Egy véradás, három emberélet

2011.03.28. 09:30

A gyógyításhoz szükséges vér mással nem pótolható, így a beteg számára az életet jelenti. Szervezetünk egyik legfontosabb alkotóeleme a vér, hiszen biztosítja testünk belső környezetének állandóságát, szállítja a légzési gázokat, a tápanyagokat, a bomlástermékeket, de fontos szerepet tölt be az immunreakciókban is. A vér egész testünkben megtalálható, mert érrendszerünk teljesen behálóz bennünket: a vér az ember „üzemanyaga". A véradás mindamellett, hogy egészséges, három ember életét mentheti meg. Az alábbiakban Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa ismerteti velünk a legfontosabb tudnivalókat a vérről és a véradásról.

 


„A gyógyításhoz szükséges vér sajnos semmi mással nem pótolható, így egy-egy beteg számára valóban az életet jelenti. Egy műtét során akár több liter vért is fel kell használni, és sajnos van, amikor az orvosoknak szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy maga az orvosi tudás kevés, ha nincs megfelelő mennyiségű és csoport-azonos vér készleten" – mondta a doktornő.


Miből is áll a vér és miért fontos?


A vérnek négy fő alkotóeleme van: a vörösvérsejt, a fehérvérsejt, a vérlemezke és a vérplazma, mely a vér folyékony alkotóeleme. A vörösvérsejtek fő feladata a szövetek, sejtek oxigénnel történő ellátása, illetve a sejtekben keletkezett szén-dioxid eljuttatása a tüdőbe. Az összes fehérvérsejt-típus együttes működése az, amely a fertőzésekkel szemben kialakult komplex választ hoz létre. A vérlemezkék megfelelő működése és száma elengedhetetlen a véralvadáshoz. A vércsoportokat kétféleképpen különböztethetjük meg: AB0 szerinti és RH szerinti csoportosítás. Ennek a vérátömlesztésnél van fontos szerepe, hiszen a pácienseknek csoport-azonos vért kell kapniuk. Egy felnőtt emberi szervezetben körülbelül 5 liter vér található, a véradás során körülbelül 4,5 decilitert vesznek le, ez nem jelent nagy megterhelést egy egészséges szervezet számára.


A véradás


A véradás mindamellett, hogy életeket ment, szűrővizsgálat is egyben. Véradó az lehet, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A véradások száma évenként maximálva van: nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért és két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. A véradást orvosi vizsgálat előzi meg, mely során többek között ellenőrzik a vérnyomást, a hemoglobin szintet (ezzel kiszűrik az esetleges vérszegénységet), beazonosítják a vércsoportot, és amennyiben az orvos alkalmas minősítést ad, már csak az adományozás van hátra. A véradás előtt nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, mert ez segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában, és ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben, az erek teltebbek, a véna jobban látható, így gyorsabb a vérvétel.


A véradás után


Az Országos Vérellátó Intézet munkatársai a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal megvizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott már vért. A kötelező tesztek, amelyeket mindenképpen ellenőrizni kell: a HIV, a Hepatitisz-B vírus, a Hepatitisz-C vírus, a szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás. Azokból a mintákból, amelyek tökéletesnek minősültek, vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér három beteg életén segíthet.


Forrás: Weborvos

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SusanneF 2011.03.28. 20:41:17

Én 18 éves koromtól rendszeres véradó,plazmaadó vagyok.Ez nálam elkötelezettség...!Most voltam 40.alkalommal.
DE!
5 éve elköltöztem,és azóta hiába regisztráltam többször a véradásoknál-nem hívnak....készenlétis is vagyok,úgy sem hívnak...

Nem értem azt sem,hogy ha a plazmaadásnál fizetnek költségtérítést-ezt véradásnál miért nem lehet???

Miért nem lehet meghatározni,hogy 20-25 véradás után alkalmanként fizetnének x összeget??
Erkölcsi megbecsülés sincs....csak hívogatás.
Én a 10,meg talán a 25. után kaptam valami kis plecsnit,és majd ha megérem az ötvenediket-ezt sem helyeslem!!
Kicsit át kellene gondolni a véradók helyzetét...a hűségesekét mindenképp!

Irkutszk 2011.03.28. 20:48:29

Engem egyszer elzavartak, hogy nekem kérni kéne, nem adni. Azóta nem merészkedtem a közelükbe, bár sokszor gondolok rá :(

Bikli néni 2011.03.28. 23:32:22

@SusanneF: A nagymamám is ilyen volt, évtizedekig adott vért. Volt, hogy a munkahelyére állítottak be autóval, hogy mostderögtön jöjjön, mert azonnal kell a vér. Ma már több okból sem adhatna vért, de azért karácsonykor általában érkezik egy képeslap a Vöröskereszttől...
Én is adnék, de nekem meg nem lehet :(
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása