Ez a való világ - még Orbán embere sem tud segíteni

2011.04.15. 11:27

Számos borsodi település több mint száz családja eshet el attól a támogatástól, amellyel a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány az RTL Klub Való Világ 4 című produkciójával összefogva kíván segíteni a leginkább rászorulókon. A STOP két érintett település polgármesterét kérdezte.

 


Mint a hvg.hu megírta, az Orbán Viktor kormányfő főtanácsadója által vezetett karitatív szervezet és a tévécsatorna akciójának keretében a március 14-e és 19-e közötti héten mintegy 178 millió forint gyűlt össze, hogy a pénzből adományokat juttassanak el a 47 legrosszabb helyzetben lévő kistérség hátrányos helyzetű családjai számára. A támogatás a kezdeményezők tervei szerint nem pénzadományt jelent, hanem vetőmagok, takarmány és háziállatok biztosítását a rászorulóknak, akik e javak révén idővel önellátó gazdálkodást folytathatnának.


A hírek szerint a valóságshowból befolyó összeg még nem érkezett meg az alapítvány számlájára, amely így nem tudja vállalni az élőállatok elszállítását a programra jelentkező településekre, amelyek közül ráadásul többen nem képesek megteremteni azokat a feltételeket, amelyek az állattartásra alkalmassá tennék az érintett portákat. A pénz tehát az ablakban, a jószágok szállítása nem megoldott, de ha az volna, akkor sem tudnák fogadni azokat.


"Nincs jól kitalálva és végiggondolva ez a program" - kezdi sorolni a kétségeit Baracskai László, Tarcal polgármestere. "A szervezők nem kalkulálták bele a tervekbe, hogy ebben a hűvös időben az elszegényedett emberek azért dideregnek, mert pénz és tüzelőanyag híján még maguknak sem tudnak befűteni, nemhogy az ígért naposcsibéknek".


A falu elöljárója nem tudja, miért tartják jó ötletnek a "pesti nagyokosok", hogy olyan embereket átállítsanak a mezőgazdasági termelésre, akik "harminc éve nem vettek kapát a kezükbe, és még a saját kis kertjüket sem tudják rendben tartani, fogalmuk sincs a trágyázásról és növényvédelemről". Baracskai szerint nem lehet senkit egyik napról a másikra átirányítani a gazdálkodásra, az önkormányzatnak pedig nincs pénze ólakat, karámokat építeni az állattartáshoz.


Némileg eltér a véleménye Csobaj polgármesterének, Szögi Imrének. Azzal egyetért, hogy az elmúlt évtizedekben felnőtt egy falusi generáció, amelyik nem ismeri a növénytermelést, ám úgy véli, az ő településükön vannak még olyan idős emberek, akik szívesen megmutatják a fiataloknak a kertművelés rejtelmeit, így tíz perc múlva már az ifjabbak is képesek lesznek jól kapálni, csak akarat kell hozzá.


Szögi már annak is örül, hogy valami elindult a reménytelenségben élők megsegítésére, hogy falujában van érdeklődés az akció iránt, ugyanakkor Csobaj önkormányzata képtelen az önrészt biztosítani a projekt beindításához. Az alapítványnak már jelezték, hogy nem tudnak termőföldet biztosítani az állattartáshoz szükséges takarmánynövények megtermeléséhez, és egyelőre az ígért malacokat sem tudják leszállítani a településre, bár utóbbi megoldása végett gyűjtést kezdeményez.


Észrevételeikre - miként a STOP megkeresésére - egyelőre nem reagált a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány, ugyanakkor állítólag a napokban megérkezik a faluba a beígért vetőmag, így legalább a magántelkeiken elkezdhetik az érintett családok a földművelést. A polgármester már azt is előrelépésnek tartja, ha a gyerekek naponta látják dolgozni a szüleiket a kertben.


Az állatok szállítása kapcsán Csobaj egyelőre várakozó álláspontra helyezkedik, kérdés, össze tudják-e gyűjteni a fuvardíjat. Annak viszont nem örül a polgármester, hogy az alapítványt vezető Hegedűs Zsuzsa szociológus egy korábbi nyilatkozata szerint nem kérik majd számon a családokon, mit tesznek az adománnyal, és akkor sincs gond, ha a megkapott jószágokat nem tenyésztik tovább, hanem egyszerűen megeszik.


"Ha nincs ellenőrzés, az állatok zöme a fazékban végzi, vagy eladják őket" - vetíti előre Szögi Imre. Mint mondja, egy süldő malac ára körülbelül 10 ezer, a vele járó 1 mázsa takarmánykukoricáé 6-7 ezer forint, ami több csobaji családnak kiváló egyszeri jövedelemforrást jelentene. A falu vezetése mindenesetre megpróbál szemléletváltást elérni a falusiak körében.


A megkérdezett polgármesterek egybehangzó véleménye, hogy az alapjában jó kezdeményezés nem számolt azzal, hogy a leghátrányosabb kistelepülések feje fölött Damoklész kardjaként lebeg a csődeljárások sora. Csobaj például 28 milliós tartozást görget maga előtt évek óta, ami óriási terhet rak az önkormányzatra. "Megértjük, hogy nekünk is tennünk kell valamit a településért, de ez nemigen megy. Teljesen ki vagyunk véreztetve" - búcsúzik Szögi Imre.


A STOP szerette volna megkérdezni a kialakult helyzetről a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány kuratóriumi elnökét, a tavaly nyár óta Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójaként is tevékenykedő Hegedűs Zsuzsát, ám a szervezet üzenetrögzítőjén hagyott kérésünkre nem érkezett válasz.


Forrás:stop.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2011.04.17. 14:05:49

Lehet ezt jól is csinálni. Mint ahogy a Vöröskereszt és az Amerikai Ház Alapítvány csinálja, ahol a történetnek van célja, van eleje, van vége és értékelése.

Egyedülálló vetőmag program indult a vidéki szegénység felszámolására:

www.voroskereszt.hu/2011.-%C3%A9vi-h%C3%ADrek/egyeduelallo-vetmag-program-indul-a-videki-szegenyseg-felszamolasara.html

Mennyire jellemző egyébként, hogy olyan embert raknak főtanácsadói pozícióba, akire egy sima projekt megtervezését és levezénylését se lehetne rábízni, mert nem képes célokban, tervezésben, erőforrásokban, szakaszokban, ellenőrzésekben, buktatókban, korrekcióban, értékelésben gondolkodni...

Kizárólag a pénzszórás, és az azzal elérhető pillanatnyi PR lehetőség érdekli.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása