Újabb tévhitet cáfoltak meg - ezúttal a light üdítőkkel kapcsolatban

2011.04.20. 08:59

A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem növelik a cukorbetegség kockázatát a diétás üdítők és más, mesterséges édesítőszerrel készült italok - állapították meg a Harvard Egyetem kutatói. A The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a cukrozott italok diétásakkal való helyettesítése egészséges alternatívát jelent.

 


Frank Hu és munkatársai 40 ezer férfi 1986 és 2006 közötti követéses vizsgálatának adatait elemezték. A két évtized során a résztvevők rendszeresen töltöttek ki kérdőíveket egészségi állapotukról és étrendjükről. Utóbbi azt is tartalmazta, hogy milyen édesítőszert tartalmaztak italaik, és milyen mennyiségben fogyasztották azokat.


A tanulmány folyamán a követésbe bevont férfiak 7 százalékánál alakult ki diabétesz. Azok a férfiak, akik naponta ittak cukrozott üdítőt, 16 százalékkal nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyet. Az összefüggést elsősorban a szénsavas cukrozott italokra találták érvényesnek, a cukortartalmú gyümölcsleveket fogyasztók embereknél nem találták emelkedettnek a diabétesz kockázatát.


A napi rendszerességgel fogyasztott - akár koffeinmentes - kávé esetében is kisebb volt a cukorbetegség valószínűsége, vélhetően a kávé antioxidáns- és ásványianyag-tartalma miatt.


Forrás:hazipatika.com

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása