Amputálni kellett a beteg mutatóujját

2011.05.05. 06:00

Tisztelt Praxis!

 

Szeretnék önöknek egy friss, másfél héttel ezelőtti történetet leírni. Édesapám munkahelyi baleset következtében elveszítette a bal kezének mutatóujját. A sérülés nagyon súlyos volt, de komoly hibát is vétettek az orvosok. A kórházba nem a mentők, hanem édesanyám vitte, ezt a diszpécser tanácsolta, mondván így gyorsabb. A kórházba érve érthetetlen módon vagy 40 percig várakoztatták, majd a sérülését ímmel-ámmal ellátták, bekötözték. Az első vizsgálat után megállapították, hogy még van vérkeringés az ujjában, de azt mondták, hogy a műtétet nem tudják elvégezni ott helyben, ezért Budapestre irányították édesapámat.

 


A balesettől számítva két és fél óra alatt ért a budapesti kórházba, ahol nagyon gyorsak és segítőkészek voltak, de sajnos rossz hírekkel szolgáltak édesapám irányába. Elmondták, hogy bár korábban lett volna rá mód, de már nem tudtak rajta segíteni. Megnézték a kezét, ismét vizsgálatoknak vetették alá, de már olyan fokúvá vált a sérülés, hogy nem tudtak mást tenni, amputálták az ujját. A beavatkozás megtörtént, édesapám pedig sajnos kénytelen volt elfogadni, hogy a mutatóujja minden reménye ellenére eltávolításra került.


Édesapámat nagyon megviselték a történtek, főleg lelkileg. Asztalosként dolgozott, 52 éves, mondhatni ereje teljében van, vagyis inkább csak volt. Valószínűleg soha többé nem fog tudni a szakmájában dolgozni, pedig a húgom még kiskorú, őt fel kell nevelnie, édesanyám pedig 100%-os rokkant, tehát az ő rokkantnyudíja az égvilágon semmire, még a számlák kifizetésére sem elég. Én most fogok diplomázni, épp az államvizsgára készülök, ezért jelenleg én sem igazán tudok anyagilag hozzájárulni a családi kasszához, ráadásul egyedül élek és magamat is el kell tartanom.


Az amputálást végző sebész orvos azt mondta édesapámnak, hogy a kórház, ahonnan őt elküldték és Budapestre irányították szerinte súlyos hibát vétett, mert ha ott és akkor elvégzik a szükséges műtétet, akkor vélhetőleg megmenthették volna az ujját. Szeretném megkérdezni önöket, hogy mi erről a véleményük. Fontolgatjuk ugyanis, hogy pert indítunk a hibázó kórház ellen. Válaszukat előre is köszönöm!


Tisztelettel: Benkő Szandra
 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.laikus PhD 2011.05.07. 06:19:51

"Az első vizsgálat után megállapították, hogy még van vérkeringés az ujjában, de azt mondták, hogy a műtétet nem tudják elvégezni ott helyben, ezért Budapestre irányították édesapámat."

Ott ahol nincs kézsebészet, bármit mondanak később nem tudják elvégezni a műtétet.
Sajnos.

Édesapja pedig megtanulja majd használni a kezét a mutató ujja nélkül is. Dolgozni tud majd a szakmájában ügyesen ahogy eddig.
Ismerek asztalost (jó asztalost) mutatóujj nélkül.
Türelem és gyakorlás.

Jobbulást az édesapjának!

Leroi 2011.05.07. 07:05:02

Csatlakozom az előttem szólóhoz, hogy kezet kézsebész műtsön.
A baleseti sebészek többsége műt ugyan még amputálódófélben lévő ujjat is, de nem mindig sikerrel, ezért inkább specializálódottabb sebészre bízzák.
Adamantiumnak lesz igen fontos és döntő hozzászólása a poszthoz.

Nem én vagyok, hanem én 2011.05.07. 07:09:06

Hibanak en meg azt tartom, hogy Budapesten azt mondtak, hogy ha a masik korhazban elvegeztek volna a mutetet, akkor megmaradt volna az ujja. Na, ez az ami nem biztos. A baleset es a budapesti korhaz kozott 2 es fel ora telt el, ahol mar azt mondtak, hogy nem eletkepes az ujj. De kb. 1,5 oraval korabban meg az volt. Azert az nagyon keves ido am egy ilyen serules helyretetelere. Bar nem tudom, hogy mekkora lehetett a serules, de feltetlezhetoen az ujj 4 arteriaja kozul tobb is serulhetett. Konnyen elkepzelhetonek tartom azt, hogy ha el is kezdtek volna a mutetet, akkor valahol a kozepen kellett volna megiscsak amputalni az ujjat.

Masreszt nem tudjuk hol volt az elso korhaz. Azt kell megnezni, hogy abban a korhazban van-e kezsebeszet, illetve kezsebesz szakorvos. Ha van, akkor aznap bent volt-e a korhazban. Ha igen, akkor meg kell tole kerdezni, hogy mekkora tapasztalata van mikroervarratok teren. Ha (nagy) tapasztalata van, akkor meg annak kell utana jarni, hogy a korhazban adottak-e a feltetelek egy ilyen mutethez (van-e a mutethez szukseges felszereles; operacios mikroszkop, megfelelo finomsagu fonal...)
Ha ezekre mind igen a valasz, akkor lenne esetleg esely egy perben. Amit egyebkent nem javaslok, szegeny a csalad, miert pereskedjen akar evekig is.

Ha a fenti gondolatok valamelyikere is nem a valasz, akkor meg csak annyi tortent, hogy a betegnek nem volt szerencseje. Marpedig az elethez kell egy kis szerencse es/vagy gondviseles.

"Valószínűleg soha többé nem fog tudni a szakmájában dolgozni" Ez meg nem igaz. Ha 52 eves, ereje teljeben van, akkor a seb gyogyulasa utan a kozepso ujj at tudja venni a mutatoujj szerepet. Meg kell tanulni a dolgot. Igen, akaratero kell hozza. Sok sikert hozza!

Egyebkent korabban mar volt ilyen poszt. Ha valaki megtalalja, akkor linkelje be a kommentlistat. Erdemes azt is elolvasni.

Leroi 2011.05.07. 07:09:22

Az amputálást végző orvos pedig ne törjön pálcát senki fölött.
Főleg kollega fölött ne.
Amennyire okos, annyira bölcs is lehetne és tudhatná: a szerencse forgandó.
Egy régi idézet szerint:
"Senkit nem ragad olyan magasra a szerencse, hogy ne épp annyival fenyegesse, mint amennyivel megajándékozta. A hullámok még ugyanazon a napon és ott, ahol azelőtt játszadoztak rajtuk, nyelik el a hajókat"...

serfecs (törölt) 2011.05.07. 07:23:18

Nagyon sajnalom, ez egy igen szerencsetlen eset. Szerencse a szerencsetlensegben, hogy mutatoujj nelkul lehet teljes eletet elni. A huvelykujj az igazan nelkulozhetetlen, azt semmi nem potolhatja.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.07. 08:01:58

Sajnálom a történteket!
A véleményem ne tartsa vissza, hogy kivizsgáltassa az ügyet. Hátha van olyan körülmény, amit mi nem ismerünk, de felróható a kórháznak. De szerintem nem sanszos.
Ami pedig a továbbiakat illeti: Én kétkezi ember vagyok, pontosan tudom, hogy édesapja - ha fejben tisztázta - ugyanott tudja folytatni a szakmát, ahol abbahagyta. 100%-os munkát tud végezni. Inkább azt kellene forszírozni, hogy üzemi baleset volt-e és az felróható-e a munkáltatónak. Onnan lehetne esetleg egy kis kártérítést követelni.
Jobb- vagy balkezes az apukája?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.07. 08:08:19

@panni75:"A huvelykujj az igazan nelkulozhetetlen, azt semmi nem potolhatja"
De igen. A másik kéz hüvejkujja.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.07. 08:26:30

Lehet, hogy le fogtok hurrogni, mégis leírom: Ha nem esztétikai kérdés, csak akkor varratnám vissza az ujjam, ha garantált annak az egészséges, 100%-os működése. Mert, ha ott van ugyan, de használhatatlan, akkor egyrészt állandóan útban van, másrészt akadályozza , hogy a többi ujj átvegye a szerepét. Az asztalos szakma - a rengeteg veszélyes gép miatt - megköveteli, hogy az ember a kezét biztonságosan tudja használni. Ha felesleges dolog van ott, az csak veszélyezteti az asztalost. Márpedig egy ott lévő, de használhatatlan ujj ilyen.

Desiderata 2011.05.07. 09:11:19

Többször felmerült a praxison egy komoly probléma, nem tudom, észrevettétek-e: a betegek tényleg azt hiszik,hogy minden orvos mindenhez ért. Nem látják át,hogy mennyire sokrétű ez a szakma, hogy egyes ágai mennyire távol vannak egymástól. És,hogy visszavarrni egy levágott ujjat, vagy meglátni egy intrauterin szívfejlődési rendellenességet bizony nem mindennapi tudást és gyakorlatot igényel.
Valahogy ezt jó lenne tudatosítani bennük.

A posztírónak: sajnos nem minden kórházban tudják visszaültetni az amputált végtagot, pl. nálunk sem lenne rá mód. Várakozás is volt ugye közben. Nálunk a másfél órára levő kórházba menne a beteg, és sajnos mindkettő kórházban várakoznia kellene az ellátásra,hiszen, centralizált ellátás révén mindenünnen odamennek a kézsérültek, az első ellátóhelyen, a sürgősségin pedig prioritizálni kell a betegségeket, és sajnos,ha van egy infarktus, akkor az amputált ujjnak várnia kell , mert ujj nélkül lehet élni, de szív nélkül nem.

Btw.:
Honnan ismered meg az elővigyázatlan asztalost? Több gyereke van,mint ujja.

jágör68 2011.05.07. 11:06:15

1) A kézsebészet az nem olyan, amit minden általános orvos , de még traumatológus sem biztos, hogy tud.
2) Hát, annyi fizetést meg olyan munkakörülményeket kell biztosítani, hogy minden traumatológián legyen legalább egy kézsebész- persze ha épp szabadságon van, nem lehet csak úgy hipp- hopp behívni.
Sztem az országban 10- nél több amúgy már amúgy sem nagyon lehet...

szabidoki 2011.05.07. 11:06:50

Hát, amikor még traumatológián dolgoztam, nagyon ritkán varrtunk vissza ujjat, pedig tele volt kézsebészekkel a klinika. Valaki már írta, hogy a hüvelykujj megmentésére kell törekedni, a többi kevéssé érdekes. Nemcsak keringés kell egy ujjhoz, hanem az idegek és inak épsége/varrhatósága is, és általában itt szokott elbukni a dolog, mert az ujjban lévő idegek annyira kicsik, hogy gyakorlatilag varrhatatlan, ráadásul a gyógyhajlama is minimális, az inakat meg lehet ugyan varrni, a probléma ott van, hogy amputációs sérüléseknél gyakran hiányzik az inakból egy-két centi, ami igencsak megbonyolítja a helyzetet.
Olyan meg nincs, hogy egy levágott ujj menthető a baleset után, de két órával később már nem.
Dolgozni meg mutatóujj nélkül is lehet.

daniferi 2011.05.07. 12:29:29

Nekem volt egy munkatársam, mikor még asztalosként dolgoztam, ritkaujjú volt a beceneve. Nem csak egy mutatóujja, hanem még néhány másikból is hiányoztak darabok mind a két kezéről. Mégis ő volt a legprofibb mind közülünk. Azért ha egy fűrész vagy ne adj isten, egy gyalu roncsolja a kezet, nagy szerencse kell, hogy meg lehessen menteni.

Champion of Capua 2011.05.07. 13:04:26

Ilyen gépek kellenének a szakiknak:

www.youtube.com/watch?v=TCdfOWUfgUw

Persze tudom, álmodik a nyomor.

Káin 2011.05.07. 13:24:04

@Káin: Viszont tényleg csak álmodik a nyomor kategória sajnos.

Borcsika 2011.05.07. 13:39:02

Az én anyukám 67%-os rokkant, gyakorlatilag mozgásképtelen. Egy 100%-os rokkant hogyan tud autót vezetni? - csak kérdezem...

daniferi 2011.05.07. 13:40:29

@Champion of Capua: Érdekes védelmi eszköz. Ha jól értem, ahogy megvágja az ember az ujját, a bőrnek és a vércseppeknek más az elektromos vezetése, mint a fának, s így érzékeli majd állítja le a fűrészt. Persze emiatt lehet, hogy az udvaron tárolt nedvesebb fát nem lehet vágni vele :)

szurtieperke 2011.05.07. 15:33:18

@Borcsika: anyukámnak inoperábilis porckorongsérve van, ami az orvosok szerint bármikor kirekedhet, ezért 100%-os rokkant, de ettől még ő lót-fut, többet, mint mások egészségesen

jágör68 2011.05.07. 15:39:47

Dobjuk fel egy kicsit a posztot, némi aktuállal, aminek még a csapból is folynia kéne:

zipp.hu/belfold/2011/05/05/az_orvosok_egyre_elegedetlenebbek

szabidoki 2011.05.07. 15:57:43

@jágör68: ha ez érdekelt volna valaha is valakit Magyarországon az orvosokon kívül, nem itt tartanánk...
Én már a blog kezdete óta azt szajkózom, hogy baj lesz, mindig le voltam hurrogva, hogy majd jönnek ide vietnámi/bantu néger/lengyel/román/kínai orvosok, és akkor lesz csak Kánaán, mert ők majd nem fogadják el a hálapénzt, meg különben is hogy lehetnek ilyen szemetek az orvosok, hogy kimennek külföldre dolgozni jó pénzért, normális körülmények közé...
Mikor tényleg elkezdik majd bezárni a kórházakat, még akkor sem az jut majd eszükbe, hogy Feri/Viki elkúrta, hanem hogy a szemét orvosok, legalább a képzési költséget fizessék vissza...

jágör68 2011.05.07. 16:13:08

És a nővérekről, asszisztensekről, beteghordókról még nem is beszéltünk! Ott még siralmasabb a helyzet.
Már Afrika szegényebb országaiból se jönnek hozzánk, ami nem is csoda a 300 Ft- os órabért, meg a lassan az afrikai munkakörülményeket is utolérő feltételek mellé...

Leroi 2011.05.07. 16:22:31

@szurtieperke:
Picit ellentmondásos amit írsz, a porckorongsérv ha kiszakad, műtendő.
Jelenleg nem azért "inoperábilis" mert nem műthető, hanem mert még nem kell megműteni. Azt pedig hogy "lót-fut", sajnos a leszázalékoló bizottságok nem fogják díjazni (eleve nem 100%-kal, mert az a lebénult, fekvő vagy kerekesszékes betegeket illeti meg), ők ugyanis nem a papíron leírt betegséget fogják figyelembe venni, hanem a beteg pillanatnyi állapotát. Ultramodern fizikális állapot-felmérő gépeket szerelnek fel a fő centrumokban, hogy a jelenlegi 800 ezer rokkantból a lehető legtöbbet kiszórjanak.
Sajnos, ez van.

Leroi 2011.05.07. 16:24:16

@szabidoki:
Bocsi kollega, hány román orvost láttál te eddig Magyarországon dolgozni?

szurtieperke 2011.05.07. 16:43:02

@Leroi: Lehet, hogy ellentmondásos, de így van. A nyakában van ez a sérv, és azt mondták neki, hogy ott egyáltalán nem műtik meg.
Sajnos van tapasztalatom a különbségekben százalék és százalék között, apukám két (most már három, egy csere miatt) csípőprotézissel él, 67%-os rokkantként. A férjem pedig 100%-os, izomsorvadás miatt. (Ebből kifolyólag az ápolási díjról is igen közeli képem van. :))

El Visco Stello (törölt) 2011.05.07. 16:50:55

@Leroi: "hány román orvost láttál te eddig Magyarországon dolgozni"

Mostanában, vagy amikor még itt volt a jobb?

Mert én láttam Vácott egyet autófényező műhelyben praktizálni. A vizes csiszolás volt a szakterülete.

Leroi 2011.05.07. 17:01:12

@szurtieperke:
Ha kiszakad, mindenképpen műteni kell, bár sokan úgy élik le az életüket, hogy pontosan kórismézett többszörös nyaki gerincsérvük van.

@El Visco Stello:
A román kollegák zöme Nyugatot választja, én egyetlen Magyarországon letelepedettről tudok, az ő anyja is magyar (és a felesége is).

werqwerqwerqwerqwerqwer (törölt) 2011.05.07. 17:33:20

@Leroi: erdélyi magyar orvos viszonylag sok van MO-n, de ők nem románok.

Leroi 2011.05.07. 17:57:20

@fésféFÁGÉ+ÁÉGL3űp4ti9]łĐ]ł¤Đ[łĐ]&#]ł{Фđ]đ¤ß[]$ŁÄ]:
Így van...
Kelet-Európa szürkeállománya lassan Nyugatra vonul. Pl. a román lakosság az úniós csatlakozás óta majdnem kétmillió fővel csökkent az elvándorlás következtében és ebben nagy az értelmiség százalékaránya.

Rengeteg a magyarországi magyar kivándorló is, csak épp nem ismeri be a mindenkori hatalom, ez több, mint aggasztó.

Leroi 2011.05.07. 18:01:16

@Champion of Capua:
Hopp, hová lett a fűrészél?:)
Azt hittem, csak trükk az egész, de nagyon profi megoldás...

2011.05.07. 19:47:34

@Leroi: ... und was können sie eigentlich tun? Mikor már a szar is lila és illatos, ha nyugatról jön, akkor hogyan adják el a magyar barnát és büdöset? Mi már nem a megoldások korában nőttünk föl, hanem a kesergés és a problémák korában, amire értelemszerűen sokan látják a megoldást abban, hogy - el innen...

Generációkat árult el a hazájuk. Lehet azt mondani, hogy hűség, de azt is, hogy életünk csak egy van.

Leroi 2011.05.07. 21:02:56

@ReignOfdark:
Meine Ehre heisst Treue...hangzott a rossz emlékű, de amúgy szép jelmondat...igen, valaha én is az Erdély iránti feltétlen hűségre hivatkozva maradtam otthon. Aztán minden megváltozott, kiderült, hogy az "egységben az erő" tulipános köde is csak egyéni érdekeket szolgál...

adamantium 2011.05.08. 15:02:24

sziasztok, szabin vagyok így aztán lassabban reagálok, meg nincs meg minden ékezetes betűm de keresgélem őket :D
a véleményem az, hogy:
mivel úgy tűnik a kedves sérült asztalos, így feltevődik a kérdés mivel is roncsolta a kezét, mert ha egy gépi gyalu a tettes akkor nem valószínű, hogy a darálthússzerű ujjat vissza lehet varrni. egy finom szalagfűrész vagy egy balta esetén talán, de úgy se garantált.
egy olyan kórházban ahol nincs kézsebészet, se szemészet, vagy fül-orr-gége, valószínűtlen, hogy lenne 5-0-nál finomabb fonál, egy ujj replantációjához pedig azért 8-0ás kell alapperc szintjén, középperc szintjén pedig 10-0 ás (de egy asztalosnál nem éri meg visszavarrni a középpercet mert csak zavarni fogja). nincs továbbá mikroszkóp vagy lupé.
ha egy végtag alkalmas a replantációra akkor megfelelő tárolás mellett 6-8 óráig alkalmas a kísérletre, ez nem garantálja a sikert. ideális körülmények közt is az ujjak replantációját kevesebb mint 50% sikerre becsülöm nagyon tapasztalt kézsebész esetén.
gyereknél illetve hüvelykujj esetén minden körülmény esetén törekedni kell a replantációra, ha kell akkor az ujjat atípusos helyre kell visszavarrni, pl az alkarra addig míg helyileg rendeződnek a viszonyok (de ezt már csak kb 5 ember tudja megcsinálni az országban)
érdekes, hogy pont a pestiek verik a nyálukat, amikor ott a leggyengébb a kézsebészet az országban a központok közül, nem egy megyei kórház is simán veri őket (pl. kecskemét-kertész gábor, miskolc-szabó zsolt, nyíregyháza-noviczky, mohács-nyárádi prof, az egyetemi központok közül meg szeged vezet)

gaborka78 2011.05.08. 17:57:48

Sziasztok!

Két dolgot tennék hozzá:

1./ Korábbi munkahelyemen volt egy "aranykezű" asztalosunk. Félelmetes amit tudott művelni a fával. Én személy szerint tőle tanultam nagyon sokat a fáról. Neki a jobb mutatú ujja lett oda (gépi gyalu), néhány hét betegállomány után ugyanott folytatta ahol abbahagyta. Semmit nem láttunk rajta a munkája ugyanolyan kiválló volt mint előtte. Csak annyit tudok javasolni nektek, hogy ne hagyjátok csüggedni,pozítiv szemlélet. És simán fogja tudni a szakmáját folytatni ha akarja (itt a családnak és a kollégáknak van nagyon nagy feladata és felelőssége).

2./ volt élettársam 16 éves korában szenvedett balesetet, részlegesen leszakadt a mutató ujja. Neki visszavarták, de használni nem tudja, inkább akadályozza. Én 25 éves korában ismertem meg, és közel 6 évig éltünk együtt, ez alatt (és mint kiderült már a korábbi években), minden követ megmozdított, hogy amputálják az ujját, mert inkább zavarja mint, hogy jó lenne neki. Neki az egyik nagy álma, hogy egyszer úgy ébred, hogy amputálják a rossz ujját, de jelenleg ezt nem lehet megtenni.

kisbo 2011.05.13. 15:13:52

Én csak annyit szólnék hozzá, hogy édesapámnak kb. 2hete volt egy fűnyírós baleset, amikor amputálni kellett az ujjat. A kórházba, ahova először vitték rosszul műtötték meg és a második kórházban a kézspecialista ezt észrevette és újra megműtötte. Szerencsére nagyon jó kezekbe került és csak a fölső ujjpercét kellett amputálni. A héten kiszedték a varratokat is és egész jól van! Mérsékelten már dolgozik, autót vezet. Szóval a Te apukád is felépül, ne aggódj! Segítsétek lelkileg mindenben, az a nehezebb része és meglátod hamarosan teljes életet fog élni! Kitartás!!!

adamantium 2011.05.13. 16:26:37

@kisbo: ne haragudj meg de egy ujjat hogyan lehet rosszul műteni? és mi a fölső ujjperc? la lógatom a kezem vagy ha felemelem akkor az már nem ugyanaz. szerintem az utolsó percet akartad írni

kisbo 2011.05.13. 18:10:22

@adamantium: Úgy lehet rosszul műteni, hogy otthagytak egy porcot és ha azt nem veszik észre, elüszkösödhetett volna. Igen utolsó ujjperc.

adamantium 2011.05.13. 21:33:49

@kisbo: mi üszkösödik el a porc miatt? milyen porcra gondolsz? mert felnőtt embernél az ujjban csak ízületi porcfelszín van, ami teljesen normális dolog, attól nem üszkösödik el az ujj.
az szokott problémát jelenteni ha egy idegen test vagy egy vérellátás nélküli csontszilánk marad benn. ezért kell amputáció után kontrollröntgent csinálni

kisbo 2011.05.13. 22:17:57

@adamantium: értem. Én nem értek hozzá...

bauchi 2011.05.16. 08:51:16

@bauchi: Hoppá rézimi,megjelentem?Miért voltam kitiltva?Nem teccett a fazonom?

Liza01 2011.07.21. 20:17:22

Szia, sajnos csodát mi sem tudunk tenni, de cégünk kifejezetten ilyen emberek részére készíti a szilikon esztétikai ujj protéziseket, melyek pontos másolatai a valódi ujjaknak. A termékünkre 98%-os támogatás van. És a sok hasznos tulajdonsága mellett, szinte mindig boldogabbá teszi az új tulajdonosát!Ha esetleg érdekel írj az fjsaliz@gmail.com címre!

bauchi 2015.04.17. 07:34:10

Ez az egész egy nagy baromság.A főnököm fia 15 éves korában megnézte fűnyírás közben,hogy működik -e rendesen a kés.Működött.A mutatóujja a középső perc közepén lógott a tenyér felé.A főnököm,szegény már nem él,levágta volna,de mivel a keringés kielégítőnek látszott,mondok próbáljuk meg.MEgtűztük és lágyrész egyesítés után megmaradt az ujja0.Sok hasznát nem vette,de nem akart zongorista lenni.Szerintem,ha a keringés rendben,mindent meg kell próbálni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása