Szívroham az esküvőn

2011.04.05. 06:00

Kedves szerkesztők, olvasók!


Édesanyám 4 évvel ezelőtti haláláról szeretnék mesélni nektek. Rendszeresen olvasom az oldalt, örülök, hogy valahol kiadhatom fájdalmamat. Hiába ez a 4 év, azt hiszem még nem sikerült feldolgoznom a történteket. Talán szakember segítségére is szükségem lenne, nem tudom. Ha esetleg volna valaki, aki privátban tudna ajánlani egyet, az elérhetőségem elküldöm a szerkesztőknek.

 


Négy évvel ezelőtt május 5-én egy esküvőre voltunk hivatalosak édesanyámmal. Sajnos az ünnepség tragédiába torkollott. Kegyetlen húzás volt a sorstól, ha szabad így fogalmaznom. Az ünnepség már javában tartott, amikor édesanyám hirtelen elájult és összeesett. Mindenki nagyon megijedt, én a legjobban. Édesanyámnak semmi betegsége nem volt, talán a vérnyomása volt magasabb a kelleténél, de nem magas volt, csak emelkedett és gyógyszereket sem kellett szednie.


Azonnal hívtuk a mentőket, akik körülbelül 2 kilóméterre lehettek a helyszíntől, ott volt a mentős központ. Azt mondták jönnek, de csupán fél óra múltán érkeztek meg. Többen próbáltak segíteni édesanyámon, de sajnos orvos nem volt a társaságban, csupán egy orvostanhallgató. Ő mindent megtett, amit tudott. Mivel mindenki rettenetesen ideges és ijedt volt, negyed óra után ismét hívták a központot, próbálták sürgetni őket, mert éreztük, hogy nagy a baj. Miután az a borzasztó fél óra letelt, végre odaértek és hordágyra fektették édesanyámat. Ekkor még reménykedtünk, hogy nem lesz nagy a baj. Nem mehettem vele a mentőautóban, megmondták hova viszik. Természetesen kocsival mi is mentünk a kórházba.


Sajnos ott olyan hír fogadott, amelyre nem voltam felkészülve, édesanyámat hiába próbálták újraéleszteni, az autóban meghalt. A halál okaként szívrohamot állapítottak meg boncolás után.53 éves volt. Azóta egyfolytában a sok „Ha” jár a fejemben. Mi lett volna, ha hamarabb kiérkeznek, ha hamarabb elkezdhetik az újraélesztést, ha sietnek, talán még ma is élne, és itt lehetne velem.


Újra és újra álmodom ezt a borzasztó napot és nem tudok szabadulni ezektől a gondolatoktól. Szerintem nem természetes, hogy fél órát kell várni akkor, ha tényleg nagy a baj. Az is átfutott az agyamon, hogy elképzelhető, hogy nem volt szabad kocsi, de ez is iszonyú, ugyanis ha ilyen előfordulhat, akkor ez a tragédia másokkal is megtörténhet. Bár ne történne soha.


Egy árva lélek


 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bauchi 2011.04.05. 06:18:54

A mentők azonnal mennek,ha eszméletlen betegről van szó.Plusz értesítik az ügyeletet.

Mágia 2011.04.05. 07:11:22

"Szerintem nem természetes, hogy fél órát kell várni akkor, ha tényleg nagy a baj."

Részvétem.

Lehet hogy rosszul tudom, de úgy tudom, 20 perc az Uniós norma, ami alatt ki kell érni a mentőnek.

Könnyen lehet, hogy ez itt is megvolt. Felfokozott érzelmi állapotban az ember másként érzékeli az eltelt időt.

Bár az se lepne meg, ha többet kellett volna várni. Mindenki tudja, mekkora pénzhiány, eszközhiány és emberhiány van az egészségügyben.

jágör68 2011.04.05. 08:26:06

De korán kezdik egyesek..
@Máгia: "Mindenki tudja, mekkora pénzhiány, eszközhiány és emberhiány van az egészségügyben."

Hát ezt erősen kétlem (bodzások, csövesek, alkeszek)
Meg erre szokott lenni a mindent visz piros ász: "ez nem pénzkérdés"
"Orvos meg egészségügyi dolgozó legyen- a semmiből is, a föld alól is!"

Káin 2011.04.05. 08:29:33

@jágör68: Nem kéne ironizálni szerintem. Tény, hogy forráshiány okán kevés az ember, az eszköz,ettől függetlenül (valamint a poszttól függetlenül) az emberi hangnem az, amely sokszor hiányzik és az nem pénz kérdés.

A levélírónak pedig részvétem.

Bikli néni 2011.04.05. 08:50:43

@jágör68: Ezt most miért kell? Mária normálisan vélekedett a posztolóról, pont most kell nekimenni?

Részvétem a posztolónak.
Azért egy valamit hozzátennék: "Azonnal hívtuk a mentőket, akik körülbelül 2 kilométerre lehettek a helyszíntől, ott volt a mentős központ. " - ez nem jelent semmit. Nem a központ (épület) vonul ki, hanem az autó, és benne a személyzet, amiből lehet, épp egy sem volt az állomáson :(

Széphalmi Izett 2011.04.05. 09:02:16

@bauchi: Elvileg, - gyakorlatilag nem.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.05. 09:10:25

@Bikli néni: Egyszer, réges régen, Keresztúr központjában rosszul lett egy férfi, elesett, vérzett a feje, fekve maradt. Hívtuk a mentőket, kb 200 méterrel van a mentő állomás. Félóra múlva ott voltak.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.05. 09:12:41

Őszinte együttérzésem!

Úgy látom, a posztoló legnagyobb problémája nem az, hogy a mentő késett. A baj az, hogy tele van kérdésekkel, amikre nem kapott kielégítő válaszokat és maga próbálja megmagyarázni. Kapott egy boncolási jegyzőkönyvet: szívroham.
Hát ez bizony kevés az eset feldolgozásához. Tekintettel arra, hogy minden előzmény nélkül, váratlanul történt a tragédia. Nem tudja, hogy mi lett volna, ha ez és ez nem úgy történik, ahogy történt. Jól látja, hogy szakember segítségére lesz szüksége. Az itteni orvosoktól csak annyira számíthat, hogy megpróbálják meggyőzni arról, hogy a szakmának nem volt az esményben felelőssége. Ami egyéként lehet, hogy így is van.
Javaslom - ha még nem tette volna meg - tudjon meg minél többet az ilyen és ehhez hasonló hirtelen szívhalálokról. Akkor talán összeáll a kép, hogy itt egy nagyon tragikus, de elkerülhetetlen dolog történt. Kívánok mielőbbi megnyugvást!

Bikli néni 2011.04.05. 09:32:16

@El Visco Stello: Igen, ez meg a másik. Lehetett olyan probléma is, hogy ha a mentő ki is ér öt perc alatt, akkor is menthetetlen lett volna a posztoló anyukája.
Sajnálom nagyon az esetet :(

tódór piroska 2011.04.05. 10:33:27

@batgirl: Keresztúr nevű helység nincs Magyarországon.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.05. 10:41:32

@tódór piroska: ja, ez az összes hozzászólásod??? Akkor pontosítok. Budapest, Rákoskeresztúr. Biztos hazudok, mint az összes posztoló.

bauchi 2011.04.05. 10:58:05

@jágör68: Korán kezdik,korán kezdik....
Van,aki le sem fekszik.

bauchi 2011.04.05. 10:59:28

@Bikli néni: Ellenberger eszméletlenhez azonnal másik autó és az ügyelet.

tódór piroska 2011.04.05. 11:00:06

@batgirl: Sem Téged, sem az "összes posztolót" nem hazudtoltalak meg.
Keresztúr nevű helység valóban nincs Magyarországon, Szlovákiában van Keresztúr és Erdélyben Székelykeresztúr. Nem volt számomra evidens, hogy Budapest egyik kerületéről van szó, most már értem és köszönöm a pontosítást. A poszthoz érdemben nehéz hozzászólni, El Visco Stello részletesen leírta, hogy miért.
A "hirtelen szívhalál" sajnos nem ritka jelenség, az esetek többségében elektromos hiba (malignus ritmuszavar, pl. kamra fibrilláció) okozza, ilyenkor van esély az újraélesztésre, máskor a szivizom (általában a balkamra elülső fala) átszakad, a szívburok megtelik vérrel (perikardiális hemotamponád) és ez úgy összenyomja a szívet, hogy nem képes tovább dolgozni, ebben az esetben az újraélesztési kísérlet is eredménytelen.
Persze, ilyenkor is meg kell próbálni...
A mentőnek pedig, különösen Budapesten, normál körülmények között valóban nem félóra elteltével kell kiérkeznie.

bauchi 2011.04.05. 11:02:03

@Széphalmi Izett: Az Alöldön igen.Gyakorlatilag is.A szolnokiak előtt le a kalappal.Nem tudnám csinálni.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.05. 11:09:11

@batgirl:
Senki nem nevez téged hazugnak, de ahogy Bikli leírta feljebb, a mentők érkezését nem az eset helyszíne és a mentőállomás közti távolság befolyásolja érdemben. Hanem az, hogy van-e szabad kocsi.
Egyébként a holnapi poszt ezek alapján valószínűleg arról fog szólni, hogy a kórház ajtajában esett össze a beteg, de senki sem jött ki segíteni. Már alig várom.

tódór piroska 2011.04.05. 11:13:13

@miklos.rabai: Ilyen eset megtörtént, bő 10 éve, ha jól emlékszem a Rókus Kórház kapujában. Nagy botrány lett belőle, mionden szinten vizsgálatot folytattak, azzal az eredménnyel, hogy a beteget ilyenkor is mentőnek kell beszállítani, a kórházi orvos nem hagyhatja el a helyét. Hát, nem is tudom...

Irkutszk 2011.04.05. 11:27:52

@El Visco Stello: Csatlakozom ehhez a hozzászóláshoz.

alekab 2011.04.05. 11:30:34

-részvét
-a hirtelen szívhalál jó része nem is olyan "sudden"

"de ez is iszonyú, ugyanis ha ilyen előfordulhat, akkor ez a tragédia másokkal is megtörténhet"
-igen, megtörténhet
-igen, meg is történik
-igen, egyre gyakrabban fog megtörténni

Viszont örömmel állapíthatjuk meg, hogy hasonló esetben az ügyvéd kiérkezése már jóval az EU-s elvárárt szintidő /asszem >90%;
< 15 perc/alatt van.

Állítólag Ibrahim 50 % sikerdíj fölött, 2 aktával a hóna alatt 9.74 sec alatt futja a 100 m-t.

Dr.laikus PhD 2011.04.05. 12:10:08

@alekab:

Feje tetejére áll majd a világ?
A nagy magyar valóság?

Ki lesz ilyen bátor?

Vagy учиться, учиться, учиться.,..
Kitől és mit?

Leroi 2011.04.05. 14:21:11

@tódór piroska:
Maroskeresztúr, Maros m.
Székelykeresztúr, Hargita m.

Leroi 2011.04.05. 14:27:14

Szívinfarktus esetén nincs esélyed, ha nincs megfelelő gyógyszeres és eszközös háttered. Félóra: nagyon késő, többször is meg lehet halni azalatt.

ccke 2011.04.05. 17:58:55

1. Részvétem. Jól látod, szükséged lenne segítségre, 4 év alatt még nem sikerült a gyász folyamatát végigjárnod. Nevet nem tudunk adni, főleg, hogy azt se tudjuk hol laksz, háziorvostól, ismerősöktől lenne érdemes kérdezősködni.

2.A mentőkre én is úgy tudom, hogy max.15 perc lenne az EU elvárás(az esetek 90%-ban). Ez Budapesten, városokban általában tartható, főleg ha a bejelentés alapján súlyos esetről van szó. Azt viszont tudni kell, hogy a kapacitások maximálisan ki vannak használva, tehát ha van valami "extra" pl. nagyobb baleset, csúszós idő, front, akkor már borulhat a rendszer, hosszabb a kiérkezési idő sajnos.

3.@tódór piroska: ahol én dolgozom, ott többször volt ilyen, valaki rosszul van a kapuban(vagy eleve a kórházba jött, vagy ott kezdődött), portás telefonál, beteghordó odamegy és behozza. Ha nagy a gond, akkor sürgősségi team(orvos/ápoló) is megy. Ezzel nincs is gond, de volt, hogy a szomszéd közértben, vagy a sarkon lett valaki rosszul, és úgy kértek segítséget a kórházból. Ez már nem hinném, hogy a kórház dolga lenne, és elvonja a szakembereket a bent lévő betegek ellátásától.

adamantium 2011.04.05. 18:06:36

szerintem szívrohamból 3 nagy csoport van:
a legsúlyosabbak a szívsebészeti műtőben sem élik túl azt.
a második csoport az komoly gyógyszeres és műszeres támogatással túléli időlegesen vagy véglegesen az eseményt (ez a felszereltség általában meghaladja a mentők felszereltségét)
a harmadik csoport az meg a leggyakoribb, aki simán túlél egy órát.
Volt nekem egy sebészet tanárom aki azt mondta a sérültekre, hogy aki magától nem képes egy órát élni az jellemzően a kórházban sem menthető (tisztelet a kivételnek)

vizsla_barat 2011.04.06. 04:46:15

hat azt hiszem,bepakolom a mamat a menyasszonyi kocsiba es irany a korhaz szelsebesen 5 perc varakozas utan. Az orvostanhalgato meg igyekezzen felismerni egy szivrohamot-mar a Voros Kereszt is tanitja.

Leroi 2011.04.06. 07:23:20

@vizsla_barat:
Ez lett volna a kézenfekvő megoldás, de nekik jobb volt tétlenül várni az exitus beálltát.
Kusturicának vannak hasonló filmjei ilyen "okos" családokról.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.06. 09:23:12

@vizsla_barat:
Csendben megjegyezném az orvostanhallgatók védelmében, hogy szívinfarktust vérvételből, enzimek szintjének emelkedésével diagnosztizálnak. Míg a helyszínen csak annak a gyanúját lehet felvetni.
Amit viszont a poszt leír, az egy hirtelen halál volt. Ezt pedig számos dolog okozhatja (tüdőembólia, stroke... stb). Ezért a halál biztos okát csak a boncolás tudja kideríteni. Így ez egy szívinfarktus következtében kialakuló hirtelen szívhalál volt.
De a helyszínen csak annyit lehet észlelni, hogy valaki meghalt. Innentől kezdve meg az orvostanhallgatónak ugyanannyi a felelőssége, mint bárki másnak, akinek van jogsija. Ugyanis, újraéleszteni elviekben mindenkinek tudnia kellene.

marand22 2011.04.06. 13:06:29

A korábbi szomorú esemény feldolgozásához ajánlom az alábbi segítséget: www.irgalmas.hu/web/guest/lelki. Kórházunkban van lelkigondozói szolgálat (az országban elsőként), és foglalkoznak hasonló lelki problémák feldolgozásának segítésével (többük külföldön szerzett gyakorlatot ebben). Sok hasonló problémával küszködőt fordítottam hozzájuk. A visszajelzések kedvezőek. Az elérhetőségük kint van a honlapon (ha nem veszik fel, mert dolgoznak, üzenetet kell hagyni elérhetőséggel, visszahívják).

vizsla_barat 2011.04.06. 14:58:37

@Leroi: nyilvanvalo,hogy a general public egeszsegugyi oktatasa a beka segge alatt van...
Nekunk az EU okitason a jogsihoz elmondtak,hogy olyan beteget nem mozgatunk,akinek csigolyatorese lehet. De ez nem hiszem,hogy fenallt.
En a szomszedasszonyomat befuvaroztam verzo nyilt sebbel az ugyeletes korhazba,ugy,hogy utkozben telefonaltam korbe a korhazakat,ki az ugyeletes. Oda a tanyara kb 2 ev,mire kier a mento...

vizsla_barat 2011.04.06. 14:59:52

@miklos.rabai: a post azt irja,a mentoben halt meg. Ugyhogy az orvostanhallgatonak jobb,ha mast palyat valaszt...andragogusokat nagyon keresik mostansag!

Mágia 2011.04.06. 15:29:16

@vizsla_barat:

"Ugyhogy az orvostanhallgatonak jobb,ha mast palyat valaszt"

Miért is jobb? A posztoló azt írja, hogy a hallgató mindent megtett, amit tudott. Feltételezem, hogy SOKKAL többet tett, mint amit például te tudtál volna tenni ugyanabban a helyzetben.

vizsla_barat 2011.04.06. 15:43:08

@Máгia: Nezte,hogy meghal a beteg. 1 oran at. Hm.

Mágia 2011.04.06. 15:54:57

@vizsla_barat:

Tévedsz.

A mentők 30 perc alatt értek ki. Gondolom, ahogy a beteg rosszul lett, azonnal hívták.

Ez alatt a fél óra alatt a hallgató mindent megtett, amit tudott.

Miféle egy óráról beszélsz?

Azt meg igazán nem értem, hogy egy orvostanHALLGATÓTÓL mit is kérsz számon egyáltalán?

Ha egy bölcsésztatonc nyújtott volna elsősegélyt a legjobb tudása szerint, akkor az angol-francia szaktól tanácsolnád el?

Ha meg egy cukrászsegéd, akkor a krémesektől meg a dobostortától?

Irkutszk 2011.04.06. 15:55:43

@vizsla_barat: Ahogy jópár orvos végignézi, ahogy meghal a betege. Sőt, manapság már azt is mondhatja a beteg, hogy nem kér kezelést. Csak fekszik a kórházi ágyon, és szép lassan meghal.

vizsla_barat 2011.04.06. 19:39:31

@Máгia: szivmasszazs? lelegeztetes?

vizsla_barat 2011.04.06. 19:40:04

@Irkutszk: hat akkor ne foglalja a korhazi agyat,menjen haza vagy hospicebe.

Mágia 2011.04.06. 20:09:08

@vizsla_barat:

Szívmasszázst inkább ne :(

A mellkaskompresszióra gondoltál szerintem :)

szegedmentok.hu/tartalmi/elsosegely/Elsosegelynyujtas_jegyzet.pdf

Irkutszk 2011.04.06. 20:20:24

@vizsla_barat: Kérem a törvényalkotóknál panaszkodni.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.06. 21:01:46

@vizsla_barat:
Tudod, ez valahogy ugy van, hogy tobb fele halal letezik. Van a klinikai meg a biologiai. Amikor a posztban szereplo holgy padlot fogott, akkor halott volt. Klinikai halott. Amikor a mentoben abbahagytak az ujraelesztest, akkor meg biologiai halotta nyilvanitottak.

A 2 halal kozott az a kulonbseg, hogy a klinikai halottat vissza lehet hozni az elok soraba, mig a biologiai halottat nem. Epp ezert van ertelme a klinikai halal pillanataban mindent megtenni az ujraelesztes erdekeben, mert a haszon-riziko arany a legjobb, ugyanis a klinikai halott idovel biztosan biologiai halott lesz, de ha idoben es effektiven elkezdik az ujraelesztest, es ehhez eszkozok (defibrilator, intubacios szett...), gyogyszerek (arenalin, atropin, amiodaron...) is rendelkezesre allnak akar nagy esellyel fel is eledhet (termeszetesen egy eskuvon ilyen dolgok egy orvostanhallgatonal nem valoszinu, hogy vannak, meg egy orvosnal sem, esetleg egy haziorvos kocsijanak a csomagtartojaban). Ezt ugy fogalmazza meg a szakzsargon, hogy a halott halottabb mar nem lehet, ami nagy vonalakban igaz is. Amit irsz, az meg teljesen helyen van, csak nem szivmasszazs (mert ahhoz nyitott mellkas kellene), hanem mellkaskompressziot es lelegeztetest kell alkalmazni. De erre irtam, hogy ezt mindenkinek tudnia kell, akinek jogsija van, mert ez kovetelmeny volt az egeszsegugyi vizsgahoz.

Es egy orvostanhallgato egy ilyen szituacioban semmiben sem kulonbozik egy atlag laikustol. A felelosege is ugyanannyi, max. jobban ert az ujraeleszteshez. Viszont van egy rossz hirem: mellkaskompressziobol percenkent 100-at kell csinalni. Aki ezt probalta, az tudja, hogy 5-10 percnel tovabb senki sem kepes ezt folytatni, azon oknal fogva, hogy elfarad az ember. Es nincs ertelme, mert ha nem effektiv a dolog, akkor nem is er semmit (tudod, olyan, mint halottnak a csok). Szoval valakinek biztosan valtania kellett ot a 30 perc alatt. De hogy valtotta-e ot valaki, arrol mar nem szol a poszt.

Amugy szeretem a vizslat. Ha nagy leszek, nekem is lesz... Raynaud lesz a neve... :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.06. 21:17:32

@Babette_:
Hat, ez sajnos ugy van, hogy aki ezt nem gyakorolja rendszeresen eszkozon (baban), vagy eloben, az nem tudja rendesen kivitelezni...
Fejlett helyeken (korhazban) 5 ember vegzi az ujraeleszteszt...
1. mellkaskompressziot vegez, 2. lelegeztet, 3. a defibrillatort kezeli, 4. a gyogyszereket adagolja, es az idot figyeli, 5. aki jegyzeteli az esemenyeket es gondolkodik, hogy mit lehetne meg csinalni, milyen lehetseges helyben elharithato okok miatt halt meg az illeto.
Itt nincs ido keresgelni az orvosi taskaban, itt mindennek tudni kell a helyet, vakon is intubalni kell a beteget, es elsore meg kell szurni a venat... Itt az ido elet...
Ez teammunka. Jol osszeszokott csapat kell hozza...
Es hol van ez ahhoz kepest, amikor egyedul vagy kenytelen elkezdeni az ujraelesztest kint az utcan... Eg es fold a halott eselye... De megis el kell kezdeni, mert hatha sikerul visszahozni a halottat, hatha...
Ezek alapjan azt kell, hogy mondjam, en sem tudnam rendesen csinalni...

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.06. 21:29:16

@miklos.rabai: természetesen ismét igazad van, de szerintem egy gyakorlatlan és nem-orvos ember, aki nekiáll az utcán újraéleszteni, sokkal többet ér, mint bármilyen más ember, aki csak néz.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.06. 23:06:33

@Babette_:
Es ez igy is van. Ebben tokeletesen igazad van. Csinalni kell, amig birja az ember!
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása