Halálra rémített az orvos

2011.05.01. 06:00

Sziasztok, egy rémtörténetet szeretnék megosztani veletek a Semmelweis Egyetem II-es Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikával kapcsolatban. Az orvosom is ott dolgozik, akivel semmi probléma nincs, nagyon körültekintő és alapos. A héten viszont szabadságon volt, ezért egy másik orvoshoz kerültem ultrahangra. Hiába volt időpontom 12.15-re - amiről tudtak is, mert rákérdeztek kinek van időpontja- behívták előttem az időpont nélküli betegeket. Én 13.00 óra után kerültem sorra, egy vadidegen orvos vizsgált, aki kb. 1 perc hüvelyi ultrahang után közölte, hogy nincs szívhang, a szikhólyag sem kimutatható, a petezsák kifli alakú, amiben egy 5,5 mm-es embrió sejthető és a terhesség 5 hetesnek felel meg.

 


Nagyon kétségbeestem, mert hetekkel ezelőtt is 5-6 hetesnek mértek és akkor már volt szívhang.Mikor megkérdeztem ez hogy lehet, a válasz csak annyi volt, hogy honnan tudja és nem tud mit tenni.Nem akartam jövő hétig várni a saját orvosomra, ezért tegnap elmentem egy magán sonográfushoz, hogy utánajárjak a dolgoknak.


Először hüvelyi ultrahanggal kezdett, majd pár perc után mondta, hogy a hátrahajló méhem miatt nem látja rendesen az embriót és a petezsákot, ezért hasi ultrahanggal folytatta. Amint rám helyezte az uh fejet, azonnal látta, hogy a petezsákkal minden rendben, nem kifli alakú, látszik a szikhólyag, a köldökzsinór, az embrió mérete 5,5 mm helyett 20 mm és zakatol a kis szíve és ez egy abszolút normális terhesség, 8 hetes és 5 napos.


A megkönnyebbüléstől nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek.Hihetetlen, hogy 1 perc ultrahang után ilyen dolgokat le mer írni és gyakorlatilag már a műtétet pedzegette.


A tegnapi kaptunk 3 fotót a babánkról, egyiken jól látszik a szívhang, és bár remélem soha nem találkozom azzal az orvossal, de ha mégis, szívesen megmutatom neki a fotót, hogy itt a bizonyíték az élő embrióról, akinél ő nem látott életjelenséget.

 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem én vagyok, hanem én 2011.05.01. 06:56:36

Javaslom, hogy vegyük ki az ultrahang vizsgálatot a terhességi szűrővizsgálatok közül! Régen nem volt. Nem is hiányzott. Ellenben a nők régen is szültek. Ráadásul többet is mint manapság. Ezután is tudnának, nem? Ha így tennénk, akkor nem születnének ilyen rémtörténetek (sic!)!

A poszt tanulsága egyébként annyi, hogy a jó orvos elment szabira (hogy nem sül ki a szeme), így nem akadt egy másik jó orvos, aki helyettesíteni tudta volna, csak egy rosszabbik fajtából (a gyilkos), de én inkább azt mondanám, hogy csak kezdő (hát, hogy képzeli, hogy nem ért a munkájához) volt az illető (ez világosan látszik az orvos viselkedéséből).
Ezért tessék továbbra is folytatni az orvosok elüldözését az országból! Tessék így tenni, ahelyett, hogy megfelelő körülményeket (minden téren) biztosítanának nekik a munkájukhoz! Így, aki érti a szakmáját az is el fog menni. Aki meg marad, azt meg majd senki nem fogja megtanítani arra, amit tudnia kellene.
Előre, tovább a lenini úton!

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 06:59:21

...hát még akkor hogy megijedt volna a posztoló, ha az orvos bekeni magát korommal és azt mondja, hogy HU.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 07:01:13

Egyébként úgy látom, hogy az inkriminált orvos a 45 perc késedelemmel érdemelte ki ezt a posztot.

VaTi 2011.05.01. 07:09:48

- Nekem is igencsak hátrahajló méhet szoktak emlegetni az orvosok és ultrahangosok, ezért a hasi ultrahanggal ellentétben inkább a hüvelyin látják jobban a kölköt a terhesség kezdetén (vagy ez dokifüggő?) Én mindig nagyon kedves, udvarias ultrahangosokkal találkoztam, a milliós tömeg ellenére is emberi hangnemmmel. Csúszás az ja, szokott lenni, de sztem teljesen érthető, ha előttem, időpontos előtt behívnak olyat, aki pl vérzik, vagy valami sürgős ok miatt hozták át osztályról. Inkább várok, minthogy sürgősségre legyen szükségem. És ami egyszer kellemes meglepetés volt: az első terhességemnél megemlítettem az ultrahangosnak, h megyek 4D-re is. Kérdezte hová, megmondtam. Megdícsérte annak a magánrendelőnek a felszereltségét, a kollégája magas képzettségét, tudását és tapasztalatát. Jó volt hallani.
Viszont nem először hallok ilyet, hogy terhesség elején, 7-8 hetes embriónál (így hívják ebben a szakaszban?) nemm látnak szívhangot, kisebb méretet látnak, akármi, és AB-t javasolnak. Ez miért van? Egyilyen kisméretű bambi még így el tud bújni? :)

VaTi 2011.05.01. 07:17:49

@El Visco Stello: zizi vagy :)
MIért ne lehetne rémisztő, ha egy tervezett, várt és sikerült babára azt mondják, nincs szívhang, megállt a növekedése, elhalt. Persze, h rémisztő. Nekem tényleg csak az a kérdés, hogy így el tud bújni egy kölök, a körülmények szerencséltlen együttálása (hátrahajló méh, eseleg rutintalanabb doki) esetén?

Nem én vagyok, hanem én 2011.05.01. 07:22:49

@VaTi:
5 hetes korra már kifejlődött az embrió szíve, így annak lüktetése is látszik.
A 7-8 hetes embrió esetén nincs szívműködés, és kisebbek a méretek, akkor vagy nem 7-8 hetes az embrió, vagy súlyos fejlődési rendellenesség áll a háttérben. Az abortusz spontán bekövetkezése emiatt várható. Ezt persze meg lehet előzni egy interrupcióval. De talán érdemes várni egy kicsit, és elmenni egy másik orvoshoz is.
Egyébként 12 hetes korig embrió a neve a sejtcsomónak, ami befejezi a differenciálódást, és már csak méreteiben növekszik, na, onnantól kezdve léptetik elő magzattá... :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.05.01. 07:26:43

@VaTi:
Erre nem tudok válaszolni.
De miért ne lehetne elképzelhető?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 07:28:40

@VaTi: Hát már hogyne lenne rémisztő? Itt konkrétan az történt, hogy a hölgynek szent időpontja volt a szent orvoshoz. Nem elég, hogy a szent orvos nem volt ott, de még a szent időpont is csúszott.(gondolom az orvos dupla munkája miatt)
Posztolónk leordította az orvos fejét, ő meg nem ordított vissza, hanem mormogott pár szót a bajsza alatt, ami gondolkodóba ejtette posztolónkat. Olyan nagy veszélybe nem került a hölgy, mert minden további beavatkozást új vizsgálatok előznek meg, sőt a már meglévőt(ezt is) elemzik.

Az illusztráción egy fiú gyermek UH-szűrése látszik. Igenis, hüvelyi UH-t akarok látni!

VaTi 2011.05.01. 07:47:15

@El Visco Stello: De haúgy történt a sztori, ahogy a posztoló leírja, akkor nem csak a csúszás és a megszokott doki hiánya volt a probléma, hanem h azt mondták neki, h az embrió elhalt (mivel később műtéti javaslatot is említ, gondolom mondták azt is, h el kell távolítani). Ezzel szemben a másik UH-n meglett a kölök a szívhangjával együtt, megfelelő méretben. Szal az első doki csak benézett vmit...

Ugyandehogy (törölt) 2011.05.01. 07:58:49

fényképen hogyan látszik a szívhang?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 08:01:16

@VaTi: Nem mondta, hogy el kell távolítani. Csak mintha azt mondta volna.
Nem is mintha mondta volna, hanem inkább pedzegette.
"gyakorlatilag már a műtétet pedzegette"

apolka 2011.05.01. 08:13:26

@miklos.rabai: Van abban valami, amit mondasz, ha nem is megszüntetni kéne az UH-t, de ritkítani lehetne. Mindkét gyerekkel gondok voltak, az egyiknél agykamratágulat, a másiknál ugyanez kombinálva vesemedencetágulattal. Rohangáltam a SOTE genetikára, de mivel már a 26. héten jelentkezett mindkettő, tenni úgysem lehetett mit, annyi volt, hogy tövig rágtam a körmömet, elolvastam mindent a neten és hetekig alig aludtam, és hála Istennek, mindkét lurkó tágulatok nélkül született.

Mondjuk ennek ellenére óriási dolognak tartom az UH-t, sosem kívánnám vissza, de így minden apró kis eltérés miatt izgulhat az ember.

apolka 2011.05.01. 08:14:31

@apolka: Szóval ami áldás, az néha szinte átokként is működhet.

thbogyó 2011.05.01. 08:17:32

Sajnálom a posztolót. Mindazonáltal jól cselekedett, hogy megnézette még egyszer az embriót. Én is ezt tettem volna.
Sajnos tény, hogy ezen a klinikán szeretnek ijesztgetni - szerencsére nem mindenki. Bár mentségükre kell mondanom, hogy mivel "klinika", ezért több patológiás terhességet látnak, s így nyilván sokszor gondolnak a legrosszabbra... Bár nekem - első gyermekem ezen a klinikán született - volt jó élményem is velük. Kb. 19 hetes lehetett a lányom, mikor egész nap nem éreztem a mozgását, s nagyon megijedtünk. Bementünk, s mondtuk, hogy mi történt, hozzátéve, hogy lehet, hogy én idegeskedek feleslegesen, s akkor az éppen ügyelő orvos kedvesen csak annyit mondott, hogy jól tettük, hogy bejöttünk, mert inkább nézzük meg, hogy minden rendben van-e. Szerencsére az UH mindent rendben talált (ahogy ráhelyezték a hasamra a vizsgálófejet, abban a pillanatban hatalmasat rúgott a lányom :) ), szépen vert a kicsi szíve is.
Más esetben nem volt ilyen szerencsém, mert az AFP érték volt némileg alacsonyabb (0,77 MOM) s akkor meg folyamatosan azt hallottam, hogy Down-kóros lesz a gyermek... Szóval elég vegyesek az élményeim ebben az intézményben. Viszont a késedelem miatt (13 óra után hívták be 12.15 helyett) meg nem kellene kiakadni. Több helyen már ki is van téve, hogy az időpont csak tájékoztató jellegű, mert csúszás bizony bármikor előfordulhat.

thbogyó 2011.05.01. 08:30:40

@miklos.rabai: Én inkább az AFP szűrést venném ki a szűrővizsgálatok közül... Annak nem látom túl sok értelmét, mert elég nagy a hibaszázaléka, s csak feleslegesen idegesíti a kismamákat a vizsgálati eredmény...

VaTi 2011.05.01. 08:49:18

@El Visco Stello: ok, akkor mondjuk félreértette a posztoló és nem akarta a doki eltávolítani, vagy legalábbis nem azonnal és nem további vizsgálatok nélkül. DE! Kíváncsi lennék, mi van azon a papíron, amit kiadnak UH-n. Mert ha arra tényleg rávéste a doki, h az embrió kisebb méretű, meg h nincs szívhang, szal h elhalt, akkor minden érzelmi körítés ellenére áll az, h a doki vmit benézett. Ami pedig jogosan rémítette meg a posztolót, még akkor is, ha nagyot röhögtem az bekormozós, "hú"-zós beszólásodon :)

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 08:51:00

@Babette_: Igen, az FHR, de nem akarok erről okostojáskodni, mert az orvosok joggal küldenek el a sunyiba:)) Én csak a géphez értő vagyok.

apolka 2011.05.01. 08:54:22

@thbogyó: Igen, nekem a saját orvosom mondta, hogy az AFP rém megbízhatatlan, állítólag Ny-Európában nem is használják, igaz ez?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 08:59:20

@VaTi: Nem állítottam, hogy jogtalanul ijedt meg. Ő bizony meg lett ijesztve. Alighanem szándékosan.

Leroi 2011.05.01. 09:09:47

Anno professzoraink a hagyományos tölcsérrel és tapintással meg tudták állapítani a terhesség hozzávetőleges hetét, a magzat NEMÉT (hihetetlen, de olyan auscultatios tapasztalatuk volt, hogy a lányt a fiútól meg tudták különböztetni),fejlettségét...ultrahang nem létezett akkoriban, a nőgyógyász a rutinjában, eszében, szemében, fülében, két kezében bízhatott...
Hypergépesített, agyondigitalizált korszakunkban úgy szivat meg bennünket
a gép ahogy csak akar és megyünk botorul az képalkotó lelet után.

Széphalmi Izett 2011.05.01. 09:15:20

Azért az uh. olykor szükséges. Nálunk a családban elsőre az ultrahangos vizsgálat mutatta ki, hogy valami nem stimmel, - vastagabb volt a babánál az un. tarkó redő (laikusként nem nagyon tudom, hogy ez mit jelent). Többszöri uh. és mindenféle más vizsgálat (magzatvíz vétel is történt) kimutatta, hogy a baba down kóros. Az orvosok maximális odafigyeléssel, törődéssel és nem utolsó sorban emberséggel jártak el.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 09:26:37

Hát ja. A régi jó tölcséres-tapizós-ujjazós világban egy családban mondjuk 8 terhességből 5 gyermek született. Az is bőven elég volt.

VaTi 2011.05.01. 09:27:54

@El Visco Stello: neee, én azért nem feltételezem egy dokiról sem, hogy ezzel büntetne egy hisztis/nyűgös beteget. Inkább feltételezek rutintalanságot, rosszul (félreérthetően) előadott tényállást, de szándékosságot...Egyrészt nagyon óvodás, kisstílű,rosszindulatú, másrészt ezt azért papírra kell vésni, akkor meg már esetleg felelősségre vonható is, ezt nem hiszem, h kockáztatja egy orvos, azért az érzésért, h "türelmetlenkedtél, követelőztél, hát akkor tessék, meghalt a magzatocskád, nyenyenye..."

Leroi 2011.05.01. 09:36:41

@El Visco Stello:
Engem is "ujjaztak-tölcséreztek", mégis megszülettem.:P
Lehet, hogy nem egészen tökéletesen, de világrajöttem...:D
(Azt persze nem említették, hogy születésem után hány percre sírt fel az orvos...)

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 09:36:42

@VaTi: Azért vagyunk többen, hogy megfejtsük:)))

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 09:46:42

@VaTi: Nem mondta, hogy elhalt. Azt mondta, amit látott, amit nem látott és ami ezek alapján sejthető: a terhesség kb. 5 hetesnek felel meg.

adamantium 2011.05.01. 09:56:30

"8 hetes és 5 napos" ultranahgvizsgálattal? esetleg az órát nem mondták meg? ezt egy kicsit költői túlzásnak tartom
egyébként meg az ultrahang olyan készülék, hogy jellemzőn minél közelebb van a fejhez a vizsgálandó képlet, annál jobb az eredmény (ha ugyanis 20cm mélyen van akkor sok a köztes zavaró tényező). tehát valószínűbb, hogy hüvelyi UH-val jobban látható a magzat (főleg ha van 20cm szalonna), de mint látjuk ez nem mindig igaz.
a vizsgálat egy szubjektív dolog, a vizsgáló orvos véleményét tükrözi az esetről, véleménykülönbségek meg vannak. ez főleg akkor szokott előjönni, ha egyikünk tud valami olyat a betegről amit a másik nem (pl itt a méh atípusos helyzetét) ez jelentős előnyhöz juttathat valakit
pl a koponyatörés felnőttkorban soha nem gyógyul meg. ha csinálunk egy röntgent örökké fog látszani, így aztán nem mindegy, hogy aszondom a betegnek, hogy: 1 jah, ez a múltkor is ott volt, vagy 2 kovács bácsi, nagy a baj, apróra tört a feje, azonnal műteni kell

VaTi 2011.05.01. 10:05:02

@adamantium: nekem is emlegettek napokat is az elején. Nekem azt mondták, h kb 12 hetes korukig eléggé egyenfejlődése van az embrióknak, ezért tudják ennyire pontosan. A hátrahajló méhet meg én nem említettem az UH-s dokinak, ő nyitott ezzel, amint a hasamra tette: ó, látom hátrahajló...
Sőt, amin elcsodálkoztam: UH-s nézelődik, megjegyzi: magának már volt terhessége, mondom igen. Azt mondja: egy. Paff lettem, ennyire pontos infókat leszed a látványból?

Bikli néni 2011.05.01. 10:09:47

@adamantium: Tudod, én elvégeztem egy jogi egyetemet. Fel szokott itt is merülni, de a rokonok is örülnek, hogy hejj de jó, van egy jogász a családban, akit lehet nyúzni mindenféle érdekes jogesettel.
Én azonban csak egy jogász vagyok a sok közül, nincs több évtizedes rutinom, ezen kívül bizonyos jogágakhoz (mint a jogászok többsége) annyit értek, mint az urológus a szemészethez :) (remélem, érzékletes a hasonlat)
És hogy ezt most miért írtam le: mert ismerem a saját korlátaimat, ezért nagyon kevés kivételtől eltekintve mindig elmondom a nem kedvenc területemen felmerülő kérdéseknél, hogy a választ kezeljék fenntartással, inkább kérdezzenek meg egy ügyvédet, stb.
A posztban szereplő orvosnak se kellett volna így tényként kijelentenie, hogy elhalt az embrió, hanem esetleg hozzátehette volna, hogy nézze, én kezdő vagyok, azért a biztonság kedvéért keresse fel XY kollégát, akinek húszéves rutinja van az ilyen vizsgálatokban.

El Visco, te meg néha egészen hasonlítasz Máriára...

Leroi 2011.05.01. 10:09:57

@VaTi:
UH-val meg lehet állapítani (egy tapasztalt nőgyógyász vv-tal is vagy úgy, hogy egyszerűen ránéz a vulvára), hogy volt-e már terhes és kb. hányszor szült a nő.

Leroi 2011.05.01. 10:11:06

@Bikli néni:
Szióka!;***
Látod, ezért jó, ha az ember rokonai negyedfélszáz kilométerre laknak...:))

Bikli néni 2011.05.01. 10:17:48

@Leroi: Szia :* :)
Jah, csak annyi a szépséghiba, hogy már feltalálták a telefont/messengert/skype-ot :D (Jelen pillanatban a földrajzi távolság igen kellemetlen, mert nem tudtam Édesanyámnak személyesen átnyújtani egy szép csokor virágot...)
Nem baj ám, ha tudok, én mindig mindenkinek szívesen segítek, de néha tényleg olyan helyzetek vannak, amikhez hozzá se tudok szagolni, mert nem arra a területre szakosodtam. De feltételezem, ez nálatok is valahogy így működik :)

adamantium 2011.05.01. 10:22:21

@VaTi: ezt azért is tartom túlzásnak mert azért az embrió fejlődését sok minden befolyásolhatja, egy ideálisan fejlődő embrió előnyöket élvez egy kevésbé ideálisan fejlődőhöz képest (pl nincs kaja, nincs vitamin, de van verés, betegség stb). ez a születendő gyermekek tömegében is kimutatható.
a hátrahajló méhet tapintással is ki lehet mutatni, meg persze ha szokás szerint nézelődsz az UH-val és egyszer csak nem ott van valami ahol szokott, akkor megkeresed, túl sok variáció azért nincs.
az orvos tud sunyi is lenni. én is utánaolvasok ha lehet minden betegnek aki a kezeim közé kerül, ez így korrekt és logikus. persze azért tapasztalatból is ki lehet szűrni dolgokat. a méh terhesség során soha nem lesz olyan kicsi mint volt, az esetleges császármetszés hege látszik UH-n, vagy a gátmetszés hegét veszi észre, vagy sok nőnek terhesség után hiperpigmentált (sötétebb) marad a mellbimbóudvara, néha a has középvonala is. szóval ránézésre is ki lehet szűrni egy csomó mindent.
pl a beteg jellemzően feledékeny. megkérdem, hogy volt-e már műtve valamivel? mondja nem
- és a pajzsmirigyét nem műtötték véletlenül
nagy meglepetés
- de! honnan tudom???
- ott a metszés a nyakán
vagy kérdem, hogy belgyógyászati betegségei nincsenek? mondja nem. nézem, van vagy 80 éves, 100 kiló
- magasvérnyomás, ritmuszavar, II típusú cukorbetegség?
még nagyobb meglepetés
- de, pontosan, honnan tudom?
- mert 80 éves korban, 100 kilóval az emberek 80%-nak van.
szóval nem kell mindig ördöngösségre gondolni

apolka 2011.05.01. 10:23:40

@Leroi: Egyszerűen ránéz a vulvára és megmondja hány szülésen van túl az illető?

S a nőknek meg azt füllentik, hogy pont olyan lesz minden mint újkorában.:DDD
Sőt!
(ugye az ezeréves poén: na ezt az öltést pedig az apuka kedvéért)

mutant · http://universal.blog.hu 2011.05.01. 10:31:35

A kiskunhalasi kórházban is tojnak az időpontokra. Legtöbbször,ha beírják az embert kora reggelre, az 11 előtt nem kerül sorra. Először a "putrisokat" hívják be,mert tőlük félnek az orvosok. Nem hiába...

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 10:36:49

@Bikli néni: "El Visco, te meg néha egészen hasonlítasz Máriára..."

Ezt kikérhetném a magamnak, de nem teszem. Van ez is olyan jó mint a kazánfüttő, hát nem igaz?

Sértődjön meg rajta Mária, kérje ki Ő magának:)))

Leroi 2011.05.01. 10:39:58

@Bikli néni:
Én csak a visszaélésekről szerettem volna szólni. Isten ments pl. valakit attól, hogy a szülőfalujában körzeti orvoskodjon. Abban köszönet nem lesz.
@apolka:
Szia!:)
Hát garanciát azért nem vállal a nőgyógyász.:P
Dubaiban külön arab menyasszonyokra szakosodott nőgyógyászok dolgoznak (persze, nők) és az ipar működik. A Burj Khalifa-t fel kellett építeni valamiből... :)

Bikli néni 2011.05.01. 10:56:01

@El Visco Stello: Bár nem ezzel a szándékkal írtam (tényleg!), tudtam, hogy ezen nagyon fenn fogsz akadni.
De régebben tényleg kicsit más voltál (ne érts félre, én így is bírlak), csak mostanában valahogy kevesebb empátia szorult beléd, kissé túl cinikus vagy a posztolókkal szemben, és tőled ez (még) szokatlan. Csak ennyit akartam ezzel mondani, nem volt célom, hogy megbántsalak.

@Leroi: Na igen...

Visegrádi 2011.05.01. 11:02:01

@miklos.rabai: Én sem értem, ha 5 hetesen volt UH-n, akkor 8 hetesen miért is kellett visszamennie, ha közben semmi probléma nem volt. Kíváncsiságból?

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 11:14:16

@Bikli néni: Ugyammá! Dehogy bántottál meg:))) engem csak csákánnyal lehet megbántani.
A poszt pedig? Engem halálra bosszantanak az ilyen fitness végzettségű cicababák, a pocaklakóikkal együtt. Hetente járnak UH-ra, hogy megfelelően tudják dokumentálni az albumban. Sajnálom a születendőt, nem lesz könnyű élete.

adamantium 2011.05.01. 11:22:58

@mutant: milyen osztály halason? ismerek ott pár orvost

Dr.laikus PhD 2011.05.01. 11:29:08

Óh!

A boldog békeidőkben, valóban volt ujjazás, (gumikesztyű nélkül), viszonylag pontos kormeghatározás, köbözés, hogy mekkora lehet a baba, hallgatózás és mily megbotránkoztató, simogatta közben a hasamat, hogy bides kölke mozduljon már oda, hogy a szívhangot hallja.
Volt manuális fluor vizsgálat, tekintésre és szaglásra.
Tőle tanultam meg a természetes fogamzásgátlást.
Megmutatta a fluor állagát és magyarázta el, mikor fogamzóképes az ember lánya.

Félidő után kaptak műszert, attól kezdve lehetett hallani a kotyogását a kölöknek. Azt hittem szívbeteg, mikor először hallottam a gyorsaságát. :)))

Mindezt felvezetve a kórlapra és bevezetve a kiskönyvbe.

Másodiknál csak UH nem volt, minden más már igen. UH csak nagyon indokolt esetben.
Elég elidegenítőnek éreztem ám, pedig ugyanaz a bozontos szemöldökű aranyos szülész volt.... Hiányzott a fatölcsérrel való hallgatózás, kergetőzés a kölökkel, mert beszélt hozzá ő is és én is....

Leroi 2011.05.01. 11:45:05

@El Visco Stello:
Volt a közelben nemrég egy észkombájn állapotos hölgyike, aki hetente kirakta a pocakja oldalfényképét a blogra, hogy közszemlélhesse a köz.
Erre a nőtípusra szokták mondani, hogy "eszesemmi dugdmegjól"...

adamantium 2011.05.01. 11:59:41

@Leroi: a jó múltkorában volt egy tölgyemény a hírekben akit szülni a fővárosba kellett vinni mert a megyei kórház 200 kilót bíró szülőasztala kevésnek bizonyult

Alonee 2011.05.01. 12:20:13

@El Visco Stello: Ugyan hol olvastad, hogy a posztoló leordította az orvos fejét? Az a történet, amit leírt. Te hozzáteszed a saját kis verziódat, teremtesz egy másik történetet és ennek alapján jól odaba...l a posztolónak. Mókás, kis maki vagy. Naaa, nyugi a makit és is teremtettem, biztosan ember vagy ha nem is empatikus.
Megnyugtatlak vannak bunkó orvosok is , ez egy ilyen lehetett. Nyilván ez nem jellemzi az orvosok túlnyomó többségét.

Leroi 2011.05.01. 12:39:18

@adamantium:
Biztosan endocrinopatha volt (Prader-Willy -Labhardt?).
József Attilánk úgy fogalmazá meg ezen idillt sugalló csendéletet, hogy "gyönyörű volt, szőke és másfél mázsa"...

adamantium 2011.05.01. 12:43:50

@Leroi: sajnos a magyar verzióját a cikknek most nem találom, de asszem te elboldogulsz az eredetivel is, asszem a manna.ro-n megvan (volt) magyarul is:
www.mediafax.ro/social/gravida-de-240-de-kilograme-transferata-de-la-craiova-la-bucuresti-pentru-a-putea-naste-video-5539713/

DIldiko 2011.05.01. 12:44:04

Sziasztok!
Én csak azt nem értem, hogy 8 hetes terhesen minek már a 2. UH! Miért kell elmenni azon a héten idegenhez, ha a saját orvos nincs ott! Semmi értelme állandóan orvoshoz járni, ha csak nincs túl sok pénzed, amit nagyon a nőgyógyásznál akarsz hagyni!

adamantium 2011.05.01. 12:47:13

@DIldiko: jaj ilyenen nem szabad fennakadni. olvastam, hogy tom krúz UH gépet vette annakidején, hogy minden nap meg tudja nézni fejlődik-e a kis suri vagy, hogy hívják

Bikli néni 2011.05.01. 12:50:16

@El Visco Stello: @Leroi: Hát, fiúk... Gondolkodtam azon, hogy ha végre én is eljutok eme boldog állapotba, hogy cipelni kell a kölköt :), akkor én hogyan fogom megélni. Nem fogok kitenni FB-ra meg iwiwre alapértelmezett ultrahang-képet (brrr!), de azért el fogok menni minden kötelezőre, és elvégeztetek minden létező vizsgálatot, akár támogatja a TB, akár nem. Leroi, te talán átérzed, miért vagyok ilyen parázós...

Egyébként attól én is agyhúgykövet kapok, amikor valaki az egész (tök átlagos) terhességét kidokumentálja fészbúkra. A terhességi vércukormérésről pl. egy komplett fejezetet rittyentett ki a köznek. Jó, ez neki élmény, meg más kismamákkal meg lehet tárgyalni (vannak erre szakosodott fórumok), de egyébként kit érdekel? (Főleg, hogy idő előtti gyerek volt, a haverok nagy részénél csak jövő idő, pláne nem érdekel senkit.)
Szerintem van egy egészséges kíváncsiság/aggódás, meg ennek egy bosszantóbb verziója. Bár utóbbival sincs baj, ha nem traktálnak vele kívülálló embereket :)
Mivel egyébként nem vagyok képben a terhességi UH protokollt illetően, nem tudom eldönteni, hogy a posztban szereplő kismama túlaggódós volt, vagy csak az ilyenkor szokásos kukucskára ment-e.

VaTi 2011.05.01. 12:51:44

@adamantium: nem az van, hogy a kölöknek sem túl jó, ha szanaszét ultrahangozzák?

2011.05.01. 12:56:34

@thbogyó: Sajnos azt kell mondjam, ezt rosszul látod. (Elképzelhető, hogy a kezelőorvosod interpretálta kevésbé körültekintően az eredményeket, s innen a félreértés.)

A Down-kór egy kromoszóma-rendellenesség, és a három- vagy négymarkeres terhességi szűrővizsgálat - melynek része a terhességi AFP - ezt nem hivatott kimutatni. Nem is arra használják, hanem egy szűrővizsgálati modell első lépése.

A három/négymarkeres szűrővizsgálat lényege az, hogy a megadott eltérések (alacsony: AFP, nem-konjugált ösztriol, magas: hCG, inhibin-A) VALÓSZÍNŰSÍTENEK néhány fejlődési rendellenességet (Down-kór, spina bifida -> velőcső záródási rendellenesség), amely a 15-20. hét közben már észrevehető. Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy a valószínűsítő eltérések csupán elég kis százalékánál találnak valóban rendellenességet.

A szűrővizsgálat tehát nem a kismamák ijesztgetésére, hanem éppen a védelmükben van...!

wiener 2011.05.01. 12:58:22

ez valami rutin lehet az orvosoknál, mert velünk is hasonló történt, nem volt az orvosunk, egy másik csinált ultrahangot, ott azt mondták 1 perc után, hogy komoly szív és vese rendellenséget látnak, javasolják az azonnali abortuszt!!!! kedvesem zokogva hívott fel, azonnal kerestem egy megbízható klinikát (RMC), akik egy órán belül fogadták is, itt egy professzornő és 2 specialista végezte el a vizsgálatot, megállapították, hogy a baba egészséges, annyira hogy azóta már lassan 1 éves és semmi baja! komolyan elszomorodok, hogy más emberek esetleg elvetetik az egészséges magzatukat ilyen kókler orvosok miatt...

adamantium 2011.05.01. 12:58:51

@VaTi: erről nagy viták vannak, hogy káros-e vagy sem. bizonyíthatóan, kis mennyiségben biztos nem káros.
de így voltunk az MRi-vel is, amíg nem bírtak elég nagyot építeni addig azt hittük, hogy ártalmatlan, aztán elértük a 9 Teslát és kiderült, hogy mégse, így asszem a max megengedett szint élő emberen 9-10 Tesla. de van katonai 27 Teslas is, a múltkorában olvastam, bár azóta lehet ennél nagyobbat is építettek már

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 12:59:27

@Alonee: Nem olvastam sehol, következtettem. Csudálkoztam is volna, ha azt is leírja.
Egyébként pedig egyetlen szavát sem vontam kétségbe. Miért is tettem volna, hiszen leírta, tehát nyilván igaz. Attól pláne óvakodtam, hogy helyeseljem az orvos módszerét.
Kérdem én és joggal: Hol itt egy új történet?

2011.05.01. 13:05:47

@Leroi: Selbstverständlich... egyik hematológ mentorom feleakkora nagyításból kiszúrja a még gyakorlatilag láthatatlan Döhle-testet, ösztönből kirakja kenetre az automata abszolút nem furcsa értékeit, és hopp, ott az automatát becsapó eltérés, fáradt, de magabiztos hangon közli, hogy csak a szemének higgyen fiatalember, amíg még lát vele rendesen, mire megöregszik, már úgysem lesz fénymikroszkóp...

thbogyó 2011.05.01. 13:10:18

@ReignOfdark: Stimmel, ezzel ma már én is tisztában vagyok - 10 évvel ezelőtt még nem volt így. De azt kell mondanom, hogy sajnos tényleg ez volt akkor. Akárhány orvos megnézte az AFP eredményemet, mindegyik hozzátette, hogy valószínűleg Down-kóros lesz a baba. Kiidegeltek rendesen, s végig izgultam a szülésig, hogy mi is lesz. Az is igaz, hogy a 37.héttől meg mással stresszeltek, de ez külön történet. Lehet, hogy egyszer le is írom erre a blogra, de csak azért, hogy végig tudjuk elemezni Veletek, hogy mi miért történhetett. Mert a mai napig nem találok magyarázatot dolgokra, s szeretném jobban érteni.

2011.05.01. 13:34:32

@Bikli néni: Ne is mondd, a családban is van most egy éppen megint terhes nő, a gyereke a nagy szám, és senki sem érti meg, hogy inside joke a tizenötezer pózból befotózott járókás baba, különösebb izgalomba nem hoz. Hozzáteszem, karácsonykor az első kérdés a fél éve nem látott unokatestvérnek az volt, hogy "ugye nem vagy beteg?" tehát ez a kinyilatkoztató stílus jól jellemzi a morált.

A másik oldal egy tökvéletlen a kórházban megismert karakán anyuka, aki minden laborját küldi mailben és értelmesen kérdez, érzem, hogy segíthetek akár csak azzal, hogy kereken kifejtem neki, hogy mi mit jelent. 1 év alatt egyszer ajánlotta fel, hogy ha van kedvem, mutat képet a kölökről, szóval ez is más szint.

A szülés meg a legtöbbször már nem közösségi öröm, hanem gyakran a szülő nő birtoklási vágyának kiteljesedése, nem is kell csodálkozni a sok sérült családképen. Elég kevesen tisztelik a gyereküket mint önálló életet.

Bikli néni 2011.05.01. 13:34:37

@adamantium: 27 Tesla?! :O Azzal mit látnak? (nem mintha akkora ász lennék az ilyen kérdésekben, csak a pécsire mondtátok, hogy 2 teslás, és hogy az egyik legjobb az országban, ehhez viszonyítva a 27 rengetegnek tűnik. Tényleg, milyen károsodást okoznak ezek a nagy teljesítményű gépek?)

Bikli néni 2011.05.01. 13:36:15

A blogmotor is megüli a munka ünnepét...

adamantium 2011.05.01. 13:42:54

@Bikli néni: a pécsi asszem 3 teslas. 27 teslaval már a szürkeállomány kapilláris vérellátását is meg tudod vizsgálni, már ha nem szívja ki a vasat a véredből az a mágneses tér mint a X-Man -ben Magnito :D

Leroi 2011.05.01. 13:49:39

@adamantium:
A csaj a guajiro-törzs egyik jeles képviselője, ahogy látom, köszi a linket!
Azt írja, hogy a vizsgálóasztal 170 kg-ot bír meg, ő pedig 240 kg.
A betegségéről nem ír, az viszont, hogy "supraponderal", azaz túlsúlyos, nagyon erős eufemizmus...
Mondjuk a teherbeejtéséhez is külön
utászzászlóalj kellett munkagépestől, szerintem...

adamantium 2011.05.01. 13:49:48

@Bikli néni: hát a legnagyobb emberre engedélyezett MRI már metabolikus változásokat lát a mitochondriumokban:
www.wired.com/wiredscience/2009/09/bigmri/
45 tonna mágnes ereje pörög körülötted, elképesztő.
a 27 teslás ha jól emlékszem egy katonai gép, tisztán csak kísérletekre, de nem találom a cikket.
de 17 tesla elég a levitációhoz (legalábbis egy egérnek)
www.newscientist.com/article/dn17770-mighty-mouse-takes-off--thanks-to-magnets.html

Leroi 2011.05.01. 13:52:25

@ReignOfdark:
Großartig, mein Herr...a mentorod tényleg egy ász lehet!

adamantium 2011.05.01. 13:52:36

@Leroi: egy ilyen tömeget csak császározni lehet, ott pedig vannak mélységek.
megboldogult egyetemista korszakomban, egyszer önkéntes halálzászlóaljat gyűjtöttek sebészeten egy ilyen beteg hasi műtétjéhez, középtájon mondta a prof, hogy akkor most kössenek a bokájára egy kötelet mert mélyebbre kell preparáljon, nehogy beleesve a betegbe ne találjuk meg :D

Bikli néni 2011.05.01. 14:02:34

@adamantium: Dzsízasz...

@ReignOfdark: Hát nem vagyunk egyformák... Mindenesetre, én megmondtam az ismerőseimnek, hogy ha én is kipakolom majd a kölök minden sóhajtását (még az anyaméhből is) a FB-ra, lőjenek le nyugodtan :DD

Ja igen, a vérvételről szerettem volna valamit kérdezni. Elküldtek nemrég a jogsihoz, és még örültem is, mert meg akartam nézni, hogy a pajzsmirigyre mit ír ki. Nem kaptam meg az eredményt, a dokinak küldték meg valami belsőn, és csak egy villanásnyi ideig láttam a papírt, voltak rajta csillagok. De nem említette, és utána nem is tudtam beszélni vele, de érdekelne, mi állt a papíromon. Meg tudom ezt valahol nézni, hogy ne kelljen emiatt mind a saját, mind a doki idejét rabolnom?

Visegrádi 2011.05.01. 14:10:23

Jogsihoz pajzsmirigy?? THS? Vagy mit néznek?? Nekem jogsihoz csak a 6600 Ft-t kellett beküldenem az asszisztenssel az orvonak:D

vinyi 2011.05.01. 14:26:01

@El Visco Stello: elolvastam a cikket. Nem tudom te melyiket olvastad, de ennek az a lényege, hogy egy élő embriót halottnak nyilvánított egy orvos. Képességeid miatt vagy szándékosan félreértve a posztolót, majd ezek után "plázacicababázva" bunkózni nem éppen elegáns megoldás.

wowerman 2011.05.01. 14:26:35

nem azt kell kívánni hogy a beküldő ne találkozzon többet az orvossal, hanem hogy soha többé senki sem -_-

apolka 2011.05.01. 14:27:59

@adamantium: És 200 kilósan hogy esett teherbe? És egyáltalán hogy hordta ki?
Veszélyeztetettnek minősül ilyenkor már?

Azt én is bírom, mikor valaki a 8 hetes UH-képet teszi ki blogra, facebookra, akárhová. Régen babonából még nevet sem lehetett mondani, csak ha rendben megszületett (addig Leszenke volt maximum),nemhogy 8 hetesen mutogatni, mikor még bármi lehet sajnos.

Leroi 2011.05.01. 14:29:25

@adamantium:
Egy Ariadné-fonalat, mint Theseusnak. Olyan mélységekben még Minotaurusok is élnek, biztosan...:)

2011.05.01. 14:44:32

Ha háziorvosnál voltál, könnyen lehet, hogy neten küldték el neki az eredményt, ez esetben vagy tőle kéred el, ha valamiért akadékoskodik, akkor közvetlenül a vizsgálatot végző labortól. Ha ők is akadékoskodnak, írj priviben, de azt mindenképp kérdezd meg, hogy melyik laborba küldik a mintákat. :-)

Amúgy számomra érthetetlen, hogy miért nem adják ki egy értelmiségi, ép tudatú embernek a saját leletét. Feltételezhetően megértené, vagy legalábbis azt a 10 ft-ot megfizetné egy oldalért. Kérted egyébként? :-)

Bikli néni 2011.05.01. 14:45:00

@Rubicon: Igen, azt. Én is kigugliztam, mert a jogsitól tök függetlenül szerettem volna ilyen jellegű vizsgálatot, úgyhogy tökre megörültem neki :) Csak aztán el is szállt a lelkesedésem, amikor nem láttam belőle semmit :s
A kérdésem továbbra is áll: utána lehet nézni valahol? Köszönöm.

Bikli néni 2011.05.01. 14:49:32

@ReignOfdark: Levették a vért az itteni "láncuccában" :), és mondták, hogy eredmény köv. hétfőn X doktornőnél (aki a háziorvosom). Mondjuk ha azt mondták volna, hogy odamehetek érte személyesen, az se működött volna, tekintve, hogy csak a munkaidő kellős közepén adják ki... De fel se ajánlották, csak közölték, hogy hétfő háziorvos, slussz. Kérni idő meg lehetőség se lett volna, olyan futószalag volt, hogy eszembe se jutott (meg az se, hogy a HO olvasatlanul hajtja majd össze...)

2011.05.01. 14:57:44

@Bikli néni: Majd írj priviben akkor TAJ-t, láncucca címét meg ilyesmiket és hétfőn utánajárok. Most viszont szép hétvégét kívánok mindenkinek! :-)

apolka 2011.05.01. 15:01:31

@Bikli néni: Nálunk úgy megy, hogy a HO kapja meg számítógépen a labortól, és neked nem is adják ki, csak ha az orvos ráírja, hogy a beteg veheti át (nekem volt ebből bonyodalom, mert elfelejtette ráírni, nekem a labor a szomszédban van, egész nap érte lehet menni, de el kellett kutyagolni így a HO-hoz, kivárni a sort, stb. mert azt a leletet vinnem kellett tovább), akárhogy kértem, nekem nem adták ki.
De a HO oda kell, hogy adja szerintem, végülis a te leleteid, nem?
(mondjuk, ha gáz lenne, sztem mondaná. Legalábbis reméljük.

Reggie 2011.05.01. 15:33:50

@adamantium: Hol lehet errol valami cikket talalni? Marmint a magneses ter veszelyessegerol.

Bikli néni 2011.05.01. 15:51:38

@ReignOfdark: Köszi szépen, majd írok :)
@apolka: Mondjuk odaadnia nem kellett volna a HO-nak, minek, csak foglalja itthon a helyet. Jó az, ha ott van a papírjaim között, ha esetleg kellene később, nem keveredik el.
Viszont annak azért örültem volna, ha előtte megbeszéljük a rajta látható eredményeket, nem csak besüllyeszti a többi papír közé. Azt tudom, hogy voltak rajta csillagok, láttam, szóval beszélhettünk volna róla 1-2 percet. És ez kivételesen még csak nem is a "fizetem a tébét, ezért jár nekem" kategória :D

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 16:01:19

@vinyi: Bocs, valóban más-más posztot olvastunk. Én ezt, ami a topik tetején van. És ebből én(nyilván képességeim miatt) ezt olvastam ki. Tudod, ha velem rémhírt közölnek, törölte volna a memóriámból a 45 perc várakozást. 45 percet várni a pórnép között, ráadásul minden jöttment előbb bemehet, ráadásul a fizetett orvosa helyettese... hát tudod...

Egyébként elfogadom tőled, hogy az igazán elegáns megoldás az orvos falhoz állítása lett volna.

Lall 2011.05.01. 16:41:14

@El Visco Stello: Nem, a beteget kellett volna agyonlőni a babájával együtt, mert a megbeszélt időpontra odament, majd közölték vele, hogy a leendő gyermeke halott. Ritka sutyerák vagy azt ugye tudod?

hohahohahohaho 2011.05.01. 16:46:40

@Bikli néni: Néhány tudós dokit leszámítva az egész bagázsban mária volt a legértelmesebb. Meg persze el visco, aki hasonlít rá. Bár ahhoz képest, hogy jogász vagy, te sem írsz túl nagy butaságokat.

Bikli néni 2011.05.01. 17:27:32

@hohahohahohaho: Mária állandó tagja (volt?) ennek a blognak. Én elgondolkodtatónak találtam a hozzászólásait, mert bár a stílusával és a konstans posztoló-utálatával nem igazán tudtam azonosulni, elég sokszor írt le okos dolgokat. A legtöbben leragadtak annál, hogy elég surmó stílusban írt, ezért akarták minden posztban legalább hárman a fejét venni. Mondom, nekem se tetszett, de én igyekszem a lényegi mondanivalót is meglátni a kommentekben :)

Ha pedig én butaságokat írok, meg lehet mondani, elvégre ez egy fórum :) (amúgy itt mezei olvasóként, nem jogászként vagyok jelen) Azért ismertem olyat, akivel azóta nem lehet meglenni egy légtérben, hogy megkapta a diplomáját, mert akkora lett az arca - ráadásul tök alaptalanul.
Ezért mosolyodok el sokszor elismerően, amikor kedvenc dokijaim is be merik itt ismerni, hogy bizony, az ő kollégáik között is akadnak emberileg és szakmailag is selejtes példányok. Minden szakmában van ilyen. Jogászoknál, orvosoknál, bárhol.

czege 2011.05.01. 17:30:31

Engem a SOTE II-n a 18.heti UH-ról küldtek szívultrahangra, hogy a gyerek súlyos beteg. Jelzem, vetkőzéssel-öltözéssel-leletírással együtt nem volt több 5percnél a vizsgálat... Másnap szívUH, 15e forint, legalább 30 perc, csak a pici szívére - makkegészséges. Kontroll 4 hét múlva, ingyen, csak hogy végleg megnyugodjak.
Akkor döntöttem el, hogy soha többet nem megyek TB-finanszírozott terhesgondozásra - előtte se mentem, gondoltam, spórolok egy kört. Azt a másfél napot senkinek nem kívánom, amíg azt hittem, a gyerekem, akire másfél éve vártunk, beteg. Még annak az orvosnak se, aki ezt állította...

pocokpocok 2011.05.01. 18:38:22

anno nálam a doki a tarkóredőt nézte be, aztán a sote-n kijavították: azt az ideget nem kívánom senkinek-szegény posztoló-de az orvos is ember.
amúgy a babónak jó vaskos nyaka van:)

adamantium 2011.05.01. 19:18:00

@Reggie: web of science? nem annyira kutatott téma, mert nagy pénz van benne

adamantium 2011.05.01. 19:22:12

@czege: azért küldött egy komolyabb kivizsgálásra, hogy ezt kizárhassa, ezt nem gondoltad? felmerült benne a gyanú ezért kivizsgáltatta. inkább meg kellene köszönjed neki, mert azt is mondhatta volna, hogy "hmmm olyan Fallot tetralógia gyanús ez a gyerek, de leszarom nem fizettek semmit, én aztán nem küldöm tovább kivizsgálásra" gondolkozz már el önző módon mekkora hülyeségeket beszélsz, törődött veled valaki erre te meg mindennek elmondod. így legyen valaki gyanakvó

krtek77 2011.05.01. 19:57:31

@El Visco Stello:

1. nem reklamáltunk amiért várni kellett, megszoktuk. más kérdés hogy akkor minek van időpont megbeszélve. én történetesen a munkahelyemről kéredzkedtem el és jó lett volna visszaérni akkorra amikorra igértem.

2. a saját orvosunk küldött az UHra mert a 6. héten még ő is kicsinek látta, bár a szívverést sikerült észlelnie, és volt korábban egy missed ab. miatti műtétünk amikor szintén nem láttak életjelenséget ezért megszakították a terhességet a 8. héten, nem jókedvünkben voltunk ott. előző hétre nem is kaptunk időpontot.

3. az idegen doktor szakterülete az UH diagnosztika. oktat is. ezt a neten találtuk róla. nem fogom megnevezni.

4. lehet hogy a magánrendelésén ha fizetünk akkor nemtörődöm és hanyag hozzáállása miatt nem kellett volna két napig idegeskedni és búslakodni hogy már megint baj van, mert akkor talán a hasi UH műszerrel is megnézte volna hogy mi a helyzet, amit a magán UH vizsgálaton meg is tettek és egyből látták hogy minden rendben van szerencsére. a kedves doktor ugyanis valószínűleg a hüvelyi műszerrel eltolta az egész petezsákot ezért nem látott belőle semmit, mint itt elmagyarázták.
persze lehet hogy akkor 5 percet többet vettünk volna el a drága idejéből.
na ennyi, remélem most már minden rendben lesz. és nem kell féltened a gyereket, nem fogjuk pláza közelébe se vinni mi sem járunk oda.

a reménybeli apuka.

anyu 2011.05.01. 19:57:56

lehet öreg vagyok és hülye sőt elismerem nem tudom az előzményeket, de mi a pics@nak kell pár hetes terhességgel ennyit orvoshoz rohangálni ? Jólesik, hogy valaki gumikesztyüben matat benn?

Régen ha mindne rendben volt, a 12. hétig nem is nagyon foglalkoztak a terhességgel, na jó ha valaki veszélyes munkahelyen ( sugár, vegyszerek stb ) dolgozott, akkor jobban vigyázott, normális kismamam nem ivaott, nem dohányzott, de ez eléggé bolond dolog kisbabának tekinteni egy babszemnyi kezdeményt, akit a természet akár ki is szelektálhat ennyi idősen.

Megértem az orvoshoz rohangálást, ha valaki meddőségi problémával küzd, inszem vagy beültets volt, de az elég fura, hogy valaki ennyire orvosfüggő.

Desiderata 2011.05.01. 20:33:46

El Visco beszolonak igazat kell adnom,mikor felemliti,hogy a halalra remult kismama igencsak kidomboritja a varakozas tenyet.
Anno nekem is ugy volt,hogy nincs szivhangja a gyereknek. Halvanylila sejtesem sincs,hogy hany percet vartam elotte, az se remlik,hogy behivtak-e valakit elottem, azt se tudom,hogy jutottam haza. Kovetkezo hetre hivtak kontrollra,ahol megvolt a szivhang. Boldog lettem. Eszembe nem jutott verni magam a praxison,hogy hogy voltmint volt.

@czege: Hat nagyon erdemes volt veled torodnie az orvosodnak. Remeljuk tenyleg nem terheled tovabb az allamkasszat a tovabbi vemhessegeiddel.

czege 2011.05.01. 20:45:37

törődött velem az orvos???? 5 percben, öltözéssel, vetkőzéssel együtt???? Valóban, tovább küldött egy kivizsgálásra, ahol kiderült, hogy mindössze annyit kellett volna tennie - ha belefér a drága idejébe... -, hogy oldalra fordítva vizsgál meg, ugyanis az okozta a furcsa szívhangokat, hogy valamire ráfeküdt a gyerek...

vemhesség... hát, köszönöm.

Nem állítom, hogy az orvosok ganyék, sőt, maximális tiszteletem az övék, amikért ilyen körülmények és ilyen erkölcsi és különösen anyagi megbecsültség mellett is dolgoznak és itthon maradnak. Ezt mondom általánosságban. De aki halálra rémít, ok és magyarázat nélkül, azt nem fogom tudni tisztelni, sajnálom.

Desiderata 2011.05.01. 20:59:28

@czege: Nyilvan nehez felfogni a kulonbseget egy altalanos nogyogyasz es egy radiologus/kardiologus UH-os kepessegei kozott.
De talan az "aggodom,hogy mi van ennek a nonek a gyerekevel" tehat tovabbkuldom,azaz torodok vele)(
egyenletet sok erofeszitessel bar,de felfoghatnad.

El Visco Stello (törölt) 2011.05.01. 21:07:10

@krtek77: Kösz, hogy reagáltál! Több infót írtál, mint amennyi az egész posztban van.

czege 2011.05.01. 21:35:46

@Desiderata:
Nem a továbbküldés a lényeg, respektálom, tökjó... De megkímélt volna másfél nap felesleges aggodalomtól és rossz szájíztől, ha nem 3 percben intézi el ezt a fontos vizsgálatot, hanem tényleg törődik velem... Ennyi.
A gúnyos hangnemet nem tudom, mivel érdemeltem ki

adamantium 2011.05.01. 22:41:44

@czege: ne haragudj, de ha 3 órán át nézeget és utána küld el az mivel jobb. ha az első képen beugrik valami abnormális akkor még esetleg megnézem 1-2 szer más irányból, de nem órákon keresztül. és mivel tett volna jobbat a te másfél napnyi aggodalmadnak ha 3 óra vizsgálódás után mondja azt ki, hogy szerinte van ott valami és meg kellene nézetni mással is? én komolyan nem értelek. a fő dráma ahogy nézem az nálad, hogy nem vizsgált elég hosszasan, mert az aggodalom nyilván ott lett volna ha hosszú a vizsgálat akkor is

czege 2011.05.01. 23:17:06

@adamantium:
Félreértesz: nem volt probléma a gyerekkel. Ami azonnal kiderült volna, ha nem 2 percben intézi a vizsgálatot, hanem mondjuk szán rá ötöt és esetleg megfordít... Persze, lehet, hogy túllihegem, de valahogy nem így képzeltem el akkor egy genetikai UH vizsgálatot - és nem is ehhez voltam szokva.

adamantium 2011.05.01. 23:31:52

@czege: nem érted a lényeget. ha egy képen gyanút fogsz, akkor azt a gyanút nem mossa le 100 jó kép se. úgy érezte, hogy talált valamit, ez beleégett az agyába, ez nem olyan, hogy csak egy lábat látok, majd megtalálom a másikat is, huh de jó. és ha mégis lett volna valami, de elbagatelizálja akkor utána pereskedtél volna. arra nem gondoltál, hogy az a gép esetleg nem volt elég jó felbontású annak a problémának a kizárására? inkább örülj, hogy nem találtak semmit

Desiderata 2011.05.02. 08:00:20

@czege: Nem erted. Az az orvos hiaba szant volna ra 5 percet,vagy 30-at,mivel o gyanut fogott, egy specialistahoz kuldott teged. Nezhette volna akarmeddig a kepet.
Ha jon egy magas J pontos leszallo ST elevacios mellkasi panaszos betegem, en is rarobbantom a kardiologust,mert az a gyanum,hogy az Brugada szindroma,de nem vagyok kardiologus,hogy biztonsaggal ki tudjam mondani es a beteget kezelni tudjam. Erted? Az az orvos,akit szidsz, korultekintoen jart el es inkabb halasnak kellene lenned.

czege 2011.05.02. 09:26:48

Nem győztetek meg, de lehet, hogy igazatok van... Nem mocskolom az orvost,eddig sem tettem, de tény, hogy bennem rossz érzés maradt a kapkodós "vizsgálat", majd magyarázat nélküli továbbküldés miatt... Elfogadom, hogy valószínűleg nem volt specialista és körültekintően járt el, de ezt tehette volna úgy is, hogy az ember nem kap sírógörcsöt és nem aggódja halálra magát másfél napon át.

NoOne 2011.05.03. 00:38:03

@Bikli néni: mér'nem kéred el a HO-tól? Felhívod, megadod az e-mail címet, ha jól tévedek simán el tudja küldeni.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása