Bevérzett a méhem a vizsgálat után

2011.04.15. 17:09

Kedves Praxis!

 

Egy évvel ezelőtti nőgyógyászati kalandomat szeretném elmesélni. Sajnos napokon keresztül fájt a hasam, arra gyanakodtam, hogy talán felfázhattam, vagy hasonló, vagy összeszedtem egy jó kis gyulladást. Már jobban éreztem magam, amikorra rászántam magamat a vizsgálatra, kevésbé fájt, de úgy gondoltam, baj nem lehet belőle, ha megnéz az orvosom. Sajnos csalódnom kellett, mert az orvosom éppen szabadságon volt, de mondták, hogy a helyettese fogad. Úgy gondoltam, hogy ha már ott vagyok, akkor megnézetem vele magamat, rákszűrést is csináltatok, lesz ami lesz. Nem volt jó ötlet, utólag már tudom.

 

 

Az orvos olyan durván nyúlt hozzám, hogy az leírhatatlan, ilyet még soha nem tapasztaltam, pedig elhihetitek, nem ez volt az első nőgyógyászati vizsgálatom. Annyira erősen nyomta a méhemet, hogy alig bírtam elviselni, pedig többször is jeleztem neki, hogy ha kérhetem, akkor egy kicsit kevésbé durván tegye a dolgát, mert már alig bírom. Azt mondta, ő tudja hogyan kell elvégezni a vizsgálatot, maradjak nyugton és ne feszítsem meg magamat.

 


A vizsgálat végeztével, miközben öltöztem nagyon rosszul lettem. Szédültem, nem tudtam felegyenesedni sem rendesen, így hát felhívtam a páromat, aki értem jött és hazavitt kocsival, ami szintén pokoli élmény volt, tekintve a rengeteg kátyút. A párom is nagyon meg volt ijedve és én is.


Miután hazaértem és kimentem a mellékhelyiségbe, láttam, hogy be vagyok vérezve és valamilyen apró darabok, talán hámsejtek? jöttek ki belőlem. Két napig tényleg ramatyul voltam, munkába sem tudtam menni és szinte csak feküdni tudtam, mert továbbra is nagyon fájt a hasam.


Szerencsére utána elmúlt ez a rémálom, de borzasztó mérges voltam. A vizsgálat előtt már egész jól éreztem magamat, megnézettem magamat és sokkal rosszabb állapotba kerültem, mint előtte. Meggyőződésem, hogy a tisztelt doktor úr volt a ludas az egészért, hiszen sem előtte sem utána hasonlót nem tapasztaltam a vizsgálatok után. A nőgyógyász szerintem az egyik legfontosabb személy egy nő életében, abszolút bizalmi pozícióban van. Talán nem ártana, ha jobban odafigyelnének a páciensre és nem okoznának nagyobb bajt, mint ami a vizsgálat előtt volt.

 

 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocokpocok 2011.04.15. 17:18:14

első:)
sajnálom a negatív élményt, biztos egy életen át maradandó lesz, talán ahhoz lehet hasonló, mikor szülés közbe tágítgatták a méhszájam..
kitartás, próbáld elfelejteni..

Káin 2011.04.15. 17:25:21

Örülök, hogy nem születtem nőnek...

Desiderata 2011.04.15. 17:38:19

"valamilyen apró darabok, talán hámsejtek? jöttek ki belőlem"
Az ember, akinek nem kell mikroszkóp.

serfecs (törölt) 2011.04.15. 18:25:19

mit jelent az, hogy be vagyok vérezve?

Dr.laikus PhD 2011.04.15. 18:51:22

@panni75:

Nagyon korai vetélés lehetett.

Bármilyen "durva" egy vizsgálat hámsejt leválást nem okoz.

Fájdalmas ilyenkor akkor is, ha a megszokott finomkezű nőgyógyász vizsgál.

Mágia 2011.04.15. 18:51:58

Milyen szerencse, hogy ismét nincs egy szó sem arról, hogy mi okozta a posztolónál a panaszokat, mire jutott a vizsgálat során az orvos, talált-e valamilyen elváltozást, és ha igen, akkor mi volt az :)

Teljesen megnyugodtam egyébként fél órája, mert már tudom, hogy nem csak itt születnek képtelenségből, tájékozatlanságból és rosszindulatból összegyúrt posztok.

A Szívatós blogon épp most bizonygatja posztban valaki, hogy a a bankja átutalt 700 eFt lakástakarék pénzt átutalási megbízás nélkül, nem létező számlára... :)

serfecs (törölt) 2011.04.15. 19:58:23

@Dr.laikus PhD: dehát szó sem volt terhességről és csak a vizsgálat után vérzett, mitől fájt a hasa előtte? És azt írja, akkor ment el dokihoz, mikor már jobban volt.

Úristen, el sem hiszem, hogy itthon vagyok :-) Jó hírem van, fent északon már ragyogó napsütés van és nagyon erős déli szél fúj, szóval max 2 nap és újra itt a jóidő! :-)

belekotyogok 2011.04.16. 10:10:12

@panni75: attól, mert nem tervezte és nem is tudott róla, még éppen lehetett terhes. a terhességek egy része úgy szakad meg nagyon korai stádiumban, hogy az illető észre sem veszi, max annyit, hogy erősebb görcsei vannak, illetve "darabkák" távoznak belőle.

A posztban nem értem a "bevérzett a méhem" címet (- ezt orvos állapította meg később?) meg a láttam, hogy bevéreztem kifejezést sem. Ezeket laikusként honnan lehet tudni? Az én orvosom sem állapította meg "ránézésre", hogy mitől van a pecsételő vérzésem, hanem megvizsgált.

2011.04.16. 11:53:04

Úgy gondoltam, ha már ott vagyok, rákszűrést is csináltatok. Óh mejn gott...

Szóval a hámsejteket nemigen láthatjuk. Nemigen tapinthatjuk.

Nem úgy, mint a bizonytalanságot a posztban. Remélem, egy másik nőgyógyászhoz vitte azonnal az eset után a párja.

2011.04.16. 11:57:54

@ReignOfdark: Jó, egy kicsit lehiggadtam. Szóval azért halnak meg nők méhnyakrákban, mert...

1.) nincs kötelező oltási program,
2.) nincs kötelező szűrési program.

A megoldás egyszerű.
Akik a szűréseken megjelennek a behívók időpontjában, beadják az oltást, és nem éri őket baj, azok maradjanak TB támogatottak. Akik ennek nem tesznek eleget, azonnal kerüljenek ki a TB támogatott körből. Akik pedig mindent megtesznek és mégis megbetegednek, azoknak meg építeni egy külön kiskórházat jól fizetett specialistákkal, ahová ingyen viszi őket a betegszállító szolgálat. Csak néhány tucatnyian lennének.

Mária 2011.04.16. 12:49:36

@ReignOfdark:

Mhnyakrák elleni oltást úgy tudom, 9-16 éves korig adnak, az első aktus előtt, még mielőtt elvileg fertőződhet valaki a HPV vírussal.

Van olyan verzió, hogy később is adnak, de az nagyjából a halottnak a csók kategória.

Bár sokak szerint maga az oltás is, mert nem igazolható statisztikai adatokkal, hogy a megfelelő számú oltott populációban alacsonyabb lenne a rákos megbetegedés, mint a nem oltottakban.

Úgyhogy csak lassan, mert még a végén azt gondolja valaki, hogy gyógyszerügynök vagy.

Mária 2011.04.16. 12:53:19

@ReignOfdark:

Ja, és maga az oltás valami háromszor harmincezer Forint, mert 3 különböző alkalommal beadott oltásból áll a kúra.

Szerintem tökre bárki ki tudja köhögni, csak azért, hogy esetleg ne maradjon ellátatlan.

Még akkor is, ha mint fentebb írtam, NEM bizonyítható az oltás hatása. Lehet, hogy jó, lehet, hogy felesleges.

belekotyogok 2011.04.16. 13:20:12

@Mária: főleg úgy, hogy a HPV-t nem csak szexuális úton lehet elkapni, elvileg kisgyermekek is fertőzöttek lehetnek.

És pont az általad leírtak miatt is bosszantó, hogy az oltás megjelenésének idején felnőtt "celeb"nőkkel kampányoltak, hogy bezzeg ők beadatták az oltást. Illetve volt még egy másik reklám is, ami kb arról szólt, hogy egy rohadt szemét anya vagy, ha nem fizeted ki a tinilányodnak...:S

Posztíró rákszűréséhez: amúgy fals eredményhez vezet gyulladás, vagy egyéb probléma esetén levett kenet.

Mária 2011.04.16. 13:50:08

@belekotyogok:

Igen, plusz, hogy a 100+ HPV vírus közül a méhnyakrák kialakulásáért felelősnek tartott ötféle vírus közül az oltóanyag csak kettő ellen hatásos, de azt is csak elvileg teszi... :(

belekotyogok 2011.04.16. 14:01:04

@ReignOfdark: Ja, és van olyan doki, aki szerint elég 3 évente rákszűrésre menni.

belekotyogok 2011.04.16. 14:05:47

@Mária: és még azt se tudhatjuk, hogy milyen hatása lesz 10-20 év múlva az oltássorozatnak. (hiába a sok kísérlet, gyanakvó vagyok, mert ez kőkemény üzlet.)

Border 2011.04.16. 14:10:14

Volt már méhgyulladásom, folyadékkal a méhemben és a hasüregben, pokolian kellemetlen, fájdalmas. Olyankor sokkal érzékenyebb a méh. Normális esetben nem érezni, hogyan matatnak egy méhnyakrák szűrés kapcsán, gyulladásban igen.
Totál laikus vagyok, de lehet, mivel megpiszkálták a méhnyakat távozni tudott a méhben felgyülemlett, és a korábbi fájdalmat okozó trutyi.

Dr.laikus PhD 2011.04.16. 15:54:33

@Mária:

Fiam beszélt az onkológusommal, aki azt javasolta, hogy mindenképpen oltassa be magát.

Fiúknál is van tünet, meglehetősen kellemetlen és nem kellett hozzá promiszkuitás.

2011.04.16. 16:35:41

@Mária: Írtam, hogy a szűrési és oltási program együtt hatásos. Az oltás preventív, ergo nem érdemes vele a 40-es korosztályt beoltani, gondoltam, egyértelmű, pont úgy az is, hogy a szűrésnek sincs értelme a tíz évesek . Soha semmi érdekem nem fűződött gyógyszerajánláshoz, különben több pénzem lenne... :-)

@belekotyogok: Lényegében nincs szignifikáns különbség az éves és a 3 évente ismételt vizsgálat között. Ezzel az invazív méhnyakrák előfordulása kb. 90%-kal csökkenthető.

Leonce 2011.04.17. 00:54:19

@ReignOfdark: Természetesen az ötleted tejedjen ki a prosztata, vastagbél , tüdő és egyéb szűrésekre is? Így gondolod? És mi van azokkal a szűrővizsgálatokkal, pl. hasnyálmirigy CT, ami szintén ajánlatos lenne 5 évenként, főleg ha a friss halálozási mutatókat nézzük, de nincs a TBnek pénze rá...az ötleted halott ügy.

Mágia 2011.04.17. 06:48:26

@Dr.laikus PhD:

Erre nem írok semmit, mert ha írnék, a H1N1 oltással kapcsolatos hisztériáról, a felelőtlenségről és a gyógyszermarketing gátlástalanságáról írnék, és azt hosszan tenném, és Index címlapos történet lenne, azt meg nem akarom.

A HPV hisztéria ugyanaz a stílus, ugyanaz a módszer és ugyanaz a pénznyelő gépezet, mint amelyik a H1N1 oltást is erőltette.

Dr.laikus PhD 2011.04.17. 07:33:34

@Máгia:

Ha látnád milyen, nem beszélnél hisztiről és marketingről. Pedig fiú és sokkal kevésbé veszélyeztetett. Ha lány lenne eszemet veszteném az aggódástól.
Erre spec az oltás pont jó.

A H1N1 hisztinek egy része egy rosszul felmért eshetőség. WHO adminisztrátorok valszeg nem orvosok....
A többiről meg nem tudjuk kinek az érdeke.

Összeesküvéstől meg indokoltan és indokolatlanul is lehet félni.
A kimutatható ellenanyag meg adekvát.

Így mindaddig hiszti a dolog amíg nem engem érint. :((

serfecs (törölt) 2011.04.17. 09:20:08

@belekotyogok: de ez a nő nem vérzett! Fájt a hasa, aztán jobban lett. A vizsgálat után vérzett (ha jól fordítom le a "bevéreztem" szót).
@ReignOfdark: sajnos kétszer is kerültem közel a méhnyakrákhoz, az első alkalom 23(!!!) évesen volt, ha jól emlékszem, CIN II volt a szövettani eredmény. A következő műtét pontosan 10 évvel később volt. Rendszeresen jártam szűrésre, monogám kapcsolatokban éltem, stb-stb, egyszóval nem volt rizikófaktor sem és látott is orvos mindig. Nem vigasztal, hogyha netán eljutott volna a dolog a rosszindulatú elváltozásig, akkor egyike lettem volna annak a kevés embernek...

2011.04.17. 16:14:14

@Jud.: Az halott bizony. De a remény hal meg utoljára.

@Máгia: Igazából nincs HPV hisztéria.

@panni75: Sajnos senkit sem vigasztal. :-(

ügyes-bájos 2011.04.17. 18:54:29

Jáj.
Sajnos, minden második nőnek van legalább egy kellemetlen élménye nőgyógyász ügyben.
Két dologra lennék kíváncsi:
-milyen erőbehatás kell, hogy valakinek a méhe "bevérezzen" (ha létezik egyáltalán ilyesmi)? Csak mert engem egy időben alaposan rugdostak alhason, és nem történt szerencsére semmi bajom.
-Mi a bánatos szilvafáért nem írsz arról, kedves posztoló, ami ezek után történt, mondjuk az újabb vizsgálatról?!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása