Nem foglalkoztak a belső vérzéssel

2011.03.30. 06:00

Tisztelt Praxis!

 

Egy évvel ezelőtti tragédiánkat szeretném elmesélni. Rendszeresen olvasom a blogot, a levelekből is kitűnik, mekkora bajok vannak a magyar egészségügyben, de igazán csak az értheti ezt, aki saját bőrén tapasztalja. Senkinek sem kívánom, hogy mindazt átélje, amit szegény édesapám és a családom.

 

 

Apukám egy évvel ezelőtt március 21-én nagyon nagyon rosszul lett ,erős alhasi fájdalmakra panaszkodott, csak feküdt és a könnyei potyogtak, olyan fájdalmai voltak. Életemben egyszer láttam előtte sírni, rettenetesen megijedtünk édesanyámmal. Először az ügyeletet hívtuk, de ők nem akartak kijönni, azt mondták rengeteg a dolguk, ha tényleg sürgős, a mentőkkel próbálkozzunk. Hívtuk a mentőket, akik gyorsan kiértek és sürgősségi osztályra szállították apukámat.

 

Sajnos a kórházban egyáltalán nem vették komolyan az állapotát. Elvitték egy mellkasi röntgenre, vért vetek tőle, bekötöttek egy infúziót és úgy hagyták. Még aznap éjszaka belső vérzés következtében meghalt. 46 évesen... Hívtak minket éjszaka és mivel egyáltalán nem számítottunk erre, azt hittük csak valami fertőzése van és hamarosan meggyógyul, leírhatatlan mit éreztünk. El sem tudjátok képzelni, milyen az édesanyátokat vígasztalni, miközben a ti szívetek is kettéhasad. Sajnos az a fájdalom már soha nem múlik el.

 

Azóta több orvossal is beszéltünk, azt mondták, hogy ultrahanggal rájöhettek volna, rá kellett volna jönniük a belső vérzésre és egy esetleges gyors műtét megmenthette volna az életét. Akkor miért nem csináltak ultrahangot? Nem tudom felfogni, hogy egy emberi élet ennyit ér. Persze, lehet, hogy már akkora volt a baj, hogy a műtét sem segített volna, de meg sem próbálták megmenteni.

 

A világ legjobb embere volt, szeretett élni, mindenben megtalálta s szépet, örök optimista volt, voltak tervei. Nem ezt érdemelte! És mi sem... Soha senki nem adhatja vissza drága édesapámat és soha senki sem pótolhatja őt. A temető tényleg tele van pótolhatatlan emberekkel, de félek, hogy sokuk ma is köztünk élne, ha jobban odafigyelnek tájuk.

 

Ifj. Holhós Imre

 

 

Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Visco Stello (törölt) 2011.03.30. 07:04:47

Őszinte együttérzésem!
Mást nem tudok hozzátenni. Nem tudom, mi volt a baja édesapjának. Nem tudom, hogy az megállapítható volt-e az adott szituációban. ...és ha igen, nem tudom menthető volt-e.

Leroi 2011.03.30. 07:12:02

Részvétem a posztolónak.
Ez a "belső vérzés" kifejezés nagyon
pontatlan: a nyaktól a gáttájékig fellelhető összes szervek "belül" vannak, már ha a törzs vonatkozásában tekintjük, itt gondolom, konkrétabban a hasról volt szó.
Lehetett aortadissectio a hasi szakaszon, aorta-aneurysmaruptúra, bélvérzés stb.
Egy gyors laborvizsgálat romló hemoglobin- és hematokritértékkel, a beteg külleme, a fájdalom viszonylagos helye, jellege, erőssége, a csillapíthatatlan szomjúságérzet,kezdődő shock jelei talán egy gyors kórismézésben segíthetnek, mondom ezt anélkül, hogy a sebészeti szakma képviselője lennék.
Egy hasi ultrahangvizsgálat ilyenkor kötelező és sebésznek is látnia kell őt minél hamarabb.
Szóval a fenti hasi érkatasztrófák igen gyorsan, majdhogynem menthetetlenül halálhoz szoktak vezetni.

Káin 2011.03.30. 07:58:01

Őszinte részvétem! Pont azt akartam kérdezni, hogy az uh ilyenkor valóban indokolt-e, de Leroi válaszolt rá.

tódór piroska 2011.03.30. 08:09:21

Ez valóban tragédia, őszintén együttérzek a poszt írójával.
Az előttem szólókkal pedig egyetértek abban, hogy kevés az információ ahhoz ,hogy érdemben állást lehessen foglalni, ehhez ismerni kellene a boncolás eredményét.
Legvalószínűbbnek az aorta dissekció tűnik, GI vérzés nem valószínű,azt biztosan felismerték és kezelték volna, ha másról nem, a melaena/haematemesis miatt.
Az aorta dissekcióról Rábai doktor adhatna egy összefoglalást, viszonylag ritka, de rohamosan zajló, és sok esetben végzetes kórkép. Nem mindig lehet élőben felismerni, a hemoglobin és egyéb laboratóriumi értékek nem jellegzetesek, hasi- és szív ultrahang vizsgálat is gyakran negatív. Ilyen esetekben szükséges még az orvos "hetedik érzéke", és hogy legalább egy hasonló esetet már előzőleg sajátmaga is lásson. Saját gyakorlatomban (több, mint 3 évtized) nemsokkal több, mint 10 betegre emlékszem, kb. felét tudtuk élőben felismerni, ezek fele műtétre került, és az operáltak fele maradt életben (elnézést, hogy számszerűsítem a betegeket, tudom,hogy minden egyes eset mögött egy -egy ember, szülő, testvér, gyermek áll, de hát a statisztika ilyen). Egy fiatal szakorvosban vagy szakorvos jelöltben ügyeletben valószínűleg fel sem merül ennek a lehetősége, vagy ha igen, nem tudja igazolni. Ha diagnosztizálják is az aorta dissekciót, az azonnali életmentő műtétnek kevés kórházban vannak meg a feltételei (érsebészeti centrumok!) és ha igen, gyakran a műtét is eredménytelen vagy elkésett. Ha tényleg ez okozta a posztoló édesapjának tragikus halálát, akkor valószínűsíthető, hogy nem történt semmilyen mulasztás.
Ahogy azt előttem már többen is leírták, az élethez szerencse (is) kell.

Ugyandehogy (törölt) 2011.03.30. 08:17:41

mi az az aorta disseccio? kilyukad egy ér? miért?

Mágia 2011.03.30. 08:32:22

@Babette_:

nagyon durva... bár itt mellkasi fájdalomról írnak, míg a posztoló alhasi fájdalmat említett:

www.mnsza.hu/szivbeteg/beteg/aorta_disszekcio.php

jágör68 2011.03.30. 08:48:48

@Máгia:
Hasi szakaszon meg lehet aorta- aneurysma repedés- az tényleg fél perc alatt halálos.
Mindenesetre akut hassal illik felnyitni a beteget. Az esélyt meg kell adni.
Tehát ilyenkor se CT, se ultrahang- irány egyből a műtő- ideális esetben persze...
Bár őszintén szólva kivagyok, amikor ilyen esetekben a sebészek még kontrasztos CT-t meg nyeletést, stb-t kérnek azonnali műtét helyett.
Az is igaz, hogy nem lehet jelen személyzeti és eszköz leterheltség mellett minden akut hasnak véltet felnyitni. Meg hát ugye napközben a professzorok, főorvosok betegei mindig elsőbbséget élveznek a műtéti programban. Ügyeletben meg megszakad az a 2 fiatal aki viszi.

tódór piroska 2011.03.30. 08:50:47

@Máгia: a fájdalom lokalizációja attól is függ, hogy milyen nagyerek eredését nyomja össze az "állumenben" (a főverőér szétvált rétegei közt) levő nagynyomású vér. Gyakran a hasi zsigerek, a vesék, sőt az alsóvégtagok vérellátása is elégtelenné válik ez miatt, így nagy fájdalom léphet fel a hasban, alhasban, stb. Éppen azért nehéz a diagnózis, mert a tünetek részben nagyon sokrétűek, részben pedig nem jellemzőek is lehetnek.
Emlékezetes marad számomra egy fiatal férfibeteg esete vagy 15 éve,akinek rendkívül erős hasi fájdalma volt, gyakorlatilag néma hassal, paralitikus ileussal ,labor eredmények közül jelentős amilase emelkedéssel. Ráadásul nagyobb étel-ital abuzus előzte meg a rosszullétet, amúgy is szeretett inni. Mindezek heveny hasnyálmirigy gyulladásra utaltak, így is kezdtük kezelni, reggelre meghalt.
Boncolásnál derült ki az aorta dissekció, ami lezárta a truncus coeliacust, az akut hasi kórkép és a pancreas necrosis ez miatt alakult ki.
Nehéz szakma ez.

Mágia 2011.03.30. 09:05:25

A tegnapi mandulás műtét van most címlapon :(

Nem én vagyok, hanem én 2011.03.30. 09:55:00

Az aorta a test legnagyobb artériája. A szív bal kamrájából ered, kampósbot alakja van, tehát van egy felszálló szára, ami ívben hátra és lefele hajolva átmegy a leszálló szárba, ami aztán a csípőlapátok magasságában oszlik 2 ágra. Mindenki illessze össze a mutató és a hüvelykujját úgy, hogy egy kört formáz a 2 ujj segítségével. Kb. olyan vastagságú.

Az aorta fala rugalmas rostokkal van tele. Ezek azért kellenek mert, hogy az aorta úgy működjön, mint egy rugó. A szív nagy nyomással préseli bele a vért és a rugalmas rostok miatt az ér ki tud tágulni (ez húzza fel a rugót), majd ez a tágulat halad végig az éren és préseli tovább a vért a többi ér felé (így nyeri vissza nyugalmi állapotát a rugó, a rugalmas energia meg a vér mozgási energiájává alakul át).

Az aortának vastag fala van, de erre szükség is van, mert a benne uralkodó nyomások átszakíthatnák. Ha azonban egy adott ponton beszakad az aorta fala belül, akkor a nagy nyomású vér behatol a falba, és szétfeszíti azt. Ez az aorta dissectio. Az ér nem szakad át, csak a belső rétege a falnak bedomborodik az ér ürege felé. Ez a szakadás akár teljesen végigfuthat az aorta hosszában, és beterjedhet az aortából leágazó erekbe is, így azok elzáródhatnak. De itt 2 útja lehet az vérnek vagy átszakítja a maradék falat is, így pillanatok alatt elvérzik a beteg, vagy befele szakad vissza a fal, így a vér visszajut a fő keringésbe.

Persze az sem mindegy, hogy hol történik meg a szakadás, és az meddig terjed (érintett lehet a teljes ér, csak a felszálló vagy csak a leszálló szár). Ezért tényleg látványos és változatos lehet a tünettan. A fájdalom általában nagyon erős. Megsemmisítő jellegű. De jelentkezhet szívinfarktussal (ha a koszorús erek záródnak el), agyi keringés zavarral és zavartsággal (ha az aorta ív ereinek keringése sérül), kieshet a keringés az egyik vagy mindkét felső végtagban (fontos jel lehet, hogy a 2 karon nagyon más a pulzus szám), de, ahogy Piroska írta, jelentkezhet hasnyálmirigy gyulladás/elhalás tüneteivel, de elhalhat a lép, a 2 vese, a belek nagy része is, és persze leállhat a keringés az alsó végtagokban is.

Kezelése sürgősségi és műtéti. Szerencsére nagyon ritka kórkép.

A másik ami fent szóba jött az aorta aneurysma ruptura. Az aneurysma az ér kiboltosulását, kitágulását jelenti egy adott szakaszon. Ez az aortán típusosan a vese ereinek aortáról történő leágazása utáni/alatti szakaszon szokott bekövetkezni, hátterében az ateroszklerózis áll. Ez a kiboltosulás idővel elvékonyodik, és nem tud ellenállni az éren belüli nyomásváltozásoknak, ezért átszakad. Ez pedig azonnali elvérzéssel, halállal jár.

Széphalmi Izett 2011.03.30. 09:58:34

@Máгia: A tegnapi mandulás műtét van most címlapon :(
Nem csoda. A nagy többség "hazugnak" titulálta a posztolót. Pedig ez egy minden napi eset...

bauchi 2011.03.30. 10:03:35

Emberek,van itt egy acut has.Van sebész,aki kérdez,van keze.A kezét ráteszi a hasra.Pont.A felelősség már az ővé.De közben kérdez a székletről,húgyról.Ez eddig kb. 20 másodperc.Értékeli az addig hallottakat,alsó végtag keringését megtekinti.Aorta felett tapogat.Értékeli a leletet,a fájdalmat,eltelt 35 másodperc.A beteg színe egyre szarabb,mi a fasz kell még?
(most dühös vagyok és nem kegyetlen vagy kegyeletsértő).
Albert Einstein ebbe halt bele,pedig kora legkiválóbb sebészeinek egyike operálta.(Nissen,ha valaki hallott róla.)A műtét abból állt,hogy Nissen celofánnal vette körbe a dissectiot,hogy ne rupturáljon a szabad hasüregbe.Einstein hazament,otthon még élt egy darabig,majd saját ágyában halt meg.Három betegnél diagnosztizáltam a fent említett idő alatt az aorta dissectiot,nem nehéz,viszont gondolni kell rá,mert semmi sem fáj úgy mint egy dissectio.Azonnal hívtam az Acsádyt (jóhaverom volt az egyetemről,az OSC-ben fociztunk is együtt),helipókter,irány surány,kettő megmaradt a háromból.Szerencséjük volt.
Ha nagyképű lennék,minthogy az vagyok,rémesen könnyű a dagnosis.A megoldás annál nehezebb.Ha a mellkasi szakaszon történik a halálozás 100%.

bauchi 2011.03.30. 10:08:38

Tessék már közölni itt egy boncleletet is,mert úgy vagyunk mint félős gyerek a pincében.Csak fütyülünk félelmünkben,ahelyett,hogy elzavarnánk az ördögöt.

Dr.laikus PhD 2011.03.30. 10:18:01

Nagyon sajnálom!
Részvétem!

Mágia 2011.03.30. 11:08:46

@Széphalmi Izett:

Ne mondd, hogy mindennapi eset. Hazugság.

Nézz utána, ha beírod a megfelelő kulcsszavakat, megtudod, miket írnak a betegek a mandulaműtét "tarifájáról"!

Köze sincs ahhoz a százhúszezer forinthoz, amiről a posztoló hadovál.

Na persze, véletlenül éppen pont egy professzort dobott neki a gép, aki úgy akarja elásni magát, hogy a szokásoshoz képest csillagászati pénzeket követel a betegeitől, műtét előtt, zsebbe.

Miközben pontosan tudja, hogy minden szirszarral azonnal rohannak a népek a netre.

Mágia 2011.03.30. 11:12:15

@Máгia:

Még mielőtt valaki ebbe is belekötne:

"a hálapénzként a betegek között szokásosnak tartott összeghez képest"

Ehh...

Fukitol.

tódór piroska 2011.03.30. 11:22:49

@bauchi:
1. Nagyképű vagy.
2. Van mire.
3. A dg általában nagyon nehéz, vannak blick diagnozisok, amit Te is ismertettél, de ez nem evidence based...
4. Aorta dissekcióval a betegek legritkább esetben kerülnek közvetlenül sebészetre, a sebész (érsebész) már tálcán kapja a diagnosztizált esetet.
5. Nekem ugyanennyi idő alatt (kb.egyidősek vagyunk) kb 15 esetem volt, Neked 3. Mit jelent ez? A rémesen könnyű diagnózis ellenére 12-t nem vettél észre.

tódór piroska 2011.03.30. 11:24:59

@Máгia: Most is Veled értek egyet, bár én finomabban fogalmaztam ("nehezen hihető a történet").

Mágia 2011.03.30. 12:31:13

@tódór piroska:

"kb 15 esetem volt, Neked 3. Mit jelent ez? A rémesen könnyű diagnózis ellenére 12-t nem vettél észre."

Statisztikából elég jó vagyok. HA MINDKETTEN sebészek vagytok, még akkor is elég sok változótól függ az, hogy egységnyi idő alatt melyikőtöknek hány ilyen beteg kerül az asztalára.

marand22 2011.03.30. 12:38:15

@bauchi:
Azért a pontosítás kedvéért nem 100 % a mellkasi aorta dissectio halálozása. Magam láttam már néhányat, az elsőt még hatodéves koromban sikerült diagnosztizálni (egyedül voltam a belgyógyászati felvételi ambulancián, ahova behozott közterületről a rohamkocsi egy 59 éves francia nőt, akinek fájt a mellkasa), a két kar közti jelentős vérnyomáskülönbséget észlelve azonnal beugrott az aortadissectio. Helyszíni UH során láthatóvá vált az állumen, a "flapping" intima, ami az aorta eredésétől végig követhető volt a bifurcatióig. Ráadásul szívinfartusa is volt (a dissectio "fogta" a jobb koszorúér eredését). 2 óra múlva a HIETE Szívsebészetén megoperálták, túlélte. Később mentős koromban is volt, ahol helyszínen felmerült bennem, és a Kardiológiai Intézetbe szállítva, igazolódott is, megoperálták aznap és túlélte. Most kardiológián dolgozom, évente 4-5 eset előfordul, kb. 2/3 túléli, ha idejében megoperálják. Volt azonban olyan is, amikor 40-es férfit próbáltunk újraéleszteni hirtelen halál kapcsán, nem sikerült, a boncolás igazolta az akut, mellkasi aortarupturát.
Összegezve: viszonylag ritka kórkép relativ magas halálozással, mielőbbi diagnózis és műtét szükséges. Gondolni kell rá.
NB: Annak idején azt "tanultam" az egyetemen, két kórkép tud MINDENT utánozni, a hisztéria és az aortadissectio.

marand22 2011.03.30. 12:41:50

Csak még egy apróság:
Mi a a leggyakoribb tartós szövődménye a hasi aorta dissectio műtéteinek (hasi aorta utolsó ága mit lát el) ?
Bárki válaszolhat.

marand22 2011.03.30. 13:04:48

@miklos.rabai:
Negyedéves koromban sebészeti gyakorlat idején operáltak éppen egy megrepedt hasi aorta aneurysmát. A kezdő sebészek váltva mentek a műtőbe lefogni az aortát (szó szerint ököllel). A beteg a műtőasztalon maradt.
Harmadéves koromban mesélte a belgyógyászat gyakorlatvezetőnk (Kútvölgyi), hogy a beteg vizsgálata közben hirtelen növekvő terimét érzett a hasban. Ismert volt korábbról a beteg hasi aorta aneurysmája. Minden további vizsgálat nélkül azonnal átvitette mentővel az Érsebészeti Klinikára, a beteg túlélte műtétet.

bauchi 2011.03.30. 13:06:09

@tódór piroska: Hát ez bizony nem így van.Ez a három az utolsó pár évemben volt.Ha tudom,hogy kell a statisztika...
de azért az nagy baromság,hogy 13-at nem vettem észre.Ez hogyan jött ki?Én komolyan vettem az egészet,Te meg belerondítasz...Hogy mondanék Rád hasonlót?

bauchi 2011.03.30. 13:09:54

@marand22: Ha ez így van,akkor mondom a harmadikat : vakbélgyulladás.

Bikli néni 2011.03.30. 15:04:44

Részvétem a posztolónak.

@miklos.rabai: Valami ilyesmije volt egy nagyon kedves barátomnak is. Otthon lett rosszul, de elkapták, szerencséjére kb 5 perc mentővel a szívcentrum. Él és virul, hála Istennek. De azért hetekig be voltunk tojva rendesen...

@marand22: TIPP: vakbélgyula...?

tódór piroska 2011.03.30. 15:07:12

@Máгia: De nagy a szerelem!
Nem csoda, Bauchi is nógrádi.

tódór piroska 2011.03.30. 15:15:37

@bauchi: Te montad,hoty nagyképű vagy. Én hozzátettem, hogy van mire. Nem érted a viccet. Nem ilikk ijen csúnyán beszélni 1 úri hölgyel. 35 sec alatt aorta dissekciot dg-ni és műtétet indikálni csak fizikális vizsg és anamn alapján nem lehet, nem szabad. Esztet mindenki tuggya. csókol anyád. a 12 úgy jön ki hoty 15minus3.

Borcsika 2011.03.30. 15:28:29

bocsánat a naiv kérdésért, nem vagyok orvos. ha valakinek nagyfokú belső vérzése van, akkor nem szürkül el a bőr? az nem segithet az orvosnak a diagnozis felállitásában?

bauchi 2011.03.30. 15:48:48

@tódór piroska: Csak lánykoromban voltam.
Eredet : nyócker,Népszínház utca.

bauchi 2011.03.30. 15:49:23

@tódór piroska: Csak lánykoromban voltam.
Eredet : nyócker,Népszínház utca.

bauchi 2011.03.30. 15:54:56

@tódór piroska: Ha valaki nagyon szarul van,meddig lehet várni?Mikor indikált a műtét?
Nagyon sok csűnya eset van.Csak leírtam mit gondolok.Nem tankönyvet írtam.Az aorta aneurysma dg.=műtét.A viccet meg sohasem értem.

adamantium 2011.03.30. 17:23:11

azért elárulhatták volna honnan származott a vérzés

Nem én vagyok, hanem én 2011.03.31. 07:11:04

@marand22:
Jó kérdés. Talán végbél zárási elégtelenségét? Nem tudom...

bes3 2011.03.31. 08:49:05

figyeljetek, akutan CT-t kell csinálni, nem ultrahanggal és röntgennel vacakolni.

has alacsony dózisú CT-je kizárja vagy megerôsíti a szabad levegôt, folyadékot, az aortarupturát, a bélelzáródást, nagyobb mellkasi folyadékgyülemet vesekövet, vesegyulladást, hasi nyirokcsomómegnagyobbodást, vagy at hogy a betegnek pusztán székrekedése van.

Nekem volt olyan diagnosztizált rupturás betegem aki valószínûleg három napja vérzgetett, mire kórházba került, CT, mûtét, 4 liter vérvesztés, 3 nap intenzív és 6 nap osztályos lábadozás után otthonába távozott.

marand22 2011.03.31. 09:17:46

@miklos.rabai:
Bocsánat, sajnos rosszul tettem fel a kérdést.
Mellkasi aorta dissectiójának műtéte után mi a leggyakoribb tartós szövődmény ?
Válasz: paraplegia.

marand22 2011.03.31. 09:54:18

@bes3:
1. Ha rendelkezésre áll CT.
2. UH-nak viszont mindenütt kell lennie. Az UH elvégzése a betegágy mellett kivitelezhető, nem kell a beteget sehova szállítani, percek alatt megvan. Probléma csak az, hogy tapasztalat kell hozzá. Nálunk mindenki végez UH-ot. Ha kezdő kolléga kerül hozzánk, az első dolog, amit a főnök megkövetel, hogy tanuljon meg profin UH-ozni, addig nem ügyelhet egyedül.

marand22 2011.03.31. 10:01:07

@marand22:
Eddig minden betegünknél elfogadták az érsebészek az UH-ot a diagnózishoz. A műtét előtt kell még CT vagy MR (dissectio, állumen kiterjedése, thrombotizáltsága, intimarepedés helye, oldalágak érintettsége, stb.), de azt az érsebészeten elvégzik.
Elvileg szükség lehet még hagyományos angiographiára is (pl. coronarographia), de soha nem kérték még, ráadásul az állumen miatt gondot okozhat (a katéter tovább repesztheti a dissectiót).

Hugohami 2011.03.31. 10:17:43

Reszvetem a posztolonak!
En sem vagyok orvos, de ez igy tenyleg eleg durva h ennyire nem lattak el rendesen edesapadat. Sajnos nekem sincs tul sok jo tapasztalatom a magyar egeszsegugyrol, de ez mar verlazito! Ez mar nem halapenz kerdes, vagy alulfizetettseg, esetleg tulhajszoltsag. Odafigyeles! Sok Piroska es bauchi kene az orszagba, akik hozzaertok es a beteg is fontos, nemcsak az h leadjak a muszakot.
Ettol fuggetlenul respect minden orvosnak!

isssti 2011.03.31. 10:56:10

BE KELL PERELNI AZ ORVOSOKAT, AZONNAL!!!

egerészölyv 2011.03.31. 10:58:15

Amit a t. posztoló itt kifejtett, sajnos teljesen tipikus. Minden eyüttérzésem!

Baszk Earl 2011.03.31. 11:00:28

Részvétem!
Sors bona, nihil aliud (Jó szerencse, semmi más.)
Sajnos!

KovA 2011.03.31. 11:08:28

Hasfájásra mellkasi röntgen - zseniális :-(

Szóbajöhet - de alapvetően először ott kell vizsgálódni, ahol fáj.

Amit olvasunk sajnos jellemző lelketlenség. A kórházi dolgozók közül a beteg senkinek senkije - csak egy eset.
Ráadásul zavaró.

Csináljunk valamit alibiből oszt' hagyjanak minket békén.

Az is biztos, hogy a lelketlenség kialakulásához hozzájárul a rossz fizetés, a túlterhelés.

És van üzleti oldala is - passzivitást demonstrálok, hogy a betegnek vagy hozzátartozójának nagyobb hajlandósága legyen tejelni.
Utána látványosan teszem a dolgomat, hogy a hajlandósága megmaradjon.

A kórházban gyakorlatilag túszul ejtik a beteget... tisztelet a kivételnek.

tattila 2011.03.31. 11:46:08

@tódór piroska:
"10 betegre emlékszem, kb. felét tudtuk élőben felismerni, ezek fele műtétre került, és az operáltak fele maradt életben"
10 kb fele = 5, ezek fele = 2.5, operáltak fele l.25, azaz tízből egy (1) beteg, esetleg kettő élte túl.

tódór piroska 2011.03.31. 13:01:37

@tattila: idézni pontosan illik ("...nem sokkal több, mint 10 betegre emlékszem...") Ez egy nagyon rossz prognózisú betegség. Ahol csak boncolásnál derült ki a baj, ott ugye nincs esély a gyógyításra, tehát a "statisztika", ha egyáltalán szabad ilyen kis esetszámból következtetést levonni, úgy néz ki, hogy kb 7 felismert betegből négyet sikerült megoperálni és ketten meggyógyultak.
Nem olyan rossz.

tattila 2011.03.31. 15:00:11

@tódór piroska:
Bocsánat, nem volt tudatos, a copy-paste -ben hibáztam.

Az eredetiben viszont a "nem sokkal több" még "nemsokkal több" alakban szerepelt :)

bes3 2011.03.31. 20:19:28

@marand22: CT nélkül nem lenne szabad akut ellátást végezni.
Nyilván a teljesen instabil betegnek nem való a CT, aki viszont mint a postba szereplô férfi, infúzióval fekszik éjjel egyedül, az biztos kibírta volna a CT-t és helyes diagnózis birtokában esélye lett volna.

Hatodéves 2011.03.31. 22:52:50

@marand22:
Egy sürgősségi osztályon kizárt, hogy ne lenne tapasztalt radiológus, ügyeletben is...

Szerintem az lehetett hiba, hogy belenyomtak infúziót, fájdalomcsillapítót, görcsoldót, mire persze jobban lett. Illetve közben úgy lett szarabbul, hogy aluszékonyabb lett, és már nem üvöltött fájdalmában. És ez éjszaka nem annyira tűnt fel senkinek.

:(

Hatodéves 2011.03.31. 22:56:26

@bes3:
CT persze jó, de attól is függ, hogy mire gyanakszanak. Minden hasfájósnak nyilván nem lehet CT-t csinálni. Ez a férfi nem a "mindenhasfájós" kategória, de lehet, hogy mire a mentővel beértek, már nem szenvedett olyan látványosan, és fizikálisan sem találtak semmilyen jelet.

De UH azért kellett volna. Olcsó, ártalmatlan, kéznél van, és jó vizsgáló kezében igen jó fegyver.

2011.04.01. 10:10:37

Őszinte részvétem a posztírójának!

rikavagyok 2011.04.01. 22:02:11

@Hatodéves: Nem tudom máshol hogy van, de nálunk éjfél után csak nagyon indokolt esetben van képalkotás. Fejre esett, most eszmélettelen... akut hasnak kinéző akut has... ilyenek.

(Érdekes hogy a heti egyetlen egy értelmes poszton van messze a legkevesebb komment.)

Hatodéves 2011.04.02. 00:27:09

@rikavagyok:
Persze, én értem meg tudom, én is ebben a világban élek. Csak ez az a szomorú történet, amikor utólag derül ki, hogy indokolt lett volna.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása