Az ételfotózás fortélyai

2011.05.09. 10:25

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Betegjogi segítségre van szüksége? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre.

 

 

Évek óta fotózom a Mindmegette Mesterkurzusát Balázzsal és Zsolttal. Ma már összeszokott csapatként, pörgősen megy a munka, és nagyon élvezzük a fotózásokat, hiszen fantasztikus ételeket készítenek a fiúk. A főszerkesztőtől, Krisztinától azt a felkérést kaptam, hogy adjak némi támpontot, segítséget Nektek ahhoz, hogyan lehetne otthon is - profi felszerelés és csapat nélkül - igényes ételfotókat készíteni.


Ez nem is olyan egyszerű feladat, hiszen egy fotósnak, aki a blendék, isók, fehéregyensúly, rekeszidők bűvöletében él, nehéz a szakszavakat mellőzve, közérthető nyelven írnia a fotózásról. Most mégis meg fogom kísérelni a dolgot, mert szeretném, ha mindenki megtalálná az élvezetet és az örömforrást nem csak a kiváló ételek elkészítésében, hanem a megörökítésében is, és egy-egy jól elkapott fotót majd büszkén mutogatna gasztro-őrült társainak.


Ahhoz, hogy jó ételfotót készítsünk, a legalapvetőbb dolog az, hogy szenvedélyesen szeressük az ételeket. Azt gondolom, ebben nem lesz hiba, én is imádok jókat főzni-enni.


Akkor jó egy ételfotó, ha az ember azonnal bele szeretne harapni az ételbe, az érzékekre, a vágyakra kell hatni, szerintem ez a lényege az egésznek. Úgy kell elkészíteni a képet, hogy az felkeltse a néző érdeklődését. Persze ehhez szükséges némi technikai tudás is, de ha egy kis időt, odafigyelést szentelünk a dolognak, otthonunkban is szép ételfotókat készíthetünk.

 

Nem kell órákig variálni, állítgatni az ételt vagy a fényeket, de fontos, hogy odafigyeljünk néhány apró, ám annál fontosabb részletre!


1. Először is kapcsoljuk ki a dátumot a gépen, mert nem lesz rá szükség. Ezt általában a menüben, a beállítások pontban, a dátum és idő alatt tehetjük meg.


2. Tálalás: utánajárhatunk az interneken az aktuális tálalási trendeknek, nagyon sok hasznos tippet kaphatunk. Figyeljünk oda arra, hogy az étel friss legyen, mert így lesz igazán gusztusos a fotón.


3. Terítés: törekedjünk arra, hogy minél letisztultabb legyen a környezet, ne zsúfolt asztalon fotózzuk az ételt. Terítsünk az asztalra egy szép, egyszerű terítőt, tegyünk mellé hozzá illő evőeszközöket, textil szalvétát, esetleg boros poharat.


4. Élesség: figyeljünk oda arra, hogy az élességet az ételre, és ne az étel elé vagy mögé állítsuk, mert úgy pont a lényeg nem lesz jól látható, és igen zavaró is, ha pl. az asztal hátsó sarkán van az élesség.

 

5. Kompozíció: bátran közelítsünk rá az ételre, nem kell az egész asztalnak látszódnia! Azonban a digitális zoom használatát nem javaslom, mert az minőségromlást eredményez.


6. Fények: a legjobb, ha természetes fényt használunk, mivel a kompakt gépek beépített vakuja nem alkalmas arra, hogy ételeket világítsunk meg vele. Kapcsoljuk ki a gépen a vakut, engedjünk be a szobába minél több fényt, vigyük ablak közelébe a tányért, vagy akár vigyük ki a szabadba. Tűző napon azonban ne kíséreljük meg a fényképezést, mert nem fogunk szép eredményt kapni. A legjobb, ha árnyékos, de világos helyre tesszük az ételt.


Próbálkozhatunk derítéssel is, melynek lényege, hogy az árnyékos oldalra is juttassunk némi fényt. Ezt úgy tehetjük meg, hogy ha pl. jobb oldalról jön a fény, akkor a bal oldalra valamilyen világos felületet teszünk, ami visszaveri a fényt. Lehet ez egy fehér lap, textil vagy akár tükör is.

 

7. Utómunkálatok: ha elkészült a fotó és letöltöttük a számítógépre, érdemes egy kis időt szánni arra, hogy utómunkázzunk a nyers képet. Ma már számos képszerkesztő program elérhető (pl. PhotoFiltre, Microsoft PhotoEditor, a profibbaknak Photoshop, Lightroom), és általában a fényképezőgépekhez is adnak saját képszerkesztő szoftvert. Néhány alapvető beállítást gyorsan és könnyedén elvégezhetünk, amelyek nagyban hozzájárulnak az optimális végeredményhez. Állítsunk a képek kontrasztján, szaturációján, világosságán, vágjuk meg a képet, esetleg tüntessük el a nem odaillő részleteket.

 

Az eredeti cikk a mindmegette.hu oldalon olvasható

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bldo 2011.05.27. 09:05:30

"Először is kapcsoljuk ki a dátumot a gépen, mert nem lesz rá szükség. Ezt általában a menüben, a beállítások pontban, a dátum és idő alatt tehetjük meg."

Itt hagytam abba az olvasást. Én voltam a hülye, hogy a címre kattintottam.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása