A világ legegyszerűbb receptjei: házi hamburger sütőben sütve

2011.03.30. 08:49

Bár mostanában a gyorsételekre mindenki ferde szemmel néz, azért az otthoni verziók korántsem olyan egészségtelenek, hiszen itt mi magunk válogatjuk össze az alapanyagokat. Mégsem szívesen készítjük, mert grillezni a lakásban nem kellemes, az olajszagot pedig nem szeretjük. Szerencsére van más megoldás.

 


A hamburgerről alkotott képünk nagyrészt kimerül az utcai "csalamádés buci", a "mekis apróburger" vagy éppen az otthon készített mirelit húspogácsás verziókban, van még mit bővíteni ezen, az is biztos. Persze a legtöbben azért félnek az otthon készített húspogácsától (hiszen alapvetően ez határozza meg a hamburger értékét), mert azt grillen vagy serpenyőn kell megsütni, füst- és olajszag lesz az egész lakásban, és az egész egyébként is nagyon bonyolultnak tűnik. Pedig nem az. Találtunk egy olyan megoldást, amivel kevés kényelmetlenséggel isteni otthoni hamburger készíthető.


A lényeg tehát a hús, amelyet most nem grillrácson, vagy kevés olajon sütünk ki, hanem simán sütőben, sütőpapír segítségével. Ehhez persze megfelelő minőségű hús szükséges, amelyet mindenképpen érdemes piacon beszerezni. Már csak azért is, mert itt a hentes elkészítheti nekünk úgy, ahogy azt mi szeretnénk, és ehhez a recepthez kell is egy kis segítség. Bár az általunk megkérdezett hentes a Lehel piacon butaságnak tartja ezt az ötletet, mi akkor is meg vagyunk győződve róla, hogy a legjobb ízhatás eléréséhez marhafelsálra, bélszínre és valami zsíros adalékra van szükség, lehetőleg mangalica szalonnára. Egy kiló húst kértünk (75 dkg felsál, 25 dkg bélszín), és 20 dkg szalonnát hozzá, mindezt összedarálva.

 

A darált hús titka


Ha azt szeretnénk, hogy a marhahúsból készült pogácsa ne legyen százaz, mindenképpen szükséges valami segítség. Szerintünk a mangalica szalonna tökéletes megoldás, de a Vásárcsarnokban van olyan hentes (több is), ahol marhavesefaggyút is kérhetünk, sokak szerint ez a legjobb választás. Az egyszerűség miatt javasolnánk mégis a szalonnát (a legtöbb piacon ugyanis még csak nem is hallottak a marhavesefaggyúról), ízben nem lesz vele gond.


A házi-hamburger hozzávalói:


* 1 kg hús (felsál és bélszín, esetleg hátszín), valamint 25 dkg mangalica szalonna összedarálva
* 2 fej vöröshagyma aprítva
* 1 evőkanál csípős mustár
* só, bors, fűszerek tetszés szerint (eltértőek az ízlések, sokak szerint nem szabad fűszerezni, mi egy kis koriandert, kakukkfüvet még rakunk hozzá)
* 1 tojás
* 1 marék zsemlemorzsa


Elkészítés


Kézzel dolgozzuk össze a húst és hagymát, adjuk hozzá a mustárt és a fűszereket, végül az egy tojást, valamint a zsemlemorzsát. Nem kell sok, nem fasírtot akarunk készíteni, de egy kicsit összefogja a pogácsákat a sűrűbb anyag. Ha valakinek ez nem tetszik, nyugodtan ki lehet hagyni, de egy próbát szerintünk megér. A kész masszából kézzel formázzunk nagy méretű húspogácsákat, amelyek lehetnek kicsit vastagabbak is. Ezek után 200 fokra előmelegített sütőben legalább 20 percig süssük a húspogácsákat, amelyeket szépen egymás mellé helyezünk a sütőpapírral leterített tepsin.


A tökéletes ízhatás titka


Amikor már jól kisült a zsírja a húspogácsáknak, akkor még 3 perce rakjunk mindegyik tetejére egy szelet sajtot - ez lehet sima lapka sajt, vagy a Culinarisban vásárol méregdrága szeletelt Cheddar is, képzeletünknek csak a pénztárcánk szabhat határt. Hagyjuk a sajtot ráolvadni a húsra, és így tegyük majd be a zsömlékbe...
 

Hozzávalók a szendvicshez:


* Hamburger-buci (Tesco, Auchan, Metro, Lidl - szinte az összes nagyobb áruházban találni csomagolt zsömléket, nekünk megfeleltek, de lehet persze ezt is otthon készíteni, akad recept bőven)
* 3 csomag szeletelt sajt (a húsra olvasztani)
* 3-4 darab paradicsom (lehetőleg kemény)
* 1 fej jégsaláta (amit lehet szépen tépkedni)
* 2-3 fej lilahagyma
* 1 kígyóuborka
* szószok ízlés szerint

 

Elkészítés


Itt már legyünk teljesen kreatívak - mindent lehet, ami jó esik. Mi személy szerint az uborkát el is felejtettük, csak paradicsomot és jégsalátát tettünk a zsömlébe, amelynek mindkét felét saját szósszal kentük meg (hagymát is csak abba kevertünk bele apróra vágva), és már jött is a sajttal összesült husi. Persze lehet sok zöldség, sok sajt még mellé, majonéz, barbacue-szósz, vagy csípős ketchup, esetleg 3-4 karika zöld jalapeno paprika, vagy pár csepp piros Tabasco. Itt pont az a lényeg, hogy ne mások ízlését kövessük, alakítsuk ki a sajátunkat. Ami viszont nagyon fontos: ha készen van a hamburger, akkor az egészen tegyük még vissza 2-3 percre a forró sütőbe, így lesz teljes az ízhatás.

 

Házi szósz a hamburgerhez


Mivel nem szeretjük, ha a hagyma nagy szeletekben fekszik a hamburgerben, mi szívesen készítünk aprított lila hagymával valamilyen különleges szószt. Általában ezek nagyon egyszerűek: például barbacue-szószt keverünk össze chili porral, kevés fokhagymával és az apróra kockázott hagymával, amit aztán valami habos majonézzel együtt rajunk bele a zsömlébe. Szintén zseniális ízhatás érhető el egy tubus extra fűszeres majonézzel, amit egy kávéskanál borecettel vagy balzsamecettel és egy teáskanál kakukkfűvel és kevés fehérborssal keverünk össze, ehhez adjuk hozzá a hagymát, de még friss petrezselyem vagy koriander is jöhet, ha új hatásokra vágyunk...

 

Forrás: life-style.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása