Börtönbe küldték Geréb Ágnest

2011.03.25. 12:24

A Fővárosi Bíróság első fokon két év letöltendő fogházra ítélte Geréb Ágnes szülészt, bábát. A börtönből legkorábban egy év múlva szabadulhat feltételesen. Az ítélet annyiban szokatlan, hogy a bíró szigorúbb büntetést szabott ki, mint amit az ügyész javasolt. Az ítéletet nem az otthonszülések, hanem az orvosi műhibák miatt született, áll az indoklásban.

 


Két év letöltendő fogházra ítélték Geréb Ágnest, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, és maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. A fogházbüntetés mellett a szülésznőt öt évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi, valamint szülésznői tevékenység gyakorlásától.


Jó magaviselet esetén Geréb Ágnest a büntetés felénél feltételesen szabadlábra helyezhetik, olvasta fel a bíró az ítéletet.


Egy vádlott-társát 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, három vádlottat felmentettek.


Kiss Veronika ügyész a bírói ítéletnél enyhébb büntetést javasolt: próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványozott Gerébre. A védők a tárgyaláson az összes vádlott felmentését, illetve eljárási kegyelmet kértek.
Nem az otthonszülés miatt született az ítélet


Az első fokú ítélet kihirdetése során elhangzott: az otthonszülés szabályainak hiánya nem jelenti azt, hogy tiltott lenne az otthonszülés. Így a bíróság ítéletében nem foglalt állást az otthonszüléssel kapcsolatos szakmai vitában.


A Fővárosi Bíróság kimondta: önmagában a tervezett otthonszülés nem minősül olyan foglalkozási szabályszegésnek, amely más, konkrét szabályszegő magatartás nélkül megvalósítaná a foglakozás körében elkövetett veszélyeztetést.


Gondatlan veszélyeztetés volt a vád


A bíró úgy fogalmazott, hogy nem azzal volt a gond, hogy milyen fogást alkalmazott Geréb, hanem, hogy rosszul alkalmazta azt, és ezzel "kitörte a gyerek nyakát." A bíró három szakmai hibát emelt ki, amelyek miatt a bűnösséget megállapította: a gátmetszés elmaradása, oxytocin helytelen alkalmazása, és a helytelenül alkalmazott fogás.


Geréb ellen az emúlt években többször emeltek már vádat gondatlan veszélyeztetés miatt, 2007-ben pedig 3 évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától is.
hirdetés


A mostani büntetőper 2 éve kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az esethez - amelyben egy ikerpár egyik tagja meghalt - később még 2 újabb ügyet egyesítettek. Miután időközben felmerült, hogy az egyik eset a vádtól eltérően súlyosabban, gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősülhet, a pert áttették a Fővárosi Bíróságra, ahol 2010 nyarán indult újra.


A Fővárosi Bíróságon folyó büntetőper még azelőtt elkezdődött, hogy Geréb egy 2010 év végén történt ügy miatt előzetes letartóztatásba, majd onnan házi őrizetbe került. A büntetőpernek Gerében kívül további négy vádlottja van, és összesen négy ügy szerepel a vádiratban. A négy ügyből háromban volt szerepe Gerébnek.


A legsúlyosabb tárgyalt eset 2007 szeptemberében történt az Alma utcai Születésházban. A kisbaba válla elakadt a szülőcsatornában, Geréb hiába próbálta műfogással világra segíteni a gyereket, nem járt sikerrel, és a kihívott mentőorvos sem tudott segíteni.


Ezután bevitték a vajúdó édesanyát a Szent János Kórházba, ahol gátmetszéssel kiszabadították a gyereket a szülőcsatornából, de újraéleszteni már hiába próbálták. A kisbaba belehalt az oxigénhiányos állapotba.


Az ikerpár egyik tagja meghalt


2003 karácsonyán történt otthonszülés miatt vádolják maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel a bábát és társait.


A szülés egy Geréb által kölcsönkért lakásban folyt, ahol az első baba rendben meg is született, ikertestvére azonban nem lélegzett, amikor világra jött. Hiába kísérleteztek az újraélesztésével, ez csak a kiérkező mentőknek sikerült. A baba agykárosodást szenvedett, és fél évvel később, 2004 nyarán meghalt.


A harmadik eset, amely miatt Gerébet a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés alapesetével vádolják, 2007 októberében történt az Almai utcai Születésházban. A szülést nem Geréb, hanem egy másik vádlott vezette, de ő is jelen volt. Ebben az ügyben nem a baba, hanem az édesanya forgott veszélyben: kivérzett állapotban vitték kórházba.


A vádban szereplő negyedik ügy hasonló ehhez: 2006 őszén egy otthon szülésnél szintén kivérzett, életveszélyes állapotba került az édesanya. Ennél a szülésnél nem Geréb volt jelen, hanem a másodrendű vádlott, K. Ágnes, akire – Gerébhez és a negyedrendű vádlotthoz hasonlóan – halmazati büntetésként próbaidőre felfüggesztett fogház-szabadságvesztést indítványozott az ügyész.
Szokatlanul erős bírói ítélet


A bírósági gyakorlatban szokatlan, hogy a bíró szigorúbb ítéletet hoz, mint amit az ügyész indítványoz. Az ügyész ugyanis próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványozott, amelyet a bíró két év letöltendőre súlyosbított.


"A gyakorlatom során ilyesmivel még nem találkoztam - mondta erről a Kriminológiai intézet bűnözéskutatási osztályának helyettes vezetője. - Meglehetősen ritka, hogy a bíró szigorúbb ítéletet hoz, mint amit az ügyész indítványoz." Dr. Nagy László Tibor azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bíró nincs kötve az ügyészi indítványhoz, szabadon mérlegelhet, dönthet a törvényi kereteken belül, és akár az indítványtól eltérő büntetési típust is kiszabhat.


"Tudok olyan esetről,amikor az ügyész indítványozta, hogy szüntessék meg a vádlott előzetes letartóztatását. Ez sem kizárt, de az ilyesmik ritkák" - tette hozzá.


A többiekre pénzbüntetést kértek


Foglalkozásától eltiltaná, de csak felfüggesztett szabadságvesztést kért Geréb Ágnesre az ügyész vádbeszédében. A büntetőper többi vádlottjára csak pénzbüntetés kiszabását kérte az ügyész. Kiss Veronika ügyész Geréb esetében súlyosító körülményként értékelte, hogy a bába több eset miatt áll a bíróság előtt, valamint azt, hogy büntetőeljárás hatálya alatt volt az egyik esetnél, egy másiknál pedig foglalkozástól eltiltás hatálya alatt állt. (2007-ben három évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától.) Enyhítő körülménynek számít az ügyész szerint Geréb és a többi vádlott esetében is, hogy hosszú idő telt az ügyek óta, és mindannyian több kiskorú gyermeket nevelnek.


Kegyelem


Geréb Ágnes és vádlott társai eljárási kegyelmet kértek március 17-én, az utolsó előtti tárgyalási napon. Cserni János bíró akkor azt mondta, csak akkor hirdet ítéletet a perben március 24-én, ha addig a köztársasági elnök nem ad kegyelmet Geréb Ágnesnek és társainak.


Schmitt Pál államfő eddig nem döntött Geréb Ágnes kegyelmi kérvényéről.


Az Alkotmány értelmében egyéni kegyelmet csak a köztársasági elnök adhat, ehhez azonban először a közigazgatási és igazságügyi miniszternek előterjesztést kell tennie. A határozat akkor válik érvényessé, ha azt az igazságügyi és rendészeti miniszter utólagosan ellenjegyzi.


Ha a kegyelmi kérelmet a köztársasági elnök elutasította, annak felülvizsgálatára nincs mód. A kérelmezőnek azonban lehetősége van újabb kegyelmi kérelmet előterjeszteni, ennek elbírálása a korábbi kérelem elutasításától függetlenül történik.

 

Az előző köztársasági elnök, Sólyom László hivatali ideje alatt több mint száz embernek adott kegyelmet.A Születésház egyesület szerint kettős mércét alkalmaztak


"A bábák sajnálattal fogadták, hogy az ítélet kettős mércét alkalmaz: a bíróság eltérően ítéli meg a kórházi és az intézeten kívüli szülést. - írja az otthonszülés elfogadásáért küzdő egyesület közleménye. - Habár az eljárás során nemzetközi szaktekintélyek sora, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) volt igazgatója azt igazolták: a magyar bábák nem hibáztak, a bíróság mégis a hazai szülész-nőgyógyászat által diktált rendszer fenntartásában érdekelt szakértőkre hagyatkozott."


A szervezet úgy érvel: "A bíróságnak nem sikerült megértenie, hogy az otthonszülés lényege nem a szülés helyszíne, hanem annak a felesleges beavatkozásokat lehetőleg kerülő módja. Ezért utóbbira lehetetlen az előbbi szabályait alkalmazni. Civilizált országokban a bábák nem bíróság, hanem szakmai szervezetek előtt felelnek munkájukról, és nem kizárólag kórházi szülésekben jártas szakértők törnek felettük pálcát, hanem az otthonszülést ismerő szakemberek."


"A bábák döbbenettel fogadták, hogy bár a kormányzat időközben megalkotta az intézeten kívüli szülés szabályrendszerét, a vádhatóság egész egyszerűen nem vett tudomást erről, és továbbra is fenntartotta kőkorszaki álláspontját. A bíróság mai döntésével továbbra is fenntartja az otthonszülés kriminalizációját. "
 

Forrás:index.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása