Mit igyál és mit ne, ha diétázol?

2011.05.01. 18:06

Sokszor halljuk azt, hogy milyen ételeket érdemes enni fogyókúra alatt. De mi a helyzet az italokkal? Nem figyelünk rájuk eléggé, pedig sok plusz kalóriát és zsírt vihetünk be velük a szervezetünkbe.Ha a megfelelő italokat választod, akkor meggyorsíthatod az anyagcserédet, csökkentheted az éhség érzetedet és mérsékelheted a bevitt kalória, illetve zsír mennyiségét. Mindezek segítenek neked a nehéz és kínzó úton, amely a diétával jár.

 


Szénsavas üdítő


Minden egyes alkalommal, amikor megiszol egy pohár szénsavas üdítőt, akkor 100 plusz kalóriát veszel magadhoz. Próbálj meg szénsavmentes üdítőre, gyümölcslére vagy ásványvízre váltani, ha valóban fogyni akarsz.


Víz


Cseréld le a szénsavas üdítődet csapvízre, így csökken a napi több száz kalória beviteled. A víz előnyei itt nem álnak meg. Igyál meg mindig egy jó nagy pohár vizet étkezés előtt, ami kitölti a gyomrod egy részét, így nem leszel olyan éhes, tehát nem eszel annyit. Új kutatások igazolása szerint a víz pozitív hatással lehet az anyagcserédre is.

 

Gyümölcslé


Egy pohár gyümölcslében kb. ugyan annyi kalória van, mint egy pohár szénsavas üdítőben, viszont a hasznos tápanyagok aránya (vitaminok, antioxidánsok) a gyümölcslevekben jelentősen nagyobb, mint a szénsavas italokban.Ez okozza a fogyókúrázóknak a problémát. Most igyák, vagy ne? A legjobb megoldás, ha 100 százalékos gyümölcslevet iszol. Minden gyümölcslé dobozán fel van tüntetve, hogy az adott termék hány százalékos. Ekkor magadhoz tudod venni a szükséges vitaminokat és antioxidánsokat, illetve megkíméled magadat a hozzáadott mesterséges édesítőszertől vagy cukortól.De a legjobb döntés az, ha te magad készíted el otthon a gyümölcslét a gyümölcsök kifacsarásával. Illetve az is szóba jöhet, hogy vizet iszol egy kis gyümölcslével ízesítve.

 

Zöldség leve


Minden zöldség leve olyan tápláló, mint bármelyik 100 százalékos gyümölcs leve. Mégis csak feleannyi kalóriát tartalmaz egy pohár zöldség leve, mint egy pohár gyümölcslé. Egy pohár paradicsomlében 41 kalória található, míg egy pohár narancslében 122 kalória van. Sőt, a zöldséglé rostban is gazdag, amely csillapítja az éhség érzetedet.


Turmix


A banán, az eper, az áfonya, a málna stb. turmixok nagyon finomak és még tele is vannak vitaminokkal, illetve ásványi anyagokkal. Csináld meg otthon te magad. Így biztos lehetsz benne, hogy olyan alapanyagokból készült turmixot iszol, mely előnyös a diétád szempontjából.Vagyis a turmixodat készítsd sovány tejből, friss vagy fagyasztott gyümölcsből cukor és más édesítőszer hozzáadása nélkül, így a kávéházi és bolti kalóriabombát elkerülheted. Mert a nem otthon készített turmixban fagylalt, méz, egyéb édesítőszer lehet, amely tudtod nélkül plusz kalóriát jelent számodra.


Zsírszegény tej


Egy újonnan végzett kutatás eredményéből az derül ki, hogy a tejjel bevitt kalcium jót tesz a csontoknak, de a fogyást nem segíti. Korábbi kutatások azt mondják, hogy a kalcium több zsír elégetésére veszi rá a szervezetet. De ezen állítás igazolására csak nagyon kevés bizonyíték áll a rendelkezésre. Ahhoz, hogy élvezd a kalcium nyújtotta előnyöket, de ne kerüljön sok zsír a szervezetedbe, válasz zsírszegény tejet és tejterméket.

 

Sport- és energiaital


A sport és energiaitalok egy valódi kalória bombák, csak úgy, mint a szénsavas üdítők. Az lehet, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de fogyassz inkább alacsonyabb kalória de magas vitamin és ásványi anyag tartalmú gyümölcs vagy zöldség levet. Aki komolyan fogyni akar, annak a sima csapvizet ajánlom.


Feketekávé


Ha koffeinre van szükséged, akkor energiaital vagy kóla helyett igyál feketekávét. A feketekávé kalóriamentes és gazdag antioxidánsokban. Tanulmányok kimutatták, hogy mérsékelt fogyasztása (napi 1- 2 csésze) javíthatja a hangulatot és a koncentráció képességét, illetve csökkenti a 2- es típusú cukorbetegség és számos ráktípus kialakulásának veszélyét.


Kávékülönlegesség


Egy Cappucino, Caffe latte, Melange, Bécsi kávé és egyéb kávékülönlegesség, igazi aknamező lehet a kalória és zsír terén. Tele vannak mézzel, tejjel, tejszínnel, tejszínhabbal, csokoládé és más ízű öntetekkel. Egy pohár ilyen kávé tartalmazhat akár 570 kalóriát is, amely egy adag ebéddel is felér, de akár többel is. Ha nem szereted a feketekávé ízét, akkor önts hozzá egy kis sovány tejet. De semmi cukrot tégy hozzá.

 

Zöld tea


A zöld tea egy kiváló választás, ha koffeinre vágysz. Nem csak, hogy kalóriamentes, de néhány kutatás szerint, a zöld tea kivonata elősegítheti a fogyást. Azt még nem sikerült tisztáznia a kutatóknak, hogy ez hogyan is megy végbe, de az bizonyos, hogy a koffein és a mikro tápanyagok pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. Igyál naponta két csésze zöld teát fogyásod érdekében.


Alkohol tartalmú italok


Diéta során nem ajánlatos alkohol tartalmú italokat inni, mert tele vannak kalóriával és szénhidráttal. Egy pohár borban 190 kalória és 22 gramm szénhidrát van. Egy doboz sörben 150 kalória van.A rövid italok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a borok. De, ha a rövid italokat összekeverjük és még hozzá adunk szénsavas üdítőt, szirupot, tejszint, vagyis koktélt készítünk, akkor már ez is egy kalória bombává válik. Egyes koktélok akár 715 kalóriát is tartalmazhatnak.A megoldás, ne igyál alkoholos italt. Plusz kalóriákat szedhetsz fel vele, meg egy fejlődő szervezetnek amúgy sem tesz jót.

 

Az eredeti cikk a kamaszpanasz.hu oldalon olvasható

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása