Amit a szoptatásról tudni kell

2011.03.16. 10:57

Kedves Kismama!


Gyermeke születésével nagy változás történik az életében. Átalakul napirendje, megváltozik kapcsolata a világgal. Újra kell gondolnia, hogyan fogja élni mindennapjait a kisgyermekkel, úgy, hogy ne adja fel teljesen eddigi életét. Nagyon jól tudjuk, hogy a csecsemő testi és lelki egészsége érdekében igen fontos a szoptatás. Ahhoz viszont, hogy elegendő tej termelődjön, a kisbabát mindig mellre kell tenni, amikor éhes. Az anya és a gyermek tehát szinte egymáshoz van kötve, legalább az első hat hónapban. Van olyan anya, akinek ez természetes, sőt, örömteli állapot, de van olyan is, aki nehezen tudja elképzelni, hogy otthon maradjon a gyermekkel, vagy mindenhová magával vigye a kicsit, ezért inkább lemond a szoptatás előnyeiről.

 


Az igény szerinti és hosszú távú szoptatás – annak ellenére, hogy ez a természetes – sok kisebb-nagyobb gyakorlati problémát rejt magában. Kiadványunkkal abban szeretnénk segítséget nyújtani a kisbabát nevelő családoknak, hogy megtalálják a számukra és a gyermek számára is megfelelő életmódot, nevelési szemléletet, és gyakorlati megoldásokat.


Nem titkolt célunk az is, hogy felhívjuk a figyelmet a csecsemők, és a csecsemőt nevelő anyák szükségleteire. Hogy arra bíztassunk mindenkit: tegye kényelmesebbé a társadalmat a kismamák és kisbabák számára. legyen elfogadott a házon kívüli szoptatás, épüljenek az intézményekben szoptató szobák, pelenkázóhelyek, gyermekjátszók. A csecsemő és édesanyja ne megtűrt, hanem várt vendég legyen mindenütt.


Valósuljon meg a bababarát társadalom!


A szoptatásról általában

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon, egy éves korig a táplálék túlnyomórészt anyatej legyen, helyi élelmiszerekkel kiegészítve. A gyermek két éves koráig, vagy annál tovább is tarthat a szoptatás időszaka. A szoptatás abbahagyásának idejét a gyermekre bízhatjuk, kivéve, ha az elválasztásnak komoly egészségi indoka van, vagy, ha az anya már tehernek érzi a szoptatást.


Szerencsére Magyarországon kezdetben szinte minden anya szoptatja újszülöttjét. Ezzel a gyermek a legjobb indítást kapja az életben: nincs más olyan módja a csecsemőtáplálásnak, ami ennyire megbízhatóan biztosítaná a gyermek egészségét és testi, lelki fejlődését.


Az anyatej élő anyag, amely összetételében és mennyiségében folyamatosan alkalmazkodik a gyermek igényéhez. A szoptatott gyermeknek féléves koráig sem más folyadékra, sem táplálék kiegészítésre nincs szüksége. A tápszerekkel ellentétben az anyatej speciális védelmet nyújt a gyermek környezetében megjelenő kórokozókkal szemben, és soha nem vált ki allergiás reakciót. A gyermek fejletlen immunrendszere két éves korig az anyatejben lévő védőanyagok támogatására szorul. Az anyatejben megtalálható életfontosságú vitaminok és nyomelemek igen jól hasznosulnak a gyermek szervezetében. Kizárólagosan szoptatott csecsemők között szinte soha nem találni vérszegényt, ritkábbak és gyorsabb lefolyásúak a felsőlégúti és az emésztőrendszert érintő fertőző betegségek. A szoptatás hosszú távú előnyökkel is jár: csökkenti egyes daganatos megbetegedések, az inzulinfüggő cukorbetegség, a fogfejlődési rendellenességek, egyes beszédhibák, és az elhízás kialakulásának esélyét.


Az anya számára is előnyös, ha szoptatja gyermekét. A szoptatás kényelmes, egyszerű, nem igényel eszközöket. Az anyatej mindig rendelkezésre áll, megfelelő hőmérsékletű és steril. Azok az anyák, akik tartósan szoptatnak, fokozottabb védelmet élveznek vérszegénység, mellrák, petefészekrák, és csontritkulás ellen.


A szoptatás az anyának és a gyermeknek olyan élményt nyújt, amely az üvegből való táplálás során nehezen jöhet létre. Sajnos ennek ellenére viszonylag kevés az olyan anya és gyermek, akik zavartalanul, vagy kellő támogatás mellett élik át a szoptatás időszakát. Még ritkább az, hogy a teljes elválasztás csak akkor következik be, amikor a gyermek már maga is kinőtte szopás iránti igényét.

Tudjuk, hogy az asszonyok 98%-a képes lenne akár évekig is szoptatni gyermekét, de ehhez a saját szándéka és önbizalma mellett gyakran szakszerű segítségre is szükség van. ( A szoptatást támogató szervezetek elérhetősége, szakkönyvek címe a füzet végén megtalálható.)


A változékony anyatej


Az anyatej hosszútávon, és egy szoptatáson belül is változik, alkalmazkodik a gyermek igényeihez. A születés után megjelenő, kis mennyiségű anyatejet kolosztrumnak, vagy előtejnek nevezzük. Az előtej ellenanyagokban és fehérjében gazdag anyag. Az első szopás során bevonatot képez az újszülött emésztőrendszerének belső felületén, így meggátolja, hogy a kórokozók, és az allergiát kiváltó anyagok a véráramba kerüljenek. A kolosztrum hashajtó hatása segíti a magzatszurok kiürülését, ezzel megakadályozza az újszülöttkori sárgaság kialakulását, vagy csökkenti annak intenzitását.


A szülés utáni harmadik, negyedik napon jelenik meg az érett tej, ami egy ideig az előtejjel vegyesen szolgálja az újszülött táplálását. Az érett tej megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza mindazt, amire egy egészséges csecsemőnek szüksége van.


Az anyatej összetétele egy szoptatáson belül is változik. A szoptatás első perceiben hígabb, tejcukorban (laktóz) gazdag tejhez jut a csecsemő, míg a szoptatás második felében zsírdús, magas energiatartalmú tej ürül. Ha a gyermek csak szomjas, gyakrabban fog rövid ideig szopni, míg, ha éhségét szeretné csillapítani, kitartóan szopik, hogy a sűrűbb “hátsó tejhez” is hozzájusson. Átlagos táplálkozás mellett minden anya megfelelő tejet tud biztosítani gyermeke számára: nincs jobb vagy rosszabb anyatej.


A szülés utáni második évben az anyatejnek már kisebb a táplálási jelentősége, de az immunológiai hatás és a pszichés előnyök miatt indokolt két éves korig, vagy tovább folytatni a szoptatást.


“Hogyan működik” a szoptatás?

 

A szoptatás az anya és a gyermek együttműködésén alapul. A szoptatásban két hormon játszik fontos szerepet. A prolaktin a tej termeléséért felelős. Az oxitocin a tej mellből való kiürülését váltja ki. A gyermek szopása hatására az agy fokozni kezdi a hormontermelést, így a tejelválasztást is. A gyermek csak úgy tud hatékonyan szopni, ha a bimbóudvar egy részét is a szájában tartja. Ha csak a bimbót szopogatja, nem jut elég táplálékhoz. Ha rossz technikával szopik, ez a tejtermelés csökkenéséhez, és a mellbimbó sérüléséhez vezethet.


Szoptatás közben az oxitocin szint megnő, a mellben levő apró sima izmok összehúzódnak, és a tej folyni kezd a csecsemő szájába. Ez a tejleadó -reflex. A tejleadást a legtöbb anya érzi: a mellbimbó ilyenkor kiemelkedik, a mell kissé kemény lesz, és mindkét mellen bizsergő (ritkán enyhén fájdalmas) érzés fut át. Gyakori, hogy ilyenkor a tej a másik mellből is folyik. A gyermek a tejleadó reflex megjelenésekor intenzíven nyelni kezd. A tejleadó-reflexet az anya érzelmei befolyásolják. A reflex szopás nélkül is kiváltódhat, pusztán a kisbaba látványára. Az is előfordulhat, hogy a tejleadó-reflex gátlódik, ha az anya túlzottan szorong (talán éppen attól, hogy nincs elég teje), depressziós, vagy valamilyen komoly testi, vagy lelki fájdalom éri. Ilyenkor hiába szopik a gyermek, a rendelkezésre álló tejnek csak egy kis részéhez fog hozzájutni. Ha az anya megfelelő segítséget, lelki támaszt talál, ha tud szoptatás közben lazítani (mondjuk érdekes könyvet olvasva, vagy zenét hallgatva), a tejleadó-reflex újra meg fog jelenni, a baba elég tejhez jut. Ebben az esetben tehát nem indokolt a szoptatás abbahagyása: a tejleadó-reflex gátlódása átmeneti állapot. A kiváltó probléma enyhülésével a szoptatási nehézségek is megoldódnak.


Az anyatej termelését tehát a gyermek étvágya szabályozza: minél többet szopik a gyermek, az anyának annál több teje lesz. Ez a kereslet, kínálat elve.


A fentiek ismeretében nézzük meg, mi az alapja a sikeres szoptatásnak:

 

* A gyermek igény szerinti szoptatása – tegyünk félre órát, mérleget, hagyatkozzunk a gyermek éhségére. Legalább napi 8-12 szoptatásra kerüljön sor a kezdeti időkben. Az egészséges gyermek jelezni fog, ha éhes. (A gyenge vagy beteg gyermeket két-háromóránként kíméletesen fel kell ébreszteni és megszoptatni.)


* Szoptasson éjszaka is - az anyatejet a gyermek szervezete igen gyorsan megemészti. Az első hetekben szinte biztos, hogy a baba éjszaka is megéhezik. Az éjszakai szoptatásnak nagy szerepe van abban, hogy elegendő tej termelődjön.


* Ne adjon kiegészítést – a fiatal csecsemő szervezete éretlen arra, hogy más táplálékot megemésszen. A korai gyümölcs és főzelék adása meggátolja az anyatej tökéletes felszívódását, ami vashiányhoz vezethet. Ráadásul a kiegészítő táplálék elveszi az étvágyat és a helyet az anyatejtől.


* Ne használjon cumit, cumisüveget! – A cumi használata ronthatja a szopás technikáját. A cumizó gyermek kevesebb időt tölt a mellen: ez a tejtermelés csökkenéséhez vezethet.


* Az anyatejjel nem lehet takarékoskodni! – ha ritkábban szoptat, hogy egy etetésre több tej jusson, úgy kevés inger éri a mellet, és egyre kevesebb teje lesz. A gyakori szoptatás viszont “visszahozza” az apadó tejet.


*Hagyja, hogy a baba az egyik mellből addig szopjon, amíg akar, csak ezután kínálja oda a másikat! – így a gyermek elegendő zsírdús hátsó tejhez jut. Nagyon változó, hogy egy kisbaba milyen gyakran, és mennyi ideig akar szopni. Van, aki csak öt percig, és csak az egyik mellből, míg a másik komótosan, akár fél óráig, vagy tovább is szopik, és mindkét mellből kér. Ha gyermekre bízzuk, hogy milyen gyakran és mennyi ideig szopjon, akkor a saját igényének megfelelő minőségű és mennyiségű tejhez fog jutni.


*Ha bizonytalan valamiben, keressen segítséget, mielőtt tápszerhez nyúl : szoptatást támogató, jól fölkészült tanácsadót, önsegítő anyacsoportot. Ne higgyen a “károgóknak”. Mindenki tudna ikreket is szoptatni! A nehézségek általában átmenetiek, néhány nap alatt megoldhatók.


Mi a jele annak, hogy a gyermek elég táplálékhoz jut?

 

*A csecsemő egészségesnek látszik.


*A csecsemő napi négy óránál többet ébren van, aktív.


*Korlátozás nélkül szopik, és csak anyatejet kap.


*A tejleadó reflex működik.


*Napi hat nedves pelenka.


*Laza, sárga széklet.


* A csecsemő gyarapodik.

 

Mi NEM a jele annak, hogy kevés a tej?

 

*A mell már nem olyan telt, mint eleinte. Az első napok teltség érzését nem a csak a tej mennyisége, hanem a vérbőség, és a szövetközötti folyadék felgyűlése is okozza. A mell idővel lágyabb, könnyebb lesz, az anya “üresnek” is érezheti, annak ellenére, hogy a tejtermelés zavartalan.


*A tej már nem folyik a nem szoptató mellből. A tejleadó reflex intenzitása idővel gyengül, a gyermek viszont egyre hatékonyabb szopásra képes. Van olyan anya, aki soha nem érzi a tejleadó reflexet, mégis sikeresen szoptat.


*A gyermek este felé sírós. Nem csak az éhségtől sírhat a csecsemő. A babák 25%-a délutánonként minden látható ok nélkül síróssá válik. Ez nagyjából három hónapos korra elmúlik.


* A babának nincs széklete minden nap. Pár hetes korban már nem minden kisbabának van széklete naponta. Az anyatej szinte tökéletesen emészthető, alig hagy salakanyagot maga után.

 

Miért nem jut elegendő tejhez a csecsemő?

 

* Rövid ideig, vagy ritkán szopik.


* Nem elég hatékonyan, nem jó technikával szopik.
Mi a teendő, ha valóban kevés a tej?

*Szoptasson éjjel-nappal, amilyen gyakran csak tud. (Legalább kétóránként.)


*Kínálja meg a gyermeket többször is egymás után mindkét mellből.


*Ha teheti, pihenjen a babával együtt.


*Ne adjon pótlást, csak ha elkerülhetetlen.

*Ha a gyermek már kap pótlást, fokozatosan csökkentse annak mennyiségét.


*Ha van rá ideje, két szoptatás között fejjen, mindkét mellből.


*Bízzon benne, hogy sikerülni fog. Hónapokkal a szoptatás befejezése után is újra lehet indítani a tejtermelést. Van, aki örökbe fogadott gyermeket szoptat, úgy, hogy előtte soha nem szült.


*Keressen fel egy szoptatási tanácsadót, vagy egy anyacsoportot.


Új ételek bevezetése

 

A gyermek fél éves kora körül általában érdeklődni kezd más táplálékok iránt is. Lehet, hogy ki is nőtt az első két fogacskája. Ez jelzi azt, hogy az anyatej mellett megkínálhatjuk egy kis főzelékkel, vagy gyümölccsel. Ebben az életkorban - és nem hamarabb - jelennek meg a gyermek szervezetében azok az enzimek, amelyek lehetővé teszik a nehezebben emészthető anyagok felszívódását és hasznosulását. A gyermeknek azonban ezután is ugyanúgy szüksége van az anyatejre, mint az első félévben. A főzelék és gyümölcspépek csak kiegészítésül szolgálnak. A szoptatás gyakoriságát tehát nem kell csökkenteni, engedjük, hogy továbbra is a gyermek már kialakult szopási rendje érvényesüljön. Az sem baj, ha a kicsi nem pont fél éves korban, hanem néhány héttel előbb, vagy később kezd más táplálékot enni. Nem okoz hiánybetegséget, ha az elválasztás megkezdése késlekedik. Ha az anya a szoptatást folytatja nincs szükség elválasztó tápszer vagy tehéntej adására, hiszen az anyatej továbbra is a gyermek igényének megfelelő mennyiségben termelődik. Ezért, ha netán tápszer mintacsomagot kapna ajándékba, ne érezze magát kényszerítve annak kipróbálására. A mintacsomag osztogatása reklámfogás, nem az anya és a gyermek, hanem a gyártó cég érdekeit szolgálja.


A hozzátáplálás késői megkezdése kényelmes az anya számára is: fél éves kor után nem kell az edényeket külön fertőtleníteni, kezelhetjük a baba tányérját, kanalát, poharát a család edényeivel együtt.


Gyakorlati tanácsok


Igény szerinti szoptatás

 

Az a szokás, hogy a gyermeket minden alkalommal mellre tegyék, amikor jelzi, hogy éhes, néhány évtizede még természetes volt. A tudományos fejlődés bűvöletében azután kiszámolták, hogy egy átlagos csecsemőnek mennyi táplálékra, és milyen gyakori szoptatásra van szüksége. Hamarosan ezek a számok lettek az egészséges csecsemő táplálásának irányítói: minden gyermeknek négyóránként és a testsúlyának megfelelő mennyiségű tejet kellett adott idő alatt megennie. A divatossá vált szemlélet sajnos oda vezetett, hogy egyre kevesebb anya tudott sikeresen szoptatni (tudjuk, hogy ritka szoptatás esetén kevés tej termelődik), és egyre több kisbaba kapott a szükségesnél hamarabb kiegészítő táplálékot vagy tápszert.


Ha belegondolunk, hogy mi, felnőttek is mennyire különbözünk alkat és étvágy szempontjából, dőreségnek tűnik egy csecsemőtől elvárni azt, hogy ugyanannyit egyen, és ugyanolyan ütemben hízzon, mint “átlagos” kortársai. Kezeljük gyermekünket önálló egyéniségként! Bízzunk benne, hogy egészséges ösztöneinek engedelmeskedve annyit fog enni, amennyire szüksége van. Az anyatej kb. két óra alatt kiürül a csecsemő gyomrából. A legtöbb baba az első hónapokban kialakít egy egyéni napirendet, a saját igényének megfelelően. Van, aki másfél óránként szopik, olyan is akad, aki majdnem négy órát pihen két evés között. A szopások közt eltelt idő napszakonként is változhat. Figyeljünk a kisbabánkra, próbáljunk alkalmazkodni szopási igényéhez. Ha ezt tesszük, néhány hét alatt a tejtermelés beáll arra a szintre, amire a kicsinek szüksége van.


Az igény szerinti szoptatás azonban nem jelenti azt, hogy a kisbabát egész nap szoptatni kell. Nem biztos, hogy a nyugtalanság mindig éhséget jelez. Lehet, hogy a baba csak az édesanyja közelségét, egy kis ringatást, vagy éppen nyugalmat szeretne. Ha a szoptatás rendszeresen több, mint egy óráig tart, vagy a mellbimbó kisebesedik, forduljon szakemberhez!


Annak ellenére, hogy a legtöbb gyermek kialakítja sajátos napirendjét, számíthatunk arra, hogy a kicsi időnként a szokásosnál többször akar szopni. Ennek oka lehet, hogy a gyermek fejlődésében ugrásszerű növekedés következett be, ezért hirtelen több táplálékot igényel. Ilyenkor az anyatej mennyisége csak pár nap késéssel tudja követni a baba szükségletét. A néhány napos átmeneti időszakban nem tápszeres kiegészítésre van szükség, hanem gyakori szoptatásra, így növelhetjük az anyatej mennyiségét.


Szoptatás házon kívül

 

Az igény szerinti szoptatás, főleg az első hónapokban, szinte összeköti az anyát és a gyermeket. Szerencsére ezt a legtöbb anya természetesnek tartja, és nem esik nehezére, hogy együtt legyen kisbabájával. Legjobb, ha az első hónapokat a terhesség meghosszabbításaként fogjuk föl. Ez nincs is távol az igazságtól, hiszen az emberi csecsemő ebben az időszakban majdnem olyan gyámoltalan, mint magzat korában. Ez az állapot azonban nem jelenti törvényszerűen az anya rabságát. Mivel igény szerinti, kizárólagos szoptatás esetén sem mérlegre, sem fejésre nincs szükség, a szoptatás nincs helyhez kötve: a kismama bárhol, bármikor megetetheti gyermekét. Sok anya természetesnek tartja, hogy az utcán, orvosi rendelőben, hivatalban, vagy bárhol mellre tegye a kisbabát. Mások zavarba jönnek ennek a lehetőségnek még a gondolatától is. De hányan esznek hamburgert, fagylaltot az utcán? Miért éppen a kisbabákat kellene megfosztani attól a lehetőségtől, hogy csillapítsák éhségüket? Ha a kismama a gyermek szemével nézi a dolgot, nem fogja kínosnak tartani ezt a helyzetet, és természetesen viselkedik szoptatás alatt. A tapasztalatok szerint ilyenkor a járókelők észre sem veszik, hogy a baba eszik, és nem csak összebújik a mamájával. A szoptatáshoz csupán kényelmes, praktikus ruhára, és egy ülőhelyre van szükség. Legjobb, ha az anyuka bő felsőrészt visel, ezt felhúzva, megfelelő takarásban tudja mellre tenni gyermekét. Hideg időben érdemes dekoltált, vagy gombos alsóruhát is felvenni, így csak a mellet kell szabaddá tenni szoptatás alatt. Már nálunk is kapható a külföldön régóta népszerű, kifejezetten a diszkrét szoptatáshoz tervezett hálóing, póló, és ruha, melyen a mell felett rejtett sliccelés fut végig, így teljesen feltűnés nélkül szoptathat benne a kismama.


Ha az anya nem talál szoptatásra alkalmas helyet, vagy zavarja a “közönség”, bekérezkedhet egy irodába, vagy beülhet egy próbafülkébe, ahol kettesben lehet a kicsivel. Szerencsére egyre több helyen (nálunk elsősorban nagyáruházakban, repülőtéren, templomokban) alakítanak ki babás szobát, ahol az anya kultúrált körülmények között tisztába teheti, megszoptathatja gyermekét.


Nagy segítség: a babahordozó kendő

 

Útrakelni egy kisbabával nem mindig egyszerű dolog. Főleg a városi családok vannak nehéz helyzetben, hiszen az első hónapokban használható babakocsival nehéz közlekedni, járműre szállni, lépcsőzni. Ha több gyerekkel vágunk neki, az még bonyolultabbá teszi a helyzetet. Jó megoldás ilyenkor a babahordozó kendő használata. Kendőben már a kis újszülött is szeret utazni: édesanyja testmelegét, illatát és járásának ringását érezve szinte mindig békésen szendereg, vagy szemlélődik. Ha a mama kendőt használ, marad szabad keze a testvérek számára is, és könnyebben boldogul a közlekedéssel. A kendő takarásában kényelmesen mellre lehet tenni a babát. Az anyatejen nevelkedő, hordott gyermek számára nem kell nagy uticsomagot összeállítanunk: babakocsi, cumisüveg, bébiétel, kiskanál, cumi nélkül, pusztán egy garnitúra pótruhával és egy cserepelenkával elindulhatunk, ami belefér egy kisebb hátizsákba. Érdemes kipróbálni a “hordozókendős” életformát. A hordozás sok bosszúságtól óvja meg a mamát, a kisbaba számára pedig biztosítja az anya testközelségét, és azokat a környezeti ingereket, amelyek elősegítik érzelmi és értelmi fejlődését.


Totyogók szoptatása

 

Sok tévhit kering a hosszútávú szoptatás káros mivoltáról. A tapasztalatok, és a legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy az egy éves kor utáni szoptatás számtalan előnnyel jár, mind a gyermek, mind az anya számára. Ezek közül a legfontosabb a gyermek immunológiai védelme, a későbbi krónikus betegségek megelőzése, az anya-gyermek kapcsolat elmélyítése, az anya védelme emlőrák és csontritkulás ellen, és a testvérek közötti nagyobb korkülönbség biztosítása.


Ha külső (pl. munkábaállás, tervezett műtét stb.) vagy belső (érzelmi) ok miatt az anya akarja megszabni a teljes elválasztás idejét, akkor csökkentse fokozatosan a szoptatások számát. Munkába állás, bölcsődébe iratás miatt azonban nem kell a gyermeket elválasztani: a reggeli – esti szoptatást még hosszú hónapokig meg lehet tartani.


Ha az anya úgy dönt, hogy a gyermekére bízza a teljes elválasztódás idejét, továbbra is folytathatja az igény szerinti szoptatást. A legtöbb kisbaba fél éves kora után már nem merül el olyan mélyen a szopásban, mint azelőtt: egyre kevésbé a táplálkozásért, mint inkább az érzelmi feltöltekezésért kéredzkedik mellre. A nagyobbacska gyerekek már mindenki számára érthetően jelzik, hogy szopni akarnak. Idegenek előtt ez sok anyát feszélyez, másokat nem. Egy egy évesnél idősebb gyereknek már meg lehet mondani, hogy bizonyos helyzetekben (buszon, utcán) nem szophat, otthon, vagy a nagymamánál viszont igen. Ha azonban az anyát nem zavarja, nyugodtan szoptathat bárhol, ahol a gyermek kívánja.


A hosszútávú szoptatás nem egyenlő az évekig tartó rabsággal: egy nyolc – kilenc hónapos gyermeket már gond nélkül rá lehet hagyni a nagymamára, ha színházba, moziba mennének a szülők. A gyermek az édesanyja nélkül, egy általa megszokott és szeretett személy mellett a legapróbb lelki sérülés nélkül kibír egy-egy estét, sőt, egy éves kora után egy-két napot is. Ha nincs jelen az anya, a kisgyermek nem is akar szopni, más módon fogja keresni a biztonságot és az érzelmi támaszt.


A legjobb, ha a kicsi addig szophat, amíg ez mind az anyának, mind neki jól esik. Az, hogy egy gyermek mikor nő ki a szopás iránti igényéből, nagyon változó. Ez az időszak másfél éves és három éves kor között szokott eljönni. Ekkor a család életében új korszak kezdődik. Egyben biztosak lehetünk: a szoptatással töltött hónapok, évek jól megalapozzák a gyermek testi, lelki és szellemi fejlődését.


Segítő szervezetek:

 

*24 órás szoptatási ambulancia Fővárosi Szent István Kórház, Bp. 1096 Nagyvárad tér 1.
Tel: 216-0350, 1644-es mellék
Vezetője: Dr. Sarlai Katalin


* 24 órás szoptatási tanácsadás, Ózdi Városi Kórház Szülészete
(48) 473-222, 145 vagy 174-es mellék
Vezetője: Dr. Kós Csaba


* Szoptatási ügyelet, munkanapokon 12.30-14 óráig: Győr, Vasvári Pál u. 2.
Telefonos tanácsadás 0-24 óráig: (96) 418-244/1156-os, vagy 7986-os mellék
Vezetője: Dr. Horváth Mária


*Telefonos tanácsadás: Dr. Ádám Borbála: 06-(20)-9424-896


*Telefonos tanácsadás: Dr. Kovács Judit (DOTE. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika)
(52) 417-144/5454, otthon: (52) 321-741


*A Szoptatásért Magyar Egyesület üzenetrögzítős telefonja: 316-6762
szme@freemail.hu


*La Leche Liga: 214-3309 (Baba-mama csoportokról is lehet érdeklődni)


*www.babanet.hu, szerk@babanet.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
© 2009-2015 praxis
blogszabályzat
süti beállítások módosítása