Halál kórház

2011.04.03. 06:00

November végén vittem be édesanyámat a Váci kórházba, mert beutalta a orvosa marha nagy hátfájással. Volt ilyen neki többször is az utóbbi időbe. Influenzára gyanakodtak de beküldte röntgenre, hogy hétvégére ne maradjunk infó nélkül a pontos kezelést illetően. A kórházba a sorára várva egyre rosszabbul lett.

 


Én kértem a sfr - en ücsörgő ügyintézőt, hogy adjanak egy olyan gurulós ágyat , hogy lefektessem. Úgy itthon is elviselhetőbb volt a fájdalom. Na szépen kioktattak, hogy viselkedjek. Amikor nem hagytam annyiba a dolgot, megígérte telefonál és előre veszik, mivel sürgős. Aztán kiderült hogy azért fáj a háta , mert elvan törve egy darab ( ez a későbbiekben fontos lesz ) tehát egy darab csigolyája. Azon kívül leukémiája is volt.

 

Azt tudtuk hogy csontritkulása van, de hogy milyen mértékű, azt nem. Járt a hematológiára is, tehát részben a másik bajával is tisztában voltunk. Ezeken kívül még szív gondja is volt, 10 éve műtötték és nemrég peacemaker - t is betettek neki. Befektették azonnal még akkor pénteken. Vasárnapra lebénult deréktól. Röntgen újból és közölte a doktorbácsi hogy három, mondom három csigolyája törött már és ennek eredményeként még egy bordája is .


Már szombat délutántól morfiumozták mert elviselhetetlen fájdalmai voltak. Aztán gondolom forgatták , vizsgálgatták jobbról, balról és törték a csigolyáit! Miután közölte a doktorbácsi, hogy ez a helyzet és hogy mindjárt viszik ct-re, hogy lássák mit lehet tenni még. Na jött a beteghordó kölyök. A nővérek jobbra balra lófráltak, a srác oda anyámhoz, hogy na, akkor megyünk. Mindjárt hoz egy rokkant kocsit, beülteti és viszi.

 

Rá szóltam hogy figyelj, le van bénulva, három csigolyája törött. Hogy a fészkes fenébe viszed?! Szóval ha nem vagyok ott, darabokra törik. Eszébe se jutott a nővért kérdezni bármiről is, a nővér meg b..........szott rá mi folyik az osztályán, kit és mikor hová visznek el . Létszám nem érdekes.


Haza akartuk hozni mert láttuk a végét járja. Szállíthatatlan. Mondták és nehogy már felvilágosítást adjanak arról, hogy otthon is megkaphatja a injekciót. Még nem telt el egy hét, amikor csütörtök reggel telefonáltak hogy vége. Ápolás? Hiába vettem krémet és adtam pénzt hogy pelus cserénél kenjék be, amikor visszakaptam a cuccait, bontatlan került elő a krémes tubus. És akkor még van pofájuk kitenni a folyosóra postaládát hogy írd meg a véleményed , javaslataidat,bla , bla, bla ! A Váci kórház neve a nép száján már évtizedek óta az hogy " halál kórház " És ez mindent fényesen magyaráz .
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.03. 06:46:07

Halál kórház?
Miért? Mert meghalt egy 10 évvel ezelőtt valószínűleg bypass műtéten áteső, aztán pacemakert is kapó idős szívbeteg, aki leukémiája és csontritkulása miatt kompressziós csigolyatöréseket elszenvedve a 2 alsó végtagjára is lebénul? Ennyi betegség 3 embernek is elég lenne, és kórház nélkül is meg lehet bennük halni...
Részvétem...

bauchi 2011.04.03. 07:58:56

Aki járt már többféle kórházban,annak a történet elég életszerű.Ellenberger szegény néni sem volt követve rendesen a száz halálos betegsége alatt.

Mágia 2011.04.03. 08:16:35

Húbazmeg...

Azért gondollomm, hogy nettó provokáció a post, mert nem ismerek Zembert, aki illjen stílusba írna a saját Zannyáróll.

Leroi 2011.04.03. 09:16:57

Ez a "marha nagy hátfájás" meg "láttuk, hogy a végét járja", stb.,stb. egyből kidobatta velem a reggelit.
Szép kis megemlékezés egy Anyáról...
Fülig Jimmy stílusában, egy kis Zabhegyezővel megspékelve.

Ezen túlmenően: részvétem.
És csatlakozom a miklos.rabai kommentjéhez.

tódór piroska 2011.04.03. 10:13:07

"vizsgálgatták jobbról, balról és törték a csigolyáit!"

"mindjárt viszik ct-re, hogy lássák mit lehet tenni még"

Egy halálkórháztól mindenesetre szép teljesítmény ,hogy egy végstádiumú, előrehaladott rosszindulatú betegségben szenvedő beteget (a csigolyatörések minden bizonnyal patológiás jellegűek voltak a csv. inf. következtében) jobbra-balra vizsgálnak és CT-znek, hátha még lehet valamit segíteni.

Édesanyja elvesztése miatt együttérzek a poszt írójával és őszintén sajnálom. De ez nem jogosítja fel Őt a méltánytalan, megalapozatlan vádaskodásra

(Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy a leírt adatok alapján - időpont, betegség jellege, stb. - nemcsak az osztály, hanem a kezelőorvos is beazonosítható. Ciki.)

Leroi 2011.04.03. 10:40:44

"Miután közölte a doktorbácsi, hogy ez a helyzet és hogy mindjárt viszik ct-re, hogy lássák mit lehet tenni még. Na jött a beteghordó kölyök. A nővérek jobbra balra lófráltak"

Ezzel a tahó, briganti sítlussal nem is csoda, hogy a posztoló nem nyert osztatlan tetszést. Úgy csípőből a helyére tettem volna, ha az én osztályomon próbál meg ezen a hangon
"intézkedni"...

El Visco Stello (törölt) 2011.04.03. 11:21:11

Őszinte részvétem!
Nem lehetett egyszerű ezzel a betegséghalmazzal.

A gyász, az gyász. Van a posztban annyi szakmai dolog, amin lehet rágódni.

Leroi 2011.04.03. 11:43:48

A szakmai dolgot ne tévesszük össze a rosszindulatú dilettáns köpködéssel, amit ez a primitív alak művel a posztban.
Az édesanyjáért szakmailag minden megtehetőt megtettek, az, hogy a csontritkulása mértékéről sincs fogalma, nem az orvosok hibája, egy DEXA ezt rögtön kimutatja és a rheumatológus mehgjavasolja azt az osteoporosis elleni készítményt, ami ezen segít.

A halálkórház esetleg annyit tehetne, hogy istenes pert akaszt a nyakába hitelrontásért.
Amiből esetleg más hasonló alakok is tanulhatnak.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.03. 12:44:42

Attól még, hogy súlyos csontrikulása van, nem kell törni, mint mókus a mogyorót.

Másrészt az említett intézmény mindent megtett azért(rendszereket átívelően), hogy ezt a kitüntető címet elnyerje.
Nehéz dolga lesz az új vezetésnek, ha javítani akar a megítélésen.

epres négercsók 2011.04.03. 12:47:04

@Leroi: Leroi, kicsit finomabban fogalmazd meg a véleményedet!

Irkutszk 2011.04.03. 13:33:17

@El Visco Stello: Ha oly súlyos a csontritkulás, akkor szinte lehetetlen vigyázni a betegre. Hiszen azért került már a kórházba, mert elviselhetetlen hátfájása volt, amiről kiderült, hogy csigolyatörés. Ahogy nekem tanították, olyan a csont ilyenkor, mint a porcelán. Péntektől vasárnapig a kórházi ágyon (!) eltört két másik csigolyája.

Őszinte részvétem, végiggondolni is katasztrofális, hogy így szembesüljön valaki Édesanyja állapotáról.

Mindig érdekelt a geriátria, az idősekkel foglalkozó tudomány. Oly furcsa belegondolni, hogy ők a tapasztaltabbak, mégis néha mintha gyermekeink lennének. Kérem a posztolót, hogy ha olvassa ezen sorokat, ne kioktatásnak vegye, mert nem annak szánom egyáltalán. Ebből a szempontból nekem könnyű beszélnem, hiszen eü végzettséggel úgy érzem, tudatosan is figyelnem kell. Felelősséget érzek.
De nekünk, az idősek gyermekeinek, unokáinak fontos követnünk szüleink egészségügyi állapotát. Nagyon sokszor eltussolják a dolgot, színtiszta szeretetből, hogy ne legyen annyi gond a vállunkon; néha pedig folyamatosan panaszkodnak, és abból kell kihámozni a fontos panaszokat (mert azokat is elmondják ám, csak nagyon kell figyelni). Ahogy én tanultam, az emberi szervezet arra lett kitalálva, hogy 25, értsd: huszonöt évet éljen. Ezt biztosítja be a szervezet tízszeresen, százszorosan, ezerszeresen. Az időseknél ami talán a legfontosabb gondolat: minden megkopik, lelassul, hibásan jár már. Gyógyszerekkel lehet támogatni majd' minden szervet, de ehhez alapos, és jó kivizsgálás, gyógyszerelés szükséges. A mellékhatások figyelése új gyógyszernél, és azonnal közbeavatkozás, amikor szükséges. Olyan, mintha mi volnánk a háziorvosa, mentője, ápolója, takarítója, konyhásnénije, gyermeke az idős szüléinknek. Nem csak azért, mert így is van, hanem mert kell. Ebből áll a család: azonnal ugrik, amikor szükséges; vagy épp titokban elmosogatja az edényeket. Ja, és még valami: az idősek makacsak. Nem csak születési rendellenességként, hanem mert a megszokások egyre nagyobb szerepet játszanak. Nehezebben alkalmazkodnak új környezethez (ezért is romlik sokszor az állapotuk, mikor bekerülnek a kórházba), egyszerűen mert az agyuk is velük öregedett. Nehezebben alakítanak ki új idegsejt-idegsejt kapcsolatokat, a régi megszokott útvonalon annyival, de annyival könnyebb az információáramlás! Nagyon fontos a lelki támasz. Bíztatni kell őket, hogy ezt is meg tudják csinálni, meg azt is meg tudják csinálni. Először tiltakozni fognak, aztán szeretetből megpróbálják. És nem a siker a lényeg, hanem a próbálkozás! Amíg próbálja, addig meg akarja csinálni, amíg a sikerre hajt, addig élni akar! És teljesen mindegy, hogy népdalokat énekel, zoknit stoppol, vagy lemegy a boltba a kiló kenyérért.

2011.04.03. 13:34:18

Egy pozitív dolgot azért a poszt írója is tett, ill. akart, hazavinni, mert közeleg a vég. Bár ezt ő egy kicsit "egyszerűbben" fogalmazta.

Irkutszk 2011.04.03. 13:41:21

@Leroi: Sosem tudhatod, hogy az asszonyka mit mondott el a gyermekének / gyermekeinek a betegségeiről, vagy hogy ő mennyire tartotta karban a betegségeit. Nem szól a poszt arról, hogy a beteg küzdött, és szenvedett, vagy csendesen várt a kórházi ágyon.

Tőled nehéz lenne eltitkolni, hogy bármely rokonodnak milyen betegsége van, mert specifikus kérdéseket teszel fel, még ha nem is szakterületedbe tartozó betegsége van. Egy laikus nem tud specifikus kérdést feltenni, ott a másik félnek kell közlékenyebbnek lennie. Lehet, hogy eltitkolta, mert megtehette, mert a gyermeke csak annyit tudott, hogy csontritkulása van, de az utcán ezrével rohangálnak csontritkulásos betegek, és külsőleg semmi bajuk.

És akkor most mondom el (már nem Leroi-nak címezve): minden idősnek van valamilyen fokú csontritkulása, főleg az asszonyoknak. A női szervezetben termelődő ösztrogén segíti a csont épülését, és az ösztrogén szintje menopausa után extrém mód lecsökken. Az ösztrogén menopausa után két helyen tud még termelődni: a mellékvesében, és a zsírszövetben.

sárga nyúl 2011.04.03. 13:48:30

@Irkutszk: Tehát célszerű, ha egy nő öreg korára meghízik?? :o

Irkutszk 2011.04.03. 13:57:45

@sárga nyúl: Nem tudom, mennyire védi ez a csontokat, nem tudom, mennyi termelődik. De én a nagymamámnak azt mondtam, hogy örülök, hogy elhízott öreg korára (viszont nem tartom véletlennek, hogy menopausa környékén hízott el).

El Visco Stello (törölt) 2011.04.03. 14:25:23

@Irkutszk: ez zene volt szemeimnek! Lám ilyen tónusban is el lehet mondani.

Posztolónk haza akarta vinni anyukáját.
Megírta ide is gyászát. Harag munkál benne, tehát nem volt neki közömbös. Figyelt rá, hogy a kórházban hogyan ápolják, kezeljék. Vitt be ápoló szereket.

Tehát itt nem az Ördöggel magával állunk szemben.

Irkutszk 2011.04.03. 16:22:02

@El Visco Stello: Mint oly sokszor már, egyik oldalon sem a szándékkal van a gond, hanem az információhiánnyal és a kommunikációval. A hozzátartozó információhiányban szenved, sokszor a kezelőorvos is (de ha nem, akkor is csak a baj bekövetkezte után jut az információhoz, jelen esetben nem tudja előre megmondani, hogy három nap múlva már három törött csigolya lesz, nyilván, hiszen az eredményeket értékelni kell, még ha elvégezték is a vizsgálatokat, ill. sor van a vizsgáló eszközöknél is). Az itt posztoló orvosok meg általában arra ugranak, hogy a posztíró hozzátartozó kígyót-békát kiált, hiszen számára ez az egyik következtetése a történteknek: magad uram, ha szolgád nincsen; az itteni kommentelők pedig most értesülnek a napok-hetek szubjektív leírásával, és ki akarják egyenesíteni a képet. Ill. hidd el, hogy az itt kommentelő orvosok minden nap megküzdenek az olyasféle problémákkal, mint a posztokban szereplő orvosok: megpróbálják megmenteni a beteg életét, egészségét, dacára az eszközhiánynak, a pénzhiánynak, a sok-sok óra munkaidőnek. Különben nem posztolgatnának ide, hanem nyugodtan pipázgatnának otthon. Aki ide írogat, az a szabadidejében teszi. Te is, én is, az orvosok is, mindenki.

Egyik oldalon sincs ördög. Csak épp angyalok is csak a mennyben vannak, mi meg csak emberek vagyunk, hibákkal :)

Mivanaminemfoglalt 2011.04.03. 20:21:49

És még a helyesírása is csapnivaló !

Leroi 2011.04.03. 20:49:28

@Irkutszk:
Nem lényeges, mit mondott el az asszonyka a gyermekének.
Talán elég lett volna, ha becsületre, tisztességre és jómodorra neveli.
Akkor nem születnek ilyen posztok.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.03. 21:36:12

Talán - nagyon áttételesen - a posztoló modorára lehet következtetni az írásból. A becsületére és tisztességére semmiképp.
Ennélfogva e két tulajdonságát minősíteni senkinek nincs joga.

Leroi 2011.04.03. 21:45:27

Ha édesanyámért mindent megtesznek és a végsőkig kezelik, ápolják, én pedig ezt követően köpködni, szarral dobálni kezdem a kórházat, akkor nagyon is tisztességes és becsületes polgár vagyok, gondolom.

tódór piroska 2011.04.04. 11:00:51

" Azon kívül leukémiája is volt."

Van egy autóm. Kicsit kopott az egyik gumija. Azon kivül szétesett a motorja és a sebváltója.

Irkutszk 2011.04.04. 16:29:32

@Leroi: Mostanában erre nevel a társadalom, szerintem.

@tódór piroska: Igen, én is így érzem. Három súlyos betegségből valahol középen meghalt.

De ezt a gyereke nem tudja. Ezrek élnek pacemakerrel, valamikor 10 éven belül beültették neki, sose hallott egy rossz szót sem az anyjától a pacemaker miatt. Nekem ez jön le az egész posztból. Ja igen, leukémiája is volt. Jaa, meg pacemakere. Számára ezek nem súlyos betegségek szerintem. Mindenkinek vannak problémái, szokták mondani. És lefogadom, hogy nem lakott együtt az anyjával, nem látta minden este fáradtan, mikor már nem jut energia a fájdalmak elfedésére.

2011.04.05. 13:04:53

@Irkutszk: Hát, én úgy tudom, hogy a zsírszövetben csak tárolódik, de nem termelődik :-) Persze a lényeg ugyanaz.
@sárga nyúl:
2 éve nyáron láttam egy nőt, aki a szemem előtt múlt el így, elképesztő gyorsasággal. Klasszikus vidéki kismagyar családmodell: másfélszobás panel, rendszerváltás után munkát elveszíti, gyerekek jönnek, a férj az alkalmi- és feketemunkából szerzett pénz többségét elissza, közben az asszony felhurkásodik a kádárgulyáson, a sok stressz és a szilveszter körüli válás miatt korai menopauza. A nő leadja a kilókat, elkezd férjet fogni, egy elegáns úriember színházba viszi, de ott a hölgy beüti a karját a karzatba, hopp, eltörik, irány egy másik halálkórház, orvos, DEXA, súlyos csontritkulás... az elején még jött be az osztályra a férfi is csokor virággal, később a gyerekeit sem engedte be, csak a képüket nézte naphosszat az ágya melletti szekrényen, mikor már feküdni is fájt neki.

A két hónapos nyári gyakorlatom vége előtt el is ment, a csontjai a saját súlyát nem bírták már el szegénynek; emlékszem, előtte való napon mondta, hogy nem sajnál semmit, mert szilveszterkor megfogadta, hogy vagy még egyszer jó nő lesz, vagy inkább meghal...

Szóval menopauza után csak óvatosan a női fogyózással, a sok ápdét bulvárlap erről nem igazán ír. A nagymamák evolúciósan puhának és ölelni-hozzábújnivalónak lettek kitalálva, arról nem is beszélve, hogy unokaként mindig jobban értékeltem a buktát, mint a fitneszpopsit...

2011.04.05. 13:16:42

@tódór piroska: Hát, itt azért nagy különbségek vannak a leukemiák típusai között...

Ha CLL-je volt a posztoló édesanyjának (ami 25%-át adja az összes leukemiának, és szinte csak idős korban fordul elő), nem biztos, hogy bármivel is kezelték. Ugyanis itt nem teljesen egyértelmű a kezelés hatása a túlélésre, és ha meglehetősen idős korban veszik észre a dolgot, a beteg végülis nyugodt szívvel dönthet úgy, hogy nem teszi ki magát az elég drasztikus kezelésnek. Súlyos osteoporosis és pészméker mellett meg hát finoman szólva nem ajánlatos alkiláló vegyületekkel súlyosbítani a helyzetet.

Amíg a szervezet tud küzdeni a hypogammaglobulinaemia miatt kialakuló légúti fertőzésekkel, a súlyosbodó anaemiával, thrombocytopeniával és az esetek kb. 10%-ában fellépő autoimmun hemolysissel, addig a tüneti kezelés mellett elérhető 3-10 év reális győzelem a helyzetet tekintve...

sárga nyúl 2011.04.05. 13:18:49

@ReignOfdark: Sürgősen felvilágosítom erről a non-stop fogyózó családtagjaimat. És mi van, ha hormonpótlást adnak, elkerülendő a csontritkulást? Hogyan lehet a sok mellékhatást kiküszöbölni? (Pl. trombózis.)
Érdekes, hogy sok nénikét ismerek, kövéret, soványat egyaránt, de mindösszesen egyet, akinek ilyen súlyos csontritkulása volt. Gondolom ez azért elsősorban genetikus, nem?

2011.04.05. 14:10:52

@sárga nyúl: Csináltam neked egy képet :-)

t7.hu/idv

Bikli néni 2011.04.05. 14:35:00

@ReignOfdark: "De jól néz ki, Julis néni!" :DD

sárga nyúl 2011.04.05. 17:38:04

@ReignOfdark: Ez milyen jó, nagyon tetszik!!!! :DD

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2011.04.06. 00:50:26

@ReignOfdark: "A nagymamák evolúciósan puhának és ölelni-hozzábújnivalónak lettek kitalálva, arról nem is beszélve, hogy unokaként mindig jobban értékeltem a buktát, mint a fitneszpopsit..." Ez nagyon, de nagyon édes!!! Fel is hívom reggel Édesanyámat. Vészesen közeledik a fitneszpopsihoz. :D Kösziiiiii!!! :-*
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása