Megérjük, hogy kötelezővé teszik a hálapénzt?

2011.05.12. 06:00

Sziasztok!

 

Sokszor van szó a hálapénzről itt a blogon is. Én a magam részéről nem igazán érzem kötelességemnek, hogy minden egyes orvoslátogatás alkalmával adjak. Igazából akkor szoktam, ha tényleg meg vagyok elégedve az orvossal, azaz a hálámat szeretném kifejezni.Általában nem is szokták elvárni és örülnek, ha adok. Sajnos édesanyám, aki nemrég múlt 72 éves, még az a korosztály, aki minden egyes orvoslátogatás alkalmával ad az orvosának, így szocializálódott.Hiába mondjuk neki, hogy ez nem kötelező, meg nem kellene mindig adnia, egyszerűen nem érti, vagy inkább nem akarja megérteni. Kötelességének érzi, csak azt nem tudom miért. Ha pedig nem áll úgy éppen anyagilag, képes inkább el sem menni az orvoshoz, csak hogy "ne maradjon szégyenben".

 


A napokban azonban annyira rosszul volt, folyamatosan magas volt a láza és fájdalmai is voltak, hogy annak ellenére, hogy éppen nem volt pénze (tőlünk pedig soha nem fogad el semmit), úgy döntött, hogy felkeresi a háziorvosát. El is ment hozzá, hogy megvizsgálja. A doktor úr már több, mint 10 éve kezeli édesanyámat, szóval nem egy friss ismeretségről van szó, épp ezért lepődött meg édesanyám annyira a hozzáállásán, mert nem ilyennek ismerte meg. Miután megtörtént a vizsgálat, ami egyébként alapos és tényleg normális volt és a gyógyszerek receptjeit is megkapta, elköszönt édesanyám és indulni akart. Ekkor azonban a doktor úr a következő mondatokat intézte felé: Ne haragudjon Kati néni, nem felejtett el valamit? Édesanyám hirtelen nem értette, hogy a doktor úr mire is gondol, ezért rákérdezett. A doktor úr kendőzetlenül rávágta, hogy a megszokott borítékot.

 


Édesanyám pironkodva kezdett szabadkozni, hogy sajnos nem áll jól anyagilag és a gyógyszereket is ki kell váltania, nagyon sajnálja, de ezúttal nem tud adni, de ígéri, a következő alkalommal majd pótolja a dolgot. Az orvos, aki már egy évtizede anyám háziorvosa erre dühösen ráförmedt, hogy akkor ne tartsa fel a sor és küldje a következő beteget. Anyukám, aki szégyellte magát elköszönt és küldte a következő beteget, majd kiváltotta a gyógyszereket és hazament.


Miután ezt elmesélte nekem, őszintén szólva elborult az agyam és jól kikáromkodtam magamat.Ami a legjobban dühített, hogy édesanyám nem is a doktor úrra haragudott, inkább magát okolta, hogy ilyen kellemetlenség érte őt.Próbáltam magyarázni neki, hogy ő az ég világon semmit nem rontott el és a doktor úr volt az, aki átlépett egy határt és kivetkőzött magából, de nem sikerült meggyőznöm. Egészen biztos vagyok benne, hogy legközelebb, amikor majd felkeresi az orvost, dupla annyi parát fog beletenni a borítékba, mint amennyit általában szokott, addig fog kuporgatni, hogy ezt meg tudja tenni.


Mivel nem szeretnék édesanyámnak kellemetlenséget, a doktor úr nevét nem írom le nektek, pedig azt hiszem megérdemelné. Arra is gondoltam, hogy elmegyek hozzá és megkérdezem tőle, ugyan miért is von felelősségre egy 70+ éves idős asszonyt, csak azért, mert éppen nem tud pénz csúsztatni a zsebébe. Végül arra jutottam, nem éri meg, mert igazából édesanyámmal szúrnék ki, nem a doktor úrral.Továbbra is úgy gondolom, hogy a hálapénzt nem véletlenül hívják így. Ezért a megmozdulásért azonban nem hinném, hogy bárki is hálás volna. Még megérjük, hogy kötelezővé teszik a hálapénzt?

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jágör68 2011.05.12. 15:11:42

@El Visco Stello:
Így van e!
@herut:
Leülhetsz, egyes. Már megint egy teljesen általános beleböfögés, semmi konkrétum.

Friedman 2011.05.12. 15:14:59

@miklos.rabai: A tanárok is elég megalázó mértékben keresnek. Mégsem adunk a gyerek után egy kis hálapénzt, hogy foglalkozott vele.

Másik: Miért hördült fel az orvostársadalom a zöldkeresztes mozgalmon? Dupla fizetés, cserébe no hálapénz többet. Választani lehet. Ez miért is lett volna megalázó az orvosoknak? Ja igen, mert egyesek a fizetésük 8-10-szeresét keresik hálapénzben (orvos ismerőstől tudom).

Ok, ez leginkább a nőgyógyászoknál van így, mert náluk a legnagyobb a zsarolási potenciál.

Duncan Idaho 2011.05.12. 15:15:29

@bubo cupropenis: Rosszul tudod, az ápolók nem "csak" tanfolyamokat végeznek, az ápoló képzés jelenleg érettségire épülő 3 éves, iskolarendszerű képzés.

jágör68 2011.05.12. 15:15:55

@ökörpöröly:
Nyilván az orvos számlázza ki az el nem végzett tételeket- nem a gazdasági igazgató utasítására történik mindez.
Mert minden jár, mindenkinek-
csak ugye 3 millió ember befizetéséből így lehet (nem lehet) megoldani 10 millió ellátását.
Ami meg az OEP térítési tételeit illeti, nézd meg hányszorosát kérik egy magánrendelésen.
Mert valahol a kettő között kéne finanszírozni az államit, hogy ilyen "okosságok" nélkül is működjön.

serfecs (törölt) 2011.05.12. 15:17:16

@ökörpöröly: sajnos bőven van tapasztalatom (saját bőrömön). Találkoztam már olyan orvossal, aki nagyon kellemetlen helyzetbe sodort, de ez egy volt a nagyon-nagyon sok közül. Volt olyan orvos (gyermekpszichiáter), aki a kisfiammal próbált orosz rulettet játszani. Ott már talpraesettebb voltam (igaz, így is később léptem mint kellett volna).
Mindezzel együtt a nagy-nagy többség teljesen rendben van. Hát persze, hogy adok hálapénzt. Utólag, ha elégedett vagyok. Nővérnek is, orvosnak is. Ha találkoznék olyannal, aki a leghalványabban is utal rá, hogy előre kéri vagy egyáltalán, hogy kérni fog, az lenne az utolsó találkozásunk.
Más: szerinted egy fiatal orvos bénábban veszi ki az epehólyagodat, mint a professzor? Dehogy. Csak ha a prof veszi ki, akkor lehet vele dicsekedni.

jágör68 2011.05.12. 15:17:38

@Friedman:
És? Orbán vagy Matolcsy vagy akár Szöcske mondta, hogy van erre pluszpénz?
NEM.
Tehát megint csak időt nyertek és szembeállították pár orvos érdekcsoportot, ahogy Visco barátunk írja.
Közben az értelmesebbje meg szélsebesen húz el innen. 2013-ra 4000 újabb orvos lép le, ha így megy tovább.

Friedman 2011.05.12. 15:19:29

@Dr.laikus PhD: Csak egy kérdés: Neked mi a szakmád? Csak nem orvos? Csoda, hogy kedvesen bántak Veled? :)

Anatómus 2011.05.12. 15:20:12

@jágör68:
Szeretnék több tárgyi tévedést is korrigálni:
Először a legfontosabb : nincs felvételi vizsga! Sajnos, mert így minden elmebajos magyar (német) kölök bejöhet a szikék és csipeszek birodalmába... most is van egy-kettő ilyen és a sok ügyes konfliktuskerülő egyetemi döntéshozó tologatja ide-oda az aktát.. Az angoloknak pedig van írásbeli és szóbeli felvételi vizsgájuk, a főnököm a jövő héten megy megint a jövő évi adagért.

Aztán - a magyar, német és angol tételsorok nálunk teljesen egyformák, sőt ugyanazok tanítanak és vizsgáztatnak, tehát ugyanolyan szigorral. Angol felelősként egy éve birkózom az új kurrikulum tökéletes átültetésével, egyelőre minden rendszer párhuzamosan megy ááááááááá(a klinikumról nem tudok nyilatkozni, haha, mert ide a külföldiek általában nem a klinikai oktatás miatt járnak, kivéve a fogászati klinikákat, mert ott tényleg magas színvonalú oktatás folyik)

Színvonal - idén a magyar elsőévesek közül senki nem csinálta meg az anatómia versenyen a 70%-os limitet, míg az angol medikusok közül 15-nek engedhettük el a vizsgát, mert mindegyikük, mindkét fordulóban magasabb pontszámot ért el, mit 70%. Akkor tehát ki a hülyébb?

Az oktatóink között legalább tízen 70 év felettiek, a fiatalok pedig mennek szépen külföldre - az anatómia nem pénzes szakma... mi lesz itt a millió hallgatóval, ha kidőlnek az öregek?
Majd mehetnek a magyar hallgatók is Pozsonyba egyetemre...

ecodrive 2011.05.12. 15:20:53

@Beathryche: Muszáj általánosítani, hiszen ma ez a rendszer. A rendszer alól nagyjából senki nem vonhatja ki magát, legfeljebb elmegy tisztán magánszférába (ilyenről nem tudok, a tehetős magánorvosok gyakran a kórházak erőforrásait használva dolgoznak saját zsebükre), vagy elhagyja a rendszert, vagyis Magyarországot.

Kismacska (BELLA) 2011.05.12. 15:21:53

@batgirl:

Gáz, hogy a doki elvárta a hálapénzt, GÁZ, hogy az ifjú orvosok nem kapnak mondjuk mérnök + 100k bruttó KEZDŐ fizetést (SZÁMOMRA az lenne az ideális - nem vagyok orvos, csak átlagember), de ne gondolja már senki, hogy az orvosok, ha nagyobb lenne a fizetésük, lemondanának arról az ADÓMENTES 1-2-3-4 millióról, amit egyes orvosok feketén zsebre tesznek!

SEMMIT nem változtatna rajta a fizetés emelés, még az se, ha a szakorvosok nettó 2-3 MILLIÓT keresnének. Mert emellett az a másik adómentek 2-3 millió nem elnézhető tétel.

A társadalom egyet tehetNE, mégpedig azt, hogy MINDENKI, EGYIDEJŰLEG ÉS EGYÖNTETŰEN felhagyna a hálapénz adásával. Ez viszont fikció, álomvilág.

:S

Legfeljebb tényleg KINEVELNI lehetne egy másik nemzedéket, de úgy, hogy a páciensek SE adjanak pénzt pluszban nekik.

Posztíró - sajnálom az anyukádat, iszonyatos lehetett neki, de jó lecke is: ő csinálta, ő szoktatta hozzá, a doki gyakorlatilag 10 ÉV után szinte joggal várhatta el. A rákérdezés még oké, de hogy utána miért kell megalázni egy idős embert?!

vkaresz6 2011.05.12. 15:23:17

@Irkutszk:
Az a helyzet hogy ha megszakadok sem találom a hírek közt ezt pedig valahol olvastam és már lőttem el ezt valamelyik index fórumon és ott nem jelentett újdonságot.

A hálapénzről pedig ennyit. Amíg ez így van addig a hálapénz is megmarad és azt hiszem nem is várható el hogy (a szülei) kicsessen több milliót mire befejezi 6 év szívatás után az orvosegyetemet és utánna szembeköpik havi 85-90 el és mire szakorvos lesz minimum 5 év és ha jóltudom egy bkv buszsofőr is megkeres ennyit aki már 5-6 éve dolgozik és építgeti az egzisztenciáját mire a gonosz hálapénzszedő doktor úrnak kiszúrják az első 90 ezrével a szemét.

"Az átlagos rezidensi fizetés 85 - 90 000 forint, ezért nem ritkán heti 70 órát dolgoznak. Tavaly 1000 orvos hagyta itt az országot, több mint fele még szakvizsga előtt állt. A rezidensszövetség attól tart, ha nem tudják itthon tartani a szakembereket 2013-ra működésképtelenné válhat az egészségügy." forrás:berkalkulator.com/berkalkulator/friss-hirek/7881-az-orvosok-magasabb-bert-akarnak-orvosi-fizetesek-2011.html

jágör68 2011.05.12. 15:24:13

@Anatómus:
Hát nemtom, én 11 éve még felvételiztem, és nem is volt olyan eccerű..
Ezexerint nálunk is beindult a züllesztés rendesen.

Friedman 2011.05.12. 15:26:02

@jágör68: Eleve az orvosokon bukott el a dolog. Ha már van egy megegyezés az orvosoknál, lehet lobbizni a kormánynál.

A zölkeresztesek szerint 60 milliárd forintba került volna az orvosi fizetések megduplázása (de nem számoltam utána). Nyugdíjra 3000 milliárdot költünk.

2%-os nyugdíjcsökkentés fedezné a költségeket, és akkor a nyugdíjas sem panaszkodna, hogy kevés a nyugdíj, mert orvosra (hálapénzre) havi 20-30 ezer Ft-ot költ (a nyugdíja nem 2, hanem 20-30%-át). Így mindenki jobban járna, csak az az orvos nem, aki több millió Ft-ot keres havonta adómentesen (zsebbe). Ebből pedig úgy látom túl sok van, hogy előrelépés legyen a jelenlegi helyzetből.

Friedman 2011.05.12. 15:26:56

@Dr.laikus PhD: Akkor rossz tipp volt, bocs. Csak orvos szájából kicsit hiteltelen lett volna a sztorid, így nem az. Örülök a jó példáknak.

Rotoxis 2011.05.12. 15:27:02

@Kivlov: Azért vazze, mer' pék meg hentes van itthon, orvos és ápoló meg nincs. Ennyire nehéz megérteni?

Benzoylmethylecgonine 2011.05.12. 15:27:23

@jágör68: Érettségi = felvételi. Nincs szóbeli elbeszélgetés, alkalmassági. (Érdekesség, hogy állatorvosin van, bár kikerülhető.)

tris 2011.05.12. 15:30:07

@Dr.laikus PhD: tudod, akik már nagyon megjárták, mint pl. én is, azoknak nagyon nehéz nem általánosítani. Nem is fogok, csak mert találkoztam egy-két hanyag orvossal és baromi nagy bajom származott belőle. Viszont lett bennem egy zsigeri félelem.

egyszerűen tudom, hogy egyszer még nagyon meg fogom szívni.

jágör68 2011.05.12. 15:31:18

@Rotoxis:

Már az sincs, olvasd el:

hetivalasz.hu/uzlet/verelszivas-36768

@Zsóóji:
Hát ez nevetséges. Vissza kell állítani, hogy az egyetem határozza meg milyen felvételit akar. Ez a bolonnyai züllesztés nagy b*romság volt.
Valahogy mindig csak a legnagyobb hülyeségeket sikerül a Nyugattól átvennünk, ez valami morbus hungaricus postcommunisticum lehet..

különvélemény 2011.05.12. 15:31:30

A háziorvosoknál talán csak a jogászok és a politikusok értenek kevésbé a szakmájukhoz. (tisztelet a kivételnek)
De mindhárom társaság élete csak a pénzharácsolásból áll.

Kismacska (BELLA) 2011.05.12. 15:33:21

@miklos.rabai: egyébként nagyjából igaza van batgirl-nek: amikor egy gyerek orvosnak megy, akkor tudja, hogy eleinte szart se keres, SŐT, amikor az ex gimis osztálytársa, aki közgázra ment, már többszázezer nettót visz haza, ő még mindig rezidensként szüttyög, MIKÖZBEN - szerintem! - ma keményebb egyetem nincs az orvosinál.

Kevés keményebb pálya sincs. Magyarországon a munkakörülmények is - tisztelet a kivételnek - kritikán aluliak. VISZONT azért azt tudni kell, hogy az EÜ még mindig egy olyan terület, ahol el tudsz kezdeni dolgozni, és hacsak nagy baromságot el nem követsz, onnan mehetsz nyugdíjba.

(Mondom én kiugrott EÜ-sként.)

Szóval ezzel azt akarom mondani: ha tudta, mennyi lesz a keresete, hol fog dolgozni, milyen körülmények között, mégis maradt, az az ő választása. NEM én tehetek róla, hogy ennyit keres. Kötelessége (lenne) ellátni ugyanúgy, mint a többit.

@Kismac: természetesen az "adómentek"="adómentes".

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 15:34:07

@vkaresz6:
"Az a helyzet hogy ha megszakadok sem találom a hírek közt ezt pedig valahol olvastam és már lőttem el ezt valamelyik index fórumon és ott nem jelentett újdonságot."

www.vilaggazdasag.hu/vallalatok/egeszsegugy/a-modszer-is-faj-a-cegeknek-346625

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.05.12. 15:36:40

Mi általában használt ruhákat, játékokat adunk a nővéreknek.
Az elején megbeszéltük velük, hogy ők (mivel előbb utóbb minden családdal találkoznak) tudják kik a rászorultak, és ezeket juttassák el számukra.

Oda hordjuk két gyerekünket.
Nem tudom hogy ha pénzt adnánk rendszeresen mi történne, de ilyenformán olyan megkülönböztetett figyelmet kapunk az orvosoktól és nővérektől, hogy néha már én érzem rossszul magam.

És mindenki jól járt, hálapénz nélkül.

pokesz70 2011.05.12. 15:36:46

@bubo cupropenis:

"Az a legszebb, amikor egy orvos a betegének kezd el panaszkodni, hogy ő nyugaton egymilliót keresne, és megbecsülnék, és milyen gazdag lehetne."

Valóban, nyugaton jobban keresnek az orvosok. Miután leperkáltak kb 50 millió hufnyi tandíjat az orvosi egyetemeken. Amit nálunk a kedves doki ugye ingyé kapott, hogy utána lehessen öregnéniket zsarolgatni. Vagy el lehet menni pályakezdő orvosként nyugatra, hogy az sok tízmillió forint, amit a magyar állam beleinvesztál egy orvos kiképzésébe, az is a nyugati betegek érdekeit szolgálja.
Köszönjük, hogy ezt az egész fertőt sikerült életbentartani a szociális népsavazás által.

Benzoylmethylecgonine 2011.05.12. 15:36:55

@jágör68: Az. Főleg, hogy egyazon érettségit (felvételit) ír egy környezetmérnök, egy biológus vagy éppen egy orvos. Csak mert biológia.
De ez csak egy dolog, inkább a szóbeli elbeszélgetést hiányolom a hivatásokat oktató egyetemekről... Az egyetem most már csak a felvettek (besoroltak) névsorát kapja meg.

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 15:42:05

@Friedman:

Nem költ ennyi pénzt a nyugdíjas, túlzás.
Havi 2000.- Ft akihez kijár a receptet megírni.

Egyébként meg sátoros ünnepeken visz ajándékot és egy kicsi pénzt, ha....

Elég megélnie. A gyógyszer költsége ennyi.

jágör68 2011.05.12. 15:42:12

@pokesz70:
Egy újabb troll az általánosítgatásokkal.
Amúgy nem kerül 50 millióba/ fő az orvosi.
A devizás fizet 1 milla körül/ félév- na de mivel mocskos profithajhász kapitalizmusban élünk, ezért nem azt jelenti, hogy valóban ennyibe is kerül.
Másrészt, lehet menni orvosnak, ha olyan jó buli.
Mert mi ugye az egyetem alatt meg utána nem csinálunk semmit- minden a TE adódból van, igaz??? :DDDDDDDDDDDD
Nem kell bedőlni a politika szintjén bedobott számoknak, azzal csak azt érik el, hogy a tudatlanok, mint te is, minden szociális feszültséget az orvosokon vezessenek le.

retinax 2011.05.12. 15:42:15

@ökörpöröly: ne legyen már az érv, hogy azért balfék, mert másképp szocializálódott! Vagyis érv lehet, de ne kelljen már elfogadni, hogy sajnáljuk szegényt, mert nem tud nem pénzt adni, nem tud nem pult alól téliszalámit venni, és nem tudja Rábafüzesnél nem lobogtatni az útlevelét! Főleg azért nem, mert az ilyen készséges mindig adó nénik miatt várják el az orvosok deafultból a hálapénzt. Már aki elvárja, persze.
Az meg, hogy ne lehessen magánrendelése, akinek van kórházi állása, hát csúnyán megbolondítaná az ellátást. Ugyan honnan vennénk annyi orvost? Persze az ellene felhozott érvek állnak, ezek elfogadhatók.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.05.12. 15:43:50

@pokesz70: Ez nem a népszavazés bűne.
Gondolod hogy a 300Ft-os vizitdíj után megszünt volna a hálapénz ?
Egyetlen egy dolgot szüntetett volna meg a vizitdíj, nevezetesen a kamu betegek utáni elszámolást.

A többi észrevételed jogos.
Én csak nézek ki a fejemből, mikor az ingyen tanuló rezidensek szivecskét csinálnak a Bazilika elött, merthogy röghöz kötik őket 5-10 nemtom mennyi évre.

Hogy a tűzoltók rendőrök tüntetnek a korkedvezményes nyugdíj ellen, mikor azok adóforintjaikból kapják a fizetésüket, akik 65 éves korukig dolgoznak.

Hülye egy ország ez.

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 15:44:08

@jágör68:

Az elv az volt, hogy az emelt szintű érettségi elég. Az első év eredményei alapján lehet szűrni és kidobni az alkalmatlant.

Mint annyi mást ezt is kritizálták, sőt a támogatási rendszer miatt ellehetetlenült. :(((

retinax 2011.05.12. 15:45:22

@Terézágyú: Szabad orvosválasztás van. Vannak betegjogok. Tényleg ne kelljen már sajnálni azt, aki minimálisan se tud kiállni magáért! Vagy nem postot kell írogatni, hanem megfogni anyu kezét, és elvinni egy rendes orvoshoz.

Kivlov 2011.05.12. 15:45:27

@Rotoxis:
érdekes. lépten, nyomon azt hallani hogy jó szakmunkásból is hiány van, mégsem dobálnak nekik milliókat, sőt...

Rotoxis 2011.05.12. 15:45:29

@pokesz70: Hatalmas tévedés! A napokban beszélgettem egy állatorvosi egyetemista német fiúval, aki Budapesten tanul. Most fejezi be a második évet és hazamegy, mert otthon olcsóbb az egyetem.

Friedman 2011.05.12. 15:47:26

@Dr.laikus PhD: Na meg amikor egy komolyabb műtétre 50-100 ezer Ft-ot kell adni. Átlagban nem 2000 Ft a havi költsége ennek. Plusz elég sok nyugdíjas van a rendelőben, nem csak kijár hozzá receptet írni havi egyszer.

Gondolod a fenti történetben a 2000 Ft volt a vita tárgya, amit nem tudott megadni a nagymama?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.05.12. 15:48:16

@jágör68: Az igazság félúton van.
Nyílván keveset kapnak a tanárok, orvosok, rendőrök, ... Többet érdemelnek kétségtelen.

De ne tessék már azért lobbizni, hogy a diploma felvétele után egyből mehessenek külföldre (orvosok),
Hogy 40 évesen nyugdíjba mehessenek (rendőrök),
vagy hogy 20 órától többet nehogy kelljen tartaniuk (tanárok).

Rotoxis 2011.05.12. 15:49:47

@Kivlov: Lépten nyomon? Már ne haragudj, de ez hülyeség. Hiányszakmákban mindig és mindenhol lényegesen magasabbak a bérek. Egy olajmérnök hallgató már másod-harmadévben tudja, hogy melyik nemzetközi oljavállalatnál fog dolgozni.

Nem hiszitek el, el, tényleg az a helyzet, hogy tíz év múlva legfeljebb egy idegen akcentusú "frontsebész" veszi ki a vakbeledet. Ja és senki nem lesz, aki hozzon egy ágytálat.

pokesz70 2011.05.12. 15:50:26

Bocsánat, vsznlg félreérthetően írtam. A nyugati doki a nyugati egyetemen fizeti ki azt a pénzt. Nálunk a magyar doki nem fizet a magyar egyetemen. A nyugati doki sokat keres. A magyar doki kevesebbet.

A vizitdíjnak pont az lett volna az egyik funkciója, hogy a posztíró anyukájához hasonlóan ne érezzük azt, hogy "elfelejtettünk valamit". Nem felejtettük el, 300 forint, kapunk érte számlát is, készviszontlátás. És 60 milliárd forint maradt volna a körzeti rendelőkben legálisan (amit akár bérfejlesztésre is lehetett volna fordítani).

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 15:55:20

@Friedman:

Nem kell. Engem kandidátus műtött, nem is ismertem amikor hozzá irányítottak.

Rábíztam magam a sorsra és jól tettem. Azt az orvost kaptam aki a legtöbbet tud értem tenni.
Feküdt azonban mellettem valaki aki azért volt ott, mert a sztársebész rosszul műtötte és helyre kellett hozni.
A sztárt ő kereste, utána is nézett a neten (ami ugye nem mérvadó, azt írok magamról amit akarok és mindennap rányitok és kész a látogatottság).
Mi vagyunk a hibásak.
Ha sztár kell az sok pénz és nincs garancia.

A mostani műtét töredékébe került neki, de sikeres lett. Ez már csak hála.

Alex2000 2011.05.12. 15:55:47

FELJELENTÉST NEKI! Egyébkén mi emberek rontjuk el a rendszert. Utálom az olyanokat, akik adnak kis dugi pénzt. A múltkor egy jó asszony csokit adott a buszsofőrnek mert bevárta. Én meg csak néztem, mi ez vazzeg? Aztán jól megszokják, és már ott tartunk, hogy a buszsofőrnek is adunk, hogy megállt nekünk. Komolyan az ilyen embereket ki kéne pusztítani.

jágör68 2011.05.12. 15:56:00

@Trompf:
Erre is mondtam már valamit:
ha vissza kell fizetni, akkor is kimennek- és még akkor is megéri.
Miért van mindenütt a fejlett világban orvoshiány?
Mert kevés az olyan hülye, aki éjszaka, hétvégéken meg ünnepnapokon is dolgozni akar- úgy nagyjából 65 éves koráig (ki lehet számolni valójában mennyit is melózik mondjuk egy napi 4-5 dolgozó irodistához képest- és mennyi nyugdíjat kéne kapjon- kb mint 3 másik ember összesen). Ez a kevés oda megy, ahol ezért a megfelelő ellentételezést kapja.
És nemcsak pénzben, megbecsülésben, elbánásban, kommunikációban, vélekedésben.
És lehet itt a professzorként/ főorvosként (persze csak néhány szakmában és az országban is max. néhány tucat orvos) műtétenkénti 50.000 HUF- ról irogatni borítékba- amikor egy német prof. ha elmegy magánkórházba és nagyon jó, akkor 500- 1000 EUR/ óra díjat is kaphat. Persze legálisan.

pokesz70 2011.05.12. 15:57:12

@jágör68:

Troll, aki mondja :)

"Mert mi ugye az egyetem alatt meg utána nem csinálunk semmit- minden a TE adódból van, igaz??? :DDDDDDDDDDDD"

Ezt hol olvastad? Én azt írtam, hogy a magyar állam a magyar adófizetők pénzén többtízmillió forintot költ arra, hogy Nektek legyen egy sokat érő diplomátok. Természetesen ezért Ti is tesztek valamit, hiszen tanultok majd praktizáltok. Csak nem igazságos egy olyan nyugati orvos fizetésével összehasonlítani a sajátodat, akinek saját magának kellett a képzése költségeit állnia. Egy kicsit olyan ez, mint a diákhitel: az egyetem elvégzése után, a relatíve alacsonyabb fizetéseddel "törleszted" a képzésed költségeit.

A napokban olvastam, hogy Magyarországon egy diploma kb annyiba kerül az államnak, mint egy lakás. Az orvosi meg nem egy átlagos diploma, tovább is tart a képzés, magasabbak is a költségei.

migren 2011.05.12. 16:01:37

@bubo cupropenis:1 nem "kis tanfolyamot" végeznek a nővérek.Ma már a felsőfokú szakápolói képesités legtöbb helyen alapvető!
2.Aki ad az ad,aki nem attól én a 24 éves szakmai múltamban soha nem kértem!
Élj meg te 93000Ft-ból.

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 16:04:38

@pokesz70:

Ötvenszer visszaszedi az állam a rezidenstől a szakorvossá válásáig a képzése költségeit.
Mindenért fizetnie kell, szakorvossá válása után is egy életen át.
Mindezt azért, hogy lehetőleg napra kész maradjon.
Minden esetre egy olcsó továbbképzés is minimum 30 ezer forint. Na most aki ad magára ha már gyűjteni kell a pontokat akkor az már normális továbbképzésre fizet ami egy kissé drágább.
Hozzá a szakkönyvek ami a rezidensnek tankönyv, minimum 10 ezer forint, ez csak egy. Pár vizsgát persze letesz mire szakorvossá válik. Az annyiszor új könyv.

tris 2011.05.12. 16:04:41

@Rotoxis: én elhiszem. Később még durvább lesz mert fogyunk azaz öregszünk.

de mit tudunk csinálni? Én pl. termelésben dolgozom, mérnökként. Hiányszakma, mégsem magasak a bérek, de majd rájönnek. végül is áram csak kell.
ehhez képest két évig azért nem tudtam visszamenni rendes időbe dolgozni mert hálni járt belém a lélek, és hülye a háziorvosom.
úgyhogy én egyelőre maradok a hálapénznél (persze keresek másik háziorvost) és amire tudok inkább magánrendelésre megyek.

Friedman 2011.05.12. 16:05:03

@Dr.laikus PhD: Igen, ilyenkor kell a hálapénz...

Bár elvileg ez a munkája az orvosoknak, amire felesküdött, és vállalta. Persze értem, hogy elmegy az országból az összes rezidens, és ezért is kell(ene) drasztikusan megemelni az orvosi fizetéseket. De! Ez nem azt jelenti, hogy ha most ennyi a bére, akkor zsarolhatja a betegeket. Akkor ne vállalja.

Én se mondom, hogy szerintem kevés a bérem, ezért ezentúl lopok a boltban. Ez két külön dolog.

Rotoxis 2011.05.12. 16:05:54

@pokesz70: Vajh' hol olvastad ezeket? Időről időre előjön, hogy az orvos képzés mennyi rengeteg millióba kerül. Kerül a frászt! Felelőtlen majmok bedobnak a köztudatba egy irreális összeget, amibe beleszámolják mindazt a klinikai költséget, amit az OEP nem térít az egyetemi kórháznak. Ettől még nem annyiba kerül, csak annyi az "ára".

Ha a nővérképzést nézed, mire valaki szakápoló lesz, az kb. 600 ezer forintjában van.

jágör68 2011.05.12. 16:07:29

@migren:
Bizony az ilyen posztok meg mindenféle "hálapénzezés" általánosítgatásnak meg az lett a másik nagyon súlyos következménye, hogy
- teljesen elfeledkezett mindenki a nővérek/ ápolók, assszisztensek, műtősnők béréről
- emiatt nincs is utánpótlás
én pl. egy- egy műtétnél jobban aggódtam a 60- at alulról súroló műtősnőkért meg műtősfiúkért, operatőrért, mint a náluk talán még jobb egészségi állapotban lévő betegért...
Ez van, kiöregszik az ország.
Csak öreg pékekkel, hivatalnokokkal, pincérekkel, biztonsági őrökkel még el lehet lenni, de ha csupa 60 év körülire kell majd bízni, hogy engem meggyógyítsanak- hát nem biztos, hogy örülnék.

Benzoylmethylecgonine 2011.05.12. 16:07:43

@pokesz70: és miért kerül annyiba az államnak? Nem ismerem a rendszert, és nem tudom, hogy hol veszik el az a rengeteg pénz félévente bennünk. Egyszer valaki tényleg vázolhatná nekem tételesen, hogy miért kerül egy félév milliókba. Az oktatók fizetése? A fűtés? A formalin?

Holott én veszem a köpenyt, a szikét, az érfogót és a darabonként negyven-ötvenezres könyveket - olyan értékben, hogy az már más szakon költségtérítésnek is elmehetne, pedig igyekszem mindent a lehető legspórolósabban megoldani.

Rotoxis 2011.05.12. 16:07:55

@tris: Az alkalmatlan munkaerőt el kell zavarni. Már ha van kivel pótolni.

ezttörölnikéne 2011.05.12. 16:10:35

nem bírom elolvasni az összes kommentet, de iszonyatosan fel vagyok háborodva!
nég hogy a poszt hazugság és kitaláció... azt persze nem tudtahom én sem, hogy pont ez így ahogy le van írva, megtörtént-e. de aki azt állítja, hogy nem találkozott még hasonló jelenséggel, az hazudik!
kezdjem el sorolni a saját példáimat a közvetlen családi, baráti körből? nincs értelme, hiszem az itt kommentelgető állítólagos orvosok arra is azonnal írhatják, hogy nem, ilyesmi ma Magyarországon nem létezik. pedig, de!
és az agyonhajszolt ápolók... egyszerűen felfordul a gyomrom!

de kétségtelenül mi vagyunk a hibásak! mert nem szólunk, vagy nem a megfelelő fórumon szólunk. az aprócska bökkenő csupán a kiszolgáltatottságunk! mert holnap is el kell menni orvoshoz. és ne legyen illúziónk, hogy egy nagypofájú beteg híre nem terjed el egy kisvárosi rendelőintézetben, kórházban... a következmények pedig beláthatatlanok...

pokesz70 2011.05.12. 16:11:07

@Dr.laikus PhD:

A továbbképzés költségeinek kifizetésével ugyan hogyan fizetnéd vissza az alapképzés költségeit?

Rotoxis 2011.05.12. 16:11:08

@Zsóóji: A klinikán fekvő beteg meggyógyítása belekerül mondjuk 3 millába. Az OEP térít az egyetemnek 500 ezret. A kettő közti különbségget - hogy egyesúlyban legyen a költségevtés - "ráterhelik" az oktatási költségre. Pl.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.05.12. 16:14:12

wazze a legtöbb ember ilyen havi átlag 44 ezer forintból tengeti az életét... és ez az átlag...

Ez is csak a közalkalmazottak miatt ilyen magas... me sok adót, amit elvesznek széjjelosztják maguk közt...

Azé milyen pofa kell, hogy az éhezéstől beteg embereket zsarolják hálapénzért...

Ilyen nagymértékű gátlástalan gyűlölettel... miért mentek orvosnak?! jah pont ezért...

jágör68 2011.05.12. 16:19:32

@Rotoxis:
Jaja. Bizony. Csak erről jóindulatúan hallgatnak.

Alir 2011.05.12. 16:20:31

Nohát igen, egy egyszerű kis poszt kapcsán megint eljutottunk világmegváltó témákig. Konkrétan a poszthoz hozzászólva: igen, vannak irritáló stílusú orvosok, és igen, amit előre adunk, az nem hálapénz.

Saját tapasztalat, bár én azt szoktam mondani, hogy se orvos, se pszichológus nem vagyok, hiszen pszichiáter... :). Ámde röviden: aki ad, és aki nem ad: nincs különbség az ellátás színvonalában, és nem akarok az általánosítás hibájába esni, de statisztikai valószínűségeket figyelembe véve, ez mindenhol így van.
Hogy a hálapénz jogos-e? Az pedig már filozófiai kérdés... Szerintem egyértelműen nem, egy működő egészségügyi rendszerben legalábbis. Hogy elfogadom-e? Igen. A kettőt hogy egyeztetem össze? Simán! Egy kis kognitív disszonancia redukcióval... a rendszer áldozata vagyok... :). Komolyra fordítva a szót: nem, nem élek rosszul, azt gondolom, de különösebben jól sem. Ha valaki ad, ad, ha nem, nem, ennyi. Viszont ha bárki fröcsög rám a miatt, mert elfogadom a borravalót (szerintem a normális hálapénz leginkább ezzel analóg), az zavar.

Az alapvető baj az a már említett "rossz rendszerben", hogy röviden összefoglalva, a magyar egészségügy szarban van. És nem azért mert nincs pénz, hanem mert a pénz rosszul van elosztva. Pl. minek kellett ma fűteni a kórházban... kérdezem, hogy a kissé molett adminisztrátor bekapcsolja a légkondit, mert ez már elviselhetetlen? De ez csak egy kiragadott példa és messzebbi gyökerekhez vezet, a baj itt is egyértelműen a fejekben van, mint ennek az országnak olyannyi problémája. A polgár azt gondolja, hogy ő majd a kenőpénzzel mindent megold. Az orvos úgyis tudja, hogy kap... Igazán az intézményt, az dologi erőforrást senki sem tekinti értéknek, spórolandónak, sajátnak, óvandónak, és ezen is rengeteg pénz megy el...

Ezen lehetne hosszasan merengeni és borongani, de igyekszem mentes maradni a demagógiától, amely hibába itt mind egyik, mind másik oldalon sokan beleestek.

Azonban eszembe jutott egy még fontosabb filozófiai kérdés a téma kapcsán, erről mit gondoltok? Ez pedig a medikalizálás volna... Azazhogy a társadalom (és ez méginkább jellemző a nálunk nyugatibb társadalmakra) és az egészségügy közös erőkkel egy csomó olyan problémát az egészségügy medrébe terel, ami korábban nem oda tartozott! Nyilván pszichiáter mivoltom miatt foglalkoztat ez a kérdés különösen, hiszen itt végképp éles jelenség ez, de azért számos más orvosi szakma esetében is elmondható, hogy szűkül a "normalitás" tartománya, és bővül a "kezelendőé". Nagyon nincs jól ez így.

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 16:21:06

@Con Storm:
wazze?

Honnan veszed ezeket a számokat?
Nézzél utána, minden fent van a neten.

Magyar átlagbérek: ki keres a legtöbbet

A magyarországi bruttó átlagbér: 216.100 forint, azaz körülbelül 800 euro. Ez jelenleg magasabb, mint Szlovákiában, ahol ez 213 000 forintnak megfelelő 789 euro, és alacsonyabb, mint Csehországban, ahol az országos bruttó átlagbér eléri a 244.860 forintot, vagyis 895 eurót - derül ki a Merces felméréséből.
Hazánkban továbbra is lényeges eltérés mutatkozik a férfi és női munkavállalók átlagos jövedelmi szintjei között. Míg a "teremtés koronái" 240.000 forintot vihetnek haza átlagosan, addig a "második nem" tagjai átlagosan (és országos szinten) mindössze 193.700 forintot.

A pályakezdőket is magába foglaló 17 és 24 év közötti korcsoport bruttó országos átlagbére 157.800 forint. (A több mint egy éve folyamatosan állást-kereső friss diplomások többsége persze ezzel az összeggel is kibékülne, amennyiben sikerülne elhelyezkednie). Az evidenciáknál azonban lényegesen érdekesebb a Merces kutatóinak az a kimutatása, hogy a 24 és 34 év közötti generációk tagjai átlagosan lényegesen jobban keresnek (229.700 forint), mint a 35 és 45 év közötti korosztály (216.000), nem is beszélve a nyugdíjas életkorhoz egyre jobban közelítőkről (211.700 forint).

Megyék átlagfizetések szerinti rangsorában is meglepetést kelthet sokak számára, hogy Békés megye végzett az utolsó helyen (az egy főre jutó 164.500 forintos átlagjövedelemmel), ami megközelítően százezer forinttal alacsonyabb, mint a fővárosi átlag (262 000 forint). Budapesten kívül a vidéki régiók tekintetében Fejér és Komárom-Esztergom megye vezetnek (208.300, és 205.000 forint átlagos bruttó bérszínvonallal), továbbra is éles tehát a szakadék a főváros és a vidéken élők jövedelmi viszonyainak tekintetében.

A Merces legutóbbi kutatásában az is szemet szúrhat, hogy a megvizsgált mintegy 14-féle béren kívüli juttatásból a legmagasabb arányt a munkába járás költségei érték el (28 százalék). A meghatározott mértéken felüli étkezési hozzájárulás (11 százalék) és a flexibilis munkaidő (11 százalék) minden tízedik álláskeresőt érint csupán.

A pozíciószintek vizsgálata során éles ellentét mutatkozik abban, hogy míg (természetes módon) a cégvezetők állnak az élen, a maguk 596.500 forintos bruttó országos átlagfizetésükkel, ehhez képest a segédmunkások jó, ha átlagosan bruttó 99.800 forintot keresnek (hivatalosan).

A marketinggel, pr-rel és reklámmal foglalkozó honfitársaink a harmincöt szakterület összehasonlító elemzése során az első egyharmad felső kategóriájába sorolódtak, a maguk havi 303.60 forintos országos bruttó átlagkeresetével. Őket persze lényegesen megelőzik az információs technológia (352.400 forint), a telekommunikáció (357.500 forint) vagy éppen a gyógyszeripar (313.700 forint) területén tevékenykedő munkavállalók.

Forrás: HR Portal

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 16:22:17

@Dr.laikus PhD:

Az öregségi átlagnyugdíj is 88 000 forint.

Kivlov 2011.05.12. 16:23:53

@Rotoxis:
olajmérnök hallgató? ki beszél ilyen csodabogarakról diplomával?
Szimpla lakatost nem találsz, aki tud angolul, meg ért a számítógéphez, mégsem 5-600 bruttót adnak a tagnak, ha esetleg van ilyen!

tris 2011.05.12. 16:25:00

@Rotoxis: más országban talán lehet nem tudom, nálunk simán megteheti ezt a háziorvos. Nekem meg az marad, hogy valahogy fel kell dolgoznom a történteket, akármilyen nehéz is

tris 2011.05.12. 16:26:00

@Kivlov: egyszer ki kellett hívni egy vízvezeték szerelőt. Kiderült róla, hogy gépészmérnök csak így nyugisabb melóval többet keres.

Alir 2011.05.12. 16:27:44

Ja és még valami: Kedves Tris!

Áruld már el nekem, hogy mi is az az "agyi hormonhiány", mert nem laikusként, dunsztom sincs...

Rotoxis 2011.05.12. 16:29:09

@Kivlov: Ha tényleg szükség van rá, akkor bizony adnak. De nincs ilyen. Megoldják egy lakatossal, egy titkárnővel, meg egy tolmáccsal. 800 ezerért.

tris 2011.05.12. 16:33:30

@Alir: ezt csak úgy írtam :) nekem súlyos pajzsmirigy alulműködésem volt, ami már rendesen lehülyített. Egy mázlim van, ez egy visszafordítható folyamat volt :)
viszont komolyan mondom nagyon rosszul voltam, és szörnyen néztem ki, minden tünet kijött.

steierhoffer 2011.05.12. 16:53:48

@ökörpöröly: Erre én csak egyetlen egy észrevételt tennék : Minden egészségügyi rendszer olyan, mint amilyen társadalomból vétetett. Hiszen a visszaélések már a járulékfizetéssel kapcsolatosan kezdődnek , ráadásul az okozott kár (hiány ) nagyságrendjét is figyelembe véve messzemenően itt a legnagyobb. Uff.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.05.12. 16:53:51

@Dr.laikus PhD:

Wazze... hogy ködösít már a felsőbbrendű érinthetetlenekkasztjába tartozó diplomás közalkalmazott, de annyi értelme sincs, hogy különbséget tegyen az átlag jövedelem és az átlagbér közt... Bruttó és nettó közt...

Erről a terror gondolkodásról beszéltem...

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 16:56:04

@Con Storm:

Akkor magyarázd el nekem, mert én a plebshez tartozom...

Alir 2011.05.12. 16:56:19

@tris: Mondjuk ezen nem sok csodálkoznivaló van. De ha nem visszafordítható lett volna, a pajzsmirigy alulműködés esetén rémesen egyszerű a hormonpótlás megoldása is! :)

LSDr 2011.05.12. 17:02:05

Bocsi,de a történelem nevek és időpont nélkül mem létezik. Örülök az elménckedésen, de ez egy csak egy nagy darab TROLL. Siralmasak vagytok.

Alir 2011.05.12. 17:03:35

OFF
@bakela: Ha ez a Székely tanár úr, az a Székely tanár úr, akire én gondolok, akkor kikérem magamnak! :) Az a bizonyos "A" betűs budapesti gimnázium az átlagos érettségi-felvételi pontszámok alapján országelső volt a 2000-es évek elején... :). De mi is a másik kettő amúgy, ami előzheti? :) Jó, a Fazék oké... :)

tris 2011.05.12. 17:06:44

@Alir: nekem mégis túl gyorsan adták a hormont és mérgezési tüneteim lettek pár napig - azt hittem annyi. a 8-10 liter ödémát pár nap alatt pisiltem ki.. meg az egyebek.
most olvastam hogy a túl gyors hormonpótlás miatt csontritkulás figyelhető meg már az első hónapban. azért egy tapasztalt endósnak erre figyelnie kellett volna.
persze örülök hogy van rá gyógyszer, csak ha hamarabb kiderült volna...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.05.12. 17:25:31

az átlagjövedelem számításakor beleszámoljuk a gyermekeket és a munkanélkülieket, és a táppénzeseket, nyugdíjasokat.

A jövedelembe meg nem.. míg az előbbiből azt tudjuk csak mondani amit kézhez kapunk, addig az utóbbiból van adózott és adózatlan... de még ezek a statisztikák is helytelenek, mert az áfát és illetékeket még utána is fizeted...

Amit te statisztikai adatokat nyomtál baromságok... nem jók semmire sem... az nem mutat meg semmit sem...

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 17:32:54

@Con Storm:

Baszod hallod....
Mi köze a jövedelemnek az áfához?
Bruttó átlag jövedelemről van szó.

Jövedelembe ha beleszámolod a gyerekeket meg a munkanélkülieket, akkor még magasabb lenne a brutto nélkülük.

Huh, hát tényleg nem vagy egy egyetemet végzett közalkalmazott.

Rotoxis 2011.05.12. 17:35:51

@Dr.laikus PhD: Mi van? Lelökte az agyad az ékszíjat? Tőled szokatlan! :-))))

Adelaide Josephine von Styrum-Limburg 2011.05.12. 17:40:12

Aki azzal jön, hogy ezeket a sztorikat kitalálja a kórházi takarítónő nagymamája, vagy akárki, annak kívánom, hogy kerüljön egyszer ilyen helyzetbe.

Most elkezdhetném én is mondani, hogy épp milyen családtagommal történt ilyen eset, de nyilván én se lennék hitelesebb. Igen, a durva történetek (öreg bácsi borítéka után az orvos visszakérdez, hogy ej-ej, magának csak ennyit ért a felesége élete?) szájról szájra terjednek, de nem csak azért, mert csak utálják az orvost...vagy nem véletlenül utálják.

Amúgy az is szomorú, miért gondolkodnak így az idősek, mint a posztoló anyukája. Nagyapám is adott pénzt a receptért is (amit aztán szépen kiváltott és a gyógyszert sose vette be), a család sose tudta leszoktatni erről. Az orvosa meg simán megmondta a betegeknek, ha csak bontott csirkét tudtak adni neki pénz helyett, hogy hát ebből járassam a gyerekemet egyetemre?

Aki akar, adjon hálapénzt, hálából, nem bánom, de amíg lesz beteg, aki képes előre fizetni, és belemegy ebbe a tkp zsarolásba, ne is várjunk semmit.

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 17:49:37

@Adelaide Josephine von Styrum-Limburg:

"Igen, a durva történetek (öreg bácsi borítéka után az orvos visszakérdez, hogy ej-ej, magának csak ennyit ért a felesége élete?) szájról szájra terjednek, de nem csak azért, mert csak utálják az orvost...vagy nem véletlenül utálják."

A lényeg a szájról szájra terjednek.
Tudod, mint a fülbe súgás.

Rossz tapasztalat orvossal az élete folyamán mindenkinek vannak. Igen van pénzéhes pofátlan orvos is, de kiszínezni és - nem a posztolóról van szó -, legendákat megtörtén eseményként elfogadni, továbbadni, ELHINNI hát ezen megy a polémia, felhorgadás.

A részemről mindenképpen.

0Hagyma0 2011.05.12. 18:04:40

Minden tiszteletem a rendes, kedves és barátságos orvosoké, de...

1, ha nem kéne 2 órát várakoznom az orvosi rendelőben, amikor egy átlag háziorvos napi 4 órát rendel.

2, ha nem egy 5 millás autóval érkeznének késve a rendelésre

3, Könnyű azt mondani, hogy egy építészmérnök mennyit keres havonta, de nyilván köztük is vannak akik keveset keresnek.

A hálapénz az borravaló. Én akkor adok, ha plusz szolgáltatást nyújt nekem valaki az elvárhatón felül. Nem a beteg feladat az orvosok helyzetét javítani.

Véleményem szerint vannak olyan területek ahol nem szabadna megengedni a borravalót/hálapénzt, mert annak hiánya könnyen a szolgáltatás rovására megy.

Félreértés ne essék. Keressenek jól az orvosok. De keressenek jól a kukások a bolti eladók és mindenki magyarországon.

Alikam 2011.05.12. 18:06:37

@Dr.laikus PhD: jobb ha tőlem tudod, a hálapénz adóköteles.

Dr.laikus PhD 2011.05.12. 18:18:24

@Alikam:

Talán jobb ha nem tőled tudom... :))

44. A borravaló, hálapénz, felszolgálási díj 2010. január 1-jét követően is adóterhet nem viselő járandóságnak minősülnek?
2010.02.09.

Igen.

www.apeh.hu/gyik/szja#faq_4607082

Dubito 2011.05.12. 18:25:47

Biztos vagyok benne, hogy Kati néni is nemmel szavazott a 300 Ft-os vizitdíjra.

jágör68 2011.05.12. 18:52:24

@Dubito:
Nyilván 3,2 millióan azért szavaztak nemmel, mert mindannyian adnak hálapénzt, ráadásul százezreket, milliókat....
Nem azért mert 99%- ban egyiküktől se kérnek/tek hálapénzt és nyilván annyira gazdagok, hogy még 300 Ft- ot se bírnak nélkülözni...
Ha nem tűnt volna fel, ismét 3 millió koldus országa vagyunk.
És bizony őket is ellátjuk, zsebbe boríték nélkül is.

tbjárulékfizető 2011.05.12. 18:56:49

Hasonlítsuk össze az egyetemi rektorok fizetését és az egyetemi kutatók átlagfizetését. Aki rektor lett, az biztosan nagyon tehetséges ember, de annyira, amennyit a fizetések aránya mutat?
A mai viszonyok között, ha valahonnan kapna az egészségügy igen sok pénzt bérre, az jól lenne elosztva? És azok kerülnének helyzetbe, akik megérdemlik, vagy akiknek kapcsolataik vannak?
És ennek nincs köze a Mari néni 300 Ft-jához, mindenre van pénz, ha az aktuális kormány úgy gondolja. Most kérdőívekre és nyomtatott alkotmányra költenek. Ez is kell.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.05.12. 19:04:39

@Dr.laikus PhD:

nagyon ködösíííítessz...

A munkával keresett átlagbér nem átlag jövedelem...

Az átlagjövedelem 44 ezer forint!

A világon az utcsók közt vagyunk.. még bantugiggerek is gazdagabbak a magyarnál!

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2011.05.12. 19:06:05

@Alex2000: Ejj baszki, ez de jó kis hozzászólás. Már öt perce ezen röhögök.:D
"buszsofőrnek is adunk, hogy megállt nekünk":D

jágör68 2011.05.12. 19:16:42

@Con Storm:
Na igen, a derék magyar versenyszféra...
A drága, nekünk mindent jelentő magyar kkv- szektor :DDDDDDD
A rengeteg fekete- szürke- és kamuminimálbér jövedelemmel.

Alir 2011.05.12. 19:52:22

@0Hagyma0: Így-így borravaló, ezt mondom én is, orvosként, DE: nem adok plusz szolgáltatást érte, és nem várom el, előre meg aztán semmiképp.

Alir 2011.05.12. 20:02:25

Ja igen, és többen felvetettétek a magánellátásba irányítást. Itt viszont - szigorúan pszichiáterként - azt mondom ennek alkalmasint van létjogosultsága. Kicsit kapcsolódik az általam felvetett "medikalizáció" problémakörhöz. Ugyanis, ha valaki az "egészségügyhöz" fordul, hogy elhagyta a barátja/barátnője/felesége/szeretője/akárki, ami egy természetes jelenség (mégha szomorú is!), és az lenne furcsa, ha az ember nem depresszívnek mondott tünetekkel reagálna rá, akkor szerintem van annak helye, hogy igyekszünk meggyőzni, ez nem egy betegség, nem gyógyszer kell rá, és talán inkább ő is próbáljon aktívan közreműködni a saját állapotának javulásában, azaz forduljon pszichoterápiás ellátáshoz, ami pedig kutatások alapján is hatékonyabb, ha van benne anyagi érdekeltség. Régen, ha az ember megcsalta az asszonyt, paphoz ment, ha ez egy ügyes pap volt, tudott könnyíteni a lelkiismeretén, vagy néhányszor berúgott, ha nem voltak megfelelő megküzdési stratégiái, megintcsak pl. a pap segített neki újakat tanulni (szerencsés esetben az imádkozáson túl értelmesebbet is), de nem szedett rá antidepresszívumot, azaz gyógyszert minimum fél éven keresztül... Félre értés ne essék az antidepresszívumok tudnak segíteni, hogy valaki egy depresszív tünetekkel járó krízisállapotot könnyebben átvészeljen, és könnyebben túl legyen rajta, de valójában a megoldás az új készségek tanulása, a helyzet elemzése, újraértékelése... (azaz mindaz, ami a pszichoterápia révén érhető el), az pedig ha ezért fizetni kell, nem gáz, ez mindenkinek munka, a kliensnek és a terapeutának egyaránt!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.05.12. 20:20:01

@Alir: Szerintem is az egyetlen megoldás a közalkalmazotti maffia felszámolására, ha mindent rábízunk a keresztény egyházra, az iskolákat és kórházakat is!

A rendfenntartást pedig átszervezzük önkéntes civil mozgalmakba!

Alir 2011.05.12. 20:38:32

@Con Storm: Hűha... itten valami nagyon félrecsúszott... A jelenleg működő keresztény egyházak legalább akkora maffia, mint a közszféra (sőt!), ráadásul nekem személy szerint az idiótán rugalmatlan és konzervatív ideológiával is bajom van. Az nem segít, ha 2000 éve kitalált kliséket próbálunk a teljesen más világunkra ráhúzni. Vélhetően ezért megy a XX.-XXI. századi ember inkább pszichológushoz/pszichiáterhez, mint paphoz/lelkészhez. De ez szintén egy nagyon messzire vezető téma. Félre értés ne essék: vannak nagyon tisztelendő és hihetetlen nagybetűs jóembernek tekinthető papok, én is ismerek egy-kettőt. De a keresztény egyházak válaszai bizonyos kérdésekre egyszerűen megdöbbentően fafejűek és nem ennek a világnak szólnak. (Lásd ezt a baromságot, amiről Tóta W. is ír a legutóbbi bejegyzésében: az abortusz helyett az örökbeadás a megoldás KDNP-s honatyáink szerint... hát talán inkább a VÉDEKEZÉS!!! Mert a mai tizenévesek szexelnek, ezt meg nem észrevenni... hát: csacskaság... Tagadni: bűn! Hogy jól teszik-e vagy nem, az abból a szempontból mindegy, hogy teszik, és akkor már ebből a helyzetből kellene főzni valamit. A szexualitással semmi gond nincsen, akár tizenévesen sem, ha felelősséggel űzik!)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.12. 20:48:07

@Dr.laikus PhD:
Attól, hogy te szűk látókörű vagy, és csak elit sportklubokat ismersz, amit a TV-ben is láthatsz, attól még a sportklubok többségére ez egyáltalán nem igaz. Pl. tájfutó klubok közül szinte egyik sem ilyen, mindegyik a tömegsportot szolgálja. De van egy rakat futóklub is, amelyek messze nem az elit versenyzők nevelését tűzték ki célul, hanem hogy minél több embert megmozgassanak. De neked a sportklub gondolom csak az FTC, UTE és hasonlók...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.05.12. 20:48:36

Nos... biztos meg van az oka, hogy a világban nem versenyképesek az átlag kórházak a keresztényi egyházak által vezetettekkel szemben...

Ami az abortuszt illeti... meg döntsön a valóság!

Kérem akinek már volt az abortuszban része, meg ne nézze a videót, a linket, még kíváncsiságból sem... felügyelet mellett sem! És ezt vegye komolyan!

www.youtube.com/watch?v=-mON1IxxHQs&feature=related

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.12. 21:37:14

@VaTi: ezt az ul-t már sok mindenkitől hallottam...

szabidoki 2011.05.12. 21:58:36

Szép, szép, hogy mennyire rápörgött a tisztelt publikum erre a régi városi (izé, falusi) legendára...
Jó, az tény, hogy ilyesmi létezhet ma Magyarországon, sok furcsaság megtörténhet, de jó magyar szokás szerint az átlagpolgár megint rossz oldalról közelít a problémához, és megoldáskeresés helyett elmerül az orvosgyalázásban. Ez kényelmes, gondolkodni nem kell, úgyis csak a feje fájdulna meg tőle, meg hát ugye olyan sem létezik, hogy a Viktor/Feri bármit is rosszul csinálna, illetve ha netán mégis, akkor az biztos az ellenfél hibája...
Félelmetesen korlátoltak vagytok...

Alir 2011.05.12. 23:20:21

@Con Storm: Ühüm... Te jó ég! Már megbocsáss, de mégis mirealapozod, amit mondasz? "Jobban működnek"... és ezt miben mérjük, zsák krumpliban? Menj már... Ez egy rohadtul demagóg általánosítás. Az abortusz meg valóban nem a legüdvösebb dolog, de elismerem, hogy lehet olyan élethelyzet, amiben gyakorlatilag nincs más választás. A közvetlen környezetemben valsz. igyekezném lebeszélni,ha tudnám, hogy valaki ilyen dilemma előtt áll, de valójában mégcsak ezt sem tudhatom. A legokosabb ha egy nem tervezett terhesség nem is jön létre... És nem az abortusztól kéne a fiatalokat elijeszteni, hanem a felelős szexuális életre nevelni.

2011.05.12. 23:21:39

@szabidoki: "Félelmetesen korlátoltak vagytok"

Kik? Mindenki? Mindenki, aki nem orvos? Ugye nem így gondolod ?

P4p3r Dr4g0n 2011.05.13. 08:25:08

Különben ez a pofátlanság netovábbja. Jó, hogy az ember ad némi hálapénzt, ugyan mindenkinek az anyagiaktól függ, bizony én is sokszor vagyok olyan helyzetben, mondjuk úgy, hogy szinte állandóan, hogy nem tudok adni. Vannak olyan orvosok, akik nem várják el, de szívesen elveszik, de a legjobb az, amikor nem veszik el egyáltalán. Van gondolom sokaknak olyan tapasztalata is, amikor az orvos kerek-perec megmondja mennyit kér. Most könyörgöm, ha egy TB-vel rendelkező hajléktalan manduláját kell kivenni, akkor annak is megmondja h 60ezer vagy bármi megtörténhet? Felháborító!
Szabidoki: Az, hogy több orvosnak van bőr a képén elkérni bizonyos összeget akkor sem változna, ha Viktor/Feri változtatna a dolgokon. Igen valóban jobb lenne ha végre szabályoznák a hálapénzrendszert, de ne olyan módon, hogy kötelező legyen adni. Ilyen erővel sok embert eltarthatnánk nem? Aki ad hálapénzt írjon róla a doki egy számlát és adózza csak le. Persze még ott marad a kérdés, hogy mi lesz azokkal az orvosokkal, akik nem dolgoznak annyit, mint egy más beosztásban levő kollégájuk, akiről köztudott mondjuk, hogy jó orvos és széthajtja magát, de a fizetésük megegyezik. Amúgy ajánlok neked egy könyvet is, meg azok számára is, akiket érdekel, egy orvos írja le őszintén, hogy milyen politikai és társadalmi okok vezettek idáig és milyen hiányossággal küzd az egészségügy. Főleg a szülészetek, mivel a szerző a szülészeti osztályon dolgozott. Ingyenes a könyv, így szerintem sokan kedvet kaphat hozzá mindenki. A kérdés csak az, hogy erről miért nem mernek beszélni az orvosok? www.ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011

jágör68 2011.05.13. 13:16:39

@P4p3r Dr4g0n:
Nagyszerű a szülészet az EGY szakirány a kb 20- ból az orvosokon belül.
Ott van még:
-oxiológus/ sürgősségi orvos (mentősök, jövőbeli SBO- sok)
-aneszteziológus/ intenzíves
-invazív kardiológus- tudod, aki MINDEN 3 órán belüli szívinfarktusnál beteszi a kb egymilliós költségű stentet, amivel kinyitja az elzáródott koszorúeret
-gyermekgyógyász
-patológus
-labororvos
-egyetemi oktató orvos
-kutató orvos
-stb, stb
aki SOHA nem KÉR hálapénzt és nem is nagyon KAP.
Csak fiatal, naív 3,14csák, akik egymás közt körbekérdezősködve adják az infókat a nőgyógyásztarifákról, azok gondolják úgy, hogy ez általános mindenütt.
Mert úgy hiszik minden a vaginájuk körül forog.

lüke 2011.05.15. 22:37:55

mint régen paraszolvenciát kapó:)
az adóknak jelentem:
ha adsz ,az az orvos tudását nem befolyásolja
még krónikusan sem
lefordítva:
a szakmai ellátás ettől nem lesz jobb
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása