Rákot okozó alkohol?

2011.04.11. 10:15

A túlzott alkoholfogyasztás növeli a rákkockázatot. A rákos eset csaknem tíz százalékát a férfiaknál és 3 százalékát a nőknél a túlzott alkoholfogyasztás okozza. Nyugat-Európában az összes rákos eset csaknem tíz százalékát a férfiaknál és 3 százalékát a nőknél a túlzott alkoholfogyasztás okozza - közölték pénteken kutatók a British Medical Journal (BMJ) című szakfolyóiratban. Német kutatók Franciaországból, Olaszországból,

 


Spanyolországból, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Görögországból, Németországból és Dániából származó adatokat elemezve úgy találták, hogy bizonyos ráktípusokban az esetek jelentős része alkoholfogyasztásra vezethető vissza.


A tanulmány szerint a 2008-ban Nagy-Britanniában regisztrált 304 ezer rákos eset közül 13 ezret a túlzott mennyiségű alkohol okozott. Az alkohol lebontása során olyan anyag keletkezik a szervezetben, mely károsíthatja a DNS-t, így hozzájárulhat a rák kialakulásához. Egy adag ital 12 gramm alkoholt tartalmaz, amely 125 milliliter (1,25 deciliter) bornak vagy egy pohár sörnek (3 dl) felel meg.

 

Az Egészségügyi Világszervezet részeként tevékenykedő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerint igazolt kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a máj-, mell- és a bélrák, valamint a fej és a nyak daganatai között. A tanulmányhoz összesen 364 ezer férfi és nő adatait elemezték. A vizsgálatba bevont emberek életkora 35 és 70 év között volt a követés kezdetén.


A kutatók számításai szerint 2008-ban a férfiaknál 57 600 daganatos esethez járult hozzá az alkoholfogyasztás. Az esetek felénél napi kettőnél több adag italt fogyasztottak magukhoz a férfiak. A nőknél a becslések szerint 21 500 rákos esetet vezethető vissza az alkoholra. Az ebbe a körbe tartozók 80 százaléka napi egy adagnál több alkoholt ivott.


Forrás: napidoktor.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása