptam meg a nyelvvizsgapótlékot, mondván,hogy nem használom a nyelvtudásom"

Hát ezt én is nagy baromságnak tartom, még akkor is, ha valóban nem használná valaki rendszeresen az adott nyelvet, de ez mindenképpen növeli az illető értékét, hiszen bármikor előrángatható, ha egy külföldi betegnél szükség van rá. És igenis, a nyelvtudás megfizetendő érték kellene legyen mindenhol.

Desiderata 2011.05.14. 20:45:57

@El Visco Stello: Na igen, de hátha csak nyíg egy sort. A reményhal megy utoljára. Mindenki PMS-be kerül néha. Még a fiúk is.

fúj! 2011.05.15. 11:01:20

Miklós valóban egy kimagaslóan nagy tudású, intelligens, szellemes résztvevője (volt) a blognak, de azért nem kell túllihegni a dolgot. Ha nem jön többet, hát nem jön. Stello (akiről nagyjából elmondhatóak ugyanazok a pozitiv jelzők,mint Miklósról) semmivel nem sértette meg és nem üldözte el. Ha Miki tényleg nem jön többet ide, ahogy írta ("leszarom, többet nem jövök"), ez nem Stello miatt van, hanem a blog szellemisége, elfogult, primitiv, orvosellenes hangulatkeltése miatt, amiért, gondolom, Irise és Todor piroska vagy Bauchi is hátat fordított az egésznek. Attól tartok,nincs messze az idő, amikor az utolsó mohikánok (Leroi, adamantium, szabi, dpeti, hatodéves, jágör, reigndark,desi, stb) is azt mondják, hogy megette a fene az egészet, főjjetek meg saját levetekben.
Én személy szerint sajnálom, mert sok jó szándékú és értelmes kommentelő (Bikli, Laikus, Stello, ápolka, Babette, stb) hiányolni fogja őket.
Na pá, többet én sem jövök!.

2011.05.15. 11:14:25

@fúj!: És hányan vannak itt újra más nick néven:-))
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása