Fizesse az állam a mellékhatás következményeit?

2011.03.31. 06:00

Tisztelt Praxis Blog!

 

Megosztanám a történetemet. Ismerősömnél tüdőrákot diagnosztizáltak.A hagyományos kemoterápiás kezelést kezdték meg nála alkalmazni. Az ebben az esetben szokásos protokoll szerint 6 fázisban kap CDDP+VP-t, és közben egy 20 alkalmas sugárkezelést. Minden rendben zajlott a harmadik fázisig, az eredmények igazán kecsegtetőek voltak, a röntgenképen szinte "eltűntek" a rákos sejtek, a vérkép is tökéletes volt. Aztán egy hét múlva a szokásos vérvizsgálat során kiderült, hogy a határérték alá csökkent a fehér- és vörösvértesteinek száma.

 

 

Azonnali beavatkozásképpen (veszélybe került a vér oxigénellátása,
valamint a szervezet immunrendszere leállt) behívták vizsgálatra.
Ott derült ki, hogy a legutolsó CDDP+VP kemoterápiás gyógyszert a
kórház más gyártótól szerezte be, és ez okozta a problémákat.
Azt tudni kell, hogy a fázisokat általában több beteggel egyszerre
végzik, így össze tudnak ismerkedni a kezeltek a kórteremben. Mind
kiderült, mindenkinek ugyanezek a tünetek jelentkeztek, tehát biztos, hogy a gyógyszerrel volt valami probléma: csontvelői vérképzés elégtelenséget okozott.

 

És itt kapcsolódik a téma ahhoz, hogy miért is írok: ahhoz, hogy a
fehér- és vörösvértestek számát a megfelelő szintre lehessen hozni,
injekciókat kapott a páciens. Mivel a kórház nem tartott raktáron
ilyen injekciókat, a patikába kellett mennünk megvenni. Akkor
döbbentem le, amikor megláttam, hogy a négy gyógyszert mennyiért
támogatta az állam: több mint 600.000 forintért.

 

Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben, amikor a gyógyszergyártó
"hibája" miatt a beteg mellékhatásait orvosolni kell, akkor azt miért
az állampolgároknak, a TB kasszának kell megfizetnie ilyen áron?
Ilyen esetben a keletkezett költségeket áthárítanám a gyógyszergyártó cégre, hiszen kimutatható az összefüggés a szériahibás gyógyszer és a mellékhatások kezelésére fordított állami pénz kifizetése között. Azt már feltételezni sem merem, hogy a CDDP-VP-t és az injekciót is ugyanaz a gyógyszergyártó gyártaná...

 

Plusz érdekelne, hogy miért nem kap például - mint ahogy egy
hagyományos gyógyszertárban kapható gyógyszer vásárlása esetén - betegtájékoztatót a tüdőrák kezelése során szervezetbe juttatott
kemoterápiás gyógyszerhez?"


Üdv.


 

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem én vagyok, hanem én 2011.03.31. 06:30:10

Na, végre értelmesen fogalmaz egy posztoló, és még tisztában is van az adott betegséggel, a kezeléssel, a kialakult mellékhatással... Csípjetek meg!... Aucs... Azért ennyire nem kellett volna... :)

Bár volt egy mondat, amitől elkezdett viszketni egy kicsit a bal fülem, de aztán megvakartam: "röntgenképen szinte eltűntek a rákos sejtek", ugyanis röntgenen nem látszanak a sejtek, csak mikroszkópban, a proff itt mindig mondja is, hogy nézzem meg azzal a sarokban lévő nagy izével is a sejteket, invented by some guy named Leeuwenhoek, have you ever heared that?... :)
A sejtek egyébként jó arcok... Nem dumálnak, igaz Rika?... :)

Na, de akkor kérdezek, lássuk mire emlékeztek... :)
- Milyen sejtekre hat a kemoterápia (a válasz egyetlen szó)?... :)

Ugyandehogy (törölt) 2011.03.31. 07:04:22

@miklos.rabai: gyorsan osztódó ráksejtekre.

3 lett:)))

Mágia 2011.03.31. 07:20:22

Szerintem a gyógyszertári blokkon azért volt rajta a TB támogatás összege, mert csak azok közül az opciók közül írhatnak rá valamit, ami a számlázó - készletnyilvántartó programjukban szerepel.

Olyan lehetőség valószínűleg nincs, hogy "elvitte a beteg ingyen, majd a gyártó fizeti a teljes árat a gyártási hiba miatt" :)

Ettől még a TB leverheti a gyártón, ha az valóban hibás készítményt gyártott és emiatt a TB-nek plusz kiadása keletkezett.

De én hozzá nem értőként azt gondolom, hogy ezt nem tételesen, az egyes, a gyógyszertárakban eladott termékek után fogja megtenni, hanem a teljes hibás tétel után, ami a gyártótól a forgalmazóhoz, majd onnan a kórházakba került és a felhasználás miatt egyéb gyógyszerek megvásárlását generálta.

serfecs (törölt) 2011.03.31. 08:20:53

A poszthoz: én úgy tudom, hogy mivel a kemoterápiás szerek minden gyorsan osztódó sejtet elpusztítanak, a csontvelő károsodása is egy általános mellékhatás, ami előbb vagy utóbb a legtöbb esetben bekövetkezik, a gyártótól függetlenül. Csontvelőátültetés előtt is citosztatikumokkal pusztítják el a csontvelőt. Persze minden szer másként hat, de a vérkép romlása, amennyire én tudom, nem szokatlan dolog.

Mágia 2011.03.31. 08:31:04

@miklos.rabai:

Osztódó.

Nem csak a gyorsan osztódó ráksejtekre hat (mert nem okos és nem ismeri fel), hanem minden, éppen osztódó sejt osztódását megzavarja. A mellékhatások ezért figyelhetők meg leginkább azokon a helyeken, ahol gyorsan osztódó, ám egészséges sejtek is vannak.

?

serfecs (törölt) 2011.03.31. 09:01:15

@Máгia: nem azért, hogy folyton Veled vitázzak :-)) de nem minden osztódó sejtre hat, csak a gyorsan osztódókra (persze, hogy nemcsak a ráksejtekre, ebben egyetértünk). Minden sejt képes osztódásra, de az állandóan és gyorsan osztódó sejtek típikusan a haj, köröm, csontvelő, és az emésztőrendszer nyálkahártyájának sejtjei.

Mágia 2011.03.31. 09:16:49

@panni75:

Nem baj, ha vitázunk :)

Én abból indultam ki, hogy a kemo+terápia lényege az, hogy van egy vegyi anyag, ami gátolja az osztódást, ám nem képes figyelembe venni az időtényezőt és eszerint megkülönböztetni a sejteket egymástól.

Nem tudja, mi az, hogy "gyorsan" vagy nem gyorsan osztódik a sejt.

Ezért gondoltam, hogy amikor az adott vegyi anyag bent van a szervezetben, mindegyik sejtnek jut a hatásából, ami éppen az osztódás valamelyik fázisában van.

És mivel a gyorsan osztódó egészséges sejtek gyakrabban osztódnak, gyakrabban is találkoznak osztódásuk közben az őket károsító vegyi anyaggal.

Persze lehet, hogy nem így van, a JPE szabályait figyelembe véve jutottam erre a következtetésre :)

IrishOak 2011.03.31. 09:19:53

Szép Csütörtököt:-)

@miklos.rabai:
Az én tippem: az élő sejtek.
Mindegyik kivétel nélkül.(több szóban írva:-D)

Ezt egy hasonlattal élve úgy tudom elmagyarázni (magamnak) hogy ha egy adott számítógépben a trójai és egyéb károkozók- amik az anyagépet felfalják- oly mértékben szaporodnak és tesznek kárt, hogy az már követhetetlen, de legalább is nem kontrollálható,úgy a gépet magát -az aktív adatállománnyal együtt- egy adott pontban kitakarítják,mindent kitörölnek,lebombáznak és "újraindítják".
Egy kemo pont ezt csinálja - mindent kipusztít ami él.Azt is ami jól csinálja a dolgát, meg azt is ami a baj okozója.
Egy számítógép esetén is kell újratelepítés, meg új programok telepítése, sőt védelmi pontok megerősítés, de van, hogy az egyik telepítésével más dolgok is szükségesek, vagy épp nem.
Az emberi szervezet azonban annyival intelligensebb a számítógépnél -hogy nem kell az alap és kiegészítő programokat újraindítani- mert nem is lehet, hisz azt megteszi saját maga.És ezt nem csak DOS-ban tudja:-D

A poszt írója pedig egy röpke pillanatig betekintést kaphatott abba, hogy ez a háború a "trójai programokkal" egy ember sokkal bonyolultabb szervezetébe kb mennyibe is kerül.
A mellékhatások a normális üzemmódhoz tartoznak.De elég nagy a valószínűsége, hogy a "kék halál" után a normál üzem visszaállítható.De van hogy a frissítő programok= egyéb vegyi anyagok adagolása okoznak addig ismeretlen következményeket.

Azért azon sokat gondolkodtam, hogy egy kemo az agysejtekben okoz-e és milyen változást.Mert még senki nem felejtett el semmit egy kemo után - még ha ki is hullik a haj, és köröm is alig nő, meg olyan fehér lesz az ember, hogy az már zöld.hogy a többit ne is említsem.

serfecs (törölt) 2011.03.31. 09:23:17

@Máгia: hogy pontosan hogy hat és hogy találja meg a gyorsan osztódó sejteket, azt nem tudom, de az biztos, hogy a hatásának a lényege, hogy kiirtja az összes gyorsan osztódó sejtet.
Itt egy jó kis összefoglalás: en.wikipedia.org/wiki/Chemotherapy

serfecs (törölt) 2011.03.31. 09:26:17

@IrishOak: az agyat védi az agyi vérgát, ami szinte semmit nem enged be az agyba, ezért is nehéz az agydaganatot kemózni.

Mágia 2011.03.31. 09:37:28

@IrishOak:

Ezt úgy lehetne finomítani, hogy a trójai progid (=a rákkeltő tényező) úgy működik, hogy a megtámadott fájljaid kontroll nélkül kezdik többszörözni magukat, és a rendszergazdai utasítás nélküli többszöröződés képességét a másolataiknak is továbbadják.

Ha pedig telepítesz egy fertőzöttfájl-irtó alkalmazást, (= kemoterápia) ami nem túl okos, mert nem tud különbséget tenni pl egy .exe kiterjesztésű, nem fertőzött alkalmazás és egy .doc kiterjesztésű fertőzött fájl között, de arra képes, hogy minden tevékenységet gátoljon, ami másolással kapcsolatos, és a szülőfájlt és a másolatát is törölje pl, vagy tegye kukába, vagy karanténba,...

...akkor mindaddig, amíg a fertőzöttfájl-irtó alkalmazásod fut, nem csak a rendszergazda utasításait nem követő fájlok automatikus másolódása lesz blokkolva, hanem maga a rendszergazda sem lesz képes fájlokat másolni, csak miután leállította az alkalmazást.

A fertőzöttfájl-irtó alkalmazás "mellékhatása" pedig az lesz, hogy amíg fut az alkalmazás, nem lehet fájlokat másolni, mert minden másolásra kijelölt fájl eredetije is és másolata is törlésre, vagy kukába, vagy karanténba kerül az irtóprogi által.

IrishOak 2011.03.31. 09:37:53

@panni75:

Igen ez okés is, de mivel az egész szervezetben egy jó ideig keringenek a sejthullák,így az amúgy is megroggyant vérkeringésben fel/bejutnak olyan helyre is ahova nem kéne.
És ha nem is vegyi anyag, az azzal terített sejtek be tudnak jutni.

Csak úgy el szoktam gondolkodni ilyeneken:-)

Remélem minden oké, és jól vagy - szorít neked mindenki!:-))

IrishOak 2011.03.31. 09:41:19

@Máгia:
ez tecccik:-)

Ezért jobb az ember a gépnél - nem kell mentést csinálni - mert magától tudja:-DA rendszergarázda nélkül:-D

marand22 2011.03.31. 09:44:49

chemocare.com/bio/cisplatin.asp
chemocare.com/bio/etoposide.asp

1. Mindkét oldalon a gyakori mellékhatások között szerepel az alacsony fehérvérsejt- és vörösvérsejtszám.
2. "Ott derült ki, hogy a legutolsó CDDP+VP kemoterápiás gyógyszert a
kórház más gyártótól szerezte be, és ez okozta a problémákat." A leírtak ezt nem bizonyítják semmivel.
3. Etoposide csak egyféle kapható Magyarországon a Pharmindex adatbázisa szerint, cisplatint viszonyt két cég is forgalmazza, árukban 30 HUF a különbség (0.5 mg/ml, 50 ml-es kiszerelés).
4. G-CSF-et sok cég forgalmaz, de nem egyeznek meg a fenti citostaticumokat gyártókkal.
5. "Ilyen esetben a keletkezett költségeket áthárítanám a gyógyszergyártó
cégre, hiszen kimutatható az összefüggés a szériahibás gyógyszer és a
mellékhatások kezelésére fordított állami pénz kifizetése között." Ügyvédek mit szólnak ehhez ?
6. "miért nem kap betegtájékoztatót a tüdőrák kezelése során szervezetbe juttatott kemoterápiás gyógyszerhez?"
Szerintem alá kellett írnia beleegyező nyilatkozatot előtte, mely tartalmazza, hogy tájékoztatták.

serfecs (törölt) 2011.03.31. 09:50:23

@IrishOak: hát annyira aranyosak vagytok :-)) OFF: én nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy lassan álljak talpra és most ez a helyzet. Tegnap elkezdtem lefotózni a kölök Duploit, hogy feltegyem a netre eladni, és attól, hogy a földön ülve pakolgattam, úgy elfáradtam, hogy le kellett feküdnöm aludni :-) ON
@Máгia: :-D

Mágia 2011.03.31. 09:53:46

@Máгia:

Bár mondjuk a trójai példa erre nem jó példa, mert a trójai inkább kémkedni szokott. Legyenek inkább férgek :)

Mágia 2011.03.31. 10:02:13

@IrishOak:

Jobbnak jobb, bár ha az ember belegondol, elég ijesztő, hogy mindenki utasként ül egy egyszemélyes magánrepülőn, ami robotpilótára van állítva és le van hegesztve a pilótafülke ajtaja...

reloaded 2011.03.31. 10:39:39

Nem értem, hogy miért kell belemenni olyan orvosi részletekbe, amiket magyarázat nélkül az olvasó nem ért meg, csak meg kavarja az olvasókat és ködösíti és terepet ad a mellé magyarázásnak. Evvel pont ez ellenkezőjét éri el, nem fog olyan választ kapni ami számára érthető válasz lenne.
Olyan mélységekben kell elmagyarázni, mint amikor valaki bevisz az ember egy autót a szerelőhöz.
Vmi gond van. Mi a gond ? A gond az, hogy ... Meg tudja csinálni, ha igen, ha nem, akkor mi van.
Nem nézem le az emberi bánásmódot, csak így elterelődik a lényegről a dolog, ami egy nem orvosnak a lényeg lenne.

reloaded 2011.03.31. 10:42:13

Nem érdekel, hogy vitatkoznak dokik, hogy mit kellett volna ilyen vagy olyan kórképnél. Végnélküli találgatás ki, hogy kezelné ha, ha meg izé.

Mágia 2011.03.31. 10:50:04

@reloaded:

Kérdezni is lehet, ha valaki valamit nem ért...

Leroi 2011.03.31. 10:56:43

"kimutatható az összefüggés a szériahibás gyógyszer és a mellékhatások kezelésére fordított állami pénz kifizetése között."
Ez a mellékhatás LE VOLT ÍRVA az onkológus által vagy csak a szobatársak beszélgetéséből szűrődött ki?

Chance4U · http://www.jatekosoldal.hu 2011.03.31. 11:12:39

OFF - Rika jól van? Tud róla valaki bármit? :( Hiányzik... - ON

Ugyandehogy (törölt) 2011.03.31. 12:16:22

@Leroi:
"össze tudnak ismerkedni a kezeltek a kórteremben. Mind
kiderült, mindenkinek ugyanezek a tünetek jelentkeztek, tehát biztos, hogy a gyógyszerrel volt valami probléma: "

okosak, kiókumlálták.

bauchi 2011.03.31. 12:33:44

Nagy szar jött létre?

bauchi 2011.03.31. 12:34:21

Kérdezzék meg lampertmonikát.

Leroi 2011.03.31. 12:38:04

@Babette_:
Az egy dolog, hogy roppant okosak, csak erre nem lehet dokumentált therapiamódosítást építeni.

jágör68 2011.03.31. 12:45:34

@jágör68:
Illetve egy éves, na bocs.

Mágia 2011.03.31. 12:50:21

@Leroi:

Nekem a stílusa miatt (lebutított szakmabéli) a poszt sokkal inkább tűnik valamilyen információgyűjtésnek egy beadandó házidolgozathoz, mint egy valós beteg hozzátartozójától érkezett kérdéseknek :)

Csak még azt nem tudom, miért nem a gyakorikerdesek.hu oldalra tette fel a posztoló :)

Dr.laikus PhD 2011.03.31. 13:01:11

Most rettentően felhúztam magam.

Első lépés a kemoterápia előtt, hogy kap a beteg egy több oldalas tájékoztatót, a tapasztalható mellék hatásokról.

Nagy betűkkel szedve a fehér és vörösvértestek csökkenésének kockázata.Kiemelve, mikor mi fáj, mikor KELL azonnal felkeresni az orvosát.
Természetesen ambulánsan kapott kemoterápia esetén. Kórházban fekve is megkapja, mint lehetséges mellékhatást.

Nyilván betegségenként, egyénenként más-más terápiát kap a beteg, de a kemény kemok esetén a fehérvértestet otthon saját magának kell beadni. 3 adagot, majd minden héten a kemók között vérvétel, ellenőrzés és ha ahogy nálam is az utóbbi két alkalommal, hazamenés nuku, 24 órás kórházi megfigyelés, külön adag fehérvértest, amennyi kell, vérkép ellenőrzés, ha fáj a csont, mint a fene, és emelkednek az értékeke, haza lehet fáradni (szó szerint :D)
Ha bent fekszik a beteg, erről nem is tud, de szólnak és teszik a dolguk.

Betegek egymás közt mit tudnak össze-vissza kombinálni gyártási hibáról.
Grrr....
Nem cipő ez kérem, hanem kurva erős méreg a gyorsan osztódó rákos sejtek elpusztítására. Pusztuljon is a férgese, viszont az egészséges sejt hamar regenerálódik és van ölég ellenálló képessége, hogy ne menjen végleg a levesbe.

Valóban a fehérvértest nagyon drága, 5 db injekció 300 ezer Ft, amiből a beteg dobozdíjat 300 Ft-ot fizet. Ja és kap még mellé antibiotikumot, hogy ne legyen fertőzéstől beteg.
A méreg az meg milliós tétel és a betegnek nem kell fizetnie. Se ambulánsan, se bent fekve.

Hogy mondanák a hülyeség helyett magunknak és mindenkinek, hogy egyre jobban és jobban vagyok.
Az is elég hülyeség ha elképzeli hogyan hordja a kanálisba a nyirokrendszere a rákos sejtjeit, de legalább hasznos.
Csöndben van, relaxál, jó kedve lesz és hátha használ.

Dr.laikus PhD 2011.03.31. 13:09:26

@jágör68:
Nagyon hiányoztál ma nekem. ;-)

Aneszteziológusnál voltam.
Eddig szerencsém volt, remélem nem vele leszek.
Megerőszakoltam a véletlent (nem kellett volna).
Középkáder pampogott én meg elintéztem, hogy ne kelljen a pampogó képét látni.
Az ottani orvos dinamikus jókedvű, fiatal, humoros, határozott.
Akit elintéztem magamnak hát jajjjj.

Abban reménykedem, hogy mert rotációban műtenek nem ő szúr hátba + altatás. Annyira bizonytalan volt és annyira nem tudott anamnézist felvenni. :(((

Bikli néni 2011.03.31. 13:10:51

@panni75: Azt írod, a gyorsan osztódó sejtek a haj, köröm, stb. A kemónál kihullik az emberek haja, ez közismert. De hogyhogy akkor a köröm nem esik le? Mármint, szerencsére nem esik le, de egyébként mi ennek az oka?

Dr.laikus PhD 2011.03.31. 13:15:40

@Bikli néni:

Törik, mint a cserép....tövig, barázdált lesz, mindenbe beakad...

Nekem.
Egyéni ez is. A haja sem hullik ki mindenkinek.
Van egy készülék amivel lehet a fejbőrt jegelni és megmentik a hajhagymákat. :))

2011.03.31. 13:24:17

A poszt tárgyilagos, ez nagyon jó. De téved, ami a kemoterápia hematológiai vonatkozásait illeti.

1.) A röntgenképen - ahogy Miklós is írta - nem látszanak sejtek.

2.) NINCS ILYEN, HOGY A VÉRKÉPBŐL LÁTSZIK A RÁK. KIZÁRÓLAG PSA + PSAD (PROSZTATA-SPECIFIKUS ANTIGÉN) MUTAT EGYÉRTELMŰ EREDMÉNYT, EZ IS CSAK RECTALIS VIZSGÁLATTAL KIEGÉSZÍTVE.

3.) Kemoterápiás kezelés és "tökéletes vérkép" együtt nincs, vagy ha van, az azt jelenti, hogy a gyógyszer nem hatott!

A (myeloid) fehérvérsejtek és vörösvérsejtek/testek számának csökkenése myeloszupresszivitásra utal. Ez azt jelenti, hogy a csontvelői sejtek egy típusából kifejlődő, később a vérbe kerülő, és ott hasznos funkciókat (immunrendszer, véralvadás, gázcsere) ellátó sejtek károsulnak:

www.ezhemeonc.com/wp-content/uploads/2009/01/Hematopoiesis_human_diagram.png

A szakzsargonban ezt toxikus elváltozásnak hívják, gyakran párosul balra tolt vérképnek nevezett jelenséggel a fehérvérsejtek esetében - vagyis a perifériás vérben megjelennek az éretlen sejtalakok -; ennek tipikus morfológiai jellemzői a vakuólumok, Döhle-testek és nagy granulumok. Hasonló hatás figyelhető meg több toxikus esetben is, de a kemoterápia jellegzetesen károsítja a vérképzést.

4.) A kemoterápiás kezelés alapvető kockázata a vérképzés károsodása. Tudom, hogy sovány vigasz, de jelenleg SEMMILYEN kemoterápiás szer nem létezne, ha a 2. VH-ban néhány katona nem szív be némi mustárgázt, ami drámaian csökkentette a gyorsan osztódó fehérvérsejtjeik számát...

Jó egészséget és mielőbbi gyógyulást a posztoló hozzátartozójának!

ccke 2011.03.31. 13:33:02

Szerintem lehet igaza a posztolónak. Mármint nem gyári hibás a szer, hanem egy más típus, aminél az egyébként ismert és előforduló mellékhatások gyakrabban, vagy súlyosabban fordulnak elő.
Ha már többedszerre kapta ugyanazt a szert, és súlyosabbak voltak a mellékhatások, ráadásul ez többeknél is jelentkezett, akkor lehet összefüggés.

A kemoterápiás protokollok állandóan változnak, nyilván azért, mert az egyik szer, protokoll több mellékhatást okozott, mint mások. Ha ilyen eset van, ahol lehet összefüggés, akkor elvileg azt jelenteni kell a gyártónak, engedélyező hatóságnak (OGYI?ÁNTSZ?) és ki kell vizsgálni.

Nyilván ha az egész világon pont ez az egy kórteremnyi beteg járt rosszul az véletlen(dózistévesztés?)ha több helyen is észlelnek ilyesmit, akkor módosíthatják az alkalmazást, vagy akár ki is vonhatják az adott készítményt.

Dr.laikus PhD 2011.03.31. 13:43:32

@ccke:

A terápia során %-os arányt határoz meg az orvos.
Az még lehet, hogy a protokoll szerinti %-os arányt kapták, de ez nem gyári hiba, hanem valaki hibája.
Senki nem bírja a protokoll szerinti 100%-ot.
Amit ír a posztoló, valszeg hasonló betegek voltak.
A 3.4. kemo után jelentkeznek a vérképzés zavarai.

Négyen vagyunk mi is akik egyszerre járunk, azonos napokon, azonos kezeléssel, azonos tünetekkel.

serfecs (törölt) 2011.03.31. 14:07:50

@Bikli néni: van akinek leesik, van akinek csak nem nő tovább. Kemótól és embertől is függ. A haj is azért hullik ki, mert a sejtek a hajhagymában vannak és a hajszálat a hajhagyma "tartja" a fejbőrben. A körmöt ugye az egész felületén tartja a hús.
@Dr.laikus PhD: és hogy vagy??? Remélem, minden okés!
@IrishOak: és Neked a gyönyörű gyereked gyönyörű orra hogy viseli magát?

Széphalmi Izett 2011.03.31. 14:11:05

@Máгia: Az ország bármelyik gyógyszertárában is váltjuk ki receptjeinket, minden blokkon rajta van a Tb. támogatás összege.

reloaded 2011.03.31. 14:21:12

@Máгia: azta de bölcs valaki, én nem vagyok kíváncsi rá, hogy mi melyik transzitor ment ki, bocs.
Nem akarom félművelt hatását kelteni szakemberek közt.

Mágia 2011.03.31. 14:27:54

@Széphalmi Izett:

Ezer éve nem váltottam ki receptet... :)

De a posztolónak nem ez volt a gondja, hanem az, hogy miért az OEP fizeti a támogatást, miért nem a gyártó, ha az ő hibájából volt a plusz költség.

Erre írtam azt, hogy az, hogy mi jelenjen meg a blokkon, az nem szokott a kereskedelmi egység részéről szabadon választható információ lenni.

Mágia 2011.03.31. 14:31:22

@reloaded:

Pedig itt tényleg kommenteznek segítőkész emberek, olyanok, akik tényleg értenek is hozzá :)

Ezért jobb hely, mint bármelyik szokásos netes fórum, ahol a hozzá nem értők csak egymást oltogatják...

Bikli néni 2011.03.31. 14:46:53

@reloaded: Van a poszt, amiben valaki leírja vélt vagy valós élményeit. És vannak a kommentelők. Egy részük orvos, akik érthető magyarázatokkal egészítik ki a posztot. Más részük nem orvos ugyan, de a saját tapasztalatait osztja meg. A többiek pedig figyelnek, tanulnak, és nagyon örülnek, hogy van egy ilyen jó hely, ahol ennyit lehet informálódni. És ahogy @Máгia: mondja, itt nem csak a másik rémítgetése megy, hanem érdemi információközlés.
Ha ez nem tetszik, akkor miért jössz ide?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.03.31. 15:12:48

@Dr.laikus PhD: Hát persze, neked aztán jóképű pasas, nekem meg aggkorú körzeti...
Nincs igazság a földön!!!!!!!!!

Irkutszk 2011.03.31. 15:55:51

@Dr.laikus PhD: Nagyon tudok örülni a haragodnak. Elnézést, de tényleg.

Csak egyetlen apróság: fehérvérsejt, és vörösvértest. A fehérnek van sejtmagja, ezért teljes sejt, a vörös elvesztette, ezért csak test, szegényke. De azért szeretjük :)

@miklos.rabai: A sejtek a legjobb fejek a világon. Olyanok, mint egy házikedvenc, amit elég hetente háromszor etetni, nem büdös a kakija, cserébe kicsit drága a tartása, mert különleges szobában szeret lakni, és nem nyalja meg a kezed, mikor hazaérsz. De sétáltatni sem kell.

reloaded 2011.03.31. 16:28:33

@Bikli néni: szerinted fordított esetben az orvost érdekli, hogy az autójának melyik része ment tönkre, amikor már a kocsi a szerelőnél van ?
Nem inkább az érdekli, hogy hogyan előzheti meg a bajt ?
Félre értetted amit írtam, sajnállak.

reloaded 2011.03.31. 16:32:30

@Máгia: nem mondtam, hogy nem hozzá értőek, csak egy átlag embert akinek szól a poszt (ugye ugye), annak az a kérdése ebben az esetben, hogy a mellékhatás következményeit miért neki kellett állnia.
Sok szónak sok az alja.

Bikli néni 2011.03.31. 17:02:40

@reloaded: A posztok ide leginkább azért kerülnek ki, hogy az írójuk utólagosan magyarázatot találjon a miértekre.
A hozzáértők tudásuknak megfelelően válaszolnak, a többiek pedig tanulnak belőle, és ezzel akár meg is előzhetik, hogy velük is megtörténhessen a baj.

Lehet, az orvost (vagy bárki mást) nem érdekli a kocsija baja, amikor az már a szerelőnél van. De esetleg a szerelő meg tudja mondani neki, hogy legközelebb ne hajtson szögekkel kiszórt útra, és akkor talán nem kap durrdefektet. Érthető ez a párhuzam? (Most hirtelen nem jut eszembe ütősebb, mert nem értek a kocsiszereléshez.)

Változatlanul azt tudom csak mondani, hogy ha nem tudsz azonosulni ennek a közösségnek és ennek az oldalnak a szellemiségével, ne írogass ide. Bár szerintem jobban jársz, ha olvasol és tanulsz. Nem tudhatod, mikor kerülsz olyan helyzetbe, mint itt valamelyik posztoló.

Irkutszk 2011.03.31. 17:23:00

@reloaded: A mellékhatások két dologból erednek elsősorban:
1, A hatóanyag (és segédanyagok) nem csak csupán és kizárólag a beteg szervben, hanem az egész szervezetben megjelennek. Ebből adódik a jelen posztban szereplő mellékhatás is: Nem csak a beteg, rákos sejtekre hat a gyógyszer, hanem a vérképző szervekre is, így csökken a fehérvérsejtszám, és a vörösvértestszám. Vannak próbálkozások arra nézve, hogy megjelöljük a beteg sejtet/szervet, a hatóanyagot pedig irányítsuk. Majd egyszer, talán.

2, Az emberiség egyedekből áll, az egyedek pedig különböznek egymástól. Két tojás, mégis az egyikből tyúk, a másikból kakas lesz. Rengeteg apróság különbözik két egyed között. Ahogy az agyunk is általánosít, úgy az orvostudomány is átlagokban, statisztikákban tud csak gondolkodni. A legegyszerűbb példa erre talán az alkohol-tolerancia. Van olyan, akinek egy fél hordó bor sem árt meg, a másik pedig a második üveg sörtől már a sarokban horkol. Ennek nagyon egyszerű oka van: másmilyen gyorsasággal tudják lebontani az acet-aldehidet, amely az etil-alkoholból gyorsan keletkezik a szervezetben, és amely okozza a tüneteket. Persze, este a kocsmában a haverok csak kiröhögik azt, aki nem bírja tartani velük a lépést, de azért tudományosan is lehet nézni a kérdést, nem mindig csak a haverokkal röhögni. Arra is vannak próbálkozások, hogy ezeket a különbségeket megismerjük, és ezzel személyes gyógyszerelést érhessünk el. Jelenleg empirikus úton megy leginkább a dolog (természetesen olyan gyógyszerekkel, amelyek a hivatalos elvárásoknak megfeleltek már, ergó forgalmazhatóak): A háziorvos megméri Mari néni vérnyomását, és megbeszéli vele, hogy hát bizony magas a vérnyomása, kéne rá szedni valami gyógyszert. Tanulmányai és tapasztalatai alapján felír neki egy gyógyszert, aztán megkéri, hogy jöjjön következő hónapban is. Következő hónapban pedig irányított kérdéseket tesz fel neki. Mari néni észre sem veszi, hiszen laikus, de a mellékhatásokat kérdezi végig az orvos, anélkül, hogy megijesztené a betegét.

Ha pedig már szóba került, egy pár infó az agyunk memóriájának működéséről: Az agy kategóriákat alkot. Fiúk számára példa: Szőke, barna, nagymellű, vihogó, stb. Ha az új információ bekategorizálható egy-egy ilyen kategóriába, akkor könnyen megjegyezzük. Ha valahol kilóg (barna is, meg vihogó is), akkor vagy belepasszírozzuk (nem is vihog annyit), vagy megváltoztatjuk a kategóriát (ez a nehezebb, tehát barna-vihogi kategória lesz). Ha egyikbe sem illik bele: komoly, őszülő, kismellű, akkor pedig új kategóriát kell alkotni, na ezzel gondok vannak, sok energiát emészt, nehezen jegyezzük meg, sokszor kell találkoznunk vele, hogy belevésődjön az emlékezetünkbe (éljenek a glutamát molekulák).

Ja, és még valami: az emberi agy egyszerre 5 +/- 2 dolgot tud egyszerre megjegyezni. Ezért vannak a reklámok, meg a kampányok tele három szavas hívószavakkal. Azt hiszem, mindenki tud ilyeneket mondani: Haverok-buli-szamba. Isten-haza-család. Házifeladat: Legközelebbi akármilyen kampánynál ebből a szempontból is nézzétek a plakátokat. Amikor nekem ezt tanították, elmondtak egy számsort, és visszakérdezték utána, ki tudta megjegyezni. Leírom ide a kis tesztet: Egy. Öt. Kettő. Hat. Egy. Öt. Egy. Négy. Egy. Nyolc. Négy. Nyolc.
Nekem nagyon megmaradt a fejemben ez a teszt, ugyanis emlékeztem a számokra, mikor visszakérdezték. Mégpedig a következő módon: Hangoknak képzeltem el őket a zongorán. Egy=C, öt=G, stb. és mindig visszatért a C-hez, ezért mintegy három csoportra lehetett osztani a hangsort. Nos, a számsor 1526-ot, 1514-et és 1848-at tesznek ki. Így már ugye mindenki meg tudná jegyezni alkalomadtán? Tizenkét szám, vagy három? Nem mindegy. Ha nem hiszitek, próbáljátok ki a vihogó haverokkal. :)

Bikli néni 2011.03.31. 17:32:01

@Irkutszk: Vérnyomásról jut eszembe: mennyi is a "normális" vérnyomás (mondjuk egy huszonéves embernél)? Úgy értem, az átlagembernek, ami se túl magas, se túl alacsony?
Lehet, ez hülye kérdés, de evés-ivás/nemevés-nemivás (ivás alatt folyadékot, és nem alkoholt értek) befolyásolja az eredményt?

Irkutszk 2011.03.31. 17:39:30

@Bikli néni: 120/60, ebből a diastolés (második) a fontosabb, mert az jelöli, hogy milyen nyomás nehezkedik állandóan, a legernyedtebb pillanatban is az erekre.

Az evés-ivás mindenképp befolyásolja a vérnyomást. Evés után a bélrendszer vérellátása megnövekszik, az erek kitágulnak, ezáltal csökken a vérnyomás (nagyobb térfogatban ugyanannyi vér oszlik el). Ezért szeretnek az apukák (nem csak ők :P) sziesztázni a vasárnapi ebéd után. Az ivás ugyanezen logika alapján növelhetné a vérnyomást, de sokkal inkább a tisztításban van szerepe. Amennyiben ugyanis nagyobb a vér térfogata, mint az szokásos lenne, akkor a vesék több vizet választanak ki (kevesebbet engednek vissza). Azáltal, hogy több vizet választ ki a vese, könnyebb számára a káros anyagokat, bomlási termékeket is kiválasztani, mert kevésbé kell besűrítenie a vizeletet. Ha extrém keveset iszik valaki, akkor besűrűsödik a vére, leesik a vérnyomás (ezt már csak következtetem), mert nem lesz elég a térfogat. Kiszáradás a vége, annak meg halál.

2011.03.31. 17:45:52

@Irkutszk: Nagyon tetszik ez a teszt! Köszönöm.

Irkutszk 2011.03.31. 17:46:45

@Irkutszk: Természetesen a mondandóm lényegét kihagytam.

@reloaded: -nak még mindig: A mellékhatás tehát nem elválasztható a hatástól. Többször lehetett olvasni itt az orvosoktól, de hallani is lehet tőlük személyesen: mérlegelniük kell: Ennyi a bevétel, annyi a kockázat, megéri vagy nem éri meg? Minden ember is ugyanezen mérlegelést kell megtegye, mikor akár a recept nélkül kiváltott gyógyszerét veszi be. A jelenlegi szabályozás szerint ezért nem lehet a gyógyszergyártót hibáztatni. Ő kivizsgálta, hogy milyen mellékhatások lehetségesek, még az új gyógyszer megjelenése után is változhat ez a lista, utánkövetik a gyógyszert egész gyógyszeréletében. Ezzel együtt fogadta be a hatóság a gyógyszert, mellékhatásaival, veszélyeivel együtt kerül forgalmazásra, kerül a kórházba vagy a patikába, és ezzel együtt kerül a beteg szervezetébe. Szétválaszthatatlanok.

Irkutszk 2011.03.31. 17:47:28

@ReignOfdark: Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai Klinika a forrás :)

El Visco Stello (törölt) 2011.03.31. 17:51:01

Figyejjé Rilód!
Előbb-utóbb bele kell nyugodni, hogy ez a topik nélküled(meg nélkülem) fog lecsengeni. Én sem értek belőle a kötőszavakon kívül egy kukkot se, de engem nem háborít fel.
Viszont meggyőződésem, hogy a posztoló választ fog kapni a kérdéseire.

Irkutszk 2011.03.31. 17:53:35

@El Visco Stello: Hát kérdezz, mi a nem világos. Ha lesz is olyan kérdésed, amire pl. én nem tudok felelni, biztosan lesz olyan, aki megválaszolja azokat is.

Bikli néni 2011.03.31. 17:55:32

@Irkutszk: Köszi szépen!
(Csak azért is érdekelt volna, mert nekem világ életemben alacsony volt a vérnyomásom, ma éppen 91/61-et mértek, és nem reggeliztem előtte, csak teát ittam.)

Irkutszk 2011.03.31. 18:00:00

@Bikli néni: Eddigi tapasztalataim szerint akinek alacsony a vérnyomása, sokáig él ;) Amit tudok mondani: Kávé. Gyógyszer nincs alacsony vérnyomásra egyébként. Amire vigyázni kell: hogy könnyen elalszol, és hogy el ne ájulj esetlegesen. Eső közeledtével gondolom, álmos szoktál lenni. Nem véletlen, kinti nyomás leesik, a vérnyomásod is.

Bikli néni 2011.03.31. 18:05:59

@Irkutszk: Utálom a kávét :) Vizsgaidőszakban két tétel között ezzel pótoltam az alvást, de a hideg is kiráz tőle... a teát viszont nagy mennyiségben fogyasztom.
Nem akarok gyógyszert szedni az alacsony vérnyomásomra, én így jól érzem magam :) Bár az kétségtelen, hogy állandóan álmos vagyok.

Irkutszk 2011.03.31. 18:16:05

@Bikli néni: Ez már elég távol van a blog témájától, ezért előre is elnézést kérek.

Egyszer próbáld meg a következő receptet: Kávé elkészít. Utána egy bögrében tej felmelegít, esetleg felhabosít, ebbe önt kávé, meg cukor, fahéj a tetejére. ;)

Irkutszk 2011.03.31. 18:17:19

Az ír kávét már említeni is csak félve merem :D Az vizsgaidőszakokra talán nem alkalmas, a lényege a követekző: whiskey a pohár aljába, majd rétegezve ráönt a kávét. Így minél többet iszol belőle, annál több benne a whiskey. :D

Bikli néni 2011.03.31. 18:22:09

@Irkutszk: Igaz, bocs, nem offolok én se tovább :) De a fahéjas verzió szimpinek hangzik!

Ugyandehogy (törölt) 2011.03.31. 18:51:31

@Bikli néni: amíg olyan fiatal voltam, mint te, nekem is csak annyi volt:)

dozen 2011.03.31. 20:21:06

Itt gondolom az lehetett a baj, hogy ha két kemo lement mellékhatások nélkül, akkor a harmadiknál miért jöttek a rendkívüli mellékhatások hirtelen...

Irkutszk 2011.03.31. 20:24:32

@reloaded: Már elnézést, de miről szólhat egy praxis.blog.hu című blog, ha nem orvostudományról? Annak részleteiről, stb.

2011.03.31. 20:45:39

@reloaded: Kicsit mintha abból indulnál ki, hogy mindenki tökhülye egy érettségi szintjén álló megfogalmazáshoz, ezért ez felesleges is.

Azt meg hagyjuk, hogy pár tíz sorban lett elmagyarázva a lényeg :-D

El Visco Stello (törölt) 2011.03.31. 20:54:38

@ReignOfdark: "Az ebben az esetben szokásos protokoll szerint 6 fázisban kap CDDP+VP-t,és közben egy 20 alkalmas sugárkezelés"
...ha ezt a tételt húztam volna érettségin, szükségem lett volna egy kis jóindulatra is, hogy átmenjek. :)))

2011.03.31. 21:02:12

@El Visco Stello: Na jó, de ezt a posztoló írta, nem a kommentelők. Szerintem most mindenki tök világos dolgokat írt le, én is :-)))

reloaded 2011.03.31. 21:02:56

A beküldött levelek többsége az egészségügyben megélt rossz tapasztalatokról szól, és segítséget, tanácsot várnának.
Még ha megosztani való tudással is, de akkor is szét offoljátok a blog lényegét.
Ha nem hisztek nekem, csak olvassátok el címeket, gyengébbek kedvéért kigyűjtöttem párat.

120 ezer forint egy mandulamutét?
Nem foglalkoztak a belso vérzéssel
Átvágták a beteg beleit, amibe belehalt
Megütötte a gyereket az orvos
Megjártam a poklok poklát

Nincs semmi bajom a tanulással(kérem megjegyezni), annál több avval, hogy a mellédumálással úgy mond
inteligensebbnek hitt dumával elpróbálják hitetni, hogy muveltek, oszt itt mennek ölre melyik betegség mennyire halálos vagy épp nem.

Nem tehetek róla, hogy egyesek jó sportnak hiszik a mellédumálást és nem érti a címekbol, mire is kíváncsi a cikk író.
Sajnálom, ha egyeseknek a szöveg értéssel gondjuk van, már ilyen öregen mint ti vagytok, már nem fog jobb lenni.

Ja, és nem fogok még egy esélyt adni, hogy raboljátok üres szavakkal az idom, ezért vissza sem fogom olvasni a válaszokat.

(Ez meg személyes, ha a kúrva dokik, nem tudják betartani, hogy az emberek érkezési sorrendbe jöjjenek be
(pl Szeged SZTK vérvétel), akkor kár papolni a vörös vérsejtekről, ha azt sem tudja, hogy mi az az érkezési sorrend, pláne a
mi adónkból, kedves Bili néni érti most mááá ? :)

Bikli néni 2011.03.31. 21:21:53

@reloaded: De, pedig ez pont az a blog. Hogy kit sajnálsz, az a magánügyed. Szerintem jobb is, ha nem maradsz.

epres négercsók 2011.03.31. 21:23:25

Reloaded, mivel úgysem szeretsz ide járni, továbbá ezt a személyeskedést a többi hozzászólóval szemben nem tűröm, ezért pár napra nélkülözni fogjuk a társaságodat.

Hatodéves 2011.03.31. 21:24:48

@reloaded:
De mi lenne az, ami szerinted megfelelő komment lenne? Végül is egy blognál viszonylag természetes, hogy az emberek beszélgetnek, az egyik így fogalmaz, a másik meg úgy gondolkozik. Te sem a posztról írsz (legalábbis amit én olvastam), hanem arról, hogy mi milyen hülyék vagyunk, hogy nem a posztról írunk...

És azért fontos megismerni a történetet, hogy hozzá tudjon szólni az ember. A vélemény, sőt a tanács is függ attól, hogy mit feltételezünk arról, hogy mi hogyan történt.

Amikor elolvastam, én is azt akartam írni, hogy a vörös-és fehérvérsejtek számának a csökkenése az egyik leggyakoribb kemo mellékhatás, nem hiba vagy műhiba, hanem a gyógyszer működéséből következik. Ennek a mellékhatása egyáltalán nem győz meg arról, hogy ezt egy rossz cég rossz szere okozta volna, csak mert a kórteremben lévő, elkeseredett, még az alapbetegségükön túl is szenvedő, lázas, vérszegény betegek ezt beszélték meg egymás között...

És főleg, az összes olyan történet, amiben nem magáról vagy közeli családtagjáról ír valaki, már alapból általában el van kenve, nem tiszta, nem logikus, néha nehezen hihető.

Szerintem normális dolog, hogy a blogon kommentelők ezt leírták, mert hozzá tartozik az igazsághoz, és nagyon nem lenne jó, ha holnap mindenki, akinek ismerősét kemoterápiázzák és csökken a fehérvérsejt-száma, elkezdené ütni az asztalt, hogy igen, ez attól a rossz gyógyszertől van, ez a gyógyszergyárak hibája.

Laikusnak meg azt szerettem volna mondani, hogy amit ilyenkor kap az ember, az nem fehérvérsejt, hanem G-CSF, úgynevezett granulocyta colonia stimuláló faktor: egy olyan anyag, amit alapból a saját szervezete is termel az embernek, ennek hatására fejlődnek egyes fehérvérsejtek. :)

És Irise hol van amúgy?

Bikli néni 2011.03.31. 21:25:10

@reloaded: Olvasni tudsz? Bikli néni. És én legalább értem, miről szól ez a blog, veled ellentétben.

serfecs (törölt) 2011.03.31. 22:30:57

@dozen: van, hogy el kell telnie bizonyos időnek, hogy a szervezet annyira telítődjön a méreggel, hogy a komolyabb mellékhatások is előjöjjenek.

Mágia 2011.04.01. 05:30:04

@ReignOfdark:

Tegnap néztem a TV2 esti kvízműsorát. Amiben ha valaki végigcsinálja a 8 kérdésből álló pályát, nyerhet 40 milliót.

Valahol az 5. feladat környékén feltettek egy pofonegyszerű kérdést, legalábbis azt gondolná az ember, hogy ezt mindenki tudja, aki érettségizett, vagy még azt sem, de van jogosítványa.

A kérdés az volt, hogy mi a neve anak az érnek, ami a szív FELÉ viszi a "fáradt" vért. A lehetséges válaszok: véna, artéria, kapilláris.

Négymillió forintja volt még az ötven körüli apának és a harminc felé járó lányának. Ha ráteszik mindet a helyes válaszra, megtarthatják és mennek a következő kérdésre. Ha szétosztják a három válasz között, annyit tarthatnak meg, amennyit a helyes válaszra pakolnak.

Apa és lánya hárommillió forintot tett az artéria szóra, egymilliót a kapillárisra. A véna szóra nem tettek semmit...

Apuka közben eldünnyögte, fogalma sincs, mi az a kapilláris, mert "ha fogalma lenne, orvos lenne", ezt mondta, de tett rá egymilliót. Ebből gondolom, hogy arról se volt fogalma neki se és a lányának se, hogy mi az a véna...

Mi ebből a tanulság?

Elképzelhető, hogy a @reloaded stílusban ide kommentezőket leginkább a saját tudatlanságuk bántja, erre vezethető vissza az agresszív stílusuk...

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.01. 06:22:58

@Máгia:
Lehet, hogy van benne valami...
Igazából, szerintem arról szól egy blog, amiről a kommentelők akarják, hogy szóljon. Már ha pörög. Ha nem pörög, ha csak olvasnak a blogra látogatók, de nem kommentelnek, akkor a blog arról szól, amiről a bloggazda akarja, hogy szóljon... :)
De persze sokszor elmondtam már, hogy szólhatna ez a blog arról, hogy az idelátogatók egymás történetein elhűlve sápítoznak és gyilkost kiáltanak, csak ennek kb. annyi értelme van, mint amikor öreg nénik és bácsik a tízemeletes előtt a padon eszmét cserélnek, azaz pszichésen pettingelnek... De annál meg a fizikai petting sokkal jobb... Szóval, az előbbinek semmi értelme nincs... :)

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.01. 06:47:55

@miklos.rabai: pettingelni kora reggel nem ildomos:) ilyenkor még álmos az emberlánya beeeeeeeeee.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.01. 07:53:57

@Babette_: @panni75: @Máгia: @IrishOak:
Akkor pár szó a tumorok kialakulásáról. A sejtosztódás egy nagyon pontosan szabályozott folyamat. Az osztódást indukáló fehérjéi un. protoonkogének fehérjéinek, míg az osztódás negatív regulátor fehérjéi meg tumor szuppresszor fehérjéknek hívjuk. Annyit kell látni, hogy a tumor kialakulása során a sejt DNS-ben ezen fehérjék génjeiben kell főként változásnak/mutációnak bekövetkeznie. A protoonkogének esetében funkció nyerő, míg a tumor szuppresszor gének esetében funkció vesztő mutációnak kell bekövetkeznie. Vagyis a sejtosztódást felpörgető protoonkogén fehérjék túlműködnek, míg a sejtosztódást visszafogó tumor szuppresszor fehérjék meg nem működnek. Ha az első eset dominál, akkor egy kifejezetten gyorsan osztódó és terjedő tumor jön létre, míg a második esetben egy lassan építkező, csendes gyilkos fejlődik ki. De egy tumor kialakulásához, gyakorlatilag mindkét folyamatnak le kell játszódnia párhuzamosan. Így a sejt kontroll nélkül lesz képes osztódni. Az gyors osztódás, a sorozatban bekövetkező DNS hibák meg odáig fognak vezetni, hogy a ki fog szelektálódni egy olyan klón, ami ráadásul halhatatlan is lesz. Pl: az invazív vastagbélrák kialakulásához 4-5 mutáció szükséges. Utána már csak a sebész, a kemo, meg a sugár képes csak megállítani...

De akkor térjünk vissza a fenti kérdéshez. Ugyanis, egy szót kértem csak válaszként, ezért elég lett volna, csak az "osztódó" szó. Ugyanis a sejtosztódás a lényeg. Minden osztódó, azaz nem érett, nyugalomban lévő sejtre gyilkos hatással van a kemoterápia, legyen az normál testi sejt, vagy tumor sejt. A lényeg, hogy osztódjon. Panninak abban igaza van, hogy a hatás a gyorsan osztódó, hamar cserélődő sejteken jelentkezik látványosan, innen jön a főhatás (a tumor visszahúzódása) és a mellékhatások is. Ezeket elég jól leírtátok (hajhullás, körömkárosodás, csontvelő károsodás: anémia, véralvadási zavar, fertőzés veszély, gyomor-bélrendszer hámjának károsodása: eróziók, fekélyek), de pár dolog azért kimaradt.

Az egyik ilyen a reproduktív szervek (here, petefészek) sejtjeinek károsodása, következményes infertilitással. Ha belegondoltok, azokban a szervekben is gyors az osztódás, a herékben a fiúk naponta százezrével termelődnek, de azért a petefészek kicsit más, mert ott nem osztódnak a női ivarsejtek (mert már a születés előtt elérték végleges számukat, ami aztán hónapról-hónapra folyamatosan fogy), csak az érésükben szerepet játszó sejtek károsodnak, emiatt pedig nem fog újabb petesejt beérni, nem lesz újabb ovuláció...

A másik jelentős mellékhatás, ami az előbbiektől jelentősen eltér, a hányinger, hányás. Ez azért van, mert az agytörzsben lévő kemoszenzoros area körül hiányzik a vér-agy gát. Ez egy egyszerű védekezési mechanizmus, jelen esetben mellékhatásként jelentkezik.

Így pedig eljutottunk oda, hogy az agy más területeire miért is nem hat a kemo. Igen, ott a vér-agy gát. De van még egy nagyon fontos tényező: az idegsejtek egyszerűen nem osztódnak... Ebből meg ugye az is következik, hogy ha elherdáljuk őket, akkor sajnos nem tudjuk őket újra kinöveszteni... :)

De akkor hogy hat igazából a kemo? Mária azt írja, hogy leállítja a sejtosztódást. Ez a végeredmény. De ezt nem a kemo teszi, ugyanis azok a molekulák mérgek, tehát a roncsolják a sejteket, azoknak is a DNS-ét. És itt a lényeg, ez megtörténik az összes sejtben (már, amelyikhez hozzáfér a kemo), viszont a nyugalomban lévő sejtek ezt leszarják, alapjáraton élnek, minimális energiát használnak fel, tehát bőven van nekik tartalékuk. Na, azt ekkor mozgósítják, és kijavítják a károsodást. Figyelem: ha nem javítják ki, akkor esetleg belőlük is tumor indulhat ki. De nem kell befosni. Minden nap érik a sejteket ilyen hatások (a kemo sem különbözik más károsító ágensektől; a rádióaktív háttérsugárzásról, a kicsit odaégett pirítóstól vagy épp az utolsó slukk cigitól...), ezekre fel vannak készülve. Így majdnem 100%-ban sikerül is kijavítani az ilyen károsodásokat.

Na most nézzük az osztódó sejteket. Ugyanis az osztódás energiaigényes folyamat, így ezek a sejtek valahol épp az osztódás kellős közepén megcsappant energiatartalékokkal rendelkeznek. Ekkor meg ráadásul becsap a ménkő is, ugye (jön a kemo). Amint károsodik a DNS, a sejtosztódás azonnal leáll. Miért? Mert az utódsejt genetikai állománya teljesen meg kell, hogy egyezzék az eredeti sejtjével. A sejtosztódás folyamatában számos ellenőrző pont van beépítve, ami ha hibát észlel, akkor azonnal leállítja a folyamatot, és mozgósítja a javítómechanizmusokat. Viszont a javítás - mint tudjátok - szintén energiát igényel, amiből viszont kevés van, ezért a sejt ott marad félig osztódva, hibás DNS-sel, energia nélkül. Na, ez az a pont, amikor a sejt feladja... Két típusú sejthalál létezik, az egyik az, amikor a károsító ágens kezében van a revolver, amit a sejt fejéhez tart, majd meghúzva a ravaszt, a szomszéd sejtre ráfröccsen a sejtplazma... :) Ezt hívják nekrózisnak. A másik sejthalál az önkéntes halál. Amikor a sejt saját kezében van a revolver, és önmaga vet véget nyamvadt kis életének. Ez az apoptózis. Ilyenkor a sejt kilátástalan helyzetében, súlyos energiahiányában olyan folyamatokat indít el, ami a sejt halálához vezet. Ezt azért csinálja egyébként a sejt, mert ilyenkor a szervezet a sejten belüli molekulákat újra tudja hasznosítani. Tehát kvázi a köz érdekében teszi... :)

És ezen fent leírt folyamatok mind a tumoros mind a normál sejtekben végbe mennek.

De sajnos a kemo hatásából adódóan egy újabb mellékhatás jelentkezhet, és ezt már feljebb is írtam. Mivel DNS-t károsít, ezért megteremti a lehetőségét, hogy újabb tumor alakulhasson ki. Ez sajnos így van, nagyon kis százalékban be is következik, évekkel később újabb tumorral jelentkezhet a beteg. De ugye minden terápiánál (itt is) mérlegelni kell a risk-benefit arányt. Ez is a riskhez tartozik. A benefit meg a gyógyulás, vagy a meghosszabbodott élet.

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.01. 08:02:16

@batgirl:
Kora reggel? Hol élsz, te????... :)
Itt pont jó az idő hozzá... :)

Mágia 2011.04.01. 08:55:21

@miklos.rabai:

"Ugyanis, egy szót kértem csak válaszként, ezért elég lett volna, csak az "osztódó" szó."

Tehát akkor ki nyerte versenyt?

Ki írta azt az egy szót válasznak, hogy osztódó?

Olvastad a kommentlistát?

:D

Ugyandehogy (törölt) 2011.04.01. 09:15:25

@batgirl: az álmos reggeliknek is megvan a maga varázsa:))))

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.01. 09:56:23

@Babette_: azt ismerem:) de az még a dunyha alatt játszódik, amikor csak félálomban van az emberlánya, viszont az emberfia, már teljesen felébredt:)

IrishOak 2011.04.01. 10:44:02

@miklos.rabai:
Ez -megint-igen korrektre sikerült.

No és megtudhattam végre a választ is, hogy az agyban mit okoz a vegyszer.Ezért külön köszönet;-)

IrishOak 2011.04.01. 10:52:22

@panni75:
(Bocsánat, csak tegnap elmentem világgá,mert ugye apám még kórházban,tőlem 150 km-re.Úgyhogy futottam egy kört)

Az otthoni lábadozással nem kell rohanni,mert úgyis szép sorban változik minden az emberen belül, meg kívül is.
Sietni meg végképp nem kell, mert az ember úgysem marad le semmiről:-)

Nagyobbiknak meg olyan szuper az orra, hogy azóta normálisan alszik, nem fáj minden reggel a torka, és nem feszül az arc, meg a homlokürege.
Most már ő is mondogatja, hogy hamarabb kellett volna:-)

Bikli néni 2011.04.01. 11:39:44

@miklos.rabai: Na ezt többször is el kellett olvasni, de azt hiszem, megértettem :)
Annyi kérdésem lenne, hogy miért van akkor szükség több kemoterápiás kezelésre? Jó, gondolom, itt valami olyan evidencia következik, hogy "mert nem irtotta ki az összes sejtet" vagy "csak legyengítette, de nem ölte meg" vagy ilyesmi. De engem igazából az érdekelne, hogy honnan tudja az orvos, hogy egészen pontosan 6 alkalmas kemoterápiára van szükség? Miért annyi? Miért a műtét előtt, vagy éppen miért csak utána?

Bikli néni 2011.04.01. 11:42:38

@miklos.rabai: Ja, mégis van valami, ami homály:
"Ez azért van, mert az agytörzsben lévő kemoszenzoros area körül hiányzik a vér-agy gát." - mi az a vér-agy gát? Biztos le van írva, csak nekem nem sikerült értelmezni...

serfecs (törölt) 2011.04.01. 11:49:06

@miklos.rabai: köszi, megvilágosodtam! :-)
@IrishOak: apukádnak is jobbulást akkor!! Az jó, ha a gyerek is érzi, hogy jobb lett!
Sietnem azért lenne jó, mert hétfőhöz egy hétre elvileg utaznom kéne... És sajnos nem nyaralni, hanem dolgozni... És az nehezen fog összejönni, ha addig egyfolytában csak henyélek... :-)

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.02. 02:51:37

@Bikli néni:
Tudom, ez nehez szoveg volt, de azert remelem erthetore sikerult.

Arra a kerdesre, amit feltettel meg egeszen egyszeruen az a valasz, hogy a nagy nemzetkozi tanulmanyok ezt bizonyitottak be. Teny es valo, hogy minden ember mas, de itt megint statisztikarol van szo. Vagyis a populacio nagy szazalekaban ez a sikeres beavatkozasi mod.
Egyszerusitve ez igy nezhetett ki. Van 4 betegcsoportod (azonos betegseg). Az egyik megkapja a szokasos kezelest, a masik 3 kiserleti szert kap, csak kulonbozo mennyisegben. Az 1. csop 4 ciklust, a 2. 6-ot, mig a 3. csoport meg 8-at. Az eredmeny meg az lett, hogy a 4 ciklust kapo csoport betegeinel nagy szazalekban megmaradt a rak, a 8 cikluson atesetetteknel eltunt a tumor, de a mellekhatasok nagyon erosen jelentkeztek, mig a 6. ciklust kapok meg toleraltak a mellekhatasokat, de a tumor is nagy szazalekban eltunt. Innentol kezdve meg az a kerdes, hogy az eredeti kezelessel osszehasonlitva a kiserleti szer legalabb ugyanakkora, vagy nagyobb szazalekban kezelte-e sikeresen a rakot, mig a mellekhatasok tekinteteben meg ugyanannyi, vagy joval kevesebb jelentkezett-e. Csak igy lehet valamibol gyogyszer es igy lehet meghatarozni valaminek a dozisat.
A kemo altalaban tobb szer kombinaciojat is jelenti, es ugyanakkor tobb ciklust is kell belole kapnia a betegnek. Igy nagyobb a hatekonysag. Persze el lehet pusztitani a tumort akar egy ciklussal is, abba a beteg is nagyobb esellyel belehal... Mar ha olyan tomeny a cucc... :)

Ami meg a mutet elotti es utani kemot illeti. Az onkologiai kezeles ma mar teammunkaban tortenik: kezeloorvos, onkologus, radiologus, patologus, sebesz tagja ennek a teamnek. Ok hatarozzak meg a nemzetkozi eloirasok alapjan, hogy a beteg adott stadiumu, adott daganatat hogyan kezelik.
Itt a lenyeg az un. staging es az un. grading.
Pl: van egy tapinthato terime, felmerul a tumorgyanu, tudni kell, hogy mekkora a tumor, hol helyezkedik el, mit fog korbe, korulotte mennyi nyirokcsomo erintett, van-e tavoli attet, illetve azt sem art tudni, hogy mi a daganat szovettani tipusa, es mennyire eretlen diferencialtsagu.

A grading a daganat sejtek erettseget hatarozza meg. Annal jobb minel erettebbek a sejtek, de minel tobb mutacio tortent a DNS-ben, annal kevesbe hasonlit az eredeti szovetre a daganat, annal inkabb vadabb es aggresszivebb. Ezt a patologus hatarozza meg a daganatbol vett mintabol/biopsziabol.
A staging gyakorlatilag a daganat stadiumat jelenti, kapalkotokkal hatarozzak meg. A stadiumot pedig a TNM rendszer irja le. T (tumor): a daganat meretet jeloli. N (nyirokcsomo): a daganathoz kozeli nyirokcsomo attetekre utal. M (metasztazis): a daganattol tavoli, mas szervekbe adott attetekre utal.
Ez alapjan osztjak be a stadiumot. A legjobb, ha nincs nyirokcsomo es tavoli attet sem, illetve ha a primer tumor kicsi. A legrosszabb, ha a tumor nagy, van nyirokcsomo es tavoli attet is.
Miutan ezt meghataroztak eldontik, hogy mi lesz a beteg sorsa, hogy a legjobb kezelest kaphassa.

Nezd azt az egyszeru esetet, amikor nem tudtak attet kimutatni. Ekkor a beteget megmutik, es ilyenkor leginkabb a daganat fajtajatol, meg a gradingtol fugg, hogy adnak-e a mutet utan kemot, ugyanis a kemorol azt is erdemes tudni, hogy a keringo, a tumorrol leszakadt, epp atetet kepzo sejtekre is kivalo. Igy ha egy adott daganat nagy szazalekban kepez attetet, de az adott betegnel nincs, akkor is erdemes kemot adni, mert nem lehet tudni, hogy nincs-e akar egyetlen tumor sejt is valahol elbujva a szervezetben. Mert ha van, akkor honapok, vagy evek mulva vissza fog jonni a beteg a mar szetszorodott tokos es ujra virulo tumosejtjeivel szerte a testeben.

A mutet elotti kemo mas teszta. A tumor staging soran rossz stadiumra derul feny. Ebben az esetben a sebeszek nem biztos, hogy azonnali mutetet javasolnak, mert azt nem tartjak kivitelezhetonek, tul nagy a tumor, korbefog valamit, amit nem kellene, vagy kimutatott tavoli attet van. Ebben az esetben megprobaljak kemoval kezelni a beteget. Majd restaginget vegeznek. A tumor stadiumot valthat, visszahuzodhat, operabilissa valhat, a tavoli attetek eltunhetnek. Az ekkor elvegzett mutet pedig joval nagyobb esellyel eredmenyezhet teljes gyogyulast.

Ez is hosszu lett, de remelem ez is erdekes lett... :)

Nem én vagyok, hanem én 2011.04.02. 07:35:07

@Bikli néni:
Nem, a vér-agy gátról nem írtam, mert fentebb már említette valaki.
De akkor most:
A vér-agy gát az a barrier, ami egy kapilláris ürege és az központi idegrendszer (agy és gerincvelő) állománya között található. Nem kell bonyolult dologra gondolni, ez csak különböző, egymásnak fekvő sejtek sejtmembránjainak rétegeit jelenti.
Remélem az ismert, hogy az idegsejtek mellett un. glia sejtek is részt vesznek az idegrendszer alkotásában. Többféle glia típus létezik. Valamelyik béleli az agykamrákat és részt vesznek a liquor (agy-gerincvelő folyadék) termelésében (ependyma), más sejtek az idegsejtek hosszú nyúlványára csavarodnak rá, azt szigetelik, így gyorsítják az ingerület terjedését (ezt a periférián a Schwann-sejtek, míg a központi idegrendszerben az oligodendrogliák végzik), aztán egy másik típus leginkább adott fehérvérsejtekkel mutat rokonságot, úgy is viselkednek, mint a falósejtek, tehát a törmelék eltakarításában játszanak szerepet (microglia), mi sem mutatja jobban ezt a rokonságot, mint az, hogy a HIV is képes megfertőzni őket (hasonló sejtfelszíni receptorral rendelkeznek, mint a fehérvérsejtek, ezért is tud hozzájuk kötődni a vírus), így az a fertőzés központi idegrendszeri gyulladással is jár, aztán egyes gliák főleg támasztó szereppel bírnak, de emellett el is látják minden jóval a mellettük lévő idegsejteket (plazmás és rostos astrocyták). Ezen utóbbi gilák valamint a kapillárisok egy hámsejtnyi (endothel) vékonyságú fala felelős a vér-agy gát létrehozásáért.

A szerepe az, hogy ne engedjen be mindent az agyba, sejtek és makromolekulák számára átjárhatatlan. Ionok, kis molekulák (pl: glükóz), vagy zsírban jól oldódó anyagok (a membránok alapvetően lipid rétegből épülnek fel, így a zsíros anyagok simán át tudnak oldódni rajtuk) számára viszont permeábilis. Ugyanígy a májelégtelenség vagy veseelégtelenség során nagy mennyiségben képződő bomlástermékek is át tudnak rajta menni (mivel kicsi molekulák), ezek hatására alakul ki azon betegségek utolsó fázisában a kóma.
Egyes gyógyszerek nem jutnak át (pl: bizonyos antibiotikumok), míg más gyógyszereknek meg be kell jutniuk az agyba (neurológiai és pszichiátriai gyógyszerek), ráadásul ezen területek betegségeire gyógyszert fejleszteni éppen ezért nehéz is.
De ugyanakkor a különböző drogok, pszichotrop szerek, etanol vígan átjutnak, és ki is fejtik áldásos tevékenységüket... :)
Ugyanakkor néhány un. neurotrop biológiai ágens: vírusok, baktériumok is be tudnak hatolni, más kórokozók viszont nem.

Tehát a vér-agy gát szerepe a védelem, ugyanakkor számos helyen hiányzik is. Az egyik ilyen pont, amit már említettem, a kemoszenzoros area, amit hányásközpontnak is hívnak. A terület kapcsolatban áll a szagló és ízlelő központtal, de ide futnak be idegi úton a szájból és a gyomorból érkező fizikai és kémiai ingerületek, valamint a vérrel is ideszállítódnak a keringésben lévő anyagok (pl: terhesség elején), toxinok (pl: kemoterapeutikumok). Ezek hatására izgalomba jöhet a régió, ami miatt émelyegni kezd az egyén, mélyülnek a légvételek, majd egyszer csak megfordul a perisztaltika iránya, megnyílik a gyomorkapu, zárul a gégefedő és sugárban távozik a gyomortartalom... :)

De emellett számos egyéb helyen is hiányzik a vér-agy gát. Amikor még anno penge voltam, akkor tudtam ezeket a területeket... De ma már nem vagyok penge... :)

Hát, kb. ennyit a vér-agy gátról.
Egyébként még létezik vér-levegő gát, meg vér-here gát is. Az előbbi logikusan a tüdőben van, míg az utóbbiról biztosan nem sejted, hogy merre lehet... :)

Bikli néni 2011.04.02. 10:48:39

@miklos.rabai: Köszönöm szépen :)

Úristen, milyen lehetett az, amikor még penge voltál? :DDD

Leroi 2011.04.02. 11:36:02

@miklos.rabai:
Most is penge vagy, az biztos. Ha ma egy neurológus ennyit el tudna mondani egyszuszra a vér-agy gátról, jó lenne...:))
Amúgy az éjjeli /Nálad persze nem éjjel volt :)/ hozzászólásod biztosan intézeti gépen történt, az újabb az otthonin, a billentyűzetről ítélve...:)
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása