Desszertek babapiskótából

2011.04.11. 10:31

A kisgyermekes családokban általában van a spejzban, hiszen a tipegőknek ez az egyik alapvető „majszolós” csemegéjük. Ugyanakkor számos desszert igen értékes alkotóeleme is a babapiskóta. A babapiskóta – olasz nevén savoiardi – egy piemontei kekszkülönlegesség. Több néven is felbukkan a gasztronómia történelmében. Először savoiardiként találkozhatunk vele, valamikor a középkorban. Nevét az olasz királyi családról, a Savoyai-ról kapta.


Az olaszoknál gyakorta használják zuppa inglesehez vagy zabaglione-hoz, de tiramisut is készíthetünk poharakba porciózva. Ha gyors desszertre vágyunk, akkor egy kevés babapiskótából kis pudinggal, gyümölccsel és esetleg gyümölcspálinkával vagy likőrrel remek dolgokat készíthetünk. A babapiskóta azonban hivatalosan is több sütemény alapanyaga. Ilyen a már korábban említett Charlotte, a tiramisu, illetve a firenzei eredetű Zucotto, aminek a formáját állítólag a firenzei dóm kupolája ihletett.

 

 

Charlotte Russe

 


Hozzávalók:


35 db babapiskóta, 8 tojássárgája, 20 dkg cukor, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 1 rúd vanília, 5 teáskanál zselatinpor


Elkészítés:


Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, ezután sűrűn egymás mellé rakva babapiskótával kirakjuk a forma oldalát. A tojássárgákat cukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét. A tejet egy nagyobb forralóba öntjük, apránként hozzáadjuk a tojássárgáját, és lassan, folyamatosan kavargatva melegítjük (de nem forraljuk), amíg be nem sűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről. A zselatint fél dl vízbe szórjuk, majd a kialakult zselét meleg vízfürdőben cseppfolyóssá keverjük, és a már hűlő krémhez adjuk. A kihűlt krémet a felvert tejszínnel lazítjuk, majd hűtőben alaposan kihűtjük. Ha már kellően besűrűsödött, akkor az előre elkészített formába öntjük, és legalább 1 éjszakát a hűtőben hagyjuk pihenni.


Másnap óvatosan lekapcsolom a forma oldalát, eltávolítom az alját, a tortát tálra csúsztatom, gyümölcsökkel, reszelt csokoládéval és tejszínnel dekorálom, majd tálalom.

 

A legfinomabb házi tiramisu


Hozzávalók:


17 dkg kristálycukor (kb. 5 evőkanál), 2 db egész tojás, 2,5 dl habtejszín, 25 dkg natúr vajkrém, kb. 6 adag kávé, kb. 30 dkg babapiskóta, rumaroma, tetejére kakaópor


Elkészítés:


Egy tálban a két egész tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajkrémet. Egy másik tálban a habtejszínt kemény habbá verjük, melyet óvatosan a vajkrémes masszába forgatunk. Elkészítjük a rummal és cukorral ízesített kávét, melybe kb. 1 percre beáztatjuk a babapiskótákat.


Egy nagy tálba ezután rétegezve beletesszük a piskótát és a masszát. A tetejére kakaóport szórunk, majd pár órára a hűtőbe tesszük.

 

Babapiskótás mézes


Hozzávalók:


a mézes lapokhoz: 1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej, 1 evőkanál kakaópor, 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor; a töltelékhez: 5 dl tej, 5 dkg vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor; valamint: 20 dkg babapiskóta, tej, rum, 1 meggyaroma; a tetejére: csokoládé

 

Elkészítés:


A mézes lapokhoz a tojást elkeverjük a vajjal, a cukorral, a mézzel és a tejjel, majd 2 percig főzzük. A tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport, 40 dkg lisztet, melyhez 1 csomag sütőport kevertünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot (kb. 30*25 cm-es ) formálunk belőle, és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. égkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő.


A töltelékhez a pudingot megfőzzük a tejben, kihűtjük. A porcukrot a vajjal habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük. Ízlés szerint rummal ízesítjük (kb. 1/2 dl).


Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal és a meggyaromával, ebbe mártogatjuk majd a babapiskótát. Az egyik mézes lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos-meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot. Majd újra krém következik, és ezt befedjük a másik mézes lappal. A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük, mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!


Barackos clafoutis (tejes pite)

 


Hozzávalók:


3 db tojás, 2 dl tej, 4 dkg cukor, 12 dkg liszt, 2 csomag vaníliás cukor, mézes fűszerkeverék, 1 mokkáskanál sütőpor, 20 dkg babapiskóta, 10 dkg sütőmargarin, 5 dkg mogyoró, sárgabarack

 

Elkészítés:


A babapiskótát jól összemorzsoljuk, hozzákeverjük a darált mogyorót, majd az olvasztott margarinnal összegyúrjuk (ha nem áll össze, pici tejet önthetünk hozzá). Egy tortaformát jól kikenünk margarinnal, és belelapogatjuk a masszát. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10 percig sütjük.


Közben elkészítjük a tésztát. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mézes fűszerkeveréket és a sütőporral elkevert lisztet, majd állandó keverés mellett a tejet is. A megsült piskótára öntjük ezt a híg masszát, és a tetejét felezett barackkal kirakjuk. Ezután mehet vissza a sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt készre sütjük.

 

Csekkszelet

 


Hozzávalók:


a diós laphoz: 4 tojás, 10 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 evőkanál baracklekvár, 6 evőkanál víz, 1 kávéskanál szódabikarbóna; a krémhez: 6 evőkanál liszt, 2 tojás, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 teáskanál zselatin, 30 dkg sütőmargarin, 25 dkg porcukor, valamint: babapiskóta, lehűtött fekete kávé; a csokimázhoz: 10 dkg sütőmargarin, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál porcukor


Elkészítés:


A diós laphoz a tojások sárgáját, a lekvárt és a vizet jól kikevertjük, hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, a diót, a cukrot, végül a keményre felvert tojásfehérjéket. Közepes nagyságú tepsiben (25x37) megsütjük. A krémhez a vaníliás cukrot, a lisztet, a két tojást, és a zselatint összekeverünk a tejjel, és sűrű péppé főzzük. A margarint és a porcukrot habosra keverjük, és a kihűlt krémmel jól összedolgozzuk.


A diós lapot kettévágjuk, az alsó lapra rákenjük a krém felét. Sorba rátesszük a kávéba mártott babapiskótát, majd a krém másik fele következik, rá a diós lap másik része.
A csokimázhoz a margarint felmelegítjük, elkeverjük benne a porcukrot és a kakaót, a sütemény tetejére öntjük, lehűtjük, majd szeleteljük és tálaljuk.


Banános túrótorta

 


Hozzávalók:


3 evőkanál zselatin, 20 dkg sütőmargarin, 20 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor, 5 dl tej, 50 dkg tehéntúró, 1 csomag babapiskóta, 2 db tojás, 2 db banán

 

Elkészítés:


A zselatint beáztatunk 3 dl tejbe. Közben a margarint a cukorra és a vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a két egész tojást és az áttört túrót. Jól összekeverjük. A beáztatott zselatinhoz 2 dl forró tejet öntünk, majd hozzákeverjük a túrós masszához. Tortaformába rétegenként teszünk masszát, babapiskótát, banánt. Hűtőszekrénybe tesszük, és kb. 4 óra dermedés után szeletelhetjük. A banán kajszibarackkal is helyettesíthető.


Citromos babapiskóta hidegen

 


Hozzávalók:


4 dl tejszín, 4 dl joghurt vagy tejföl, citromhéj, 2 citrom leve, cukor, 1 doboz babapiskóta


Elkészítés:


A 4 dl tejszínt felverjük, beletesszük a citromhéjat, cukrot (vagy édesítőt) ízlés szerint, a joghurtot vagy tejfölt. A piskótát soronként lerakjuk, citromlével locsoljuk, és krémet öntünk rá, így rétegezzük. Hidegen finom. (Nyáron le is fagyaszthatjuk, nagyon kellemes lesz.)
 

 

Forrás:nana.hu

Fotók:mindmegette.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása