Egy észrevétlen vetélés története

2011.04.20. 06:00

Kedves Praxis Blog!


Történetemet első sorban azért írom meg Nektek, mert kíváncsi vagyok a blogolvasók véleményére. Előre szeretném leszögezni, hogy semmi bajom az egészségüggyel, az abban dolgozó orvosokkal, ápolókkal, és egyéb népekkel. Tudom, hogy mennyi problémával (alulfizetettség, megbecsülés hiánya, túlterheltség stb.) küzdenek, és becsülöm amit mindezek ellenére tesznek. Szerencsésnek gondolom magam, komoly konfrontációim sosem voltak "orvos-ügyben", persze azt hiszem, ez hozzáállás kérdése is. Az alábbi eset felett viszont értetlenül állok:

 


2009 szeptemberében volt egy 11. héten elhalt terhességem, aminek a vége műszeres befejezés lett. (Próbálok objektív maradni, és érzelemmentes, ha nem sikerül, elnézést.) A terhesség nem indult zavartalanul, pecsételő vérzés miatt többször látott az orvosom. Azt hiszem, minden tőle telhetőt megtett, hogy megmaradjon a terhességem (gyógyszer, táppénz), de vélhetően nem olyan okok álltak a háttérben, amiket "kezelni" lehetett. Az utolsó előtti ultrahangon történt (amire szintén vérzés miatt mentem), hogy a monitort nézve én a magam részéről nem láttam pulzálást, ám a doktor megnyugtatott, hogy ő látja. Ugyan érdekesnek találtam, hogy eddig mindig láttam én is, de nem kérdőjeleztem meg az igazát, elvégre ő ért hozzá. Ezt követően gyorsan lemérte az embriót, ám korábbi gyakorlatától eltérően nem mondott méretet.

 

Én valahogy ugyanazt a számot véltem látni, mint másfél héttel korábban, de ráfogtam arra, hogy talán elnéztem (13-at és 18-at könnyű összekeverni, ha csak egy pillanatig látja az ember, és picik a karakterek). Szokás szerint megírta a leletet. Furcsa volt viszont, hogy elkérte az előző papírt, amit azelőtt sosem tett, és a CRL-t (18 mm) csak azután írta be, miután az előző CRL-t (13 mm) megnézte. Azzal váltunk el, hogy minden rendben, kontroll 2 hét múlva. De ha addig netán valami lenne megint, jelentkezzem. Rossz érzésem volt, de szidtam magam, hogy miért nincs bizalmam. 4 nap múlva ismét találkoztunk, mivel újabb tünetek indokolták. Ekkor megállapította, hogy nincs szívhang, és kaptam egy leletet missed ab diagnózissal, valamint egy időpontot a két nappal későbbi küretre. A műtét napján egy másik orvos kontroll uh-ot csinált, illetve végignézte az összes leletemet. Az ominózus 18 mm-es CRL-es uh papírját visszadobta, azzal, hogy na EZ már nem igaz. (Ő egyébként 12 mm-es CRL-t mért az elhalt embriónál.)

 

Kérdem én: vajon tényleg látni vélte az orvosom a szívhangot az említett vizsgálatnál? Vagy egyszerűen nem volt ideje a műtétre? Netán azt remélte, magától is kiürül? Ezekre a kérdésekre a válasz majdnem mindegy, az eszem és az akkori megérzéseim azt súgják, nem tévedésről van szó, mert ez esetben nem az előző leltről kellett volna a CRL-t megnézni, és ahhoz hozzáadni egy számot. Így a valódi kérdés inkább az, hogy vajon hazudhat-e egy orvos a páciensnek, még ha (tegyük fel) jóindulatból teszi is (a "hátha kiürül" elméletemre gondolok).


Nincs bennem egyébként harag, de akárhogyan szerettem volna visszanyerni a belé vetett bizalmamat, ez nem sikerült. Újabb terhességem gondozását még ő kezdte meg, a lányom viszont már más orvos segítségével született. Végül egy percig nem bántam, hogy így lett.

 

 

Köszönöm a lehetőséget!


M
 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káin 2011.04.20. 08:30:32

Nagyon sajnálom a posztolót, azért ez elég nagy hiba szerintem, én biztosan nehezen tudnék indulatok nélkül fogalmazni.

Káin 2011.04.20. 08:33:04

"hogy vajon hazudhat-e egy orvos a páciensnek, még ha (tegyük fel) jóindulatból teszi is"

Azt gondolom semmiképpen nem hazudhat az orvos a páciensének.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.20. 08:54:46

@Káin:
Hiba? Szerinted mi volt a hiba volt a történetben?

Káin 2011.04.20. 09:01:55

@miklos.rabai: Ugye ezt most nem komolyan kérdezed? Nem hiba mást állítani, mint a valóság

("A műtét napján egy másik orvos kontroll uh-ot csinált, illetve végignézte az összes leletemet. Az ominózus 18 mm-es CRL-es uh papírját visszadobta, azzal, hogy na EZ már nem igaz.Ő egyébként 12 mm-es CRL-t mért az elhalt embriónál)

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.20. 09:06:46

@Káin:
Mindig komolyan beszélek.
Szerinted, mi volt a hiba? Hisz ezt írtad: "ez elég nagy hiba szerintem". Mi az az "ez"?

Káin 2011.04.20. 09:16:36

@miklos.rabai: Nem hiba mást állítani, mint a valóság?

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.20. 09:20:48

@Káin: én nem gondolom, hogy hazugság áll fenn, inkább tévedés.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.20. 09:26:00

@Káin:
Miért kérdezel vissza?
Azt kérdeztem tőled, hogy szerinted, mi a hiba?

Káin 2011.04.20. 09:26:18

@Babette_: Rendben, ezt is elképzelhetőnek tartom, de akkor is hiba sajnos, maximum nem szándékos.

Káin 2011.04.20. 09:27:31

@miklos.rabai: Akkor most tegyem kijelentőmódba? Ha neked örömet okoz... Hiba mást állítani, mint ami a valóság, legyen ennek bármi oka, akár figyelmetlenség, akár mulasztás, akár szándékosság.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.20. 09:27:41

@Káin:
Amúgy mi a valóság a történetben? Mert én nem tudom.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.20. 09:28:46

A műtét napján, de a műét előtt, vagy után?
...mert a műtét után tényleg nem igaz.

Laliath 2011.04.20. 09:33:29

Részvétem az posztolónak és gratulálok az azóta megszületett babához.

Viszont:
Nem látok hazugságot az orvosnál történtekben. Talán több bizalom kéne és kérdezni az orvostól, nem pedig fejben kombinálni ismeretek nélkül.
Az orvosnak picit gyanús volt a 18 mm-es CRL, mert másfél hét alatt sajnos az picit kevés növekedésnek ilyen korai terhesség esetén. De mivel látta a szívverést, így nem mondta azt a kismamának, hogy talán baj van, talán nincs (ennél rosszabb szöveg ugyanis nem létezik).
Az elhalt embrió pedig sorvadásnak indul a méhben, így az, hogy újabb 2 hét elteltével az utolsó UH leleten kisebbnek mérték, mint az azt megelőzőn, teljesen normális.

Mágia 2011.04.20. 09:36:08

@Laliath:

Igen, a legrosszabb az, ha valaki ismeretek nélkül kombinál.

Igaz, Káin?

Dr.laikus PhD 2011.04.20. 09:44:20

Ölég korszerű UH készüléken vizsgáltak.
Kijelölte a méretet az orvos, nem automatikus a mérés (én így érzékeltem).

Csak kérdem, hogy egy elhalt magzat mérete nem változik?

Azon meg mindig csodálkozom, hogy saját kompetencia növekszik, ha a másik szakértelmét megkérdőjelezem?

Sajnálom nagyon a posztolót, meg is értem, de utólag nüanszokat keresni, mozdulatokat, igazolást, nem vezet sehová. A baba meghalt, nem orvosi hiba miatt.
Mennyiben lenne jobb, ha akkor következik be a dolog, akkor közöl az orvos valamit.
Rettegni borzasztó, ha bekövetkezik egy életen át tartó seb.
Itt sem a posztoló és szerintem az orvos sem hibás.

Fel lehet dolgozni, muszáj. :)

felicitasz.blog.hu/2010/08/11/perinatalis_gyasz

Káin 2011.04.20. 09:46:52

@Máгia: Nincs itt semmi kombinálás és nem állítottam, hogy az orvos hazudott. Amúgy pedig már megint egy baromi rosszul lezajlott orvos-beteg közötti kommunikációról van szó, amelynél azt gondolom, hogy az orvosnál van a nagyobb felelősség. Leliath azt írja, hogy szerinte jól tette, hogy nem szólt a posztolónak, hogy esetleg baj lehet. Ez szerintem nem igaz. Úgy gondolom, hogy beszélnie kellett volna róla és mivel ezt nem tette, igenis hibát követett el.

Arról kedves Mária, hogy mi a legrosszabb pedig vitatkozhatunk még jó darabig, szerintem előkelő helyen szerepel a rosszindulat, a kötekedés és hasonló dolgok ;).

Mágia 2011.04.20. 09:50:59

@Káin:

Ebben az esetben a te részedről mutatkozott rosszindulat, mégpedig úgy, hogy elkezdted megadni a követendő alaphangot az UH-t végző orvos ellen.

Ráadásul úgy, hogy fogalmad sincs a dologról.

EZ a rosszindulat.

Nem véletlen, hogy Miklós beszólt neked, pedig senkinek nem szokott.

Szállj magadba.

Káin 2011.04.20. 10:00:21

@Máгia: Mária, a szállj magadba tőled a lehető legszánalmasabb :D:D:D. Fentebb leírtam, mi a probléma szerintem, erre érdekes módon egyetlen sort sem vesztegettél. Kötekedésből csillagos ötöst érdemelsz, de te tudod, nekem teljesen mindegy. Csak azt nem értem, hogy nem unod meg...

Dr.laikus PhD 2011.04.20. 10:01:58

@Káin:

Volt már a posztolónak vetélése, joggal félt tőle nagyon.

Utólag visszakövetkeztetni valamire sajnos erős gyászreakció.
Ha van kedved és időd a linket olvasd el.
Nagy szakirodalma van. Rosszabb talán, mert igazán csak lélekben tudsz elbúcsúzni, ráadásul itthon ennek kultúrája sincs. Nincsenek rítusok, nem tudod kit engedj el...
Kegyetlen! :(((
Csak szakember segíthet, ha egyáltalán tud róla, hogy létezik ilyen.

cenzorilla 2011.04.20. 10:05:29

@Máгia:

Kérlek, hogy érvelj ahogy szoktál.
Hogy akinek válaszol mit tesz vele magánügy.
Nem kell felszólítani semmire....

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.20. 10:05:57

@Káin:
Az ultrahang vizsgálatnál a gép a páciens fejénél van, hogy az orvos hozzáférhessen az alhashoz. A beteg normálisan nem látja a monitort, csak akkor, ha azt az orvos direkt a beteg felé fordítja, vagyis ekkor meg az orvos nem látja. Szóval teljesen életszerűtlen, hogy az orvos egyik kezével tartja az ultrahangfejet, másik kezével nyomkodja a gépet, és méréseket végez az embrión, és közben ugyanazt a monitort figyeli az anya is... :)

De mondok mást is, nézz utána, hogy mennyi a normális CRL érték 11 hetes korban. Hát meg fogsz lepődni. A posztban szereplő érték alapján az embrió nem 11 hetes volt (hanem inkább 7 hetes), ami azt jelenti, hogy vagy a terhességi kor lett az elején nagyon rosszul elszámítva, vagy az embrió már 3-4 hete halott volt, vagy az is lehet, hogy nagyon súlyos fejlődésbeli rendellenesség/elmaradás következett be az embriónál, ami aztán annak halálához vezetett.

De mondok még valamit: gondolod, hogy a legalapvetőbbnek számító dolgot (az embrió él-e) elhibázza egy szülész, akinek plusz végzettsége van ultrahang vizsgálatok végzésére, és hasonló vizsgálatból rengeteget elvégzett addigra? Ellenben egy laikus, aki hasonló szituációban addig mindössze pár alkalommal volt, átlátja az ultrahang vizsgálatot, és kiszúrja, hogy halott az embrió. Na, ne! De azért azt hidd el, hogy lehet csinálni olyan keresztmetszeti képet az embrióról, ahol nem látszik a szív, így annak pulzálása sem.

Igen, az orvos látta a bajt, tenni ellene nem tudott semmit. A természet elvégezte a dolgát. De mondta volna az orvos inkább azt az anyának, hogy "hölgyem, nagy a veszélye annak, hogy a magzat pár napon belül elhal". És akkor most gondolj bele abba, hogy mi van, ha ez mégsem következik be. Ilyet nem lehet mondani egy nőnek! Pláne nem egy 11 hetes embriónál!

Mágia 2011.04.20. 10:08:46

@Káin:

Rendben.

Felkerültél nálam az "ignore on" listára.

VaTi 2011.04.20. 10:13:01

Valószínűleg tényleg láthatott valami problémásat az uh-s orvos, még ha nem is azt, amire a posztoló gondol. Talán csak nem fejlődött kellő ütemben a baba, akármi. És az ilyesmi szerintem meglátszik az emberen. Egy pillanatnyi elbizonytalanodás, egy arcizom rándulás. És a kismama ezt észreveszi. Esetleg rákérdez, de nem kap választ. Na ez, lehet táptalaja egy későbbi kombinációnak. Talán ezért jobb, ha elmondja az aggodalmait az orvos. Mert egy ember sem hülye, ha azt mondják neki, h minden ok, de ÉRZI, h nem így gondolják, akkor kételkedni kezd. A kommunikáció során átadott infónak mindössze kb 20 %-át adják a szavak. A többi a hangsúlyból és a gesztusokból, mimikából áll össze. Ha valaki azt mondja, jól vagyok, de a hangja fakó, válla görnyedt, arca reménytelenséget tükröz, akkor a szóbeli infó tartama 0, és ezt nyilván rögtön észreveszi az ember. Ilyesmi történhetett itt is.
Persze, ha meg elmondja a doki az aggodalmait, akkor azon pörög a kismama agya, feleslegesen vagy sem. Nehéz ez.

Káin 2011.04.20. 10:34:19

@miklos.rabai: Az orvosi részét köszönöm, utánanézek a CRL-nek, mert érdekel. Arról viszont továbbra sem tudtál, meggyőzni, hogy jobb volt így, hogy " a természet elvégezte a dolgát". Lehet, hogy én vagyok rosszul beállítva, de szerintem a legrosszabbra felkészülni és utána pozitívan csalódni jobb, mint így kétségek között lenni és utána szembesülni a veszteséggel.

Káin 2011.04.20. 10:34:54

@Máгia: Remek, nem gond, így mindenkinek jobb lesz.

Káin 2011.04.20. 10:36:16

@Dr.laikus PhD: Elolvasom a linket, köszönöm.

serfecs (törölt) 2011.04.20. 10:55:53

@miklos.rabai: a legtöbb helyen már van egy másik, nagyobb monitor is a pácienssel szemben, a falon, magasan, hogy fekve kényelmesen láthassa.
Viszont mostmár tényleg mondja meg valaki, hogy mi az a missed ab, mert amit a posztoló írt, az azt támasztja alá, ahogy én tudtam eddig, tehát elhal a magzat, de a vetélés elmarad.
Igen, a CRL 11 hetesen már 4 cm körül kell legyen.

Mágia 2011.04.20. 10:58:41

@Káin:

Így NEKED lesz jobb.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.20. 11:03:28

Jól emlékszem, hogy az alkotmányba beletették, hogy az emberi élet a fogantatástól kezdődik? Az orvosok véleményére vagyok kíváncsi, hogy ez milyen következményekkel jár szakmai szempontból, és társadalmi szempontból.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.20. 11:15:51

@panni75:
Neked van igazad. Rosszul emlékeztem. Kevertem a missed ab-ot az inkomplettel. A 2 közt csak annyi a különbség, hogy míg az elsőnél nem, addig a másodiknál már megindul a méhkiürülése, csak az nem következik be teljesen... Hiába, régen volt, igaz sem volt... :)
babafalva.hu/kismama-lexikon/veteles-abortus/

El Visco Stello (törölt) 2011.04.20. 11:18:47

@batgirl: Szakmai szempontból nincs jelentősége annak, hogy mi szerepel az alkotmányban. Szakmai szempontból az élet eddig is a fogantatástól kezdődött.
Társadalmi szempontból pedig egy egyszerű 4000 oldalacskán lehetne körülírni.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.04.20. 11:47:50

@Máгia: AGYHUGYKO!

Kedves Posztolo!
Sok esetben nagyon elonyos a noi megerzes, de kerdezzunk, abbol nincs baj, nincs tovabbi fejtores, mit, miert...
Ha epp olyan orvoshoz kerulunk aki nem akar, vagy nincs ideje valaszolni, megyunk mashoz:)

El Visco Stello (törölt) 2011.04.20. 12:01:58

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol:
" dehat az elso idoszakban barmi tortenhet:("
Bármi, de az mind szakmai kérdés.

Mágia 2011.04.20. 12:03:20

@Aliz jelentkezik Csodaorszagbol:

Ez sajnálatos, hogy ebben a kórságban szenvedsz :)

Konzultálj kezelőorvosoddal, gyógyszerészeddel :)

Laliath 2011.04.20. 13:19:03

@miklos.rabai:
ugyanezen értékek alapján én úgy számoltam (de a posztoló tudná csak megmondani a valós helyzetet), hogy a posztbeli első UH-on volt 7 hetes plusz pár napos a magzat, a második "kérdéses" Uh-nál 9 hetes és végül maga a műszeres befejezés volt a 11. héten.

@Káin:
a második terhességemet hordom, tehát saját tapasztalatból írom a következőket (azon túl, hogy mindenki más, és máshogy reagál). Az első terhességem problémamentes volt. De a 36. héten a kelleténél kisebbnek mérték a babát az UH-on (plusz III. fokúnak minősítették a lepényt). Rögtön felmerült a dokiban, hogy esetleg retard a kicsi. Semmi baja nem volt szerencsére, 41. hétre abszolút átlag értékekkel született, de hónapokig lebeg ilyenkor az ember lelki szemei előtt, hogy hátha mégis valami baj van.

A második gyereknél a 20. heti UH-on találtak cisztát. Hiába van azóta egy megnyugtató amniocentézis leletem, egy komplett szívUH jó eredménnyel, megnyugodni nem tudok. Majd ha végre megszületik és tényleg nem lesz semmi baja, akkor pár hónapos korában talán. (Főleg, hogy a buli kedvéért a tegnapi UH-on megint találtak valamit, ami "apróság".)

A magzatok különböző fejlődése méretileg nem ritkaság, "fix" méretekkel tulajdonképpen a 12. hétig lehet dobálózni, onnantól nem nagyon. Ha fenti esetben jól tippeltem és a második UH 9 hetes korban történt, akkor 2 mm eltérésről beszélünk (amit emberi kéz általi beállításokból számolt ki a gép). Bőven lehetett volna egészséges baba is, akinek a kihordását fél éven át végigparázza a kismama egyetlen mérési eredmény miatt.

Mellesleg, állandóan azt vetjük a hazai terhesgondozás szemére, hogy "feleslegesen paráztatja" a kismamákat. Aztán ha meg egy esetben nem veri bele az orvos a frászt a páciensbe, akkor meg az baj? De komolyan...

serfecs (törölt) 2011.04.20. 14:13:35

@batgirl: ez egy nagyon jó kérdés, ismerve az alkotmányozó párt konzervativizmusát és keresztény irányultságát. Vajon innentől az abortusz emberölés lesz?
Azt gondolom, senki nem vitatja, hogy okkal tették bele ezt a pontot az alkotmányba. Hiszen ők soha semmit nem tesznek ok nélkül. Én nagyon aggódom, hogy mi fog ebből még kisülni...

serfecs (törölt) 2011.04.20. 14:14:49

@Laliath: "2009 szeptemberében volt egy 11. héten elhalt terhességem"

Káin 2011.04.20. 14:42:38

@Laliath: Mondom, nem vagyunk egyformák. Van aki jobban kultiválja, ha nem ijesztgetik, van aki mindent szeretne tudni.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.20. 14:42:40

@panni75: Valószínűleg a népesség növekedéssel kapcsolatos. De megérteni nem tudom, hogy ez mire volt jó. Tudod, van az a mondás, hogy a nő két dologért képes mindent feláldozni. 1. Hogy gyereke legyen..2.Hogy ne legyen gyereke..
Majd megint jönnek a zugabortuszok, vagy pedig drága lesz az ab. Bár, ha belegondolok, akár milyen drága lesz a ab, akkor is alkotmány ellenes lesz, tehát bűncselekmény.

Dr.laikus PhD 2011.04.20. 14:53:56

@Káin:

Biztos vagyok benne, hogy elhalt terhességet nem titkol el az orvos, mert annak egészségügyi következményei is vannak.

Itt a fájdalomról van szó amit a posztoló érez. Van aki képes távol tartani magát és nem éli meg tragédiának a korai vetélést és van aki ugyanúgy gyászol, mintha élő babát temetne el. Mi nők a magzat biztonságára vagyunk berendezve.
A civilizáció hozta magával, hogy a biztonsághoz a pénz és a lakhatás is hozzá tartozik, nemcsak a társ aki haza húzza a mammutot.

Nőként a művi vetélés is nagy lelki teher, egy várt baba elvesztése meg pláne.

Tower13 2011.04.20. 15:01:33

@Laliath: Látod én ezért vagyok azon a véleményen, megmomdani az igazat. Meg azt is, hogy a mérést elvégezzük még kétszer esetleg rövid időn belül, mert a készülék beállításai sem száz százalékosak. Elmondom, esetleg, idegeskedni nem kell, mert ha gondolja ott mindjárt egy teszt után mérek megint, mert lehet csak ennyi is elég.
De az ha furcsán viselkedem az rosszabb bárminél. Vagy egyáltalán ne jelezzem, hogy gáz is lehetne. Max kicsit rövidebb időt hagyok a köv vizsgálat előtt. Így hamar látom, ha tényleg gond van. Meg azt is ha a műszer nem volt okés, vagy akkor éppen el volt maradva a gyerek, de már jobban fejlődik.
Neked meg drukkolok, hogy egészséges legyen a gyerek.

Ui: Nem, nem vagyok orvos. Mindenben kb hasonlóan járok el. Működik.

Irkutszk 2011.04.20. 15:15:32

Egyébként miért volt észrevétlen a vetélés, ha küretre volt szükség?

Visegrádi 2011.04.20. 15:36:15

A svéd típusú terhesgondozást preferálom. Harmad annyi vizsgálat mint nálunk, probléma esetén meg elmenni ameddig csak lehet. Jaa és ez talán azért is van, mert én dolgozni szeretnék, ameddig csak lehet , vagyis a 8. hónap végéig, így viszont nem érek rá heti 2 napot védőnőnél stb. ücsörögni. Persze ezek csak tervek...de, én optimista vagyok.

Visegrádi 2011.04.20. 15:37:14

Bocs a szó ismétlésért és az off hsz-ért.

Irkutszk 2011.04.20. 16:01:50

@Rubicon: Ahogy én munkatársaimon láttam, el lehet intézni kora reggel az orvos-védőnő látogatást (vagy munka után). Persze, második-harmadik gyermeknél már nagyobb probléma, de azért megoldhatónak tűnik.

Nekem ami megjegyzendő, hogy én az amerikai rendszert nem tudnám otthon elképzelni. Ismerőseim elmondása alapján Amerikában a szülési szabadság: 6 hét. Esetleg otthonról lehet dolgozni, és három hónapot a babával tölteni. Utána lehet visszafáradni a munkahelyre (jó esetben három, rosszabb esetben másfél hónapos baba mellől).

VaTi 2011.04.20. 16:05:38

@Rubicon: én a 8. hónap végéig dolgoztam. Orvos, védőnő délután, meg lehetett beszélni velük. Ami de-i vizsgálat volt (pl vérvétel), szóltam a főnöknek, nem problémázott, aznap később értem be. Megoldható.

KovA 2011.04.20. 16:09:00

Lehet, hogy a csodában bízott.
Nem biztos, hogy biztos volt az elhalásban és nem akart ártani a kismama nyugtalanításával - jóllehet számított már rá, hogy vége a babának - akart adni egy esélyt. Nem tudom.
De ha nem okozott extra kockázatot - megengedhető volt a várakozás - talán mégis helyes volt, hogy így cselekedett.

Nem tudom mekkora egy ilyen diagnózis biztonsága - a laikusok szeretnek igen-ben vagy nem-ben gondolkodni.
Hiszik hogy a vizsgálat 100%-os...
Az én feleségem is igen meglepődött amikor egy nem kötelező ám pénzes vizsgálathoz németországban olyan tájékoztatót kapott, hogy egy meglévő Down kórt 30 %-os biztonsággal mutat ki.
Dühöngött, hogy magyarországon nincs ilyen ott 100%-ra megmondják a tuttit.
Mondtam neki egy fenét - csak nem tájékoztatnak a vizsgálat statisztikai hibaküszöbeiről és ti azt hiszitek - majd csodálkoztok a diagnózisok hullámvasútján ...

Nem tudom az adott helyzetben mennyire biztos egy ilyen diagnózis - de kétféleképp tévedhet valamilyen valószínűséggel:
1.) élőt diagnosztizál halottnak
2.) halottat diagnosztizál élőnek

Hogy melyiket tekinti első fajú - súlyosabb - hibának - szempont kérdése - és ettől függ az is mit tesz.

Ha élőt diagnosztizál halottnak - lehet megöli. Ezért vár amíg érdemes.
Ha halottat élőnek veszít valamennyi időt (ha egészséget nem veszélyeztet).

Nem kell mindenkinek mindent idejekorán tudnia - főleg, ha nem tudja helyesen értékelni - biztosra veszi a bizonytalant és az információ semmit nem javít sőt ronthat a helyzeten.
A még bizonytalan információ ami ráadásul nem segíthet csak ronthat - a kismama vonatkozásában fölösleges információ.
Attól a pillanattól, hogy elég biztos, vagy mint bizonytalan információ is javithatna a helyzetén lehet azt mondani, hogy joga van tudni.
Egyébként meg azt lehet mondani, hogy azt van joga tudni amire szüksége van, vagy végleges tény és joga van nem tudni ami csak árthat neki és bizonytalan. Ez a kezelés része.
Ez és nem a kíváncsisága/tudásvágya a mérvadó.
S ha csak 1% az esélye, hogy a baba él többet nyom a latban az élő baba halottnak nyilvánításának elkerülése mint a másik tévedés elkerülése - halott baba élőnek remélése.

KovA 2011.04.20. 16:13:28

Az viszont emberi dolog, ha baj, bánat éri hajlamos valami bűnöst keresni akire legalább panaszkodhat - kell egy homokzsák akin leverheti bánatát.
Bármi apróság miatt is lehet valaki célpont.
El kell engedni ezt a babát.
Nincs bűnös.

SusanneF 2011.04.20. 16:21:04

Cenzorilla,hol vagytok??
Vagy helyén való most itt a kiabálós durvaság??

SusanneF 2011.04.20. 16:23:26

Amikor gyakorlaton voltam szülészeten-6.hónapban jártam,és a következő történt:
Egy lengyel anyuka nem tudott magyarul.Akkor még pólyában voltak a babák...
Dongalábbal született a baba,már 4. napos volt,és SENKI nem mutatta meg anyukának.
Nekem volt borzasztó érzés!

SusanneF 2011.04.20. 16:24:03

Márminthogy 6. hónapos voltam első bébivel...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.04.20. 16:41:36

Nálunk a 8. és a 10. héten volt ugyanez.

Aztán bár indokunk nem volt rá orvost cseréltünk (babonából) meg is érkezett kislányom (most 10hónapos mosolygós: minden rendben)

Vele viszont para volt, mert féltettük nagyon: lehet mondani, hogy kihasználtak minket, de azt is, hogy megnyugtattak, hogy minden rendben: a 4 kötelező UH helyett vagy 20-at csináltattunk magándokinál, egyet az Egyes számú női klinikán (tb támogatásra)

Sajnos az első trimeszterben feltárhatatlan okok miatt is elmehet a baba (bár ez gondolom pont a szülőket nem nyugtatja meg)

Hogy aztán az első magán doki nyomkodott túl erősen, vagy a drágább magándoki volt annyival jobb nem tudni: vélhetően csak a természet volt kegyesebb.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.20. 16:55:09

Most mit kell ezen rágózni?
Ott és akkor az orvos azt látta, amit látott. Posztolónk meg azt mondja, amit látni vélt. Nem tudom elképzelni, hogy az orvosnak milyen érdeke fűződne a félrevezetéshez.
Ettől még a posztolónak ez nagy tragédia, együtt is érzek vele, de nem történt olyan cselekmény, amiért felelőst kellene keresni.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.20. 16:58:05

Az illusztráció jó. Kedvenc masinám. Jól meg kell kérnie a vizit árát annak a nőgyógyógyásznak, aki ilyet be akar szerezni. /kb. 8 milla alsó hangon/

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.04.20. 17:04:11

@SusanneF:
Be is b.. lányomat infúzióra akarták tenni, hogy nem szopik én a női doktori wc-ben is utánamentem a doktornőnek, hogy konzíliumot vagy mit kérjek, aztán kiderült, hogy nem is kell szegény naposcsibémet szurkálni

Ha megpróbálták volna, hogy nem láthatom a kisdedet azonnal amikor akarom nem csak egy feldühödt kismamaszurusszal, de még egy kispapaszaurusszal is találkoznak :)

Desiderata 2011.04.20. 21:58:34

Gyakorlatilag minden elhangzott már,amit
el lehetett mondani, részemről 2 észrevétel lenne.

1. kérdésem: hol van Radiológus?

2. "Az utolsó előtti ultrahangon történt (amire szintén vérzés miatt mentem), hogy a monitort nézve én a magam részéről nem láttam pulzálást, ám a doktor megnyugtatott, hogy ő látja."
Olyan sok repülős filmet láttam, szerintem ha holnap bemegyek a légiforgalmi irányítókhoz a Toronyba, megnézek egy képernyőt, s egyből tudni fogom, hogy ott van-e az a gép, vagy nem, vagy leszáll, vagy felszáll.

Bikli néni 2011.04.20. 22:31:41

Sajnálom nagyon az esetet.
Azért azt elmondanám, hogy az orvostól függetlenül halt el a magzat, ha ott helyben közli, hogy itten bizony _valószínűleg_ probléma van, akkor is ugyanott tartottak volna a végkimenetelt illetően, viszont cserébe a kismama még külön halálra idegesítette is volna magát. Az orvos nem lehetett biztos a dolgában, inkább hallgatott, megadta az esélyt, és a következő UH-n akart biztosra menni.
Szerintem itt erről volt szó és semmi többről, csak szegény posztolónak ez is egy lehetőség, amivel talán könnyebb túllépni ezen a szomorúságon.
Bocsánat, ha nem fogalmazok érthetően, tiszta zombi vagyok már...

És tényleg: hol van Radiológus???

ujjujjuj 2011.04.22. 10:44:13

Sziasztok!

Elnézést, hogy csak most jelentkezem, pici baba mellett nem vagyok napi szinten net használó.

Mindenkinek köszönet a kommentekért, voltak tanulságosak, ezekért külön hála. Valóban volt külön monitor, nem az orvosét "lestem" fél szemmel. Azt hiszem, az egész fel sem merül - mint ahogy a bizonytalanság érzése mellett mindvégig magamat tartottam hülyének - ha a műtét napján egy másik orvos nem vágja a szemembe, hogy az adott leleten szereplő értékek már nem valósak. Na ez az egyébként így utólag, ami azt hiszem felesleges lépés volt az adott doktor részéről. Ezt talán nem szerettem volna hallani, mert látjátok, ide vezetett. Simán elhiszem, hogy én vagyok a hülye, ha valaki nem erősít meg a bizonytalanságban. Az ominózus uh és a műtét között nem 2 hét, 6 nap telt el. A 11 hét utolsó ciklusból számított kor volt, a mérések alapján végig 2 héttel kisebbnek becsülték az embriót, de ahhoz képest rendesen fejlődött - egy darabig. Ha valami érdekel, foglalkoztat, kérdezek. Akkor is, azóta is. Azt hiszem, engem zavar, ha nem kapok egyenes válaszokat. Érzem magam annyira felnőttnek, hogy egy "talán gond van" helyzettel is megbirkózzam, illetve nekem könnyebb lett volna. Persze nem lehet általánosítani, másnak lehet, hogy nehezebb, így orvos legyen a talpán, aki felismeri, kinek mi kell. Nem is feladata, nem is várom el. Szerencsém van, mert sikerült azóta olyan orvost találnom, aki "passzol az igényeimhez". A tanácsokat köszönöm, elengedtem már ezt a babát, rég túl vagyok a gyászidőszakon. Ami zavart, az a bizalmam elvesztése, ezzel próbáltam valamit kezdeni. Ugyanis szeretek bízni az emberekben, és világ életemben zavart, ha ez valamilyen csorbát szenvedett.

Még egyszer köszönöm mindenkinek az idejét, amit erre szánt, és az értékes hozzászólást.

M

serfecs (törölt) 2011.04.22. 11:09:45

@El Visco Stello: Dániában auditáltam egyszer egy UH-gép gyártó céget, ott láttam ilyet és még ilyenebbet is :-)

sárga nyúl 2011.04.22. 14:20:28

@envagyokemm: Köszönjük, hogy jelentkeztél!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása