Órákig nem vitték el a halottat

2011.04.29. 06:00

Kedves Praxis!


Rendszeresen olvasom a blogot, eddig csak hüledeztem a beküldött történeteken, de most sajnos én is kénytelen vagyok gazdagítani egy szörnyű élményleírással az oldalt. Április 11-én este kórházba került a nagymamám. Szegénynek eddig is elég nehéz volt az élete, számos betegséggel kellett felvennie a harcot élete 78 éve alatt, a tüdejének egy részét eltávolították daganat miatt, cukorbeteg és bár csak hab lenne a tortán, de allergiás is szegény a tejcukorra és liszt érzékeny is. Sajnos a tüdeje miatt rendszeresen kórházba kell feküdnie, amikor az állapota nagyon leromlik, többnyire az intenzív osztályra kerül.

 


Ott általában megpróbálják valamilyen szinten talpra állítani, de rengeteg időt tölt kórházban szegény, nagyon hamar vissza szokott kerülni. Mi általában elégedettek vagyunk az ellátással, a kórházi körülményekkel, az orvosokkal, ápolókkal és nővérekkel is, kedvesek és nagyon lelkesek szoktak lenni. Sajnos az utolsó ilyen alkalom, ami április első hetében volt nem ezt a képet mutatta.


Nagymamám nagyon rosszul lett, minket hívott telefonon, de beszélni már alig tudott, mi a mentőket hívtuk. A Jahn Ferenc kórházba szállították és lélegeztető gépre került. Mi persze siettünk be hozz, vittünk neki mindent, ami kellhet, és nyugtatgattuk, hogy nem lesz baj. azok a körülmények, amelyek a kórházban fogadtak bennünket, egész egyszerűen elkeserítőek, félelmesek és siralmasak voltak. Zsúfolt és koszos kórtermek, embertelen mellékhelyiség, nem részletezem. Sajnos, ami ennél is kellemetlenebb volt, az a nővérek viselkedése. Megkértük őket, hogy ha ehet, figyeljenek oda a nagyira, mi majdnem minden nap megyünk hozzá, de azért mégis.


Az allergiáiról is beszámoltunk az orvosoknak és nővéreknek, ennek ellenére az első olyan napon, amikor már nem iv táplálták sikeresen megetettek vele egy adag krumplit, amely tejjel készült, amitől kiütéseket kapott és hasmenést. Ami még ennél is rosszabb és megrázóbb volt, az az a nemtörődömség, amelyre szavakat is alig találok.


Mi is bent voltunk, amikor a nagyi elmesélte, hogy az egyik vele hasonló korú asszony az éjszaka hiába kiabált segítségért, nem foglalkozott vele senki, szegény valamikor a hajnal órákban meg is halt. Amikor mi bent voltunk, még mindig ott feküdt az ágyban a holttest, pedig dél körül járhatott, ráadásul el sem volt takarva. Körülbelül fél egy tájékán vihették el, addig "közszemlére volt téve". Nem tudom, mi ilyenkor a menetrend, de abban biztos vagyok, hogy ez ebben a formában nem tesz jót a többi betegnek, aki a kórteremben fekszik. Én magam most láttam életemben először halottat, de nem vágytam erre az élményre, azt elmondhatom. Amikor az egyik beteg hozzátartozója szóvá tette a dolgot még ő lett az ügyeletes bunkó, amiért ki merte nyitni a száját, kioktató stílusban meg lett neki mondva, hogy majd elviszik, ha itt lesz az ideje, nem kell ezen fennakadni. Nem kívánom senkinek, hogy egyszer majd ő is átélje ezeket a dolgokat, de akkor biztosan másképp állnának hozzá és a betegekhez, illetve a hozzátartozóikhoz.

 

Az orvosokat viszont egyetlen rossz szó sem érheti, velünk is nagyon türelmesek, kedvesek voltak, a nagyi pedig szerencsére most éppen itthon van, reméljük még jó ideig nem kell újra kórházba feküdnie.
 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egoplazma 2011.04.29. 07:56:27

Valóban eltávolodtunk a haláltól. Félelmet, viszolygást, talán undort is kelt egy halott ember látványa, mert a legtöbb ember nincs hozzászokva. A halál színtere a kórház lett, az elhunytat legközelebb a koporsóban, szépen felkészítve látta a hozzátartozó, ha ugyan kíváncsi volt rá. Ez szöges ellentéte a hagyományoknak, de azok ugye elvesztek mára. A mostani korszakot Philippe Aries "tiltott halál" néven nevezi, aminél szerintem nincs találóbb. Szóval megértem a posztolót, nem torz lelkű, csak nagyon "mai".:)

El Visco Stello (törölt) 2011.04.29. 07:58:16

@Máгia: Mágia, Mágia!
Erősödik a meggyőződésem, hogy cicomázhatjuk a tarackot, sose lesz belőle karácsonyfa.

Mágia 2011.04.29. 07:59:07

@Dr.laikus PhD:

"Pontosan azért, hogy a sokszor ijesztő azonnali teendőket a mellette fekvő ne lássa, ne érzékelje. "

Miért ne?

Nehogy belegondoljon, hogy mindez vele is megtörténhet?

Nem éppen ellenkezőleg, bele kellene, hogy gondoljon?

Lehet, hogy jobb emberré válna, ha belegondolna.

Mágia 2011.04.29. 08:00:02

@El Visco Stello:

Hülyeséget beszélsz, majd személyeskedni kezdesz.

Abszolút jellemző rád.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.29. 08:05:09

@Máгia: Már megbocsáss, de nem az én ideológiám ecsetelése volt a személyeskedés?
Engem egyébként nem érdekel, tőlem tarthatsz babazsúrt a gyermekeidnek a proszektúrán, ha nektek ez örömöt okoz.

Dr.laikus PhD 2011.04.29. 08:05:55

@Egoplazma:

Egy fenét!

Mindenkinek lesz egyszer elvesztett szerette.
A fájdalom, a veszteség, amit felidéz és nem az undort.

Dr.laikus PhD 2011.04.29. 08:12:19

@Máгia:

Az "egyed" önállóvá válása, majd tehetetlensége, a másik "egyed" akit eljuttatott az önálló "egyedfejlődésig" közben érző, gondolkodó emberré vált, aki elsősorban nem egy biológiai sejthalmaz.

Lehet annak is tekinteni, de aki így gondolkodik azok a borderlinek, vagy a pszichopaták.
Az előző még próbál (akit lehet) manipulálni, az utóbbi másik csak rombol. Lehet mindkettő (sőt a legtöbbször az is) nagyon magas intellektusú sejthalmaz.

Dr.laikus PhD 2011.04.29. 08:13:54

@Máгia:

Nem akkor van ott az ideje, hogy bele gondoljon.

Mágia 2011.04.29. 08:14:12

@Dr.laikus PhD:

Soha nem fogod megtudni, mi jár az emberek fejében a saját hozzátartozójuk holtteste láttán.

Soha.

Csak azokat a gondosan ellenőrzött reakciókat látod, amiket a közmegegyezés szerint és a normák szerint láttatniuk kell egy halálesettel kapcsolatban.

És onann lehet következtetni rá, hogy mit gondolnak valójában, hogy milyen reakciókat engednek meg maguknak idegen emberi holttestekkel kapcsolatban.

Mágia 2011.04.29. 08:15:31

@Dr.laikus PhD:

Nem ideje, hanem lehetősége van rá belegondolni ott és akkor.

Máskor még annyira se fog belegondolni.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.29. 08:17:20

@Dr.laikus PhD: "Lehet mindkettő (sőt a legtöbbször az is) nagyon magas intellektusú sejthalmaz"

...lehet, de itt erről szó sincs.

Egyébként pedig vissza lehet terelni a témát racionális síkra: BE KELL TARTANI A SZABÁLYOKAT! ...és itt ez nem történt meg.

Mágia 2011.04.29. 08:18:13

@Dr.laikus PhD:

És mivel magyarázod azt, hogy számára idegen ember holtteste nem sajnálatot ébreszt benne, hanem undort?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.29. 08:19:44

@Máгia: Hol olvastál undort?????mutasd már meg nekem!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.29. 08:21:40

@batgirl: Azt hiszem tudom is a választ. Te semmi mást nem tudsz érezni mással szemben, mint lenézést, és undort. És neked ezek közül kellett választanod, mert ezeket az érzéseket ismered csak. Sajnállak.

Dr.laikus PhD 2011.04.29. 08:21:50

@Máгia:

Ez a temetéseken van így.
Igen. Ott van egy közmegegyezés, hogy mit kell csinálni.

Amikor az elvesztés lehetőségével találkozik a hozzátartozó ott nincs közmegegyezés, ott aha érzés van ami fejbe kólint és felülír minden "viselkedési normát".

Később kezd csak uralkodni magán, de nagyon megviseli, sőt kibillenti a valóság (függetlenül, hogy másról van szó).

Szembe nézni a veszteséggel a temetésen kell. Emlékezni a toron.

Na ezek a rítusok a családi kultúra részei. Az én egyik rokonom, hangosan jajongva, siratva a sírba akart ugrani.
Az ő falujában ez volt a szokás. A toron már nevetett mindenki, a szép és humoros énjére emlékeztek.
A mi családunk csendesen, visszafogottan (megjegyzem itt a feldolgozás sokkal tovább tart) gyászol.

Dr.laikus PhD 2011.04.29. 08:23:17

@Máгia:

Undornak csak Te gondolod.
Idegenkedés, elutasítás, védekezés.

Mágia 2011.04.29. 08:23:42

@batgirl:

"Körülbelül fél egy tájékán vihették el, addig "közszemlére volt téve". Nem tudom, mi ilyenkor a menetrend, de abban biztos vagyok, hogy ez ebben a formában nem tesz jót a többi betegnek, aki a kórteremben fekszik"

Ha nem undorodott volna, hanem sajnálta volna a nagymama elhunyt szobatársát, akkor nem zavarta volna olyan elemi erővel a letakart test látványa, hogy patáliát csapjon miatta és beküldje ide posztnak.

Mágia 2011.04.29. 08:26:24

@batgirl:

Mindig az igazság fáj a legjobban. Megértem a hozzászólásommal kapcsolatos reakciódat.

Ha már az én véleményemet nem tudod elfogadni, legalább abba gondolj bele, hogy Rábai doktor miért írta ma azt, amit írt.

Róla igazán nem mondhatod, hogy mindenkiben csak a rosszat látja.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.29. 08:29:55

Ha a nagyinál rezeg a léc, bizony aggódni kezdek olyankor, amikor mellette már leverte valaki és azt fél napig kell nézni.

Mágia 2011.04.29. 08:35:07

@El Visco Stello:

Szerinted azt, hogy valaki meghalt, jópofa dolog úgy leírni, hogy "leverte a lécet"?

Vagy inkább beteges hárítás?

Hogy éreznéd magad, ha valaki a te nagyid haláláról írná azt, hogy "leverte a lécet"?

El Visco Stello (törölt) 2011.04.29. 08:39:27

@Máгia: Nocsak, nocsak? Mégis létezik kegyelet? Mégsem olyan hétköznapi dologról beszélünk, amiről hétköznapi módon lehet beszélni? Ezt bizony megkajáltad:)))

Hatodéves 2011.04.29. 08:40:31

@miklos.rabai:
Ok, de ilyen orvosi szó akkor sincsen. És a "nem egészséges" sem megoldás, ez így önkényes, indokolatlan stigmatizáció. Ha van elképzelésed arról, hogy milyen pszichés problémája van, akkor azt írd, illetve azt, hogy ez a probléma miben akadályozza az ő tisztánlátását, mi az, amit másképp él meg, és ezért fenntartással olvassuk.

Tower13 2011.04.29. 08:42:05

És a krumplievéssel mi van?
Tejcukor érzékenység = a laktóz enzimes bontása nem valósul meg megfelelően, / vagy talán sehogy. Valami hidrogén légkiáramlást figyelnek meg a tüdőből a vizsgálatnál..
Lisztérzékenység = Autoimmun betegség A gliadin okozza, meg a glutén egyik alkotója. (sikér) A betegek tulnyomóan (70% körül) a női populációból kerülnek ki. Olyan immunreakció alakul ki a szervezetben a gliadin bevitelére melytől a vékonybél felületnövelő bélbolyhai részben elpusztulnak.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.29. 08:44:49

@Máгia: Félre értettél, a te igazságod nem egyenlő az én igazságommal. Szerencsére.

EmpatiaTolerancia 2011.04.29. 08:45:18

@miklos.rabai:

Tejcukor-érzékenységet a tejcukrot lebontó enzim (laktáz) hiánya, vagy csökkent működése okoz.
Lisztérzékenységet a lisztben található fehérjékkel szembeni túlérzékenység okoz.

Nem egyértelmű, hogy a postot kiváltó elhunyt paravánnal nem volt elválasztva, vagy le sem volt takarva. De bármelyik is, mindkettőt nagy hibának tartom - a halottal szembeni tisztelet megadása csorbult. Nem hinném, hogy ha rólad, vagy családtagodról lenne szó, akkor is azt mondanád, hogy nincs benne semmi kivetni való.

Közben találtam hivatalos protokollt, ami mind a paravánt, mind a takarást egyidejűleg előírja sok minden más mellett. Pl., hogy a holttest 2 órán át marad az ágyban. Persze lehet mondani, hogy ez a minimum, és nem maximum időtartam, de mindenkinek érdeke hogy a terminus leteltével azonnal megtörténjen.

Hatodéves 2011.04.29. 08:45:30

@Máгia:
Az, hogy a generációnk eltávolodott a haláltól, és már nem tud vele mit kezdeni, tény és sajnálatos dolog.

Ez a világ most ilyen irányban halad, ezen lehet társadalmi szinten változtatni, vagy mindenki dolgozhat a maga kis életében ezért.

A mai világ emberének nyomasztó dolog egy intenzív osztályon ülni a beteg szerette mellett, miközben a szomszéd ágyon egy halott fekszik. Ez tény. És nem értem: ha egy jelenséggel nem értünk egyet, akkor az mindenre válasz? Akkor már nincs is jogunk félni a halottaktól. Nem, nem kellene. Igen, az élet része. Ettől még senki nem szeret halottak közelében lenni. Mellesleg az elhunyt intimitását is sérti, ha akárki a megmerevedett vonásaiba bámulhat.

Nem lehet, hogy csak simán másképpen gondolkozunk? Az egyik embert ez zavarja, a másikat az. Mindenki másmilyen. A társadalmi irányok befolyásolnak minket, de közben egyének is vagyunk.

Valaki szeret boncmesterként dolgozni, én meg utálom a boncolásokat. Na és?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.29. 08:53:15

@Hatodéves: Na és , na és..te is torz lelkületű vagy, mert a test boncolása viszi előre az emberiséget, aki ezt nem érti, annak annyi.
(Csak poénkodom, ne vedd komolyan:)))

Mágia 2011.04.29. 09:02:01

@El Visco Stello:

Tévedsz kedves.

Amit te kegyelet alatt értesz, az egy képmutatás.

Amit meg én értek kegyelet alatt, a biológiai vonatkozásai miatt az neked nem jó, mert nincs rajta cukormáz.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.29. 09:03:11

@Hatodéves: Normális ember nem gondolkozhat másképpen, csak mint a fekete angyal.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.29. 09:03:34

Most tényleg magyarázkodnom kell bárkinek is?... Egy percig sem érzem szükségességét...
www.youtube.com/watch?v=UTeXkHfWYVo&feature=related

Hatodéves 2011.04.29. 09:05:08

@batgirl:
:D

Értem ezt az érvelést, csak éppen ez az út nem vezet sehová. Emberek vagyunk és emberként működünk, nem bújhatunk ki az emberi mivoltunkból.

Lehet a végsőkig feszíteni a racionalitás húrjait. Csak ami, a végén megmarad, az élhetetlen, annak semmi köze hozzánk.

Igen, a szülés azt jelenti, hogy többet nem szorul az anyaméhre az ember, és igen, a halál azt, hogy a test felbomlik. De a mi kis nyamvadt emberi valóságunk akkor is az, hogy a születés öröm, az élet megújulása, a család új tagjának érkezése, a pár kapcsolatának legnagyobb beteljesülése, egy cuki baba, aki már egy órás korában is néz és bújik.

A halál meg azt jelenti, hogy valaki, akit szeretünk, nem lehet többet megölelni, mert a föld alá teszik. Hogy többet nem vár minket mosolyogva almáspitével, és nem veszekszik velünk stb.

A ravatalt ne keverjük ide. A régi szertartások pont, hogy nem biológiai valóságában szemlélték a halált, hanem spirituálisan segítették az ittmaradókat. A ravatalon szép ruhában, virágok között feküdt és búcsúzkodni lehetett róla, a temetésen ének és imádkozás zajlott, a halotti toron együtt megünnepelték, hogy ismerhették ezt az embert.

Ennek semmi köze egy kórházi ágyon kiterített halotthoz, akiből esetleg még branül, katéterek állnak ki. Az maga a brutális, embertelen, lélektelen halál. És pont nem ez segíti a legtöbbünknek a megélést és elfogadást.

Kösz, hogy meghallgattatok, most mennem kell melózni.

Mágia 2011.04.29. 09:08:02

@Hatodéves:

"Mellesleg az elhunyt intimitását is sérti, ha akárki a megmerevedett vonásaiba bámulhat."

Le volt takarva.

Ezzel az erővel azt is feszegethetnénk, hogy a többnyire képmutató temetési szertartás, aminek központi eleme a többnapos hullának a ravatalon történő "közszemlére tevése", az mennyire sérti az elhunyt intimitását.

Arról meg inkább ne is beszéljünk, hogy azok a kedves rokonok, akik eljátsszák a szerepüket a ravatalnál, meghoznák-e az áldozatot, hogy az otthonában ravatalozzák fel az elhunytat és virrasszanak mellette egy egész éjszakán át.

Megsúgom neked: nem hoznák meg az áldozatot.

Tiszta szerencse nekik, hogy az otthoni ravatalozás és a virrasztás technikai szempontból többnyire nem kivitelezhető.

Hatodéves 2011.04.29. 09:22:15

@Máгia:
Én nem várnám el senkitől, hogy otthon felravatalozzon. Még azt, sem, hogy eljöjjön a temetésemre. Amennyi gondolatot, időt rám tud szánni, annyit.

Bakker. Ma nem fogok itt vitázni egész nap. :)

szabidoki 2011.04.29. 09:29:46

@Hatodéves: hívhatod patológiás személyiségnek, vagy szociofóbiának, ha mindenképp orvosibb hangzású címkét akarsz ragasztani.

Hatodéves 2011.04.29. 09:37:03

@szabidoki:
Nem az a lényeg, hogy orvosibb hangzású legyen, hanem hogy pontosítsuk, hogy milyen baja van és ez a poszt megítélését mennyiben befolyásolja. Lehet olyan, hogy valaki egy betegség miatt felnagyít/eltorzít/érzékenyebben él meg dolgokat. Ennek az ismerete segíti a poszt értelmezését.

A "torz" és a "nem normális" az csak egy szubjektív vádaskodás.

A "patológiás" szó pedig nem visz közelebb, mint a "nemnormális". A szociofóbia meg valami egészen mást jelent.

jágör68 2011.04.29. 10:03:08

A kórházban bizony betegek vannak- nem ritkán halálos betegek is- és meg is halnak.
Erre mondta nagy orvosi gyakorlati tapasztalatokkal bíró Hordágyágnes, hogy "Halálgyárak".
Kicsit most is erre hajaz.
Megint csak a SAJÁT tapasztalataimat tudom mondani:
mindig a lehető leghamarabb igyekszünk megszabadulni a halottaktól, a paraván meg minimum, ha épp aludni akarjuk hagyni a magát szétdolgozott ügyeletes orvost pár órácskát.

serfecs (törölt) 2011.04.29. 12:48:16

@miklos.rabai: először a válaszok:
1. nem igazi allergia, hanem intolerancia. A feldolgozatlan (savanyítatlan) tejben lévő tejcukrot nem tudja lebontani a vékonybélben található laktáz enzim.
2. autoimmun betegség, melyben a glutén elfogyasztásakor sérül a vékonybél bolyha.

serfecs (törölt) 2011.04.29. 12:49:18

@miklos.rabai: én is tartok a halottaktól és én is felnőttként láttam először halottat.

serfecs (törölt) 2011.04.29. 12:52:25

@Máгia: intenzív osztályon minden ágy külön eltakarható, éppen a gyakran sürgős és nem túl guszta beavatkozások miatt.

serfecs (törölt) 2011.04.29. 12:58:26

@Máгia: örülj neki, hogy sosem voltál még annyira kiszolgáltatva, hogy emiatt szégyellted magad. Ez éppen az ember - adott esetben az elhunyt - méltóságáról szól. Hogy ne lássa 8-10 másik beteg, ahogy valakit újraélesztenek vagy éppen csak kötést cserélnek rajta. Nem a 8-10 másik védelmében, hanem azéban, akin éppen végzik a beavatkozást.

gaborka78 2011.04.29. 12:58:43

@Máгia: Már bocs, de te honnan tudod ennyire biztosan, hogy le volt takarva?

serfecs (törölt) 2011.04.29. 13:14:54

@Máгia: "Én magam most láttam életemben először halottat"
Ebből egyértelmű, hogy NEM VOLT LETAKARVA, sem eltakarva.

formed 2011.04.29. 13:21:09

Én pár száz boncolást elvégeztem már sk., mégis tud zavarni néhány dolog, pl. amikor kórházi munkám során egyszer a kórteremben halálmegállapításhoz hívtak, és azt láttam, hogy a huszonéves ostoba nővér viháncolva paskolja a halott öregasszony vállát, mondván "tessék szépen válaszolni, meg tetszett-e halni, vagy csak szimulál?". Ezt persze a többi beteg mind végignézte. Amikor számon kértem a viselkedését, még flegmán vissza is szólt, majd a főnővér is csak annyit tudott hozzátenni a dologhoz, hogy szegények nagy stresszben vannak és így vezetik le. Én meg mondtam nekik, hogy a nagy stresszben azért jusson eszükbe ilyenkor a saját hozzátartozójuk...

Irkutszk 2011.04.29. 13:23:26

@miklos.rabai: A tejcukor érzékenységhez szólnék hozzá, mert szerintem ebben a kérdésben néhányan tévedésben vannak. A tejcukor érzékenység egy enzim hiánya, amely enzim a tejcukrot bontja le. Azonban ha kiirtjuk a laktobacikat a bélrendszerünkből, akkor hasonló tüneteket produkálhatunk tej- vagy tejtermék fogyasztásakor, azonban ez nem tejcukor érzékenység, hanem Lactobacillus hiány, ergó kezelhető (bélflóra regenerációval), ergó nem betegség.

Leroi 2011.04.29. 13:30:01

A protokoll szerint 2 (kettő) óra múlva kötelesek az osztályok elszállíttatni a halottat a kórbonctani részlegre.

A képen pedig az a rózsaszín bőrű telt vénájú nő NEM halott.
Kérnénk az ilyen dolgokkal nem viccelni, ha lehet.

Leroi 2011.04.29. 13:31:00

@formed:
Na az a nővérke bugyogón lett volna rúgva általam, az biztos...:(((

SusanneF 2011.04.29. 14:37:10

@jágör68: Ritkán tudok azonosulni azzal,amit,és ahogy leírsz-
most IGEN!

SusanneF 2011.04.29. 14:38:33

@miklos.rabai:
Ma tényleg másképp reagálsz a posztra,mint egyébként....
Csak nem egy pók csípett meg valahol?

SusanneF 2011.04.29. 14:40:38

@formed: Az ilyen nővéreknek semmi keresni valójuk betegágy mellett-
még elhunyt mellett sem!!!!!
Tünés kapálni,nővérke,és örülj minden munkának,ahol ilyen személyt alkalmaznak...

SusanneF 2011.04.29. 14:42:11

Szíveísen olvasnék olyan posztot,ami jót ír a Jahn Ferencről....
Első kórházam volt,és azért nem olyan rossz ám,mint a híre,és remek orvosok dolgoznak ott....!

mérien 2011.04.29. 15:41:54

Amikor az anyukám engem szült sok-sok évvel ezelőtt, előtte való napokban bekerült a kórházba, s történt egyszer, hogy gondtalanul ment ki a wc-be, ahol a csapban egy halott újszülött volt. Több kismama is szembesült a látvánnyal, tehát nem 2 percre hagyták az ominózus helyen. Ezek a dolgok bizony nyomot hagynak még az egészséges lelkületű emberekben is, nem kell hozzá sérült személyiség.

2011.04.29. 15:43:32

@Máгia: off: Az indoklásaid, reakcióid nagyon racionálisak,igazak,ahogy mondani szokták, két lábbal állsz a földön. De...Az emberek többsége nem tökéletes, sajnos én sem. :-(. Tele vagyunk hibákkal, gyakran érzelmeken alapuló döntéseket hozunk, sokszor rosszakat, de ettől nem vagyunk rossz emberek. És egyformák sem. Sokszor olyan embereket is szeretünk, akiknek más a véleményük adott dolgokban. Az embert is lehet szeretni, nem csak a véleményét. Ha valaki nem ért veled egyet, attól még akár igaza is lehet, lehet okos, szeretetreméltó, jó humorú. Én sokszor nem értek egyet veled, de ettől még mint embert értékesnek tartalak. Próbáld meg te is ezt a kétféle értékelést. Rengeteg jót tud eredményezni.

Irkutszk 2011.04.29. 15:48:19

@mérien: És ki szólt a nővérkének? Mert nem hiszem, hogy a nővérke tette oda azt a babát :(

mérien 2011.04.29. 15:55:44

Nem tudom, majd megkérdezem. Akárki tette oda, (az érzés szempontjából mindegy!) felejthetetlen élmény (volt) lehetett. Én nem a felelősségre akartam kitérni, hanem arra, hogy van, aki itt kommentben igen könnyedén hirdeti ezt a viseljük el a halott látványát könnyedén elvet. Nem megy, egy kiszolgáltatott beteg, vagy épp más érzelmi hangulatban lévő (szülés előtt) nem tudja úgy kezelni ezt, mint egy egészségügyben dolgozó, minden nap ebben élő ember.

Hatodéves 2011.04.29. 15:58:34

@mérien:
Ha egy halott babát találnék valahol magára hagyva, kikészülnék. Valószínűleg nem látszana rajtam semmi, de egy pár hétig biztosan nem lenne kedvem semmihez...

pöndörödő macskafülszőr 2011.04.29. 16:00:26

Aki szerint a posztban leírt dolgok (halott el nem takarása, allergia elfelejtése, kosz, bunkó nővérek) normálisak, az menjen sürgősen pszichiáterhez, mert nagyon beteg a lelke...

A posztoló nagyijának meg hosszú, boldog életet kívánok!

Mágia 2011.04.29. 16:12:12

@Hatodéves:

Az elmúlt egy héten folyamatosan olyan hozzászólásokat írsz, amik nem a szakemberre, hanem a laikusokra jellemzők.

Bepánikoltál amiatt, hogy orvos leszel és ezután papíron is azt várják tőled, hogy gyógyíts?

Kár lenne. Okos, intelligens, jó embernek gondollak.

mérien 2011.04.29. 16:14:15

@Hatodéves: Mikor anyu mesélte, nekem is azonnal az vetődött fel, hogy még csak hallgatni is szörnyű egy ilyen több évtizedes történetet, hát még milyen lehetett ezt a szülés előtt álló nők számára elviselni, átlépni rajta. Borzalmas lehetett.:(

Mágia 2011.04.29. 16:14:32

@pöndörödő macskafülszőr:

Tévedsz.

Nem beteg a lelkem.

Csak mentes a megjátszott érzelmektől és a maníroktól.

Hatodéves 2011.04.29. 16:58:21

@Máгia:
? Mire gondolsz? Azért mert valaki orvos, még gondolkozhat ember módjára is. Lehet szubjektív véleményem, gondolkozhatok egyedi emberként.

Ráadásul valamilyen szinten meg kell érteni a betegeket, hogy együtt lehessen dolgozni velük. Nem csak tudományos fogalmak, és kategóriák szintjén.

Szerinted ez ellentmond a jóságnak és az intelligenciának?

Amúgy Turchi-hoz hasonlóan én is örülök, hogy itt vagy, kell ide ilyen ember is. Minden nézőpont, minden vélemény csak hasznára van az egész képnek.

Csak az zavar, hogy azt hiszed, hogy csak a Te nézőpontod, világképed, és gondolkozásmódod helyes. Oké, Te bizonyos érzéseket manírnak tartasz, ezért nem használod őket. Ez rendben. De mi van, ha másnak nem manír ugyanaz az érzés? És mi van, ha valaki egy manírhoz ragaszkodik? Mindenki a saját értékei, fogalmai, lehetőségei, tapasztalatai alapján éli az életét. Unalmas lenne, ha egyféleképpen működnénk, éreznénk, viselkednénk.

Hatodéves 2011.04.29. 17:03:48

Te azt tartod szakmainak, aki szerint a biopszichoszociális modell hülyeség... És aki szerint a "torz/patológiás személyiség pontos, orvosi fogalom" (RM szakmaiságát általában nem vonom kétségbe, nagy tudása van, és a viselkedése is tiszteletet érdemel. A mai egy egyedi eset volt.)

Ezek a fenti állítások sokkal tudománytalabbak, mint az a tény, hogy az emberek nem szeretnek egy halott melletti ágyon feküdni, és ha már ilyen hülyék, mért ne akkor traumatizáljuk és változtassuk meg őket, amikor épp súlyos betegek és egy nagyobb érzelmi megterhelés, a rossz bánásmód az életükbe kerülhet....

De Neked is azt mondom, amit valamelyik nap: nem zavar, ha akármilyennek gondolsz, ahogy bárki más véleménye sem. "Hatodéves" egy virtuális lény, éppúgy mint mindenki más itt. Csak értelmetlen vitákba ne menjünk bele, amik Hatodéves tulajdonságairól, személyéről illetve kardozásról; nem pedig a posztoló által felvetett témáról szólnak.

Mágia 2011.04.29. 17:07:36

@Hatodéves:

Arra gondolok, hogy oxymoron például besokallt tőled és azóta nem jön.

Pedig nagyon jó meglátásai voltak. Azt meg külön szerettem, ahogy egyenesen neki szegezte az embernek a kérdéseit (nekem is) és gndolkodni kellett rajta, nem csak zsigerből írni valamit.

Veled balhézott össze, azóta nem jön.

Bikli néni 2011.04.29. 17:07:50

@miklos.rabai: Miki... ez most nem volt komoly, ugye?! Tudod, hogy nagyon csíplek, iszom minden szavadat, de ezzel a véleményeddel most nem értek egyet.
Az neked honnan jött, hogy a posztoló "undorodik" a halottól? Egyszerűen nem kellemes látvány (azért ebben, gondolom, mindenki egyet ért). Nem azért, mert a halott "csúnya", hanem az embert a saját elmúlására is emlékezteti. Egy olyan helyen, ahol ilyen súlyos betegek (mint a posztoló nagymamája) fekszenek, pláne nem tesz jót a lelkivilágnak. Annyit azért tehettek volna, hogy legalább egy paravánnal eltakarják.
És miért lényeges, hogy a posztoló hány éves? Én 22 évesen láttam először halottat, na és? A Nagyimat. Miután meghalt, még órákig voltunk vele egy légtérben (otthon).

Hatodéves 2011.04.29. 17:10:58

@Máгia:
A kifejezés pontos. Összebalhézott velem. Nem egymással balhéztunk össze. Oximoron nekemesett és nem úgy reagáltam, ahogy akarta, ezért megsértődött. Senki nem kérte, hogy vitázzon és a személyemet és az alkalmasságomat vonja kétségbe. Amióta itt vagyok, kb. ő az egyetlen, akivel komolyabb, fel nem oldódó vitába kerültem.

Ilyenkor hol a racionalitásod? Szerinted
ha egy ember ilyesmin kicsapja a hisztit, megsértődik és elrohan, az oké?

mérien 2011.04.29. 17:13:53

@Hatodéves: Aki ért Téged, annak számára ezek tökéletesen megfogalmazott sorok. Szeretném, ha csupa ilyen lelkületű orvos keze ügyébe kerülnék, ha majd kell. (Reméljük, minél később.:) Bár én szerencsés is vagyok: az eddigi legfontosabb (gyerekszülés), NIC kapcsolatok során mind végig kiváló szakemberek s Emberek vettek körül. Köszönet érte,SOTE I, Péterfy.

Mágia 2011.04.29. 17:15:02

@Hatodéves:

"az emberek nem szeretnek egy halott melletti ágyon feküdni, és ha már ilyen hülyék, mért ne akkor traumatizáljuk és változtassuk meg őket, amikor épp súlyos betegek és egy nagyobb érzelmi megterhelés, a rossz bánásmód az életükbe kerülhet"

Az a halott, aki ott fekszik az ágyon, pár órával azelőtt a többi beteg élő szobatársa volt...

Ne mondd nekem, hogy egészséges hozzáállás egy pár órával azelőtt még élő, érző ember testéhez, akivel napokig együtt élt, lakott, sőt, BESZÉLGETETT az ember, úgy hozzáállni, mint ha valami leírhatatlan halálos veszedelem forrása lenne...

EZ nagyon beteges dolog.

Bikli néni 2011.04.29. 17:19:12

@Máгia: Figyi, ha valaki csak azért nem jön, mert EGYETLEN kommentelővel egy posztban nem találták meg a közös hangot, az elég sajnálatos.
Most képzeld el, ha mindenki ezt csinálná, kihalna ez a blog (meg az összes többi is :D)...
Én végigolvastam a Hatodéves vs. Oximoron- vitát, és eléggé felhúztam rajta a szemöldökömet.
Most ha itt valaki összekülönbözik a másikkal, akkor le kell lépnie? Nemá... Majd jön egy következő poszt, és ott el lehet kezdeni elölről :)

Mágia 2011.04.29. 17:19:20

@Bikli néni:

"Egyszerűen nem kellemes látvány (azért ebben, gondolom, mindenki egyet ért)."

Muszáj, hogy minden, amivel találkozol, KELLEMES legyen?

Jár neked az, hogy mások kiiktassák az életedből a kellemetlen dolgokat?

Meg tudod fizetni?

Nem gondolsz arra, hogy ha ezt teszed, éppen a lényegéről, a kulcsmondatairól, a nagyjelenetéről maradsz le a filmnek?

Mágia 2011.04.29. 17:25:00

@Bikli néni:

Ebben igazad van, a harcedzett ősöreg kommentelők ezt így is csinálják mindegyik blogon :)

Hatodéves 2011.04.29. 17:26:19

@Máгia:
Nem azt írta, hogy bármilyen veszedelem forrása. És én sem azt mondtam, hogy el kell tagadni, titkolni a halált.

De egy kórházi osztály speciális hely. Az ott fekvők nem úgy éreznek és reagálnak, mint máskor. Fokozottan szuggesztibilisek, megváltozott tudatállapotban vannak stb. Az intenzívre kerülő, lelkileg és szellemileg addig jól működő emberek egy része hamar depressziós, néha pedig pszichotikus lesz.

Nem mindegy, mit élnek át. Nem csak a halott mellett fekvés hat rájuk, hanem az a tudat is, hogy a halottat otthagyják, hogy nem reagáltak a segítségkérésére, amíg élt, hogy a következő halott majd talán ő lesz stb.

De figyelj, megint kezdünk szélsőségekbe átmenni. Ahogy Oximoron is, Te is túlértelmezed a mondataimat. Annyit állítottam, és állítok, hogy nem szerencsés, nem tesz jót az ilyesmi sem a betegnek sem a hozzátartozójának. Nem lehet teljesen elkerülni az ilyesmit, de célszerű paravánnal eltakarni a halottat (és lepedőbe burkolni, de ezt nem tudjuk, megvolt-e), mert ez egyetlen mozdulat, mindenhol így szokás, és mért ne tegyük ezt, ha ez segít...

Ez egészségügy, itt az a cél, hogy az emberek meggyógyuljanak/jobban legyenek/a körülmények adta legjobb életminőségben éljenek meg mindent. Nem az, hogy mindenféle szubjektív szabályok alapján rájuk bizonyítsuk, hogy ők a hülyék.

mérien 2011.04.29. 17:26:25

Bár Hatodéves úgy tűnik, meg tudja magát védeni:), sehol nem olvashattuk tőle, hogy a betegek halálos veszedelemnek tartják a halottat. Nem a halottól félnek. Az emberek többsége (ha nem hiszi Istent), fél a haláltól. Ez miért beteges?

Circus 2011.04.29. 17:26:56

Térdműtétem után egy kétágyas szobában feküdtem, másodmagammal. Amikor kötéscsere, injekció, vizit, stb volt, megkérték az éppen benntartózkodó látogatókat, hogy fáradjanak ki.

...

Kedves rabai.miklos - ennyire rossz napod van????? :)

Hatodéves 2011.04.29. 17:31:20

Ráadásul van egy gondolkozási csapda, amibe sokan, rendszeresen beleesünk.

Az, hogy az emberek egészségüggyel kapcsolatos elvárásait azért nyilvánítjuk ostobaságnak, mert ez az egészségügy nem tudja őket teljesíteni.

Ez két külön dolog. Lehet azt mondani, hogy "XY-nak teljesen igaza van abban, hogy azt várja el, szeretné, hogy amikor beteg, akkor a nővérek időt szánjanak rá és kedvesek legyenek vele."

Ez egy jogos elvárás, akkor is ha sok osztályon a nővéreknek egyáltalán nincs idejük, mert annyi a beteg (de sok helyütt az akarat hiányzik, azt is hozzá kell tenni.)

Vissza lehet jelezni a posztolónak, hogy amit szeretne, az ebben a rendszerben a kívánt mértékben nem valósítható meg. De ettől még igaza van, emberileg érthető, hogy ő szeretne ilyesmit.

Hatodéves 2011.04.29. 17:32:06

@mérien:
Az Istenfélők ugyanúgy félnek a haláltól kevés kivétellel. Egyébként köszönöm a kedvességed.

Bikli néni 2011.04.29. 17:34:44

@Máгia: Természetesen nem muszáj mindennek kellemesnek lennie. Sőt (szerintem ettől a mondattól behánysz, de akkor is leírom): a kellemes dolgokat is csak akkor tudjuk igazán értékelni, ha a kellemetleneket is megtapasztaltuk.
Ugyanakkor határozottan az a véleményem, hogy ha nem muszáj, akkor nem kell embereket (állatokat, bármilyen élőlényt) ennek kitenni.
Nem tudom, ez a kérdésed, hogy mi jár nekem, honnan jött...
Gondoltam, felsorolok ide egy pár "kellemetlen" dolgot, ami megtörtént velem életemben, és szeretném azt mondani, hogy nekem ez nem kellett volna, hogy kijusson, de inkább nem teszem.
És ne értsd félre, nem azért mondom ezt, mert félek a halottaktól. Jártam már boncteremben, láttam már képeket borzalmas módon meghalt emberekről. Kibírtam hányás (és a Nagyimat leszámítva) minden különösebb lelki megrázkódtatás nélkül, de ettől még tartom magam ahhoz, hogy nem kellemes látvány. Nem kellemes, nem gyönyörködünk benne, nem örülünk neki. Ha te ezzel másképp vagy, akkor vagy orvostanhallgató vagy, vagy bolond :)

(És annak ellenére, hogy most épp látványosan nem értünk egyet, nem fogok sértődötten elvonulni örökre erről a blogról :P)

El Visco Stello (törölt) 2011.04.29. 18:36:35

BE KELL TARTANI A HALÁLOZÁSSAL KAPCSOLATOS SZABÁLYOKAT!
És bízni kell abban, hogy a szabályokat az összes fentebb elhangzott érvek és sok tapasztalat alapján bölcs emberek hozták.

Ha a szabály be lett volna tartva, ez a sok ideológiai sületlenség(az enyém is) nem lett volna. Néhányan nem lettünk volna kénytelenek hülyét csinálni magunkból.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.29. 18:49:24

Egy paravánra és egy lepedőre lett volna szükség ahhoz, hogy Mágia ne kezdjen bele az Európai kultúra gyökeres átalakításába.

jágör68 2011.04.29. 18:58:54

@El Visco Stello:
Mutass már valamilyen szektort ebben az országban, ahol bármit is betartanak. Maximum a középső ujjukat.

KAR-TON-HAL 2011.04.29. 20:12:50

Üdv Mindenkinek! Erről nekem a köv. sztori jut az eszembe: Egy pesti kórházban dolgoztam bizt. őrként, amikor a következőt láttam: a betegszállító (szerintem kissé defektes volt agyilag) a tolható kórházi ágyon tolt keresztül az udvaron egy korpuszt, letakarás nélkül. Majd mikor rájött, hogy nem jó irányba ment, (nem volt lift a közelben a korbonctanhoz) elindult visszafelé. És ez így ment vagy 40 percig. Alig 100-an látták a produkciót.
Ezek után az intenzíven tartott halott már nem is probléma.

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.29. 21:36:56

@miklos.rabai: nos, én elég öreg vagyok már, de eleddig kisgyermekkoromban láttam egyszer egy temetésen halottat egy pillanatra, meg a gimiben egyszer halottat (boncoláson), meg egyszer letakarva a vámház körúton.
és ennyi.
nem zaklat fel a dolog, de tényleg furcsállnám, ha a kórházban fél napig kéne nézegetnem.

1. nincs enzimje, ami lebontja a laktózt
2. valahogy nem szívódik fel rendesen

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.29. 22:00:26

@mérien: az idősek már nemigen félnek. a nagymamám várta. azt mondta, már mindenki meghalt körülötte, utánuk akar menni.
én sok év után is nagyon fájón gondolok utána, de tudom, hogy az történt, amit akart, és most már jó neki.

Mágia 2011.04.30. 07:01:53

@El Visco Stello:

Le lehet rólam akadni.

De megfordítom a perspektívát, miattad.

Ha én feküdtem volna ott, pár órával azelőtt egy kétségbeesett agóniát követően elhalálozva, és a paraszt hozzátartozónak az lett volna a legnagyobb baja, hogy nem bírja elviselni a letakart hullám TÉNYÉT, mert odabámulni ugye nem volt kötelező, én visszanyúltam volna a túlvilágról és akkora sallert osztottam volna, hogy a kövön kopogott volna végig a feje a folyosón.

Mágia 2011.04.30. 07:14:54

@miklos.rabai:

Ehhez a poszthoz egyébként stílusosabb lett volna azt megkérdezni, hogy mi az a hullamerevség, milyen folyamatok révén alakul ki, a halál beálltát követően mennyi idő múlva, a test felépítését figyelve milyen sorrendben áll be, meddig tart.

Tudom, hogy ezen az összes széplélek helyből besírt volna, pedig ugyanolyan élettani kérdés, mint a lisztérzékenység és a tejcukor intolerancia.

Jól tudom, hogy a halottnak az ágyában történő megfigyelésre előírt két óra NEM maximum két órát, hanem LEGALÁBB két órát jelent?

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 07:21:26

@Máгia:

Igen legalább.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a jogszabály előírta paravánt és a test le(el)takarását nem kell elvégezni.

Halállal kapcsolatos tudnivalók csak neked, csak itt.

hu.wikipedia.org/wiki/Hal%C3%A1l

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 07:33:26

@Máгia:

ÁPOLÓNŐ
SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA

A kórházi ápolónő feladatai és tevékenységei
Fő feladata a kórházban tartózkodó betegek megfigyelése, ápolása, szükségleteinek
folyamatos figyelemmel kísérése és oktatása az orvos utasításai alapján:
♦ a páciensek mindenkori testi- és lelki állapotának megfigyelése,
♦ orvosi javaslatra a betegek felvétele, áthelyezése és elbocsátása,
♦ az ápolás dokumentációja és jelentéskészítés,
♦ a diagnosztikai és kezelési eljárások előkészítése, segítése (esetleg elvégzése),
utógondozás,
♦ különleges helyzetekben (például elsősegély, haldoklók ápolása és kísérése, halottak
ellátása) azonnali teendők elvégzése,
♦ együttműködés orvosokkal, a többi ápolóval, az egészségügyben dolgozó más
alkalmazottakkal (például részvétel a viziteken, az ápolás megtervezése, az orvosi
műveletek asszisztenciája),
♦ közreműködés a betegségmegelőzésben és rehabilitációban (felvilágosítás és
tanácsadás az egészséges életmóddal, az életvitellel és az ápolással kapcsolatban),
♦ a betegek pszichoszociális gondozása,
♦ fogyatékos betegek ellátása,
♦ adminisztrációs feladatok elvégzése, ha azok az ápolással közvetlen kapcsolatban
állnak,
♦ orvosi műszerek használata és karbantartása,
♦ a szakiskolások gyakorlati oktatásában való részvétele.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.30. 07:46:55

@Máгia:
Igen, legalább.
De ne engem kérdezz, úgy le lettem oltva, hogy ihaj...

@Dr.laikus PhD:
Az intenzív osztályok pont azok a helyek, ahol a betegek elszeparálása könnyen megoldható. Mert ott egy helységbe kerülnek a különböző nemű betegek. Ha férfi és nő kerül egymás mellé, akkor elhúzzák köztük a függönyt. Bármilyen beavatkozást is végezzenek, akkor is elhúzzák a függönyt. Ezért engedtessék meg, hogy kicsit hitetlenkedve olvassam ezt a posztot.

Mágia 2011.04.30. 08:02:41

@Dr.laikus PhD:

Ezt miért másoltad ide?

Szerintem a posztban felvetett probléma nem erről szól, hanem arról, hogy az átlagemberek nem tudnak mit kezdeni a halál tényével és emiatt ezt a tényt igyekeznek akár igen bizarr megnyilvánulásokkal is eltakarítani az életükből.

Persze nem fog menni, ráadásul ezzel csak azt érik el, hogy nekik maguknak is méltatlan haláluk lesz, mert rossz helyen és rossz módszerekkel kampányolnak egy alapvetően rossz cél mellett.

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 08:09:42

@miklos.rabai:

Szokás szerint a posztolónál összekeverednek a történések.

A kórház kórtermeinek és mellékhelyiségének állapotáról vagy úgy szerez tudomást, hogy az intenzív látogatás után körül néz, vagy a nagyi már önállóan lélegzett és kikerült az osztályra. Nekem ez nem tűnt fel.

Az igen, hogy a jogszabály ellenére az elhunyt nincs letakarva (ha nincs, de minden erre utal) és paravánnal elkülönítve.

Az összes többit kitárgyaltuk.
Feküdtem két kezelés között potenciális halott mellett. Rákos betegeknél ez előfordul. :(( Szoktatott a lehetséges jövőhöz.
Eléggé két lábon járok és orvos lánya is vagyok - aki ráadásul érdeklődő és kíváncsi - nem volt kellemes a lehetséges jövő. Kimenni nem volt erőm csak kicsit, ott a családtagokat láttam akik nem voltak jó passzban...

Kórházban mégis a beteg érdeke a fontos, az ő érzéseit kell figyelembe venni, mert értük van.
Az orvos hogyan képes távolságot tartani és megőrizni az emberségét is nyilván hosszú évek morális gondolkodása, beteg melletti tapasztalata (habár ezeket a teendőket a nővérnek kellene megoldani), "élménye" határozza meg.
Kivéve persze a kondoleálást ami elkerülhetetlen. :((

*****:)

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 08:11:14

@Máгia:

Neked szól erről.

Az egész arról szól, hogy valakik nem tartották be a szakma szabályát.

Mágia 2011.04.30. 08:19:38

@Dr.laikus PhD:

Meg arról, hogy valakik nem képesek méltósággal élni az életet, a teljes valóságában, csak alsókategóriás józsefvárosi (bocs, józsefváros) drama queen módjára.

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 08:23:57

@Máгia:

A méltóság mást jelent neked és mást nekem. :((

Mást a fiamnak aki 6 évesen vesztette el az apját és ugyanilyen keményen viszonyul a halálhoz, mint te.

Ez nem méltóság, hanem feldolgozatlan fájdalom...

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.30. 08:51:57

Úgy gondolom, hogy a személyiség fejlődéséhez hozzátartozik az is, hogy az ember megismerkedik a halállal. De félreértés ne essék ez már 5-6 éves korban megtörténik. Mert a gyerek már abban az életkorban tudni fogja, hogy Darth Vader kinyírja Obi Want, akinek a szelleme majd visszajár Luke-hoz. És ha ezt a félelmetes dolgot senki nem magyarázza meg neki, akkor meg szorongani fog a szerencsétlen.

Úgy gondolom, egy gyereknek nem a tv-ből és nem az ovis társaktól kell tapasztalatokat szerezniük a halálról (sem).

Kis lépésekkel kell haladni. Először meg kell tapasztalnia, hogy ha rálép egy hangyára, akkor az a hangya nem fog többet megmozdulni, majd nézze végig, ahogy az egyik hal feldobja az uszonyát az akváriumban... És ha lehetőség van rá, akkor már 7-8 éves korban el kell vinni egy távoli rokon vagy a szomszéd néni temetésére... Ott kell lenni vele, fogni a kezét, mert azt is meg kell tapasztalnia, hogy mit éreznek ekkor az emberek, hogy hogyan kell viselkedni egy ilyen eseményen. És igen, meg kell tőle kérdezni, hogy szeretné-e megnézni a nénit vagy a bácsit, esetleg csak messziről apu nyakába csimpaszkodva. Bátorítani kell erre. Így nem felnőttként szembesül majd vele...

Mert könnyű tagadni a dolgot. Igen, a tagadás egy (gyerekkorból megmaradt) énvédő mechanizmus. Csak elég rossz hatásfokkal működik, mert a problémát nem számolja fel, csak elfedi. Mert amit letagadunk, az ugye már nem is létezik. Így viselkedtetek ti fenn. Ellenben én a racionalizációt javaslom. Ami szintén egy énvédő mechanizmus. Amikor anatómián először kellett belevágnom egy halottba, akkor eldöntöttem, hogy ez a munkával jár, annak része. Így kell felfognom. Persze, ez így könnyű, míg egy nem az egészségügyben dolgozónak ez nehezebb. Ezt senki sem vitatja. Ezért ebbe nektek (sok) energiát kell fektetni. Kondicionálni kell magatokat. És akkor az már racionalizáció lesz. Ellenkező esetben marad a kiborulás, a hitetlenkedés, a bosszúvágy, a depresszió, az undor... stb...

Természetesen, amit fenn írtam a torz (nem egészséges) személyiségről, az ezek után nem lehet igaz. Így azt vissza is vonom. Az eltéréseknek mindig az átlaghoz való viszony tekintetében van értelme. Így átlagosnak a legnagyobb tömegben megnyilvánuló viselkedést kell tekinteni, míg az attól eltérőt kórosnak. Ennek megfelelően az én viselkedésem és személyiségem a torz, míg a tieteké az átlagos. Az átlagtól eltérő dolgokkal 5 dolgot lehet tenni:
- Ignorálni (tagadni).
- Megbotránkozni rajta.
- Ellen tenni.
(ezt a 3 dolgot tettétek ti).
- Elfogadni.
- Megérteni.
(ezekhez meg kellett volna kérdezni, hogy miért írtam azt, amit írtam, de ezt senki nem tette meg)
Nem kérem, hogy értsetek meg. Talán csak fogadjatok el... De talán azt se...

Dr.laikus PhD 2011.04.30. 08:58:36

@miklos.rabai:

Miklós maradj ilyen amilyen vagy! :)

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.30. 09:30:47

@miklos.rabai:
nem tudom, jó dolog-e 7-8 évesen látni a halált. én fel sem fogtam.
ekkor halt meg az apai nagyanyám, akihez nem fűztek érzelmek, alig ismertem, néha láttam.
de amikor véletlen megláttam a koporsóban, hosszan sírtam. akkor sem értettem, ma sem értem, miért.
nincsenek és nem voltak érzelmeim irányába.

azt tudom, hogy rettentő hülyén éreztem magam kisgyerekként, hogy nem tudom abbahagyni a sírást.

a halottakkal akkor sem és azóta sincs problémám.

Hatodéves 2011.04.30. 10:03:41

@Máгia:
Csak halkan kérdezem. Kötelező, hogy mindenki teljes valóságában akarja megélni az életet? Illetve, hogy mindig így akarják? Mi van akkor, ha valaki inkább nyugodtan szeretne élni, rohanás, idegesség, szerelem, csalódás, kudarc, siker, utazás, zaj, félelem stb. nélkül?

Ezt most nem a poszthoz írom, csak a Te kommentendre. Valakit rákényszerít az élet, hogy a teljes valóságot élje, ami sokszor kegyetlen, nyers, elviselhetetlen szenvedés elviselését jelenti. Azért mert az egyik ember ilyesmibe kényszerül, attól még nem kell mindenki más arca elől lerángatni a "lila ködöt".

És az is van, hogy néha nagyobb traumák után ideiglenesen lesznek ilyen "nyugalom-pártiak" az emberek.

Mindenkinek joga van a saját hibáihoz... Másunk általában nincs is az életben.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása