Nem csak rizs és krumpli - különleges köretek receptjei

2011.03.18. 08:30

A köret akaratlanul is csak mellékszerepet játszik ételeinkben, hiszen leginkább a drága hús kiegészítésére, helyettesítésére használták illetve használjuk most is, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy köret nem lehet izgalmas. Adunk néhány tippet, hiszen egy igazán finom fogás titka a részletekben rejlik, és ezt a köretek esetében sem illik elfelejteni.


Ne együnk mindenhez sült krumplit párolt rizzsel, legyünk kreatívak, egy jó garnírunggal kiegészítve lesz kerek igazán a fogás. Természetesen semmi baj a hagyományos, mindenki által kedvelt köretekkel, de annyi a lehetőség, annyi a változat, kár lenne kihagyni őket. Rengeteg agyonhasznált zöldségnek, gabonának létezik hasonló, de egy fokkal izgalmasabb párja. Kis fantáziával, egyszerű hozzávalókkal, utánajárás nélkül is változatosabbá varázsolhatjuk étrendünket, de ha éppen valami különlegességre vágynak, arra is van ajánlatunk.

 

 

Burgonya helyett együnk csicsókát. Magasabb rosttartalma miatt jóval laktatóbb a burgonyánál, de mivel alacsonyabb a keményítőtartalma kevésbé hizlal. A régen a szegények krumplijának is nevezett zöldséget manapság kevesen használják, pedig ízletes és könnyen használható. Csakúgy, mint a burgonyát, süthetjük, főzhetjük vagy akár pürésíthetjük is, mégis újdonságot jelent a mindennapi menünkben. Nagyobb áruházakban, piacokon kapható.


Egy másik alternatíva az édesburgonya avagy batáta, mely kinézetre és használhatóság szempontjából a krumplira hajaz, de, ahogy a neve is sugallja, annál édesebb, ízre leginkább a sütőtökhöz hasonlít. Kifejezetten harmonizál a chili erős aromájával, a mi kedvencünk a sütőben sült batáta friss chilivel és petrezselyemmel megszórva. Amennyiben mégis a krumplinál maradnának, legközelebb ízesítsék az egyszerű burgonyapürét tejföl helyett némi olívaolajjal valamint egy citrom lereszelt héjával és kifacsart levével, mi se gondoltuk volna, de fenomenális.

 

 

 

A főzelékek manapság nem tartoznak a legtrendibb fogások közé, hiszen a főzelék szó hallatán akaratlanul is a menzás, lisztes változatra asszociálunk, amiben több volt a rántás, mint a zöldség. Ha mégis megkívánjuk, jó alternatíva rá a zöldségpüré. Csak megfőzzük a kedvenc zöldségünket és pürésítjük, ízlés szerint lehet csak a felét vagy a két harmadát turmixolni és az egész darabokkal elkeverni. Így a rántással való pepecselés elkerülésével, a zöldséget magát használjuk sűrítőanyagnak, így számtalan érdekes recept készülhet. A leturmixolt zöldséget ízesítsük tejföllel, joghurttal, vagy citromlével, de ne hanyagoljuk a fűszereket sem. Próbálják ki a tejfölös karfiolpürét, mustárral és reszelt szerecsendióval ízesítve, de a joghurtos brokkoli krém és a mandarinos sütőtökpüré is jó választás.

 

 

Ha már rizs, legyen színes. Megszámlálhatatlan fajta, forma és szín sorakozik a polcokon, mégse jut eszünkbe túllépni az ismert fehér fajtákon. Pedig érdemes kísérletezni, hiszen a vad, a lila vagy a fekete rizs elkészítése nem tart tovább, mégis egészen új ízeket ismerhetünk meg. Magas rosttartalmuknak és a bennük található vitaminoknak köszönhetően jóval egészségesebbek is populáris társaiknál, sőt a dió aromájú fekete rizs állítólag még a ráktól is megvéd.


A gabonafélék és az abból készült termékek közt a rizs fajtákon túl is vannak lehetőségeink, nem is kevés! Bulgur, kuszkusz, gersli, ezekkel az alapanyagokkal mindenki találkozott már, mégse túl gyakoriak a konyhánkban. Ennek oka, hogy bár a nevük ismerős sokszor nem vagyunk tisztában azzal, mik is ezek valójában, pedig ízletes, egészséges finomságok, sőt elkészítésük az első két esetben nem is nagy kihívás, hiszen a bulgur rövid főzést, a kuszkusz pedig csak áztatást igényel. A bulgur valójában előfőzött szárított búzaszem, míg a kuszkusz búzadara, víz, olaj és fűszerek hozzáadásával, gyúrt, sodort, gőzölt, morzsolt majd szárított tésztaféle. Mindkét alapanyag jól bírja a fűszereket, zöldségeket, így igen változatos köreteket készíthetünk belőlük. Egy kis citromhéj és zöldfűszer a kuszkuszhoz keverve és pár perc alatt izgalmas köretet tálalhatunk az asztalra.


A leginkább sólet alapanyagként ismert gersli avagy árpagyöngy, az árpa növény válogatott, hántolt szeme melynek elkészítése is kicsit más tészta, hiszen áztatást és a rizsnél hosszabb főzési időt igényel. Ennek ellenére érdemes bevonni az étrendünkbe, mert sokoldalúan felhasználható, vitaminokban gazdag és még az idegrendszerünkre is jótékony hatással van. Egyszerűen megfőzve, de akár rizottóként elkészítve is tökéletesen működik húsok, zöldségek mellett.

 


A köreteket tekintve is csak egy a lényeg: legyünk nyitottak. Gondolkodjunk nagyobb távlatokban és merjünk kipróbálni új ízeket, mert rengeteg további lehetőség rejlik a garnírungok világában, amiről még szót se ejtettünk, pedig végtelen hosszan ecsetelhetnénk a további ismert vagy éppen egzotikus hozzávalókat, fűszerezés illetve elkészítési módokat. Minden csak fantázia kérdése.


Forrás:life-style.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása