Tavaly ezer orvos ment el

2011.04.18. 09:36

Az élettől is elmehet a kedve a betegnek, ha végiggondolja Rácz Jenőnek, a Magyar Kórházszövetség elnökének szavait.Az egykori egészségügyi miniszter ugyanis a kórházszövetségi kongresszus szünetében azt találta mondani, hogy egészségügyi közkiadásokra reálértéken ma 500 milliárd forinttal kevesebbet költünk, mint 1990-ben, a rendszerváltás évében. Pedig már akkor is több évnyi válság, hanyatlás után voltunk. Eddig azt hittük, az egészségügy csak beteg, de Rácz Jenő szavaiból a halál szaglik, ami azért mégsem jellemző a valóságra. A hazai kórházak akármilyenek is, biztosan jobb állapotban vannak, mint a rendszerváltás idején, és az orvoslás is sokkal több bajra ismer sikeres eljárást azóta, sőt, alkalmazza is ezeket.

 


Megszűnik egy-egy ellátóhely, omlik a fal, a csempe, miközben éppen átvágják a szalagot az új műtőtömb ajtaja előtt. A kettő együtt jellemző. Az egészségipar új termékei, a betegek igényei, az orvosok érdekei, a szükségesnél mindig kevesebb pénz – hol a szolgáltatásokhoz való igazságos hozzáférést, hol a kassza egyensúlyát borítják fel. Ez az egyenetlenség jellemzi és polarizálja az egészségügyet. Egyfelől mind több szuper szolgáltatással – például szervátültetésekkel, protézis beültetésekkel, modern onkológiai szerekkel – képes meghosszabbítani az életet, javítani az életminőséget, de egyre hosszabbak a várólisták, lassan orvos és ápoló nélkül maradnak kórházi osztályok. Tavaly ezer orvos hagyta el a jobb megélhetés reményében az országot.


Mállik tehát a rendszer, romlik az orvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférés esélye. Például a bajai kórházban két és fél évet kell várni egy szürkehályog-műtétre. Tavaly még egy évet kellett. A gerincműtéteknél a két-három éves várakozási idő öt évre ugrott. De azonosítható a kórházszövetségi elnök által fölemlegetett 500 milliárdos hiány, amikor a kórházak elöregedett gépeinek le kell állniuk, mert nincs pénz a javításra.


Forrás:drinfo.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DHS 2011.04.19. 22:02:11

A betegek a paraval éltetik a rendszert, csak ezt büdös bevallani a politikának...

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.21. 07:53:59

@DHS:
"ezt büdös bevallani a politikának"
Ez sajnos nem így van... Mert ez nem büdös, hanem nagyon is kényelmes... :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása