Bunyó a rendelőben

2011.04.05. 17:48

Sziasztok!

 

Friss történetet szeretnék elmesélni nektek. Ma délelőtt orvosnál voltam, vissza kellett mennem kontrollra a kerületi rendelőbe. Ilyenkor mindig viszek valami olvasnivalót, mert 2-3 órás várakozásnál kevesebbel még nem sikerült megúsznom. Ma sem volt ez másként. Odaértem, sorszámot húztam, kb 40-en voltak előttem, gondolhatjátok. Álldogáltam egy darabig, majd sikerült találnom egy üres helyet és leültem, nekiálltam a könyvemnek.

 


Kb. egy jó negyven perce olvasgattam nyugodtan, amikor éktelen ordibálásra lettem figyelmes. Az egyik 60 körüli idős férfi egy másik hasonló korú úrral ordibált. Olyan hangzavar volt komolyan, mint a piacon. Ilyen körülmények között nem tudtam a könyvre figyelni, így a „műsort” néztem helyette. Amit ki tudtam hámozni a szituból, az valami olyasmi volt, hogy az egyik ordító úr előbb akart bemenni és mit képzel magáról, ha receptért jött, ha nem, várjon a sorára. Közben páran még bekapcsolódtak az előadásba, a többi 30 ember meg hüledezve nézte, hogy mi van ott.


A legszebb pillanat az volt, amikor az egyik úr elkezdte lökdösni a másikat és a botjával ütögetni, az meg tolta el magától. Komolyan nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek. Legutóbb akkor éreztem ilyen furcsán magamat, amikor egy idős hölgy a mankóját hóna alá kapta és futott a troli után. Végre valahára kijött az orvosom asszisztense (tekintélyes hölgy) és túlordította a veszekedőket, helyre tette őket, hogy csak pislogtak. Elmagyarázta, hogy ez nem az állatkert, és hogy ott is különb módon viselkednek az állatok. Teljesen igaza volt.


Csak azért bátorkodtam mindezt megírni nektek, hogy ne mindig az orvosokban keressük a hibákat, először magunkba kéne nézni és utána jöhet minden más. Lehet, hogy nem leszek népszerű ezzel a levéllel, de üsse kavics, csak kibírom majd valahogy.

 

 

Toborc

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mágia 2011.04.06. 09:43:08

@csodalámpa:

Ez igaz, viszont az idős embereknek van egy rakás betegsége, hozzá egy rakás gyógyszere, ami mellé nem ártaNA, ha látná őket az orvos, kikérdezné őket a saját nyelvükön fogalmazva a célirányos kérdésekkel és észrevenné, ha ÉS amikor rosszabbodik az állapotuk a szokásos gyógyszerek mellett.

Esetleg észrevenné, ha új betegségek jelentek meg a szokásosak mellé.

Az időskorra, bármilyen meglepő is, nem az jellemző, hogy a nyugdíjasnak kisorsol a nyufi két-három alapbajt és amiatt jár receptet írogatni élete végéig, hanem az a jellemző, hogy a kisorsolt alapbajok mellé akár évente jelentkezhet egy kis súlyosbodás, vagy pár új betegség.

Meg aztán az is előfordulhat a mi kis Magyarisztánunkban, hogy a nyugdíjas felíratja ugyan a recepteket, de csak fele-harmada mennyiséget szed a gyógyszereiből, hogy "tovább kitartson", vagy a saját esze után úgy dönt a nyugdíjas, hogy amelyik gyógyszerének nem szimpi a márkaneve, azokat ki se váltja, mert kell a pénz a farhátra meg az üres kenyérre.

Ezekről az esetekről se árt, ha tudnak a rendelőben, vagy a beteget látva elgondolkodnak azon, hogy a felírt gyógyszerek ellenére miért nincs olyan állapotban a beteg, amilyen állapotban lennie kéne, hanem olyan álalpotban van esetleg, mint aki egyáltalán nem is szedi be a gyógyszert.

Mágia 2011.04.06. 09:52:10

@Roy:

Te nyilván nem vagy tisztában azzal, hogy ebebn az országban mekkora adót és járulékot kell befizetnt minden száz forintnyi jövedelem után.

Talán nem újabb adónemeket kellene az uniós szinten eddig is igen magas adóterhek mellé kivetni.

Talán azon kéne agyalni, hogy nem kellene megfojtani a vállalkozásokat, hanem hagyni kellene őket, hogy jó sok embernek tudjanak munkát adni.

Talán azon kellene agyalni, hogy hogyan lehetne minél több új munkahelyet teremteni. NEM uniós támogatással, NEM kamu programokkal, hanem valódi munkahelyeket.

Talán azon kellene agyalni, hogy lehetne elérni, hogy a mostaninál több ember kapjon munkát, és fizessen adót, járulékokat.

Nem pedig azon kellene mesterkedni, hogy a bajba került beteg emberektől hogy lehetne az adójukon meg a járulékukon kívül elszedni az utolsó pénzüket is a kórházi ellátásért.

tschaffer 2011.04.06. 09:57:14

@Máгia: Azért ne essél neki ennyire. Mert nincs teljes mértékben igazad hogy mindennel kapcsolatban leszeded róla a keresztvizet. Az ország problémája nem csak az hogy mennyit vesznek el az emberektől hanem az is hogy rossz szerkezetben. Szóval attól hogy egy ilyenkor mérhető egyszeri díjjal egyetért az ember ami akár a rászorulóknak lehetne térítésmentes is, az még nem jelenti hogy egyetért azzal hogy betegként csak 60%-át kapod a bérednek, vagy hogy vállalkozásként mennyi bőrt húznak le rólad. És ha arra gondolsz hogy ezzel például csökkenthető lenne a hálapénz már az sem rossz dolog, mert mikor az orvos meg a nővér közli hogy akkor a szülés 50, illetve 25 ezres lesz akkor koppan az ember álla. Nem jó a mostani rendszer és nem kell kapásból elásni azt aki szerint ez más szerkezetben talán működhetne normálisan is, senki nem megnyomorítani akarja az embereket. Ennyi emberséget azért tételezzünk fel a másikról.

Fatum2 2011.04.06. 09:58:04

Mondjuk tényleg igaza volt a nővérnek, hogy nem vagyunk az állatkertben, de az állatkertben nem is várna az oroszlán két órát egy szűk helyen, hanem leharapná a fejét. Az ember már elég jól idomított.

Fatum2 2011.04.06. 09:59:39

@pöndörödő macskafülszőr: A nénik és bácsik nem túlfűtöttek, csak már közelebb a halál, és már nem szeretik annyira, ha az idejüket rabolják, míg a fiatalabbak inkább odaadnak három órát a semminek.

papucsallatkas 2011.04.06. 10:03:09

@tschaffer: Pedig letezik szoftver, ami kepes 1 ora 37 percre idopontot adni. Nezz be a BP. XI. ker sztkba. Ott biza attol fugg az idopont es a rad szant ido, hogy milyen osztalyra milyen problemaval mesz.
Ritka a csuszas es gyonyoruen mukodik. Mondjuk a szemeszetre szemgyulladassal ne akarj bejutni, mert masfel honap a varakozas, atiranyitanak ugyeletre rogton:)

Mágia 2011.04.06. 10:03:24

@tschaffer:

Ekkora befizetett járulékteher mellett NEM elfogadható az, hogy az emberektől újabb címen újabb adónemet szedjenek.

Nem az a megoldás, hogy a "rászorulóknak" visszatérítesz.

Ezzel ugyanis nem csinálsz mást, mint az egyébként is agyonsarcolt rétegekre pakolsz újabb terheket.

Az a megoldás, hogy olyan feltételeket teremtesz, amelyben a rászorulók száma MINIMÁLIS, a munkával rendelkező, biztos megélhetéssel rendelkező emberek száma pedig OPTIMÁLIS.

tschaffer 2011.04.06. 10:04:46

@Fatum2: Talán nem így fogalmaznék de azért az sem helyes elképzelés hogy minden nyugdíjasról mindenki azt gondolja hogy ráér. Ez egyáltalán nem biztos. Lehet unokát visz oviba vagy megy érte, vagy főzne a családnak, vagy várná a szerelőt aki szerint szintén ráér otthon van egész nap és nem érkezik pontosan, vagy attól hogy nyugdíjas még ő is járhat postára, bankba. Sok esetben sok terhet vehetnek át a dolgozó gyerekektől akik munkaidőben nyitva tartó ilyen intézetekbe nem jutnak el egykönnyen. Ez persze nem azt jelenti hogy nincs pár unatkozó nyugdíjas, csak hiba volna minden nyugdíjasra így tekinteni.

Roy 2011.04.06. 10:05:02

@Máгia: Ezzel a kéedéssel fordulj bizalommal Orbán Viktorhoz.
Most már csak 16% egységes adót a munkavállalóknak. Igaz ezzel sokan befürödtek, de ez kit érdekel.

tschaffer 2011.04.06. 10:08:28

@Máгia: Ki mondta hogy újabb adót akarok szedni? Kérlek olvasd át amit írtam. Azt gondolom hogy más rendszer kell, melynek ez is lehetne a része. A kettő között van jelentős különbség.

Az optimális meg sokkal olcsóbb amúgy is a megelőzés-centrikus orvoslás volna ami Magyarországon a teljes orvosi és egészségügyi finanszírozási szokásjoggal szembemegy. Gondolj csak a receptre. Rá kell írni mi bajod VAN! Nem azt hogy esetleg egy kivizsgálás vagy kúra mi mindentől kímélhet meg!

Mágia 2011.04.06. 10:09:26

@tschaffer:

A hálapénz rendszerét pedig ne ráncigáld bele ebbe, vagy ha beleráncigálod, akkor ráncigáld bele az összes számla nélkül dolgozó kisiparost, az összes megvesztegetett állami alkalmazottat, az összes lezsírozott közbeszerzési eljárást, az összes "nem-alkalmazott" képviselőt, az összes számla nélkül felvett költségtérítés ügyét is.

Ha már dolgozol vele, ne vessz el a részletekben, ne végezz félmunkát!

scopolamin 2011.04.06. 10:10:30

@egerészölyv: Éppen erre gondoltam, amikor írtam az előjegyzéses rendszer lényegéről. Itt köztünk is vannak sokan, akik csak "beugrani" akarnak valamiért. Olyan rendszer, ami előjegyzéssel pontosan, anélkül pedig remekül működik - nem létezik :) Akinek nincs időpontja, várjon. Még akkor is, ha csak egy papír, csak egy igazolás, csak egy vérnyomásmérés kell.

Mágia 2011.04.06. 10:14:29

@tschaffer:

Márpedig a vizitdíj egy újabb adó volt.

Emlékezz vissza: amikor bevezették, kiszámolták, mekkora bevétele lesz ebből az adott HO-nak, és annyival KEVESEBB járulékból származó finanszírozást kapott.

Gondolom, lett az így "megtakarított" összegekből is Audi valamelyik nagyonfontos közszereplő valaga alá...

tschaffer 2011.04.06. 10:16:39

@Máгia: Nézd ha te azt kéred tőlem hogy ne mondjak semmit hacsak az egész nemzetgazdaság minden részletkérdésére nem válaszolok akkor egy kicsit sokat kérsz. De akkor kérlek te se mondj semmiről semmit csak azt hogy minden így a legtökéletesebb, mert még ötletelés szintjén sem vagy hajlandó ezen a tökéletes világon változtatni. Nem akarok vitatkozni veled úgyhogy e témában én már nem válaszolok.

scopolamin 2011.04.06. 10:20:59

@Máгia: Ezért is kellett egy bizonyos renitens orvosnak az adott időszakra kalkulált vizitdíjnyi összeget büntetés gyanánt befizetni. Ő ugyanis nem volt hajlandó vizitdíjat szedni, de a betegforgalom alapján kiszámolható, mekkora összeget lehet bevasalni. Ha az övé lett volna, vajon elkérhették?

Mágia 2011.04.06. 10:22:19

@tschaffer:

Fogalmam sincs, ki vagy és miből tartod fenn magad.

Csak éppen gyomorforgatónak tartom, hogy esetleg éppen azok járnak ide rinyálni a hálapénz miatt, meg amiatt, hogy mindenkinek többet kellene befizetni, akik maguk nagyságrendekkel nagyobb tételekben csalják az adót.

2011.04.06. 10:24:19

@Máгia: Nem először van ilyen, úgyhogy most már szóvá is teszem: nagyon tetszenek a meglátásaid ilyen társadalmi kérdésekben.

Mágia 2011.04.06. 10:26:02

@scopolamin:

Tervezett költségvetési bevétel volt, ez egyértelmű, mint ahogy az is nyilvánvaló, hogy a háziorvosoknak nem lett több pénzük ezáltal.

tschaffer 2011.04.06. 10:43:33

@Máгia: A két gyerekemmel és a dolgozó feleségemmel az egy főre jutó jövedelmünk nem haladja meg az 50.000 forintot. Ebből tarom fenn magam és fizetem a lakásunk törlesztőrészletét. Soha nem voltam hajlandó hálapénzt fizetni senkinek inkább mentem másik orvoshoz, a szülésért hálapénzt kérő orvosokat nővéreket elhajtottam a rákba tekintve úgysem tudtam volna kifizetni. Ennyi pénzből piszkosul megérzek minden egyes betegként eltöltött órát amit csak 60%-ban fizetnek ki, mert a törlesztőm és a rezsim nem csökken. És hidd el még mindig szívesebben fizetnék 300 Ft-os vizitdíjat hogy ne egy egész napom menjen rá az ott ülésre hanem a lehető leghamarabb visszamehessek dolgozni akár már aznap délután, mert nekem az is számít. Teneked meg kicsit sok az előítéleted barátom. Kicsikét lehetnél elfogadóbb is más ember más véleményével szemben. Hidd el senki nem azon dolgozik hogy lehetőleg mindenki másnak a lehető legtöbbet ártsa, szóval nem úgy kéne hozzájuk viszonyulni főleg ha semmit nem tudsz a másikról. Ezt nevezik úgy hogy tisztelet a másik ember és annak véleménye irányába.

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 10:43:53

@tschaffer:

Igaza van Máriának.

Ha ötletelni akarsz, akkor nyeld le ha valaki nagyobb tudás birtokában megpróbálja megértetni veled, hogy amit írsz miért blődli.
Lehet nem válaszolni, lehet tanulni, utána nézni.
ÉS igen. Nemzetgazdasági szinten kell nézni. Másképp nem lehet.

Tanulj Máriától, mert jól gondolkodik.

Mágia 2011.04.06. 10:48:37

@Dr.laikus PhD:

El vagyok képedve. Még csak hromnegyed tizenegy van és már kaptam két dícséretet, ráadásul két törzskommentelőtől :)

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 10:48:53

@tschaffer:

Nem értem.
Ha nem akarsz várni, hívd fel a rendelőt és kérj időpontot.
Ez a módja, egyébként meg várd ki a sorod.

A hálapénz nem tartozik ide. Attól hálapénz, hogy fizetsz ha elégedett vagy és akarsz, vagy tudsz.
Az ellátásod ettől nem lesz jobb, de rosszabb sem.

A tisztelet meg nem ott kezdődik, hogy mondasz valamit, aztán elmondják neked, célirányosan, szabatosan, hogy miért más a véleménye a veled vitatkozónak.
Te megsértődsz és tiszteletlennek nevezed, mert megindokolta miért az a véleménye ami.

Én ezt hívom tiszteletlenségnek.

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 10:50:25

@Máгia:

:DDDD
Ma már nem éltél hiába! :)))

Azért osszad be, egy darabig nem leszek!:-)

Mágia 2011.04.06. 10:54:51

@tschaffer:

"Ennyi pénzből piszkosul megérzek minden egyes betegként eltöltött órát amit csak 60%-ban fizetnek ki, mert a törlesztőm és a rezsim nem csökken."

A táppénzt nem a betegen töltött ÓRÁK, hanem a betegen töltött NAPOK után kapod.

Csak szólok...

tschaffer 2011.04.06. 10:59:51

@Dr.laikus PhD: Értem tehát nemzetgazdasági szinten nem létezik olyan kombináció melyben az egészségügyi ellátásban a vizitdíjszerű megoldás helyes lehet. Ez a kijelentés és ezért vagyok lehurrogva? Nem értek egyet.
Tehát az Amerikai Egyesült Államok,
Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Lettország, Luxemburg, Németország, Írország, Olaszország, Portugália, Svédország, Szlovénia mind mind nemzetgazdaságilag rosszul működnek? Mert ezekben mind mind van vizitdíj! Én annyit mondtam hogy lehet olyan rendszert csinálni hogy ez jó legyen! Erre nemzetgazdassági megoldást kértek. Közben Mária még mindig nem értve mit mondok azt gondolja hogy most pluszban akarom bevezetni holott erről szó nem volt. Ráadásul mivel ő "nagyobb tudás birtokában megpróbálja megértetni velem" hogy mit tart gyomorforgatónak a bejegyzésemmel kapcsolatban. Gratulálok!

Ha egy ötletről nemzetgazdasági szintű leírást vártok, akkor én is azt várok. Mária lesz szíves elmagyarázni nekem hogy nemzetgazdasági szinten miért nem létezik olyan kombináció melyben lehetséges a vizitdíj! Parancsoljon hölgyem meghajlok tudása előtt! De ne a gyomorforgással jöjjön mert arra vannak recept nélküli tabletták hanem nemzetgazdasági magyarázattal.

Végezetül én tiszteletben tartom hogy Mária elveti ezt az ötletet. Rendben. Ez az ő véleménye. De nem hiszem hogy nekem nincs meg a véleményemhez való ugyanolyan jogom. Tekintve hogy pár éve én is az egészségügy mellett dolgozom látom milyen visszaélések vannak és milyen szabályozások működnek, talán jogom van holmi véleményt formálni.

Feltételezem a sok sok orvos aki kimegy ezekbe az országokba dolgozni mind mind hatalmas blődlinek tartja az elképzelést és működésképtelennek a fenti országok egészségügyét.

Szerintem meg vannak érvek és ellenérvek de itt még semmi nem hangzott el csak az hogy még gondolni se merészeljek ilyesmire mert blődli és egyszerűbb ha ezt beismerem. Nem ezt nevezem én szakmai vitának.

tschaffer 2011.04.06. 11:00:37

@Máгia: De nem mindegy hogy betegszabit veszel ki vagy csak csúsztatsz a túlóráidból. Csak szólok.

tschaffer 2011.04.06. 11:01:41

@Dr.laikus PhD: Nincs mód időpontot kérni ugyanis nem minden rendelőben van ilyen szolgáltatás. Ha nem hiszed adok pár telefonszámot és próbálj időpontot kérni. Főleg vidéken.

tódór piroska 2011.04.06. 11:02:20

@Dr.laikus PhD: Csatlakozom Máriához, várunk!

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 11:08:51

@tschaffer:

Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Lengyelország, Lettország, Luxemburg, Németország, Írország, Olaszország, Portugália, Svédország, Szlovénia

Egy linket, ha lehet, hogy melyik országban mennyi a vizitdíj.

USA kihagyható, mert ott nincs kötelező egészségbiztosítás.

Furcsállom, hogy ha ennyire belülről látod a dolgokat akkor miért nem nézel alapvető információknak utána.
Vagy túl közelről nézed és csak azt a picinyke szeletét látod ami a guruló szék és a monitor között van?

Országok EÜ ellátásáról itt tájékozódhatsz.

www.eski.hu/hol/cikkekh.cgi?temakor=25

okostojáska 2011.04.06. 11:13:10

És ezek után a nyuggerek nem értik, hogy miért nincs tiszteletük a fiatalok előtt.

Nem kell ehhez háziorvoshoz menni, elég felszállni a BKV-ra vagy kimenni egy piacra. Mindenki tud 10 sztorit azonnal.

Szóval nincs min csodálkozni, hogy a fiatalság ritka nagy paraszt, mert volt kitől tanulni :) Ezt látták :)

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 11:19:21

@tschaffer:

Egészségügyi lány vagyok én is.
Azt írod egészségügyben dolgozol.

Ha baj van akkor mindig volt és van orvos aki a segítségedre siet.
Ha egészségügyben dolgozol soron kívül ellátnak és azonnal letegeznek. Még vidéken is.

Valami nem kerek. Ez még akkor is így igaz, ha informatikus vagy. Akkor meg pláne. Gyerekemnek pont ezért van protekciója, mert mindig tud segíteni valami rendszer problémán.

Sértődést tedd félre, ha az ötleted nem tetszik, nyeld le. Vót már, megszüntették. Valami más kéne.
Ráadásul az sem igaz, hogy kevesebb volt a beteg, mert a nyugdíjas nem szórakázni ment, hanem a gyógyszereit felíratni, (félteni a tikszaros életit), közben meg beszélget a többi nyugdíjassal aki ugyanezért vár.
Ha hülyeségeket beszél, hát azt.
Én sem Arisztotelészt hallgatok a többi betegtől még sem háborgok.

tschaffer 2011.04.06. 11:19:35

@Dr.laikus PhD: Most tényleg az a lényeg hogy melyik országban menyit kérnek? Gondolod hogy van ahol 300 forint alatt kérnek? DE ne is legyen 300 forint legyen 100, vagy 200 tökmindegy elvi kérdésről volt szó. Amúgy Írországban 50 euró ha tudni akarod. Cseheknél a sima vizitdíj 30 korona, ügyeleten 90, kórházi napidíj 60 korona (1 korona közel 11 Ft)

Egyébiránt ez egy rendelőben sorban állásról szóló blog, nem igazán tudom e kapcsán milyen alapvető információknak kéne utánanéznem azon túl, hogy sorban állok a háziorvosomnál, a gyerekorvosomnál, a tüdőgondozóban, a fül-orr-gégészeten és ezek egyikében sincs időpontfoglalás :)

Zsu17 2011.04.06. 11:23:03

Nagymamám generációja nem járt annyit orvoshoz. elfogadták, hogy megöregedtek és természetes, hogy ez fáj-az fáj. derűvel viselték. nincs mindenre gyógyszer.

tschaffer 2011.04.06. 11:32:40

@Dr.laikus PhD: Elnézést kérek, de soha semmilyen protekciót nem voltam hajlandó igénybe venni. Én egyenes ember vagyok. Semmivel sem több mint bármelyik magyar állampolgár. Ha miniszter lennék sem tennék máshogy. Hiába vagyok a gyerekorvossal a Klímabarátkörön egy csoportban hiába ismerem akkor is kivárom a gyerekkel a sorom. Közeli jó barátunk az asszisztensnő, de akkor sem. A doktornőt e témában nem tartom megfelelőnek attól még mint ember kedvelhetem én el tudom választani a dolgokat. Hiába oktattam és telepítettem rendszert Cegléden, hiába használja a tüdőszűrős orvos a mi programunkat soha egyszer sem kérezkedtem emiatt előre. Megvetek mindenféle korrupciót és ezt is annak tartom. Azt hogy egyáltalán ilyen létezik pedig elítélem. Nem fizetek senkinek feketén és én sem fogadom el, emiatt kevesebbet is keresek. Nem vagyok jómódú soha nem leszek, de a becsületemet soha nem fogom eladni. Nekem ez így megfelel. Nem kérek fel barátot egy munkára mert barát, hanem a megfelelő embert kérem fel, és viszont is ezt várom el. Emiatt a világ nagy része nyugodtan hülyének nézhet ebben az országban valószínűleg az is vagyok.

Ha az ötletem nem tetszik fátylat rá semmi gond. Nekem személy szerint jók voltak a tapasztalataim, nyilván területileg ez változó.

"Hülyeségem" következménye: kevés barátom van. Így jártam.

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 11:37:00

@tschaffer:
Hát nem kell semminek utána nézni, minek is.

Az, hogy alapvető terminus-technikusokkal nem vagy tisztában és mondod, hogy vizitdíj, hát nem baj.

Szervezésről lehet beszélni, de ehhez nem kell vizitdíj. Háziorvos belátóképessége, nővér okossága és kész is az elégedett beteg.
Ennyi kell hozzá még vidéken is és nem vizitdíj.

Másról meg Te kezdtél el beszélni.

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 11:42:05

@tschaffer:

Mitől korrupció hogy a túlterhelt egészségügyi dolgozónak nem kell órákat várni?

Rendben nem tartod magad annak, hanem programozónak. Ez rendben van. Ettől még nem megoldás a vizitdíj, hogy ne kelljen várnod.

Jól pedzed, hogy szervezésről van szó.
Na azt miért nem lehet?
Az miért nem jó?

megkeseredett 2011.04.06. 11:49:02

" Attól hálapénz, hogy fizetsz ha elégedett vagy és akarsz, vagy tudsz.
Az ellátásod ettől nem lesz jobb, de rosszabb sem."

Hely és idő: Magyarország, 2011????

Mert viccnek ez nagyon gyenge.
Jómagam szerencsére nem szorulok rá, de azt hiszem nem én leszek az egyetlen, aki hirtelen 10 példát tud arra mindani, hogy a környezetében ki/mit kapott/kapott volna "hála"pénzzel és anélkül az egészségügyben.
Nem ez a poszt témája, de ez kiverte a biztosítékot nálam.
A röntgen/CT "sorbanállás", miközben tényleg lenne szabad kapacitás, mi más, ha nem nyílt zsarolás? A kórházi szobák elosztása, az "igen, kerülhetett volna felújított szobába is, ahol működik a nővérhívó és nincs eldugulva az egyetlen mosdó 2 hétig, de eszméletlen volt amikor behozták - vagyis nem tudott fizetni" helyzetek, ugye mind az hálapénz önkéntes fizetését és az ellátás esetén az egyenlő bánásmódra törekvést mutatja?
További példákat nem is sorolnék...

Bikli néni 2011.04.06. 11:50:36

@heliox: Budapesten nem kell várni a megállóban fél órát, maximum 5 perceket (vidéki nagyvárosban esetleg tízet). Ha valaki képes a mankóját vagy a botját a hóna alá csapva rohanni egy busz vagy villamos után, ahelyett, hogy szépen odasétálna a következőhöz, az meg is érdemli.
Mondok egy példát: az egyik villamos a kereszteződésben kb. 3-4 percet áll a "pirosnál". Már épp indulna (van kb. 20 másodperce átérni), mikor jön a botos néni, szétfeszíti(!) a már sípoló ajtót, feltolakszik rá, de amíg ezt megteszi, megint "pirosra" vált a lámpa. Ott áll a sok munkába és iskolába menő ember - úgy 100-150 - a villamoson. Nagy nehezen elindul, botos néni a következő megállónál, ami vagy 200 méterre van, leszáll. Ja, és úgy, hogy egymás farába ér mögötte minimum még két villamos. Most ez mi a bánatért volt jó?! Na, az ilyenektől sikítófrászt kapok. És ez mindennapos.
Vagy a néni, aki a múltkor a csukódó metróajtót fogta meg a botjával, és feltuszakolta magát. Vidékiek kedvéért mondom: a reggeli csúcsban a metró követési ideje 2, azaz kettő perc. Biztos nagyon sietett...
Nem minden nyugdíjassal van bajom, de az ilyeneknek legszívesebben jól megmondanám a véleményemet. Ingyen utazik, és még ki is tol egy rakás emberrel... Tisztelet a kivételnek.

Bikli néni 2011.04.06. 11:55:07

@pöndörödő macskafülszőr: Hát igen... de szép is volt, amikor lementem, és nem volt tele nyugdíjasokkal a rendelő :D Ennek 300 forint volt az ára. Szomorú.
Mondjuk az élelmesebbek így is megoldották, mert elment egy ember, és felíratta húsz másiknak is a gyógyszert, aztán kb. ugyanott tartottunk.

tschaffer 2011.04.06. 11:57:59

@Dr.laikus PhD: A vizitdíj részben szervezőerő, mert meggondolod hogy elég elmenned a gyógyszerészhez egy recept nélküli gyógyszerért amik már egész széles körben vannak, vagy el kell menned orvoshoz. Másrészről ha ez az orvos praxisát erősíti akkor a "felkapottabb" orvos (tételezzük fel hogy általában azért felkapottabba z egyik mert a másikat rosszabbnak tartják és nem visszaélések miatt) a jobb és több munkáért képes lesz asszisztenst fizetni felszerelést vásárolni stb. Ennek egyfajta jutalomjelelgűnek kéne lennie nem a háziorvosi praxis díjába kéne belekalkulálni mert akkor nincs sok értelme. Szerintem. Ez persze csak elképzelés.

Elnézést hogy vidéki emberként és informatikusként nem az orvosi szakszótárat beszélem. Óriási hibám. Mindenesetre én sem kérem számon az orvosoktól amikor azt mondják hogy lefagyott a gép hogy ezt pontos terminológussal és helyes leírással valamint az előidézési móddal együtt legyenek szívesek bejelenteni.

A szervezés azért érdekes volna nálunk vidéken no nem lehetetlen csak sokszor felborulna. Tekintve hogy hivatalos 3 órás rendelések jellemzően 3 és fél óráig tartanak, ha az orvost sürgős esetben házhoz hívják, mert csak ő van akkor jóval tovább. Előjegyzés hasonló okokból szintén zenész. Egy orvosnál sincs előjegyzés nálunk akit ismerek. Ha törvényileg kötelező lenne akkor megcsinálnák és betartanák úgy ahogy tudják.

Bizonyára én kezdtem el másról beszélni ezért az én bűnöm hogy valaki folytatta. Elnézést.

"Mitől korrupció hogy a túlterhelt egészségügyi dolgozónak nem kell órákat várni?" Honnan veszed hogy aki vár az nem egy túlterhelt dolgozó még ha épp nem is az egészségügy területén? Elárulom nem csak ott vannak túlterhelt emberek.

Bikli néni 2011.04.06. 12:00:15

@papucsallatkas: Alátámasztom: Fehérvári úti rendelőintézet szép és jó, percre pontosan adnak időpontot, kulturált rendelő, nem kell várni, ha már ott van az ember, emailben is lehet időpontot kérni + megjelölni, neked mikor lenne a jobb, stb. Csak éppen minden rendelésre hetekig tart a várakozás. Ha az ember bemegy oda sírva akkut problémával (hogy a ho. küldte, mert nagyon rosszul van), akkor közlik, hogy egy hónap múlva tudnak adni időpontot az urológiára. A lány ott zokogott a recepción, de nem könyörültek meg rajta. A szoftver jó, csak a recepciósok olyanok, mint a droidok...

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 12:01:17

@megkeseredett:

Ne is sorold, mert hányinger.

A saját tapasztalatodat írd ha lesz.
Ezt azért merem mondani, mert nekem van, nem is kevés.
Ne tévesszen meg a nevem laikus vagyok, de nagyon laikus.

Mit mond a szomszéd, a rokon édes mindegy. Utólag rágalmazni tényleg mintha kötelező lenne. Meg is ismétlitek. Etikátlan rágalmazás.

Ha sokat vagy beteg tapasztalsz jót is rosszat is, mint az életben mindenhol.
Döntő többségében viszont a jó dominál.

Bikli néni 2011.04.06. 12:05:52

@Máгia: Tőlem is kapsz dicséretet. A stílusoddal sokszor nem tudok azonosulni, de általában nagy igazságokat írsz le, ezért előbbi felett elsiklom. Csak el ne bízd magad :)

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 12:07:34

@tschaffer:

Programozó gyerekem legalább nem beszél mellé.

Te igen.
Népszavazás döntött a vizitdíj ellenében.

Mit akarsz akkor?
Nem jutalmazás volt a cél és nem vált be, hogy kevesebb beteg legyen.
Az orvosnak nem ez volt az érdeke, nyugdíjas meg nem beszélgetni megy az orvoshoz még akkor sem, ha néhány ifjabb
egyed úgy gondolja.

A beteg azért íratja fel a gyógyszert, mert támogatás van rajta és ennyit tud a nyugdíjából fizetni érte, vagy nem eszik.

Tehát valami más ötlés, mert ezt nem hozhatod vissza,

Mágia 2011.04.06. 12:07:37

@Zsu17:

jaja... most is ezt kéne.

Az öregebb korosztálytól megvonni a csípőprotkót, a vérnyomáscsökkentőt, a visszérgyógyszereket, a prosztatára, az alvászavarokra, a csontritkulásra írt tablettát, az Alzheimmerre, Parkinsonra és minden más leépüéssel járó kórra való tablettát. A szívgyógyszerekkel kellene kezdeni a sort.

Azt mondani helyette, hogy megöregedtek, csókolom, így jártak...

Tényleg így gondolod?

2011.04.06. 12:10:48

@Zsu17: Azért nem voltak túl derűsek, ha mondjuk egy gyerek meghalt himlőben, vagy egy csík elkezdett kúszni felfelé a végtagtól a szív felé, miután a kertben megvágták egy koszos oltókéssel a kezüket.

És az sem volt jó, mikor emiatt amputálni kellett. A fájdalomcsillapítás sem volt akkor még a toppon, a szimpla leitatás meg nem elég hatékony.

Talán nagyapám testvére tudna erről mesélni, aki eszes, de szegény gyerek volt bányászvárosi derűvel, mindig szeretett volna egy tollat, és mit ad isten, a háborúban a fejlett egészségügyű (doktorhauz a ditroiti gyárnegyedben!) USA nem dobál le pont ilyenekbe, ja és babákba (nem értem, a nők miért akarnak kapálás meg főzés helyett babákat, egyenjogúságot meg tanulni, annyi képzett van itt, egyszer megkérdezek egyet) rejtett bombát. Szegény azt hitte, a nyugati szél szárnyán a jólét első falatnyi mannája esik az égből, akkor már viszont valószínűleg sejtett valamit az Occidensről, amikor a keze levágására felbérelt szovjet katonaorvos mellett itatták.

Szóval NEM volt jobb régen, és ha megkérdeznéd az oltások vagy antibiotikum hiányában meghalt-megnyomorodott embereket, hogy izé, egy doboz bogyó/szurik vagy egy végtagamputáció/halál, lehet kissé kesernyés arccal, de nyújtanák a karjukat vagy bevennék a pirulákat.

Mágia 2011.04.06. 12:14:27

@tschaffer:

A "csúsztatás" mint olyan törvényellenes. A Munka Törvénykönyve nem ismeri el ezt az elszámolási módot.

A jelenléti íven mindig a valós munkavégzést kell dokumentálni, a túlórákat pedig el kell számolni és ki kell fizetni.

Jó fej lehetsz, az igazság bajnokaként adod elő magad, miközben tevőlegesen is részt veszel a suttyóskodásban.

tschaffer 2011.04.06. 12:14:34

@Dr.laikus PhD:
Tényleg komolyan nem érted hogy egy elméleti kérdést feszegetek? Amihez semmi köze népszavazásnak meg megszüntetett vizitdíjnak? Szerinted attól hogy volt ilyen népszavazás már elméletben sem lehet felvetni a kérdést? Meddig? Tabu is lett? Arról sem lehet beszélni hogy külföldön mire jó? Vagy mi van? Komolyan azt hiszed hogy ebben az országban attól hogy van egy döntés még nem lehet pár év múlva annak a szöges ellentéte is? Nem beszélek mellé csak feltételeztem hogy olyan emberek vannak a blogon akik képesek egy témában elméleti vitát folytatni. De ti Keplert se hallgattátok volna meg mert az egyház döntött a Föld lapos és kész. No azt hiszem elbúcsúzom mert így aztán valóban nincs értelme bármiről is írni. Hisz tökmindegy ki mit ír valami VAN! Az összes többi csak elmélet.

Zsu17 2011.04.06. 12:15:43

ezek valódi betegségek. nem ezekre gondoltam, hanem arra, hogy az öregséget betegségnek gondolják, amire van gyógyszer. én is sánta lennék életem végéig ha nem lenne ilyen szinten az orvostudomány.

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 12:20:22

@tschaffer:

Külföldön nincs, legtöbb helyen megbukott.
Más a neve, más a tartalma.

És igazad van. Lehet beszélni a cserebogarak hallhatatlanságáról is.
Elméletben.

Ez a blog meg minden minden hibája ellenére nem csetszoba ahol beszélgetsz, mert nyitva a szád.

tschaffer 2011.04.06. 12:20:28

@Máгia: Rugalmas időbeosztásom van, napi ÁTLAG 8 órában. Havi szinten ha valamikor többet dolgozom, akkor azt a cég valamikor elengedi. Vagyis le tudnék csúsztatni annyit legálisan hogy egy RÖVID rendelésre eljussak.
Amúgy meg én a magam részére tudom csak megszabni a helyes utat és nyilván nem vagyok tökéletes. Sajnos. Ugyanakkor nem suttyózok le másokat. Mifelénk ez nem divat.

Maradok Tisztelettel

Schäffer Tamás

2011.04.06. 12:20:54

@megkeseredett: "Jómagam szerencsére nem szorulok rá, de azt hiszem nem én leszek az egyetlen, aki hirtelen 10 példát tud arra mindani, hogy a környezetében ki/mit kapott/kapott volna "hála"pénzzel és anélkül az egészségügyben."

Ja persze, majd te a hálapénz címszó alatt megfizeted a tökéletes egészségügyedet. Mármint magadnak, érted; hülyeség mondjuk 10 millió ember viszonylatában gondolkodni, mert a kórház a te adódból van, a hálapénzből meg lesz szabad CT-d, MR-ed - ha véletlen eltörnéd valamidet az ausztriai síelés közben (bocs, ez rosszmájú személyeskedés volt, komolyan elnézést!) - , a laborleletedet három szakember értékeli majd (az asszisztens, a takarító és az hagyatéki dolgaidat intéző ügyvéded). A hálapénz hatására lesz tiszta szoba, kipihent nővér, a kezelőorvosnak ideje, a sebésznek stent, a hematológusnak mikroszkóp, a belgyógyász rezidensnek burgundivörös Littmann sztetoszkóp, és minek folytassam, tudunk erre rengeteg példát.

És akkor most nehogy bárki azzal jöjjön, hogy ez nem kapható meg 5.000 plusz forintért! Hisz az 2 láda középkategóriás sör!

tschaffer 2011.04.06. 12:24:41

@Dr.laikus PhD: Ó Nagytiszteletű Fennség! Bocsánatért esedezem mert nem nyújtottam be előre 3 példányban írásban lepecsételve aláírva, felelősségem tudatában fényestekintetű Uraságodhoz a kommentelési kérvényem egy nyilvános fórumon! Nem tudhattam én szánalmas pondró hogy Maga a Legfőbb Cenzorral beszélek ki megszabhatja még a gondolataim is! Mea Culpa Mea Culpa

Jesszusom őrizgesd csak a virtuális királyságodat, biztosan rászorulsz, űzz el mindenkit aki elég értelmes egy elméleti vitához úgy legalább nem marad ellenfeled :) Jó szórakozást!

Mágia 2011.04.06. 12:25:47

@ReignOfdark:

Hámmér? Ezeket a felszereléseket nem a "Zállamaggya"?

:D

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 12:29:10

@tschaffer:

Ments meg uram engem a buta korlátolt programozóktól!!!

Komolyan kezdem érteni, hogy az orvosok miért szidják az összes egészségügyi szoftvert.

Értetek ti valamihez mélyebben, vagy csak elméletben? Vagy csak abban a virtuális világban amit elképzeltek?

Részemről Kedves ignore on.

Azt azért tudnod kell. Miattam még senki nem ment innen el. Kevés ember hozott ki a sodromból, pedig a butaság bőszít.

Neked aztán sikerült!

tschaffer 2011.04.06. 12:30:26

@ReignOfdark: Konkrét példát tudok ahol pályázaton a kórház CT-t kapott, de nem a túlterheltség hanem a finanszírozási korlátozás (volkumenkorlát, lám tanulok) miatt annyira nincs kihasználva, hogy heti 3 napra kiadták MAGÁNCÉGNEK! Azt a CT-t amit te meg én fizetünk meg! Egy ilyen gépen a beszerzés az igazán drága nem a működtetés, de a mai egészségügyi finanszírozási rendszerek erről nem vesznek tudomást. Így kevesebbet és drágábban üzemel mint amire képes volna az emberek meg sorbanállnak ... vagy fizetnek a magáncégnek. LOL.

Na most már tényleg húzok mert ezért is megkapom a magamét az uraságoktól :)

Mágia 2011.04.06. 12:40:22

@tschaffer:

"Rugalmas időbeosztásom van, napi ÁTLAG 8 órában. Havi szinten ha valamikor többet dolgozom, akkor azt a cég valamikor elengedi."

Ugye nem mondod, hogy veled ezt elhitették és te el is hitted, hogy ez így törvényes?

Olyan nincs, hogy rugalmas időbeosztás NAPI ÁTLAG nyolc órában. Meg olyan sincs, hogy a dokumentált túlórát egyszer elengedik, másszor meg nem.

Ilyenek vannak:

- napi nyolc (vagy 4 vagy 6) óra fix kezdéssel és fix befejezéssel

- napi 8 óra két részre bontva, fix kezdésekkel és befejezésekkel

- három vagy négy hónapra megállapított munkaidőkeret, ahol a napi 8 órának az időkereten belül kell meglennie. Ha több van, akkor az túlóra.

- folyamatos munkarend a munkában töltött napokon 8, 12 vagy 24 órás beosztásban, közötte a törvényben előírt számú pihenőnappal. Plusz munkát dokumentálni kell és ki kell fizetni.

- közszférában magasabb vezetői beosztásban kötetlen munkaidő. Ez azt jelenti, hogy dolgozik, amíg a bele ki nem lóg, de nem jár érte se plusz pénz, se plusz szabadnap.

- versenyszférában ha a főnök alkalmazott, akkor az időbeosztására és a túlmunka elszámolásához az MT. rendelkezései az irányadóak. Jelenléti ív neki is VAN, a túlmunka dokumentálása rá nézve is kötelező, a kifizetése neki is jár.

- versenyszférában ha a főnök a tulajdonos, akkor annyit dolgozik, amennyit vállalkozóként meghatároz magának

***
Az a kategória, hogy csúsztatás, mint elszámolási forma a pluszmunka ellentételezésére, az nem létezik.

2011.04.06. 12:41:38

@tschaffer: Itt Pécsett is kiadják a CT időt, még külföldieknek is. Ha jól tudom, Szerbiának is. Régen Baranya megyéhez tartozott a közeli Drávaszög, ahol volt egy fatelep, magyar származású igazgatóját a szerbek némi felindulásból nemrég a háború alatt egy saját fűrészével ölték meg.

De ez mindegy.

A lényeg, hogy a Szerbia által fizetett pénzből van esély egyéb felszereléseket venni, amire a hálapénz nem elég első körben. Mondjuk steril csipeszt, ami nem volt az ominózus varratszedésemen. Elmesélem. Rezidens srác megkérdi a 400 ágyas sebészetén: hát izé, nincs sok steril csipeszünk, a műtétekre tartogatjuk őket... jó lenne szikével is? :-D Mondom persze, és gondolatban tökönrúgtam magam, hogy miért nem raktam reggel egy ötezrest a zsebbe, szétdobhatták volna a srácok, egy menüre pont elég lenne a Xavérban.

És ha már nagyműszeres diagnosztika: a vérvételi időpontra sem azért kell heteket várni, mert nincs gép, vagy mert kiadják magáncégeknek az idejét.

Tippelj, hogy miért kell mégis heteket várni?

megkeseredett 2011.04.06. 12:42:22

Na, mindjárt kiderül, hogy az, amit saját fülemmel hallottam, csak éppen nem nekem mondták, mert nem én feküdtem ott, nem is történt meg.

Sosem hallott még senki ilyen esetekről, de ha mégis, az mind rágalmazás, mert nem vele történt meg.

De tudod, ha neked egyszerűbb, úgy írom, hogy nekem mondták ezt, rendben? :)
Viszont ha megbocsájtasz, csak emiatt nem kerülök kórházba, nem üttetem el magamat vonattal, csak hogy kérésedre egyes szám első személyben tudjak sztorizgatni.
Ja, hogy utólag? Tudod mit, amint eszméletemnél leszek online fogok fórumozni, csak hogy IRL tudósítsalak.
Kár, hogy az utóbbi pár évben _nagyon_ szoros környezetemben (nem ismerős ismerősének a régi szobatársa relációban) kb. 2 olyan eset volt ahol az illető tisztességes ellátást kapott előre fizetett! hálapénz nélkül is. Tehát pl. megtalálták a betegsége okát és meggyógyították, nem pedzegetve közben, hogy ha jattolna lehetne valami gyorsabb/jobb is. Erre jut kb. 10 olyan eset (szülést nem számítva!), ahol bizony előre elmondták, hogy az élhető szoba meg a viszonylag gyors (nem azonnali!) CT/röntgent mennyi zsebbe.

Rágalmazás meg csak akkor lenne, ha neveket/időpontokat írtam volna.

2011.04.06. 12:49:00

@Dr.laikus PhD: Najó, te miért akartál megtanulni írni-olvasni? :-D

@Máгia: Aggya. Aztán látod, kiaggya. Szóval ELVESZI.

Na megyek én is szalonnát sütni a Kis-Tubesre.

megkeseredett 2011.04.06. 12:51:32

A sötétség eluralkodott???

Ki beszélt arról, hogy mindezt hálapénzből kellene megvenni?
Pont arról volt szó, hogy az eszközöket jelenleg a TB kasszából veszik, amiket aztán "továbbforgalmaznak", gyakran saját zsebre dolgozva.

Vagy legyen hivatalosan sorbanállós, fizetős a szolgáltatás és finanszírozzák az extra díjakból (ezzel rengeteg embertől elvéve a lehetőségét, de legalább nem lopják meg őket a TB-n keresztül), vagy adják ingyen és üzemeltessék átláthatóan a lehetséges maximális kapacitással az eszközöket.

Ha ez utóbbival kiderül, hogy nincs elég kapacitás az emberi kiszolgálásra, akkor emeljék a TB-t (végül is az a nyomorult kb. 20% adófizető, aki eddig is rendesen fizette, majd biztos tudja ez után is fizetni), de az, hogy kihasználatlan kapacitások mellett várólistáznak, az minimum hozzánemértés.
Most gyakorlatilag, ha nem akarsz jó eséllyel megdögleni a vizsgálat előtt, akkor ugyanúgy fizetsz érte, csak zsebbe, miközben a TB veszi, a "közösből".
Tudod jobb helyeken ezt úgy hívják: sikasztással egybekötött zsarolás.

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 12:54:36

@megkeseredett:

Mit tettetek ezek ellen?

Rinya az van, hogy méltánytalanság ért, de amikor tenni kéne, hogy mást ne érjen akkor senki nem tesz semmit, hanem megírja egy blogban.
Kikéri magának, hogy nem adnak hitelt neki. Még csodálkozol?

Egyébként a diagnózis már csak ilyen.
Néha nincs meg ránézésre, hanem vizsgálatokat kell végezni ahol előjegyzés van és lassan megy.
Nálam is így volt. Lett diagnózis végre, aztán szélsebessé gyorsult a többi vizsgálat, mert így volt indokolt.

Nem kért előre senki semmit, nem pedzegetett senki semmit, nem mondta egyik orvos a másikra, hogy sík hülye, de volt közöttük valaki akinek jók voltak az ösztönei. Azóta ha kellett feküdtem nagy szobában, két ágyasban, magányosan, ahol éppen hely volt. Sőt vártam a kezelés eredményére bőrfotelben ülve fél napot, hogy ott kell-e maradnom, vagy haza mehetek.
Nem járt ebéd, de kiszorítottak egy tál ételt, mert nem volt aki kimenjen vásárolni.

Überel és felülír minden ennél rosszabb tapasztalatot elismerem.

Ha előre kérnek nem kell eltűrni, meg kell torolni, be kell jelenteni mert soha-soha nem fog akkor változni semmi.

Dr.laikus PhD 2011.04.06. 12:57:03

@ReignOfdark:

Akarta a fene. Muszáj volt. A többi jött magától.

De nekem így tetszik. :DDD

megkeseredett 2011.04.06. 13:03:49

@Dr.laikus PhD: Ah, ok, értem a mondandódat, ezzel egyet is értek.
Kár, hogy pl. az ágyas-elhelyezés sztorit is már az után hallottam, hogy éppen a kilépőpapírokat intéztük.
Sajnos ezekben az esetekben nehéz a betegnek, vagy a hozzátartozójának a sarjára állnia, mert gyakran a beteg az, aki fél, szenved és aki visszatartja a cselekvőképesebbet attól, hogy belemásszon az ilyen szemetek arcába, mert tart tőle, hogy az egészségügy monopolhelyzete miatt a betegsége, szenvedései erősen elhúzódnak majd - mintegy véletlenül.

Jómagam remélem, hogy hasonló helyzetbe betegként kerülve lesz elég bátorságom és erőm, hogy ez ellen tegyek.

2011.04.06. 13:06:23

@megkeseredett: Figyelj egy picit, egy nagyon picit csak. Én elhiszem, hogy sokszor jobb ellátást kapsz hálapénzért, mert ez így is van. Csak azt kéne belátni, hogy ezzel a helyzet nem oldódik meg, és van olyan szolgáltatás, amit nem tudsz megfizetni (olvass vissza, csomó ilyen eset volt, pl. az édesanya szívműtétjére 10ezret adó ember esete). A radiológusnak, laborosnak a kezébe dugsz egy ötöst vagy egy tízest, de ez nulla pénz egy alap vizsgálathoz képest. Ha szívbeteg, trombózisgyanús édesanyádnak vagy alkoholproblémákkal küzdő ismerősödnek csinálunk vérképet, az ott kezdődik, ahol a magyar havi átlagfizetés véget ér. Tehát a hálapénznek nagyságrendileg semmi köze az említett diagnosztikai eljárásokhoz.

A hálapénz arra jó, hogy egy rossz rendszert a veled adójukon keresztül közösséget vállalókkal szemben (vélt vagy valós) előnyökhöz jutva fenntarts és bebetonozzál, holott ez senkinek nem jó, az orvosnak sem az esetek 90%-ában.

Ezért most utálnod kell az orvost, hogy pénzért előbbre vesz, utálod a betegtársad, hogy őt a több pénze miatt még előbbre, mert ő topmenedzserként többet keres, mint te mérnökként (bocs, ha más a szakmád), utálod az államot a magas tébé miatt, de a gép forog tovább, az alkotó meg pihen vagy törvényeket hoz a jogaidról, aztán lehet szomorkodni a köpeny mindkét oldalán, hogy járni jár, de nem jut.

Közben nehogy arra koncentráljon bárki, hogy miből lenne kisebb a várólista, kipihentebb az orvos vagy mitől maradna itt az évfolyamtársaim 4/5-e.

2011.04.06. 13:10:33

@ReignOfdark: Volt egy ember, aki hálapénzzel akarta meggyógyítani a halál közelében járó rokonát. Próbáltuk nagyon óvatosan tájékoztatni, hogy nincs mit tenni az elfogadáson kívül, de csak emelte a beígért összeget, egészen az intézet dolgozóinak összes havi fizetésééig. De mondtuk, hogy sajnos nem megy.

Átment egy másik kollégához, aki mondta, hogy mindent megtesz, csak a beteg halt meg egy hónapra rá. Hálapénzen nem lehet mindent megvenni.

Például azt a szűrőprogramot sem, amivel az említett beteg soha nem halt volna meg ebben a kórban!

megkeseredett 2011.04.06. 13:15:21

@ReignOfdark: Szerintem elbeszélés folyik egymás mellett. Éppen arról írtam, hogy a hálapénzt mennyire elvetem és elítélem és mennyire nem támogatom a használatát (ahogy magam sem élek vele). Mert abból, hogy utólag megköszönsz valamit (bár már ezt sem értettem soha, miért kellene, hacsak nem tényleg az elvárhatónál többet tettek), mára az lett, hogy előre szabott tarifája van sok szolgáltatásnak, ami amúgy a normális ütem- és munkarendbe is beleférne, sőt az alapvető feladatok közé tartozik.

Így most az ember a TB-n felül is fizet még pluszban, ami miatt nem fájna a fejem, ha pl. egy magánkórházban lennék és olyan szolgáltatásra vágynék - de a teljesen alapvető, elvileg TB által finanszírozott gyógyításért miért tenném?

A nevetséges az, hogy ha jól sejtem a teljes TB kassza töredéke az ott dolgozók fizetése, így ha megfognák a szokásos korrupciós utakon kiáramló pénzeket akár a meglévő kasszából is lenne lehetőség az ott dolgozók béreinek rendezésére - ekkora TB elvonás mellett nevetséges ami itt zajlik.

Bikli néni 2011.04.06. 13:23:48

@ReignOfdark: Hú, jó szalonnasütést :) Én is voltam hétvégén, bár nem a Tubesen.

Mágia 2011.04.06. 13:29:59

@megkeseredett:

"kihasználatlan kapacitások mellett várólistáznak"

Arról hallottál már, hogy az OEP NEM ENGED elvégezni egységnyi időn, mondjuk egy hónapon belül csak egy bizonyos számú vizsgálatot?

Akkor se engedi, ha az üresjárat alatt az orvosok és az asszisztensek seggrepacsit játszanak unalmukban (nem játszanak) és akkor se engedi, ha az eszköz egy hónapban csak egy napig van használatban.

Ellenben ha igaz, mindenhová be tudsz jutni várólistán kívül, piaci árú TÉRÍTÉSI DÍJ ellenében. Nem az orvos zsebébe fizetve, hanem hivatalosan, az OEP kasszába fizetve.

Menj úgy.

Gondolom, az OEP-nek is ez a célja. Aki nem tud NEKI térítést fizetni, az vessen magára, szidni úgyse a rendszert, hanem az orvosokat fogja.

És hogy miért van ez így?

Neked is van parlamenti képviselőd, önkormányzati képviselőd, menj és kérdezd meg tőlük, hogy miért így csinálják.

heliox 2011.04.06. 14:00:00

@Bikli néni írta:Budapesten nem kell várni a megállóban fél órát, maximum 5 perceket (vidéki nagyvárosban esetleg tízet).

---

Nézd meg a BKV.hu-n a hivatalos menetrendet. Pl. a 125-ös busz hétköznap reggel 20 percenként jár. Ha kimarad egy járat (és előfordul mert lerobban a busz amilyen öreg szar), akkor 40 perc múlva jön a következő.

Bikli néni 2011.04.06. 14:13:11

@heliox: Lehet a kákán is csomót keresni, csak nem érdemes.
Lehet példálózni, mert nézd meg metrót, a 4-6-ost, a 47-est, a trolikat, meg a viszonylatok elég nagy hányadát. 125-ösnek valószínűleg azért 20 perc a követési ideje, mert kicsi az utasforgalma.
Ha valaki (nem csak a nyugdíjas) tudja, hogy húszpercenként jár a busz, akkor el kell indulni rá két perccel előbb, és el fogja érni. De annak, hogy a reggeli CSÚCSBAN 40 percig nem jön egy rohadt jármű sem, Bp-en gyakorlatilag nulla az esélye.
De rendben, legyen igazad: ha negyven percenként jön a busz, fusson rá. Ettől még a villamosos és metrós példáimat fenntartom. Aki a reggeli csúcsban képes futni a metró után és kitámasztani a szerelvény ajtaját, az az életkorától függetlenül is hülye.

Erika László 2011.04.06. 19:49:03

@Bikli néni:

itt los angelesben csak a boulvardokon jarnak buszok kb haromnegyed orankent. minden fanal megallnak es minden fanal van 1 kerekesszekes, akit be kell emelni a buszterbe. aztan a kovetkezo fanal kirakni. 1 merfold kb. fel orig tart. egy pozitivuma va, a jegy mindossze masfel dollarba - 300 forintba - kerul, ezert akar 100 merfoldet is utazhatsz.

Bikli néni 2011.04.06. 20:11:42

@Erika László: LA-ben egy kicsit talán többen járnak autóval, mint itthon. És LA-ben valószínűleg más a tömköz állapota meg az utazási morál is.
Egyébként én is megfordultam már abban az országban, jártam tömközzel is, annyira nem újdonság :)

Erika László 2011.04.06. 20:24:50

@Bikli néni:

tevedsz, a szornyu dugok miatt nagy kenne az igeny a tomegkozlekedesre. a buszok tulzsufoltak, sokan allnak es hangosan karomkodva szidjak a varosvezetest. szal itt sem fenekig tejfel, sot. egyre inkabb latom, mennyire nem,

Bikli néni 2011.04.06. 20:29:23

@Erika László: Nem tévedek, semmi olyat nem írtam, ami ellentétes az állításoddal. Láttam én is eleget és tudom értelmezni is a látottakat, csak nem akarok ezen témázni.

Erika László 2011.04.06. 20:50:28

@Bikli néni:

igazad van, ez a temahoz kepest off. egyebkent sokat gondolkodtam azon, amit a masik topikba irtal. ):

Erika László 2011.04.06. 21:26:26

@Bikli néni:

szivesen kerdeznek vmit e-mailben toled, probalkoztam az itteni privivel, de az nekem itt nem mukszik.

ja, es azon kevesek 1ike vagy, akiket szivesen olvasok itt. nem vagy rossz indulatu es nem ragadnak el az indulataid. tobb ilyen kene itt. ):

Bikli néni 2011.04.06. 21:47:30

@Erika László: Ha van valami külső email-címed, írok arra a sajátomról. Itt nem szívesen adnám ki a saját e-mailemet.

epres négercsók 2011.04.06. 23:12:48

@Erika László: Nem lógunk senki nyakán, csak csendben figyelünk, és ha valaki olyat ír, figyelmeztetünk, esetleg törlünk (most pl. kérésre) :-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.07. 00:56:50

@Máгia:

Az orvosoknak elvileg a gyógyítás lenne a feladatuk. Ha erre képtelenek, akkor felesleges pattogtatni a gyógyíthatatlan betegeket, csak azért, hogy a gyógyszeripar, meg az orvosok megéljenek a haszontalan munkából.

Na ezért vénykötelesek a gyógyszerek.

Ha nem azok lennének akkor nem lenne tömeg a háziorvosi rendelők előtt csupán receptet íratni.

Miközben az orvos az égvilágon semmiféle gyógyító tevékenységet nem végez.

Akit meg érdekel a betegsége, annak kezelése, ajánlott életmód akármi, az fél-egy óra alatt többet megtudhat róla az interneten, mint amennyit a szakorvosok, háziorvosok több évtized alatt mondanak neki.

S gazdaságilag sem hasznos, hogy az emberek jelentős része a szokásos munkaidő alatt kénytelen orvosi várókban ücsörögni.

Már maga a vényköteles "gyógyszer" is érdekes fogalom. Ugyan mitől lenne gyógyszer az, amitől kerek 0% az esélye a gyógyulásnak? Ami semmit nem gyógyít, csak kezel, az ugyan mitől lenne "gyógyszer"?

Egy szer egy kezelésre, de nem gyógyszer.

A betegeket néhány nap, néhány hét, néhány hónap alatt meggyógyítani messze nem akkora üzlet, mint életük végéig kezelni őket.

Az emberek meg azért frusztráltak és idegesek a várókban, mert egy idióta egészségügyi rendszerbe kényszeríti őket az állam.

Persze ha valaki meg tudná magyarázni, hogy ez a "csak receptet iratok" rendszer mitől indokolt orvosilag és mitől racionális talán el is hinném.

Az az értelme, hogy egy halom orvosnak legyen állása és munkája, az állampolgárok ideje meg ugyan miért is érdekelné az államot.

Meg persze a kiszolgáltatottság érzése sem, hogy az emberek az orvosoktól függnek, akik amúgy a világon semmi közük sem lenne mások életéhez.

Az ember csak a munka tárgya, amin az orvos dolgozik, bár gyógyítani úgysem tud csak receptet írni.

Ja hogy azért kell az orvos, hogy ne rosszabbodjon a betegek állapota?

Ugyan kinek nem rosszabbodik az állapota attól, ha órákat vár egy receptírásért, meg orvostól orvosig mászkál, mert mindegyiknek a másiktól kell papír?

Haszontalan, a társadalmon élősködő élősködő banda.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.07. 01:15:26

@Roy:

Az ügyfelek jó része nem azért jár újra és újra és újra orvoshoz, mert valami problémája van, vagy akar az orvostól valamit, hanem csupán egy terméket akar megvásárolni, amihez receptre van szükség, amit csak az orvos írhat fel.

Ha anélkül is meg tudná venni, akkor őket is csak sok évente látná orvos.

Nem unatkozásból, nem szórakozásból járnak orvoshoz, hanem mert a rendszer oda kényszeríti őket. Emiatt van zsúfoltság.

Bár azt mondjuk nem tudom, hogy a szemészeten mi a túróért kell másfél hónapot várni egy 10 perces vizsgálatra.

:-)

Erika László 2011.04.07. 01:45:19

@epres négercsók:

na, ja, azt is toroltetek - es azt nem kerte senki -, amiben megirtam, h a tobbi forumhoz kepest tul sokat logtok rajtunk es sokszor elfogultak vagytok vkivel vagy vmivel szemben. na, lehet ezt is torolni.

mentsegetekre legyen mondva, h emberbol vagytok ti is.

Mágia 2011.04.07. 07:35:53

@Akitlosz:

Ez egy rendkívül vagány hozzáállás.

Durr bele, mondogassunk jól oda annak az élősködő bandának.

Hiszen mennyire nagyszerű érzés az igazság bajnokának a szerepében érezni magunkat.

Ám én azt is tudom, veled ellentétben, hogy meddig fogsz ennyire harcosan kiállni az elveid mellett.

Egészen pontosan addig, amíg meg nem érint téged a saját elmúlásod lehetőségének a szele.

Abban a pillanatban kezdesz majd el nyüszíteni, hogy segítsen rajtad valaki, mert nem akarsz elpusztulni, mint egy nyomorult állat.

És akkor majd rettegve fogsz kapaszkodni a legutolsó lehetőségbe, és könyörögni fogsz a legpocsékabb orvosnak is, ha kell, csak segítsen.

Tudod, ezt úgy nevezik, hogy életösztön... kurvára ki tudja forgatni az embert önmagából ez az életösztön nevű, belénk kódolt szarság...

Majd meglátod.

És akkor majd rettegve fogod felülbírálni a nagyszerű elveidet és könyörögni fogsz annak az élősködőnek, aki lehet, hogy mindenben sokkal szarabb ember nálad, kivéve egyetlen dolgot:

Ő MEGTANULTA és tudja is, hogy ha lehet rajtad segíteni, akkor hogyan segíthet rajtad.

Ez is egy szakma, semmi több. Nem kell ezért egyetlen orvost se a piedesztálra emelni.

Van, aki az autókhoz ért, van aki a pénzhez, és van, aki a halálhoz.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.07. 09:04:21

@Akitlosz:
Már annyiszor elmondtam, hogy mindenki maga dönti el miből mennyit kér, nem? Nem kell kérni az orvostudományból sem, mert nem kötelező. Lehet azt mondani, hogy az egész csak hókuszpókusz, hogy semmire sem jó, hisz nem gyógyít meg semmit, csak kezeli a dolgokat. Lehet ilyet mondani, csak nem érdemes, mert butaság.

Ugyanis ilyet csak az egészséges ember, jó módú ember mond, amikor nem veszi észre, hogy ma már nincs járványos gyermekbénulás, hogy nincs himlő, hogy ha betartjuk a higiéniás szokásokat, akkor nincs ételmérgezés, nincs kolera sem, de meggyógyulunk a tüdőgyulladásból is, holott ez Nagy Sándornak anno nem sikerült...

Vagy mondjuk ugyanezeket a dolgokat annak az embernek, aki épp tüdőembóliája kellős közepén vért köhögve kapkod levegőért, majd megkapja az első rögoldó infúziót, és meggyógyulva távozik a kórházból...

Aki ilyet mond, az nem nézett Tour De France-t, hisz nem tudja, hogy ki az a 7x-es győztes, aki azt megelőzően tüdő és agyi áttétes hererákjából meggyógyult...

De természetesen lehet ezt mondani annak a nőnek is, aki meddősége miatt nem eshetne teherbe, de mégis életet ad egy csöppségnek az in vitro fertilizició segítségével...

Vagy ott az epileszia, ma már nagy százalékban tünetmenetesen köztünk élnek, mozognak, dolgoznak az ettől a betegségtő szenvedők, míg Caesar annak idején nem kapott gyógyszert...

Vagy a cukorbetegség. Akinél régen kialakult pár nap esetleg pár hét alatt belehalt. Ma már nem. Persze nem tudjuk újra kinöveszteni még a hasnyálmirigyet, de akkor is jó és tartalmas életet lehet élni...

Igen, aki ilyet mond, annak kemény töke van, biztos nincs szüksége Viagra-ra, pedig de jó is az annak, akinek meg szüksége van rá.

Igen, felháborít a magabiztos butaságod!

2011.04.07. 09:16:38

@Dr.laikus PhD: Kiokosodtál, aztán úgy maradtál. Lényeg a pozitív hozzáállás :-D

@megkeseredett: Nem beszélünk el egymás mellett. Szerinted a hálapénz a szükséges rossz ("Jómagam szerencsére nem szorulok rá, de azt hiszem nem én leszek az egyetlen, aki hirtelen 10 példát tud arra mindani, hogy a környezetében ki/mit kapott/kapott volna "hála"pénzzel és anélkül az egészségügyben."), én meg írtam több érvet, hogy gyakran nem javít az ellátás színvonalán rövidtávon, irdatlan összegekért sem.

De hagyjuk is. Röviden: az eü lehet: 1.) ingyenes, 2.) széles körben hozzáférhető, 3.) magas színvonalú. Ebből egyszerre kettőt lehet megcsinálni, mert páronként kizárják a harmadikat.

OFF:

@Bikli néni: Köszi, szuperjó időnk volt! Talán egy kicsit felhős eleinte, de mindegy, mert mire fát gyűjtöttünk, kimelegedtünk :-) Utána szépen kisütött a nap, és elégettünk vagy három mázsa fát. Fenn a Tubin a folyamatosan fújó szél miatt nagyon gyorsan ég a tűz. Aztán le a Rotary körsétányon át a medvehagymás erdőben. Te merre voltál?

ON

Bikli néni 2011.04.07. 10:07:09

OFF: @ReignOfdark: Mi a Normafa mögötti zöldövezetben jártunk. Na látom, micsoda környezetrombolást vittetek végbe a Tubesen :DD
Medvehagymát szedtél legalább? Ha igen, küldjél már légyszi fénypost! Errefelé nincsen, és mostanában valószínűleg nem jutok már el a Mecsekbe... :( :ON

epres négercsók 2011.04.07. 10:13:49

@Erika László: Igen, töröltem, mert emlékeim szerint a hozzászólásod első fele annak a Bikli néninek szólt, aki maga kérte a beszélgetés törlését. De a kérdésedre - szavaid megismétlésével - válaszoltam. Ezt se törlöm, mindenkinek szíve joga a jó ízlés határain belül kinyilvánítani rólunk a véleményét.

Erika László 2011.04.07. 21:50:57

@epres négercsók:

o nem kerte, h toroljetek, csak azt irta, h valszeg torolni fognak, mert kiirtam neki az e-mailemet.

tenyleg, bikli neni, megkaptad?

Erika László 2011.04.07. 21:53:24

@miklos.rabai:

osztan meg egyre csak jonnek az ujabb es ujabb betegsegek mint derult egbol a villamcsapas.

ez is hozzatartozik a kephez.

Erika László 2011.04.07. 22:03:26

@Bikli néni:

jesszus, nem jott at.
probald meg ezen: lfrits85@gmail.com

Bikli néni 2011.04.07. 22:09:41

@Erika László: Most küldtem el, 10 perce. Nézd meg újra. Ha nincs meg, majd átküldöm oda.

Erika László 2011.04.07. 22:25:53

@Bikli néni:

koszi, ha lassan is, de atjott, mar en is valaszoltam. miert nem muxenek itt a privik? vagy csak nekem nem?

tucka 2011.04.08. 14:04:03

Apámnak az orvosánál annyit kellett várnia, hogy felment 200 fölé a vérnyomása.
A másik dokinál rendesen fogy mindig a sor.
Mondtam apámnak menjen át a másik dokihoz - én is ott hagytam már a sajátomat régebben. Hát ha apámnak ezért lesz vmi baja 80 felett van, ketté lesz tépve a doki ott mindenki elött, "viszem magammal" ha kell.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása