A világ legszebb patikája - fotók

2011.04.29. 09:18

A görög fővárosra, Athénra nem csak a történelmi emlékek, hanem új építészeti törekvések is jellemzők. Egyik érdekes, egyben igen meglepő példája ennek egy új középület: a Placebo Gyógyszertár, amelynek képeit látva egy sci-fi filmben érezheti magát az ember.

 


Határozott elképzelésekkel és tervekkel hozták létre 2007-ben a Klab Architecture céget, ami érdekes elnevezést takar, a Kinetikus Építészeti Labort. A tehetséges, magas kritériumoknak megfelelő építészeti projektekkel foglalkozó tervező csoportot Konstantinos Labrinopoulos irányítja, aki mellesleg hazai szakképzése után Los Angelesben mélyítette el tudományát.

 


A Klab szakmai körökben is jól ismert, a világ 50 legjobb feltörekvő építész cége közt tartják számon. Ezért nem meglepő, hogy Labrinopoulos irodája jegyzi az utóbbi időszak egyik legizgalmasabb athéni épületének, a Placebo Pharmacy-nak terveit.Az eredetileg nyolcszögletűre tervezett épületet menetközben „szabták át” hengeres formájúra, így sokkal érdekesebb, mozgalmasabb lett. A 600 négyzetméteres, spirális épület a Vouliagmenis sugárúton, a városi forgalom artériájában helyezkedik el.

 

 

Különleges, egyedi megoldást választottak a fehér homlokzat díszítésére: Braille-írással látták el. A perforált (kilyuggatott) írásjelek persze így utalnak a gyógyszeriparra is, hiszen a medikamentumok csomagolásának többségén ma már vakírással is szerepelnek a tudnivalók. Az épület igazán emlékezetes látványhatásában ez az újdonság különösen sötétedés után érvényesül: a belső fények kiáramlanak az írásjelekbe.A kétszintes Placebo Pharmacy belső terében is a körkörösség érvényesül. A belső tér dinamizmusát hangsúlyozza az alapszinten található gyógyszertári részt a magasföldszinttel összekötő félköríves rámpa.

 

 

Az épületben található egy házi laboratórium a helyben készülő gyógyszerek előállítására, valamint egy rendelői egység és az irodák a felső szinten. Mindemellett talán az sem lényegtelen, hogy a világ legszebb patikája nem csak „külcsínben” látványos, a belső terek üvegpaneljei panorámás kilátást nyújtanak Athénra, amely még a turisták számára is izgalmas élmény lehet két aszpirin kiváltása közben...

 

Az eredeti cikk a life-style.hu oldalon olvasható

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása