Majdnem megverték a mentősöket

2011.04.02. 06:00

Tisztelt blog és olvasók!


Az alábbi esetnek szemtanúja voltam, felháborodásomnak szeretnék hangot adni a blog keretein belül. Aki azt várja, hogy az orvosokat fogom ócsárolni, annak csalódást kell okozzak. Voltak szerencsés és szerencsétlen élményeink a családban, de úgy gondolom, sokkal több pozitívumot találhat az ember az egészségügyben, mint negatívumot, csak nem szabad csőlátással nézni a dolgokat.

 


Kedden délután láttam viszont egy olyan esetet, ami kihozott a sodromból. Vidéki nagyváros, kora délután. Egy fiatal fiú rosszul lett, amennyire én értek hozzá epilepsziás rohama lehetett. A földön rángatózott, a szája habzott. Vele volt két idősebb férfi, az egyik talán a bátyja másik az apja lehetett. Mentők perceken belül kiérkeztek és megkezdték a fiú mentését. Mindez megszokott dolog lehet, én eddig nem láttam hasonlót, más biztosan. A két hozzátartozó azonban nem megkönnyítette, hanem majdhogynem lehetetlenné tette az orvosi ellátást. Nem akarták odaengedni a mentősöket a gyerekhez, bár hogy miért, ezt akkor és most a mai napig sem értem. Ők mondták, hogy mindenképpen el kell látniuk a gyereket, de a két férfi rájuk sem hederített, odaálltak a földön rángó fiú elé.


A mentősök próbáltak a lelkükre beszélni, de nem jártak nagy sikerrel. Az egyik férfi elkezdte őket arrébb lökdösni, attól tartottam, hogy pofozkodás lesz belőle. Ekkorra érkeztek meg a rendőrök is, akik hatékonyabban léptek fel, ők meg tudták győzni a két urat, hogy vizsgálatra van szükség. A mentők ellátták a fiút, majd elszállították. A rendőrök az igazoltatásét követően szintén tovább álltak.


Borzasztó, hogy vannak olyan emberek, akik az ilyen kiélezett helyzetekben ahelyett, hogy mindent megtennének az orvosok, mentősök munkájának segítésében, akadályozzák őket és még a testi épségük és biztonságuk is veszélyben foroghat. Annak a gyereknek az lett volna az érdeke, hogy mihamarabb ellássák, nagyobb baj is lehetett volna. Ja és szeretném azt is hangsúlyozni, főleg a sztereotípiákat kedvelőknek, hogy nem roma úriemberekről volt ám szó.


Üdv: G
 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.02. 06:44:20

Na, akkor kérdezek:
- földön rángatózó, habzó szájú ember esetén egyértelmű-e az epilepsziás roham diagnózis?
- mi a legvalószínűbb jele annak, hogy epilepsziás nagy roham (grand mal) zajlik (2 dolog is)?
- mit kell csinálni egy epilepsziás nagy roham esetén?
- kinek lehet epilepsziás rohama?
- provokálható-e az epilepsziás roham?
- hogy zajlik le a leggyakoribb epilepsziás roham gyerekkorban?

El Visco Stello (törölt) 2011.04.02. 06:45:45

Mivaaaaaaaaaaa? Kit vertek meg? Miért? Hogyan? Mit láttál viszont?

Úgy látom, a sztereotipiákat te kedveled nagyon.
Majdnem betűre megegyezik a kezdés az "Amerikai tragédiával"
csak ebből nem lett semmi.

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.02. 07:46:58

@miklos.rabai:
1. nem
2. nemtom
3. állítólag biztosítani kell, hogy ne nyelje le a nyelvét
4. a kérdésfeltevésből kiindulva nemcsak epilepsziásoknak?
5. igen
6. nemtom, de mivel "csendes" roham is létezik, lehet gyerekeknél az gyakoribb?

_Anand_ 2011.04.02. 08:04:15

@miklos.rabai:
Eü érintettséggel nem szabad megoldani, ugye jól tudom a szabályt? Akkor se, ha nem orvos vagyok? Pedig ez remek téma :)

Első epilepsziás élményemet sosem fogom elfelejteni: tizenéves kislány buszon felkiált, majd ülésről kifordul, járja a vitustáncot. Busz megáll, nénik bácsik sikoltoznak 'jajjistenemmeghaaaal' mindenki segíteni akar, erővel kell elzavarni a sok segítőt mert körbeállják, ráncigálják, tollat akarnak a szájába dugni, kislány ébred, nem tudja hol van, mentő kiér, a nyakig pisis, zavart kislányt vizsgálat nélkül 'részegpicsa' felkiáltással karjánál fogva betuszkolják a mentőbe, kislány tiltakozik, kába, füttye sincs semmiről, rémült, Anand társalogni próbál kicsit a mentőssel majd csalódottan visszamászik a buszra, mentő el. Nemtom hány részeggel találkoztak aznap, de elegük lehetett, hogy benéztek egy ilyet. Szerencsére nagyon nem általános.

Mágia 2011.04.02. 08:07:40

GPS a helyén maradt a mentőben?

A bámészkodók otthon hagyták a kapát, seprőt, kisbaltát?

Úgy látom, a blog profilt váltott és mától nem cicilengetni meg bugyibanézni, hanem cigányozni fogunk... Kacorka ezzel az igen burkolt célzásokkal teli írással teszteli a fogadókészséget a témához...

(Ne legyen igazam...)

pacula 2011.04.02. 08:54:40

@miklos.rabai:
1. esetleg kamrafibrillálhat (bár nem tudom olyankor mennyire gyakori a szájhabzás..)
2 eszméletvesztés, to-clo, bepisil, nyelv elharap...
3 védeni a sérüléstől, ne aspiráljon, sze. iv Seduxen
4 akárkinek, rizikófaktorok: alkoholizmus, stroke+hypoxia, drog-(ópiát)elvonás, korábbi koponyatrauma
5 persze, van akinél pl villogó fény, alkohol elvonása kiváltja
6 ?

pacula 2011.04.02. 09:03:29

rángatózás és szájahabzás = tüdőöcsis kamrafibrillál? Leponex-mérgezett kamrafibrillál? vagy a sarki csöves játsza el hogy spilepsiás rohama van..., általában könnyű diferenciálni mert ha kérdezed ő közben válaszol.

Leroi 2011.04.02. 09:21:35

@miklos.rabai:
Csak az elsőre válaszolok, mert a többi a szakmám, tehát nem illik mástól elvenni a válaszadás örömét:
tetániás görcsroham, hypoxia/hypercapnia, hisztériás beteg, antiparkinsonos szer túladagolásban extrapyramidalis túlmozgás, mérgezések.

Leroi 2011.04.02. 09:22:57

@_Anand_:
Mondjuk azok az OMSZ-osok tényleg megérdemeltélk volna a fülest...?:(

pacula 2011.04.02. 09:47:09

Ca vagy Mg alacsony szintje miatt kialakult tetániás rohamban még sosem látam epileptiform görcsrohamszerű rángtózást..., vagy a tetanus baci által kiváltott megmerevedésre és izomrángásra gondolsz?

Leroi 2011.04.02. 10:09:16

@pacula:
Ja, a cClostridium (tetani) általi fertőzésre gondoltam. A hypocalcaemias tetánia kisebb ampl. rángatózásokból áll, inkább remegés, mint rángatózás.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.02. 10:14:29

Tételezzük fel, hogy jól feltételezi a posztoló és tényleg epilepi volt. Ha az volt, nyilván nem először. Ha nem először, akkor a család nyilván tudja, hogy mit kell tenni.(lehet, hogy jobban, mint a mentősök)Szerették volna megóvni a srácot az elkerülhetetlennél nagyobb sérülésektől. Ebből adódhatott az a jelenség, amit posztolónk ketrecharcnak próbál beállítani és egyúttal közölni álláspontját bizonyos "úriemberekkel" kapcsolatosan.

Bikli néni 2011.04.02. 10:21:45

@miklos.rabai: Juhééé, hazai pálya :DDD Leroi, ez a mi posztunk :))
Na kérem (nem sorrendben haladok):

- mit kell csinálni: el kell tenni mindent a beteg útjából, mert ha rángatózik, összeveri magát. Ha épp kaja van az ember szájában (sucks), akkor egy vállalkozó szellemű egyénnek bele kell nyúlnia, és ki kell kotornia (az ujj elvesztése lehetséges, de nem törvényszerű :P) A nyelvét is érdemes lefogni egy embernek, hogy ne nyelje le, azt hiszem, le lehet szorítani egy kiskanállal. Lefogni nem érdemes az embert.

- legvalószínűbb jeleit nem tudom biztosan, de ami ilyenkor látszik: fennakadt szemek, görcsbe állt izmok, habzó száj (esetleg véresen habzó száj, ha bónuszban az ember elharapja a nyelvét), némi kis hörgés. Nagyon kellemetlen, de ilyenkor az ember megszabadul minden méltóságától, és bepisilhet/bekakilhat. Rutintalan környezet halálra ijesztése garantált. Roham után totális amnézia.

- provokálható-e: naná. Be kell menni egy tuctucdiszkóba, és nézni a felvillanó fényeket. És minden ehhez hasonló villódzó fény idézhet elő rohamot.

- földön rángatózó, habzó szájú embernél egyértelmű-e: na, hát ezt nem tudom. a kérdésből ítélve nem az. talán valami szívprobléma lehet?
Ja, és epilepsziás rohamot nem csak epilepszia tud előidézni. Ha jól emlékszem, talán alkoholistáknál elvonási tünet...?

- gyerekkorban hogyan zajlik: erre most nem válaszolnék, ha nem baj...

Bikli néni 2011.04.02. 10:25:02

És itt ragadnám meg az alkalmat, hogy közöljem: az epilepsziások ugyanolyan emberek, mint egészséges társaik. Ha jól emlékszem, 85% azon betegek aránya, akik a becsülettel szedett gyógyszereik mellett tünetmentesen élnek. Csak sajnos az emberek tudatlansága megbélyegzi őket.
Remélem, Miklós és Leroi tart egy kis felvilágosító oktatást :) Léccilécci!

Bikli néni 2011.04.02. 10:29:39

@El Visco Stello: Na ez meg a másik. A rutinos hozzátartozó ilyenkor tudja, hogy jó eséllyel totál felesleges mentőt hívni, mert mire kiér, beviszik a kórházba, már abbahagyta a rángatózást.
Az is lehet esetleg, hogy a beteg előre kiadta a hozzátartozóknak, hogy ne hívjanak mentőt, nehogy nyoma maradjon annak, hogy őt ilyen miatt vitték kórházba. A mentős viszont tette a dolgát. Kellemetlen, ha az ember az utcán csuklik össze. Főleg, mert ilyenkor mindenki arra gondol, hogy sakálrészeg és/vagy hajléktalan, és a kutya nem segít :(

Leroi 2011.04.02. 10:30:35

@Bikli néni:

Igen, sajnos a mi posztunk

:(((

Személygépkocsiban utazóknál az útmenti fasoron áttűnő Nap villódzó fénye, mint intermittáló fényinger szintén szóbajön.
Nem mindig jár nyelvhátracsúszással/fogkitöréssel
a nyelvelharapás sem kötelező...
Az ún. focalis rosszullét (nem genuin epilepszia) éber tudat mellett is előfordulhat, egyszerű, ellenőrizhetetlen féloldali végtagrángatózással.

Druzsba 2011.04.02. 10:32:05

sziasztok. érintett vagyok epilepszia-ügyben, mivel férjemnek sajnos van. azt mondja, ő pl érzi, ha jönne a roham, mert a szájában fémes ízt érez. hála Istennek, az utolsó rohama kb 6 éve volt...

_Anand_ 2011.04.02. 10:32:32

@Leroi: Vagy egy pihenőnapot...? Valamiért így reagáltak, nem akarok belegondolni, hogy hozzá nem értésből, reményeim szerint inkább csak fáradtságból, fásultságból. Igaziból én roppantul felnézek a mentősökre, nem vállalnám a munkájukat.
Szerintem mire mentek egy-két percet a kocsiban rájöttek mi az ábra, nem volt alkoholszag.
@El Visco Stello:
hát ez érdekes hozzáállás. Agysebész apuka és neurológus bátyuska? A mentős ugyan mi kárt tehetett volna? Nem valószínű, hogy egy zajló grand malba bárki tevőlegesen beavatkozzon aki kicsit is ért hozzá, az én mentőseimnek se jutott volna eszébe lerészegezni a lánykát, ha látják a rohamot. Itt inkább pánikba esett hozzátartozókról lehet szó, akik ösztönlényként védeni próbálták a szerettüket és nem gondolkodtak.
No persze nem voltunk ott, a sztori lehet színezve.

Leroi 2011.04.02. 10:32:36

@Bikli néni:
:******

Az irataik közt, akárcsak a cukorbetegeknél szokott szerepelni egy kis felvilágosító kártya, amin pár sorban le van írva minden, a teendők is.

_Anand_ 2011.04.02. 10:36:57

@Bikli néni: ühümm, hát erre nem gondoltam, igazad lehet a rutinos rokonnal.

Druzsba 2011.04.02. 10:37:30

viszont lenne egy kérdésem, hátha itt végre választ kapok... szóval neki 17 éves kora óta van, és nem tudják, mitől. koponya ct-t viszont csak altatásban lehetne végezni, a fóbiája miatt, azt viszont nem támogatja a tb, és nem tudjuk, hol végeznek így ilyen vizsgálatot. most 41 éves, gyógyszert szed.

El Visco Stello (törölt) 2011.04.02. 10:37:58

Csak érdekességképpen: Véletlenül közöm van egy gyermek epilepi centrumhoz, ahová az állatok beviteléről szóló rendelkezést szeretném módosítani. Ugyanis a gyermekkel felnövő ebek jóelőre tudják jelezni a rohamot. Ezeket az ebeket megfelelő képzéssel segítőkutyává (a vakvezetőhöz hasonlóvá) lehet képezni és - megfelelő jelzésekkel ellátva - a vakvezetővel egyenrangúvá tenni.

Leroi 2011.04.02. 10:38:38

@_Anand_:
Tizenéves rohamozó lánynál alkoholra gondolni még viccnek is rossz volt, tényleg...
Igaz, én KOLLEGÁTÓL kaptam egyszer egy hatalmas bökést ügyeletben.
Éjfélkor beküldött egy lányt azzal, hogy rohamozik.
A lánynak eszméletlenül fájt az alhasa, a fájdalomtól rángatózott összekucorodva.
A SEBÉSZ kollega, aki körzetben ügyelt, erre a rángatózásra hivatkozva küldte be, epilepszia küldődiagnózissal.
Amikor rátettem a kezem a deszkakemény hasára, a lány felüvöltött.
Pár percen belül kiderült, hogy rupturált petefészekcystája volt, hasi UH, sebészet és acut műtét következett.
Ilyen is előfordul.

Bikli néni 2011.04.02. 10:39:16

@Leroi: Ó, én ezeket tudom :) De remélem, sok read only van, akik a mai eset után kicsit megvilágosodnak.

Bikli néni 2011.04.02. 10:54:33

@Druzsba: A gyógyszereivel tünetmentes? Mert ha igen, akkor szubjektív laikus magánvéleményem szerint igazából tökmindegy, mi hozta elő... De majd a jelen lévő najrológus kijavít :)

_Anand_ 2011.04.02. 11:01:34

@Leroi: jééézus, de durva.

Még egy utolsó gondolat az előzőről: a tömeg általában furán reagál, itt sok ember volt, néhány rögtön vette a lapot, volt aki nem, a mentős pedig biztos herótot kap a sok okoskodótól. Bár a munkájához elvileg az is hozzátartozik, hogy kezelni tudja őket.

Hatodéves 2011.04.02. 11:18:33

@Druzsba:
Nyitott MR?
Már ha az orvos indokoltnak tartja.

Druzsba 2011.04.02. 16:24:33

@Bikli néni: igen, gyogyszerrel tünetmentes. mióta együtt vagyunk, a legelején volt egy nagy rohama, de szerencsére előtte folkeszitett az esetleges teendőket illetően.
hatodeves, nem tudom. az orvosa ezt még csak nem is ajánlotta... majd rákérdez, köszönöm a tippet.

bauchi 2011.04.02. 18:18:51

@Leroi: Az ügyi doki bácsi nagy faszi volt.

bauchi 2011.04.02. 18:20:38

@_Anand_: Mi van,kikaptál egy tízéves üzbég gyerektől?

bauchi 2011.04.02. 18:26:54

@Leroi: Én egyszer itt kaptam rosszullétet a rohanó hsz-k résein átszűrődő hőjeségtől.A mentők sem tudtak mit csinálni.

_Anand_ 2011.04.02. 22:44:09

@bauchi: óóó, szegényke, tiszta szerencse, hogy mégis megúsztad és nem maradt vissza más, csak egy kis személyiségzavar :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.03. 06:49:37

Nem felejtettem el a kérdéseket, de most sürgősen filmet kell néznem... :) Úgyhogy, majd írok, talán holnap...

bauchi 2011.04.03. 08:02:50

@_Anand_: Milyen személyiség zavar?Rólam beszélsz vagy a másikról,aki folyton itt van velem és nem hagy békén?

Tower13 2011.04.05. 09:35:47

@Bikli néni: Volt epilepsziás osztálytársam.
Nem volt olyan mint a többiek, igaz ennek nem az epilepsziához volt köze, hanem szerencsétlen családi háttérhez. Viszont 3 szor is volt rohama, míg egy osztályba jártunk. Sajnáltuk. és segítettünk ahogy tudtunk. 6-9 évesek voltunk. Nagy élmény.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.07. 09:15:14

@_Anand_:
Igen, jól tudod... :)
EU-s dolgozó nem játszhat... Pedig Leroi-nak is mindig bizsereg az ujja, hogy válaszolhasson... :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.07. 09:35:50

@Babette_: @pacula: @Bikli néni:
- Földön fekvő, rángatózó, habzó szájú ember esetén a leggyakoribb diagnózis nem az epilepsziás roham, hanem a tüdőödéma. De persze más is lehet a diagnózis.
- Elharapja a nyelvét és/vagy bevizel.
- Nem nyúlunk roham alatt a beteg szájába! Mert le fogja harapni az ujjunkat. Már pedig nekünk az ujjunkra még szükségünk lesz a jövőben is. Oké? Mentőt kell hívni, illetve arra kell ügyelni, hogy a beteg ne verje össze magát a földön, de nem szabad lefogni, mert akár csontjai is eltörhetnek. De gyakorlatilag elég ha a fejét óvjuk.
- Epilepsziás rohama mindenkinek lehet. Mert rengeteg dolog kiválthatja. 1 epilepsziás roham nem tekinthető epilepszia betegségnek. El kell különíteni a kettőt.
- Igen, provokálható. A leggyakoribb okokat jól írtátok.
- Gyerekkorban leggyakrabban absence epilapszia jelentkezik. Ennek a rohama pár másodpercig tartó elrévedésben nyilvánul meg. A gyermek abbahagyja, amit épp csinált, nem fejezi be a mondatot, megáll a játék közben. Másodpercekig tart az állapot, majd mindent onnan folytat, ahol félbehagyta a dolgokat. Mivel tudatzavarral jár a roham, ezért nem emlékszik a kimaradásra a gyermek.

Bikli néni 2011.04.07. 09:52:31

@miklos.rabai: Drága Miklós, olyat fogok most csinálni, amit még soha életemben, előre is elnézést érte: pontosítalak.
Az, hogy nem nyúlunk a beteg szájába, mert leharapja az ujjunkat, nem törvényszerű. A nagypapám egyszer úgy lett rosszul, hogy épp a szájában volt a falat, az ebéd kellős közepén. A mamám szétfeszítette a száját, és az ujjával kikotorta belőle a kaját. Már egész hátul volt. Na, ezt csináljátok utána :D Beáldozta volna az ujját, de megmaradt neki :) (Egyébként ezért írtam, hogy kiskanállal célszerű lenyomni az ember nyelvét, de látom, ti ezt nem tartjátok olyan szükségesnek. Nyilván nektek van igazatok :))

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.07. 09:53:16

@miklos.rabai: érdekes módon láttam már olyat, hogy egy epilepsziához hasonlító roham alapján elvégezték a vizsgálatokat, voltak tüskék, és ugyan az embernek soha többé nem volt rohama, mégis bogyót kellett szednie.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.07. 10:03:19

@Bikli néni:
Pedig az életmentés első szabálya az, hogy vigyázunk magunkra, mert ha nekünk is bajunk lesz, akkor senki sem tudja majd a helyszínen ellátni a beteget.
Hogy egy példát mondjak: leszakad a felső vezeték, és megcsap valakit az áram. A vezeték vége meg szikrázva ott ugrál az ember mellett. Ezért addig nem rohanunk oda, amíg a szakemberek nem áramtalanítják a helyszínt.
Erre mondtam mindig, hogy az élethez kell egy kis szerencse és/vagy gondviselés.
Nagymamádnak gratula a bátorságáért. Amúgy, épp ezért nem ajánlott családtagot kezelni. Nem tud objektív maradni az ember.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.07. 10:05:56

@Babette_:
Igen, van ilyen. Az EEG-n látszott, hogy provokálható nála a roham. Azért szedettek vele gyógyszert, hogy a következő lehetséges rohamot megelőzzék. Mert nem lehet tudni, hogy mikor jön a következő. Azt se, hogy egyáltalán jön-e. De ha inkább biztosan ne jöjjön.

Bikli néni 2011.04.07. 10:18:43

@miklos.rabai: Jogos... De ebben az esetben nagy mázli volt, mert a papa nem fulladt meg, a mamának meg a helyén maradt az ujja :) Tudta a mamám egyébként, hogy mit kockáztat a benyúlással meg a be nem nyúlással. A rutin meg az évek... :(

Irkutszk 2011.04.07. 16:52:25

@Bikli néni: Egyetlen kérdés: Miért nem a kiskanállal kotorjuk inkább ki azt a falatot?

Bikli néni 2011.04.07. 21:03:10

@Irkutszk: Nemtom... a nagymamámnak éppen akkor az ujja jutott eszébe, szerintem azzal jobban érezte, hogy merre jár a falat. De bejött :)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása