Gazdag menü epres édességgel - 3 tavaszi különlegesség

2011.03.28. 10:07

Friss menü a tavasz zöldségeiből, gyümölcseiből - ezt kínálja alábbi receptsorunk. Az ínyenceknek külön figyelmükbe ajánljuk az igazi kiskerteket és napfényt idéző epres habtortát.

 


Mi van a tavaszi menüben? Értelemszerűen sok zöldség és gyümölcs. Vegyük karunkra kosarunkat, és induljunk felfedező körútra a piacra. Mert ha jutányosabb áron és friss minőségben akarunk terményeket vásárolni, nem a szupermarketek polcain kell keresgélnünk. A termelők már előrukkoltak a primőr áruval.


1. Mandulás-epres habtorta


Hozzávalók 8 szelethez: 1 piskóta tortalap, 6 dkg darált mandula, 45 dkg porcukor, 10 dkg lágy vaj, 3 ek. tej, 5 dkg kakaópor, 60 dkg eper, 5 dl tejszín (lehet növényi eredetű is)


Elkészítés:


1. Szeleteljen négy korongot a tortalapból. A csokoládékrémhez keverje simára a porcukrot a vajjal, a tejjel és a kakaóporral. Ha szükséges, keverjen hozzá még kevés tejet, hogy jól kenhető krémet kapjon. Az eperből tegyen félre 15 dekát, a többit mossa, tisztítsa, és vágja vékony szeletekre.
2. Az egyik korongot tegye teljesen lapos tortatálra. Kenje meg a csokoládékrém harmadával, rakja rá az eper egyharmadát. Borítson rá egy újabb lapot, ismét krém és eper következik, majd még egy lap, egy réteg krém és eper, végül borítsa rá a felső lapot.
3. A díszítéshez verje kemény habbá a tejszínt. Vonja be vele a torta tetejét, oldalát, illetve nyomjon habrózsákat a tetejére. A tortát 4 órára tegye hűtőbe. Tálalás előtt szeletelje fel a maradék epret. A torta oldalára nyomjon 16 eperszeletet, a többit halmozza a torta közepére.


2. Burgonyás zöldbableves zellerrel


Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg ceruzabab, 10 dkg tisztított burgonya, 10 dkg szárzeller, 2 szál zöldhagyma, 0,5 dl olaj, 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, só, őrölt fekete bors, 1 dl tejföl


Elkészítés:


1. A zöldségeket tisztítsa és mossa meg. A babot vágja 2 cm-es darabokra, a burgonyát apró kockákra. Olajon futtassa meg a gorombára vágott hagymát, tegye rá a zúzott fokhagymát, keverje el, és 6 dl vizet öntsön rá.
2. Amikor forr, tegye bele a babot, a burgonyát, a sót, a babérlevelet, kevés borsot, és kíméletesen főzze. Ha félig megpuhult, tegye hozzá a szeletekre vágott zellert, és főzze készre.
3. A zöldségeknek roppanósnak kell lenniük. Tálalás előtt szórja meg petrezselyemmel, ha szükséges, ízesítse, majd tálalja. A tejfölt a kiszedett leves tetejére tegye.


3. Rántott, töltött borjúszelet


Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg borjúcomb, 10 dkg mozzarella, 20 dkg parajlevél, só, bors, szerecsendió. A panírozáshoz liszt, tojás, morzsa, a sütéshez olaj. A körethez: 20 dkg főtt répa, 20 dkg párolt vegyes zöldség, 20 dkg rizs, 5 dkg vaj, só, őrölt fehér bors, 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem


Elkészítés:


1. A parajleveleket tisztítsa meg, és forró, sós vízben 1-2 percen át főzze, majd szűrje le, csepegtesse, és hűtse ki. A sajtot vágja kisebb kockákra, vagy reszelje gorombára. Keverje össze a parajjal, sóval, borssal, szerecsendióval.
2. A húst vágja 4 szeletre, és klopfolja ki. Ossza el rajta a tölteléket, tűzze össze, panírozza, és bő olajban süsse meg.
3. A körethez a répát a vaj felén, pici sóval melegítse össze. A vaj másik felén futtassa meg a petrezselymet, adja hozzá a párolt, aprított zöldséget, sózza, borsozza, és a párolt rizzsel keverje el.


Forrás: noinapozo.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása