Erőszakkal tömték be a kisfiú fogát

2011.04.07. 14:00

Tisztelt blog!


A gyermekem a múlt héten az iskolájával kötelező fogászati szűrésen volt. Egy évben azt hiszem, kétszer mennek az osztályával. Mivel korábban elég sok rosszat mesélt róla a fiam, ezért kb. fél éve saját fogorvoshoz visszük. Az orvossal abban maradtunk, hogy négy-öt havonta kellene majd visszajárni hozzá, legközelebb május elején terveztük. Nagyon meg voltunk (vagyunk) elégedve vele, a gyerek is elfogadta, egész másként áll hozzá, nem retteg, köszönhetően annak, hogy nagyon érti a gyerekek nyelvét. Visszatérve a problémára, a gyerek elment az osztállyal a szűrésre, mert iskola időben volt, mondtuk neki, hogy szóljon, ő magán orvoshoz jár, ha találnak valamit, mondjuk egy lyukas fogat, vagy hasonlót, akkor nyugodtan mondja meg, hogy mi majd elvisszük az orvosunkhoz. Abban voltunk egyébként, hogy semmi probléma nem lesz, mert nem fájt a foga és az utolsó vizsgálatnál sem volt semmi gikszer.

 


Sajnos nem úgy alakult a dolog, ahogy vártuk. A gyerek bár szólt, hogy ő nem szeretne részt venni a vizsgálaton, ez senkit sem érdekelt, holott az osztályfőnökével is beszéltem telefonon még a vizsgálat előtt, mert sajnos az üzenőjébe elfelejtettem beírni. Meg lett fenyegetve, hogy intőt kap, ha nem hajlandó átesni a vizsgálaton. A gyerek megszeppent és belement a dologba. Üsse kavics, az még akár el is fogadható, hogy megnézték a gyerek fogait, mert nincs abban semmi kivetnivaló, de a többi szerintem vérlázító. Találtak ugyanis egy lyukas tejfogat és önhatalmúlag eldöntötték, hogy szülői kérés ide, szülői kérés oda, ők bizony betömik.


A gyerek mondta, mondogatta, hogy ne tömjék be, mert majd az XY. bácsi, a fogászunk megcsinálja, de csak kiabálás volt a válasz és újabb fenyegetés. Mindez az osztályfőnök asszisztálásával. A gyerek (aki egyébként mindösszesen 9 éves) sírt, kapálózott, zokogott, de lefogták és végül nagy nehezen kifúrták betömték a fogát. Közben pedig úgy beszéltek vele, mint a kutyával.


Amikor hazajött a gyerek az apjával és elmesélte mi történt, meg kell, hogy mondjam kiakadtam. Felhívtam telefonon a rendelőt és beszélni akartam a tömést végző orvossal, pechemre nem volt már bent, próbálkozzak másnap. Az ofőt sikerült elérnem és ahhoz mérten, mennyire dühös voltam, elég udvarias hangnemben kérdeztem meg a történtekről. Az igazat megvallva össze-vissza beszélt. Letagadta, hogy a telefonon megbeszéltük volna a dolgot és végig arra hivatkozott, hogy nem volt beírva, nem volt beírva. A cinizmusa, rosszindulatú hozzáállása feldühített. Abban maradtunk, hogy a gyerek még ezt az évet végigjárja az iskolában, következő tanévet már máshol kezdi.


Számomra az egészben a legfelháborítóbb az, hogy az ember szeretné, ha a gyermeke rászokna a rendszeres fogászati vizsgálatokra, beépülne az életébe, természetessé válna, hogy ne félelemmel éljen meg minden egyes orvos látogatást, erre tessék, amit az ember megpróbál felépíteni, ilyen abszurd és gonosz húzással mások lerombolják. Szégyenteljes az egész véleményem szerint.
 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.07. 14:20:44

Hát igen, ez kellemetlen. Súlyos félreértések sorozata, a kapkodás, felelőtlenség és feledékenység eredménye.
Mégis inkább a szülő felelősségét érzem. Egyrészt nem adta írásba, hogy a kezelést ne végezzék el. Másrészt a 9 éves gyermekre bízta a tiltakozást.
Azt meg meg kell érteni, hogy míg neki 1-2-3 gyermeke van, addig a pedagógusnak 20-30 fő minimum, ha nem varrnak még a nyakába más osztályokat is. Nem tartom indokoltnak az ilyen mértékű felháborodást sem. Mégpedig azért, mert ílymódon csak elmélyíti a gyermek negatív érzéseit a fogorvossal szemben.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.07. 14:21:25

Ja, pont 2 óra. Ez a pozitív poszt?

Rotoxis 2011.04.07. 15:57:28

Ölég érdekes kérdés. Csak talán egyszerűbb, mint gondolnánk. A gyermeken végzendő bármely olyan beavatkozáshoz, amelyhez a beteg hozzájárulása szükséges, a szülő beleegyezését KELL beszerezni. Kivétel az életveszély esete, mert akkor nem kell senki beleegyezése.
A beleegyezés lehet írásbeli, szóbeli, vagy ráutaló magatartás. Pl. ha a szülő elviszi a gyereket az orvoshoz, mindaddig amig nem tiltakozik, a hozzájárulása vélelmezhető.
Ebben az esetben a szülő tiltakozott, ám ezt a pedagógus nem adta tovább. A felelős ennek alapján a pedagógus, aki bizony nem hivatkozhat arra, hogy nem volt beírva, ha telefonon külön felhívták a figyelmét a tiltásra. A gyerek erőszakkal történő kezelésének jogszerűsége ebben az esetben erősen kétséges.

janikahhh (törölt) 2011.04.07. 16:35:42

És miért nem volt beírva?

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2011.04.07. 16:37:40

Anyukám, ne itt sírj és panaszkodj, mint egy óvodás, tudtommal felnőtt ember vagy.
Szépen bemenni az iskolába, felnyomni a tanerőt az igazgatónak, és a dokit is szintén az illetékesnél.

Nem értem én, minek sopánkodni? Apuci/férj meg női hormont szed, hogy ilyen bárgyú? Anyuci intézi a dolgokat?

Jól kiálltál a gyerekedért, gratulálok, irgum-burgum a tanárnak meg sopánkodás a neten.
Gratula....

Mágia 2011.04.07. 16:38:28

@Rotoxis:

Kilencéves gyereknél az osztályfőnök általában az a tanár aki egész nap és minden nap együtt van a gyerekkel.

Nem túl életszerű, hogy ha az anyuka telefonon beszélt vele, "elfelejtette" volna, hogy mit mondott az anyuka.

Legkésőbb, amikor lefogták a gyereket, amit szintén nem hiszek el, akkor eszébe jutott volna a szülő utasítása.

Az sem életszerű, hogy a szűrővizsgálaton kezelik is a gyerekeket. A szűrővizsgálaton szűrnek és egy kezelési könyvbe (nem tudom a pontos nevét) feljegyzik, mi a baj és melyik nap, hány órára kell visszamenni a rendelőbe.

Ha pedig mégis így történt, ahogy az anyuka leírta, akkor nem a Praxis blogra, hanem az Ellenőrző blogra kellett volna beküldeni a történetet. És nem az orvost kellett volna hibáztatni, hanem a tanítónőt.

Gondolom, a gyerek nem az orvosnak bizonygatta, amit az anyja mondott és nem az orvos fogta le a gyereket... ha ugyan megtörtént, ami a posztban áll.

Azt se hiszem el, hogy ki lehetne fúrni és be lehetne tömni egy kilencéves fogát, aki eközben rúgkapál és teli torokból bömböl.

Jöhetnek a kövek.

Káin 2011.04.07. 16:38:54

Látom troll riadó van :D

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2011.04.07. 16:40:04

@El Visco Stello:
"Mégis inkább a szülő felelősségét érzem. Egyrészt nem adta írásba, hogy a kezelést ne végezzék el. "

Értelmeznéd?
"holott az osztályfőnökével is beszéltem telefonon még a vizsgálat előtt, "

ügyfélszolgálatos 2011.04.07. 16:40:19

@Laceeka82: Obvious idiot is obvious.

@Rotoxis: Én tuti szájon vágtam volna az ofőt.

Káin 2011.04.07. 16:40:27

@Máгia: Van még olyan blog? Szerintem meg az orvosnak bizonygatta. Más kérdés, nálunk a 90-es években az élt suliban, ha elmondtad a dokinak, hogy van magánfogorvosod, akkor nem volt gond. Lefogás meg pláne.

vlgymir 2011.04.07. 16:43:23

@kcsortuleninrogyilszja: Neked hany gyermeked jar iskolaba vagy ovodaba?

2011.04.07. 16:43:39

@Rotoxis:

Valószínűleg azt történt, hogy régről volt papír arról, hogy a gyerek mehet fogorvoshoz az osztállyal, csak arról nem, hogy ez már megváltozott.

Ott tévedsz, hogy ha az osztályfőnök elviszi a gyereket a fogorvoshoz akkor az a szülő szempontjából se nem szóbeli, se nem ráutaló magatartás, tehát a fogorvos nem nyúlhat a gyerekhez.

Az osztályfőnök agyament magatartása már más kérdés, ha telefonon informálva lett, de a kezelés valószínűleg jogszerű volt.

Mágia 2011.04.07. 16:46:12

@Káin:

Persze hogy van:

ellenorzo.blog.hu/

A bizonygatásról:

Egy kilencéves kisgyerekről van szó a posztban.. Ilyen kicsi gyerekeknek a tanítónőjük olyan, mintha a második anyjuk lenne. Nyilván annak panaszkodott, nem a vadidegen orvosnak, akit kétszer lát egy évben.

[c] 2011.04.07. 16:47:09

@Laceeka82: Ennek az autokrata gyökérségnek a következménye, hogy meglett, felnőtt emberek rettegnek a fogorvostól (vagy más orvostól).

Irkutszk 2011.04.07. 16:47:53

Moderálást kérünk szépen.

Káin 2011.04.07. 16:49:10

@Máгia: Hát nem tudom...Szerintem annak is panaszkodhatott, de nem voltunk ott, ezek feltételezések.

Káin 2011.04.07. 16:49:44

@Irkutszk: Mondom troll támadás van...

phoboss 2011.04.07. 16:50:00

Az ilyeneket be kell írni, nem elég csak a telefonálgatás, 20-30 gyerek esetében az osztályfőnök nem emlékezhet minden kis vacak fel nem jegyzett dologra. Egyébként a vizsgálat előtt mennyi idővel beszélt vele a szülő? Nem mindegy, hogy egy nappal vagy egy hónappal előtte.
A kötelező iskolai fogászati szűrésen nem kellene kezelésnek is lennie, épp ezért szűrés. A szülőnek üzennek, hogy van-e probléma a gyerek fogaival, van-e szükség további kezelésre. A szülő meg oda viszi orvoshoz, ahová akarja.
Ennek ellenére a szülő által túl van reagálva a sztori, ekkora hisztit nem kellene csinálni, pláne mert ő volt az egész kellemetlenség elindítója.

szepi79 2011.04.07. 16:50:50

én nem értek a focihoz, de tejfogat minek tömni? nekem anno, amikor tejfogammal volt gond, a doki szó nélkül kikapta.

rothman 2011.04.07. 16:51:04

Utólag okos a felháborodott anyuka. Annyira foglalkozik a gyerekével, hogy nem sikerült kitölteni az ellenőrzőt. Honnan tudja, hogy mi történt a rendelőben? A 9 éves gyerekétől...
Olyan nagyon jó nem lehet a magán fogorvos, ha nem vette észre a szuvas tejfogat, ami nem 1-2 hónap alatt lett szuvas, az biztos.
Az utolsó tejfogak 9-10 évesen esnek ki, ha már mozgathatóak, nem is szokták betömni őket.
Csak olyan fogorvost ismerek, aki a leírtakkal pont ellentétesen, csak akkor áll neki akármilyen invazív kezelésnek, ha a szülő jelen van.
Sok gyerek és szülő azt hiszi, hogy a fogorvos álma, hogy az ő neveletlen gyerekének tömögesse a rothadó fogát. Biztosítok mindenkit, nagyon-nagyon nem így van.

[c] 2011.04.07. 16:52:51

@Máгia: "Az sem életszerű, hogy a szűrővizsgálaton kezelik is a gyerekeket."

Emlékeim szerint ez nálunk is éppen így működött az iskolában. Szűrés és kezelés 2 in 1, ha kellett.

KenSentMe 2011.04.07. 16:54:09

Hát nem tudom.. örülj neki, ha csak egy tejfogat tömtek be. Simán megtehették volna, hogy először szarrá fúrják egy maradandó fogát, aztán betömik amalgámmal.. hiába élünk a 21. században, és hiába van az, hogy egy normális fogorvos ma már csak kompozittal dolgozik (számomra megdöbbentő volt, hogy milyen kevés fájdalommal és milyen gyorsan fel lehet rakni egy tömést), attól még az iskolafogászaton más szelek fújnak..

Én csak azt nem értem a történetben, hogy miért nem előzted meg a problémákat, és miért nem ídőzítettél a féléves iskolai fogászat elé egy-két héttel magánszűréseket.. mindent megcsináltak volna, az iskolaorvos meg semmit sem talál.. ez a "megbízok az emberekben, utána meg dühös vagyok rájuk, hogy átvertek" hozzállás nagyon nem kifizetődő. Mindenki hazudik, mindenki átver, ebből érdemes kiindulni.

Az iskolafogászati orvos hozzállását is megértem - nyilván nem azért tart rendelést, hogy ne gyakorolhasson.

Káin 2011.04.07. 16:54:26

@antiszociális exlúzer: Pontosan, ez nálunk is így ment. Hogy ma hogy van, azt nem tudom.

Káin 2011.04.07. 16:56:57

Lesz dolga a modiknak :D.

[c] 2011.04.07. 16:58:20

@rothman: "Olyan nagyon jó nem lehet a magán fogorvos, ha nem vette észre a szuvas tejfogat, ami nem 1-2 hónap alatt lett szuvas, az biztos."

Azt írta a posztoló, hogy 4-5 havonta járnak. Ennyi idő nem elég a szuvasodáshoz? Az is lehet, hogy szándékosan nem tömte be, mondván, úgyis kiesik.
(Nem érte hozzá, csak egy ötlet. Hátha mégsem kóros hazudozó az anyuka :-P)

phoboss 2011.04.07. 16:58:30

tényleg moderálni kellene

énis 2011.04.07. 16:58:50

Anyuka miért nem járatja magániskolába a gyerekét?

Káin 2011.04.07. 16:59:38

@phoboss: Szoktak, de úgy látszik most nincsenek kéznél.

püré 2011.04.07. 17:00:58

@Máгia: Márpedig a szűrővizsgálaton betömik a gyerekeket lyukas fogát, hacsak a szülő nem kéri írásban azt, hogy ezt ne tegyék. Olyan iskolafogásszal is találkoztak a gyerekeim, akinek már a szülői igazolás sem felelt meg, hanem csak a választott fogorvostól származó friss igazolással érte be...

purehetero 2011.04.07. 17:01:51

Nem arról van szó, hogy a doki a betömött fogak után kapja a fej vagyis fogpénzt?! Ha igen akkor hülye lett volna a doki a gyerkőc szájában talált zsetont benne felejteni. Ezt a lyukat ő találta, tehát az övé, gondolhatta majd szépen betömte ... esetleg közben előfúrt egy-két másikat is, hogy jövőre is legyen majd bevétel ha vissza jönnek a skacok.

[c] 2011.04.07. 17:02:09

@énis: Miért? Sokaknak vannak rossz tapasztalataik az SZTK-s és iskolaorvosokkal (ezzel nem állítom, hogy csak a magánorvosok között akad lelkiismeretes). Ettől még nem hiperigényes és hisztis valaki.

vlgymir 2011.04.07. 17:02:19

@kcsortuleninrogyilszja: Gondoltam. Itt uzenem azoknak, akik olyna tanacsokat osztogatnak itt, hogy jol be kell mennei, megmondani, meg stb., hogy be lehet menni, lehet veszekedni, aaztan masnap a gyerek nagyon megszivja. Ugyanis ebben a tortenetben nem csak a tanar, meg az orvos vesz reszt, hanem egy vedtelen gyerek is, akin sertett emberek akkor allnak bosszut, amikor csak akarnak. Nem vilagos? Majd vilagos lesz, ha a Te gyereked is arra alkalmatlan tanitoneni kezebe kerul.
Ezert en nem is ertem, miert nem azonnal vitte el kedves anyuka a gyereket masik iskolaba es hagyja, hogy a gyereken tovabbi karok essenek. Ha mar nincs ott a gyerek, akkor mar lehet intezkedni.

rothman 2011.04.07. 17:03:54

@antiszociális exlúzer: Elég lehet, persze, a tejfogak 95%-ban 3-6 éves kor között szuvasodnak. Ami megéri épen a 9 éves kort, az már nem nagyon szokott szuvasodni. De a legbiztosabb tippem, hogy mozgott már az a fog... nem szoktak ennyi idősen tejfogba tömést csinálni.
Amúgy nem csak töméssel lehet ellátni egy szuvas tejfogat.

Minnesaenger 2011.04.07. 17:07:47

A mi 6. osztályos gyerekünk osztálya nemrég ment állami gyerekfogáaszatra. A szülők több mint fele - beleértve bennünket is - papírba adta, hogy semmiképp nem végezhetnek semmilyen beavatkozást a gyereken. Ennek sunyi előzménye, hogy pl. a gyerekeknek azt hazudja a fogorvos, mikor beülteti a székbe, hogy semmit nem csinálnak, közben meg leköszörüli a fogkövet, vagy elkezd fúrni. Szülői engedély nélkül. Az eredmény pedig nagyon attól függ, hogy ki az illető fogorvos. Én nyomatékosan ajánlom mindenkinek, hogy irja meg a papírt, adja oda a gyerekének borítékban, aki vigye magával a gyerekfogászatra. Ha lát valamit a fogorvos, ekkor is ír egy leletfélét, hogy mit javasol, ezzel lehet menni a jól bevált gyerekfogorvoshoz. Aki lehet, hogy ugyanaz lesz, csak a legalkalmasabb időpontban (úszás tanfolyam, hosszú hétvégés kirándulás, rendezvény stb. után, kinek hogy jön ki).

rothman 2011.04.07. 17:08:30

@antiszociális exlúzer: Az SZTK-s orvosok 99%-a magán fogorvosként is dolgozik. :) Nem hiszem, hogy másként látja el a páciensét az SZTK-s és a magánrendelőben.

[c] 2011.04.07. 17:11:01

@rothman: Sajnos van, aki csak a pénzéért figyel oda a paciensre, és van, aki még úgy sem. Aki pedig lelkiismeretes, az az SZTK-rendelőben is az, ebben maximálisan igazad van.

Reggie 2011.04.07. 17:11:24

@Máгia: Nem kellenek ide kovek, sot ugy latszik mar igy is sok van az oledben es nem sikerult egy ideje kimaszni a fotelbol...

Netuddki. 2011.04.07. 17:12:27

Tejfogat betömni???? Nooormáááális?

Arcady 2011.04.07. 17:12:39

Sajnálom hogy ilyen még 2011ben is előfordulhat. Úgy 15 éve velem is hasonló történt...Be volt írva az ellenőrzőbe, az Anyám legalább hetente egyszer beszélt az ofővel. Én is küzdöttem hogy ne tömjék be, majd az Anyám elvisz a saját orvosunkhoz. 10 éves voltam sokat nem tehettem ellenük ott helyben megfúrták betömték...estére iszonyú fájdalmaim lettek, belázasodtam...még este elvittek az általunk jól ismert fogorvoshoz...Nem tudom jól használom e a szavakat de kb a következőt alkotta az a kedves doktornő: amalgám tömés túl mélyre kerül nyomta az idegkamrát(?) és az ideget, be is gyulladt. Nem tudtak a fogon segíteni, gyökérkezelés, két évvel később az első korona. Nagy élmény volt 10 évesen, de pont a második doki hozzáállásának köszönhetően nem rettegek a fogorvostól.Engem Nem fogtak le de nagyon vad dolgokkal fenyegettek ami most már nevetséges de 10 évesen hihető volt. Pl hogy csak és kizárólag ő tömheti be, és hogy az a törvény, hogy ha szűrésen talál valamit akkor kezelni kell, meg hogy kirúgnak.
Bár az eset után Anyám mindent megtett hogy ez ne fordulhasson elő más gyerekével az a nő ma is praktizál.
Na hát van ilyen sajnos de ez nem normális dolog úgy gondolom. Mind az én esetemben mind a posztoló esetében elég lett volna értesíteni a szülőt, és nem kitenni egy gyereket egy fájdalmas és korából(!) adódóan horrorisztikusnak tűnő kezelést, ezt egy gyerek teljesen másképp éli meg mint egy felnőtt.
Ennyit szerettem volna hozzátenni, lehet marni.

Sólyom Tomi 2011.04.07. 17:14:51

Anyuka helyében beírnám utólag az üzenőbe, visszadátumozva persze, aztán felnyomnám a tantónénit. Sőt, persze a telefonhívást is vissza lehet ellenőrizni, ha perre akarom vinni, nem csak kirúgatni. Addig is, amíg még a gyerekem közelébe engedik, kitanítanám a kölyköt, hogy ha a tantónéni bármire utasítja, nyilvánosan, a többi gyerek előtt alázza meg azzal, hogy a képébe mondja, hogy a tanárnéni/bácsi anyukám szerint hazudik, és hazugoknak nem kell szót fogadni. Egyébként pedig ha a tanárnéni/bácsi fizikai erőszakot alkalmazna velem szemben, anyukám először a tanárnéni gyerekeit vereti össze, csak utána tesz feljelentést.

becsoccsent 2011.04.07. 17:16:22

oszinten remelem, hogy a kommentelok nagy resze keptelen a szaporodasra. nem mas emberekkel, hanem ugy egyaltalan. viszont nagyon bizom benne, hogy megprobalkozik veluk egy lo, es majd felvetel is keszul rola. aztan kiposztoljak ide, es majd johetnek kommentelgetni, hogy az nem is ugy volt.

jaj, ezt kerem szulinapomra!

czaj (törölt) 2011.04.07. 17:18:24

Iskolafogászaton annno anyám ÍRÁSOS tiltakozása ellenére (merthogy nekünk is volt saját fogorvosunk, és ismereteink az iskolafogászatról) betömték (rosszul) egy teljesen egészséges fogamat - egy állandót, tehéát maradandó kárt okoztak.
Ez volt '97-ben. Napokig fájt ezért elmentünk a magándokihoz, ideget kellett ölni benne. Anyám inkább kivett az iskolából a követekző fogászati akció idején
Szóval én elhiszem, hgoy ez még most is így megy bizonyos helyeken, mert a mi falunkban azóta sem változott a helyzet, mint hallom néha.

Arcady 2011.04.07. 17:20:14

czaj milyen hasonló a történetünk csak nem egy helyre jártunk ?:) illetve :(

fuhur 2011.04.07. 17:23:06

@rothman: "Az SZTK-s orvosok 99%-a magán fogorvosként is dolgozik. :) Nem hiszem, hogy másként látja el a páciensét az SZTK-s és a magánrendelőben."

Hidd csak el és nem csak a fogorvos. Egy ismerősöm nagymamájának a korházban mindíg nagyon fájt a kötéscsere. Addig míg a nővérkék nem kaptak némi kp-t. Utánna megtudta csinálni rendesen is.

Mágia 2011.04.07. 17:23:18

@püré:

A normális menete ennek az, hogy:

1. Elmegy a gyerek a szűrővizsgálatra

2. Megnézik a fogát

3. Ha találnak kezelni való fogat, kap egy papírt róla, amin az összes tennivalót felsorolják

4. Ráírják a papírra, hogy mikor, hány órára menjen vissza a gyerek.

*

Ha a szülő úgy nyilatkozik, hogy nem járul hozzá a kezeléshez, mert saját orvosuk van, akkor ennek tudatában a szűrést végző orvos nem rendeli vissza a gyereket magához.

Ez az eljárás egyébként megvéd attól is, hogy az orvos olyan gyereket kezeljen, akinek van saját fogorvosa, hiszen az első alkalommal csak a papírt adja a gyerek kezébe az eredménnyel, és azzal, hogy mikorra menjen kezelésre vissza.

Tehát, még ha az of. el is vitte szűrésre, a szülő tudni fogja, hogy a gyerekét visszarendelték, és NEM engedi vissza, hanem szól, hogy más orvosnál oldják meg a kezelést.

Szerintem MOST ez így van.

[c] 2011.04.07. 17:26:19

@Máгia: Igen, ez lenne a normális. De mi alapján feltételezed, hogy a posztíró hazudik?

Irkutszk 2011.04.07. 17:27:09

Egy kérdésem lenne azért a poszthoz tartozó képről: Vajon ez egy alulfejlett 9 éves, vagy tényleg 3-4 éves gyerek képét sikerült csak beilleszteni az iskolásgyerekről szóló posztba?

Mágia 2011.04.07. 17:27:43

@kovi1970:

Betömik a tejfogat is, ha nagyon korán szuvasodik. Ki nem húzzák, csak ha az alatta lévő maradó fog várható, hogy egy éven belül kibújik.

Gondolom azért, mert ha idő előtt kihúznák a tejfogat, a hiány miatt deformálódna az állkapocs csontja.

Mágia 2011.04.07. 17:29:09

@Irkutszk:

Az illusztráción a gyerek legfeljebb másfél éves lehet :)

Arcady 2011.04.07. 17:29:35

@antiszociális exlúzer: Kezdetektől olvasom a blogot. Itt van néhány ember aki szerint minden posztoló hazudik,(különösen a picsogó kismamák, a kisgyerekes hisztis P ... és még kik ?)

John Veed 2011.04.07. 17:30:13

Nem akarok izé lenni de:

Anyám nekem anno írásba adta, hogy ne nyúljanak a fogaimhoz az iskolafogászaton, majd megcsinálja a saját fogorvos. Hiába mutogattam a papírt, még a kedves osztályfőnököm is be akarta tömetni a fogakat amalgámmal. Gratulálok.
Aztán ráharaptam a tükörre, meg a kampóra amit a számba raktam, és akkor úgy igazán nem tudtak mit kezdeni. Voltam vagy 10-11-12...

Ez ilyen tipikus magyar idiotizmus, már megint.

2011.04.07. 17:30:36

@Máгia:

"Szerintem MOST ez így van. "

Igen ez most pontosan így van.
Ezért írtam, hogy a cikk alapján papír van arról, hogy a gyermeket elláthatja az "iskolai" fogorvos.
Arról pedig "csak" egy telefon, hogy már még sem.
Ha még sincs papír, akkor nem a szabályok alapján járt el az iskola és az orvos, de ezt nehéz elhinni.

Irkutszk 2011.04.07. 17:30:42

@Máгia: Oh, tényleg, elnézést :) Remélem, épek a fogai!

Irkutszk 2011.04.07. 17:32:21

@Máгia: Esetleg nem is a gyereket, hanem az anyukát akarja vajon ábrázolni? Most már igazán kíváncsi vagyok a kép beillesztőjének motivációjára, miért pont ezt a képet választotta?

Gerry. 2011.04.07. 17:33:00

Jellemzo a kedelyes magyar mentalitasra, hogy itt is sokan a szulot teszik felelosse: igen, elfelejtette beirni, ugyanakkor felhivta az osztalyfonokot. De oke, fogadjuk el, hogy az osztalyfonok ezt elfelejtette, 30 gyerekre kell figyelnie. Legyunk elnezoek vele. Oke. De ami utanna kovetkezett, az verlazito: ha egy gyerek mondja, hogy van fogorvosa, es kezzellabbal kapalodzik, akkor erre nem lehet tekintettel elenni? Persze, egy gyerek nyilvan kapalodzik, ha ki akarjak furni a fogat (nem mintha ez eletkori sajatossag lenne, ki orul, ha kifurjak a fogat?), de sejtem milyen kedvesen is rendeztek le... Arrol nem is beszelve, hogy baromallat, aki hagyja, hogy a gyermeke fogat effele vizsgalatokon kifurjak (persze a szulo is csak az altalanos tarsadalmat kepezi le, ergo nagymertekben baromallat): mindenki tudja, hogy itt joreszt fogorvoshallgatok (legalabbis nagy egyetemmel renedelkezo varosokban ez a helyzet) vannak, akik itt tanuljak a dolgot - ha elbasszak, hat elbasszak, mivan akkor. ha meg nem hallgatok vannak, akkor meg a heyi fogorvos(ok) kezelik helyen a dolgot, es vegeznek slendrian munkat. Emlekszek, egyik osztajtarsamnak pontosan a czaj altal emlitettek szerint furtak ki a konkretan, mint utolag kiderult, jo fogat, (szovodmenyekrol nem tudok, mondjuk), szinten 97 korul.

Dehat a magyar rendszer nem az emberseges banasmodrol szol: mas kerdes, hogy effele tortneteket valami harmadik vilagbeli orszagbol varna az ember. Bar mentalitasban Mo. sincs onnan olyan nagyon messze...

gyz 2011.04.07. 17:34:48

@antiszociális exlúzer: a posztok egy része szemenszedett hazugság, nagy része meg olyan felháborodás, melynek van alapja, de az író a saját hibáját és felelősségét valahogy elbagatellizálja.

S mivel a másik félre természetesen nem kíváncsi senki, lehet fröcsögni és utálkozni az állat orvosokra, mehet az általánosítás és az észosztás.

2011.04.07. 17:35:08

@antiszociális exlúzer:

A poszt író nem hazudik, csak nem írta le az előzményeket pontosan.

"Egy évben azt hiszem, kétszer mennek az osztályával. Mivel korábban elég sok rosszat mesélt róla a fiam, ezért kb. fél éve saját fogorvoshoz visszük."

Vagyis a gyereke már volt fogorvosnál a sulival nyilván szülői beleegyezéssel.
Viszont nem az üzenőbe beírva, hanem telefonon közölte, hogy ez már megváltozott.

Jofiu 2011.04.07. 17:35:28

Ezt en nem hagynam annyiban.

Mondjak itt hogy adjak irasba, - sok okos utoljara, pont ugy mint utolag okosnak titulaljak az irot, minha ok minden szart leirnanak, hiszi a piszi, kepmutatok, biztos kenyeret is irasos szerzodesben vasarolnak, ja - ha elore irasba adja akkor konnyebb lenne most panaszkodni.
De az egesz nagyon jelzi a fasz hozzaallasat a sulinak.
Egyreszt telefonban tudomasul veszi a dolgot, csak hogy utana elfeledje, letagadja. Ha mar csak az irasnak hisz, szarik a szobeli dologra, akkor legalabb o maga irja le!
Az a dolga, hogy foglalkozzon a gyerekkel, nana, hogy elvarhato hogy figyeljen a korulmenyekre.
Ezek utan akar az irasbeli kijelentes se erhet sokat, ha nem olvassak el, hanyagul, mint ahogy most csinaltak.

Masreszt legalabb kozben hallgathatnanak a kolyokre. Meg ha ennyire el is felejtette.

Harmadreszt eroszakkal betomni egy fogat?! Szuloi hozzajarulas nelkul?!
Mar elnezest, de ez buncselekmeny.
A helyes hozzaallas, hogy ertesitik a szulot abban az esetben ha a gyerek tiltakozik, es majd ok megoldjak.
De eroszakkal kezelni valakit, gondviseloi hozzajarulas nelkul, hat ez bizony buncselekmeny!

Meg jo hogy sebeszeti felulvizsgalas nincs a sulikban. Talan ott is irasba kellene adni egyenkent, hogy mely szerveit nem szabad megmuteni gyanu eseten?

igyugyaz 2011.04.07. 17:35:48

Szerintem is photoshop ez egyszerűen egészen biztos, hogy nem történhetett meg, ebben az országban minden mindig a szabályok szerint történik. Mi valahol Japán és Svájc között vagyunk ebből a szempontból (is). Ha mégis megtörtént akkor a 9 éves gyerek illetve a szülő a hibás, ebben a sorrendben. Az meg köztudott, hogy az életunt sztk fogorvos ugyanolyan jó szolgáltatást nyújt mint a magán fogorvos 1 milláért, hisz mindkettő pont ugyanannyira várja vissza a pácienst.

[c] 2011.04.07. 17:37:27

@gyz: Lehet, bár én Máriától még soha nem olvastam reakciót, amelyben nem a posztíró szavahihetőségét vagy egyéb vélt hiányosságát elemezte volna.

Mágia 2011.04.07. 17:39:45

@MikeBoy:

Úgy érted, hogy az őszi vizsgálathoz ÉS kezeléshez írásban hozzájárult és a tavaszi vizsgálat előtt elmulasztotta írásban visszavonni?

Lehet benne valami.

De még így is nehezen hiszem, hogy a tanítónő ne emlékezett volna a telefonbeszélgetésre, az meg teljesen abszurd, hogy egy gyereket lefogjanak a fogorvosi székben és erőszakkal kifúrják és betömjék a fogát.

Már csak azért is, mert a szájüreg elég veszélyes terep, anélkül is, hogy a gyerek bömbölne és rúgkapálna.

gyz 2011.04.07. 17:40:33

@antiszociális exlúzer: nem ismerem a munkásságát, ritkán olvasom a kommenteket. Ez a blog viszont mindennek az alja.

[c] 2011.04.07. 17:40:45

@MikeBoy: Hibázott a szülő, de az ofő viselkedése ettől függetlenül minősíthetetlen.
Jó, tudom, lehet, hogy ferdített a gyerek (azt hiszem, épp ebben a blogban kommentelte valaki, hogy életkori sajátosság, ergo a gyerek sosem szavahihető - ez ebben a formában fasság).

2011.04.07. 17:41:26

@Jofiu:

"Harmadreszt eroszakkal betomni egy fogat?! Szuloi hozzajarulas nelkul?!
Mar elnezest, de ez buncselekmeny."

Mielőtt lelépek, még neked is!
Volt szülői hozzájárulás, értsd papír.
(Ha még sem a cikk írója ezt cáfolhatja, de kétlem).
A telefon arról szólt, hogy a papír érvénytelen. Ez vagy elfelejtődött vagy nem lett figyelembe véve, persze az ofőt minősíti csúnyán.

[c] 2011.04.07. 17:41:45

@Máгia: Abszurdnak lehet, hogy abszurd, mégis többen írták, hogy velük is történt hasonló. Mindnyájan kamuznak?

gyz 2011.04.07. 17:42:24

@igyugyaz: nem az a lényeg, hogy megtörténhetett-e, hanem, hogy valóban megtörtént-e.

A keretek azonban nem adottak ahhoz, hogy ezt el lehessen dönteni. Viszont annál jobb apropó egy kis anyázásra.

2011.04.07. 17:44:45

@antiszociális exlúzer:

Nem akarom menteni az ofőt és nem hibáztatom a szülőt.
Csak sokan szerintem félreértik a helyzetet ennyi.

A lefogás pedig más tészta.
Vagy a fogorvos szadista vagy túlzás.

igyugyaz 2011.04.07. 17:48:34

@gyz: Hát akkor induljunk ki abból, hogy mindenki mindig hazudik bármiről is van szó. Pl. Mária minden szava hazugság volt arról, hogy mi életszerű és mi nem.

püré 2011.04.07. 17:48:36

@Máгia: Igazad van Mária. Ez MOST biztosan így van ott, ahol te laksz, de hidd el, hogy a mi környékünkön bizony elég régóta úgy van, ahogy leírtam. Még gimnazista a kisebbik gyerekem, a nagyobbik is az volt még tavaly, így eleget hadakoztam már a kéretlen, és esetenként szakmailag megalapozatlan kezelések ellen.

Arcady 2011.04.07. 17:50:01

Lehet hogy csak a kezét fogták meg hogy ne kapálózzon, vagy a fejét tartották...azért gondolom mert én ilyen kapálózós vagyok (nekem is fogták már a kezemet, aztán leszoktam a kapálózásról:)) és valahogy ezt meg kell oldani különben nagyobb lesz baj mint egy tévesen tömött tejfog...
Ettől még szörnyű de mindennek van magyarázata csak a gyerek másképp éli meg, erre kéne tekintettel lenni...és mint tudjuk nem voltak tekintettel semmire :(

gyz 2011.04.07. 17:50:09

@igyugyaz: látom, nem érted, de nem baj. Neked szól ez a blog.

Jofiu 2011.04.07. 17:56:31

@MikeBoy:
Ha tenyleg volt irasbeli hozzajarulas, akkor igen, akkor torvenyesen fedezve vannak a suliban.
Kerdes, hogy mire vonatkozik a hozzajarulas. Minden jovobeni kezelesre, vagy csak minden alkalomra egyenkent.
Ebben az esetben tenyleg irasbeli visszavonas - az iskola kepviselojenek alairasaval - kellett volna.

Kulonben:

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről (részletek)

Az önrendelkezéshez való jog, és az ellátás visszautasításának joga.
Az önrendelkezéshez való jog

15. § (1) A beteget megilleti az önrendelkezéshez való jog, amely kizárólag törvényben meghatározott esetekben és módon korlátozható.
(2) Az önrendelkezési jog gyakorlása keretében a beteg szabadon döntheti el, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, illetve annak során mely beavatkozások elvégzésébe egyezik bele, illetve melyeket utasít vissza, figyelembe véve a 20. §-ban előírt korlátozásokat.

Ettol fuggetlenul az eroszak vizsgalando.
Az, hogy a gyermek kozlese ellenere eroltettek a kezelest. A hozzajarulasuk lehet, hogy megvolt, de a visszautasitas tenyet tisztazniuk kellett volna a jogilag cselekveskeptelen gyermek torvenyes kepviselojevel.

Ennek utana kell menni.
Eroszakkal egeszsegugyi ellatasban reszesiteni valakit az utan, hogy tiltakozik, azt nem mentegeti, hogy gyermekrol van szo. Akkor tisztazni kell a szulovel, es nem eroszakkal beavatkozni!!

Nervus 2011.04.07. 18:00:58

Velem ugyanezt csinálták 6 évesen. Mondtam a fogorvosnak, hogy van saját fogorvosunk, majd ő megcsinálja. A sulifogász egy rohadt vadállat volt, üvöltözött, hogy ne dumáljak, én vagyok a legnagyobb dumás [?], fogjam be a pofám [szó szerint] mert kihúzza az összes fogam...
Betömte, szerencsére sikerült úgy beadnia az érzéstelenítőt, hogy melléfolyt egy csomó, azt hittem ott helyben meghalok...
A háziorvos, akivel nagyon jó kapcsolatban voltunk, felment hozzá és végigordította az emelettől a kijáratig :D

Minnesaenger 2011.04.07. 18:02:53

Nemcsak, hogy lefogják, de még hazudnak is előtte a gyereknek sokszor, hogy nem csinálnak semmit, csak megnézik. Állítom, ez jobban kiveri a biztosítékot a gyereknél, mintha rendesen elmagyarázná, előtte neki, hogy tömni vagy csiszolni fog. Amelyik budapesti gyerekfogászaton az utóbbi 6 évben volt a gyerekem (2 helyen is), ott mind az a "szabály", hogy ha nincs papírod, mindjárt beavatkoznak, nem pedig kezelési javaslatot írnak.

vipman 2011.04.07. 18:04:14

" Egy évben azt hiszem, kétszer mennek az osztályával. Mivel korábban elég sok rosszat mesélt róla a fiam, ezért kb. fél éve saját fogorvoshoz visszük."
na, innentől hihetetlen, több okból is.

upsalla 2011.04.07. 18:04:36

@rothman: @Máгia: Szűrővizsgálat ide vagy oda, ha gondot látnak, nekiállnak megcsinálni, aztán sikerül, ahogy sikerül.

Ezt elkerülendő, én úgy oldottam meg mind három nebulóm esetében, hogy amikor kiderült, hogy fogászati szűrés lesz, előtte lóhalálban elrohantunk a saját orvosunkhoz, aki megszűrte, vagy megcsinálta, és mi erről vittük az igazolást, és ezt mutattuk be. Ennek ellenére a szűrést engedtük.

igyugyaz 2011.04.07. 18:04:52

@gyz: Szerintem te nem érted, hogy ez egy blog nem bíróság. Nincsenek bizonyítékok, nem lesz hangfelvétel az ofővel való beszélgetésről, videó a fogorvosi beavatkozásról, sem bescannelt szülői hozzájárulás. Ha lenne akkor nem itt olvasnál róla hanem a hírekben. Itt egy posztoló leírása van arról, hogy mi történt. Az, hogy te abból indulsz ki, hogy bármi amit a posztoló ír hazugság az semmivel sem megalapozottabb mintha abból indulnánk ki, hogy igazat mond mivel nincs oka, hogy hazudjon. Ezt nyilván nem érted, de nem baj, az internet nem neked való.

sárga nyúl 2011.04.07. 18:04:52

Velem is ugyanez történt még (kis) általános iskolás koromban. Pedig még be is volt írva az ellenőrzőmbe a tiltás. Egy gyökérkezelés alatt álló fogamat tömte be az állatja. Üvöltöttem és rúgkapáltam. Nem zavarta őket. Utána mehettem a magánfogorvoshoz, aki újra kifúrta. Iszonyat dühös volt anyám, de nem emlékszem, utána próbált-e beszélni a sulival. Mindenesetre többet nem vittek az iskolából a gyerekfogászatra.

Tjuca 2011.04.07. 18:05:15

nem lepődök meg. pl. nekem összerándult a gyomrom. :-)

ott kezdődött, hogy random időpontban mentünk, és még véletlenül sem szóltak senkinek. akkor még nem kértek szülőtől engedélyt. több orvos volt, szerintem mindenki utálta az iskolafogászatot.

minket kezeltek, kutya nem kérdezett senkit. amalgámmal természetesen injekciót hírből sem ismerte senki. ha megneszeltük, hogy másik osztály megy, már rohantunk magánban anyámmal. :-(

nos még olyan is volt, amit bácsi újra tömött, aztán meg két hét múlva megint tömni kellett...

és láss csodát lett megoldás 7-ben. a fogdoki a szomszédunk volt, és leáztatott minket piszokul. anyám kivételes türelemmel kezelte az esetet, cserébe mi is vippé váltunk a tesómmal. :-)))

minden mezei hatvani általános iskola a 80-as években.

ja és természetesen hazudok, mint a vízfolyás. :-D

szerintem az eset teljesen élő, simán elhiszem. lehet a doki agyát már amúgy is felcseszte valami, egy kis szaros kilenc éves meg má' csak nem fog ki rajta. hát így.

Jofiu 2011.04.07. 18:08:52

@Minnesaenger:
Pedig ezt nem igazan tudjak felulirni:

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről
Az önrendelkezéshez való jog, és az ellátás visszautasításának joga.

Mondjk alapbol aki fogorvoshoz megy az nem azert megy mert raer, hanem kezelest akar. De gyereknel ha nem beszelik meg a szulovel mit is fog csinalni a doki, nem tajekoztat, akkor megint csak torvenyt sert. Felnottnel is, ha nem szol elotte, mit is fog csinalni, csak gyerek onmagaban nem donthet.

Tjuca 2011.04.07. 18:09:37

én azt nem értem, ha mindenképpen kell a lóvé, akkor miért nem "papíron töm"?

G1 2011.04.07. 18:09:50

Amikor én iskolai fogorvosnál jártam (és utána soha többet), akkor szépen szétfúrta a baromarcú a bal felső egyesem, mert volt rajta egy pici luk. Mindezt úgy tette, mint egy mészáros, és még le is b@szott, hogy mit nyivákolok, nem is fájhat. Az eredmény az lett, hogy estére begyulladt, majd pár héten belül nem tudtak vele mást tenni (másik fogászaton), mint gyökérkezelték. Akkorra már annyira rossz volt a helyzet, hogy a fájdalomcsillapító mit sem ért... Boldog voltam így egy gyökérkezeléssel. Persze ott sem valami szépen dolgoztak, és míg órákat kellett várni, mindig csak egy-két dolgot csináltak meg, de inkább csak egyet. Pár évig még jártam SZTK-ba, de utána találtam egy fiatal orvost magánpraxissal, és hozzá járok.
Igaz, nekem anno nem volt papírom, de akkor még magán se nagyon volt. Úgy látszik, azóta csak az változott, hogy vannak magán orvosok, de a gyerekfogászat pont olyan sz@r tud lenni, mint volt. :(

Nervus 2011.04.07. 18:11:32

@Tjuca: Mi a fene, most már muszáj engedélyt kérni? Nálunk gimiben is ez volt, reggel szóltak, hogy indulás... Tavaly vagy mikor volt magas a vérnyomásom (persze, 2 kávét ittam reggel, mitől legyen alacsony), majdnem beutaltak mindenhova :D Az ofő meg olyan hülye volt, hogy mindenkit 5 évesnek kezelt, felhívta anyámat, hogy nervuska szívével komoly baj van, anyám meg majdnem infarktust kapott... (Természetesen ez is hazugság!:()
Hiába, a magyar oktatás.

lilly67 2011.04.07. 18:13:40

Az iskolai fogászati ellenőrzéseken évek óta nem nyúlnak, nyúlhatnak hozzá a gyerekekhez, csak a fellelt lyukas fogak vagy egyéb teendők számáról adnak visszajelzést, beutalót.

Tjuca 2011.04.07. 18:14:18

@Nervus: én csak itt olvasom az engedélyt, és a dínók korában még nem finomkodtak. :-) gyerekem, az a spok meg még nem oskolás, de jó tudni, hogy is van ez. (még mindig :-()

férjem még vénebb, és neki nincs kezelt foga, ő nem is tudja miről van szó. viszont nekik volt alma klubjuk! ilyen is van, az is iskolafogászat, prevenció stb. több ilyet!

Tjuca 2011.04.07. 18:16:08

oviban annyi volt, hogy kijött a doki, benézett annak a gyereknek a szájába, aki kitárta, majd egy hét múlva megemlítette az óvónő, hogy ja volt doki. azt nem tudta az én gyerekem szájába belenézett-e.

ööö

mondjuk oké nem érdekel, mert mióta foguk van fél évente van egy kedves dokinő, aki szemléz. :-)

lilly67 2011.04.07. 18:16:56

A szűrés kb. fél óra alatt megvan egy egész osztálynak. Max. fogkrémet osztogatnak fogkefével. A szülőkben a félelem megvan, mert a régi emlékek ugye? Azért azok igazak ;)

Mágia 2011.04.07. 18:18:50

@Irkutszk:
@lilly67:

Tudom a megfejtést :)

A posztot egy nagymama írta, akinek a fiát még valamikor a 70-es években terrorizálta az iskolai fogorvos.

A képen pedig a gyermeke látható.

Nervus 2011.04.07. 18:18:51

@lilly67: Igen, most már tényleg így van - bár mintha tavalyelőtt vagy mikor csiszoltak [?] volna haveromon. Nem biztos, hogy csiszolás volt, de valami párperces fájdalommentes izé. :D
Igaz, 17 volt és nem 7.

Becs 2011.04.07. 18:18:56

Kedves posztoló,

vérlázító a történet és tényleg, nagyon fölháborító. De ugyanazt tudom kérdezni, amit a többi hasonló színvonalú helyen is (autósblog meg a többi): MIÉRT NEM MÉSZ ÉS VESZED A KEZEDBE A DOLGOKAT?

Mi az, hogy telefonon keménykedsz? Ha lefogták a gyerekedet és erőszakkal fúrtak-tömtek, az egy kínzás, semmi más. Miért nem mész be az orvoshoz és teszel igazságot?

Ha meg a nyilvánossághoz fordulsz, akkor miért nem írod ki, melyik fogorvos tette?

Ennek így SEMMI értelme. Semmi. Tényleg.

kendike 2011.04.07. 18:23:22

Ma is tömnek az iskolai fogászaton.

Mágia 2011.04.07. 18:24:15

@antiszociális exlúzer:

Abszurdnak azt tartom, hogy egy gyereket lefognak a fogorvosi székben és erőszakkal fúrják és tömik be a fogát.

Ez technikai szempontból kivitelezhetetlen.

Azt elhiszem, hogy kommenteznek ide olyanok, akik még a 70-es, 80-as években voltak általános iskolások. Ők igazat írnak, amikor azt írják, hogy nekik a szűréssel együtt kezelés is volt.

A 70-es, 80-as években ez tényleg így volt. De ma már nincs így.

gyz 2011.04.07. 18:25:11

@igyugyaz:
"Az, hogy te abból indulsz ki, hogy bármi amit a posztoló ír hazugság"

hogy ezt másodszor is leírtad, azt jelenti, komolyan ezt olvastad ki abból, amit írtam. Én ezt sajnálom, mert magyarul írtam, arra gondolván, az megy neked a legjobban.

lilly67 2011.04.07. 18:25:46

@antiszociális exlúzer: Nem tudom, hogy Mária posztjai miről szólnak, de amit leírt megerősítem. Tényleg így van, nem kezelik, csak szűrik a gyerekeket. Évek óta!
Előtte volt az átmenet, amikor a szülő jelezhette, hogy nem kéri a kezelést. Az, hogy velünk mi volt anno, az egy másik poszt. Nekünk valóban nem volt választásunk!

lilly67 2011.04.07. 18:27:34

Bocs, kommentjei...

Mágia 2011.04.07. 18:29:27

@gyz:

Szeretném, ha gyakran jönnél kommentezni.

Egyrészt jól jönne az erősítés :)

Másrészt többnyire értelmesen lehet beszélgetni.

Pl a ma reggeli poszttal kapcsolatban is.

Arcady 2011.04.07. 18:32:44

Ez annyira szomorú. Szabályozva van valami. Ezt valamit nem szabály szerint hajtják végre valaki kárára. Ez a valaki el akarja panaszolni embertársainak. Embertársai pedig kiröhögik és meghazudtolják mert hiszen a szabály szerint ilyet nem lehet.

lutria 2011.04.07. 18:33:56

A tanárnő ellen is lehetne bizonyítani a történteket az igazgatónál,mivel nagy valószínűséggel mobilon beszéltek,az meg tárolja a dátumot meg az időtartamot.Bár arra meg lehet hogy azt hazudná hogy teljesen más ügyben beszéltek.

Csigorin 2011.04.07. 18:38:40

Sajnos el tudom hinni, amilyen allapotok vannak. A tanar helyeben egyebkent annyit mondtam volna hogy rendben kisfiam, akkor felhivjuk anyukadat hogy igazat mondasz e. Illetve hogy nem csinaljuk meg, de beirjuk hogy mit mondtal, es otthon kiderul. Egybol vilagos lesz hogy a gyerek kamuzik, vagy tenyleg ez a szuloi ohaj.

Oroszoknal, Ural kornyeken kenyszerultem egyszer fogorvoshoz. Szabalyosan fogta a fejet mikor meglatott egy amalgamtomest az egyik fogamban, hogy o nem akarja elhinni hogy Europaban nekem ilyet csinaltak, azt hitte mar sehol nincs hasonlo par afrikai orszag kivetelevel... Nem vicc!!!

Tjuca 2011.04.07. 18:41:16

Mária!

megkérdezhetem mi a foglalkozásod?

én pénzügyes voltam, most gyás/gyed/gyes, mikor mi.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.07. 18:43:02

Tény, hogy az osztályfőnök nem volt korrekt.

Ami az anyát illeti, az ilyen anyukákat rühellem nagyon. Mindig különeljárást akar a gyerekének, a gyerek meg szenved ettől, de észre sem veszi. Pl. leszarja a gyerek véleményét, hogy jól érzi-e magát a suliban, viszi is el máshová, csak mert anyucinak személyes ellentéte van az ofővel. Persze szegény gyereket egy ilyen hisztis anyuka miatt az osztálytársai is piszkálhatják rendesen. Részben tapasztalatból mondom, mert mikor 8-14 éves voltam, én anyámnak is voltak hasonló húzásai, fogorvos témában persze szerencsére nem.

gyz 2011.04.07. 18:44:07

@Máгia: bocs, én időnként - ha meglátom az index címlapján, és a kelleténél jobban felhúzom magam rajta - kényszert érzek, hogy beírjam, mennyire a blogszféra legalsóbb bugyra ez a blog, de utána inkább kímélem magam :)

amúgy amit mai gyermekfogászatról írtál, magam is megerősíthetem: 3 gyerekemből 2 iskolás, náluk így megy.

Nervus 2011.04.07. 18:44:15

@Máгia: Velem ez így 98-ban volt.

2011.04.07. 18:44:34

@El Visco Stello: Ecsém, félrebeszélsz. Az ilyenekért mint te , tehetnek meg mindent az orvosok , rendőrök, ésatöbbi, mert mindig kerül aki a túlkapásokat támogatja. Legközelebb a te félvesédet szedik ki, majd figyelem mennyire fogod a szüleidet hibáztatni, hogy megengedték. Mióta elfogadható az, hogy egy ember, még ha orvosnak is mondja magát, hozzáérjen akár egy ujjal is, bárkihez is engedély nélkül??? Nem beszélve egy kiskorúról, szülő engedélye, jelenléte nélkül!Ha nem életmentés a cél. Bizonyára neked nincs gyereked, de eszed sem sok, ha védelmedbe vetted az említett orvost.
Hihetetlen! Ha ez mind igaz amit a blogban leírtak, be kellett volna menni és betömni az orvos fülét, erőszakkal. Nem, ólommal.Forróval. Ja és az osztályfőnökét is. Erre volt már példa a magyar történelemben, a leírt esemény gyanazon a civilizációs fokon történt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.07. 18:46:51

Amúgy nálunk is voltak anno általános iskolában olyanok, akikhez nem nyúlhatott a fogorvos, mert anyucinak büdös volt a nem magánrendelés. Meg olyanok is, akiknek vizsgálat után egyből fúrták, soha senkinek nem cseszték el. Persze nem is rúgkapáltak, mint az őrült. Egyébként ebben a történetben sem csesztek el semmit, szóval totál jól végződött, csak hát hisztizni azt fontos...

Mágia 2011.04.07. 18:49:54

@Tjuca:

Ez bonyolult kérdés :)

Számos, egymással látszólag köszönő viszonyban sem lévő területen dolgoztam, most olyan területen szolgáltatok, ahol éppen erre a furcsa keverék tapasztalatra van szükség.

molnisz 2011.04.07. 18:52:57

Azt hiszem az orvosnak és az osztályfőnöknek is kiverném minden fogát.
Nehogy gondjuk legyen a továbbiakban.

Tjuca 2011.04.07. 18:54:51

@Máгia: most igazat mondasz? :-D bár nem mondtál is meg nem is. :-O)

remélem nem igazságot szolgáltatol valahol. :-P

JaroslavPascek 2011.04.07. 18:55:42

@Máгia: 2000 után nem tudom mi a helyzet, de 2000 előtt, pl 99-ben én még általános iskolás voltam és bizony komolyat kellett küzdenem azért, hogy az a félpancser hülye nem tömje be a fogamat amalgámmal... de nem tudom mi változott 2000 után és a szabályozásával sem vagyok tisztába, de nem tartom kizártnak helyi szinten történik akár iskolákra bontva. Kérem gondolkozzunk. Maradok Tisztelettel!

JaroslavPascek 2011.04.07. 19:02:47

@Zabalint: Igen, az anyuka nem normális mert elismert szakemberhez viszi a gyereket. Te egyébként ingyen még a szar is jó típusú ember lehetsz. Szerintem van pár dolog legalábbis számomra ami gyerek viszonylatában megköveteli a minőséget például: orvosi ellátás, iskola stb, spórolj máson, de ne ezen... ez az én véleményem.

hipokrita 2011.04.07. 19:03:31

Én annak idején belementem az iskolafogászati kezelésbe (volt amúgy választási lehetőség, nem azonnal estek neki, bár ez már a gimnázium volt.)
Szomorúan kellett tapasztalnom nem sokkal később, hogy a tömött fogam egy paradicsom agresszív megharapásakor elpattant, és egy darabkája bánatosan a tányéromon landolt.
Ezután a saját fogorvosom csiszolta-tömte funkcionális formátumúvá a fogamat, jópár "szentistvános" bankó ellenében. Azóta nem volt vele probléma.
Szóval erről ennyit.

[c] 2011.04.07. 19:12:34

@Máгia: Valószínű, hogy a gyerek a lefogással kapcsolatban túlzott (nem szándékosan), vagy az anyuka értelmezte rosszul, amit mondott. De kétlem, hogy a gyerek találta volna ki, hogy az ofő intővel fenyegette.

[c] 2011.04.07. 19:20:25

@Zabalint: Általánosságban egyetértenék, de az egészségügy tipikusan nem az a terület, ahol a "különeljárás" csak fölösleges hiszti lehet. Biztosra veszem, hogy a többi gyereket is boldogan küldené a szüleje magánorvoshoz.
A fogorvosra kiemelten igaz ez. A felnőttek is félnek tőle, hát akkor egy gyerek?
Nekem nem volt semmilyen rossz tapasztalatom az iskolaorvosokkal (mondjuk nem is volt rossz fogam, csak lúdtalpgyanúval küldtek egyszer az ortopédiára), de olvass vissza, sokan írtak kellemetlen esetekről.

[c] 2011.04.07. 19:23:07

@Minnesaenger: "Állítom, ez jobban kiveri a biztosítékot a gyereknél, mintha rendesen elmagyarázná, előtte neki, hogy tömni vagy csiszolni fog."

Ott a pont.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.07. 19:24:44

@JaroslavPascek:
"Igen, az anyuka nem normális mert elismert szakemberhez viszi a gyereket."

Szóval te azt állítod, hogy az iskola fogorvos szar szakember? Az a baj, hogy a hozzád hasonlók lehet épp ugyanahhoz a fogorvoshoz járnak magánrendelésre, aki egy másik iskola gyerekeit vizsgálja, a másik iskola gyerekei meg ahhoz, akihez a te gyerekeid járnak. A tömés pedig egyébként is rutin kategóriába tartozik.

"Te egyébként ingyen még a szar is jó típusú ember lehetsz."

Nem, te vagy az, aki azt hiszed, ha eleget fizetsz, akkor csakis jó lehet. Igenis, minden fogorvosnak korrekt módon el kell tudnia végeznie egy tömést, ha erre képtelen vegyék el a praxisát!

"Szerintem van pár dolog legalábbis számomra ami gyerek viszonylatában megköveteli a minőséget például: orvosi ellátás, iskola stb, spórolj máson, de ne ezen... ez az én véleményem. "

Igen persze, de akkor vigyed a gyereket elit iskolába, és ne különeljárásokkal keserítsd meg a gyereked életét!

:osbourne. (törölt) 2011.04.07. 19:25:36

@VRbagoly: Tejfogat nem tömnek be meg megsérthetik az uj gyökeret. Vagy akkor nagy szakbarbárok. Én sioman jelenteném fel az orvost a pedagógust meg rugatnám ki a picsába.

kiraaaaa 2011.04.07. 19:25:41

Az ilyen osztályfőnök egy nagy rakás kaki!

JaroslavPascek 2011.04.07. 19:27:07

@Máгia: "fogászati szűrés és gondozás" részemről továbbiakban tárgytalan a vita mert ebben a mondatban rejlik, hogy szűrést végző orvos kezelésben részesítheti a gyereket. Köszönöm ennek tükrében megnyugtathatlak, hogy simán megtörténhetett az esett olyan formában, ahogy az le van írva.

[c] 2011.04.07. 19:27:47

@Zabalint: "A tömés pedig egyébként is rutin kategóriába tartozik."

Ahhoz képest jól el lehet cseszni.

:osbourne. (törölt) 2011.04.07. 19:28:32

Mi is elvittük a gyereket fogorvoshoz mert van 2-3 rossz tejfoga. A doki azt mondta hogy tejfogat nem tömnek! Nem szabad mert az új fogcsíra megsérülhet. Próbáljuk meg kihúzni addig amit váltani fogja.

min 2011.04.07. 19:29:26

Vicc, hogy a szülőt szapulják néhányan. Itt bizony az ofő meg a mélyen tisztelt doktor úr/nő megérdemelne egy jó nagy maflást.

Oleg Gontar 2011.04.07. 19:33:42

Szamomra az a legfelhaboritobb hogy egy 9 eves gyereknek mar van lyukas foga.

:osbourne. (törölt) 2011.04.07. 19:34:28

@JaroslavPascek: Nem tudom hogy részesítheti-e mert kiskorúért tudtommal a szülő felel. Tancicéni elvitte a fiamat a kórházba sérüléssel és felhívtak minket hogy baleset van nagy baj nincs mire érzékeny a gyerek a gyerek. De nem vetették kényszerkezelés alá ..!!!!

nyílméregbéka 2011.04.07. 19:35:02

Én is az iskolafogászatok miatt kezdtem félni a fogorvostól (igen, nyolcvanas éek). Amikor ötösével kellett bemenni, és minden évben azt hazudták előzőleg, hogy ez most csak vizsgálat lesz, fúrni nem fognak, de már az első gyereknél hallottuk a fúrót odakintről. És állítólag a legrosszabb fogorvosok mentek mindig iskolai fogásznak.
Én mindig megúsztam, kivéve egyszer, egy tejfogamon valamit csiszolgatott a doki, meg odafújt valami tömítőanyagot, amit még a kapuban kipiszkáltam a nyelvemmel. (aztán az a fog kiesett, nőtt helyette másik, amire most, három hónapja az igazi fogorvos azt mondta, hogy egyáltalán nincs rossz fogam; puszi, öreg iskolafogász :-PPP)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.07. 19:36:49

@antiszociális exlúzer:
Hát én több iskolába jártam általános- és középiskolás koromban, sok orvosnál volt vizsgálat, és soha senkié nem volt elcseszve. Viszont volt olyan, akinek magánfogorvos rontott el valami komolyabb dolgot. Ha a fogorvos elcseszi iskolai rendelésnél, akkor magánrendelésnél is el fogja cseszni, ne mondja már senki, hogy direkt rontja el, hogy magánorvoshoz járjon mindenki. A fogorvosok magánrendelésben elsősorban nem a tömésekből fognak jól keresni!

Egyébként nekünk középiskolában a vizsgálat egy jól felszerelt magánrendelőben volt, ahol egyéb esetben súlyos pénzeket hagytak ott az emberek. És még bunkó sem volt a doktornő. De simán nem engedték tömni egyes szülők a gyerekeik fogát...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.07. 19:39:07

Ja egyébként ugyanilyen anyuka típussal hallottam nem egy történetet, mikor a gyereket elvitték sürgősségire, ahol valamit megcsináltak neki(pl. begipszelték a kezét), erre anyuci ment pampogni, hogy hogy képzelik, ha időben odaér vitte volna magánrendelőbe a gyereket.

KenSentMe 2011.04.07. 19:42:36

@:osbourne.: Ööö, köszönöm az infót.. ebben az esetben viszont tényleg gáz, ha betömnek egy tejfogat, lehet, hogy tényleg járna nekik a faszkorbács.

JaroslavPascek 2011.04.07. 19:46:44

@Zabalint: Nem azt állítom, hogy mindegyik, rossz, de akad köztük egy két barbár pl az én !99-s! amalgám töméses sztorim. 99ben amalgám??? Ha eleget csak is jó lehet, ez sem állítom, de ha annó előbb kapcsolok és elmegyek valahova ahol fizetnem kell érte, akkor ma nem lenne protézis a térdemben vagy megemlíthettem édesapám ultrahangos vizsgálatát, amire 4hónappal később kapott időpontot, magánklinikán 3000 forintért megcsinálták és kiderült, hogy sürgősen szívműtétre van szüksége 3 nappal később meg is műtötték... igen inkább fizetek érte... mert a fent említett esetek meggyőztek, hogy baj van a rendszerben.

Mágia 2011.04.07. 19:47:58

@JaroslavPascek:

Szerintem ásd bele magad jobban.
Valamelyik belinkelt törvényben benne van, hogy a szűrés kötelező, de a kezelésnél joga van a szülőnek másik fogorvost választani.

Az OEP is nyilván azért rakta a PDF végére a linkeket, mert nem akarta bemásolgatni a vonatkozó paragrafusokat.

Vagy keresd vissza itt a blogon a "bugyira vetkőztetős" trilógia első posztját, annak a kommentlistáján is szóba került a szülői engedély kérdése.

Csak hát az kb 800+ komment, de ha átrágod magad rajta...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.07. 19:51:31

@JaroslavPascek:
Bizonyos esetekben én is magánorvoshoz mennék, nem azt mondom. De ezek az általános kijelentések, mondom nálunk jó iskolai fogorvos volt, erről egy ilyen anyuka sem tájékozódna.

Ami a sima orvosokat illeti, ott pl. térdproblémák, boka problémák esetén, főleg ha sporttal összefügg, én is specialistához mennék. De hangsúlyozom, specialistához, szóval nem ugyanahhoz az orvoshoz, aki kórházban szar(vagy átlagos), magánrendelésre.

JaroslavPascek 2011.04.07. 19:57:57

@Máгia: Beleásom magam ígérem, de elöljáróban annyit, hogy amit én valószínűsítek. Igen a szülőnek joga van másik fogorvost választani és fogászati ellátástól elállni is akár, bár ekkor lehet csörögni a gyámügyre, de több mint valószínű, hogy valamilyen formában a szülőnek előre kell ezt jeleznie, ugyanis a szűrések alatt végzik el a fúrást, tömést stb rutin feladatokat, ezért egy vagy két napos programok ezek az iskolákban.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.04.07. 20:00:37

Nem igazán értem a dolgot. Múzeumlátogatásra is csak szülői, írásos hozzájárulással vihetem a gyereket, nem, hogy még a fogát is betömessem papír nélkül...

JaroslavPascek 2011.04.07. 20:01:32

@:osbourne.: Mivel alapellátás ahogy előbb is leírtam ettől való elállást szerintem valamilyen formában (valószínűleg írásban) jelezni ill. dokumentálni kell. Mivel a fogorvosi szűrés előre bejelentett dolog az iskolákban ezért még inkább ezt tartom valószínűnek. A baleset egészen más kategóriát ha nem életveszélyes állapotról van szó, akkor csak a törvényes képviselő dönthet, persze ez különélés válás stb esetén másként néz ki de ez már családjog

:osbourne. (törölt) 2011.04.07. 20:03:01

Nekem az a gyanúm hogy az orvosnak kellett a pont és úgy gondolta hogy majd így szerez magának könnyen párat. Fel kell nyomni az OEP-nél. Engem egyszer nem fogadott és meg időpontot sem adott a fogdokink mert maszeknál voltam korábban. Jeleztem az OEP nek hogy van itt egy orvos aki érdekesen áll hozzá az SZTK-s fogászathoz. Meg kellene rendszabályozni. Később alig mert a szemem elé kerülni ...

:osbourne. (törölt) 2011.04.07. 20:07:21

@JaroslavPascek: Igazad van de csak egy telefonról volt szó. Kedves Apuka! A gyerek kezét átszúrta egy vas a suliban, nagy gond nincs itt vagyunk a kórházban. Mondom oké semmi gond a gyereknek nincs semmiféle érzékenysége, ahogy gondoljátok. A tanerőt ismerem 20-30 éve.

Szerintem ennyi lett volna a feladata az oszifőnek nem pedig igazgatóival fenyegetni a gyereket.

igyugyaz 2011.04.07. 20:09:29

@gyz:

Ezt írod:

" nem az a lényeg, hogy megtörténhetett-e, hanem, hogy valóban megtörtént-e."

Ebből arra kell következtetnem, hogy kételkedsz abban, hogy az eset megtörtént.Nem csoda, hiszen szerinted "a posztok egy része szemenszedett hazugság".

Ha mégsem így gondolod és szerinted a posztoló igazat mondott akkor természetesen valóban félreértettelek.

Én felvetettem, hogy olyan esetben ahol a leírtak egyértelműen megtörténhettek ott semmivel sem megalapozottabb azt feltételezni, hogy a posztoló által mondottak nem történtek meg (gyk. hazudott) mint azt, hogy azok valóban megtörténtek.

off

Egyébként azt különösen mókásnak tartom amikor úgy "bizonyítják" be maguknak a kommentelők, hogy a posztoló nem mond igazat, hogy idézik a szabályokat, amiknek áthágásáról szól maga a poszt. Feltételezve, hogy nálunk mindig minden szabályt betartatnak. Gondolom azért mert ez a tapasztalat.

/off

Mindenesetre repesve várom következő lekezelőnek szánt kommentedet.

JaroslavPascek 2011.04.07. 20:10:13

@Zabalint: Nézd őszinte leszek, engem ami felháborít maga az eljárás, ahogy a gyerek fogát betömték (most feltételezzük hogy abszolút igaz a sztori). Hol van az anyuka felelőssége? Szerintem ott, hogy tájékozódik, hogy milyen az iskola fogorvosa egy évek óta ott tanító tanár biztosan tud egy-két sztorit akár pozitív akár negatív irányba, és félre értés ne essék, az ilyen utólag k*** a nagy a szám anyukáktól én is kitudok rohanni a világból, de ettől még felháborít, amit a gyerekkel csináltak. Egyébként az iskolaváltást már én is "külön eljárásnak" érzek ami túl sok, ezzel egyetértek, de hogy egy családnak saját fogorvosa van és ahhoz ragaszkodik az még nem különíti el a gyereket a többiektől.

Mágia 2011.04.07. 20:13:13

@JaroslavPascek:

A szűrések alatt NEM végeznek kezelést.

JaroslavPascek 2011.04.07. 20:18:34

@:osbourne.: Ebben abszolút egyetértünk és nekem is ez a hatalmas kérdőjel a sztoriban, hogy ha a gyerek állított valamit !2011-ben! miért nem hívták fel a szülőt/szülőket??? Csak mert a telefonos jognyilatkozat ebben az esetben szerintem bőven elegendő. Mert oké, hogy nyilatkozat hiányában el kell látni a gyereket, de ez tényleg csak telefonba került volna!

Mágia 2011.04.07. 20:20:33

@:osbourne.:

"Nekem az a gyanúm hogy az orvosnak kellett a pont "

Ez nem éppen így van.

Olvass jogszabályokat, ha tényleg érdekel.

Fentebb már említettem az ezen a blogon megjelent "bugyitrilógiát". Ott mindez már sokszorosan körbe lett rágva, ebbe itt már a törzskommentezők belefáradtak.

Attól tartok, hogy ha nem olvasol utána önerőből, hanem ezt ismételgeted, amit, rád fogják hagyni, hogy akkor csináld... :)

a rettegett drótos 2011.04.07. 20:22:19

"Hát ez meg mi? Ez is tejfog, RECCS ez is tejfog, RECCS meg ez is. RECCS" vagy 25 éve, falun, az isten háta mögött. Hogy rohaggyon meg. (azóta már meg is rohadt)

kalandfereg 2011.04.07. 20:22:53

Nem hinném el ezt a posztot, ha nem ugyanez lenne az én gyerekemmel is: szóltak, hogy aki külön fogorvoshoz jár, az hozzon igazolást az orvostól (tehát szülői igazolás nem jó, azt a fogorvos "nem fogadja el").

Akkor ma Mo-n ezek szerint létezik kényszergyógykezelés?
Vagy visszacsöppentem a középkorba?

Budapest, 2. kerület egyébként.

JaroslavPascek 2011.04.07. 20:25:25

@Máгia: Most hívtam fel, általános iskolás korú rokon kislányt (8. évfolyamos). Fogászati vizsgálat alatt, egyik osztálytársának tömték egy másiknak meg fúrták a fogát, 2010 Őszén. Szerintem meg igen :D, mindenesetre örülök, hogy hirtelen önjelölt jogász lettél, de ezt bízd azokra akiknek ez a szakmája esetleg ez lesz. köszi!

Dr.Betépett felhasználó 2011.04.07. 20:36:08

Emléxem erre a nővér általi lefogásos,hisztériázós,állatira túlpörgetett fogorvosi rendelésekre.A gyerekek rettegve mentek oda,én is.Elmúltam 60,és még most is FÉLEK a fogorvostól,pedig 8 éve találtam egy FOGORVOST.Jól elő van "készítve" a jövő generáció a normális fogorvosi ellátáshoz.Magyarország,én így szeretlek...............

Mágia 2011.04.07. 20:44:15

@JaroslavPascek:

Nem lettem önjelölt jogász. Sőt, egészen pontos, mondhatni, saját kézből való tapasztalataim is vannak iskolai szűrővizsgálat témában.

De nem fogom neked elárulni, honnan, mert nem érdemled meg.

Egyébként meg miért is kellene elhinnem, hogy éppen most hívtál fel bárkit is?

:D

Alikam 2011.04.07. 20:46:08

A probléma az, hogy manapság már a fizetős fogdokik közül is sok a tapasztalatlan vagy tehetségtelen.

Aztán ha egyszer elkúr valamit, azt kurva nehéz helyrehozni, sokszor csak a húzás marad.

Én már nagyon régóta nem járok "SZTK-s" fogdokihoz, de magánban is találkoztam már nagyon ügyessel, meg olyan bénával, hogy én magamnak jobban megcsináltam volna.

Tjuca 2011.04.07. 20:47:14

@kalandfereg: nem létezik. mária megmondta, akkor az úgy van. :-D

Droidfigyelő (törölt) 2011.04.07. 20:48:41

1. Bármi megtörténhet.
2. Vagyis simán lehet szülői túlzás nélküli történet.
3. Az ellenőrzőbe beírás elmaradása, vagy a fogorvostól egy nyilatkozat bekérésének és csatolásának elmaradása (XY, 9 éves fiú egyed a páciensem, kéretik békén hagyni, mert majd én basztatom, amikor kell) szülői mulasztás.
4. Az osztályfőnökkel való előzetes telefonos egyeztetés a beírás elmaradása miatt nagyon helyes szülői magatartás. Ofő tölti a legtöbb időt a gyerekkel, és ma már nincsenek 50 fős osztályok - ugyan, emlékezzen már a szülői kérésekre. De ha lennének is ezren egy osztályban, kutya kötelessége figyelembe venni a szülő tájékoztatását és kérését.
5. Az iskolai fogászatok, amióta a világ világ, megpróbálják felülbírálni a szülőt és a gyerek fogorvosát. Én 30 évvel ezelőtt verítékes küzdelmet folytattam az ofő és az iskolai fogász ellen, hogy nekem max. megnézhetik a fogaimat, de hozzá nem nyúlhatnak. Mindent megpróbált a fogorvos, de én győztem. És volt orvosi igazolásom a fogorvostól, mégis védekeznem kellett! Kiráz a hideg, ha eszembe jut. VIII. kerületi rendelő, majdnem lábbal hajtós fogászati gépek, és egyéb kőkorszaki balták, borzalom, brrrrr....

Alikam 2011.04.07. 20:55:02

@Betépett felhasználó: Nem azért félsz mert lefognak meg nem jó a doki, hanem azért mert ha fáj, még normálisan üvölteni sem tudsz, fogösszeszorításról meg ne is beszéljünk, csak guvaszthatod a szemedet:)

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.07. 20:55:15

nekem is van régi horrortörténetem az iskolafogászatról, de csak a sort növelném vele...

Alikam 2011.04.07. 20:57:41

@Droidfigyelő: manapság sem sokkal jobb a helyzet, csak technikailag a berendezések már korszerűbbek.

Ugyanaz a téma, fúrás, gyökérkezelés, húzás, vésés stb. úgy mint 30 éve.

mzperxx 2011.04.07. 20:58:28

rendőrségi feljelentés orvos, asszisztens és osztályfőnök ellen. ebből majd tanulnak. szórólap osztás legközelebbi szülői értekezleten. bejelentés önkormányzatnál, és a gyerek étvitele másik iskolába

Droidfigyelő (törölt) 2011.04.07. 21:00:58

@Alikam:

Nem kétlem, de azért a technológia fejlődése az élet minden területén hozott eredményeket. Egy jó orvos biztos kőbaltával is ügyesebb, mint egy hentes lézerrel, de lehet, hogy a lézerrel egy Mekk Mester jobb hatásfokkal dolgozik, mint Mr. Ász a vésővel.

Szimat 2011.04.07. 21:02:07

Elkezdtem végigolvasni a hozzászólásokat, de hamar feladtam. Ennyi trollt!

A szülőnek bele kell egyeznie az fogorvosi vizsgálatba, kezelésbe, különben nem nyúlhatnak a gyerekhez!

Meg kell keresni az igazgatót, és jelezni neki a történteket! Ugyanis az ofő elég sunyi görénynek tűnik.
És sajnálom a gyereket, mert lehet, hogy életre elment a kedve a fogorvosoktól.

Tjuca 2011.04.07. 21:02:34

ma körbekérdeztem délután itt mi a helyzet. válasz, két fogorvos van, egyik jó, másik hááát. nem avatkoznak be, csak ha látják, hogy gyerek nem jár fogorvoshoz. (igen, ez érthető)

ez jó hír. nekem nagyon rossz élmény.

ja és még alami. a magánorvos ingeyn néz. (azaz szűr) :-P az is igaz, hogy ha már bármit a kezébe vesz, az pénz, de nézni ingyen néz. és mi kitartunk xy mellett, mert már bizonyított. :-)

hatalmas különbségek vannak emberek között. elméletben minden tömés egyforma, gyakorlatban viszont... maradjunk annyiban, hogy nem. és ezemberfüggő, nem sztk vagy magán.

az iskolafogászatoknál gáz, hogy utálják a sok nyavalyás kis kölyköt, semmi karrierív, implantátum, nyígnak, ráharapnak a tükörre, rúgnak, nyüszögnek, hát kinek kell ez? ha nincs más, aki megcsinálja, vagy ha nem válogathat, hogy ő csak magánpraktizál. és ebben asokszor ott is a válasz, hogy olyanok kerülnek oda, akik
-nem gyerek kompatibilisek
-már fásultak
-még kezdők, el kell mindent vállalni

ezzel együtt a jó iskoladokik előtt le a kalappal,
sokan vannak, csak hát vannak páran, akik meg hát így maradtak.

Kdatta 2011.04.07. 21:03:37

Az a baj ezzel az iskolafogászattal, hogy úgy vacak az egész, ahogy van. Nálunk (xv.ker) pl az 5000 fős gyerekkörzetre jut 2 db fogorvos. Ez valós és rendkívül szomorú adat. Ugyanaz a fogorvos az iskoláé, ugyanaz a körzetes, illetve az lát el, akinek a suli/ovi körzetébe jár a gyerek. Mi is elvittük a fiunkat, mert kilyukadt egy tejfoga. Betömték, két hét múlva kiesett a tömés. Fúrták, tömték, kiesett. Újra fúrták, tömték, kiesett. Ha jól emlékszem 4x tömték újra. Egy hete egy hasra esés után ismét kiesett a tömés...
A hét elején a párom ment a magándokinkhoz, (akivel előre egyeztette, hogy kivételt tesz és gyereket is fogad) elvitte a fiunkat. Megnézte a szétbarmolt fogat és közölte, hogy nem tudja már betömni, mert akkora lyukat csináltak rá, hogy amint betömi, feldagad a gyerek feje. Hát köszi... Addig pedig míg ez a fog ki nem esik, (9 éves) lyukas marad... nagy élmény szerencsétlen gyereknek. Tegnap elmentek isk. fogászatra, ahol a dokinő szólt, hogy be kell tömni, mire a fiunk elmondta, hogy mit mondott a saját dokink. Nem örültek, de tudomásul vették.
Ja igen, még szeptemberben nyilatkozik elvileg mindenki írásban, hogy mit lehet tenni a fogászaton a gyerekkel. Vizsgálhatják, kezelhetik, egyiket sem.

Heszi421 2011.04.07. 21:04:05

Oh Mária, te megint már melyik világbaqn élsz? Rosszabb vagy mint egy troll. Ja és hogy a tegnapi beszólásodra válaszoljak: idézem: " Tekintsünk el most attól az apróságtól, hogy a seggemet se törölném ki veled.
Két blogon szoktam hozzászólni: a Praxison és ezen.
Úgyhogy kapd össze magad és sunnyogj el oda, ahová való vagy."

Ezt írtad te. Én nem sértegettelek, csak leírtam a véleményem. Ez is téged minősít. Amúgy az értő olvasás sem az erősséged úgy vettem észre. Kilátsz még a kőhalom alól? :-D

Fügeadam 2011.04.07. 21:08:05

Estét mindenkinek!

Velem ma pont ugyan ez történt meg, csak annyival másabb, hogy engem nem fogtak le mivel 21 éves vagyok :)

A történet röviden:

Suliból elindultunk, odaértünk, szerencsére 4-ik vagyok a névsorban gondoltam hamar letudom az egészet. :)
Behívtak, mondtam a nevem blablabla üljek be a székbe. Mielőtt beültem hangsúlyoztam hogy van saját fogorvosom ezért, ha lehet nem élnék a kezelés lehetőségével. Megnézte a fogaim és mondta hogy az első levan törve és egy nagyon pici lukat látok a jobb 6-osban.
Mondom, ha már itt vagyok csak nem halok bele appa a picibe, üsse kő tömje be. Kész, erre önhatalmúan nekiáll csinálni az első fogam. Itt mondtam a kedves doktor nőnek, hogy ezt nem kéne... Jött egy kis szóváltás aztán kénytelen voltam elmesélni neki, hogy mégis mért nem kéne hozzányúlni... csak nem nyugodott bele ezért fogtam magam felálltam és kimentem.

Sajnos a többiek hagyták magukat, nem tudom miért, de ha egyszer nem akarom akkor nemfogom hagyni.

Sajnos vannak emberek akik nem tudom mit gondolnak magukról...

epres négercsók 2011.04.07. 21:08:20

@Irkutszk: Elnézést, nem voltam itt... de már dolgozom :)

Alikam 2011.04.07. 21:08:44

@Droidfigyelő: csak nincs nagyon lézer, szaktudás van, az számít.

Hidd el nekem, jártam már jó pár fogorvosnál, ami számít, az a szaktudás, a tapasztalat, és a tehetség.

Amúgy megelőzésben inkább fejlődött az egész, fogkrémek, fogkefék kísérleti, kezdeti szuvasodás elleni anyagok...

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.04.07. 21:13:04

@Máгia: Nekem egy tömött fogam van, azt is iskolai szűrés alatt csinálták, méghozzá úgy, hogy az iskolaorvosi szobába települt ki a lódoktor! Előttem is volt bent valaki, utánam is, közben az egyik osztálytársnőm a kispadon ült bent, várva, hogy hasson az érzéstelenítő. Nem külön alkalom volt, hanem A szűrővizsgálat.

Droidfigyelő (törölt) 2011.04.07. 21:13:18

@Alikam:

Fogalmam sincs, van-e lézer a fogászatban, talán nincs, de a példa ettől még nem értelmetlen. A technológia igenis számít. Egy modern eszközzel könnyebb dolgozni és eredményt elérni, mint a kőkorszakival - ez minden iparágra igaz. A tehetség és a hozzáértés jelentőségében abszolút igazad van.

motorola 2011.04.07. 21:13:59

Tejfogat nem szoktak tömni... Erről ennyit... A többi meg mese...

Mágia 2011.04.07. 21:23:33

@Heszi421:

Aha, te vagy az, aki tegnap fel akart engem lőni műholdnak :)

Saját magadtól miért nem idézel?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.04.07. 21:31:00

Régen nem csak fogorvosnál volt ilyen. Haározottan emlékszem, mikor orrmandulaműtét előtti vizsgálaton egy hatalmas injekcióstűvel felszúrtak az orromba, és faterom ülében ültem, ő fogott le. Sírtunk mindketten. (Jászberény, 1983 vagy 1984 , zárójelentésenmegvannak)

2011.04.07. 21:31:27

Nekem is az első fogászati "élményem" után lett saját fogorvosom. Talált lukas fogat és ugye az a szabály (vagyis ott ez volt), hogy ha fáj emeld a bal karod, mert ugye fúróval a szádban beszélni nehéz és akkor lesz valami vagy mit tudom én. Hát a doktor úr összeveszett az asszisztenssel valamin és úgy belevágta a fúrót a fogamba, hogy igazából nem sikerült eltalálni a fogamat elsőre, viszont az ínyemet igen (csak diszkréten ömlött belőle a vér, majdnem el is ájultam), naná hogy felemeltem a kezem, mire a nővérke rám üvöltött, hogy mi van még nem is csináltak semmit (ja a fogammal nem) és közben lendületesen cserélgették a véres tamponokat a számban. Lehet hogy csak 8 éves voltam de hülye nem. Végül is betömte a fogam a tömés a másnapi ebédnél távozott is, de mindegy. Az ínyemet igazából csak felszínesen sértette fel de azért fájt mint a pokol és első fogászati élménynek se volt utolsó. Utána anyu mindig év elején és vizsgálat előtt is felszerelt a papírral, hogy ne merjenek hozzám érni.
Elhiszem hogy a fogorvosoknak nem karrierálom gyerek fogorvosnak lenni ráadásul állami alkalmazottként élni az életük és a gyerekek is hisztisek meg rosszak, de azért lehetne normálisan is végezni a munkájukat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.04.07. 21:31:54

@motorola: Az, hogy valamit nem szoktak, még nem jelenti azt, hogy nincsenek kivételek... Ha mindenki szabályszerűen járna el, valószínűleg ez a blog sem létezne.

2011.04.07. 21:33:16

@motorola: Tejfogat nem szoktak tömni. Így van. De érdekes módon mindig betömik ilyen vizsgálat során, mert valamit csinálni kell a fizetésükért vagy mit tudom én. Ha kell az öntudatos anyukának meg is magyarázzák miért kellett a tejfogat ami két hét múlva kiesik betömni.
Erről ennyit.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.07. 21:35:05

@JaroslavPascek:
Én is azt mondom, hogy se az ofő, se a fogorvos nem volt korrekt. Az anyuka viszont ettől még idióta marad, és nem, nem azért mert magánfogorvoshoz viszi a gyerekét, hanem a hogyan miatt. Meg ahogy mondtad, a másik iskolába vivés. Igazából ennek az anyukának a másik iskola se lesz jó, a gyereknek meg az iskolaváltás lesz a szar.

stefan75 2011.04.07. 21:35:19

@Máгia: Vajon te tényleg ennyire önelégült és korlátolt vagy, vagy csak marketingesként a kommentszámot szeretnéd felpörgetni? Esetleg mindkettő, és ráadásul külföldön élsz? Nehéz kérdés...

És mit keres egy cirill g betű a nickedben? Mágusnak is képzeled magad?

Alikam 2011.04.07. 21:38:05

@Droidfigyelő: számít, persze ha olyan különbségek vannak amik már alkalmazás és elv szintjén is jelentősen eltérnek egy korábbitól.

De a fogászatnál erről nem beszélhetünk. Mondok egy példát foghúzás, hát sajnos ott a jó öreg fogó meg ínyfeszítő van még mindig. Lehet, hogy azóta jobban meg tudják munkálni, recésebb, jobban beleakad a fogba stb. stb. de attól az még működési elvében ugyanaz. És akár hiszed akár nem, bizony van aki jobban tud fogat húzni és van aki kevésbé.

Alikam 2011.04.07. 21:42:07

@rosiegirl: hát azért van olyan tejfog ami nem két hét múlva esik ki és még ha a fájdalom messze elmarad egy maradandó fogétól, de ennek ellenére a tejfogban is van ideg.

Továbbá egy szuvas tejfog kezelés nélkül akár az alatta levő egészséges maradandó fogat is károsíthatja, nem beszélve különböző gyulladásokról, csontszövetgyulladás, ami már ugyancsak károsíthatja a fogcsírát.

Szóval kezelni a tejfogat is.

Erika László 2011.04.07. 21:45:21

@Zabalint:

h mereszeled az anyukat idiotanak nevezni? nagyon jol teszi, ha mashova viszi a gyereket, en is igy tennek.

egyebkent nekem eletem legjobb elmenye az iskolai gyerekfogaszat volt. tiz evesen betomtek amalgannal 2 ragofogamat, tobb mint 40 eve bent vannak a tomesek. amikor ki akartattam csereltetni oket par eve, a becsuletes fogorvosom lebeszelt rola. azt mondta ez az amalgan-mizeria csak nephulyites, nincs azokkal semmi baj, a who sem tiltja.

Droidfigyelő (törölt) 2011.04.07. 21:46:17

@Alikam:

Részben ellentmondasz magadnak, mert a fogkefe is technológia. Amióta azt mondta a fogorvosom, hogy használjak elektromos fogkefét, amit addig ostoba luxusdivatnak gondoltam, drámaian csökkent a fogkő-probléma. Kell kezelni, de feleannyit.

Ugyanez igaz egy csomó mindenre, a modern dízelmotoroktól a navigációig a repülésben. Egyetlen nyavalyás iránytűvel is el lehetett repülni Amerikából Európába 1930-ban, de a versenyzők nagy része útközben kényszerleszállt/beleesett a tengerbe/eltűnt. A szerencsés és jó pilóta odaért, de a közepes már nem. Ma egy szar pilóta simán elvisz Hongkongba, és nem végzi ki az utasait - mert olyan technológia segíti, GPS, légiirányítás, inerciális navigáció, stb. Ugyanez igaz minden másra.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.07. 21:46:18

@kalandfereg:
Kényszergyógykezelés? Ilyen alapon a kötelező védőoltás is az. Tudom, újabban azt is ellenzi sok hülye...

Droidfigyelő (törölt) 2011.04.07. 21:48:12

@Alikam:

MIndezzel nem a technológiát istenítem. A technológia szaktudás és tehetség nélkül nem sokat ér. De lássuk be, mennyit tesz hozzá a dolgokhoz.

:osbourne. (törölt) 2011.04.07. 21:53:31

@Máгia: Nem kellenek jogszabályok van fogorvos rokonom. Elmesélte milyen harc megy a pontokért.

Bambano 2011.04.07. 21:58:42

menj be a rendelőbe, és tömd be te is az orvos egyik fogát.
vélhetőleg nem lesz szakszerű a tömés, ami a tanulság alapját fogja szolgálni.

Alikam 2011.04.07. 22:00:57

@Droidfigyelő: nem fogunk egyetérteni:)

Amúgy nincs akkora fejlődés ezen a téren mint pl. az iránytű és a GPS navigáció esetében. Közel sincs annyi. Egy fog kihúzásához ma is ugyanolyan jó érzékednek kell lenned mint 30 évvel ezelőtt, lényegtelen, hogy azóta csináltak már jobb húzót. Az elv maradt, meg kell fogni a fogat és ki kell húzni a helyéről. Ehhez pedig 99%-ban szaktudásra és tehetségre van szükség. Ugyanez a helyzet a sebészetben is.

Majd ha lesz robotfoghúzó ami érzékeli, hogy meddig tekerheti, hol reped, törik a fog, hol akad, hol lehet jobban csavarni, akkor ott már elvi változás lesz, de egyelőre még nem tartunk ott:)

Mágia 2011.04.07. 22:06:23

@:osbourne.:

Képzelem :)

Annál nagyobb harc már csak azért megy, hogy ki nézhessen a középiskolás szűrővizsgálatokon több beizzadt fütyköst meg pattanásos cicit :)

Bikli néni 2011.04.07. 22:07:37

Újabb fogorvosos horrorsztori: ovis voltam még, iszonyat tuskó fogorvosnő (de tényleg, azóta nem láttam ekkora surmó embert), visszarendelt a csoportból délutánra, hogy ő kifúrja a lyukas fogamat. Voltam 3 vagy 4 éves, de a mai napig emlékszem minden pillanatára. Engem is le akartak fogni. Csak én visítottam, rúgni próbáltam (szegény Édesanyám majdnem elsüllyedt szégyenében). Akkor beleerőltették az öblítővizet a számba, azt beleköptem a kedves doki néni arcába. Hú de visított, tiszta idegbeteg volt. Jó, én is, de mentségemre szóljon, hogy én négyéves ovis voltam, ő meg felnőtt ember, ráadásul ő kezdte :)
Ja, és a slusszpoén: a mai napig rettegek a fogorvostól. Ha belépek a rendelőbe, már a váróban az ájulás környékez. Pedig nagyon rendes és jó fogorvosom van, szavam nem lehet rá...

Mágia 2011.04.07. 22:08:10

@:osbourne.:

Képzelem :)

Annál nagyobb harc már csak azért megy, hogy ki nézhessen a középiskolás szűrővizsgálatokon több beizzadt fütyköst meg pattanásos cicit :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.07. 22:15:30

@Erika László:
"h mereszeled az anyukat idiotanak nevezni? nagyon jol teszi, ha mashova viszi a gyereket, en is igy tennek."

Remélem neked nincs gyereked. Esetleg az alapján dönteni, hogy a gyerek egyébként jól érzi-e magát? De nem, mert anyuci megmondja neki mi a tuti. Én hogy utáltam, mikor anyám ilyeneket csinált, igaz ő azért nem ilyen szinten.

penelope garcia 2011.04.07. 22:18:42

Bármennyire is felháborító, ami történt, a szülőnek EL KELL FOGADNIA a rendszert, miszerint csak az létezik, ami le van írva. Nem véletlen, hogy minden év elején újra kitöltetik a szülőkkel az orvosi lapot is: milyen gyógyszert adhatnak a gyereknek, és mit nem. A szülői engedély komoly dolog, a pedagógusok keze meg van kötve ez ügyben.
Bár azt fel nem foghatom, hogy mi szent lókukóért volt olyan baromira fontos az a tömés az orvosnak. Darabra fizeti az önkormányzat, vagy mi a frász??? Mindenesetre eléggé seggfej volt.

kacsa. 2011.04.07. 22:27:01

A bátyám fogát egyszer elszúrták az iskolai fogászaton (nem volt megfelelő felszerelés), utána minden fogászat előtt, minden porontynál beírták a szüleim az ellenőrzőbe, hogy ha találnak valamit, ne nyúljanak hozzá. Persze finomabban fogalmazták meg. Valahogy sohasem felejtették el ezt beírni (én is emlékeztettem rá őket).

kalandfereg 2011.04.07. 22:36:58

@Zabalint:
Ez korántsem ugyanaz, mint a védőoltás, ugyanis a védőoltás azért kötelező, mert azzal a többieket is véded, ha te be vagy oltva. Ott értem, hogy az egyéni szabadságjogokat korlátozzák a közösség érdekében. Sőt, egyetértek.
De ez a fogászat história merőben más eset. Ott szvsz akkor LEHETNE egyáltalán a gyerekhez hozzányúlni, ha a szülő írásban hozzájárult.

kukatr 2011.04.07. 22:37:34

@Máгia: Meg a 90-es évek végén is.
Engem például lefogtak, és elég megalázóan megmutatták rajtam, hogyan kell fogat mosni. (ugyanis ritka gyengék a fogaim) Akkor piszkosul felhúzott, most már nem érdekel.

A posztoló lehazugozása meg tipikus következménye a névtelen hozzászólási lehetőségnek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.07. 22:43:34

@kalandfereg:
A fogorvosi vizsgálatnál meg a gyereket védik az esetleges felelőtlen szülő ellen. Mert pl. mi van, ha a szülő írja, hogy nehogy tömjék a gyerek fogát, aztán baszik elvinni a gyereket fogorvoshoz, így aztán sehogy sem tömik, így szépen lassan tönkremegy a foga? Vagy ne pofázzon bele senki abba, hogy mit csinál a szülő a gyerekkel? Akkor meg a családon belüli erőszakot is véded, gondolom.

Bikli néni 2011.04.07. 22:45:35

Ja, figyi, egyet mondjatok már meg nekem: miért mániája az iskolafogászaton MINDEN orvosnak, hogy minden második szerencsétlen gyereknek felírják a fogszabályzót? MIÉRT?? Engem is szekáltak ezzel évekig, a tesómat is, meg egy csomó osztálytársat is.
Pont egy fogorvos ne tudná, hogy tizenegykét-évesen még nem a végleges formája meg elrendezése van a fogaknak?
Ne hagyjatok hülyén meghalni, lécciii :)

kalandfereg 2011.04.07. 22:46:12

@Tjuca:
Ez a mária valóban rém antipati. Szerintem egyébként bitorolja a marketinges mária imidzsét, mert le akarja járatni, bizti vele is összebalhézott... stefan75 már leleplezte, h nem mária, hanem má-oroszgé-ia.

Valakinek szólnia kéne az igazi máriának, h valaki visszél a nevével.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.07. 22:47:31

@Máгia:
"Azt elhiszem, hogy kommenteznek ide olyanok, akik még a 70-es, 80-as években voltak általános iskolások. Ők igazat írnak, amikor azt írják, hogy nekik a szűréssel együtt kezelés is volt.

A 70-es, 80-as években ez tényleg így volt. De ma már nincs így. "

Komolyan mondom, ha valami jogi passzusban azt találnád, hogy lapos a Föld, akkor azt is fennhangon hirdetnéd, hazugnak nevezve azokat, akik ellentmondanak. Én 1987-ben születtem, és a 90-es években voltam általános iskolás. Tömtek-e fogat a fogorvosok iskolai vizsgálat keretében? Igen, tömtek. Akkor miről beszélünk. Vagy hazudok?

nadiposzata 2011.04.07. 22:48:06

Velem is csináltak ilyet, még 2000 környékén.
De a Szentkirályi u.-ban ugyanilyen az ügyelet. A fájós fogú beteget büntetik éjszaka, hogy miért most jut eszébe, az ő kötelező műszakjuk közbe. Osztálytársamnak tavaly úgy kapták ki a fogát, amire panaszkodott, hogy meg sem tudta említeni, hogy van magán fogorvosa. Csak vmitől rettenetesen hasgat.
Én is kaptam már ott 3 perces érzéstelenítős hatóidővel a délelőtti műszakban rosszul kikapart gyökérkezelés, majdnem befejezését.
A nővérke szólt rá, hogy hagyja abba.
szerencsére mire haza sétáltam bőgve hatott az érzéstelenítő.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.07. 22:49:03

@Bikli néni:
Írhatják nyugodtan, úgyis a szülőé a végső szó. Én meg megmondtam szüleimnek, hogy nem szeretném, és azt mondták rendben. Ennyi volt. Barátnőm meg 17 évesen csináltatott, ő külön kérte a szüleitől.

kalandfereg 2011.04.07. 22:49:31

Megnéztem, asszem mégis a marketinges mária ilyen antipati... érdekes, a saját blogján nem tűnt annak, itt meg már-már troll.

Anatómus 2011.04.07. 22:55:53

Hát még ennyi rosszindulatú, modortalan és félművelt embert! Vagy csak frusztráltak... Minek kellene bárkinek is pofont adni... akinek ilyen vágyai vannak, menjen ki egy kicsit a Józsefvárosba sötétedés után, ott biztosan lehet kakaskodni, de lemehet futni is 5 kilométert, attól hátha megjön az esze.
Na, oszlassuk a tévhiteket :
Már nincs igazi különbség az SZTK és magán között, mert a fogorvosok is kiváltották az ipart. Mint ahogy körzeti orvos sincs (persze, egyelőre, mert ki tudja mit hoz a jövő, ebben a nagy rendcsinálásban)
Az a fogorvos, aki a gyerekfogászaton dolgozik, havonta kb 4x3 órát szűr ovisokat és iskolásokat és utána magánrendelőnek használja ugyanazt az "állami" rendelőt, mert ilyen megállapodást kötött az önkormányzattal és pl. nagyon jól keres, mert szabályozza a rendetlen fogakat.
Az a szülő, aki saját fogorvoshoz járatja a gyerekét, szánja rá azt a kis időt és hozzon neki igazolást, hogy a gyerek fogai szanálva vannak és akkor nincs furkálás, csak felülvizsgálat, mert az akkor is kötelező, ugyanúgy, mint a szemészeti szűrés az iskolaorvosi vizsgálat alkalmával.
Az a szemlélet, hogy tejfogat egyáltalán nem tömünk, meglehetősen hibás (szerintem ez az itt hőzöngő laikus nép számára sebtében összefoglalt zanza), mert az tejőrlők csak 10-11-12 éves kor körül hullanak ki és ha addig szuvasodnak vidáman, akkor megnézheti magát a mellette élő első maradó moláris! Meg a metszők is, bár azok messze vannak. Mindazonáltal, az alatta növő maradó fogcsírák a gyökerek között fejlődnek és elég durva, nagy, a pulpakamrát átütő kezelés érheti csak el ezeket. Ámbátor, amikor a fogakat tanítom, szívesen mutogatom a tejfogakban kialakuló pulpapolipokat (elhanyagolt eset). És tejfogat lehet tömni, amit nem ajánlott csinálni, az a húzás, mert a helyet/helyzetet fenn kell tartani, különben szabálytalan vagy gátolt lesz a maradó fog előtörése.
Szörnyűlködhet mindenki, de azt kell mondanom, hogy az amalgámnál csak egy jobb tömőanyag van és az az arany. De nem fog manapság senki kalapált aranytömést csinálni, mert rendkívül időigényes és sajnos nagyon kopik, mert ugye puha, ezért is jó a széli záródása. A sok műanyag tömés pedig nagyon esztétikus, divatos, de rigid, esetlege buborékos lehet belül, tehát hamar mehetünk vissza cseréltetni és a tetejében még van olyan baci, amelyik a műanyagot eszi. Az amalgámból pedig csak akkor jön ki a higany, amikor az ember kicserélteti, és a turbinához kapcsolt zuhany telelövi srapnellel a száját, de ezt sem divatos hirdetni.

Bikli néni 2011.04.07. 22:56:15

@Zabalint: Nálam félig-meddig indokolt is volt, de többet ártott, mint használt. Szerencsére ezért a húgomnál már hallani se akartak róla a szüleim, és az idő őket igazolta: elteltek évek, és a tesómnak a mai napig tökéletesen állnak a fogai szabályozás nélkül is. De a fogorvos évekig küldözgette a papírt, hogy a gyereknek kell a fogszabályzó.

nadiposzata 2011.04.07. 23:01:38

@Anatómus: érdekelne, hogy ki csinál manapság amalgánt?

vannak még elfekvő készletek, mint kivont növényvédő szerekből?

kalandfereg 2011.04.07. 23:06:18

@Zabalint:
Na jó, ez már kezd elmenni egy kissé szűrrealisztikus irányba... szerintem kevéssé életszerű az a helyzet, hogy a pszichopata anya direkt beírja az üzenőbe, hogy a gyerek más fogorvoshoz jár, csak hogy elrohadjon a gyereke összes foga.
Szal bocsi, de nem hiszem, h a családon belüli erőszak elleni harc egy újabb frontja lenne, hogy az, hogy szülői igazolást nem fogadnak el, csak orvosit. :P
Inkább az orvosok saját mindenhatóságukba vetett hitét sejtem a háttérben.

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2011.04.07. 23:07:29

Nálunk csak szűrnek. Ha találnak valamit, beírják a kezelőlapra. Szülő majd elsétál a csemetével és megbeszéli a teendőket az orvossal. Iskolai szűrés keretében én nem engedném kezelni a gyerekemet. Én vagyok az anyja, nekem kell vele, mellette lenni, nekem van időm elmagyarázni neki, mi fog történni, van időm megnyugtatni, és fogni a kezét, ha esetleg félne. Nem állatok, akiket beterelünk egy kalodába, és nekiesünk, álljon már meg a nász - és gondolatmenet!!! A fogorvos elmondja a szülőnek, mikor ehet-ihat, stb... a gyermeke, a szülő pedig odafigyel, hogy úgy is történjen. Egy rémült kisiskolás meg sem hallja tán, mit makog a fogidoki. Pláne, ha pankráció közben mondja. Összefoglalva: szűrje a doki, de majd én kezeltetem. Mert én vagyok az a személy, aki leginkább felelős a gyerekem egészségéért.

Amidazophen 2011.04.08. 00:32:23

1958-ban 12 évesen éltem át ugyanezt a történetet, amit a posztoló leirt. Hordozható, lábbal hajtott fűrógép - mint egy Singer varrógép. (Veseköves vagyok, tudom, mi a fájdalom, de az volt az igazi kin életemben!) Az osztálytársaimmal egybehangzóan megállapitottuk, hogy a fogrovosnak erősen szeszes volt a lehelete. Ő tényleg úgy kezelt bennünket, mint a barmokat.

Jóval későbbi vicc jut (félig) eszembe a szovjet sebészről: Vodkát - még -szikét - hurrá, műtűnk!

Egyébként azóta szavam járása, hogyha valakit igazán nem szivlelek: adná az ég, hogy csak 3 percig kezelhetném a fogaidat! Szerencsésen megúsznád!

Ártatlan leányka 2011.04.08. 00:46:25

Hű mennyi komment, akkor egy saját élmény arról, hogy nem csak szűrnek és rögtön két helyről, egy "falusi" igazából éppen városi fogászat és egy megyeszékhelyen lévő gyerekfogászat.

12 évesen már fogszabályzóm volt, ugyan csak éjszakai de volt, így papírom is a fogorvosomtól, hogy hozzá ne merjenek nyúlni, és csak halkan megemlítem ekkor húzták ki még 4 a számban vígan ellévő tejfogamat. A drága iskolaorvos ekkor fogkövet lyuknak nézett, mondjuk amilyen pia szag áradt belőle én is lyuknak néztem volna egy kis sötét pacát, így fúrni akart. Az mentett meg tőle, hogy az édesapám is abban a rendelőintézetben dolgozott akkoriban így megütötte volna a bokáját, az asszisztensnő szólt a fogorvosra, hogy nem kellene, mert xy lánya vagyok. Csak ezen múlt, az osztálytársaimnak nem volt ilyen szerencséje. Volt amelyikük aztán mehetett át másik városba lévő fogorvoshoz annyira elbarmolta ez a csodáskezű doktorúr.

15 évesen lánctalpas állandó fogszabályzóm volt, szintén iskolai fogászati szűrés, szégyen nem szégyen az egyik hátsó fogam sajnos szuvas lett, nem tudtam naponta többször minden étkezés után megmosni iskola időben, a doktornő rögtön tömni akart és igazítani a fogszabályzómon, mert szerinte rosszul álltak a fogaim(!) amivel havonta, két hetente jártam a fogorvosomhoz kontrollra. Volt papírom, hogy az én számba ne nyúljon senki, de az osztályfőnök szintén figyelmeztetéssel fenyegetett, mint valahol feljebb olvastam, így nézni engedtem, de utána menekültem a székből, hogy engem hagyjon békén, hisz ő nem fogszabályzószakorvos, éppen sikerült leszerelni.

Ennyit a jogszabályokról és a hasonlókról. Nem érdekli őket, szerintem külön élvezetet lelnek abban, mikor az iskolásgyermek halálra váltan várja, hogy fúrják a fogát és utána rettegjen élete végéig a fogorvosoktól.

Valamint szerintem a szülőnek teljesen igaza van, hogy elviszi máshova a gyerekét, ha ilyenben úgymond tojik az osztályfőnök a gyerekre, akkor mi lesz komolyabb ügyben? Nálunk húgomat verték az osztálytársai alsó tagozatban, az osztályfőnök sose látta, mert épp kávézott, és abból indult ki, hogy a terrorizáló gyerekek órán áldott jó gyerekek, így húgom biztos hazudik, csak kitalálja a dolgokat, pedig kék-zöld volt hetek óta. Erre anyám másik osztályba szerette volna átkérni, az igazgatónő nem akarta megalázni az osztályfőnökét így húgom teljesen más iskolába került, rögtön jobb jegyei lettek, nyugodtabb lett, és barátokat szerzett és utána semmiféle probléma nem volt vele, mert tényleg egy olyan osztályfőnököt kapott, aki figyelt az osztályában lévő gyerekekre és megfelelően kommunikált a szülőkkel.

vizsla_barat 2011.04.08. 02:53:32

Szeged,Vakok Intezete mogott, Tiszapart. Brutal fogorvosneni. MG-nak felso metszofogat furta meg hatulrol es beleb@szott amalgamot,ami faszan atlatszott. Nekunk is a szures es a korrekcio egy napon volt,kb ugy erezhettek magukat a zsidok Auschwitz fele a wonaton,mint mi ott delutan az egett csontszagban es furozajtol. Termeszetesen a fajdalomcsillapitasrol nem hallottak meg.

BKV reszelő 2011.04.08. 06:36:45

@Zabalint: Ez nem hiszti kérdése. Én is inkább vinném egy rendes fogorvoshoz a kölyköt, mint egy nagyüzemi fúrdába. Gondoljuk csak végig - régi tapasztalat - hogy az iskola fogászhoz elmegy egy nap 4-5 osztály...hány gyerek is az? Biztos rendesen meg tudja csinálni? ...mert emlékeim szerint az iskolai fogászat után a gyerekeket a szülők vitték a rendes fogorvoshoz korrekciós beavatkozásra.

BKV reszelő 2011.04.08. 07:05:33

@Oleg Gontar: Felháborodhatsz, de ez genetika. Vannak, akiknek 80 évesen is megvan minden foguk - ritka de van - és vannak akiknek 30 évesen protkójuk van - ritka de van - a nagy átlagnak meg van lyukas tejfoga 9 éves korában és 40 éves korára elveszíti jópár fogát, de a többség még bent figyel. Sajnos mindenkinek més a szervezete, a fog pedig meglepő módon a szervezet része. Nyilván életmód kérdése is, de mutass egy fogorvost, aki gyerekkortól életvezetési tanácsot ad a fogak szempontjából. (A standardokat hagyjuk, mossad, ne áztass cukorkát hetekig a szádban, stb.) Sok felnőtt meglepődne, ha tudná, hogy egy kihúzott foga miatt az összes bentmaradt fog elkezd mozogni és széthúzódni, ezért a húzott fogat pótolni kéne a húzás után. (és nem 20 évvel utána) ...de ettől vannak még olyanok, akiknek a foganyaga szar. Nekem pl. ha betömik egy fogamat, 5-6 hónap után újra tömni kell, mert nő a lyuk, pedig standardok, étkezés után fogsikamika, nem eszek cukorkát, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok, stb. Felháborító!

himpellér 2011.04.08. 07:57:41

Velem gyerekkoromban ugyanez történt. Érzéstelenítés nélküli húzások, tömések. A ribanc jól elszarta a fogaimat. Gyerekeimnél nem engedtem az iskolafogászati kezelést. Magánrendelőben, barátságos, kitűnő ellátást kapunk a mai napig.Már felnőttek, családosak, és ők sem engedik meg, hogy unokáim szájában turkáljanak.

Hans Lopkowitz 2011.04.08. 08:22:27

Ahogy hallottam, ezen a blogon nem szabad az orvos illetve az intézmény nevét megemlíteni. Egyetlen haszna az lenne ennek a blognak, hogy a leírt esetektől megóvjuk a jövőben az embereket.

Ennek hiányában ez nem más mint Magyar Mentális Maszturbáció.

sárga nyúl 2011.04.08. 08:38:41

Azoknak akik azt írják, ugyanazok dolgoznak az állami finanszírozott rendelőben és a magánban: valóban, csak épp egészen más minőségben! Jártam egy fogorvoshoz a magánpraxisába, ott mindig nagyon kedves volt és alapos. Viszont volt egy eset, mikor szájsebész is kellett. Behívott az állami munkahelyére, ő adta be az érzéstelenítőt, utána kellett átmennem a sebészetre (ahol egyébként előre kellett jattolni fix tarifát... Erről a fogorvosom világosított fel a szuri után... Szerencsére volt nálam pénz). Miközben vártam (bent a rendelőben, mert hajlamos vagyok rosszul lenni az érzéstelenítőtől) kénytelen voltam végignézni, ahogy ellátja a betegeket. Minden magyarázat nélkül rántotta ki egy srác fogát, aki utána próbált magához térni, és kérdezgetni, hogy miért is történt ez? Utána sorban a többi. Volt akinek fúrt, tömött, de senkinek nem mondott semmit, nem érdekelte, ha panaszkodtak, hogy fáj, kb mint a vágóhídon, olyan stílusban és tempóval. Nem is mentem azóta hozzá.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.08. 08:39:43

@kalandfereg:
Nem csak normális szülők vannak, egy csomó szülő simán beírná, mert a gyerek kikönyörögte, hiszen fél a fogorvostól.

Mad Mind 2011.04.08. 08:42:19

Nemértem a szülőt. A fogorvosi vizsgálat be van jelentve előre. Egy igazoló papírt hozni a magándokitól, kb. két perc, de nem, helyette itt üvöltözik. Egy szóbeli bemondást nem lehet elfogadni, egy kötelező vizsgálatnál.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.08. 08:43:13

@BKV reszelő:

Az, hogy elviszi emiatt más iskolába, az sem hiszti kérdése? Megkérdezte erről a gyereket?

A másik, hogy megy itt az össze-vissza sírás mindenki részéről, volt egy ilyen hisztis szülő is, aki beperelte a munkáját nem szakszerűen ellátó fogorvost, ha az elcseszett valamit? Mert a hiszti az látom megy, a tettek azok valahogy nem.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.08. 08:45:09

@BKV reszelő:
Tudtommal a fogak épsége 90%-ban genetika, 10%-ban fogápolás. Nekem nincsen egyetlen lyukas fogam sem, de nem egy embert ismerek, akik mindig rendesen megmosták, aztán persze minden foguk tönkrement.

Circus 2011.04.08. 08:50:59

Nem olvastam el a kommenteket (még), így csak a saját tapasztalatom: általános iskola felső tagozat (immár 30 éve ennek): éveken keresztül jártunk fogászatra a XVII kerületben egy bizonyos Papp (?) doktornőhöz, ahol/aki egyrészt, hogy futószalagon csinálta a húzásokat (nem volt idő tömésre meg egyéb finomkodásra, hiszen hordákban álltak a gyerekek), másrészt a rendelőben, foghúzás alatt/előtt dohányzott, ott kellett ülnünk a füstben.

Utóbbi miatt ezúton kívánok neki minden jót, és igen, pont az ilyen esetek miatt félnek az emberek a fogorvostól, mert gyermekkorukban ilyet tapasztaltak. Jelenleg rendszeresen járok egy ismerős fogorvoshoz, a baráti viszony és a bizalom rengeteget számít.

nagybela2 2011.04.08. 08:53:41

Kösz az esetet.
Figyelni fogok a kislányomra.

kalandfereg 2011.04.08. 08:55:00

@Zabalint:
Jó, akkor másképp közelítem meg.
Örülnél, ha közelező jelleggel berendelnének az üzemrovoshoz és ha nem viszel a saját fogorvosodtól orvosi igazolást (átlagosan mondjuk 3 óra kidobott idő, amig elugrasz a fogorvosod rendelőjébe az igazolásért), akkor két markos legény lefog és egy illető, akinek a szakmai tudásról nem állt módodban tájékozódni, eldönti, hogy melyik fogadat és milyen módon kezeli. Hm?
Jelenet a Marathon Man-ból?
Ja, hogy te felnőtt vagy és csak a gyerekekkel lehessen ezt megcsinálni?

Nekem erről szól ez a történet, nem a "felelőtlen" anyáról, akit kézen fogva kell, hogy vezessen a társadalom, mert egyébként mivé lenne a világ...

hagyjálmár 2011.04.08. 08:57:17

Az a durva hogy velem pont ez történt. Az iskolafogászaton elbarmolták két fogamat amiket ki is kellet húzni. Annyira szétfúrták hogy tulajdonképpen nem lehetett többet rendesen megcsinálni mert a formája miatt mindig kiesett a tömés. Minden szülönek azt javaslom, soha, soha ne bízza a gyerekét állami fogászra. Nekem maradandó károkat okozott.

Ringlósztár 2011.04.08. 08:58:16

@JaroslavPascek:
Teljesen általános, fiammal is megtörtént Szegeden hasonló.
Szerintem valami fejpénzt tud így szedni a fogorvos.

2011.04.08. 09:03:21

Mint a South Parkban! Semmi mást nem csinál senki csak megy a:
"Lázad! Lázad! Lázad! Lázad!"

Az h bemenjen az igazgatóhoz és elküldje az anyjába az osztályfőnökkel együtt, és a fogorvos nyakába akasszon egy pert, az már nem megy, csak a:
"Lázad! Lázad! Lázad! Lázad!"

Ugatni meg telefonálni meg átíratni a gyereket más iskolába az megy, ahhoz nem kell semmi, nem kell megerőltetni magunkat.
És mire vége az évnek, szülő lehiggad, gyerek marad a seggén, iskola, ofő csinál mindent a régiben! És akkor jön a kérdés, hogy na mi értelme volt akkor?

Ringlósztár 2011.04.08. 09:04:25

@Máгia:
Ésss ismét hazudott a panaszos.
Még nem olvastam ezen a blogon olyan esetet, amiről te ne derítetted volna ki rövid úton, hogy a panaszos hazudott.
Szerinted mi értelme lenne ilyen hazugságok kitalálásának és a blognak elküldésének?
Tényleg érdekel, mert nekem is húzták ki erőszakkal fogamat (fém újvédő volt a fogorvos és az asszisztens kezén, tehát technikailag igenis kivitelezhető) és a fiamnak is tömtek iskolai "szűrés"-en annak ellenére, hogy ahhoz nem járultunk hozzá.

Tower13 2011.04.08. 09:05:25

@El Visco Stello: Az osztályfőnök a saját osztájáért felel. A szülő nem írásba adta? Csak emlékesztetőül, a magyar jogban (ha van még ilyen, hogy jog) van olyan, hogy szóbeli szerződés is. Továbbá a szűlői értekezleten sem írásba adom. Ha az én gyerekemet tiltakozása ellenére lefogják, erőszakkal elvégeznek rajta valamit, a határozott kérésem ellenére, akkor én is elvégzek beavatkozást, mind az osztályfőnökön mind az orvoson.
A felháborodás, meg kitűnő példa a gyereknek, hiszen megmutatja, hogy nem kell, Sőt nem szabad mindent eltűrni.

Tower13 2011.04.08. 09:11:12

@Máгia: Kapod is a követ Mária!
Bár a megkövezést meghagyom a politikai elitnek, az az ő szakterületük. Én is voltam gyerekfogászaton annó. Nem most volt. engem nem kellett lefogni az első pár alkalommal, nem aggódtam én rajtuk. Aztán egyik kitalálta, hogy egyik fogam lyukas (ami lehetséges, mert családilag nem jó a fogsorunk), és ő kifúrja, majd betömi. Csak ő közben a tanárral beszélgetett, és kissé belefúrt az ínyembe. És engem szidtak le, hogy miért is nem szóltam. Bár másnap már rettegve várta a tanár édesanyámat, mivel elvált szülők gyreke voltam (meg ne sajnálj, jó volt nekem így). Volt is miért félnie. Kirúgták, őt is, meg az orvost is, mert anyám feljelentette őket.

mérien 2011.04.08. 09:12:11

Régen ez nem volt probléma. Mindenki fogát kezelte a gyerekorvos.
Ma már természetes, hogy esetleg másutt kezelik a gyerek fogát, de erről a biztonság kedvéért írásban kellett volna tájékoztatni az osztályfőnököt, mert számára nem egy gyerek van, hanem több. S lehet, hogy mások is telefonon kértek ilyet.
Ugyanis ma nagy divat, hogy mindenért betelefonálgatnak bizonyos típusú szülők a pedagógusnak. A fogorvos és a pedagógus eljárása persze nem volt helyes.
Normális esetben (nem véletlenül kell a gyerekeknek vinniük a tájékoztatót) ilyenkor az orvos jelzi a szülőnek, hogy problémát lát, adott időben menjenek vissza.
Az a duma, meg, hogy a következő tanévben másutt kezd a gyerek, a szülőt minősíti. Majd minden konfliktus után új iskolát keres? Roppant jó hatással van a gyerekre... Vagy már más problémái is adódtak? Csak az iskola a hibás? Hm...

Bikli néni 2011.04.08. 09:13:18

@himpellér: A kommentedhez jól passzol az avatarod :DDD

Tjuca 2011.04.08. 09:19:24

megint felteszem a kérdést. miért nem lehet papíron kezelni? pontot kapna, kutya nem ellenőrzi, ha gyerek ennyire képben van, elmegy a magándokihoz, trallalá. ráadásul egy fogat többször is be lehet tömni, nem vakbél ez.

Zabalint!

tűrjél, és hallgassál, mindent nyeljél le.
ez nem hiszti. egyszerűen az itt a kérdés, hogy mennyire lehet olyan emberekben bízni, akik teljesen csesznek rád, és a gyerekre. de persze igazad van, mindenki maga tudja mit vállal be.

mi váltottunk ovit, mert -szerinted- egy hp vagyok. :-D nos a legjobb, hogy most szavam nincs, mert zongorázni lehet a különbséget. persze tavaly azért a család, óvoda, igazgatás nyomta a szpícset, hogy nekünk a szar sem elég büdös, és már kezdtük is elhinni.
hát rohadtul nem. most látjuk, hogy van ami működik, és van, ami nem. ennyi. ja, és hogy ez mennyire nem a szülőről szól, lányom kivirult, olyan az ovi, mint amilyen egy ovinak lennie kell. nem tökéletes, nem luxus, csak jó. a régiben próbáltunk változásokat elérni, hát nem ment, nagyon nem. aztán év végére elment a dolgozók fele (!), szóval a hiba nem a mi készülékünkben volt. na de ezt nem lehetett előre tudni, hogy beáll a mélypont vagy ltörténik valami. történt, így most már sokat változtattak.

úgyhogy lehet azt csinálni, hogy elfogadod sorozatban, hogy a szar is jó, csak tudni kell vele boldogulni, vagy mersz néha váltani, és rizikót vállalni.

ha ez a kedves tanítónő minden más esetben garantáltan a helyzet magaslatán van, jó tanerő, normális ember, akkor nem vált iskolát anyuka, de gyanítom az iménti eset nem volt egyedi.

egy kilenc éves gyereket egy fekete ponttal is sakkban lehet tartani. :-( nem azért mert a szülő mennyire leszidja, hanem, mert jujj a gizi néni megküldött egy feketével, most mi lesz. az igazgató meg maga vártorony, egy eszmény, akivel persze nem akar ujjat húzni. ők még nem felnőttek, teljesen más az "önmenedzselésük, és a prioritásuk).

gyz 2011.04.08. 09:25:14

@igyugyaz: akkor: a mondat annyit jelent: természetesen előfordulhat, hogy megtörtént az eset, mint ahogy az is, hogy nem.

A fő baj az, hogy

ellenőrizhetetlen info, ami ráadásul betámad valakit, akinek a véleménye láthatóan senkit sem érdekel.

Szerinted ez a net világa, szerintem ez egy szemét technika.

Te szerinted az az alapállás, hogy higgyünk a névtelen és totálisan ismeretlen kommentelőknek, mert ugyan miért hazudnának. Az, hogy ezzel automatikusan kapásból "elmeszeled" és bűnösnek, felelősnek, szemétnek tartod a másik oldalt, akiről ugyanúgy nem tudsz semmit, az rendben van.

Aztán ebből a hozzáállásból születnek százával a "minden orvos pénzéhes/szadista/kontár stb-stílusú hozzászólások. Amelyek a blog szerkesztőit cseppet sem zavarják persze.

Max. azokat az orvosokat (a többséget), akik kurva sokat melóznak lelkiismeretesen, megalázó körülmények között. De ők meg kit érdekelnek.

mielőtt felmerülne benned: nem vagyok/voltam/leszek orvos.

Tjuca 2011.04.08. 09:25:16

@Hans Lopkowitz: tökéletesen egyetértek. pont a só bors hiányzik, a nevek, helyek. ez kérem szolgáltató szektor, úgy kellene ennek a blognak működni, mint a tékozló homárnak.

régen volt fenn egy poszt amit nem találok. hatvani kórház gyerekosztály, influenza, zárlat, nagymama, ántsz. ha valaki megtalálja, szóljon nekem! :-)

Rui Blaaz 2011.04.08. 09:35:08

Lejárt a tiltásom, hurrá, jöhetek vissza Leroi jobb és balkezével vitatkozni. :-)

Rui Blaaz 2011.04.08. 09:35:56

a poszthoz csak annyit, hogy:

BIZTONSÁGOS??

Vad.Korte (törölt) 2011.04.08. 09:36:10

Mindig mindent le kell írni!!
És aláíratni az ofővel. A dokihoz meg én bizony bemennék, apukával ketten, és elbeszélgetnék vele. Nem kell annyiban hagyni a dolgot!

Tjuca 2011.04.08. 09:37:55

@gyz: nem.

ha szakács cseszi el az esküvői menüt, akkor már 15 perc múlva fenn van névvel, hellyel együtt. ha tervező ront el házat, dettó. ha szakember hibázik, híre megy. csak az orvosokról nem illik névvel nyilatkozni. miért is? pedig pont ennek a szelekciónak kellene működni. én személy szerint pl. nem tudok picsogós szüléstörténetekkel előállni, mert nagyon szép emlék mindhárom.

én spéci nagyon örülök, hogy a net szelektál, még, ha óvatosan is. így könnyebb elkerülni a nagyon tré szitukat. és marha jó, hogy legalább a fogorvosoknál verseny van, szerintem hatalmas a változás a gyerekkorunkhoz képest, hála az égnek. remélhetően a gyerekeink gyerekeinél már a többi egészségügyi területen is legalább ekkora változás lesz, hozzáállásban, szemléletben, kommunikációban. ez is egy piac, hadd döntsön a fogyasztó.

Vad.Korte (törölt) 2011.04.08. 09:41:50

@gyz: Szemét technika az, amikor több felnőtt erőszakoskodik egy gyerekkel. Intővel fenyeget, lefog, megaláz. Érdekes, senki se hitetlenkedik, azaz simán el tudjuk képzelni...

gyz 2011.04.08. 09:44:27

@Tjuca: "ha szakember hibázik, híre megy. csak az orvosokról nem illik névvel nyilatkozni. miért is?"

mutass egy hülye vízvezetékszerelők blogot.
ha egy szakács szar, az éttermet húzzák le, nem a szakácsokat.

és ami a lényeg: Na, tényleg, vajon miért nem ír egyetlen rémtörténet szerzője sem konkrétumokat?

gyz 2011.04.08. 09:46:44

@Vad.Korte: te elhiszed.

Én el tudom képzelni, hogy megtörtént. Meg az ellenkezőjét is.

Nem vagyok hajlandó csak érzelmi alapon ítéletet mondani valaki felett. Pláne nem általánosítani belőle.

Jegkoko 2011.04.08. 09:47:16

nekem közel 2 éve volt egy lyukas fogam amit a doki gyökérkezelt, aztán egy pár nap után a fogból egy szép darab kitőrt majd mehettem vissza.Ekkor kaptam fehér fogszínű tömést ami 1 hónapig bírta és egyszerűen elkopott és kijött ugyan csak.Megint visszamentem és megcsinálta amalgánnal.Idén februárban az amalgán kezdett töredezni és féltem attól, hogy le fog ez is törni megint elmentem, majd azt mondta ezzel ne tud mit kezdeni erre korona kell, ami 23 ezer ft.Körbeérdeklődtük több magán fogorvosnál az árakról és találtunk eggyet aki 14 ért csinálja ugyan ezt.El is mentem hozzá, és akkor ért a meglepetés amikor megröntgenezte a tömött fogamat és be volt gennyesedve.Magyarul a körzeti fogorvos elcseszte a gyökértömést, és sajnos ki kellet a fogat húzni.Ez mellett meg talált még 8 db lyukas fogat is.Jövő héten megyek vissza , akkora elkészül a korona, illetve befejezi a tömést is.

Tjuca 2011.04.08. 09:48:26

@Tjuca: szerintem csak itt nem jelenik meg. én anno írtam neveket, volt is nagy pörgés- persze szakmebeli. viszont jó példáknál is írok neveket. miért ne írnék? ha nekünk kell valaki, én is konkrétan keresek.

vízvezetékszerelő pont van jó. semmi más szakink nincs, csak vizes, de ő nagyon jó. kell?

Vad.Korte (törölt) 2011.04.08. 09:53:34

@gyz: Alapvetően igazad van. És mégis: azért izgul itt mindenki, én is, mert nap mint nap tapasztaljuk ezt a fajta erőszakot a tanárok, felnőttek részéről, ami ellen a gyerek nem tudja megvédeni magát. Hiába mondod neki, hogy fütyüljön az intőre, nem attól lesz ő jó ember, hogy nincs intője, az iskola annyira ráerölteti az értékrendjét a gyerekre, hogy igenis érdekli az intő.

A tanulságaz, hogy _mindent_le_kell_írni_! Mert akkor lehetne igazán verni az asztalt.

Swind 2011.04.08. 09:55:45

Emberek, egy 9 éves gyerek NEM mondhatja meg, mit ne csináljanak vele????
Erről senki nem beszél? Nem akarta, és erőszakot tettek rajta IDEGENEK, minden más csak körítés.

kerdöjel 2011.04.08. 09:57:59

@Vad.Korte: Miért baj az, hogy az iskolák még (normális) értékrend alapján működnek?
Hogy kellene?

Vad.Korte (törölt) 2011.04.08. 10:01:51

@kerdöjel: Mit értesz normális értékrend alatt? Mondjuk ez az eset normális értékrendet tükröz? Vagy soroljak ide neked negyvennyoilc esetet? A bulvárhíreket hagyjuk, azon kívül is akad sok visszásság.

Mágia 2011.04.08. 10:03:52

@Tjuca:

"úgy kellene ennek a blognak működni, mint a tékozló homárnak."

A Homár az Index saját blogja, komoly ügyvédi háttérrel, jogi támogatással és nem tesznek ki akármit hasraütésre, bemondásra.

Amit kitesznek, arról azt gondolják, hogy a kiszerkesztett fél ha perel, meg tudják védeni az álláspontjukat.

És ez így is van. Nem tudsz olyan posztot idelinkelni, ahol maguk az olvasók ne láttak volna fényképet, beszkennelt dokumentumot, elmentett honlapoldalt, mail tartalmat, ami bizonyíték volt arra, hogy amit megjelentettek, az úgy is van.

Ehhez képest itt:

Jó esetben becenevek irkálnak ellenőrizhetetlen ingyenes mailcímekről kitalációkat és rágalmakat.

kalandfereg 2011.04.08. 10:05:21

@Swind:
Egyetértek, ez itt a lényeg, hogy ez itt egy jogi kérdés alapvetően, nincs úgy, hogy azért, mert valaki kiskorú, az összes nagykorúak szabadon rendelkeznek felette.
Egyedül a szülő jogosult a gyereket képviselni, ez van, Magyarország nem kommuna, nem ősközösség, nem középkor.
És kevés kivételtől eltekinve tényleg a szülő az, aki a gyerek érdekét a leginkább szem előtt tartja és nem előzik azt meg anyagi, kényelmi, stb. szempontok, mint a tanár, meg az iskolaorvos esetében.
Már ha csak azt veszem, hogy kivel menne szívesebben fogászatra egy kisgyerek, az anyukájával, vagy a tanító nénivel, meg másik 25 gyerekkel...

kerdöjel 2011.04.08. 10:06:51

@Vad.Korte: Attól, hogy egy pedagógus ilyet tett, az nem az iskola értékrendje.
Sajnos (én tudom), hogy az iskolákból a legnehezebb az oda nem illő munkaerőt eltávolítani. Hidd el, a normálisa is megszenvedi a romboló erőt. Ne általánosítsunk már, hogy az iskola értékrendje, hisz nem esett arról szó, hogy bent jártak volna az igazgatónál, az iskolaszéknél, és mindenki a pedagógusnak adott volna igazat.

kerdöjel 2011.04.08. 10:17:22

Amellett meg lehet, hogy van 48 abnormális eset, csak tudod, ott van még a többi, több ezer iskola és pedagógus, akik mind a mai napig több évtizedes munkával, bármilyen hihetetlen is, szeretettel, tisztességgel végzik a hivatásukat. Hál'Istennek, ha a társadalom nem is, a szűkebb környezet értékeli ezt. Valahogy az a baj, hogy mindig végletekben gondolkodunk: csak a tanár és az orvos a xar ember, illetve kuss az ember kölkinek, ha gyerek, szava nem lehet. - Azért az út elég széles ám, normális esetben "úgy megyünk, hogy mindenki elférjen".
Persze sajnos a negatívumok mindig erőteljesebben megmaradnak az emberben:
olyan ez, mint amikor egy pohár tiszta vizet öntesz egy vödör piszkosba- piszkos marad. Ha egy pohár piszkosat öntesz egy vödör tisztába, mocskos lesz... Szomorú.

Hans Lopkowitz 2011.04.08. 10:17:32

@Tjuca: Énélkül értelme sincs az egésznek. Az emberek meg a sérelmüket "kikommentelik" de semmit nem tesznek.

Egy TV-interjúban valaki azt nyilatkozta, (akinek a felesége felelőtlen műhiba miatt halt meg), hogy "Hát mit csináljak?" Ha valaki az én feleségemmel tenné ezt, akkor úgy tekinteném, hogy mindenemet elvette. És én is elvenném mindenét... mindenkit.

Circus 2011.04.08. 10:58:56

@Máгia: had kérdezzem már meg Tőled is, mert több helyen fordulunk meg mindketten, általában hasonló véleménnyel, ezért is érdekel különösen - miért van az, hogy újabban minden posztoló alapból hazudik?

Droidfigyelő (törölt) 2011.04.08. 17:17:43

@Alikam:
Egyáltalán nem értek a fogászathoz, ezt szögezzük le. Az se baj, ha nem értünk egyet:)

Repülés. Alapja a felhajtóerő. Ebben semmi fejlődés nem történt kb. 500 ezer éve. Ahhoz, hogy gépi erővel felemelkedj és leszállj, ugyanazokat a fizikai elveket kell figyelembe venned a Wright-fivérek óta, ami azért bő száz év. Lásd foghúzás-analógia. Ugyanerről beszélünk: leszálláskor átesel, de ha ügyes vagy, nem töröd össze magad, mert olyan alacsonyról estél át, ami épp jó volt. Ha 10 méterről esel át, mindenki kiköpi a protézisét, rossz esetben meghal. 99%-ban tehetségre és rutinra van szükség ahhoz, hogy mindenki a saját lábán szálljon ki a gépből. Pedig ma már elég jó repcsik vannak. Tehát a tehetség és szaktudás borzasztó fontos. A technológia viszont segíti a tevékenységet - pusztán ennyit mondok:)

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.08. 19:00:39

@Oleg Gontar: kedvesem, ne magadból indulj ki, nem mindenkinek olyanok a fogai, mint neked. egyébként a tejfog könnyen szuvasodik...

BKV reszelő 2011.04.08. 20:24:19

@Zabalint: De, az hiszti. Habár ha belegondolsz, az osztályfőnökben csalódott, aki a szülő felé felel a gyerekért...és a gyerekkel minek kísérletezni ebben az iskolában tovább...de én sem vittem volna el, hanem leadtam volna írásban, hogy a gyereken orvos csak a beleegyezésemmel végezhet bárminemű beavatkozást, kivéve az ambuláns vagy életmentő beavatkozásokat. A fogorvosi nem ilyen.

Rui Blaaz 2011.04.09. 13:43:33

@Circus: mert nincsenek érvei? mert a mundér becsületét ("becsületét") bármi áron?

buc0810 2011.04.09. 23:17:31

Nyilván mind a 256 kommentet nem fogja az anyuka végigolvasni, de le kell, h írjam, amit az olvasás óta kiabálni szeretnék: tök mindegy, írt-e a mama, mindegy, h jó-e a fogorvos - a gyereken erőszakot követtek el!!!!!! Egyedül ez a lényeg az egészből, és emiatt, aznap az igazgatónál kellett volna írásban jelenteni, utána meg a rendelőintézetben uez. Hogy 2 felnőtt lefog egy gyereket és úgy tesz vele bármit is?! Hát, ha ez nem gyerekbántalmazás és rendőrségi ügy, akkor mi?!
Kedves mama, 2 napig a sírás jött rám, ha a gyerekére gondoltam, abban a szituban. Nem lehet, h következmények nélkül maradjon bárki ilyen vielkedése.
Még egyszer: erőszak történt a gyereken!

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.09. 23:51:34

@buc0810:
Tessék, jelentsd fel az esetet! Ha ennyire biztos vagy a dologban, akkor tedd meg! Ha 2 napig a sírás gyötör egy ilyen írás miatt, akkor meg kell tenned a szükséges lépéseket, hogy jó példával járj elől!
Már ha elhiszed, amit a poszt állít.
Majd gondolj bele abba, hogy le lehet-e fogni egy 9 éves gyereket, hogy rajta valamilyen beavatkozást elvégezhessenek. Aztán gondold el ugyanezt úgy, hogy a gyerek szájában végzik a beavatkozást, kifúrják a fogat és betömik. Ehhez nem lenne elég 2 felnőtt, ehhez szíjak kellenének, fejmerevítő és szájpecek, és még akkor is kezdeni kellene valamit az állandóan kalimpáló nyelvvel... :)
Szóval, hidd el, kamu a sztori!...
És hogy mi a legnagyobb bizonyíték arra, hogy kamu a történet? Hát, amit te is írtál, hogy anyuka nem fogja végig olvasni a 256 kommentet. Miért nem? Mert nincs is anyuka. Ha megtörtént volna a történet, és anyuka azt egy blogra küldi el, ahelyett, hogy megtette volna a szükséges jogi lépéseket, de utána nem bukkan fel az oldalon, és nem védi meg a történetét, akkor anyukát tényleg nem érdekli a gyermeke sorsa... Na, ezért kamu a sztori...

Leroi 2011.04.10. 00:06:09

@miklos.rabai:
Végre megvan az a hozzászólás, amelyre vártam, és amelyre csak azt tudom, mondani: szívemből szóltál, így van...

Köszönöm.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.10. 15:17:41

@kalandfereg:
Nem érted az alapvető különbséget, mikor magaddal rendelkezel, vagy a gyerekkel rendelkezel. Pl. teljesen legálisan a falba verheted a fejed, a gyerekedét nem.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.10. 15:35:23

@Tjuca:

"tűrjél, és hallgassál, mindent nyeljél le.
ez nem hiszti. egyszerűen az itt a kérdés, hogy mennyire lehet olyan emberekben bízni, akik teljesen csesznek rád, és a gyerekre. de persze igazad van, mindenki maga tudja mit vállal be."

Még mindig áll a kérdés, a gyerek véleménye nem érdekes, hogy el szeretne-e menni más iskolába? Mert ebben a történetben egyetlen esemény volt, ami miatt a szülő átvinné. Szó se volt róla, hogy amúgy más ügyek rendben vannak-e, a gyerek jól érzi-e magát, stb. Te hoztál egy saját sztorit, egyrészt kisebb gyerekről, másrészt sorozatos problémákkal az óvodával. A kettő összevethetetlen, mert itt nagy eséllyel a szülőnél a hirtelen felindulás esete is fontos, és ezt nevezem hisztinek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.10. 15:46:16

@miklos.rabai:
Nem tudom kamu-e a sztori, de azért van egy fajta élet szaga, de nem is mindent szentírásnak véve, hanem az anyuka stílusa és verziója annyira tipikus, nem egy hasonló anyuka van az országban. Viszont egyetértek abban, hogy nem lehet lefogni úgy egy 9 éves gyereket, hogy közben egy tömést is meg lehessen csinálni. Tehát fizikai erőszak szinte biztos, hogy nem történt, egyszerűen csak minden tiltakozása ellenére megmondták a gyereknek, hogy ez van és kész. Ez persze ugyanúgy nagy szemétség a gyerekkel szemben. A többi pedig az anyuka színezése.

kalandfereg 2011.04.10. 16:03:31

@Zabalint:
Basszus, ugyanezt mondom én is, hogy a gyerekkel nem csinálhat akárki akármit, csak azért, mert gyerek!
Csak én - szemben veled és összhangban a 21. századi európai normákkal - úgy gondolom, hogy a gyerek helyett a SZÜLEI határozhatnak a fogászati kezelést illetően, de a tanár, meg az iskolaorvos NEM!!!
Érdekes, hogy miért gondolod alapból, hogy a szülő az, akitől félteni kell a gyereket, és a tanár meg a doki valószínűbb, hogy jót akar neki, de hát ezt a te tudod... majd a saját gyerekeddel csináld úgy, ahogy jónak látod. Magam részéről maradok annál a megoldásnál, hogy a fogorvost én választom ki és nem az önkormányzat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.10. 17:04:22

@kalandfereg:
"Csak én - szemben veled és összhangban a 21. századi európai normákkal - úgy gondolom, hogy a gyerek helyett a SZÜLEI határozhatnak a fogászati kezelést illetően, de a tanár, meg az iskolaorvos NEM!!!"

Pontosítok:
Te velem ellentétben úgy gondolod, hogy a szülőnek joga van egyáltalán nem tömetni a fogát a gyereknek. A kérdés, hol a határ, ezek után joga van mondjuk súlyosabb eljárásokat, pl. egy szükséges sebészeti beavatkozást megakadályoznia, vagy vérátömlesztést, mert Jehova tanúiról van szó? Ezekről hogyan vélekedsz? És jól megverni, ha rossz volt?

"Érdekes, hogy miért gondolod alapból, hogy a szülő az, akitől félteni kell a gyereket, és a tanár meg a doki valószínűbb, hogy jót akar neki, de hát ezt a te tudod... "

Csúsztatsz, mert én nem ezt mondtam. Abból indultunk kell, hogy a magánfogorvostól kell az igazolás, hogy ő végzi a beavatkozást, ami egyébként még csak nem is igaz, ha a szülő írásba adta volna, az megoldotta volna a helyzetet. Szóval nem, nem arról volt szó, hogy a fogorvos vagy az ofő dönt, hanem arról, hogy szerintem azt a lyukat mindenképpen be kell tömnie valakinek, a szülő dönti el, melyik fogorvos, te meg azt állítottad, hogy a szülőnek joga van úgy dönteni, hogy ne tömjék ki a gyerek fogát. Utóbbi teljesen jogos lehet, amennyiben a szülő maga is fogorvos, és szakmailag nem tartja indokoltnak a tömést. Különben nem.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.10. 17:05:07

@kalandfereg:
"Magam részéről maradok annál a megoldásnál, hogy a fogorvost én választom ki és nem az önkormányzat. "

Ezt meg legkevésbé sem vitattam.

kalandfereg 2011.04.10. 20:09:16

@Zabalint:
Szerintem nincs különösebb ellentét a véleményünk között, de azért kifejtem, mit gondolok.

Egyik dolog, hogy az általam leírtakban én nem a posztról beszéltem, hanem a saját esetemről, amivel a kommentelést kezdtem, és aminek az volt a lényege, hogy tőlem a fiam iskola-fogorvosa nem fogadja el a saját kezű írásos igazolást, csak orvosit, amivel arra akar kényszeríteni, hogy a másfél éves kisebbikkel bumlizzak keresztül a városon egy szaros papírért. Különben vizsgál és beavatkozik. Én EZT fájlaltam, hogy hol élünk, ahol nekem kell bizonyítani, hogy ne vizsgáljon, miközben szerintem ha szigorúan a törvények szerint jár el, akkor minden szülőtől írásos engedélyt kellene kérnie, hogy a gyerekéhez nyúlhasson.
Ezt úgy hidaltam egyébként át, hogy írtam egy levelet neki, hogy a gyerekem más fogorvoshoz jár, és ha hozzá mer nyúlni, feljelentem.

A másik, hogy valóban vannak határesetek, az általad említettek, Jehovások, kötelező védőoltást ellenzők. Az ilyen ostoba és korlátolt viselkedésről meglehetősen rossz véleménnyel vagyok.
Viszont az ilyen, kb. 0.1%-ot kitevő hülyék miatt korlátozni a nagy többség szabadságjogait, az még nagyobb gáz és nem vezet sehova, csak a törvények megkerüléséhez. És mint tudjuk, aki egyszer elkezdi kerülni a törvényt, az a következő alkalommal már könnyebben meg fogja tenni más témában is. Ráadásul itt nem is törvényileg van korlátozva a jogom, hanem egy ostoba, hatalmaskodni akaró fogorvos által.
Szóval a Jehovásokat és társait olyan eszközzel kell szabályozni, ami csak rájuk hat, pl. felügyeleti jog korlátozásával, ha olyan durván negatív hatással vannak a gyerekre. Ez valóban egy kényes határ, hogy kit minősítünk a gyerekére már olyan mértékben károsnak, inkább nem is mennék bele, olyan sokrétű téma, ráadásul jogi ismereteket igényel. De szerintem az ezzel kapcsolatos jelenlegi Mo-i szabályozás elméletben nem olyan rossz, más kérdés, hogy a gyakorlatban mennyire működik hatékonyan.
A gyerekverésről is meglehetősen rossz véleménnyel vagyok, ha rajtam múlik, az már az az eset, ahol a szülő jogai súlyosan korlátozva vannak a gyerek érdekében. De ez megint csak szabályozva van törvényileg, méghozzá pont így.
Ha analógiát akarnék gyártani akkor azt mondanám, hogy ha valakit feljelentenek, bejelentenek, hogy veri a gyerekét, akkor az ellen fel kell lépni. De mi lenne, ha minden szülőnek évente kétszer pszichológustól kéne igazolást kérnie, hogy a gyereket elvitte, megvizsgálták és nem találtak arra utaló jelet, hogy családon belüli erőszaknak van kitéve. Ha meg nem viszi a szülő az igazolást, akkor beutalják a gyereket a pszichiátriára. Ez a fogorvosos eseet kábé ilyen.

Irkutszk 2011.04.13. 16:08:42

@Dr.laikus PhD: Minden pontért válaszként süssön rád a Nap egy sugara.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása