„A Michelin-csillag az egész országnak jót tesz”


A legrangosabb gasztronómiai elismerésnek tartott Michelin-csillagot kapott a budapesti Onyx étterem, a tavaly csillagot szerzett Costes pedig meg tudta tartani a minősítését. Pintér Katalint, az Onyx igazgatóját kérdeztük.
Volt-e jelentősége a csillag megszerzésében, hogy modern magyar konyhát visznek?
– Önmagában nem számít. De nagyon örülünk neki, hiszen Szulló Szabina az első Michelin-csillagos kelet-európai séf, aki saját hazájában, helyi konyhát visz. A budapesti Costesben és Prágában is külföldi a konyhafőnök.
A legszínvonalasabb magyar éttermek gyakran arról panaszkodnak, hogy itthon nem lehet megfelelő alapanyagot beszerezni.
– Sajnos hullámzik a minőség. Itthon is lehet kiváló alapanyagot kapni, ám néhány szállítás után már nincs vagy nem olyan minőségű az áru. Javul a helyzet, de csak lassan. Leginkább a húsokat szoktuk külföldről beszerezni.
Lát-e valamilyen előrelépést a hazai gasztronómiában?
– Az elmúlt néhány évben gasztronómiai robbanás történt Magyarországon. Egyre több helyen lehet jót enni, és nem csak a csúcséttermekre gondolok. Ezen a téren is lassú a javulás, kicsit rendbe kellene szedni a mezőgazdaságot, az oktatást és a pénztárcánkat. Mindenesetre a Michelin-csillag az egész országnak jót tesz.
Lehet-e nyereségesen üzemeltetni egy csúcséttermet Magyarországon?
– A csúcsgasztronómia sehol sem csúcsüzlet. Az Onyx az első években csak vitte a pénzt, néhány hónapja javult a helyzet. Több lábon állunk, az Onyx mellett mi üzemeltetjük a Gerbeaud cukrászdát, de van Tokióban is cukrászdánk.
Forrás:metropol.hu
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.